Kemény vélemény, két dolog ragadta meg a figyelmemet, FN állítása szerint:
- a feladott verseny után, WSz nem csinálta meg a megbeszélt mini földkerülést (hanem kényelmesen hazavitorlázott barátnőjével)
- komoly összeg maradt a számlán, melyet nem az eredeti célra fordított, hanem anyagi haszonszerzésre
Na most egy ilyen, átgondolt, nyilvános írásra a megszólított - WSz - mindenképpen reagálni fog, de emellett a tisztesség úgy kívánja, hallgassuk meg a másik felet.
Le Cam a rutinos róka, vadi új, szupermodern uszonyosával alig 13 percet (25.000 mérföldön..:) tudott ráverni Colmanra, aki kissé avitt hajóval csinálta végig a versenyt.... Avitt hajóval, de friss fejjel és testtel, ez tovább pontosítja az új világot a VG-ban, mely kibontakozott a 24-25-ös versenyen. Hajó és skipper legyen friss, top, különben nem megy...
Mindez még jobban kiemeli FN teljesítményét a SoH-al, a 8. helyen!
Colman előzte Jean Le Cam-ot... Ahhoz képest, hogy az elején vezette a mezőnyt legkorszerűbb uszonyos hajójával, eléggé elfáradhatott a végére (amelllett, h navigációs hibákat is csinált)...
60 felett, s uszonyos hajóval már nincsen esély 10-en belüli helyezésre ezen a versenyen.
Winbergh sétahajózik a 34 helyen a SOH-hal, cél a célbaérés..:)
Ebben a műfajban ez volt a legelmebetegebb vállalkozás valaha... Anthony Stewardnak hívták az őrültet, aki az egyik kedvenc tervezőm, Dudley Dix hajójában ment körbe 2 év alatt..
Ha jól emlékszem,volt egy ausztrál pasi,aki saját készítésű 3,6 méter körüli vitorlással kerülte meg a Földet 500 nap alatt.Sajnos ezt a könyvet nem olvastam,mert nem tudok angolul.
Serge Testanak hívják,a hajót a zárt kabinból is tudta irányítani.Nehéz elképzelni,hisz ez egy viharban félelmetes lehetett az óceán közepén.
Ha jól értem van már aki a Transat ((hasonló, mint a minitransat) teljesítette.A probléma a vállakozás költségeivel van. Az olimpiákról kitúrták az összes tőkesúlyost, a finnt a z FD-t, A minitransat is már megviseli a szponzorokat. Most it megy a "downsizeing".
Köszi,nem Méder Áronra gondoltam,ez egy 12-15 résztvevőből álló verseny,és nem hinném,hogy 3 év alatt érnének célba.Áron csak módosított Carinán,nem saját maga készítette.
Mondjuk az is csak 6 méteres volt,és valamelyik svájci tavon ringatózott sokáig.