Keresés

Részletes keresés

bicskeyd Creative Commons License 2018.01.14 0 0 82915

Sziasztok! 

A szomszédoknak ezek szerint nincsen leszigetelve a födém, mert elolvadt a hó a tetőn. 2 hete terítettem le 20 centi gyapotot a padláson. A gipszkarton mennyezet felett hőtükör fólia még a tűző kapcsok is aluszalaggal leragasztva. A falhoz is ragasztottam a fóliát. A gerendák között 10 centi gyapot van.

tgwh8 Creative Commons License 2018.01.14 0 0 82914

Erről még nem is hallottam. Majd egy 10 év múlva megjelenik itt is :D

Jó cucc lehet a falba fúrt ragasztótárcsa, amire ráragasztod a hőszigetelést, csak rohadt drága. Megkérdezte róla egy ,,mestert'', persze hogy azt mondta hülyeség, hát az nem fog semmit :D ilyen okos a mesterek döntő többsége, szerintem simán ugyan azt a dűbelt veteti minden falba, aztán befúrja ahogy pottyan.

Előzmény: sZoMy (82910)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.01.14 0 0 82913

Hmm, én is csak azon a részen dübeleztem, ahol telibe süti a nap. Ahol nem éri nap, ott nem nem. És én rendesen, a sarkoknál végig és a közepén, nem csak a közepébe 2 oszt jóvan. Mert nem azért dübeleztem, mert leesne, hanem a matrac miatt.

Előzmény: kjapp (82912)
kjapp Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82912

"...Sokat olvastam a matrachatásról, hogy ez komoly gond lehet a vastag és dübelezetlen szigeteléseknél..."

Nekem nyáron lesz hét éve, hogy fent van 30 cm szigetelés a házon, csak ragasztva, dűbel nélkül. Középszürkére színezve, jó szeles helyen, sehol semmi nyom a szigetelésen.

Előzmény: Scholl4 (82911)
Scholl4 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82911

Baumit ragasztótárcsával szeretnék majd feltenni 20 cm EPS-t, 30-as leier NF téglafalra.
Sokat olvastam a matrachatásról, hogy ez komoly gond lehet a vastag és dübelezetlen szigeteléseknél.
Földszintes házról lenne szó, nem tudom hogy feltehetem-e ezzel a ragasztótárcsával a szigetelést.
www.ragasztotarcsa.hu

sZoMy Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82910

nálam ezt használtuk, egyet se kellett újrafúrni... arról nem beszélve, hogy hőtechnikai szempontból tökéletes megoldás.

https://www.youtube.com/watch?v=riQ2t4LNZe8

Előzmény: tgwh8 (82904)
pajaci Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82909

Azt olvastam, hogy úgy kell megválasztani lukacsos téglánál a dűbel hosszát, hogy az a tégla szélében fogjon, ahol vastag a fala.

Előzmény: tgwh8 (82882)
tormap Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82908

Irónikus akart lenni. Hidd el, hogy tart az a dűbel.

Csak ha nincs benne tapasztalatod akkor minek írsz ilyeneket.

Sima dűbel is akkor nem tart semmit ha túl nagy ütőerővel

fúrják azt összetöri a tégla "hártyáit".

Előzmény: tgwh8 (82904)
sZoMy Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82907

"Elégedett vagy vele?"

Összességében nagyon nagyon, az egyik legfontosabb tételnek tartom a házban. Vezérlés tekintetében lehetne kicsit okosabb is, de nem panaszkodom. Közelebbi barátnál csak Helios rendszer van itt a környezetemben. Egy ismerősöm van, aki Wolf-ot használ, de sajnos nem tudok róla sok mindent.

Előzmény: Tomo75 (82906)
Tomo75 Creative Commons License 2018.01.13 0 1 82906

Mióta van meg? Elégedett vagy vele?

Én Wolf-ot vásároltam nyáron. Jó lenne már a fórumon találkozni egy Wolf szellőzővel rendelkező fórumtárssal, akinek van levegőminőség érzékelője is felszerelve. Elmondaná, milyen fokozaton üzemel általában a szellőzés. Gondolkodom, hogy a BM2 vezérlőt kiegészítem egy levegőminőség érzékelővel.

Előzmény: sZoMy (82905)
sZoMy Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82905

Dantherm, amúgy rosszul emlékeztem nem 94, hanem 93% az elvi hatásfok, de ez már szerintem részletkérdés.

Előzmény: Tomo75 (82894)
tgwh8 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82904

Na ez az. Valahogy csak meg lehet oldani, nem tudom hogy szokás, majd Mekkelek megírja :D

Előzmény: tormap (82903)
tormap Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82903

Lyukacsos téglába hol a jó hely ha abba nem tart?

