Iskolapéldája egy kezdetleges AI által összeollózott cikknek.
Legalább lektorálná valaki mielőtt kimegy.
Egyik bekezdésben még azt taglalja, hogy nem nyílik az ajtó, míg 2-vel lejjebb már a vésznyitó megismerését javasolgatja. SZóval nincs, de ismerd meg, hogy hol van.
Brrrrr.
Arról nincs még jelentés, hogy az osztrák autópályán milyen kocsiban és miért égett bent a 2 magyar utas?
Csak mert az kézzel fogható valós eset, nem pedig újra és újra előcitált clickbait fake.
Ez nem feltétlenül igaz. A 800Vos rendszer a nagyon gyors töltéshez kell, az EV3 meg nem kifejezetten hosszútávfutónak van kitalálva. Nyilván a nagy akkuval akár azt is tudja (van egy srác aki széles terhet kísérget vele, na ahhoz a 80-90es tötymörgéshez tök jó), de a jó felhasználása az, hogy otthon töltöd, nem menet közben villámtöltőn. Arra már nagyobb autókat kínál a KIA is.
Viszont nagyon hatékony a platform, mi a kis akksist vettük, mert a felhasználás 90% város (ovijárat, babaúszás, ilyesmi), 450 körüli hatótávokat tud az 58as akksival (ez elméleti, 100%nál lenne ennyi, 370 körül tud 80%nál, most, ezekben a 10 fokokban, úgy, hogy reggel előfút hétköznapokon). Másfél-két hetente töltjük, 3-4 óra alatt fel is tölt 80%ra, és 20 alatt szoktunk vele beállni a garázsba.
Tök vicces amúgy, amíg a phev C-max volt, az minden este a garázsban lakott, mert jó időben is kb 30-35km-t tudott akksival. Gondoltam ez már így marad, rácsesztem, az enyém lakik kint már örökre (jelenleg sima benyás). Na amióta megvan az EV3, én állok a garázsban, mert a gyerekeket berakni könnyebb kint, tölteni meg ritkán kell, mint fent írtam.
Autópályán azért már visszaüt a nagy homlokfelülete, 130nál a 100% akksi elég jó körülmények között dekára 300km-re volt elég. De akkor még 20 fok volt, a lenti teszt meg 11 fok, meg a nagy akksis nyilván nehezebb is, szóval az a 24 reális neki. De hát autópályázni ritkán fog jelen állás szt. Ha meg mégis, akkor a max táv oda vissza 220km, azt meg röhögve kynomja magából, csak akkor valszeg gyakrabban nyúlja majd le a garázst :)
Szerintem a leafek sorsára inkább az a Stellantisos kis platfrom jut majd, meg a Puma Gen-E, ami 44es akksival jön, és harmatgyenge motorral. PEdig amúgy rohadt jó ajánlat a Frontera pl, ha nem 140 lenne a vmax, és nem 110 ló körül az akku, komolyan elgondolkodtatott volna, de így nem. Viszont azóta kijött belőle az 54es akksis, és nem lett sokkal drágább, na az már tényleg komoly versenyzó így az alapvetően városi, de néha kimegyek vele versenyben.
Meglátjuk, hogy fog ez működni, hosszabb távon (éjjel, nappal esőben, hóban stb.) - milyen baleseti aránnyal. A rendszer, mely az taxi tetején van (s belsejében), az nem lehet sem olcsó, sem egyszerű - s azt sem tudjuk, mennyire városspecifikus, milyen hattérrendszer van mögötte (nem a taxiban... Google, a globalizmus egyik élharcosa, mit tett mögé).
A gazdasági vonatkozásokat nézve: jön egy multi(amely egy ilyen rendszert meg bír finanszírozni) s lenyúlja a taxi piacot. Az a néhány ezer taxis, kinek a munkáját lenyúlják, s nyereségét kiviszik külföldre nem lesz boldog.
/Nem buta, de vékony és hajlékonygerincű tudósítónk a taxiban hamar rákanyarodott kedvenc témájára, a kötények fürdők budapesti helyzetére/
Vannak nagyon jó 400v-os rendszerek, semmi köze ennek az időállósághoz és a Mazda egy fantasztikusan jó kisautó lett. Egy nagyon jó barátom vett még akkor amikor megjelent. Egy ideig a kutya sem vette öket, mert nem passzolt az ár-érték arány, aztán elkezdték öket akciózni, meg vállalkozók jó feltételekkel leírhatták a lízing részleteket, töltő telepítést . stb. Ha jól emlékszem 28.000 Eurós áron megkapta a sok támogatást, kedvezményt levonva. Azóta meg csak hazsnálja, pont arra amire való. Az apró kis akku minden körülmények között tud 150 km-t neki meg az szinte minden nap elég. Ha nem, van a családba két hagyományos autó (van két felnőtt lánya, mindkettőnek hagyományos autója van). A legkisebb baja sem volt soha, kinézete teljesen szokványos hagyományos Mazda, a minősége már-már prémiumos. Egy pillanatra sem bánta meg és eddig még a cserén sem gondolkodott el.
