A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
a szegedi Gajdán Béla ATC/KVX nagyúr sosem fogja belátni mennyire k"!/%ra nem ért semmihez, egy OPV-től várja el, hogy levehető legyen a kar túlnyomás nélkül, és Ők "tesztelnek" "bemutatnak" és osztják az észt.
az egész Gaggia Classis 2015 hype, "jó gép mégis" játék arra megy ha nála elfogy a régi GC végre akkor majd azért az újat is el lehesse adni azoknak akiket Ő jótét lélekként a "helyes útra" akar terelni mármint mindig friss kávét fogyasztani, lehetőleg otthon pörkölve az általa eladott Gene-n.......
...és akkor még nem is szóltunk a teflon-lobbyról. :)) Amúgy csak a vicc kedvéért, de körülnéznék én egy ilyen aluparában szenvedőnek a konyhájában, hogy vajon hány főzőedényét, konyhai eszközét nem fogja a mágnes? :-)
Ha jól emlékszem anno SID mérte, és arra jutott, hogy pid-el 10 perc alatt melegszik be, és 6 perc után lesz stabil megint, de ha majd benéz, akkor megerősíti, vagy cáfolja.
Mylord: szvsz a Saeco főhadiszálláson úgy gondolják, hogy az átlag usernek jó lesz ez is, mert különbséget nem fog érezni, és csak ne tuningolgassuk a kis Gaggiakat, inkább vegyük meg a cég valamelyik drágább termékét. A gáz, hogy a butítás nem hozott árcsökkenést (bár az eurós árat nem néztem, az lehet, hogy csökkent)
Classic-kal mennyi idő kell, hogy egy dupla után újabb dupla készülhessen? Evo-val elég sokat várni kell (10 percet szoktam), esetleg majd egy PID-es Classic-kal gyorsabb tud lenni a folyamat?
Nem nagyüzemről lenne szó, max. 3 dupláról egymás után és inkább havi rendszerességgel ha ez számít valamit.
Számomra inkább ez a feltevés is arra adja meg a választ, hogy miért nyomásfokozó karral gyártja a Gaggia a Classicokat? Szerintem a jövőbeli sorsukat a GB-k sem kerülhetik el. :-)
Ezt szerintem senki nem állította ott. ...de amúgy tudsz olyan más "tesztcsapatról", aki ezt a - valljuk be, nagyon sokunkat érdeklő - két GC gép összehasonlítását már elvégezte? Talán nagyjából tavaly ősz óta lehetett tudni, hogy a Gaggia a Classicoknál beújít. Úgy rémlik, hogy a Gaggiának van hivatalos magyarországi forgalmazója. Egyáltalán, van valahol a ma forgalmazott(!) Gaggia KV-gépek bármelyikéről egy olyan összefoglaló teszt, gépismertető, amit alapnak, kiindulási pontnak tekinthetünk?? ...de maradjunk a legújabb GC-nél! Addig szerintem tényleg ne rugózzuk túl magunkat a KVX tegnapi gép összehasonlításán, amíg ezt nem tudjuk összevetni más GC gép összehasonlítással, tényleges gépvizsgálattal.
A tulaj itt szépen lassan elindult lefele az árban, mert rájött, hogy a nyitóár nevetséges volt a részéről. :) Az idő már nekünk dolgozik. :)) Csak várni kell, és ha leért az 50-55 ezres számsorhoz, el kell hozni a GB-t, a KV-s kanállal együtt. Még így is, a kamu őrlővel együtt inkább ezt, mint az új GC-t.
"De mi lehet akkor az ok hogy ezt gyártják? Mondjuk nyilván egyszerűbb ugyanazt az olcsóbb technikát pakolni különböző házakba, mint többféle beltartalmat is gyártásban tartani...."
A Saeco-Gaggia tavaly megvett egy máig üzemképes Trabant gyártósort Zwikauban, és ezeket az új GC-ket már azon préselik. A Trabant hagyományához hűen egy olcsó, könnyen kezelhető, népautót KV-főzőt dobtak idén piacra, egyelőre ebben az alapszínben, de nyugi..., a gyártósorhoz megtalálták a régi Trabantokhoz használt színskálát is...
Hubasszuskulcs! Ennyire nem néztem át, majdnem hagytam magam megvezetni. Akkor storno a 2015 gaggia vásárlás, ha az tulajdonképpen egy saeco gaggia ami már régen sem volt az igazi. Akkor valóban dilettáns a "teszt" és nem csak műszakilag. :-( Még jó hogy itt is rákérdeztem.
Mondjuk alapból gyanús volt látni hogy milyen összefügglés vél látni az ember az OPV meg a kar leszedhetőség között....
De mi lehet akkor az ok hogy ezt gyártják? Mondjuk nyilván egyszerűbb ugyanazt az olcsóbb technikát pakolni különböző házakba, mint többféle beltartalmat is gyártásban tartani. Fene megette. :-(
"kifejezetten az érdekelt hogy az elkészült eszpresszó milyen egyikkel, illetőleg a másikkal, és az kiderült."
Tényleg kiderült? Tele a világ önjelölt szakértőkkel, akik simán megesküsznek neked, hogy az instant kávé ugyanolyan finom, mint a kávézóban gonddal elkészített.
Minden korábbitól függetlenül, ők az elsők, akik a két gépet összehasonlították..., vagy legalábbis elkezdték ezt. Eddig itt mi is csak elméletben voltunk/vagyunk erősek. :-)
milyen furcsa dologra jöttek rá a szakik, mikor próbálgatták. Simán levehető a kar a csapolás után, pedig nincs is benne OPV.....mondjuk ez fura, de ezt írja:
Nem tudom mennyire értenek ezek a szakik a kávéfőzőkhöz, ha eleve összekeverik a mágnesszelepet az OPV-vel!
Ebben nincs háromjáratú és OPV sem, a pumpáról jön le egy műanyagszelep, de ez inkább biztonsági szelep
mint OPV. Az új Classic belső felépítése a Color és a Pure modellel egyezik meg!Gyakorlatilag az acélbojlerrel (ami nem
egy hőstabil) kb. egy Saeco tudású lett ez az új Classic, sajnos!-:((((
A Gaggia Pure, espresso, cubika...stb. gépekkel is valszeg ezt megközelítő minőségű KV-italt készíthetünk, ezeket a gépeket szintén a több éves használói, illetve szerelési tapasztalat alapján mégsem javasoljuk.
Nem tudom, kik tesztelték, de korrekt volt az az örlemény, vagy átpisilős, semmi nyomást nem megtartós? Mert azzal nem kunszt leszedni a kart extra effekt nélkül.
Nekem is furcsa. De inkább most a gép izgat. Azért ha valaki vesz ilyen új gaggiát akkor írja le legyen szíves ő mit tapasztal vele, plusz ha az ismerős megveszi, ki fogom próbálni és is és beszámolok.
Lényeg hogy össze lett hasonlítva, egymás mellett a régi meg az új. És nem lett rosszabb az új, bár műszakilag amit olvastam róla én is úgy érzem hogy visszalépés. De ezek szerint ez az ital minőségében nem okoz hátrányos változást.
Az hogy szemmel láthatlag műszakilag nincsenek képben a tesztelők, elég sok fogalomzavart meg tárgyi tévedést olvasni, az most annyira nem izgat, mert kifejezetten az érdekelt hogy az elkészült eszpresszó milyen egyikkel, illetőleg a másikkal, és az kiderült. A szakértők nem érezték rosszabbnak.
Naaa, azert ez eleg komolytalanul hangzik, hol volt az a teszt?
Egyebirant a Catler/Gastroback daralorol is mast hallottam/ tapasztaltam, s tudtommal rajtam kivul ket forumtars (legalabbis kettorol tudok) szinten elegedetten hasznalja.
A régebbi GC-kre vonatkozóan van kb. 6-8 éves felhasználói tapasztalat - most csak az ezen a fórumon leírtakat veszem alapul - a legújabb GC-re pedig van ez az egyszeri tesztelés. (Én is olvastam.) Na, akkor kb. ezt a kettőt vesd össze!
