Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Nekem ilyen nincs, csak gondolkodom: ha 6 cm-rel magasabbra kerül a keret, amin lóg a medence, az plusz terhelés neki. Hogy bírja-e, azt nem tudom.
Viszont: ok, hogy megy ki a láb, de, gondolom, nem fél m-t. Szerintem ásd be a köveket úgy, hogy töltés nélkül a lábak a belső harmadára essenek és mikor töltés közben másznak a lábak, akkor sem tudnak lemenni róla. Így a magassággal sem lesz gondod.
Nem KPE hanem LPE , 20-as (a bekötéshez vastagabb) , a homokszűrő nem fogja bírni külön forgató kell , több csigát kell tekerni 50-100 méteres csövekből párhuzamosan bekötve .
Szerintem ! De keress rá ezen a fórumon többször tárgyaltuk.
Tavaly sikerült úgy telepíteni a medencét ( 5,50-es, lábas), hogy a lábak többsége különböző mértékben megsüllyedt a szezon alatt.
Az itt olvasottak alapján a "járdalapokat a lábak alá" megoldás mellett döntöttem, azért elsősorban, mert azt kaptam egy baráttól.
Segítségeteket, tanácsotokat kérem a telepítéshez. A vízszintezett, tömörített felületre megy a medence, töltés közben, amikor már nem mennek kifelé a lábak, akkor kell (?) alátenni a lapokat. Hogy kell ezt kivitelezni, úgy,hogy a vízszintes állapot megmaradjon?
A járdalap 40X40X6 cm-es, ez a 6cm emelkedés a vízszinthez/medence aljhoz képest okozhat gondot a fóliánál?
"...23 éve a piacon. csak arra szeretnélek rádöbbenteni, hogy az ötleteidet rossz helyről meríted, és egy csomó félrefuserált műszaki megoldás születik miattad."
Mit csináltam? Mi a franc bajod van velem?
Lentebb ajánlottam, hogy fém fittingeket jobb kerülni, ajánlottam drága medencés bolt helyett öntözéstecnikai boltot, közöltem hogy nem mindegy hány %-os a klórtabletta, és az volt még, hogy az általam kipróbált aktív oxigén macerás és drágább volt, mint klórozni.
"de már sok mindenre használták a találékony emberek. jó lehet erre a feladatra is, de a rögzítését ki kell találni. mivel feszíted meg?"
Szerintem meg ez a kókányolás. Balesetvédelmi hálót akarsz kötni valakinek, de a rögzítést és spanolást már nem kivitelezed. És vállalod a felelősséget, ha netán baj lenne? Mennyi tömeget bír a háló? Uv álló, vagy szezon végére elöregszik? Klóros vizet/ párat bírja az anyag?
Csak annyit írsz, hogy valószínűleg jó erre a célra is. Láttam már 10-12 hét alatt elporladó műanyagot.
Nem értem miért fogod a fejed miattam, nem vagyok mekk-elek?
Biztonsági, kényelmi dolgok be vannak építve, kevés vegyszerrel üzemeltetem a medencénket. Igaz, áttetsző mezőgazdasági fóliával melegítem és takarom a medencémet, talááán ez kicsit "furcsa". Uvc, homokszűrő, fi-relé, időzítő drágább volt, mint maga a medence.
eddig mindenkinek segítettem, az árejtés is segítő szándékú, mindig friss cucc van a hordómban, nem nagyárúházas:)) senkit nem basztam át, ezért vagyok 23 éve a piacon. csak arra szeretnélek rádöbbenteni, hogy az ötleteidet rossz helyről meríted, és egy csomó félrefuserált műszaki megoldás születik miattad. amikor pedig oda kerülünk egy ilyenhez, akkor döbbenten fogjuk a fejünket, hogy ki volt az az elmebeteg, aki igy szerelte vagy szereltette össze a medencéjét szerencsétlen. de ezt csinálja másik ámokfutó az öntöző rendszerek telepítése tanácsadáson is. én nem kívánok neked zöld vizet, csak építő jellegű kritikának fogd fel az írásom. továbbra is kíváncsian figyelni foglak, üdv néked.
kedves nyárimádó!!! te elég sok mindenhez értesz, és úgy látom, majd minden rendeltetés szerű használatra gyártott terméket lefikázol, és csak a gányolgatás, kitalálgatás, házi megoldások mestere vagy. mond meg kérlek, hol szerezted tudományod? és miért rontod el ezt a sok embert, akik szeretnének kitalált dolgokat, újdonságokat, gyári megoldásokat. katasztrofális olvasni hozzászólásaidat, így 23 éves szakmai tapasztalattal mögöttem. egyszerűen néha hülyeségeket beszélsz, írsz. nem értem, mire jó ez, hogy itt, ahol a kérdések és válaszok halmaza van, ilyen otrombaságokkal húzod az ívet az embereknek.
bocs hogy hozzád szóltam, de egyszerűen röhögök az írásaidon, de valójában néha mérgelődök, hogy adnak emberek a szavadra.
hello!! írd a méretet, és már kötjük is a hálót, igaz zöld színben. zöld anyagom van hozzá, mert ezeket mi labdázók védőhálójának ajánljuk, de már sok mindenre használták a találékony emberek. jó lehet erre a feladatra is, de a rögzítését ki kell találni. mivel feszíted meg? hogyan rögzíted? egy keret kell neki körbe, amihez lekampózod?
hello laller!! belenyúltam valamibe???? mindenkinek adva van a lehetőség, ahogy írtad. a hordós kiszerelés kedvezőbb áron van mint a kilós, persze azért, mert nem kell hozzá nyúlni annyiszor, mintha vödörben kapná a felhasználó. ha a hordósat sem kell bontani, akkor 36.000.- + ÁFA / 50 kg áron van beszerzésem.
de azt csak egészben lehet ennyiért. az ántsz pedig foglalkozzon a kínai éttermekkel, meg a vágóhidakkal.
akinek van már doboza otthon, annak már nem igazán kell írogatni az adagolását.
Azt szeretném még kérdezni, hogy a fejszelep bilincselhető része sima vagy vagy lépcsős? A simát szereti a flexi cső, de a másikkal is megoldható, csak több teflonszalag kell alá.
A belső keresztmetszet nem csökkent le az új csonkkal ( 24-25 mm)?
A homokszűrő tartályban furulyák vannak, azaz egy vagy több "rosta".
Ha nagyobb szemcséjű kvarchomokot raksz bele, akkor max romlik a szűrési hatásfok, de a Te esetedben a furulyákon keresztül bejut a medencébe a kvarchomok.
Röviden, sajnos venni kell 0,7-1,2 mm szemcsenagyságút :( Ez a homok sokszor mocskos/ kitermelt állapotban kerül a zsákba, érdemes a tartályba helyezés előtt kézzel átmosni. Másik megoldás a homok visszamosatás funkció, de az rengeteg medencevíz veszteséggel jár(hat).
Március este, amikor 5 fokos a víz, a fehér emberek még télire letakart medencével várják a késő este hazabotorkáló gyereket. Sőt, 10-15 fok esetén is. 20 fok környékén érdemes kicsomagolni, feltölteni. :P A téli takarónak meg se kottyan egy gyerek, iskolatáskástól. Ezt megint titkold el a lányod elől, 10-12 gyerek, vagy lány már necces lehet.
A pótkérdésre is válaszolok:
A szomszéd/barát gyerekek ottlétekor már csak a virágok érdekében is kiülnék a medence melle egy üveg sörrel, a többit majd a gyerekek hozzák, ha elfogyott.
Optimális esetben gyönyörű nyári napsütésben, hétvégén, miközben a család narancslét iszogat a medence partján és körülötte szaladgálnak az eleven lurkók, valóban nincs rá túl nagy szükség. De nincs mindig optimális eset. Szerintem hiába tud úszni a gyerek, ha mondjuk 7 évesen egy március este belebotlik az 5 fokos medencébe, több esélye van ennek a hálónak megfogni, mint mondjuk egy egyszerű téli takaró ponyvának. Kettő-három perce van kb. kikeveredni a vízből cipőben, ruhában, iskolatáskával a hátán. Innentől egyébként részemről lezárva a téma, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy medencéjét körbeveszi villanypásztorral, fa kerítéssel, úszómesterrel, védőhálóval, életmentő kutyával, vagy megtanítja a gyerekeit akár 10 fokos vízben biztonsággal úszni. De szerintem evezzünk vidámabb vizekre, soha ne legyen senkinek rá szüksége éles helyzetben...
Egér Fogónak egyébként egy extra kérdés (persze szigorúan csak kötözködésből, de nehogy komolyan vedd :) - a saját gyerekeimet kiképzem profi módon, de a gyerekek osztálytársait/barátait, szomszéd gyerekeket, vagy a mi barátaink gyerekeit is csak akkor engedhetjük be a telkünkre ha bizonyítottan tudnak úszni? :P
Igen, meg kell tanítani a gyereket a veszélyre, de egy 2-3 éves gyerek (meg nagyobb sem, annak idején én sem) mindig foglalkozik a tanultakkal, utasításokkal. És igenis van olyan, hogy akármennyire figyelsz, valamelyik gyerek pár percre eltűnik előled. Már persze ha nem rövid pórázon húzgálod magad után őket. :o) Én semmi rosszat nem látok abban, ha a tanítás mellett védelmezem is őket.
nyárimádó: Köszönöm szépen a segítségedet, sikerült megoldanom a problémákat.
Viszont van egy új. Úgy emlékeztem, hogy 0,4-0,8-as szemcseméretű homok volt a szűrőben, és azt is vettem. Viszont most olvastam a homokszűrő használati utasítását és ebben 0,7-1,2-es szemcseméretű homokot írnak. Vehetek akkor most másikat, vagy a kisebb is jó lesz?
Ahol ennyi kisgyerek van, ott gondolom nem is nagyon kell magyarázni, hogy mekkora különbség van a ma délelőtt tárgyalt, nyitott zsákban elhozott, tárolt esetleg ásványvizes üvegben/kannában elhozott algaölő és a gyári kiszerelésű biztonsági dobozos klórtabletta, vagy algamentesítő a között. Nem mindegy.
Ha végignézted a marketingvideót, láthattad, hogy az utolsó percben, amikor először látható, hogy egy gyerek beesik a medencébe, a baba karja becsúszott a hálóba, és úgy fordult. Éles esetben ez egy ficammal is járhat. És ez egy reklám. Mi lehet a valóságban?
Valóban, nem érdemes erre több szót vesztegetni. Inkább tanítsd meg úszni.
"...véletlenül se alakuljon ki valakiben az a tévhit, hogy rakok hálót a medencére, és kész."
