a templom kertbe biztos bemehetsz - én Madridban odáig eljutottam. Valszeg az előtérbe is beengedtek volna csak nem volt kedvem magyarázkodni h ki vagyok és mit keresek itt.
sajnos ha jövő héten felveszem a mormon vallást akkor se mehetek be mert egy évig
megfigyelés alatt leszek és csak utána folyamodhatok.
és ha megmondanám egyenesen, hogy nem hiszek de a templomlátogatás miatt akár
bármilyen szerartásnak -kivéve: pl. emberölés- hajlandó vagyok magam alávetni. nem iszok szeszt, teát, nem paráználkodok, járok gyülibe, aktív tag leszek, mindent betartok, akár ellenőrizhetnek is.
szerintetek van esély, hogy beengednek?
úgy érzem, még ez se elég.
oda adnám a szívemet is, csak az már nem az enyém.
hiszek az egyházban mint a hívők és isten közösségében.
de ez a hitnek következménye, nem célja és semmiképp nem alapja.
aki egyházra építkezik homokra épít elefántcsont tornyot.
a kőszikla pedig jézus. nekem isten jézust jelentette ki nem az egyházat.
amikor egyházra építettem, homokra építettem elefántcsont tornyot.
nagyon fontosnak tartom az egyházat mert ebben a közegben tud isten és ember
legtisztábban megnyílatkozni, emelkedetté lenni, érzékennyé válni az embertársira.
ebböl a közegböl tud olyan dolgokat lehozni a fizikai síkra ami épülés, öröm, egészség
meg minden jóság. de ezeket szervezetekben csak igen korlátozottan lehet megélni.
a szervezetek szükségszerűen tanaikhoz szabják istent, és csak annyi nyílvánulhat meg belőle amit ezek a keretek megengednek. isten több lehet mint egy felekezet és több is.
keveset tudok róluk. tudom, hogy sátánisták és testvériség szöveggel ámítják a kívülállót "megtérésre". a szimbolisztikájuk egészen hasonló a mormon szimbolisztikához.
ezzel nem sátánt kiabálok a mormonokra de a gyanú árnyékát mindenképp rávetíti a felekezetre.
ha törvény van és azt betöltöd, isten az adósod mint olyan embernek aki valamit valamiért
kapcsolatban áll istennel. így követelhetnéd a jogos jussodat istentől, ami jár.
ez a kapcsolat inkább üzleti mint atya-fiúi.
régebben én is hivatottnak éreztem magam, hogy az egyházi felhatalmazás jogos bírtokosaként vallásos tekintély szerepében tetszelegjek. persze az álalázat köntöse alatt.
mindezzel csak a magam sötétségét lepleztem leginkább önmagam előtt, hiszen akkor van szükség hamis tekintélyre amikor a mondandóm nem hordoz önmagában olyat ami hat,
isten lelke által.
ha meg isten leleke hat, nincs szükség egyéb cselekedetekből vagy vallásból hamis tekintélyre támaszkodva mások fölé kerekedni.
az igazság szabaddá tesz. ha megérzed a szabadság ízét, soha többet nem akasz szektarab lenni mert szabad leszel.
aki meg törvény alatt van átok alatt van. ráadásul a törvény megcselekvése nem tesz igazzá isten előtt. vagyis holt cselekedet a törvény megtartása és már nem is érvényes isten előtt mert új szövetségben élünk.
nem kételkedek abban, hogy a szentlélek jézusról tesz bizonyságot.
de kételkedek abban, hogy az egyházról tenne bizonyságot, hiszen nem ezért jött.
ha pedig egy más felekezet másként tanítja krisztust, pedig ugyan attól a szentlélektől
taníttatik a hite szerint akiben te hiszel, akkor melyik az igaz tan?
a buddhista tanmese szerint egy sötét szobában van egy elefánt akit mindenki tapogat majd az egyik megállapítja: az elefánt egy nagy lapátfül. a másik: az elefánt egy vaskos oszlopláb. a harmadik szerint egy hosszú orrmány...
aztán bejön egy kisgyerek egy fákjával a kezében...
ha én nem tudok felekezet mellett bizonyságot tenni akkor elromlott bennem a szentlélek?
pedig istenről bizonyságot tesz és ugyan munkál az életemben.
sőt, amikor kijelentette számomra jézust, semmiféle felekezetről sem tett bizonyságot.
törvényre sem mutatott rá.
persze én is belekerültem egy szekta fogságába és én is voltam szektajancsi.
