A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Segítséget szeretnék kérni. A bojlerem egyik napról a másikra elvesztette a hőstabilitását. Már amennyiről egy Delonghi EC156-nál beszélni lehet persze. Csapolásnál a hőmérséklet durván és feltűnően gyorsan csökken. Ha nem az én masinám lenne, arra gondolnék, hogy tele van vízkővel, de nálam az nem lehetséges. Úgy 100ppm körüli, csak magnézium citrátot tartalmazó vizet szoktam használni, de még így is vízkőmentesítek átlagosan 4 havonta. Ráadásul ez a jelenség minden előzmény nélkül, hirtelen állt elő. Teljes a rejtély. Van esetleg valakinek valami ötlete?
A felsorolt hibák közül az utolsó kettő azért könnyen orvosolható :) - a víztartályba tegyél egy kisebb befőttes üveget, abba mehet a 3 járatú által elengedett víz, vagy - a csapolások előtt tegyél bele friss vizet. - a kar szerintem hamarabb is felrakható. Otthoni viszonyok között egy nagyon jól élhető kis gép szerintem
Első presszógép+daráló kombót keresnék, olyan 80k körül (szumma).
Jelenleg egy jó (nemjó) MiniMillel, AeroPressel rendelkezem, illetve megvannak az alap drip cuccok (időzítős/hőmérős mérleg, felöntő). Rápróbálnék a presszóra. :)
Jöhet külön-külön is daráló/gép, nagyjából fifty-fifty áron.
Gépnél jó lenne a nem nyomifokis kar, ilyen QM06xx/08xx széria, Gaggia Evo/Baby, Rancilio, Turmix, vagy esetleg egy Saeco Aroma-féle, ha van ebből normál karos.
Nem baj, ha retró... sőt. :) Csak legyen rendben belül, és legyen meg benne a potenciál a jó presszóra. A többit majd én kiügyeskedem. :)
Helyileg pest környékén. Elsőkörben levélben elértek.
köszönöm a segítő válaszokat! Megnyugodtam. Azt vettem észre, hogy ha úgy felejtem a gépet, bekapcsolt állapotában, akkor tökéletesen sistergés mentessé válik. Amúgy tetszik a gép, leszámítva pár hibáját:
- kissé olcsó kinézetű kar (amúgy tökéletesen teszi a dolgát)
- szűrőkosár kiesik zacc kiütéskor
- kicsit könnyű a gép így meg kell fogni mikor beleteszem a kart, de ilyenkorra meg már forró
- a 3 járatú szelepből a víz a tartályba folyik vissza, így az beszineződik, kávés lesz
Legjobb alternatíva, ha gyorsan kell jó kávé reggel. A Silviámmal nem lehet ennyire kapkodni. Jelenleg a MioStar retro barna háza tökéletesen kiegészíti a Fiorenzato darálót még retróbb barna külsejét :)
Ebből a márkából kaptam többféle robusztát, indiait, afrikait, mind egészen világos pörkölés, ezek maradékával próbálkoztam tegnap és ma reggel. Ma épp ezzel az ugandaival. Klikk ide le! :-)
Nekem teljesen jól működik az LM szimpla úgy, hogy csak a 41 mm-és “fészekbe” tömörítek pörkölésí színttől függően 9,5-11 g-ot ( nem iszom sötét pörkölést, és robusztát sem, abból biztosan kevesebb kell ). De ez a ma reggeli most melyik kávé?
Az eredeti gyári Gaggia szimpla kosárral semmi gond nem volt, igaz, annál másik KV-val próbálkoztam, viszont most reggel tettem még egy próbát az LM kosárral, és ahogy tegnap tanácsolták, több őrleményt tömörítettem. (Viszont így meg nem igazán látom a kétfajta szimpla kosár közötti lényegi különbséget.)
Ezek a robusták azért viszonylag régi KV-im, jövő héten lehet, bontok egy friss fémdobozos Manuel blendet.
Elkapott a gépszíj. :-) Kipróbáltam a naked kart is, még ez is hőhiányos lett, valszeg többet kell várnom a csapolás előtt a felfűtéssel, és talán még kell egy kis finomhangolás kell is az őrleménynél, de maga, a kész KV ezzel a naked karral is már messze jobb nálam, mint a ma reggeli, LM szűrőkosárral készített első próba.
Mindjárt rakom be a fotókat, az előbb töltöttem fel, csak nem találom! A lényeg: visszaraktam a régi klasszikus, egyszemélyes Gaggia szűrőkosarat, amit még ehhez a géphez kaptam, jó..., most másik KV-val próbálkoztam (ugandai robusta) de ez már nagyjából vállalható is, kicsit talán hőhiányos. Nekem vmiért nem jön be az az LM szűrőkosár.
