Megértelek. Ez az én különleges hibrid hajtású, 1719-es Yard-Manomnál úgy néz ki, hogy ha van kedvem a fűnyíráshoz, és általában van, akkor önerőből nyomatom végig az udvaromat. Ha inkább csak irányítani szeretnék, akkor rákapcsolom a biomechanikus hajtást. Ez azt jelenti, hogy az asszony kezeit hozzábilincselem a komfortos markolathoz, mögé állok egy cifra ostorral, fejemen szalmakalap, és már indulhat is a futam... :-D
"Lehetne még ragozni, hogy mulcsozós/nem mulcsozós, önjáró/nem járó stb."
Igen lehetne, de felesleges. Már 12 éve használok önjáró gépeket, legutóbb épp egy 1500m2 kert elején szakadt el a bowden, hát nagyon s..r volt tologatni. Azóta csere, sőt a pót bowden is a kocsi csomagtartójában(1500Ft) pihen.
A 2-3 centi nem a tépésre vonatkozik, hanem a viszonylag magas, vágásérett, sűrű, tömött fűben való nehéz haladásra.
Igazán pontos és kíméletes vágást pedig csak a hengerkéses masináktól várhatunk. Kés vs. olló. Melyikkel tudsz úgy lefejezni egy fűcsomót, hogy az a legkevésbé szakadjon? Ha kiemelkedő képességű szamuráj, vagy kendós vagy (mint pl. én :-)), akkor egy szál pengével is, de máskülönben...?
Tehát marad a 'power-motor' és/vagy a "suriken", ha mindenképpen forgókéses fűnyírót akarunk használni...
Hát, akinek golfpálya simaságú és sűrűségű pázsitja van, annak hogy a fenébe ne tépné a füvét szinte bármelyik egypengés nyírógép?!
Egy ilyen minőségű gyepszőnyegen tolni egy 23-24 kilós, 1600/41-es gépet, 2-3 centis magasságra állítva, nem könnyű. Ahhoz igen jelentős és nem (nagyon) csökkenő forgatónyomatékra lenne szükség (és még nagyobb, szélesebb kerekekre), amit csak az áttételes hajtóművek képesek biztosítani, esetleg a több lovas (nagy kerekű) benzinesek.
Ajánlhatom a 42-es Gardena Powermaxot vagy a 43-as Bosch Rotakot. Akkumulátoros változatban főképp. Illetve még a szintén lítiumakkus 40-es Wolf-Gartent. Ezek rendkívül erősek és viszonylag szélesek is. A Bosch kivételével sikló- és golyóscsapágyasak.
Igaz, hogy a felsorolt "három testőr" a vázszerkezetük miatt nem ipari kategória, de azért lehet feszegetni a határaikat, főleg ha van rá keret...
Na hallod, közben én meg egy másik "Katikával" voltam elfoglalva!... ;-) Miután begombolkoztam... és újból megnéztem az oldalt, már látom, hogy a weblink egy barkácsüzletet takar.
Amúgy lehetne annyi eszük, hogy a feladó helyére egy árválkodó női név helyett a bótjukat írják be. Ez sokkal figyelemfelkeltőbb volna, mint a 'Garai Gati'.
Így legalább nem gondolhatná azt némelyik böngésző, hogy valami magányos öreglány vásárolhatott be egy böhöm géppel, amit többszörösen összehugyozott a kan macskája, ami rendszeresen rájárt jelölgetni, és ezért, meg a túl nagy méret miatt is hamar szabadulni akar tőle. A lusta unokája pedig, aki fölrakta a hirdetést, íletibe' nem nyírt még füvet, de nem is fog...
(Az a vezetékes telefonszám sem a Katánké, hanem persze hogy a szerszámbolté...)
Tudom, hogy a Castel gyártja a Hondát is. Az egyik régebbi 1600-as gépük kerekei, motorja, motorháza egy az egyben a HRE 410-é, amit biztosan le fognak váltani, ahogy ezt a kisebbekkel idén már meg is tették...
Tipp: néhány hondás kereskedőnél 30%-os árengedménnyel kapható az egyik legjobb minőségű (nem mulcsozós) elektromos fűnyírógép. 45 ezer Ft, amíg az akció vagy a készlet tart.
HRE 410 (PE), 2008-as széria, 2009/10-es gyártás -- 1600 W, 41 cm, 23 kg
(Egy nagyon erős törpe hajtja a vágóművet, narancspiros bukósisakban...)
