Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Természetesen meg lehet tudni a falu nevét, Kerecsend. Kösz az oklevélröl irtakat, nekem is megvan a másolat. Azért kérem a tanácsokat, mert szeptember 9-re
(az oklevél kelte) mindenképpen készen kell legyek. Föleg az érdekelne, hogy házilag hogyan tudok fákat, bokrokat, zsupfedeles házakat készíteni, bár már azokhoz hozáfogtam (HEOL. hu, képgalérián megtekinthetö, május -i ujság). Idöm van, nyugdíjas vagyok, a tájház vezetöje. a fél életemet ott töltöm. Tehát, elöre is köszönök minen jotanácsot.
Az idézett szöveg Túrkevére vonatkozik, de az város. Faluneveket sorolhatnám tucatszám, amik vele együtt ünneplik idén szeptember 9.-én fennállásuk 750. évfordulóját.
Meg szabadna tudni a falu nevét? Netán ez? """Az 1241. évi tatárjárás során sok település elpusztult, sok irat megsemmisült. Így az Egri Püspöki Egyházmegye birtokait igazoló iratok is. Ezért IV. Béla (1235-1270) királyunk elrendelte, hogy a nevezett püspökség birtokait újra össze kell írni. Ezen összeírás eredményét egy több oldalas, terjedelmes 1261. szeptember 9-i dátummal szentesített oklevél hagyta az utókorra. Történelmi érdekesség, hogy ez az eredeti irat sem maradt meg, de több átirata is ismert. Az alábbi idézet az 1271-es V. István király (1270-72) idején másolt átiratból való: „…továbbá az Egri Egyház által régtől fogva birtokolt és Szolnok megyében lévő /in comitatu Zounuk/ Póhamara /Pouhamara/ Túrkeddi /Turkeddi/ birtokok, valamint Nacsaegyháza /Nachaeghaz/ birtok szabályos fele, továbbá a legszentségesebb király, László által adományozott, és az egri egyház által régóta békésen birtokolt Szolnok megyében fekvő Keveegyháza /Keueeghaz/ és Nagytelek /Noughteluk/ nevű birtokok a Túr vize mellett, a Túr vizében lévő összes halászóhellyel, valamint a saját határain belül Túr vize /Thuruize/ két partjáról a vízbe merített Veyz-nek mondott valamennyi eszközzel…”"""
Hát először is el kellene dönteni a méretarányt. A fák kaphatók félkészen,és készen is. De készülhet vezetékből, drótból, szárított gyomokból stb. csak a képzelet szab határt. A figurák már más kérdés. Lehet készíteni is de kapható készen illetve fél készen (festetlen) is. Ahhoz, hogy szeptemberre elkészüljön bele kell húzni, már ha egyedül csinálod, és nem fő munkaidőbe. Szerintem 100 000Ft nagyon vékony, véleményem szerint kizárt, hogy ennyiből összeálljon.
Nagyon örulok, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Több tanácsot is szeretnék kérni. Egy 9 négyzetméteres terepasztalt kéne "alkotnom", amelyen a falunk lenne láthato. (kb.90 ház melléképuletekkel) Sajnos, én még terepasztalt, maketteket nem készítettem. Jo lenne megtudnom, hogy a fák miböl, hogyan készulnek, a kulonbozo tárgyak, figurák hol szerezhetök be, vagy én is megtudom-e csinálni. Ennek szeptember 9-re készen kéne lennie, mert akkor van nálunk a falunap, 750 éves évfordulo. szoval, mindenre kiváncsi lennék. a kezdettöl végéig. meg még arra is, hog mindehhez 100 ezer forint elég lesz-e? Elöre is köszönöm a segítséget.
Bocs, de szerintem tökéletes megoldás a mai viszonyok között, mert nagyon nem könnyű vihart, vagy hurrikános kárt szenvedett területet modellezni. Pláne, ha vihar által kicsavart, derékba tört, vagy csak egymásra dőlteket kell készíteni.