A képek és a leírásod alapján a Diospyros lotus biztosra vehető. Kísérletezhetsz a csersav lebomlásának kivárásával, de szerezhetsz rá nemesebb oltóanyagot is.
Ez, hogy foglalkoztam a témával és a hozzászólásaitok eszembe juttattak egy nem elhanyagolható dolgot, amit amúgy már el is felejtettem. A facsemete a 2. tavaszra nem hajtott ki, viszont a gyökeréről hozott új hajtásokat ebből lett a mostani fa. Mint írtam, datolyaszilvának rendeltem, amit valószínűleg Diospyros lotus alanyra oltottak. Az erről található leírások és képek tökéletesen illenek a fánkra. A termése ránézésre érett, az íze első pillanaban sokkal édesebb mint egy hete, de utána mindent rögtön elnyom az intenzív csersavassága. Egy helyen azt olvastam, hogy csak pár napi gtárolható, máshol pedig azt, hogy utóérő és a csersavak lebomlása után fogyasztható. Tavalyról úgy emlékszem, hogy a fán nem maradt meg, lombhullás után a termés is lepotyogott.
Datolyaszilvának vettem, szerintem a termése hasonlít is hozzá, és arról is azt írják, hogy éretlenül ehetetlenül csersavas. Csak ennek a termése ilyen apró.
Köszönöm mindkettőtöknek! Így már értem, miért látok én is különbséget a két bokor között! Szerencsére mindkettő szépen növekszik nálunk, bírják a telet! De ez semmi! :)) Gyönyörűen megvan, már vagy 3 méter magas, így takarni sem tudjuk télen, az eukaliptuszfánk! Ez tavalyi kép, azóta sokat nőtt. Lásd:
Köszönöm mindkettőtöknek! Így már értem, miért látok én is különbséget a két bokor között! Szerencsére mindkettő szépen növekszik nálunk, bírják a telet! De ez semmi! :)) Gyönyörűen megvan, már vagy 3 méter magas, így takarni sem tudjuk télen, az eukaliptuszfánk! Ez tavalyi kép, azóta sokat nőtt. Lásd:
Ha szerinted valószínűleg elfagy a babérmeggy a kertben, akkor nagyon el vagyok bizonytalanodva! Ugyanis nálunk van egy öregebb és egy fiatalabb példány, mindkettőt közönséges babérmeggynek vettük (Prunus laurocerasus), és takarás nélkül bírták ki az elmúlt évek teleit a kertben. Az egyik kb. másfél méteres, a másik, úgy 5-6 éves lehet, több mint 2 méter magas: