A szomszédoknak ezek szerint nincsen leszigetelve a födém, mert elolvadt a hó a tetőn. 2 hete terítettem le 20 centi gyapotot a padláson. A gipszkarton mennyezet felett hőtükör fólia még a tűző kapcsok is aluszalaggal leragasztva. A falhoz is ragasztottam a fóliát. A gerendák között 10 centi gyapot van.
Erről még nem is hallottam. Majd egy 10 év múlva megjelenik itt is :D
Jó cucc lehet a falba fúrt ragasztótárcsa, amire ráragasztod a hőszigetelést, csak rohadt drága. Megkérdezte róla egy ,,mestert'', persze hogy azt mondta hülyeség, hát az nem fog semmit :D ilyen okos a mesterek döntő többsége, szerintem simán ugyan azt a dűbelt veteti minden falba, aztán befúrja ahogy pottyan.
Hmm, én is csak azon a részen dübeleztem, ahol telibe süti a nap. Ahol nem éri nap, ott nem nem. És én rendesen, a sarkoknál végig és a közepén, nem csak a közepébe 2 oszt jóvan. Mert nem azért dübeleztem, mert leesne, hanem a matrac miatt.
"...Sokat olvastam a matrachatásról, hogy ez komoly gond lehet a vastag és dübelezetlen szigeteléseknél..."
Nekem nyáron lesz hét éve, hogy fent van 30 cm szigetelés a házon, csak ragasztva, dűbel nélkül. Középszürkére színezve, jó szeles helyen, sehol semmi nyom a szigetelésen.
Baumit ragasztótárcsával szeretnék majd feltenni 20 cm EPS-t, 30-as leier NF téglafalra. Sokat olvastam a matrachatásról, hogy ez komoly gond lehet a vastag és dübelezetlen szigeteléseknél. Földszintes házról lenne szó, nem tudom hogy feltehetem-e ezzel a ragasztótárcsával a szigetelést. www.ragasztotarcsa.hu
Összességében nagyon nagyon, az egyik legfontosabb tételnek tartom a házban. Vezérlés tekintetében lehetne kicsit okosabb is, de nem panaszkodom. Közelebbi barátnál csak Helios rendszer van itt a környezetemben. Egy ismerősöm van, aki Wolf-ot használ, de sajnos nem tudok róla sok mindent.
Én Wolf-ot vásároltam nyáron. Jó lenne már a fórumon találkozni egy Wolf szellőzővel rendelkező fórumtárssal, akinek van levegőminőség érzékelője is felszerelve. Elmondaná, milyen fokozaton üzemel általában a szellőzés. Gondolkodom, hogy a BM2 vezérlőt kiegészítem egy levegőminőség érzékelővel.
270 a belmagasságom a földszinten és a tetőtérben is (115-ös térdfal), minden nélkül (tehát csak egy vékony szerelőbeton van az E gerenda+béléstestes födémeken). Szeretném becsövezni a padlót és a mennyezetet is (ezt főleg a hűtés miatt). Milyen rétegvastagságokat ajánlanátok? Főleg az a kérdés hogy elég tér marad-e majd, vagy mondjuk a mennyzetről mondjak le?
Ami még hozzá tartozik: Pince van alul, ami nem annyira fűtött, max temperát, így a földszinti padló szigetelésnek lesz jelentősége, az emeletinek kevésbe. A lépéshang csökkentés sem igazán fontos a szobák funkciója miatt. A tetőtérben pedig a szarufa közi szigetelés alá még jön egy kiegészítő kereszt irányú is, ez is csökkent a teren (kb 10cm a szigetelés).
Embere válogatja . Van akinek egy csicsás konyha az valami mert azt lehet mutogatni , az egészséges levegö meg nem kell . A csatornára csak annyit . Mikor az unióba akartunk jutni , akkor a gazdáknak elöírták , hogy az istálókból nem lehet egyenesen a földre csak úgy kihordani a lét , mert az szennyezi a talajvizet . Menj ki nyugatra , a gazdák a saját földjeik végében kialakított területre hordják semmi vízszigetelés , csak úgy direktben . Nekik nem kell betartani az elöírást , mert mi akartunk csatlakozni hozzájuk , ök meg így szokták már generációkon keresztül .