Előzmény: tgwh8 (82902)
tgwh8 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82902

Ha nem talál elsőre jó helyet, fúr egy másikat. A még lelkiismeretesebb szaki meg még a felesleges lyukba is nyom egy kis szigetelőanyagot...

Előzmény: tormap (82900)
kezdokerdezo Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82901

Szaiasztok!

270 a belmagasságom a földszinten és a tetőtérben is (115-ös térdfal), minden nélkül (tehát csak egy vékony szerelőbeton van az E gerenda+béléstestes födémeken). Szeretném becsövezni a padlót és a mennyezetet is (ezt főleg a hűtés miatt). Milyen rétegvastagságokat ajánlanátok? Főleg az a kérdés hogy elég tér marad-e majd, vagy mondjuk a mennyzetről mondjak le? 

Ami még hozzá tartozik: Pince van alul, ami nem annyira fűtött, max temperát, így a földszinti padló szigetelésnek lesz jelentősége, az emeletinek kevésbe. A lépéshang csökkentés sem igazán fontos a szobák funkciója miatt. A tetőtérben pedig a szarufa közi szigetelés alá még jön egy kiegészítő kereszt irányú is, ez is csökkent a teren (kb 10cm a szigetelés). 

Én ebben gondolkozom, rosszul csinálnám? :

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Szarufa alatti szigetelés + lécezet (10cm)

Párazáró fólia hőtükrös

Fém rendszerlemez benne csövezés: Ziment(2cm)

Gipszkarton (2cm)

//Maradék belmagasság az emeleten

Parketta

Ragasztó

Estrich (4,5cm)

Pogácsás eps redszerlemez, benne csövek (5cm)

------------FÖDÉM------------

Csőrögzítő fésű

Csövezés

Vakolat (5cm)

//Maradék belmagasság a földszinten

Járólap

Ragasztó

Estrich (4,5cm)

Pogácsás eps redszerlemez, benne csövek (5cm)

Hő/Lépéshang szigetelés (5cm? garfitos)

------------FÖDÉM------------

Födém szigetelés alulról (5cm garfitos)

Pince 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Köszi előre is!

tormap Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82900

Ha a lyukacsosba nem fog, a tömörbe a közepét kell eltalálni.

Áruld már el, hogy a lelkiismeretes szaki hogyan csinálja meg?

Mármint, hogy a lelkiismeretes szakinak röntgen szeme van?

Nem értem.

Előzmény: tgwh8 (82882)
peterch Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82899

Embere válogatja . Van akinek egy csicsás konyha az valami mert azt lehet mutogatni , az egészséges levegö meg nem kell . A csatornára csak annyit . Mikor az unióba akartunk jutni , akkor a gazdáknak elöírták , hogy az istálókból nem lehet egyenesen a földre csak úgy kihordani a lét , mert az szennyezi a talajvizet . Menj ki nyugatra , a gazdák a saját földjeik végében kialakított területre hordják semmi vízszigetelés , csak úgy  direktben . Nekik nem kell betartani az elöírást , mert mi akartunk csatlakozni hozzájuk , ök meg így szokták már generációkon keresztül .

Előzmény: tgwh8 (82898)
tgwh8 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82898

Nem örök életű a kátránypapír sem... már most létezik az utólagos technológia, tehát a legskótabb versenyzők már rég megadták magukat :) tudod, a magyar csak akkor javít valamit, ha már tényleg nagyon szar. Vagy ha ráveszik egy hülyeségre, hogy ez neki kell. Nagyon kevés ember csináltatja meg jól amit kell vagy akar.

peterch

Remek, ennek örülök.

Annak már nem, hogy szerintem vágnak majd két lyukat a falra, oszt meg van oldva a ,,szellőzőrendszer'' :D

Amúgy meg nézd, a települések csatornázását már vagy 10 éve vagy mikor, de be kellett volna már fejezni... valahol a mai napig nincs csatornarendszer... szerinted?

Előzmény: Infy80 (82896)
peterch Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82897

Szia !

2020-tól kötelezö lesz a szellöztetörendszer az újépítésü házakban , EU-s elöírás lesz . Akkor már nem lesz téma a megtérülés sem . :)

Üdv , Péter .

Előzmény: tgwh8 (82893)
Infy80 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82896

"Mindegy is, mert 10 év múlva meg vízszigetelheted."

Ezt hogy érted? Régi ház előbb utóbb vizesedik?

