Keresés

Részletes keresés

pv991 Creative Commons License 2016.12.29 0 2 2898

A képem lemaradt.

pv991 Creative Commons License 2016.12.29 0 1 2897

Kellemes Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!

Zoli1949 Creative Commons License 2016.12.28 0 2 2896

Szervusztok Urak!

Az egyik Előre szerelvényem szolgálatban volt a karácsonyfa alatt. A legidősebb unokánk, aki tizenötéves leányzó, nagy örömömre lelkesen játszott vele. Kellemes meglepetés volt, mert nem számítottam rá.

Mindenkinek Boldog Új Évet és sok vonatozást kívánok!

Zoli

Zoli1949 Creative Commons License 2016.12.28 0 0 2895

Szia!

Két mozdonyt elbír az eredeti Előre trafó. Annak idején én is így játszottam vele.

Ezzel kapcsolatos problémák:

- két mozdony sem fut azonos sebességgel és a trafó feszültség szabályozása mindkettőre hat.

- mindenképpen váltókat kell a sínhálózatba építeni, hogy a mozdonyok egymást ki tudják kerülni.

- ajánlatos szakaszolókat is beépíteni, hogy szükség esetén le lehessen az egyiket állítani.

- minél kisebb ellenállás legyen a sínek egymáshoz  csatolásánál és a trafóra csatlakozásnál.

Ahogy Jenő írta, alaposan le kell takarítani a síneket a fekete festéktől és az esetleges rozsdától.

Zeuke:

- az elemes és az óraműves mozdonyok és a hozzá tartozó kocsik kerekei fémlemezből vannak és nem szigetelte. ( minek is szigetelték volna ? )  Tehát ezeket a PV síneken nem lehet használni, csak a kerekek szigetelése után.  A trafóról működők teljesen más kuplunggal vannak ellátva, így könnyen felismerhetők első ránézésre is. Nekem van mozdony nélkül egy ilyen szerelvényem, de Előre kuplungokkal szerelve.

Jó vonatozást kívánok:

Zoli

Előzmény: JohnB89 (2894)
JohnB89 Creative Commons License 2016.12.28 0 0 2894

Köszönöm a tippet ! át fogom őket bogarászni, Tulajdonképpen nem a Zeukeg gőzöst szeretném rábírni arra hogy a tápról menjen, hanem szeretnék majd egy másik PV mozdonyt beszerezni mert rengeteg ilyen sínem van és  a másikbol kevés. Én azt szeretném hogy a két különböző sínt egy trafóra kötni és úgy működtetni két PV mozdonyt. a Gőzös meg mehet magában, úgyis bakelit vagy valamilyen más kereke van. :)

Előzmény: jenő1954 (2893)
jenő1954 Creative Commons License 2016.12.28 0 0 2893

Most nézem jobban  ezek lemez talpfásak igy a szigetelést alaposan át kell nézni nehogy zárlat legyen.

Üdv

jenő1954 Creative Commons License 2016.12.28 0 0 2892

Szerintem azt kell tudni először hogy a zeuke elemes mozdony milyen feszültséggel megy ezek 4,5 vagy 9 voltosak voltak tudtom szerint  és egyenáramúak . a Pv trafó ezek üzemeltetésére nem alkalmas. A pv és a gőzös nem tud egyszerre futni , a pv betápját egyenirányítani  kell,és mérni hogy csak annyi feszültséget kapjon a sin amennyi kell a gőzösnek. a PV mozdony viszont egyenáramú trafóról is megy a motor felépitéséből adódóan.. A lefényképezett sin úgy tünik bakelit talpfás tehát a két sin száll el van szigetelve egy mástól. Javaslom használatba vétel előtt sin radírral vagy alkoholos ronggyal tisztisid meg. A sín csatlakozásokat is le kell ellenőrizni,hogy a fülek a következő sínhez jól csatlakozzanak az áramot átadják. Javasol ha nincs még vegyél egy egy szerű műszert mert a régi síneknél mozdonyoknál gyakran szükség lesz rá.

