"Az a kérdés, hogy hogyan csökkented egy millió db led fényerejét úgy, hogy ezen fényerő szabályozás technikai kialakítása ne kerüljön sokkal több pénzbe, mint a fényerő csökkentésével megtakarított energia ára?"
Elárulom, hogy 1 db dimmer kapcsoló a Vározháza portásfülkéjében NEM megoldás, mert Budapest közvilágítása kb ezer különböző ponton kapja az energiát a normál elektromos hálózattól.
De még ezer db dimmer kapcsoló sem megoldás, mert a több kilométer hosszú vezetékekre ráengedett fázis-hasított áram csúnya zavarokat idézne elő a rádióhullámok között (TV, rádió, wifi mobiltelefon, 3g, 4g, 5g, stb).
Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi közvilágítás nagy része még hagyományos izzós (a fázishasítástól megbolondulna), a jelenlegi ledes izzók meg nem dimmelhetők, tehát lehet helyettük venni kétszer drágábbakat.
Persze vannak más megoldások is a közvilágítás fényerő szabályozására, na azok kerülnének csak igazán rohadt sok pénzbe: pl ezer db hatalmas teljesítményű profi szinuszos inverter, vagy minden egyes lámpatestbe egy hangfrekvenciás vagy mobiltelefonos fényerőszabályzó, stb..
És soksok milliárd forint elköltése után odasétálna valaki egy luxmérővel és megállapítaná, hogy a maximális fényerőnél tilos lejjebb venni, mert ez éppen ez szabvány által megengedett legalacsonyabb fényerő :)
"A ledlámpák eleve alkalmasak arra, hogy időzítéssel lecsökkentsék a fényerejüket."
Nem az volt a kérdés, hogy egy led fényereje hogyan csökkenthető. Az a kérdés, hogy hogyan csökkented egy millió db led fényerejét úgy, hogy ezen fényerő szabályozás technikai kialakítása ne kerüljön sokkal több pénzbe, mint a fényerő csökkentésével megtakarított energia ára?
"Ne mondja mát senki, hogy ha képesek napnyugta után akár 1 órával felkapcsolni októberben, amikor a legnagyobb forgalom van az utcákon mind gyalogos, mind gépjárűforgalom terén, akkor hajnal 3-kor amikor a töredékének a töredéke a közforgalom, akkor meg 100%-on kell mennie?"
A szabványban előírt minimális megvilágítási erősség hajnal 3 után is érvényes. Ez a fényerő nem véletlenül lett pont annyi lux-ban megállapítva, pl ha annál kevesebb az valószínűleg már balesetveszélyes.
"le lehetne váltani polgikat vennék egy luxmérőt és megbukna a legtöbbje."
Elárulom, hogy NEM a polgármester az a szakember, aki a munka végén aláírja, hogy a végeredmény fényerő megfelel a szabványoknak.
Viszont a polgármester is foghatna egy luxmérőt és beperelhetné a hamis szakvélemény aláíróját. De nem azért talált reggel a küszöbén egy zacskó húszezrest, hogy aztán luxmérővel járja a sötét utcákat
Vannak olyan útvilágító ledes lámpatestek, amelyek világítási karakterisztikája hasonló a régihez. Ezt a tükör trükközésével állítják elő. Ez sem lesz ugyanaz, csak hasonló. Ezeknek a lpt-nek az ára kb2x drágább mint a mezei lpt-é. Ha még azt is hozzátesszük, hogy egyenletes fényhez még így is közelebb kellene tenni az oszlopokat egymáshoz, akkor kiderülne hogy a beruházás nagyon drága lenne.
Ja hogy feltettek egy noname lámpát a régi helyére és orra bukunk?
Eltársak! magasabb szempontok játszanak, ne legyünk kicsinyesek.
A legtöbb állami, önkormányzati kifizetés után 1-99 százalék korrupciós pénz csúszik a döntéshozók zsebébe. Muszáj folyamatosan kitalálni különféle beruházásokat, hiszen ha az állam nem költene semmire, akkor miből kapnák a százalékot?
Tehát nagyon tévdsz, hogy a semmibe megy a pénz. A zsebükbe megy.
Önmagában a Ledes lámpák megérnének egy misét, nem vagyok messze ha azt állítom, hogy az évszázad átverése.
És itt nem a lakossági lámpák az igazi gond, hanem az ipari lámpák.
Nem az a gond hogy vannak, hanem az hogy a régit kivezették.
Iszonyatos pénzek mennek a semmibe. A régi helyett fel kell tenni ledeset, ami semmilyen paraméterben nem helyettesíti a régit, minimálisan fogyaszt kevesebbet, nem tart hosszabb ideig, drágább lesz a cseréje.
(kiváncsi leszek a stadionvilágítókat mire fogják cserélni)
A ledlámpák eleve alkalmasak arra, hogy időzítéssel lecsökkentsék a fényerejüket. Nem kikapcsolást írtam. Ne mondja mát senki, hogy ha képesek napnyugta után akár 1 órával felkapcsolni októberben, amikor a legnagyobb forgalom van az utcákon mind gyalogos, mind gépjárűforgalom terén, akkor hajnal 3-kor amikor a töredékének a töredéke a közforgalom, akkor meg 100%-on kell mennie? Mifelénk nagy csinnadrattával harangozták be a ledcseréket, elkövették azt a malőrt, hogy valahol belengették az alkonykapcsolást is, hogy tudja. Naná, hogy nem olyan lett. 2 évig ment a szivatás mire átszerelték a kapcsolóközpontot. Mindig arra a köcsög törvényi előírásra hivatkoztak,hogy mikor kell fel-le kapcsolni és ez 10 naponta tolódik, csakhát nem mindegy, hogy a 10 napban minden másnap sötétebb van ugyanakkor, és még fent vannak a falevelek is (ősszel), vagy minden másnap világosabb van és még falevelek sincsenek (tavasszal). Továbbá az óraátállítás is picit moddolt ezen. Vaksötét volt már óraátállítás előtti héten munkaidő után. Utána se sokáig volt jó, csak nem tűnt fel annyira a népnek, meg hamarabb sötétedett mint hogy kiléptek volna a munkahelyről. A vicc, hogy régen volt már egyszer alkonykapcsolás. Aztán valami hülye visszaszereltette, vagy egy hasonlóan hülye "törvényi előírás" ezt megszüntette. Nem tudom a pontos okát. Átszereléskor elkértem az egyik lámpa papírdobozát. Beállítható a lámpa úgy, hogy tartsa a fényerőt, ez esetben le fog hervadni az élettartama, és nőni fog a fogyasztása. Vagy fordítva, marad a fogyasztás, de szépen lehervad a fényerő :) ami persze senkinek nem fog feltűnni, mert egyszerre fog mindegyik.
A fénykarakterisztika is zseniális. Azóta lehet a mellékutcákban lehajtott napellenzővel menni, mert oldalra sokkal nagyobb szögben lőnek, mint a korábbiak, és míg eddig a lámpatestek között volt egy kicsi sötét folt, most a lámpatestek alatt van, cserébe még vakít is. De van amit csak felhánytak, van amit azóta kicsit megtolattak így egyik irányba jó messzire bevakít, másik irányba meg nem világít semmit, de maga alatt túlvilágítja a területet.
Szokták még a zebrákat is agyonvilágítani, de körülötte a járdát nem világítják be. Ez is zseniális, mert így nem látszik a sötétben közeledő gyalogos, viszont a szem a túlvilágított zebrához fog alkalmazkodni :) Jól fogja látni kit üt el mondjuk jobb kanyarban. Napersze a fákat se gallyazzák, a mindenfelé utólag behányt kerékpárutakat se világítják be, nem igazítják át, nem módosítják a közvilágítást, de még azok kereszteződéseit se. Minek. Le van szarva. Az említett iránykarakterisztika miatt a lámpák mögötti járda sincs már megvilágítva :)
A polgikat azért is le lehetne váltani mert asszisztáltak a pénzlenyúláshoz, de előbb fizessék vissza. Na itt úszik el a tisztességes közvilágítás ára... Amit hajnal 3 kor levesznek teljesítményt, azt napnyugta előtt hozzá kellene tenni a bekapcsolási időhöz és így sokkal értelmesebb lenne minden. Érdekes, hogy napnyugtakor nem értelmezik a minimális "lux"-ot de hajnal 3-kor meg igen. De hamarabb is le lehetne kapcsolni, reggel ugyanis egyre világosabb lesz, percről percre. Lekapcsolni se azonnal kell, hanem halványítással.
Technikailag ennek semmi akadálya nem lenne, de hát akkor nem tudnának lopni. (vagy túl sokból kellene...)
Ez csak egy bedobott kósza ötlet és tudjuk a többi ötletét is, de azért műszakilag csak úgy lenyomni a feszültséget elég mókás lenne. " éjszaka, mivel nem tudják eladni az áramot az erőművek, felnövelik a feszültséget, és rásózzák mondjuk az önkormányzatra."
Ami azért érdekes, mert csak hajnalban esik egy kis időre 5 mega alá, szóval azt is külföldi beszerzésből próbáljuk kipótolni (pld. reggel 3-4 óra környékén a minimum fogyasztásnál is 1.4 megát vettünk vidékről). Szóval hova kellene eladni, ha magunknak sem jut elég és milyen légből kapott berendezésről van szó?
Vannak a piacos lámpák amibe van mozg érzékelő és az visszaveszi, az jó udvarba, de nem közterületre.
ad1: a minimális lux meg van adva, attól függ hogy hanyadrangú az úttest.
ad2: ha mozgásra erősödne, akkor a káprázás is bejátszana és a vaksi járdán felbukó rögtön perelne.
Csak halkan jegyzem meg, hogy ha emiatt le lehetne váltani polgikat vennék egy luxmérőt és megbukna a legtöbbje. Merthogy amikor kicserélték ledesre, más a világítási karakterisztikája.
Egely ezt már kitalálta, és valamikor 2004-ben a neten megjelent riportban hangoztatta is. A baj (nem baj) az, hogy akkor már rengeteg önkormányzat területén működött ilyen berendezés.
Tudtommal szabvány írja elő, hogy egy megvilágított út felületén hány lux fényerőnek kell lennie és arra is vannak országos előírások, hogy mely útvonalak nem lehetnek tök sötétben soha.
Amúgy technikailag hogyan javasolnád ezt a fényerő csökkentést megvalósítani?
Csak olyan módszert mondhatsz, ami nem kerül több pénzbe, mint a megtakarított energia értéke.
De, sajnos 100%-on megy, most is. Nem a Bp-i hidak giccsvilágítása, (eleve egy hülyeség) hanem a városi soksávos tranzitutak, főutak megvilágítása. Simán visszább lehetne venni a ledeket, de nem teszik. Minek azt.
Valaki azt is megszakdolgozhatná, hogy mi a túróért kell 100%-on mennie hajnal 3-kor a közvilágításnak és miért nem lehet ehelyett az ilyenkor elpocsékolt áram és ledégőamortizálás helyett napnyugtakor hamarabb felkapcsolni.
Ne csodálkozz a 20w-os settopboxon, nekünk is volt ilyen Inviteles csodánk. Annál az volt a "készenlét", hogy nem volt készenlét, egyszerűen lekapcsolta a videókimenetet, de a sunyi alak ugyanúgy működött tovább. A hidegindítása iszonyat sok ideig tartott. Nem is lehetett tulajdonképpen kikapcsolni, csak kihúzni a konnektorból.
" egyre több olyan termék van, aminek a tápegysége úgy kezdődik, hogy graetz+kondenzátor"
Lassan ott tarunk, hogy egyszerű áram + feszültség méréssel egy átlagos háztartásban semminek sem lehet megtudni a teljesítményét :) (kivétel a vasaló és a hősugárzó)
"Ha jól értem, nincs olyan ampermérőműszer amivel érdemben meg lehetne állapítani egy nem ohmikus fogyasztó pillanatnyi fogyasztását váltóáramon - működjön az bármilyen elven"
Kizárólag amper+feszültség értékekből csak annyira lehet pontos a watt-számítás, amennyire a vizsgált dolog árama közel van az ohmos (=nulla) fáziseltoláshoz. Tehát ha vizsgált készülék erősen induktív vagy kapacitív, akkor az áram+feszültség értékekből számolt teljesítmény nagyon becsapós lehet. A legutóbbi időkig csak viszonylag kevés nem-precíziós mérésnél kellett ilyesmit figyelembe venni, de az utóbbi időben sajnos egyre több olyan termék van, aminek a tápegysége úgy kezdődik, hogy graetz+kondenzátor és nincs belőlük fázisjavítás (PFC).
Tehát bizonyos készülékek esetén meglepő módon egy olcsó konnektoros wattmérő jóval pontosabb hasznos teljesítmény értéket mutathat, mint egy marha drága amper- és feszültség mérő. Ezen konnektoros ketyerék közül lehet, hogy nem csak azok veszik figyelembe a fáziseltolást, amelyek ki is írják a kijelzőjükön a cosfi-t, lehet, hogy alig van közöttük olyan, amelyik egyszerűen csak megszorozza az áramot és a feszültséggel. Mindenesetre az a biztos, amelyik ki is írja a cosifi-t.
Mivel van konnektoros mérőm, ezért ami dugaljba csatlakozik, azt megmérem.
De ha valaki látatlanba megmondja mennyit fogyaszt a
-Szellőztetőrendszer különböző fokozatokon
-Gázkazán, 3 szivattyúval
-Rádiós redőny (készenlétben is)
-Inverteres klíma (készenlétben és működés közben különböző beállításokon)
az csuda lenne... :)
Ha jól értem, nincs olyan ampermérőműszer amivel érdemben meg lehetne állapítani egy nem ohmikus fogyasztó pillanatnyi fogyasztását váltóáramon - működjön az bármilyen elven. Kivéve a konnektoros vagy lakatfogós fogyasztásmérőt. Jól értem?
Egyébként a 20W-ot fogyasztó set-top-boxon csodálkozok. Annak már NAGYON melegnek kéne lennie, ez rengeteg... Oda már lassan aktív hűtés is kell...
Egységes rendszerengedély: tökmindegy ki a szolgáltató, minden szekrény mindenhol használható lesz, mármint az újak.
Kizárólagos őrizet: nincs több "letépte a plombát a szomszéd" mert a mérőt be lehet zárni és a zárt részben van a plomba.
De itt is sokan kérdezték... " A SMART roll-out elvárásoknak megfelelően az ügyfeleknek lehetőséget kell adni a fogyasztásmérő kezelhetőségére és a mérőn lévő P1 customerinterfaceportra történő szabad csatlakozásra".
Sőt a főelosztót is már a mérőszekrénybe kell integrálni? A PEN vezető szétválasztását, a várhatóan még az idén kiadásra kerülő, tipizált megoldásokat tartalmazó szakmai ajánlásban meghatározottak szerint kell megvalósítani. Ezen szakmai ajánlásokhoz alkalmazandó készre szerelt fogyasztásmérőszekrényeket szükséges alkalmazni, amelyek magukba foglalják például a csatlakozó főelosztót, méretlen elosztást, fogyasztásmérő elhelyezésére alkalmas teret, fő földelőkapcsot/sínt, mért felhasználói főelosztót.
Ácsi, valamit nagyon keversz. A trueRMS mérő nem a hatásos teljesítményt méri, kizárólag az áramot méri pontosabban zavaros jelalak esetén.
Semmiféle saccolásra sem alkalmas cosfi, hatásos, meddő teljesítmény meghatározására!
Azokhoz feszültséget és áramot egyszerre kell mérnie.
A legpontosabb egyébként a konnektorba dugható fogyasztásmérő, nekem van jópár és mindegyik mér cosfi-t. Pedig nem drágák, voltcraft, emos és társai, és egész pontosan mérnek mert ellenőriztem anno őket.
Én ezekkel mértem végig a házat, minden szart bedugogattam bele, mértem mennyi a max teljesítmény felvétele és az 1 heti is. Így, hosszabb idő alatt az egész ház összes energiavámpírja meglett.
Ahol pedig külön kiváncsi vagyok hosszabb távon, oda raktam dil sinest és havonta/évente olvasom. Konyha blokk, mosókonyha, stb...
Köszönöm mindenkinek a segítséget - utánanézve így, a cos fi LED lámpáknál bizony 0.5-0.7 körül van, tehár simán mutathat a True RMS mérő jóval nagyobb áramerősséget, mint amit a villanyóra mér.
Az volt a mestertervem, hogy szépen körönként végignézem a házat az óránál / elosztónál, mi mikor mennyit fogyaszt, így jobban el tudom osztani a fázisok között a terhelést, illetve rájönnék hogy mi az ami így zabálja az áramot.
Ezek szerint erre a True RMS ampermérők egyszerűen nem alkalmasak.
Ha veszek egy gagyi lakatfogós mérőt (7e Ft), ami nem hirdeti fennen magáról hogy True RMS - az jó lesz nekem a fenti célra, vagy az sem alkalmas a fogyasztás (=számlázott fogyasztás) kiszámítására?
Látok persze teljesítménymérőt, ami mér mindenféle teljesítményt, de ezek 50-70e Ft-nál kezdődnek. Annyit azért nem szánnék rá.
Ez igen! Kici kinai hosszabbítók, az összes vizsgált megbukott.
A fűnyírosokból a dugónál nyakba törik a szigetelés, kilátszik a vezetőér, az aljzatban kicsi a rugóerő, kiesik a dugvilla belőle. Ezáltal kimelegszik az érintkező.
Kiegészítés: méri a meddőt az okos villanyóra, de te lakossági fogyasztóként csak a hatásos teljesítményért fizetsz.
(kivéve gondolom, ha nem üzemeltetsz valamit, ami nagyon eltéríti a cos fi-t és akkor az áramszolgáltató rádszól, hogy az azért már jó lenne kifizetni :-) )
Bár ha 3 fázis van, akkor is csak egy cos fi-van, nem tudom, akkor ez hogy számolódik, viszont a webes felületen lekérdezve visszanézhetőek a meddő teljesítmények grafikonnal és táblázattal is.
OK, értem hogy a konnektoros mérőm nem veszi figyelembe a cosfi-t, ez tiszta. Viszont a villanyóra igen, ha jól tudom.
Létezik az, hogy a LED-es égők igazából majd' duplaannyit "fogyasztanak" (= ami után fizetni kell) mint ami rájuk van írva?
Próbálgatom kölünböző égőkkel, és elég konzekvens - izzószálas égőnél (ohmikus) a ráírt teljesítmény = mért teljesítmény mind a valódi RMS, mind az egyszerűbb mérés esetén.