/Bevallom, ma már úgy vagyok ezzel a kérdéssel, hogy ha mindenképpen új Gaggiát kellene vennem, akkor inkább vmelyik GB-t választanám, amúgy pedig továbbra is a régebbi, használt gépeket keresném./
Olvasgatom az új 2015 Gaggia Classic gépről írtakat, találtam tesztelést, hogy mit tud. Egy ismerős venni akar ilyet pont. Én eddig a régit ajánlottam neki, de ezúttal úgy értesültem róla hogy az új "butított" változat is ugyanolyan jó. Érdekes hogy milyen furcsa dologra jöttek rá a szakik, mikor próbálgatták. Simán levehető a kar a csapolás után, pedig nincs is benne OPV.....mondjuk ez fura, de ezt írja:
"Mivel olvastam, hogy nincs benne OPV, így megpróbáltam a leggyorsabban lekapni a szűrőtartó kart a fejről.
Lett nagy meglepetés, mert egy apró szisszenésen kívűl, nem történt semmi."
Ezt nem igazán értettem...!?!
Lényeg hogy jónak mondják a gépet a szakik, mondom is az ismerősnek hogy megveheti, már csak a daráló a bibi, mert pont a Catlert nézte ki, amiről azt írják hogy eszpresszóhoz teljesen alkalmatlan. :-((((
Elszakadva a brikkától, térjünk ki egy körre a hagyományos moka potokhoz (kotyogós KV-főzőkhöz)! Lehet kapni olyan kis főzőt, amelyben a hagyományos szűrőkosár (tölcsér) helyett olyan vmit kell belehelyezni az alsó víztartályba, ami egy "ú" alakú hajlított aluminium darab, és ennek a végén is persze itt a szűrő. Ez is egy baromi régi fejlesztés, szerintem én is találkoztam már ilyennel, csak akkor ez még nem tűnt fel nekem, vagy legalábbis nem izgatott. Talán a magyar Ciklámen fantázianevű főzőbe pont ilyen való. Tud erről esetleg vki többet, hogy ez valójában miért tér el a hagyományos alkatrésztől, mi a szerepe, illetve az ezzel főzött KV ízre is eltér-e pl. a szarvasi kotyogóssal főzöttétől?
(Itt amúgy sokan azt mondanák, hogy magad is kicserélheted. Én csak azért nem, mert nekem biztos nem menne... De amúgy a szerelések rangsorában egy daráló késcseréje elég alul van és ahol majdnem egy új gép árát elkérnék ezért, ott ... sünt.)
Tekintve, hogy milyen drágák az automaták, nekem őrültségnek tűnik egy kopó alkatrész miatt lecserélni az egészet, ha amúgy meg voltál vele elégedve! Kérdezz meg másik szervízt is, vagy rendeld meg a késpárt neten és cseréltesd ki egy független szerelővel.
Sziasztok! Új vagyok itt, megpróbáltam visszaolvasni, de úgy látom itt nem igazán ajánljátok az automata kávégépeket. Nekünk eddig is egy Delonghi automatánk volt és évekig nagyon jó kávét főzött, de egy ideje már egyre rosszabb a minősége, gondolom elkopott benne a daráló. Mivel elég drága lenne a javítás, új automata gép vásárlását tervezem. Az újabb gépekben már kerámia őrlők vannak, ezért remélem kicsit tovább fog tartani. Vett-e valaki itt mostanában automata kávéfőzőt, ha igen milyet és mennyire van megelégedve vele? Az újabb gépekben már automata cappuccinó készítő is van, esetleg ezeket próbálta-e már valaki?
Na várj, akkor szerintem másra gondolunk. A Mukka nem igazán tud cremát, mert alapvetően tejes működésre találták ki. Próbáltam tej nélkül is, de nem lesz belőle Brikka. :)
Crema alatt tejhabot értesz? Mert az nálam is elég hektikus. Egyszer szépen összejön, máskor valami mikrohab szerű lesz. Eddig kókusz- vagy rizstejjel produkálta a legjobb habot. Kb. megállt benne a kanál. :) (Ez utóbbi nem paleo majmolás, hanem van laktózérzékeny a családban.)
Nem kóstoltam ezeket, de a csomagolásuk sem volt megnyerő számomra, asszem, 1220 Ft egységáron adják a Lidl-ben. Ha már annyira sz.r a helyzet, hogy full arabikát kelljen vennem :)), én sokkal inkább és továbbra is azokat az Omniákat venném.
nekem az egyik gépem réz bojleres én eddig hideg szíroldót használtam, ráfújtam, hagytam dolgozni, kicsit noszogattam egy kidobós fogkefével és olyan lett a felső szűrő, stb. mint az új,
nem bántotta se a rezet, se a tömítést, se felső szűrőt szóval semmit!
Mindegyiknek más a vegyi összetétele. Nátrium-perkarbonát, nátriumkarbonát (mosószóda) , szilikátok, stb.
A franc tudja, hogy rézzel mit hoznak össze. Amit lent írtam feketés folt a rézbojler belsejében meg megint fene tudja mi, azon kívül, hogy akár rézoxid is lehet.
Na szóval azért kérdezgetek, mert sosem volt még ilyennel dolgom és most Tőletek tanulok.:)
Azt a ragacsos kávéolajos lerakódást, ami a rézdugattyún, meg fejben, felsőszűrőn van mivel lehet letakarítani? Hidegzsíroldó, vagy Tersonet? Beáztatom és magától lejön, vagy dörzsölni kell? Erre sehol nem találtam leírást, pedig órák óta keresem a neten.
A Rossini a Vivaldi egykazános tesója, a Vivaldi kisebbik kazánja került bele.
A Bébi két hét múlva debütál új elektromos rendszerrel, PID-del, szereztem rá egy brutál gőzkart meg egy új csepptálcát. Majd postolok képeket meg persze videót.
Bonavita allithato hofoku hattyunyaku kancsoval milyenek a tapasztalatok? Kulfoldi forumokon sok helyen olvastam, hogy konnyen rozsdasodik. Veletek esetleg elofordult ilyesmi? Valamint mennyire eri meg a kicsit sem alacsony arat?
Miért veszel minden, a netes magazinotokra vonatkozó kritikát, észrevételt, nemhogy "savazásnak", de szinte személyes támadásnak? Nem azzal esik légypiszok a korzó renoméjára, hogy innen néhányan, akik olvassuk a híreiteket, cikkeiteket, sőt még az egyszerű "ingyenes PR anyagaitokat", esetleg észrevesszük a hibákat is. :-)
Egy csendes jelzésem/kérdésem nekem is lenne: milyen gépről is szól ez a "cikk"? A címben és a képeken Ascaso Basic szerepel, a leírásban már Ascaso Arcról van szó.
Akkor valami Hírek, Közlemények, akármi rovatba kellett volna kerülnie, de semmiképp sem a Kávéfőzőtesztek alá, mert ez így tényleg baromi hitelességrontó. (Régóta megoldatlan probléma.)
Megnéztem este, alig csordogál némi víz vakszűrőzésnél az OPV-n. Este kezdésnek kap egy adag tömény citromsavat. Mire érdemes figyelni az OPV szétszedésénél? Nincs nyomásmérőm, ezért úgy szeretném szétszedni/összerakni hogy utána is alapvetően működőképes legyen (eddig nem volt bekalibrálva, gyárin volt). Tömítést remélem meg tudom még menteni.
Össze van valakinek írva hogy milyen tömítéseket kell megvenni a Classichoz? Kereskedővel együtt, de mindegy melyik, úgyis posta lesz :)
Ez nem "csak" savazás, simán megtévesztő. Nem mondom, hogy a rossz szándék vezérelte, mert biztos vagyok benne, hogy nem, de amikor az online mediában mindenhol nickekkel írnak alá, honnan kéne tudnia a mezei júzernek, hogy a "hírszerkesztő" nem egy nicket takar (nem Mylordnak, meg a többi fórumozónak, mert mi már tudjuk). A teszt fül alatt nincs amit keressen a fizetett hirdetés, marketing maszlag stb. Nem ebből élnek, nem tragédia, elnézhető, de nem kell rögtön a mundér becsületét védeni.
