Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

moore Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35565

Sziasztok,

moore vagyok a "szomszéd" ( Laguna II ) fórumból.

Egy ismerősöm - aki nem fórumozik - egy kérdéssel fordult hozzám.

A Vectra C-je a következő hibakódot írta ki:

1.7

004 05

kérdése, hogy kell-e aggódjon, illetve, hogy egyáltalán mit jelent ez ?

üdv: moore

hulla Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35564
belső információt kérek az egyetem átalakításáról :D
Előzmény: UseR (35563)
UseR Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35563
A kicsinek adóznia kell, a nagynak meg nem.

Ez nem feltétlen azért van ám, mert Kóka barátunk együtt rúgott be az Audi igazgatójával. De mondok jobbat, elvégre vannak itt debreceniek is. A BT és az ITSH odavonzott most 3 irodaház-építést, útban van az egyetem egy jelentős átalakítása, alig kapnak képzett embert.

Gonosz csúnya multik mondjuk (feltevés!) 5 évig nem adóznak társasági adót (16%) emiatt. Viszont mennyi SZJA-t generál az a 600 ember 5 év alatt, aki ott dolgozik, és nem a tescóban rakodja 70-ezerért a hűtőszekrényeket? Továbbgondolva, ha az egyetemről kikerülő debreceniek nem mennek fel pestre, hanem a harmada mondjuk beáll munkanélküli segélyért pályakezdőként, akkor mi van? Akkor is a multi a csúnya gonosz, h "nem adózik"?

Na, megyek tanulni. :)
Előzmény: mlas (35553)
UseR Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35562
ez elég idió.... khm... idealista elgondolás. :)

ahhoz, h nekem 1M Ft a zsebemben csörögjön, ahhoz keresnem kell kb 2.2M bruttót, ami 2.9M(!!) munkáltatói kőccség, állambácsinak ebből 1.9M leesik tisztán. Utána az 1M-t elköltöm (200k ÁFA), azaz állambácsinak az én generált majd' 3MFt-omból megmarad 2.1M Ft.

Amíg a "sikeres vállalkozónk" ha magyar cuccokat vesz belőle számlával, akkor az 1M elcsalt forintból egyrészt keletkezik 1.9M Ft mínusz bevétel, meg 200k ÁFA. Tehát az állam -1.7M-n jár. És ha emberünk ráadásul szlovák autót (sört, kacsát) vesz belőle vagy kimegy Bécsbe elektronikáért, még az a 200k sem esik be.
Előzmény: HaPZi (35554)
UseR Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35561
ezt a "kiviszi az országból a profitot" dolgot sose értettem - hova viszi ki?! Dehogy viszi ki! Itthonmarad, befekteti, meg viszi tovább a régióba befektetni.

Maradva a Tescónál: 1) egyre több a tesco, már szinte minden közepes városban is van egy belőle, az azért kerül valamibe megépíttetni 2) egyre több munkahelyet generál 3) minél több embernek adnak olcsó igénytelen dolgokat, mert a magyarnak ez kell (vagy erre van pénze, ill azt hiszi, h az igénytelen olcsó szarok nem drágábbak hosszútávon).

Randa dolog ez a kapitalizmus, de jobbat gazdaságilag még nem találtak ki, leszámítva a diktatúrát és a felvilágosult abszolutizmust.

Kenyérért a kisboltba járok a sarkon, a fodrászomért elmegyek a világ végére is (pedig nekem minek! :) ), hifi cuccokat is csak a hozzáértő kisebbségtől veszek - de ettől még nincs lelkiismeret-furdalásom, ha gyönyörűszép marokkói paprikát veszek az auchanban a fonnyadt magyar árának a feléért.