LED-es égőknél pedig a valódi RMS mérés majd' duplája mint ami rá van írva / az egyszerű fogyasztásmérő mutat.
Viszont az durva lenne ha a 10W-os LED égő mégiscsak 20W-nyi áramot fogyasztana (és az után is fizetnénk), ezt azért nem annyira akarom elhinni...
VAlaki esetleg utánam tudná csinálni ezt a mérést, egy jobb lakatfogóval?
Valódi RMS- (TRMS) mérés Olyan helyeken, ahol a hálózaton nagy zavarfeszültségek vannak, illetve a hálózat nem szinuszos feszültséget szolgáltat, a hagyományos, átlagértéket mérő műszerek nem a tényleges értéket, hanem annál kisebb értéket mérnek. Ilyen esetekben, bár a mérőműszer drágább, használjunk TRMS-értéket mérő lakatfogót.
A fenti leírás alapján, mivel neked szinuszos a hálózatod és talán nincs nagy zavarod, a valódi RMS mérés mutathatja a valós értéket.
vettem egy lakatfogós multimétert (Voltcraft VC-330). Kipróbáltam, és igen érdekes eredményt találtam.
1. LED égő (Kanlux IQ Led, 14W). A konnektoros fogyasztásmérő (egyszerű, nem RMS) 13W-ot mutat, a lakatfogón (True RMS) 105mA-t mérek. Na ezt nem értem - ez akárhogyis, 0.105*230=24W
2. hagyományos, 75W-os izzó. Konnektoros fogyasztásmérő 71W-ot mutat, a lakatfogó 300mA-t - na, ez stimmel.
3. Ha a teljes kábelt fogom át (fázis és nulla is benne), akkor 0mA- helyes.
Játszottam hogy hol vezetem át a vezetéket a lakatfogó belsején, de az mindegy neki, nem befolyásolja a mérést.
Mitől van EKKORA eltérés a LED égő esetében? Hibás a műszer? Esetleg ennyire eltér a két (RMS és nem-RMS) árammérési érték?
Ha jól tudom, a villanyóra (elektronikus) is RMS-t mér. Akkor viszont a LED égők a ráírt érték dupláját fogyasztják a villanyóra szerint?
1.1 Neve: Villamos Energia Társaság (VET) a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezete, (rövidítve MEE VET)
1.2 A Villamos Energia Társasága Magyar Elektrotechnikai Egyesület országos szintű szakmai szervezeti egysége, amely a MEE 2005. november 26-án elfogadott Alapszabálya és a Fővárosi Bíróság 2005. december 8.-án kelt 13. Pk. 60.421/1989/28.sz. végzése szerint a jövőben önálló jogi személyként működik.
1.3 Székhelye: 1051 Budapest, Szent István tér 11/b. 1.4 Bélyegzője: 1.5 Jelvénye: téglalap alakú, fehér alapon kék felirattal felül MEE illetve alatta nagyobb betűmérettel a VETbetűjel
3.2 A MEE VETtagja lehet minden nagykorú természetes személy, illetőleg gazdálkodó és egyéb szervezet (jogi személy), aki, illetve amely a MEE VETAlapszabályát és célkitűzéseit elfogadja, tagfelvételi kérelmét a tagnyilvántartási joggal rendelkező MEE VET-hez benyújtja és azt a MEE VETtagfelvételre feljogosított szerve elfogadja.
3.3T agsági formák 3.3.1 rendes tag 3.3.2 pártoló tag 3.3.3 társult tag
"De az teljesen biztos, hogy a témába nem tartozik bele, hogy ki milyen műanyag dobozt engedélyez," - A műszaki paraméterekre egy rakat szabvány vonatkozik, ami az EU-ban egységes, és amiket MSz EU xxxxx számokon Magyarország is átvett/beépített a hazai előírásokba.
Tájkozatlan baromagyúságod enyhítendő a MEE-VET az nem azonos a MEE-vel.
Dehátugye az olyan okostojás ámde faszfej BME diplomások, akik még az Ohm törvényt se látják át napokig.
Az ilyesmit nyilván pláne nem képesek felfogni.... belátom már megint túl magasra raktam a lécet neked.
Hisz ehhez ugyanis értőn kéne olvasni a weboldalt, sőt akár gondolkodni is közben :-( Az ilyesmi pedig neked lehetetlen küldetés, mint az közismert már.
> A szolgáltatók létrehoztak egy szervezetet a szakikból.
Ja, a ferencjóska szolgáltató, mi ? Saját magad cáfolod, aztán észre se veszed.
> Csak azt nem értem mi ezzel a gond zakkant liberó körökben, hogy már piaci verseny gondot vizionálnak belőle.
Nem tudom, fogalmam nincs, hogy ezzel mi a gond a "zakkant libero" körökben. Azt sem tudom, hogy a zakkant szélsőjobb matekszakkörösöknek ezzel mi a baja.
Nem, ez nagyon az alap. Innen kell indulni, ez sem kis teljesítmény volt, de innen még messza a rendszer meg a hálózat is.
De az teljesen biztos, hogy a témába nem tartozik bele, hogy ki milyen műanyag dobozt engedélyez, mert ez nagyjából a lőtéri kutyát sem érdekli se rendszer, se hálózat szinten.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület története szorosan kapcsolódik a magyar elektrotechnika, villamosipar kialakulásához és annak fejlődéséhez.
A megalakulást követően rövid időn belül Magyarország legnagyobb elektrotechnikával foglalkozó, országos szintű szakmai szervezetévé fejlődött.
Az alapításban és az egyesületi munka irányításában többek között olyan kiválóságok vettek részt, mint - Bláthy Ottó Titusz - Déri Miksa, - Zipernowsky Károly - Kandó Kálmán - Liska József - Pattantyús Á. Géza - Verebély László - Straub Sándor
a) nem ír árat/feltételt, szabadáras a termék, ahány forgalmazó annyi ár b) bárki előállíthatja/forgalmazhatja aki tudj-akarja, van is vagy 4 cég aki már rámozdult, nem szól bele senki c) ...szóba sem jön bárkitől bárhol megvehető d) lásd c) f) senki nem akadályoz senkit, aki jóváhagyatja piacra viheti g) nincs szó ilyesmiről
----
Eltévedtél! Nem versenyjogi eset.
TALÁN lehetne "Fogyasztó" védelmi, mint indokoltlan árazású. De igazából ez sem áll meg, hisz egy 12 modulos üres szokvány LEGRAND doboz is 15-20 eFt ...
Jó estét Kettő darab lerobbant álapotban lévő gondolom piacon vásárolt elektromos készűlékkel kapcsolatban lenne kérdésem: az első egy BOSCH PTS-10 körfűrész az inditó gombok hiányoznak és a motorból kijövő kábel ami négy eres két fekete egy kék és egy szűrke de nem tudom hogy tápláljam be és miért jön a motorból négy vezeték? A másadik egy elektromos fözólap IKEA/WH--HOB 425/s négy darab 2,5 vezeték és három darab 1,5 vezeték jön ki a fözólapból de nem tudom hogy melyik mire szolgál választ kell adjak a vásárlójának hogy ki dobta-e a pénzét?
Ó, hát már nagyon unalmas ezredszer leírni, hogy a szabványvilág az bizony megváltozott.
A szocializmusbeli szabványok egyszerű kötelezvényeket és tilalmakat tartalmaztak, melyeket ha az ember az előírás nem értése mellett, de hiánytalanul teljesített, akkor nem volt felelősségre vonható, Miként a villamossággal kapcsolatosan az MSZ 172 alapszabvány elején olvasható volt: Az e szabvány szerint létesített érintésvédelmen túlmenő... ... nem szükséges.
A mai szabványok meg, amit előírnak, azt figyelembe kell venni. Amit meg nem,... na, azt is. :) Mert a szabványról senki nem mondja azt, hogy az teljes.
Egyébként a szakmai végzettséget igazoló oklevelet sem csak a szabványok ismeretére adják, van ott más tudnivaló is.
A szabvány tiltja? ÉV jegyzőkönyvben hiba lesz?
Ez nem annyira ÉV téma, mert többnyire már van ÁVK (de az ÁVK előtti időszakban kemény ÉV téma volt, és sűrűn előfordult, hogy a motorvédő jellegűvel a hurokellenállás követelményei nem teljesültek), de az EBF tankönyv bizony megtanítja a vizsgázót, hogy "a zárlati áramoknak káros, romboló hatásuk van, veszélyeztethetik az élet- és vagyonbiztonságot" - ha már a villanyszerelői, technikusi vagy mérnöki tanulmányai során ennek az anyagrésznek a tárgyalásánál éppen influenzásan feküdt otthon.
11. § (1) * Tilos a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, valamint a vállalkozások egyesülési jog alapján létrejött szervezetének, köztestületének, egyesülésének és más hasonló szervezetének (a továbbiakban együtt: vállalkozások társulása) a döntése (a továbbiakban együtt: megállapodás), amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy ilyen hatást fejthet, illetve fejt ki. Nem minősül ilyennek a megállapodás, ha egymástól nem független vállalkozások között jön létre. *
(2) Ez a tilalom vonatkozik különösen:
a) a vételi vagy az eladási árak, valamint az egyéb üzleti feltételek közvetlen vagy közvetett meghatározására;
b) az előállítás, a forgalmazás, a műszaki fejlesztés vagy a befektetés korlátozására vagy ellenőrzés alatt tartására;
c) * a beszerzési források felosztására, illetve a közülük való választás lehetőségének korlátozására, valamint az üzletfelek meghatározott körének valamely áru beszerzéséből történő kizárására;
d) a piac felosztására, az értékesítésből történő kizárásra, az értékesítési lehetőségek közötti választás korlátozására;
g) arra az esetre, ha azonos értékű vagy jellegű ügyletek tekintetében az üzletfeleket megkülönböztetik, ideértve olyan árak, fizetési határidők, megkülönböztető eladási vagy vételi feltételek vagy módszerek alkalmazását, amelyek egyes üzletfeleknek hátrányt okoznak a versenyben;
Oks, köszönöm, akkor marad a mostani, nem rendelem meg az újat. Újabb feketepont a villanyászoknak (meg nekem is, mert nem ellenőriztem), nem ez volt megbeszélve.
Ha Széchenyi-nek megfelelt az egyesületi forma a céljaira anno.... akkor ugye ma is megfelelő.
A Nemzeti Casino olyan magyar egyesület, amely a nemzeti közművelődés, a közérdekű eszmecsere és párbeszéd, valamint a magyar társadalom és az ország fejlődésének előmozdítása érdekében jött létre.
előttem tehát semmi egyéb czél nincs, egyedül csak hazánk virágzása s előmenetele; s mivel azt csak concentratio által hiszem eszközölhetőnek, azért iparkodtam több más olyanokkal, a kik úgy gondolkoznak, mint én, s fáradoztam a Versenyfutások és a Pesti Casino felállításán, ezért kívánom érzékenyen, hogy a Tudós Társaságnak helybenhagyását mennél előbb megnyerjük, és az a közmívelődésre törekedő munkálkodásait valahára elkezdhesse
Egyesület, ami a vonatkozó rendeletek, szabványok, egyéb előírások alapján készít összefoglaló ajánlást/javaslatot/tagjai által kötelezőnek elfogadott előírást. Gyakorlatilag a 123 polcfolyóméternyi jogi és műszaki anyagból csinálnak 123 oldalnyi zanzásított szöveget, ami röviden leírja, hogy mit hogyan kell a jogszabályok és szabványok szerint megvalósítani.
Nem hoz rendelkezéseket... Azt a tagok hozzák a saját nevükben- és hatáskörükben a törvényi keretek között eljárva.
A tagok igényei szerint egyeztet, egységesít és aztán mindenki egységesen azt "hozza ki rendelkezésként". Nomeg oktat, tájékoztat, infót gyűjt szükség szerint.
Mi ezzel a baj?
Az egyesületi forma többek között ilyesmire IS való. Nem csak bélyeggyújtésre....
---- Az egyesület (régies szóval egylet) - a tagok közös, tartós, - alapszabályban meghatározott céljának - folyamatos megvalósítására létesített, - nyilvántartott tagsággal rendelkező jogiszemély.
Egyesület nem alapítható gazdasági tevékenység céljára.
Az egyesület az egyesületi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult. Az egyesület vagyonát céljának megfelelően használhatja, vagyonát nem oszthatja fel tagjai között, és a tagok részére nyereséget nem juttathat.
most akkor a szabványügyi testület nevű csapat csinál fizetős szabványokat, ez az egyesület meg a szolgáltatókkal egyeztetve "rendelkezéseket" hoz, bármit is jelentsen ez?
Az elosztói engedélyesekkel történt egyeztetés alapján az a döntés született, hogy a 2021. szeptember 1 és október 15. közötti időszakot átmeneti időszaknak tekintjük, vagyis a régi és az új rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérő helyek is felszerelhetők, illetve ezen időszakon belül energiaigény is beadható a régi szekrényekkel.
Most káromkodnék legszívesebben!!! Vettem használt szekrényt, elindítottam a bekötést de nem értek még ki ásni. Akkor ezekszerint a használt szekrény (s300) kuka?
Ez megint olyan sunyi módszer mint az óránkénti 32A-ből lett felhasználónkénti 32 amper...
Ne rángassuk elő a 2021. Október 15. előtti eseteket... addig más világ volt.
A 2021. szeptember 1-vel indult új rendszerengedélyes fogyasztásmérő helyekkel kapcsolatban átmeneti időszak került bevezetésre.
Az elosztói engedélyesekkel történt egyeztetés alapján az a döntés született, hogy a 2021. szeptember 1 és október 15. közötti időszakot átmeneti időszaknak tekintjük, vagyis a régi és az új rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérő helyek is felszerelhetők, illetve ezen időszakon belül energiaigény is beadható a régi szekrényekkel.
A korábban kihirdetett határidők az alábbiak szerint módosulnak:
1. A korábbi elvárások szerinti, de érvényes rendszerengedéllyel rendelkező direkt fogyasztásmérő szekrényeket 2021. október 15-ig beadott igénybejelentések esetén még lehet alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy egy október elejei igényt akár decemberben is be fogunk kapcsolni a korábbi szekrénnyel.
2. A 2021. október 16-tól beadott igénybejelentések esetén, már csak az új rendszerengedéllyel rendelkező mérőhelyek kerülhetnek beépítésre.
3. A 2021. október 15-ig elkészült, elosztói engedélyessel egyeztetett és hozzájárulásával ellátott tervek alapján a régebbi, de érvényes rendszerengedéllyel rendelkező szekrények a terv érvényességéig beépíthetők.
4. 2021 előtt kiadott rendszerengedélyek 2021. október 15-én visszavonásra kerülnek. Az MVM DÉMÁSZ ellátási területére érvényes egyedi direkt mérések kivételt képeznek ez alól.
Az áthelyzés miatt alighanem az új rendszerengedély szerinti szabványos mérőhely kell... Nem lesz olcsó.
HA maradna a helyén akkor a CSAK Amperbővítés alighanem menne a sima, olcsó módon is
---------
"az épület jelentős, a csatlakozás környezetét (tetőtartót, falitartót, védőcsövezést, fogyasztásmérőhelyet, csatlakozóberendezést) is érintő építészeti felújítása esetén az épület részét képező kialakításokat úgy kell megvalósítani (nyomvonal, védőcsövezés), hogy az megfeleljen e szabvány követelményeinek, lehetővé téve a csatlakozóvezeték későbbi szigetelt csatlakozóvezetékre való cseréjét. (MSZ 447:20219 5.2.8)"
De ha most van egy 1 mérős dobozom a kerítés mellett földkábellel, akkor a mostani szabályok mi történik, ha H tarifát is akarok? A régi doboz kuka vagy megmarad és mellé egy másik kerül?
Meglévő mérőhelyet szeretnék áthelyeztetni, mert a mostani vezeték a tetőn/padláson jön be, ami helyett tetőtér lesz és ampert is bővítenék.
H tarifás mérőn gondolkozom, mert később valószínűleg hőszivattyús fűtés, hűtés lesz de ez kb 5 év múlva lenne.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha most csak egy 3*16 nappali ampert kérek de később mondjuk 3 év múlva H tarifát is szeretnék, akkor mellé lehet rakni egy új szekrényt, vagy akkor amit most odaraknak, az kuka és egy datab új kell, amibe a H tarifás és a nappali áram is van? És ha 10 év múlva meg szeretnék autó töltőt, akkor megint dobhatom ki, mert ha esetleg az autó töltésre külön tarifa lesz, akkor az még egy mérő? :-)
Kérdeztem villanyszerelőt, az egyik azt mondta, hogy ilyenkor kuka és új, nagyobb doboz, a másik azt mondta, hogy nem kell kukázni, mellé lehet rakni a másik, pl H tarifás mérőt a meglévő dobozt megtartva a mellé.
kecske, volt időszak, amikor halvány fingod sem volt arról, milyen egy kismegszakító jelleggörbéje, de akkor is "fogalmazzunk inkább úgy", hogy itt szabtad a pofádat mindenféle ismeret nélkül.
Már 100-szor leírtam, amit tudsz, azt itt tanultad.
Beidézek egy régebbi hozzászólásod:
"Eloszlatnék egy tévhitet. a C karakterisztikájú kismegszakító nem terhelhetõ jobban, mint a B karakterisztikájú." írta C20NE
Erre te a felkészült tudatlan kioktattad:
A B/C/D jelzés a kismegszakítóban lévő áramfigyelő bimetál késleltetését jelenti,
tehát ugyanakkora túláram esetén a C/D később kapcsol le, de egyszer azért ő is lekapcsol.
Zárlat esetén meg tökmindegy, hogy B, C vagy D, hiszen zárlat esetén a bimetál nem csinál semmit (olyankor csak a tekercs dolgozik).
"Lennének például motorok amik nagy árammal indulnak"
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy aki 5 másodpercnél hosszabb idejű nagyobb terhelhetőség reményében alkalmaz/javasol B helyett inkább C karakterisztikát, az nem látott még kismegszakító karakterisztika ábrát, vagy látott, de nem tudta, hogy mit ábrázol :)
Miért lenne érdekes? Egy 25A-es kismegszakító esetén 32A-nél a bimetal fogja kioldani, de egy 16A-es kismegszakítü esetén is a bimetal fogja kioldani. Csak más-más idő alatt, de ez az idő nem függ a karakterisztikájától (B,C,D)
Amúgy nem túllengés van hanem azt jelenti a karakterisztika, hogy a névleges áramának hány szorosánál fog működésbe lépni a zárlati (elektromágneses) gyorskioldó.