én is hittem azt amit a felekezeti testvérek. azt gondoltam istenhez közelebb vagyok mint azok akik nem tartoznak abba az egyházba amibe én. és tutira bizos voltam a felekezetünk igazságában. és tudtam, hogy közöttünk munkálkodik a legtisztábban isten lelke.
aztán isten elhozott ebből az egyházból. hála istennek!
majd megmutatta isten lelke, hogy ő nem csak annyi amennyit tanít egy szekta.
és nyílvánvaló lett számomra a szekták röghöz és tantételekhez kötött szűklelkű kis istenkéje. később a bibliát is kinőtte számomra isten valósága. ez nagyon fontos volt az életemben mert végre több tudott lenni isten az életemben. sokkal több.
pedig féltem elengedni a bibliát ahogy a szekta tanait is. féltem, hogy elveszítem istent
és mind azt amit az egyháztagságom jelent. pl. az üdvösséget.
soha többé nem mennék bele abba a játékba amit a szekták csinálnak, mert jozzám bejött a "fákjás kisgyerek" és nem akarom kiszúrni a szemeimet, hogy azt mondhassam:isten egy szekta vagy egy könyv vagy tan vagy érzés vagy tudat stb.
ha nem is sokat de ezt tisztán látom, érzem, tapasztalom.
Köszönöm, hogy elmodnod, mit érzel a szavaim alapján. Ez segít jobban értenem Téged és azokat, akik hasonlóan gondolkodnak arról, hogy nem szükségesek törvények, tanok, Isten szolgái, akik azokat tanítják nekünk és Egyház, ami ezeket szolgáltatja.
Kár, ha bármivel elharagítottalak magamtól. Ha élőben találkoznánk, látnád, hogy nem harapok. :) Talán már talákoztunk is, hisz írtad, hogy jártál angol órákra. Én a budapest Tihany téri gyülekezet tagja vagyok, ha ott voltál anglon, akko rnagy valószínűséggel ismerhetsz. :)
Még egyszer, sajnálom, hogy ha ellenszenvet, haragot vagy bármiféle negatív érzést érzel a szavaim miatt. Hidd el, minden alkalommal, amikor nekiállok válaszolni a hozzászólásokra, imádkozom Istenhez, hogy töltsön el a Szentlélek, hogy képes legyek figyelni a hangjára, megállni a haragomat, irigységemet, gőgösségemet, és tudod a leveleim mindegyikénél éreztem azt a szívemet eltöltő érzést, amiről egyik korábbi hozzászólásomban írtam, mikor kérdezték, hogy honnan tudom, hogy a Szentlélek van-e a szívemben. Tudom, hogy olyankor is a Szentlélek volt a szívemben és legerősebben azt akkor érzem, mikor valami olyasmit írok, amit tudok, megtapasztaltam Isten törvényeivel kapcsolatban.
Így tehát jogos a kérdésem, mikor azt kérdezem, hogy miért nem lehet felismerni a szavaimban ezt? Nehéz elképzelni azt, hogy a Szentlélek (akinek feladatai közé az Atyáról és a Fiúról való bizonyság tevése is tartozik) arra késztet, hogy elmondjam, hogy tudom, hogy amikor Isten egyházáról teszek bizonyságot, az Isten szerint van? Ő maga mondta, hogy ez az Ő Egyháza, és amikor erről tanulok vagy ezt jelentem ki, azt az érzést érzem, amiről írtam, ami a Szentlélek.
