egyet gugliztam, de alig van már könnyen egtalálható kép az igaziról, pedig régen volt jó sok.
Illetve aki ismerője a típusnak, lenne kedve mesélni kcsiit róla?, énnek úgy rémlik, hogy licensz alapján készültek a 8 tengelyesek. De rémlik, hogy volt valami Mávos próblkozás 10 tengelyesből is... (?)
Csak azért, hogy itt is meglegyen, mert már csak legyintek: az MTB honlapja szerint harmadszor is gyártásba teszi a Bbmot 631-est. Az évek óta vár kék ABb-ről továbbra sincs semmi hír.
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. A generátor/dinamó + a statikus akku töltő sok járművön megtalálható, de 20-26-oson még nem láttam együtt, persze attól még lehetett, mindent nem lát az ember.
A 20-26-os egy picit csalóka a mi Bhv-hez szokott szemeinknek. :D
A 20-27/20-07 kocsikon a dobozok azonos oldalon vannak, vagyis ránézésre az egyik oldal tele van (és ez lebeg a szemünk előtt :D), a másik oldal meg gyakorlatilag üres.
"A modellünknél az akkuszekrény háta mögött van két kisebb doboz..."
Mögött... tehát a kocsi másik oldalán, majdnem az oldalfal síkjáig érően, egészen közel egymáshoz? Ezek is ott vannak. (Ezeket még nem próbáltam levenni; egészen vékony "kábelezés" is van hozzájuk az alváz közepén levő "csövek" felé, nem akartam feszegetni.)
"...az egyik kockább alakú, ez az 1500/72 voltos transzformátor... A téglatestesebb alakú... az akkumulátor töltő berendezés. Ez a kettő egység együtt tudja kiváltani a generátort/dinamót, de van, hogy a két rendszer együtt is megtalálható a kocsin."
Ezek szerint a modell mégiscsak autentikusnak mondható ebben a tekintetben. Dinamó is van, meg statikus is - létezett/létezik ilyen kivitel a valóságban...
"Az utolsó doboz - az akkumulátorszekrény oldalán a nagy a fűtési kontaktorok, áramváltók, egyéb villamos alkatrészek doboza. Mint írtam a 20-26-osokon nem gyakori..."
Ez a másik utasszakasz alatti ezek szerint. Na, ez nincs az újabb modellen, a kétkocsis készletben. A régebbi (fehér kapaszkodós) kocsikon ott van a képek szerint.
Ha jól értem, akkor most egyszerre kapható a több helyen javított és az eredeti, gyermekbetegségekkel terhelt Bh kocsi! Ez utóbbi ráadásul valamivel drágább is, nyilván azoknak a mazochistáknak szánják, akik szeretik tökön lőni magukat.
Régen a fűtési fővezeték csak fűtésre szolgált, a töltést a generátor látta el. Aztán ahogy egyre több villamos fogyasztó jelent meg a kocsin évszaktól függetlenül, elkezdték használni a fűtési fővezetéket energia ellátásra is használni. Ekkor jelentek meg a statikus töltők. Amikor azonban villamosan fűteni nem tudó mozdony húzta a vonatot, vagy a pálya* nem alkalmas a villamos fővezeték használatára, továbbra is kell a generátor. Némely járművön a fűtési visszatérő áramnak külön vezetêke van, és nem a sínben megy vissza, ekkor természetesen a pálya milyensége nem játszik.
Használták is mindkettőt. Meg is jelölték a kocsin: "e" statikus és generátoros akku töltés is van a járművön, "ee" csak statikus töltés van. Ez az ee később van ahol a sorozatjelben is megjelent. Az ellentmondás az MTB modell eredetijénél, hogy nincs dinamó/ de mégis csak "e" van a megfelelő mezőben, ha jól látom.