B -> a névleges áram 3..5 szöröse
C-> a névleges áram 5-10 szerese
D-> a névleges áram 10-20 szorosa.
Az ikerfémes hőkioldó karakterisztikája ugyanaz mindegyiknél és kb. karakterisztika független!
Tehát mindegyiknél van egy kis "túllengés" csak mindegyiknél kicsit más tartományban "túlleng"
A "B"-ben nincs késleltetés. Lennének például motorok amik nagy árammal indulnak ezeknek a lökéseknek az áthidalására találták ki a "C" karakterisztikát.
Van hely, de közben kiderült, hogy 4 konnektor leállás kell, akkor rakok 4db c16ot.Ez hátsó konyha lesz.. Ja a dobozba a betápot inkább 3x4es kábellel hozzám, ami 18m hosszú távon menne, az órától, a dobozig, amihez c25 van adva az órában..
A családi házakban szokásos túlfeszültség levezetőkben nem egyszerű szikraközök vannak, hanem gázkisüléses csövek, magyarul: Gas Discharge Tube / GDT (és persze varisztorok). Tulajdonképpen ezek a GDT-k is szikraközök, csak sokkal kifinomultabb/okosabb kivitelűek.
Érdekesség: egyes komolyabb elektronikákra (pl riasztó központok vezérlő panelje) rácsatlakozó vezetékek be-és kimeneti pontjainál olykor megfigyelhetők "hagyományos" szikraközök, magából a nyomtatott áramkörből kialakítva. Ezek az elektronika saját túlfeszültség védelmének első fokozattai.
Pontosan! Valójában visszafelé lépnek be és vagy a vezetékinduktivitás vagy a csatoló induktivitás segítségével gyújtják be/kapcsolják be visszafelé a fokozatokat.
A szikraközön átmegy a vész, mint Mekk Elek írja. Ettől még az a szikraköz oda való. És utána, mikor a következő fokozat beindul, és elkezd emelkedni a feszültség, akkor csap csak át a megnövekedett feszültség a szikraközön.
Sziasztok. Van egy db c25 sínes automata. Abba hivatalosan 2db 2,5es tömör réz vezetéket egymás mellé dugva bedugom, és meg húzom a csavart? Vagy tudtok vmi jobb hivatalos rögzítési módot?
akkor az a szikraköz (és/vagy más védelem) nincs jól méretezve az adott feladathoz
Éppen ellenkezőleg. Az előtte induló, mögötte levő fokozat működése miatti feszültségnövekedés gyújtja csak be. Miként az az általad a 128130-ban belinkelt mérnöki irodás anyagban is olvasható.
Sportpályán védőcsövezni kellene a világítás kapcsolóhoz kiépített vezetékeket. Ez egy 2 méteres szakasz, függőlegesen.
Vettem 28mm átmérőjű szén-acél fűtéscsövet, amibe -a további óvatosság végett- bele tolnék 24-es műanyag csövet, így a két szál 3x1,5 MBCU ebbe lenne belefűzve. (Most csak a műanyag csőben van.) A felfogatás a hozzá való bilinccsel lesz.
Esetleg van valakinek észrevétele vagy jobb ötlete?
Nekünk rendszerszinten nem kellett az EU vissza nem térítendő támogatás helyette vettünk fel hitelt hogy ellenőrzés nélkül megvehessük tízszeres áron azt az utólag nem túl remek orosz és kínai vakcinát.
A 90%ot még nem tudjuk, én elején ebben bíztam, hogy akkor hamarabb vége lesz, erre nem úgy néz ki. Aztán meglátjuk, akik súlyosabban élték meg ott a hosszabb táv is érdekes lehet.
"a kerítésnél földelni kell a mérőhelyet a PEN>>PE+N miatt"
Az általad megadott idézetekben nincs szó PEN bontásról.
Az eddig is egyértelmű volt, hogy ha a villanyórával egy csoportban (közös szekrényben) bármi olyasmi van, amihez kötelező a földelés, akkor az a földelés nem jöhet a háztól vissza.
Viszont ha a villanyóránál nincs semmi földelni való, akkor nem kell földelő szonda a villanyórához is (kivéve persze, ha a ház több, mint 20 métere van).
Igen, például ott, hogy ha a nulla és a védő egy ponton össze van kötve, akkor az egy nyitott hurok, melyben feszültség indukálódik a villámáramtól. A nyitott végen, ami a készülék, megjelenik az indukált feszültség. Vagy átveri a szigetelést, vagy nem.
Na de így már más tészta, ha a háznál is kéne lenni földelési pontnak, úgy tényleg nyerhet a föld, mert 20m-el közelebb kerül földeléshez, mint a nulla. Ezt nem tudtam, és senki nem is szólt, hogy kellene, csak a kerítésnél van földszonda
Nagyon jól leírtad, de még mindig fenntartom a kérdésem. Egy túlfeszültség miért "választaná" a szikraközt, ha sokkal kisebb ellenálláson pont ugyan oda tud eljutni a nulla vezetéken, mint ahova a föld be van kötve
"Ha a kerítésnél van a villanyóra, ezért százszor okosabb akkor is a háznál leütni a földelő szondát (hogy a földelés pontja minél közelebb legyen a védendő készülékekhez)."
Emlékeim szerint ... nem okosság kérdése.
- a kerítésnél földelni kell a mérőhelyet a PEN>>PE+N miatt és - az épületnél is kell egy földelő, ha x méternél messzebb van
A túlfeszültség impulzust úgy képzeld el, mint egy bazinagy feszültségtüskéét, ami megjelenik valahol egy vezetéken (AKÁR A NULLVEZETŐN IS) és vágtatva elindul MINDKÉT IRÁNYBA (tehát nem csak a föld irányába!!! mivel több ezer volt magasból a 230V is földnek látszik :). Nekünk az a jó, ha a túlfeszültség extra energiája 100%-bah a földbe kerül, csakhogy ha ez a feszültségcsúcs olyan ponton is megjelenhet a vezetéken, hogy a túlfeszültség energiája eljuthat olyan készülékekbe is, amelyekben kárt okoz, feltéve, ha nem találkozik útközben a nullát is figyelő túlfeszültség levezetővel.
Ha a veszélyben lévő elektromos berendezéshez előbb ér oda a feszültségcsúcs, mint a földelési ponthoz, akkor a káros energia az ellenállások arányában oszlik meg, tehát nagyon nem mindegy hogy milyen messze van onnan a földelési pont (túlfeszültség esetén a nullát is figyelő túlfeszültség levezetőt is tekintsd földelési pontnak!).
Tehát ha a túlfeszültség védő olyan helyre kerül, ahol a fix föl-nulla összekötés csupán centiméterekre van onnan, ott nincs sok értelme a nullát is megvédeni, de minden más esetben hasznos dolog, ha a (túlfeszültség szempontjából) a nullvezető is minél több ponton le van földelve.
Érdekesség:
ritka eset, de nem példátlan, amikor az egymás mellett futó nullvezető és a földvezető (no meg a fázisok) együtt kapják a túlfeszültség lökést, ebben az esetben a túlfeszültség levezető nem lát feszültség különbséget közöttük, tehát olyan mintha ott sem lenne (villanyszerelő szakkifejezéssel: szart sem ér). Ha a kerítésnél van a villanyóra, ezért százszor okosabb akkor is a háznál leütni a földelő szondát (hogy a földelés pontja minél közelebb legyen a védendő készülékekhez).
És fogalmunk sincs, hogy a kapott egyéb védőoltás esetlegesen mennyire védi őket, ugye náluk még az összes oltás frissebb, mint egy 30-40 évesnél akár.
Milyen szerencse, hogy bárányhimlő vagy agyhártyagyulladás ellen oltást kapunk és nem szénát. A torokgyíkosok is örültek, amikor már nem csak a petróleumos rongy volt.
Az olaszok külön kedvelték a hsz-ed, napi 600 halott felett tetőzött náluk, nálunk a napi 300 halott egészen normális szám már.
Egyik fiamnál (8 éves) nem rég egy vizsgálat kimutatta hogy komoly mennyiségű ellenanyaga van. Nem is tudtunk róla, hogy már átesett legalább egy fertőzésen, hiszen oltva nincs. Náthaszerű tünetei voltak csak.
De azért a gyerekek egész másképp viselik a covidot oltás nélkül, mint a felnőttek, az idősekről nem is beszélve.
Nem vagyok szakmabeli, fotelvillanyszerelő vagyok (ez fontos, ha nem írom le akkor is megkapom :D). Pár óra olvasás alapján gondolom ezt, nem ismerem 100%-ban a működését.
Amit megértettem a túlfesz védelemből, hogy úgy tartja határértékek között a feszültséget, hogy kiugró érték esetén rövidrezár a földel. Ezért nem értem, mitől tudna ez a készülék bármit is csinálni a nullavezetővel, mert az alapból állandóan rövidre van zárva a villanyóra alatt a földel (TN-C-S rendszer van, a villanyóra alatt van egy földelőszonda, a bejövő PEN, onnan jön be a 3 fázis, nulla, föld).
Nálunk ( Szlovákia ) sok választásuk nem volt ( Pfizer , Astra-Zeneka , Moderna ) . Bementek és bökték nekik a dokik amit jónak láttak . Gondolom mind a két adag ugyan attól a cégtöl .Mivel októberban betegedett meg , még nálunk csak a két oltás volt a teljes oltás .
Az a szép ebben a covidhisztiben, hogy valószínűleg az emberek 90%-a észre se veszi, ha benyalta vagy benne van, vagy benne volt. 1 napi hőemelkedés? Á, megfázás. Vagy pont hétvégére esett. Vagy eddig is minden évben így volt ilyentájt. meghűlés, nátha. Majd jön a tavaszi fáradtság.
Közeli rokonom kórházban orvosigazgató. Ő is mondja, hogy a Coviddal bekerülö emberek szinte mindegyike oltatlan. Aki az oltások ellenére mégis bekerül, annak van valami durva alapbetegsége.
Tehát kimondható, hogy egy alapjában véve egészséges, rendesen beoltott embernek jó esélye van enyhe tünetekkel megúszni a fertőzést.
Én épp jövök ki belőle, 3 oltás után nyaltam be. Egy napig volt pici hőemelkedés, meg azóta is köhögök, de végig dolgoztam (home office). Szerencsém van, hogy most kaptam el, nem korábban, amikor még nem volt oltás és a virus is sokkal durvább volt.
Mert most már talán megszelidült a virus, hosszú távon remélhetőleg egy sima influenza szintjére csökken az ereje. Az emberek is belefáradtak a védekezésbe. Látszik is, mert a környezetemben most nagyon sokan átestek rajta, vagy épp benne vannak. És akik oltva vannak, azok hozzám hasonlóan enyhe tüneteket tapasztalnak. Mondjuk oltatlan ismerősöm nem is nagyon van, vagy legalábbis nem tudok róla...
Ismeretségi körömben is felbukkant néhány ilyen történet.
Minden estben azonnal rákérdezem, hogy
- milyen típusú vakcinákból ált az a "teljes oltottság"?
- három vagy csak két oltást értesz teljes oltottság alatt?
- a harmadik oltás után eltelt legalább három hét, amikor kiderült, hogy beteg?
de érdekes módon SOHA nem kaptam normális választ, mondjuk ilyet: "....a harmadik Pfizer oltás után eltéet több, mint három hét..." helyette MINDIG valamilyen zavaros mellébeszélést kaptam.
Valójában a barom az aki nem böketi meg magát... szerintem.
Ám tegye a szent liberófaszság elvén.
Csak annyit kérek tőle, hogy de akkor a baj esetén majd legyen kedves szó nélkül rövid úton megdögleni otthon, olcsón.
Mert ha nem kérte a védelmet akkor NYILVÁN nem kéri!!! a segítséget sem.
Hisz amikor döntött... TUDATOSAN a NAGYOBB kockáztatot választotta magának. Ennyi!
----
Persza a kurva nagy pofája aztán sír-rí amikor a kaszás közelíteni kezd és elvármá, hogy mégis mentsék meg ...ugye?! A nép szája szerint azonban egyszerű az eset: "aki hülye, halljon meg".
Keresztapám teljes oltottsággal 4 nap alatt belehalt . :-(
A kisebbik fiam családja át esett rajta , mi is ott voltunk a feleségemmel amikor megfertözödtek . Lehet , hogy a szerencsén múlt . Én abban bízok , hogy az immunrendszer erösítése a Covirinnal segített és segít ma is és holnap is .
Azt tartom , hogy már tudom miért élünk a Földön , hogy mi a cél . A két lehetöségböl választani . Én már választottam . Ha most menni kell , nincs részemröl gond , csak a családnak lesz szomorú a helyzet egy ideig .
Sziasztok! A villanyóra a kerítésen van, a lakáselosztó pedig a házban - 20m 5 eres vezeték, földben - és túlfeszültség-korlátozó van tervben (ACTI9 iPRD). Van értelme 3P+N verziónak, vagy elég a 3P? A nulla az órában össze van kötve a földel, fizikai kontakt van
Én is attól féltem , hogy nem találom fel magamat , de szerencsére a fiamék vettek egy házat , amit fel kellett újítani . Már írtam régebben , hogy komplett fütés, hidegvíz , melegvíz , villany , gipszkarton fémkonstrukcióra amit csinálgattam . Márciustól augusztus végére meglett . Azóta is mindíg találok magamnak elfoglaltságot . :-)
Hát nem vót beteg na. Aztán mikor azt mondod, hogy akinek nagyon erős az immunrendszere az jó eséllyel bele is hal ebbe a szarba, akkor nem érti a miértet. Ehhh, holnap lesz haver temetése, szerette volna az oltást, de posztcoviddal gyűlt meg a baja így 2 év után. Másik 2 napja távozott el, de az majom volt, magának köszönheti. Pár hónapja még Ő is bízott mindenben is, oszt nem jött be. Erre a hétre most ennyi jutott, de hol van még a vége... Lutri az egész, én is jöhetek azzal, hogy 80 éves anyós fél tüdővel röhögve pár nap alatt kihordta. Az ja, másnál meg nem adta ki.
Én is 65-öt gyúrom és hiszed vagy nem , simán most is ledolgoznám az évenkénti 1200 órámat mint nyugdíj elött is tettem mint magánvállalkozó , mert szerettem a munkámat , mindíg valami újat tanultam . A nyugdíjunkból a párommal kényelmesen megélünk jelenleg is , tehát nem a pénz végett dolgoznák . Ami végett leálltam , az a kötelezö oltás . Engem ne böködjenek mindenféle baromsággal , inkább szedem a Covirin immunerösítöt , csak ugye az nem trendi , nem ismerik el . :-(
Most tényleg nem akarok kötekedni de az a műanyag szar ami most szabványosnak van kikiáltva az lángmentes?
Szerintem szabvány az amit kitalálunk magunknak. Ha majd minden régi szar kikerül a rendszerből, akkor lesznek új szabványok amikor ahhoz kell igazodni és újra lehet fejni az embereket.
A jelenlegi gazdasági helyzetben lehet egy kis megértés, összekacsintás a szereplők között. Minden tisztességes ember meg akar élni a piacon és és végtelen pénzkifizetésre úgysem lehet rávenni az embereket.
Szegről-végről majdnem kolléga is hasonló időben végzett villanyszerelő , de nem teljesen az a szak mint én.
Összevásárolt másfél milla cuccot volt ismerőse egy öregebb szaki és mellette tanulja a szakmát hogy egyedül is tudjon majd boldogulni. Hétvégenként melózik mert ugye van főállása Elmondása alapján egy hétvégén összejön neki 70K - nem regszerelős melók - melókból, mint komplett lakásfelújítás, ujjépítés, és minden más. Nagyon jó dumás intelligens gyerek aki minden közösségben megállja a helyét. Kipakol, látják hogy nem gagyi cuccai vannak, a korunk technológiáit ismeri és használja és maximális bizalmat szül a megrendelőkben amivel nem is él vissza.
Most akkor szégyellje magát a nyugdíj mellett dolgozó katás jó karban lévő nyugdíjas mert elvállal heti 2-3 munkát és kiegészíti a családi kasszát vele?
Házam telekhatáron van és még egy kiskapu-nagykapu szélesség van mellette. Így nagyon kíváncsi lennék ott hova tenné a merőjét a kedves szolgáltató.
Az hogy valami az utcán vagy a telekhatáron van annak oka szerintem a leolvashatóság meg a lopásnak a lehetőségének a minimalizálása. Köze nincs a célszerűséghez. Az ügyfelekkel való baszakodást kiszervezte anno minden szolgáltató és létrehozták a regisztrált szerelői státuszt, akiknek annyi előnyük van, hogy jogosultak plombát bontani. Semmi szakmai követelmény nincs a megszerzésére, hisz aki velem járt suliba srác már az. Valami pénzes dolgot még "elvégeztek" pár nap alatt oszt' doszta ennyi.
Nem nagy bővítésem volt pár éve 16A-ről 32A-re. Soha nem találkoztam a regszerelővel, egy másik ajánlotta, aki legalább méltóztatott válaszolni a levelemre. Kiderült, hogy gyerekkori haverral dolgozik együtt. Korom béli, de inkább nálam sokkal fiatalabb teljesen normális nem suksükölő gyerek. Kért 30K anno. Ő hozta a szondát, közösen vertük le. Kérdeztem, hogy kell-e, ő azt felelte rá, hogy nem lenne baj, ha 32A-nél lenne már. Jó akkor én vállalom, hogy a nikecell alatt elviszem a ZS vezetéket, ha már kiszúrja valaki, akkor én legyek. J
Csatolok egy fényképet. Nálam győzött a józan ész. De tudok egy másik esetet ahol ennél még sokkal nagyobb beltéri szekrénybe beletettek napelemet, nappali, éjszakai, h tarifát is. Tulaj maga az EON-nal csináltatta a dolgait, és legalább is nekem elárulta, hogy ha szekrénycserére kötelezték volna, akkor visszamondott mindent a fenébe.
Ja, a kettes pont pl az, ami a legjobb gumiszabály itt, mert szinte mindenre mondható ,hogy nem megfelelően zárható vagy nem bizonyítottan lángmentesített. ÉS akkor azonnal goto2 --->teljes szabványosítás.
Aztán ezzel szemben nem egyszer az történik ,hogy valami köztes dolog van, nem marad úgy, de nem is szabványosítás.