az az ország, akinek védenie kell a saját határait, egyedülmarad. ezalól kivétel norvégia és svájc, előző az olaj miatt, második a VH-k alatt felhalmozott pénzmagja miatt. nem véletlen, h kik nem EU-tagok a szoros európában... ;)

a pestre és debrecenbe települt szolgáltatóközpontok milyen profitot visznek ki? Igen, spórolnak az ingatlanon és a munkaerőköltségen - cserébe ezek a cégek tisztességgel adóznak utánunk, magasabb fizetéseket adnak ki legálisan, és a csatolt iparágakban a magyar kiscégek jól megélnek belőlük (építőipar, takarítás, papír, szőnyeg, autóipar, bútorosok, benzinkutasok). csak nem ugyanazon a szőnyegen kell versenyezni, mert ott nyilván esélyük sincs a kicsiknek.

vagy te szeretnéd, h a kokakóla termékek kizárólag amerikában készüljenek, tisztes amerikai állampolgárok keze által, akiket nem sanyargatnak, nincs gyerekmunka, nincs "adóoptimalizálás", viszont cserébe hajlandó vagy 500Ft-ot fizetni egy 2decis üvegért... ?!

(asszem ez egy végtelen thread lesz...)
Előzmény: HaPZi (35556)
hulla Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35560
ps3peter!

"Japán lapértesülések szerint a Suzuki határozatlan időre elhalasztja középkategóriás modelljének bemutatását, annak ellenére, hogy a Kizashi csaknem kész a sorozatgyártásra."
hulla Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35559
a tescoban, legalábbis errefelé mindenféle juttatással nem kapsz többet 70-nél...
az az érdekes, hogy aki pl. a szárazárun van, azoknak a melójuk kb. 80%-a éjszaka történik. mégis úgy van kitalálva, hogy így se fog többet kapni
Előzmény: HaPZi (35554)
hulla Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35558
10 rekesz? hogy on is legyek: ugye nem a vectrába?! :D
Előzmény: robicsek (35552)
HaPZi Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35557
Van egy összeesküvés elmélet szaga, bár a forás autentikus, egy élelmiszeripari multinál dolgozó és azon keresztül a fél világot megjárt ismerőstől hallottam.

A példánál maradva a Kokka Kóla nem Magyarországon illetve másik a profit realizási célországban foglalkoztatja azt a sok embert hanem azokban az országokban ahol a gyökereket kapálják, porítják és keverik össze, fejletlen országokban ahol nincs adóteher mert nincs infrastruktúra, nincs szociális rendszer, stb. Pont ez a sarokpontja ennek. Vagyis extra profit van minimális adózás mellett mindez sokkal nagyobb volumenben mint amit az a párszáz szlovák rendszámos csinál.

Bizony-bizony a globalizmus és a multiság valahol gonosz, hiszen a piaci elvek mellett semmilyen humanista vezérőelv nincs mögötte... Oda megy ahol kisebb a költség, kevesebbet kell adózni stb. Ebben nem különbözik attól amit a szlovákrendszámosok csinálnak. A nagyságrend amiben ez történik az viszont nagyon különbözik.

Akkor ki is az elítélendő?
Előzmény: UseR (35546)
HaPZi Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35556
Nincs is gond a nagyobb cégek általi hatékonyabb költcségtakarékosabb szolgáltatással... A baj az, hogy ezek nem magyar tulajdonban vannak azaz a stratégia döntésekbe semmi beleszólása nincs az országnak és közvetve azoknak akit foglalkoztatnak. Ha tovább akar állni, ha ki akarja vinne a profitját megteheti és meg is teszi. Ellen pl. Svájcban ahol fordított a helyzet a nagy cégek svájci családi tulajdonban vannak és a profito hazahozzák vagy eleve otthon tartják!
hulla Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35555
látom rosszul keltél :)
nem döngeti egyvi a mellét, hisz ő is öltönyösbácsiként dolgozik, a többi amit mond, poén szinten megy. úgy, ahogy mlas is mondja, hogy nem dolgozik. (tudom, nem dolgozik, már a múltkor megbeszéltük a nyelvi sajátosságokat, de ezt a szót én így használom :) )

na jó, viszont a köv. autója tényleg nem magyar rendszámú lesz :P
Előzmény: UseR (35539)
HaPZi Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35554
A 100 kényszervállalkozó az "elcsalt" pénz után is szépen adózott minimum a 25% áfa-val meg az illetékekkel amikor elköltötte azt a pénzt...