Az M10 az új choko madness, és mindenki ezt tolja? :) Meglett a barackmag is benne, mert itthon sehogy sem találom, pedig tudom, hogy ott van benne. Finom ez így is persze, csak zavar, hogy pont azt az ízt nem találom ami egy jó csapolásnál először szembejött.
Az nem teszt! :-) Ha fent azt olvasod a szerzőnél hogy "hírszerkesztő", akkor az általában valahonnan átvett hír, cikk, info. Ha az van odaírva hogy mondjuk "paljoc", akkor alatta a paljoc véleménye/tesztje olvasható, stb.
Ugyanerre gondoltam én is. Tényleg nem akarom savazni a korzót, de az állandóan hangoztatott függetlenségük mellett baromira zavaró számomra ez a megtévesztés. A momenti az egyik szponzoruk. Félreértés ne essék most: semmi bajom nem lenne, ha jeleznék, hogy ez egy reklám, mert akkor szerintem a helyén lenne a dolog. Reklámként, marketing fogásként olvasnám a gépismertetőjüket. ...de ezt az utalást sehol sem látom, ezek szerint akkor ezt a gépismertető a korzó véleményét tükrözi, amelyet alapos teszt előzött meg. Tehát a laikus bátran megveheti, mert ez egy jó gép.
Pár hete vki épp ezen a fórumon érdeklődött egy, a neten kínált használt ascaso bacic után, pontosabban: hogy szerintünk megér-e egy ilyen használt gép 50 ezret? Akkor - emlékeim szerint - lebeszéltük a gépről, mert annyiért használtan jobb gépet is vehet(ett volna?) Ezek szerint azonban ez mégiscsak egy jó gép:
Sziasztok! Segítséget/infót szeretnék kérni. A Pavoni Europiccola-m egy bekapcsolás alkalmával lecsapta a biztosítékot a lakásba, felkapcsolás után se kép-se hang, és azóta se csinál semmit. Valami elektromos zűrje lehet. Tudnátok esetleg ajánlani valakit aki érthet ehhez (Bp-en lakom). Előre is köszi a segítséget! Üdv
Régen olvastam már erről a fórumokon, de akkor az volt az uralkodó vélemény, hogy amit változtattak rajta a sztenderd Europiccolához képest, attól nem lett jobb (hőstabilabb), inkább rosszabb.
Ja, hogy te a citromsavas nagymosáskor beiktatsz egy vakszűrős programot is?? :) Bevallom én - eddig legalábbis - soha! 3-5 KV után egy laza, sima visszaöblítés, kb. kéthetente tersontes zsíroldás, havonta-másfél havonta pedig nálam is nagymosás, de ilyenkor a citromsavat vagy a kékflakont csak átnyomatom a rendszeren, utána öblítek, "teregetek" (gép alkatrészek radiátorra vagy nyáron ki a napra).
Citrom sav - Tersonet együtt. Meg lehet csinálni, biztosan látványosan habzik, csak nincs értelme. Az egyik sav a másik lúg. Szépen megküzdenek egymással, aztán amiből több van abból tán marad annyi, hogy még zsírold/kőold.
Szevasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Gaggia Classic kezelési utasítás elérési lehetőséget tudna valaki ajánlani??? Előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel:creativehun
:-) Ne keltsd itt a feszkót! :)) Amúgy esély van erre (is). Én is csak azokat a gépeket linkelem be, amiket tuti, hogy nem akarok/tudok megvenni, igaz, annál a GB PM-nál rezgett a léc nálam. :-)
Nagyjából én is így csinálom, csak - bevallom - én nem mindig vagyok ilyen következetes. Pl. ha időm és kedvem van, gyorsan átnyomok az épp használatban lévő két gépen a citromsavat, de a vakszűrőzéshez már nincs hangulatom (ez ráadásul a saecónál nem is működik), máskor pedig csak a tersonetes öblítést csinálom a GB-nél.
/Tuti, hogy olvastam vhol korábban ellenvéleményt a citromsavazás és a tersonetes zsíroldás együttes alkalmazásáról./
Vízkőtelenítésnél mindig vakszűrőzök is, meg a gőzcsapon is engedek, hogy minden érintett kapjon savat :) De ezek után lehet hogy kevés volt. Az OPV-ben tőmítést is kell ilyenkor cserélni? 1.5 éves a gép.
Ezért sem biztos, hogy kell az az OPV a gépekbe! :)) Csak a gond, meg a macera van van vele, vagy akkor legalább gépen kívülre kellene elhelyezni! :)) Tehát te előbb vakszűrőzöl, és azonmód utána nyomatod át a rendszeren a citromsavat?
...vagy badhun kolléga tegnapi GC-je. :-) Ebben azért OPV nuku, ki tudja, hogy belülről hogy néz ki (az igaz, persze, hogy a külső megjelenésből nagyjából azért lehet tippelni a gép belvilágára is, továbbá - habár ez itt abszolút nem publikus, és semmi közünk hozzá -, van egy olyan megérzésem, hogy az a bizonyos fehér GB Primo Modello is nagyjából ennyiért - de lehet, hogy még ennél is barátibb áron - mehetett el. Én azért sokallom ezt az árat..., igaz, nem is akarom most megvenni. :-)
Ha azt nézzük, hogy ez kb egy 2015-ös Gaggia Classic, akkor nem drága. Ha azt, hogy ez egy fémházas EVO, akkor már igen. Tanulság: az a GB ment el baromi olcsón :)
A Gaggia Classicommal a következő a helyzet, amiben tapasztalatokat kérnék.
Pár hete vakszűrőzésnél a nyomás felépülte után mintha befulladt volna a pumpa, szinte elhallgatott. Ezután nekiálltam, és alaposan kicitromsavaztam. Utána rendbejött, és tudtam rendesen kávét készíteni. Most viszont vakszűrőzésnél megint befullad, de kávét tudok vele csinálni. Gyanakodtam az OPV-re hogy levízkövesedett, de egyenlőre nem szedtem szét. Az a fura hogy ha kávét csinálok, akkor működik. (most jutott eszembe, hogy meg kéne néznem, hogy az OPV visszavezető csövön jön-e víz vakszűrőzésnél). Aki már találkozott ilyennel, mi a tapasztalata? Használok gyantapatront is a géphez expolygonos gyantával.
Szerintem őrá pont nem illik a jelző, amiket írtál, de nem vagyunk egyformák.
De a lényeg, hogy jó volt végre egy tévéműsort látni, ami a kávéval foglalkozik.
Szerény véleményem, hogy kicsit foglalkozhattak volna vele többet is, mert nagyon elmentek a kaja és a bor irányába, de végül is ez egy gasztro műsor. Hátha egyszer lesz egy önálló sorozat róla. Magyar.
Tóth Sanyi nagyon szimpi volt nekem is. Jó lenne egyszer eljutni hozzá.
Szoval ausztral eredetileg a csapat, ha jol ertem. Az mondjuk furcsa, hogy nem egy nevet reklamoznak is ismertetnek meg mimdenkivel, hanem ennyi kulonbozo neven fut.
Persze az is lehet, hogy ezek meglevo markak voltak, csak felvasaroltak, s mondjuk a tervezest, gyartast egy helyen uzik, a tobbit meg az adott teruleten...;)
Na igen-igen, igazabol az elso par napban nem szoktam mashova tenni, csak ide a forumra, ha van vmi jo cucc. Volt par erdeklodo, de mivel meg megvannak, igy szabad a vasar! ;)
Kivancsi vagyok meddig lesz hirdetve, ja s igy, hogy kiszurtad mar 100 koruli a nezettsege, ami nem rossz deltol. :)
Egyebkent inkabb a daralo erdekesseg abbol a szempontbol, hogy itthon nem annyira elterjedt/kevesbe ismerik a Gastroback markat.
En se nagyon ;) hallottam mar rola, s utananeztem allitolag egesz jo darabokat csinalnak. A kis daralo pofas darab, s nagyon csendes.
Mondjzk mas kerdes, hogy haromszor hasznaltam, azzer a Majorral mar szorosabb baratsagot kotottem...:)
Most tenyleg a reklam nelkul, de valaki probalta mar rajtam kivul?
Mi a tapasztalat?
