Keresés

Részletes keresés

MZ/Y Creative Commons License 2014.05.24 0 0 44334

Nekem ilyen nincs, csak gondolkodom: ha 6 cm-rel magasabbra kerül a keret, amin lóg a medence, az plusz terhelés neki. Hogy bírja-e, azt nem tudom.

Viszont: ok, hogy megy ki a láb, de, gondolom, nem fél m-t. Szerintem ásd be a köveket úgy, hogy töltés nélkül a lábak a belső harmadára essenek és mikor töltés közben másznak a lábak, akkor sem tudnak lemenni róla. Így a magassággal sem lesz gondod.

Előzmény: akosli (44330)
mitvisz1 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 44333

Nem KPE hanem LPE , 20-as (a bekötéshez vastagabb) , a homokszűrő nem fogja bírni külön forgató kell , több csigát kell tekerni 50-100 méteres csövekből párhuzamosan bekötve .

Szerintem ! De keress rá ezen a fórumon többször tárgyaltuk.

(Én most vettem meg a harmadik 100 m-t 26 m3-re)

Előzmény: mng (44331)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.24 0 0 44332

Sziasztok!

Helyzetjelentés: Tegnap befejeztem a medence alapjának lebetonozását. Elfogyott  több mint 2 m3 sóder, 18 zsák cement, 5 tábla 5000x2150x15x15x8as vasháló /duplán vasaltam/ és fogytam 3 nap alatt minimum 5 kgot.-)) Megittam 2 karton ásványvizet.-))))

mng Creative Commons License 2014.05.24 0 0 44331

Sziasztok!

Tapasztalt medenceguruk segítségét kérném. Idén először szeretnék fűtést és szűrést puha falú medencémhez. 305 x 76 cm 3800 literes Intex. 

a kérdéseim:

KPE cső tekercseléséhez 32-es vagy 25 -ös cső a legjobb? Autóbeálló tetejére raknám.

Hány méter kelenne kb? 100? 150? esetleg 200? Jó meleg vizet szeretnék. Az autóbeálló mindig napon van.

egy homokszűrős vízkeringetővel oldanám meg a szűrést és a keringetést is együtt. Ehhez milyen teljesítményű szükséges? (W, m3/h)

tudja valaki, hogy a KPE cső tekercselve milyen széles? pl 100m 25-ös? Illetve kb mennyi a súlya vízzel töltve?

köszönöm előre is.

akosli Creative Commons License 2014.05.24 0 0 44330

Tavaly sikerült úgy telepíteni a medencét ( 5,50-es, lábas), hogy a lábak többsége különböző mértékben megsüllyedt a szezon alatt.

Az itt olvasottak alapján a "járdalapokat a lábak alá" megoldás mellett döntöttem, azért elsősorban, mert azt kaptam egy baráttól.

Segítségeteket, tanácsotokat kérem a telepítéshez. A vízszintezett, tömörített felületre megy a medence, töltés közben, amikor már nem mennek kifelé a lábak, akkor kell (?) alátenni a lapokat. Hogy kell ezt kivitelezni, úgy,hogy a vízszintes állapot megmaradjon?

A járdalap 40X40X6 cm-es, ez a 6cm emelkedés a vízszinthez/medence aljhoz képest okozhat gondot a fóliánál?

bgaby Creative Commons License 2014.05.24 0 0 44329

Én veled vagyok :)

Éljen a medenceszezon!

EGYSZERŰEN NEM KELL talajkoordinator rol TUDOMÁST VENNI, MAJD CSAK MEGUNJA ÉS ELHÚZ INNEN

ELÉG SZEGÉNYES, HA 23 ÉV "TAPASZTALAT" UTÁN MÉG ITT SZEMEZGET, KUNCSAFTOKRA LESVE :(

Előzmény: nyárimádó (44326)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44328

Tényleg sok óra van, még olvasgattam itt-ott.

Jó éjt Neked is!

Előzmény: Ali-bá (44327)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44327

Haggyad mán! Ne bosszankodj, lépj túl. Gondolj a vederben lévő békákra és az ugráltatójukra és aluggyál jól!

Előzmény: nyárimádó (44326)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44326

Ja, meg egy homokszűrő hibára adtam tanácsot, de nem kapni furulyát / sípot

hozzá. Vegyen új homokszűrőt Tőled?

Ha megtelik a hamutál adjam el az autót? :-)

Előzmény: nyárimádó (44325)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44325

"...23 éve a piacon. csak arra szeretnélek rádöbbenteni, hogy az ötleteidet rossz helyről meríted, és egy csomó félrefuserált műszaki megoldás születik miattad."

Mit csináltam? Mi a franc bajod van velem? 

Lentebb ajánlottam, hogy fém fittingeket jobb kerülni, ajánlottam drága medencés bolt helyett öntözéstecnikai boltot, közöltem hogy nem mindegy hány %-os a klórtabletta, és az volt még, hogy az általam kipróbált aktív oxigén macerás és drágább volt, mint klórozni.

Mi nem igaz, amit írtam?

Előzmény: talajkoordinator (44321)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44324

"de már sok mindenre használták a találékony emberek. jó lehet erre a feladatra is, de a rögzítését ki kell találni. mivel feszíted meg?"

Szerintem meg ez a kókányolás. Balesetvédelmi hálót akarsz kötni valakinek, de a rögzítést és spanolást már nem kivitelezed. És vállalod a felelősséget, ha netán baj lenne? Mennyi tömeget bír a háló? Uv álló, vagy szezon végére elöregszik? Klóros vizet/ párat bírja az anyag? 

Csak annyit írsz, hogy valószínűleg jó erre a célra is. Láttam már 10-12 hét alatt elporladó műanyagot.

Vairochana Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44323

üdv mindenkinek

ez az aquadiaman*teről, mint klórmentes megoldásról van véleményetek?

köszi

nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44322

Nem értem miért fogod a fejed miattam, nem vagyok mekk-elek?

Biztonsági, kényelmi dolgok be vannak építve, kevés vegyszerrel üzemeltetem a medencénket. Igaz, áttetsző mezőgazdasági fóliával melegítem és takarom a medencémet, talááán ez kicsit "furcsa". Uvc, homokszűrő, fi-relé, időzítő drágább volt, mint maga a medence.

Bocs, hogy nem Nálad vásárolok.

Előzmény: talajkoordinator (44321)
talajkoordinator Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44321

eddig mindenkinek segítettem, az árejtés is segítő szándékú, mindig friss cucc van a hordómban, nem nagyárúházas:)) senkit nem basztam át, ezért vagyok 23 éve a piacon. csak arra szeretnélek rádöbbenteni, hogy az ötleteidet rossz helyről meríted, és egy csomó félrefuserált műszaki megoldás születik miattad. amikor pedig oda kerülünk egy ilyenhez, akkor döbbenten fogjuk a fejünket, hogy ki volt az az elmebeteg, aki igy szerelte vagy szereltette össze a medencéjét szerencsétlen. de ezt csinálja másik ámokfutó az öntöző rendszerek telepítése tanácsadáson is. én nem kívánok neked zöld vizet, csak építő jellegű kritikának fogd fel az írásom. továbbra is kíváncsian figyelni foglak, üdv néked.

Előzmény: nyárimádó (44320)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44320

Hmmm, mégis mire gondolsz? Pár mondatomat idézhetnél, ami hülyeség.

Robbantsd szét a fórumot, áruld a portékádat nyugodtan. 

Én kitiltanálak innen, mióta reklámoztok, azóta nincs nyugalom.

Amúgy itt szereztem tapasztalataimat, bár nem 23 éves, mint Neked.

De a vizem tiszta, és segítő szándék vezérel. Te meg anyagi szándékkal vagy itt. 

Áruld a lejárt szavatosságú klórodat számla nélkül, majd valami hatóság hátha rendel és jól meg.asz.

Ezt kívánom őszintén.

Vagy 5 éve vagyok itt, 10 ft nyereségem nem keletkezett a fórumlakókon.

Üdv

Előzmény: talajkoordinator (44319)
talajkoordinator Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44319

kedves nyárimádó!!! te elég sok mindenhez értesz, és úgy látom, majd minden rendeltetés szerű használatra gyártott terméket lefikázol, és csak a gányolgatás, kitalálgatás, házi megoldások mestere vagy. mond meg kérlek, hol szerezted tudományod? és miért rontod el ezt a sok embert, akik szeretnének kitalált dolgokat, újdonságokat, gyári megoldásokat. katasztrofális olvasni hozzászólásaidat, így 23 éves szakmai tapasztalattal mögöttem. egyszerűen néha hülyeségeket beszélsz, írsz. nem értem, mire jó ez, hogy itt, ahol a kérdések és válaszok halmaza van, ilyen otrombaságokkal húzod az ívet az embereknek.

bocs hogy hozzád szóltam, de egyszerűen röhögök az írásaidon, de valójában néha mérgelődök, hogy adnak emberek a szavadra.

üdv: talakoordinator

Előzmény: nyárimádó (44314)
talajkoordinator Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44318

hello!! írd a méretet, és már kötjük is a hálót, igaz zöld színben. zöld anyagom van hozzá, mert ezeket mi labdázók védőhálójának ajánljuk, de már sok mindenre használták a találékony emberek. jó lehet erre a feladatra is, de a rögzítését ki kell találni. mivel feszíted meg? hogyan rögzíted? egy keret kell neki körbe, amihez lekampózod? 

Előzmény: szedrigo (44281)
talajkoordinator Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44317

hello laller!! belenyúltam valamibe???? mindenkinek adva van a lehetőség, ahogy írtad. a hordós kiszerelés kedvezőbb áron van mint a kilós, persze azért, mert nem kell hozzá nyúlni annyiszor, mintha vödörben kapná a felhasználó. ha a hordósat sem kell bontani, akkor 36.000.- + ÁFA / 50 kg áron van beszerzésem. 

de azt csak egészben lehet ennyiért. az ántsz pedig foglalkozzon a kínai éttermekkel, meg a vágóhidakkal.

akinek van már doboza otthon, annak már nem igazán kell írogatni az adagolását.

Előzmény: laller07 (44275)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44316

Azt szeretném még kérdezni, hogy a fejszelep bilincselhető része sima vagy  vagy lépcsős? A simát szereti a flexi cső, de a másikkal is megoldható, csak több teflonszalag kell alá.

A belső keresztmetszet nem csökkent le az új csonkkal ( 24-25 mm)?

Előzmény: nyárimádó (44315)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44315

A homokszűrő tartályban furulyák vannak, azaz egy vagy több "rosta".

Ha nagyobb szemcséjű kvarchomokot raksz bele, akkor max romlik a szűrési hatásfok, de a Te esetedben a furulyákon keresztül bejut a medencébe a kvarchomok.

Röviden, sajnos venni kell 0,7-1,2 mm szemcsenagyságút :( Ez a homok sokszor mocskos/ kitermelt állapotban kerül a zsákba, érdemes a tartályba helyezés előtt kézzel átmosni. Másik megoldás a homok visszamosatás funkció, de az rengeteg medencevíz veszteséggel jár(hat).

A másik dolognak viszont örülök.

Üdv

Előzmény: Joke84 (44307)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44314

Ezt a medencét behálózni qrva nagy meló, kétszer is meggondolnám, hogy akarok-e fürdeni:-) Na meg még spanolgatni.... Röviden, fárasztó.

Tele kell fúrkálni mindent, a kampóban lehet a legjobban elbotlani, venni kell azt a méregdrága csévélőt, stb...

Elég hülye egy reklámfilm, de van némi életszerűség is benne.

Lezártam...

Előzmény: Egér Fogó (44305)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44313

Március este, amikor 5 fokos a víz, a fehér emberek még télire letakart medencével várják a késő este hazabotorkáló gyereket. Sőt, 10-15 fok esetén is. 20 fok környékén érdemes kicsomagolni, feltölteni. :P A téli takarónak meg se kottyan egy gyerek, iskolatáskástól. Ezt megint titkold el a lányod elől, 10-12 gyerek, vagy lány már necces lehet.

A pótkérdésre is válaszolok:

A szomszéd/barát gyerekek ottlétekor már csak a virágok érdekében is kiülnék a medence melle egy üveg sörrel, a többit majd a gyerekek hozzák, ha elfogyott.

Előzmény: Fehérpárduc (44311)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44312

Pár alternatív megoldás, ami közvetlenül nem akadályozza meg a vízbe esést, de legalább riaszt. Az egyik mozgás érzékelős, a másik hullámzásra riaszt:

Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44311

Optimális esetben gyönyörű nyári napsütésben, hétvégén, miközben a család narancslét iszogat a medence partján és körülötte szaladgálnak az eleven lurkók, valóban nincs rá túl nagy szükség. De nincs mindig optimális eset. Szerintem hiába tud úszni a gyerek, ha mondjuk 7 évesen egy március este belebotlik az 5 fokos medencébe, több esélye van ennek a hálónak megfogni, mint mondjuk egy egyszerű téli takaró ponyvának. Kettő-három perce van kb. kikeveredni a vízből cipőben, ruhában, iskolatáskával a hátán. Innentől egyébként részemről lezárva a téma, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy medencéjét körbeveszi villanypásztorral, fa kerítéssel, úszómesterrel, védőhálóval, életmentő kutyával, vagy megtanítja a gyerekeit akár 10 fokos vízben biztonsággal úszni. De szerintem evezzünk vidámabb vizekre, soha ne legyen senkinek rá szüksége éles helyzetben...

Egér Fogónak egyébként egy extra kérdés (persze szigorúan csak kötözködésből, de nehogy komolyan vedd :) - a saját gyerekeimet kiképzem profi módon, de a gyerekek osztálytársait/barátait, szomszéd gyerekeket, vagy a mi barátaink gyerekeit is csak akkor engedhetjük be a telkünkre ha bizonyítottan tudnak úszni? :P

Előzmény: Egér Fogó (44310)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44310

Én azt mondtam, hogy ez a vacak önmagában nem ér semmit, sőt rosszabb, mintha ott se lenne. Jobb, ha tud úszni a gyerek.

Az, hogy a nevelés milyen módja, mennyire hatásos, nem lehet vitatéma, mert függ a gyerektől, és a szülőtől is.

Előzmény: MZ/Y (44308)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44309

Gondolom, ha kisebb méretű a szemcse, akkor átmehet a szűrőn, ami nem egészséges ugye.

Előzmény: Joke84 (44307)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44308

Nem értek egyet. Tudom, kit érdekel. :o)

Igen, meg kell tanítani a gyereket a veszélyre, de egy 2-3 éves gyerek (meg nagyobb sem, annak idején én sem) mindig foglalkozik a tanultakkal, utasításokkal. És igenis van olyan, hogy akármennyire figyelsz, valamelyik gyerek pár percre eltűnik előled. Már persze ha nem rövid pórázon húzgálod magad után őket. :o) Én semmi rosszat nem látok abban, ha a tanítás mellett védelmezem is őket.

Uff, beszéltem. :o)

Előzmény: Egér Fogó (44305)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44307

nyárimádó: Köszönöm szépen a segítségedet, sikerült megoldanom a problémákat.

Viszont van egy új. Úgy emlékeztem, hogy 0,4-0,8-as szemcseméretű homok volt a szűrőben, és azt is vettem. Viszont most olvastam a homokszűrő használati utasítását és ebben 0,7-1,2-es szemcseméretű homokot írnak. Vehetek akkor most másikat, vagy a kisebb is jó lesz?

laller07 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44306

Ahol ennyi kisgyerek van, ott gondolom nem is nagyon kell magyarázni, hogy mekkora különbség van a ma délelőtt tárgyalt, nyitott zsákban elhozott, tárolt esetleg ásványvizes üvegben/kannában elhozott algaölő és a gyári kiszerelésű biztonsági dobozos klórtabletta, vagy algamentesítő a között. Nem mindegy.

Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44305

Ha végignézted a marketingvideót, láthattad, hogy az utolsó percben, amikor először látható, hogy egy gyerek beesik a medencébe, a baba karja becsúszott a hálóba, és úgy fordult. Éles esetben ez egy ficammal is járhat. És ez egy reklám. Mi lehet a valóságban?

Valóban, nem érdemes erre több szót vesztegetni. Inkább tanítsd meg úszni.

Előzmény: szedrigo (44304)
szedrigo Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44304

ok! akkor máshol kérdezem... :D

Előzmény: pajaci (44303)
pajaci Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44303

Ez egy baromság! Több szót nem is érdemel.

Előzmény: Fehérpárduc (44302)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44302

Előzmény: Egér Fogó (44301)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44301

Reméljük, a lányod nem olvassa ezt a topikot... :) Ha fél méter van, akkor már be is lehet mászni, szorulni oda.

Előzmény: Fehérpárduc (44299)
pajaci Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44300

Akkor már sokkal praktikusabb, körbekeríteni a medencét.

Előzmény: Fehérpárduc (44299)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44299

Alakul! :)

"...véletlenül se alakuljon ki valakiben az a tévhit, hogy rakok hálót a medencére, és kész."

Na ebben már 100%-ig egyet értünk. :)

"de nem tudok elképzelni olyan anyagot, ami 3-5 méteren úgy kifeszíthető, hogy azt a bizonyos öt centit ne érje el a benyúlás, ha egy gyerek ráesik"

Én ezt úgy láttam, hogy nem közvetlenül a medence partjáról indult, hanem egy jó fél méterre már a partjától. Feszített állapotban jó 10-15cm-re volt legalább a vízszinttől. A feszítés szerintem nem probléma, nekem a medence takarót is fém racsnis szerkezettel lehet meghúzni. Olyat képzelj el, hogy beakasztod és mint a csomagrögzítő racsnis hevederek szerkezete amivel megfeszíted. És most jön amire talán sokan nem is gondolnak: szerintem a másfél éves kislányom (és sok más gyerek) egyszer látná csak meg, hogy kell kioldani a szerkezetet.... :P Na ezért sem szabad felügyelet mellett hagyni őket! :)

Előzmény: Egér Fogó (44298)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44298

Lassan kialakul a közös vélemény. :) Én azért fogalmazok ilyen sarkítottan, hogy véletlenül se alakuljon ki valakiben az a tévhit, hogy rakok hálót a medencére, és kész.

A háló jó lehet kiegészítőnek egy rendes takaró alá. Nem ismerem a technika legújabb vívmányait, de nem tudok elképzelni olyan anyagot, ami 3-5 méteren úgy kifeszíthető, hogy azt a bizonyos öt centit ne érje el a benyúlás, ha egy gyerek ráesik. Ráadásul azt a hálót meg is kellene feszíteni, ahhoz meg ember kell, egy nő nem elég. Arról nem is beszélve, hogy ezt a feszítőerőt el is kell viselni a medence szélén levő rögzítőelemeknek.

A medencézés veszélyes üzem, az uszodákban, strandokon nem véletlenül vannak úszómesterek.

Előzmény: Fehérpárduc (44295)
szedrigo Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44297

ezt én sem tudtam volna jobban elmondani, teljesen jól látod, 2 gyerekkel nehéz úgy ellenni órákig, hogy nem mész be a házba valamiért esetleg, persze ha medencézel velük nem hagyod ott, de nem csak medencézni lehet a kertben...

Előzmény: Fehérpárduc (44295)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44296

Szerintem sem hülyeség, ha feszes ez a háló, és van mihez rögzíteni. Ilyenkor max megijed és sír. Arra felfigyelsz úgy is.

Persze, egyedül nem nagyon szabad kint hagyni a gyereket, de annyi is elég, ha éppen 1 percre elfordul az ember. Én mellette álltam mikor leesett a mászókáról, nem tudtam elkapni :(

Az lesz a baj a végén, hogy élvezni fogja, hogy a hálón mászkál és ugrál... az fogja kiverni a biztosítékot a szülőnél.

Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44295

Úgy vélem ezt te is belátod, logikusan úgy kell megépíteni, hogy a víz felett tartsa meg egy ember súlyát, ne pedig a víz alatt...

Előzmény: Egér Fogó (44292)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44294

Bocsánat, részben tökéletesen igazad van. A védőháló nem azért van, hogy "csapd ki" a 2-3 éves gyerekedet a kertbe egy órára felügyelet nélkül. De próbáltál már 2-3 gyerekre egyedül a kertben figyelni? Nálunk két pici van, nem foghatod a kezét mindkettőnek a zárt füves udvarban. Egy homokozik, másik szaladgál a fűben, vagy mindketten szaladgálnak, majd egyik hintázni akar, közben a másik átesik valamin és odamész, nem kötheted őket össze. Bármilyen hihetetlen, de függetlenül mozognak a zárt rendszerben! :)))) Nyilván én úgy terveztem és építettem meg a medencét, hogy a gépészethez, csatlakozásokhoz ne férjenek hozzá, nekem a medence teteje magasan van, oda nem tudnak felmászni, a létra sincs a közelben. Szerintem a föld síkjában lévő medencével ha nincs körbekerítve akkor attól függően, hogy megtanítod a gyermeknek hogy nem mehet a közelébe, ő 2 évesen ezt bármikor felülbírálhatja ha meglát mondjuk pld. egy kismadarat a partján. Persze figyelsz rá, de egy védőháló mindenképpen biztonságot jelent. A leesést védő háló is tökéletesen jó, az már építési hiba ha a háló terhelésre belelóg a vízbe.

Előzmény: Egér Fogó (44291)
szedrigo Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44293

pedig nem rossz ötlet, köszi!

ezeket a hálókat megfeszített állapotban kell a medencére rakni és 200 kg-ig bírják a terhelést...

mindenesetre kértem tőlük is ajánlatot...

Előzmény: Egér Fogó (44292)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44292

A vízbeesés egy kicsit más, mint a leesés. Elég öt centi belőle, hogy megfulladjon valaki.

Előzmény: Fehérpárduc (44289)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44291

Ez a kép kamu. A gyerek keze simán becsúszik a hálószemek közé, és ugyanott van, ha nem rosszabb helyzetben, mint háló nélkül. A gyereket meg kell tanítani úszni. Van rá lehetőség, mint az előbb írta pajaci.

Aki kicsapja a gyereket az udvarra, és nem felügyel rá, az nem elég érett ahhoz, hogy gyereket vállaljon. Egy gyerek felnevelése nem abból áll, hogy etetjük, ruházzuk, a széltől is óvjuk. Fel kell készíteni az életre, és annak veszélyeire.

Előzmény: Fehérpárduc (44288)
szedrigo Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44290

jól látod! :)

pajaci - babamama úszás? ezt viccnek szántad?

ha lenne ilyen háló a medencén, akkor kint lehetnének a gyerekek a kertben "felügyelet nélkül" pár percig, e hiányában viszont kizárt!!!

Előzmény: Fehérpárduc (44288)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44289
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44288

Attól függ kinek mi a fontosabb... A saját gyermeke élete/biztonsága, vagy a szomszéd macskája.

Előzmény: Egér Fogó (44285)
pajaci Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44287
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44286

Mekkora a medence? Házi praktika? Kampó plusz fociháló, vagy valami ilyesmi?

Előzmény: szedrigo (44284)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44285

Nagyon rossz egy ilyen háló. Bele lehet gabalyodni, és kisebb állatoknak az esélyt sem adja meg az úszásra. Tegyél re róla.

Előzmény: szedrigo (44284)
szedrigo Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44284

Szia! 

Sűlyesztett medencére keresek, de egyszerűen sehol sem lehet kapni (még csak választ sem a kérdésre) ! :D

Előzmény: nyárimádó (44282)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44283

Az már jó tablettának tűnik.

Előzmény: laller07 (44280)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44282

Az sem jó, ha a gyerek megszokja, hogy bármikor rámehet, még tetszeni is fog neki. Süllyesztett medencénél van szerepe, földfelettinél nincs, mert az úgy is 80-120 cm magas.

szedrigo Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44281

Sziasztok!

Akkor ezek szerint biztonsági háló a medencére témában senkinek semmi ötlete? 

ilyesmi:

laller07 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44280

Amit nálunk van, 200g-os kombi és sima tabletták, annak 90% az aktív klórtartalma, kíváncsi voltam megnéztem. :)

Előzmény: nyárimádó (44279)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44279

Attól függ, hogy hány %-os klórtartalommal rendelkezik a tabletta...

Nagyáruházit láttam 56%-ost olcsóbban, medencés boltban pedig kicsit drágábban 80% környékit ( pontosan már nem emlékszek). 

Előzmény: bgaby (44278)
bgaby Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44278

király :)

érkezem...

Előzmény: laller07 (44277)
laller07 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44277

Persze, mondod hogy fórumról és meg is vagy.

Előzmény: bgaby (44276)
bgaby Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44276

ha személyesen elmegyek érte is kapok kedvezményt? :)

Előzmény: laller07 (44270)
laller07 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44275

Elérhetőség nem került be a hozzászólásba. Sejtem miért... Az árak jók. Csak más kávéház, te is látod. Ha én viszem a vödröt ugye a csomagolási költség 0, ha szemeteszsákban adod, akkor szintén. Megveszed az 50 kg-os közösségi kiszerelést és elporciózgatod. Oké. Ezt persze az ÁNTSZ nem biztos, hogy jó szemmel nézi, lévén ezek veszélyes anyagok, minden csomagot, használati utasítással és pontos összetétellel kellene ellátni, szigorúan zárt csomagban adni, szállítani. Porciózás, gyártás ugye a legkényesebb a folyamatban, sokkal szigorúbb feltételek vonatkoznak rá, szeretnek piszkálódni ezt neked is tudnod kell, ha fehér a biznisz. Azért elgondolkodom rajta én is...így még bőven lenne mozgástér ;)

Ja ha valakit érdekel:

50 kg Kombinált klórtabletta 62.000 Ft (aztán elosztjátok egymás között ha érdekel 1240 Ft/kg-ra jön ki) pl. de folyékony klórt már 6000 Ft-ért lehet vinni 25 kilósat, és ebből még visszajön nektek 2300 Ft kanna betétdíj, ha utána visszahozod a kannát.

50kg gyorsan oldódó mini klórtabletta 58.000 Ft (1160 Ft/kg)

Elérhetőek ezek is persze, nem spanyolviasz ez.

Előzmény: talajkoordinator (44273)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44274

Ez tök jó. Tiszta vatera.

talajkoordinator Creative Commons License 2014.05.23 0 0 44273

Üdv mindenkinek: Kombi klór ára nálunk: 1500.- / kg vödröt te hozod magadnak, vagy zsákban kapod a 200 g.-os tablettát.

a gyorsan oldódó mini klórtabletta 20 g. ára 1400.- / kg, a fenti feltételekkel.

tessék rendelni........

Előzmény: Blue_Sky_007 (44271)
laller07 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 44272

Leírhattad volna melyik cégre gondolsz, semmi gond, de kíváncsi lettem volna. 2-3 nagy van, többé-kevésbé azonos áron. Egyiknél ez az olcsóbb, másiknál az. Amit mi forgalmazunk az egyik legnagyobb szereplő a piacon, kiváló minőség (lehet a többi is az, nem tudom). Elsősorban kiszállításra dolgozunk, ott nem elhanyagolható módon a legtöbb cég, valószínű az általad említett is, tehát a legnagyobbak is min. 3-4.000 Ft kiszállítási díjat felszámítanak egy átlag rendelésnél nagyobbnál ez csak növekszik. Aki nem lakik épp az általad említett cég közelében annak ez perspektíva. Ha a szomszéd városba kell elmenni érte, vagy csak a szomszéd kerületbe csúcsforgalomban az talán nem költség? Más nem akarja cipelni az éves készletet, annál a tételnél már bőven ingyen szállítás van, a futár oda rakja ahova mondod, meg sem kell emelned....vagy a feleségednek. Kényelmi szolgáltatás. Egyébként listaáron adunk mindent, ha utánajársz 1 Ft-tal sem drágábban.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44271)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 44271

Klassz. Csak ahogy néztem a "kedvezményes" árakat még így is drágább, mint az egyik legnagyobb medencés cégnél a kombi klór ára.

laller07 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 44270

Végre megérkezett a jó idő! :)

Aki innen a fórumról rendel vegyszert tőlünk medencéjéhez, 10% kedvezményt kap az árból!

Rendelésnél a megjegyzés rovatba írjátok be "index fórum" és a felhasználónevet, a számlából pedig levonjuk. Szállításkor csak a diszkontált árat kell fizetni, legyen akármi a visszaigazolásban! Saját raktárról dolgozunk, szóval személyes átvétel is van természetesen. Addig pedig csak ügyesen, medence építésre fel! :)

www.medenceszerek.hu

nyárimádó Creative Commons License 2014.05.22 0 0 44269

A klórnál van egy úszóadagoló, az aktív oxigénnél viszont nem találkoztam vele. Ott Neked kell ellenőrizni a vizet. És nekem nem jött be, és drágább is volt, mint a klór.

Előzmény: Fehérpárduc (44267)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.22 0 0 44268

Vas, arzén, bróm stb...

Mert lehet, hogy tisztának tűnik, de...

Előzmény: Fehérpárduc (44266)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.22 0 0 44267

Aktív oxigénes fertőtlenítő (klór helyett) használatakor viszont átengedhetem a vizet közvetlenül a réz szerelvényeken, csak a klór az ami az említett korróziós a károsodást okozza?

Úgy látom nem is drágább mint a klór, ha még levonom a plusz gépészet és plusz szivattyú üzemeltetési költségeit ami a hőcserélővel használatával jár...

Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44266

"A kutad vize bevizsgált?" - Milyen szempontból? PH, fémtartalom?

Előzmény: nyárimádó (44264)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44265

A fémmel a klór reakcióba lép, a műanyaggal nem. Normál esetben 1 l vízben 1 mg klór van, sokkoláskor 3-5 mg/liter. 

Előzmény: Fehérpárduc (44263)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44264

Uvc mellett nem tudom ( nem próbáltam), kb 3-4 nap anélkül. Persze víz és kinti hőmérséklet is számít.

Csak egy nagyon nagy baj van az ötleteddel, az, hogy a medence fala tiszta nyálka, alga és bacitenyészet lesz, és azt nem tudod kilocsolni. Tehát csak egyszer tudod eljátszani, utána teljes leengedés és medence surolás a vége. Ami nem megy át az uvc lámpa fénye előtt, az nem fog elpusztulni, tehát a medence fal és alj gondot okoz.

Röviden klór is kell, sőt melegben nagyobb dózis.

A kutad vize bevizsgált?

Előzmény: Fehérpárduc (44263)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44263

Köszönöm. Annyi kérdésem lenne még tapasztaltabb medencésekhez (nekem ez az első) - mivel kútvízből töltöm fel és elég hatékonyan olcsón tudom ezt megtenni (8m3 kb. 300 forint villamos energia 1400 W/ szivattyú maximum 5100 liter/óra vízhozam, ezzel kb. 3 óra alatt töltöm fel teljesen, viszont mellette tudom fűteni ingyen). Mi van ha nem vegyszerezem, csak egy 36W-os UV-C szűrőn keresztül "fertőtlenítem" a vizem és közben folyamatosan abból locsolom a kertet, kb. 12-16 naponta lecserélődne a teljes vízmennyiség. Mert akkor megspórolnék még egy hőcserélőt, még egy szivattyút, gépészetet, meghibásodási lehetőséget stb...

Érthetően, röviden és tömören: Mennyi idő alatt romlik meg kb. 8 m3 a víz minősége annyira, hogy nem esztétikus-higiénikus benne fürdeni és érdemes lecserélni? Egyébként csak a klór teszi tönkre a szerelvényeket?

Előzmény: Egér Fogó (44262)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44262

A vörösréz - medencevíz meccset kár lejátszani, borítékolható a kémiai reakció. Semmi esélye a vörösréznek...

Sárgaréz már tovább bírná, de feltételezem, az abszorber nem az. Mindenképpen hőcserélőt javaslok.

Előzmény: Fehérpárduc (44261)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44261

Bocsánat, természetesen nem az abszorber van rézből, hanem a hőgyűjtő felület. :)

Előzmény: Fehérpárduc (44260)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44260

Köszönöm a választ, azért kérdem mert szeretnék kb. 10 m2 napkollektort beüzemelni medence fűtés gyanánt, de nem tudom hogy hőcserélőn keresztül tegyem, vagy direktbe engedjem át rajta a medence vizét. A kollektor "dobozban" belül rézből van az abszorber és a csatlakozási szerelvények is rézből vannak.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44257)
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44259

Fémvázas szögletes 8 lábú Bestway medence felállítása és feltöltése előtt állok.

Kérdezem, hogy feltöltés közben mozdulnak-e a lábak kifelé? Kb. mekkora erő nyom egy-egy lábat fél/háromnegyed töltöttségkor, tudok-e még azon megemeléssel közben igazítani?

szedrigo Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44258

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon meg a merevfalú medencések között.

Most készült el egy 4,5 m-es merevfalú leásva körbebetonozva, és nagyon szeretnék rá venni biztonsági hálót,

amit több helyen is látok a neten, de valahogy nem lehet elérni egyik céget sem...

Valakinek van már ilyene esetleg amit használ és meg tudná mondani honnan szerezte be? 

Előre is köszi!

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 44257

Én se vagyok kémikus. De láttam már aluminium kanalat eltünni amit benne hagytak a gyorsklórba. A rézés a vas tudtommal ugyanerre a sorsra jut. Ezért veszem ki a létrát minden alkalommal ha nem kell. Ráadásul átalakítottam hogy minden víz kifollyon belőle.

Előzmény: nyárimádó (44255)
Lmr Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44256

Sziasztok,

eladósorba kerül:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126066563&t=9097176

csővázas szögletes intex medence, papírszűrős szivattyúval, UV lámpával

érdekel valakit?

Lmr

nyárimádó Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44255

Nem vagyok kémikus, majd jön Blue...

Szerintem, ha nem is egy nap alatt, de évek alatt kárt tud okozni a klór a vas szerelvényekben vagy pl.a rézben is ( oxidáció). A műanyag, pvc ezeknek ellenáll, és olcsóbb is. Talán még a medence vizének tisztaságával is kapcsolatban lehet, szennyezheti, ha nem is az első évben vesszük észre. 

Szerintem...

Előzmény: Fehérpárduc (44254)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44254

Mit "eszik meg" a klór a réz, alumínium, vas szerelvények közül?

Előzmény: nyárimádó (44248)
a1hitelcentrum Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44253
Ali-bá Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44252

Én fóliaházat csináltam fölé és jobb években tavaszal és ősszel egy-egy hónapot nyertem vele. Nézd meg a 39392. hozzászólásnál.

Előzmény: Hjohnny78 (44243)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44251

Na még valami, belül ne legyen 24-25 mm-nél kisebb az átmérő, mert akkor nem tud annyi víz átáramlani. Én már jártam így, 16-18 mm-re csókkent a legkisebb keresztmetszet, és lestem, mint hal a szatyorban.

Előzmény: nyárimádó (44250)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44250

Menetemelkedésre vigyázz, jobb ha kitekered a fejszelepből az egyiket, és a boltban azt mondod, hogy ilyen kellene, csak a bilincselhető rész 32 mm legyen ( külső méret).

Előzmény: nyárimádó (44249)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44249
Előzmény: nyárimádó (44248)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44248

Medencés boltban kb 1000 ft egy ilyen műanyag, öntözéstecnikai, mezőgazdasági boltban töredéke. Az biztos, hogy ilyet egy darabban sem kapsz, de 2 db-ból már meg lehetne oldani. Például egy közbetét és egy menetes slagcsatlakozó, persze műanyagból ( klór miatt), és teflonszalag segítségével. Mindjárt próbálok linkelni képet...

Előzmény: Joke84 (44245)
pajaci Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44247

Kössz hogy mégegyxer leírtad!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Blue_Sky_007 (44246)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44246

Soxor leirtuk mar. Specialisak kozul a ciporagasztoval.

Előzmény: pajaci (44244)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44245

nyárimádó: ha a shott fejszelepen cserélhető a kimenet, akkor honnan tudnék hozzá 32-eset szerezni? Mert a webáruházban ahol vettem még a szivattyút, ott nem találok ilyet. 

pajaci Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44244

Melyikkel lehet felfújós medencét ragasztani?

http://www.pattex.hu/hu/termekek.html

Hjohnny78 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44243

Sziasztok! Azt tervezem hogy a medencém köré fix polikarbonátas házat csinálnék de nem tudom egy ilyen alatt hogy melegedne a víz van ilyen tapasztalata valakinek?

bgaby Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44242

ha felhívod őket, megmondod mit szeretnél, megmondják hova hoztak Pestre, vagy felküldik

Előzmény: Joke84 (44240)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44241

Én Debrecen környékén garázdálkodok, így nem ismerek címeket felétek. Talán a guugli segít benne.

Előzmény: Joke84 (44240)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44240

Köszi, csöveket és csőtoldókat akartam venni. 

Előzmény: bgaby (44239)
bgaby Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44239

Nyugatinál - a Váci út - Katona József sarok
Lehel piac - Bulcsú utca - Kassák sarok

nem derült ki, miben kellene jónak lenniük...

itt vannak vegyszerek, magok, értelemszerűen a bolt nem egy Obi, így palánták, virágföldek nem nagyon férnek el

Előzmény: Joke84 (44212)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44238

Nekem is 38-as csonk van, de jó lenne egy 32-es, az viszont nem volt hozzá.

Előzmény: nyárimádó (44225)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44237

Oké! Köszönöm szépen az infókat.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44236)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44236

A kínaiak hetente de legalább is évente hoznak ki új kiszerelésben cuccokat. A lényeg, hogy arra törekednek, minél olcsóbban állítsák elő a cuccot, minél kevesebb ideig használhasd.

Hogy a belinkelt cuccok milyenek, nem tudom, ha LPE cső szerűből vannak, akkor nagy gond nem lehet velük.

Előzmény: Törölt nick (44234)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44235
Előzmény: Törölt nick (44234)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44234
Előzmény: Blue_Sky_007 (44233)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44233

Nem tudom, hogy ezek milyen vízmelegítők (amiket írtál). Nekem 3 féle volt. Az egyik a "magic carpet", amitől visítva szabadultam meg, pedig bíztam benne, de halvány gyenge minőség, akinek a közelembe volt, mind kiszakadt.

A másik a szolár "buborék"  ebből van egy darab, előnye a kis hely, hatásfoka közepes.

Meg van szolár "szőnyegem"   ez nagyon régóta van meg. Ha vigyáz rá az ember szerintem majdnem "örök darab". De lehet csinálni is fekete csőből, itt sokan készítettek.

Előzmény: Törölt nick (44232)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44232

Köszönöm szépen, meggyőztél!

Esetleg a vízmelegítők hatásfokáról?

Semmi tapasztalatom nincs, azért érdeklődök.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44231)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44231

Különben nem mondtam hülyeséget (mármint a delfineket illetően):

http://www.bazenovo.sk/e-1694-marimex-tampa-ocean-305-x-076mkartusfiltracia

Előzmény: Törölt nick (44229)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44230

Alapvetően. Az intex jó a bestway tűrhető. Mindegyik kínai, csak a intex kicsivel jobb, van hozzá alkatrész.

Előzmény: Törölt nick (44229)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44229

Oké! Köszi a hasznos tippet. Komolyra fordítva. A következő medencékre várnám szives véleményeteket. Csak az írjon akinek gyakorlati tapasztalata és véleménye van.

Marimex Tampa 4,57 x 1,22 m-es medence + Marimex Napcellás melegítő rendszer

Betway családi kőrmedence 4,57 x 1,22 m + Szolar vízmelegítő rendszer.

Ha lenne más, arra is nagyon szivesen várnám véleményeteket.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44153)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44228

Itt meg leszakadt az ég, a garázsból szivattam és sepertem a vizet. Hirtelen jött, ennyit nem nyelt be a föld.

Igérik a meleget, meglátjuk.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44227)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44227

Na ma volt nálam a "szezon kezdet". Vagyis kibontottam a medencét a téli álmából.

Vízminőségem tökéletes, eltekintve sok sok öngyilkos csigától és póktól.

HANNA HI 96710 mérőműszerem valami csoda. Pontos, gyors.

A mostani esőzések után volt itthon 2,5 köbméter friss esővizem, úgyhogy azzal töltöttem utána, pont ennyi hiányzott, így most tele is van. A TDS kb 50ppm-et csökkent a friss víz hatására, most 510ppm (ugye 1500-ig teljesen jó). A klórszintem a kibontás után 1,79mg/liter volt, a pH-m 7,4. Az esővíz miatt besokkoltam 4mg/literig, mivel még napokig úgy se fürdünk, valamint tettem bele 100gr szódabikarbónát, hogy a pH-t kicsit felfele mozdítsam. Vettem új 38-as gégecsöveket (piszkosul olcsón és nem csájníz, hanem osztrák).

Úgyhogy már csak a jó időt várjuk, mivel a víz csak 16 fokos volt.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44226

Bizonyíték nincs csak ígéret. ;-) Várom.

Előzmény: Frank Zappa (44222)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44225

Ez az enyém cserecsonkja, ami 38 mm-es csőnek volna.

Alatta meg a tanulnivaló, a fene vigye el :((

Előzmény: nyárimádó (44224)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44224

Pedig ennek a linkeltnek cserélhető a csonkja, gyárilag adják vele. 

Előzmény: Joke84 (44223)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44223

http://poolshop.shp.hu/hpc/ws_galeria.php?azonosito=poolshop&tkod=poolshop1232278747

Ilyesmi, de mégsem teljesen. Fekete a tartály és a szivattyúról a szelepre menő cső az 38-as. Sajnos lefényképezni nem tudom, mert nem vagyok otthon.

Előzmény: nyárimádó (44221)
Frank Zappa Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44222

Szia!

Érdekelne a "mérce" ha még megvan, (de csak akkor, ha megigéred, hogy nálam is ideális értékeket fog mutatni...)

Ma melózok sanos, de holnap lesz időm írni egy mélt és lelevelezhetjük a tranzakciót!

Köszi és üdv

Előzmény: Blue_Sky_007 (44193)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44221

Nincs egy fotód a fejszelepről, vagy netről egy link, hogy milyen a homokszűrőd?

Évjárat, szín ( szürke tartály, fekete fejszelep)?

MZ/Y Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44220

Ez volt tavaly is.

Akkor 2e volt m2-e a 40-esnek, jutányosan, ahogy a kolléga írta.

Előzmény: kergezergexy (44191)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44219

Valamikor volt a Keletinél, de azt hiszem elköltöztek.

A Széll Kálmán téren is van egy, de hogy ilyen dolgokkal foglalkoznak-e azt nem tudom.

kergezergexy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44218

Eltaláltad! Beton csúszda! Nem kell vödörrel leadogatni az anyagot.

Előzmény: pajaci (44215)
tücsök01 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44217

Sziasztok  Szia!

Mi besüllyesztettük a miénket és alatta térhálós beton van.

Felhívtam egy céget a   beépítés előtt és úgy csináltam mindent  ahogy Ők mondták.

Szerintem nyugodtan tedd bele.

Előzmény: kergezergexy (44174)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44216

Már épp kérdezni akartam, nem folyik így ki belőle a víz?

Előzmény: kergezergexy (44209)
pajaci Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44215

Mi ez? Csúszda?

Előzmény: kergezergexy (44208)
dearpi Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44214

Felénk nem volt sem nagy eső de még hatalmas szél sem  azaz  nagy volt de nem akkora mint amit a tv-ben mutogattak :)

Előzmény: nyárimádó (44207)
dearpi Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44213

Ok .Köszi 

Előzmény: laller07 (44200)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44212

Köszi, maradok akkor a mezőgazdasági boltoknál.

Tud valaki jó mezőgazdasági boltot Pest belvárosában? (Bár van egy olyan érzésem, hogy itt nem nagyon lesz). Nem nagyon vagyok erre fele ismerős.

Előzmény: nyárimádó (44206)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44211

Próbálj esetleg egy "bádogos" boltot, ott lehet venni 125/150 cm-es lemezt akár 20 m-es hosszúságban is, kívánságod szerint.

De van ilyen festett is. Metálszürke?

Előzmény: kókuszka (44199)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44210

Lassanként vízágyban alszunk, akaratlanul is :(

Medencémet meg nem tudom így építeni sem.

Előzmény: nyárimádó (44207)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44209

Meg kellett volna fordítanom, sorry.

Előzmény: kergezergexy (44208)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44208

Végre elkészült a "kicsike".-)

nyárimádó Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44207

Itt keleten megúsztuk nagyjából, de dunántúl....

Előzmény: kergezergexy (44204)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44206

Ha nem cserélhető a fejszelep csonkja ( régebbi Shott), akkor igazad van szűkíteni kell.

Mezgazd bolt vagy öntözéstechnikai bolt. Medencés boltba be se menj, mert ott drága egy ilyen fitting.

Fénykép esetleg???

Üdv

Előzmény: Joke84 (44202)
laller07 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44205

Ez lemaradt az előbb:

Kalibráló folyadék pH 9.0      1700 Ft   

Előzmény: dearpi (44192)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44204

Megint bezavart az a ku..a eső!

A .... ki van már ezzel az idővel.-((((((((((((((((((((((

nyárimádó Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44203

Üdv!

Így nem is rossz, boltban lemezvastagságtól függően 10eft-tól vannak ezek a lemezek/ db. Süllyesztve meg cukor a dolog.

Előzmény: kókuszka (44196)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44202

Shott 4m3/h 250w-os a homokszűrőm. Az a lényeg, hogy ugye két kimenete van. Az egyik megy a medencére, a másik a fűre. A medencére menő úgy volt eddig megoldva, hogy van egy rövid, 38as csövem a kimenetre csatlakoztatva, aminek a másik felét házilag (nem a legjobb módon és ezért szeretném cserélni) szűkítettem le és csatlakoztattam össze egy 32-es csővel, aminek a vége csatlakozik a medencére. Szóval ide kéne egy 38/32-es szűkítő, ebből a legolcsóbb amit találtam, az 1000 ft. A másik kivezetésre is egy 38-as cső van rakva, ami elég hajlékony, erre csatlakoztatnék egy ugyan csak 38-as merevebb csövet, ehhez kéne a 38-as toldó. Igazából ennyi az amire szükségem van. Ja meg 32-es rövidebb csövekre, ilyen max 30-40 cm-hez mit ajánlotok? Ami nagyon hajlékony?

Előzmény: nyárimádó (44175)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44201

Volt itt tavaly, tavalyelőtt is egy cég honlapja ilyen gumi cuccal, ott voltak árak is. Csak nem tudom, hogy kellene keresni. Esetleg aki akkor beírta, megteszi most is.

Amúgy annyira nem olcsó, de legalább cserébe drága mulatság ez. :o)

laller07 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44200

Van kalibráló folyadék, igen.

Kalibráló folyadék pH 4,0               1700 Ft

Kalibráló folyadék pH 7,0               1700 Ft

Kalibráló folyadék redox 650 mV    3000 Ft

Jó kérdés, hogy mekkora ez a kiszerelés, nincs ráírva sajnos. 50 és 100 ml közötti lehet mert az 50-es osztás fölött van, de 100 ml szerintem nincs benne.

Előzmény: dearpi (44192)
kókuszka Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44199

Hát nem ott veszem az biztos.:-)

Előzmény: kergezergexy (44198)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44198

Szia.

Épp tegnapelőtt vettem horganyzott lemezt. A legvékonyabbat és /természetesen/ a legóccsóbbat!-))

Igy került egy tábla 3360 Ftba.

Előzmény: kókuszka (44196)
kókuszka Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44197

Köszönöm szépen.

Előzmény: Fehérpárduc (44173)
kókuszka Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44196

Szia!Igen ez a tervem,de sülyesztve.1 tábla horganyzott lenne 2000 körül nekem.6kellene.

Előzmény: nyárimádó (44195)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44195

Erre jutottam én is, plusz alsó- felső sínek, szkimmer stb....

Előzmény: peti.olah (44184)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44194

Nekem is jött mellfeszesítőtől a potencianövelőig minden már, sőt telefonon ma például svájci borotva miatt hívtak. Kitartóak voltak, vagy hatodjára vettem fel...

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44193

Ez köll esetleg valakinek még?

Előzmény: Blue_Sky_007 (43070)
dearpi Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44192

Szia! Érdeklődnék hogy kalibráló folyadék vagy por van  nálatok? 

Előzmény: laller07 (44163)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44191

Hihetetlenül utálom,hogy ha egy terméket megszeretnék nézni és érdekel az ára, akkor ehhez email cimet kell megadnom, hogy árajánlatot kérjek rá.

Tele van a postaláda állandóan soha nem hallott, látott ajánlatokkal, ráadásul ugy hogy az én cimem - azt hiszem - még egyedi is.-((

laller07 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44190

Így van, tiszta sor. :)

Előzmény: Fehérpárduc (44188)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44189

Ingyen vízfeltöltés...

Előzmény: Egér Fogó (44185)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44188

Nem a te üzenetre írtam, hanem a bevásárló központos akciós ~3000 forintos árra... Persze, csak annak éri meg aki a közelben lakik, de nemrég kérdezték tőlem hol van bánya a közelben, akkor találtam ezt az interneten. Ha jól emlékszem Fehérvár környékéről mentek oda és vittek összesen 8-10 zsákkal, úgy megérte 8000 forintért a 30000 helyett.  Persze ha 1 zsák kell valakinek akkor nem éri meg ha Tolna, BAZ stb... megyéből elmenni érte.

Előzmény: laller07 (44186)
bekom Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44187

www.gumiteglakft.hu járulékok megbeszélhetőek. :)

Előzmény: sur5al (44145)
laller07 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44186

Nekem nem fő profilom a szűrőhomok, ezért is nincs fent alapból az oldalon. Tudok szerezni a lent említett áron. Ha szüksége van rá valakinek, természetesen kiszolgáljuk. De nem az pörög.

Csak érdekességként tovább gondolva ezt a 800 Ft-os témát:. 800 Ft a 25 kg, Budapestről kimész érte Sóskútra, elkocsikázol mondjuk 1500 Ft benzint, elmegy vele 1-2 órád, cipekedsz, pakolsz. Spóroltál ~200 Ft-ot. Megérte?

Minden esetre peace :) Ha bárkinek szüksége lenne valamire, csak kattintson. Ha egyáltalán lesz idén nyár... :)

www.medenceszerek.hu

Előzmény: Fehérpárduc (44183)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44185

Azt kérdi a topikindító: Mobil kerti medencék, nektek van ilyen?

Ja, van. De minek? :( Ilyen időt...

peti.olah Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44184

Nekem van több darab 70x200 cm-es 1mm-es rozsdamentes lemezem, először abból akartam medencét csinálni, de a szabás, peremezés, hengerítés többe került volna, mint a csővázas medence, amit végül megvettem.

Előzmény: nyárimádó (44176)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44183

...és hasonló szűrőhomok Pest megyében M7 autópálya közelében Sóskúton 25kg-os zsákos kiszerelésben ~800 Ft ;)

Előzmény: kergezergexy (44182)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44182

Nem szándékozom senki üzletét rontani, de a kerti Tesco ujságban, ami május 29ig érvényes, van homok vizforgatóba.

25 kgos zsák, 3190 Ft.

kergezergexy Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44181

Lesz beton, de térkő sablonnal öntöm ki.

Előzmény: bgaby (44179)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44180

Nem tudom mekkora és milyen vastagságú beton alapot szeretnél készíteni, de érdemes utána járni előtte, mondjuk egy 5x5 méteres 15cm vastag betonba nem csak ajánlott, hanem kell is hálót tenni mert különben nem marad egyben, főleg ha nem szakszerűen van előkészítve az alap. Nézd meg előtte a hőtágulás miatt is mekkora tábla betont, milyen vastagságban szabad egybe önteni dilatációs hézag nélkül, ha jól tudom a vastagság 25-30x -osa lehet maximum a szélesség-hosszúság hézag nélkül. 

bgaby Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44179

a medence körül nem lesz vmi betonféle, burkolat, ahová szintén kellhet?

kergezergexy Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44178

Köszi a tanácsot!

Miféle "kölkök?-))

Legfeljebb én ugrálhatnék, de egyenlőre inkább mászok.-))

Előzmény: nyárimádó (44177)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44177

Mivel a vízoszlop tömege mindenhol egyforma lesz, én oda tenném, ahol a kölkök a legjobban ugrálnak, azaz középre.

Szerintem...én oda tettem anno a maradékot.

Elvileg meg anélkül is erősnek kell lennie, szóval....

nyárimádó Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44176

Szevasz kókuszka!

Köszi az autogramos fényképet, nem jött meg:-)  

Csak nem medencét akarsz csinálni lemez+ 17 eft-os pótfóliából?

Én is ezen agyaltam, de a sima lemez merev ( hegesztés és a szegecs erős nyírásnak van kitéve) a kínai lemez meg rugalmas, jobban csillapítja az erőket. A vastagabb lemez meg drága, és még le sincs védve korrózió ellen.

Ha egyáltalán ez a terved...

Előzmény: kókuszka (44170)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44175

Ez milyen tipúsú homokszűrő? Műszaki paraméterek?

Elpostázok Neked szívesen 2 db 38-as csatlakozót, csak előbb megmérem a menetes részét is. 32/38-as toldót meg ha nem kapsz olcsón, akkor mezőgazdasági boltban 3 db fittingből megoldható. 

Előzmény: Joke84 (44169)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44174

Sziasztok.

Tanácsra van /lenne/ szükségem.

Maradt vashálóm, majdnem 1 tábla, szerintetek a majdani medence betonalapjába hová tegyem plusz erősitésként?

Középre vagy a szélekhez?

Köszi

Üdv: Zerge

Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44173

Megmértem az enyém 0,5mm vastag lemezből van, anyagát nem tudom. Kívül kék, belül fehér festett, a peremeken visszahajtva, emiatt ott 1mm, mert duplán van a lemez.

Előzmény: kókuszka (44172)
kókuszka Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44172

3,5 átmérőjű.A gyártó mindegy.Csak tájékozódási pont kellene.

Előzmény: Fehérpárduc (44171)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44171

Melyik gyártó, milyen méret? Én amikor kerestem legalább 3 félét láttam már ránézésre/fogásra/súlyra is...

Előzmény: kókuszka (44170)
kókuszka Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44170

Sziasztok!

Meg tudja valaki mondani, hogy a fémpalástos medencének a fémpalástja milyen vastagságú horganyzott anyagból van?

Köszi előre is!

Joke84 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44169

Köszi szépen, nézem az oldalt!

nyárimádó: Az a helyzet, hogy a homokszűrőre 38-as csövet tudok rakni, viszont a medencéhez 32-es csövek vannak, ide kéne a 38/32-es toldó. Ezért eddig úgy oldottam meg, hogy egy egy rövid 38-as csőhöz csatlakoztattam egy 32-es csövet, saját megoldással, de ezt ki szeretném váltani egy sima toldóval, mert nem atomstabil. Viszont a homokszűrőből kijövő 2. ág, (amin pl átmosásnál távozik a víz, nem tudom hogy hívják), arra 38-as cső van rakva, oda kéne a 38-as toldó. Remélem érthető voltam :)

Előzmény: laller07 (44163)
Fabrik Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44168

Az sem lenne rossz, de sehol sem találtam belső szűrőt :( Természetesen nem feltétlenül költenék feleslegesen

Előzmény: nyárimádó (44165)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44167

Ez van, napok óta mondja főleg csütörtökre a 90-100 km/h-s szelet:(((

Hétvégétől enyhül. 

Előzmény: kergezergexy (44159)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44166

Most 32-es vagy 38-as csövek lesznek???

Mezőgazdasági boltban vannak műanyag fittingek 100-200 ft/ db áron ilyesmik. Meg talán nekem is van 38-asból vagy kettő, mert járt a homokszűrőhöz, de én 32-es csőre rendezkedtem be. 

Előzmény: Joke84 (44156)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44165

Ha nem tányéros kerül bele, az sem gond szerintem. Csak legyen kapható akár bontottan is, és a "tisztavizes" csövet lehessen összehozni a fejszeleppel ( átmérő).

És ennyi...

Előzmény: Fabrik (44154)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44164

A pára nem megy ki alóla. Lesz pára :)

Előzmény: Ali-bá (44151)
laller07 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44163

Tudok neked küldeni szűrőhomokot akár Baranyába is. Mennyi kellene?

Le tudok neked küldetni Baranyába is akár.

Homokbányából nyilván olcsóbb, minőségileg nem tudom mennyire jó az, többiek lehet tudják.

Amit tudnék adni, az osztályzott szemcseméretű szűrőhomok, 20 kilós zsákban.

Ha rendelnél mellé valamit és összejön 15.000 Ft-nyi áru, ingyen van a szállítás. Ha csak Pestre kellene, akkor elég 8.000 Ft-nyi rendelés. Egyébként 1000 Ft a szállítás.

Itt tudsz/tudtok nézelődni:

www.medenceszerek.hu

Homok nincs fent az oldalon, ezért itt írom az árat.

Kvarchomok szűrőtöltet 0,4 - 0,8    20 kg     2500 Ft

Szűrőhomok                   0,7 - 1.2    20 kg     2400 Ft

Előzmény: Joke84 (44158)
pajaci Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44162

Két 60m2-es fóliasátram van ilyenből, az egyik 8. éves. Lehet valami hitvány fajtát kaptál.

Előzmény: Joke84 (44161)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44161

Volt már fekete mezőgazdasági fólia is, az is szétment 1 év alatt

Előzmény: pajaci (44160)
pajaci Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44160

A fekete fólia kibír vagy 10 évet.

Előzmény: Joke84 (44158)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44159

Teljesen extázisba estem ettől a jó hírtől!

Kösziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii -)

Előzmény: nyárimádó (44150)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44158

Az a baj, hogy az ilyen nem játszik, mert bár Pesten lakok, Baranyában van a medence, szóval oda kéne postázni. Ezért igazából websopra gondoltam, van olyan amelyiket ajánlott?

A másik: Én is azzal küzdök már évek óta, hogy mi kerüljön a medence alá. Homokon van a puha falú medencém, eddig mindig fólia volt alatta, amit viszont a nap általában megevett. Most keresnék valami jobb anyagot. Olvastam itt a linóleumról meg a geotextilről. Igazából nekem az a lényeg, hogy a homok "felett" tartsa a vizet, azaz ne mossa el a homokot és strapabíró legyen? Erre jó a geotextil?

Előzmény: Fehérpárduc (44157)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44157

(nem tudom merre laksz) Sóskúton a homokbányában van mindenféle, ha jól emlékszem olyan ~35-40 forint körül van 1 kg.

Előzmény: Joke84 (44156)
Joke84 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44156

Sziasztok!

Hol érdemes homokszűrőhöz homokot venni? Amit keresek még, az 38/38-as toldó és 38/32-es szűkítő.

Köszi előre is.

Nonamona Creative Commons License 2014.05.13 0 0 44155

az ember gyereke néha benéz olvasgatni....... jaj :D

Előzmény: Blue_Sky_007 (44153)
Fabrik Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44154

Sajnos menthetetlen. Nem a szokásos gyertyás megoldás volt, hanem olyasmi, mint. egy repülő csészealj. Fehár-szerű színben volt, de ripityára tört

Előzmény: nyárimádó (44149)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44153

Nekem a kék halacskás, meg a delfines tetszik. Bár van akinek a sellős az esete. De pingvineset ne vegyél, mert az rosszat jelent nyáron (hideg lesz).

Előzmény: Törölt nick (44152)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44152

4,57 x 1,07 vagy 1,22 m-es felfújható szélű fürdőmedencét szeretnék vásárolni. Várom szives javaslatotokat és véleményeteket, hogy milyen tipusút vegyek.

Ali-bá Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44151

Ha alul műanyag padló, rajta a geotextil és rajta a medence akkor bepállik vagy oldalra kiszellőzik a geotextil? (Csak 2x3m.) Hőmérsékletkülönbség nincs, legfeljebb valamennyi fröccsenő víz.

Előzmény: nyárimádó (44148)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44150

Egész hétre xar időt mond, főleg csütörtökre. Én várnék a betonnyal.

Előzmény: kergezergexy (44142)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44149

Milyen szűrő lett kuka ? Menthetetlen?

Előzmény: Fabrik (44146)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44148

Ne érintkezzen beton és medence. Nekem geotextil van közöttük. Valaki szerint még így is kemény, szerintem nem. A lényeg, hogy vízáteresztő legyen a lecsapódó pára miatt, a sima fólia ezért nem buli.

Előzmény: murray (44144)
Piki Patos Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44147

Semmiröl. Ugyanis rájöttem h csak idénre tervezed úgy a felállítást. Én most gondolkozok a lamináton, vagy valami kicsit vastagabb talpfán, abba be is tudnám csavarni vagy szögelni. Ugyanis töltéskor lehet 1-2röl lecsúszna, vagy maga alá gyürné linóleumot... Na majd kiderül.

Előzmény: Pzsolt64 (44136)
Fabrik Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44146

Mostanában csak olvasgatok, de kis segítséget kérek. Van egy csővázas, 4,57-es medencém (kb. 18 m3), amihez volt homokszűrőm. Sajnos a belső szűrő az enyészeté lett, így nagyjából kuka (a szivattyúnak nincs baja).

Ha esetleg tudtok, vagy láttok jó árban elég nagy homokszűrőt, légyszi írjatok.

Köszi előre is!

sur5al Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44145

Milyen gumilapot vettél? Méret, ár? Mondjuk nem csak medence alá érdekelne, hanem kosárpalánk elé betonyra puhítónak.

Előzmény: bekom (44026)
murray Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44144

csővázas fóliás medence alá mit rakhatok? térkő vagy sima beton is jó? nem sérti meg az alját? köszi

sur5al Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44143

Sziasztok!

Írtam erről a sok pici lyukas aljú Intexről. Mi van, ha veszek egy erős átlátszó fóliát, belevágom az aljába és körben egy kb. 10centis csíkban jó alaposan beszilózva beragasztom? A szilóval leragasztott nejlon megállítaná a szivárgást vajon?

Kösz, ha tudtok segíteni.

Előzmény: sur5al (43942)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44142

Első nekifutásra meg vagyok elégedve magammal.-)

A gépészeti dolgokat az egyik sarokba tervezem. /Mint ahogy Nyárimádó tagtársunk is írta!/

Ha megtudnám venni a szomszéd telkét, rögvest építenék egy nagyobbat.-)

Holnap hozzák a vasanyagot, bevasalom kettős vasalattal. Remélem egy nap alatt kész leszek ezzel és szerdán kezdek betonozni.

Megcsináltam tegnap a betoncsúszdát, /sz...rá áztam kétszer -))/ hogy ne kelljen vödröznöm a betont.

/Nekem bejönnek a szűk aknák!-DDD/

Előzmény: bgaby (44141)
bgaby Creative Commons License 2014.05.12 0 0 44141

szerintem az akna mérete sose lehet elég nagy...

jól tervezd meg, figyelembe véve a későbbi bővítéseket is - nagyobb szivattyú a mostani helyett, homokszűrő tartályméret, csövek, kis szivattyú a vízmelegítő keringetéséhez, elektromos kapcsolók, táblák..., stb.
és nagyon nem hátrány, ha Te is beférsz az aknába :)

megtapasztalás után nálam minden eszköz csappal kizárható a keringető körből, így a kiegészítők (UV, vízmelegítő) meghibásodása esetén nem kell az egész medence vízszűrését leállítani - nyáron 40 fokban.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=68645501&t=9097176

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=68854774&t=9097176

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111539768&t=9097176

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=66095972&t=9097176

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=66096456&t=9097176

Előzmény: kergezergexy (44126)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44140

Éppen a hiányzó puffer kapacitást biztosító anyagok hiánya miatt.

Na már ma nem írok többet, pedig nem is ittam. ;-)

Előzmény: Blue_Sky_007 (44138)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44139

Én CSAK frissítésre  használom.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44138)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44138

Én frissítésre CSAK használom. Leginkább azért mert a TDS-e és a kalcium keménysége 0-hoz közelít. Ugyanakkor az algásodásra való hajlama jóval magasabb mint a csapvízé. Önmagában nem ajánlom, mert a pH-ja könnyen borul, nem lehet egyensúlyba tartani. Éppen a hiányzó puffer kapacitást biztosító anyagok hiánya miatt.

Előzmény: Fehérpárduc (44137)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44137

Esővízzel feltölthető egy kerti medence? - persze nem a fizikai megvalósításra gondolok :)

Pzsolt64 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44136

Miröl?

Előzmény: Piki Patos (44123)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44135

Üdv!

2010- ben vettem, azaz már 4 szezont lehúzott velünk. Még bírja, de már szemezni kell egy másikkal.

Csak újat érdemes venni, vagy egy olyan embertől 1 szezonost, aki azért árulja, mert nem tudta rendben tartani a víz minőségét.

3-4 évest már nem vennék meg.

Üdv

Előzmény: zztopp (44134)
zztopp Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44134

Üdv mindenkinek!

Azoktól kérdezném, akiknek van tapasztalatuk: meddig bírja egy csővázas medence a használatot átlagos igénybevétel mellett?

Vennék egyet használtan, de nem szeretném, ha a fólia része el lenne öregedve, ha ez egyáltalán előfordulhat. Bár gondolom az UV előbb-utóbb kivégzi. A csőváz állapotát szemrevételezéssel is meg tudom állapítani, de a belső része kicsit más.

Az mondjuk gyanús, hogy a használtan kapható medencék mindegyike 3 év körüli. Lehet, hogy ez az élettartam határa??

Kérek mindenkit akinek van ez irányú tapasztalata, ossza meg velem!

Köszi!

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44133

Mert kevered. A hardness az a kalcium keménység, és amit értéket írtál az helyénvaló. A TDS az más, olvass utána.

http://www.poolandspaadvice.co.uk/balance.htm

Előzmény: mitvisz1 (44130)
pajaci Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44132

Rákattintasz az adblockra, és szűrés tiltása ezen az oldalon.

Előzmény: mitvisz1 (44131)
mitvisz1 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44131

Helyesbítek chrome-al bejön , firefoxnál lehet az adblock megfogta

mitvisz1 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44130

Köszi , egy régebbi beírásban az optimális értéknél olvastam : Hardness     200 - 270 ppm - ez jóval alacsonyabb .

Egyébként a honlappal próbálkoztam előtte de nekem nem jön be csak egy üres oldal !

Előzmény: Blue_Sky_007 (44127)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44129

Apropó. Többször volt szó a homokszűrőből a homok kivételének szükségességéről a télen (vagy sem).

Tegnapi tapasztalatom, hogy a tavaly úgy tettem el a homoktartályt, hogy a téliesítésnél a leengedésre kerülő kb. 2m3 vizet visszamosás üzemmódban engedtem át rajta, és életembe először nem vettem ki és mostam át a homokot kézzel. Tegnap ránéztem a tartályra és a benne lévő homokra, és ....hát.... szóval büdös volt, és nem volt gusztusom így visszakötni a medencéhez. Ezért tegnap kivettem és a szezon kezdete előtt kivettem a homokot és átmostam.

Számomra egy tanulsága volt (amit eddig tudtam), csak tiszta száraz homokkal rakom el a szűrőt. Büdös volt, nyálkás, és egy csomó bogártetem volt még benne. Most átmostam kihipóztam és így már lesz gusztusom bekötni.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44128

Cseréld ki. Az amcsiknál szinte csak ezt használják az intex ultra medencéknél. Csak figyelj a kivágásra és a felszerelésére, mert ha elrontod, akkor nincs visszaút.

Előzmény: zepj (44120)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 44127

Hagyd benne, az az érték qrva jó.

A leírások szerint 1500ppm-ig nem érdemes lecserélni.

De ugye van egy honlapunk (nem akarok reklámozni), ahol ez IS le van írva:

TDS és TA összezavar mi micsoda

TDS=Total Disolved Solids - teljes oldott szárazanyag tartalom . Arra jó, hogy megmutatja, mennyire használódótt el a medence vizünk. Megmutatja a jelenlegi állapotát amiből lehet következtetni, mikor kell frissíteni vagy teljesen lecserélni. Minden anyag ami a medence vizébe kerül (klórtabletta összetevői, pH változtatók, az emberi testről, madárkaki, stb..) növeli az értékét. Az ioncserélt víz TDS-e 0ppm, az ivóvizeké 500ppm, a medence vize 1500ppm-nél NEM LEHET több. Amire még jó a TDS mérő, hogy megmutatja a kútvíz használhatóságát locsolásra. :-)

TA=Total Alkalinity lásd lentebb

Előzmény: mitvisz1 (44119)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44126

Fején találtad a szöget!-)

Előzmény: nyárimádó (44124)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44125

Szerintem jobb, mint a belógatós.

Előzmény: zepj (44120)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44124

A kimaradt helyre egy aknát csinálhatnál a gépészetnek.

Előzmény: kergezergexy (44117)
Piki Patos Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44123

Van fotód róla?

Előzmény: Pzsolt64 (44122)
Pzsolt64 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44122

Én kérek elnézést ha megbántottalak.

Nekem tavaly kb 5 cm-t sülyedt meg a láb de csak ott ahol a locsoló belocsolt.

Ezért vettem a müanyag lapot a 16db 5200ft volt. Kb 5X lessz nagyobb a felfekvő felület.

Előzmény: Piki Patos (44112)
Pzsolt64 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44121

Minden elismerésem. Te már akkor vizes lettél mikor még kész sincs. :-)

Előzmény: kergezergexy (44107)
zepj Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44120

Sziasztok.Tanácsot szeretnék kérni szkimmer ügyben.

Most egy intex belógatós szkimmerem van amit homokszűrővel hajtok.Tervezem lecserélni mert elég beteg, és azon töprengek hogy nem lenne e jobb az oldalfali szkimmer amit úgy kell felcsavarozni a palástra.15x15 cm-es a szabad nyílása és 8900 ftért árulják.Csak nem tudom hogy beszívná e rendesen a felületi szennyt.

Ö lenne az.

mitvisz1 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44119

Három éves a vizem gondoltam lecserélem. A medencés haverom szerint ez úri huncutság cserélődik az a feltöltésekkel . Gondoltam sok az a 20 m3 csak úgy kidobni ezért vettem egy TDS mérőt - 590 ppm a víz . Ha most visszatöltöm rendes szintre csapvízzel akkor lesz kb 500 ppm,

Szerintetek ezzel nekiindulhatok az idénynek vagy mennyi az optimális érték ? Akinek van mérője megnézné mi az érték ?

A medence alapozás nálam : minimális aprósóder a szintezéshez , megmaradt díszburkolat hirtelen ötlettől erre lepakolva a vakondok ellen , akartam alá lépésálló hungarocelt de baromi drága volt ezért sima 2 cm-es fehér hungarocel - a táblák széles ragasztószalaggal összeragasztva , fekete fólia , csővázas medence rá .

A lábak lejjebb süllyedtek persze de azért működik a medence.

kergezergexy Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44118

Újabb "állomás".-)

kergezergexy Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44117

Mert kereket nehezebb lett volna ásni.-))

Előzmény: bgaby (44115)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44116

Akkor meg is egyeztünk.

Majd szólok, mikor jöhetsz.

:o)

Előzmény: kergezergexy (44113)
bgaby Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44115

öööö...

és akkor miért ástál ilyen szép, szabályos téglalap alakú gödröt???

Előzmény: kergezergexy (44114)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44114

Szia.

Nem változott semmi, eddig is kerekben gondolkodtam.

Szeretem a kerek dolgokat, valószinűleg.-)))))

Előzmény: bgaby (44111)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44113

Kizárólag Unicum párti vagyok.-D

Előzmény: MZ/Y (44109)
Piki Patos Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44112

szoktam,de nem tünt fel, vagy átsiklottam felette. bocsánat.

köszi az útbaigazítást!

Előzmény: Pzsolt64 (44106)
bgaby Creative Commons License 2014.05.10 0 0 44111

Szia,

változott a medencetípus és a forma?

Közben a másik fórumon nagyon részletesen leírták egy készítés fázisait:

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=1327909&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9066189

G.

Előzmény: kergezergexy (44104)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44110

Áh... legyen inkább mégis kerek! :))))

Előzmény: nyárimádó (44108)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44109

Sose értettem ezt a hozzáállást, én az ellenségemnek bármit képes vagyok kívánni. :c)

Ha majd nálunk jársz, ígérem, tartok ernyőt föléd, míg ásol. Ha hideg lenne, teával, ha meleg, akkor sörrel támogatlak. :c)

Előzmény: kergezergexy (44107)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44108

Nem jó, temesd be és kezd elölről:-) :-) :-) 

Grat!

kergezergexy Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44107

Az ellenségemnek sem kivánom ezt. A termőföld még rendben ment, de az agyagot ásóval kellett lefeszegetnem.-(

Minden délután bezavart az eső, ha nagy volt, két napig rá sem merészkedhettem.-(

Előzmény: MZ/Y (44105)
Pzsolt64 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44106

KB 5 hozzászólással elöbb irtam, hogy Én mit rakok alá.

Nem szoktál vissza olvasni? KB 2 hete erröl szól a fórum.

Előzmény: Piki Patos (44099)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44105

Jól néz ki.

Ha pár év múlva nosztalgiázni lesz kedved, megcsinálhatod nálam is. :o)

Én nagyjából lemondtam a komoly medencéről, a másik fórumban látott, gazdaságos módon 1 millás ár nekem sok(k).

kergezergexy Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44104

Itt tart az "ügy"!

Egyedül kiszedtem 16 m3 földet és ezt széttalicskáztam a kertben. Ma bezsaluztam /életemben elöször, egyedül/, holnap ráküldök néhány talicska sódert. A jövő héten bevasalom és lebetonozom /természetesen azt is egyedül/ Ez van.

Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44103

A peremesnél is lefelé ható erő van csak a medence alatt, 80cm vízmagasságú medencénél ~400kg nyomja a föld felé a fél négyzetméteres táblákat. Ha ez valami miatt elcsúszik, akkor vagy alatta a talaj változott, vagy nincs teljesen vízszintben a medence alja.

Előzmény: laca5 (44102)
laca5 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44102

Ja, persze, ha vannak lábak, akkor nem csúszhat szét.

A peremesnél nincs semmi ami leszorítsa körben.

Előzmény: szilacus (44101)
szilacus Creative Commons License 2014.05.09 0 0 44101

A nikecelt csak egymás mellé raktam majd erre raktam a medence saját alátét fóliáját.

Mivel lassan engedem bele a 19 m3 vizet így nincs mitől elmozdulnia, a lábak 16 helyen fixen tartják.

Ősszel a nikecelt is felszedem, ezért nem ragasztom.

Előzmény: laca5 (44096)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 44100

Mail ment.

Előzmény: Piki Patos (44099)
Piki Patos Creative Commons License 2014.05.08 0 0 44099

Sziasztok!

Lassan itt a medizés ideje. Adódott tavaj egy problémám az újonan felállitott csővázas medimnél. Mivel eddig puhafalum volt igy a linoleumos alátét nem okozott problémát. Most ugyanis az történt h az cső oszlopok egy pár helyen átszúrták a linoleumot és megdölt, sulyedt a medence azokon a pontokon. Igy:

Utólag sikerült megemelni a kritikus pontokat és alátétfa darabokat tettünk az oszlopok alá.

Nos idén nem szeretnék ugyanebbe a szituációba esni, igy tippeket szeretnék kérni tőletek ki mit tenne a csőoszlop alá, már összeállitás és töltés előtt?

Más: Lassan oldódó maxi - kombi klór tabletta 5 kg-os kiszerelésben, 90 %-os klórtartalommal, algaölő és pelyhesítő adalékkal látot e valamelyik multi áruházban? ha igen hol és kb mennyiért?

válaszokat előre is köszönöm, üdv: Piki

Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.08 0 0 44098

Ha megtört, akkor túl kis ívben hajlítottad. Amikor nagyon melegen süt a nap, akkor próbáld meg a kiegyengetést, de sok reményt ne fűzz hozzá.

Érdekes, hogy törhetett meg a tetőn? kinyomattad rendesen a vizet ősszel?

Előzmény: Sri. Gergő (44097)
Sri. Gergő Creative Commons License 2014.05.08 0 0 44097

Sziasztok, kicsit elkeseredtem...tavaly megcsináltam 100m lpe-ből a solárt...télen rengeteg helyen megtört a tetőn...leszedtem újra akartam tekerni, de kismillió helyen megtört...tippek? dobjam ki vegyek újat? vegyek gyári solárt? vagy ha kicsit melegebb időben kiegyengetem jó lesz? mivel érdemes összekötni? gyorskötözőt megette az uv kevesebb mint 1 év alatt :( szoval el vagyok keseredve, medence feltöltve nincs mi fűtse... :(

laca5 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44096

A Nikecellt összeragasztod valamivel, vagy csak úgy, egymás mellé rakod le? Nem nyomja közé a víz az aljfóliát?

Előzmény: szilacus (44095)
szilacus Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44095

Az én medencém alatt (fél szezonban mivel augusztus 3.-án vásároltuk), 04-es sóder( ezt tudtam vízszintezni), utána rá 5 cm-es lépésálló nikecel, legvégül a medencéhez kapott alátétfólia.

Most annyit változtattam hogy 10 cm mélységben a földet kiszedtem ( így a 04-es kavics nem tud szétfolyni. egy fajta zsalu ), majd geotextíliát raktam (mert tavaly a tarack majdnem átfúrta a nikecelt) és erre kb. 4-5 cm 04-es kavics került.

Előzmény: Fehérpárduc (44089)
Pzsolt64 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44094

Nézz körül itt : http://www.recyclen.hu/hu/?page_id=41

Énis innen veszek.

Villámvédelmi lemez.

Előzmény: laca5 (44083)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44093

Én nagyon nem szeretem a macskákat, és enyhén fogalmaztam, de a medencében nem feltétlenül tesznek kárt. Szomszédnál tele a felfújható perem macska lábnyomokkal, de ki nem lyukasztották. Igaz, saját macska, az talán békésebb, mint az idegen. Tegnap egy ..... (cenzored) macska éppen madarat akart fogni a kertünkben és még nem is akarta érteni, hogy jobb, ha elinal.

Előzmény: fede941 (44090)
Betti716 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44092

Sziasztok. Segítségeteket kérném. Van egy 3.60m-es puhafalú medencénk, papírszűrővel és takaróponyvával. Egy szezont használtul. Mennyiért lehet eladni? Mi 25 ezerért vettük, plusz a takaróponyva pár ezerért tavaly.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44091

1. az jó lesz bármelyik.

2 kígyó, kutya, varánusz bármi jó a macska ellen, ha a medence köré tekered.

Előzmény: fede941 (44090)
fede941 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44090

sziasztok 3 m átmérőjű felfújható falú medence kapcsán lenne két kérdésem:

1,. homkágy és a medence alja közé mi vált be többeknek? geotextil? linoleum? más?

2., mit kellene köré tekerni, hogy a macska ne karmolja ki rögtön?

köszi előre is.

Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44089

Vékony 2-3cm réteg homok miért nem jó?

Előzmény: lkwrwv7rfl (44085)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44088

Több olcsó megoldás is lehet: pld egyszerűen fával ki kell zsaluzni (vagy ha olyan a talaj, nem homokos, akkor a földet is elég kiásni körben zsalunak) és kell egy kis beton keverni bele kézzel. Vagy van interneten is apróhirdetésekben, sokszor ingyen is elvihető járdalap... Esetleg zúzott kő és felette rá egy keményfa talp.

Előzmény: nyárimádó (44087)
nyárimádó Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44087

A csővázas lába töltéskor mászik kifelé. 1 db térkő kicsi amúgy is, 40x40-es járdalap lenne az ideális neki. Na de abból meg van vagy 12-14 db, költséges.

Előzmény: laca5 (44076)
Fagyosnapok Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44086

Majd ha elmúlnak a fagyos napok lesz !!!

lkwrwv7rfl Creative Commons License 2014.05.07 0 0 44085

Megpróbálom duplán én is, csak egy rétegben én is éreztem a beton egyenletlenségét.

Előzmény: laca5 (44082)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44084

Oda kell a kemény "talpalávaló".

Előzmény: laca5 (44083)
laca5 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44083

Az okés, hogy a medence alatt betonkemény lesz a homok a víz nyomásától, de körben, ahol nem préseli a víztömeg, a lábak alatt nem lesz olyan tömör a homok, csak ettől tartok.

Majd szerzek valami lapos anyagot oda.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44077)
laca5 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44082

Én az OBI-ban vettem polyfoam szerű anyagot, amit a laminált padló alá tesznek (gondolom).

25m*110cm*3mm.

Két rétegben, egymást keresztezve fogom lerakni, mert ha csak sávokat vagy táblákat használtam, a víz benyomta az aljfóliát az illesztésekbe és árkos lett.

A legjobb lenne egy táblából kivágni, de nem találtam 4m-es anyagot.

Előzmény: lkwrwv7rfl (44078)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44081

Én is csináltam mérést. Akkor hatásos, ha szakaszosan mozgatod a vizet.

Előzmény: MZ/Y (44080)
MZ/Y Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44080

Szerintem a fedés hatásos, nem hülyeség az üvegházhatás. A linkelt cikkben szereplő mérés is igen komoly hőmérséklet-különbséget mutat a sima és a burkolt cső között.

Előzmény: Egér Fogó (44070)
Laudat Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44079

Akkor megvárok,még egy-két rezsie csökkentést, addig veszek Duracel elemeket -:))

Előzmény: Egér Fogó (44075)
lkwrwv7rfl Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44078

Sziasztok!

Mit tegyek a medence alá? Valami költséghatékony megoldás kellene. Beton alapon van (lesz) egy 2x3 m intex medence. A beton úgy ahogy sérülés mentes, de egy 1-2 cm vastag alátét jó lenne.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44077

A medence alatt a homok nem mozog. Ha bánya homok akkor még jobb, a mosott folyami az nem olyan jó. A lába alá tegyél valamit, de úgy hogy a fóliát ne szakítsa ki.

Előzmény: laca5 (44076)
laca5 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 44076

Sziasztok!

Lesz egy új csővázasom, alá homokágyat teszek és lesz körben egy kerti szegély ami összatartja.

A lábakat mire tegyem, csak úgy a homokágyra, vagy tegyek a homokágyba térköveket a lábak alá, a homokágy síkjába?

Ha külön akar mozogni, szétszakadhat az anyag, ha nem teszek alá semmit, akkor valószínüleg elsüllyednek a lábak a homokban és megroggyan.

Lesz pár mm polifoam, de szerintem az nem elég a talpak alá.

Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44075

Értelme nincs, legfeljebb akkor, ha bekapcsolod. De úgy meg már húzós lenne a villanyszámla.

Előzmény: Laudat (44073)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44074

Csinálj belőle kerti zuhanyzót.

Előzmény: Laudat (44073)
Laudat Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44073

Üdv mindenkinek.

455x122 -es medansziém van és hozzá egy szolár szőnyegem , most kaptam egy 160l Hajdú bojlert.

Érdemes lenne bekötni, bejövő meleg víz kőrbe (grufoszt keringetőm van), nyerek vele valamít

vagy tok felesleges ?

Köszi.

Előzmény: Egér Fogó (44072)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44072

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118412436&t=9097176 Itt látható stormx kolléga megoldása, de az én hozzászólásaim között is van pár kép. Az övé szebben lett megoldva, és érthetőbb.

Előzmény: Sepu81 (44071)
Sepu81 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44071

Érződik a rutin.  :)

Csináltál ilyesmit? Képet küldenél?

Igazad van a hőtükör felesleges, hiszen szorosan fogom tekerni.

A párhuzamos tekercsekre nem is gondoltam. Egyelőre 1-et csinálok, és ha kevés, akkor a következőt párhuzamosan kötöm vele.

A ház fűtési rendszerében feleslegessé vált egy Grundfos szivattyú, majd összehasonlítom az adatábláját a medence szivattyújáéval.

Előzmény: Egér Fogó (44070)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44070

32mm a létező csőátmérő, ebből 68m tekerhető fel egy 2m átmérőjű csigába. Ilyen vastag csövet nem próbáltam, a tényleges hővezetésben a vízmennyiség nagy része nem vesz részt, feleslegesen lett mozgatva. Szerintem a 20-25mm vastag cső elég. Az optimális hosszúság 60-80m lehet, hosszabb darab esetén már lecsökken a napsütött felület, és víz hőmérsékletének különbsége - romlik a hatásfok. A legjobb megoldáss, ha vastagabb csővel vezetjük a vizet a medencétől le a szivattyúhoz, majd onnan a spirálba. A spirált érdemes három, vagy több párhuzamos, 60-80m hosszú párhuzamosan kötött darabokból összeállítani.

A gyári (keringető/szűrő) szivattyú nagy mennyiségű víz kis magasságon, nagy nyomással történő mozgatására van optimalizálva, ezért a fogyasztása is nagy, ami sokat számít, ha figyelembe vesszük, hogy szerencsés esetben napi 12 órát kell mennie. A fűtéshez elég egy fűtéskeringető szivattú is, ami folyamatos üzemre, alacsony fogyasztásra van optimalizálva.

A tükröző felület csak a legkülső menetnél, a nap felé eső oldalon számít valamit, talán pár ezreléket jelenthet. Cserébe koszolódik, tönkremegy. Az LPE alkalmazása azt sugallja, hogy szorosan egymás mellé kell tekerni a meneteket, így a hőtükör nem rúg labdába.

A plexifedés felesleges, esetleg a légmozgás hűtő hatását kismértékben, de csökkentheti.

Előzmény: Sepu81 (44069)
Sepu81 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44069

Több helyen olvastam, hogy hamar tönkrement. (Bár olvastam olyat is, aki évek óta használja.) Bizonytalan dolgot nem veszek. Nagyon fel tud bosszantani, ha valami idő előtt tönkremegy. Inkább csinálok akkor kicsivel többől házilag olyat, ami tartós.

Amik azóta felmerültek bennem:

- ha jól számolom átm 30 mm-es, 100 m hosszú cső kb 2m átmérőjű körnek tekerhető fel.

- 100 m nem túl nagy ellenállás a kis gyári szivattyúnak, amit a medence mellé adtak? Szerintem elég nagy nyomásveszteség van akkora hosszon.

- a jobb hatásfok miatt célszerű lenne valami tükröző felületre rakni (mondjuk alufólia)

- a jobb hatásfok miatt esetleg egy plexilappal lezárni az egészet

Előzmény: Egér Fogó (44062)
laller07 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 44068

Ez is egy megoldás :D  Azért ne így csináljátok ;)

Medence vegyszerek:

www.medenceszerek.hu

Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44067

Ezzel az Ezermesteres cikkel az a baj, hogy:

1) szerző keveri a KPE/LPE csöveket. Tudtommal 1,2 falvastagsággal nem készül KPE cső.

2) szakaszos üzemeltetés rossz hatásfokot eredményez.

3) meánderes elrendezés, ráadásul pillepalackokkal, ragasztással fűszerezve nagy meló, ráadásul drága, összevetve az LPE csigára fordítandó idővel és pénzzel.

Előzmény: Fehérpárduc (44066)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44066

Nézd meg előtte ezt.

Előzmény: Sepu81 (44054)
daveeeee Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44065

Köszi, ez már jól hangzik.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44064)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44064

Amióta medencézem (8 év?? már nem is emlékszem) meg van ez a típus (hasonló). Csak a gondoskodás a lényeg. Télire minden víz legyen kiszedve belőle. Ha kemény a vized akkor 3-4 évente ki kell savazni mert eldugul. És néha érdemes a zsíros lerakódásokat is kiszedni belőle, én ezt lefolyótisztítóval szoktam megtenni. Nekem tökéletesen üzemel.

Előzmény: daveeeee (44063)
daveeeee Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44063

Én tavaly ilyenkor vettem ilyen csodaszőnyeget. Még lusta voltam a kukába gyömöszölni de nemsokára az következik. A legfőbb baja hogy megette a nap pár hónap alatt. Lehet hogy takarni kellett volna? :)

A szezon végére több kis lyuk keletkezett rajta. Biztosan nem a túlnyomás miatt, amit a 25W-os kávédaráló okoz.

Meg aztán neked kell kivágni és beragasztani a csatlakozót. Azután vigyázni hogy nehogy erősebben mozdítsd meg, mert pucolhatod és ragaszthatod újra, olyan gyenge a ragasztás.

Tavaly is panaszkodott rá valaki, kár hogy nem hallgattam rá.

Most inkább egy ilyennel szemezek, ez masszívnak tűnik és talán nem szippantja össze a víz ha feldobom a tetőre. Ha valaki használ ilyet, érdekelne a tapasztalata.

Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44062

Nekem van némi tapasztalatom medencefűtés tárgyában.

Mostanra megnéztem azt a hirdetést. Hiába írják le a hirdetésben, hogy 4 négyzetméter a felülete, ha annak a felületnek nagy része nem vesz ténylegesen részt a hő hasznosításában. Relatív alacsony hővezetőképességű műanyag, ami a "csöveket" összetartja. Ha olcsón akarsz kijönni, akkor a munkadíjat ne számold bele, a csatlakozók filléres tételek. Amire rakod, az elhagyható.

Ha nem hiszed, akkor eldöntötted, hogy ilyeneket veszel. Nem tudom, mekkora medencét akarsz melegíteni, de erős a gyanúm, egy adag nem lesz elég.

Előzmény: Sepu81 (44059)
Sepu81 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44061

köszi

Előzmény: pgyafi (44060)
pgyafi Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44060

A baloldali keresőbe írd be: magic    - gyorskeresés innen.

Előzmény: Sepu81 (44059)
Sepu81 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44059

Az elmúlt 300 hozzászólásban nem esik szolárfűtésről különösebben szó.

LPE cső a legolcsóbb helyen a 100 m-es tekercs 12 eFt. Ehhez még jön a csatlakozók + valami amire rakom + a munkadíj. Nem hiszem, hogy olcsóbb, mint amit linkeltem. Még várok, hátha valakinek van tapasztalata solar medencefűtéssel.

Előzmény: Egér Fogó (44055)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44058

Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44057

Nem tudom, mennyiért, milyen szállítási költséggel tudsz beszerezni LPE csövet. A gyártók általában 200m tekercsben árulják, az a leggazdaságosabb.

Előzmény: Sepu81 (44056)
Sepu81 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44056

És olcsóbban jön ki? Ez amit linkeltem kb 4 m2.

Előzmény: Egér Fogó (44055)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44055

A jelek szerint az árérzékeny kategóriába tartozol. Ha van türelmed, és autód, akkor egy-két tekercs LPE csőből és néhány LPE idomból össze tudsz állítani hasonlót. Ebben a topikban jónéhány hozzászólás született ebben a témában.

Sepu81 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 44054

http://olx.hu/hirdetes/medence-futes-solar-magic-carpet-ii-kit-IDqZpo.html

Valaki használ(t) ilyet? Olcsón meg akarom úszni a dolgot, hiszen a medencénk is csak 20 eFt-t volt, de félek, nehogy valami gagyit vegyek. Valakinek van tapasztalata ezzel a medencefűtéssel? Szeretném a medencézés idejét meghosszabbítani a fűtéssel.

dearpi Creative Commons License 2014.05.03 0 0 44053

Ugye hogy milyen jó lett a kedved ? :D

Előzmény: kergezergexy (44052)
kergezergexy Creative Commons License 2014.05.03 0 0 44052

Valoban kedv csináló! A legolcsóbb 590e Ft.

De megnéztem a kutyakennel kinálatukat is, csekély 300e Ftért már kapható!-)))

Előzmény: dearpi (44051)
dearpi Creative Commons License 2014.05.03 0 0 44051
dearpi Creative Commons License 2014.05.03 0 0 44050

De ,az alga  támad :) 

Előzmény: nyárimádó (44045)
zsloti Creative Commons License 2014.05.03 0 0 44049

Még jó hogy kútból töltöttem fel így szinte ingyen volt :)

zs

Előzmény: Egér Fogó (44047)
zepj Creative Commons License 2014.05.03 0 0 44048

Köszi.Megnyugtattál.

Előzmény: nyárimádó (44045)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.05.02 0 0 44047

Mennyi csapvizet megspórolhattál volna, ha nem kapkodod el! :)

Előzmény: zsloti (44046)
zsloti Creative Commons License 2014.05.02 0 0 44046

Összerakva-feltöltve a medence- erre egy kis jégeső.....

Zs

nyárimádó Creative Commons License 2014.05.02 0 0 44045

Nekem nem ultravázas, de szalagos és köteles ( Bestway csővázas). Sosem volt függőlegesen a láb, az alja kicsit kifele áll töltés hatására. A szalag majd megfeszül, ha akar. Tavaly új kötelet tettem a medencébe, a medence kör kerületére lett megkötve, a szalag laza maradt. De bírta a szezont.

Klór: ha most úgysem használod, klórsokkolhatsz is 3-5 mg/ liter értékkel. De lehet csak sima tablettával is elég még, a víz hideg, alga nem támad, terhelve úgy sincs a medence vize.

Előzmény: zepj (44043)
Frank Zappa Creative Commons License 2014.05.02 0 0 44044

Nagyon okos.....      Ha a pici elperecel, nem veri be a fejét a fa rácsos járóka szélébe mint én anno...

Szóval a készülődés...   Tegnap (május 1) megkezdtem az idei medence szezont! du. 2 körül, mikor végre sütött a nap rendesen bementem, és kitakarítottam a porszívóval az alját. Sajna a víz csak 22-23 fokos, nem volt nagy pacsálás, talán ha ma többet süt a nap, nagyobb lesz a melegérzet .

Szóval én elkezdtem...    a hideg után jön a jóidő, melegszik a víz, mindenkinek kellemes medenceállítást

Előzmény: bgaby (44032)
zepj Creative Commons License 2014.05.02 0 0 44043

Van valakinek Intexes ultra vázas medije?

Az a gondom hogy mára teljesen feltöltődött és alul ugye van a vastag kötél ami a lábakat tartja, az fölött pedig a merevítő szallag. Na most ha a lábakat teljesen függőbe állítom vízmértékkel akkor a szalag annyira laza hogy kb 3-4 cm- el el tudom húzni a lábaktól.lehet ez azért van mert hideg a víz és a medi fóliája nem tud annyit nyúlni még, és idővel megfeszül a merevítő szalag?Vagy a lábakat kell kicsit kijjebb húzni?Ill van e valami praktika arra hogy az alsó feszítőkötelet normálisan meg tudjam húzni és fixre kötni?

Bocs ha sokat és badarságokat kérdeztem de bennem a frász mert közel 20 köb víz van benne és nehogy bej legyen mert valamit elrontottam.

Még egy , hogy indulásnál kell e klórt tenni a vízhez ha igen akkor mennyit, vagy elég a kombitabletta amit egy, a homokszűrő után bekötött vegyszeradagoló juttat a vízbe.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44042

Szerintem szelektív hulladékgyüjtő "műanyagos" kukája megfelelő hely lesz neki.

Minek is van beépítve a termékdíj a vételárba ha nem veszi át a hulladékudvar? Megoldásra nem tudtak választ adni, mi lenne a hivatalos elhelyezési mód? Így nehéz jogkevetőnek lenni.

Előzmény: pgyafi (44041)
pgyafi Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44041

Rossz, szemét, nagyméretű felfújós medencével mit lehet kezdeni, hova lehet kidobni?

Hulladékudvar nem veszi át.

MZ/Y Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44040

Egyre gondolunk, csak én *cell-nek írom, mert van hungarocell, nikecell, ... néven.

Igen, a lépésálló sem arra van kitalálva, hogy akkor felület kapja a terhelést. De, ahogy írtam, más rárakta és nagy gondja nem volt vele.

Előzmény: Katacska81 (44039)
Katacska81 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44039

Köszönöm.
A *cell jelentésével nem vagyok tisztában. :(
De akkor ez nekünk nem lesz jó, mert mindig raktunk a medence alá vízálló "hungarocellt" ( 2 cm-es lábazati szigetelőt). De ott nincsenek lábak, a terhelés szétoszlik.
Ahogy írod, lábakon áll, a lábak tönkreteszik ezt a hungarocellt - átlyukasztja, összenyomja és így a stabilitása is csökken. Vagy rosszul gondolom?

Előzmény: MZ/Y (44038)
MZ/Y Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44038

Azt igen.

Tulajdonképpen biztos szét lehet a palástosat is, csak szopás következő évben a fólia lukak pontos illesztése a palást lyukaihoz.

Ennél én csak egy dolgot olvastam, de az sem komoly: mivel itt a lábak viszik a terhelést, azok alá érdemes aládolgozni. Bár szerintem ilyenre írta valaki, hogy csak úgy rárakta a *cell-re, én minimum egy betonkockát biztos tennék alájuk.

Előzmény: Katacska81 (44037)
Katacska81 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44037

Fém vázas körmedence. Nem a teljesen merevfalú.

http://www.kertimedencek.hu/index.php/kis-medence/fem-vazas-kor-medence-305cm-x-76cm-detail

Ezt ugye szét lehet szedni?

Előzmény: MZ/Y (44036)
MZ/Y Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44036

Merevfalú a palástos?

Annak egy hátránya van - szerintem -, hogy nézegetni kell egész télen, mert szétszedés nélkül kell teleltetni. Amúgy ha "csak" 2x annyi, annyival illik is többet kibírnia.

Előzmény: Katacska81 (44033)
Katacska81 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44035

Pontosan arra lennék kíváncsi, hogy mik a keretes medence előnyei és hátrányai.
A puhafalút ismerem.
Macska, gyerkőc nincs, kutyák vannak, de nem tudnak a medencéhez menni.

Előzmény: Blue_Sky_007 (44034)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44034

A puhafalú felfújható peremes, vagy a keretes medence az ideálisabb?

Kinek a pap, kinek a papné - mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezeket kell mérlegelned. Ha sok macska van a környéken a felfújható peremes nem jó megoldás, mert folyton kilyukad a macsakaromtól (tapasztalat). A keretes medencék strapabíróbbak a tapasztalat szerint.

Idézet magamtól.

Előzmény: Katacska81 (44033)
Katacska81 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44033

Kedves Fórumozók!

Lassan itt a medenceszezon és a véleményeteket várnám a merevfalú és a puhafalú medencékre vonatkozóan.

Két évig 305x76-os puhafalú In..x medencénk volt (még van is, csak nyár végén tönkrement a szűrője. És a karimája is enged a szelepnél. Szóval kell egy másik.)
Viszont gondolkodom a merevfalúban is. De csak ebben a méretben.

Van értelme a dupla pénzt kiadni érte?
Mik az előnyei a puhafalúhoz képest?

A válaszokat előre is köszönöm

bgaby Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44032

gondoltam küldök egy képek

remélem mindenki készülődik már a szezonra

dearpi Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44031

Képtelen vagyok  :D

Előzmény: Blue_Sky_007 (44030)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44030

Van képed ilyet kérdezni? ;-)

Előzmény: dearpi (44029)
dearpi Creative Commons License 2014.04.30 0 0 44029

Milyen képen ? :)

Előzmény: Halfdan (44027)
Halfdan Creative Commons License 2014.04.29 0 0 44028

.

Előzmény: Halfdan (44027)
Halfdan Creative Commons License 2014.04.29 0 0 44027

Üdv
Hagyatékból maradt a képen látható 200g-os klórtablettából. 
Szívesen eladnám, ha esetleg kell valakinek.

bekom Creative Commons License 2014.04.29 0 0 44026

Sziasztok!

Lassan én is elkezdeném a medence alapot kiépíteni, és egy kicsit elbizonytalanodtam. Vettem a medence alá gumilapokat. Lerrakás szerint két lehetőségem van beton alapra, vagy döngölt sóderre. Eladó szerint az ő medencéjük is a második szerint van felállítva és nem süllyedt meg. Nekem most egy 4.8-as medence lenne rajta és félek, hogy a lábaknál nagyobb lesz a terhelés. Eddig puhafalúm volt így nincs benne tapasztalatom. Ha jól láttam már más is csinált gumilapos alapot a forumon. Ha van ötletetek,tapasztalatatok szívesen fogadom.

Köszönettel:

Norbert

dithke Creative Commons License 2014.04.28 0 0 44025

Sziasztok!

Tud valaki medence fóliában segíteni hol lenne olcsóbban beszerezni? olyan érdekelne pontosan aki a helyszínen méretre készítené, mint a tófóliákat. 

szilacus Creative Commons License 2014.04.28 0 0 44024

Ezek szerint hasonló a medencéd és télére nem szeded szét ? 

Olvastam már itt ,hogy lehet téliesíteni a szabadban, de a használati útmutató szerint +5C alatt nem érdemes tárolni.

Előzmény: Pzsolt64 (44021)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.28 0 0 44023

Nyúgodtan. Esetleg az esztétikai szempont mond ellent, de ugye a legfontosabb, hogy minél előbb melegedjen a víz. Egy fölül lévő átlátszó fólia borítás is rengeteget segít.

Előzmény: Fehérpárduc (44022)
Fehérpárduc Creative Commons License 2014.04.28 0 0 44022

Azt szeretném megkérdezni, hogy szabad-e/lehet-e/érdemes-e a fémfalú medence nap felőli oldalát feketére fóliázni annak érdekében, hogy jobban melegedjen a víz?

Pzsolt64 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 44021

Tavaly nem volt semmi és ahova a locsoló rendszer beért ott a láb megsülyedt.

Az idénre Én is akarok alátenni valamit de müanyag lapot nézek mert télire már nem akarom szétszedni. 

Előzmény: szilacus (44020)
szilacus Creative Commons License 2014.04.27 0 0 44020

Tavaly augusztus 3.-án lett fel állítva a medence, ugyan csak a lépésálló nikecelre, kb 2-3 cm.-t süllyedtek a talpak szezon végére.

Most azt terveztem hogy a talpak alá 20x20 cm-es. laminált padlót vágok, így a nagyobb felület miatt nem fog belesüllyedni.

Szomszédom már a harmadik hasonló medencéjét használja, szerinte az a jó ha a medence test és a tartó lábak együtt tudnak süllyedni, véletlenül sem szakad le medence testet tartó fül.

Nálad min van a medence alatt?

Előzmény: Pzsolt64 (44019)
Pzsolt64 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 44019

Hát szerintem ez nem biztos, hogy jó megoldás.

Nekem a csővázasmedence talpai szépen vagy 5cm-t besüppedtek a földbe.

Gondolod, hogy a lépésálló nikecel az megtartja a vázon és a lábakon kapott terhelést? 

Előzmény: szilacus (44017)
bajaichris Creative Commons License 2014.04.27 0 0 44018

Kedves Ultima!

Egy korábbi hozzászólásod alapján érdeklődnék.

A csővázas medence még mindíg üzemben? Azóta ugye még két év eltelt...

Köszi

Előzmény: ultima (29761)
szilacus Creative Commons License 2014.04.19 0 0 44017

Igaz még messze van a medence idény, de már elkezdtem a helyét kialakítani.

Ilyen a medencénk.

És a hely kialakítása időrendi sorrendben.

Tavaly is ezen a helyen volt.

A füves gazos részt kb.10 cm mélységben kiszedtem.

A földre geotextíliát terítettem, kapott egy műanyag szegélyt.

Folyami homokot rakok az 5cm.-es lépésálló nikecel alá.

A lépésálló nikecel és az alátétfólia majd a medence állítás előtt kerül lerakásra.

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.18 0 0 44016

Nálunk is egy talicska fér be hátra, onnan hordtam ( bár nem ennyit) ki az utcára.

Kb 40 m a táv. 

Előzmény: kergezergexy (44014)
Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.18 0 0 44015

Gratula! Én is nekiugrottam sk a gödrömnek, de nem volt hova rakjam a kitermelt földet miután a szomszéd azt mondta, hogy köszöni, de nincs szüksége többre...

a markolós el is vitte amit kiszedett.

Előzmény: kergezergexy (44014)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 44014

Ma végre elértem az agyagszintet. 

Kész csoda, hogy délután kitudtam mászni a gödörből. Nem fehér embernek valo foglalatosság ez. Egy Bobcat "segitségével" gyorsabban tul lennék az egészen, de ehhez csonkolnom kellett volna 3 ereje teljében lévő fát.

Inkább ások.-))

Előzmény: nyárimádó (44012)
bgaby Creative Commons License 2014.04.18 0 0 44013

uhhh, kemény... :(

én is most kezdem utolérni magam, az ünnep alatt küldök majd mailt.

Neked is Kellemes Húsvéti ünnepeket!

Előzmény: kergezergexy (44011)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.18 0 0 44012

Akkor Te gyorsabb vagy, mint én. Nálunk tégla, cserép és egyéb szemét akadályozta a munkát, majd megőrültem.

Később a kútfúrók is anyáztak a töltött föld miatt.

Jó munkát, hidd el, hogy százszor szebb egy süllyesztett medence...

Előzmény: kergezergexy (44011)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 44011

Mindenkinek kellemes Húsvéti Ünnepeket!

/Harmadik napja ások és még van kb. három nap míg kitermelem ezt a csekély 16 m3 földet.-)))/

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.18 0 0 44010

A medence terv megvan, a pénz már nincs:-) Volt egy üzlet, amit nem hagyhattam ki.

Azért csak most írok, mert favágás közben a szemembe csapódott vissza egy fadarab, és még csak most kezdek újra látni fájdalom nélkül. Kegyetlen élmény és félelem volt, hogy mi lesz az egyik szememmel... Bár apósom azt mondta, hogy van még egy tartalékban, ez nem volt vicces.

Lehet hogy még kibír a medence egy szezont, de az is lehet, hogy a Te régi medencédet most 35 eft-ért meg tudnám venni, mert van egy ilyen egyszeri kedvezményem egy multinál.

Csak éppen félek a 0.2- es beslső fóliától, és a fehér koszolékony palást színtől.

Még várok, hátha májusban lesz valami akció....

Előzmény: Ali-bá (44009)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.15 0 0 44009

Köszönöm! Tulajdonképpen én is aggódok néha és azért rágódok mindenen (sokak szerint tulzottan is) jó hosszú ideig. Visszanéztem a hsz-eimre már 2012 aug-ban írtam az elképzelésemről : "azért gondolkodom ilyen téglatest alakban, mert ilyennek van hely a melegházamban (3x5 m)". Azóta sokszor még álmomban is 'medencézek'. Néhány nagyobb dobásomnál (vizvezeték rendszer, fürdőszobai medence, ház kövezés) eddig nem volt gond, az idő engem igazolt, remélem most is megúszom (mármint az úszkálást) baj nélkül. Ha meg gond lesz, hát annyi! (Más ennyit se él.)

A medence projekted hogy áll?

Előzmény: nyárimádó (44008)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.15 0 0 44008

Neeem, csak jobb félni.

5 tonna víz az vagy 4-5 db autó tömege.

Féltjük a feneked:)

Előzmény: Ali-bá (44007)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.15 0 0 44007

Igen. Statikus, meg építész, meg faszakértő, stb. Aztán mással megcsináltatni ugye?

Akár sikerül, akár nem a munka öröme már megérte. Majd először csak kicsit töltöm fel, aztán óvatosan használom, ha nem akar működni, majd jelzi. Nézd meg a 47-es út menti házakat, egy se dűlt még össze, de szinte már mindegyiken látszik repedés. Ha gond van, akkor kitlepítem a medencét az udvarra, élvezem nyáron kint, mint eddig, télen meg beűlök a pálmák alá a helyére és olvasok, szundikálok, számítógépezek és lesek ki a fagyos világba.

Előzmény: nyárimádó (44001)
MZ/Y Creative Commons License 2014.04.14 0 0 44006

Azért kérdeztem, mert Debrecenben is remekül sikerült, a Tócóban gyakorlatilag kétszer kellett csinálni. Előre szóltak, hogy a győztes kivitelező túl olcsó árat adott, abból csak lenyúlás lesz, nem - normális - csatorna, de hát a vezetés okosabb volt. Aztán valahogy az EU-ból szedték ki a dupla munka árát, vagy legalábbis én nem hallottam, hogy a város fizette volna.

Előzmény: nyárimádó (44003)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.14 0 0 44005

Upppsz, de 800 kg/nm.

Valamit benéztem mikor fejben próbáltam számolni.

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.14 0 0 44004

Homok, sóder nincs mikor temetik vissza a gerinc csövet, már repedt el belőle.

Az utaknál is ez a helyzet, mikor az al-al-alvállalkozónak az alvállalkozója éppen 1-2 évre tudja megcsinálni az aszfaltot, ami az eredeti árnak a töredéke. Minőség nincs, csak lenyúlás. Tudok olyan teszt útszakaszokat a környéken, amiken traktorok járnak és lehet rajta még mindig száguldozni, pedig van vagy 20 éves. Pár folt van rajta össz-vissz.

Arra fogják, hogy Mo. Régen mocsár volt....

Na nem offolok tovább, mert kapok.

Klór, medence, uvc, nyár...:-) 

Előzmény: nyárimádó (44003)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.14 0 0 44003

Csak laktam, már mellette. A munkahely ott van mééég.

Sok ásni tudó embert vettek fel óccón, akik már 90 alkalommal vágtak el vezetékeket eddig. Bőrszínt nem írhatok:-)  Na meg az alkohol...mindent megisznak. Az egyikre a 3 m gödörben ráomlott a fal derékig, menni akartam segíteni, de már kiszedték. Pedig raktam volna még rá 2 lapáttal:-) 

Utcák sárosak, talán 8 év múlva kész lesz, már terepjáró vételen töröm a fejem:-) 

Előzmény: MZ/Y (44002)
MZ/Y Creative Commons License 2014.04.14 0 0 44002

off

Jól emlékszem, Te debreceni vagy, nem csak környékbeli?

Csak a csatornáról jutott eszembe, az Debrecenben (is?) úgy el lett bacba, ahogyan nem is lehet. De megoldották. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy szidják az EU-t, hogy kevés pénzt ad - hát a nagy lófa..t, túl sokat, túl könnyen.

on

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.14 0 0 44001

Elolvastam...én is aggódok, és aggódtam korábban. A ház le van magasról ejtve, a biztonság és az emberi élet fontosabb. Főleg, ha benne tartózkodsz éppen.

Off:

A kicsi ismét lázas, szombaton voltam arra, a gumisnál. Látom csatornáznak a szűk kis utcában, nálunk már kész. Bár vissza akarják bontani nálunk, mert úgy kimérték a gerincet, hogy nem arra folyik, mint amerre kellene, és nem is sikerült zárt rendszerré csinálni... Katasztrófa.

On:

Én a külső fal miatt aggódok, mert egy ilyen medencében nem csak lefelé hatóerők lépnek fel, hanem a víz mozgásából adódóan oldalirányú lengések is, melyek dinamikusak, és nem statikusak.

Még ha nem is 800 kg/ nm, de 630 kg/ nm biztos, ahogy a kolléga számolt a másik fórumban. Elvileg erős a szerkezet, de a külső fal....passz.

Osb lap?  Ilyen távoknál 2-3 réteg lapnak elégnek kell lennie, bár 630 kg, az egy fél autó....

Nagy fába vágtad fejszédet, statikus kellene, ami nekem sincs.

Örülök, hogy írtál.

Üdv

Előzmény: Ali-bá (44000)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.14 0 0 44000

Nyárimádó! Ha kíváncsi vagy, hogy hol tartok, nézz be ide: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9104263 , vagy gyere el megnézni.

kergezergexy Creative Commons License 2014.04.12 0 0 43999

Az a baj, hogy bármilyen "mezei" markoloval nem lehet bejönni.

Előzmény: MZ/Y (43997)
bgaby Creative Commons License 2014.04.12 0 0 43998

ezt kicsit soknak gondolom...

Bp-en nem túl nagy szakmai tudást igénylő munkára napi max.10-ért már lehet találni embert, sztem 2 ember 2 nap (napi 10 órában) alatt ki kell tudjon ásni 5x1 gödröt - az max. a fele a bobcat-es árnak

még az is lehet, h találsz olyan erős egyetemistákat is, akiknek jól jön a zsebpénz

persze hamarabb meglenne géppel, de még munkagépest is találhatsz jártadban :)

Előzmény: kergezergexy (43996)
MZ/Y Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43997

Bobcattel lehet, bár azzal is sokallnám, de egy mezei, 1 m3-es kanalas markolóval max. 2 óra, de a falusi emberünk - szerintem - egy óra alatt végezne vele.

Előzmény: kergezergexy (43996)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43996

Megkérdeztem egy céget, hogy mennyi is az annyi.-)

A cég szerint ez kb 10 órás munka /á = 5500Ft/óra/ + a kiállás mindössze csekély 22000 Ft.

Ma csak azért nem hivtam fel őket, mert féltem, hogy a jó neveltségem nem mutatkozna meg egyértelműen.-DD

Előzmény: bgaby (43994)
bgaby Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43995

válaszoltam is

Előzmény: kergezergexy (43992)
bgaby Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43994

a környéken pont akkor volt útfelújítás és nagyon lelkesen jött egy nagy traktoros markolós, és kb 1 óra alatt szedte ki a 6x4 gödröt :)

Előzmény: kergezergexy (43993)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43993

Még megvárom a holnapi napot, mert a másik bobcat-es csak holnap tud majd árat mondani. /Miután megnézte a helyszint/

Ásatott Töletek már valaki markoloval vagy bobcattel? /Csak kiváncsiságból kérdezném, hogy mennyi idő alatt lehet megcsinálni? A terület 5 x5 méter, 1 méter mélyen./

Előzmény: laller07 (43990)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43992

Szia.

Írtam emailt.

Előzmény: bgaby (43978)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43991

Köszi a lehetőséget, de mire eljut hozzám, a kiszállási dija, többszöröse lesz a munkadijának.

Előzmény: talajkoordinator (43988)
laller07 Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43990

Ha jól tudom Pécelen van, de Budapesten dolgozik általában illetve környező településeken. Árakat nem tudok, ha érdekes szólj és elküldöm az elérhetőségét.

Előzmény: kergezergexy (43986)
sirrra Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43989

Köszi szépen.

Előzmény: Frank Zappa (43987)
talajkoordinator Creative Commons License 2014.04.11 0 0 43988

Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43987

Szia!  Woodstock D46 a fantázia neve, én a  pilis-solar kft-nél vettem még a múlt évben (és tavalyi áron)...

Előzmény: sirrra (43979)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43986

Merre van helyileg? 

Mert én Budapest mellett.

Előzmény: laller07 (43983)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43985

Nem tom... nem vízálló szerintem és szétcsúszhatnak a toldásoknál. Ha igazam van, akkor az is beposhad(hat).

Nekem sima betonon egy geotextil van a medence alatt, de nekünk az sem kényelmetlen. 

Kinek a pap...

Előzmény: Nonamona (43984)
Nonamona Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43984

lépésálló nikecell???

Előzmény: nyárimádó (43967)
laller07 Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43983

Ha esetleg a Bobcat-es ajánlatok nem tetszenének szólj és adok elérhetőséget. Egy ismerősömnek is van, jó dolgozik, korrekt.

Előzmény: kergezergexy (43976)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43982

"durván 8 mm "

A viacolor felett Neked nincs apró kavics, vagy beton öntésből származő apró göb. Ezért nem lyukad ki, na meg hát a 8 mm polifoam vastagságtól.

Mielőtt elkezdte a munkát a kőműves, közöltem vele, hogy vízszintesnek és simának kell lennie a betonnak. Ettől függetlenül a betonom és a medence aljam nem érhetnek egymáshoz, ezért geotextil van közöttük. Sosem poshadt még be a medence alja, kivéve tavaly, mikor csak gyorsba állítottam fel a medencét, és a geotextilt ellőttem előtte másra. Tavaly mezgazd fólia volt alatta, a beton és a fólia is gusztustalan zöldes, algás trutyis volt ( nem engedte át a betonnak a lecsapódó párát):(

Szeritem a polifoam sem vízáteresztő, de ettől függetlenül ....

Előzmény: Luca_41 (43970)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43981

mielőtt =miután

Előzmény: Blue_Sky_007 (43980)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43980

Amit javasolni tudok.

1. ismerd kívülről a medencéd telepítési leírását.
  2. minden alkatrészt azonosíts be a telepítés előtt, na közben derüljön ki, hogy keresni kell, vagy hiányzik a dobozból.
  3. nézd meg a "honlapunkon" az amcsi videót ahol a csaj meg a "férje" ketten felállítanak egy medencét.
  4. gondold át mit miért és hogyan akarsz csinálni mielőtt az első három ponton már túl vagy.
  5. vágj bele 
sirrra Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43979

Szia, megkérdezhetem milyen megnevezés alatt fut ez a medence?

Előzmény: Frank Zappa (43931)
bgaby Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43978

az én emailem publikus, ha küldesz egyet, akkor tudok küldeni fázisképeket, leírást, stb.

bgaby Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43977

..vagy csak álmos??? :D

Előzmény: Blue_Sky_007 (43975)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43976

A talaj termőrétegét én ásom /ásnám/ ki. Az alatta lévő kötött agyagos talaj kitermelésére /Bobcat-tel/ két helyről várok ajánlatot. A szerelőbeton elkészitésére már megegyeztem egy vállalkozóval. 

A segitség a medence telepitéséhez /felállitásához, beüzemeléséhez/ kellene.

Üdv: Zerge

Előzmény: bgaby (43957)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43975

Most nem tetszik erteni a viccet vagy nem tetszik szeretni? ;-)

Előzmény: bgaby (43974)
bgaby Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43974

...ahaaa

szééépppp...(na nem a virág)

Előzmény: Blue_Sky_007 (43973)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43973

Aki "Kis Vrág-ot" árul. ;-)

Előzmény: bgaby (43972)
bgaby Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43972

nem tudom milyen "nyényit" szoktál kérdezgetni...

megmagyaráznáááád???

Előzmény: Blue_Sky_007 (43966)
bgaby Creative Commons License 2014.04.10 0 0 43971

mi már csak így - szezonálisan :)

Előzmény: nyárimádó (43964)
Luca_41 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43970

2007. óta 2 helyen állítottam fel, volt amikor mindkét helyen. Itthon viacolor van alatta, a nyaralóban homok. Erre van terítve a durván 8 mm vastagságú polifoam. Eddig sohasem lyukadt ki! Bezzeg a karima!

Előzmény: nyárimádó (43967)
Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43969

Köszönöm a tippet, megpróbálom náluk, egy T.I.P. szivattyúkkal foglalkozó ember szerint elég speciális dolgot keresek, az övékéi sokkal kisebb méretűek...

Mellesleg közölte, hogy szerinte lesz vagy 10 pénz...

Előzmény: Blue_Sky_007 (43945)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43968

Én egyedül ástam anno, elég vóót. Egyik haverom sem ért rá pont:-) 

Előzmény: Blue_Sky_007 (43966)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43967

A kavics a polifoamot sem kíméli. Az inkább kényelmi szempotból jó. Olyan anyag, ami védi a medencét alulról a gyökerek és kavics ellen a geotextil, mert az szőtt műanyag.

Parketta alá tettem ilyen 2-3 mm-es polifoamot, de a medencében lévő vízoszlop súlyától szerintem a kavicsnak nem lenne nagy akadálya átjutni rajta. 

Szerintem...

Előzmény: Luca_41 (43948)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43966

Bgaby ne vedd magadra!!!

De mint a viccben, az útszélen megkérded a "nyényit":

-Tízezerért mit vállalsz?

-Mindent!

-Akkor gyere betonozni!

Előzmény: nyárimádó (43965)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43965

:-) :-) :-) :-) 

Előzmény: Blue_Sky_007 (43958)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43964

Kezdőődiiik mán megiiint:-) 

Ez már a tavasz jele...:-) 

Előzmény: bgaby (43963)
bgaby Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43963

nevezhetjük így is :D

Előzmény: Blue_Sky_007 (43962)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43962

"Áskálódjunk" együtt????

Előzmény: bgaby (43960)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43961

Kösz, nekem nem kell, marad a föld felett (még).

Előzmény: talajkoordinator (43959)
bgaby Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43960

csak veled együtt ;)

talajkoordinator Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43959

hali. hol vagy helyileg? én kiásnám géppel neked.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43958

Segíts kiásni. ;-)

Előzmény: bgaby (43957)
bgaby Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43957

az enyém kb hasonló

mire lenne szükséged?

Előzmény: kergezergexy (43956)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43956

90 centire lesz a talajban és még 30 centi a föld felett.

Előzmény: bgaby (43955)
bgaby Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43955

süllyesztett vagy föld feletti?

Előzmény: kergezergexy (43954)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43954

Sziasztok.

Van olyan köztetek, aki segíteni egy medence telepítésben? 

Köszi Üdv: Zerge

Luca_41 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43953

Hm....

Úgy kérdezd meg, hogy medence alá valót keresel. Ha szerencséd van, akkor esetleg adnak el selejteset is, kilóra.  

Előzmény: Luca_41 (43952)
Luca_41 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43952

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft.

www.polifoam.hu/‎

1097 Budapest, Táblás utca 32
(1) 347 9800

Előzmény: Törölt nick (43950)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43951
Előzmény: Törölt nick (43950)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43950

Hol kapni normál áron 3 méteres medencéhez polifoam?

Geotextillel kb.  3000 Ft.

Előzmény: Luca_41 (43948)
laller07 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43949

Sziasztok!

Lassan kezdődik a szezon, ha szükségetek lenne medence kezelő szerekre nézzetek fel weboldalunkra. Folyamatos akciók, ingyenes házhoz szállítás, részletes használati utasítások és leírások. Csak megrendelitek, megvárjátok, nem kell rohangálni utána, kényelmes. 

www.medenceszerek.hu

Üdv

Luca_41 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43948

Polifoam a legjobb! Puha a talpadnak, és kényelmes rajta a járás, ülés.

Előzmény: Törölt nick (43946)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43947

Az apró kaviccsal és a betonélekkel van a hiba. Mi mindig lesterimobozzuk a betont medence összerakás előtt. 

A geotextil vízelvezető, a műanyag dolgok ( fólia, ponyva stb..) nem biztos.

Nekem geotextil szokott alatta lenni.

Előzmény: Törölt nick (43946)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43946

Mi viacolor burkolatra fogjuk tenni, mit tegyek alá (geotextil vagy az a műanyag ponyva).

Előzmény: MZ/Y (43943)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 43945

Probald meg az O-ring kftnel. Talan ok tudnak segiteni.

Előzmény: Frank Zappa (43944)
Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.08 0 0 43944

Üdv mindenkinek!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Hozzájutottam egy használt Ponds and Pools típusu Made in PRC szivattyúhoz, de van egy kis hibája: a tömszelence rugója eltörött, ezért folyik a víz belőle. Hol keressek hozzá alkatrészt, vagy valamilyen szervízt?

MZ/Y Creative Commons License 2014.04.07 0 0 43943

Ha sok lyuk van, az elég gáz. Szerintem csere. (Persze kérdés, mennyire ereszti a vizet, de alul nincs benne erősítés, mint oldalt.)

Viszont ki nem dobnám, vagy legalábbis az oldalából egy nagyobb darabot megtartanék foltnak, hátha kell még az újra.

Előzmény: sur5al (43942)
sur5al Creative Commons License 2014.04.07 0 0 43942

Sziasztok!

Van egy 2 nyarat használt Intex 3m átmérőjű puha falú, felfújható medencénk. Sajnos utóbb csak egy egyszerű ponyva választotta el a kőburkolattól ezért az alján van sok pici lyuk. Meg lehet javítani vagy ki kell dobni? Ha nem jó semmire, vágom ki, elég sok helyet foglal.

Köszi!

Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43941

Az a helyzet,hogy ha már egyszer belefogtam végig kell csinálni az egész " műsort" mindegy milyen idő lesz,visszarakni a téli takarót nem voltszivem...   Köszönöm mégegyszer a vízreengedős télifedés tippedet, simán megcsináltam vele a telet baj nélkül. A mezgaz fóliám megvan az valszeg visszakerül még rá, egyébként "már" 16 fokos a vizem, 14-ről indult...

Előzmény: bgaby (43934)
sssildi Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43940
sssildi Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43939

sssildi Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43938

Ha esetleg valakit érdekel, ...... az OBI oldalán láttam : Pavilon medence fölé

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43937

Tegnap volt egy kis eső, 1,5 liternyi víz marad rajta, a többi lefolyt.

Labda van a fedés alatt, így "elvileg" lecsorog a víz.

Előzmény: nyárimádó (43936)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43936

12 hónapból 8 hónapot nem használnám a medencét, és ez idő alatt kap szelet, esőt, havat....

Mondjuk a műanyagom nekem is kint volt, de az nem "rohadt". A fedéssel meg szívtam télen, mindig megrogyott a csapadékoktól.

Előzmény: Blue_Sky_007 (43932)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43935

Én emlékszem pontosan, mert akkor volt szétverve a ház. Április meleg és száraz volt, mikor nem volt cserép a tetőn májusban, akkor meg esett, mint állat:-) 

Ma meg kocsit akartam mosni és kint sütögetni, és esik. Mindig ez van...

Előzmény: bgaby (43934)
bgaby Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43934

nem emlékszem, h tavaly milyen volt az időjárás ilyenkor, de esetleg takard le vhogy esztétikusan egy átlátszó fóliával (maradjon légréteg), az sokat segít a vízhőfoknak, és vmennyire véd az éjszakai visszahűléstől is

Előzmény: Frank Zappa (43929)
bgaby Creative Commons License 2014.04.06 0 0 43933

igen, igen, így már emlékszem

én még kivárok, a 20 fokos kinti levegőnél max. a gyógyvizes ücsörgés jöhet szóba

pl. itt :)

Előzmény: Frank Zappa (43931)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43932

Nem nem bántam meg. Sőt. Nincs vele munka, attól eltekintve, hogy én leszedem a havat és az esőt a ponyváról, de ha nem tenném, se lenne gond. Még bele sem néztem, nem érdekel, meg úgyis tudom hogy tökéletes a víz belül. Ha meg nem lenne, akkor max 2 nap alatt rendbe hozom. ;-)

Előzmény: nyárimádó (43928)
Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43931

persze a beillesztés elmaradt...

Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43930

szépen töltődik a kútból...       estére a szkimmerig ért a víz

Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43929

Melegíteni egyenlőre az égiek fogják, van ugyan egy pár solar magic egységem, de a feleségem megunta, hogy a házfalnak támasztva üzemel, ezért két lehetőség van: vagy megoldom hogy a terasz tetőre telepítem fel, vagy sehova...  egyébként tavaly simán 30 fok völé ment a víz hőfoka a buborékos fóliával takarva. 4,6 m kőr alakú, kb 18 m3  gyakorlrtilag reggeltől estig éri a Nap

Előzmény: bgaby (43926)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43928

Blue!

Nem bántad meg, hogy fix, azaz nem elbontható a medencéd? Sok macera van vele télen?

Még mindig nem tudom milyet kellene venni, az egyik a garázsban pihen, a másikat az idő "eszi". Az össze és szétszerelés nem sok idő, de a másik téliesítéséről nem sokat tudok (tapasztalat nincs, csak elmélet).

Hó seprés stb...

Üdv

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43927

Elég száraz a teteje, bár lehet a talaj nedves. A második képen alul már van levél, majd akkor van baj, ha az, vagy a rügy megszárad. Akkor kuka...

Sajnos nincs még most sem eső, a téli csapadék is kevés volt a talajnak.

Kevés a víz a talajban :(((

Előzmény: kergezergexy (43925)
bgaby Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43926

de joooó, kezdődik :)

mivel melegíted a vizet? hány kbm?

az időjárás előrejelzés szerint május közepéig 20 fok körüli lesz a hőmérséklet, az meg nem túl sok...

Előzmény: Frank Zappa (43922)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43925

Türelem még van, igaz, lehet nem sokáig.

A "csodasövényem" távolról és közelről.-)))

Előzmény: nyárimádó (43919)
zsloti Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43924

Sziasztok

Hátha valakinek még nincs:)

És bocsi a reklámért

http://aprod.hu/hirdetes/kulteri-leszurhato-eloszto-idokapcsoloval-ID22N8X.html

zs

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43923

De gyors vagy. Az enyem meg horkol.

Előzmény: Frank Zappa (43922)
Frank Zappa Creative Commons License 2014.04.05 0 0 43922

Sziasztok!

Úgy látom, már mindenki készülődik, a szép tavaszias időjárás megteszi a hatását.

Lehet hogy egyedül vagyok vele, de én a mult hétvégén "kicsomagoltam" a medencét téli álmából.

Sőt!  Mivel hogy volt egy sérülés az alján teljesen leengedtem az egészet, kitakarítottam, újrafoltoztam(tavaly megcsináltam a vízalatti ragasztást, de elég bénán sikerült)és lealgaölőztem az egész fóliát.

Mivel a mdence üresen nem maradhat elkezdtem a feltöltést a szkimmer aljáig nehogy baj legyen.

Tegnap beraktam a gépészetet, ma pedig szintre töltöm, ha jó idő lesz, akkor május elsején nyitunk, pont úgy mint a Palatinus...

Csináltam egy képet a telefonommal, ha sikerül, felrakom...

Jó munkát  minden türelmetlen fórumozónak

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43921

Megtaláltam, köszönöm. Nem rossz a faminta palást, meg a szkimmer stb...

Előzmény: kergezergexy (43917)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43920

na meg továbbra is locsolni.

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43919

Kb 2 hét alatt kigyökeresedett volna vödörben, de így is meg kellene indulnia. 

Amikor energia füzet ültettem ( 20 cm-es pálcák), figyelmeztettek, hogy nehogy fejjel lefelé szúrkáljam le. De az látszott a pálcákon.

Ezt annyira kellett leszúrni, hogy éppen kint legyen a földből.

Persze őszi ültetés volt.

Türelem...

Előzmény: kergezergexy (43915)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43918

Ööö, kik ők? Esetleg egy link.

A pókeros boltban találtam ma rá az új  Intex ultra frame 4 x 2 x 1 m-es medencével, ami árban is türhető ( méretéhez képest), és egy szétszedhető télire. Jobban belegondolva 4 hónap max a fürdési szezon, utána csak útban lenne, na meg a téliesítéssel sem kell foglalkozni így. 

Ma írtam Nekik, és válaszoltak is...

Eddig ez a nyerő, az ebay-en is 300-350 euro+ posta.

Meglátjuk...

Előzmény: kergezergexy (43917)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43917

Ma voltam Pilisszentivánon medence "ügyileg". Nézd meg az áraikat, szerintem korrektek.

Előzmény: nyárimádó (43911)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43916

Talán egy-egy rügy van rajta. SAJNÁLATBÓL, hagyjuk.-))

Előzmény: yotti (43909)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43915

Természetesen "pálcikákat". Ezért a pénzért nem jár "iskolázott" földlabdás.

A szomszédok értetlenkedve nézik, hogy a felásott, elplanirozott "üres" földet miért locsoljuk. Egy méterről már nem látszik belőle semmi.-)

Nem merjük visszavágni, mert nincs mit.

Előzmény: nyárimádó (43913)
Nonamona Creative Commons License 2014.04.04 0 0 43914

úgy vágd vissza, hogy max 20-25 cm maradjon a föld felett. Majd elindul, ne izgulj, még nekünk is épp, hogy most kezd zöldülni!!!

Előzmény: kergezergexy (43908)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43913

Iskolázott gyökeres, vagy pálcikákat kaptál? Utóbbi még várathat magára, lényeg, hogy vizet kapjon.

Egy kis eső sem ártana, mert bevetettem pár hektár területet fűmaggal, de eső nélkül csak pénzkidobás volt.

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43912

Nálam sem hajtott ki, csak nagyon messzire is elnyúlt a gyökérzet, közel a felszínhez. Az ecetfa rosszabb volt, mert az hajtott amerre a gyökere futott. Évekig irtottam még...

Előzmény: Nonamona (43906)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43911

A medencétől ez távol volt, most az illatos loncomat akarja kiírtatni velem, aminek fantasztikus illata van, átlóg hozzá. Ez szép is és takar is. Persze elküldtem ismét panellba lakni, mert ez a duma más szomszédoknál bejött, nálam nem. A szomszéd fát vágott ki miatta:(

Medence:

Még nézelődök, az árak magasak az elmúlt 3-4 évvel ezelőttihez képest. Télire elpakolható sem lenne rossz, mivel hosszú a tél, és nem sok kedvem van /volna kerülgetni.

Bómax újság jött ma, de semmi extra nincs benne.

Üdv

Előzmény: Blue_Sky_007 (43905)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43910

Én mindig ősszel ültetek. De ne keseredj, várj még, nekem is csak most kezd elindulni a téli álmából.

yotti Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43909
Vissza kell vágni négy-öt rügyre!Nem kell sajnálni.
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43908

Végül megkaptam a 200 darabot, de b....ik nőni!-)) Ugy van azóta is, ahogy elültettem.

Ha betámadok és levágnék belöle 40 centit, akkor nincs ami kihajtson, ugyanis max 35 centis hajtásokat kaptam.-)

Előzmény: Nonamona (43902)
yotti Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43907
Na jólvan örülök,senkit nem akarok megbántani.Persze lehet ültetni csak egy picit kell odafigyelni,hogyha van az embernek egy pici ideje{ami nincs)érdemes a vastagabb ágakat metszőollóval levágni.
Előzmény: Nonamona (43906)
Nonamona Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43906

Lehet, hogy nekem szerencsém van, hiszen 40 cm-re már szikla van.  Így nyomát sem látjuk futásnak Évente 2-3 alkalommal vágjuk, igaz, akkor tényleg 30-40 cm-t. Locsolni nem kell. A vastag ágakat évente évente ritkítjuk. Ami szerintem a nagy hátránya, hogy télen semmit de semmit nem takar.

Miért esett volna rosszul??? Nem vagyunk egyformák, baj is lenne, ha mindenki ugyanazt szeretné! El van nézve! :D

Előzmény: yotti (43903)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43905

Hogy ON legyek a medencétől távol a bosszantó szomszéd házához közel kell ültetni. ;-)

Előzmény: nyárimádó (43904)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43904

Előnye, hogy gyorsan nő, igénytelen.

Hátránya, hogy 1-2-3 hét alatt 30-40cm-t is nő, azaz állandó nyírást igényel.

Nekem az utcán sóderes- homokos talajban is túl jól érezte magát, a gyökerei tényleg elfutnak messzire. 

A csatornázáskor gép tépte ki gyökerestül :)

Előzmény: yotti (43903)
yotti Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43903
Az én ismerőseim akik ültettek turkesztánit gyakorlatilag mind nagyon nagyon megbánta,hogy ilyet ültetett.Már szabadúlnának tőle de borzasztó nehéz kiírtani!Nagyon agresszív a gyökere is,méterekre elmegy és semmi nem marad meg körülötte.Már fiatalon is újnyi vastag ágak nőnek rajta,a sövényíró csak szenved.Mert ugye ez a növény alapjában FA!Nagy átverés ez a "csodasövény".Na gondolom ez az írás nem esett jól.Elnézést kérek.Azért tíz emberből kettőnek bejön.
Előzmény: Nonamona (43902)
Nonamona Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43902

Elsőre-másodikra engem is nagyon átvágtak, de addig veszekedtem velük, kiabáltam, hogy kicseréltek, pótoltak, házhoz szállítottak. Ma már óriási a sövényem!

Ne hagyd magad. Megéri, mert tényleg gyorsan kapsz szép sövényt!

Előzmény: kergezergexy (43900)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43901

OFF

Én vettem drágát és vettem olcsót is. Összesen 1 azaz egy darab nem eredt meg (emlékeim szerint 150-ből).

Nem veszett el egyik csomag sem.

On

Előzmény: kergezergexy (43900)
kergezergexy Creative Commons License 2014.04.03 0 0 43900

Sziasztok!

Megint bebizonyosodott, hogy "olcsó húsnak, híg a leve".-((

Rendeltem 200 tő csodasövényt, kb egy hónapja, 35 Ft/darab áron.

Első nekifutásra, a rendelt árú "eltűnt" a postán. /Állitólag hibás címzés miatt/

Második "kisérletre" kaptam 107 darabot, fizettem érte 9300 Ftot , 200 tő + postaköltség.

Harmadik megoldásra megkaptam a hiányzó 93 darabot és grátisként még további 10 darabot.

Eltelefonálgattam kb 2000 Ftot. Jol megmunkált földbe ültettem bele a "csodatöveket", naponta kétszer locsolom, a tövek megindulásának legkisebb jele nélkül.

ENNYI.-(((

nyárimádó Creative Commons License 2014.04.02 0 0 43899

Azt írják, hogy 10 évig él "csak". még várhatsz pár évet :)))

Amúgy nem fér( ne) ki a rácson?

Előzmény: bgaby (43898)
bgaby Creative Commons License 2014.04.02 0 0 43898

ő a 2. sün 2 napon belül

(az első sünit jó messzire elvittük, sztem nem ugyanaz)

a csirkenyak ízletes csalinak tűnik

csak a nyest nem kapott még rá, eddig csak körbejelölte...

bgaby Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43897

mindent csak a fittségedért :)

Előzmény: Blue_Sky_007 (43894)
bgaby Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43896

így helyes :)

Előzmény: nyárimádó (43895)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43895

Nincs is sok minden ezekben a "szaklapokban" :-)  Talán ezért 2 perc átfutni...

2 gyerek után én már nem kérdezek, csak a pedált nyomom.:-) 

Előzmény: bgaby (43892)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43894

Ha a nejem megtudná......

Előzmény: bgaby (43891)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43893

Megoldható. Csak ugye nálunk van fizikai és vegyi és nincs biológiai tisztítás. A kerti tónál meg van fizikai és biológiai tisztítás és nincs vegyi.

Előzmény: nyárimádó (43890)
bgaby Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43892

rossz helyen keresgélsz...

inkább kérdezz :D

Előzmény: nyárimádó (43888)
bgaby Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43891

itt az ideje, h legyen személyi edződ :D :D :D

Előzmény: Blue_Sky_007 (43885)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43890

Aha, már értem. Pár év múlva kíváncsi lennék hogy néz ki cakk-pakk a környezet, mikor beáll a növényzet és a körülötte lévő terep.

Egyik ismerősöm csinált egy ennél jóval kisebb tavat halakkal, de az algával bírkózott, meg a szivacs szűrőbetéttel. Azt hitte tiszta marad a víz, a halak miatt a vegyszerezés nem volt megoldható. Már rég beszéltem vele, akkor ajánlottam uvc lámpát neki. Lehett vett...nem tudom.

Előzmény: Blue_Sky_007 (43889)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43889

Nincs túltöltve. Ez kerti tó is egyben. Az a rész a "mocsaras" rész a vízinövényeknek.

Előzmény: nyárimádó (43887)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43888

Csak azérrr, hogy tudjuk mi kell Nektek:-) 

Előzmény: bgaby (43884)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43887

De miért van túltöltve?

A fólia van alul, és arra tette rá a lapokat. Nem is rossz, bár vasalás és egyéb nélkül nem igazán veszélytelen.

Szóval Kiskegyed...kb 2 perc alatt szoktam anya eme bibliáját átfutni.

Előzmény: Blue_Sky_007 (43883)
nyárimádó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43886

Ööö...ha nem veszitek reklámnak. A cégekhez semmi közöm, csak a neten keresgélek. De ezeket bárki megtalálhatja.

Nos:

www.wetro.hu

www.medencediszkont.hu

Talán a merevített oldalfalas masszívabbnak tűnik kinézetre...

De nem akarok beleszólni, ha építeni van kedved, tedd azt.

Üdv

Előzmény: Törölt nick (43882)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43885

Már nem vagyok olyan fitt csak azért. ;-)

Előzmény: bgaby (43884)
bgaby Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43884

neeeee... Kiskegyed???

bulvárosodunk??? 😜

Előzmény: Blue_Sky_007 (43883)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.01 0 0 43883
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.31 0 0 43882

Nyárimádó!

Tennél ide linkeket?! Kösz előre is.

Előzmény: nyárimádó (43881)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.31 0 0 43881

249 eft, 5,5 x 1,2, létra, 6,6 m3 /órás homokszűrővel

Előzmény: nyárimádó (43880)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.31 0 0 43880

" Erősített vázszerkezet, válasszon saját vízforgatót

Szett tartalma: 0,4mm fagyálló fólia, tüzihorganyzott acélpalást, 15cm-es felső perem, oldalmerevítés, fölöző és vízbefúvó, létra, flexi cső, bilincs teflonszalag."

Előzmény: nyárimádó (43879)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.31 0 0 43879

5.5 x 1.2 m, befúvó, csövek, szkimmer, 299 eft, 2 év garancia.

Még ha nem is jön be, a függőleges merevítéseket láthatod.

Üdv

Előzmény: nyárimádó (43878)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.31 0 0 43878

Üdv!

Jó nagy fába vágod a fejszédet... A süllyesztett medence oldalról támasztva lenne a talaj által, a föld felettit masszívabbra kell csinálni. 

Ahogy Blue írta, nem tudunk tapasztalatról írni, és ahogy Alibá és én is számoltam, hogy a kínai tömegcuccot árban nem tudod megverni. 

Amit tudok, hogy 10 m hosszú medence is kicsi úszásra...

A kínai medencére visszatérve, a nagyobbakat 0,4-es fóliával adják, ami nem olyan rossz vastagság.

Ha a tervedre gondolok, én függőlegesen is merevíteném.

Befúvót a víz felszín közelébe tenném, úgy is állítható a sugara. A csövezést pvc csővel oldanám meg.

De mint Alibá is írta, 12-15 eft/tábla ár miatt én már rég letettem a saját medencéről (6 db tábla kellene + fóliázás = idegbaj).

Tavaly annyi mindent vásároltam házfelújításkor az egyik nagyáruházban, hogy kaptam egyösszegű 30 eft-os kedvezményt 1 tételre, ami egy medence lesz. 

Üdv

Előzmény: Törölt nick (43869)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.31 0 0 43877

Ali-bá!

Köszönöm az intelmeket és a döntés hátterét bemutató polémiára való hivatkozást, végigolvastam ismét. Sokat tanultam az általad hivatkozott fórum szakszból is, és igyekeztem kellő figyelmet vagy inkább választ adni a felmerült kérdéseitekre. Szakítószilárdsággal, nyomásállósággal biztos nem lesz gond az általam elképzelt változatban, hisz nagyságrendekben mérhetők a terhelést illető különbségek.

Kész medencék árai az én paramétereim esetén sajnos messze nem olyan kedvezőek mint a kisebb medencék esetén. A kellő nagy átmérőt amiatt akarom, hogy legyen lehetőség úszni is a pancsolás mellett. Na meg ennél a méretnél kenut is vízre tehetem a domboldalban (az is saját kéz eredménye). Hely van elegendő szerencsére, emiatt is választottam a könnyen kivitelezhető kör formát.

Mai napon megoldást találtam a belső hajlat kialakítására is, nem kell megvennem a 4€/m-es kitöltő elemeket, lesz zárt cellás PE hab kb 500 Ft/m-ből.

Sokat tanultam párom vegyszervásárlásaiból, főleg amikor a szépen csomagolt trisót vette 5 eFt/kg-os áron, azóta más szemmel nézek a kedvtelési célú dihidrogénoxid tároló tartályokat övező dolgokra.

Ha netán valaki továbbra is gondolkodik fa medencében, kádármester adhat jó tanácsokat az elkészítéséről. Ha elfogadja a hordó formát pántokkal, szerintem minden további nélkül meg lehet csinálni, igaz ez is kör alakó lesz.

Előzmény: Ali-bá (43873)
Egér Fogó Creative Commons License 2014.03.31 0 1 43876

Nem biztos, hogy jól jársz. Más kialakítás kell a süllyesztett, és más egy  föld feletti medence csövezésekor. A létrát eldobhatod, vagy elkótyavetyélheted, ha süllyeszted a medencét. Egy elkészült, több éve használt medencéről lemondani az átépítés idejére... Nem tudom mit fog szólni a család. Én nem kockáztatnám a biztos helyemet az étkezési listán.

A fix csövezés valószínűleg olcsóbb, de gond esetén macerás a javítás. Szerintem jó tartalékkal számolva egy külső védőcsőbe hajlítható csöveket használj. Legyen benne tartalék hely a világítás vezetékének, és a csövek cseréjére is gondolj.

