Még egy tanács, ha leszeded a lendkereket és visszaszerelnéd, előtte mind a kúpot, mind a tengelyt le kell zsírtalanítani, és megfelelő erővel meghúzni az anyáját.
Ellenkező esetben nagyon hamar megforoghat a lendkerék és utána nagyon nehéz lesz megint jó állapotúra hozni.
Ja, ha az ékek (íves reteszek) nem akarnak fogóval kijönni, akkor nem biztos, hogy erőltetném.
Nem ártana kicsit jobban kivesézni, hogyan lehet "látni", hogy mikor nyit a megszakító, mert ha látod, akkor már elektromos szempontból rég nyitva lehet.
Szimmering csere a jobb oldalon...deknit levenni, lendkerék anyát le. Lehúzót betekerni ameddig csak lehet...egy-két menet fogása nem jó. Villáskuccsal megfeszíteni és ha nincs fent erősen a lendkerék akkor ettől a húzástól lejön. Ha nem akar engedni akkor kicsit rákopintani a lehúzó csavarjára és tovább feszíteni a lehúzatót. Általában könyen lejön a lendkerék de találkoztam már egyedi esettel is amikor inkább a menet jött ki a lendkerékből. Az alaplap helyzetét jelöld meg mielőtt kiveszed a felfogató csavarokat. Ha lent van az alaplap akkor teljes egészében látható a szimmering.
Ha már nem kell a régi szimmering akkor egyszerűen egy csavarhúzóval nyúlj be a főtengely mellett és pattintsd ki a helyéről. Az új szimmeringet a csúszó éleknél zsírozd meg és vigyázz nehogy kiforduljon miközben egyenletesen körkörösen benyomod a helyére. A rugó befelé néz- Az alaplapot az eredeti helyzetben fogatod vissza. A lendkerék visszaszerelésénél figyelj arra, hogy az ék ne hiányozzon a főtengelyből. Figyelj arra, hogy amikor tolod rá a tengelyre a lendkereket nehogy kiforduljon az ék. Mielőtt meghúzod az anyát meg kell forgatni előre-hátra a lendkereket, hogy meggyőződj arról, hogy az ék rendesen illeszkedik és nem pörög el a lendkerék. Ha oké akkor meghúzod az anyát.
Szimmering csere a bal oldalon....engedd le az olajat, vedd le a berúgót és a sebváltót. Ezután vedd le a deknit de vigyázz a papírtömítésre ha nincs új. A főtengelyen lévő kis fogaskerék biztosítását hajtsd le és tekerd le az anyát. Ehhez meg kell akasztani a fogaskereket ha nincs olyan célszerszámod amit a gyertya helyére kell becsavarni. Fogj egy darab keményfát tekerj rá egy kis rongyot és alulról illeszd a két fogaskerék közé. Ez megakaszta a fogaskerekeket és le tudod tekerni az anyát. Ráhúzáskor ugyanez a módszer csak akkor felülről rakod féket a fogaskerekek közé.
Ha lejött az anya akkor le tudod húzni a kis fogaskereket. Itt is van egy kis ék, figyelj rá, hogy ne vesszen el. A szimmeringet ugyanúgy pattintsd ki mint a másik oldalon. Az új szimmeringet csak szintig told be a házba vagy csak kicsit szint alá. Figyelj rá mert mélyebbre is becsúszhat. Itt is figyel arra nehogy kiforduljon belőle az összehúzó rugó. Kicsit forgatva kell beilleszteni a blokkba. Szerezz egy olyan átmérőjű csődarabot ami kb megegyezik a szimmering külső átmérőjével és ezt ráillesztve finoman be tudod kalapálni a helyére. Ha jól sikerül a betétel akkor mehet vissza a kis fogaskerék az ékkel együtt. Figyelj a csavarbiztosító illesztésére és miután meghúztad a csavart hajtsd rá az anya lapjára. Mehet vissza a dekni meg a többi és az olajat se felejtsd el visszaönteni.
