Ez a fórumot Testaccio Rabja az alábbi sorokkal indította 2002. februárjában:
Ki szereti nálam jobban Rómát? A rómaiakon kívül ki ismeri nálam jobban Rómát? És kit gyötör nálam jobban az, hogy mégsem ismerem igazán? Ki vágyik nálam jobban Rómába? Ki akarja mindenét pénzzé tenni, hogy hosszabb időre mehessen? Ki ír könyvet Rómáról Vagy ha nem ír, ki beszél magában állandóan Rómáról? Ki őrült bele Rómába nálam jobban? Ki indul mindennap hajnalban? Kinek van kedve nálam is Róma-őrültebb lenni? Ki írna ide Rómáról? (Háromnapos turisták kíméljenek, bár a jobb kérdésekre nekik is felelek.)
Szeretnék ennek szellemében itt csak történelemről, épületekről és szobrokról, kertekről és szökőkutakról mesélni, és hallgatni mások élményeit.
Természetesen egy utazásnál fontosak a gyakorlati tanácsok is, ezért indítottunk egy másik fórumot Utazási tanácsok Rómába utazóknak címmel, ahol felteheted kérdéseidet közlekedéssel, szállással, belépőjegyekkel és hasonlókkal kapcsolatban.
Segítségedre lehet ebben a kereső is, illetve a fórummal szorosan összekapcsolódó http://roma-szenvedely.eu/ oldal, ahol rengeteg infót találsz.
Tartsd tiszteletben a topiklakók kérését, és szívesen látunk mindkét fórumon:)
Üzenet Mianevem-nek: Sajnos én csak a Teatro del'Orologiot ismerem, meg az Argentinát - program-ismertetőiből. NEm tudom, van-e speciális musical-színház. Hátha a kint élő Yomo tudja. A neten majd én is keresgélek. Informáljuk egymást. Ha nyerek a lottón, egy római szinház bejáratánál várlak. Az a lehetőség, hogy kint munkát vállaljak, s ilymódon élhesek Rómában vagy nembánom Firenzében - már "fénykoromban" sem merülhetett fel, mivelhogy születésem óta klinikai munkaundor kínoz, egy percig sem birok semmit - kivéve: olvasás, filmnézés - és ezekről gondolkodni, írni, beszélni. (Ja, hogy olyan off-szerű lettem?... bocs.)
Fél-off: Sajnos, a mostani baloldal (hiába rokonszenvesebbnek látszó, mint a magyar) nem tud mit tenni Berlusconi ellen - Berlusconi kőkeményen gátlástalan, és semmiféle ideologia nem terheli. A baloldalt meg igen. Majd a történelem ezt is megoldja...
Kedves Yomo! Nem néznéd meg egyszer a Via Panisperna u. 48 alatt azt az éttermet, amelyben az egyik utikönyv szerint Mastroianni öccsének a rajzai vannak a falon - Felliniről? Közeledik a mester halálának 10. évfordulója. Sajnos májusban elfelejtettem elmenni ezt megnézni. ELőre is kösz.
A Berlusconi kormŕny tervei ellen sztrajkol a nep, amely szerint 2008-tol megemelkedne a nyugdějbavonulasi kor: min 40 eves munkaviszony vagy nyugdajazasi kor a ferfiaknal 65 ev, noknel 60. Zarva vannak az allami cegek, iskolak, posta, leallnak a kozlekedesi eszkozok, metro, repulo, vonat stb., elmeletileg csak 4-6 orara es nem egyszerre. Kisebb-nagyobb felvonulasok Olaszorszag varosaiban az olasz dolgozok erdekeit kepviselo szakszervezetek szervezeseben. Minden esetre ne kepzeljetek olyan '48-as mozgolodŕsokat. Nem mindenki sztrajkol, a kulonbseget epp, hogy csak a kisebb forgalmi dugobol lehet tapasztalni. Mint ahogyan eddig is tortent, beszelnek rola 3 napig, a vegen pedig ugyis az lesz amit a kormany akar. Persze a demokracia miatt ami (egyebek mellet) szabad szolasjogot is jelent mindig eles vitak folynak amelyeket egy sztrajk kovet (tavaly szinte hetente voltak tuntetesek) de eddigi olaszorszagi tapasztalataim szerint, az emberek nem nagyon ernek el JELENTOS eredmenyeket. Sajnos! Ja, meg annyit, hogy rengetegen dolgoznak, sot a gyermekes csaladokban ahol nem tudtak megoldani a gyerekre valo felugyeletet (iskolak is zarva vannak) ott a szuloknek a szabadsagukbol kellett 1 napot kivenni mert azon cegek amelyek nem vesznek reszt a sztrajkban, nem adjak meg a szerzodes szerinti sztrajkolasi jogi szabadsagot. Ki nyert megint tehat??!