Másrészt az a 100 kényszervállakozó valszeg 2-3x akkora vásárlóerővel bírt mint az a 100 droid egy multinál a minimálbér 2-3-szorosával megfizetve azaz áfán és illetékeken a vásárlásai során annyival több is csorgott vissza az államkasszába...
mlas Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35553
Nem látod át a problémát. A baj megint felül van. A kicsinek adóznia kell, a nagynak meg nem. EZ már önmagában is a torkára teszi a kést.

Az is egy elég súlyos tévedés (és a média sulykolja belénk) hogy kisvállalkozó (családi cég) eleve csak kényszervállalkozó meg adócsaló lehet.
Bezzeg a nagyok, azok ugye milyen tisztességesek...
robicsek Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35552
azért ha megnézem a tesco parkolot, a nép szereti a multikat..

az okos kicsi se megy tönkre. pl vat itt a sarkon egy kisbolt, mindig friss kenyér, stb. Ha hirtelen kell két sör, akkor átugrom.
Ha kell egy rekesz, elmegyek a tescoba.
Ha kellene 10 rekesz, kiugrom érte a szlovákokhoz (legalábbis tavaly igy volt, most nemtudom mennyire ugrottak meg az árak...)

Van létjogosultsága a kicsinek is, csak nem a nagy pályáján kell játszania, hanem megtalálni azt ahol ő ad többet a vásárlónak.

De ha 100 kényszervállalkozó - aki eddig adót csalt abbol élt - tönkremegy, de helyette lesz 100 bejelentett alkalmazott, az összeg még mindig pozitiv.
Előzmény: mlas (35550)
mlas Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35551
User a megtakarított adómillióiból símán ellene Panamán a beach-en azt a 183 napot :DDD
Ülne a nyugágyban, kezében koktél, és azon gondolkozna, milyen xar a középosztálynak... :DD
Előzmény: robicsek (35549)
mlas Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35550
Jajj, legalább a multikat ne éltesd már... annál rosszabb nincs is...

Példa. Kisvárosban nyit a Tescó, új munkahely 100 db, emiatt helyi adókedvezmény 5 évig...a megtermelt nyereségüket meg elviszik a régióból (legtöbbx az országból is)
Következmény: min 100 kisvállalkozásban foglalkoztatott tönkremegy, pedig ők eddig fizettek adót, és mivel nincs jövedelmük, fogyasztani sem fognak, tehát ezt az egész régió megérzi.

Most akkor hogy is áll az egyenleg ???
robicsek Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35549
akkor viszont vagy min 183 napot ott kellene tartózkodnod, vagy itthon is adot kellene fizetned.
Bár lehet Panama nem is rossz hely.
Előzmény: mlas (35547)
robicsek Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35548
de közben alkalmaz világszerte mondjuk 50ezer embert,

lényegesen többet, csak a gyártócég, a Coca Cola Company majd százezret, (forrás:http://finance.yahoo.com/q/pr?s=KO, és még mennyi leányvállalata van....)
mlas Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35547
Ha holnaptól a cégvezetőd bejelentené, hogy áttette a székhelyt Panamába, ezért mindenkitől csak 5% adót von le innestől, nem bólogatnál lelkesen ???
Magyarországon CSAK az csal adót, aki tud.. :(
És nem is csalás...én, mint uniós polgár, miért is nem alapíthatok céget szlovákiában ??? Hisz anno úgy ment az EU reklám, hogy "lehet kávéházad Bécsben"...
Akkor mért szegény egyvi a "rossz" ? Mert él egy lehetőséggel?