Na ebben már 100%-ig egyet értünk. :)
"de nem tudok elképzelni olyan anyagot, ami 3-5 méteren úgy kifeszíthető, hogy azt a bizonyos öt centit ne érje el a benyúlás, ha egy gyerek ráesik"
Én ezt úgy láttam, hogy nem közvetlenül a medence partjáról indult, hanem egy jó fél méterre már a partjától. Feszített állapotban jó 10-15cm-re volt legalább a vízszinttől. A feszítés szerintem nem probléma, nekem a medence takarót is fém racsnis szerkezettel lehet meghúzni. Olyat képzelj el, hogy beakasztod és mint a csomagrögzítő racsnis hevederek szerkezete amivel megfeszíted. És most jön amire talán sokan nem is gondolnak: szerintem a másfél éves kislányom (és sok más gyerek) egyszer látná csak meg, hogy kell kioldani a szerkezetet.... :P Na ezért sem szabad felügyelet mellett hagyni őket! :)
Lassan kialakul a közös vélemény. :) Én azért fogalmazok ilyen sarkítottan, hogy véletlenül se alakuljon ki valakiben az a tévhit, hogy rakok hálót a medencére, és kész.
A háló jó lehet kiegészítőnek egy rendes takaró alá. Nem ismerem a technika legújabb vívmányait, de nem tudok elképzelni olyan anyagot, ami 3-5 méteren úgy kifeszíthető, hogy azt a bizonyos öt centit ne érje el a benyúlás, ha egy gyerek ráesik. Ráadásul azt a hálót meg is kellene feszíteni, ahhoz meg ember kell, egy nő nem elég. Arról nem is beszélve, hogy ezt a feszítőerőt el is kell viselni a medence szélén levő rögzítőelemeknek.
A medencézés veszélyes üzem, az uszodákban, strandokon nem véletlenül vannak úszómesterek.
ezt én sem tudtam volna jobban elmondani, teljesen jól látod, 2 gyerekkel nehéz úgy ellenni órákig, hogy nem mész be a házba valamiért esetleg, persze ha medencézel velük nem hagyod ott, de nem csak medencézni lehet a kertben...
Szerintem sem hülyeség, ha feszes ez a háló, és van mihez rögzíteni. Ilyenkor max megijed és sír. Arra felfigyelsz úgy is.
Persze, egyedül nem nagyon szabad kint hagyni a gyereket, de annyi is elég, ha éppen 1 percre elfordul az ember. Én mellette álltam mikor leesett a mászókáról, nem tudtam elkapni :(
Az lesz a baj a végén, hogy élvezni fogja, hogy a hálón mászkál és ugrál... az fogja kiverni a biztosítékot a szülőnél.
Bocsánat, részben tökéletesen igazad van. A védőháló nem azért van, hogy "csapd ki" a 2-3 éves gyerekedet a kertbe egy órára felügyelet nélkül. De próbáltál már 2-3 gyerekre egyedül a kertben figyelni? Nálunk két pici van, nem foghatod a kezét mindkettőnek a zárt füves udvarban. Egy homokozik, másik szaladgál a fűben, vagy mindketten szaladgálnak, majd egyik hintázni akar, közben a másik átesik valamin és odamész, nem kötheted őket össze. Bármilyen hihetetlen, de függetlenül mozognak a zárt rendszerben! :)))) Nyilván én úgy terveztem és építettem meg a medencét, hogy a gépészethez, csatlakozásokhoz ne férjenek hozzá, nekem a medence teteje magasan van, oda nem tudnak felmászni, a létra sincs a közelben. Szerintem a föld síkjában lévő medencével ha nincs körbekerítve akkor attól függően, hogy megtanítod a gyermeknek hogy nem mehet a közelébe, ő 2 évesen ezt bármikor felülbírálhatja ha meglát mondjuk pld. egy kismadarat a partján. Persze figyelsz rá, de egy védőháló mindenképpen biztonságot jelent. A leesést védő háló is tökéletesen jó, az már építési hiba ha a háló terhelésre belelóg a vízbe.
Ez a kép kamu. A gyerek keze simán becsúszik a hálószemek közé, és ugyanott van, ha nem rosszabb helyzetben, mint háló nélkül. A gyereket meg kell tanítani úszni. Van rá lehetőség, mint az előbb írta pajaci.
Aki kicsapja a gyereket az udvarra, és nem felügyel rá, az nem elég érett ahhoz, hogy gyereket vállaljon. Egy gyerek felnevelése nem abból áll, hogy etetjük, ruházzuk, a széltől is óvjuk. Fel kell készíteni az életre, és annak veszélyeire.
Az sem jó, ha a gyerek megszokja, hogy bármikor rámehet, még tetszeni is fog neki. Süllyesztett medencénél van szerepe, földfelettinél nincs, mert az úgy is 80-120 cm magas.
Elérhetőség nem került be a hozzászólásba. Sejtem miért... Az árak jók. Csak más kávéház, te is látod. Ha én viszem a vödröt ugye a csomagolási költség 0, ha szemeteszsákban adod, akkor szintén. Megveszed az 50 kg-os közösségi kiszerelést és elporciózgatod. Oké. Ezt persze az ÁNTSZ nem biztos, hogy jó szemmel nézi, lévén ezek veszélyes anyagok, minden csomagot, használati utasítással és pontos összetétellel kellene ellátni, szigorúan zárt csomagban adni, szállítani. Porciózás, gyártás ugye a legkényesebb a folyamatban, sokkal szigorúbb feltételek vonatkoznak rá, szeretnek piszkálódni ezt neked is tudnod kell, ha fehér a biznisz. Azért elgondolkodom rajta én is...így még bőven lenne mozgástér ;)
Ja ha valakit érdekel:
50 kg Kombinált klórtabletta 62.000 Ft (aztán elosztjátok egymás között ha érdekel 1240 Ft/kg-ra jön ki) pl. de folyékony klórt már 6000 Ft-ért lehet vinni 25 kilósat, és ebből még visszajön nektek 2300 Ft kanna betétdíj, ha utána visszahozod a kannát.
50kg gyorsan oldódó mini klórtabletta 58.000 Ft (1160 Ft/kg)
Leírhattad volna melyik cégre gondolsz, semmi gond, de kíváncsi lettem volna. 2-3 nagy van, többé-kevésbé azonos áron. Egyiknél ez az olcsóbb, másiknál az. Amit mi forgalmazunk az egyik legnagyobb szereplő a piacon, kiváló minőség (lehet a többi is az, nem tudom). Elsősorban kiszállításra dolgozunk, ott nem elhanyagolható módon a legtöbb cég, valószínű az általad említett is, tehát a legnagyobbak is min. 3-4.000 Ft kiszállítási díjat felszámítanak egy átlag rendelésnél nagyobbnál ez csak növekszik. Aki nem lakik épp az általad említett cég közelében annak ez perspektíva. Ha a szomszéd városba kell elmenni érte, vagy csak a szomszéd kerületbe csúcsforgalomban az talán nem költség? Más nem akarja cipelni az éves készletet, annál a tételnél már bőven ingyen szállítás van, a futár oda rakja ahova mondod, meg sem kell emelned....vagy a feleségednek. Kényelmi szolgáltatás. Egyébként listaáron adunk mindent, ha utánajársz 1 Ft-tal sem drágábban.
Aki innen a fórumról rendel vegyszert tőlünk medencéjéhez, 10% kedvezményt kap az árból!
Rendelésnél a megjegyzés rovatba írjátok be "index fórum" és a felhasználónevet, a számlából pedig levonjuk. Szállításkor csak a diszkontált árat kell fizetni, legyen akármi a visszaigazolásban! Saját raktárról dolgozunk, szóval személyes átvétel is van természetesen. Addig pedig csak ügyesen, medence építésre fel! :)
A klórnál van egy úszóadagoló, az aktív oxigénnél viszont nem találkoztam vele. Ott Neked kell ellenőrizni a vizet. És nekem nem jött be, és drágább is volt, mint a klór.
Aktív oxigénes fertőtlenítő (klór helyett) használatakor viszont átengedhetem a vizet közvetlenül a réz szerelvényeken, csak a klór az ami az említett korróziós a károsodást okozza?
Úgy látom nem is drágább mint a klór, ha még levonom a plusz gépészet és plusz szivattyú üzemeltetési költségeit ami a hőcserélővel használatával jár...
Uvc mellett nem tudom ( nem próbáltam), kb 3-4 nap anélkül. Persze víz és kinti hőmérséklet is számít.
Csak egy nagyon nagy baj van az ötleteddel, az, hogy a medence fala tiszta nyálka, alga és bacitenyészet lesz, és azt nem tudod kilocsolni. Tehát csak egyszer tudod eljátszani, utána teljes leengedés és medence surolás a vége. Ami nem megy át az uvc lámpa fénye előtt, az nem fog elpusztulni, tehát a medence fal és alj gondot okoz.
Köszönöm. Annyi kérdésem lenne még tapasztaltabb medencésekhez (nekem ez az első) - mivel kútvízből töltöm fel és elég hatékonyan olcsón tudom ezt megtenni (8m3 kb. 300 forint villamos energia 1400 W/ szivattyú maximum 5100 liter/óra vízhozam, ezzel kb. 3 óra alatt töltöm fel teljesen, viszont mellette tudom fűteni ingyen). Mi van ha nem vegyszerezem, csak egy 36W-os UV-C szűrőn keresztül "fertőtlenítem" a vizem és közben folyamatosan abból locsolom a kertet, kb. 12-16 naponta lecserélődne a teljes vízmennyiség. Mert akkor megspórolnék még egy hőcserélőt, még egy szivattyút, gépészetet, meghibásodási lehetőséget stb...
Érthetően, röviden és tömören: Mennyi idő alatt romlik meg kb. 8 m3 a víz minősége annyira, hogy nem esztétikus-higiénikus benne fürdeni és érdemes lecserélni? Egyébként csak a klór teszi tönkre a szerelvényeket?
Köszönöm a választ, azért kérdem mert szeretnék kb. 10 m2 napkollektort beüzemelni medence fűtés gyanánt, de nem tudom hogy hőcserélőn keresztül tegyem, vagy direktbe engedjem át rajta a medence vizét. A kollektor "dobozban" belül rézből van az abszorber és a csatlakozási szerelvények is rézből vannak.
Fémvázas szögletes 8 lábú Bestway medence felállítása és feltöltése előtt állok.
Kérdezem, hogy feltöltés közben mozdulnak-e a lábak kifelé? Kb. mekkora erő nyom egy-egy lábat fél/háromnegyed töltöttségkor, tudok-e még azon megemeléssel közben igazítani?
Én se vagyok kémikus. De láttam már aluminium kanalat eltünni amit benne hagytak a gyorsklórba. A rézés a vas tudtommal ugyanerre a sorsra jut. Ezért veszem ki a létrát minden alkalommal ha nem kell. Ráadásul átalakítottam hogy minden víz kifollyon belőle.
Szerintem, ha nem is egy nap alatt, de évek alatt kárt tud okozni a klór a vas szerelvényekben vagy pl.a rézben is ( oxidáció). A műanyag, pvc ezeknek ellenáll, és olcsóbb is. Talán még a medence vizének tisztaságával is kapcsolatban lehet, szennyezheti, ha nem is az első évben vesszük észre.
Na még valami, belül ne legyen 24-25 mm-nél kisebb az átmérő, mert akkor nem tud annyi víz átáramlani. Én már jártam így, 16-18 mm-re csókkent a legkisebb keresztmetszet, és lestem, mint hal a szatyorban.
Menetemelkedésre vigyázz, jobb ha kitekered a fejszelepből az egyiket, és a boltban azt mondod, hogy ilyen kellene, csak a bilincselhető rész 32 mm legyen ( külső méret).
