Arra is vonatkozik amit leírtam. Mindegy, hogy mekkora új fogaskereket szerelsz előre. A lényeg, hogy még használható legyen a hátsó lánckerék és a lánc. A simson esetében nem muszály követni a szabályokat. Annyira nem kényes a lánckerekek szépségére. Én annakidején örültem ha egyálltalán maradt rajta annyi fog, hogy nem ugrott át a lánc. :-))
A hivatalos ajánlás az, hogy egyben cseréld a szettet. A nem hivatalos pedig az, hogy nézd meg milyen állapotú a hátsó lánckerék meg a lánc. Ha aránylag még elfogadható mindkettő akkor még kibír egy új első lánckereket. Persze a buxtárcád határozza meg, hogy éppen miképp döntesz.
Ha elrakod a tankot hosszabb időre akkor mindenképp öns bele olajat és forgasd át, hogy mindenhol átkenje. Ezután száraz helyen tárold. Ha valamikor használni akarod akkor csak át kell mosni benzinnel és kész.
A mai nap karra gyúrtam otthon már korán reggel. Múltkor a 'benzinálló' festék nagyja kijött, a maradékot pedig ma sikerült kiszednem. A tankba lévő 3 marék 5ös csavar kapott első körben benzines folttisztitót, majd 2x nitrot. Utána párször kiöblítettem vízzel a tankot és kiszedtem a csavarokat. Utána 2x következett az evipass, és külső tisztítás. Most a napon szárad, délután pedig csiszolás, zsírtalanítás és külső festés következik.
Majd ismét felkerül a motorra és végre telitankolhatom a mocit! :)
A másik tank pedig megy hegesztésre, utána külső festés és marad tartalékba. Csak azt nem tudom, hogyha a festés ilyen jó akkor mivel védjem le a tank belső felét hogy a polcon állva ne rohadjon szét. Tudom, hogy a por természetes védőréteg, de az ide kevés. :-/
Ha pedig még 1x valaki azt mondja , hogy a rest 2x fárad azzal nem tudom mit csinál mert..... :D
Aha! Értem. Amugy egy S51-es blokrol van szó. Azért fordultam ide mert ilyet még nem tapasztaltam pedig már egy pár éve nekem is van simom. Akkor elöb megprobálkozok a beállitásal,ha nemjön össze akkor biztos az lesz amit mondtál a továbi probléma. Mégegy ez az ugynevezet tányér rugo ha odavan látszik azen valami? Pl: kopás,törés,ilyesmi? Csak a mihez tártás véget kérdezem.
A durva beállítást úgy kell végezni, hogy a blokk túl oldalán lévő kuplung kar 90 fokban álljon a blokkhoz képest (feltételezve, hogy gyári kar), és ekkor éppen, hogy érintse a csavar.
A finombeállítás izlés kérdése.
Ha ekkor is megcsúszik, akkor kilágyult a tányérrugó, nagyon kopottak a fém lamellák, és csak kis részen érintkeznek a bakelit lamellákkal, ezért nem bír megfelelően tapadni. Ja, okozhatja egyébként rossz olaj is.
Sziasztok! Nekem is volna valos kuplung problémám. Hétvégén meg kuplungoztam a simomat minden szép és jo volna ha mennet közben meglát egy emelkedöt és hallom a hangján hogy egy pilanatra megcsuszik a kuplung.Ez mitöl lehet? A következö kérdés a szerkezeten az állito csavart mennyire kell betekerni mert az ennyémen csak ugy müködik hogy szinte tökig bevan csavarva, mert ha csak háromnegyedig tekerem be akkor a kuplung kar olyan szinten laza mintha nemis lenne beakasztva a bovden.Ha tud valaki ebben nekem segiteni elöre is köszönöm.
(" A simsont már nem gyártják jónéhány éve " Na ez a legnagyobb gond , vevő az pedig lenne rá bőven az fix. Különösen mostani benzin árak mellett , olyanokat látok robogóval szaladozni akik 30 éve csak autóban ültek ) Kuplungot behúzom (és behúzva tartom) csörgést hallani , mintha csapágy hang lenne. Ez mi lehet ?