A problémát nem azokban kell keresni, akik elmennek innen adózni, hanem azokban, akik MIATT elmennek.
UseR Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35546
ez már erősen összeesküvéselmélet-szagú :) de ha akarsz ellenpéldát, a kokakóla minden 100Ft-ból 40-et elrak magának, de közben alkalmaz világszerte mondjuk 50ezer embert, azok termelik a GDP-t, adóznak, ÁFÁznak... na akkor a nagy gonosz multi megszedi magát, közben meg a világ összes országában munkát teremt.

elég csak az említett multikatonákra gondolni, akik tényleg eltartják az országot adóikkal (+társasági adó + áfa + etc) => ezek az emberek szinte kivétel nélkül a nagy gonosz csúnya multik köszönömjei az országnak. szóval 2 oldala van ennek az éremnek is.
Előzmény: HaPZi (35540)
HaPZi Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35545
Igen de a skandináv országok szociális rendszere sokkal erősebb mint bármelyik másik az EU-ban. Mellesleg a GrandePunto nekem 5M-re jott csak ki a fiat.no-n.. . ;P :D

Nekem nem az adócsalókkal lett tele a hócipőm, mint mondottam azt én gy egészségtelen de teljesen érthető társadalmi immunreakciónak tartom...
Nekem a hal bűzlő fejéből lett elegem...

Ismerek de mivel a keresetét otthon használja fel / fekteti be így a révésznek is bőven jut belőle...

Egy dolgot lehet tenni fejet kell cserélni, hogy az megteremtse azt a gazdasági légkört ahol nem éri meg adótelkerülni. Minden más csak üres prédikálás.

mlas Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35544
Ha mást nem hagynak neki...
Előzmény: magicmind (35536)
magicmind Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35543
mondtam hogy csak nagy kalkuláció pár sör mellett, tudom hogy van még mellette más is, de ha csak a lakosságra vetíted le akkor van igazság amit írtam

szomorú hogy több mint 50% elmegy adóba havonta,,,,
robicsek Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35542
no rajtam egy fillért se keres emez üditőitalgyártó cég, az tutti.
Különben nem szólok egy szót se, mert én meg rekeszszámra szoktam sört hozni a csehektől:)
magicmind Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35541
középosztály?

van még olyan? max egy keskeny sáv....
HaPZi Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35540
Ez nem teljesen igaz, ugyanis az állami bevételek másik tekintélyes részét a a nem bér jellegű egyéni adók (áfa, örökösödés, illetékek) melyeket senki nem tud elkerülni illetve acéges típusú adók (társasági, önkormányzati, stb.) teszik ki. Szóval nem annak a 750k-nak a vállán nyugszik a gazdaság.

Másrészt nem ártana észrevenni (nem neked, úgy átlalánosan azoknak akik a kishal adóelkerüléseket becstelennek tartják), hogy szándékosan az ilyenek mint a szlovák rendszám van bedobva a köztudatba és a média fókuszába mert akkor a Lex Audi, Lex Kika-Michelfeit, Lex Matav-TMobile jellegű nagyságrendekkel nagyobb adókiesést okozó nagypályás adóelkerülési kiskapuk a homályban maradnak. Mondok mégegy példát. Üdítőital gyártás.