Medencés boltban kb 1000 ft egy ilyen műanyag, öntözéstecnikai, mezőgazdasági boltban töredéke. Az biztos, hogy ilyet egy darabban sem kapsz, de 2 db-ból már meg lehetne oldani. Például egy közbetét és egy menetes slagcsatlakozó, persze műanyagból ( klór miatt), és teflonszalag segítségével. Mindjárt próbálok linkelni képet...
nyárimádó: ha a shott fejszelepen cserélhető a kimenet, akkor honnan tudnék hozzá 32-eset szerezni? Mert a webáruházban ahol vettem még a szivattyút, ott nem találok ilyet.
Sziasztok! Azt tervezem hogy a medencém köré fix polikarbonátas házat csinálnék de nem tudom egy ilyen alatt hogy melegedne a víz van ilyen tapasztalata valakinek?
A kínaiak hetente de legalább is évente hoznak ki új kiszerelésben cuccokat. A lényeg, hogy arra törekednek, minél olcsóbban állítsák elő a cuccot, minél kevesebb ideig használhasd.
Hogy a belinkelt cuccok milyenek, nem tudom, ha LPE cső szerűből vannak, akkor nagy gond nem lehet velük.
Nem tudom, hogy ezek milyen vízmelegítők (amiket írtál). Nekem 3 féle volt. Az egyik a "magic carpet", amitől visítva szabadultam meg, pedig bíztam benne, de halvány gyenge minőség, akinek a közelembe volt, mind kiszakadt.
A másik a szolár "buborék" ebből van egy darab, előnye a kis hely, hatásfoka közepes.
Meg van szolár "szőnyegem" ez nagyon régóta van meg. Ha vigyáz rá az ember szerintem majdnem "örök darab". De lehet csinálni is fekete csőből, itt sokan készítettek.
Oké! Köszi a hasznos tippet. Komolyra fordítva. A következő medencékre várnám szives véleményeteket. Csak az írjon akinek gyakorlati tapasztalata és véleménye van.
Marimex Tampa 4,57 x 1,22 m-es medence + Marimex Napcellás melegítő rendszer
Betway családi kőrmedence 4,57 x 1,22 m + Szolar vízmelegítő rendszer.
Ha lenne más, arra is nagyon szivesen várnám véleményeteket.
Na ma volt nálam a "szezon kezdet". Vagyis kibontottam a medencét a téli álmából.
Vízminőségem tökéletes, eltekintve sok sok öngyilkos csigától és póktól.
A HANNA HI 96710 mérőműszerem valami csoda. Pontos, gyors.
A mostani esőzések után volt itthon 2,5 köbméter friss esővizem, úgyhogy azzal töltöttem utána, pont ennyi hiányzott, így most tele is van. A TDS kb 50ppm-et csökkent a friss víz hatására, most 510ppm (ugye 1500-ig teljesen jó). A klórszintem a kibontás után 1,79mg/liter volt, a pH-m 7,4. Az esővíz miatt besokkoltam 4mg/literig, mivel még napokig úgy se fürdünk, valamint tettem bele 100gr szódabikarbónát, hogy a pH-t kicsit felfele mozdítsam. Vettem új 38-as gégecsöveket (piszkosul olcsón és nem csájníz, hanem osztrák).
Úgyhogy már csak a jó időt várjuk, mivel a víz csak 16 fokos volt.
Shott 4m3/h 250w-os a homokszűrőm. Az a lényeg, hogy ugye két kimenete van. Az egyik megy a medencére, a másik a fűre. A medencére menő úgy volt eddig megoldva, hogy van egy rövid, 38as csövem a kimenetre csatlakoztatva, aminek a másik felét házilag (nem a legjobb módon és ezért szeretném cserélni) szűkítettem le és csatlakoztattam össze egy 32-es csővel, aminek a vége csatlakozik a medencére. Szóval ide kéne egy 38/32-es szűkítő, ebből a legolcsóbb amit találtam, az 1000 ft. A másik kivezetésre is egy 38-as cső van rakva, ami elég hajlékony, erre csatlakoztatnék egy ugyan csak 38-as merevebb csövet, ehhez kéne a 38-as toldó. Igazából ennyi az amire szükségem van. Ja meg 32-es rövidebb csövekre, ilyen max 30-40 cm-hez mit ajánlotok? Ami nagyon hajlékony?
Volt itt tavaly, tavalyelőtt is egy cég honlapja ilyen gumi cuccal, ott voltak árak is. Csak nem tudom, hogy kellene keresni. Esetleg aki akkor beírta, megteszi most is.
Amúgy annyira nem olcsó, de legalább cserébe drága mulatság ez. :o)
Jó kérdés, hogy mekkora ez a kiszerelés, nincs ráírva sajnos. 50 és 100 ml közötti lehet mert az 50-es osztás fölött van, de 100 ml szerintem nincs benne.
Nekem is jött mellfeszesítőtől a potencianövelőig minden már, sőt telefonon ma például svájci borotva miatt hívtak. Kitartóak voltak, vagy hatodjára vettem fel...
Nem a te üzenetre írtam, hanem a bevásárló központos akciós ~3000 forintos árra... Persze, csak annak éri meg aki a közelben lakik, de nemrég kérdezték tőlem hol van bánya a közelben, akkor találtam ezt az interneten. Ha jól emlékszem Fehérvár környékéről mentek oda és vittek összesen 8-10 zsákkal, úgy megérte 8000 forintért a 30000 helyett. Persze ha 1 zsák kell valakinek akkor nem éri meg ha Tolna, BAZ stb... megyéből elmenni érte.
Nekem nem fő profilom a szűrőhomok, ezért is nincs fent alapból az oldalon. Tudok szerezni a lent említett áron. Ha szüksége van rá valakinek, természetesen kiszolgáljuk. De nem az pörög.
Csak érdekességként tovább gondolva ezt a 800 Ft-os témát:. 800 Ft a 25 kg, Budapestről kimész érte Sóskútra, elkocsikázol mondjuk 1500 Ft benzint, elmegy vele 1-2 órád, cipekedsz, pakolsz. Spóroltál ~200 Ft-ot. Megérte?
Minden esetre peace :) Ha bárkinek szüksége lenne valamire, csak kattintson. Ha egyáltalán lesz idén nyár... :)
Nekem van több darab 70x200 cm-es 1mm-es rozsdamentes lemezem, először abból akartam medencét csinálni, de a szabás, peremezés, hengerítés többe került volna, mint a csővázas medence, amit végül megvettem.
Nem tudom mekkora és milyen vastagságú beton alapot szeretnél készíteni, de érdemes utána járni előtte, mondjuk egy 5x5 méteres 15cm vastag betonba nem csak ajánlott, hanem kell is hálót tenni mert különben nem marad egyben, főleg ha nem szakszerűen van előkészítve az alap. Nézd meg előtte a hőtágulás miatt is mekkora tábla betont, milyen vastagságban szabad egybe önteni dilatációs hézag nélkül, ha jól tudom a vastagság 25-30x -osa lehet maximum a szélesség-hosszúság hézag nélkül.
Csak nem medencét akarsz csinálni lemez+ 17 eft-os pótfóliából?
Én is ezen agyaltam, de a sima lemez merev ( hegesztés és a szegecs erős nyírásnak van kitéve) a kínai lemez meg rugalmas, jobban csillapítja az erőket. A vastagabb lemez meg drága, és még le sincs védve korrózió ellen.
Elpostázok Neked szívesen 2 db 38-as csatlakozót, csak előbb megmérem a menetes részét is. 32/38-as toldót meg ha nem kapsz olcsón, akkor mezőgazdasági boltban 3 db fittingből megoldható.
Megmértem az enyém 0,5mm vastag lemezből van, anyagát nem tudom. Kívül kék, belül fehér festett, a peremeken visszahajtva, emiatt ott 1mm, mert duplán van a lemez.
nyárimádó: Az a helyzet, hogy a homokszűrőre 38-as csövet tudok rakni, viszont a medencéhez 32-es csövek vannak, ide kéne a 38/32-es toldó. Ezért eddig úgy oldottam meg, hogy egy egy rövid 38-as csőhöz csatlakoztattam egy 32-es csövet, saját megoldással, de ezt ki szeretném váltani egy sima toldóval, mert nem atomstabil. Viszont a homokszűrőből kijövő 2. ág, (amin pl átmosásnál távozik a víz, nem tudom hogy hívják), arra 38-as cső van rakva, oda kéne a 38-as toldó. Remélem érthető voltam :)
Mezőgazdasági boltban vannak műanyag fittingek 100-200 ft/ db áron ilyesmik. Meg talán nekem is van 38-asból vagy kettő, mert járt a homokszűrőhöz, de én 32-es csőre rendezkedtem be.
Ha nem tányéros kerül bele, az sem gond szerintem. Csak legyen kapható akár bontottan is, és a "tisztavizes" csövet lehessen összehozni a fejszeleppel ( átmérő).
Tudok neked küldeni szűrőhomokot akár Baranyába is. Mennyi kellene?
Le tudok neked küldetni Baranyába is akár.
Homokbányából nyilván olcsóbb, minőségileg nem tudom mennyire jó az, többiek lehet tudják.
Amit tudnék adni, az osztályzott szemcseméretű szűrőhomok, 20 kilós zsákban.
Ha rendelnél mellé valamit és összejön 15.000 Ft-nyi áru, ingyen van a szállítás. Ha csak Pestre kellene, akkor elég 8.000 Ft-nyi rendelés. Egyébként 1000 Ft a szállítás.
Itt tudsz/tudtok nézelődni:
www.medenceszerek.hu
Homok nincs fent az oldalon, ezért itt írom az árat.
Az a baj, hogy az ilyen nem játszik, mert bár Pesten lakok, Baranyában van a medence, szóval oda kéne postázni. Ezért igazából websopra gondoltam, van olyan amelyiket ajánlott?
A másik: Én is azzal küzdök már évek óta, hogy mi kerüljön a medence alá. Homokon van a puha falú medencém, eddig mindig fólia volt alatta, amit viszont a nap általában megevett. Most keresnék valami jobb anyagot. Olvastam itt a linóleumról meg a geotextilről. Igazából nekem az a lényeg, hogy a homok "felett" tartsa a vizet, azaz ne mossa el a homokot és strapabíró legyen? Erre jó a geotextil?
4,57 x 1,07 vagy 1,22 m-es felfújható szélű fürdőmedencét szeretnék vásárolni. Várom szives javaslatotokat és véleményeteket, hogy milyen tipusút vegyek.
Ha alul műanyag padló, rajta a geotextil és rajta a medence akkor bepállik vagy oldalra kiszellőzik a geotextil? (Csak 2x3m.) Hőmérsékletkülönbség nincs, legfeljebb valamennyi fröccsenő víz.
Ne érintkezzen beton és medence. Nekem geotextil van közöttük. Valaki szerint még így is kemény, szerintem nem. A lényeg, hogy vízáteresztő legyen a lecsapódó pára miatt, a sima fólia ezért nem buli.