(Én csak elektromos fűnyírót használtam és használok.)
Egy jó tanács: ne vegyünk 37-38 cm-nél kisebb vágószélességű gépet, mert szaporátlan, sokat kell vele oda-vissza "szaladgálni" még viszonylag kis területen is.
Minél szélesebb a fűnyírónk, annál "élvezetesebb" használni, mivel látványosabb mind a vágás, mind pedig a magunk mögött hagyott munka "gyümölcse", a tarlósáv.
Két-háromszáz négyzetmétertől nyugodtan jöhetnek a 40+os masinák, "orrvérzésig".
A márka ma már szinte másodlagos, otthoni, ill. nem ipari jellegű munkához a legolcsóbb eszközök is megteszik.
Aki profibb nyírettyűt akar "hazulra" is, annak nyilván mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe. Itt is igaz, hogy általában a drágább jobb.
Van még egy szempont, ami segíthet dönteni a hatalmas választék láttán. Ez nem más, mint a külalak, azaz "tetszik, vagy nem tetszik"...
(Lehetne még ragozni, hogy mulcsozós/nem mulcsozós, önjáró/nem járó stb., de a lényeg nagyjából ennyi, a többit az egyéni igények és lehetőségek határozzák meg.)
MTD SP48HWM tip. gépet vettünk nemrég. Elsőkerék meghajtású. Mikor először meghallottam, kicsit vakarództam. De mivel annyi pénzért nem volt más, és már mindenkinek elege volt a kajtatásból, elhoztuk. Aztán kellemesen csalódtunk, jól vitsgázott a fronthgajtás. Talán 10-15 órát ment eddig, amikor elkezdte ledobálni az ékszíjat!! Először csak magas kerékállásnál, ma már normál szintnél is. Semmi látható hiba nincs rajta. A garanciális műhelyben nem is hallottak ilyenről! Meg vagyok döbbenve!
Tanácsot szeretnék én is kérni vásárláshoz. A kert kb. 1000 négyzetméter, ezért mindenképp önjáró fűnyírót szeretnék. Olyan 100e ft körüliek jöhetnek szóba, ha olcsóbb az nem baj. A TSUNAMI által ajánlottakat én is néztem, valamint az AL-KO Silver hasonló fajtáit, illetve néztem még a Güde Big Wheeler mega 560-ast. Bár ez utóbbiról senki sem tudott nekem semmit mondani, mert nem igazán ismerik. Egyszóval előre is köszönettel várom a jótanácsaitokat.
Tanácsot szeretnék én is kérni vásárláshoz. A kert kb. 1000 négyzetméter, ezért mindenképp önjáró fűnyírót szeretnék. Olyan 100e ft körüliek jöhetnek szóba, ha olcsóbb az nem baj. A TSUNAMI által ajánlottakat én is néztem, valamint az AL-KO Silver hasonló fajtáit, illetve néztem még a Güde Big Wheeler mega 560-ast. Bár ez utóbbiról senki sem tudott nekem semmit mondani, mert nem igazán ismerik. Egyszóval előre is köszönettel várom a jótanácsaitokat.
Szia, még nem volt meg a pénzem, hogy megrendeljem és német teszteket olvastam, és pont ilyeneket írtak a Kawasaki motorról.
Azt hiszem, hogy inkább a hondás változatot veszem meg. Elég gázul tervezték meg a mérnökök, hogy nem gondoltak arra, hogy olajat kell cserélni benne. Még azt is írták, hogy feketedik az olaj, míg a Honda alig használja el.
Ja, és az olajcsere....., le kell szedni még az önjáró lehajtást is. Ne is próbálkozz vele alúról, ikább öntsd ki az olajat, én megpróbáltam, szétugrott az egész, fél napig köpködtem.
Én nagyot csalódtam benne! Tavaly vettem, egy szezon után nem volt a belső részén festék, foltokba jött le. Idén tavasszal lefestettem, így OK. Egyébként motorikusan semmi gond, kb. 1500 m2 vágok hetente. A fordulatszámán emeltem, mert nem nyomta ellégé ki a füvet, sűrűn berakódott, így már ez is OK.
Üdv. Lenne egy olyan kérdésem nem-e tudja valaki meg mondani azt, hogyan lehetne egy MTD 32-10E Tip. fűnyírónak a késtartóját levenni? Köszönöm. Előre is.