Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.15 0 0 46934

De a Gruau az nem hölgy hanem pasi, és nem Cuki, hanem csak Jenő, az meg végképp nem stimmel, hogy 22, mert legalább negyven.

és az is biztos, hogy ebből egy szót sem értettél de majd megérted. :))))))))))))

Előzmény: céklalé (46933)
céklalé Creative Commons License 2014.03.15 0 0 46933

Meg volt a mai programom , rendbe tettük a "CUKIT" mert tényleg az. Van azért rajta egy kis munka de

egy 22 éves " hölgytől elfogadható . Azt hiszem az én pofámról se fog elmúlni hamar a vigyor.

Nagyon szép belső és a mi igényünknek nagyon megfelel. Mint írtam már, mi nagy sátrasok voltunk, nem

fog hiányozni a komfort. És legyünk őszinték pénztárca függő is.Ez összsúlyban is nagyon megfelel.

Fedett helyen garázsban volt és a tulaj , meg kell mondani nagyon precíz ember volt. Nagyon gondozta, ez

a szép belsőn meg is látszik. Úgy ahogy mondják meglátni és megszeretni.

Köszönöm a sok jókívánságot !!!! Teszek fel néhány fotót.

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 46932

Én is gratulálok hozzá, nagyon jól néz ki! Legyen benne sok örömötök!

Jó utat!

Egy-két belső kép...ha lehetséges!

Előzmény: céklalé (46921)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.15 0 0 46931

Ránézésre egyben van, szép állapotú. Az áramvonalasság miatt pedig könnyű lesz a vontatás. Jó választás.

Gratulálok hozzá, sok boldog, balesetmentek kilómétert...........

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2014.03.15 0 0 46930

Szia. :-)

A mi korábbi lakónkat is Kecskeméten javították.

Komplett új futóművet kapott.

Annak idején írtam is róla blogba. Katt ide.

Ha esetleg van még kérdésed, szívesen válaszolok.

Előzmény: Törölt nick (46922)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.15 0 0 46929

Köszi,de "Kugli " email-je nem publikus. 

KUGLI Jelentkezz !

Előzmény: Tikky XTS (46924)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.15 0 0 46928

Nekem közel volt, vetettem rá pár pillantást, de ti döntöttetek. Használjátok legnagyobb örömötökre!

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46927

Legyen benne nagyon sok örömötök! :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46926

Gratula!-nagyon sok boldog, élményekben gazdag kirándulásokat kívánok vele!
Bármi kérdés vagy probléma van kérdezz nyugodtan.

galoscsabus Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46925

Legyen nagyon sok örömötök benne!!!!! :-))))

Mi pont 1 éve lettünk bódétulajdonosok, de a mosoly azóta sem hervadt le a pofámról :-))

Pár képet, némi bővebb infót írhatnál róla......

Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46924

Kugli javíttatta már ott a futóművét a lakójának, Őt kellene megkeresned

Előzmény: Törölt nick (46922)
crln Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46923

Egy pár belső képet felrakhatnál...

Mikor avatjátok fel ?  .. tudod minden sarkát :-)

Sok boldog élményt, és baleset mentes utat hozzá .

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46922

Szevasz Soci ! 

Küldtem nekik levelet a kecskeméti szervízről  tud valaki többet ? 

Köszi. 

h2no

Előzmény: Törölt nick (46919)
céklalé Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46921

Eltűnt a hírdetési oldalakról egy lakókocsi . Tisztelettel kérem a Fórumozókat ne keressék. Megvettem!

Életem első lakója, húsz éves álom. Nyakas Jakab úr önzetlen minőségi ellenőrzése mellett.Külön köszönöm neki. És mindenkinek akik jó tanácsokkal segítettek !

Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46920

Még nem láttam senkinél, sajnos nem hallottam róla tapasztalatot.

Előzmény: Törölt nick (46901)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46919

Kecskemétet emlegettékm itt többen. De az többnapos program lesz.

Mégegyszer írom. Hívd fel a Szavatolt. Egy telefont megér. Hátha kapsz komlett futóművet és azonnal.

Előzmény: Törölt nick (46918)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46918

Köszönöm, szerencsére  nem baleset történt.

Úgy állt a lakóm,mint a légvédelmi ágyú és elvittem egy szerelőhöz. Felemelték és

kiderült a hibája.

Ezen a hétvégén már volt lakós programom jövő hétvégére szintén úgyhogy most

szép a káosz. 

Legjobb lenne  találni  egy szervízt ahol megcsinálják Van valakinek ismert helye. ? 

h2no

Előzmény: Törölt nick (46916)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46917

Ööö...onnan egyszerűbb a googli: fórum index keresőszóval... ;-)

Előzmény: Tarzy52 (46915)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46916

Őszinte részvétem! Ezekszerint ezért állt olyan furán a bódéd?

Csak egy ötlet: Hívd fel a Szavatolt. 2 hete jártam náluk, legalább harminc öreg lakókocsi áll a telepen. Szerintem többségük bontásra vár. Talán lesz szerencséd.

Előzmény: Törölt nick (46908)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46915
Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46912)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46914

Vagy eseteleg:

http://aprod.hu/hirdetes/lakokocsi-bontasra-ID1TI8D.html#f2601a556e

Aztán még bontókvan: Szavatol, Érdi bontó!...stb!

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46913
Előzmény: Törölt nick (46909)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46912

Miért nem teszed be kedvencnek? Akkor baloldalt, a kereső alatt van, mihelyt bejelentkezel...

Előzmény: Tarzy52 (46907)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46911

Hali!

Más károd nincs... remélem!

Milyen tipusu lakód van?

Előzmény: Szakiss (46910)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46910

Basszus!

Mi történt? Az elöregedés vagy vmi "baleset"? 

Előzmény: Törölt nick (46909)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46909

Üdvözlet ! 

Eltörött a lakóm futóműve . A szervizemben nem tudják megcsinálni valaki tudna segíteni. vagy vennék használtat esetleg megjavíttatnám. 

Kérlek segítsetek. 

Köszönöm !

h2no

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46908

Üdvözlet ! 

Eltörött a lakóm futóműve . A szervizemben nem tudják megcsinálni valaki tudna segíteni. vagy vennék használtat esetleg megjavíttatnám. 

Kérlek segítsetek. 

Köszönöm !

h2no

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46907

Mit csináltak ezzel a ZINDEX portállal...? Alig találtam ide a fórumra!!!

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46906

Lehet, hogy kicsit körülményesen fogalmaztam.

Pont nem ezt érzem.

A lényeg a magasság, ott pedig elég egy "drótdarab".

Ha nem csinálsz magas árbócot és gyenge a jel ott azon a helyen akkor nem hoz annyit a drága, tuti antenna, mint 2-3 méterrel emelni.

Előzmény: Törölt nick (46905)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46905

Naja!

Kb ez volt a lényeg az analóg korban is. Ahol volt jel ott volt vétel, ahol nem, ott meg nem.

Csakhogy a digitális technika egy korszerűbb valami, ezért azt gondolná az ember, megszűntek a régi problémák. Ezekszerint ez csak álom volt és ezentúl is vehetünk dróthálót, minnél nagyobbat és szerelgethetünk, vagy bevállalunk egy mutatós ufót, oszt vagy a tv-t nézzük vagy egymást. :(((

Előzmény: Törölt nick (46904)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46904

Én elég rég óta DVB-T zek lakókocsiban.

Két dolgot szűrtem le.

1. Csakis az számít, hogy milyen MAGASRA rakod az antennát.

2. Mindegyikban egy ócska kis drótdarab veszi a jelet. :D

Ja és egy harmadik: Az erősítős antennákhoz fontos a tápfesz amit nem minden TV ad ki az antennabemenetén. Oda kell saját táp.

Ha megnézitek a MindigTV honlapján a lefedettséget ott valahol alul/hátul/kisbetűvel írják, hogy 9méter (!) magasan mérve.

A tapasztalat, hogy pár 10 méter, 1-2 parcella eltéréssel nagyot változik a vétel.

Egyikban az elválasztósövényre lezseren kidobva az antenna tökéletes képet ad, míg 10méterrel arrébb a hosszú árbócommal próbálok átlátni valami akadály felett, hogy egyáltalán működjön.

Ha sikerül a magasságot elérni akkor én azt mondom, hogy egy 95mm hosszan megblankolt vízszintesre fordított koaxkábelvég tökéletes képet fog adni. Nem viccelek.

A másik, hogy a tényleges átállás után valóban megemelték a teljesítményeket.

Otthon (a F1-et nézem így HDben) a teljes átállás előtt konkrétan helyezni kellett a szobaantennát egy bizonyos helyre és sehol máshol nem volt jó. Most már ha csak lazán "bedobon" a TV mögé is működik.

Szakiss Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46903

Akkor tekerd feljebb az erősséget :)

had szóljon el hozzám is, hátha erősebb lesz mint az itteni...

Előzmény: Tarzy52 (46902)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46902

Üdv!

Én Pécsett elérem a  Tv tornyot, ha kihajolok az ablakon! 

Előzmény: Törölt nick (46898)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46901

Emlékszem még a huzatlakos időkből a Strongra. Ugyanaz volt a vélekedés mint az ufóról. Egyiknek működött, másiknak nem.

Szeretném fixre szerelni, nem akarok árbócot meg tájolást. Persze tudom ez nem biztos, hogy járható út.

Erről a hajósról hallottál konkrétumot is valakitől?

Előzmény: Tikky XTS (46899)
Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46900
Előzmény: Tikky XTS (46899)
Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46899

Én egy Stong antennát haszálok, éléreállított fektetett helyzetben van rögzítve

kitolható antenna rúdon.

http://www.strong.tv/hu/products/accessories/dvb-t-antenna/srt-ant15eco

Pápán még az osztrák adók is bejöttek, hozzáteszem, jobb képminőségben,

mint a magyar adások.

Használtuk még Cserkén és Agárdon is.

Ezt irányzékolni kellene, de volt rá példa, hogy nem állítottam és jó volt a kép.

Még szeretném rákötni a rádió antennáját is, nem tudom azokat a jeleket venné-e.

Ha nem akkor és is a mertomanos ufóra cserélném, az veszi a rádió adás jeleit is.

Előzmény: Törölt nick (46891)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46898

Nem találom az árát de ránézésre ez is a drágábbik hajós antenna. Hogy drága, azzal csak az a bajom, hogy én is Pesten lakom, itt pedig még a málnavesszővel is lehet bármit fogni. Megveszem, elmegyek 100 kilómétert és kiderül, hogy nem jó. Az meg kicsit macerás, hogy 100 kilóméterenként antennát vegyek. Ezért kellenének inkább a vidéken lakó kollégák észrevételei.

Pápa az 1! Jöhetne még  tapasztalat.................

Ti mikorrra tervezitek az Isztriát?

Előzmény: Törölt nick (46896)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46897

Hasonlóak a tapasztalataim, imfóim, csak az a baj, hogy egyik sem tartalmaz megoldást.

Nekem is kikockásodik a kép, ráadául úgy, hogy előtte jó volt. Tekergetem a saját erősítőjét. Az elején erősíteni kell, jó a kép, aztán besokall és ki kell kapcsolni az erősítőtt, csak akkor jó. mehetne az a verzió, hogy az antenna kint van, de ha nem nyitok sátrat az ugyebár nem kóser.

Úfóról vannak infóim az analóg korszakból. Egyik kollégának tökéletes volt, másiknak meg sem nyikkant. Volt, hogy négyen vettek egyszerre, a négyből egy vagy kettő működött.

Sokmindennel kapcsolatban osztom a nézetet, hogy "általában" ami drágább az jobb is. De sajnos nem lehet tudni melyik az általában eset és melyik a kivétel. Ezen az alapon nem néztem az UFÓk között a drágákat. Merthogy a drágának is hasonló kell, hogy legyen a belső kialakítrása. A drága ufókat  inkább hajósoknak árulják, az pedig köztudottan a lkegdrágább kempinges sport, tehát van zseton és annyit kérhetnek az átlagos szarokért amennyit nem szégyellnek.

Ha marad a lepke, talán ez egy olyan variáció, amit mérete miatt nem kell leszedni. De nagyon olcsó, ami ellentmond az előbbi okoskodásomnak. Vagy lehet, hogy pont ez a kivétel? Olcsó és jó?

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46896

Köszi Horvát infót! Én sem szeretnék foglalni az említett okok miatt.

Antenna ügyben pedig mi ezt használjuk:

http://webshop.hqnedis.hu/hu-hu/56006800/ant-117-kn

Pápán ragyogóan működött, most meg a lakóban van belül és így is működik itt Pest-közelben.

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46895

Én is idén vettem beépített Mpeg4 tv-t.

Játszottam vele agy szobaantennával, és érdekes következtetésre jutottam.

A digitálisan sugárzott adás sokkal irányérzékenyebb lett.

Nincs szellemkép, rosszul beállított antennánál, hanem egyszerűen "törik" a kép, szétesik alkotóelemeire.

Mivel az adók teljesítménye a digitális átállással együtt nem változott, ugyanúgy törekedni kell a nagy antenna nyereségre.

Az un körsugárzó antennák nem irányérzékenyek de félek nem lesz elég a nyeresége.

A hagyományos lepke vagy  Yagi antennákat pontosabban lehet állítani.

Nem baj ha erősítős, a digitális jelet nem lehet túlvezérelni.

Viszont tény hogy sokkal több helyet foglalnak, szállításkor le kell szerelni.

Tanácsot a vásárlásra nem merek adni ki kellene próbálni az általad linkelteket.

(Kiskunmajsán pl szinte lehetetlen a vétel, pedig kb 30 km van a szentesi adó.

Ott élvezhető képet, minden fogható adón semmivel nem tudtam produkálni.

Ott a leggyengébbnek az általad linkelt ufó bizonyult.)

Előzmény: Tarzy52 (46892)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46894

Soci!

Ilyen beltéri antennával mi is próbálkoztunk... A tapasztalat a lakóban nem működött, de az elősátorban/ból igen, ezért vettem egy 5 m-es koax hosszabbítót így a tv a lakóban az antenna meg az elősátorban vigyorgott, de telefont nem lehetett mellé tenni mert az kinyírta az adást. 