Amikor az erkölcsi tisztaság törvényéről írtam az egyik előző levelemben (amit talán személyes bántásnak vettél, mert úgy érezhetted, hogy ítlékezem feletted), akkor csak azt tettem, amit mindig is hirdettek Isten szent emberei minden időben. Kijelentettem ÁLTALÁNOSSÁGBAN egy tantételt, aminek az elsajátítása nélkül nem tudunk az Ő színe előtt élni, hisz nem leszünk olyanok, mint ők. Tudom, hogy kemény dolgokat mondtam az igazság szerint, és az igazlelkűeket igazoltam míg azok, akik nem élnek e minta szerint azért találják keménynek az igazságot, mert az elevenükbe vág.
Én általánosságban írtam erről a törvényről, nem Neked személyesen, mert nem tudtam biztosan, hogy tényleg van-e egy szeretőd, vagy csak feltételezésként írtad a kérdésedet, hogy mi van akkor, ha ez van.
Természetesen nem állítom, hogy nincsenek lelki élményeid, nem érzed időnként a Szentlelket, mert TUDOM, hogy minden ember érezheti azt, ha igazlelkűen cselekszik. A vallásos is, az is, aki nem az, de megsegít az utcán egy elesett embert. Az is, aki a maga módján hisz Istenben, és aki valamilyen felekezethez csatlakozva teszi ezt. Erről is írtam korábban, hogy én magam is láttam embereken, akik más-más felekezetekbe tartoztak, hogy érezték azt, sőt én is éreztem azt az ő megemlékezéseiken. Tudom, hogy így próbálja összeolvasztani az embereket Isten, tartozzanak bárhova, hogy elküldi ezt az érzést a szívbe, hogy bizonyságot tegyen arról, ami IGAZ.
Hálás vagyok azért, hogy figyelsz erre az érzésre, és próbálsz helyesen élni. Igazán jó ember vagy és Isten segíteni fog Neked is és mindenkinek, hogy idővel még többet és többet megértsünk belőle. Hagy tegyek hozzá egy kis szeletet ahhoz, amit már tudsz Istenről:
- Ő ma is ad újabb parancsolatokat, ami a mai időkre veszélyei ellen szólnak, mert az Ő munkája az, hogy kidolgozza minden kor emberének az üdvözülését. Nem hagyta abba ezt a munkát a Biblia írásának megírásának korával. Tudta, hogy milyen zűrzavarok lesznek majd a mai időkben, ezért még időben gondoskodott arról, hogy legyen egy másik Szentírás, ami majd megerősíti a Bibliát abban, hogy Jézus a Krisztus, és újra elhozza majd azokat a tanokat, amik elhomályosodva megváltoztak az évezredek alatt.
- ma is léteznek olyan szent emberek, akik viselik Isten felhatalmazását ahhoz, hogy örökkévaló jelentőségű szertartásokat végezzenek el Isten nevében, mint például az újszövetségi Péter Apostol. Tudom, hogy ilyen ember volt Joseph Smith is.
- azok, akik elnyerik a Szentlélek ajándékát és igazlelkűen élnek, MINDIG (amikor érdemesen élnek) élvezhetik a Szentlélek társaságát. Ez nem a Szentlélek időnkénti felbukkanását jelenti a szívben, hanem állandó társaságát. Ez egy ajándék Istentől, ami Krisztusnak is megadatott, amikor a keresztelése után rászállta Lélek galamb formájában. Ezzel az ajnádékkal rendelkezem én is és kaphatja meg bárki, aki Krisztus Egyházába jön.
Örülök ennek, mert vezet az életemben. Tanácsot súg, erőt ad, kísértést és félelmet oszlat el. Fizikai erőt ad. Évek óta igyekszem keresni ezt és hallgatni arra, mit mond. Nem egyszerű, mert gyarló vagyok, de ahogy telnek-múlnak az évek, látom, hogy mennyi gyümölcsöt hoz ez nekem. A főnököm tisztel és szeret a teljesítményemért és az emberi oldalamért a munkahleyen. A családommal a kapcsolatom egy kicsit jobb, és látom, hogy hogyan tehetném jobb. Az ismerőseim jó véleménnyel vannak rólam, mégha néha le is sajnálnak vallásos viselkedésem miatt, és hidd el, még a foci is jobban megy azóta, hogy a Lélek hatására elsajátítottam a megbízhatóság tulajdonságát valamennyire. A Szentlélek ajándéka egy áldás Istentől a földi életre, amiért hálás vagyok.