Semmiröl. Ugyanis rájöttem h csak idénre tervezed úgy a felállítást. Én most gondolkozok a lamináton, vagy valami kicsit vastagabb talpfán, abba be is tudnám csavarni vagy szögelni. Ugyanis töltéskor lehet 1-2röl lecsúszna, vagy maga alá gyürné linóleumot... Na majd kiderül.
Mostanában csak olvasgatok, de kis segítséget kérek. Van egy csővázas, 4,57-es medencém (kb. 18 m3), amihez volt homokszűrőm. Sajnos a belső szűrő az enyészeté lett, így nagyjából kuka (a szivattyúnak nincs baja).
Ha esetleg tudtok, vagy láttok jó árban elég nagy homokszűrőt, légyszi írjatok.
Írtam erről a sok pici lyukas aljú Intexről. Mi van, ha veszek egy erős átlátszó fóliát, belevágom az aljába és körben egy kb. 10centis csíkban jó alaposan beszilózva beragasztom? A szilóval leragasztott nejlon megállítaná a szivárgást vajon?
jól tervezd meg, figyelembe véve a későbbi bővítéseket is - nagyobb szivattyú a mostani helyett, homokszűrő tartályméret, csövek, kis szivattyú a vízmelegítő keringetéséhez, elektromos kapcsolók, táblák..., stb. és nagyon nem hátrány, ha Te is beférsz az aknába :)
megtapasztalás után nálam minden eszköz csappal kizárható a keringető körből, így a kiegészítők (UV, vízmelegítő) meghibásodása esetén nem kell az egész medence vízszűrését leállítani - nyáron 40 fokban.
Én frissítésre CSAK használom. Leginkább azért mert a TDS-e és a kalcium keménysége 0-hoz közelít. Ugyanakkor az algásodásra való hajlama jóval magasabb mint a csapvízé. Önmagában nem ajánlom, mert a pH-ja könnyen borul, nem lehet egyensúlyba tartani. Éppen a hiányzó puffer kapacitást biztosító anyagok hiánya miatt.
Azoktól kérdezném, akiknek van tapasztalatuk: meddig bírja egy csővázas medence a használatot átlagos igénybevétel mellett?
Vennék egyet használtan, de nem szeretném, ha a fólia része el lenne öregedve, ha ez egyáltalán előfordulhat. Bár gondolom az UV előbb-utóbb kivégzi. A csőváz állapotát szemrevételezéssel is meg tudom állapítani, de a belső része kicsit más.
Az mondjuk gyanús, hogy a használtan kapható medencék mindegyike 3 év körüli. Lehet, hogy ez az élettartam határa??
Kérek mindenkit akinek van ez irányú tapasztalata, ossza meg velem!
Apropó. Többször volt szó a homokszűrőből a homok kivételének szükségességéről a télen (vagy sem).
Tegnapi tapasztalatom, hogy a tavaly úgy tettem el a homoktartályt, hogy a téliesítésnél a leengedésre kerülő kb. 2m3 vizet visszamosás üzemmódban engedtem át rajta, és életembe először nem vettem ki és mostam át a homokot kézzel. Tegnap ránéztem a tartályra és a benne lévő homokra, és ....hát.... szóval büdös volt, és nem volt gusztusom így visszakötni a medencéhez. Ezért tegnap kivettem és a szezon kezdete előtt kivettem a homokot és átmostam.
Számomra egy tanulsága volt (amit eddig tudtam), csak tiszta száraz homokkal rakom el a szűrőt. Büdös volt, nyálkás, és egy csomó bogártetem volt még benne. Most átmostam kihipóztam és így már lesz gusztusom bekötni.
Cseréld ki. Az amcsiknál szinte csak ezt használják az intex ultra medencéknél. Csak figyelj a kivágásra és a felszerelésére, mert ha elrontod, akkor nincs visszaút.
A leírások szerint 1500ppm-ig nem érdemes lecserélni.
De ugye van egy honlapunk (nem akarok reklámozni), ahol ez IS le van írva:
TDS és TA összezavar mi micsoda
TDS=Total Disolved Solids - teljes oldott szárazanyag tartalom . Arra jó, hogy megmutatja, mennyire használódótt el a medence vizünk. Megmutatja a jelenlegi állapotát amiből lehet következtetni, mikor kell frissíteni vagy teljesen lecserélni. Minden anyag ami a medence vizébe kerül (klórtabletta összetevői, pH változtatók, az emberi testről, madárkaki, stb..) növeli az értékét. Az ioncserélt víz TDS-e 0ppm, az ivóvizeké 500ppm, a medence vize 1500ppm-nél NEM LEHET több. Amire még jó a TDS mérő, hogy megmutatja a kútvíz használhatóságát locsolásra. :-)
Most egy intex belógatós szkimmerem van amit homokszűrővel hajtok.Tervezem lecserélni mert elég beteg, és azon töprengek hogy nem lenne e jobb az oldalfali szkimmer amit úgy kell felcsavarozni a palástra.15x15 cm-es a szabad nyílása és 8900 ftért árulják.Csak nem tudom hogy beszívná e rendesen a felületi szennyt.
Három éves a vizem gondoltam lecserélem. A medencés haverom szerint ez úri huncutság cserélődik az a feltöltésekkel . Gondoltam sok az a 20 m3 csak úgy kidobni ezért vettem egy TDS mérőt - 590 ppm a víz . Ha most visszatöltöm rendes szintre csapvízzel akkor lesz kb 500 ppm,
Szerintetek ezzel nekiindulhatok az idénynek vagy mennyi az optimális érték ? Akinek van mérője megnézné mi az érték ?
A medence alapozás nálam : minimális aprósóder a szintezéshez , megmaradt díszburkolat hirtelen ötlettől erre lepakolva a vakondok ellen , akartam alá lépésálló hungarocelt de baromi drága volt ezért sima 2 cm-es fehér hungarocel - a táblák széles ragasztószalaggal összeragasztva , fekete fólia , csővázas medence rá .
A lábak lejjebb süllyedtek persze de azért működik a medence.
Egyedül kiszedtem 16 m3 földet és ezt széttalicskáztam a kertben. Ma bezsaluztam /életemben elöször, egyedül/, holnap ráküldök néhány talicska sódert. A jövő héten bevasalom és lebetonozom /természetesen azt is egyedül/ Ez van.
A peremesnél is lefelé ható erő van csak a medence alatt, 80cm vízmagasságú medencénél ~400kg nyomja a föld felé a fél négyzetméteres táblákat. Ha ez valami miatt elcsúszik, akkor vagy alatta a talaj változott, vagy nincs teljesen vízszintben a medence alja.
Lassan itt a medizés ideje. Adódott tavaj egy problémám az újonan felállitott csővázas medimnél. Mivel eddig puhafalum volt igy a linoleumos alátét nem okozott problémát. Most ugyanis az történt h az cső oszlopok egy pár helyen átszúrták a linoleumot és megdölt, sulyedt a medence azokon a pontokon. Igy: Utólag sikerült megemelni a kritikus pontokat és alátétfa darabokat tettünk az oszlopok alá.
Nos idén nem szeretnék ugyanebbe a szituációba esni, igy tippeket szeretnék kérni tőletek ki mit tenne a csőoszlop alá, már összeállitás és töltés előtt?
Más: Lassan oldódó maxi - kombi klór tabletta 5 kg-os kiszerelésben, 90 %-os klórtartalommal, algaölő és pelyhesítő adalékkal látot e valamelyik multi áruházban? ha igen hol és kb mennyiért?
Sziasztok, kicsit elkeseredtem...tavaly megcsináltam 100m lpe-ből a solárt...télen rengeteg helyen megtört a tetőn...leszedtem újra akartam tekerni, de kismillió helyen megtört...tippek? dobjam ki vegyek újat? vegyek gyári solárt? vagy ha kicsit melegebb időben kiegyengetem jó lesz? mivel érdemes összekötni? gyorskötözőt megette az uv kevesebb mint 1 év alatt :( szoval el vagyok keseredve, medence feltöltve nincs mi fűtse... :(
Az én medencém alatt (fél szezonban mivel augusztus 3.-án vásároltuk), 04-es sóder( ezt tudtam vízszintezni), utána rá 5 cm-es lépésálló nikecel, legvégül a medencéhez kapott alátétfólia.
Most annyit változtattam hogy 10 cm mélységben a földet kiszedtem ( így a 04-es kavics nem tud szétfolyni. egy fajta zsalu ), majd geotextíliát raktam (mert tavaly a tarack majdnem átfúrta a nikecelt) és erre kb. 4-5 cm 04-es kavics került.
Én nagyon nem szeretem a macskákat, és enyhén fogalmaztam, de a medencében nem feltétlenül tesznek kárt. Szomszédnál tele a felfújható perem macska lábnyomokkal, de ki nem lyukasztották. Igaz, saját macska, az talán békésebb, mint az idegen. Tegnap egy ..... (cenzored) macska éppen madarat akart fogni a kertünkben és még nem is akarta érteni, hogy jobb, ha elinal.
Sziasztok. Segítségeteket kérném. Van egy 3.60m-es puhafalú medencénk, papírszűrővel és takaróponyvával. Egy szezont használtul. Mennyiért lehet eladni? Mi 25 ezerért vettük, plusz a takaróponyva pár ezerért tavaly.
Több olcsó megoldás is lehet: pld egyszerűen fával ki kell zsaluzni (vagy ha olyan a talaj, nem homokos, akkor a földet is elég kiásni körben zsalunak) és kell egy kis beton keverni bele kézzel. Vagy van interneten is apróhirdetésekben, sokszor ingyen is elvihető járdalap... Esetleg zúzott kő és felette rá egy keményfa talp.
A csővázas lába töltéskor mászik kifelé. 1 db térkő kicsi amúgy is, 40x40-es járdalap lenne az ideális neki. Na de abból meg van vagy 12-14 db, költséges.
Az okés, hogy a medence alatt betonkemény lesz a homok a víz nyomásától, de körben, ahol nem préseli a víztömeg, a lábak alatt nem lesz olyan tömör a homok, csak ettől tartok.
Én az OBI-ban vettem polyfoam szerű anyagot, amit a laminált padló alá tesznek (gondolom).
25m*110cm*3mm.
Két rétegben, egymást keresztezve fogom lerakni, mert ha csak sávokat vagy táblákat használtam, a víz benyomta az aljfóliát az illesztésekbe és árkos lett.
A legjobb lenne egy táblából kivágni, de nem találtam 4m-es anyagot.
Szerintem a fedés hatásos, nem hülyeség az üvegházhatás. A linkelt cikkben szereplő mérés is igen komoly hőmérséklet-különbséget mutat a sima és a burkolt cső között.
Mit tegyek a medence alá? Valami költséghatékony megoldás kellene. Beton alapon van (lesz) egy 2x3 m intex medence. A beton úgy ahogy sérülés mentes, de egy 1-2 cm vastag alátét jó lenne.
A medence alatt a homok nem mozog. Ha bánya homok akkor még jobb, a mosott folyami az nem olyan jó. A lába alá tegyél valamit, de úgy hogy a fóliát ne szakítsa ki.
