Keresés

Részletes keresés

bodaúr Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1938

sziasztok

le szeretném cserélni a cserepet a házunkon, sima nyeregtető, jelenleg agyagcserép van rajta.

már kezd hullámosodni a tető, meg a műanyag lambéria is elöregedett a 30 év alatt, ami a terasz feletti tűzfal helyett lett anno felszögelve.

kb 45 fokos a tető, a szarufák 7,5x15cm, eddig egy tetőfedőt kérdeztem, Ő szerinte az általam kiválasztott betoncserepet nem fogja elbírni a szarufa, marradjak az agyagnál, de a tüzéptelepeken meg tájékoztattak, hogy az agyagcserép csak 10%-kal könnyebb a mostani bramac-nál, plusz még beszívja a vizet is ergó nem könnyebb, kinek van igaza ?

a másik, látom már van műanyag eresztakaró anyag amit nem kell festeni , ezzel érdemes lenne beburkolni a terasz feletti tűzfal részt ?

köszi

kissestoth Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1937

szigetbecse!

10°-os tetőre tartós, esztétikus megoldásként következő tetőfedések jöhetnek szóba:

- kettős állókorcos és a lécbetétes lemezfedések 

- Bramac 7° tetőrendszer (vízzáró alátétfedéssel) 

A bitumenes zsindely nem alkalmas 10°-os tető csapadékvíz elleni szigetelésére! 

Előzmény: szigetbecse (1931)
kissestoth Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1936

Dockworker!

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a tűző napon lévő zsindelyt a kiszellőztetett légrés komolyan le tudja hűteni :). Nézd meg az ersznél. Ott is sz.r. Véleményem szerint a zsindely egyszerűen nem a mi klímánkra lett kitalálva. Ugyan ez vonatkozik a bitumenes hullámlemezre is.

Előzmény: Dockworker (1926)
refse2 Creative Commons License 2013.11.04 0 0 1935

A helyedbe én a lécezésre OSB(15mm) lapot tennék, majd rátennék  Modifikált palaőrleményes bitumenes kátránylemezt. Ezt többféle színben is kapható, megfelelő összeolvasztás után garantáltan vízálló.

Ez talán a legolcsóbb (és a legjobb).

Pl:  http://www.vetroasfalto.com/2/1136/EN/Products/Traditional_Waterproofing_membranes/Elastoplastomeric/-10%C2%B0C_Cold_Flexibility/Viapol_Polyextra_TNT.htm

szigetbecse Creative Commons License 2013.11.03 0 0 1934

Köszönöm a tippeket!

Dockworker!

Írtad korábban,hogy megfelelő kivitelezéssel nem zörög a cserepeslemez sem. Mi a dolog lényege?

Igazából nem fog nagyon semmi sem látszódni a féltetőből bentről,mert arra gondoltam,hogy a cseréplécek közötti részt szépen bedeszkázom-nem lambéria,mert nem illene ide,de úgy gondolom, hogy szép lesz.

Így hát szinte mindegy ,mi van felül,lényeg az,hogy ne ázzon be,tartós legyen és megfizethető.

Eszembe jutott az is,hogy ha már bedeszkázom a tetejét,akár zsindely is mehetne rá.

Ilyen hajlásszögnél működik a zsindely?  Vagy Te mit javasolnál? (A fóliás megoldást nem tartom jónak és drága is nagyon.)

Előre is köszönöm a válaszod!

KömKel Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1933

FEl lehet rakni cserepet is, csak VIZZÁRÓ, DUPLA alátétfóliázás kell alá, azaz a cserép gyakorlatilag csak disz-szerepet szolgál.

Delta-FOXX fóliával, teljes alátét deszkázattal vagy OSB-vel, szögtömitő szalaggal és gondos kivitelezéssel megoldható a dolog.

Dockworker Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1932

Szervusz!

Már aznap olvastam a kédést mikor feltetted... Azóta gondolkodom,hogy mi lehetne számodra a célravezető... 

iSlate polimer pala ? 

Alátéttel már játszik 10 foknál. Bár árban hasonló mint a zsindely , csak a megjelenése markánsabb. 

Jobb ötletem sajnos nincs ... 

