Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Nem,de képzeld el nemrégen lett egy ilyen zsír új sárga lámpám.
(Előbb pont a Fortepan gyűjteményben kerestem,na most vagy én vagyok töketlen hozzá,vagy nagyon xar lett a keresője. Beütöttem hogy Zil 130,és kidobott két fotót. Ammá,valami ahogy mondta Gejza bácsi..)
Úgy vélem, hogy a munkahelyi demokrácia szellemében helyes és kívánatos (mondhatnám pártszerű) dolog volt az egyes munkatársak megítélésében a dolgozói kollektíva értékítéletére (is) támaszkodnia a munkahelyi vezetőnek. Az egész munkaidőt együtt töltő emberek pontosan tudják azt, hogy kinek a munkája mennyit ér. A gépkocsivezetők esetében ez egy kicsit kevésbé van így, de azt ők is jól láthatják, hogy X kezében milyen állapotban van az autó, hogy Y milyen sűrűn tolja a garázs felé az autómentőt, K mennyi munkát ad a karosszérialakatosoknak, F helyett milyen gyakran kell a tartalékot mozgósítani, vagy T miatt kellett véletlenül "összetörődnie" az alkoholszondának, stb.
Szóval, nem találom teljesen rossz dolognak azt az állítólagos kaszt-rendszert. Persze az más dolog, amikor az ivócimborák klikkje válik valahol hangadóvá. Azt meg pláne elítélem, amikor a munkahelyi bűnbanda terrorizálja a becsületesnek maradni akaró munkatársukat. (saját zsebre való viteldíjszedés) Ismertem olyant is, ahol az igen kényelmes munkakörben dolgozók kényesen ügyeltek arra, hogy a klikken kívüliek véletlenül se kerüljenek oda. Ehhez a mozgalmi életben meglévő kapcsolataikat is felhasználták.
Vagyis ebben a tárgykörben sem minden fehér, vagy fekete.
Anno netes rombolásaim hajnalán tettem fel a cybervákuumba képet egy valamikori 280-as szkennelt gyári táblájáról, azt feltették linkkel oda, majd amikor feltettem az Albás topikba (ugyanoda) a csuklós pár éves korából való képet, az már nem került fel az oroszos buszmutujkodó oldalra... <-Kis délutáni közléskényszer. :)
Amikor 1966-1972 között a szakmában léptem s már aktívabb voltam a munkát illetően, mellbe vágott az a szigorú kasztrendszer ami az akkori gépkocsivezetők között létezett.
Mikor először főnök lettem, a főnököm egyik jó tanácsa az volt, hogy ezt a kasztrendszert ne bolygassam, ne próbáljak hatalmi szóval belenyúlni.
Már 9 éve meghalt Apám ő mesélte: 1968 január elején érkezett három új Skoda 706 RT fix Tatára. Az egyiket Fater kapta meg. Egy "komoly párttag" meg felszaladt az igazgatóhoz hogy miért nem ő kapta,földhöz vágta a párttagkönyvét,ugrált rajta egy picit,Friedrig Gábor meg mondta a faszinak ő teljesítmények után szokott autókat osztogatni,nem a párttagságra. Mikor ezt Apám megtudta húsz évig nem beszélt vele. Én hoztam össze őket egy békülésre. Érdekes dolgok ezek..
Tegnap láttam ezt a képet a Csepel 700-asokról. Rákérdeztem melyik Akövé lehetettek? Azt a Barátom sem tudta megmondani hogy melyiké,csak annyi van a saját rendszám gyűjteményében hogy 1960 májusában átadott kocsi.
Szerintem ez egy szerb felirat. Az első betű И (kisebb valószínűséggel Ц). A második betűbe én egy szerb ligatúrát látok: Ћ Utána a kisbetűk усжг, vagy усзг. Szép nyomozás, kár, hogy ez önmagában semmit sem jelent. Amúgy a kép szerintem valóban 41-43 közötti, a közlekedési engedély ott van a jobb ablakban.
"A felújítás során részben lehetett közlekedni a híd valamelyik részén. A szerkezetkész állapotot 1983. november 10-én ünnepelték hordógurítással, 1984 nyarán már 2*2 sávon bonyolódott a forgalom,[5] de teljesen csak novemberre készült el (annak ellenére, hogy már április 4-én átadták)."
A kép tehát legkorábban 1984 tavaszi lehet. Szerintem.
Urak, egy kérdés: szerintetek meddig volt kötelező a teherautók rendszámát felfújni a hátsó ajtóra/platóra? Jól emlékezem, hogy 83 környékén már nem használták ezt az új kocsikon?
Ha már így bedácsiáztunk , akkor tőlem és egy érdekesség . Nem az előtérben tilosban parkoló álló TH-00-35 Trabi az érdekes , róla már tettem be képet előröl . A háttérben a járdaszigeten parkoló AJ-07-34 vagy 74 (?) rendszámú Dacia a főszereplő most :
Alkalmasint utángyártás. Annyira nem voltak korábban ilyen vékony betűalakok, hogy '84-ben nagyon sokan hamisnak hitték az új betűtípussal készült rendszámokat. Még valami újságnak is írtak erről olvasói levelet.
A kocsi a képen 1310-es, ezen még nem volt műanyag "spoiler", csak egy végtelenül vacak alumínium-műanyag díszléc. Ez annyira hitvány volt, hogy egy idő után magától is leesett a csomagtartó-tető csapkodásától. Újat ha lehetett is kapni, szépen képtelenség volt felszerelni. Egy csomóan inkább levették a francba az egészet, vagy a TX gumispoilerét tették a helyére.
Ez a háború utáni hazai fejlesztéseknek szép példája. Kitalálnak egy jó ötletet, aztán pénz híján teljesen alkalmatlan alapokon elindítják a fejlesztést, aztán a késztermék semmire nem lesz jó. Itt is sok pénzen kifejlesztettek egy járműtípust, ami nehezebb, lomhább mint az alaptípus, nem lehet vele bárhol közlekedni, de cserében még a befogadóképessége is kisebb, mint az alapkonstrukcióé.
Azon töprengtem, hogy hogyan gondolták, hogy egy padlóalatti középmotoros buszból építenek emeletest. Ennél alkalmatlanabb alapkonstrukciót találni sem lehetett volna.
Visszavette a tulaj és oxidálódik tovább. Ja de ha nem tette volna, akkor összevágták volna Pécsen, ezt mindig elfelejtik leírni. Most egy szak gyűjtemény részeként várja a feltámadást. Így legalább elkerülheti a dilettáns szakértőket.
Mindazonáltal az emeletes busz nem feltétlen lenne őrültség Magyarországon, bizonyos forgalmi feltételek mellett. Bár szerintem az emeletes Ikarus megalkotásánál inkább a kuriózum-építés igénye, mintsem az átgondolt koncepció dominált.