32mm a létező csőátmérő, ebből 68m tekerhető fel egy 2m átmérőjű csigába. Ilyen vastag csövet nem próbáltam, a tényleges hővezetésben a vízmennyiség nagy része nem vesz részt, feleslegesen lett mozgatva. Szerintem a 20-25mm vastag cső elég. Az optimális hosszúság 60-80m lehet, hosszabb darab esetén már lecsökken a napsütött felület, és víz hőmérsékletének különbsége - romlik a hatásfok. A legjobb megoldáss, ha vastagabb csővel vezetjük a vizet a medencétől le a szivattyúhoz, majd onnan a spirálba. A spirált érdemes három, vagy több párhuzamos, 60-80m hosszú párhuzamosan kötött darabokból összeállítani.
A gyári (keringető/szűrő) szivattyú nagy mennyiségű víz kis magasságon, nagy nyomással történő mozgatására van optimalizálva, ezért a fogyasztása is nagy, ami sokat számít, ha figyelembe vesszük, hogy szerencsés esetben napi 12 órát kell mennie. A fűtéshez elég egy fűtéskeringető szivattú is, ami folyamatos üzemre, alacsony fogyasztásra van optimalizálva.
A tükröző felület csak a legkülső menetnél, a nap felé eső oldalon számít valamit, talán pár ezreléket jelenthet. Cserébe koszolódik, tönkremegy. Az LPE alkalmazása azt sugallja, hogy szorosan egymás mellé kell tekerni a meneteket, így a hőtükör nem rúg labdába.
A plexifedés felesleges, esetleg a légmozgás hűtő hatását kismértékben, de csökkentheti.
Több helyen olvastam, hogy hamar tönkrement. (Bár olvastam olyat is, aki évek óta használja.) Bizonytalan dolgot nem veszek. Nagyon fel tud bosszantani, ha valami idő előtt tönkremegy. Inkább csinálok akkor kicsivel többől házilag olyat, ami tartós.
Amik azóta felmerültek bennem:
- ha jól számolom átm 30 mm-es, 100 m hosszú cső kb 2m átmérőjű körnek tekerhető fel.
- 100 m nem túl nagy ellenállás a kis gyári szivattyúnak, amit a medence mellé adtak? Szerintem elég nagy nyomásveszteség van akkora hosszon.
- a jobb hatásfok miatt célszerű lenne valami tükröző felületre rakni (mondjuk alufólia)
- a jobb hatásfok miatt esetleg egy plexilappal lezárni az egészet
1) szerző keveri a KPE/LPE csöveket. Tudtommal 1,2 falvastagsággal nem készül KPE cső.
2) szakaszos üzemeltetés rossz hatásfokot eredményez.
3) meánderes elrendezés, ráadásul pillepalackokkal, ragasztással fűszerezve nagy meló, ráadásul drága, összevetve az LPE csigára fordítandó idővel és pénzzel.
Amióta medencézem (8 év?? már nem is emlékszem) meg van ez a típus (hasonló). Csak a gondoskodás a lényeg. Télire minden víz legyen kiszedve belőle. Ha kemény a vized akkor 3-4 évente ki kell savazni mert eldugul. És néha érdemes a zsíros lerakódásokat is kiszedni belőle, én ezt lefolyótisztítóval szoktam megtenni. Nekem tökéletesen üzemel.
Én tavaly ilyenkor vettem ilyen csodaszőnyeget. Még lusta voltam a kukába gyömöszölni de nemsokára az következik. A legfőbb baja hogy megette a nap pár hónap alatt. Lehet hogy takarni kellett volna? :)
A szezon végére több kis lyuk keletkezett rajta. Biztosan nem a túlnyomás miatt, amit a 25W-os kávédaráló okoz.
Meg aztán neked kell kivágni és beragasztani a csatlakozót. Azután vigyázni hogy nehogy erősebben mozdítsd meg, mert pucolhatod és ragaszthatod újra, olyan gyenge a ragasztás.
Tavaly is panaszkodott rá valaki, kár hogy nem hallgattam rá.
Most inkább egy ilyennel szemezek, ez masszívnak tűnik és talán nem szippantja össze a víz ha feldobom a tetőre. Ha valaki használ ilyet, érdekelne a tapasztalata.
Nekem van némi tapasztalatom medencefűtés tárgyában.
Mostanra megnéztem azt a hirdetést. Hiába írják le a hirdetésben, hogy 4 négyzetméter a felülete, ha annak a felületnek nagy része nem vesz ténylegesen részt a hő hasznosításában. Relatív alacsony hővezetőképességű műanyag, ami a "csöveket" összetartja. Ha olcsón akarsz kijönni, akkor a munkadíjat ne számold bele, a csatlakozók filléres tételek. Amire rakod, az elhagyható.
Ha nem hiszed, akkor eldöntötted, hogy ilyeneket veszel. Nem tudom, mekkora medencét akarsz melegíteni, de erős a gyanúm, egy adag nem lesz elég.
Az elmúlt 300 hozzászólásban nem esik szolárfűtésről különösebben szó.
LPE cső a legolcsóbb helyen a 100 m-es tekercs 12 eFt. Ehhez még jön a csatlakozók + valami amire rakom + a munkadíj. Nem hiszem, hogy olcsóbb, mint amit linkeltem. Még várok, hátha valakinek van tapasztalata solar medencefűtéssel.
A jelek szerint az árérzékeny kategóriába tartozol. Ha van türelmed, és autód, akkor egy-két tekercs LPE csőből és néhány LPE idomból össze tudsz állítani hasonlót. Ebben a topikban jónéhány hozzászólás született ebben a témában.
Valaki használ(t) ilyet? Olcsón meg akarom úszni a dolgot, hiszen a medencénk is csak 20 eFt-t volt, de félek, nehogy valami gagyit vegyek. Valakinek van tapasztalata ezzel a medencefűtéssel? Szeretném a medencézés idejét meghosszabbítani a fűtéssel.
Nekem nem ultravázas, de szalagos és köteles ( Bestway csővázas). Sosem volt függőlegesen a láb, az alja kicsit kifele áll töltés hatására. A szalag majd megfeszül, ha akar. Tavaly új kötelet tettem a medencébe, a medence kör kerületére lett megkötve, a szalag laza maradt. De bírta a szezont.
Klór: ha most úgysem használod, klórsokkolhatsz is 3-5 mg/ liter értékkel. De lehet csak sima tablettával is elég még, a víz hideg, alga nem támad, terhelve úgy sincs a medence vize.
Nagyon okos..... Ha a pici elperecel, nem veri be a fejét a fa rácsos járóka szélébe mint én anno...
Szóval a készülődés... Tegnap (május 1) megkezdtem az idei medence szezont! du. 2 körül, mikor végre sütött a nap rendesen bementem, és kitakarítottam a porszívóval az alját. Sajna a víz csak 22-23 fokos, nem volt nagy pacsálás, talán ha ma többet süt a nap, nagyobb lesz a melegérzet .
Szóval én elkezdtem... a hideg után jön a jóidő, melegszik a víz, mindenkinek kellemes medenceállítást
Az a gondom hogy mára teljesen feltöltődött és alul ugye van a vastag kötél ami a lábakat tartja, az fölött pedig a merevítő szallag. Na most ha a lábakat teljesen függőbe állítom vízmértékkel akkor a szalag annyira laza hogy kb 3-4 cm- el el tudom húzni a lábaktól.lehet ez azért van mert hideg a víz és a medi fóliája nem tud annyit nyúlni még, és idővel megfeszül a merevítő szalag?Vagy a lábakat kell kicsit kijjebb húzni?Ill van e valami praktika arra hogy az alsó feszítőkötelet normálisan meg tudjam húzni és fixre kötni?
Bocs ha sokat és badarságokat kérdeztem de bennem a frász mert közel 20 köb víz van benne és nehogy bej legyen mert valamit elrontottam.
Még egy , hogy indulásnál kell e klórt tenni a vízhez ha igen akkor mennyit, vagy elég a kombitabletta amit egy, a homokszűrő után bekötött vegyszeradagoló juttat a vízbe.
Szerintem szelektív hulladékgyüjtő "műanyagos" kukája megfelelő hely lesz neki.
Minek is van beépítve a termékdíj a vételárba ha nem veszi át a hulladékudvar? Megoldásra nem tudtak választ adni, mi lenne a hivatalos elhelyezési mód? Így nehéz jogkevetőnek lenni.
Köszönöm. A *cell jelentésével nem vagyok tisztában. :( De akkor ez nekünk nem lesz jó, mert mindig raktunk a medence alá vízálló "hungarocellt" ( 2 cm-es lábazati szigetelőt). De ott nincsenek lábak, a terhelés szétoszlik. Ahogy írod, lábakon áll, a lábak tönkreteszik ezt a hungarocellt - átlyukasztja, összenyomja és így a stabilitása is csökken. Vagy rosszul gondolom?
Tulajdonképpen biztos szét lehet a palástosat is, csak szopás következő évben a fólia lukak pontos illesztése a palást lyukaihoz.
Ennél én csak egy dolgot olvastam, de az sem komoly: mivel itt a lábak viszik a terhelést, azok alá érdemes aládolgozni. Bár szerintem ilyenre írta valaki, hogy csak úgy rárakta a *cell-re, én minimum egy betonkockát biztos tennék alájuk.
Annak egy hátránya van - szerintem -, hogy nézegetni kell egész télen, mert szétszedés nélkül kell teleltetni. Amúgy ha "csak" 2x annyi, annyival illik is többet kibírnia.
Pontosan arra lennék kíváncsi, hogy mik a keretes medence előnyei és hátrányai. A puhafalút ismerem. Macska, gyerkőc nincs, kutyák vannak, de nem tudnak a medencéhez menni.
A puhafalú felfújható peremes, vagy a keretes medence az ideálisabb?
Kinek a pap, kinek a papné - mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezeket kell mérlegelned. Ha sok macska van a környéken a felfújható peremes nem jó megoldás, mert folyton kilyukad a macsakaromtól (tapasztalat). A keretes medencék strapabíróbbak a tapasztalat szerint.
Lassan itt a medenceszezon és a véleményeteket várnám a merevfalú és a puhafalú medencékre vonatkozóan.
Két évig 305x76-os puhafalú In..x medencénk volt (még van is, csak nyár végén tönkrement a szűrője. És a karimája is enged a szelepnél. Szóval kell egy másik.) Viszont gondolkodom a merevfalúban is. De csak ebben a méretben.
Van értelme a dupla pénzt kiadni érte? Mik az előnyei a puhafalúhoz képest?
Lassan én is elkezdeném a medence alapot kiépíteni, és egy kicsit elbizonytalanodtam. Vettem a medence alá gumilapokat. Lerrakás szerint két lehetőségem van beton alapra, vagy döngölt sóderre. Eladó szerint az ő medencéjük is a második szerint van felállítva és nem süllyedt meg. Nekem most egy 4.8-as medence lenne rajta és félek, hogy a lábaknál nagyobb lesz a terhelés. Eddig puhafalúm volt így nincs benne tapasztalatom. Ha jól láttam már más is csinált gumilapos alapot a forumon. Ha van ötletetek,tapasztalatatok szívesen fogadom.
Nyúgodtan. Esetleg az esztétikai szempont mond ellent, de ugye a legfontosabb, hogy minél előbb melegedjen a víz. Egy fölül lévő átlátszó fólia borítás is rengeteget segít.
