Amit gondoltam a témáról már leírtam. Szerintem ne engem kérdezz, mert évtizedek óta nem volt saját autóm, így nem is fogok tudni válaszolni neked. Egyik autómhoz sem fűzött érzelmi szál. Persze szeretem a megbízható jó technikát, de kábé nálam ezek a laptop kategóriában vannak. Ott is megveszem az ár-érték arányban a legjobbat és használom, majd leadom és újra cserélem. Az mondjuk igaz hogy a mac-emet ritkábban cserélem mint egy autót. :)
A lizing cégeket meg ne féltsd mert ha buknának az autóikon akkor már rég lehúzták volna a rolót.
Egyrészt mindegyik mögött egy vagy több bank áll aki finanszíroz. Ne gondold hogy a bank nem számolja ki jól a saját matekját. Erre teszi rá a flottás cég az üzemeltetési költségeit, amikben szintén hosszú évek tapasztalatai vannak. A végén meg van egy maradványérték, amin vagy megveszed, vagy lemondasz róla és leadod, de mindenképpen a flottás cégé az az összeg amiért eladja az autót. Ez egy jól működő rendszer, és a kulcsa a világbajnok áfánk.
Egyébként az érdekesség kedvéért nyisd meg a tesla oldalát, indíts egy vásárlást mondjuk M3-ra, csak cégest válassz és nem kp-t hanem lizinget. Ott meg tudod nézni hogy milyen előleggel, havi díjjal számol, és mennyi lesz a maradvány érték.
Jó, 5 milla meg ingyen töltés meggyőzne :), de maradjunk a realitások mezején.
Hát az valóban nem reális. FB-n vmelyik ev csoportba feldobtak egy aktuális árajánlatot Audi s6, a6, már nem emléxem pontosan. Töredék extrákkal és menetteljesítménnyel 38 misi volt. Szerintem most a 15,5 egy nagyon jó ár a többi ev-hez képest.
"Sőt igazából a villanyautózás minél később éri el a kritikus tömeget, mi ev-sek annál később fizetünk adót rá. :)"
Ez jó.... ezért szoktam mostanában ha megkérdezik, hogy javaslom e a villanyverdát akkor nemet szoktam mondani, mikor megkérdezik, hogy mi lesz a következő autóm, akkor természetesen mondom, hogy villanyos.... erre megkérdezik, hogy miért nem ajánlom, de magamnak az lesz, erre a Mucsi örökérvényű mondatával szoktam befejezni " nem való parasztnak a csokoládé" :)
Engem az érdekel, hogy szerinted az reális-e, hogy 40%-os áron veszed meg a 3-4 éves autót. Megfordítva dolgot, ha te vennél egy új autót, mennyit tartanál ésszerű eladási árnak 3-4 év használat után? Jönne a vevőjelölt és azt mondaná, hogy ennyi, nem küldenéd el a búsba? És abban valahol biztos vagyok, hogy egy lízingcég sem számol azzal, hogy ennyit bukik egy autón.
Szerinted meg tudod győzni, hogy nem kell meggyőzni a másikat? :) Mindenki azt csinál, ami neki jó, ahogy jó.
Egyébként M3-ról volt cikk a héten, hogy a kínai akkusokkal komoly gond van. Nem tudom, rendelésnél meggyőződhetsz-e róla, milyet (nem) kapsz, vagy mennyire egyértelmű, hogy Európában az európai akkuval szerelteket árulnak.
Egyébként lehet, hogy a Tesla technikailag fényévekkel járt mindenki előtt, és csak most érik utol, de szerintem komoly hiba, hogy elkaszálták a kicsit (hiába hazugságozott Musk). Legalábbis úgy tippelem, az egy magasabb felépítésű gép lett volna (nem kell suv, egy Swift is magas már), ami nagyon hiányzik. Az M3 nekem - és valószínűleg sokaknak - annyira alacsony, hogy nem tudnák olyan olcsón adni, hogy kelljen. Jó, 5 milla meg ingyen töltés meggyőzne :), de maradjunk a realitások mezején.
Őszintén? Semmit nem akarok cáfolni. Igazából pont leszarom ha valaki füstös octaviát vesz. Sőt igazából a villanyautózás minél később éri el a kritikus tömeget, mi ev-sek annál később fizetünk adót rá. :)
Én itt csak annyit csinálok hogy leírom a tapasztalataimat, ha valakit érdekel akkor hasznosítja, ha nem akkor továbbgörget vagy becsuk. Nekem ettől még tök jól működik a sztori. De majd azt is közzéteszem hogy végül mennyiért sikerült megvennem a Teslát.