Hát voltak kétszínű sorozatok, az biztos. Az elején ilyen volt a G, U és X. Aztán később bizonyos sorozatokba kerültek - eltérő jelentéssel - másszínű tartományok (AP-AX, JF-JK, JM-JZ, YG-YZ, RS); meg voltak olyan sorozatok, amik jelentésváltással kifehéredtek (G, U, Y). De olyan, hogy egyszerre ugyanaz a kombináció két színben létezzen, no olyanra én nem emlékszem.
Oxidálódik az alumínium lemez is fúrás után,főleg harminc évvel a gyártása után. Ha kétled holnap fotózok neked olyan képet amin 38 éves alumínium ötvözetből van a felépítmény.
Jó etét mindenkinek ! Egy kis segítséget szeretnék . A 81-41 es fehér most került hozzám , a fekete régóta megvan , látható a fekete sarkainál a rozsda az alátét miatt , tehát feketén használhatták . Egymás meletti számok , mi lehet az igazság , vajon a fekete valóban fekete lehetett e eredetileg ? Sajnos semmilyen fotót nem találok YN tábláról . Köszönöm a segítséget .
Másnap hívtak. Nem vinnék egy fuvart ki? Nem,volt a válasz. Miért,félsz? Nem félek csak tegnap született meg az igazi pumukli,még nem is nagyon láttam. Másnap ha jól emlékszem lelőttek egy békéscsabai fuvarost aki Avia-val vitt ki segélyszállítmányt.
Tudom, hogy szűklátókörű vagyok. De a fórumozásnál a hozzászólások szövegét szoktam elolvasni. Esetleg azt, hogy mire is válaszol, ha önmagában nem kerek az írás. De a hozzászólás sorszámára és a mellette levő óvodai jelekre egy pillantást sem vetek. Némelyikről azt sem tudom, hogy mit jelent. A szerző álnevét is csak azoknál dolgozom fel agyilag, akiket már ismerek. Aki pedig már felbosszantott, azt letiltom a képernyőmről. Én így mérsékelem magamnak a bosszúságot.
Köszönöm. Akkor alaptalan volt az a gyanúm, hogy exportból visszamaradtak lettek volna.
Ha ezek felújítottak voltak, akkor lehetett nekik MÁVAUT-os, vagy AKÖV-ös előéletük? Bár a sorozatszerű felújítások esetén ez inkább csak elméleti lehetett. Legalábbis a 60-as években az 1. sz. Autójavítóban a Csepelek felújításánál azt láttam, hogy a tulajnak visszaadott autóban legfeljebb az alváz lehetett eredeti.
Van egy bizonytalan feltételezésem, az első irányjelzők és a hátsó lámpatestek vonatkozásában. De ez vélhetően inkább csak a korábbi, illetve újabb gyártmányokat különíti el.
A "járókeretes rohamcsapattársaim" segítségét kérem. Emlékszem ilyen tetőtől talpig sötét színű Ikarus 31-esekre. De arra már nem, hogy milyen is volt az a sötét szín.
Na, ezért fantazmagória a szochazás buszvezető. Akinek ilyen plecsnije volt, annak eszébe sem jutott ilyen munkára adni a fejét. Egy időben, hosszú egyhangú utakon elábrándoztam azon, hogy jó lenne elvégezni a foximaxit és a szakosítóját, a sok tanulmányi szabadsággal. Aztán milyen jól mutatna a teherautó-menetlevélen az, hogy dr. XY gkv.
A szabályok szerint egyenruhában kellett jelentkezni szolgálatra. A 70-es években az újaktól még a sapka ottlétét is megkövetelték. Az egyenruha nadrágot kellett viselni. Azzal nem foglalkoztak, hogy a formaruha zakóját, vagy az ingkabátot viselte-e az ember. Gépkocsivezető nyakkendőt saját belátása szerint viselt, vagy nem. A szabályozás megengedte, a hőség idején atlétatrikóban való vezetést. A fülke takarítása hallgatólagosan a gkv. dolga volt. Vagyis a takarítók be sem tették a lábukat a fülkébe. A fülke tisztántarthatóságával kapcsolatban néhány szempont: A garázsban teljesen normális dolog volt olajos kézzel és munkaruhában, dohányozva vezetgetni a buszokat. A legkivételezettebbeken kívül egy hónapban a munkával eltöltött 25 munkanapból jó eredmény volt kb.20-at a saját kocsival teljesíteni.
Látszólag hűvös az idő, tehát az említett necc póló nem aktuális. Komolyra fordítva: az akkori elvárások minden tekintetben, és minden szinten egészen mások voltak mint most. Szerintem erre az "akkoriak" emlékeznek. Ráadásul a BKV munkaerő gazdálkodása erősen ciklikus volt. Ha nem volt elég sofőr bármit megtehettél csak legyen aki dolgozik, majd emeltek a béren ami miatt lett munkavállaló, és persze vele együtt elvárás. És bár ritka, magára adó úriember mindig volt.
Jó estét a régi BKV-nál busz gkv-ként dolgozó tagjainknak is! Írnátok erről pár sort? A kérdésem a következő lenne,láttunk már itt Ik 620,180-as gépkocsivezetőt necc pólóban vezetni. Ez a bácsi pedig ingben,nyakkendővel és zakóban vezeti az 556-os autóbuszt pedig nincs ünnepre kizászlózva az autóbusz. Ez hogy volt,mikor kevés ember volt a cégnél akkor mindenki abban dolgozhatott amiben akart,vagy a sofőr igényességén,esetleg a buszok tisztaságának köszönhetőnek?
(Bár ez utóbbi hülyeség,két óra alatt szivaccsal és egy vödör vízzel,ronggyal csodát lehet tenni egy fülkében.(
A 10.sz. Volánnál voltak még ilyen GA-s rendszámú 200-asok. Azok mind a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalattól kerültek a Volánhoz. A GA 49-es tartományba kerültek '76-'77. körül.
Nincs mit,de ezt inkább viccből tettem fel. Mihál mesélt róla régebben ha jól emlékszem beragadt vagy ötven tábla Fehérváron,és jóval később lett kiosztva. De az első BKV-és 260 és 280-as is még GA rendszámot kapott.
A ZAZ-966 KERMI-típusvizsgálata 69-70 telén volt. Azt pontosan nem tudtam, hogy kereskedelembe mikor került, de a kollégák itt már találtak akkor IB-IC rendszámokat is, tehát így előrébb lehet hozni valamivel.
A szépen sikerült UAZ-452-vel kapcsolatosan is lenne egy megjegyzés: a modellen látható karosszéria-változatot 1979-1985 között gyártották, ehhez FT, vagy utána való állami teherautó-rendszám lenne jó. Mindamellett nem feltétlenül rossz az FH, ehhez lehet az a történet, hogy új karosszériát kapott a kocsi.
A kérdezett Ikarusokban sajnos nem tudok segíteni, mert nincs hozzá adatom; ezen a téren legfeljebb a kék BKV-s buszokban tudnék javaslatot tenni. Mindazonáltal a moszkvai rendszámú piros 256-os teljesen korhű a képen látható módon.