Ha gyújtást akarsz állítani akkor először tekerd ki a gyertyát. Pörgesd kézzel előre a lendkereket és nézd meg, hogy a megszakító hogyan nyit. Akkor jó ha a megszakító hézag 0.3-0.4 között van és nem változik nyitástól zárásig. Ezesetben még ütésmentes a főtengely. Ha ugrál a megszakító hézag akkor már sokkal nehezebb jó gyújtást állítani. Ha kicsi vagy nagy a megszakító hézag akkor lazítsd meg a megszakító csavarját de ne túl lazára. Azt a csavart ami rászorítja a megszakítót az alaplapra. Van mellette egy excenter csavaró is....ezt finoman forgatva látni fogod, hogy változik a megszakító hézaga. Oda-vissza tudod forgatni de csak kicsiket forgass rajta. A hézagot akkor állítsd mikor a dugattyú elhagyja a felső holtpontot pár fokkal.
Ha megvan a kívánt megszakító hézag akkor szorítsd meg a megszakító lefogató csavarját. Forgasd előre párszor a lendkereket és ellenőrizd, hogy jól műkszik-e a megszakító. Ezután fogj egy erre a célra csinált tízcentis mérőszalag darabot és dugd be a gyertya nyíláson és forgasd előre a lendkereket. Figyeld, hogy mikor kezd el nyitni a megszakító. A megszakítás pillanatától nézd a mérőlecet, hogy előreforgatás után mennyit emelkedik még. Ha jó a gyújtási időpont akkor 1.5-2 mm-t emelkedhet a mérőpálca. Ha kevesebb akkor megnyitod az alaplap szorító csavarjait és az óramutató járásával ellenkező irányba mozdítod kismértékben az alaplapot. Meghúzod a csavarokat és újra megméred a nyitás pillanatától a mérőpálca emelkedését. Ha még mindig kevés akkor tovább állítod az alaplapot és újra mérsz.
Ha a mérőpálca emelkedése a nyitás pillanatától több mint 2 mm akkor értelemszerűen az alaplapot a másik irányba kell elmozdítani. Ez a műveletsort addig kell csinálni míg tökéletesen beállítottad az előgyújtás mértékét. Egyszerű művelet...így leírva hosszadalmas de ha egyszer megérted akkor utána már simán menni fog.
A súbertűt állítsd középértékre. A kipufogó tömítést pedig jó helyre tetted.
Helló! Pár hozzászólással előbb szó volt a heli coil-os menetjavításró, az lenne a kérdésem, hogy nem tud valaki Budapesten, vagy közelében valakit, aki tudna ilyen menetet csinálni az s50es hengerfejembe?
Holnap megyek szimmeringeket venni, meg lendkeréklehúzót, meg talán egy gyertyát. Azt szeretném kérdezni, hogy szimmering cserénél mire kell majd ügyelni? A múltkor leszedtem a jobb oldali deknit és láttam a lendkereket meg alatta valami tekercset is. Itt is mire ügyeljek majd? A szimmeringeket le tudom majd szedni simán kézzel, vagy ahhoz is kell valami speckó szerszám? Ugyanez a kérdésem vonatkozik az új szimmeringek behelyezésére is :-) A bal oldali dekni leszedése előtt gondolom le kell engedni a váltó olajat is, igaz? Utána berugókar, váltókar következik? Azt hiszem, a szimmeringcserénél, pillanatnyilag csak ennyi jutott eszembe. A másik, amit kérdeznék, hogy ha már le vannak szedve az oldaldeknik, szeretnék egy gyújtást is beállítani, mert hidegen durrog az egész, amikor a gázt húzom. A gyújtásbeállításról is szeretnék részletesen érdeklődni, hogy mit és hogyan kell. Ha esetleg veszek egy gyertyát is, - bár az enyém jó állapotban van - akkor mennyinek kell lennie a házagnak? Egyik nap vettem egy kisebb tömítőkészletet (úszóház, szívótorok, oldaldekni stb...) és abban volt egy fémgyűrű tömítés, én azt gondoltam, hogy az a kipuhoz kell, ahol a hollander van, én odatettem, ugyanis semmi nem volt ott, és úgy tekertem vissza a hollandert, remélem odavaló volt :-S. A súbertű, amit a tömítésekkel együtt vettem, ha jól mértem, 45 mm hosszú. Itt azt szeretném kérdezni, hogy a rajta levő zéger gyűrűknek hol, melyik ricniben kell lenniük? Én a legfelsőbe kettőbe tettem egyelőre, mert nem tudom, hogy hova való, hiába néztem után a google-ban. Remélem, hamarosan már közlekedni is tudok a géppel. Sok segítséget kaptam már itt, amiket nem győzök megköszönni.
Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget. További kellemes napsütéses napot és Boldog Munka ünnepét mindenkinek!
Azért köszönöm szépen, de ő rá fog jönni, hogy mi a baj.
Néztem a tárcsaféket. Nekem mondjuk csak a gyári tetszik. Most a gyárin nem a hengerre gondolok. De én nem szeretnék a motoromra mondjuk tárcsaféket. Bár gondolom 1000x jobban fog.
Szépen néz ki. A burgmant sikerült már eladnod? Apám azt mondta leveszi a hengert és megnézi. Meglátjuk. Ő nagyon ügyes a szar is arannyá változik a kezében. Van neki vagy 15 motorja mind ő újította fel. Nagyon szép mind. Ebből 2 rendszámosa van OT rendszámos pannónia és egy czetka 175.
Most felkerült a 60-as henger, indul szépen, de valami kolompol benne, gyári kopott hengerrel nem csinálta. Apám rengeteget dolgozik vele. Én csak 3 órát szereltem vele, de már rájöttem, hogy borzasztó szopás felépíteni egy földből felvett motort.
20 ezerért vette, én meg megvettem tőle. Olyan 60-70ezer már ráment. Szép lesz.
No, nem voltam neten mostanában. Viszont tudtam egy kicsit foglalkozni a Simsonnal. Kicseréltem a karbi tömítéseket (úszóház, szívótorok, súbertű). De úgy viselkedik a gép, mintha nem cseréltem volna semmit sem. Ugyanúgy max gázon alig van alapjárat, majd leáll. Mindig is ez volt a baja :(
Ötlet esetleg? Jön a jó idő, jó lenne már egy kicsit motorozni.
A négysebességes gyári sebességváltójának fogszámai
1 es fokozat..10 és 44 fog ez ugyanannyi mint a három sebességesé
2 es fokozat..16 és 39 fog ez ugyanannyi mint a háromsebességesé
3 mas fokozat..19 és 36 ez már nincs a háromsebességesben
4 es fokozat..22 és 34 ez ugyanannyi mint a háromsebességesé
Létezik öt és hatsebességes váltó is a simsonokhoz. Az álltalad írt 24 és 32 fog szám valószínű, hogy az ötsebességes ötödik fokozata. Elméletileg ha kicseréled a negyedik fokozat22/34-es fogaskerekeit 24/32-re akkor kapsz egy nagyobb áttételt. Viszont így túl nagy lesz az ugrás a harmadik és a negyedik fokozat közöt. Nagyobb lánckerék használatával is tudsz áttételt módosítani...de ahhoz, hogy ez tényszerűen érezhető legyen, növelni kell a motor erejét is különben csak nagy hátszéllel tudod kihasználni a nagyobb áttétel adta lehetőséget a végsebesség tekintetében.
Jol gondold meg a rezot! Iszonyat nehez lesz jol beloni! Ha bezizzen a rezo csak ugy huzza majd ki az anyagot a hengerbol, azt meg egy 16-os karbival nehez etetni.
A rezo fordulatat a henger vezerlesehez kell igazitani. Ha egy gyari vezerlesu hengerre teszunk egy rezot, nehezen eri majd el a fordulatot. Altalaban alacsony fordulatra (4-5-6 e) nem igen terveznek.
Aztan a rezo hirtelen megugro nyomatekahoz megfelelo puklung kellene, kulonben folyton megcsuszik majd...
Nehez ugy!
Hello!Igen gyertyával volt nekem is baj.Ma reggel ismét jelentkezett a probléma,délután allig vártam,hogy haza érjek.ugy imátkoztam csak még a haza utat birja ki.Már nagyon az utolsokat rugta.Haza értem elsö dolgom gyertya csere,aztan egy gyors proba kör.Teljesen megszünt a hiba!Köszi a tippet.
Hú bazz, csinálj valamit a helyesírásoddal, próbáld meg elolvasni amit írtál, alig lehet érteni.
Szerintem az utángyártott hengerfejjel az a baj, hogy utángyártott...
Nekem is ma, vagy holnap megjön a 60-as henger felpattintjuk kíváncsi leszek, hogy megy-e. Mondjuk nekem nem a tuning miatt kell. Ha max 65-töt megy úgyis jó.