Elég zavaró a terminológia, de két dolgot kell megkülönböztetni
1. Árfolyamnyereség (külföld, belföld): olyasmire vonatkozik, amit NEM tőzsdén vettél, ez a 181-es sor külföldi jövedelemre
2. Ellenőrzött tőkepiaci ügylet (külföld, belföld): minden, amit "elfogadott" tőzsdén vásároltál. Az "elfogadott" definíciója pontosan le van írva, ide tartozik az egész EU és az USA is. Az összes ilyet a 172 sorba kell írni.
"181. sor: Árfolyamnyereségből származó jövedelem és adójaHa Ön belföldi illetőségű és az árfolyamnyereségből származójövedelme után olyan országban is adót fizetett, amely országgal van a kettős adóztatást kizáró egyezményünk, akkor a külföldön megfizetett adóval a 16%-os adó csökkenthető. Ha olyan országban fizetett adót, amely országgal nincs a kettős adóztatást kizáró egyezményünk, a külföldön megfizetett adóvalakkor is csökkenthető a 16%-os adó, de legalább a jövedelem 5%-ának megfelelő összeget meg kell fizetnie.Nem vehető figyelembe külföldön megfizetett adóként az az összeg, amely nemzetközi szerződés, viszonosság vagy külföldi jog alapján a megfizetett adóösszegéből visszajár"
Azaz értelmezésem szerint a 181. sor arra jó, hogy némi adóelőnyt érvényesítsünk, hiszen vonhattak adót tőlünk az adott külföldi tőzsdéken. Azaz erre jó a dolog.
Ja, csak ez nagyon kevés. Azt szokták kérdezni, 2 óra közül melyik a pontosabb, amelyik áll v. amelyik megy? Kb. ez a kategóra nálam :) Nem azt kell megmondani, hogy majd lesz eső, hanem azt, hogy mikor. Meg hogy a jó időt majd rossz idő követi. Hogyne, csak mikor?
Szóval akkor a nyereség-veszteség lábat szét kell választani hazai és külföldi szekcióra? :( Kár és nem is értem, minek bajlódni vele. A régebbiekben is így volt egyébként, azaz nem vettem észre?
Régebben nem cicóztam, a bel-és külföldi tőzsdei árfolyamnyereséget összevontam és egy adott cellába írtam, mint most is (172. sor). Namost, látok itt egy 181. sort, ami dedikáltan a külföldről származó elkülönülten adózó jövedelmekre vonatkozik.
Kérdés, hogy mi a külföldről származó jövedelem? Azaz egy Mo-n működő brókercég által kifizetett, de amerikai részvényekkel kapcsolatos árfolyamnyereséget akkor itt kell vezetni?
Ricster: mi kell egy árfolyamkilövéshez? Egy rossz jelentés (mert rossz, az tény), túlértékelt részvény, és elemzői célárcsökkentések, plusz további piaci kockázatok (ukr, rus). Már meg sem lep.
Az én adóbevallásom kicsit különbözik, mert a bróker sem magyarországi, így nem minősül "kifizetőnek" és nem von hazai adókat.
De szerintem a 182.C nem jó :
"Ha az osztalék forrása szerinti országgal Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, akkor a külföldön igazoltan megfizetett, az egyezmény szerint levonható adó forintra átszámított összegét (az 05-ös lapon az egyéb adatok között szereplő összeg) a 16%-os adóból vonja le és a különbözetként jelentkező adót írja be e sor „c” oszlopába."
Tehát nem a 16%-ot kell beírni, hanem az 1%-ot (feltételezve, hogy 15%-ot vontak az USA-ban).
A 290 sorba a 14%-os EHO-t szoktam beírni, negyedévre lebontva, akkor is, ha nem fizettem be év közben (nem szoktam). Aztán jön egy levél, amiben kiszabják a különbözetet, és azt szépen befizetem.