Üdv.: 

D.W.

szigetbecse Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1931

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni Tőletek,hogy mivel fedjem be a féltetőmet. 10 fokosra sikerült a hajlásszög,-a cserép,ami rajta van,.teljes felületén átázik-természetesen... (kb. 40nm)

Szép,bontott anyagból van a szerkezet,nem akarom elrontani az összhatást egy rosszul megválasztott anyaggal.

Gondolkodtam lemezen,de az pattog,zörög.stb.és nem is illik a képbe.

A zsindely is szóba jött,de nagyon drágának találom,hullámpala is terítéken van,de bizonytalan vagyok abban,hogy milyen tetőfedő anyagot használjak fel.

Elsősorban ebben kérnék segítséget szakmai és stilisztikai szemponból is.

Köszönettel!

Dockworker Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1930

Valóban furcsa az állaga. Ilyennel nem találkoztam még,hogy ilyen szinten pereg róla a palazúzalék és csak foltokban. 

Tudom gonosz poén de a zúzalék eladható :P Mikor szigeteléshez keresek akkor épp sosincs sehol raktáron. 

Valóban első körben meg kellene keresni a gyártót vagy terjesztőt. Arra emlékszel hol vetted ? 

Téglás Elek Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1929

30év gari ? Hát van ahol egy háét után is elhajták az embert !!

Előzmény: Sprinter CDI (1921)
Sprinter CDI Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1928

Ez nem folyik sehová. Simán lepergett az az apró (nem tudom minek nevezzem) kavics a felületéről. Tele van vele az eresz és vödör számra lehet összeszedni a lefolyók alól is. Szépen pereg, nem ragacsos, nem bitumenes egyáltalán. A csupaszon maradt bitumen is száraz tapintású és porlik. Póbálok egy közeli kivágást csinálni az egyik képről.

Itt a széle látszik. Kipergett belőle a "kavics" és a bitumenes lemez felpöndörödik. Nem folyik, szárazon elporlik.

Előzmény: Dockworker (1926)
Sprinter CDI Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1927

Alul körben megvan a rovarhálós szellőző. A tetőnek van egy kis része, ahol belül födém nélküli, látszó tető van, ott minden szarufaközben ott a szellőző háromszög. A többi részen sima padlás van, ott nem tettek minden szarufaközbe szellőzőt, csak oldalanként egyet-kettőt a csúcs közelében (sátortető). Ezt egyébként a forgalmazó ajánlotta így, az ácsok nem akartak felrakni egy szellőzőt sem sehová.

Van egy képem arról a részről, ahol minden szarufaközben van szellőző, bár itt pont a vápa miatt alulról nincs szellőzése.

További érdekesség, hogy a falon túlnyúló (eresz) részen is mállik, pedig ott aztán kellene szellőzzön alulról. Pl. itt:

Előzmény: Dockworker (1924)
Dockworker Creative Commons License 2013.10.26 0 0 1926

Üdv Kissestoth !

Na ebben egyet értünk. Én se zsindelyezném sosem a saját tetőm. Max előtető vagy ilyesmi. 

A szellőztetés pont azért kell amit írtál. Hogy ne havülhessen túl.

Bp.XV.kerben láttam pár éve -> Egy csodaszép tetőforma /megrajzolni se tudnám de majd egyszer megpróbálom :)/ zsindelyezve, 0 szellőzéssel. Kb 5 év elteltével fekete folyások jelentek meg a zöld zsindelyen. Pár évvel később kb a zsindely kb 20%-a egyszerűen lefolyt. A cseppentőlemezen vastagon állt a megfolyt bitumen. Ha nem látom el sem hiszem .

Üdv.:

D.W. 

Előzmény: kissestoth (1925)
kissestoth Creative Commons License 2013.10.26 0 0 1925

Dockworker!

A kiszellőztetés hiánya komoly hiba, de ez nam attól van.
Gondosan kivitelezett tetőn is láttam már ilyet. Itt egyszerüen arról
van szó, hogy ezek a zsindelyek nem bírják az UV sugárzást és a
nyári meleget. 

Nem véletlen, hogy ezeket a zsindelyeket forgalmazó magyarországi cégek,
már szinte kivétel nélkül megszüntek.