Szakiss Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46893

Sziasztok!

Én vásároltam szintén Led tv-t (12 V-ról is megy :)  ) és vettem hozzá UFO antennát. Metroman-os, direkt a drágábbik jobb elven vásároltam plussz talán ennek jobb is volt a paramétere, DE nem vagyok vele megelégedve...

Ez itt az:

http://www.metroman.hu/product/Antenna-AUDIO-VIDEO-csatlakozo-DVB-T/-Auto-hajo-lakokocsi-TV-antenna/dvb-t-digitalis-ufo-auto-tv-antenna-515

Elméletileg erősítős is ráadásul, de soxor kikockázódik a kép, az antenna ami lövi/szórja a jelet légvonalban kb 1,5-2 km-re van egy hegy tetején, szabad szemmel rálátok... Volt olyan csatorna ami tökéletesen ment és olyan is ami nehezebben.

Ha jól emléxem a jelerősséget és a minőséget is kiírja a tv és kb 40-60% között volt, ami ingadozott is, volt ahol jobban és volt ahol kevésbé.

Esetleg ha van vkinek kamionos ismerőse tőle kellene megkérdeni, Ők többet mozognak nap mint nap, jobban tudnak tesztelni.

Előzmény: Tarzy52 (46892)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46892
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46891

Antenna ügyben szeretném kikérni a véleményeteket.

Most használtam először tv-t mióta bejött az új digitális korszak. Vettem hozzá egy led-tv-t, hogy kelljen boxot használni. Egy ilyen antennával néztük. Mivel városban voltunk tökéletesnek kellett volna lenni az adásnak, de nem volt az, ezért ez az antenna felejtős adótól távol.

Le akarom cerélni, de nem tudom mire?

Az UFÓK nagyon tetszenek, de nem tudom mennyire működőképes  a digitális adáshoz.

Ez is nagyon bejön külsőre. Mindkettőt lehetne fixre szerelni a tetőn, mert körkörös vételt biztosít.

Ugyanakkor a régi lepke tipusokat javasolják sok helyen. Ez macerás szerelni szállítani, nem szeretném ha egy mód van a helyettesítésre.

Melyik a legjobb? Ki, mit használ, melyiket vegyem?

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46890

Ha az alját kipucoltad, a többi részétől sem kell megijedni, nyugodtan szétszedheted, mert amit szét tudsz pattintani, csavarozni, ahol pucolni kell a csöveket, fúvókát,  egyebeket, ott nem tudsz semmi kárt tenni, nem tudsz elállítani semmit. ha nem bízol az emlékezetedben, csinálj 1-2 fényképet közelről mielőtt szétkapod.

Én az egész konvektort kivettem pucolás előtt. Az sem nagy ügy, könnyen kijön a helyéről éls úgy általában az egész egy könnyen átlátható szerkezet.

Előzmény: BluElite (46878)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 46889

Szia!

Mi Pulatól, Koperig majdnem minden kempinget végignéztünk. Mindegyiknek volt valami hátránya amiért nem mentünk be. Vagy nem volt körülötte semmi vagy pont az ellenkezője, túlzsúfolt, vagy ellátatlan, vagy át kellett menni egy úton ezért messze volt a tengertől.

A Biela és Zelena mindent egyesít magában ami elvárás.

A hosszú tengerpart miatt nem zsúfolt, ugyanakkor rengeteg a parti hely. Van parcella és szabadon választott terület. Sík, és lépcsős parti parcella. A lépcsős helyeknél a negyedik, ötödik sor is olyan mintha az első lenne. Két nagy édesvizi medence, sok büfé, közért, kölcsönzési, esti buli lehetőség. A környék tele van látnivalóval.  Ahol mi voltunk, saját wc-s bácsi volt. Abban a pillanatban rohant takarítani, ahogy valaki kiment a helységből. Ragyogott a tisztaságtól.

Általában mindenhol lehet helyet foglalni, de mi soha nem foglalunk, mert bármi közbejöhet, illetve nem lehet tudni a foglalásnál milyen a hely amire fizetsz. Úgy értem milyen az adott parcelláról a kilátás, kik vannak körülötted. Sokgyerekes családokat, vagy nagyobb fiatalokból álló társaságot célszerű kerülni, ha pihenni akarsz.  Csak elindulunk és addig megyünk, amig közvetlen parti helyet nem találunk. Idáig egyszer fordult csak elő, az is augusztusban, hogy nagyon sokat kellett keresgélni. Mi mindig júli második felében megyünk, kinézünk egy 50 kilóméteres partszakaszt és általában 2-4 óra alatt le tudunk telepedni.

Előzmény: Törölt nick (46888)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46888

Szia!

Ez engem érdekel, kicsit aggódom a lakókocsis foglalástól.

Hogyan működik ez a dolog?

Idáig csak itthon próbálgattam a lakót, mivel tavaly nyár végén vettem.

Sokat nyaraltunk mi is Tassos-on, Sarti-n, Nei Pori-n. Lakóval nem is gondolok rá.

Horvátba többször Rab-on, Dugi Otok-on, Hvar-on, Trogir-on, Vir-en stb.

De ezek mind kizárólag apartmanban, kivéve Rab-on, ahol sátraztunk.

Az utóbbi időben motorcsónakot is cipeltünk magunkkal.

Az idei nyaralást tervezzük lakóval és nem tudom az ilyen nyaralási formának a mikéntjét.

Ha tudnál segíteni benne, hogy a lakóval előre kell foglalni, vagy mint a fodrásznál, érkezés szerint kapok helyet.

Rabon mindig olyan helyre tettük a sátrat, ahová nem engedték, ( nem volt parcellázva) de nem szóltak érte.

Aki ismeri a helyet, jobb oldalon a lépcsős részen  a víz mellett.

Az egész partot látni lehetett, meg nemútólsósorban a csónakot is.

Az Istriát gondoltam én is az idén, délen már jártunk, meg lakóval elsőre jó választásnak tűnik.

Köszönöm előre is a válaszod, ill. válaszotokat.

Üdv!

Előzmény: Törölt nick (46834)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46887

Kevés a levegő, mert vagy az égőfej járatain nem tud áramlani rendesen, vagy a kéményen keresztül nem távozik el rendesen az égéstermék és a helyére nem jut elég friss levegő. A palackban akkor lenne sok levegő, ha valaki egy kompresszorral megnyomatná. Nem hiszem, hogy bárki ezt csinálná.

Előzmény: soldy53 (46886)
soldy53 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46886

A palackban sok a levegő, vagy az égőfej kevés levegőt kap?

Előzmény: Nyakas Jakab (46885)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46885

Illetve az rossz gáz levegő arány miatt, de ebben az esetben a kevés levegő miatt.

Előzmény: Nyakas Jakab (46884)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46884

Az pedig a kevés oxigén miatt van. :)

Előzmény: soldy53 (46883)
soldy53 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46883

Az enyém elég szépen beindult. A vöröses lángot én inkább a túl sok oxigénnek gondolnám...

Előzmény: Nyakas Jakab (46881)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46882

Igen valóban a lakó alatt is hozzá lehet férni, de ez nekem eszembe sem jutott, mert én a teljes tisztításban gondolkodtam. :)

Előzmény: BluElite (46879)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46881

Szia!

Örülök, hogy sikerült megoldani. A szaki általi tisztítás után nem lesz vele gond. Nézzétek meg a kéményt is, mert mint írtam az is okozhat problémát. Nekem a mostani lakónál a képen látható darázsfészek volt benne, de a régiben akkora volt, hogy majdnem az egészet eltömítette és ez miatt igen rossz volt a láng. Neked milyen a láng, szépen kéken ég, vagy inkább vöröses?

soldy53 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46880

Igazad volt Tarzy52, mindhárom módon jól működik a hűtő, miután vízszintbe állítottam és egy kis takarítás is ráfért. Már vissza is szereltem.

üdv

Előzmény: Tarzy52 (46841)
BluElite Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46879

Gyakorlatilag azt a rézcsövet tisztítottam, ami a 46803 sz. hozzászólásnál lévő fotón is látszik. Csak azt nem tudtam, hogy nem kell kivenni hozzá a kályhát, ha beférek a lakó alá.

BluElite Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46878

Szia!

Meg, nagyjából. A következő történt: 

Ma felhívtam egy szakképzett, gyakorlott gázszerelő ismerőst, aki lakókocsizik is. Sajnos nem tudott eljönni megnézni a légcsőhurutos konvektort. Hívtam több szerelőt is, vagy nem vették fel, vagy azt mondták lakókocsi konvektort nem vállalnak. Na az egyik figura kijött, megnézte, szerinte is póktól, kosztól eldugult a torka, de közölte, szétszedni nem meri. Erre az asszonyra egy régi kempinges ismerős ráírt fészen, hogy ahol alul a levegőt szívja, le kell venni a burkolatot, és a fúvóka utáni csövet kifújatni. Alámásztam, a burkolatot levettem, egy db U alakú rugó tartotta. Mivel pumpa, porpisztoly ilyenek nem voltak a közelben, újrahasznosítottam egy régi, bicikliről leszerelt fékbovdent. Az egyik vége már rojtos volt, gondoltam jó lesz drótkefének. Kicsit kipucoltam. Inkább por jött ki valamennyi, de nem sok, meg is lepődtem. Kimásztam a lakó alól, próba: első pöffentésre ment a konvektor (tehát a lángőr jó). Hagytam menni, leállítottam. indít-megy-leállít-indít megy-leállít. Mondom visszarakom az alsó fedelet. Bemászok.. Mire azt a k rugót ráakasztottam... nem volt egyszerű. aztán a lakókocsi alatt fekve, kicsit alakítottam rajt, már könnyebb feltenni. 
Kimásztam, mondom próba. Nem jó. Bemászok, fedél le, kurkászás, kimászás, próba, jó. Bemászás, fedél le, kimászás, próba, jó. Fedél kipucolás, bemászás, fedél fel, és működik. Pedig nem is volt poros az a fém fedél... Mindegy. Szerintem még előfordulhat, hogy van egy kis dugulás valahol, de most legalább működik. 

Mivel jobban nem merem szétszedni, agyaltam azon, hogy toljak-e bele karburátor pucolót vagy ilyesmit, ami esetleg feloldja a koszt. De mivel a cső kialakításából adódóan nem voltam róla meggyőződve hogy nem marad bent valahol a trutyi, inkább elvetettem az ötletet.

Most annyira jó lesz hogy a hétvégén Csokonyavisontán üzemeljen, aztán utána a gázos ismerőssel szétszedetem, kipucoltatom, ne kelljen megint szívni vele.

Üdvözlettel: BluElite

Előzmény: Nyakas Jakab (46871)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46877

Rendben!

Keress bármikor, egy 4 napos hétvége, akár ottalvásssal, teljes elméleti, gyakorlati oktatás strand medencében, nyilt vízben ( gyékényes ) felszerelést biztosítanak hozzá! Kapsz érte egy alapfokú könnyűbuvár, Scuba Diver  végzetséget NAUI igazolvánnyal.

Ezt bárhol elfogadják és vezetővel szabadon úszva merülhetsz!

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46873)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46876

Én köszönöm, ha tényleg arról fog szólni a topic, ami.

Előzmény: Dolmar__fan (46875)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46875

Köszönöm

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46874)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46874

Elnézést kérek, hogy neked címeztem a választ, de te moderátoroztál le. Továbbá a fórummotor nem tud többes választ.

Előzmény: Dolmar__fan (46872)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46873

Elteszem az ajánlatodat talonba, alkalomadtán lehet, hogy élnék az ajánlattal. Gyönyörű a víz alatti világ, csak tüdővel erősen korlátozott. :-)

Előzmény: Tarzy52 (46867)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46872

"nem a személyeskedő sértegetéseitekről"

Na ebben egyetértünk.

De mivel van másik fél is,---szíveskedj oda is címezni,

Köszönöm

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46870)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46871

Megoldódott a kályha problémád?

Előzmény: BluElite (46808)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46870

Nincs moderátorhoz szerencséd, csak egy fórumlakó vagyok, aki nem azért van itt, hogy a kicsinyes, piroslábas kategóriájú személyeskedésetekkel fertőzze magát.

Ha nem tűnt volna fel, ez a topic a Lakókocsi- lakóbusz témakörröl szól, nem a kivagyiságról, pláne nem a személyeskedő sértegetéseitekről.

Előzmény: Dolmar__fan (46864)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46869

Elsősorban magadtól.

Előzmény: András1950 (46866)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46868

Megint kicsinyes voltál.

De megszoktam, tőled ennyi telik.

Kisgyerek???

57 évesen????

Mondja maga normális?????????????????????

Előzmény: András1950 (46865)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46867

Ha komolyan érdekel, tudom ajánlani az oktatómat, tanító mesteremet!

A Gyékényesi tónál elméleti, gyakorlati oktatás vizsgával!

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46862)
András1950 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46866

Elnézést kérek mindenitől.Én ezzel befejeztem.

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46859)
András1950 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46865

Te nem csak annak látszol,az is vagy ! Erre varjál gombot kisgyerek :http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007165

Előzmény: Dolmar__fan (46863)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46864

Esetleg a moderátorhoz van szerencsém?

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46859)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46863

Megint jellemző volt rád a válaszod.

Arról nem beszélsz hogy hülyeséget válaszoltál.

belekötsz a részletekbe.

Azért mert valaki  elmúlt 60 nem kell feltétlen hülyének látszani.

Előzmény: András1950 (46856)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46862

Akkor ezt a palackosat felteszem a bakancslistára :-))

Előzmény: Tarzy52 (46861)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46861

Én nem tapasztaltam torzítást!

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46860)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46860

Ha már lenn vagy, akkor is nagyít a víz?

Én egyszer cápát láttam szemüveggel, belógó fejjel, aztán kiderült, hogy sneci...

Előzmény: Tarzy52 (46857)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46859

Urak!

Kérhetném, hogy magánlevelezéssel meccseljétek le egymás között?!? :-((

Ez a fórum NEM erről szól(na).

