Minek olvasol bulvárt? Sose fogsz belőle megtudni semmit sem, csak kombinálsz :) A cikk a tényeken kívül mást nem ad.
Miért adták el? A nagykönyv szerint a bennfentes eladások kevésbé lényegesek, mint a bennfentes vételek. Előbbinek számtalan oka lehet, utóbbinak csak egy.
Az elmúlt néhány napban két tőzsdei előadáson is voltam, ahol az alábbi tippek hangoztak el: - CIG - Graphisoft – könyv alatt forog - Telekom (ezt legalább 4 egymástól független elemzőtől hallottam, úgy tűnik ez most a top pick) – a közelmúltban mindenki utálta, de egy csomó kockázat már “elmúlt” (frekvencia, adó)
- Halliburton, Schlumberger, stb – mint nagy olajkitermelő felszerelések gyártói, palagáz, palaolaj hullám (mint régen az aranyásókat ellátó hardware store-ok :))
- Emerging piacok - fogyasztási cikkek (az emerging oldalvizén), pl. Heineken
- USD erősödés és/vagy EUR gyengülés
Persze ezek csak tippek, de hátha éppen valaki tanácstalan, hogy mit vizsgáljon meg alaposabban...
Nem mostanában lettek azok, már szerintem legalább egy éve is így volt. Ugyanakkor szerintem mérsékelt jelentősége van, mert szerintem aki osztalékért vesz részvényt, nem tradel túl gyakran, így hamar megvan a szükséges tartásidő, addig meg jellemzően kisebb összegű osztalékok kerülnek kifizetésre. Arra gondolok, hogy az amerikai cégek szinte mindegyike 1-3 havonta fizet osztalékot, tehát ennyi idő alatt viszonylag kis kár ér, ritkán fordul elő, hogy egy egész évi osztalék áldozatául esne a magasabb kulcsnak.
Aztán meg vannak olyan trükkök is, hogy mondjuk az usa piacon vásárolt angol papír osztalékából nem vonnak adót, így azt az itthoni adófizetésig használhatod. Félek, hogy ha qi--n keresztül kereskednél, akkor ez mondjuk már nem így lenne, hiszen a magyar illetékesség alapján vonnák az adót, tekintet nélkül az amerikai-angol szerződésre. Ez csak elmélkedés, meg kellene kérdezni.
"Mivel Társaságunk QI (qualified intermediary = minősített közvetítő) minősítéssel rendelkezik, ezért devizabelföldi lakossági ügyfeleink amerikai részvényekből származó osztalékát automatikusan csak 16 százalékka adó terheli. Devizakülföldi vagy válallati ügyfelek esetén a kedvezmény érvényesítését ügyfélszolgálatunkon kell kezdeményezni."
Köszi! Azt mondjuk nem értem, ha mostanában lett QI a KBC, akkor miért nem rakják ki a honlapjukra (magyarázattal, hogy miért is jó ez), hiszen ez jó reklám lenne nekik.
Az elején 30%-ot vonnak, de aztán egyszer csak 15%-ra csökken a levonás mértéke 6 vagy 12 hónap tartásidő után, nem tudom pontosan, vissza kéne nézni :) Ezt már a második szolgáltatónál tapasztalom, a cseh FIO-nál és a dán SAXO-nál is így van/volt. Kérdeztem a Randomot is, hogy náluk miként lesz, de még nem tudtak rá válaszolni.
Én az Int. Brokers-nél vagyok, ők 15%-ot vonnak régóta. De azt tudni kell, hogy az amcsi adórendszer jóval bonyolultabb a magyarnál ezen a téren, és van többféle osztalékdefinició. Ezt csak azért jelzem, mert attól, hogy tőlem ennyit vontak, még lehet olyan cégnek olyan osztaléka, amire más kulcsok érvényesek.
Azt egyébként nem értem miért preferáljátok az osztalékfizetőket (már acr is ilyen ETF-et említett), az EHO miatt mindenképpen magasabb a közteher, macerásabb is a negyedéves bevallás (ha még így van), csak a gond van velük.
"Ha minősített közvetítő, akkor az USA-ban csak 15%-ot vonnak le az osztalék után, amit itthon +1%-al ki kell egészítened 16%-ra."
Pedig tavaly így történt és szerintem idén eddig is. Levonták a külföldi adót (csak 15%-ot) és a magyart is (1%). Nem is kellett kiegészíteni semmit :-)
"Ha nem hatályos az egyezmény, akkor a KBC sem lehet QI."
A korábbi egyezmény ilyesmit nem tesz lehetővé? Akkor az amcsik hibáztak vagy mi van?
"Társaságunk QI (qualified intermediary = minősített közvetítő) minősítést szerzett az amerikai hatóságoktól, ami azt jelenti, hogy Ügyfeleink az amerikai értékpapírok osztalékai után kedvezőbben adóznak. Ha Ön devizabelföldi lakossági ügyfél, akkor nincs teendője, amerikai részvényeinek osztalékát automatikusan csak 16% adó terheli. Ha Ön devizakülföldi, vagy vállalati ügyfél, kérjük, hogy a kedvezmény érvényesítése érdekében keresse ügyfélszolgálatunkat!"
Köszi a tájékoztatást, de ez most a számok nyelvére lefordítva egész pontosan mit is jelent? Hogyan hat az árfolyamnyereség és az osztalék adózására?
Ami bejegyzésem volt, abban ezt idéztem a KBC Equitastól: "Társaságunk QI (qualified intermediary = minősített közvetítő) minősítést szerzett az amerikai hatóságoktól..."
Á, értem már, miért kérdezted a limitet...:) Akinek van, az jól járt! Kérdés, hogy ahogy apad a tejfölösbödön (évek óta), mi lesz majd az árfolyammal....