Ha jól értem, ha lett volna valakinek anno egy kedves elvtársa, aki az elsők közül intéz egy ilyen járgányt itthon, akkor még mewg is állhatná a helyét a CM , de az IF-IL életszerűbb.
Köszönöm Neked is a segítséget, jó kis csapat állt itt össze :) Buszos képed nincs esetleg 250 vagy 256-ról , régi rendszámmal? :)
Bocsánat, de a modell egyértelműen ZAZ-966-os (első sarokindex és a tolatólámpa hiányzik). A modellt 1966-1972 között gyártották, Magyarországra 1970-71-ben hoztak csak belőle. Én IF-IL közé tenném a lehetséges rendszámokat.
A modellek kapcsán még megjegyezném, hogy az utánfutó XH rendszáma se stimmel, XS jó lenne (bár az évjáratban nem vagyok biztos), esetleg talán YT?
A linken egy Zaporozsec ZAZ 968 modell van, CM- kezdetű rendszámmal. Ami azért nem jó, mert ezt a modellt 1972-től 1979-ig gyártották, és nagyjából ebben az időszakban Magyarországon is forgalmazták. Azaz a korhű rendszáma valahol az IT- és a PG- között kéne legyen, hacsak nincs a konkrét modellen valami olyan jellemző apróság, amit egy szakértő felismer, és jobban le tudja szűkíteni az évjáratot.
Köszönöm szépen a segítséget :) Nem is a betűtípus a lényeg, mert van egy saját progim, amit egyesével rajzolt számokból-betűkből egészen vállalható rendszámot szoktam készíteni, az lenne a lényeg, hogy létező tábla legyen, illetve olyan színű mint amit csinálok.
Én kérek elnézést,de csak ma akadtam rá erre a képre.Tatabányán készült és akkor még ez volt a város központi része. A felvonulás fotója a régi kórház,és a mai Népház között készült. Az MHSZ-es Zil 130 rendszáma: SC-41-93
Ezt csak a betű tipus jobban láthatósága miatt raktam be , talán GA-s nem volt még 200 as sorozatból . GB GC GD GE BU BV BX BY BZ lehetett , a GC és a GE fekete alapon fehér betű , a GB és a GD valamint az összes B-s fehér alapon fekete betűs .
Van 3 db Ikarus modellem, amiket szeretnék korhű, régi rendszámokkal ellátni.
Korabeli kép lenne a legjobb, hogy lássam a matricázást is, az élethű kivitelezés miatt, de ha írtak pár rendszámot, a busz szívével, az is sokat segíthet.
Az említett típusok:
Ikarus 250.58 narancs - fehér
Ikarus 256.54 kék - fehér
Ikarus 256.54 piros - fehér
Képet is szerettem volna, de valamiért nem sikerült.
A 3. képen(ha megnyitod) a Sóház u. végén - ami már a Fővám tér - egy csuklós busz látszik, szerintem Ik.180 de lehet Ik.280 is. Akinek jobb a szeme eldöntheti, hogy melyik...
A vörös csillagos ház a kép felvétel idején még a SZOT székháza volt - Bp.,VI. Dózsa Gy. út 84.(Városligeti fasor - akkor Gorkij fasor sarok). Ma valami Liget Center (irodaház - kiadó irodák).
UX 25-62 Dacia Budán a Sport Hotelnél. Mellette olasz élőállat ( nyúl ) szállító kamion, akkortájt sokat lehetett látni a magyar utakon. Ha valakinek lenne ilyenekről képe nagyon érdekelne.
Roncstemető a Bp. XVII ker. Pesti úton a volt Mezőgépfejlesztési Intézet mellett. ( ma Pesti úti Tesco ) Háttérben az épülő 513. utcai lakótelep paneljai láthatók.
A kislány azóta már nagymama lehet, a villamosvágányok helyén (is) troli jár, az 1-es busz is már régóta csak emlék. Bp. XIV., Állatkerti krt., Kós Károly sétány és Hermina út keresztezése. A fák eltakarják a Széchenyi-fürdőt.
Visszavonom a tanaimat, mint Galilei. Ilyen szépen kitisztítva látom, hogy akár lehet az a rendszám fekete is, csak belecsillan a nap. Ekkor meg valószínű Lengyelország, amit én a rendszám színe alapján - tévesen - kizártam.
Anno a MACIVA-hoz is jött két Nysa ilyen fekete alapú, RS- rendszámmal. Talán RS-17-80 és 17-81 voltak, de már nem emlékszem biztosan, pedig az egyikkel sokat jártam (nem nagyon érdekelt a rendszáma, bár eléggé "respektálta" a többi laikus közlekedő az RS-t). Nem tudom jelent-e valamit, (ezért kérdezem) de mindkettő szintén vegyeshasználatú, Nysa 522 Towos volt.
A Postás Barkas 1000 vegyes használatú a végéről a régi rendszámoknak. Ha őszinte akarok lenni ezzel a rendszámmal idáig soha sehol nem találkoztam. Azt meg nem értem miért nem lehetett továbbvinni az "A" fekete alapos rendszámot valami más betűvel? Na mindegy így jártunk. :) f: Passa Gábor.
Úgy tűnik mintha az Ik.30 rendszáma HG-xx-xx lenne. A busz oldalán lévő tábla felirata BUDAPEST-tel kezdődik, a többit nem tudom olvasni. A buszon főként gyerekeket vélek látni. A kép jobb szélén 2 katona látszik. A busz előtt-mellett álló emberek kik lehetnek? A Simcá-val együtt furcsa jelenetnek látszik.
Bocs, hogy belevau! A képen látható busz ablakai "kicsit" más formájúak mint az említett Tr 3,5-é volt, valamint a képen nem látszik "fél magasságban" díszléc. Gugli-képeken néztem, azért írom. Viszont nekem is elsőre a Rába Tr3,5 jutott eszembe úgyanúgy mint Trizsnek. :))
Így van!húsipar is használt leselejtezett LP és LPS vontatókat , a 80-as években interág-os kocsik M fülkével voltak + bohoc kerék 1935 típus jelzéssel míg a HC-nak L fülkés vontatókat vásárolt 1933-as voltak. Az IMT sztorit ismerem pár volt kollégám ott volt.
Igen,az LPS régebbi volt.A szeméttelepi NG testvéreit itthon az Interag Shell használta az üzemanyagos tartálypótok vontatásásra. A V10-es szivómotort még szándékosan is nehéz volt elpusztitani. A Hungarocamionnál is voltak ilyen motorral szerelt autók,csak középső kormányzott tengely nélkül,mikor eladták őket,akkor már mindegyik 8-900000km környékén járt, a "maszekok" még ugyanennyit simán gurultak velük. A Mercedes alvázak tipikus bordó szinben pompáztak,a Shell-es autók sárga fülkések voltak,a Hungarocamionosok természetesen zöld,de voltak pl az IMT.s Mercik kék fülkével Ezeknek külön története volt,a Hungarocamion Iránban alapitott közös vállalatot ( Iráni Magyar Társaság) még a forradalom előtt,majd az ajatollah hatalomra jutása után úgy kellett hazalopni a kamionokat.Elindultak Iránból egy fuvarra a környező országok valamelyikébe,majd miután kijutottak a határon jöttek is haza Magyarországra.