/azt tudom, hogy egyink forumtarsunk egy Gastroback fozot nyustol, s tudtommal megelegedessel. /
Miután egy hónapja nálam van a kis Pavcsi azt hiszem komolyabb kapcsolatra lépek vele. Ehhez azonban kisebb felújítás szükséges, mert szegényen meglátszanak az évtizedek.
Szét fogom kapni, remélem ebben a tömítés készletben minden benne van , ami kell (ereszt pl a vízszintjelző felső csatlakozásnál, vagy pl, hogy a fütőegység tömítés megfelelő lesz -e a 88-as modellhez) :
Köszönöm! Nálam napi használatban lesz, van.
Úgy látszik öregszem, ájpedből is első generációsom van (ipad primo modello).
Gőzölni sem tud, csak én a lassúságán:)
Ezt most nagyon őszintén írom, hogy: gratula!! /Tényleg./
/Hál, isten, hogy nem az a bazári gyerek nyúlta le ezt is, hanem olyan helyre került, ahol ténylegesen használják is ezeket a régi gépeket./
Nekem is megfordult a fejemben, hogy rástartolok erre a gépre, amikor a cikket olvastam, majd idehoztam a fórumra, de ehhez vmelyik, mostani GB-met el kellett volna adnom. Mindkét gépem őrzi SiD ujjlenyomatát :))..., egyszerűen sajnálok ezektől a tuti kis, megbízhatóan működő gépektől megválni, 3 GB pedig már sok lenne. A személyzet sem bírná erővel... :))) Szal, tényleg jó, hogy ezt vetted meg, mert nem rágódom én sem tovább. :)
Itt, Schönbrunnban, a kastélyban, mi a szent sz.rért spóroljunk a hellyel??! :)) Az őrlő, a másiK GB-vel fent van a Gloriette-nél, a komornyik fut fel - aki a '36-os berlini olimpián középtávon helyezett volt -, és hozza le ide az őrleményt, ha a család KV-zni óhajt. :))
Látom a Twinings tea nálatok is sláger :) Ha a sárga Earl Grey helyett egyszer kipróbálnátok amit a sunyi angolok maguknak csinálnak (fekete dobozos) írj mailt. Ég és föld :)
Stimt! Ugyanez van nekem is, csak az enyémen még vízszintesen vannak a kockák. :)) Ezek a q...va Gaggia dizájnerek..., mindig kitaláltak vmi újat a múltban! :))
Szerintem alkalmas egy ilyen rendezvény a szarvasi, porkávés emberek bevonzására.
Pl. találkoztam egy régi katona társammal, aki eddig nem volt kávérajongó, mégis nagyon ízlett neki a MOAK brasil. A jobb standoknál mindig sor volt, így hallottam hogyan "lelkendeztek" az emberek egy-egy korty után. A classictól az újhullámig volt minden.
Összességében nekem nagyon tetszett a rendezvény, az újdonság hatását leszámitva is.
A borok miatt is mentem, mégis csak 2 borra és 1 pezsgőre futotta.
Kávéból viszont kóstoltam 8 espressot és 1 filtert. Mind jó volt, céltudatosan kerültem a számomra gyengébb v. ismeretlenebb standokat, amiből nem volt sok.
A rövid front volt a legpozitívabb meglepi. Ilyen finom rumokat még nem kóstoltam. A cognac hozta az elvárható magas szintet.
Egyedül a szervezés volt kettes alá a bemutatókon. Vagy pohár nem volt elég (rum), vagy a felszolgáló tűnt el és mindenki az asztalnál tömörült az előadás hátrányára (cognac). Kóstolásra szánt nasiból sem volt nagyon eleresztve a rendezvény, de ez más kérdés.
A hidratálással sem volt gond, mindig fel volt tőltve a hűtő ásványvizekkel, így kutya bajom sincs. Gyomor, fej OK.
/Ez most nem az "ugye, én megmondtam", vagy a "na, látod?" smile, hanem talán inkább arra értem, hogy szerintem te is nagyjából olyan típusú KV-s rendezvényt szeretnél, amilyent én is. Ez számomra nem az. Természetesen nem tagadom, hogy ennek a mostaninak is megvan vhol a létjogosultsága, szerepe, de és ez a rendezvény nem fogja közelebb hozni a nescafés, szarvasis átlag magyar KV-fogyasztók számára az ezeknél minőségibb otthoni KV-zás élményét./
Amúgy az egyik GB-m nekem a 4 kockás "ezüst nyíl". :)) Mostanság azt üzemeltetem.
A Primo Modellót honnan sikerült beszerezned, ha nem titok? /Innen, a Kárpát medencéből, vagy Európa valamelyik, szerencsésebb történelmi utat bejárt térségből?? :) /
Presszó sok volt, de filter/aeropress vonalon csak kóstolgattam. A Pertè kirándulós cucca, ami a biciklipumpát házasította egy presszógéppel jó ötlet, bár az elkészült kavé csak közepes. Próbáltam ESE podot is (podot, podos gépből ugyebár) az sem volt rossz, de munkahelyre még mindíg az aeropress a befutó (esetleg chemex) - ha bedöglik a kapszulás. Az Illy kapszulást szerettem volna még kipróbálni, sok jót hallottam róla, de a végén nem mertem bevállalni. Ha megy valaki holnap, és kipróbálja, ne tartsa magában a tapasztalatát.
Akkor én rosszul csináltam :) kávé 4x, vagy 5x, közben kevés víz, majd bor, 3x rövid, és végül még kávé. Közben a Moaknál kaptam valami gyógynövény mixet, ami allitólag csökkenti a koffein hatását, nem sok hatása volt, igaz toltam még 2 kávét utána :)
A fokozott folyadékbevitel mindíg jól jön, de a koffein esetében ennek szerepe korlátozott, mivel főleg a máj bontja le, a fokozott folyadékbevitel viszont főleg a vesén ürülő kemikáliákra hat - bár valamennyire hígítja a vérben a koffeinszintet, de ennek hatása minimális. Mivel kb 8 óra alatt ürül az elfogyasztott koffein durván 75%-a, és ez nálam még mindíg több mint egy szimpla presszó ejfélkor is, így azt hiszem 2 lehetőség áll előttem:
1. Beugrom az ügyeletre xanaxért - rúgnak ki, hogy ihaj
2. Megnézek valami jó filmet - azt hiszem ez lesz a nyerő.
Ezt éppen most néztem! Akciós, ingyen kiszállítással, valszeg, ezeket a "régi modelleket" szórják ki a forgalmazók, hogy legyen hely az új, idei gépeknek. Vhol még januárban olvastam, - amit én is jósoltam - hogy a GB modelleket is az új, 2015-ös GC-k technikájára fogják áthangszerelni.
Na, ehhez a géphez - ha tényleg ebben a színben is van - frankón menne egy fekete iberital, olyan, amit itt tegnap néztünk. :-)
Ha az M.Zs. Magyar Zsoltit takarja, akkor az en lennék.
:-)
Fórumon belüli.
De sajnos a piszkos anyagi dolgok miatt nem tudok felmenni a bazarra. Tehát, ha az első ket nyertes nem veszi át, akkor sorsold tovabb légyszi, mert sajnos en sem tudom...
Sziasztok! Most úgy néz ki két hetenként jelentkezik a Tamper Tantrum podcast. Stephen Leighton (Has Bean) és Colin Harom (3FE) a két beszélgető partner.
Vannak videós részek is, én nagyon ajánlom a Brian W Jones-os részt, aki kávés cégeknek csinált dizájnokat. De a Colin Harmon-os rész is érdekes, ahol a Mythos One daráló megalkotásáról beszél. (Amit nemrég szereztek be a EE-ben is.)
Egyrészt sorsoltam. :-) 1. nyertes V. A. Laky01, első helyettesítő Blaze73, második helyettesítő egy fórumon kívüli felajánló volt M. Zs. monogrammal.
Másrészt. Akinek a szakmai jegyeket felajánlottam és vissza is igazoltam, azokat arra kérem, hogy vagy írjanak vagy holnap reggel keressenek 8 és 10 óra között lehetőleg sms-ben. Némi műszaki gonddal küzdöttünk a standon és a jegyeket sem elektronikusan kaptam (hanem holnap reggel papíron fogom). A feltételek változatlanok természetesen.