A 20-26-os kocsik alján a következő nagyobb dolgok vannak (van sok kisebb is, de abba nem mennék bele). A leghosszabb doboz a kocsi külső síkjánál az akkumulátor szekrény, ebben vannak az akkumulátor telepek, ilyen minden személykocsinak van. A modellünknél az akkuszekrény háta mögött van két kisebb doboz, az egyik kockább alakú, ez az 1500/72 voltos transzformátor, ami a fűtési fővezetékről táplálja az akkumulátor töltőt. A téglatestesebb alakú, - sokszor le van csapva a külső, alsó éle - doboz az akkumulátor töltő berendezés. Ez a kettő egység együtt tudja kiváltani a generátort/dinamót, de van, hogy a két rendszer együtt is megtalálható a kocsin. A statikus töltő nem volt jellemző a 90-es évek előtt, csak nagyon kis számban. Az utolsó doboz - az akkumulátorszekrény oldalán a nagy a fűtési kontaktorok, áramváltók, egyéb villamos alkatrészek doboza. Mint írtam a 20-26-osokon nem gyakori, én eddig egy fényképen láttam ilyet. A későbbi kocsi típusokon már mindegyiken van ilyen. Aki régen utazott 20-26-os kocsin emlékezhet rá, hogy voltak a szakasz falakon szép nagy darab kapcsolók 0, 1/2, 1 feliratokkal, azzal lehetett szabályozni a fűtést. Ha ezek a kapcsolók nem voltak a kocsiban (nem ellopták, hanem hivatalosan kiszerelték), akkor volt meg alul ez a fűtési kapcsolószekrény.
Az a doboz* is könnyedén leszedhető az alvázról. Nem kell vágni, rombolni, nincs egybeöntve, nincs ragasztva, két lapos csap tartja a helyén**. Valóban úgy néz ki, hogy többféle kivitelre is alkalmas, eléggé joker ebben a tekintetben a modell. Esetleg a későbbiekben. Bizakodással tölt el, hogy többféle kivitelt is költséghatékonyan tudnának gyártani. Más ajtókkal, ablakokkal; más pályaszámok szinte csak tamponozás kérdése. Talán egyszer lesz korábbi korszakos (sötétzöld) is, esetleg Bat vagy Bahvé... Tudom, a bili és a kéz esete...
* Valaki meg tudná mondani, hogy az alvázon melyik doboz mit hordoz?
** Annak a helye is ott van kis kivágások formájában, ami nincs felszerelve.
[Hanem erre a mellékelt, DCC-Prog1 nevű kis kütyüre kíváncsi leszek, mit tud majd, ha a szoftvert is felteszik a honlapjukra (ezt ígérik). A blogon levő leírásuk szerint olyasmi lesz, mint a DigiTools DigiProgrammer nevű doboza...]
Ez szerintem csak egyedi kivitelű eredeti jármű lemodellezésénél igaz. Modellvasúti járművek esetén általánosan elvárható (lenne) egy adott korszakra tipikusan jellemző jármű korszaknak megfelelő festési és felirati terv szerinti kivitelű változata, ha van megfelelő szerszám hozzá.
A második kiadású, 000-ás pályaszámú kocsi alvázán egy dolog nincs, ami a másikon van, a fűtési kapcsoló doboz. Ezzel csak annyi a problem, hogy a 002-őn sem kellene, hogy legyen ilyen. Nagyon kevés 20-26-osnak volt ilyen doboza, még a főjavításnál sem szerelték be ezekezet.
Nagyon köszi az infót, végre az első konkrétum ezügyben!
Viszont így némi ellentmondás áll fenn a modellel kapcsolatban, amit én a fuggerth MD betétkocsikhoz mellékelt gőzfűtési cső esetéhez tudnék hasonlítani. Igaz, sem ezt, sem azt nem "kötelező" felragasztani. 😃
Viszont ebben a dinamóban igyekszem meglátni a talán majd egyszer legyártásra kerülő, korábbi korszakos Bh kocsi modellek ígéretét.... (Most akkor vegyem ki a kezem a biliből, vagy ne? 😁)
Úgy gondolom, ez a hobbi nem (nem csak) arról szól, hogy megveszed, és nézegeted otthon. Beletartozik az is, hogy tevőlegesen, saját magad (is) teremts valami olyat, amilyet elképzeltél...
Dinamó van mellékelve, hosszú kardánnal. A nem áramszedő forgóvázon (a kézifék-jelöléssel ellentétes végen) van három apró lyuk, amibe az apró öntvény nagyon vékony csapja betolható - valószínűleg ragasztást is igényel. Két lyuk magán a forgóvázon, egy lyuk a belső tengely (csapágytok) végén. Alig észrevehetőek. Egyelőre nem mertem "alkotni" a felhelyezéssel; erre több egymás utáni szabadnap nyugalma szükségeltetik... :-)