Tisztelt Csoporttagok! Szeretném megosztani néhány rendszámos fényképemet a 70-es években készült fotóim közül. Történetet, egyéb információt nem tudok róluk hiszen én csak a fotós voltam és nem dolgoztam ilyenekkel. A járműre és a helyszínre vonatkozóan leírom azt amit tudok és amire visszaemlékszem így ötven év távlatából. Biztos lesz sok hiba a leírtakban, így ha valaki pontosít vagy több információval rendelkezik annak megköszönöm a kiigazítást. A képek semmilyen rendszer szerint nem követik egymást, egyszerűen ahogy az albumokban sorba jönnek úgy kerülnek közlésre.
Hungarocamionos Blumhart élelmiszerszállító tartály félpótkocsik selejtezésen - XA 88-19
Hungarocamion Rába 6x4 -es a XVII kerületben egy magán építkezésen - YD 84-08
A Thököly út sarkán (a HÉV sínek belső oldala mellett), a bal oldalon már jó pár éve nincs meg sem a TÜKER/Tüzép telep, sem a rampás építésű raktársor sem. (Ez utóbbi helyén most gördeszka pálya van.) Én is gyakran járok arra, mert nem túl messze lakom.
De az eredeti kép nagyon jó, kellemes emlékeket idéz!
Itt nem a helyszín az érdekes ( XVI. kerület , Veres Péter - Thököly út sarok ) , hanem a síneken átguruló öreg autó . Azt gondolom , hogy fotósunk már a lecsukott sorompónál kiszúrhatta az elsőként várakozó járgányt , és a HÉV elhaladta után már csak a megfelelő pillanatot várta a kattintásra . A hatvanas évek végén , hetvenes évek elején sem lehetett már mindennapos látvány egy ilyen öreg Fiat :
A két kis háromszögletű zászlót BNV felirattal a vásár időtartama alatt viselték. Az állami ünnepeken pedig egy nemzeti színűt és egy vöröst tűztek ki. (ami nem szovjet zászló volt, mint ahogy a reakciós elemek terjesztették, hanem a nemzetközi munkásmozgalomé) És azokon a napokon csak frissen festett lépcsőkkel és kerekekkel szabadott forgalomba vinni a buszokat.
Szerintem mindenképpen a hetvenes évek. A legelső fekete A-s sorozat. Érdekes, hogy itt a képek között AU sokszor feltűnik, de az első AT-s széria ritka.
Véletlenül a letiltott emberem tesztje megjelent valamiért,látom 92 %-os lett. Ehhez gratulálok neki. Csak a Rippel úrnak írnám nem én adtam a mínuszodat!! Valaki szórakozik Veled mert nálam töröltként hál Isten semmit sem látok a hozzászólásaidból. Csak néha ez a szerencsétlen index láthatóvá tesz. Én sajnálom legjobban a láthatóságodat hidd el.
Köszönöm. Csak nehogy elbízzuk magunkat, mert az öregség nem érdem, hanem állapot.
Azt hiszem, hogy Neked már meséltem a következőket. Egy beszélgetés közben valamilyen eseményre azt találtam mondani, hogy az nem is olyan régen történt. A beszélgetőtársam rákérdezett az évszámra. Mondtam, hogy valamikor a hetvenes években. Mire a szemebe nevetett és mondta, hogy ő 83-ban született. Akkor szembesültem agyilag azzal, hogy sok dolog, amit személyesen láttam, egy középkorú ember számára is már történelem.
Kell ide is néhány nyugger,megmondóember a csoportba. És szerencsére vagytok.Sok olyan emlék előkerül szerencsére amire csak emlékezünk,de itt jönnek hozzá a magyarázatok,tények. Sokáig írjatok,köszönjük a korosztályod beírásait. :)
Némi adat egy HaHu hirdetésből, ha valaki gyűjtené, melyik rendszámot mikor adták ki. Az autó képére nézve a megrendelőlap szín rovata is egy kordokumentum.
Ezekre a színre vonatkozó kívánságokra is igaz volt az, amit Kőhalmi Zoli mesélt a múltból, amikor az apukája még az udvarlás időszaka alatt adott az anyukájának egy érettségi képet magáról, aminek a hátuljára az volt írva, hogy "ez van, ezt kell szeretni!" :-)
1984. BKV autóbuszvezető kiképzés. (akinek mond valamit: a Mező 40.) Ketten voltunk olyan oktatók, akiknek nem volt meg az F/V kategória. (csuklós autóbusz) Kisírtuk a főnökünknél, hogy papíron írjon be minket a következő csuklós tanfolyamra. Eljött az elméleti vizsga napja. Az általam (is) felkészített D kategóriás és a csuklós tanfolyam tanulói közé szépen beültünk mi is. Az én tanulóim nagy kerek szemmel néztek rám. Kiosztották a tesztlapokat. Mondták, hogy akinek kérdése van, vagy elkészült, az jelentkezzen. 10-15 perc után jelentkeztem. Kérdi a vizsgabiztos, hogy mi a gondom. Mondom az, hogy elkészültem. Leintett azzal, hogy nézzem át még egyszer. Pár perc múlva jelentkezett a társam is. Őt is visszaültette azzal, hogy ne kapkodjon, van még idő. Kis idő múlva mindketten beadtuk mondván, hogy azt hisszük, rendben van. Kimentünk. A vizsga rendezésében segédkezett a kolleganőnk. Ő mesélte el azt, hogy a tag gyorsan kiértékelte mindkettőnkét és csodálkozva konstatálta, hogy egyikben sem volt hiba. A kolleganő meg megjegyezte, hogy itt ilyen színvonalú az oktatás. (lesült volna a pofánkról a bőr, ha elrontottuk volna) Az sem lett a pasi orrára kötve, hogy a társam az előző évi kresz-versenyen megnyerte a fődíjat, egy Trabantot. De hozzáteszem azt, hogy az ott töltött 2-3 évem alatt egyetlen tanítványom sem bukott meg kreszből. Ez nem öndicséret, mert ott általában 0% volt a bukási arány. Néha a gyakorlati vizsgán bukott meg egy-egy ember. Én minden kresz-órát röpdolgozattal kezdtem. 4-5 kérdés, amire igen, vagy nem volt a lehetséges válasz. A szünetben iziben kijavítottam őket. Akié nem volt jó, az a következő órán két dolgozatot írt. Egyet az aznapi témából, egyet az előző napon elrontott helyett. Addig irkált, amig nem lett jó. Néhány ilyen alkalom után már csak elvétve hibáztak. A teljes anyag átrágása után felkészültek a tesztkérdések sunyiságaiból is. Mert hülye kérdések akkor is voltak. Kedvencem volt az, hogy Milyen rugózása van a csuklós autóbusznak? Ez ugye, eleve baromság, hisz olyan, amilyenre megcsinálták. A lehetséges válaszok a következők voltak: a. laprúgózás, b. légrugózás, c. kombinált lap- és légrugózás. Mivel az idióta kérdésgyártó csak az Ikarus 180-ast ismerte, szerinte a jó válasz a c volt. Erre a kérdésre minden embert fel kellett készíteni. Ne törődjön azzal, hogy mi az igazság, ikszelje be a c-t! Persze a pártállami időkben ezen olyan nagyon nem akadt fenn senki.
