A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egyszerű, korrekt gép. Utazógépnek vettem, arra tökéletes, Lolloék podjaival használom, Argento, Oro, Gran Cuvée. Időnként itthon is készítek vele a GC és az Europiccola mellett. Kb. 10 perc melegedés, és csészemelegítő csapolás után indítom, élvezhető espressot készít. Pár éve vettem, akkor 30.000 volt 50 darab kávépárnával.
Alapból az E5 széria van benne (EX5: réz cson; EP5: műanyag csonk, szóval az előbbi a nyerő), régebben a tuning-specialisták az EX4-est is próbálgatták a szerényebb vízhozam, és a lassabban felépülő nyomás miatt. Szvsz EX5, azzal nem nyúlsz mellé ;)
Nekem is az van, de a kezdeti fellángolás nálam elég gyorsan takaréklángra csökkent..., tekergesse az, akinek erre van energiája! :-) A Graef őrlők jobbak.
Sziasztok! Milyen kézi örlőt ajánlanátok 20e-ig Ft-ig? Érdekelne ugyanerre a kérdésre a válasz, ha a keret 30-40e Ft lenne. Főleg Brikkához, nagyon ritkán V60-hoz és frenchpresshez használnám. Használtan is érdekelne.
Bocs, hogy megvárakoztattalak. Ha még számít, akkor ha nem is pontosan, de nálam pont 1 deciből lesz 60ml kávé. 90ml-ből egy kicsit kevesebb, valahol 55 ml körül folyik le.
Ennek a gépnek sajnos pont hiányzik az eredeti üveg víztartálya. Szerintem ezért is túl volt árazva ez a QM, de ez természetesen egyéni megítélés kérdése. Én viszont tényleg így használom az enyémet: üveg az üvegben.
Segítséget szeretnék kérni. A bojlerem egyik napról a másikra elvesztette a hőstabilitását. Már amennyiről egy Delonghi EC156-nál beszélni lehet persze. Csapolásnál a hőmérséklet durván és feltűnően gyorsan csökken. Ha nem az én masinám lenne, arra gondolnék, hogy tele van vízkővel, de nálam az nem lehetséges. Úgy 100ppm körüli, csak magnézium citrátot tartalmazó vizet szoktam használni, de még így is vízkőmentesítek átlagosan 4 havonta. Ráadásul ez a jelenség minden előzmény nélkül, hirtelen állt elő. Teljes a rejtély. Van esetleg valakinek valami ötlete?
A felsorolt hibák közül az utolsó kettő azért könnyen orvosolható :) - a víztartályba tegyél egy kisebb befőttes üveget, abba mehet a 3 járatú által elengedett víz, vagy - a csapolások előtt tegyél bele friss vizet. - a kar szerintem hamarabb is felrakható. Otthoni viszonyok között egy nagyon jól élhető kis gép szerintem
Első presszógép+daráló kombót keresnék, olyan 80k körül (szumma).
Jelenleg egy jó (nemjó) MiniMillel, AeroPressel rendelkezem, illetve megvannak az alap drip cuccok (időzítős/hőmérős mérleg, felöntő). Rápróbálnék a presszóra. :)
Jöhet külön-külön is daráló/gép, nagyjából fifty-fifty áron.
Gépnél jó lenne a nem nyomifokis kar, ilyen QM06xx/08xx széria, Gaggia Evo/Baby, Rancilio, Turmix, vagy esetleg egy Saeco Aroma-féle, ha van ebből normál karos.
Nem baj, ha retró... sőt. :) Csak legyen rendben belül, és legyen meg benne a potenciál a jó presszóra. A többit majd én kiügyeskedem. :)
Helyileg pest környékén. Elsőkörben levélben elértek.
köszönöm a segítő válaszokat! Megnyugodtam. Azt vettem észre, hogy ha úgy felejtem a gépet, bekapcsolt állapotában, akkor tökéletesen sistergés mentessé válik. Amúgy tetszik a gép, leszámítva pár hibáját:
- kissé olcsó kinézetű kar (amúgy tökéletesen teszi a dolgát)
- szűrőkosár kiesik zacc kiütéskor
- kicsit könnyű a gép így meg kell fogni mikor beleteszem a kart, de ilyenkorra meg már forró
- a 3 járatú szelepből a víz a tartályba folyik vissza, így az beszineződik, kávés lesz
Legjobb alternatíva, ha gyorsan kell jó kávé reggel. A Silviámmal nem lehet ennyire kapkodni. Jelenleg a MioStar retro barna háza tökéletesen kiegészíti a Fiorenzato darálót még retróbb barna külsejét :)
Ebből a márkából kaptam többféle robusztát, indiait, afrikait, mind egészen világos pörkölés, ezek maradékával próbálkoztam tegnap és ma reggel. Ma épp ezzel az ugandaival. Klikk ide le! :-)
Nekem teljesen jól működik az LM szimpla úgy, hogy csak a 41 mm-és “fészekbe” tömörítek pörkölésí színttől függően 9,5-11 g-ot ( nem iszom sötét pörkölést, és robusztát sem, abból biztosan kevesebb kell ). De ez a ma reggeli most melyik kávé?
Az eredeti gyári Gaggia szimpla kosárral semmi gond nem volt, igaz, annál másik KV-val próbálkoztam, viszont most reggel tettem még egy próbát az LM kosárral, és ahogy tegnap tanácsolták, több őrleményt tömörítettem. (Viszont így meg nem igazán látom a kétfajta szimpla kosár közötti lényegi különbséget.)
Ezek a robusták azért viszonylag régi KV-im, jövő héten lehet, bontok egy friss fémdobozos Manuel blendet.
Elkapott a gépszíj. :-) Kipróbáltam a naked kart is, még ez is hőhiányos lett, valszeg többet kell várnom a csapolás előtt a felfűtéssel, és talán még kell egy kis finomhangolás kell is az őrleménynél, de maga, a kész KV ezzel a naked karral is már messze jobb nálam, mint a ma reggeli, LM szűrőkosárral készített első próba.