Azt szeretném megkérdezni, hogy szabad-e/lehet-e/érdemes-e a fémfalú medence nap felőli oldalát feketére fóliázni annak érdekében, hogy jobban melegedjen a víz?
Tavaly augusztus 3.-án lett fel állítva a medence, ugyan csak a lépésálló nikecelre, kb 2-3 cm.-t süllyedtek a talpak szezon végére.
Most azt terveztem hogy a talpak alá 20x20 cm-es. laminált padlót vágok, így a nagyobb felület miatt nem fog belesüllyedni.
Szomszédom már a harmadik hasonló medencéjét használja, szerinte az a jó ha a medence test és a tartó lábak együtt tudnak süllyedni, véletlenül sem szakad le medence testet tartó fül.
Gratula! Én is nekiugrottam sk a gödrömnek, de nem volt hova rakjam a kitermelt földet miután a szomszéd azt mondta, hogy köszöni, de nincs szüksége többre...
Kész csoda, hogy délután kitudtam mászni a gödörből. Nem fehér embernek valo foglalatosság ez. Egy Bobcat "segitségével" gyorsabban tul lennék az egészen, de ehhez csonkolnom kellett volna 3 ereje teljében lévő fát.
A medence terv megvan, a pénz már nincs:-) Volt egy üzlet, amit nem hagyhattam ki.
Azért csak most írok, mert favágás közben a szemembe csapódott vissza egy fadarab, és még csak most kezdek újra látni fájdalom nélkül. Kegyetlen élmény és félelem volt, hogy mi lesz az egyik szememmel... Bár apósom azt mondta, hogy van még egy tartalékban, ez nem volt vicces.
Lehet hogy még kibír a medence egy szezont, de az is lehet, hogy a Te régi medencédet most 35 eft-ért meg tudnám venni, mert van egy ilyen egyszeri kedvezményem egy multinál.
Csak éppen félek a 0.2- es beslső fóliától, és a fehér koszolékony palást színtől.
Köszönöm! Tulajdonképpen én is aggódok néha és azért rágódok mindenen (sokak szerint tulzottan is) jó hosszú ideig. Visszanéztem a hsz-eimre már 2012 aug-ban írtam az elképzelésemről : "azért gondolkodom ilyen téglatest alakban, mert ilyennek van hely a melegházamban (3x5 m)". Azóta sokszor még álmomban is 'medencézek'. Néhány nagyobb dobásomnál (vizvezeték rendszer, fürdőszobai medence, ház kövezés) eddig nem volt gond, az idő engem igazolt, remélem most is megúszom (mármint az úszkálást) baj nélkül. Ha meg gond lesz, hát annyi! (Más ennyit se él.)
Igen. Statikus, meg építész, meg faszakértő, stb. Aztán mással megcsináltatni ugye?
Akár sikerül, akár nem a munka öröme már megérte. Majd először csak kicsit töltöm fel, aztán óvatosan használom, ha nem akar működni, majd jelzi. Nézd meg a 47-es út menti házakat, egy se dűlt még össze, de szinte már mindegyiken látszik repedés. Ha gond van, akkor kitlepítem a medencét az udvarra, élvezem nyáron kint, mint eddig, télen meg beűlök a pálmák alá a helyére és olvasok, szundikálok, számítógépezek és lesek ki a fagyos világba.
Azért kérdeztem, mert Debrecenben is remekül sikerült, a Tócóban gyakorlatilag kétszer kellett csinálni. Előre szóltak, hogy a győztes kivitelező túl olcsó árat adott, abból csak lenyúlás lesz, nem - normális - csatorna, de hát a vezetés okosabb volt. Aztán valahogy az EU-ból szedték ki a dupla munka árát, vagy legalábbis én nem hallottam, hogy a város fizette volna.
Homok, sóder nincs mikor temetik vissza a gerinc csövet, már repedt el belőle.
Az utaknál is ez a helyzet, mikor az al-al-alvállalkozónak az alvállalkozója éppen 1-2 évre tudja megcsinálni az aszfaltot, ami az eredeti árnak a töredéke. Minőség nincs, csak lenyúlás. Tudok olyan teszt útszakaszokat a környéken, amiken traktorok járnak és lehet rajta még mindig száguldozni, pedig van vagy 20 éves. Pár folt van rajta össz-vissz.
Csak laktam, már mellette. A munkahely ott van mééég.
Sok ásni tudó embert vettek fel óccón, akik már 90 alkalommal vágtak el vezetékeket eddig. Bőrszínt nem írhatok:-) Na meg az alkohol...mindent megisznak. Az egyikre a 3 m gödörben ráomlott a fal derékig, menni akartam segíteni, de már kiszedték. Pedig raktam volna még rá 2 lapáttal:-)
Utcák sárosak, talán 8 év múlva kész lesz, már terepjáró vételen töröm a fejem:-)
Jól emlékszem, Te debreceni vagy, nem csak környékbeli?
Csak a csatornáról jutott eszembe, az Debrecenben (is?) úgy el lett bacba, ahogyan nem is lehet. De megoldották. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy szidják az EU-t, hogy kevés pénzt ad - hát a nagy lófa..t, túl sokat, túl könnyen.
Elolvastam...én is aggódok, és aggódtam korábban. A ház le van magasról ejtve, a biztonság és az emberi élet fontosabb. Főleg, ha benne tartózkodsz éppen.
Off:
A kicsi ismét lázas, szombaton voltam arra, a gumisnál. Látom csatornáznak a szűk kis utcában, nálunk már kész. Bár vissza akarják bontani nálunk, mert úgy kimérték a gerincet, hogy nem arra folyik, mint amerre kellene, és nem is sikerült zárt rendszerré csinálni... Katasztrófa.
On:
Én a külső fal miatt aggódok, mert egy ilyen medencében nem csak lefelé hatóerők lépnek fel, hanem a víz mozgásából adódóan oldalirányú lengések is, melyek dinamikusak, és nem statikusak.
Még ha nem is 800 kg/ nm, de 630 kg/ nm biztos, ahogy a kolléga számolt a másik fórumban. Elvileg erős a szerkezet, de a külső fal....passz.
Osb lap? Ilyen távoknál 2-3 réteg lapnak elégnek kell lennie, bár 630 kg, az egy fél autó....
Nagy fába vágtad fejszédet, statikus kellene, ami nekem sincs.
Bp-en nem túl nagy szakmai tudást igénylő munkára napi max.10-ért már lehet találni embert, sztem 2 ember 2 nap (napi 10 órában) alatt ki kell tudjon ásni 5x1 gödröt - az max. a fele a bobcat-es árnak
még az is lehet, h találsz olyan erős egyetemistákat is, akiknek jól jön a zsebpénz
persze hamarabb meglenne géppel, de még munkagépest is találhatsz jártadban :)
Bobcattel lehet, bár azzal is sokallnám, de egy mezei, 1 m3-es kanalas markolóval max. 2 óra, de a falusi emberünk - szerintem - egy óra alatt végezne vele.
Még megvárom a holnapi napot, mert a másik bobcat-es csak holnap tud majd árat mondani. /Miután megnézte a helyszint/
Ásatott Töletek már valaki markoloval vagy bobcattel? /Csak kiváncsiságból kérdezném, hogy mennyi idő alatt lehet megcsinálni? A terület 5 x5 méter, 1 méter mélyen./
Ha jól tudom Pécelen van, de Budapesten dolgozik általában illetve környező településeken. Árakat nem tudok, ha érdekes szólj és elküldöm az elérhetőségét.
A viacolor felett Neked nincs apró kavics, vagy beton öntésből származő apró göb. Ezért nem lyukad ki, na meg hát a 8 mm polifoam vastagságtól.
Mielőtt elkezdte a munkát a kőműves, közöltem vele, hogy vízszintesnek és simának kell lennie a betonnak. Ettől függetlenül a betonom és a medence aljam nem érhetnek egymáshoz, ezért geotextil van közöttük. Sosem poshadt még be a medence alja, kivéve tavaly, mikor csak gyorsba állítottam fel a medencét, és a geotextilt ellőttem előtte másra. Tavaly mezgazd fólia volt alatta, a beton és a fólia is gusztustalan zöldes, algás trutyis volt ( nem engedte át a betonnak a lecsapódó párát):(
Szeritem a polifoam sem vízáteresztő, de ettől függetlenül ....
A talaj termőrétegét én ásom /ásnám/ ki. Az alatta lévő kötött agyagos talaj kitermelésére /Bobcat-tel/ két helyről várok ajánlatot. A szerelőbeton elkészitésére már megegyeztem egy vállalkozóval.
A segitség a medence telepitéséhez /felállitásához, beüzemeléséhez/ kellene.
2007. óta 2 helyen állítottam fel, volt amikor mindkét helyen. Itthon viacolor van alatta, a nyaralóban homok. Erre van terítve a durván 8 mm vastagságú polifoam. Eddig sohasem lyukadt ki! Bezzeg a karima!
Köszönöm a tippet, megpróbálom náluk, egy T.I.P. szivattyúkkal foglalkozó ember szerint elég speciális dolgot keresek, az övékéi sokkal kisebb méretűek...
Mellesleg közölte, hogy szerinte lesz vagy 10 pénz...
A kavics a polifoamot sem kíméli. Az inkább kényelmi szempotból jó. Olyan anyag, ami védi a medencét alulról a gyökerek és kavics ellen a geotextil, mert az szőtt műanyag.
Parketta alá tettem ilyen 2-3 mm-es polifoamot, de a medencében lévő vízoszlop súlyától szerintem a kavicsnak nem lenne nagy akadálya átjutni rajta.
Lassan kezdődik a szezon, ha szükségetek lenne medence kezelő szerekre nézzetek fel weboldalunkra. Folyamatos akciók, ingyenes házhoz szállítás, részletes használati utasítások és leírások. Csak megrendelitek, megvárjátok, nem kell rohangálni utána, kényelmes.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Hozzájutottam egy használt Ponds and Pools típusu Made in PRC szivattyúhoz, de van egy kis hibája: a tömszelence rugója eltörött, ezért folyik a víz belőle. Hol keressek hozzá alkatrészt, vagy valamilyen szervízt?
Van egy 2 nyarat használt Intex 3m átmérőjű puha falú, felfújható medencénk. Sajnos utóbb csak egy egyszerű ponyva választotta el a kőburkolattól ezért az alján van sok pici lyuk. Meg lehet javítani vagy ki kell dobni? Ha nem jó semmire, vágom ki, elég sok helyet foglal.
Az a helyzet,hogy ha már egyszer belefogtam végig kell csinálni az egész " műsort" mindegy milyen idő lesz,visszarakni a téli takarót nem voltszivem... Köszönöm mégegyszer a vízreengedős télifedés tippedet, simán megcsináltam vele a telet baj nélkül. A mezgaz fóliám megvan az valszeg visszakerül még rá, egyébként "már" 16 fokos a vizem, 14-ről indult...