Előzmény: tgwh8 (82876)
Toporjack Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82895

Egy 93% hatásfokú központi hővisszanyerős gép.  LINK

Ugyan ezen márka központi elszívója: LINK

Ez már majdnem az almát az almával összehasonlítás. Igaz a központi elszívó esetén csak 1 db EC ventilátor van.

Előzmény: tgwh8 (82893)
Tomo75 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82894

Milyen rendszert vásároltál?

Előzmény: sZoMy (82892)
tgwh8 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82893

DE nem 200 ezerrel kerül többe gondolom :D

26 ezer az azért sok, legutóbb ,,jelentéktelen'' összegről beszéltél :D

Mindegy, akkor is rohadt drága, így csak az fog vele x év után spórolni, akinek van rá elég pénze. A többiek lenyelik a vesztéseget.

De mennyi is annak a hővisszanyerős rendszernek az ára, amivel számoltál?

sZoMy

Pedig sokan el fogják hagyni, mert pénzbe kerül. És azt nem látják a szomszédok, de az új - minimális önerő mellett hitelre vett - autót azt meg igen. Tehát autó lesz.

Vagy nyűglődnek, fáj a fejük, fáradtak lesznek, és nem tudják mi a bajuk...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (82890)
sZoMy Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82892

persze, értem én. Amit vettem pl 94% hatásfokkal működik, de az adatai alapján a valóságban is 92-94%-ot látok. Amiért sántít a dolog, hogy ha nem lenne, akkor az emberek nem engednének be óránként 100m3 levegőt az tuti, max ha összehasonlítjuk egy óránként 100m3-el működő teljesen hagyományos szellőzéssel, de azt meg passzív házba hogyan? közvetlen befújod a hideg levegőt? Elszívni nincs értelme, mert ennyi levegő a légtömörség miatt nem tud bejönni. Felhasználó vagyok, tehát egyáltalán nem biztos, hogy jól látom :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (82890)
sZoMy Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82891

:D

Jól szigetelt, légtömör ház nem működik szellőztetőrendszer nélkül, ezt gyorsan megtapasztaltuk abban az időszakban, amikor már itt laktunk, de még nem volt beüzemelve. Egy ilyen háznál, ahol a természetes szellőzés kb a nullával egyenlő már nincs olyan, hogy "azért se nyitok ablakot". Átmeneti időszakban ezzel nincs gond, ha kint szakad az eső vagy nulla fok van, már cinkesebb, de akkor is ha kint épp nem akar megmozdulni a levegő, vagy épp 100km/h-s szél fúj. Szóval egy ilyen épületben azt mondom nem játszik az, hogy "elhagyható" a rendszer.

Előzmény: tgwh8 (82889)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82890

"A hővisszanyerős dolog az életbe meg nem térül"

Ezt így nem mondanám. Ha pl 100 m3/h a szükséges légmennyiség, akkor a szellőzési hőveszteség telenként kb 26.000 Ft (épp most számoltam ki a passzívházas topicban).

Tehát pl egy 75 százalékos hatásfokú hőcserélő évente 20.000 Ft bevételt hozna. Már csak azt kell eldöntened, hogy hány év a "megtérülési türelmi időd" (ez főleg anyagi helyzettől és életkortól függ). Ha pl ebben az esetben az egyszerű szellőztetésnél a hőcserélős szellőztetés 200 ezer forinttal kerül többe, akkor a "szellőző hővisszanyerő" nevű extra befektetésed 10 év alatt megtérül és onnantól évente 20eFt tiszta hasznot termel.

Előzmény: sZoMy (82888)
tgwh8 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82889

Add nekem azt az egy milliót, amennyivel drágább, az amellett hogy a TE lelkednek is jót tesz, hiszen adományoztál, nekem is jót tesz, mert friss levegő lesz egész nap a házban, valamint egyenletes hőmérséklet - puffertartály és/vagy gázkazán -, így mi a komfortunk növekedése mellett még egészségesebbek is leszünk :D :D :D

Előzmény: sZoMy (82888)
sZoMy Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82888

nagyjából ezt írtam én is... az elsődleges szempont a levegőminőség. A hővisszanyerős dolog az életbe meg nem térül, de jót tesz a lelkemnek, kb.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (82884)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82887

A másik formája a butaságnak, amikor valaki KIZÁRÓLAG azért akar mesterséges szellőztető rendszert, mert azzal forintokat is lehet visszanyerni, a családja egészsége mint szempont, az fel sem merült eddig :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (82884)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.01.13 0 0 82886

Megfelelő marketinggel nagyon sok embert rá lehet venni szinte bárminek a megvásárlására. Úgyhogy az semmire sem bizonyíték, hogy van rá kereslet :)

Előzmény: tgwh8 (82885)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!