Jó vonatozást. Üdv. Jenő

Előzmény: JohnB89 (2891)
JohnB89 Creative Commons License 2016.12.28 0 0 2891

Köszönöm a felajánlást ! Később lehet hogy élek majd vele, most úgy tűnik sikerült jól megszervizelnem. Közben kikutattam, hogy a másik mozdony amivel rendelkezem az egy Zeuke mozdony és két kis tehervagon ami szintén 0-ás méretarányú.

Gyerekkoromban a sima fekete PV síneken (mellékeltem képet ) ez az elemes Zeuke futott mert már akkor sem volt hozzá betáp kábel. Kérdésem lenne, hogyha a trafóból belevezetek áramot akár a fix kimenetből akár a szabályozhatóból; akkor azt bírja e a trafó a két külön sin áram alá helyezését ?  ( ha a későbbiekben egyszerre használnék esetleg két PV mozdonyt ?! ) Vagy ezzel inkább ne kísérletezzek ?!

Köszönettel
JohnB

Előzmény: jenő1954 (2890)
jenő1954 Creative Commons License 2016.12.27 0 0 2890

Kedves John !

Ha érdekel tudok neked venni szénkefét valószinű egy maradék készletből egy kicsi bronz tartalma van de a mozdony szépen fut.

Zoli már kipróbálta neki is bevált . Egy kefe kettévágva egyszerre pont PV méret csak meg kell a vágási felületet csiszolni és jó.

Üdv Jenő

Előzmény: JohnB89 (2889)
JohnB89 Creative Commons License 2016.12.27 0 0 2889

Köszönöm ! Rajta vagyok ! :) 

Előzmény: József Gábor Papp (2888)
József Gábor Papp Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2888

Örülök hogy sikerült,jó vonatozást! :)

Előzmény: JohnB89 (2887)
JohnB89 Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2887

Igen benne volt ! :) Kivettem jól megpucoltam a foglalatot és újraforrasztottam azt az egyikhez csatlakoztatott kis szigetelt drótot ! Szuperül suhan :)  Nagyon köszönöm a gyors és jü tippeket, segítséget !

Előzmény: pv-vonat (2885)
József Gábor Papp Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2886

A beszáradt olaj nem engedi rányomódni a kommutátorra.Ha nem jön ki a kocogtatásra,vedd le a mozdony tetejét (rugó tartja) és próbálj egy rajzlap vastagságú papírt benyomni a kefe és a forgórész közé.

Előzmény: JohnB89 (2884)
pv-vonat Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2885

Szerintem benne van az. Csak ki kell "ütögetni". Nagyon picike a "kefe",  kb mint egy gyufaszál feje.

JohnB89 Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2884

kivettem a rugókat és ez a látvány fogad elfogyott a szén ? bocsánat a laikusságomért ! KÖszi !!!!

Előzmény: pv-vonat (2883)
pv-vonat Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2883

Az oldalán találsz két rézcsavart azokat csavard ki ÓVATOSAN, és vigyázz ne lője ki a rugót mert lehet keresgélni.

Utána szedd ki a szénkefét (egy darab van minden rugó mögött). Ha nincs ott a hiba vagy nem érintkezik a forgórészhez.

Ha gyenge a rugó KICSIT húzni rajta de ha alúlról megnézed úgy is látni hogy elér-e a szénkefe a forgórészhez.

Esetleg a forgó részt megpucolni, NEM KONTAKT SPRÉ, sima alkoholos vatta vagy papírzsebkendő.

Remélem elindul mert áram van benne az az izzók miatt biztos.