Én emlékszem pontosan, mert akkor volt szétverve a ház. Április meleg és száraz volt, mikor nem volt cserép a tetőn májusban, akkor meg esett, mint állat:-)
Ma meg kocsit akartam mosni és kint sütögetni, és esik. Mindig ez van...
nem emlékszem, h tavaly milyen volt az időjárás ilyenkor, de esetleg takard le vhogy esztétikusan egy átlátszó fóliával (maradjon légréteg), az sokat segít a vízhőfoknak, és vmennyire véd az éjszakai visszahűléstől is
Nem nem bántam meg. Sőt. Nincs vele munka, attól eltekintve, hogy én leszedem a havat és az esőt a ponyváról, de ha nem tenném, se lenne gond. Még bele sem néztem, nem érdekel, meg úgyis tudom hogy tökéletes a víz belül. Ha meg nem lenne, akkor max 2 nap alatt rendbe hozom. ;-)
Melegíteni egyenlőre az égiek fogják, van ugyan egy pár solar magic egységem, de a feleségem megunta, hogy a házfalnak támasztva üzemel, ezért két lehetőség van: vagy megoldom hogy a terasz tetőre telepítem fel, vagy sehova... egyébként tavaly simán 30 fok völé ment a víz hőfoka a buborékos fóliával takarva. 4,6 m kőr alakú, kb 18 m3 gyakorlrtilag reggeltől estig éri a Nap
Nem bántad meg, hogy fix, azaz nem elbontható a medencéd? Sok macera van vele télen?
Még mindig nem tudom milyet kellene venni, az egyik a garázsban pihen, a másikat az idő "eszi". Az össze és szétszerelés nem sok idő, de a másik téliesítéséről nem sokat tudok (tapasztalat nincs, csak elmélet).
Úgy látom, már mindenki készülődik, a szép tavaszias időjárás megteszi a hatását.
Lehet hogy egyedül vagyok vele, de én a mult hétvégén "kicsomagoltam" a medencét téli álmából.
Sőt! Mivel hogy volt egy sérülés az alján teljesen leengedtem az egészet, kitakarítottam, újrafoltoztam(tavaly megcsináltam a vízalatti ragasztást, de elég bénán sikerült)és lealgaölőztem az egész fóliát.
Mivel a mdence üresen nem maradhat elkezdtem a feltöltést a szkimmer aljáig nehogy baj legyen.
Tegnap beraktam a gépészetet, ma pedig szintre töltöm, ha jó idő lesz, akkor május elsején nyitunk, pont úgy mint a Palatinus...
Csináltam egy képet a telefonommal, ha sikerül, felrakom...
A pókeros boltban találtam ma rá az új Intex ultra frame 4 x 2 x 1 m-es medencével, ami árban is türhető ( méretéhez képest), és egy szétszedhető télire. Jobban belegondolva 4 hónap max a fürdési szezon, utána csak útban lenne, na meg a téliesítéssel sem kell foglalkozni így.
Ma írtam Nekik, és válaszoltak is...
Eddig ez a nyerő, az ebay-en is 300-350 euro+ posta.
Nálam sem hajtott ki, csak nagyon messzire is elnyúlt a gyökérzet, közel a felszínhez. Az ecetfa rosszabb volt, mert az hajtott amerre a gyökere futott. Évekig irtottam még...
A medencétől ez távol volt, most az illatos loncomat akarja kiírtatni velem, aminek fantasztikus illata van, átlóg hozzá. Ez szép is és takar is. Persze elküldtem ismét panellba lakni, mert ez a duma más szomszédoknál bejött, nálam nem. A szomszéd fát vágott ki miatta:(
Medence:
Még nézelődök, az árak magasak az elmúlt 3-4 évvel ezelőttihez képest. Télire elpakolható sem lenne rossz, mivel hosszú a tél, és nem sok kedvem van /volna kerülgetni.
Na jólvan örülök,senkit nem akarok megbántani.Persze lehet ültetni csak egy picit kell odafigyelni,hogyha van az embernek egy pici ideje{ami nincs)érdemes a vastagabb ágakat metszőollóval levágni.
Lehet, hogy nekem szerencsém van, hiszen 40 cm-re már szikla van. Így nyomát sem látjuk futásnak Évente 2-3 alkalommal vágjuk, igaz, akkor tényleg 30-40 cm-t. Locsolni nem kell. A vastag ágakat évente évente ritkítjuk. Ami szerintem a nagy hátránya, hogy télen semmit de semmit nem takar.
Miért esett volna rosszul??? Nem vagyunk egyformák, baj is lenne, ha mindenki ugyanazt szeretné! El van nézve! :D
Az én ismerőseim akik ültettek turkesztánit gyakorlatilag mind nagyon nagyon megbánta,hogy ilyet ültetett.Már szabadúlnának tőle de borzasztó nehéz kiírtani!Nagyon agresszív a gyökere is,méterekre elmegy és semmi nem marad meg körülötte.Már fiatalon is újnyi vastag ágak nőnek rajta,a sövényíró csak szenved.Mert ugye ez a növény alapjában FA!Nagy átverés ez a "csodasövény".Na gondolom ez az írás nem esett jól.Elnézést kérek.Azért tíz emberből kettőnek bejön.
Elsőre-másodikra engem is nagyon átvágtak, de addig veszekedtem velük, kiabáltam, hogy kicseréltek, pótoltak, házhoz szállítottak. Ma már óriási a sövényem!
Ne hagyd magad. Megéri, mert tényleg gyorsan kapsz szép sövényt!
Megint bebizonyosodott, hogy "olcsó húsnak, híg a leve".-((
Rendeltem 200 tő csodasövényt, kb egy hónapja, 35 Ft/darab áron.
Első nekifutásra, a rendelt árú "eltűnt" a postán. /Állitólag hibás címzés miatt/
Második "kisérletre" kaptam 107 darabot, fizettem érte 9300 Ftot , 200 tő + postaköltség.
Harmadik megoldásra megkaptam a hiányzó 93 darabot és grátisként még további 10 darabot.
Eltelefonálgattam kb 2000 Ftot. Jol megmunkált földbe ültettem bele a "csodatöveket", naponta kétszer locsolom, a tövek megindulásának legkisebb jele nélkül.
Aha, már értem. Pár év múlva kíváncsi lennék hogy néz ki cakk-pakk a környezet, mikor beáll a növényzet és a körülötte lévő terep.
Egyik ismerősöm csinált egy ennél jóval kisebb tavat halakkal, de az algával bírkózott, meg a szivacs szűrőbetéttel. Azt hitte tiszta marad a víz, a halak miatt a vegyszerezés nem volt megoldható. Már rég beszéltem vele, akkor ajánlottam uvc lámpát neki. Lehett vett...nem tudom.
Köszönöm az intelmeket és a döntés hátterét bemutató polémiára való hivatkozást, végigolvastam ismét. Sokat tanultam az általad hivatkozott fórum szakszból is, és igyekeztem kellő figyelmet vagy inkább választ adni a felmerült kérdéseitekre. Szakítószilárdsággal, nyomásállósággal biztos nem lesz gond az általam elképzelt változatban, hisz nagyságrendekben mérhetők a terhelést illető különbségek.
Kész medencék árai az én paramétereim esetén sajnos messze nem olyan kedvezőek mint a kisebb medencék esetén. A kellő nagy átmérőt amiatt akarom, hogy legyen lehetőség úszni is a pancsolás mellett. Na meg ennél a méretnél kenut is vízre tehetem a domboldalban (az is saját kéz eredménye). Hely van elegendő szerencsére, emiatt is választottam a könnyen kivitelezhető kör formát.
Mai napon megoldást találtam a belső hajlat kialakítására is, nem kell megvennem a 4€/m-es kitöltő elemeket, lesz zárt cellás PE hab kb 500 Ft/m-ből.
Sokat tanultam párom vegyszervásárlásaiból, főleg amikor a szépen csomagolt trisót vette 5 eFt/kg-os áron, azóta más szemmel nézek a kedvtelési célú dihidrogénoxid tároló tartályokat övező dolgokra.
Ha netán valaki továbbra is gondolkodik fa medencében, kádármester adhat jó tanácsokat az elkészítéséről. Ha elfogadja a hordó formát pántokkal, szerintem minden további nélkül meg lehet csinálni, igaz ez is kör alakó lesz.
Nem biztos, hogy jól jársz. Más kialakítás kell a süllyesztett, és más egy föld feletti medence csövezésekor. A létrát eldobhatod, vagy elkótyavetyélheted, ha süllyeszted a medencét. Egy elkészült, több éve használt medencéről lemondani az átépítés idejére... Nem tudom mit fog szólni a család. Én nem kockáztatnám a biztos helyemet az étkezési listán.
A fix csövezés valószínűleg olcsóbb, de gond esetén macerás a javítás. Szerintem jó tartalékkal számolva egy külső védőcsőbe hajlítható csöveket használj. Legyen benne tartalék hely a világítás vezetékének, és a csövek cseréjére is gondolj.
Elsőre földfeletti lenne. Ha beválik és marad rá a családi igény, idővel lesüllyedhet. Óvatos duhaj módjára akarom elkötelezni magam egy medence mellett.
Egy kész medence olcsóbb,igaz nincs meg a barkácsolás öröme. Az én lemezfalú készen vett medencém 12 évet húzott ki, mire a fémfal átrozsdásodott. (A fólia még jó volt benne.) Az új medencémet akartam magam készíteni, fa is, fém is felmerült /egy kis adalék a38875. hozzászólásnál, később polémia róla/, ugyanis kötött méretű hely állt rendelkezésre és az alak se lehetett kör. Aztán addig néztem -itt is segítettek- ,hogy találtam készen megfelelőt.
Én is számolgattam elég sokat, szerintem még megéri, polcon is van már pár alkatrész. Már "csak" 200 eFt-ot kell kiadnom (elvileg), hogy egy használható medencénk legyen. Még úgy is megéri, megérheti ha a munkabérem is beleszámolom. Viszont tartósabb (?) darabhoz juthatok hozzá, legalább is a fólia bélést és alsó/felső keretet illetően. Számomra az is előny, hogy van színválasztási lehetőségem, homok, fehér, türkíz, azúr,.. és ezek kombinációi.
Egész jól összeállt a leendő medence terve a fejemben, amiről tapasztalt medencések véleményét szeretném kérni.
Átmérő 6m, palást magasság 1,25 m /0,5 mm vastag (ilyen horganyzott lemez van elérhető), bélés 650g/m2 hegesztett PVC fólia (ponyva). Alul "L" profilra/ba ülne a palást, felül pedig zártszelvényből hajlított gyűrőhöz lenne csavarozva, 70-75 cm-es osztással. Jobb lenne ha a gyűrű belülre kerülne, de egyenlőre a külső elhelyezés tűnik jobbnak.
Vízkezeléshez adott a kellő kapacitású homokszűrő/szivattyú, van 1 alap fölözőm és 3 MTS befuvóm polcon. Tervezek még egy padlóösszefolyót is beépíteni, így keringhet, kavaroghat a víz rendesen. A következő kérdések merültek fel bennem, itt jönne jól a tapasztalatotok és ismereteitek:
-elég erős lesz mechanikailag a medence ezzel a kialakítással vagy kell függőleges erősítést is beépíteni?