Sajnos. Amíg nem voltak EV-k, csak hagyományos autók én többször vettem új helyett ilyen 2-3 éves autókat és mivel nagy flottákat próbáltak egyben értékesíteni, ezek tényleg az új árának a töredékéért voltak elérhetőek. Érdekes hogy akkor senkit sem zavart az értékvesztés. Most minden olyan villanyautó ami érdekelne, 3 évesen is kb az új árának a 60%-árt megy. Hogy rosszul sikerült Leaf-ek, meg korai Stellantis kacatok ára leesik? Mivel nem jók nem csoda.
Ha még csak a jól sikerültek tartanák az árukat, de pl. az egy éve még szinte eladhatatlan első generációs Stellantis és MEB autók ('20-'22-es példányok) árai is felfelé mentek tavasz óta, de még a kettes Leafek sem lettek olcsóbbak. Mikor a tavasszal a németek ki voltak kelve magukból Elon miatt, már készültem rá, hogy az év vége felé elhozok majd egyet a náluk állítólag senkinek nem kellő Teslákból, de mostanra többe kerülnek, mint akkor voltak. 28k környékén indulnak most náluk a nem széthajtott Ryzen-ek, miközben az új Highland-re jelenleg ötezer eurós beszámítási felárat promotálnak (tehát kvázi 35k-ért elhozhatók, miközben a legkorábbi, kétéves HL-ek alját kínálják ennyiért használtan).
nincs már úgy mint régen, hogy 3 éves lízingből visszavett Audikat, Volkswageneket lehet venni fél áron garanciával...
Azért vannak még ilyenek, ha nem is fél áron, viszont a lizingből visszavett, és jól tartott autókat megveszik a cégek akiknél a lizing futott. Hülyék lennének kiengedni a kezükből.
Ha jól emléxem 2018 körüli GLE 500e volt. Merciben kábé nulla a tudásom, úgyhogy sok hozzáfűzni valót ne várj tőlem. Már akkor is basztattam a haverom, hogy ha ennyire villanyos irányultságú vagy, akkor a f@sznak veszel ekkora böhöm szart szükségtelenül nagy benzinmotorral? Vegyél villanyt bejárásra, oszt úgyis van családi benzinesetek. Mondjuk mentségére szóljon, hogy 2018 környékén azért még nem tartott ott a villanyautózás ahol most, nekem is még a leaf-em volt akkor.
És amúgy pont ez a bajom, a w214 plugin a szép nagy akksival is sor4. Egy dekát sem változott a w213hoz képest. Kivéve az E53at, ami már sor6, csak hát azért az ára elég goromba.
Ez talán az S-ben lehetett, abban volt valami elég fura plugin megoldás az elején, de a tömegesebben gyártott pluginek már vagy 10 éve sor4 (200 körüli lóerő) + 100 ló körüli villanymotor.
Be hogy rohadjanak meg, minden ami jól sikerült, marad rohadt drága, nincs már úgy mint régen, hogy 3 éves lízingből visszavett Audikat, Volkswageneket lehet venni fél áron garanciával...
Nekem most sem hiányzik a belsőégésű motor, de a villany sem (csak azt akartam mondani, nem kötődöm érzelmileg egyikhez sem, de mint szakmérnök maximálisan képben vagyok mindkettővel). Egyszerűen használom az autóm, úgy ahogyan az a legkényelmesebb, s ahogyan nekem a leggazdaságosabb.
Vannak premisszáim és ennek alapján döntök. All-rad a minimum és a SUV, mert a meredek autóbeállómon minden időjárási körülmények között így tudok könnyedén megcsúszás és felütődés nélkül közlekedni, emellett hegyen lakom. A kertemben garázs, abban villany. Emellett nem szeretek azon aggódni, hogy kifogy az üzemanyagom, vagy nyáron többször 2x-3x fél órát küzdök tankolással egy olyan úton, ami amúgy is elég zűrös. Mindezekből, s más kényelmi szempontokból egy PHEV SUV jött ki a diesel után, amely tökéletesen megfelelt annak, amire terveztem. Amivel leváltanám az egy Tesla X 2025, SUV full extra kivitelben. De azért az egy kicsit drága. Ha eljön az ideje, nagyobb az esélye, hogy egy PHEV Volvo XC70-es, 2026 lesz belőle, 180km-es e hatótávval. S 100%-ig megmarad a függetlenségem, rugalmasságom - ezekben a nehéz időkben...
(Csak zárójelben írom, itt sokan macerálnak álproblémákkal, hogy cipelek egy nehéz ICE-t, feleslegesen - így is van, de akik a várost járják egy long-range EV-vel (amivel nem csak Siófokig lehet lemenni gond nélkül), azok minimum 2 ICE-t cipelnek feleslegesen a napi 30-40km-en, a városban, akku gyanánt, mivel az én autóm kb. 1,8 tonna míg egy long-range, all-rad EV 2.4 tonna..., a TESLA X 2025 is.)
Ez azt is jelenti, hogy ha BEV-ed lenne, akkor évi 6-8 útközbeni töltésed lenne az évi 3-4 tankolás helyett. Szerintem, ha kipróbálnád, meglepődnél, hogy mennyire nem hiányzik neked a belsőégésű motor.
Arra gondolsz, hogy az elmúlt fél év során -néhány reménytelenül szar és/vagy gyakorlatilag szervizháttér nélkül árult típust leszámítva- a használt EV-ára jól érezhetően emelkedésnek indult, miközben a kínálat zsugorodik?