Lefestik, hogy ne legyen szembeötlő, azt a 40éves falban száradó deszkát tapló helyett gyújtásra lehetne használni, annyira "lángmentesített", meg tesznek fel működő zárat, és akkor hirtelen "már én úgy láttam jó ez".
Inkább 25+16+16 Amper lesz az vagy akár 32+16+16 is.
Mivel a háztartásnak mennie kell tovább akkor is amikor a műhelyben épp érdemi áramhasználat van.
1. A 25+16+16=57 Amper összesen. Lejön belőle a 32 Amper ingyenes >> fizetős lesz 25 Amper 25x4953=1230825 Ft a szolgáltatónak a hálózat fejlesztésre
2. A regszerelőnek kiszállás+ügyintézés a 3 fázishoz >> 40-50 eFt
3. Kelleni fog egy "első mért főelosztó" a mérő közelébe >> fogadani kell a 3 fázist a mérőből. (műanyagdoboz+kismegszakítók+FIrelé_lakásnak+sorkapcsok+vezeték) Anyag ~30 eFt és munkadíj 20-40 eFt mondjuk.
4. A sorkapocsról mehet a műhelybe >> FÖLDkábellel pl. - 5x10 mm2 ALU (minima 5x6 mm2) ~1000 Ft/méter vagy esetleg - 5x6 mm2 RÉZ (minima 5x4 mm2)
Költség... anyag +munkadíj ???
5. A műhelyben kell egy fogadó elosztó és egy "megerősítő földelés" is kéne a 30 méter távolság miatt. (műanyagdoboz+kismegszakítók+FIrelé_műhely+sorkapcsok+vezeték+földelőszonda?) Anyag 30-40 eFt és munkadíj 20-40 eFt mondjuk.
-----
Cirka 123+45+30+30+40+30=~300 eFt plusz a földkábel... HA a regszerelő megoldja a 3 fázist a MEGLÉVŐ mérőhelyen!!!
Ha nem akkor még a mérőhely szabványosítása is pénzbe kerül plusszban, nem is kevésbe.
Ha katás nyuggerbácsi lehet hivatalos regszerelő, az sokkal messzebbről indul, mint az adózás.
Normálisan ez egyébként nem lenne önmaga baj, hogy nem akarja az állam ,hogy a kisipar, kisadózó és nagyban utazó cápa azonos piacon azonos feltételekkel vadásszon, de a probléma itt is a részletekben lakik.
Csak hogy tudd, ez olyan, mint a repedt búra a vizsgán meg az "elmegy az még" lengéscsillapító. A műszaki követelmény szerint NEM lehetne semmiféle faszekrényt otthagyni.
Aki látott már ilyet égni egy párat, érti miért ne.
Sőt ha bővíteni akarsz, már kezdik is az óra telekhatárra, a földkábelt+összes földmunka, stb, te fizeted, minden újat, vastag milliók.
Aztán jön a regszerelő és "okosba".
Főleg ott megy ez, ahol látja, hogy egyébként itt nincs munka, mert sosem fogják kifizetni tudni mindezt, még 2250ben is a kádár szekrény+szerelés lenne fent. És gyakorlatilag senki nem tudja kifizetni, mindenkit meg nem hajthat el, mert neki meg dolgoznia, élnie kell.
De ez is olyan ,mint az ökör ára, ja.
Ahol a módos gazda megveszi, ott meg rögtön mögé írnak egy nullát.
Van akinek a 45 is izzadós, a 140 meg egyenesen angyalszárny, de itt a hangsúly a többszörös(!) árkülönbségeken van.
Meglehet nem azonos színvonalat és kivitelezést takar egy-egy összeg, de egyrészt az átlagembernek aztán tökmindegy, a mérőhely hogy néz ki és hogy van megoldva, plusz ez sem teljesen igaz, hogy aki 3x annyit kér, ott azután az meg is látszik a kivitelezésen.
A tisztességet nem tudom, de egy mérőhely kialakításra kértem ajánlatokat panelben, 45-120-ig volt a szórás ugyanarra a melóra. (mérőhely+ mért vezeték csere az elosztó szekrényig 2 m)
Anno én csak 16-ról mentem fel 32-re de a területi ügyfélszolgálat mondta hogy több regszerelőtől kérjek ajánlatot mert nagy a szórás tisztesség témájában náluk.
Mondjuk nem így fejezte ki magát de a lényeg hogy ők is olyanok mint a magyar társadalom manapság.
Hát, szerintem yamahari leírta a teendőket, azon a vonalon indulnék el.
Az ár pedig - meg fogod majd látni, hogy mennyi lesz. Ha szerencséd van, akkor tényleg csak 100, de készülj fel lelkiekben, hogy esetleg több lesz. Sokkal. Az igényelt teljesítményt sem ártana belőni, mert marhára nem mindegy, hogy 3x16A-t kérsz, vagy 3x32A-t, mert csúnya differencia lesz a számlán. (persze ez erősen függ a gépeid igényétől)
Azt sem mondtad, hogy van-e céged, esetleg arra akarnál-e szerződni, vagy csak mint magánszemély. (bár ez utóbbival valószínűleg jobban jársz)
Nem enged képet közzé tenni ez az oldal, de itt a kép a villanyóráról meg lehet nézni, annyi hogy a műhely az a villanyórától kb 30 méterre van hátul az udvarban, és mivel lakatos-esztergályos volnék ezért a már meglévő gépeimet szeretném üzemeltetni https://www.facebook.com/photo/?fbid=469494384622281&set=a.191537595751296
------------------------------------- Csak az ELSŐ 32 Amper van ingyen! Az összesből ami az ingatlanon be van/lesz kötve. Nappali+éjszakai+H együtt számít. -------------------------------------
A menetrend...
- regisztrált szerelő kihívása
- igénybejelentő kitöltése
- munkadíj+kiszállás kifizetése (20-40 eFt kb.)
--- ha kell valamit átépíteni a mérőhelyen megcsináltatni-kifizetni (40-400 eFt attól függ...) egy sima villanyszerelővel azaz nem kell regisztrált ehhez
- a kiküldött hálózat fejlesztési díj csekk befizetése, 4953 Ft+Amper a plusz Amperekért
Ezzel sokat nem segítettél a rejtvény megoldásában...
Villanyórát megnéz, esetleg lefotóz, esetleg elárul hogy hol van a műhely, milyen felhasználásra lesz (nem mindegy, hogy kerámia kemencét akarsz üzemeltetni, vagy esetleg egy led-es fénycsövet), stb, stb.
Erre azért kíváncsi leszek mikorra derül ki az összes paraméter. Hogy a műhelyben már van villany és utcára nyílik, vállalkozás-e, vagy a magánszemély háza mögötti sufnit tekinti annak, az milyen messze van mik a módszerek, lehetőségek, tulajdonjogok. Jó barkóbázást :-D
Jó napot! Érdeklődni szeretnék hogy a három fázist miképp tudnám beköttetni a műhelybe? Egy ismerősöm azt mondta hogy 32A alanyi jogon jár, és nem is kerülne sokba max 100e ft körüli összegbe+ munkadíj. Esetleg csinált már valaki hasonlót? Mi ennek a menete?
Így van, van egy villanymotor aminek a vezeték végén nincs dugvilla ennyi kell csak rá és semmi több, és pont ettől tartok én is hogy valamit nem jól kötök rá aztán kész a baj
Van egy vezetéked, valami színekkel és kellene a végére egy dugasz? Vagy mi a feladat?
Ha egy "toldó" csatlakozó kábelt akarsz csinálni, mind2 végét ugyanúgy kötöd megfelelő kábellel, jelek szerint azonos színekkel, úgy ahogyan a képen van, és erősen bízol abban, hogy ami be akarod dugni az szabályos, és helyes.
Egy ipari vagy gyári dolognál ez adott, egy profik által épített felvonulási szekrény vagy gyári 3fázisú aggregátor nem lesz máshogy, vadul összevissza kötve.
Ez azért nem játék, mert a 400V az azért már kicsit meredekebb, mint a sima 230V-os háztartási áram. Összevissza kötögetéssel könnyű súlyos halálos balesetet vagy nagy kárt okozni.
Netről szedtem én is ezt a képet, egy ilyen vagy ehhez hasonló dugvilla bekötést szeretnék megcsinálni, csak honnan tudom hogy melyik vezetéknek melyik a megfelelő helye?
Jó estét! Azt szeretném kérdezni hogy egy 380-as dugvilla bekötésénél mire kell figyelni? Honnan fogom tudni hogy minden vezeték a megfelelő helyén van? Nehéz egy ilyet szakszerűen megcsinálni laikusként?
Ami az utolját illeti, réz helyezhető talajba, földelésnek is alkalmas. Átlagosan 25 mm2 keresztmetszet kell, de ahol bizonyított, hogy a talaj nem eszi, ott 16 is elég.
Én mondjuk többféle anyagot nem helyeznék fémes érintkezésbe föld alatt külön védelem nélkül.
S bár szerinted a horganyzás az atomcsapást is kiállja, mások pár évre eltemetett horganyzott földelő exhumálásakor siralmas állapotokról számoltak be.
Ha a földben egy ilyennel kötöm össze egy földelő szonda horganyzott vasát egy földkábel réz erével, az sért valamilyen szabványt? Pl valami tiltja, hogy réz közvetlenül talajjal érintkezzen?
"Akkor a kábelek földalatti kötései az irányadóak."
Ezeknek az előírásoknak jelentős része a feszültségről, az érintésvédelemről szól, a föld alatti kábel kötő szerelvények azért olyan rohadt drágák. Ha a szabvány kizárólag 600 voltos szerelvénnyel engedélyezi két nulla voltos földelő vezető összekötését, az a szabvány csúnya pénz-pazarlásra kényszerít, feleslegesen.
Ezt azért írtam, mert egy helyen a villanyóra alatti szokásos földelőszonda dobozból nem egy horganyzott vasrúd ment lefelé a földbe hanem egy jóvastag réz vezeték egy védőcsőben. Ami lehet, hogy elektromosan tökéletes megoldás, de valamilyen szabvány biztosan így is megpróbál belekötni :)
Érdekes kérdés, hogy mi van akkor szabványilag, ha a kötődoboz és a távoli földelő szonda között pl 16 mm2-es szabványos földkábel van?
A földelő szonda nyugodtan lehet akár több méterre is a háztól,
a rajta lévő rövid vasat pedig meg szabad toldani (akár a földben is) a megfelelő földelő vassal és a megfelelő kötőelemekkel.
(a "szokásos" 16 mm2-es réz földelő szonda vezetéket viszont tudtommal nem szabad a földben vinni/toldani, még védőcsőben/kötődobozban sem, de lehet, hogy ezt rosszul tudom)
Sziasztok! Azzal kapcsolatban keresgéltem információt, hogy a földelő szonda milyen messze helyezkedhet el az épület falától, nekem 140 cm széles a járdám, és az mellé szeretném leütni a szondát. S a járda dilatációs résébe hajlítanám bele a szonda hajlítható részét, ami aztán felkanyarodik a falon lévő kötődobozba! Nem találtam erre vonatkozó adatot (bár lehet hogy rossz helyen keresgéltem!) Tudnátok esetleg segíteni abban hogy ez az elképzelés hivatalosan elfogadható-e. Az-az a szakember elfogadja-e ha így van telepítve? Előre is köszönöm a választ. Üdv. Zoli
Nálunk meg Steck van minden sarkon a közértben, aztán gyanúsan gyorsan elmentek borért. Egy időben nyakukra felírtam az üzembe helyezés dátumát, de leszoktam róla. Boltosnak sem tetszett mikor a csilliárd év/üzemóra lejárta előtt szépen visszavittem gariztatni pár hulladékot. Kicsit picsogott, hogy de hát ez akkor melyik és hol a számlám, meg izé, meg ne már az régen volt és olcsó... Jahh, minek forgalmaztok ilyen hulladékot? Mert viszik. Okbazmeg. így nem vásárlunk utcáról beesve véletlenszerű közértben.
"Sajnos nem lehet előre látni, de vannak azért tartós darabok is"
Valószínűleg neves gyártóknál jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy az izzó élettartama közelebb lesz ahhoz, ami a dobozra van írva.
"Aztán vettem Vtac ledet (VéTek volt), fél év múlva kampó."
Egyszer vettem 5 db Emos ledest (4 izzó+1kültéri reflektor), a legfürgébb 10 órát sem bírt ki, de a legkitartóbb sem élte meg a 200. órát.
Később megjelent egy új Emos széria, abból is vettem párat (szeretek veszélyesen élni) a 14 wattosok némelyike túl van a kétezredik órán (igaz, hogy az opál búra nincs rajtuk, tehát tulajdonképpen javítottam a hűtésükön, habár a valódi cél a sugárzási szög tuningolása volt).
És ebben a k. Vtacban van lóvé, nyomja a reklámot, occsó szaraival fent tud maradni a piacon. Cserébe anyámék is vettek belőle, azóta csak pfujjognak, hogy minden LED meg modern cucc szar, alig bírtam megmagyarázni, hogy azért akadnak itt különbségek ha kell. Nálam odahaza akad olyan kompakt amit most tervezek cserélni 20 év után, mert nagyon sötétednek.
Nincs ennyi gyár, több egy helyen készül. annyi a különbség hogy a jobb alkatrész megy a nevesebbe, a többi meg a noname-be. Van különbség, de kicsi izzókba nem sok.
Ipariba inkább nagy az eltérés árban és minőségben.
Sajnos nem lehet előre látni, de vannak azért tartós darabok is, ott már játszik a megtakarítás. És nem csak az anyagiak számítanak (nekem legalábbis) hanem a pazarlás elkerülése.
2008-ban költöztünk a házba, XBS kompakt fényforrásokat raktam mindenhova, és sokat mennek (folyamatosan van otthon napközben is valaki). Tavaly kezdtek el kipurcanni.
Aztán vettem Vtac ledet (VéTek volt), fél év múlva kampó.
Csere philips-re, azóta is mennek (remélem sokáig így is lesz).
"Az hogy kicserélem a lámpatestet, az még nem elég."
Pedig lehetne gyártani olyan lámpatestet, aminek pont ugyanolyanok a megvilágítási tulajdonságai (fényeloszlás a talajon) vagy akár még jóval egyenletesebb is a régi lámpánál. Csak éppen lehet, hogy egy ilyen lámpatest tízszer annyiba kerülne mint az occsó ledes, ami után ugye felmerülne a kérdés, hogy akkor hol is van az a megtakarítás, amire hivatkozva erőszakkal led-es fényforrásokra lettünk átpofozva?
Hasonló matekot el lehetne játszani a házi izzók esetében is:
- ha egy "pazarló" hagyományos izzó 150 forintba kerül és 1000 óra az élettartama
- egy ugyanakkora fényerejű "takarékos" led izzó 1000 forintba kerül és 3000 óra a TÉNYLEGES élettartama (nem az, ami rá van írva!)
Az hogy kicserélem a lámpatestet, az még nem elég. A levilágítási karakternek meg kell egyeznie, ha pedig nem, akkor vagy az oszloptávolsággal vagy a magassággal variálni kellene. Ja hogy az drága....
Ami borzasztó, hogy nemcsak a hagyományos izzók, de a nagynyomású lámpákat is kivezették a forgalomból. És ezzel az a baj, hogy nem minden feladatot lehet leddel megoldani, vagy meglehet soxorosáért.
"Elvileg kifutott termék, készlet erejéig lehet már csak."
Nem csak az EU van a világon, tehát az a "raktárkészlet" lehet akár végtelen is ;)
Lehet, hogy az EU terültén a gyártás nem lett megtiltva, csak a forgalmazás, tehát exportra lehet gyártani. És egy exportra gyártott szállítmányt lehet importálni rövid úton is ;)
Plusz úgy emlékszem, hogy bizonyos watt-szám alatt nem vonatkozik a kivonás.
Amúgy az EU részéről effajta hivatkozással betiltott/ellehetetlenített termékek nagy részénél le tudnám vezetni, hogy a betiltást/korlátozást javasoló "szakértő csoport" valójában elmebeteg idióták gyülekezete, akiket szakmai helyett kizárólag politikai szempontok vezérelnek (buta választók kegyeinek elnyerése). Ami hirtelen eszembe jut: nem kondenzációs gázkazánok, személyautók co2 és ide tartoznak a hagyományos izzók "betiltása" is. És valószínűleg lehetne még sorolni hajnalig.
Filléres LED izzókban nagyon spórolósan vannak az alkatrészek, ezért nem képesek megakadályozni lekapcsolt állapotban a villogást vagy a halványan világítást.
Márkásabb LED-es fényforrások a tapasztalataim szerint jobbak e téren, de sajnos kísérletezős a dolog. Ha van jószándékú villanyboltos a környéken akkor valószínűleg ajánlani is tud, vagy ad párat próbára és visszaveszi a többit.
A durva az, hogy elég lehet a vezetékek közötti induktív csatolás is ehhez - sajnos velem is jött már szembe olyan led-es fényforrás (illetve led-hez készült tápegység), ami csak egy szálat megszakítva hasonlót produkált.
Ez egy normál szobai kapcsoló, eddig a mennyezeti világító testben normál izzó volt. Tegnap elpattant a szál és be lett téve a szomszéd által (otthoniak 85 felett).
Majd este villanyoltás után tovább halványan világít, akár most is.
Bocsánat egy bugyuta kérdésért, de valami nem fér a fejembe. Tegnap a szüleim a hagyományos izzót az otthoni tartalék LED-re cserélték. Este miután lekapcsolták még most is, kb. 9 óra elteltével is világít egy kicsit. Ami zavarta az alvásba az ottaniakat. Ez ugye így nem normális? kb. olyan mint vannak éjszakai jelző fények olyan erővel világít fent a mennyezeten.
Ok, de nem a tuti a lényeg, mert előtte olyan állapotban van a 2 hall hogy hülyeséget logikáz ki belőle.
Tényleg rajzold fel azt a négyszögjelet és meglátod miről beszélek.
Ne a tisztán rezisztívet hanem egy valós, meddőt is tartalmazót.
"A küszöbérték mértéke rajtam IS múlik."
A feszkómérésnél még ok, de az árammérésnél már nem teljesen. Az átfolyó áram változása miatt időben hol hamarabb, hol később éri el a küszöbértéket, ami az időzítéses logikát pont úgy megzavarja mint a teljesítménytényező változása.
A küszöbérték mértéke rajtam IS múlik. Méretezési kérdés, hogy a nullátmenettől távolabb a 90 és 270 közelében váltson. De akár kapuzható klön is egy Schmitt-triggerrel a szinusz csúcsa közeli ablak.