Harmadrészt. Mindenkit várunk szeretettel a Bazáron. :-)
Megvettem a conceptartos cuccokat badhun kollégától. :)
tetszik a darálója is, de nem hiszem hogy túl nagy előrelépés lenne az Ascasóhoz képest...?! Ha mégis, akkor van itt egy eladó Ascaso mini, decemberben vásárolt, azóta kb 1,5kg KV ment át rajta. 30ezerért vettem+száll.
Ezt - legalábbis az egyiket, az állítólagos kettő közül :)) - én vettem meg donorgépnek kb. egy hónapja!!!
Még mindig aktív a hirdetés, és ha jól látom, akkor talán tegnap előtt lett frissítve. Valszeg, a Saeco magyarországi vezérképviselőjétől vehettem, aki mindig hoz fel a pincéből egy újat, ha egyet - a kettő közül - eladott. :) Ja..., mától én ezt (is) La Pavoni gépként kezelem. :))
Múlt hét pénteken megvásároltam, csak úgy néz ki nem törölték a hirdetést.
A graef egyébként halkabb, azt(702) próbáltam beszerezni én is, de a rendelés után több mint egy hónappal sem tudta megmondani a forgalmazó hogy mikor érkezik.
Most látod ezt először? Már elég régi vicc... Szerintem nincs vele nagy baj (leszámítva persze, hogy tényleg Saeco :), de a dizájnnal nincs, ez nőknek készült.
Szerintem lényegi különbség nincs, max dizájn - ez meg ugye egyéni ízlés kérdése -, mondjuk, egy Classic mellett talán az Ibi elegánsabb, viszont hangosabb is, mint a Graef. Ezt tudom, mert az Ibit is hallottam. Azt nem tudom, hogy a kettő közül melyik gyűjt magában több pangó őrleményt, a Graef-nál - ezt az egyik tisztításnál megnéztem - nálam 1-2 grammnyit gyűjtöttem össze a gépből.
...de szerintem ez a fekete Ibi is jól néz ki, garis, a papírjai megvannak, ha most kellene, akkor én elmennék, megnézném..., ha OK a gép, nekem 30 ezret megérne, ennyi. :-) ...de olvass utána a mindkét típusú kis műanyag vacak :-) gépnek itt a fórumban!
Nagyon szép az épület meg a vendégtér, bár én az árnyoldalait is ismerem, végig kellett húznom egyszer 4 db üvegkábelt a tetőről függőlegesen az összes emeleten keresztül az alagsorig, mindeféle szerelőnyílásokon keresztül, aztán az érkezési ponton lent még vagy 100 métert vízszintesen. Úgyhogy minden zegét-zugát láttam már ahol vendég nem jár, mondjuk ebben a szállodában még az is kultúrált. /Marriott pl. ilyen szempontból horror...:-(/
Bocs, de ez kizárólag az adott pillanatnyi szitunak szólt :-), mert a csokis KV-szemek - Mózessel egyetértve - valóban szuper "rágcsák", csak itt tényleg inkább a minőségi házi csokibevonatnak van nagyobb szerepe. Tavaly (vagy tavaly előtt??) a Millenárison volt vmilyen csokoládés rendezvény - itt csatolok vissza Parci lenti hsz-ére, hogy bizony ez a mostani közelgő KV-s buli is jobb lett volna Budán, de ehhez még talán hideg van. :) -, szal ezen a korábbi rendezvényen volt ilyen KV-s csemege, a csokoládé minden ízárnyalatában, egyszerűen frenetikus volt!! :-)
Ha jól tévedek, akkor ez a hétvégi KV-s szeánsz az egykori Vörös Csillag moziban lesz. :-) Most néztem a programot, engem különösképpen nem vonz, de ettől függetlenül még biztos, hogy hasznos lesz.
Pár napja kómásan nem állítottam át a PIDet 93-ról 98-ra az "öreg" 2 hetes Ethiopia Bale Wild Foresthez. Csapolás végén vettem csak észre, már készültem a savanyú ízre, de nem azt kaptam.
Kifejezetten jól állt neki ez az alacsonyabb hőfok is. Gyümölcskosár volt csoki öntettel. :)
Igen toleráns a hőfokkal, kár hogy ez volt a vége a csomagnak.
Ezen a bakin felbuzdulva fogtam a 3 napos Yirgat, ami nálam 98-99 fokon nyerő, és csapoltam ebből is 93 fokon.
Na ennek már nem állt jól. Itt már a citrusos ízek nyomultak előre a kellemesebb érett mangós beütés helyett.
Szóval nem feltétlenül a frissességre tenném a hangsúlyt, hanem a variánsokra, minek mi áll jól. Persze ez már ízlés dolga is. :)
A korszerű, könnyű és korróziómentes csodaanyagot :) Elvégre hogy nézne ki, ha egy karnak a kivevésekor erőlködni kellene a gravitáció ellenében? Az az igazi, ami olyan könnyű, hogy az óvatlan felhasználónak (lásd még: Gizike) kirepül a kacsójából :D
Zárt körű rendezvények lesznek előzetes regisztrációval jelképes vagy az alkalom jellegének megfelelően piacképes belépési díjért. Legkorábban március végén (akkor valószínűleg a szombati alkalommal beszélt gépállítási, próbálgatós kurzus lesz).
A Bazárra csak kreatív csészéket és szetteket viszünk eladásra.
Ez mintha egy régebbi típusú, szarvasi pumpás gép lenne, ha jól emléxem. Originál újnak látszik, csak ezt a színösszeállítást tudnám feledni. :-) ...de valszeg ez a gép is vmi klón vagy koppintás lehet.
Mindenekelőtt itt nyilvánosan köszönöm meg szavakkal kifejezhetetlen hálával, hogy sokan teljesen ismeretlenül is hozzájárultak a kárenyhítéshez. Máig ötvenhatezer forint jött össze, ami ugyan messze elmarad a veszteségtől, viszont nagyságát tekintve a szó szoros értelmében ámulattal tölt el.
(Azért vártam máig, mert páran tettek ígéretet, de végül is -- legalábbis mostanáig -- nem utaltak, őket viszont nem állt szándékomban kizárni az alábbi játékból.)
És akkor következzék két jó hír.
Egyrészt a felajánlók között holnap kisorsolok egy belépőt a hétvégi Kávébár Bazár eseményre.
Másrészt a fórum olvasói közül az első öt jelentkezőnek fel tudok ajánlani egy-egy szakmai belépőjegyet, darabonként 1000 forintért (nekünk is ennyibe kerül).
Még egyszer (és még végtelenszer) hálásan köszönöm a segítséget, igyekszem a jövőben meghálálni!
Járj el a használati utasítás szerint. A gyári (Jura) tisztítószer helyett keress azonos vagy közel azonos összetételű iparit (a Pulynak van pl. kifejezetten gőzölőcsőre való).
Használat után minden esetben tisztítsd, sokkal sűrűbben, mint azt a használati utasítás javasolná.
Nekem csak azért nagy a szám, mert nem tervezek mostanában otthoni géppark cserét. :-)
/Illetve tervezni tervezgetek, de mindig elhessegetem magamtól ezt a kósza gondolatot. :))/
A GC esetében - ez persze egyéni vélemény, és nem akarok most újra belemenni az őrlő vitába -, azért az Iberital nagyon adja magát, szinte hozzá lett öntve. :-)
A GC-hez amúgy - ha nem őrlőt adnak mellé - a jobb kereskedőházaknál úgy általában szemes KV-t szoktak adni.:))
egyébként az sem lenne rossz ötlet, bár inkább olyan irányba találgass, hogy a főzőn és a darálón kívűl még mi, és milyen, és melyik milyen /mert a főző már megvan/...
:-)
Ne akard már kihúzni belőlem, először csak fotó lesz, mert mindent át kell néznem, s ki is próbálni ;)
Ha jól látom az adapter akkor kap AC betápot, amikor a gőzkapcsolót benyomod. Ekkor a relé kimeneten keresztül folyamatos 12V DC-t ad az SSR-nek, ami így összeköti a fűtőszál áramkörét és fűt a gép, egészen a PID-en beállított relé kimeneti hőmérsékletig, mert ott a relé kimeneten megszakad az áramkör.