-befuvók elhelyezési magasságát milyen szempontok szerint érdemes meghatározni és akkor is hova érdemes tenni (vízkeringetés, pancsolás, spriccelés, és majd ózon bejuttatási feladatokra)? Fölözőre leltem jó infót, befuvóra sajna nem, vagy rossz kulcs szavakra kerestem eddig.
-milyen kialakítású padlóösszefolyót érdemes választani és miért (sík vagy örvénymentes..)?
-csőrendszer kialakításához merev falú vagy spirál PVC cső lenne a célszerűbb és miért?
-mi mindenre érdemes még figyelni? Ez kicsit sörétes ágyúval verébre lövő kérdés, de keveset tudok a medencék világáról.
A vizet keresztül kell küldeni rajta. Amikor kijön, melegebb lesz, ha süt a nap.
Érdemes egy külön szivattyút, például fűtéskeringető szivattyút használni erre a célra. Meg kell keresni azt az optimumot, amikor a a legtöbb vizet átnyomva még melegebb vizet kapsz, de a szivattyú fogyasztása alacsony. A legmelegebb víz nem legjobb megoldás, a nagy vízmennyiség a nyerő.
Sziasztok! Segítaégre van szükségem. Májusban már be akarom üzemelni a medit és kaptam hozzá tavaly egy solar melegítőt de még nem használtam. Belinkelek fotókat. vki tudja hogy kell használni? hova kell bekötni?
Akkor tegyél rá egy (s)priccolót ( nem tom hogy kell írni), és jó lesz. Ugyanis amikor egy ilyen fel van téve a slag végére ( mivel szűkít), ezért a gumislag megduzzad ésnyomást tárol.
Azért néha büfizni fog a gáztól, de a slagban lévő nyomás majd kompenzálja valahogy.
Nem tudom mit értesz direkt szó alatt, szűkítés / priccoló kell a végére, mert különben gatya akármekkora a cső. A csőben nyomásnak kell lennie, különben kicsi marad a nyomás, és csak pisil. Erre van kitalálva a priccoló/locsolófej.
Én a kézi pumpás részt ledugóztam, mert 5-10 liter vizet 3-4 perc alatt tudtam felhozni. Ezért ment c vágányra a kézi, meg anya sem izmozott vele, inkább a benti vizet használta.
Írod, hogy a kézipumpás részt nem használod. Ha ott a golyó fölött nincs vízoszlop, akkor az a golyó esetleg "táncol" a fészkében, és kis levegőt enged a szivattyú ágba. Esetleg emiatt prüszköl a szivattyú.
Szegedi kutad van, mint nekem. Nekem is prüszköl, ha a locsolófej nagyon meg van nyitva, mert nincs ellenállása a víznek, sőt / ezért a nyomás is kicsi ilyenkor. A gáz miatt meg pláne nem tud állandó nyomást biztosítani a szivattyú. Leo szivattyú + 3/4-es tömlő van rajta, a "priccoló" végén tudom állítani a permetet/ sugarat. Próbáld meg tekergetni, hátha Nálad sem bírja maxon a locsolófej. Nálam bevállt, ha nem tekerem apró permetre, hanem nagy, egyenes sugarat használom.
Amúgy gázos / és kicsit büdi a vizem, mint a gyógyfürdőben.
A golyó nálam is mindennap elengedi a vizet, mindennap fel kell töltenem, de bár ennyi bajom volna....
Köszönet a segítő szándékért is, és elnézést a helyesírási hibákért.
Vissza fogok térni hozzátok, sok órai kutakodás után tartom ezt a fórumot a számomra leghasznosabbnak és az itt megfordulókat segítő embernek. Jó látni az önzetlen segítő szándékot és természetesen a büszke eredményeket is.
Második éve próbálok jó döntésre jutni, kérdések és válaszok gyűlnek bennem. Valószínűleg egy igazi csináld magad medence lesz, egyenlőre földfelszín felett.
Az ATW-s oldal sokat segített a vegyészkedésben, köszönet és elismerés érte Blue Sky-nak.
Akarok építeni magunknak egy medencét, ehhez való infógyüjtés miatt most sokat ülök gép előtt...
ha már tudod milyen medencét szeretnél (tudsz megvalósítani), kérdezz bátran, ez egy klassz csapat, mindenki a segítségedre lesz
a tisztántartásnál én a mérés híve vagyok, de az se egy ördögtől való dolog, még nekem se :), így csak az alap dolgokat kell betartani, odafigyelni
érdemes tanulmányozni a http://www.mobilmedencek.atw.hu oldalt is, bár ez inkább már az üzemelés közben felmerült kérdésekben segít, ad tanácsot by Bluesky ♥
Ha varrógéppel elbírsz egy rendes karbantartás szintjén és van kellő szerszámod a csatlakozókat meghúzni, szerintem Te is meg tudod oldani a gondot. Biztos vagyok benne, hogy valahol tomítetlenség van, amiatt szívja a levegőt is. Megnyugvás kedvéért kicseréltetheted a golyókat, de csoda lenne ha az oldaná meg hisz nem ejti el a vizet. Inkább a velejáró csatlakozó szerelések lehetnek/lesznek rá jó hatással. Ha a téliesítés okán bontott és kötött összes csatlakozást egy gondos tisztítás és tömítés ellenőrzés/csere után újra kötik, 99,9%-os bizonyossággal jó lesz a rendszer.
Motor biztos jó, ha rossz lenne nem is prüszkölne. Szivattyú járókereke(i) pedig nem szoktak a téli állsban elromlani (elkopni). Elég lesz oda egy figyelmes vízvezetékszerelő. Talajvíz szintjét fagyhatár miatt kérdeztem, valószínűleg alatta van, emiat a fagykár kizárható.
Még egy esélyes hibaforrás lehet a szivattyú tengelyének tömítése (szimmering) is. Az a téli állásban is elfáradhatott. Plusz vasas víz okozhatott lerakódást, ami a téli pihenőben megszilárdulhatott és most megcsiszolhatta azt a tömítést. Ennyi is elég a levegő beszívásához. Ha így van, szivattyú tengelye nedves lehet (sajnos a nedvesség megjelenése nem biztos ilyenkor).
Segített a rajz megérteni a rendszert (szerintem nem vagy szőke). :)
Ha nem ejti el a vizet, az azt jelenti, hogy a golyók jól teszik a dolgukat, a lábszelep működik. Így ezeket kizárhatjuk mint esélyes hibaforrást.
A prüszkölés két dologból jöhet:
a. nincs elég víz a kútban és valahonnan levegőt is szív vagy kavitáció alakul ki (ennek kicsi az esélye, ne foglalkoztasson)
b. lábszelep felett kerül levegő a rendszerbe
Ha elindítod a szivattyút, mennyi idő múlva kezd el prüszkölni?
Ha hamar, akkor jó jelnek vehető, csak (!) a gépészettel, csövezéssel lehet gond a lábszelep felett. Szerintem ez a jobbik eset (b.), könnyebb és olcsóbb lesz a javítás.
Ha eleinte jön a víz derekasan, majd prüszköl és ezzel együtt esik a víznyomás, akkor esélyes a kevés víz esete (a.).
Milyen mélyen van a talajvíz szintje? >> fagykárt sznvedhetett-e a csőrendszer?
A szivattyú milyen messze van a kúttól? Esélyes észlelni valamilyen idegen hangot a kút/lábszelep környékén működés közben? Levegő bejutásnak jellegzetes hangja van.
Úgy vélem, hogy valami egyszerű hiba lesz (pl laza csavarkötés). A leírtak szerint gondosan téliesítesz és ehhez megfelelően lehet kialakítva a rendszer is.
Nem értek hozzá, de nem kezdett el gázosodni? Apámnak a telkén van egy kút, aminek "gázos" a vize és az prüszköl mint állat. Hozzáteszem nem értek hozzá.
ez egy 40-es pvc fúrt kút, aminek 2 ága van - az egyikre a szivattyú van rácsatlakoztatva, a másik ágát kézi pumpálással lehetne használni - még sose használtam.
ebbe a 2 ágba kell beletenni 1-1 golyót a beüzemelésnél, ez lenne a lábszelep, felönteni vízzel, elindítani a szivattyút és ömlik a víz.
Ez így volt idáig, medencézésre ugyan nem alkalmas, de locsolásra tökéletes, és rengeteg vizet adott nagy nyomással.
Idén ez nem működik jól.
Vízoszlop megvan a csőben
Nem ejti el a vizet
de nincs elegendő nyomás, vízhozam és prüszköl folyamatosan
azt nem tudom, hol a hiba
a szivattyú kezd meghalni, és azzal kellene tenni vmit?
valahol levegőt szív - de hol keressem?
a golyó és a golyót tartó (nem tudom mi) résznél lehet gond?
ezt az ábrát találtam a neten, azt gondolom, ehhez hasonló lehet
nem egy bonyolult rendszer, sok helyen nem tud hiba lenni, csak mivel én nem tudom megszerelni, legalább azt kellene kitalálnom, h motort nézessem meg, vagy kútfúrót keressek...
Próbálok segíteni, ha tudok. Ha jól értelmezem akkor lábszelepben van a golyó, lent a mélyben, vízben állva. Ha így van akkor valahol a felső szakaszon (merülési víz szint felett) van rés/lyuk/hibás tömítés/laza csavarzat/... a csőrendszerben és ott szívja be a levegőt, amitől prüszköl.
Nem ismerem ugyan azt a lábszelepet amit használsz, de nem hiszem, hogy az általad írt nagyobb méretű segítene.
Fórumot olvasva biztos van olyan topictárs aki ismeri a rendszered és könnyen tud segíteni. Az Ő hiányukban adj némi infót, akár bő lére eresztett szőke nőset, megpróbálok segíteni.
Akarok építeni magunknak egy medencét, ehhez való infógyüjtés miatt most sokat ülök gép előtt, viszonylag hamar tudok válaszolni.
A medencébe áramló vizet kell ezen átengedni, szóval majdnem mindegy hogy néz ki (szerintem). Mosható, kifordíthatóra kell csinálni, hogy teljesen át lehessen mosni a belsejét is ( az eltömődött pórusok miatt). A másik szempont meg az, hogy a befúvóra rá lehessen kötni / rá lehessen fixálni.
Ennyi szerintem, a többi már csak esztétika. Én a szélét visszahajtottam, majd levarrtam kézzel.
Bár én más anyagból oldottam meg, és csak medence töltés után teszem rá, vagy ha picit opálosodna a víz.
A mai napon hivatalosan is elkezdtem a kis családommal a medence projektet.
A gödör már majdnem teljesen ki van ásva.Van kb 3 köb földem ami még kitermelésre vár, de a hétvégi jó idő és pár sörital segítségével ez is meg lesz. Képeket majd csinálok a teljes folyamatról.
Tegnap sikerült az INNOFILT-től ennem 1 méter csodazsák anyagot.
Muter bevállalta a varrását de segítsetek valami támpontot adni hogy hatékony és jó legyen.
Olyan zsák formájut szeretnék de gőzöm sincs hogy mekkora legyen.Tépőzáras verzióra gondoltam de nem tudom hogy mennyire zárja a zsákot.Esetleg építő jelleggel segítene valaki ötlettel.