Előzmény: Dolmar__fan (46855)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46858

raduktor = reduktor!

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46857

A palackos merülés az más, ott a raduktor pontosan olyan nyomású levegőt ad, mint amilyen mélyen vagy a viz alatt, így azt a nyomást nem érzed. Ezért nem szabad például ( csak az egyik ok ) feljövetelkor benttartani a levegőt, mert annak a nyomása vízfelszinen tüdőrepedést okozhat!

A pipa...hát arra jó, hogy ne keljen kiemelned a fejed a vízből levegőt venni!

Én gyékényesen a bányatóban tanultam és vizsgáztam, ott először nekem is volt egy kis bezártságérzetem, pedig ott csak 10 méterre merültünk! Gondolom a látótávolság max 1-1,5 m okozott egy kis klausztrofóbiát! Aztán megszoktam!

Ez egyiptomban fel sem merült, olyan tiszta volt a víz, hogy 20-25 méterre el lehetett látni, a mélységet nem is éreztem, csak a merülés végén megnézett mélységmérőn láttam, hogy mennyi volt az akkori maximális merülési mélységem!

Bármikor visszamennék szívesen, bár most ez lakokocsisan elég elvetemült gondolat...-nak tűnik!

Előzmény: Törölt nick (46854)
András1950 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46856

Csak azért,nehogy bután haljál meg:Ez egy kabaréjelenetből származik.Miután a rosszul felelő kiesik,ezért kell helyet cserélniük.Amúgy a Tarzy 52 leírta azt hogy Ő hogyan értelmezte.Úgyhogy ne vergődjél tovább,mert leversz valamit.

Előzmény: Dolmar__fan (46855)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46855

Igen tévedtél.

Megint nem olvastad el a kérdést.

Ami arról szólt 12V-on nem működik.

Erre válaszoltál hogy ha 230-on jó akkor az jó.

Ennyit a felfogó  képességedről.

Viszont: miután ez egy nyitott fórum, bárki bármihez hozzászólhat.

Felesleges mindenhez, --- főleg ha nem arra válaszolsz amit kérdeztek.

Ráadásul nem is voltál képben.

Viszont amit ki kérek magamnak: Az ordenáré(kétértelmű) megjegyzésed a a kígyóddal kapcsolatban.

Előzmény: András1950 (46804)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46854

Lakókocsi, búvárkodás, egyiptomi színes halak....lehet ezt még fokozni? Tudsz élni! :))

Én csak fentről lefelé nézelődöm, ami nyilván ösze sem hasonlítható a mélységgel, de néha-néha az is csodálatos látvány.

A búvárkodás eszembe sem jutott, vagyis eszembe jutott, de nem akartam kipróbálni, mert már 3 méter mélyen is olyan kellemetlen szorító érzés volt a mellkasban, hogy nem kívánkoztam lejjebb. Nem is tudom, ez alkat vagy tűrőképesség kérdése?

És ha már a pipa szóba került. Annak az értelmét valahogy soha nem értettem. Ha csak a vízfelszínen úszom, nem nagy ügy kidugni a fejem levegőért. Ha lejjebb megyek, tele megy a pipa vízzel, még egy plusz adag sincs benne. Akkor meg mire használható?

Előzmény: Tarzy52 (46853)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46853

Igen, nekem van búvárvizsgám, és a sors úgy hozta, hogy eljutottam Egyiptomba, Dahab-ba és részt vettem 12 merülésen! Hát egy életre szóló élmény annak aki szereti ezt a világot!

Egyébbként is folyamtosan bújom a vizeket búvárszemüveggel és pipával, de össze sem lehet hasonlítani a kettőt!

Amikor lemerülsz, úgy 25-30 méterre, és ellátsz 30-50 métert kristálytisztán és a tenger tele szines halakkal és koralokkal, elfelejted, hogy kb 10 emeletnyi víz van a fejed fölött! 

Előzmény: Törölt nick (46850)
crln Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46852

Ja fórumtali mikor lesz ?

András1950 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46851

Nyakas Jakab a 46828-as hozzászólásába betett egy hivatkozást.Ott is leírják ezt,és nagyon is igaz !

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46844)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46850

Hát ez az. A körülményes utazás............. :(

Gyönyörű a tenger, de színte dettó mint a horvátok. Oda meg pikpak le lehet rongyolni. Asszem maradok az Istriánál.

Nem is írtad még idáig, hogy valami búvár Kund leszármazott vagy. :)) Nem semmi az a vízalatti látvány.

Előzmény: Tarzy52 (46849)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46849

Thassos-ról egy jó leírás, a 90%-át már bejártam!

http://maszekutazos.blogspot.hu/2013/07/harom-evszakos-nyaralas-thassoson-13.html

Sajnos a lakókocsis kompozás nagyon megdrágítja a megközelíthetőségét!

Evia meg ha nem kompozol akkor a híd nagyon messze van! Bár itt későnyáron, kora ősszel sok lakautót és lakokocsit láttam vadulni gyönyörű partokon!

Előzmény: Törölt nick (46843)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46848

Vagy gyújtásvezérelten jelfogósan le kell választani a hátramenő +12V-kat, mert

ugye menet közben a lakó fedélzeti aksiját is lehet töltetni a vonójárműről!

Előzmény: Törölt nick (46840)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46847

Hááát, ha minimumon fagyott az abszorpcicis hűtő, akkor mégsem olyan kidobnivaló... :-))

Előzmény: Törölt nick (46845)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46846

Hát mi már bejártuk a szigeteket még a lakokocsis korszak előtt, kétszer voltunk Thassos -on és egyszer Evian apartmanban, és a legelső Görög utunkat még kempingezve , sátrazva Kavalában illetve Kateriniben!

Mi kutyásan utazunk, bár a kutya kicsi, de ezért inkább a néptelenebb partokat szeretjük!

Most a Kalkidiki félsziget egy része lenne a cél, valahol a Vourvourou környékén!

A szigetekben az a jó, hogy sokféle partjuk van. A homokos az fürdeni jó, a sziklás pedig a búvárkodásra, bár az egyiptomi víz alatti világgal nem veszi fel a versenyt egyik sem!

Előzmény: Törölt nick (46843)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46845

Basszus...akkor az én hűtőmet az elmúlt pár napban az oldalára kellett volna fordítani, mert még minimumon is megfagyott benne minden, pedig csak az ajtóban voltak a cuccok. :)

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46844)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46844

Amiról még nem esett szó: az abszorpciós hűtő a jellegéből adódóan rendkívül kényes a vízszintes helyzetre. Ha bármerre dől, képes nem működni, noha egyébként semmi baja sincs. Nem árt erre figyelni, súlyos Celsiusokat jelent...

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46843

Mi is sokat gondolkodtunk a görögökön. Nem jártunk még náluk, viszont rengeteg képet láttam. Mindenhol kopár, kietlen sziklás vidéket látunk. Az utifilmekből, útleírásokból azt veszem ki, hogy leginkább a kissebb szigetek az érdekesek, ami a lakókocsizás adottságai miatt vagy nem járható, vagy csak sok kompozással, várakozással és felesleges extra (komp) költségekkel kivitelezhetőek. Túl messze van ahhoz, hogy kopasz hegyeket meg sziklákat nézegessünk. :)

Előzmény: Tarzy52 (46842)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46842

Üdv!

Köszi, megnézem, bár az asszony a Görögországot részesíti előnyben!

Előzmény: Törölt nick (46834)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46841

Azért csak türelem, ha 220-ról működik akkor a többi is menni fog! Egyébbiránt ezek a hüttők legjobb hatásfokkal gázról üzemelnek, aztán jön a 220v, és a leggyengébb a 12V!

Gondold át a hűttő csere előtt igazán mire fogod használni a lakót?

Kempingekbe jársz vele, vagy "vadulni" a természetbe.

Ha kemping, akkor a 220V-os része a legfontosabb, hisz ott van csatlakozási lehetőség, és az áramért akkor is ugyan anyit kell fizetni, ha keveset használod, tehát hüttő 220V-on max üzemmód!

Ha vadulás, akkor a gáz a legfontosabb üzemmód! Nincs 220V és a 12V sem elérhető folyamatosan!

A 12V-os üzemmód igazából arra kell, hogy útközben, egy hosszabb utazás alatt is hidegen tartsa a bepakolt pipihusit, és sörikéket!

Én úgy indulok neki ilyeneknek, hogy előző nap reggel lakokocsi hűttő bekapcs 220V, este bepakol a benti hűtőben lehűtött cucc, majd útközben a vonójárműről a 12V-al hidegen tart!

Ha az út során van pihire hosszabb megállás, akkor beröffentem a gázt!

A kempben pedig ott a 220V!

Előzmény: soldy53 (46829)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46840

Régebben kielemeztük,hogy a hűtő 12 V-os része arra való,hogy menet közben is hidegen tartsa a sörödet.Arról üzemeltetni egyébként képtelenség.

Célszerű utazás előtt egy nappal a hűtőt 230-ról üzemeltetni és amikor indultok akkor átkapcsolni a 12-re.Javaslom tegyél be akku őrt,mert egy esetleges hosszabb pihenőnél hamar meglepetés érhet.Leszippantja a kocsid aksiját röpke fél óra alatt...

Előzmény: soldy53 (46827)
András1950 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46839

Ne keseredj el ! Ennyire nem rosszak ezek.Még kettő dolgot tennék hozzá.Nem hasz- nál neki a tűző nap,és a sűrű ajtónyitogatást sem szereti.

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46838

Így igaz, azért gondoltam, hogy kiszerelve pár perc alatt kézbentartva kiderül fűtt-e a betét!

Előzmény: András1950 (46837)
András1950 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46837

Ez így igaz,de ahogy írtad,csak akkumulátorról(utántöltés nélkül) kár próbálgatni) 

Előzmény: Tarzy52 (46836)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46836

Mindenképpen meg kellene nézni a 12 V-os fűttőbetétet, de először időt kell adni neki a hűttéshez!

A gyorsan csökkenő akkufeszültség oka lehet részleges zárlat is!( vezeték szigetelés,stb...)

Előzmény: András1950 (46817)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46835

Üdv!

Köszi!

Igen a rádiót a hangfalakkal, és a TV-t is!

Előzmény: soldy53 (46816)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46834

Hali!

Nekünk júliusra benéz az Istria.

Nagy valószínűséggel a Biela Uvala-Zelena Laguna lesz a választás. Ez két kemp egybe nyitva, kb 2 kilóméteres partszakasszal. 3 éve voltunk ott, minden földi jóval felszerelt és a hosszú tengerpart miatt szinte biztos, hogy mindig van parti parcella. Mindezek ellenére nem drága, 50 kilóméteres körön belül rengeteg látnivalóval.........

Előzmény: Tarzy52 (46714)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46833

Mielőtt kidobnád, nézd meg a 12 V-os kompresszoros hűtők árát is... ;-)

galoscsabus Creative Commons License 2014.03.13 0 0 46832

A mi csigaházunkban ugyan működik az eredeti hűtő is, de az előző tulaj kitette a fűtést és helyette berakott egy 110 liter körüli 220-as normál hűtőt.

Nagyon látványos a kettő közötti különbség.

Holnap hozza a futár a vízrendszer felújításához rendelt cuccokat.

Valószínűleg lesz pár bugyuta kérdésem ezzel kapcsolatban :-))

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46831

És ami nagy előnye, hogy gázról is és 12V-ról is megy.

Előzmény: Nyakas Jakab (46830)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46830

Ki azért ne dobd. :) Nem rossz az ha nincs kánikula, be tud azért gerjedni.

soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46829

elolvastam a cikket...hááát ezek után inkább én is a kompresszoros mellett döntenék. Kár erre költeni, ha alig van hatásfoka...

Előzmény: Nyakas Jakab (46828)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46828

Nagy melegben sajnos nem. Nekem ezért van pluszban egy kis kompresszoros hűtőm.

"A hűtés elindulása nem esik egybe a bekapcsolással. Az abszorpciós hűtő „normális” beindulásához akár több óra is kellhet. Kánikulában amikor nincs megfelelő hő különbség a hűtőrács és a körülötte lévő levegő között. Ilyenkor a keringés le is állhat pedig ilyenkor lenne a legnagyobb szükség a működésére. A hűtőbordák ventillátoros szellőztetésével egy szintig javítható még a hőleadás." 

Itt a forrás, érdekesség képen ajánlom.

http://www.kempingmotyo.hu/index.php?center=termek_info&valasztott=huto_info

Előzmény: soldy53 (46827)
soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46827

Szerinted nem elég az alsó-felső szellőzőrács? mert a sör csak hidegen jó...

Előzmény: Nyakas Jakab (46826)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46826

Az abszorpciós hűtök hatásfoka jóval elmarad a kompresszoros gépekhez képest. Több idő kell nekik ahhoz, hogy lehűtsék hűtőteret és környezeti hőmérséklet is nagyban befolyásolja a hűtőteljesítményt, 30 fokos külső hőmérséklet fölött már elég gyatrán hűtenek. Ilyenkor jöhet a ventilátor, ami elvezeti a hőt a kondenzátorról.

Előzmény: soldy53 (46819)
soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46825

Kössz, holnap reggeltől menni fog folyamatosan

Előzmény: Nyakas Jakab (46822)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46824

Ez így van, ha a 12 voltos patron rossz lenne, akkor nem szippantotta volna le az akkut. Jó lesz az a hűtő, csak kell hagyni neki egy kis időt.

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46823

Én is osztom András véleményét 1 óra alatt 6 fok szerintem is rendben van.

Előzmény: Nyakas Jakab (46822)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46822

Egy óra alatt ne várj csodát. Hagy üzemelni 230V-ról legalább egy éjszakát és utána nézd meg.

András1950 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46821

Szerintem ez rendben is van.

András1950 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46820

Ez esetben Kőbánya a közelebbi.Újhegyi út 7 Kempingvilág kft. Telefon:264-1634.