Jó megoldás, és így nem kell még egy plusz AC-AC SSR, mint nálam. Viszont kell az a 12V-os adapter. Ám ha az volt kéznél, akkor OK.
Az alumínium akkor fog újra és újra "belezavarni az ízbe", ha lemosod róla a patinát! Amit egy tiszta vizes öblítés ott hagy, azt egy Brikkáról nem is kell lemosni.
A mára sajnos megszűnt Brikka lovers! fan-oldalnak sokáig egy igazán durva lerakódásos, még az enyémnél is koszosabb példány volt a fejléc-képe, "A dirty Brikka is a happy Brikka" felirattal :)
Vadi újként, ugye kb. 135 ezer lenne, ha jól számolok, na most ez szerintem olyan 90 ezret érne meg, ha még garanciális lenne mindkét gép, papírokkal együtt, előzetesen megnézve és kipróbálva. A fotókról meglepően jó állapotúak ezek a gépek.
Persze, ha Badhun kolléga ugyanezt tudná hozni 45 ezerért?? :))
Talán most Te vetted kicsit komolyabban a dolgot a kelleténél. Egyrészt: ott voltak a szmájlik (nálam is, Parcinál is), másrészt: senki nem nevesítve írta, amit írt, szóval akinek nem inge...
"A fő gondom az, hogy az említett alsó felületet nem érem el, nem tudom 'fémtisztára' takarítani...."
Vigyázz, mert ezért a mondatodért még máglyára küldünk!! :))) Nem kell fémtisztára!! Amúgy én is kerestem korábban vmilyen megoldást a brikka szűrőkosárra, hogy gazdaságosabbá tegyem az üzemeltetését :-), de aztán az itteni szakik erről lebeszéltek.
Szerintem, ha forró vízben többször kiáztatod, vagy üresen, KV nélkül nyomsz át a főzőn pár adag vizet, azzal is bőven ki tudod takarítani mind a szelepet, mind a brikka szűrőkosarát. ...de a rárakódott egészséges patinát nehogy már lesikáld róla! :-)
Nem tudok róla, hogy lenne hivatalos verzió. Ezért kérdeztem, hogy esetleg van-e valamiféle alternatíva a megfelelő méretekkel. De akkor lehet, hogy nincs.
Köszönöm a tersonetes ötletet is. Nem tartok itthon.
A szűrőnek simán jó a hideg zsíroldó. A kütyü egyéb részeinek nem tesz jót, de a szűrőnél nem problémás a használata, szépen tisztít.
A fő gondom az, hogy az említett alsó felületet nem érem el, nem tudom 'fémtisztára' takarítani. (Egy megfelelő méretű, merevségű fűkasza damilt szoktam a cső végén bedugni, aminek hegyes a vége, azzal körözni. Az viszonylag leszedi a cuccot, de egyáltalán nem vagyok vele megelégedve.)
Ami még bevált, az a hamulúgos áztatás, de persze ebben az esetben is igaz a fent írt probléma.
Hááát, akkor lehet, hogy így jártam... Marad minden a régiben.
Azért ha esetleg jutok valamire, megosztom, hátha valakinek még jól jön az infó.
Hozzáértő szakiktól kérdezném, hogy Saeco Odea Go készüléknél merrefelé kell állítani az őrlőt, hogy finomabbra daráljon? A készüléken (az állító csavarnál) vannak jelek, nagyobbtól a kisebb felé, nekem így az lenne logikus, hogy a kisebb jel jelenti a finomabb szemcséket, viszont a gép leírásában meg pont fordítva mutatja az ábra...
Hol az igazság?
Ehhez a géphez milyen kávé ajánlott igazából? Mert eddig sokszor Pellini-t használtunk a Gaggia Carezza-val, az sokkal intenzívebb ízt produkált belőle, mint ez az automata. (Gondolom, az automata nem tudja úgy tamperelni, viszont jó lenne legalább hasonló, intenzívebb ízű kávét nyerni főzés után.)
Lehet, hogy az eladó is olvasott azért már a legújabb GC-kről, amikor ezt az irányárat kikalkulálta.
OK..., ha nekem lenne most felesleges 100 rongyom gépre, őrlőre, valszeg én is másfele venném az irányt, de ez semmit nem von le ennek a GC-Ibi párosnak a jelenlegi valós értékéből. :)
:-) Most az olx-en van is egy GC-Iberital páros, már nem hozom ide, de ha enged az eladó az árból - miért ne engedne?? :)) -,akkor aki most keres magának KV-gép szettet, annak érdemes lehet erre rácuppannia. :-)
Leginkább sehogy, de ha nagyon akarod áztasd be egy kis tersonetes vízbe. Ha a Gaggia alumínium vizterítőjét nem bántja, akkor ezt sem fogja szerintem. Bár szvsz kár vele foglalkozni.
A fejes.i hozzászólához csak annyit tennék hozzá, tapasztalat alapján, hogy a tekerőgombot külön kell megvenni/rendelni, a csiga alapból nem tartalmazza. Illetve az Imat ház tetejére kell 2 db 5 mm-es lyukat fúrni, és kell 2 db kb 2 cm hosszú 5-ös csavar - ezzel ugye ugrik a garancia-(az anya ott van, csak fedett) ez a Nemoxnál állítólag nem szukséges.
Akkor bocs. Csak az rémlett 1-2 ember mintha mondta,írta volna,hogy a Brando zöldek azért minőségben eléggé az alja. Meg valami beállott kávé rémlett. Bocs,Akkor!!!!
mgy: már bele is látsz a tasakokba? állat jó vagy! :) :D :)
P&Y új decaf a Santos nagyon jó, én csak ajánlani tudom:
Nálam 88-96 fok (PID) között bárhol jó, más arcát mutatja - elrontani nem tudtam. Alacsonyabb hőfokon finoman, bársonyosan savas-gyümölcsös, felfele pedig egy meggyes-csokoládé szelet pici mandulával. Mindenképpen bejövős, szerintem jobb alapanyag, mint az előző decaf !
Nem állott csak kihült. Sose kostoltam állottat, így nem is tudom hogy az ízlik-e.
Viszont olyat ami kihült szombaton ittam utoljára. Amúgy nem kell hozzá sok idö hogy kihüljön.
Állottnak semmiképp se nevezném.
A frissesség hiányzott belöle (föleg az aromák) voszont a savak és az édesség nagyon szépen benne voltak, és egy csomó ízjegy nagyon szépen kivehetö igyis, és kicsit más karaktere volt az italnak, ami szerintem izgalmas.
Nem tudom ez hogy muzsikál közepes vagy, sötét pökölésnél, mivel olyan kávé italokat nem iszom.
Pusztán a szakmaiság kedvéért, te találkoztál már kihűlve, állottan is jóízű presszóval? Nekem még az állott filter sem az igazi már. Csak a cold brew vonal.
Egyébként ez érdekes, mármint a harcos hozzáállás, mert nem emlékszem, hogy bármilyen espresso-fikázás lett volna a mondandómban.
Söt azt se írtam, hogy az espressót csak hidegen fogyasztom mert úgy jobb. Ha jól emlékszem azt írtam hogy kihülve IS
megkostolom és ha akkor is ízlik akkor tartom igazán jónak. Ha jól emlékszem azt se írtam hogy állott espresso-t iszom.
Az pegig, hogy a fórumozók mit szeretnének kihallani illetve mit hallank ki a mondandómból a saját besöjükön átszürödve az bizony ezt eredményezi ami itt történt megint.
Javaslom a higgadt fórumozást, söt megpróbálni a részleteket is figyelni harcoskodás helyett, aminek rádásul ebben az esetben alapja sincs...
A pid bekötést én is lassan egy éve megcsináltam, ma csak az alarm részt csináltam meg, én egy 12V-os táppal, az volt kéznél,nem kellett SSR-t rendelnem.