JohnB89 Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2882

Köszi a tippet ! Kapott egy kis kontakt spray-t. Az irányváltó teljesen jól működik. a szénkefe megpucolásához amatőrnek érzem magam, nem is tudom hogy ott mit kéne pontosan bütykölni. Világit mindkét irányba ha váltok de el nem indul a kis masina :(

Előzmény: József Gábor Papp (2881)
József Gábor Papp Creative Commons License 2016.12.26 0 1 2881

Szia John!Próbáld megmozgatni az irányváltót,valószínű az nem érintkezik rendesen.Esetleg nézd meg a szénkefé,ha nem javul meg! Üdv.:Gábor

Előzmény: JohnB89 (2880)
JohnB89 Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2880

Köszönöm nagyon :) !

Viszont most bajban vagyok, épp meg akartam mutatni egy barátomnak, hogy mennyire kis príma vasutam van. Most úgy áll a dolog, hogy nem indul a mozdony, áramot kap, fényszórói világitanak; a trafó eredeti; feszültsége szabályozható. Különösebb szagot nem éreztem; mindig volt egy kis szaga a mozdonynak amikor ment még gyermekkoromban is. Motorikus baja lehet vagy érintkező ? Tanácstalan vagyok

Előzmény: Zoli1949 (2878)
pv-vonat Creative Commons License 2016.12.26 0 0 2879

Én egy kis "szakmai " ajándékkal lepnélek meg titeket. Egy Helikon trafó burkolat nélküli képei .

Zoli1949 Creative Commons License 2016.12.25 0 0 2878

Szia!

Üdvözöllek a megszállott vasútimádók között. A sorompó és a jelzőlámpa nagyon ritka Pénzverő termék. Szemafort Tóth Lajos játékkereskedő készített anno és ezek is nagyon ritkák. Mivel ezek hatvan éve készültek ezért a beszerzésük sem egyszerű. Egyik forrás, ha valamelyik topiktárs feltesz néhány számára már többlet dolgot ide a fórumra. Ezen kívül s különféle hirdetési felületeken:           - Vatera; -Jófogás; stb bukkanhatsz rá. Ezeken kívül léteznek a gyűjtői börzék, ahol rábukkanhatsz. Természetesen mindehhez sok pénz és még több szerencse és rengeteg idő kell. Aki egyszer ebbe belekóstol, az függővé válik és mindig több és több kell belőle. Mindegyik általam említett helyen összeakadhatsz nepperekkel és lomizókkal, akik olcsón megszerzett dolgokról azt hiszik, hogy a Szent Grál van náluk és olyan áron próbálják eladni ezeket. Az édesapádtól örökölt készlet minősége is ritka a piacon. Általában teljesen rozsdás- koszos és hiányos dolgokra lehet bukkanni. Kellő kézügyességgel és gyakorlattal ezek nagy része restaurálható, amihez előzményként  a vásárlás során  még jó szem is szükséges. Amennyiben nem veszed észre a rejtett hibákat, könnyen lyukra futhatsz a javítás során. Természetesen ezek eltörpülnek egy - egy jól sikerült restaurálás öröme mellett. Mindehhez párosul az ősi vadász szenvedély. Figyelmedbe ajánlom a korábbi topikomban feltett négy könyvet is. Ezeket beszerezve és elolvasva egészen jól fogod majd látni a dolgokat. Ezen kívül nem akarom Gergőt " PV vonat", vagy " izs49" reklámozni, de körünkben az egyik legnagyobb tudor ebben a témában.

Sok sikert kívánok mindehhez.

Üdv: Zoli

Előzmény: JohnB89 (2877)
JohnB89 Creative Commons License 2016.12.25 0 0 2877

Sziasztok !

Szeretnék csatlakozni a csapathoz ! :)

Hosszú idő után megörököltem édesapám eredeti PV modellkészletét. Sajnos pár dolog már hiányzik, szemafor, sorompó lámpa. Ezeket ha lehet szeretném majd pótolni. Valamint tartalék motorvonat és trafó ilyesmik is kellenének. Van tippetek hol tudok ilyeneket beszerezni ? Rendelkezem egy másfajta elemes (4.5 V) mozdonnyal is. Esetleg tudjátok mely vonatok, személykocsik kompatibilisek és hol tudok ilyeneket is szerezni ?