----
A google szerint pedig... a tekercses ötletem is lehet jó. Gondolom a hallfeszültség előjele meg adja vételezés/termelés irányt.
Gondold át mégegyszer hogy miért nem 90 foknál lesz az.
Nullátmenetnél mekkora áram folyik? 0.
0 áram mekkora mágneses teret hoz létre? 0.
Nullátmenet után vált a mágneses tér irányt, van egy kis küszöbérték amíg eléri a minimum megszólalási értékét a hall-nak és a hall átbillen.
Azaz minden nullátmenet után picivel (az Y tengelyen mérve, nem az X időtengelyen, tehát áramerősség függően) vált a hall polaritást, addig (azaz a nullátmenet alatt is) az előző állapotában marad.
Így már minden adott hogy felrajzold azt a négyszögjelet és megnézd mennyire tud ez működni, van-e benne buktató.
Mivel kell a "digitális" hallnak valamekkora mágneses térerő a váltáshoz.... ezért.
A feszültség referenciát adó hall valahol a 90 fok >> + és 270 fok >> - környezetében vált szerintem.
Az áram irányt figyelő hall pedig
cosfi=1 esetén szinkronban vált
cosfi nem= 1 esetén elcsúszik valamerre, de elvben egy max +-90 fokos ablakon belül marad a feszültség referenciához képest
BETÁP üzemben alapesetben gyakorlatilag marad is a szinkron (az inverter cosfi = ~1 üzeme miatt alapértelmezett üzeme okán)
VÉTELEZÉS üzemben pedig a gyakorlatban jóval szükebb cosfi ablak fordul elő csak, gondolom.
---
Vagyis nem nullátmenet a döntés időpontja, hanem a feszültség refrencia hall váltása. Ez másként a "merre forogna a forgó-morgó mérőtárcsája a mágnenes irányok alapján" címú kérdés válasza úgy gondolom.
(ha nem tévedtem el a szinusz modulo aritmetika és mágneses vektor világában)
A 2. bipolar hall-t a feszültség előjel egyszerű detektálására szántam. (nyilván árammá>>mágnesestérré konvertálva ezt is)
Így a szinkron is adódik automatice, a hallok kimenetei pedig eleve digitálisak. Könnyű kilogikázni az állapotot az aktuális feszültség félperiódus és az aktuális áramirány között.
"A szinkron lehet egy másik hall cella a feszültségre alapozva ?"
hall elemmel feszültséget nem lehet mérni közvetlenül.
Amikor olyan kütyüt kellett terveznem amihez szükséges volt a feszültség periódusát mérni (nullátmenet figyelés, lágyindító, triggerelő, stb) akkor beraktam egy pici trafót tápnak. A graetz előtt megvolt a szinkronjel (mehetett feszosztóval a procira), egyben megvolt a táplálása a kütyünek galvanikus leválasztással. Meg lehet persze oldani trafó nélkül is de nem komálom annyira a kondis tápos fillérbaszást.
Bármelyiket is reszeljük, régen látszik hogy nem lehet megoldani fillérekből (vagy barkácsolás nélkül) a dolgot.
"A 230V 50Hz szinusz tulajdonképpen másodpercenként 50-szer egyenáram az egyik irányba és 50 szer egyenáram a másik irányba.
A 230V pl minden pozitív félperiódusa alatt a komparátor kimenete a számunkra hasznos polaritást (energia-irányt) fogja mutatni, a negatív félperiódusok alatt pedig pont az ellenkezőjét.
Ennek pl az lehet az egyik lehetséges megoldása, hogy a komparátor kimenetén lévő kijelző (pl lámpácska) ne dogozzon azokban az időszakokban, amikor a 230V éppen a negatív félperiódusban tartózkodik."
A gond csak az hogy ha visszatáplálsz, ha fogyasztasz akkor is 50x fog oda-vissza menni az az áram az ellenálláson, tehát a rajta eső feszültség félperiódusa pont ugyanúgy fog kinézni.
Ebből semmit sem tudsz kibogozni.
Szemléletesebben talán az ábrán láthatod. A kék görbe (áram) mindkét esetben oda-vissza váltakozik (mive váltóáram), és tök ugyanúgy néz ki mindkét esetben. A feszülséghez viszonyított szöge változik csak.
"Hát nem tudom elképzelni hogy ebből bármi működőt ki lehet hozni "
Ha egy pici ellenálláson egy icipici feszültség esik, akkor egy komparátor kimenetén (mintegy felerősítve) jól láthatod annak aktuális polaritását, tehát azt, hogy az ellenállás melyik végén magasabb éppen a feszültség, tehát egyenáram esetén mindig tudjuk, hogy éppen melyik irányban halad az energia.
A 230V 50Hz szinusz tulajdonképpen másodpercenként 50-szer egyenáram az egyik irányba és 50 szer egyenáram a másik irányba.
A 230V pl minden pozitív félperiódusa alatt a komparátor kimenete a számunkra hasznos polaritást (energia-irányt) fogja mutatni, a negatív félperiódusok alatt pedig pont az ellenkezőjét.
Ennek pl az lehet az egyik lehetséges megoldása, hogy a komparátor kimenetén lévő kijelző (pl lámpácska) ne dogozzon azokban az időszakokban, amikor a 230V éppen a negatív félperiódusban tartózkodik.
Másik megoldás: a pici ellenállás két végéről levett feszültségeket egyenirányítjuk (2 db graetz) és akkor a komparátoros áramkör számára nincs többé negatív félperiódus.
Az eredeti ötletem: a pici ellenállás két végéről levett feszültségeket egyenirányítjuk ÉS simítjuk, innentől kezdve az egész tisztán egyenfeszültség-szintetekről szól, ami könnyebben áttekinthető.
"Mi az amit az MT kábel nem tud és a földkábel meg tud"
- UV védelem (a földkábel felületét a napsütés nem roncsolja)
- talajban előforduló vegyi anyagok károsító hatása elleni védelem
- talajlakó rágcsálók, rovarok, valamint az ásóval, lapáttal hadonászó emberek elleni mechanikai védelem (kemény külső burkolat, egyes földkábeleknél extra fém védőréteg is)
- talajlakó rágcsálók, rovarok étvágya elleni vegyi és biológiai védelem (a kábel köpeny anyaga rossz ízű, illetve mérgező)
"Hát nem tudom elképzelni hogy ebből bármi működőt ki lehet hozni valóban. "
Nem is ez volt a célja kecskének. A cél az volt, hogy benneteket és a topicot "szinten" tartsa. Tegnap 11 óra óta ezen rágódik mindenki és végül kecske egy hanyag mondattal lezárja a világ legfontosabb témáját: "Ez csak egy pillanatnyi ötlet volt, lehet, hogy nem működne, felejtsd el."
epp alberlet keresesben vagyok es a legutolso amit megneztem jonak nez ki, viszont a tulaj nem tudta megmondani,hogy a villanyora hany amperes. nekem barkacsolas/hegesztes miatt lenne fontos.
kinyitva a villanyorat egy b25-os kismegszakitot lattam az ora mellett. ez azt jelenti, hogy 25A?
csak azert mert a haverok 16/32-rol beszelnek en meg nemtudom ez a b25 pontosan mit is jelent. a keco elvileg 2002-ben epult villanyora gyartasa 2007 es elvileg rez vezetekek vannak a falba.
meglehet allapitani a kismegszakitobol, hogy hany A a villanyora?
Megmondom őszintén - fogalmam sincs, hogy a sínen lévő eszközről hogyan nyerhető ki ez az információ. Viszont ez nem is arra van kitalálva (illetve sok értelmét sem látom, hogy a pillanatnyi ki-be fogyasztás irányát lássam).
Ez a cucc - megfelelő helyre rakva - az inverterrel közösen egész pontosan tudja a termelést és a fogyasztást mérni, ami extra benne, hogy a saját napáram fogyasztást el tudja különíteni a grid-es fogyasztástól (ezért kell az inverterrel modbus-on összekötni).
Az összes mért adat évekre visszamenőleg ellenőrizhető és követhető.
Nem értek hozzá, csak feltételezem, a kívánt információt az ilyenekből 6 gombnyomással lehet kihozni, azért írtam az előbb, hogy lehetne az előjel az tartozéka a kínálatnak, ami számomra csak a ránézek és látom kategória.
"Olyan ellenállásról beszéltünk eddig hogy tizedvoltok esnek csak rajta, azaz a műszernek pontosnak kell lennie szerintem. "
Lószart.
Vegyünk egy nem túl pontos műszert, ami 230V mérése közben a valódi értékekhez képest mindig 5%-kal kevesebbet mutat.
Ha ezzel a műszerrel 230 tényleges voltot mész, akkor a műszer kijelzőjén 218,5 V lesz látható.
Ha ezzel a műszerrel 229,9 tényleges voltot mész, akkor a műszer kijelzőjén 218,4 V lesz látható.
Mert a két mérés között a műszer hibája nem változott meg, (kb ugyanannyi a hiba mindkét esetben) ezért a két érték közötti különbséget is 95% pontossággal láthatod.
"de nyilván ha van két olcsó műszer akkor nem kell vele vergődni,"
Két műszer esetén már egymáshoz kell igazítani őket. Ez még nem igazi hitelesítés, de a szükséges tartományban halál pontosan ugyaannyit kell kijelezniük. Ez az összehangolás viszont már meghaladja a laikus kérdező tudását. Ezért jobb két műszernáél az átkapcsoló ide.
"szerintem a végén sokkal bonyolultabb lesz mint a skori féle megoldás"
Lehetséges, de ezt csak sok munkával lehetne kisakkozni (most úgy gondolom, hogy az ellenállás két végét közvetlenül rákötöm a komparátorra, ekkor a hátralévő feladat 90 százaléka a komparátor ravasz energiaellátása). Skorinak is biztosan ráment jó pár órája, mire kialakult ez a végleges áramkör.
Szia Elek! Megkövetlek amiért nem értettem veled egyet a hidraulikus rendszernél. Régen tanultuk kissé felfrissítettem a anyagot, teljesen azonosan tanítják a hidraulika és az elektronika alapjait, még a soros, és párhuzamos kapcsolások kiszámítását is.
"az ilyen földkábelt a hőelvezetés miatt valóban földbe kell tenni vagy vezethető védőcsőben (pl. symalen) is?"
Ha a rajta folyó áramhoz képest jól lett megválasztva a keresztmetszet, akkor gyakorlatilag nulla hő termelődik a földkábelben. Tehát mehet akár csőben is.
"MT kábelt symalenben ugye nem szakszerű vezetni kültéren a talajban?"
Talajban KIZÁRÓLAG földkábel mehet, mehet akár csupaszon, akár symalen csőben, akár KPE csőben akár gégecsőben, akár vascsőben, akár gyémánt burkolatú acélpáncél ágyúcsőben.
"Tehát kb 1500ft alkatrész, két fet, két led, 10ft-os alkatrészek, az "bonyolult" és "drága"."
Egy olyan laikus ember száméra, aki azt sem tudja, hogy a forrasztópákának melyik végét lehet ordítás nélkül megfogni, az az áramkör igenis bonyolult.
A "drága" szó pedig a te szokásos rosszindulatú találmányod, semmi ilyet nem írtam.
"A sönt, a komparátor, a te agyrohamod az mind "egyszerű" és "olcsó" is."
A komparártort nem a kértdezőnek javasoltam, csupán érdeksségként említtetem meg, de ezt is jól tudod.
"Meg külön jó, hogy -javaslatod szerint- amperenként 1w-ot elfűt."
1: Nem volt szó ellenállás értékről, hogy jött ki neked az amperenként 1 watt?
2. Ha valaki fillérekből és nulla szaktudással akarja a dolgot megoldani, az ne morogjon, ha kapott megoldás működtetése havonta 50-100 forint extra villanyszámlájába kerül. Bonyolultabb/drágább megoldás kevesebb energiát fogyasztana.
"Itt nincs szükség nagyfokú pontosságra, hiszen nem érdekes, hogy hány volt az a két feszültség, csupán az érdekes, hogy melyik feszültség magasabb/alacsonyabb. Erre a legolcsóbb műszer is képes, amelyik tud tized voltot is kijelezni."
Olyan ellenállásról beszéltünk eddig hogy tizedvoltok esnek csak rajta, azaz a műszernek pontosnak kell lennie szerintem.
Ajánlhatnál konkrétumot, és akkor nem találgatunk.
"Szerinted életszerű, hogy a napelem kevesebbet táplál, mint amennyit a sütő fogyaszt ÉS ráadászl pont a leolvasás egy másodpecében fog lekapcsolódni a sütő ?"
leolvasom -> felírom/megjegyzem -> átkapcsolom -> várok míg beáll a műszer -> leolvasom -> összehasonlítom.
Jóval több mint 1mp, de nyilván ha van két olcsó műszer akkor nem kell vele vergődni, ott látod egymás mellett. Innentől viszont megint bejön a pontos műszer kérdése, ami nem olcsó.
"Azt a sort nagyvonalúan átugrottad, ahol azt írom, hogy mindhárom értéket először egyenfeszültségé alakítjuk ugye?"
ez írtad:
"További tuning lehetőség: az ellenállás két végére rátesszzük egy komparátor IC két bemenetét és ha komparátor kimenete pl negatív, akkor az utcáról felénk jön az energia, ha pozitív, akkor mi táplálunk kifelé."
Az ellenállás két végéről írtál,de ne találgassunk, skiccelj egy kapcsolást ami a szokásos 16A-es körre jó lehet és akkor nem lesznek félreértések.
Félre ne érts, az elvet értem, még működhet is. A megvalósíthatósága kérdéses, szerintem a végén sokkal bonyolultabb lesz mint a skori féle megoldás. De műszaki ember lévén kíváncsi vagyok a végére, lehet valami új születik.
"Hát nem tudom, ajánlanál valami olcsó műszert ami pontosan méri az AC-t? Én eddig kurva drágán jutottam hozzá valóban pontos ac feszmérőhöz. "
Itt nincs szükség nagyfokú pontosságra, hiszen nem érdekes, hogy hány volt az a két feszültség, csupán az érdekes, hogy melyik feszültség magasabb/alacsonyabb. Erre a legolcsóbb műszer is képes, amelyik tud tized voltot is kijelezni.
"Ez az átkapcsolás pedig elég gáz, mire leolvasod lehet lekapcsolt a sütő és változott a táplálás iránya."
Szerinted életszerű, hogy a napelem kevesebbet táplál, mint amennyit a sütő fogyaszt ÉS ráadászl pont a leolvasás egy másodpecében fog lekapcsolódni a sütő ?
"Az megvan hogy mp-enként 50x változik az áram iránya rajta ugye?
A feszültség polaritásának figyelése nélkül ez nem fog menni."
Azt a sort nagyvonalúan átugrottad, ahol azt írom, hogy mindhárom értéket először egyenfeszültségé alakítjuk ugye?
Szakiktól kérdezném, hogy az ilyen földkábelt a hőelvezetés miatt valóban földbe kell tenni vagy vezethető védőcsőben (pl. symalen) is? Utóbbi esetben nem olyan jó a hőelvezetés. 400V-on 7A menne át rajta 5m-en.
Tehát kb 1500ft alkatrész, két fet, két led, 10ft-os alkatrészek, az "bonyolult" és "drága". Ráadásul az áramváltó már adott a kérdező részéről, mert az a legdrágább komponens itt.
A sönt, a komparátor, a te agyrohamod az mind "egyszerű" és "olcsó" is.
Meg külön jó, hogy -javaslatod szerint- amperenként 1w-ot elfűt.
És még valami tápegység is kellene, stb.
Ismét nagyot alakítassz, csak így tovább a csakazértis-hülyeség és a topikrombolás ösvényén előre.
- mindenből egyenfeszültséget csinálunk és azzal dolgozunk
- pl az ellenállás két végére teszünk egy-egy diódát
- a nullát (pl zener diódával) "felhozzuk" 200 volt fölé
és akkor a műszer méréshatárát jóval kisevbbbre lehet kapcsolni (ahol akár század voltokat is kijelezhet)"
Hát nem tudom, ajánlanál valami olcsó műszert ami pontosan méri az AC-t? Én eddig kurva drágán jutottam hozzá valóban pontos ac feszmérőhöz.
Ez az átkapcsolás pedig elég gáz, mire leolvasod lehet lekapcsolt a sütő és változott a táplálás iránya.
Szerintem ez életszerűtlen így, és olcsónak se mondanám.
"További tuning lehetőség: az ellenállás két végére rátesszzük egy komparátor IC két bemenetét és ha komparátor kimenete pl negatív, akkor az utcáról felénk jön az energia, ha pozitív, akkor mi táplálunk kifelé."
Nebassz. Az megvan hogy mp-enként 50x változik az áram iránya rajta ugye?
A feszültség polaritásának figyelése nélkül ez nem fog menni.
- 100 m 4 eres földkábel + 30-40 m + 5 eres "vékonyabb" átmérőjű 5 eres földkábel,"
Én így számolnék:
- 100 helyett 106 méter 5x35 földkábel + nagy kábrelfogadó doboz + 35 mm2es alumínium kábel kötésére/toldására alkalmas kötőelemből egy marékkal + 1 db FI relé + szakember néhány órányi tiszteletdíja = kb 80-100e Ft
"Hova kötöd az at egy feszültségmérőt, és mit fog az mutatni?"
A feszültségmérő másik vége a nullán van.
Az ellenállás két bégére pl rá lehetne kötni egy váltókapcsolót, megfelelő feliratozással, közös ponton a műszer.
Sokkal pontosabb feszültség mérés lehetséges, ha
- mindenből egyenfeszültséget csinálunk és azzal dolgozunk
- pl az ellenállás két végére teszünk egy-egy diódát
- a nullát (pl zener diódával) "felhozzuk" 200 volt fölé
és akkor a műszer méréshatárát jóval kisevbbbre lehet kapcsolni (ahol akár század voltokat is kijelezhet)
További tuning lehetőség: az ellenállás két végére rátesszzük egy komparátor IC két bemenetét és ha komparátor kimenete pl negatív, akkor az utcáról felénk jön az energia, ha pozitív, akkor mi táplálunk kifelé.
Ja, ha már nézegetni kell, akkor egy mezei indukciós mérőt is felrakhat, ami nem visszaforgásgátlós, és akkor csak a tárcsát kell nézni, merre mennek a fogak.
Egy százasért biztosan csinálna neki a Protecta nevű cég egy rendes kinézetű kuksznit, elvégre az energiairány az többféle védelemnél szükséges információ.