Az évszázad egyik biznisze, mellesleg kiváló adóelkerülési mód. A Kokka kóla tegyük fel elkel palackonként 100HUF-ért. Ebből az APEH és VPOP által látott papírok szerint a bekerülési költség 90FT volt mert ugye a kóla zselé baromi drága bonyolult termék sőtmitöbb titkos még a receptje is. Szóval ebből a 90-ből 70HUF volt a zselé importja, 20FT volt a víz meg a munkaerő. MO-n azaz csak 10FT-os nyereség után kell adózni. Az APEH-nak esélye sincs felmérni, hogy a zselé tényleg reálisan annyiba kerülhet-e hiszen titkos a recept átláthatatlan a beszerzési lánc. Legálisan pedig tökéletesen le van az import papírozva. A számlákat a Kokka Inc. Holland leányvállalata állította ki. Persze ott is csak importálva van Venezuelából ahol kikeverik X al-komponens zseléből. Azok a komponensek pedig Guatemalából és Madagaszkárról származó porított gyökerekből készülnek víz hozzáadásával, stb-stb. Persze minnél közelebb kerülünk a kiindulási országokhoz annál kevesebb valós adóteher rakódik feldolgozási lépésekre hiszen a fejletlen országokban nincs olyan infrastrukturális,szociális, stb rendszer mint a fejlett országokban. A lánc végére érve kiderülne, hogy valójban xarér-hgyért kapálják a semmibe nem kerülő alapanyagokat az indiánok valahol és az összes proceszálás és szállítás sem drágítaná fel arra az értékre amit a magyar APEH lát a zseléből. Szóval az igazán nagy multik a saját leányvállalatok globális láncán keresztül átláthatatlan beszerzési struktúrával, tikos belső termékreceptekkel a költségeket származtatottan dagasztják fel, hogy végül az eladásnál minnél többet fedezzen az árbevételből. Aztán leadózzák a papíron minimális nyereséget a többit meg kiviszik az országból.

Előzmény: magicmind (35535)
UseR Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35539
bármit is érez egyvi, nincs harag, csak ne döngesse a mellét, h ezazzz ő nem adózik, miközben én évi sokmillát otthagyok az államkasszában ahelyett, h ... mindegy. ennyit kértem.

norvégiában pl 7M(!) Ft egy új 1.6-es Punto, ebből nem egész 4M az autó, a többi "regadó". Mit csinálnak a norvégok? egyrészt kis autókkal járnak, másrészt bejelentik haszongépjárműnek, és leheggesztik a hátsó ablakokat. csak egy Porschéban nincs hátsó ablak. de merciken, jaguárokon van. ;)

itthon sikkasztani akkor is fognak, ha én nem teszem bele a pénzt, de akkor még kevesebb marad benne a végén.

a középosztálynak meg előbb-utóbb ki lesz a töke az adócsalók országával és elmegy innen a 'csába => akkor ki fogja fizetni a révészt?! HaPZi, ismersz te is ilyet, ugye? ;)

küzdj, legyél becsületes, és bízva bízzál - sztm máshogy nem lehet. és ne olvassatok indexet mellé. :)
Előzmény: HaPZi (35537)
robicsek Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35538
2.5M ből

másfél az csak, hiszen a közalkalmazottakat is én tartom el, bár nem vitatom, némelyik hasznos tevékenységet végez.
Előzmény: magicmind (35535)
HaPZi Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35537
Vagyis piaci alapokon szemlélve az állam szolgáltatást nyújt neked (pl. útépítés) amiért te rendszeresen fizetsz (adó). Ezekután mond meg, hogy te fizetnél-e szívesen olyan szolgáltatásért ami 50%-al többe kerül mint a konkurrenciánál, a szolgáltatott minőség elmarad azok mögött, a szolgáltató cég pedig korrupt...

Ha van egy csapatod akkor ostorral soha nem fogod a morálját felltornázni és ezért soha nem a csapattagok felelősek hanem a csapatvezető.

Vagyis ez most itt nem egyéni büszkeség kérdése. Egyébként pedig amennyire kiszolgáltatott az erőegyetnlőtlenség miatt egyetlen ember az állammal szemben én nem csodálkozok ha valaki elkeseredésében ott örül annak ha visszadöfhet egy kicsit ahol tud. Olyan ez mint amikor a felsősök szivatnak valakit a suliban és az ha titokban borsot törhet azok orra alá akkor azt kaján vigyorral teszi.

Szóval az elégtétel inkább jó definíció arra amit egyv. érez, nem a büszkeség.

Előzmény: UseR (35529)
magicmind Creative Commons License 2009.01.06 0 0 35536
a másik oldala meg az hogy ha nagyok a szorítások nyilván aki nem engedheti meg próbál "fekete" kiutat keresni, nem?
Előzmény: mlas (35534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!