Egyébként a vonat prímán megy előre-hátra. Mindene eredeti, festés is... Piros lámpát saját kezűleg aprikáltam hozzá. A betáp kábellel voltak problémák de újraforrasztottam. Most 90%-os a dolog. (10-ből 9x jól indul ) :)))

Bocsánat, hogy csapongok és amatőrként esetleg mindenfélét összehordok; de nagyon belelkesültem ! :) Ha valaki adna egy tippet, hogy a mellékelt képeken lévő sima fekete és  ezüst színű síneket elektromosság alá helyezni, összehozni a másik fajtával; azt nagyon megköszönném. Semmilyen csatlakozom nincs hozzá csak pucér sínek.

Köszönettel és Üdvözlettel
JohnB

vasúttörténet Creative Commons License 2016.12.24 0 2 2876

Kellemes Karácsonyt és jó PV-zést kívánok azoknak akik az ötvenes évekből ránk maradtak közül azon kevés dolgok egyikét kedvelik, ami így ma is örömet tud szerezni.

gzsolt001 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 2875

Erre a bejegyzésre csak most lettem figyelmes. Nos, ha valakit a részletek érdekelnek, akkor a: "teherautó-kontroll lámpa fedél-szerű bura is barkácsos...." megjegyzést azzal egészíteném ki, hogy amit a mozdony lámpájának néz, az gyári kivitelű és eredetileg a CB telefonközpontoknál használt lámpavédő sapka, amelyet különböző színekben gyártottak már az 1930-as évektől kezdve. Más, ennél nagyobb átmérőjű üvegbúrát már 1904-től használtak a Nagymező utcai Teréz központban. Ma a Prezi nevű, sikeres hazai vállalkozás irodája ("open office")  van az egykori 64 m hosszú! kapcsolóteremben. A Pannónia mozdony homloklámpája ennél kisebb átmérőjű és kevésbé domborított.

Előzmény: tybycsoky1 (2504)
Zoli1949 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 2874

Sziasztok!

Tegnap délelőtt voltam ott. A galériában lévő kedves hölgy a kérésemre kinyitotta és ott volt velem, ameddig alaposan szétnéztem. Azt mondta, ha ott vannak a galériában, kérésre szívesen kinyitják. Ajánlom minden érdeklődő topiktárs figyelmébe.

Üdv: Zoli

Előzmény: tybycsoky1 (2873)
tybycsoky1 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 2873

Mindenkitől elnézést kérek! Én nem vagyok már ott, csak nagyon ritkán és nem tudtam, hogy a bérlő, a szomszédos Godot pop-up galéria nem nyitotta ki. Ha nincs nyitva, akkor menjetek be és szóljatok, hogy csak ezért jöttetek vagy szóljatok nekem a tel. számomon 12h után, ha lehet! Üdv.

Előzmény: a_hollo (2871)
gzsolt001 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 2872

Én még addig se jutottam el, hogy a megadott telefonon elérjek valakit :(

Előzmény: a_hollo (2871)
a_hollo Creative Commons License 2016.12.19 0 0 2871

Sziasztok, Arra jártam, benéztem. Megtaláltam a vitrineket az emeleten, de csúnya nagy átláthatatlan vasrácsok mögött. Csalódottan távoztam :-) Ha más útnak indulna, először érdeklődjön. Üdv, Ákos

Előzmény: tybycsoky1 (2867)
nohabrok Creative Commons License 2016.12.19 0 0 2870

Kedves barátaim!

Mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!

gzsolt001 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 2869

Minden csoporttagnak, ismerősnek és barátnak áldott és meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok!

Gábor Zsolt

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!