Vasárnap délutáni háttértévézés - és mi villan a periferiális látómezőmbe? 0:12 - nél a lényeg: a pulton egy Elektra Office Pulser, meg tán egy Mazzer Super Jolly - soha rosszabb párost :D
Véletlenül első kézből vannak információim a norvég helyzetet illetően. :))
A legnagyobb problémájuk, hogy nem nagyon vannak kávézóik a kultúrális hagyomány és a hideg miatt. ;-) A főváros, Oslo, ebből a szempontból nagyon más (kicsit olyan, mint nálunk), ott sok minden van, olyannyira, hogy egyetlen ember (Wendelboe) képes befolyásolni a világ újhullámos trendjeit, és a boltokban is csak jó minőségű kávé van. Amióta kitört náluk az olaj, eszement drágaság van, és ez jótékonyan hat a gasztro kultúrára is. De az, hogy pl. legutóbb a Bocuse d'Or-t norvég szakács nyerte, nem egyenlő azzal, hogy tudnak főzni, csupán csak egy apró jele annak a gigantikus marketing pénznek, amit folyamatosan tol a norvég állam a gasztróba! A cégeknél jó alapanyagból ízetlenre pörkölt bödönkávé megy, esetleg Nespresso. Miközben megveheted a legjobb borokat, kávékat, húst, ebből igazán még semmi előremutató nincs, amíg nem találsz pl. Kristiansand-on vagy Trondheim-ben pár napfényes teraszt, ahol eléd tehetné a digo az espresso-t... ;-)
Szerintem sem ugyanolyan a Barn meg a Nespresso, ez csak egy megközelítése a témának. Mindenesetre ártani nem árt meghallgatás,mivel kommersz kávé nélkül nehezen létezhetne speciality kávé sem. Egy érdekes angol nyelvű cikk a norvég helyzetről alább:
"The entrenched roasteries are very efficient machineries that specialize in a certain type of coffee directed toward the broadest possible demographic. And far from competing with, or feeling disparaged by smaller coffee roasteries, they acknowledge the different roles they play. The way Friele sees it, small roasteries are renewing coffee culture, keeping it vibrant and developing. For them, this is a net positive.
While one might not agree with the priorities of the entrenched roasteries, it is hard to see how a coffee culture could have existed without them. They are and will remain a vital part of Nordic Coffee Culture."
Ha gyorsan kell mondjuk két duplát csinálni egymás után, akkor nem mosom el, mert valami miatt (vákuum..?) nem folyik ki belőle a víz, és csöpög össze-vissza. Egy kávézóban sem fogják neked elmosni a karokat, csak ha van egy kis idejük, de jó esetben a műszak végén. ;-) Persze ha van idôm, én is buzulok vele. :))
lali.hu: "Használj mélyebb szűrőt, hogy a pogácsa ne érjen a felsőszűrőhöz"
Talán olaszpresszo valamelyik írásában olvastam, hogy ő csapolás előtt mindig rápróbálja a kart, ellenőrizendő, hogy eléri-e a felső szűrőt. Ha eléri, jó...
Írnál erről kicsit bővebben?
hgwells: azért az iszapos az nem az igazi - talán erősebb tamperelést kíván.
Az előadó a Nespressonak valami tudományos akárkije...Nespresso kávékkal vizsgálták az egészet, innentől szerintem az eredmények is csak maximum részben relevánsak ("we used a strong roast..."), de a Barnos Ralf felvetése szempontjából semennyire sem.
...harcostárs...:DD. Amúgy kedvelem és elismerem az újhullámos vonalat is, de - "virágozzék minden virág" - sohase' szólnám le csupán azért, mert a hétköznapokban népszerűbb itthon az oldschool olasz stílus (70/30 - 95/5).
Kávétól is függhet , mert ugyanannyit darálok és a koffeinestől most reggel odaragadt , de a decafftól meg nem. Egyébként lehet , hogy nem tömörítettem le eléggé és azért lett magasabb a pogácsa.
Nálatok mennyire lesz vizes (ne adj isten iszapos) a zacc. Nyilván át kell, hogy járja a forróvíz , de ha pl. áll a víz picit a tetején mikor a kart leveszem az természetes (de ez sem mindíg) ? A produktum nagyon finom , azzal nincs baj....
A Gaggia simpla szűrővel nekem is előfordult néha. A VST simpla ertelemszerűen nem csinál ilyent (nem éri el a pogácsa a felsőszűrőt), és a duplával sem fordult még élő. Én arra gyanakodtam, hogy túl sok kávét tetten bele, és amikor a víztől megduzzadt annyira odanyomta, hogy odaragadt.
Szerintem a créma nem az íz miatt érdekes (az olyan, amilyen), hanem egyfajta indikátora az espresso elkészítésének: az állaga sok mindenről árulkodik.
Ez k..va jó. :) Majd legközelebb bevetem ezt is. :)
Bár meggyőződésem, hogy a napi egy hideg kávé, a kanyarban sincs a doboz cigi mellett.
A kávé jótékony, vagy kártékony tulajdonságairól még átfogó, orvosi vizsgálat nem született. Voltak széles körben elterjedt nézetek, orvosi körökben is, de igazából bizonyíték egyikre sem volt. Hogy egyik kedvenc előadómat idézzem: "Istenben hiszek, a többire hozzatok bizonyítékot"
...hát, talán csak annyi, hogy legelső Gaggiákat, köztük a primo modellót is nem azok az olaszok tervezték, legalábbis ami a dizájnt illeti, amelyeknek az (olasz) eleganciájáról, stílusosságáról emlékeim szerint nemrégen mintha te is írtál volna..., szal, hogy az olasznak hitt GB külső bizony-bizony egy japán fejéből pattant ki.
Van aki nem pakol ra semmit. :) Azt meg azert erdemes kulonvalasztani, hogy egy tokeletes, maximalis izhatasu eszpresszot akarunk elkesziteni, vagy olyat, ami izlik Xy-nak.
Mert a palinkat is sokan szeretik hidegen, de a minoseget ettol meg normalisan megitelni csak kozel szobahomersekleten lehet, mert akkor erezheto a komplexitasa, akkor nyilik ki.
Apámat ha megfeszülök sem tudom leszoktatni róla, hogy az este lefőzött kotyogós kávét ne reggel igya egy fél deci hideg tejjel. Neki nincs türelme kivárni, amíg reggel elkészül. Mikor legutóbb beszéltem vele, élt és virult :))
Szeretnék tanácsot kérni. Van egy Graef 702-es őrlőm, melyet december elején vásároltam. Minden új fajta kávébab után szétszedem és amennyire csak tudom kis ecsettel kitisztítom. December eleje óta 3,5-4kg kávét őröltem vele, itthoni használatban. Érdeklődnék, hogy tisztítás ügyileg ennyi elég vagy hogy érdemes tisztítani még?
Amúgy szerintem nagyjából tök mindegy is, hogy ki mikor, miként, milyen hőfokon issza az adott KV-típust. Akkor, úgy és olyan hőmérséklettel, ami megfelel neki. Kiakadunk a hideg eszpresszón, de ha pl. a cremára rápakolunk egy vagonnyi cukrot, bizonyítva, milyen fasza eszpresszót tudunk otthon barkácsolni a saját KV-gépünkkel, arra baromi büszkék tudunk lenni! :)) Szal, csak viszonyítás kérdése az egész szerintem.
Én is így csináltam, csak nem higitottam. Atengedtem rajta a fél flakonnal, különösebben az időt sem néztem. Kb 15 perc lehetett. Az elején érdemes kicsit többet atengedni, hogy a kazánban lévő víz ne higitsa fel túlságosan.
Ha arra jársz és szereted a klasszikus vonalat kis újhullámmal,próbáld ki az Addicted2Caffeine-t a Móriczon.Bár most fognak kávét váltani (ugyanúgy remek, újhullámosabb ),mindenképp érdemes betérni.
Én is! :-) Zuhannyal nekimegyek, utána, ilyenkor télen rá a radiátorra, nyáron pedig ki az erkélyre, a napra, hadd száradjon! Sőt, a kis Saeco Arománál megjátszottam azt is, hogy, miután annak hátul van egy bazi nagy víztartálya, abba kompletten belefér egy fél literes ásványvizes palack, abba rakom bele vizet, majd a szívócsonkot. Tehát a gép tartálya az csont száraz, a palack pedig egy idő után cserélhető, és mindez miután hátul van, abszolút nem is látszik. Vmi hasonlón agyalok a régebbi, alsó tartályos Gaggiánál is, csak annak sajnos ebből a szempontból eléggé hülye formájú a tartálya. ..de ez már csak agyalás.