Saját magamnak soha, semmilyen körülmények között nem raknék
bitumenes zsindelyt a tetőmre.

Előzmény: Dockworker (1922)
Dockworker Creative Commons License 2013.10.26 0 0 1924

Szervusz! 

Tulajdonképpen a zsindelyezésnek a legfontosabb része a szellőzők. 

Ezeket látnod kell minden szarufaközben felül (fém/műanyag 3szög alakú általában) és/vagy a gerincen végigfuttatva szellőző elem + alul az osb alatt általában szellőző / rovarháló vagy hasonló formában.

Üdv.: D.W.

Előzmény: Sprinter CDI (1923)
Sprinter CDI Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1923

Köszi a választ! Ettől féltem.

Az ácsaim igazi mekkmesterek voltak. Amit lehetett mindent eltoltak. Ezek szerint ezt is. Már az elején el kellett volna zavarnom őket. Elmentek faanyagért, de nem tudták milyen hosszú kell, így mindenből le kellett vágni. Pedig én előre kiszámoltam nekik. Erre az volt a válasz, hogy ezt nem lehet kiszámolni, mert a papírnak két oldala van, a gerendának meg három. Mondom Pitagoraszról hallottak már? Csak néztek bambán. Még egy nyomorult létrájuk sem volt, így én adtam nekik, amim volt: egy 100 éves fa létra. Mondtam, hogy vigyázzanak vele, mert öreg és törik. Csak szinte függőleges helyzetben biztonságos. Erre mikor nem voltam ott, építettek két tornyot raklapból és arra letették vízszintesen. Ráálltak ketten, de még akkor sem tört el. Elkezdtek egy lambériát felfelé tuszkolni izomból. Na akkor reccsent el. Egy-egy bokatörés lett. No comment.

Megpróbálok valami fotót készíteni, de az objektívem, amibe beférne a tető, épp szervizben van.

Ilyenkor mire számítsak? Elrohadt alatta az OSB is?

Előzmény: Dockworker (1922)
Dockworker Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1922

Szia! 

Rendszeresen találkozom ilyennel. Általában az elégtelen átszellőztetés és a rétegrend miatt van ez . 90%ban kivitelezési hiba. 

Küldesz fotót amin az egész tető látszik ? 

Üdv.:

D.W.

Előzmény: Sprinter CDI (1921)
Sprinter CDI Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1921

Sziasztok!

Találkozott már valaki ilyennel?

Ez egy 14 éves tető, jó minőségű(nek hitt) kanadai zsindellyel, amire 30 év garit kaptam. Vajon mire számíthatok? Az egész tető ilyen, és most már be is ázik :-(

Most keresem a garipapírt és reménykedek, hogy meglesz még a cég...

Dockworker Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1920

közben csekkoltam a weblapot,hogy Gödöllő ... Most már tudom hogy viszonozzam a segítségeidet ;) Köszönöm ismét, jóéjt

Előzmény: KömKel (1918)
Dockworker Creative Commons License 2013.10.25 0 0 1919

Igen , ez az idegesítő ebben a szférában. Mkinek elmondani , elmagyarázni egyesével mindent. Amúgy Pesten is dolgozol ? 

Előzmény: KömKel (1918)
KömKel Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1918

Nekem mindegy, de ne engem ajánlj be szakvéleményre, mert a társasházaktól a hajam kihullik... a sok idiótának egyenként a szájába rágni a dolgokat. Egyszerűen nem tudják ezt megfizetni.

Előzmény: Dockworker (1916)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1917

Ennyi emelést-eltérést a cserép síkjában, szerintem senki nem szúr ki a csatorna takarásában.

Főleg, ha a szomszédba eső egy-egy szarufa közön illetve felfelé még pár sor cserépen vezetődik le a difi.

Pláne a jó magasan lévő tetőn (több emeletes ház rémlik) fel se néznek-látnak odáig :-)

Ámátőrként...

Még az is lehet, hogy ezen a részen a cseréplécet is kicserélném laposabbra, mondjuk 2x5 cm-esre.

És ugyanezzel a léccel ellenlécezném a lambéria+fóliához is a szarufaköz közepén is a vékonyított cseréplécet.

A kialakuló 1+1=2 cm az már egész jó "ellenléc méret lehetne...