Én az 55. sorba nem írtam semmit, szerintem osztalékkal kapcsolatban neked sem kell, az munkáltatói rubrika, de nem vagyok teljesen otthon a hazai levonás témában, lehet, hogy tévedek.
- Kétségtelen, hogy a leírtak alapján nem nyilvánvaló a stratégia. Másrészről viszont van néhány utalás, mint pl. a pairs trading. Aki ilyenről már hallott, illetve belemélyedt, azért ez némi fogódzó. A két inverz VIX ETP-t sem árt tanulmányozni (ez megy nélkülem is).
XIV time decay >> ZIV time decay. XIV volatilitás = kb. 2x ZIV volatilitás. Ha ez nem is nyilvánvaló, de megtalálható az Interneten. Ezekről trédelés előtt célszerű elmélyedni.
-XVIX szerintem sem túlzottan sikeres ETN, de mások is így gondolhatják, látván a csoffadt likviditást.
- Ez igaz, de nem tudok jobbat. Talán mások is olvassák.
Elsősorban téged szeretnélek megkérdezni, mert nagyon benne vagy az osztaléktémában. Tavaly szereztem pár darab SDIV-et, és most ennek az osztalékát kellene beírogatnom az adóbevallásba. Összeszedtem, hogy mit hova kellene beírni, de szeretném, ha lecsekkolnád. Lehet, hogy másnak is jól jön :-)
Ha kihagytam volna valamilyen töltögetnivaló sort, akkor azt is írdd meg.
55.B.: a ténylegesen levont adó (15+1%)
182.B.: osztalék összege
182.C.: a 16%-os adó számított összege
189.B: osztalék összege
189.C.: a ténylegesen levont külföldi adó (15%)
286.: a levont 14%-os EHO összege
287.: ide csak a fizetés utáni természetbeni és pénzbeni eü. járadék összege kell (4+3%)???
290.F: a KBC az első pár hónapban nem vonta le a 14%-os EHO-t, akkor ide kell azt az összeget írni, amit ők nem vontak le? 6%-kal növelten, akkor 20%-ot? Ebben az esetben nálam nominálisan nem nagy különbség :-)
Engem kimondottan érdekel a téma, nem is tegnap hallottam róla először, de nem sokra jutottam annak értelmezésében, mit csinálsz.
Néhány megjegyzés:
- a fekete doboz jellegű publikációnak nincs sok értelme. Vagy leírod, mi alapján kapod a jelet, max kihagyva a pontos paramétereket, vagy megtartod magadnak az egészet és kereskedsz. Így nincs mire visszajelzést adni, akkor meg minek?
- van egy az általad használt párhoz hasonló ETN, ami longolja a hosszú lejáratot és shortolja a rövidet. Esetleg érdemes tanulmányozni, nekem nem tűnik túl vonzónak : XVIX.
- nagyon nem kezdő fórumba való téma a volatilitás.
Ez pontosan egy put opció eladása, súlyosan félrevezető szövegkörnyezetbe ágyazva. Az opcióeladás az egyik legveszélyesebb műfaj a tőzsdén, a vérprofik pályája. Börtönt osztogatnék annak, aki ilyesmit próbál átlagbefektetőknek eladni.
Bebukhatod elméletileg a teljes pénzt ha a rv lemegy nullára, míg ha felmegy akár a sokszorosára akkor kapsz egy fix összeget.
Hasonlít egy általad eladott put opcióra, ahol az opciós díjért cserébe viseled az árfolyamesés kockázatát. Az ilyen kreálmányok általában kedvezőtlenebbek a hülye ügyfélnek (azaz nekünk) mintha lenne működő opciós piac, vszleg nagyobb lenne a kockázatvállalásért a piacon kapható opciós díj mint amennyit így kínálnak.
Elolvastad? Te láttál már olyan befektetést, amivel csak nyerni lehet? Én még nem. És ez sem olyan. És ki áll mögötte? Tőkegarancia, bef. biztosítás...?