Kellemes napsuteses oktobert kivanok mindenkinek (ezt csak gonoszsagbol mondom mert hallottam, hogy otthon esik az ho, itt viszont 7 agra sut...:-)))
ps: en nem "ME'G mindig kint vagyok".... en kint vagyok mert itt elek!
Persze, hogy kozos, sot, koedukalt :-))) halotermekkel.
Yomo valaszra reagaltam: "Meg a hostelek diakoknak ahol 4-6-8 szemely van egy szobaban, sem mennek 40 eu ala/fo/ej.", hogy azert az ilen megoldas akad 40 EURO alatt is.
Es ennek is megvan a varazsa, en regebben sokat hosteleztem, es nem csereltem volna el masra.
Több ágyas - közös - hálótermekkel? Grazie molto mondanám erre, - ha lehet így mondani
(egy olasz nyelvtanár-tudós-nyelvész-történész szerint nem lehet)..., erre nyitottam ezzel a címmel topikot: "Grazie molto" (Politika-rovat) Jöjj és lásd, ahogy talán Pál apostol idézett valakit. Csakazértis grazie molto!
Nem szeretnelek elkeseriteni de 10-20 euroert semmit nem lehet talalni. A neten levo szallodak ezert az arert nem tudom mennyire megbizhatoak, tisztak, kenyelmesek. Meg a hostelek diakoknak ahol 4-6-8 szemely van egy szobaban, sem mennek 40 eu ala/fo/ej. Csak ugy osszehasonlitasi alapkent: egy pizza 4-8 eu korul mozog etteremben, 1 kg alma 1,50-2 eu, szolo ami most szezon kb 2 eu/kg, kenyer 1,5-2 eu, 10dkg felvagott 2,5-5 eu kozott, fel kilo sertes hus 4-5eu, a zsetonos mosoda ahova a kisebb szallodak viszik az agynemuket 5eu mosas+5eu szaritas (15kg lepedo fer egy gepbe)...nem tudom elkepzelni milyen szalloda szobat kapsz ezek mellett az arak mellett Romaban 10-20 eu-ert. Persze ha talalsz valamit akkor azert ird be a forumba.
Hát nem tudom. Nézelődtem a neten, ott aKadt pár 20-30 közötti, csak én még nem foglalhatom le, pedig ezek tuti elsők közt kelnek el. Nekem viszont nincs annyi pénzem, hogy napi 40-50€-t fizessek a szállásért, + kaja + múzeumok + útiköltség + Róma meccs (ez kihagyhatatlan). :(
Lehet mégse lesz ebből tavasz Rómában...
Jó hír!!! Megvan a Róma térképem!!! Egy lépéssel közelebb kerültem az örök városhoz!!!!! :))))) Már alig várom, hogy mehessek, bár az még odébb lesz! Vannak olyan 10-20 € körüli szállások metróvonal környékén?
Ja, és még egy kérdés, mit jelent az, hogy ferrovie
A pontos miertet nem tudom, gondolom mert ott van a Baci Perugina gyara, mindig is sokat hirdettek a termekeiket igy az egyik leghiresebb olasz csokolade nonapon, anyak-, apak napjan, S.Valentinon es egyeb unnepeken. Az olaszok romantikusak, Baci Perugina a szerelmet, szeretet hirdeti, hagyomany lett belole. De nem csak Perugia a csoki fovarosa. Torino pl. nagyon hires a Gianduia-rol
gyonyoru Torban 2 romai fenykepe... "kepeslapja"! Milyen gep tud ilyen klassz felveteleket kesziteni? Bati kepeit egyelore nem tudtam megnezni, majd meg probalkozom. Keves ember volt a maxi-kepernyo elott mert az emberek mikor mar kezd huvosodni inkabb pub-okba mennek meccset nezni vagy otthon gyulnek ossze a durukkerek. Azonkivul Romaban mindig annyi mindent rendeznek, az ember azt sem tudja hova menjen. Nem Romaban, hanem Perugia-ban, de jovo heten kezdodik az Eurochocolate vagyis Csokolade-Fesztival, az iden 10 eves a rendezveny! aZ iden.... http://www2003.eurochocolate.perugia.it/
Az elmult evek....
http://www.eurochocolate.roma.it/rm2002/p_special_event/comunicato_cicogna.htm
Bati! Háromszor futottam neki a képeidnek, de egy idő után mindig behalt a táár. Aztán negyedszerre teljesen! :(
Majd legközelebb. Bár már így is fájt a szívem...:((( Még sok-sok idő míg én fogom itt mutogatni a római képeim. De már naygon várom.
ADdig is, ha lehet minél több jótanáccsal elláthattok! :)