A csuklós vizsgára visszatérve, néhány év múlva eltörölték az F kategóriákat.
Én úgy gondolom, hogy IS. Természetesen a forgalmi szabályokat magabiztosan kell tudni ALKALMAZNI. Nem pedig az alattomosan megfogalmazott kérdések csapdáit kell tudni elkerülni. Ezeket a vizsga után tényleg nyugodtan el lehet felejteni. De a pontos szabályismeretnek ott látom az értelmét, hogy balesetnél, vagy kötekedő rendőrrel való találkozásnál hatásosan tudja védeni magát az ember. Tudja azt, hogy mikor szabálytalankodott és akkor húzza meg magát és tudja azt, hogy mikor van igaza és akkor pedig ne hagyja magát átverni.
Bár, mindennek az ellenkezőjére is van példa. Amikor két hülye összejön. Valahol szabálytalanul állt rakodás céljából egy teherautó. Az odaérkező autóbuszvezető behajtott mellé a szűkületbe, de beleakadt. Józan ésszel azt mondaná bárki, hogy álló járműnek ütközött. De rádumálta a teherautó vezetőjét, hogy ismerje el a felelősségét. És az megtette. A buszos meg büszkélkedett a végállomáson, hogy ő nem is volt hibás. És komolyan is gondolta. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy a főnöke és a biztosító mit szólt hozzá.
------------
Ha már belekotyogok, akkor megjegyzem, hogy a megtett kilométerek helyett többre tartom a vezetéssel eltöltött órák számát. Tudom, hogy ezt nehezebb dokumentálni, de reálisabban jelezné a gyakorlottság mértékét. (Hazabeszél a pályafutása nagyobb részét nagyvárosban ledolgozott tata.)
Én nem enném magam ezen. Eszembe jutott egy régebbi beírásod,mikor a hetvenes évek elején az idézőjeles bácsika a vásárolt autóval lefutott évente 5-6 ezer kilométert,így kevés tapasztalata,rutinja lehetett akár húsz év múlva is. Itt a fórumon szerintem átlagban több százezer,akár milliók is lehetnek a lábakban. Így egy teszt kitöltése inkább a megtett kilométereknél elsajátított rutinnak,mint annak köszönhető hogy néha beletekintenénk a kresz könyvünkbe ami a polcon van.
Tegnap óta próbálok mégegy 100%-ot csinálni, de nem sikerül. Úgy tűnik ehhez is szerencse kell, mármint olyan szerencse, hogy épp olyan kérdések legyenek amire tudja a választ az ember.
Az új film betöltése után javallott volt néhányat exponálni és továbbcsavarni, mivel az a filmrész valószínűleg úgyis fényt kapott. Apámtól lestem el, hogy ő ilyenkor lényegtelen dolgokat fényképezett. Aztán vagy sikerült, vagy nem. Így készült pl. ez a két kép, amelynek manapság már örülök. Magam később továbbfejlesztettem ezt a módszert. Valamilyen ruhadarabból (pl. egymásba húzott pullóver-ujjak) alkalmi sötétkamrát készítettem és abban töltöttem be a gépbe az új filmet. Így többnyire 38-39 felvételt is tudtam csinálni egy DIA-filmre.
Lehet, hogy ezek az ablakon kifényképezett képek ezért készültek.
Bp., VII. Dob u.-Csengery u. sarok. A kép jobb szélén a volt Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium(ma a NAV egyik igazgatósága és a Bélyegmúzeum is itt van). A bal oldali földszintes ház és a mellette lévő egy emeletes már nem létezik.
Olyan , mintha valaki kapott volna egy fényképező gépet , hogy gyakoroljon rajta . Az első kép még egy picit béna , különösen , mert a Tatra 603 - as rendszáma pont lemaradt . A második már egy fokkal jobban sikerült , a Trabant Combi rendszáma : IX-05-30 .
Köszönöm. Látod, erre sem gondoltam. A régi lámpatesteket valamikor a '60-as évek közepe környékén cserélgették le - ha jól tudom - és nem is jutott eszembe, hogy a képen ilyen lehet.
Azért is örülök a képnek mert már régen próbálom összegyűjtögetni, hogy melyik rendszámú melyik változathoz tartozik.
Mint ez például, hogy GA-86-25, eltolható ablakok, hátul 1 ablak. Én még további 2 változatot ismerek ebből típusból (IC-660).
Nagyapám tartályos GMC-el járt a háború után fiatal sofőrként. Nem volt ajtaja, a képen ugyan látható egy ponyvadarab de szerintem nekik az sem volt meg hozzá. Mivel fűtés gyárilag nem volt, ezért télen feketére fagyott benne.Akkor még a Vacuum Oil Company létezett, még nem államosították . Ő leginkább petróleumot hordott ki. Azt mondta hogy üresen visszafelé mindig versenyeztek a csepeli szabadkikötő úton, az ő kocsija elérte a 65mph/h tempót is.
Az zavart meg, hogy a hátsó lámpák - índex, féklámpa - a FAÜ-csuklósoknál "álló módban" voltak építve ennél meg vízszintesnek "láttam". Mert hogy a felújított/átépített Ik.60-nál meg úgy voltak.
Ez egy lengyel rendszám az 1950-es sorozatból, Varsó fővárosi kerület (75-84), de betűvel is ott van alul. Diplomata, vagy külföldi állampolgár autója (Z).
Ha már tegnap szóba kerültek az amerikai kocsik magyar rendszámmal , akkor ma legyen szoci verda amerikai rendszámmal ! :) Melyik állam rendszáma lehetett ez ?
S hogy ne legyen off topic , alatta egy pécsi képen a testvére :
Volt egy barátom akit Bordás Attilának hívtak, és amerikai autókat gyűjtött. Minden kallódó autót felvásárolt. 1988-ban a kertes házában tartotta őket a 18. kerületben. A közterületesek szóltak, hogy a roncsokat takarja el. A ház körbe volt rakva amerikai kocsikkal. Nád és palát rakott a kerítésre belülre. Még abban az évben egy karosszéria javító GMK alakítottunk ott, és kellett a hely. Attila barátom a kocsikat Rákoshegyre vontatta egy telekre, aminek a fele volt az övé. 4 év mulva a telek másik tulajdonosa szétvágta mind a 20 autót ami ott volt. Voltak közöttük induló motorral rendelkezők. Soknak minden ablaka megvolt.
Lenne egy buta kérdésem a rendszámmal foglalkozókhoz: ezt a 2 betű 4 szám rendszámtáblát gyártja valahol valaki? Traktorra szeretnék két párat belőle, de ahol csinálnak táblát, ott csak a mostani mérethez van mindenük.