Előzmény: soldy53 (46818)
soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46819

kb. egy órát hajtottam 220v-ról és 16 fokról +10 Celsiusra "hűtötte" le a mélyhűtőt...

soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46818

Gyálon van

András1950 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46817

Gondold át mégegyszer...... A 13 voltról gyorsan csökkenő feszültség azt jelenti,hogy a 12 voltos patron is jó.Mielőtt szervízbe vinnéd azt kellen kimérni,hogy hol a hiba. Segítek neked a szervíz címében is,de add meg légyszives azt a címet,ahol van most a hűtőgép.

Előzmény: soldy53 (46810)
soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46816

A képek és a diagram is hasznos.

Gratula a szép lakódhoz! A rádiót te szerelted be?

Előzmény: Tarzy52 (46815)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46815

Betettem egy rajzot! Annak alapján megtalálod a vezetékek nyomán!

Nekem ilyen van, a fűttőbetétek a jobb oldalon lévő álló henger közepén vannak, ott ahol az a müa gyorsbilincs összefogja a drótokat!

Ha már ennyire kiszedted, nem ártana a gázos égőfejet is kipucolni, az ott alul abban a dobozban van a henger alján!Szeretik a pókok beszőni!

Nem biztos, hogy ugyan ilyen, de azon a részen kell lennie!

Előzmény: soldy53 (46812)
Lacman68 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46814

Szép estét mindenkinek!  Minél régebbi,és lehetőleg kis méretű lakót keresnék...! Felújítandó állapot előny! Ha tud valaki segíteni,örök hálára kötelez!

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46813

Ha 220-ról hűtött, akkor a 12 v fűttőbetétje lehet a ludas!

Azért várj ki egy kis időt, mert 12V-tal elég lassan hűti le a rendszert!

Sajnos nekem sincs kezelési utasításom!

Előzmény: soldy53 (46810)
soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46812

Kössszi Speedline. Kiderült, hogy csak kívülről kaphat 12voltot a hűtő, de áram alatt sem hűt.

A hűtőt már kiberheltem a helyéről. Az a fűtőpatroncsere hogy oldható meg? Merre található az a patron?

Előzmény: speedline (46780)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46811

A termál melletti kempingbe!

Nyitva van az ilyenkor?

soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 1 46810

Kössszi a tanulságos válaszokat!

Tarzy52, Papirbolt: úgy igaz, azért nem volt 12v feszkó, mert csak a szürke csatiról kaphat gyújtás esetén. Mikor direktre kötöttem a fedélzeti akksi 13 voltját igen rövid idő alatt leszívta 11-re. Gázról is működne, de azt nem próbáltam még. Szóval működni működik, csak nem hűt:-) ezért kellene az a szerelő András1950!

Sokat segítene, ha valaki kölcsön tudna adni egy angol lakó kezelési utasítást míg lemásolnám, mert így mint látszik csak sötétben tapogatózok, kísérletezek, meg benneteket zaklatlak...

Tényles sokra haladtam!

Előzmény: Tarzy52 (46782)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46809

Balatonfűzfő, Váradi karaván. Ha szépen megkéred őket biztosan megcsinálják holnap. Gyakorlott szakembernek 1,5-2 órás meló és abba belefér két kv szünet is.

BluElite Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46808

Kaposvár...

Van hivatásos gázszerelő ismerősöm, aki lakókocsizik is, remélem ráér  holnap... Csak már nem akartam felhívni,.

Ha nem ér rá, megszívtam, pénteken mennénk lakóval Csokonyavisontára...

Előzmény: Nyakas Jakab (46807)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46807

Akkor lakókocsi szerviz. Merre laksz?

Előzmény: BluElite (46806)
BluElite Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46806

Köszönöm, hasznos. Bár ilyen szinten tuti nem nyúlok bele :-) Óvatos duhaj vagyok.

Előzmény: Nyakas Jakab (46803)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46805

Az őrlángot ez a termoelem tartja "életben".

http://www.exis.hu/lakokocsi_felszereles/K%C3%A1lyha%20termoelem%20-%2024cm-58.html

A ceruza vastagságú réz akármi, amit a burkolat levétele után látsz, az a hőfokszabályzó szondája.

Előzmény: Nyakas Jakab (46803)
András1950 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46804

Szánalmas vagy..... Akkor javíts ki,ha tévedtem.Úgyhogy most cserélj helyet,a kígyó- bűvölővel.

Előzmény: Dolmar__fan (46784)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46803

Szia!

Én sem vagyok gázos szakember, de javítottam már a sajátomat. Még mielőtt bármit cserélnél tudni kell, hogy ezeknél a kályháknál általában egy tisztítás megoldja a problémát. Általában dugulás okozza a hibát, pókok belepetéznek a fúvókákba és az égőfej járataiba. A kályhát egyszerű kiszedni és javítani, de csak saját felelősségre állj neki!

Sima gázos boltban nem kapsz hozzá alkatrészt.

Az égőfej. Nyíllal jelölve a fúvókák.

Meg kell nézni a kéményt is, hogy nincs-e eldugulva. Nekem egyszer a Knaus kéményében akkora darázsfészek volt benne, hogy attól nem volt rendes huzat és égés.

Egy kis segédlet. A kis képekre kattintva több képet is látsz a szerelésről.

http://www.hobby600.de/fahrzeug/technik/457-rep-austauschen-des-brenners-bei-einer-truma-3002-sl

Üdv: NyJ

Előzmény: BluElite (46792)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46801

...apróbetűvel, de én is csatlakoznék esszédhez...sokkal üdvözítőbb a csigaházakról értekezni.

Előzmény: galoscsabus (46799)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46800

Azt hiszem, hogy szabványos a csatlakozás, de én kiszedném a helyedben, és lobogtatnám a gázcuccboltban, mint a véres kardot. Az a biztos. (meg a rendőr)

Előzmény: BluElite (46797)
galoscsabus Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46799

Az imént benéztem, tényleg volt nagybetűs "ordítás" :-)

De a hozzászólásom tartalmi lényegén ez nem változtat......

Ne itt éljük ki az indulatainkat, ahol azt sem tudjuk ki a másik fél.

Szép estét!

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46798

Hát ezt értelmezhetjük másként is.

Van egy autó aminek a gázüzemű része nem működik..... szerintem attól az autóra mondhatjuk, hogy jó! Hiszen használható.....!

Ezt a nagybetű...kiemelve....kiabálás dolgot Én nem ismerem, de ha így van akkor elnézést érte! 

Csak figyelem felkeltés volt vele a cél!

Előzmény: Dolmar__fan (46791)
BluElite Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46797

Általános az ilyen cucc ,vagy a truma konvektorhoz csak speckó truma gyártmány párosítható?

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46795)
galoscsabus Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46796

Kedves Dolmar fan!

A vastag betű nem kiabálást jelent.

Azt a nagybetűk sorozatos használata jelenti.

De mindenféle indulat és kiabálás nélkül csak annyit szeretnék hozzátenni az elmúlt napok írásaihoz, hogy mélységesen kezd tele lenni a kisf@szom a "kinek hosszabb a farka villanyszerelés-ügyileg" műsorral.

Valószínűleg senkit sem érdekel, hogy mit gondolsz a kolléga szakmai hozzáértéséről és a végzettségének jogosságáról, vagy bármi másról, ami nem a lakókocsizáshoz és kempingezéshez tartozik.

Engem sem.

Biztosan van valahol egy fáziskergetős topik ebben a büdös nagy internetben, ahol szabadon, hozzáértők csodálatától övezve kiélheted az ilyen irányú vágyaidat.

De kérlek, ezt ne itt folytasd/folytassátok, mert már nagyon unalmas és zavaró.

Maradjon meg ez a fórum annak, aminek készült.

Köszönöm, hogy elolvastad a hozzászólásomat és kérlek gondold át a tartalmát, mielőtt idegből válaszolnál rá.

Üdv.

G.Cs.

W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46795

Ugyan nem vagyok gázos, de a biztonsági szelepből ("lángőr") eltávozott az éter, illetve a kapillárisban levő gáz. Csere azonos méretűre a megoldás.

Előzmény: BluElite (46794)
BluElite Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46794

Annyira nem vagyok képben :-)

A lángőr az a kb ceruza nagyságú réz akármi?

Jól néz ki. Rozsda egyébként sehol sincs.

Előzmény: Dolmar__fan (46793)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46793

Lángőr?

(korom rozsda?) csak tipp

Előzmény: BluElite (46792)
BluElite Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46792

Szép estét Mindenkinek!

Van esetleg szakképzett gázszerelő a körünkben?

Gondom van a lakókocsim konvektorával. A lakót tavaly év végén vettük, pénteken mennénk vele az első bevetésre. Ma próbálgatom a dolgokat, de a konvektorral megszívtam. Palack nyitva, a lakókocsiban a gázcsapok nyitva, ráállítom fullra a tekerőt, lenyomom ,szikráztatok. Szikra van, hosszú idő után a kémlelő ablakban látom hogy van láng. Ha elengedem a tekerőt, rögtön elalszik. Ha sokáig tartom lenyomva, akkor is.

Szerintetek?

Holnap keresek gázos szakembert, de érdekelne mi a fene van vele.

Az tuti, hogy az elmúlt 7 évben az előző tulaj a konvektort nem használta. (levettem a külső burkolatot, volt is mit takarítani).

A gáztűzhely csont nélkül megy.

Köszönettel: BluElite

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46791

Egy háromüzemű hűtő akkor jó ha 3 üzemről működik.

Azért 3 üzemű.

Tehát akkor működik 12V-ról?

Nem.

Akkor jó??

Abból hogy 230V megindul az abszorpciós folyamat de 12v-on nem az azt jelenti korlátozott a működése.

Összefoglalva,:

nem kell a szerecsenmosdatás, meg a pongyola félreértelmezhető megfogalmazás.

(Ha segíteni akarsz valakinek)

Azért köszönöm a kioktatást.

Ja, és a nagybetű, vastagon kiemelve kiabálást jelent amire nem adtam neked okot.

Előzmény: Tarzy52 (46787)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46790

Egy az a patron, két tekerccsel. A Lehel C35K-ban biztosan. :-)

Előzmény: Dolmar__fan (46788)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46789

Ööö...a 220-as betétben egy deka szabályzás sincs: ha eléri a kotla a beállított hőmérsékletet, akkor kapcsol le. De a betét egy jó hosszú cekasz, szabályzás nélkül. Szintúgy a 12 V-os rész is csak fűt, szabályzás az nincs, de az abszorpciós elvből kifolyólag nincs is rá szükség.

Előzmény: Törölt nick (46786)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46788

Ez a mese, OHM törvénye pedig egész más.

Majd ha tisztában leszel vele, rájössz hogy 230v-on (ami váltó)  miért lehet szabályozni 12v-on(ami egyen) miért nem.

(csak közel 20X -os áram folyna)

Hidd el két betét van benne.

Előzmény: Törölt nick (46786)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46787

Szia!

András ezt írta:

Szia ! Mint írtad a hűtőgéped működik 230 voltról,tehát jó ! Meg kellene mérni 12 voltról hogy mi a gond.Ez lehet többféle,de műszerrel,pár pillanat.Ezután adok Neked Budapesti Hűtőjavító elérhetőséget.A géped gázról is üzemel?

Ez közel sem az amibe Te próbálsz belekötni!

Én amit írt azzal egyet értek, mert:  a hűtőgéped működik 230 voltról,tehát jó !

Tehát a hűttőgép jó!, , hogy miért nem megy 12V-ról annak két oka lehet:

1, nem kap 12v-ot ( most itt nem részletezném miért nem....)

2, nem jó a 12v-os fűtőbetétje!

Erre András ezt írta:  Ez lehet többféle,de műszerrel,pár pillanat. (gondolom kideríthetőt akart írni, de lemaradt!)

Ezután csak szerelő lehetőséget ajánlott" Ezután adok Neked Budapesti Hűtőjavító elérhetőséget."

Szóval kedves Dolmar-fan, olvass figyelmesen, és ismételten megkérlek,

NE KÖTEKEDJ !!!!

Itt ez nem szokás!

Legyen szép napod!

Előzmény: Dolmar__fan (46785)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46786

Ööööö, az a két betét nem azért más teljesítményű ám mert "áramfelvétel" meg "amper" meg ilyenek, hanem mert a 220-as menetben van hőfokszabályzás, így kicsit felül lehet tervezni, majd lekapcsol. 12V-os menetben pedig kicsit gyengébb betéttel megy ahogy megy, max beleírják a kezelési könyvbe, hogy hűvösebb éjszakákon "vigyázz, mert elfagyhat ez az benne".

Előzmény: Dolmar__fan (46784)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46785

Hogy is van ez a szakmai hozzáértéssel??

Mert hogy a múltkor leszóltál.

Adott egy fűtő betét. Adott az anyaga.

Adott az ellenállása.----fix

Ha arra 230 voltot kapcsolsz vagy 12v-ot akkor is azonos lesz az átfolyó áram?

Azonos lesz a teljesítmény?

Ne nevettess már ki.

1-es.

leülni gyakorolni.

Előzmény: András1950 (46779)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46784

A három üzemű hűtőben 2 elektromos fűtőpatron van.

Külön a 12 külön a 230 v-os részhez.

Az hogy 230-ról működik nem jelenti azt hogy a 12V-os fűtóbetét is jó

.

A mellékelt képen is látszik nem azonos a teljesítménye a két betétnek.

Nem is lehet, hiszen az adott teljesítményhez az adott feszültségen más áram folyik keresztül.

Ugye András???

Előzmény: soldy53 (46778)
-papirbolt- Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46783

http://uk-trailer-parts.co.uk/7-pin-s-type-caravan-wiring

a hűtő csak a 6-os pólusról kaphat tápfeszültséget

(szürke csatlakozó)

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46782

Visszakerestem, már látom, Angol lakód van!

Ilyesmi a konyhád-hűtőd mint itt a bal sarokban!

Előzmény: Tarzy52 (46781)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46781

Üdv!

Milyen lakód van!

Milyen csati vagy csatik vannak a vonójármű felé?

Ezt a 12V-os működést hogy próbáltad?  Mert elvileg 12v-ot a hűtő csak a vonójármű csatlakozóján keresztül kap a vonójárműről müködő motor, - ráadott gyújtás -esetén!