Előzmény: Törölt nick (43875)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.31 0 0 43875

Elsőre földfeletti lenne. Ha beválik és marad rá a családi igény, idővel lesüllyedhet. Óvatos duhaj módjára akarom elkötelezni magam egy medence mellett.

Előzmény: bgaby (43874)
bgaby Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43874

bocs..

süllyesztett vs föld feletti?

Előzmény: Törölt nick (43872)
Ali-bá Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43873

Egy kész medence olcsóbb,igaz nincs meg a barkácsolás öröme. Az én lemezfalú készen vett medencém 12 évet húzott ki, mire a fémfal átrozsdásodott. (A fólia még jó volt benne.) Az új medencémet akartam magam készíteni, fa is, fém is felmerült /egy kis adalék a38875. hozzászólásnál, később polémia róla/, ugyanis kötött méretű hely állt rendelkezésre és az alak se lehetett kör. Aztán addig néztem -itt is  segítettek- ,hogy találtam készen megfelelőt.

Előzmény: Törölt nick (43872)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43872

Én is számolgattam elég sokat, szerintem  még megéri, polcon is van már pár alkatrész. Már "csak" 200 eFt-ot kell kiadnom (elvileg), hogy egy használható medencénk legyen. Még úgy is megéri, megérheti ha a munkabérem is beleszámolom. Viszont tartósabb (?) darabhoz juthatok hozzá, legalább is a fólia bélést és alsó/felső keretet illetően. Számomra az is előny, hogy van színválasztási lehetőségem, homok, fehér, türkíz, azúr,.. és ezek kombinációi.

A felmerült kérdésekre tudtok választ adni?

Előzmény: Ali-bá (43871)
Ali-bá Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43871

Nyárimádóval már mi is törtük a fejünket hasonlón, de addig számítgattuk a lemez, stb. árakat, hogy letettünk róla. Inkább készen vettünk.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43870

Hát a hasamra üthetek, és mondhatok okos dolgokat.

De Te építeni akarsz egy fémfalas medencét.

Mi meg vettük eddig. Emlékeim szerint senki nem csinált még fémfalas föld-feletti medencét. 

Okoskodás az lehet de tapasztalat az nem lesz. szvsz

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43869

Sziasztok!

Egész jól összeállt a leendő medence terve a fejemben, amiről tapasztalt medencések véleményét szeretném kérni.

Átmérő 6m, palást magasság 1,25 m /0,5 mm vastag (ilyen horganyzott lemez van elérhető), bélés 650g/m2 hegesztett PVC fólia (ponyva). Alul "L" profilra/ba ülne a palást, felül pedig zártszelvényből hajlított gyűrőhöz lenne csavarozva, 70-75 cm-es osztással. Jobb lenne ha a gyűrű belülre kerülne, de egyenlőre a külső elhelyezés tűnik jobbnak.

Vízkezeléshez adott a kellő kapacitású homokszűrő/szivattyú, van 1 alap fölözőm és 3 MTS befuvóm polcon. Tervezek még egy padlóösszefolyót is beépíteni, így keringhet, kavaroghat a víz rendesen. A következő kérdések merültek fel bennem, itt jönne jól a tapasztalatotok és ismereteitek:

-elég erős lesz mechanikailag a medence ezzel a kialakítással vagy kell függőleges erősítést is beépíteni?

-befuvók elhelyezési magasságát milyen szempontok szerint érdemes meghatározni és akkor is hova érdemes tenni (vízkeringetés, pancsolás, spriccelés, és majd ózon bejuttatási feladatokra)? Fölözőre leltem jó infót, befuvóra sajna nem, vagy rossz kulcs szavakra kerestem eddig.

-milyen kialakítású padlóösszefolyót érdemes választani és miért (sík vagy örvénymentes..)?

-csőrendszer kialakításához merev falú vagy spirál PVC cső lenne a célszerűbb és miért?

-mi mindenre érdemes még figyelni? Ez kicsit sörétes ágyúval verébre lövő kérdés, de keveset tudok a medencék világáról.

Köszönöm előre is a segítő információkat.

Csabi

Egér Fogó Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43868

A vizet keresztül kell küldeni rajta. Amikor kijön, melegebb lesz, ha süt a nap.

Érdemes egy külön szivattyút, például fűtéskeringető szivattyút használni erre a célra. Meg kell keresni azt az optimumot, amikor a a legtöbb vizet átnyomva még melegebb vizet kapsz, de a szivattyú fogyasztása alacsony. A legmelegebb víz nem  legjobb megoldás, a nagy vízmennyiség a nyerő.

Előzmény: Schuco (43867)
Schuco Creative Commons License 2014.03.30 0 0 43867

Sziasztok! Segítaégre van szükségem. Májusban már be akarom üzemelni a medit és kaptam hozzá tavaly egy solar melegítőt de még nem használtam. Belinkelek fotókat. vki tudja hogy kell használni? hova kell bekötni?

Előre is köszönöm!

bgaby Creative Commons License 2014.03.28 0 0 43866

ki lettek cserélve a tömítések is, de csak a golyó csere után kezdett normálisan működni...

Előzmény: Törölt nick (43865)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.27 0 0 43865

Nagyszerű!! Örülök, hogy megoldódott.

Azért csodálom, hogy a golyócsere megoldotta. Logika szerint fel kellene levegősödnie. De ez van, ezt tudja a technika ördöge.

Előzmény: bgaby (43864)
bgaby Creative Commons License 2014.03.27 0 0 43864

taaadaaaááám - működik a kút, nem prüszköl, nem szüttyög, nincs gáz, de van nyomás :)

a kézi pumpás ágnál tudott levegőt szívni - kapott egy nagyobb rozsdamentes golyót

köszönöm a segítségeteket

nyárimádó Creative Commons License 2014.03.24 0 0 43863

Akkor tegyél rá egy (s)priccolót ( nem tom hogy kell írni), és jó lesz. Ugyanis amikor egy ilyen fel van téve a slag végére ( mivel szűkít), ezért a gumislag megduzzad ésnyomást tárol.

Azért néha büfizni fog a gáztól, de a slagban lévő nyomás majd kompenzálja valahogy.

Üdv

Előzmény: bgaby (43862)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43862

direkt - nincs semmi a slag végén, közvetlenül a szivattyú után van a 3m slag

Előzmény: nyárimádó (43861)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43861

Nem tudom mit értesz direkt szó alatt, szűkítés / priccoló kell a végére, mert különben gatya akármekkora a cső. A csőben nyomásnak kell lennie, különben kicsi marad a nyomás, és csak pisil. Erre van kitalálva a priccoló/locsolófej.

De azért kíváncsi leszek a végére...

Üdv

Előzmény: bgaby (43860)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43860

direktben - 3/4 slaggal is prüszköl :(

de már kezd megvilágosodni a probléma :)

Előzmény: nyárimádó (43855)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43859

igen, ezt is megvizsgáljuk holnap, lehet ez a ludas...

Előzmény: peti.olah (43857)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43858

Az is lehet.

Én a kézi pumpás részt ledugóztam, mert 5-10 liter vizet 3-4 perc alatt tudtam felhozni. Ezért ment c vágányra a kézi, meg anya sem izmozott vele, inkább a benti vizet használta.

Előzmény: peti.olah (43857)
peti.olah Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43857

Írod, hogy a kézipumpás részt nem használod. Ha ott a golyó fölött nincs vízoszlop, akkor az a golyó esetleg "táncol" a fészkében, és kis levegőt enged a szivattyú ágba. Esetleg emiatt prüszköl a szivattyú.

Előzmény: bgaby (43851)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43856

Üdv itt Csabi!

Előzmény: Törölt nick (43853)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43855

Szia bgaby!

Szegedi kutad van, mint nekem. Nekem is prüszköl, ha a locsolófej nagyon meg van nyitva, mert nincs ellenállása a víznek, sőt / ezért a nyomás is kicsi ilyenkor. A gáz miatt meg pláne nem tud állandó nyomást biztosítani a szivattyú. Leo szivattyú + 3/4-es tömlő van rajta, a "priccoló" végén tudom állítani a permetet/ sugarat. Próbáld meg tekergetni, hátha Nálad sem bírja maxon a locsolófej. Nálam bevállt, ha nem tekerem apró permetre, hanem nagy, egyenes sugarat használom.

Amúgy gázos / és kicsit büdi a vizem, mint a gyógyfürdőben.

A golyó nálam is mindennap elengedi a vizet, mindennap fel kell töltenem, de bár ennyi bajom volna....

Üdv ( bár én sem vagyok szaki)

Üdv

bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43854

ha érdemesnek gondolod, vázold majd a DIY elképzelésed, hátha tudunk hasznos tanácsot adni

a pro és kontra sok mindent befolyásolhat, de az élményt csak akkor tudod hozzátenni, ha már benne lubickoltatok

egy igazi forró nyár után nem kérdés, h megérte-e

Előzmény: Törölt nick (43853)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43853

Köszönet a segítő szándékért is, és elnézést a helyesírási hibákért.

Vissza fogok térni hozzátok, sok órai kutakodás után tartom ezt a fórumot a számomra leghasznosabbnak és az itt megfordulókat segítő embernek. Jó látni az önzetlen segítő szándékot és természetesen a büszke eredményeket is.

Második éve próbálok jó döntésre jutni, kérdések és válaszok gyűlnek bennem. Valószínűleg egy igazi csináld magad medence lesz, egyenlőre földfelszín felett.

Az ATW-s oldal sokat segített a vegyészkedésben, köszönet és elismerés érte Blue Sky-nak.

Előzmény: bgaby (43852)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43852

Akarok építeni magunknak egy medencét, ehhez való infógyüjtés miatt most sokat ülök gép előtt...

ha már tudod milyen medencét szeretnél (tudsz megvalósítani), kérdezz bátran, ez egy klassz csapat, mindenki a segítségedre lesz

a tisztántartásnál én a mérés híve vagyok, de az se egy ördögtől való dolog, még nekem se :), így csak az alap dolgokat kell betartani, odafigyelni

érdemes tanulmányozni a http://www.mobilmedencek.atw.hu oldalt is, bár ez inkább már az üzemelés közben felmerült kérdésekben segít, ad tanácsot by Bluesky ♥

Előzmény: Törölt nick (43843)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43851

holnap tömítés ellenőrzés lesz elsőkörben

(valóban nem voltak újakra cserélve jó pár éve...)

illetve a kézipumpás rész lesz még kihúzatva, felöntve

köszönöm a részletes leírást és segítséget :)

Előzmény: Törölt nick (43850)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43850

Nagyszerű!

Ha varrógéppel elbírsz egy rendes karbantartás szintjén és van kellő szerszámod a csatlakozókat meghúzni, szerintem Te is meg tudod oldani a gondot. Biztos vagyok benne, hogy valahol tomítetlenség van, amiatt szívja a levegőt is. Megnyugvás kedvéért kicseréltetheted a golyókat, de csoda lenne ha az oldaná meg hisz nem ejti el a vizet. Inkább a velejáró csatlakozó szerelések lehetnek/lesznek rá jó hatással. Ha a téliesítés okán bontott és kötött összes csatlakozást egy gondos tisztítás és tömítés ellenőrzés/csere után újra kötik, 99,9%-os bizonyossággal jó lesz a rendszer.

Motor biztos jó, ha rossz lenne nem is prüszkölne. Szivattyú járókereke(i) pedig nem szoktak a téli állsban elromlani (elkopni). Elég lesz oda egy figyelmes vízvezetékszerelő. Talajvíz szintjét fagyhatár miatt kérdeztem, valószínűleg alatta van, emiat a fagykár kizárható.

Még egy esélyes hibaforrás lehet a szivattyú tengelyének tömítése (szimmering) is. Az a téli állásban is elfáradhatott. Plusz vasas víz okozhatott lerakódást, ami a téli pihenőben megszilárdulhatott és most megcsiszolhatta azt a tömítést. Ennyi is elég a levegő beszívásához. Ha így van, szivattyú tengelye nedves lehet (sajnos a nedvesség megjelenése nem biztos ilyenkor).

Előzmény: bgaby (43849)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43849

Ha elindítod a szivattyút, mennyi idő múlva kezd el prüszkölni?

Azonnal... a bekapcsolás után, az elején még sokkal többször csinálja, aztán kezd beállni, de nem szűnik meg.

Milyen mélyen van a talajvíz szintje?

na ezek a fogóskérdések... nem tudom - Bp.-zugló - Rákospatakhoz közel

fagykárt sznvedhetett-e a csőrendszer?

sztem nem, mert nem volt akkora hideg, téliesítve lett...

A szivattyú milyen messze van a kúttól?

kb. 0,5 méterre a kiálló csonktól süllyesztett aknában

Esélyes észlelni valamilyen idegen hangot a kút/lábszelep környékén működés közben?

semmi változás nem hallok az előző évhez képest

Levegő bejutásnak jellegzetes hangja van.

nincs semmi extra hang

holnap átnézetem a tömítéseket, és 22,5 mm rozsdamentes golyót teszek bele

Előzmény: Törölt nick (43846)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43848

Semmi gáz vagy gond!

Kompresszorral is ki lehet venni a vizet a kútból. Most még arra sem lesz talán szükség. Igaz akkor lesz majd zaj :) .

Ha mégsem emelné ki a gáz a vizet, mégiscsak meg kéne nézni a jelenlegi rendszert.

Gratulálok a medencédhez és annak tisztántartásához! Szeretnénk majd mi is eljutni erre a szintre.

Előzmény: bgaby (43847)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43847

uhhh, lehet mindjárt felértékelődik az én kis kutam, a Gazprom meg mehet máshova :D

mondjuk nem nagy baj, ha gáz jön a víz helyett, de az is lehet, h mofettám lesz

(A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés.)

Előzmény: Blue_Sky_007 (43845)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43846

Szivesen!

Segített a rajz megérteni a rendszert (szerintem nem vagy szőke). :)

Ha nem ejti el a vizet, az azt jelenti, hogy a golyók jól teszik a dolgukat, a lábszelep működik. Így ezeket kizárhatjuk mint esélyes hibaforrást.

A prüszkölés két dologból jöhet:

a. nincs elég víz a kútban és valahonnan levegőt is szív vagy kavitáció alakul ki (ennek kicsi az esélye, ne foglalkoztasson)

b. lábszelep felett kerül levegő a rendszerbe

Ha elindítod a szivattyút, mennyi idő múlva kezd el prüszkölni?

Ha hamar, akkor jó jelnek vehető, csak (!) a gépészettel, csövezéssel lehet gond a lábszelep felett. Szerintem ez a jobbik eset (b.), könnyebb és olcsóbb lesz a javítás.

Ha eleinte jön a víz derekasan, majd prüszköl és ezzel együtt esik a víznyomás, akkor esélyes a kevés víz esete (a.).

Milyen mélyen van a talajvíz szintje? >> fagykárt sznvedhetett-e a csőrendszer?

A szivattyú milyen messze van a kúttól? Esélyes észlelni valamilyen idegen hangot a kút/lábszelep környékén működés közben? Levegő bejutásnak jellegzetes hangja van.

Úgy vélem, hogy valami egyszerű hiba lesz (pl laza csavarkötés). A leírtak szerint gondosan téliesítesz és ehhez megfelelően lehet kialakítva a rendszer is.

Üdv, Csabi

Előzmény: bgaby (43844)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43845

Nem értek hozzá, de nem kezdett el gázosodni? Apámnak a telkén van egy kút, aminek "gázos" a vize és az prüszköl mint állat. Hozzáteszem nem értek hozzá.

Előzmény: bgaby (43844)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43844

előre is köszönöm :)

és valóban lehet, h szőkenős lesz a leírás

(bár assszem a medencémen ez nem látszik annyira)

szóval

ez egy 40-es pvc fúrt kút, aminek 2 ága van - az egyikre a szivattyú van rácsatlakoztatva, a másik ágát kézi pumpálással lehetne használni - még sose használtam.

ebbe a 2 ágba kell beletenni 1-1 golyót a beüzemelésnél, ez lenne a lábszelep, felönteni vízzel, elindítani a szivattyút és ömlik a víz.

Ez így volt idáig, medencézésre ugyan nem alkalmas, de locsolásra tökéletes, és rengeteg vizet adott nagy nyomással.

Idén ez nem működik jól.

Vízoszlop megvan a csőben

Nem ejti el a vizet

de nincs elegendő nyomás, vízhozam és prüszköl folyamatosan

azt nem tudom, hol a hiba

a szivattyú kezd meghalni, és azzal kellene tenni vmit?

valahol levegőt szív - de hol keressem?

a golyó és a golyót tartó (nem tudom mi) résznél lehet gond?

ezt az ábrát találtam a neten, azt gondolom, ehhez hasonló lehet

nem egy bonyolult rendszer, sok helyen nem tud hiba lenni, csak mivel én nem tudom megszerelni, legalább azt kellene kitalálnom, h motort nézessem meg, vagy kútfúrót keressek...

köszönöm :)

Előzmény: Törölt nick (43843)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43843

Szia bgaby!

Próbálok segíteni, ha tudok. Ha jól értelmezem akkor lábszelepben van a golyó, lent a mélyben, vízben állva. Ha így van akkor valahol a felső szakaszon (merülési víz szint felett) van rés/lyuk/hibás tömítés/laza csavarzat/... a csőrendszerben és ott szívja be a levegőt, amitől prüszköl.

Nem ismerem ugyan azt a lábszelepet amit használsz, de nem hiszem, hogy az általad írt nagyobb méretű segítene.

Fórumot olvasva biztos van olyan topictárs aki ismeri a rendszered és könnyen tud segíteni. Az Ő hiányukban adj némi infót, akár bő lére eresztett szőke nőset, megpróbálok segíteni.

Akarok építeni magunknak egy medencét, ehhez való infógyüjtés miatt most sokat ülök gép előtt, viszonylag hamar tudok válaszolni.

Üdv, Csabi

Előzmény: bgaby (43842)
bgaby Creative Commons License 2014.03.23 0 0 43842

sehol senki???

PLS HELP

bgaby Creative Commons License 2014.03.21 0 0 43841

az elereszti a vizet - milyen tünete van, ha esetleg nem teljesen ereszti el?

nálam nem jön a megszokott nyomással a víz, és mintha levegős lenne, prüszköl...

22 es golyó van benne, érdemes ezt egy mérettel (22,225) nagyobbra cserélni?

vagy hol szívhat még levegőt? hol és mit kell megnézni?

köszi

Előzmény: peti.olah (43830)
bgaby Creative Commons License 2014.03.21 0 0 43840

assszem továbbfejlesztem a medencén lévő fóliasátramat :)

http://www.goodshomedesign.com/solar-powered-concept-tent/

talajkoordinator Creative Commons License 2014.03.20 0 0 43839

köszi, világos:))

Előzmény: nyárimádó (43838)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.20 0 0 43838

Keresőbe bal oldalt írd be, hogy csodazsák és jön egy csomó kép is.

5 mikronos szűrőanyag... egy plusz szűrés.

Előzmény: talajkoordinator (43836)
nyárimádó Creative Commons License 2014.03.20 0 0 43837

A medencébe áramló vizet kell ezen átengedni, szóval majdnem mindegy hogy néz ki (szerintem). Mosható, kifordíthatóra kell csinálni, hogy teljesen át lehessen mosni a belsejét is  ( az eltömődött pórusok miatt). A másik szempont meg az, hogy a befúvóra rá lehessen kötni / rá lehessen fixálni.

Ennyi szerintem, a többi már csak esztétika. Én a szélét visszahajtottam, majd levarrtam kézzel.

Bár én más anyagból oldottam meg, és csak medence töltés után teszem rá, vagy ha picit opálosodna a víz.  

Előzmény: zepj (43835)
talajkoordinator Creative Commons License 2014.03.20 0 0 43836

hello. irj erről a csodazsákról. mi is ez? köszi

Előzmény: zepj (43835)
zepj Creative Commons License 2014.03.19 0 0 43835

Sziasztok!

A mai napon hivatalosan is elkezdtem a kis családommal a medence projektet.

A gödör már majdnem teljesen ki van ásva.Van kb 3 köb földem ami még kitermelésre vár, de a hétvégi jó idő és pár sörital segítségével ez is meg lesz. Képeket majd csinálok a teljes folyamatról.

Tegnap sikerült az INNOFILT-től ennem 1 méter csodazsák anyagot.

Muter bevállalta a varrását de segítsetek valami támpontot adni hogy hatékony és jó legyen.

Olyan zsák formájut szeretnék de gőzöm sincs hogy mekkora legyen.Tépőzáras verzióra gondoltam de nem tudom hogy mennyire zárja a zsákot.Esetleg építő jelleggel segítene valaki ötlettel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!