A 20-26-os kocsik alján a következő nagyobb dolgok vannak (van sok kisebb is, de abba nem mennék bele). A leghosszabb doboz a kocsi külső síkjánál az akkumulátor szekrény, ebben vannak az akkumulátor telepek, ilyen minden személykocsinak van. A modellünknél az akkuszekrény háta mögött van két kisebb doboz, az egyik kockább alakú, ez az 1500/72 voltos transzformátor, ami a fűtési fővezetékről táplálja az akkumulátor töltőt. A téglatestesebb alakú, - sokszor le van csapva a külső, alsó éle - doboz az akkumulátor töltő berendezés. Ez a kettő egység együtt tudja kiváltani a generátort/dinamót, de van, hogy a két rendszer együtt is megtalálható a kocsin. A statikus töltő nem volt jellemző a 90-es évek előtt, csak nagyon kis számban. Az utolsó doboz - az akkumulátorszekrény oldalán a nagy a fűtési kontaktorok, áramváltók, egyéb villamos alkatrészek doboza. Mint írtam a 20-26-osokon nem gyakori, én eddig egy fényképen láttam ilyet. A későbbi kocsi típusokon már mindegyiken van ilyen. Aki régen utazott 20-26-os kocsin emlékezhet rá, hogy voltak a szakasz falakon szép nagy darab kapcsolók 0, 1/2, 1 feliratokkal, azzal lehetett szabályozni a fűtést. Ha ezek a kapcsolók nem voltak a kocsiban (nem ellopták, hanem hivatalosan kiszerelték), akkor volt meg alul ez a fűtési kapcsolószekrény.
Az a doboz* is könnyedén leszedhető az alvázról. Nem kell vágni, rombolni, nincs egybeöntve, nincs ragasztva, két lapos csap tartja a helyén**. Valóban úgy néz ki, hogy többféle kivitelre is alkalmas, eléggé joker ebben a tekintetben a modell. Esetleg a későbbiekben. Bizakodással tölt el, hogy többféle kivitelt is költséghatékonyan tudnának gyártani. Más ajtókkal, ablakokkal; más pályaszámok szinte csak tamponozás kérdése. Talán egyszer lesz korábbi korszakos (sötétzöld) is, esetleg Bat vagy Bahvé... Tudom, a bili és a kéz esete...
* Valaki meg tudná mondani, hogy az alvázon melyik doboz mit hordoz?
** Annak a helye is ott van kis kivágások formájában, ami nincs felszerelve.
[Hanem erre a mellékelt, DCC-Prog1 nevű kis kütyüre kíváncsi leszek, mit tud majd, ha a szoftvert is felteszik a honlapjukra (ezt ígérik). A blogon levő leírásuk szerint olyasmi lesz, mint a DigiTools DigiProgrammer nevű doboza...]
Ez szerintem csak egyedi kivitelű eredeti jármű lemodellezésénél igaz. Modellvasúti járművek esetén általánosan elvárható (lenne) egy adott korszakra tipikusan jellemző jármű korszaknak megfelelő festési és felirati terv szerinti kivitelű változata, ha van megfelelő szerszám hozzá.
A második kiadású, 000-ás pályaszámú kocsi alvázán egy dolog nincs, ami a másikon van, a fűtési kapcsoló doboz. Ezzel csak annyi a problem, hogy a 002-őn sem kellene, hogy legyen ilyen. Nagyon kevés 20-26-osnak volt ilyen doboza, még a főjavításnál sem szerelték be ezekezet.
Nagyon köszi az infót, végre az első konkrétum ezügyben!
Viszont így némi ellentmondás áll fenn a modellel kapcsolatban, amit én a fuggerth MD betétkocsikhoz mellékelt gőzfűtési cső esetéhez tudnék hasonlítani. Igaz, sem ezt, sem azt nem "kötelező" felragasztani. 😃
Viszont ebben a dinamóban igyekszem meglátni a talán majd egyszer legyártásra kerülő, korábbi korszakos Bh kocsi modellek ígéretét.... (Most akkor vegyem ki a kezem a biliből, vagy ne? 😁)
Úgy gondolom, ez a hobbi nem (nem csak) arról szól, hogy megveszed, és nézegeted otthon. Beletartozik az is, hogy tevőlegesen, saját magad (is) teremts valami olyat, amilyet elképzeltél...
Dinamó van mellékelve, hosszú kardánnal. A nem áramszedő forgóvázon (a kézifék-jelöléssel ellentétes végen) van három apró lyuk, amibe az apró öntvény nagyon vékony csapja betolható - valószínűleg ragasztást is igényel. Két lyuk magán a forgóvázon, egy lyuk a belső tengely (csapágytok) végén. Alig észrevehetőek. Egyelőre nem mertem "alkotni" a felhelyezéssel; erre több egymás utáni szabadnap nyugalma szükségeltetik... :-)
Köszönöm a segítő szándékot, de azt hiszem, picit félre lettem értve!
Én már leszálltam volna erről a Bh témáról "akkutöltésileg", de a meglepetés erejével ért, amikor az 'RM40' olvtárs által a 60202. hsz.-ban linkelt oldalon azt olvastam, hogy a modell második kiadásához plusz kiegészítők, pl. generátor is tartozik! (Akinek nem tűnt ez fel, olvassa újra! 😃)
No ez volt az, ami újfent dilemmákat okozott nekem, egyúttal ennek a négyeskorszakos átalakításnak a gondolatàt is újra megpedzegette a fejemben.
Szóval számomra továbbra is kérdés, hogy akkor tartozik-e a modellhez dinamó imitáció, ha pedig nem, akkor miért írta oda a kereskedő?
U.i: Köszi a videó ajánlódat, de még nem tudtam megnézni, majd csak, ha wifi közelében leszek...
Itt IV korszakot írnak, de ami most javítottan újonnan megjelent, az is V. korszakos, amit linkeltem.
A Digitoolsosnál meg nincs korszak írva, és a képek alapján a régi V korszakos kiadás van (nem lebillenős a WC ablak, nem kék a lépcsők között).
A MEDIKER is IV korszakosnak hirdeti (és kapható), de még senki nem tudta megmondani, hogy mi a REV dátum és mi a helyzet a dinamóval. Ez is nem lebillenős a WC ablak és kék a lépcsők között, de lehet hogy mégis csak V korszak.
Igen ez rendben is van, de a kolléga negyedik korszakos átalakítási szándéka miatt kerestem a dinamót, ami akkor a kiegyészítők közt található, ha nincs felszerelve.
A modellen csak sejtelmesen látszik az 'ee' mező, így számomra nem egyértelmű, hogy ott van-e a jelölés?
Ugyanakkor már abban is gondolkodtam, hogyha valóban tettek dinamót a forgóvázra, akkor a már említett két doboz levágása talán már egyszerűbb feladat, aztán némi festési és matricázási művelet után előállhat a hőn áhított, nègyeskorszakos modell! 😃