Bár van itt napelemes tudor, neki lehet, hogy van polcról levehető megoldása. Elvégre ez nem annyira egyedi igény, nem is tudom, miért nem tartozéka minden vezérlő egységnek az előjel.
Glimmnek tűnik, és gondolom párhuzamosan lehet a fűtőszállal a glimm. Ha a fűtőszál kiégett/nem érintkezik akkor nincs ami lesöntölje, és a szivárgó áram (ami normális) miatt parázslik.
Ha nem süt akkor fűtőszál, ha süt akkor szétnéznék benne mennyire ganés belülről, és egy pucolás lehet megoldja.
"Legegyszerűbb+lgolcsóbb megoldás: két feszültség érték összehasonlítása.
Beteszel egy annyira kis értékű ellenállást a vezetékbe, hogy a 230 voltot pl csak pár tized, maximum 1 volttal csökkentse, ez még csekély energiaveszteséget okoz (az ellenállás értékéének kiszámolásához további adatok kellenek).
Amikor az energia az utcáról befelé áramlik, akkor az ellenállás villanyóra felőli oldalán lesz magasabb a feszültség, amikor pedig az energia kifelé áramlik, olyankor az ellenállás ház felőli oldalán lesz magasabb.
Ezután egy (230V esetén tized voltokat is kijelző!) feszültségmérővel figyelni tudod, hogy az ellenállás melyik végén alacsonyabb a feszültség és a kettő közül amelyik feszültség kevesebb arrafelé áramlik éppen az energia."
lehet nagyon hétvége van, de nem jön át hogyan nézne ez ki.
Van egy soros ellenállás, eddig ok. Hova kötöd az at egy feszültségmérőt, és mit fog az mutatni?
dobj fel egy fényképet hogy néz ki. Nagy valószínűséggel egy glimm van benne, az nagyon kis áramoktól is tud parázslani. Szerintem sziivárog az áram valamin benne (szennyeződés, pára, stb).
Üdv. Kérdezni szeretném tűzhelyen van 1db piros lámpa ami elvileg az elektromos sütő bekapcsolásakor világított. De mostanság állandóan világít ,de halványabban mint üzem közben. Mi a hiba oka ? Mit kellene vele csinálni ? Magyar tűzhely.
"ha ennek a melléképületnek nincs túl nagy energiaigénye, akkor én valószínűleg nem szakítanám meg útközben a főkábelt, inkább a főépülettől vezetnék vissza egy külön vékony kábelt a melléképület számára (gazdaságosabb)."
Ne hari Elek, de az épületenkénti földelés nekem sokkal biztonságosabbnak tűnik, a másik, meg hogy visszavezetek a másik épülethez egy vékonyabb kábelt az kb a xxx kategória (:)).
És ha kiszámolom a végén:
- 100 m 5 eres földkábel ára vs
- 100 m 4 eres földkábel + 30-40 m + 5 eres "vékonyabb" átmérőjű 5 eres földkábel,
akkor lehet, hogy a végén egyáltalán nem vagyok, leszek bentebb.
Rövid vezetékszakaszok esetén elegendő csak arra ügyelni, hogy az ott majdan folyó áram ne okozzon túlmelegedést. Hosszú vezetékeknél két újabb szempont jön be a képbe:
- a hossú vezeték végén ne legen túl nagy feszültség-esés, tehát a 230 voltból ne csak 200 V maradjon
- a hosszú vezeték ellenállása energiát fogyaszt, aminek te nem látod hasznát, a kerítésnél lévő villanyóra viszont kifizetteti veled. Minél vastagabbak ezek a hosszú vezetékszakaszok annál kisebb az ellenállásuk, ezért annál kevesebbet lopnak a zsebedből.
"útközben kell egy megszakítás egy melléképületnél"
Meg lehet csinálni, hogy a melléképületnél legyen a PEN bontás.
De ha ennek a melléképületnek nincs túl nagy energiaigénye, akkor én valószínűleg nem szakítanám meg útközben a főkábelt, inkább a főépülettől vezetnék vissza egy külön vékony kábelt a melléképület számára (gazdaságosabb).
Hogy tudják traktorról trágyázni a baromfit? Ahhoz a barom lányoknak és fiúknak a keréknyomtávon kívüli sorokban kellene állniuk.
Vagy arról lenne szó, hogy a traktoron van egy tyúkketrec, amiből a granulálót etetik, és baromfi-pelleteket köp ki a földre? Szerintem ez állatkínzás.
Azt írta hogy granulált baromfi trágya. Visszatérve a hidromotorhoz, nem tudjuk hogy hány báron tartja az 50 fordulatot. Nem tudjuk hány liter folyik át rajta, ahhoz a fordulathoz. Azt sem tudjuk hogy mennyire kritikus a fordulatszám változás. Én azért írtam legelőször a hidromotorral párhuzamosan kötött golyós csapot, mint legolcsóbb megoldást. Majd ha ezeket leírja őstermelő akkor tudunk tovább kísérletezni, ötletelni.
Általában a szokásos kisfeszültségű lakossági szerelésnél nem ennyire bonyolult képleteket használnak, nem készül minden centi vezetékre mérnök által aláírt, levezetett számítás, hanem a gyakorlathoz egyszerűsített táblázatokat.
"Mivel az árammérő már adott ezért elég ha csak az energia irányát megtudom."
Legegyszerűbb+lgolcsóbb megoldás: két feszültség érték összehasonlítása.
Beteszel egy annyira kis értékű ellenállást a vezetékbe, hogy a 230 voltot pl csak pár tized, maximum 1 volttal csökkentse, ez még csekély energiaveszteséget okoz (az ellenállás értékéének kiszámolásához további adatok kellenek).
Amikor az energia az utcáról befelé áramlik, akkor az ellenállás villanyóra felőli oldalán lesz magasabb a feszültség, amikor pedig az energia kifelé áramlik, olyankor az ellenállás ház felőli oldalán lesz magasabb.
Ezután egy (230V esetén tized voltokat is kijelző!) feszültségmérővel figyelni tudod, hogy az ellenállás melyik végén alacsonyabb a feszültség és a kettő közül amelyik feszültség kevesebb arrafelé áramlik éppen az energia.
Persze vannak ennél sokkal komolyabb megoldások is, de te a legolcsóbbat kérdezted :)
Ha barkácsolni szeretnél akkor van egy rakás arduino projekt rá, sajnos az árammérésen kívül a feszültséget is mérni kell.
Másik megoldás hogy általában az egyfázisú dil sínre pattintható fogyasztásmérők csak a helyes irányban számolnak, és ilyenkor adnak ki a kimenetükre impulzusokat.
Fordítva bekötve ez a visszafelé irányban fog teljesülni. De ez is elég nyakatekert így.
Sajnos olcsó kész megoldás nem nagyon van rá, akkor már lehet célszerűbb valami oksoházas szenzort keresni, és akkor tudsz midnent nézni amit csak akarsz online. Openenergymonitor, domoticz és társai.
Egy szivattyú , ami nominális teljesítményen tud 150bár nyomást és szállít 10 liter olajat . Van egy hidromotor , aminek úgy szintén 150 bár a nominális nyomás és 2 liter olajnyelés a szükséglete a nominális teljesítmény leadásához . Mi történik? A rendszer ki van építve szivattyú , csövek , túlnyomásszelep , átfolyásszabályozó a hidromotor irányában maximum 2 literes átfolyásra állítva 150bár nyomásnál . A traktoron bekapcsolja a szivattyú meghajtását , az átfolyásszabályzó zárva . Ilyenkor mi történik ? Az összes olaj visszatér a tartályba a túlnyomásszelepen . A traktorista beállítja a traktor motoron a haladáshoz szükséges konstans fordulatot , majd kezdi megnyitni az átfolyásszabályozót ( mütrágyaszórót ). A hidromotorban nö a nyomás és a terhelésnek valamint az áthaladó olaj mennyiségének arányában változik a fordulata . Ez 0 és a maximális fordulat között .
Viszont soha sem írtam , hogy a hidromotoron az olaj nyomása konstans 150bár .
Azt akarod mondani , hogy egy 150bárra tervezett motornál , ha 30bárra lecsökkentem a rendszer nyomását mint ahogyan azt Elek írja , akkor a hidromotor tud 100%-os teljesítményt leadni ? Maximum a 30bár nyomásnak megfelelö teljesítményét tudja leadni .
Végre leírtad, hogy minden esetben a nyomást kell módosítani valójában a hidromotoron, ha a fordulatot akarsz változtatni... Ahogy mekk írta az elején.
Megj: a nyomást beállító eszköz állítási módja közömbös. (fojtás esetén lehet rugós vagy nem rugós, tökmindegy)
"Hidraulika esetén viszont senkinek sem fáj, amikor a rugós szelepen át a felesleges olaj visszacsorog a tartályba."
Csorog ha a szabályzó majd teljesen nyitva, ömlik ha gazdaságtalanul kis teljesítményt veszünk ki a szivattyú teljesítményéhez képest.
Persze ha nem vesszük figyelembe a visszatérő olaj nyomását is energiából kell fedezni.... de ha te fizeted a "meddő" gázolajat, vagy elektromos áramot mindjárt fájni fog neked.
Elnézést az OFF-ért, én befejeztem a témát, remélem Péternek átment amit szeretnék mondani. A két gyógyegeret letiltottam, hadd szidjanak a hátam mögött, tudományos érvek úgysem lesznek.
"Olyan eszközt keresek ami az 1 vagy 3 fázisú bejövő vezetéken mért áram irányát kijelzi / betáplálás vagy vételezés/ mivel napelemes rendszer van fent."
Váltakozó áram estén az áram iránya másodpercenként 50-szer megváltozik.
Ami téged érdekel, az valószínűleg az ENERGIA iránya, tehát az, hogy most éppen fogyasztod az energiát az utcai hálózatból, vagy termeled az energiát kifelé az utcára.
"Olcsó megoldás előnyben"
Téged
- csupán az érdekel, hogy most éppen energiát termelsz vagy fogyasztasz (mindegy, hogy mennyit),
- vagy azt is pontosan tudni akarod, hogy most éppen MENNYI (hány kilowatt) energiát termelsz/fogyasztasz?
Mert a második megoldás kb százszor többe kerül :)
van a szivattyú mellett egy biztonsági szelep (ez az amit a topictárs kérdezett hogy hol van az MTZ-n). Piros körrel jelölve, normál esetben a szerepe csupán annyi, hogy ha a motort nagyon leterhelnénk akkor korlátozza a maximális nyomást. Előszeretettel tekergetik el a traktorosok, aminek aztán az a vége hogy kettéválik a szivattyú.
Ez a szelep csak akkor jön működésbe ha pl. végállásban a hirdaulikát nyomod tovább, a munkahenger nem tud több olajat fogadni, a szelep kinyit.
Nyisson ez a szelep 150bar-on.
Szabályozás:
Az egyik módszer a soros fojtás, ez egy elég durva megoldás, ennek sajnos az az eredménye hogy a szeleptől balra felmegy a nyomás 150 bar-ra (amit a beépített biztonsági szelep szabályoz), míg mögötte az éppen aktuális nyomás a nyomaték függvénye lesz. A szivattyú feleslegesen terhelődik, az olaj melegszik, viszont egyszerű, és széles tartományban szabályoz, viszonylag terhelés függetlenül.
2. bypass, azaz párhuzamos szabályozószeleppel, ezt írta Östermelő:
Előnye hogy nem terheli a szivattyút feleslegesen, viszont nagyon kis tartományban tudod a fordulatot szabályozni, és terhelésfüggő (ami szerintem hátrány lesz a trágyaszórónál, de lehet nem gond).
Mielőtt rágorna valaki: ez a szelep nagyon nem az Elek féle rugós nyomásszabályozó!
3. háromutas szabályozószeleppel. Ez már egy elég trükkös szelep, a motor terhelésétől függetlenül osztja el a motor felé és a visszatérő felé menő olajmennyiséget, nyomástól függetlenül. Egy fix arányt próbál tartani (mennyiség, nem nyomás)
Ezek drágább cuccok, de ez az igazán profi megoldás.
És mindez itt felül még erősen függésben van a hajtómotor fordulatszámától. Ha azt a tényezőt is ki akarjuk küszöbölni akkor még trükkösebb megoldások kellenek, ami pénz.
Én megértem miért gondolkozott elektromos megoldásban, sokkal kevésbé függ a motorfordulattól, terheléstől, stb...
- ha a rendszerben sehol nincs túlnyomás-elvezető szelep (tehát valóban nincs más, mint egy olajszivattyú, csövek és egy hidromotor)
- és a hidromotor terhelése annyira megemelkedik, hogy a csőben a nyomás eléri az olajszivattyú maximális tudását
- akkor vagy az olajszivattyú megy tönkre, vagy a szivattyút forgató gép fog lefulladni, vagy spriccelni fog az olaj valahol (esetleg mind a három egyszerre :), ezért a valóságban valószínűleg nem létezik olyan gyári hidraulika rendszer, amiben nincs semmiféle nyomás határoló szelep.
Fel kellene rajzolni egy ilyen motor+csövezés karakterisztikáját, majd belehúzni a munkapontot és rögtön látszik, hogy ha változtatni akarod a fordulatszámot és/vagy változik a nyomaték akkor a karakterisztika görbéjén, hogy vándorol a munkapont.
Hubazmeg... mérnökök, műszaki emberek hogy a faszba lehetnek ennyire hülyék és sötétek?!
Nagyobb/kisebb olaj mennyiséget egy adott hidarulikai eszközön csak és kizárólag a nyomás változtatásával lehet átküldeni.
Ez általános iskolai szintű alapvető ismeret.
De már a bölcsödés korú gyerek is BIZTOSAN tudja, hogy: ha gyorsabban akar zuhanyozni >> jobban kinyitja a csapot!!! Azaz változtatja a nyomást a csövön+zuhanyfejen. (eközben a viz bejövő tápnyomása az utcán nem változik meg, ha elég erős a hálózat)
kiggyo tfe_tng és társaik képességeit viszont láthatóan meghaladja ez a józan paraszti ész szintű dolog is, ciki.
sok-sok dolog keveredik már itt, és mindenki mondja a magáét.
Teljesítmény, fordulat, nyomaték, térfogatáram stb.
Igazad van amúgy, a párhuzamosan kötött nyomásszabályozó nem jó, valahogy egyszerűen így tudnám elmagyarázni:
A motor és a szivattyú is az egyszerűség kedvéért legyen egyforma és dugattyús, hogy könnyen érthető legyen. Térfogatkiszorításos, azaz minden fordulatra áthalad rajta egységnyi cm3 olaj.
Ha 1000-es fordulattal forgatom a szivattyút, akkor 10l/perc olaj áthalad rajta, a fenti vonallal jelzett csövön, balról jobbra. A motoron áthaladva pontosan 1000 1/min fordulattal forgatva azt.
A kifolyó olaj lefelé visszafolyik a tartályba, a szivattyú onnan szívja fel újra.
Ha a fene fenét is eszik, ebben az esetben mindkét gép azonos fordulattal fog forogni.
NA de mi a helyzet a nyomással?
Hát az amíg terheletlen a motorod, szinte nulla lesz, csak a cső súrlódásokat és a motor belső súrlódását kell leküzdenie a szivattyúnak. Tipikusan néhány bar ez a nyomás.
A térfogatáram állandó, a motor forog.
Mi történik ha elkezdem terhelni a motort?
A térfogatáram állandó, nem is tud más lenni.
A motor egyre jobban ellen tart az olajnak, azaz növeli a felső cső nyomását, míg az alsó továbbra is légköri nyomáson marad. Azaz a motoron lévő nyomáskülönbség nő, egyenes arányban a nyomatékkal.
Mi történik ha Elek megoldását beszereljük, egy rugós nyomásszabályozó (pressure relief) szelepet a motorral párhuzamosan?
az a szelep adott nyomáson nyit majd ki.
Térjünk vissza az elejére. Terheletlenül mi a helyzet? 1-2 bar a nyomás.
Fél terhelésen? Legyen 30 bar.
Teljes terhelése legyen 50 bar.
Ha a szabályozót beállítom 30 barra, akkor zárva marad 30bar-ig.
Azaz üresen az összes olaj a motorba folyik => 1000 1/min, nem szabályoztam a fordulatot.
Ha terhelem a motort, a fél terhelésig (30bar) a fordulat változatlan marad továbbra is.
Ha tovább terhelem, akkor a szelep elkezd nyitni, és korlátozni a nyomást 30bar-ban, azaz elkezd kevesebb olaj folyni a motorba, egy része megkerüli a szelepen.
A motor fordulata csökkenni kezd.
Ezzel a szeleppel a nyomatékot lehet maximalizálni, ami miatt a terhelés függvényében változik a fordulat is.
A gond, hogy a trágyaszóróban változik a terhelés, nem lesz fix a fordulat ezzel a módszerrel.
Sziasztok! Olyan eszközt keresek ami az 1 vagy 3 fázisú bejövő vezetéken mért áram irányát kijelzi / betáplálás vagy vételezés/ mivel napelemes rendszer van fent. A meglévő árammérő ugye /áramváltós/ minkét irányt megméri és nem tudom eldönteni vételezek vagy eladok /persze nézhetem az inverter adatait, de az ampermérő mellett kijelezni praktikusabb lenne/. Olcsó megoldás előnyben. Keresésemre csak villanyóra szintű eszközöket hozott.. Köszi
Ebben tévedsz , mert a hidromotor teljesítménye a 150bár nyomásra van megadva 2 literes olajnyeléssel . Ezért kell a párhuzamos ág és egy túlnyomásszelep , hogy ott a 150bár nyomáson lévö 8 liter olaj visszatudjon térni a tartályba normális üzem esetén . 30báros nyomáson az a hidromotor meg sem mozdul , ha rajta a névleges terhelés . Ilyenkor egy pici olaj a hidromotorban stagnál , míg a fennmaradó mennyiség a 10 literböl a túlnyomásszelepen keresztül tér vissza a tartályba .
"ha van egy hidraulika szivattyúm ami 150 bárt tart folyamatosan és mondjuk 10 litert tud percenként, és nekem csak 2 liter kell, akkor leveszem a szivattyú nyomását, vagy elengedem máshol a + 8 litert? Hogyan?"
Pl kialakítasz egy párhuzamos ágat, amibe beteszel egy szabályozható rugós szelepet, majd addig tekered a rugó erejét, amíg az előremenő ág nyomása be nem áll 30 bar-ra (a többi nyomást elengedi a bypass szelep). Ha az előremenő ágra a 150 bar 20 százaléka jut, akkor az előremenő ágban a 10 liter 20 százaléka, tehát 2 liter fog folyni (a többi elfolyik a bypass szelepen át).