Fedélzeti aksiról nem sokáig menne, mert az áramfelvétele 10 A körül van!

speedline Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46780

Ha 2 vagy 3 "üzemű" a hűtő (230 V ; 12V és gáz) akkor a 230V és a 12V között kell, hogy legyen választó kapcsoló. Ha beépíthető hűtő akkor az elején valahol ha külön doboz, akkor egy fedél alatt stb.

Ha a kapcsoló megvan és így sincs "kapcsolat" akkor meg kell sajnos keresni, hogy hol lehet a hiba. Pl. lecsúszott egy csatlakozó, eltört a vezeték stb.

Egyik "legrosszabb esetben" fűtő patron hiba.... persze az is javítható, cserélhető csak kicsit macerás, ha a hűtő be van építve.  

András1950 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46779

Szia ! Mint írtad a hűtőgéped működik 230 voltról,tehát jó ! Meg kellene mérni 12 voltról hogy mi a gond.Ez lehet többféle,de műszerrel,pár pillanat.Ezután adok Neked Budapesti Hűtőjavító elérhetőséget.A géped gázról is üzemel?

soldy53 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 46778

Jó reggelt, Kollégák!

Elektronyos segítség kellene...

Az Elektrolux hűtő 220v-ról simán megy (fűt) de a munkaakksiról semmi, még a biztosítéka sem kap áramot. Át kell ehhez kapcsolni még valamit? Igaz az hogy az ilyen abszorpciós hűtő nem javítható? Esetleg valaki szerelő Pest környékén?

üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46777

Köszönöm jó lesz  a szőnyeg  akkor fűthető matracnak. 

h2no

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46776)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46776

Fűtésre valóban nem alkalmas. :-)

Előzmény: speedline (46775)
speedline Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46775

Értem :) csak h2no kolléga konkrétan fűteni venné. Szerintem arra kevés a teljesítménye és vélhetően nem is arra van kitalálva.

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46774)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46774

Bocs, félrenyomtam...speedline- nek replikáztam. :-)

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46773)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46773

Ha nagyobb a teljesítmény, égeti a lábad, ha ráállsz.

A másik: ez nem a helyiség befűtésére van kitalálva, hanem a komfortérzeted javítására, azt pedig korrektül teszi.

Előzmény: crln (46772)
crln Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46772

200w...

Közvetlen hő átadással, még felette a szőnyeg ami szigetel...

2db kerámia fűtőszálas ,ventilátoros melegítéssel sokkal többre mész....

Előzmény: Törölt nick (46769)
speedline Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46771

Szia!

A teljesítményt nézve (220 watt) szerintem túl nagy fűtési teljesítményt nem szabad várni.

Egy gázfűtőtest kb. 2000 wattt teljesítményt ad le (van amelyik 3500w-ot) és az elektromos hősugárzók is hasonló tartományban mozognak. Tehát ez így kb. arra elég, hogy a TV előtt ülve, ne a hideg padlón legyen az ember lába.

Szerintem....

W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46770

Teljesen korrket, jól használható cucc. Olyan, mint az ágymelegítő, csak ez szőnyegbe van varrva. Kell neki egy öt perc, míg bemelegszik.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46769

Üdvözlet !

Erről van valakiknek tapasztalata ? 

Lakókocsiba szeretném tenni a padlóra. Más fűtési lehetőség nincs a bódémban. 

http://www.grando.hu/220w-futoszonyeg-utolso-darabok-a-keszlet-erejeig-1568824386?utm_source=newsletter&utm_medium=em

h2no

speedline Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46768

Ez elől körüléses, hátul konyha alaprajzos verzió? Kb. 3,70-4,0m-es hosszal?!

A 3 személy miatt kérdezem, mert sokszor az elől fekhelyeseket így hirdetik, de az inkább csak kettő fekhely mintsem három.

Milyen az elősátor? Vizesblokk? Beépített WC ezek szerint nincs :(, futóműve már lengéscsillapítós?! Mit adnak még hozzá? Tekerővas, palack, fellépő, betáp kábel stb.?!

Előzmény: céklalé (46755)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46767

Szerezzél be egy ilyet.Szerintem nem nagy befektetés és biztosra mehetsz a fúrkálással.

http://www.argep.hu/trend/FAFE/Fa-fem-detektor.html

Előzmény: apgyuri (46765)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.11 0 0 46766

Ok, de mennyivel alatta? A behúzósín csavarjai fában fognak, tehát ott végig kell lennie fának, ami kb 4 cm széles. A vezeték valószínűleg ennél lejebb jön ki. 

Előzmény: apgyuri (46765)
apgyuri Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46765

Köszi a segítséget, a behúzóhoz rögzíteném én is, csak nincs lehetőség rá. Az elősátor lámpa vezetékei a tetősín alatt jönnek ki, ott nem található fa a csavarokkal történő rögzítéshez.

apgyuri

céklalé Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46764

Köszönöm, én is !

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46763

Céklalé!

Írtam neked választ.

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46762

Beszerzek egy-két pingvint...!

Előzmény: Nyakas Jakab (46761)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46761

De az is lehet, hogy páncélszekrényként és pingvin inkubátorként is funkcionálhat. :)

Előzmény: Tarzy52 (46759)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46760

Igen, a három üzemmód találóbb lenne. :)

Előzmény: Tarzy52 (46759)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46759

Szeretem ezeket a hírdetéseket.....

Felszereltsége: konyha, 3 funkciós hűtő, Trum.......

Vajon mit tud a hűtő azon kívül, hogy hűtt?

Előzmény: Nyakas Jakab (46738)
crln Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46758

-Mert köves padlón áll garázsban, és tényleg lehet nagyon "pipec"

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46757

Ha minden igaz, akkor ezt tőlem 10 km-re árulják, ha gondolod szívesen segítek, akár meg is nézem neked. Nem árulják két éve csak két hete. :) Ha gondolod írj egy e-mailt és megbeszéljük a részleteket.

crln Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46756

Dobj már fel egy linket..

céklalé Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46755

Igazad van speedline : GRUAU 92 évjárat , három személyes,, konyha rész , fűtés, elősátor, a szokásos

fekhelyek. Hatszázezer, állítólag nincs alku.

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46754

A fúrással óvatosa mert puhafa, tehát csak egy vékony fúróval fúrd, hogy a csavarnak legyen miben fognia. Talán elég csak a lemezt átfúrni és úgy behajtani a csavart. Használj valami tömítőpasztát is a csavarokhoz és a tartók alá, mert beszivároghat a víz és ajánlott a rozsdamentes csavar.

Előzmény: Nyakas Jakab (46752)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46753

Ez a kép lemaradt.

Előzmény: Nyakas Jakab (46752)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46752

Egyik megoldás lehet, amit Pibacsi ajánlott, de ez csak akkor jó, ha az elősátornak van az a nyíllal jelölt izéje, amire rá tudod fogatni a tartót.

A másik, hogy felfúrod a tartókat. Elvileg a behúzósín alatt végig fa van, ha a sín alá 2-3 centire fúrod akkor nem lehet gond. Az enyémen így vannak felrakva.

Előzmény: apgyuri (46747)
Pibacsi Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46751

Ilyenkor nem szükséges összefúrkálni a lakót..... ilyen felfogatót kell használni....

http://www.exis.hu/lakokocsi_felszereles/S%C3%A1torvas%20beakaszt%C3%B3%20-%20kocka-1967.html

Előzmény: apgyuri (46747)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46750

Szia!

Küldtem e-mailt.

Előzmény: Törölt nick (46745)
-papirbolt- Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46749

Ezt a lakót láttam , mert az egyik ismerősöm kért meg rá, hogy nézzem meg neki .

Bátran merem ajánlani.

speedline Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46748

Praktikus lenne megosztani olyan paraméterekt mint pl. évjárat, gyártmány, típus, felszereltség, ár, egy - két fotó és akkor talán lenne rá magyarázat, hogy miért nem megy el már két éve...

Előzmény: céklalé (46746)
apgyuri Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46747

Újdonsült lakó tulajdonos vagyok. Sikerült egy kiváló minőségű Compass  Concours angol járgányhoz jutnom. Elősátram is van, de erre a típusra nincsenek felszerelve a sátorvas fogadói. Amennyiben valakinek lenne 1 jó tanácsa,hogy ehhez a típushoz hogyan lehet felszerelni, és hova, nagyon megköszönném. Nem tudom,hogy hol futnak a belső merevítések, nem szeretném feleslegesen összefúrkodni.  

Köszi apgyuri

céklalé Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46746

Látótérbe került ismét egy lakó. Nagyon sok fényképet kaptam róla. Mondhatni újszerű az állapota, három

személyes. Egy dolog ami kicsit fura, két éve árulják. Mi lehet vajon az oka. A héten megnézem.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46745

Szevasz !

privában légyszíves küldd el az elérhetőségét !

Köszönöm

h2no

kanapekamred Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46744

Az igaz, de így soha nem kezdesz bele a kempinges életbe.

Előzmény: céklalé (46731)
kanapekamred Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46743

lekapcsol.

kanapekamred Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46742

Nyilván, mert így bárhogy forgatod a dugót, miden esetben leválasztja a fázist, ha lelekapcsol. lekapcsol.

Előzmény: Dolmar__fan (46728)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46741

Igen ő az.

Előzmény: Dolmar__fan (46740)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.10 0 0 46740

Ő az aki sátrakat is árul?

Mert akkor valóban egy szimpatikus, megbízható ember.

Voltam nála Ősszel sátor ügyben érdekes dolgokat mesélt, néhány kereskedőröl akiknél dolgozott.

céklalé Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46739

Köszönöm minden kezdet nehéz.

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46738

Sajnálom, hogy nem jött össze. Kitartás, én is átéltem ezt és ismerem az érzést. Sajnos nagyon nehéz jó lakót találni, főleg idősebb, olcsóbb kategóriában és ennek a legfőbb oka a beázás. Én azt mondom saját tapasztalatból, hogy kétféle lakókocsi létezik. Az egyik ami beázik és másik, ami be fog ázni és ez csak idő kérdése. A lakókocsik tömítése nem örök életű a tömítőanyagok elöregszenek és 10-15 évesen már előfordulhat a szivárgás és beázás, főleg, ha szabad ég alatt állt a járgány. Ezért mondom én azt, hogy ha talál is az ember olyan öregebb lakót, ami nincs beázva azt is szigorúan újra kell szigetelni, szigeteltetni. Ez nem olcsó, de jóval olcsóbb, mint egy későbbi újra szigetelés, amikor már beázást is kell javítani. Sajnos a mostani lakómnál nem csináltattam meg időben az újra szigetelést és tavaly be is ázott, pedig amikor vettem semmi gond nem volt vele. 

Nem szeretnék reklámot csinálni, de én ettől a hirdetőtől vettem a lakómat. Korrekt volt, olyan volt a lakókocsi amilyennek elmondta a telefonban, valóban nem volt beázva, nem volt dohos, nem volt benne illatosító, nem volt befújva légfrissítővel, hogy elnyomják vele a szagokat. A enyém a korához képest nagyon egyben van, nincs lelakva, összeverve a belseje, kifogástalan az alja. Szerintem érdemes lenne megnézned azt, amit most hirdet.

http://aprod.hu/hirdetes/kip-de-luxe-kl40t-93-tipusu-osztott-fekhelyes-lakokocsi-elado-ID1BRE7.html#ca5857e785

Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46737

Köszönöm.

Előzmény: Dolmar__fan (46736)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46736

Válaszoltam :

valószínű német szabvány hisz a lakók (eddig) túlnyomórésze onnan származik.

Nem véletlen olyan megoldás hogy csak egyféleképpen lehet összedugni.

A másik felére is válaszoltam : nem tudom, nem is érdekel, és holnap sem fogom kimérni.

Előzmény: Tikky XTS (46735)
Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46735

Visszakérdezhetsz, de a kérdésemre nem válaszoltál.

Csatlakozómon csak az egyik végén van cee, a másik végén magyar.

Természetesen van átalakítóm, itthon Pápán és talán Harkányban van ilyen tip ajzat.

Csak kíváncsiságból tettem fel a kérdésemet korábban hozzád.

Előzmény: Dolmar__fan (46732)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46734

Egyébként ez a kérdés kitárgyalásra került  itt 2012 Júliusában.

Google is Your Friend

Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46733

Ismeretlenül is sajnálom, hogy így történt, 

lehet, hogy most jól döntöttél, de nem fogsz nyugodtan aludni amíg meg nem oldod.

Sajnos :(

Ezt az érzést át éltem már...

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46732

Visszakérdezek.---És nem véletlen.

Neked milyen csatlakozód van?

A  CEE tipusú? mármint ami mindkét végén olyan?

Hol találkoztál ilyen elosztó szekrénnyel?

Egyébként nem magyar szabványról van szó.

Pl Németországban  Ausztriában nem találsz mást.

Soha nem foglalkoztam vele, és a fordítóval sem, mivel minden lakómban kétpólusú nullbontós megszakítóm volt.

A Fí relével sem (mármint a lakóban).

Előzmény: Tikky XTS (46730)
céklalé Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46731

Tegnap mégsem vettem meg az első lakómat. Nem ártott az a sok figyelmeztetés. És hála nem volt

rajtam infulenzia , a dohos szagot nem lehet elnyomni.Semmi baj megint nyugodtan alszom. Egy darabig.

Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46730

Te írtad: 

"A lakó oldalán nem véletlen van olyan aljzat amibe csak egyféle képen tudsz csatlakozni.

Szabvány szerint a másik végén is olyannak illene lenni."

ez a mondat mit jelent?

Most van szabvány, vagy nem fontos?

Előzmény: Dolmar__fan (46727)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46729

És még annyit, nem mosok nem vasalok a lakóban a vízforraló, kenyérpirító kettős szigetelésű

Előzmény: kanapekamred (46726)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46728

Szerintem senki.

Ezért érzem túlragozottnak az egész kérdést Fí reléstől.

Ahová rendszeresen járok átlátszó fedél van az elosztón,

-ott pihen a Fí relé

A belső kismegszakító(k) megléte fontosabb.