Előzmény: KömKel (1915)
Dockworker Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1916

Horror nagy felület amiről beszélünk . Nem mértem le de nagyon hosszú ... Lehet ami elmenne egy szakvéleményre az megtérülne a munkán . Ez tűnik járható útnak mi ? :) 

Előzmény: KömKel (1915)
KömKel Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1915

Ezzel csak az a gond, hogy gondolom a tetőhéjalás homogén felületű a többi lakáséval, tehát ha itt megemeli, akkor mindenhol meg kell.

Ami egyébként nem lenne hülyeség, ha mindenhol ilyen balfaszul van megcsinálva...

Előzmény: Törölt nick (1914)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1914

...esetleg a cserépléceket ebben a pársorban felemelni a szarufáról 0,5-1,0 cm-rel ?

Akkor alatta már lejöhet a tetőfólia a lambérián.

Mitöbb egy minimális beszellőzés is kialakulna talán.

Előzmény: KömKel (1906)
KömKel Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1913

Ha le tudnád szedni a lambériát, és vagy dobozzal helyettesiteni, vagy bemarni a szarufába, tehát felette legalább tetőléc magasságú légrést és fóliázást ÉS cseppentőlemezt tudsz rakni, akkor megoldható.

Előzmény: Dockworker (1911)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1912

Van olyan is...  pl. ez kb. minden sarki bótban kapható.

http://www.trilak.hu/termek/Hera_peneszgatlo_belso_falfestek

De ez is csak tűzoltás mint a mész festés.

A baj a túl kevés szellőztetésés vagy a gyatra hőszigetelés vagy mindkettő.

Előzmény: refse2 (1907)
Dockworker Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1911

Bosszantó dolog mikor az ember a saját szakmájában olyan pofonba fut amire nem jön csípőből a megoldás... 

Amúgy amit írsz az egy másféle erszkialakítással lenne csak megvalósítható ? Mondjuk ha lenne egy zárt doboz akkor azon belül már akár el bírnám csalni a fóliát bármerre,hogy jó legyen , nem ? Vagy rosszul értem ? 

Előzmény: KömKel (1910)
KömKel Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1910

Az a probléma, hogy a párazáró fólia nem csak porhó ellen van, hanem amiatt is, mert a hidegben a lehűlt cserép belső felén (is) megjelenik a pára, és az szépen csordogál lefelé. Ha nincs alatta fólia, akkor a hőszigetelést fogja eláztatni.

Igy, hogy az idióták a lambériára ültették a cseréplécet, kb garantálható, hogy a lambéria is, és a felette levő lév is elrohad a picsába pár év alatt...

Némileg megoldás lenne, ha belülről lebontanád a párazáró fólia maradékát, és páraáteresztőt raknál fel, a szarufa oldalára szegezve úgy, hogy legyen 5 cm légrésed felette.Utána már jöhet belül a hőszig meg a többi.

A probléma ott van, hogy ezt a páraáteresztő fóliát hová vezeted be? Mert az innen lecsorgó párát/nedvességet kellene kicsorgatni a cserép alatt.

Előzmény: Dockworker (1909)
Dockworker Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1909

Üdv Kömkel Atya!

Igen , lambéria nincs belemarva a szarufába hanem rá van ütve... Azon fólia és kontraléc nélkül csak a cserépléc. 

Kérdés-> 

Mi történik akkor ha ezt a szétmálott párazáró (régi bramac) fóliát egyszerűen felvágom ? A fedés szinte új , nem valószínű,hogy bárhol ázna. 

Amúgy az a baj,hogy ha ebből szakszerű megoldást szeretnék kihozni ahhoz szinte mindent le kellene bontani. Ezt meg közölni egy megrendelővel... Szarufáig az egészet , lambériázást, alján a dryvitot (?) , stb... Egy vagon pénz . Főleg annak tudatában ,hogy kb 5 emelet + 2szint tetőtér. Le-fel termelni az anyagot... Vagy csak minden szarufa kibont+ helyreállít egyesével az meg kínszenvedés, arról nem is beszélve,hogy akkor már besíkolni se tudom . Necces az egész .

Üdv.:

D.W.

Előzmény: KömKel (1906)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!