Nem örök életű a kátránypapír sem... már most létezik az utólagos technológia, tehát a legskótabb versenyzők már rég megadták magukat :) tudod, a magyar csak akkor javít valamit, ha már tényleg nagyon szar. Vagy ha ráveszik egy hülyeségre, hogy ez neki kell. Nagyon kevés ember csináltatja meg jól amit kell vagy akar.
Annak már nem, hogy szerintem vágnak majd két lyukat a falra, oszt meg van oldva a ,,szellőzőrendszer'' :D
Amúgy meg nézd, a települések csatornázását már vagy 10 éve vagy mikor, de be kellett volna már fejezni... valahol a mai napig nincs csatornarendszer... szerinted?
Pedig sokan el fogják hagyni, mert pénzbe kerül. És azt nem látják a szomszédok, de az új - minimális önerő mellett hitelre vett - autót azt meg igen. Tehát autó lesz.
Vagy nyűglődnek, fáj a fejük, fáradtak lesznek, és nem tudják mi a bajuk...
persze, értem én. Amit vettem pl 94% hatásfokkal működik, de az adatai alapján a valóságban is 92-94%-ot látok. Amiért sántít a dolog, hogy ha nem lenne, akkor az emberek nem engednének be óránként 100m3 levegőt az tuti, max ha összehasonlítjuk egy óránként 100m3-el működő teljesen hagyományos szellőzéssel, de azt meg passzív házba hogyan? közvetlen befújod a hideg levegőt? Elszívni nincs értelme, mert ennyi levegő a légtömörség miatt nem tud bejönni. Felhasználó vagyok, tehát egyáltalán nem biztos, hogy jól látom :)
Jól szigetelt, légtömör ház nem működik szellőztetőrendszer nélkül, ezt gyorsan megtapasztaltuk abban az időszakban, amikor már itt laktunk, de még nem volt beüzemelve. Egy ilyen háznál, ahol a természetes szellőzés kb a nullával egyenlő már nincs olyan, hogy "azért se nyitok ablakot". Átmeneti időszakban ezzel nincs gond, ha kint szakad az eső vagy nulla fok van, már cinkesebb, de akkor is ha kint épp nem akar megmozdulni a levegő, vagy épp 100km/h-s szél fúj. Szóval egy ilyen épületben azt mondom nem játszik az, hogy "elhagyható" a rendszer.
Ezt így nem mondanám. Ha pl 100 m3/h a szükséges légmennyiség, akkor a szellőzési hőveszteség telenként kb 26.000 Ft (épp most számoltam ki a passzívházas topicban).
Tehát pl egy 75 százalékos hatásfokú hőcserélő évente 20.000 Ft bevételt hozna. Már csak azt kell eldöntened, hogy hány év a "megtérülési türelmi időd" (ez főleg anyagi helyzettől és életkortól függ). Ha pl ebben az esetben az egyszerű szellőztetésnél a hőcserélős szellőztetés 200 ezer forinttal kerül többe, akkor a "szellőző hővisszanyerő" nevű extra befektetésed 10 év alatt megtérül és onnantól évente 20eFt tiszta hasznot termel.
Add nekem azt az egy milliót, amennyivel drágább, az amellett hogy a TE lelkednek is jót tesz, hiszen adományoztál, nekem is jót tesz, mert friss levegő lesz egész nap a házban, valamint egyenletes hőmérséklet - puffertartály és/vagy gázkazán -, így mi a komfortunk növekedése mellett még egészségesebbek is leszünk :D :D :D
A másik formája a butaságnak, amikor valaki KIZÁRÓLAG azért akar mesterséges szellőztető rendszert, mert azzal forintokat is lehet visszanyerni, a családja egészsége mint szempont, az fel sem merült eddig :)