Hát ez érdekes, mert én teljesen jó szimplákat húzok az ui. kosár+41-es tamper kombóval, már amikor úgy kb. 2-3 havonta nagyritkán szimplázok. A lefolyási idő rendben volt? Más szűrővel, vagy géppel ugyanez a kávé mit produkál?
Basszus, nekem most ezt adta ezzel a géppel az LM szűrőkosár! :-(
Mosogatólé..., megy is oda a KV, és a fiókba pedig vissza mind a tamper, mind az LM kosár. Az őrlemény az tutira rendben volt, szerintem ez a régi gép talán nem szereti az idegen, nem Gaggia formátumú testet magában. Igazából ezt az LM kosarat a GC-mben sem nagyon szerettem még régen.
Időközben gyorsan megjavíttattam a régi Gaggiámat, és most az évek óta nem használ 41 centist LM szűrőkosarat vettem elő, de komolyan mondom, elbizonytalanodtam! Aki esetleg erre jár, erősítsen meg abban, hogy így kell tömöríteni, ugye? Azaz nem kell a perem fölé is KV! (Az őrlemény indiai robusta..., még fűtöm a gépet.)
Szia! A felfűtéskor sistergő fej teljesen normális a QM-nél. Az első felfűtésnél ráadásul mindig túllövi magát. Várd meg a másodikat vagy ha sietős, akkor az első után nyomj egy hosszabb hűtőcsapolást a fűtés beindulásához. A következő(k)nél már nem lesz olyan sárkányos, de közvetlen csapolás előtt még pár másodpercre kávétól függően ki kell engedni egy kis vizet.
Ha felmelegszik elalszik a lámpa és fújtató hangot ad, mint a kotyogós, ez normális. A potmétert, amivel a szivattyút állítod, maxon szotam használni, ehhez állítom a darálást. Kávé függő, hogy mennyit, de én felteszem a kart szűrő nélkül (szűrőben elő van készítve a kávé, tamperelve), s kb. egy risretto, vagy espressonyi vizet kiengedek, majd bele teszem a kávét és egyből csapolok, de ezt neked kell kitapasztalni, de a crema színén látszik, ha megég, ha gyorsan szétesik, akkor is meleg. Ha eltalálod, akkor finom kávét ad, s nem is olyan nehéz vele jó kávét készíteni, ha ráérzel.
Sziasztok! Kis tapasztalati kérdésem lenne. Megvettem a kis mio start hofogasrol. Egy barna Quick mill. Nincs rajta gőzkar, ez az egyszerűbb változat. Szerintem jó kis gép, de egy kérdés van bennem. Ha bekapcsolom, akkor van egy olyan érzésem, hogy túlfűt. Nem hogy sárkányos a viz, de inkább forr és mintha lehet kissé levegős is lenne. Kell vele játszani, hogy ne égesse meg a kávét. Ez ilyen mindenki tapasztalata szerint? Vagy cseréljek valahol tomitest?
Van 2 és 4 személyesünk is, de a 2-est használom napi szinten.
Anno azt szűrtem le itt, hogy Brikkát kényelmesen megtöltünk kávéval, semmiképp se nyomkodjuk le, oszt jó lesz. Lehet játszani a víz hőfokával, hogy hamarabb lefusson, szűrt/különleges vizekkel, de mindenki MAX-ra vagy alacsonyabbra javasolta a vizet.
Sokáig ezt próbáltam, minden verzióval.
Legutóbb meg kaptam valami mogyorós ízesítésű kávét, meg valami más prémiumot is, de egyszerűen nem éreztem azt az ízt, ami rá volt írva a dobozra!
Valamiért egyszer csak úgy döntöttem, hogy féligtöltöm csak. Valamiért le is nyomkodtam a kanál hátuljával picit. És hirtelen megérkezett az íz!!
Korábban nem tapasztaltam még ilyet ezzel a főzővel. Sokáig ott maradt a mogyorós íz a számban, először éreztem azt, amit a csomagolás szerint mindig is kellett volna. Azóta több (olcsó, drága) kávé is "feléledt". És mikor MAX fölé engedtem a vizet, akkor se lett rosszabb, csak "hosszabb" lett kicsit a főzet, ízlés szerint lehet kísérletezni.
Megdöbbentem, hogy pont az ellenkezője jött be, mint amit korábban az olvasottak szerint hittem. Vagy bennem volt a hiba?