Elismerem tévedtem, hogy már nyoma sem volt a császárfürdői állomásnak. Megnézegetve a légifényképeket, a régi Buda-Császárfürdő állomásnak az átmenővágányoktól a Duna felé eső egyetlen vágánya megmaradt csonkavágányként, egészen az átépítésig. Bár ez már csak gyakorlatilag a Margit-híd állomás kihúzóvágánya volt, csak a margithidi oldalon kapcsolódott a vonali vágányokhoz. A vége kb. a zsinagóga magasságában volt. A '71-es képen a császárfürdői állomás rövidéletű újraélesztése látszik, amikor már a régi Margit-híd állomás helyén a kéregvezetésű pályát építik. A harmadik vágány még megvan, de már klnf. építmények vannak ráépítve.
Amúgy persze közlekedhettek ott még akkor tehervonatok, bár nem nagyon volt már mit kiszolgálni onnan. A Pálffy-telepnek akkor már nem nagyon volt forgalma, a Ganz-villany kiszolgálása meg egyszerűbb volt a Déli felől.
Ha már így képbe került ez a szép '57 - es állami Chevy , akkor leírnám az én gyermek és ifjú koromon átívelő kapcsolatomat egy másik Chevyvel . Hosszú lesz és unalmas ! :)
Hazafelé az iskolából ott mentem el minden az előtt a ház előtt . S minden nap lassítottam és leskelődtem , de nem igazán jutottam közelebb a megoldáshoz ! Milyen autó lehet ott a ház mellett ? Az utcánkban normális méretű telkek voltak , melyekre általában középre építették a házakat . De valamilyen oknál fogva ez a ház és a mellette lévő az utcától messzebb eső telekhatárra épült. Az pedig a kerítéstől , ahonnan leskelődtem jó húsz – huszonöt méter volt . A kocsi pedig ott állt a ház oldalánál , és csak a hátulját lehetett látni . Az utca gyakorlatilag összes lakóját ismertem , most is előttem van az összes szomszédjuk arca , de B. -ékét nem tudom felidézni . A szüleim szerint a fiúké volt az kocsi , és a hetvenes évek elején Ők még látták mozogni .
Valószínűleg ez is állami vagy vállalati kocsi lehetett , amit leselejtezéskor a B.-ék fia vett meg , használta még pár évig , aztán mikor olyan hibája lett , amibe beletört a bicskája , letámasztotta a kertben , még a rendszámát is leadta .
Én már biztos hogy nem láttam közlekedni , mert arra azért emlékeztem volna . Azért olyan sok kocsi nem volt a akkoriban az utcánkban , hogy ne ismertem volna mindent fejből . De ez , no ez a kocsi kifogott a már akkor is meglévő fene nagy tudásomon ! :)
Viszont a hátfalon régen betűkből ki volt rakva a márkanév , de betűk már hiányoztak . Ellenben meg lehetett számolni a fényezés nyomain maradt sötétebb karaktereket ,és az bizony kilenc volt . Ez csak egy Chevrolet lehet ! De milyen ? Nem volt az az igazi nagy batár Impala méret , a Volgánál egy picit nagyobbra tippeltem .
Már teljesen feladtam a reményt , hogy valaha is közelebb jutok az autóhoz ,mikor egy váratlan fordulat a segítségemre sietett ! Eladták a házat ! De a kocsit nem vitték el , ott maradt a kertben . Viszont az új tulajdonos pontosan oda tervezett egy fedett kocsi beállót a Chevy helyére ,. Így egyik nap az iskolából hazafelé földbe gyökerezett a lábam , kikerült a Chevy az utcára !
Naaaa , eljött az én időm ! :)
Valamikor metál arany lehetett , de már csak pár helyen látszódott a fényezés , gyakorlatilag mindenhol bordós – barnás alapozós volt a kaszni . Az összes felirat és díszléc hiányzott ,viszont a hűtőrács , lámpák , lökhárítók mind meg voltak , és a belseje is komplett volt . És az ablakok , mind zöldre színezett volt !
Valóban Chevrolet volt a lelkem , már a fecskefarok korszak utáni kocka kasznis , sima négy ajtós de persze én akkor a pontos évjáratot nem tudtam belőni . Viszont a mérete tényleg egy Volgáé volt .
Gondoltam , pár nap , és úgy is elviszik , mert egy ilyen klassz és ritka kocsi még ebben az állapotában is sok embernek tetszik .
Hááát …. Teltek múltak a hetek , majd hónapok , és szegény Chevy még mindig ott árválkodott az utcánkban , és senki sem akarta elvinni és rendbe tenni .
A nyolcvanas évek elején járunk , mikor az átlagpolgár egy minél fiatalabb , olcsón fenntartható – ami azért abban az időben szoci kocsit takart - szeretett volna , akinek volt pénze , az fiatal nyugatit , de még a hobbistákat se nagyon izgatta fel egy sima négy ajtós „kicsi” Chevy ebben az állapotában .
Már rágtam a szüleim fülét , hogy hozzuk nekem azt a kocsit , had játsszak vele, meg szerelgessem , meg majd ez lesz az első kocsim , amin megtanulok vezetni …. Amikor is egy drámai esemény történt : valaki a Chevy összes üvegét betörte !! Igen , azokat a klassz zöld üvegeket ☹
Volt egy pletyka , hogy egy nálam pár évvel idősebb srác csinálta játszásiból , de igazából ez sohasem tisztázódott , pedig jó pár évvel később beszélő viszonyban voltam vele , de nem kérdeztem rá …
Azt azért én is sejtettem , hogy ha eddig volt némi esélye ennek a kocsinak , hogy guruljon még , az most ezzel a fordulattal végképp elszállt . Még pár napig ott volt törött üvegekkel , aztán eltűnt , gondoltam , elvitték a MÉH – be , és az én Chevy sztorit itt véget is ért .
No , ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna !
A kémeim pár nappal később jelentették , hogy látták , hogy a Chevyt egy másik kocsi vontatta , még a házunk előtt is elgurultak , fel a hegynek mentek , arra kellene keresni !
És tényleg meglett ! A házunkhoz sokkal közelebb került , ismét egy zárt kertbe , annak is a legvégébe , ismét a hátulját mutatta , annyi változás történt ,hogy kinyitották a gépháztetőjét . Esetleg megcsinálják ? Gondoltam naiv gyerekként , de nem . Teltek múltak a hetek , hónapok , majd évek , de szegény Chevy csak ott rohadt nyitott motorháztetővel .