Nekem eddig mindíg kettős volt (tehát null bontós)

És innentől fogva nem érdekelt a fázis.

Előzmény: kanapekamred (46726)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46727

Nem néztem soha.

Előzmény: Tikky XTS (46725)
kanapekamred Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46726

Nagyon kíváncsi lennék hány kolléga nézegeti ceruzával a fázis helyességet egy kempingben amikor megérkezik.

Tikky XTS Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46725

Jó-jó, de mégis melyik oldalon kell lenni helyesen a fázis bekötésének egy ajzatban?

Szemből nézve.

Előzmény: Dolmar__fan (46719)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46724

Ha esetleg beépíted a cuccot, akkor a tömítéshez felejtsd el a sziloplasztot. Használj valami polyuretán alapú karosszéria tömítőanyagot.

Előzmény: Szakiss (46723)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46723

Köszi az ötletet! Pont ezeket nézegettem én is,hogy le kellene cserélni a betápomat ilyen csatlakozó(k)ra...

Előzmény: Nyakas Jakab (46722)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46722

Ha még nincs a képen látható 230-as dugvillád, akkor szerezz be egyet, nehogy a kempingben érjen utol a felismerés, hogy nem tudsz csatlakozni a hálózathoz. Vannak kempingek, ahol csak ilyennel tudsz csatlakozni. Én is így jártam pár éve Sárváron, de szerencsére kaució fejében adtak átalakítót. Én vettem egy ilyet és egy fél méteres kábellel tettem rá egy normál 230-as lengőaljzatot, így kész az átalakító.

http://www.exis.hu/lakokocsi_felszereles/Dugvilla%20-%20CEE%203%20t%C5%B1s-279.html

Beépíthető csatlakozót is tudsz venni pár ezer forintér a lakókocsihoz.

http://www.exis.hu/lakokocsi_felszereles/Dugvilla%20-%20CEE%203%20t%C5%B1s%20be%C3%A9p%C3%ADthet%C5%91%20P-285.html

http://www.exis.hu/lakokocsi_felszereles/Dugvilla%20-%20CEE%203%20t%C5%B1s%20be%C3%A9p%C3%ADthet%C5%91%20H-283.html

Előzmény: Szakiss (46720)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46721

Ne feledd az automatát (automatákat) az átfolyó túláram, totál rövidzár ellen.

És az aljzatok földvezeték kiépítését.

Szándékosan nem keverem bele a kettős szigetelésű eszközök fogalmát amit tilos földelni.

(ott ma már szinte mindenhol maga a földelő érintkező is hiányzik a dugvillából-

Előzmény: Szakiss (46720)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46720

Nahh jól van... :)

Sajna nekem nincs gyári 220V-os csatlakozóm beépítve, akkor ha jól értelmezem "célszerű" normál dugósnál megnéznem fázisceruzával hol jön ki a fázisom, hogy jó helyre/ jó pólusba csatlakoztassam a rendszeremnél,így a fázis és a nulla is a megfelelő helyen megy át a Fí relén...

Előzmény: Dolmar__fan (46719)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46719

Erre a kérdésedre értettem a tákolmányt.

Nem a kivitelére a tartalmára

A lakó oldalán nem véletlen van olyan aljzat amibe csak egyféle képen tudsz csatlakozni.

Szabvány szerint a másik végén is olyannak illene lenni.

Horvátországban olaszban néhány helyen, de ép Bükön is olyan aljzatok vannak kialakítva hogy véletlenül sem tudsz fordítva csatlakozni.

Valamikor lehetett kapni aljzatba csatlakoztatható Fi relét.

Be is tiltották a forgalmazását.

Ezért:

"Amennyiben ténylegesen mindegy lenne az (egyfázisú) FI relé üzembiztos működése szempontjábol a nulla/fázis rákötés, akkor a gyártók nem jelölnék meg egyértelműen a nullabekötés helyét az FI reléken, hanem a szerelőre biznák azt: a FI relé (helyi adottságoktól, igényektől függően) lehetne az elosztóban levő kismegszakitósor bal- vagy jobboldalán is, ami amúgy fésűs/villás összehidaló sin alkalmazásakor nem mindegy.
A FI relé kapcsolási folyamatát egy beszállitói cég előadásán, nagysebessegű/nagyfelbontású videókkal (nagy áram megszakitásakor úgy égett az 1 fázisú FI relé elsőként nyitó érintkezője, hogy öröm volt nézni) és fotókkal illusztrálva mutatták be.

Azért a komolyabb gyártók jelölik (nem a Legrandot értem alatta)

Előzmény: Szakiss (46717)
ekecselek Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46718

Majdnem olyan szép mint az IFA bastei -m !!! :)  Szép darab !Gratula !

Előzmény: Törölt nick (46506)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46717

Szia!

Ezt hogy értetted?

"Nézd meg ezen a lenti képen azt a kábel végén lógó villásdugót.Azt senki nem mondta meg neki,hogy mire figyeljen mikor bedugja a konnektorba."

Fázis-nulla felcserélődése vagy esetleg vmi másra kell figyelnem?

Előzmény: András1950 (46676)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46716

Kedves Dolmer_fan!

Szerintem "tákolmány" akkor lenne ha egy deszka darabra felszögeltem volna a dolgokat, amit leteszek a dobozom aljára oszt csá, ha csavarhúzó, vagy gázpalack kulcs, vagy a kutyaf@sza tudja mi esik bele/rá/közé/alá/felé és lógnak ide-oda a vezetékek akkor elfogadom a "tákolmány" megilletést. De én úgy gondolom hogy a"tákolmány"-hoz erősen messze állok.

"Egy adapterként közbeiktatott két dugaljal szerelt Fi relé?Hányszor cserélődik meg a fázis nulla a hosszabbítók miatt?"

Gyári bekötési rajzán (igen mellékeltek ilyet a dobozában, mert egy olcsó sz@r tákolmányhoz vettem) érdekes módon azt mutatja,hogy mindegy melyik szálon megy a fázis-nulla SŐT ez fel is cserélődhet és akkor is működik, ezek alapján azt gondolom tök mindegy hogy tekergetem, dugdosom az 1 vagy akár 101 (túlzásokkal) hosszabbítóm csatlakozóját ...

Mivel még írom ezeket a sorokat, így nem próbáltam ki direkt rossz géppel a védelmet, de a teszt gomb (tudom ez csak szimulál) benyomása után érdekes módon lekapcsolt, majd kipróbáltam megfordított csatlakozóval is és láss csodát ott is kioldott...

Ha esetleg megsértettelek ezzel a pár sorral akkor sorry, de a "tákolmány" szó hirtelen kioldotta az agyamon keresztül átfolyó feszültség miatt a Fí relémet... :)

Előzmény: Dolmar__fan (46693)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46715

Ha már ekkora vita kerekedett egy ekkora marhaság, mint a pót védőföldelés körül, egy sokkal fontosabb dolgot nézzen meg mindenki.

Nevezetesen egy vagy kétpólusú nullát bontó.-e a beépített kismegszakítója.

A sima kétpólusú és a nullát is bontó kétpólusú kismegszakító katalógusjelzése is eltér. A sima jelzése 10/2, 16/2, stb. A nullabontós kismegszakítóé: 10/2N, 16/2N, stb. A kettő tipus, a működéséből adódóan nem felcserélhető/felcserélendő egymással. A sima, hagyományos (2P) kétpólusú kismegszakító, kétfázisról üzemelő, pld. fénycsöves világítási hálózatok biztosítására való és nem annyira a nulla (párhuzamos) bontására.

Mint korábban írtam nem közömbös hogy a lakó fázis helyesen van e csatlakoztatva a kemping v egyébb külső betápjára.

Egypólusú kismegszakító esetén könnyen lehet nem a fázis hanem a nulla lesz megszakítva.

A polgár szerel, megszokásból mint otthon, lecsapja az automatát és jön a meglepetés.

Az utólagos fi relé beépítéshez annyi köze a témának hogy azon sem véletlen van a fázis nulla feltüntetve.

Ezt végiggondolva és egy már korábban Fi relével védett hálózatra csatlakozva egy utólag beszerelt Fi relével mi lesz ha a gyári jelölés (fázis -nullája) fordítva lesz bekötve???

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46714

Sziasztok!

Valaki tervez túrát a nyáron Horvát, vagy Görög tengerpartra?

András! Merre lesz a horgásztúra?

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46713

Azért még írjál valami hülyeséget hogy tied legyen az utolsó szó.

pl a lakókocsik földelési rendszeréről.

Nem baj hogy olyan nincs, mert mint mondtam azt a csatlakozó vezetéken keresztül kapod.

De nem számít.

Itt a baj, hogy ezt nem fogod fel.

Mert ha felfognád nem lenne vita.

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46712

Az hogy Te mindent úgy értelmezel  ahogy akarsz az a Te problémád. Most is ugyanazt mondom a Fi relé működik földelés nélkül is.

Mit nem lehet ezen érteni?

Többen leírták mért nem fogod fel.

Kukacos vagy ennyi az egész.

Vagy a felfogó képességeddel van baj.

És mielőtt beleéled magad hogy valaki oktat közel egy idősek vagyunk.

A különbség annyi, hogy nem ragadtam le annál a demagógiánál hogy csak azt szajkózom amit anno tanultam.

Nem úgy mint Te

Nem szóltam bele, hogy minden kempingben kötelezően van érintésvédelmi relé úgyhogy tök felesleges az aggódás.
A védő földelésnek meg semmi köze hozzá.
Az mondta jól aki azt írta hogy a 30mA az a  fázis a nullán átfolyó áram (aminek egyformának kell lenni)
különbségi értéke. ez az a határ ami még nem a halálos kategória.
A leoldása 20-30 msec.)

Előzmény: András1950 (46711)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46711

Több szerénységet az égésed után.Olvasd vissza a 46666 hsz-edet.Ott írtad azt amit most letagadsz.Már négy különböző ember véleményét olvashattad,de még mindig okoskodsz.Kell az érintévédelem a Fi reléhez akkor is ha nem értesz hozzá ! Tudod jól hogy miért,csak gáz lenne elismerni,hogy tévedtél ! A papíroddal meg ne dicsekedj, mert így méginkább ciki,hogy beleszólsz abba,amibe nem kellene.Tedd a fiókba,és ne beszélj róla senkinek.

Előzmény: Dolmar__fan (46704)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46710

Hát úgy értem, hogy, földelt, és túláram védet, kismegszakítóval! Esetleg FI relé!!!

Előzmény: crln (46709)
crln Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46709

Védett hálózat  a kempingben ?.....

Előzmény: Tarzy52 (46708)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46708

Bocs, hogy hozzád kapcsoltam!

Nem akarok vitázni, és kioktatni senkit, az itt nem szokás!

Csak, és kizárólag tanácsot adok, adunk, amivel tudunk segíteni másoknak!

És akkor még annyi észrevételem volna, hogy aki "vadul" annak lehetőleg legyen FI reléje, és hozzá földelőszondája ami össze van kötve a lakó fémvázával is! 

Bár ez ellentmond a "vadulásnak" amikor is nem igen van 220 a közelben!

A kempingekben pedig védett hálózatot kell kapnunk, és csak egy "plusz" védelem a FI relé-nk!

Előzmény: Dolmar__fan (46707)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46707

Csak nehogy most Te kezd el.

Mi az hogy"   mindenhol?"    /ilyet nem írtam/

Nem idézgettem a szabványt,- holott megtehettem volna, hanem leírtam egyszerűsítve szerintem közérthetően.

De közöld, hol nem egyezik az általad idézettel?

Előzmény: Tarzy52 (46706)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46706

Azért ezzel a "mindenhol" földeléssel is vigyázni!

„Ma a nullával egyesített földelő hálózat szabványos. Kiépíteni a hatályos rendelkezések betartásával kell. Egyetlen pontban lehet a földelő hálózat a nullával egyesítve, az első kötési pontban (elosztó-biztosítéktábla) a fogyasztó felé nézve. Itt az egyesítési pontot földelni is illik, hagyományosan szondával. Innen kötelezően külön vezetendő a nulla és a földelés, melyek innentől nem közösíthetők !!!!

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46705

Boldog vagyok, hogy ezidáig nem csapott senkit agyon az áram ! 

Szép napot mindenkinek ! 

h2no

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46704

Na még egyszer és utoljára.

Ki mondott olyant hogy nem kell a földelés?

Kinek milyen tanácsot adtam?

Tarzy is annyit közölt hogy működik földelés nélkül.

(erre boldogan sikongatsz örömödben hogy megerősítettek.)

Nos a földelésnek annyi köze van a dologhoz, hogy a Fi relé ELÖTT a nulla és a védőföld közös potenciálra van hozva.

Így tehát a hibaáram a fázis föld között is megjelenik.

A földelés a testzárlattól véd meg nem az esetleges szivárgó áramtól, ami nem feltétlen jelenik meg az adott készülék burkolatán

Kicsit képezd még magad ebben a témában aztán majd beszélünk.

Addig is kellemes kikapcsolódást, horgászatot kívánok neked.

(Ja és a földelőszondát mindig vidd magaddal mást nem, jó lesz varázspálcának.)))))

András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46703

Köszönöm a szakvéleményt ! Egész eddig ezt ugattam..... Úgyhogy nem kell kioktatni engem annak aki képtelen felfogni ezt az apróságot.Az idő pedig egyre szebb,úgyhogy a jövő héten horgásztúra.A mult héten ott mentem el az ablakod alatt Volt egy kiránulás Dömsöd-Pécs-Siklós-Beremend-Budapest útvonalon.Szia.

Előzmény: Tarzy52 (46701)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46702

...Ja és még egy kérdés...!!!

Mikor lesz már jó idő..??????

Előzmény: András1950 (46700)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46701

Igazad van, a földelés kell...!!! És a FI relé azt is érzékeli, ha azon keresztül bomlik meg a fázis-nulla áram egyensúlya, és lekapcsol!

De a FI relé földelés nélkül is meg tud védeni téged, vagy bárkit az áramütéstől, erre van kitalálva!

A baj az, hogy bár a házakban ki van építve a földelés, de sokan használnak még földelés nélküli konektorokat, hosszabítókat, így megszakad a földelő áramkör!

