A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Mindjárt rakom be a fotókat, az előbb töltöttem fel, csak nem találom! A lényeg: visszaraktam a régi klasszikus, egyszemélyes Gaggia szűrőkosarat, amit még ehhez a géphez kaptam, jó..., most másik KV-val próbálkoztam (ugandai robusta) de ez már nagyjából vállalható is, kicsit talán hőhiányos. Nekem vmiért nem jön be az az LM szűrőkosár.
Hát ez érdekes, mert én teljesen jó szimplákat húzok az ui. kosár+41-es tamper kombóval, már amikor úgy kb. 2-3 havonta nagyritkán szimplázok. A lefolyási idő rendben volt? Más szűrővel, vagy géppel ugyanez a kávé mit produkál?
Basszus, nekem most ezt adta ezzel a géppel az LM szűrőkosár! :-(
Mosogatólé..., megy is oda a KV, és a fiókba pedig vissza mind a tamper, mind az LM kosár. Az őrlemény az tutira rendben volt, szerintem ez a régi gép talán nem szereti az idegen, nem Gaggia formátumú testet magában. Igazából ezt az LM kosarat a GC-mben sem nagyon szerettem még régen.
Időközben gyorsan megjavíttattam a régi Gaggiámat, és most az évek óta nem használ 41 centist LM szűrőkosarat vettem elő, de komolyan mondom, elbizonytalanodtam! Aki esetleg erre jár, erősítsen meg abban, hogy így kell tömöríteni, ugye? Azaz nem kell a perem fölé is KV! (Az őrlemény indiai robusta..., még fűtöm a gépet.)
Szia! A felfűtéskor sistergő fej teljesen normális a QM-nél. Az első felfűtésnél ráadásul mindig túllövi magát. Várd meg a másodikat vagy ha sietős, akkor az első után nyomj egy hosszabb hűtőcsapolást a fűtés beindulásához. A következő(k)nél már nem lesz olyan sárkányos, de közvetlen csapolás előtt még pár másodpercre kávétól függően ki kell engedni egy kis vizet.
Ha felmelegszik elalszik a lámpa és fújtató hangot ad, mint a kotyogós, ez normális. A potmétert, amivel a szivattyút állítod, maxon szotam használni, ehhez állítom a darálást. Kávé függő, hogy mennyit, de én felteszem a kart szűrő nélkül (szűrőben elő van készítve a kávé, tamperelve), s kb. egy risretto, vagy espressonyi vizet kiengedek, majd bele teszem a kávét és egyből csapolok, de ezt neked kell kitapasztalni, de a crema színén látszik, ha megég, ha gyorsan szétesik, akkor is meleg. Ha eltalálod, akkor finom kávét ad, s nem is olyan nehéz vele jó kávét készíteni, ha ráérzel.
Sziasztok! Kis tapasztalati kérdésem lenne. Megvettem a kis mio start hofogasrol. Egy barna Quick mill. Nincs rajta gőzkar, ez az egyszerűbb változat. Szerintem jó kis gép, de egy kérdés van bennem. Ha bekapcsolom, akkor van egy olyan érzésem, hogy túlfűt. Nem hogy sárkányos a viz, de inkább forr és mintha lehet kissé levegős is lenne. Kell vele játszani, hogy ne égesse meg a kávét. Ez ilyen mindenki tapasztalata szerint? Vagy cseréljek valahol tomitest?
Van 2 és 4 személyesünk is, de a 2-est használom napi szinten.
Anno azt szűrtem le itt, hogy Brikkát kényelmesen megtöltünk kávéval, semmiképp se nyomkodjuk le, oszt jó lesz. Lehet játszani a víz hőfokával, hogy hamarabb lefusson, szűrt/különleges vizekkel, de mindenki MAX-ra vagy alacsonyabbra javasolta a vizet.
Sokáig ezt próbáltam, minden verzióval.
Legutóbb meg kaptam valami mogyorós ízesítésű kávét, meg valami más prémiumot is, de egyszerűen nem éreztem azt az ízt, ami rá volt írva a dobozra!
Valamiért egyszer csak úgy döntöttem, hogy féligtöltöm csak. Valamiért le is nyomkodtam a kanál hátuljával picit. És hirtelen megérkezett az íz!!
Korábban nem tapasztaltam még ilyet ezzel a főzővel. Sokáig ott maradt a mogyorós íz a számban, először éreztem azt, amit a csomagolás szerint mindig is kellett volna. Azóta több (olcsó, drága) kávé is "feléledt". És mikor MAX fölé engedtem a vizet, akkor se lett rosszabb, csak "hosszabb" lett kicsit a főzet, ízlés szerint lehet kísérletezni.
Megdöbbentem, hogy pont az ellenkezője jött be, mint amit korábban az olvasottak szerint hittem. Vagy bennem volt a hiba?
Szerintem akkor lesz jó az ár/érték viszonylatban, ha majd a használt piacon lemegy az ára 100 rugó alá, és ez vonatkozik a színesekre is a véleményem szerint.
Ha nem jó a gép, akkor miért adjak érte 127.890,-Ft-ot. Ne mondd, hogy valaki kényszerből vesz GC-ot, bár ha azt nézzük, hogy egy Lelit vagy egy Silvia is drágább :) akkor miért ne.
Piacra dobta a Cady trade a színes Gaggia Classic gépeket, 160 ezerért, szerintem ez azért sok értük. Az új GC alap meg talán 130 ezer alatt van, akciósként.
Végöl sikerült leszednem, csak tovább kellett tekerni azt a csavart. Hát ez nem egészen olyan, mint a Classic, van ott középen a felsőszűrő tartója felett még egy spéci csavar, aminek lyuk van a közepén, na abba ment bele a feszítőcsavar. Így végül lejött a szűrőtartó, tényleg mocskos volt, erre ezután figyelnem kell. Viszont azt ne tudom, hogy a sikeresen kissé zilált állapotban lévő csavaros cuccot tudom-e pótolni. A lenti rajzon megtaláltam, 50 és 58 számon, csak a magyarázatot nem találtam még.
Nem tudom miért melegszik annyira túl a Brikkad, de ilyet én sosem tapasztaltam. Nem lehet, hogy túl megtömöd? Vagy leragadt a sulyszelep? A kis láng nem biztos hogy jó taktika, több ideje van atmelegedni az egész kotyesznek, ami nem cél.