Örülök, hogy beszélgetünk. Várom a válaszod és a kérdéseidet.
„Ezen az alapon bármit el kell fogadnod. Te így nem Istenben hiszel, hanem az egyházvetésben. Miben látod a különbséget egy mormon és egy jehovista között. A jehovista is abban hisz, hogy a vezetőségük Istentől mindent tud, csak az ő vezetőségük nem SLC-ben, hanem NYC-ben van. Miben látod a különbséget?”
Köszönöm a kérdést. Valamelyik korábbi hozzászólásomban írtam, hogy pár alkalommal voltam Jehova Tanúi gyűlésen, és egyszer egy Krisztus feltámadásáról megemlékező úrvacsoravételi gyűlésen áprilisban. Még korábban pedig voltam nagymamám református Istentiszteletein is, mikor vele éltem. Mindkét esetben már az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának tagja voltam, bár más-más mértékű felfogással rendelkeztem a tanokról, mert a két időpont között pár év eltelt.
Mindkét felekezetnél időnként éreztem a Szentlelket, amikor igazságot beszélt a lelkész, vagy amikor óriási Isten iránti tisztelettel és alázattal szolgálták fel az Úrvacsorát a Jehova Tanúinál. Jogos a kérdés, hogy ha éreztem a Szentlelket mindkettőnél, akkor miért nem ez vagy az, vagy miért épp az UNSZJKE az igaz, ha azon alapul a bizonyságom, hogy érzem a Lelket a tanításokon?
Ahogy azt az épp ezelőtti hozzászólásomban írtam, a Szentlelket bárki érezheti, aki igazságosan cselekszik, még ha esetleg nem is ismeri fel és tudja megnevezni. Velem is volt így egyetemi éveim alatt, még mielőtt elkezdtem volna a vallással foglalkozni.
Nem tudok különbséget tenni ezen felekezetek között a tanításaik alapján, hisz nem ismerem őket mélységeiben, bár pont azért mentem el ezekre, hogy kicsit jobban értsem őket. De ha az Istentől jövő Szentlelket érzem akkor, amikor valami segítséget nyújtok valakinek és felismerem ezt, akkor már könnyebben felismerem, amikor valami Isteni törvényről vagy tanról tanulok – vagy látok aszerint cselekvő embereket – bármelyik gyülekezetben. És amikor ezt az érzést érzem, amikor Joseph Smith tanításait hallom, olvasom, vagy róla IMÁDKOZOM – válaszként a szívemben, akkor tudom, hogy az igaz.
Persze nekem is van pár olyan törvény, amit nem értek, nem szívesen tartok be, de vajon nem ugyan így érzett-e Ábrahám, amikor a fiát indult feláldozni Isten parancsolatát követve? És igen, bármit elfogadok, ahogy Ábrahám tette, még akkor is, ha nem értem. Bármit, ami a prófétától jön, mert éreztem korábban, hogy Ő igaz ember. Isten nem engedi meg, hogy félrevezesse az Ő Egyházát, mert akkor elmozdítaná a helyéről és más, igaz embert küldene a helyére.
Szeretem a vak hitet, szeretem kipróbálni azt, amit tanítanak nekem, mert eddig mind csak pozitív gyümölcsöt hozott nekem (lásd előző hozzászólásom). Szeretek úgy viselkedni, mint Ábrahám, bár örökké nehéznek ítélem meg egy-egy parancsolatot, mint Ábrahám azt, hogy áldozza fel a fiát. Szeretem Isten, mert ily módon tanít, és megérteti velem, hogy csak úgy érthetjük meg Őt, ha először hiszünk BENNE és NEKI, és kipróbáljuk a szavait.