Valamikor a nyolcvanas évek végén legálisan bejuthattam abba a kertbe , és még egyszer lementem közelről megnézni . A motort és a váltót vették ki belőle anno , azért volt nyitva a motorháztető . Gondoltam , ha valami értelmes mozdítható dolgot le tudok róla szedni ,akkor elhozom emlékbe . De már csak az elrohadt karosszéria , még mindig nyitott motorháztetővel – mintha csak azt kiáltotta volna , hogy mentsetek meg – hevert ott . Semmit sem hoztam el ☹
Valamikor a kilencvenes évek közepén adták el azt a házat , akkor került el a kertből roncs . Hááát , ennek a szegény Chevynek ennyi jutott , nem úgy mint a testvérének itt :
Megjegyzés 1 : Nagyon bánom ,hogy rengetek , számomra akkor érdekes autót nem fényképeztem le , pedig lett volna rá lehetőségem . Erről sem készült készült fotó , illetve ! Rákerestem most a légi fotó bázisban , és a ’ 90 októberében készült színes (!) fotón bizony ott van egy bordós valami , ahol annak tudomásom szerint lennie kellett !
Megjegyzés 2 : A kilencvenes évek végén beszélgettem egy tétényi emberkével annak garázsában , aki egyébként korábban autós vonalon eléggé ott volt . Feltűnt a garázs sarkában egy V8 – as motor . Kiderült , hogy anno a haverjáé volt az a telek , ahová vontatták a Chevyt , és a motort váltót ők szedték , azzal a szándékkal , hogy azt krossz autóba építik be . Ez végül nem valósult meg , de legalább a motor túlélte a megpróbáltatásokat .
Az egész sztoriban egy darab rendszám sem szerepelt , igy hát hogy ne legyek teljesem off , legyen itt egy pár évvel idősebb testvére fényképe . Valószínűleg ez is állami vagy vállalati autóként kezdte a karrierjét , az 1974 – ben készült képen már magánrendszámmal élte másodvirágzását :
Egyébként azt értettem, hogy túlváltott a katona, magyarul magas sebességi fokozatban zúgott lefelé a Szépvölgyi úton, motorfékje nem volt, azt is el tudom képzelni, hogy a korabeli váltókkal ilyenkor nem lehetett visszakapcsolni, na de hogy nem tudott megállni mondjuk a Lajos utca meg a Duna között, addigra már szénné égette a fékbetéteket is?
Azt nem értettem, hogy ha két olvtársunknak arról van beszélgetni valója, hogy egy kereszteződésben ott voltak vagy sem a vasúti sínek 1969-ben, ahhoz hogy jön oda egy onnan 2 km-re történt, 17 évvel azelőtti baleset bírói ítélet ?
Annyit akartam csak kihozni az egészből, hogy akár vonat is mehetett volna épp akkor, mivel a császárfürdői állomás még létezett.
"A Margit híd1935-ös felújítása és szélesítése után, 1937-től a szentendrei vasút új, tágasabb végállomást kapott a híd budai hídfőjétől északra, a mai alagútba vezető rámpa helyén. A Margit híd alatt átvezetett vágányokat nem bontották el, a jobbparti körvasút teherforgalmát tovább szolgálta. Az M2-es metróvonal építésével összefüggő vízivárosi felszíni átrendezés miatt a jobbparti körvasút Bem József utcai szakasza az 1970-es években szűnt meg.[3]
1952. december 26-án Császárfürdőnél súlyos baleset történt, az állomáson álló esztergomi vonatba egy érkező HÉV-szerelvény ütközött. A balesetben 26-an meghaltak és 57 sérült volt.[4][5] A balesetet okozó váltókezelőt statáriálisan kivégezték, az ítéletet másnap hajtották végre.[6][7]
19701972 között a 2-es metró második szakaszának építésével párhuzamosan a helyiérdekű vasutat kéregvezetésű megoldással meghosszabbították a Bem rakpart alatt. Az ekkor megszűnő Császárfürdő állomástól induló alagútban, a Margit híd hídfőjében új megállóhelyet, a Batthyány tér alatt pedig egy háromvágányú végállomást alakítottak ki. A Batthyány téri metróállomásig tartó 1,2 km[8] vonalszakaszt 1972. december 23-án nyitották meg.[9]"
A tartályos Csepel FG-38-26,a pótkocsija XI-69-34. A mire még emlékszem az a jobb oldalon levő GAZ 51 pótkocsijelzővel,ez néha egy egytengelyes pótkocsit cibál néhány csővel megrakva,a színe világoskék volt. Mármint a Gaz -nak.
Ennél a balesetnél szem nem maradt szárazon. Igaz hogy a pótkocsi a pécsi Aköv-é volt,de a baleset Somogy megyében történt. XA-05-48
/ Apám a Skoda 706-al is ilyen pici pótkocsit cibált,úgy nézett ki a szerelvény mikor egy gyerek madzagon húz maga után egy játékot.Köszönet Horváth Gézának a képért! /
Az előbb volt faros aztán egy Moszkvics , most legyen a kettő egy képen ! :) A helyszínt meg sem merem kérdezni , mert ilyen szocreál szálloda bárhol lehetett :
A legnagyobb tisztelettel, ez a kép erősen megtévesztő. Kétségkívül 1941 előtt készült, és a helyszíntől délebbre, az iskola melletti ház tetejéről. '69-ben már nyoma sem volt a császárfürdői pályaudvarnak, csak a HÉV két vonali vágánya futott itt. A Szépvölgyi útnál a HÉV-pálya mellett a budaújlaki vízmű gépháza, illetve a parti szűrésű kútjai vannak. A busz a gépház és az egyik kút termelőfeje között szaladt le a Dunához. A teniszpálya a vízmű kertjében, a vízmű-gépház déli oldalán a mai napig megvan.
Mikor már érezte, hogy nagy a baj, még a Szépvölgyi útnak a Pusztaszeri út fölötti szakaszán, annyi esze volt, hogy szólt a csoportvezetőnek, hogy kiáltson az utasoknak, kapaszkodjanak.
A szülőknek (kísérőknek) meg egyikük ötlete okán volt annyi lélekjelenlétük, hogy a gyerekek majd mindegyikét elparancsolták az ablak mellől, és a legtöbb gyereket lefektették, leguggoltatták a közlekedési folyosóba.
A legvégén, valóban a legvégén az őrvezetőnek mégis sikerült valamelyik kicsi fokozatba vissza szuszakolni a váltót, ami nyilván nem állította meg a buszt, de hirtelen megtorpantotta és így igen kicsi sebességgel hajtottak bele a Dunába.
Köszi, azt hittem, az alsó rakpartól sikerült ez. Volt valami fékhibája egyébként, mert ott a Bécsi út, sőt a Lajos utca után is lett volna 100-200 métere valahogy megállni.
Régen volt, akkoriban 108-110 kg. volt a testsúlyom, és olyan társam volt, aki mesterien főzött. Egy-egy lerakodás alatt, én intézkedtem, ő pedig főzött, bosszantva a többi sofőr gyomornedveit.