"És az is párhuzamos szabályozás? Ha a villanykörte fényét akarom szabályozni, akkor azt sorosan teszem"
A legtöbb fajta elektromos energiaforrás esetén az effajta párhuzamos szabályozást kis párhuzamos áram esetén úgy hívják, hogy energiapazarlás, nagy párhuzamos áram esetén meg úgy hívják, hogy rövidzárlat :) ezért elektromos rendszereknél inkább a soros teljesítmény-szabályozás a divatos.
Hidraulika esetén viszont senkinek sem fáj, amikor a rugós szelepen át a felesleges olaj visszacsorog a tartályba.
Akkor magyarázd már el nekem , ha van egy hidraulika szivattyúm ami 150 bárt tart folyamatosan és mondjuk 10 litert tud percenként, és nekem csak 2 liter kell, akkor leveszem a szivattyú nyomását, vagy elengedem máshol a + 8 litert? Hogyan?
Fordulatszám a képletben nem szerepel, annak a jele: n, mértékegysége 1/sec
Ámde... az n ARÁNYOS a V nyeléssel !!!! ugye?! Azaz "az ugyanaz".
Csak ezt a hülyefaszokostojás-mérnökúr nem veszi észre a saját agyával ... Sőt úgysem érti meg, hogy szájbarágtam neki :-(
---
Gondolkozz még a 3. ponton....
Megint visszafele agyalsz, eltévedtél. Nem az a kérdés, hogy mi lesz a nyomással, ha a kért nyomaték (terhelés) megváltozik. Nyilván a nyomás is megváltozik.
Hanem, Az a kérdés, hogy miként tudod a fordulatot megváltoztatni!!!!!!
Nos miként? - ha növelni akarod a fordulatot>> növeled a nyomást a hidromotoron >> nő az átfolyása - ha csökkenteni akarod a fordulatot >> csökkented a nyomást a hidromotoron >> csökken az átfolyása Ennyi nem kell hozzá diploma... csak józan ész és max 8 általános.
Ezért volt igaza mekknek és ezért vagy te ordítóan sötét ehhez a dologhoz (is). Közben meg osztod az észt és beszológatsz, ami nagyon gáz rád nézve.
A párhuzamos hatást láthatod pl. amikor bekapcsolod a hősugárzót vagy hegeszteni kezdesz. Ha a tápforrás/trafó(=tápszivattyú/ág) és/vagy a vezeték(=sorosfojtás) nem erős.
----
A hidraulikában a rendszeren belül bárhol könnyű eljátszani a "tápforrás gyenge" című műsort a >> by-pass(megkerülő) útvonallal/szeleppel.
A korábbi hidraulikai ábrákon érdemes felfedezni, hogy a szabályozásnak mindig része (legalább) egy FOJTÁS is.
whirlpool indukciós lap, ez a bekotesi rajza. Nálam 3 fázis van, akkor a bal alsó(?) vonatkozik rám. De nem értem, miert csak 2 fázist köt be, es a harmadik (L3) nincs használva? Hibás lenne a rajz, vagy tényleg igy kell? Vagy én nem értem?
Látom hogy komoly frusztrációid vannak a mérnökökkel szemben, és élvezed hogy rajtam vezetheted le.
Nem akartam már válaszolni, de a fizikia és a műszaki tudományok ilyen szintű sárba tiprása és levizelése után nem bírom ki hogy felszólaljak mekkora mérhetetlen sötétség uralkodik az elmédben, és bármilyen baromság összehordására képes vagy csak hogy a Meki haverod hátsófelét fényesre nyalhasd.
Alapvető szabály a fizikában, hogy nem nevezünk át és értelmezünk aktuális kedvünk szerint fizikai mennyiségeket. Egzakt tudomány szerencsére, ezért is van hogy ugyanaz a fizikai jelenség pontosan ugyanúgy működik Kecskeméten és a világ másik felén is. A fizika nem vallás hogy mindenki félremagyarázza.
1. Pár órával ezelőtt ezt írod:
"A hidromotor alap egyenlete: M = p * V Vagyis az állandó nyelésú hidromotorok (azaz a V fix, nem állítható) esetén"
eme három mértékegység valójában:
Nyomás: p [bar] Forgatónyomaték: M [Nm] Kiszorítási térfogat: V [cm3/min]
És jól írtad, állandó V mellett a nyomástól függ a leadott nyomaték és fordítva, szépen kigoogliztad!
Fordulatszám a képletben nem szerepel, annak a jele: n, mértékegysége 1/sec
2. Majd trónfolsz, a saját előbbi írásoddal ellentétben már mást is jelent az a V:
"Ezek után nem is várom el tőled, hogy: megértsd nem az M fordulat a képletben, hanem a V a fordulat valójában :-)"
nem nem a fordulat a nagy V még mindig, lásd a saját 1. pontodat, vagy akár itt is nézelődhetsz ha nincs otthon négyjegyű függvénytáblázatod (ami egy nagyon hasznos segédkönyv a mai napig):
"Ami tény: a fix nyelésú hidromotor fordulata=átfolyása a rajta eső nyomással állítható be."
Nem tudom mitől lenne tény, semmiféle tudományos alapja nincs, te találtad ki pár órája. A fordulat kizárólag a rajta átfolyó tömegáramtól függ. A rajta eső nyomás pedig kizárólag a leadott nyomaték függvénye, kis terhelésnél kicsi, nagy terhelésnél nagy.
Te magad vezetted le az 1. pontban.
Az első googlizásod sikeres volt, de sajnos csak gyorsan be copy-paste-elted, nem értelmezted. Hiszen a cél nem az hogy hasznos tanácsokkal lássatok el valakit csak az hogy a tiétek legyen az utolsó szó.
A legelején leírták többen hogyan működik de ez nem számít, Elek és hű szolgája azóta is fűrészeli a fingot hogy nekik legyen igazuk.
Innentől tényleg a tiétek, éljétek ki a ferde hajlamotokat nélkülem.
Régóta nem vagyok benne biztos, hogy valóban mérnök vagy.... talán max diplomás.
Mert az évek óta tőled látott gyengécske logikai- és gondolkodási képesség nem azt mutatja.
----
Most sem látod át a képlet értelmét- és mondandóját, amiért pont ÍGY és ez lett felírva. Ez a képlet passzol a témához amiról szó van a hidromotor kapcsán. Ki is fejtettem miért..
Az az alapvető tévedés-tévút pedig, hogy a hidromotor helyett a hidraulikus körről/rendszerről osztod az észt. Miközben a hidromotor maga a téma.
Mérnökként gáz! Hisz total szar logikai-gondolkodási rendszert mutat... és mégis okosdkodsz. Pedig már egy okosabb 3.-os sem követ el ilyen durva hibát, logikai bakugrást.
Ezek után nem is várom el tőled, hogy: megértsd nem az M fordulat a képletben, hanem a V a fordulat valójában :-)
-------
Ami tény: a fix nyelésú hidromotor fordulata=átfolyása a rajta eső nyomással állítható be. Ahogy azt mekk helyesen leírta az elején... Amit te összehordtál a féltudásodadl az mind hidromotorn eső nyomás beállítás módjáról szól! A direkt=soros vagy indirekt=párhuzamos TOVÁBBI külső hidraulikai elemekkel.
Tájkép ehhez... bár kételem, hogy feltudnád fogni:
Hisz a max szinted a faszfejkedés-okoskodás-beszólás hibás alapokon. Az elmúlt évek ezt mutatják, csak rólad :-(
Van olyan olajszivattyúm aminek magán a házon van ilyen szelep, de az MTZ-én nem volt. Azért gondoltam hogy valahol biztosan van. Nem tudod mennyire van állítva?
"a végére csak kialakul az a bizonyos párhuzamos szabályozás"
Tulajdonképpen a fejem felett himbálózó villanykörte is párhuzamosan van kötve az utca végi oszlopon lévő transzformátor szekunder tekercsével. Ebből a szempontól teljesen igazad van.
Emelkedik a sebesség , tehát a szivattyú fordulata is , akkor emelkedik a szállított olaj mennyisége is . Mi okból kellene beavatkoznia a túlnyomásszelepnek , ha a tervezett nyomáson belül üzemel a rendszer ? Nekem volt olyan esetem a DOK-M -mel bakaságon , hogy a 3,5m3 kanállal beálltam a domb oldalába és amikor emelni akartam , a 27,5 tonnás kolosszus királycsapja megnyaklott , közben meg a túlnyomásszelep hangja volt hallható elég hangosan, mert ugye én is egy kicsit odaléptem a gázpedálnak . Nem volt az olajnak más útja .
Az ötvenesben a vezértömb oldalán volt egy dróttal leplombált sapka, az alatt volt egy rugós-golyós biztonsági szelep. Ha nem tudott az olaj hova menni akkor az nyitott, és visszaengedte a felesleget a tartályba. Annak a suhogó hangját hallottad amikor végállásban tartottad a hidraulikát.
Ha a kart elengedted akkor pedig a vezértömb visszaengedte az olajat magától hogy ne terhelje feleslegesen a szivattyút.
- egy rugós szelep párhuzamosan van kötve (bypass ág) a hidromotorral,
- tehát a rugóerő módosításával lehet befolyásolni (szabályozni) a hidromotor fordulatsáát
- persze csak addig, amíg az olajszivattyú nem produkál alacsonyabb nyomást a rugóerőnél, mert ennél alacsonyabb nyomás esetén már csak az olajszivattyú (traktormotor) fordulatszáma határozza meg az olajnyomást, tehát a hidromotor fordulatszámát :)
Lehet, hogy a mezőgazdasági gépek egy részénél fontos, hogy a traktor után kötött szerkezet munkatempója automatikusan igazodjon a haladási sebességhez.
Biztosan van , mert néha láttam amikor meg-meg rázták a platót , hogy lecsússzon a rakomány , akkor ugye magas nyomás van a csövekben , a munkahenger meg maximumra kinyomva . Hova menne az olaj ha közben meg müködik a szivattyú , mert az olajat összenyomni nem lehet ? :-)
Némelyik fojtásra valójában nincs szükség, sokszor elég a csőszakaszok kisebb-nagyobb saját fojtása, plusz a hidromotornak is jelentős fojtása van munka közben.
Ezen a rajzonlátható egy "olaj-zener" működése (háromféle szelep-zárási megoldással). A rugó erősségének változtatásával mi határozhatjuk meg az előre menő olaj aktuális nyomását: a rugóerő feletti extra nyomás olaja visszacsorog az olajtartályba.
Nem tudom hogy van e, vagy hova van állítva, de amikor a 150 mázsás pótkocsit billenti elég magas lehet a nyomás, mert ugye teljes gázzal szokunk billenteni. Én Mtz-50 ről beszélek, mert nekem az volt.
Vagyis az állandó nyelésú hidromotorok (azaz a V fix, nem állítható) esetén bizony-bizony a NYOMÁS VÁLTOZTATÁSA útján állítható be a fodulatszám....
M mint fordulatszám, aha.
Te szoktál mindig parasztkodni hogy vegye elő az iskolai fizikakönyvet mindenki, itt az ideje hogy megnézd mi az M és mi a fordulatszám jele.
Mentem offline-ba, ennek így sose lesz vége, ti ketten terjesztitek a faszságot és úgyis abból lesz több, ergo a föld lapos, és a kitartó hülyéké az igazság. A tiéd és a Mekié.
Csak ugye én abból indultam ki , amit östermelö írt , hogy amikor a mütrágyát szórni fogja , akkor a traktor konstans motorfordulaton halad és ö szabja meg , hogy milyen fordulaton müködjön a hidromotor . Ezt ugye az állandó nyomású olaj mennyiségének szabályozásával éri el . Vagy tényleg nem értem a dolgot ? Traktoron nincs túlnyomást át eresztö szelep ?
A zener elé is teszünk ellenállást, nem engedjük át rajta az összes áramot. Az átfolyás szabályzónak pedig úgy kell működni mint egy " állítható feszültségű zenernek. Ezért elé egy fojtást teszünk, és utána szabályzunk.
"De ott is van soros és párhuzamos szabályozás. Soros ellenállás + zener. "
Áram-szabályozás párhuzamosan kötött potméterrel = bypass ág fojtócsappal
De vigyázz, mert a zener feszültségfüggő, egy mezei fojtócsap visziont nem nyomás-függő, annak mindig ugyanannyi lesz a fojtása, akárhová változik az olajnyomás.
Az olaj-Zener az általam ár kétszer is említett "rugóval nyomott golyó" váltószelep, ami csak a rugóerő által meghatározott olajnyomást engedi tovább, a többi olaj megy a másik irányba (visszatérő ágba). Feszültség stabilizátor = olajnyomás szabilizátor
Erre írtam hogy vagy külön szivattyú aminek kisebb a nyomása, szállítása. És akkor az csak a hidromotort hatja. Ott lehet alkalmazni a soros- párhuzamos szabályozást. Ha jól emlékszem a hidraulikus szivattyúk általános fordulata 1500 f/ perc, a régebbi traktorokon nincs ekkora főtengelyfordulat, tehát gyorsítani kell és igen csak befüstöl a traktor egy -egy nehezebb emelésnél. Hajómotornál gondolom nincs ilyen probléma.
"a hidromotor forulatszámát az átáramló folyadék mennyisége határozza meg"
Ez az állítás IGAZ. De aki ilyen irányú megközelítéssel próbálja laikusokkal megértetni ezt a dolgot, az nem igazán akarja, hogy megértsék a dolgot, mert nagyon szar módszert választott.
Na így készülnek az általam gyakran emlegetett igenszar oktatási módszerek: a tananyanyagokban nem hazugságok vannak, csak éppen a lehető legbonyolultabban magyayrázzák azt, amit valójában lehetne rohadt könnyen felfogható módon is magyarázni. Mert ugye az a cél, hogy a szakmunkás tanulók közül minél többen folyamatosan hülyének érezzék magukat az órákon és ne fejezzék be az iskolát.
Köszönöm szépen a magyarázatot . Én abból indultam ki , hogy a hidromotorral müködtetett csörlö a hajókon úgy müködött , hogy volt egy olajtartály , azon ugye a villanymotor meg a szivattyú . Amikor bekapcsoltam , akkor a motor folyamatosan tartotta a nyomást , amire a túlnyomásszelep volt állítva . Tehát bekapcsolt állapotban a csövekben megvolt az állandó nyomás , ami a szivattyúból kilépve a csöveken keresztül áramolt a túlnyomásszelepen és az olajhütön keresztül vissza a tartályba . Ha a csörlöt akartam használni , akkor valójában nyitottam a hidromotor felé az olaj útját . Lassú fordulathoz kevesebb , magasabb fordulathoz több olajat engedtem a hidromotor felé . Tehát ilyenkor a hidromotoron és a túlnyomásszelepen keresztül áramlott az olaj , amit a szivattyú a csövekbe pumpált konstans nyomáson .
"nem a bemenő nyomás állításával szabályozzuk egy hidromotor fordulatát, hanem az olajmennyiséggel, pl soros fojtással. "
A soros fojtás sem csinál mást, mint csökkenti a nyomást a a fojtás utáni szakaszon. Ha műszerrel méred az olajnyomást a hidromotor bemenetén és elkezded fojtani az oda vezető áramlást, akkor a műszeren azt fogod látni, hogy tulajdonképpen a nyomást csökkented.
Tehát a fenti mondatod jelentése valójában: "nem a bemenő nyomás állításával szabályozzuk egy hidromotor fordulatát, hanem pl a nyomás állításával" :)
Elektromos hasonlatok (ha már villanyos fórum :)
olajnyomás = feszültség
áramló folyadékmeneyiség = elektronyos áram
fojtás = ellenállás
hidromotor = munkát végző elektromos fogyasztó, pl egyenáramú motoros ventilátor
a hidromotor forulatszámát az átáramló folyadék mennyisége határozza meg = a ventilátor fordulatszámát a rajta áthaladó áram határozza meg
Na de hogyan változtatod meg a távolból az áthaladó áramot? Nem a feszültség változtatásával?
Megpróbálok valahogy segíteni hogy mi a különbség...
Az üzemanyag szivattyúnak az a dolga hogy bizonyos fordulaton 4-8 bár (ha jól emlékszem) tartsa a nyomást, a többi vissza a tartályba. A hidraulikus rendszer max nyomása 50-150 bár, (lehet még több is rendszertől függően) de akkor már igen csak fogja a traktor motorját. Ezért felesleges ilyen magas nyomáson tartani állandóan. Viszont nem tarthatom alacsonyan sem, mert ha pl emelni kel a pl a vetőgépet, akkor viszont kel a magas nyomás. Ezért amikor nem működtetjük a hidraulikát, visszafolyatjuk a tartályba, 0 nyomás. Viszont ha valamelyik kart működtetjük ezt a visszafolyást megszüntetjük, és elkezd emelkedni a nyomás. Viszont a traktornak üzem közben kel a fordulat hogy tudja működtetni az eszközt. Ezért viszonylag magas fordulaton kel tartani. Ezért hülyeség kecskének az a gondolata hogy, alapjáraton is meglegyen a hidromotor fordulata. Meglátszik hogy nem ült még traktorban. Így is még meg kell oldani hogy amikor a hidromotort használom és a nyomáskülönbséget beállítom, akkor még a rendszer tudjon pl emelni is amihez már sokkal magasabb nyomás kel, vagy másik szivattyút kel működtessek, esetleg kisebb nyomásút, szállításút.
Mindkettő egy hidraulikus tömegáramból gyárt mechanikai energiát... Tökmindegy, hogy - olaj vagy víz - mi hozza létre a nyomást (statikus magasság különbség vagy tápszivattyú)
nagyon nem. Az egyik térfogatkiszorításos, a másik nem.
Tényleg, hidd el, nem a bemenő nyomás állításával szabályozzuk egy hidromotor fordulatát, hanem az olajmennyiséggel, pl soros fojtással. A keletkező nyomáskülönbség pedig egy adódó érték, függ a leadott teljesítménytől.
Ha leterheled a hidromotorod akkor nő a nyomáskülönbség (mivel nagyobb nyomaték megy át rajta), ha nem akkor csökken, de a fordulata állandó marad, az átfolyó l/perc olajmennyiség állandósága miatt.
A turbina kurvára más sztori, ha lefogod lelassul, mivel meg tudja kerülni az olaj (lásd automata váltó citromkerék).
ÁÁÁÁ, a faszért megyek mindig bele a vitákba, két hétig ezen fogod rágni a gittet.
A folyadék mennyisége határozza meg a fordulatot , amennyiben a hidraulikus szivattyú állandó nyomást állít elö és nagyobb mennyiségü olajat mozgat meg a kívánt nyomáson , mint a hidromotor igénye maximális fordulaton és teljesítményen . A felesleges hidraulikus olajat a túlnyomásszelepen keresztül juttatja vissza a gyüjtötartályba az olajhütön keresztül . Östermelö topiktársunk folytószelepen keresztül állítja be , hogy mekkora mennyiségü hidraulikus olaj jusson a hidromotorba az adott pillanatban . Az autóban a benzínszivattyú folyamatosan egy szinten nyomja az injektorok irányába a benzínt a várható legmagasabb fogyasztásnál magasabb szinten . Így amikor a motor benzín igénye alacsonyabb, a felesleg visszajut a gyüjtöcsövön keresztül a benzíntankba . Én mint laikus így tudom . Hasonló módon müködik a traktoron is , ha a motor konstans fordulaton forog . Östermelö topiktárs ezt írta , hogy ilyen az elképzelése .
" A motor nyomatéka a be- és kilépő hidraulika olaj nyomáskülönbségével, fordulatszáma a térfogat-áramlással arányos. "
Most nem az a kérdés, hogy hogyan működik a hidromotor, hanem az, hogy a távolból (a traktoros foteljéből) milyen módszerrel változtatod meg a hidromotor fordulatszámát:
1: rákiabálsz a hiromotorhoz menő csövekre, hogy "FOJADÉK, FOJJÁL GYORSABBAN!"
2: megnöveled a hidromotor felé menő olajNYOMÁSt, miáltal a hidromotor gyorsabban fog forogni (és eközben valóban gyorsabban fog benne fojni a fojadék).
Hidromotorral is meg lehet csinálni, hogy a hidromotor fordulatszáma ne függjön a traktor motorjának fordulatszámától.
- meg kell mérni, hogy a dízel motor legalsó fordulaton (alapjáraton) a hidromotornál mekkora olajnyomást tud produkálni
- olyan hidromotor kell, ami még ezen az olajnyomáson is képes jóval a maximális fordulatszám fölé forgatni a műtrágyaszóró adagolóját
- be kel tenni a kettő közé egy nyomásszabályozó váltócsapot (rugós golyó, márt írtam róla)
Egy példa:
- a hidromotornál mondjuk 60 bar olajnyomás mérhető amikor a traktor motorja max fordulaton forog, míg alapjárat esetén csak 10 bar nyomás mérhető
- mivel nekünk a műtrágya adagholón 50 rpm körüli fordulatszám a célunk, ezért olyan hidromotort teszünk oda, ami mindössze 10 bar mellett is képes akár 70 rpm fordulatra is
- a kettő közé teszünk egy olyan nyomás szabályozós csapot (a pilóta keze ügíyébe), aminek a tekerőjével a hidromotor felé menő nyomást nulla és 10 bar között tudjuk változtatni, TELJESEN FÜGGETLENÜL attól, hogy a traktor motorja milyen fordulaton megy, tehát hogy a traktor éppen 10 vagy 60 bar nyomást állít-e elő.
Ilyenkor szokott előjönni az a kifogás, hogy "igen ám de az a hidromotor, amit én a sufniban találtam, annak az 50 rpm-es fordulathoz minimum 20 bar nyomás kell, 10-zel túl lassú"... Hát barátom, nem a gomhoz kell venni a kabátot, hanem a kabáthoz a gombot :)
Azt hogy miként kell bekötni a csapot majd lelesem a répakombájnról,az gyári megoldás és működik is,nem gondolkodok rajta.Komoly terhelésnél se változik a fordulat azonos motorfordulat mellett.
Egyébként egy ilyen trakin fogjuk használni. Szerintem nem lehet a vezértömbön variálni,de ezt inkább a forgalmazótól kell megkérdjem. Ugyanis új a gép még nem sok a tapasztalat vele.Eddig mtz-ével használltuk a sorszórót. Ahhoz volt kiszámolva a sebesség/kiszórt mennyiség/beállítás.
Még van egy hetem ötletelni,mert a szabadságon vagyunk még.Ráadásul néha olyan helyeken járunk ahol még se telefon se internet sőt van ahol áram se a hegyekben.
"A fordulatot meg a hidromotoron változtatom egy megkerülő ágban kötöt finoman állítható csappal. Valami hasonlóval."
Ha bypassolod a motort egy fojtóval akkor terhelés függvényében fog osztozni az olajmennyiség a motor és a bypass ág között, szerintem elég instabil lesz.
Sorba kellene kötni a fojtást a motorral inkább szerintem, úgy korlátozni az olaj mennyiségét. A vezértömb meg majd tartja a nyomást a beállitotton.
Milyen traktor ez, nem tudod szabályozni a tómbön karral a szállított olajmennyiséget?
Jól gondolkodtál , ugyan azt csinálják a gyári komolyabb szórók is. Én először a traktor adagolójára gondoltam azért álltam értetlenül. Persze te a műtrágya adagolójára gondoltál. Azután rájöttem és akartam is írni, de már késő lett, és az asszonykám takarodót fújt. Úgy hogy mindent átgondolva ez a legjobb megoldás. Sok sikert a megvalósításhoz! Ha kész lesz azért várjuk a fejleményeket.
"És tegnap ugrott be ha teszek a tengelyre egy fordulat mérő kütyüt akkor úgy változik a dolog,hogy a traktorral megyek fix sebességgel és menet közben tudom változtatni a sebességet.Ha látom a tengely sebességét a műszerfalon akkor bármikor vissza tudom állítani oda ahova akarom. Ugyanezt fordulatszám mérő nélkül csak érzésre nem lehet megcsinálni."
Szóval a sorszóró tengelyére teszek egy fordulatszám mérőt. A fordulatot meg a hidromotoron változtatom egy megkerülő ágban kötöt finoman állítható csappal. Valami hasonlóval.
Ennek kellett egy sorszórót csinálni mivel a gyáriak nem tudják kiszórni a mérete és a kiszórandó mennyisége miatt. Egy alkalommal simán kiszórunk 1 ha-ra 1 tonnát,és ezt közvetlenül a sorra.
Szerencsére a szerb IMT vetőgép műtrágya adagolója ki variálással tudja úgy,hogy soha nem akad fel,így ezt a részén nem kellett agyalni. A legegyszerűbb a sima talajhajtású megoldás,egyszerű és működik. Viszont eltérő sortáv és egyébb okok miatt nem az igazi. Akkor felraktunk egy hidromotort ami a polcon volt.
Probléma mentesen működik is,és akkor jött a tovább gondolás. Valamiképpen kellene a területen belül változtatni a kijuttatott mennyiségen. Az első gondolat a villanymotor fix fordulaton és menet közben ahol kell kicsit lassabban megyek. A nagy mennyiség és a pellet formája miatt jó nagy a súrlódási veszteség, Így a hangyafasznyi motorok rögtön kiestek. Van polcon az a 370W-os hajtómű,ráapplikáltuk és bírta. Na innen jött az inverter ötlete,amiről igyekeztek lebeszélni.
És tegnap ugrott be ha teszek a tengelyre egy fordulat mérő kütyüt akkor úgy változik a dolog,hogy a traktorral megyek fix sebességgel és menet közben tudom változtatni a sebességet.Ha látom a tengely sebességét a műszerfalon akkor bármikor vissza tudom állítani oda ahova akarom. Ugyanezt fordulatszám mérő nélkül csak érzésre nem lehet megcsinálni.
Egyébként ez egy prototípus kis összegből otthoni anyagokból ami a polcon volt,hogy ha nem lesz jó ne kerüljön sokba,látszik is rajta.Ha összeáll utána valószínűleg egy szerbiai gyártó legyárt párat,mert itt a környéken sok embert érdekel a megoldás. Ha meg nem akkor egy közeli ismerős gyártónak megmutatjuk és legyártatjuk vele,mert se lemez hajlítónk se esztergánk nincs,és csak kellene a küllemre is adni.
Ezt most már végképp nem értem. Miért akarsz te az adagolótengelyre tenni fordulatszám mérőt? Én amikor az MTZ-vel szórtam a műtrágyát, vagy vetettem a búzát, akkor a gépet belőttem egy bizonyos fordulatszámra, és a sebességi fokozattal variáltam. Ha a motor fordulatszámát állítgatod, akkor nagyon furcsa eredmény jön ki. A traktor hol gyorsan, hol lassan halad, és még a nyomás is állandóan változik. Ha beállítod a fordulatot egy bizonyos, ( elég magas) fordulatra, és a hidromotor, vagy a szivattyú bemenő, és kimenő ágát áthidalod egy (pl) golyós csappal, akkor tudsz megfelelően variálni a fordulattal. s akkor a nyomásod viszonylag állandó, és az átfolyást tudod variálni.
Csak megérte ez az egész,mert közben beugrott a megoldás. Szégyellem is magam,hogy ez miért is nem ugrott be hamarabb,ráadásul filléres tétel.
Csak tenni kell az adagoló tengelyére egy fordulatszám mérő kütyüt. Így nem a sebességen kell változtatni munka közben hanem a fordulaton ami így ellenőrizhető.
Ami ugye úgy működik,hogy a megkerülő ágban van egy finoman állítható csap amivel lehet szabályozni az átfolyó mennyiséget.(nem a nyomást)
"Csak szólok hidromotor sebességét a mennyiséggel,"
Ember! Van egy hidromotor tőled 5 méterre, tőled mennek oda a csövek. Hogyan változtatod meg a távoli hidromotor fordulatszámát a távolból, ha nem az olajnyomás változtatásával? Odakiabálsz neki, hogy "habár az olaj nyomása nem változik, de te azért valami miatt pörögj gyorsabban"?
Tegyél egy éppen terhelés alatt lévő (éppen valami munkát végtő) hidromotor bemenetére egy nyomásmérőt és a távolból próbáld meg növelni a motor fordulatszámát az olajnyomás megemelése nélkül :)))))
370 Watt elég a jelek szerint és 50 fordulat/perc kell, ha igaz
Teljesítmény=2*Pi*Fordulat*Nyomaték
0,37 kW kijövő és 50-es (0,833/sec) Nyomaték=370/2/3,14/0,833=~70 Nm max
Ezt a céltartományt a 350 Wattos villanybicikli/scooter/ motorok akár le is fedhetik >> 70-80 Nm max és 0-300 fordulat. Estleg/alighanem egy egyszerű 1:2...1:4 áttétellel.
A szokvány biciklis vezérlő pedig tudja a fordulatot is állítani.
Szerintem meg leírta, csak te nem figyeltél. Kb 370 Watt, elegendő. Azt is írta hogy a 24 voltos 100 Wattos motor nem bírta. Én személy szerint óckodnék az egyfázisú aszinkron motortól, csak egyenáramú szénkefés, vagy kollektor nélküli 3 fázisúban gondolkodnék, még akkor is ha esetleg + 2 akkumulátort kellene vásárolnom.
Ne tedd már magad nevetségessé! Ültél már valaha kombájnba? Jól is nézne ki az ürge hogy amikor teljes fordulattal jár a motor, ( mert ugyan is az kell a csépléshez) Akkor a hidro motor teljes fordulaton hajtaná a kerekeket. Azután meg ha levenné a fordulatot mackót fogna. Suszter maradj a kaptafánál!
"kérdés csak annyi volt,hogy milyen inverterben gondolkozzak"
Ugyanaz lesz a baj, mint a hidromotor kérdéskörrel.
A hülyegyerekeknek játszani árult hót kínai "inverterek" se nem üzembiztosak, se nem megbízhatók, se nem hosszú élettartamúak, de még csak nem is tudják, (legfeljebb a jobbak pillanatokra, nagyjából) ami nagy betűvel rájuk van matricázva. (hót igénytelen cimkékkel egyébként)
Pláne induktív terhelésre gázosak, mert oda a töredékét sem szokták hozni, összeomlik a szinuszos hullámforma, majd szétrobbannak benne a félvezetők.
Ami ipari, tudományos, erőművi, stb, "professzionális" célra van, azzal meg ugyanott leszel ,hogy húúha, hát ennek "csillagászati az ára". Nyilván.
Mindenki írja, hogy azon a feszültségen kell megoldani, DC hajtással, ami rendelkezésedre áll, ez a legbiztosabb, de te csak hajtogatod, amit kitaláltál.
Egyet javasolok: A pelenka-kávéfőző-pécébolt helyett olyan helyen vegyél invertert, ahol ez a profil. Ha már ez a fixa ideád, hogy neked valami szuper inverter kell.
Ott esélyesebb hogy sikerül olyasmit venned, ami ha terhelésen indul a motor, nem robban az arcodba, legfeljebb letilt, illetve ha elromlik, nem azt mondják ,hogy maga ezt leégette, viszi ahova akarja, mi csak egy webáruház vagyunk, hanem esetleg tudnak szervizelni, kiküldeni javításra, stb.
Van 3 fázisúban is ilyen motorunk,és frekiváltó ami egyfázisról működteti a motort,de azt nem akarom hordozgatni ide oda. Teljesen újat meg nem akarok mindenből.
Ráadásul nem akarom túlbonyolítani a dolgot.Eddig is azért hidromotorral ment,mert attól egyszerűbb nincs,viszont jó volna ha tudná amit még szeretnénk.
"A hidromotorra nem lehetne valami olajszabályozót tenni?"
Vannak bypass bekötésű rugós nyomás-határoló szelepek, amelyeknél a tekerővel egy rugó erejét szabályozod, ha a nyomás meghaladja az értéket, akkor a felesleges előremenő olajat átengedi a visszatérő ágba (pl egy lyukat lezáró golyó egy picit egmelkedik). Ezeket fix értékre szokták beállítani (pl villáskulccsal), de létetik kézzel tekergethető is, amit oda lehet csövezni a traktorista keze ügyébe, hogy menet közben is játszhasson vele.
Persze ezzel csak csökkenteni lehet a hátramenő nyomást egy bizonyos érték alatt, tehát ha traktor nagyon lassan pöfög, akkor nincs ott akkora olajnyomás, amiből szabályozni tudna.
"A háromfázisú motoroknak nagyobb a nyomatéka és egy frekvenciaváltóval szabályozhatóvá lehet tenni a motor fordualatszámát."
Lehet, hogy a húsdaráló motorja eleve egyfázisúra van tekercselve, ebben az esetben nem tudja kihasználni a háromfázisú frekvenciaváltók okosságait. Ha daráló tekecselése három fázisú (és csak rá van biggyesztve egy kondenzátor, hogy valamennyire eldöcögjön egy fázisról is), akkor viszon a három fázisú frekvenciaváltótól megtáltosodna az ereje/nyomatéka (már lehetne vele akár orrszarvút is darálni, egészben).
"Viszont mivel nem egyenletes minőségű a föld van ahol többet kellene szórni,"
Tehát mégiscsak jó lenne, ha változtathatni lehetne a fordulatszámát ennek az adagoló motornak. Pl lenne a traktoros keze ügyében egy tekerő gomb, amivel menet közben (akár egyenletes haladási sebesség mellett) finoman szabályozni tudná, hogy most éppen több vagy hevesebb trágya menjen ki másodpercenként.
"Pedig nem 20w-os,és nem is gagyi,nem tudja az optimális 50fordulat/perces tengelyfordulatot."
Még mindig ott tartunk, hogy
- ez a motor üresen simán tudta az 50-es fordulatot, csak leterhelve lelassult,
- vagy azért nem bírta, mert már üveghangon visított és az áttétel kimenete még mindig nem érte el az 50-es fordulatszámot?
Mert a második eset nem a túl kevés wattot jelzi, hanem a rosszul megválasztott áttétel-arányt
(ettől még lehet kevés a watt is, de ezt csak akkor fogod megtudni, ha olyan az áttételed, hogy üresjárásban a gépet fel tudod pörgetni akár 60 rpm fölé is és csak ez után próbálod ki a motort terhelve is).
"Ez vagy ez a típus megbízható de drágább stb. Ezzel szembe mindenki ötletelt vakon,."
Hogyan javasoljunk bármi konkrétumot, ha nem tudjuk, hogy mit kell tudnia?
Az 50 körüli fordulatot végre megtudtuk, de a szükséges nyomatékot (newtonméter) még mindig nem árultad el (valószínűleg te sem tudod, talán még eszedbe sem jutott megmérni).
Így nem is lehet mást, csak találgatni meg általános tanácsokat adni.
A háromfázisú motoroknak nagyobb a nyomatéka és egy frekvenciaváltóval szabályozhatóvá lehet tenni a motor fordualatszámát. A frekvenciaváltó elmegy egy egyfázisú inverterről is ha a motor indításakor keletkező tranziens nem ülteti seggre. Ezen is segít amúgy a frekvenciaváltó mert az inverter felé egy PFC van amitől kvázi rezisztív terhelésnek látja a frekiváltót és eltűnik előle maga a motor.
Én nem is névről tettem, éppen elég volt pár hozzászólás olvasása, mikor ott a nagy vidéki sötétségben kifejtették, hogy miért kell agyonverni a békákat, aztán fogtam a fejem.
Ez egy működő gép ami egyedi gyártású egyedi igényekhez,mivel a gépgyártók ilyesmivel nem foglalkoznak.
És működik tökéletesen,egy hidromotor hajtja.Tudja amit kell és soha nem akad el nem kell leszállni a traktorról
Viszont mivel nem egyenletes minőségű a föld van ahol többet kellene szórni,viszont a hidromotor az nem fix fordulatú,ha lassítok akkor az is lassabban forog.Meg lehetne oldani,hogy fix fordulaton menjen de csillagászati az ára. Viszont egy villanymotor az fix fordulaton megy és a sebességgel variálva (az értetleneknek,kicsit lassítok-gyorsítok) megoldódik a kérdés.
Van egy felesleges ilyen motorom,kipróbáltuk vele (24v-al) és nem bírta.Pedig nem 20w-os,és nem is gagyi,nem tudja az optimális 50fordulat/perces tengelyfordulatot.
"itt mindenki azzal foglalkozik, hogy miért nem jó amit a kérdező akar... a velük levő flusztrációt vezeti le itt,"
Ugyanazokban a bejegyzésekben ott van ám az is, hogy hogyan kellene jól csinálni. Csakhogy amikor egy ilyen bejegyzést egy fLusztrált ember olvassa, az csak a rosszat olvassa ki belőle, a segíteni szándékot átugorja a szeme a szövegben.