A simsont már nem gyártják jónéhány éve. Az eredeti gyári alkatrészeket már nehéz felkutatni jó állapotban. A maszek cuccok anyagminősége jópár esetben kritikán aluli. Ha a lánckerekek jók még és a láncgörgők sem hiányoznak akkor csak feszíts utána, zsírozd meg és mehet. Ha a fogak már elnyúlnak és cápafogasodnak meg a görgők is sorban potyognak ki a dekniből akkor lehet cserélni. Egy két görgő hiányzása a láncból még nem a világvége, a lényeg, hogy ne egymás után hiányozzanak.
Köszi Nektek ! Ha nem tépdesi , akkor várok még , csak kicsit lazának gondolom és nyúltnak. Ezek a fogak nem kopottak ,honnan látom hogy gyári vagy utángyártott?(ez a motor nem régen van nálam) Lassan újítgatom ,hónapról-hónapra.
Sziasztok! Szeretnék tuningolni egy s51b-s simsonon. 70-est szerettem volna de ahoz fúrni kell. A 60-ashoz nem kelk igaz? Pontosan mikre lesz szükségem ? hengerfej,dugó,főtengely? Olyan megoldást szeretnék ami nem a blokk halálát jelenti és mégis megfizethető (gondolom mindenki ezt akarja :D )
Pontosan :-))) Ráérsz akkor cserélni szettben ha már a fogak is tövig koptak. A nem pazarlunk elvet követjük mert kell a benzinre a pénz. A szimóba nincs annyi bika, hogy széttépje a láncot. Még talán nekem is van pár méter használt jó állapotú eredeti simson láncom ha feltúrom a pincében a dolgokat.
Na még egy gondolat, ha utángyári fogaskerekek vannak fent, akkor ne spórólj a cserén. Ha még gyári és a fogazat megfelelő állapotú akkor ne cseréd le semmi pénzért.
Még annyit hozzátennék, hogy amikor a patentszemet kiveszed akkor ne told meg a motort se előre se hátra mert eltörik a hátsó láncburkolat. Bár mi annakidején addig használtuk a láncot míg már szinte az összes görgő letört róla és olyan cápafogasra koptak a lánckerekek, hogy Spielberg cápája is megirigyelte volna:-))
Valóban az a legjobb ha egyszerre van kicserélve az egész szett, de előtte lehet mérlegelni, hogy a lánckerekek még elbírnak-e párezer km-t és esetleg egy jobb állapotú használt lánccal kíméled a pénztárcádat. Ezt mindig a motor állapota után veszi megfontolás tárgyává a tulaj, nehogy a láncszett drágább legyen mint amennyit a motor ér:-))
Láncot cserélnék , adnál néhány hasznos infót ebben a témában is ? Melyiket vegyem-ne vegyem , van német és Cseh ahogy néztem. És a szereléshez néhány jó tanács légyszi.
A leggyakrabban m.o.l sprint 2t vel találkozom(kútnál) ez egy jó olaj ?
"Viszont négyesnél sokszor kellett a kapcsoló villa egyik felületéből 0.5-1 millimétert leköszörülni."
Honnan?
Azt már én is tapasztaltam, hogy a kapcsolódobot kicsit meg kellett igazítani és pontosabb lett a váltás, na meg olyan is volt, hogy az üreges csőtengely pontatlan volt és megfelelő hézagolás után nem a furatokhoz esett a fogaskerék.
Olyat, hogy a kapcsolószerkezetet kellett volna módosítani, hát... nem tudom...
Sziasztok az lene a gondom van 1 simson s51 endurom és nehezen veszi második és a negyedik sebeséget és ha rakoma ketöt kereg mér lehet talán tolorudat kell cserélni vagy mért elöre is köszönöm üdv :marci