Az sem "divat", hogy a lámpatestekhez ( csillárok, lakokocsik belső világítása ) nem vezetik oda a földelést!

Egy szó mind száz, jó ha mind a kettő van, és be is van kötve szakszerűen! A delej alattomos, és nagyon veszélyes "játékszer", de fontos része az életünknek!

Előzmény: András1950 (46700)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46700

És tessék mondani,hogyan kapcsolja le a Fi relé a hálózatról a testzárlatos műszaki berendezést,ha nincs kiépítve a védőföldelés rendszere ? Vagy az a jó hogy valaki a családból érintse meg hogy lekapcsoljon.Ugyanis a Fi relé testzárlara nem kacsol le, tehát áram alatt van !

Előzmény: Tarzy52 (46698)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46699

Tévedsz ismét..... A földelés hibájának számos oka lehet.És ha van papírod erről,akkor továbbképzésre kell menned.Bár lehet hogy hiába.....

Előzmény: Dolmar__fan (46696)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46698

Üdv!

Mibe csöppentem...!

Hát írtatok pár glosszát!

Én, egy 1971-ben végzett " Erősáramú Technikus"  aki aztán 15 évet dolgozott a Magyar Televiziónál mint világosító, és fővilágosító, ahol is a különböző helyszineken, a méretlen hálózatokra kapcsoltak rá bennünket a helyi villamos művek szakemberei, az életünk a "FI" reléken múlott, az alábiakkkal értek egyett:

" A FI relét nem érdekli a földelés, sokkal inkább a rajtad áthaladó mA. 

A nevében is ismeretes ( életvédelmi relé), tehát a rajtad áthaladó áramra kapcsol le. Ez 0,2ms idő alatt, 50v-ot meghaladó fezsültség esetén, 30mA.
Így ha van földelés, ha nincs, így is, úgy is, véd a halálos áramütéstől.)

A tesztgomb nem más, mint egy mesterséges hibaáram produkálása a firelében.
A jó firelé akkor is működik, ha nincs földelés!!!!
Pont ez a lényege, hogy hibaáramra kapcsol.

Figyeli a rajta áthaladó áramot, vagyis a a fázison mért áram megegyezik a nullán mért árammal. Ha más irányban 'távozik' az áram, netán rajtad keresztül és ez meghaladja a 30mA-ert akkor 0,2ms alatt lekapcsol.)"

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46697

Ismételten kérlek fejezd be.

Akik elolvassák vagy megértik vagy nem.

Kár tovább ragoznod.

menj ki a friss levegőre, sétálj egy nagyot hallgasd a madarakat

Szép idő van

Előzmény: András1950 (46695)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46696

Milyen tanácsot adtam?

Írd már le.

A lakókocsinak vezetékrendszere van nem földelése és itt kevered a fogalmakat.

Hibás földelésről akkor beszélhetnél ha önálló földelési rendszere lenne.

De miután a foldet a csatlakozón keresztülkapja a foldelési hiba ott léphet(ne) fel

lehet értelmezési hibában szenvedsz.

Előzmény: András1950 (46695)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46695

Tényleg azt sem tudud hogy mi ahibás földelés?Na mégegy indok,hogy miért ne adj tanácsot!

Előzmény: Dolmar__fan (46691)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46694

Aki nem hagyja hogy segítsenek rajta,azon nem is lehet segíteni....

Előzmény: Dolmar__fan (46692)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46693

Téma részemről lezárva.

Egyébként Szakis kolega tákolmánya abszolut marhaság (már bocsánat).

Egy adapterként közbeiktatott két dugaljal szerelt Fi relé?Hányszor cserélődik meg a fázis nulla a hosszabbítók miatt?

Szerelni akkor volna értelme ha a lakókocsit fixen (fázishelyesen csatlakoztatnád a hálózatra.

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46692

Tényleg elég a marhaságaidból.

Két fogalmat mosol össze.

A fí relé működik védő földelés nélkül is.

Remélem ezt nem cáfolod?

A ma meglevő háztartások túlnyomó részében ma sincs Fi relé, csak védőföldelés.

Valamikor NEFHÁ-nak hívták ha éltél akkor. ( aki nem tudná: nullával egyesített földelő hálózat)

Ezt a fogalmat mosod össze mindennel.

Előzmény: András1950 (46690)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46691

Az első számomra értelmezhetetlen dolgot itt írtad: 46618

( A Fi-relé nem kötelező.Ezért nem bukhat meg a vizsgán.A hibás földelés miatt viszont igen.)
Mi az hogy hibás földelés?

Nem csoda hogy ezek után
ilyen kérdés érkezett: 46626

(De a földelés is a csatlakozó konnektoron keresztűl megy nem? nem kell hozzá plusz földelő nyárs!?)
És innen indult a marhaságok sorozata 46628
(Elvileg nem,mert ahogy láttam az alvázhoz van csatlakoztatva a föld vezeték és a kitámasztókon keresztül érintkezik a talajjal.
Mondjuk azt sem sokan csinálják hogy karóval leföldelik a müanyag tappancsra vagy falapra állitott kitámasztók
Hopp jut eszembe én is falapot teszek alá. Mellesleg ha rossz a betáp földje nem ilyenkor szokott a hűtő csavarja csipni.
Mi van akkor ha mondjuk aggregátról vagy inverterről adom a 230 voltot. Azokat is kell földelni egy karóval?)

Újabb gyöngyszem 46629

(Jogszabály írná elő,akkor ezt be is tartanák.Adott esetben a Fi-relé hamis biztonság érzetet is adhat ! Ugyanis a konnektorban lévő védőérintkező,földelési hiba esetén nem tudja a relét lekapcsolni.Abban az esetben,ha jó a földelés,akkor az is megvéd az áramütéstől,relé nélkül is biztonsággal.Ettől függetlenül jó dolog a relé,csak minden csatlakozásnál,a rajta lévő próbagombbal tesztelni kell.Erős párásodás,vagy eső esetén,az érzékeny relék sokszor lekapcsolhatnak !)

erre a hibás magyarázatra kaptam fel a fejem:

Földelési hiba esetén nem tudja a relét lekapcsolni.

Kaptál egy korrekt magyarázatot Hobbyzók kolegától:46637

(A fi relét nem érdekli a földelés, sokkal inkább a rajtad áthaladó mA. Biztosan hallottátok már a mA kifejezést. Ez azt jelenti, hogy mennyi az az érték, aminél a Fi-relé leold.
Javaslom a felszerelését, annál is inkább, mert nem biztos hogy olyan helyen kempingezel, ahol van védelem.
A nevében is ismeretes ( életvédelmi relé), tehát a rajtad áthaladó áramra kapcsol le. Ez 0,2ms idő alatt, 50v-ot meghaladó fezsültség esetén, 30mA.
Így ha van földelés, ha nincs, így is, úgy is, véd a halálos áramütéstől.)

És itt ismét egy jó válasz 46644

(Ez már megbocsáss butaság.
Pont ez a lényege, értsétek meg, hogy hibaáramra kapcsol.
Az elv a következő:
Figyeli a rajta áthaladó áramot, vagyis a a fázison mért áram megegyezik a nullán mért árammal. Ha más irányban 'távozik' az áram, netán rajtad keresztül és ez meghaladja a 30mA-ert akkor 0,2ms alatt lekapcsol.)

És itt megfogtak 46649

(És melyik részben nincs igazam?)---hobbyzók

és innentől fogva mellébeszélsz.

Összemosod a lakó épületet a lakókocsival.
Egy kempingben egy kiépített szabványos hálózatra csatlakozol rá.
Pont úgy viselkedik, mintha a kertedben bedugnál egy hosszabítót, majd abba bedugnál egy rezsót és egy stekklámpát.
Nehogy már elkezd külön földelni őket.

Itt szólaltam meg először lényegében újra összefoglalva Hobbyzók koléga véleményét 46666

Nem szóltam bele, hogy minden kempingben kötelezően van érintésvédelmi relé úgyhogy tök felesleges az aggódás.
Az mondta jól aki azt írta hogy a 30mA az a  fázis a nullán átfolyó áram (aminek egyformának kell lenni)
A leoldása 20-30 msec.)

ezek után kezdtél el mindenféle amatőr marhaságokat belinkelni amiket leszóltam.
De én senkit nem bíztattam semmire.

(a zöldek tőled a kék egyéb kérdés-válasz )

A fekete voltam én.

A szakmai végzettségem másolatát ha kéred priv -ban)

Előzmény: András1950 (46688)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46690

Olvasd el a 46666 os hozzászólásodat !!!!!! Azt Írod: A védőföldelésnek semmi köze hozzá.Na ez itt a gond.Nem is emlékszel rá hogy mit írtál.Ezt cáfoltam meg,és két szakvéleményt is elolvastattam veled,de ez is kevés volt.És raksz még rá,ujra,és ujra A villanyszerelés nem játék ! Ne adj tanácsot senkinek,mert nem értesz hozzá !!!!!!

Előzmény: András1950 (46688)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46689

Üdvözlet Nyakas Jakab És András  és a többiek !

A bódém lógásáról .

Végigjárva vektorábrák  témakörét meghatározva az eredők lelkivilágát ,felkerestem több féle autójavító műhelyt természetesen mindegyik kapott az alkalmon és   szakmája szerint a legjobb megoldást javasolta.

Az első a vonóhorgos :   Cseréljem ki jó pénzért a vonóhorgot. Nem megoldhatatlan ugyanis a levehető a szerkezet a kocsimról. Megrendelik és egy pattintás az egész. 

Második a gumis : Cseréljem nagyobbra a kereket így magasabbra kerül a lakókocsin a vonófej így egy magasságban lesz a szerkezet.

Harmadik : Egyszerűen tegyek valami közbetétet a lakókocsi csatlakozása alá így kiegyenlítődik a magasság különbség.A féket meg utána állítják.

Választani egyszerű lenne . Megnézem melyik melyik a leggyorsabb és a legolcsóbb megoldás. 

Miért is került kb. 10 cm-el lejjebb a lakókocsi ?

-  elfáradt a hordrugó.

A legjobb megoldás a hordrugó javítása. Fel lesz emelve a bódé kiveszik a rugózást, ha szerencsém van lehet rajta állítani, ha nem akkor a megcsinálják. 

A nyárra tervezett lakókocsis kilométerek  közel  2000 , így szükségét látom a hibamegszüntető beavatkozásnak. 

A vészfékezés és a nőnapi kamperolás így elmaradt. A masinám ezennel elfoglalta a javítóműhelyben megérdemelt  helyét.  

Almamellék Mambo Kemping.

A hétvégén fedeztem fel. Szintén egy parasztudvarból kialakított lakókocsis és sátras kemping . Egyszerűen csak kirándulóknak.Aki szereti a dél-Zselic vadvirágos táját annak ideális Pár napos pihenésre baráti összejövetelekre tökéletesen alkalmas . Szép igényes,de  bemenni még nem lehetett zárva van. A közelben több horgásztó a kisvasút ami naponta többször is megy. Nyáron a közeli Szentlászlón van motoros találkozó,  illetve Mozsgón van havonta okö piac. Sasréten van egy gyönyörű vadászház panzióval étteremmel és igazi vadételekkel, húzós az ára,de finom.

Köszönöm a segítségét mindenkinek.

h2no

Előzmény: Nyakas Jakab (46556)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46688

Én tudom,de te?

Előzmény: Dolmar__fan (46687)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46687

Kit biztattam és mire?

Elolvastad a hozzászólásokat az elejétől?

tudod-e egyáltalán hol kapcsolódtál be?

Előzmény: András1950 (46686)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46686

Próbál meg felfogni :ez nagyon komoly dolog ! Ne biztass senkit arra amihez nem értesz.Nem műkedvelőnek való dolog a villanyszerelési tanácsadás !!!!!!

Előzmény: Dolmar__fan (46680)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46685

Csak a kép maradt le...

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46683)
András1950 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46684

Szia Kálmán ! Mint már többször írtam,a Fi relé nagyon szuper dolog.Ám ha kókler köti be,akkor nem ér semmit.Két hivatkozást is betettem,de hiába,mert aki nem érti a lényegét a működésének,annak hiába beszélek.

Előzmény: kanapekamred (46682)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46683

Alternatív megoldás: én meg oda dugom be, ahol szükséges... :-)

Eredetileg campingbe, lakóba ajánlva.

Előzmény: kanapekamred (46682)
kanapekamred Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46682

Szia, András! Én is tettem a garázsba egy áram védőt. Azóta onnan nyírom a füvet, dolgozok bármilyen el. géppel. Jobban érzem magam.

Előzmény: András1950 (46679)
kanapekamred Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46681

Szia Peugeotger! A 12Voltos részét felejtsd el.

Előzmény: -Kugli- (46668)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.09 0 0 46680

Ennél dilettánsabb megfogalmazást még nem olvastam

Előzmény: András1950 (46679)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46679

Lehet ezt is tanulmányozni ! Ha értesz ehhez a témához,akkor meg fogod tudni az igazságot ! Felhívom a figyelmedet a védővezető kifejezésre.http://balazsbau.hu/fi-rele

Előzmény: Dolmar__fan (46677)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46678

Nekem nem kell azt elolvasnom.Hidd el hogy tudom.Talán sokkal jobban mint azt Te gondolod

Előzmény: Dolmar__fan (46677)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46677

Keress rá nyugodtan a Fi relé védő földelés szókapcsolatra.

Olvasgass tovább a témában, és rájössz mekkora baromságokat kever a koléga fogalmilag össze,

Ha így sem érted mi a gond, olvasd el a "nullázás " szó fogalmát.

Előzmény: András1950 (46675)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46676

Nincs kötelező előírás ebben a témában.Pláne akkor ha a kempingeket kötelezi az előírás.Ezek után minek mégegy ? Csak gondot okoz ! De mint írtam nemrég,ez hasznos dolog,csak szakszerűen kell bekötni! Nézd meg ezen a lenti képen azt a kábel végén lógó villásdugót.Azt senki nem mondta meg neki,hogy mire figyeljen mikor bedugja a konnektorba.Mert nagyon nem mindegy hogyan csatlakoztatja.Úgyhoy ne biztassunk senkit szakszerűtlen védelemre.