Én azt is ki szoktam suvickolni havonta, mert egy idő után elég büdi szokott lenni. Egyszer véletlenül beleszagoltam és olyan állotvizes-algás' szaga volt. Azóta azt is puceválom vízkőtelenítéskor. :-)
Az alsó tartályos Gaggiáknál meg lehet csinálni azt is, hogy a tartályt kiszedve a helyéről, a szívócsonkot a citromsavas edénybe helyezve, onnan szívatva mossuk át a rendszert, így utána nem kell már magával a tartállyal is tökölni, kimosni azt a citromsav után.
Amit találtam leírást én beletettem egy fél flakont, teleöntöttem a víztartályt, vártam 20 percet és 20 perc alatt átfolyattam, néha meg-megnyitottam a gőzcsapot.
Valami változik. Nem messze a bp-i Móricz Zs körtértől beestem egy kávéra egy pékség/cukrászda kombóba. Semmi extra nem volt a hely, egy kisebb helyiség az egész. Siettem, de sok veszíteni való nem volt egy presszónál. 300 Ft-ért egy olyan igazi olasz kávét kaptam: minimál mennyiség, kb egy risztrettó, szemre is szép, csésze is vastag, meleg (nekem túlságosan is, de mindenhol ez a bajom), és az ízre sem volt panasz. Nem újhullámos, de nem is bántam. Soha rosszabbat. Nyami.
Ráadásul ahol dolgozom, egy egyetemen, is sorra cserélik le a büfékben a vacak kis automatákat (amik jó esetben "igazi kávéból főztek") rendes karos gépekre, jó darálókra, tűrhető kávékra és némi szakértelem is akad hozzá. Nem a világ legjobb kávéi, de vállalhatóak, és ahhoz képest, hogy egy 15 perces szünetben ötven de talán száz hallgatót is kiszolgálnak, bátor vállalás. Jó, a többség egy szendvicset vesz, nem kávét iszik, de akkor is.
1 púpozott evőkanál citromsavat alaposan feloldasz egy pohár forró vízben, és ezt az oldatot öntöd a (1L vízhez) tartályba.Hideg géppel kezd el a műveletet, nem kell melegíteni.1 percig járasd a pumpát, fele-fele arányba nyisd a gőzcsapot is.2-3 perc pihenő, majd ugyanez...,közben vakszűrőzni is érdemes mert így az OPV is át lesz mosva!!
Ha végeztél 2 tartály vízzel alaposan át kell öblíteni a gépet!
A HX-ek lelki világához nem értek, így az összefüggést sem látom.
Citromsav: elece bagyon rosszul oldódik hidegen vízben, és a vizkovel sem lép túl heves reakcióba amíg nem forró, viszont melegen eszi rendesen a vízkövet. A Tescos cucc kb 10%-os, ha ezt veszed akkor 10g kristályos citromsav kell 100ml-hez, szükséged van kb fél liter oldatra, tehát kell 50g. Remélem jól számoltam.
Hát lehet hülye vagyok de 1 bar nyomáson jelentős szerencsével csinálok 88-89 fokos vizet, 1,3 báron már van 92 fok, 1,4-en meg lilára égnek a rézcsövek, persze, érzem én hogy ez egy húsz éves gép, de az elektronika így is, úgy is három centire van a bojlertől.
ord3: siminél meg nekem kellett adnom borravalót, mert én éreztem magam rosszul az összeg hallatán annyi munka után. :D Menjenek a francba ilyen árakkal. Autó márkaszerviz árakkal dolgoznak, holott ide semmi extra szerszám nem kell (mármint szoftver, spéci kulcsok stb.).
Ezeknek a négereknek itt, a pesti Harlemben már az Isten pénze sem elég??! Lényegében cirka 20 ezerért kipucolták a gépedet. Mikor tették azt a 19 ezres "árajánlatot"?? Gondolom, már csakis a szervizmunka után, nem? Vagy előtte azért közölték veled a várható költségeket? Ezért kell mindent még a megrendelés előtt tisztázni a szerelővel - bármit is javíttatsz meg -, hogy aztán ne érjenek meglepetések.
ennyibe került kb. a PID-elésem, jól lehúztak. Ezt el kell fogadni. Jöhettél volna ide előtte és ajánlottunk volna szerelőt innen a fórumból, aki ezt egy pár ezresért megcsinálta volna tisztítással és az összes tömítés átnézésével. Gondolom lelkiismeretesebben is, mint a nagy cég. Ez a 7000-es óradíj durva.
Én a havonta egyszeri citromsavazásra szavazok még mindig. Jöhetnek a borkövesek. :D
Igen, valami ilyesmi, bár ezt is pod-hoz írja. Viszont a leírásban singe shot basket-ként említi, akkor lehetséges, hogy a gumi adapter nélkül szimpla szűrőként funkcionál.
Köszi a tippeket! A nyomásfokozót már kiiktattam, így már elég jól használható a gép. Viszont így csak 1 kifolyóm van (ez még a régi fajta kar), ezért - is - kéne szimpla szűrő.
Mai "out of the bag" élmény : most bontottam a 0202-i pörkölésű P&Y Santos decaf-ot. joker őrlő állás, joker hőfok : selymes savak, pici csokoládé, talán enyhe mazsola íz.
Fejből nem tudom pontosan, de Jól emlékszem az enyémbe mikor csereltem 63mm átmérőjű és 4mm vastagságút vettem egy sima tomitestechnikai boltban. Az volt a Jó, mert a 3mm-es csepegett.
De, ha gondolod, este, ha hazamegyek megnézem. Ha Jól emlékszem meg van egy otthon tartaleknak.
Nem tudom, hogy milyen kávét iszol, de én az üzemi hőfokot a babyn 10 fokkal csokkentettem, miutan raszereltem a Pidet, nem növeltem. De szerintem ezzel sokan vagyunk igy. Ritkán megyek föl magas hőmérsékletre. Sárkányos' sem volt azóta a víz, ami azelőtt mindennapos volt.
Ja, az én e-mailjeimre is kb. ilyen tömör válaszok érkeztek ettől a cégtől. :))
Sajnos nem lehet, mert ha kevés KV-t teszel a szűrőbe, akkor azért lesz sz.r a végeredmény, ha pedig sokat, akkor kinyomja a kar oldalán a KV-t. Esetleg próbálj egy másik kart szerezni, és abból kioperálni a nyomifokit. Ehhez pedig jók lehetnek a használt donorgépek az olx-ről vagy a másikról. :)
Köszi! Itt már próbálkoztam, mindössze ennyi volt a válasz: "Ehhez nem rendelhető már semmi, olyan régi. Nem egyezik egyikkel sem, hiába Saeco." (oké...)
Nem szeretném poddal használni, csak gondoltam hátha lehet a pod szűrőt őrölt kávéval. Beszereztem egy Hario Mini Millt és már "egészen jó" duplákat sikerül csapolni, de mivel legtöbbször egyedül kávézom, jó lenne egy szimpla szűrő.
Már hogyne lehetne! Nekem is ajánlották a műanyag toldalékot 'pannarello' vedd le,nélküle kell. Keress rá az index keresőjében,sokat írtak róla meg fotók is vannak,youtube videók.!!!. Üdv:Gábor
Üdv! Tudnátok segíteni abban, hogy hol tudnék venni szimpla szűrőt Jura Rio/Saeco Via Venezia géphez? Régi nyomásfokozós (már nem :) ) karja van, bár ahogy nézegettem, szűrő szempontjából ezek egyformának tűnnek ezeken a kis Saeco gépeken. Csak pod szűrőt találtam. Az esetleg őrölt kávéval is használható?
De itt nem is a talján technikáról volt szó, hanem a kínai gyártású pid-ről. A legtöbb kávéval az a gond, hogy megég, így a PID adott esetben alacsonyabb hőfokot biztosít. A gyakori ki-be kapcsolás a pid miatt egyébként is jobban megterheli a gépet, mint a magasabb hőmérséklet szvsz.