Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
2026. február 3-án (kedd) 0:00-23:59 között a Gazdabolt.hu webáruházban magyarországi szállítási címre leadott rendelést szállítási díj nélkül hozzák ki.
Nekem nem volt vele személyes kapcsolatom. A Zotya papa féle jujubáról érdeklődtem tőle. 2024. július 20-án írt nekem e-mailben, de a későbbi leveleimre már nem válaszolt.
Keresek febr.-i időpontra Costata datolyaszilva oltóágat. Két éve egy másik fajta lefagyott, idén kihajtott a vadja. Eredetileg a szomszédom ismeretlen de finom fajtáját akartam átoltani, de a fája tönkrement. (Felbélyegzett bubis borítékot küldenék. Budapest környékén lakom, de már autózni sem tudok, így marad a posta.) Bár vehetnék kész kisfát, de ez a vad olyan erőteljesen hajt 4 életerős ágat, hogy nincs szívem nem beoltani. Csak mivel? Vehetnék egy másikat és arról 4-5 év múlva átolthatnám, de a korom és a betegségeim miatt (minden optimizmusom ellenére) hol vagyok/lehetek én akkor már.
Ha van egy kis gyakorlatod oltásban, meg lehet próbálni átoltani. Oltani csak májusban érdemes, amikor már pár centis új hajtások vannak az alanyon, hűtőben (fóliazacskóban) tartott oltóvesszőkkel. Én az oltóvessző egészét (esetleg a szemet kihagyva) betekertem Parafilm szalaggal, hogy védjem a kiszáradástól. Én lehet hogy várnék még egy évet és utána. Átoltani úgy érdemesebb, hogy nem elvágni a vastag törzsét, hanem oldalágak főhajtásaiba oltva.
Amivel én találkoztam az minimum 3 évet töltött konténerben. Akkor került kiültetésre. Utána 2 évben minden lepotyogott. Következő évben kisebb termés, de még potyogott. Ez után állt be rendes termésre.
Üdv ! Kb 5 éves ,vártam a "csodát" ha megnő a fa talán a termés is növekszik vele ,de nem !?! Virág rengeteg és kis termésekből is bőven ,de mostanra maradt 3-4 kicsi kháki !:-(
Ha a Tipo terem, akkor a Vanigliának is kellene. Nekem az a gyanúm, hogy nem Vanigliát kaptál, hanem olyan ázsiai fajta datolyaszilvát, ami porzós virágokat is tartalmaz (Kavkaz, Mercatelli) és többségben van a porzós virág rajta.
Üdv ! 2db datolyaszilva fám van ,az egyik Tipo fajta és az idei fagyig mindig szépen termett, mint mennyiségben mint minőségbe! A másik elvileg vaniglia és 4 méterre van a másik fától, virágzáskor rengeteg virág ,és terméskezdemény ,de folyamatosan dobálja le ,és a megmaradó is apró ,pedig a relatíve nagy fán kb 5 db maradt ! Mi lehet a gond ? Minden évben ez van ,gondoltam, ahogy nő a fa majd a termések nagysága és mennyisége is úgy alakul mint a Tipon ,de nem! Magonc lehet ,vagy mi a gond?:-)
Ha van Jiro datolyaszilvája és nem szokott fagykárt szenvedni, akkor valószínűleg azon szerencsések közé tartozik, akik kedvező adottságú helyen laknak. Akkor a Royo Brillante jó választás. Amennyiben már volt fagykár a Jiro fácskán, esetleg már ki is fagyott néhány, akkor a virginiai alanyos hibrid datolyaszilva a jó választás.
A segítségeteket szeretném kérni datolya szilva fajták miatt egy kollégámnak megígértem, hogy majd érdeklődöm már van neki ha jól írom jiro fajta amit meg kinézett royo brilliante fajta szeretne jót választani vagy vannak jobbak amit érdemesebb választani előre is köszi a válaszokat.
Amire teljesen megérik, kimegy belőle az összes csersav. Nagyon finom édes, zamatos. Kellemesen lágy az állaga, de nem folyós ha beleharapsz. Nem tudom meddig tárolható mert ahogy érik esszük, ami még kemény, abból sokat aszalok és kedves ismerősök elhordják. Kapós! Mindenkinek ízlik, ez a tapasztalatom.😀
Ültessed ki, kertben van annak a helye, ne korlátozd a gyökerét!