Egyébként nem akkoriban volt nálunk a nagy magyar nutria tenyésztési láz? 1981-ben kezdtem dolgozni a LATEX vállalatnál mint gépbeállító,lányok,asszonyok,cigány fiúk,lányok dolgoztak a szövőgépek mellett. Egyik nap szólt Rudi,megkínálhatlak valamivel? Egy szakban dolgoztunk már fél éve láttam hogy ügyel magára,mondom mivel? (Azt hozzá tenném nálam válogatósabb ember akkor kevés volt.) Ürgével mondta,ebben az az érdekes hogy a kóstolót mindenféle ellenkezés nélkül elfogadtam,és finom is volt. :)
Az én történetem, 1981-ben történt, amikor Lengyelországban szükségállapot volt. Beálltunk 2 kocsival a lengyel oldalon Cieszyn-ben a vámra. Váltás volt, kb 1 -1,5 óra várakozást mondtak. A határtól nem messze volt egy magyar étterem olyan, mint Drezdában a Szeged Étterem. Bementünk, a pincér gulyást ajánlott, azt kértünk. Mivel a szállodákban nem volt húshiány (a lengyeleknek jegyrendszer volt!) nem tűnt fel, hogy itt, simán adnak húsos ételt. Kihozták, érdekes fűszerezésű volt, de mind a négyen elfogyasztottuk. Fizetéskor egy, magyarul is beszélő pincér jött, kérdeztük, hogy itt nem jegyre megy a húsétel? A húsételek azok csak jegyre mondta, de a nutriából készült kajákat szabadon adják. Csak egy kolléga sápadt el, és sebesen távozott a mellékhelyiségbe, de mi, túltettük magunkat a nutrián, ami tkp. egy patkányféle, de emberi fogyasztásra alkalmas. Átlépés után, az első Motorestben azért leküldtünk egy-egy bécsi-szeletet, a megnyugvás kedvéért.
Nálunk Tatán volt egy félbolond,aki üldözte a gyerekeket a hetvenes elején. Vihar-nak hívtuk,műbőrkabátot és egy piros karszalagot hordott amin szerintem fogkrémmel írta rá hogy parkőr.
Bocs mindenkitől,mindjárt dobok fel egy idevaló képet.
A hetvenes évekig a köztisztasági hivatal is olyan polgári egyenruhás szervezet volt, mint a MÁV, Posta, AKÖV, FAÜ, FVV stb. és az egyenruhán ugyanúgy hordtak rangjelzést is, ami áltb. a szolgálati időt, a végzettséget/képesítést vagy a beosztást jelezte. Emlékszem, kölökkoromban nagyon féltünk a parkőrtől, aki rangjelzéses barna egyenruhában üldözött bennünket a szúrós bottal.
Kép (nehezen kivehetők, de látszanak a galléron a rangjelzések.
Trizs olvtárs, ennek a képnek nem ismered a történetét?
"Budapest, 1969. augusztus 26. Mentik a Dunából azt a honvédségi autóbuszt, amely előzőleg a folyóba zuhant a Szépvölgyi út és az Árpád fejedelem útja kereszteződésénél. A balesetben ketten súlyos, nem életveszélyes, nyolcan könnyebb sérülést szenvedtek. "
Egy kollégámmal vettük meg a teherautót,lassan selejtezve mert azóta beleesett még egy gyenge 700 000 Km nálunk,mondom álljunk meg valami normális étteremnél aztán együnk. Á neki jó egy Meki,mondom akkor ne is álljunk meg hazáig.. Na itt megálltunk. Én kértem knédlivel egy marhapörit, a kollégám mit kért?
- Próbáltam neki elmagyarázni neki ha már itt vagyunk együnk itteni ételt.-
Pizzát,a fele vissza is ment,de a marhagulyás rendben volt. :)
Ez igazán figyelemre méltó: 1345 km 12 óra alatt, az 112 km/h átlagsebesség.
Bevallom ilyen nagyságrendű teljesítményt én eddig csak Budapest-Debrecen viszonylatban tudtam teljesíteni, kora reggel, vagy késő este, már amikor végig autópálya volt. Hosszú távra még rosszabb az eredményem, a 890 km-es Budapest-Berlint (két megállás: Břeclav és Bánov) sose tudtam még tíz óra alá szorítani, még úgy se, hogy már a velemíni kanyargósra nem kell felmenni. Visszafelé még rosszabb, mert egyszer szoktam csak megállni Prága után (Kalitě) ebédelni, de az maga legalább egy óra.
Volt évtized mikor a napi 480 km, mindennapos volt.
Volt 7 év, amikor kb. 80-100 alkalommal fordult elő, hogy az előttem álló 1345 km-t, hajnali négytől, délután négyig teljesítettem.
Nem készültem ki.
Nem mondom, hogy pihenten érkeztem, de az 1345 km után még elmentem futni, vagy házimunkát végeztem.
Tegnap igen nyugodt körülmények között délelőtt 10 és este hat között megtettem kb. 560 km-t az M3-as autópályán, Budapest-Nyírbátor-Budapest útvonalon.
Egy volt szakközepes társam gondolom kis lökettel kapott egy szinte új pezsgő színű Ladát amivel hordhatta a hegyeshalmi FEP főnökét. Naponta kb 50 km-ert futott az autó,de azt reggel 4-től este 22-ig. Kicsit idegbeteg lett ettől.. Mikor már a hegyeshalmi vasútállomásnál valamiért szólították szinte ugrott ki a kocsiból mert annyira nem telt a nap,/meg a fisz-fasz Határőrségi lapok sem napilapok voltak/ És mikor jön arra Piri néni a bicóval??? Amikor pihent Gabikámat megszólítják,és kivágja a Lada ajtaját. Túlélte a néni. Képem van a kocsiról de nem teszem fel.
Lehet, hogy senkit sem érdekel. Akkor tessék töröltetni a cenzorral! A "Közúti és vízi közlekedés" 1946. évi számaiból másoltam ki ezeket. (IMG-trükkel nagyíthatók)
Ez szuper kép. Egyrészt szép kompozíció. Van rajta sokminden: snájdig utcaseprő néni rangjelzéssel, karszalaggal, stb. Az általad említett szabálytalanul várakozó Pobjeda, szóló és csuklós Ikarus trolibusz, a sarokház (Király u 98/A) részletei is szépen látszanak. Hogy kötekedjek is: Munkavédelmileg szakszerűtlen a kép, mivel a járműforgalommal szembe fordulva kellene söpörni. Budapest, VII., Izabella utca - Király utca sarkánál vagyunk.
Ezt honnan láttad hogy még nem tekerték be,mert ez még nem berúgós fajta.
Egy frankó szombaton 14 évesen letettem a segédmotorra a vizsgát reggel 9-kor sikeresen 10 Ft-ért. Nem messze laktunk a tatai ATI "vizsgaközpontjától" így mondtam Apámnak van egy /semmi más nem volt az 50 cm3-es kategóriából/ zöld Riga a Vas-Műszaki boltban,és erre a két nyári és a locsolópénzemmel meg is tudnám venni. Apu eljött,mondta a kereskedőnek tolja itt a bolt előtt egy húsz métert,és mikor kiderült hogy x-be áll az első kerék a hátsó kerékhez képest mondta ezt kisfiam itt hagyjuk... Egy világ omlott akkor bennem össze. ....... Délután a tatai Tó Moziba mentünk motorozás helyett.. :)