A tudásom arról, hogy az UNSZJKE igaz és nem mindenben a Jehova Tanúi vagy bármelyik más tanítás, onnan származik, hogy:
- a vezetőiről éreztem azt a megerősítést, amit más igazlelkű cselekedetkor éreztem
- kipróbálva a tanításokat, szebbé tette az életemet
Bármelyik vallás tanításaival, amelyik Krisztust vallja Megváltónak, el lehet jutni a boldogság egy fokára itt a földön, de a boldogság teljességére, a fátyolon át az örökkévalóságra csak Isten hatalmával felruházott szertartások által lehet jutni. Ehhez pedig a kulcs (mint Péternek van) megtalálható az UNSZJKE-ban.
Nem ismerem Brigham Young azon kijelentését, hogy a többnejűség örök tan. Ettől még lehet az, nem tudom, így nem nyilatkozom róla. Ha idézed nekem, elgondolkozom róla és utánajárok.
az angolt jövőhéten folytatom de egy haver feleségénél aki angol tanárnő és már az anyagiakon is túl vagyunk. a mormon lányt elvitték más gyülibe mikor észre vették, hogy tetszik. aztán már el is sikkadt a kapcsolat. (persona non grata) :)
a misszióban lévő lányok nem foglalkozhatnak mással, csak a küldetéssel.
ha a próféta által nem mondja isten, hogy a missziódban akar megáldani a hozzád illő társal, nem is lehet istentől ha valaki mégis merészelne társat találni.
és a próféta nem mondja. :)
mégis szeretetre méltónak tartom a mormon vallású embereket.
onnan, hogy isten lelke az én lelkem része és nem egy felekezeti keret közt tudom megélni ezt hanem olyan helyen ahol, a betegeknek szükségük van orvosra és a te főpapod szőrnyülködve vetné meg azt a közeget. nem is merne közéjük menni. met fél!
"Olyan jó lenne, ha az emberek megtanulnának hallgatni a Lélekre, keresni azt és úgy érteni mindent, ahogy az van."
ez valóban így van. te miért nem ezt teszed? mert azt látom, felekezeti mundérfényezésről beszélsz nem istenről. a mormon bizonyság sem más mint bizonygatása annak, hogy "hidd
el, jól döntöttem mikor ezt az egyházat választottam.
ez nem jézus bizonysága. vagy mi az a plussz amit istenről meg tudsz osztani velem?
mindezen beszédeim ellenére sem zárlak ki isten köréből. azt gondolom, ha igazán
AZ ISTENT, NEM FELEKEZETET keresel és képes vagy el állni a hamisságtól, isten lelke vezethet. és "akiket isten lelke vezet azok az isten fiai". (nem egyház, törvények, tanok vezetnek)
akkor félre érthettem. és megint csak én vagyok az akiben nincs isten lelke, nem figyel rá,
akinek a hite gyümölcstelen. az én hitem valóban nem vezet vissza istenhez mert a hitem által istenben élek.
te azt nevezed isten törvényének amivel hitető lélek megvakítja a lelki szemeidet. törvényekkel, rendeletekkel, érvénytelen ószövetségi-testi parancsolatokkal taszítanak
átok alá. "mert aki törvény alatt van, átok alatt van".
és honnan tudod, hogy isten hogyan áldd meg engem? " a törvény megcselekvéséből nem igazul meg egy ember sem isten előtt". " nem fogok istennel együtt élni"? ezt honnan tudod?
ismersz engem és ismered az isten ítéletét? mindezt elavult ó szövetségi törvény alapján?
vagy isten ítélőszékében ülsz?
az hogy egy (1) szeretőm van kevesebb mint j. smithnek a sok-sok szeretője, akiben hiszel.
ráadásul soha nem csatlakoztam szabadkőműes páholyhoz (1838).
nem csaltam ki senki pénzét üvegjóslással sem.
aztán nem verettem szét annak az újságnak a nyomdáját sem aki leleplezte a despotizmusamat. és nem öltem embert sem.
miért hiszel olyan embernek aki mind ezt és ennél sokkal több gonoszságot követett el mások róvására? azért mert megigézett a fanatikus szellemi kaland?
vagy azt sem értem miért nem nekem írad a ítéletedet rólam? ezért gondolom, hogy