Egyébként cégeknél ez azért máshogy működik. Megveszik lizingre, az autó termel, aztán amikor lejár a futamidő maradványértéktől függően vagy megveszik vagy visszaadják. Nyilvánvalóan máshogy működik a magán vásárlási történet. Megveszi a jóember, használja, aztán reménykedik hogy majd egyszer jó áron adhatja el. Ebben az esetben semmit nem termel az autó, csak viszi a pénzt, majd a végén valamit visszakap. Mondjuk az esetek nagy %-ában új autó vásárlás nem is játszik, mivel sacc az új autó eladások Mo-n minimum 70%-a céges beszerzés.
Figyelj, állandóan azt tolják az ellendrukkerek, hogy hülye aki villanyost vesz, mert mekkora bukta van rajta, vegyen a nép dízel Octáviát inkább, a többit nyaralja el.. Erre azzal jössz, hogy a neked a három éves autó nem éri csak az új ára 40%-át. Most akkor mondd azt, hogy nincs igaza az ellennek.
Ezt hol olvastad tőlem? Ilyet biztosan nem mondtam. Én is újat szoktam venni általában, akkor szerinted hülye vagyok, de használt is szóba jöhet más egyéb relációkban, akkor meg nem? Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy neki az új éri meg, van rá annyi pénze vagy sem.
Nálunk az autó termelő eszköz, nem pöcs hosszabbítás miatt vesszük. Pénzt keresünk vele áttételesen, ergó a cégben a lizing a megfelelő választás. Magánban elképzelhető hogy a használt.
Mert többért nem szeretném megvenni. Szerintem a 4 éves LR piaci értéke 7 körül van, a 3 évesé meg 8 körül. De majd meglátjuk hogy a bank mennyiért hajlandó megszabadulni tőle.
Itthon van vagy 400 M3 a hahun, de tényleg horror áron adják, illetve nem adják el, csak hirdetik. Facelift előtti 2019-es modellek 8.5-től indulnak. Vicc. Az én 3 éves alig múlt LR-emért nem adnék 8-nál többet. Na talán majd új évtől elkezdenek csökkenni.
Mikor kijött a Y Standard, a leggyakrabban hallott reakció az volt, hogy 'inkább vennék egy fiatal használt Premium-ot', de ugye a Tesla a kis akksis változat megszüntetésével maga gondoskodott arról, hogy ne legyen belőle olcsón fiatal használt (bár az is lehet, hogy simán gyártásban maradt, csak a konfigurátorbók vették ki - nem ez lenne náluk az első ilyen eset).
A 3-as Standard viszont lényegesen kevésbé lett puruttya, és ha pont 37k-ért akarnék kocsit venni, biztosan számításba venném, viszont a Long Range-re meg jelenleg ötezer eurós beszámítási bónusz van (magánszemélyeknek), ami erősen árnyalja a képet.
A használt hármasok árainak a csökkenése az év közepén gyakorlatilag befagyott, ill. én úgy látom, inkább felfelé megy már és a kínálat is szűkebb lett az elmúlt hónapokban, mint ami a korábbi években megszokott volt.
Ha valaki esetleg karácsonyra be akarna vásárolni, a Tesla M3STD 15,5M lett. Ebben az árban kb az alábbiak vannak: BYD Atto3, Kona, EV3, EV4, Leapmotor B10. Ezek közül technikailag egyik sem éri utol a Teslát ezen az áron. Illetve jó hír a használt piacos Teslát vásárolni akaróknak, mert még lejjebb nyomja az árakat.
Ugyanakkor kimerülőben van az a (drágább) piaci szegmens, ahová ők céloznak. Nem véletlenül aratnak a kínaiak a tömegmodellekkel. De a japánok is ébredeznek, hogy mit kéne gyártani 33.000 eurós kisautó helyett:
Hát ja, pont akartam írni, hogy a CT létező technikákkal operál. Ha nem számítanának a költségek, akkor más is csinálná. Ahogy a CT rozsdamentes kasznija sem alkalmas másra, csak különcködésre.
48V-os fedélzeti elektronika: azzal már megszívták egyszer a komplexitás és a költségek miatt:
https://de.wikipedia.org/wiki/42V (tudtommal azóta sincs tisztán 48V-os fedélzeti hálózat sehol, 12/48V kevert hálózatok vannak, ez utóbbi a hibrid hajtáslánchoz)