Előzmény: Nyakas Jakab (46674)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46675

Miféle alapon vennéd el az papírját ? Ne biztass senkit erre a dologra,mert ez nem játék! Azzal nem lehet lezárni a vitát,hogy unom a témát.Tévedtél,és annyi.Én is tévedek sokszor.Értsd meg,hogy rosszat teszel,ha erre biztatsz embereket.

Előzmény: Törölt nick (46673)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46674

Szia András!

Nem akarok nagyon belevakkantani ebbe a téma, mert nagy tapasztalatom nincs benne, bár a FI relé működési elve számomra is tiszta és hasznosságát nem is vitatom. Valamikor én is tanultam ilyenekről a végzettségem okán, ami háztartásigép-szerelő. Igaz annak már közel negyed százada. Én is úgy tudom, mint ahogy itt már más is írta, hogy a kempingeben az áramvételezési helyeken kell lennie FI relének és ezt a kempingekben látom is a dobozokban.

Azt végképp nem értem, hogy mi ez a vizsgán kötelező a FI relé mizéria. Ez szerintem megint egy speciális magyar baromság, mert ha megnézed a külföldről behozott idősebb lakókocsikat, akkor azokban sehol nem találsz FI relét, pedig ezek Európa nyugati felén érvényes forgalmival rendelkező járművek. Az én lakóm Hollandiából lett behozva 2010-ben és forgalomba helyezéskor a kutyát nem érdekelte a FI relé, csak az érintésvédelmi tanúsítvány.

Előzmény: András1950 (46672)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46673

Na ennek a papírját elvenném.

Pont a földelés nélküli, régi lakásokba ajánlott a firelé, ahol nem megoldható a következő felújításig a földelés kiépítése.

Tehát azt állítja, hogyha nincs földelés akkor csesszen halálra az áram, pedig a fi megvédene.

Kedves András1950, ne higgy ilyen irományoknak, csak hallgass a józan észre.

Üdv

ui:szerintem zárd le ezt a témát.

Előzmény: András1950 (46671)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46672

Miután egyre többen csatlakoztok ehhez az életveszélyes ajánláshoz,és ezt mások is elhiszik majd,kérem szépen elolvasni a szakember véleményét is.Ezután mindenki eldötheti hogy szeretne e Fi relét földelés nélkül bekötni !

András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46671
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46670

"Veszélyes" vizekre tévedtél ezzel a kérdéssel:)))

Előzmény: -Kugli- (46668)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46669

Nagyon jó. Mennyiből lehet ezt igy megkreálni?

Előzmény: Szakiss (46667)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46668

Lenne itt egy új dilemmám.

Adott egy 10 literes szabadkifolyású kisboyler. Szerintetek milyen vastag és kb milyen hosszú csövet kellene belehajtogatni,amin a kocsi hűtővize áramlana,hogy érdemben és viszonylag hamar felmelegítse a tiszta vizet egy laza tusoláshoz.

Olyasmi elvre gondolok mint a fűtésnél a hőcserélő.

Ja és gondoltam egy kb 120watt 12Voltos merülőforralót is bekötök,hogy állóhelyben napelemmel melengesse a vizet. A kérdés van e szükség a kocsi vizrendszerét belekötni.

Szakiss Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46667

Jah és ilyen egyszerűen megoldottam:

A konnektorokból már úgy megy tovább a cucc, meg össze kötöttem az alvázzal is...

Előzmény: Dolmar__fan (46666)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46666

A leoldása 20-30 msec.

Előzmény: Szakiss (46665)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46665

Szerintem is zárjuk le a témát.Köszönöm mindenkinek a válaszát.

A lényeg az hogy beszereltem a relét egy kismegszakítóval a teszt gombra tökéletesen működik. Tehát sikerült a teszt, nem murdeltam ki...

Előzmény: Törölt nick (46664)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46664

Az egyéb esetbe akkor sem tartozik bele az amit írtál.(inverter,áramfejlesztő)

"föld felé nem folyhat áram" Inkább felé, mint rajtam keresztül:)

Ha a lakónak az inverter a részét képzi, akkor ugyanúgy be kell kötni a földeléses hálózatba.

Szerintem ezt a témát ne feszegessük tovább, mert már unom. Érintésvédelmi felülvizsgálatokat készítettem régen (10éve), és pár lakókocsiár megmértem.

Igaz hogy a lakókocsit árusítók egy kitöltött jegyzőkönyvet adnak a lakóhoz és a műszaki tartalom nem is egyezik a jegyzőkönyvben leírtakkal. Én is kapta ilyet.

Érdemes egy firelét beszerelni és földelt dugaljakra kicserélni az aljatokat.

Üdv

Előzmény: András1950 (46663)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46663

Nos az egyébb eset az például egy leválasztó trafó.Tudod ez a 230/230 voltos.Most ennek a trafónak a szekunder oldali fogyasztóit miért is kellene leföldelni? De ez vonatkozik az inverterre is. Az erről előállított 230 voltos feszültség akkor sem rázhat meg ha testzárlatos a berendezés,mert a föld felé nem folyhat áram!

Előzmény: Törölt nick (46662)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46662

Az "egyéb eset" sem stimmel, az invertert is, és az áramfejlesztőt is földelni kell.

Az inverternél a földelés össze van kötve a negatívval.

Előzmény: András1950 (46651)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46661

Jól tudod,mert így igaz. De ettől függetlenül a konnektorokat földelni kell. Amikor szivárgó áram kerül egy fémtestre,akkor ez a föld felé folyik,ami azonnal lekapcsolja a Fi relét.Tehát nem a testeden keresztül folyik az áram.

Előzmény: Törölt nick (46660)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46660

Lehet, hogy rosszul értelmezem amit írsz, de nem úgy van, hogy a FI relé az a földeléstől függetlenül akkor kapcsol le, amikor a fázis és a 0 között eltérés mutatkozik? Tehát ami az egyiken be a másikon ki de egy kicsi megy a pici testem felé is akkor már old is.

Előzmény: András1950 (46629)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46659

Pont múlt hétvégén szereltem be a plussz vezetéket a lakó akksi töltéséhez a 7 polusú aljzatba. A vonóhorgom gyári tábláján 50 Kg szerepel max terhelhetőségnek (Peugeot 206 Sw). 

Előzmény: Nyakas Jakab (46658)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46658

Azt nem tudom, hogy ezek az értékek az autógyártók által megadott max terhelhetőségi adatok-e, de valószínűleg igen. Szerintem az optimális súlyt a lakókocsi tömege is befolyásolja, tehát nem biztos, hogy az itt megadott értéknek kell lennie. Nyilván hülyeség lenne egy Predomot 140 kilós orrsúlyra pakolni azért mert egy VW Touareg húzza. :))))

Előzmény: András1950 (46656)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46657

De még akkor is kérdés, hogy a lakókocsi vonófeje terhelhető-e 100-120 kilóval, de általában a vonófej terhelhetőségét a lakókocsi tömegéhez optimalizálja a gyártó.

Előzmény: Nyakas Jakab (46655)
András1950 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46656

Így igaz,egyetértük ebben,de az nyilván befolyásolja a megadott értéket,hogy hány kilós utánfutó van ráakasztva ezekre az autókra.

Előzmény: Nyakas Jakab (46655)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46655

A cikkben 80-120 kg-ot írnak és hozzáteszik, hogy utánfutótól függően. Ezzel nincs is semmi gond, ha az vonóhorog bírja. 100-120 kg általában a termetesebb terepjárók és kisbuszok esetében lehet ideális, szerintem átlagos személyautóknál maradjunk a 60-75 kilónál.

Itt sok autóhoz tartozó adatot megtalálsz. Talán ők is értenek hozzá egy picit.

http://www.caravanclub.co.uk/media/6678669/noseweights-mo.pdf

Előzmény: András1950 (46652)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.08 0 0 46654

Bocsánat, rosszul írtam! 5-7 % az ajánlott, tehát egy 1000 kg-os lakónál a 50-70 kg az ideális. A 30 kg semmiképpen nem jó egy ekkora lakókocsinál.

Előzmény: András1950 (46653)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46653

Akkor a 7-9 százaléknál,egy 1000 kg össztömegű vontatvány nem lehet 30 kiló !

Előzmény: Nyakas Jakab (46650)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46652

Nézd meg ezt ez 80-100 kg ot ír.Ez AL-KÓ.Ők talán értenek hozzá. http://ezermester.hu/cikk-489/Premium_orrkerek

Előzmény: Nyakas Jakab (46650)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46651

Azért kell kiépíteni a földlést is,hogy a test felé szivárgó áram estén aFi relé azonnal kikapcsolja az áramot.Annélkül,hogy azt bárki megfogja,és rajta keresztül oldjon le. Minden 230 voltos dugaljat védőföldel kell ellátni.Kivéve néhány egyébb esetben,mint például inveter,áramfejlesztők stb.

Előzmény: Törölt nick (46649)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46650

Angol oldalakon azt írják, hogy az orrsúlynál elsősorban a lakókocsi gyártója által ajánlott súlyt kell tartani, de figyelembe kell venni azt is, hogy az autó vonóhorgának mekkora a terhelhetősége. Ha nem áll rendelkezésre a gyártó által megadott adat, akkor a lakókocsi megpakolt össztömegének a 7-9%-a az ideális orrsúly, de ebben az esetben is figyelni kell a vonóhorog és a vonófej maximális terhelhetőségére.

Előzmény: András1950 (46636)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46649

És melyik részben nincs igazam?

Előzmény: András1950 (46648)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46648

Ezért írtam,hogy részben igazad van.A relének ez a működési elve.Én nem ezt vitattam.

Előzmény: Törölt nick (46644)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46647

Ezen a videón egy Ford Fiesta-val rángatnak egy, az autó méretéhez képest nagy lakókocsit. Elég élesen szlalomoznak vele, aminek következtben valóban felemelkedik az autó hátulja, de akkor a lakókocsi már az oldalán fekszik. :) Normálisan pakolt lakókocsi éles kanyarban sem fogja emelgetni az autó hátulját, ha csak fel nem borítod a lakót.

http://www.rtl2.de/clips/grip-das-motormagazin/video/1532-landrover-gegen-muli-extremtest-wohnwagen/5809-extremtest-wohnwagen-teil-iv/

Előzmény: -Kugli- (46622)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46646

Nem.A letalpalsos módszert.A földelést azt kösd vissza az alvázra.

Előzmény: Szakiss (46640)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46645

Találtam 1 vezetéket ami elvolt már rohadva, most végig gondolva valszínű az kötötte össze a földet az alvázzal. holnapp erre is rákukkantok. 

Előzmény: -Kugli- (46642)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46644

Ez már megbocsáss butaság.

Pont ez a lényege, értsétek meg, hogy hibaáramra kapcsol.

Az elv a következő:

Figyeli a rajta áthaladó áramot, vagyis a a fázison mért áram megegyezik a nullán mért árammal. Ha más irányban 'távozik' az áram, netán rajtad keresztül és ez meghaladja a 30mA-ert akkor 0,2ms alatt lekapcsol.

Előzmény: András1950 (46639)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46643

Értem. Szóval ez is jó ha van

Előzmény: Törölt nick (46641)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46642

Az már a 78 as eiffellendomban is össze volt kötve. Egy multiméterrel elég megmérned az alváz és a konektor föld kapcsolatát.persze nem kell hozzá áramra kötni a lakót.

Előzmény: Szakiss (46640)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46641

A földelő pálcát azért adják hozzá, hogy a védelem megfelelően működjön.

Most egy rossz példa jön:

Ha villamos hálózatról rossz vasalót használsz és netán megfogod, akkor a Fi-relé lever, mert rajtad keresztül záródik az áramkör.

Ha aggregátorról teszed ugyanezt, akkor nem történik semmi, addig míg mindkét pontját meg nem fogod. Így nem  derül ki a hiba időben. (gyakorlatilag egy rossz vasalót is használhatsz róla anélkül , hogy tudnád, hogy zárlatos)

Ha földszondát leszúrod, akkor már a Fi-relé lekapcsol mielőtt megrázna  az áram.

Előzmény: -Kugli- (46634)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46640

Mármint az alváz+föld összekötést?

Előzmény: András1950 (46638)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46639

Részben van csak igazad ! Földelés,vagy segédföld nélkül nem véd meg semmitől, mert nem működik.Azért van rajta a tesztgomb !

Előzmény: Törölt nick (46637)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46638

Ezt inkább ne csináld meg.

Előzmény: Szakiss (46635)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46637

A fi relét nem érdekli a földelés, sokkal inkább a rajtad áthaladó mA. Biztosan hallottátok már a mA kifejezést. Ez azt jelenti, hogy mennyi az az érték, aminél a Fi-relé leold.

Javaslom a felszerelését, annál is inkább, mert nem biztos hogy olyan helyen kempingezel, ahol van védelem.

Így ha van földelés, ha nincs, így is, úgy is, véd a halálos áramütéstől.

András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46636

A leírásokban kétféle adat található ! Ideálisnak írják azt amit Te is leírtál.Az Al-kó pedig 100kg-ra teszi ezt.Szerintem pedig az éppen összerakott szerelvénytől függ.Az az mind más és más értéken ideális.Én a 60 kilót tartom biztonságosnak.Egyszer a 30 kg körüli vonóhorogterhelés nagy veszélybe sodort.Pici utánfutóra elég lehet ez,de egy komoly lakókocsira nagyon kevés.

Előzmény: -Kugli- (46622)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46635

Akkor ezek szerint a földet rákötöm az alvázra, és a kitámasztó tappancsokkal pedig le is földelem nyárs nélkül, persze ha nem fa kockára talpalok én is :)

Holnap be is szerelem a technikát... ha nem jelentkezem akkor nem sikerült a teszt.

Előzmény: -Kugli- (46628)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46634

Akkor mégis minek adják a pálcát az aggregáthoz,illetve az inverter házon is rajta van a csatlakozás.

Előzmény: András1950 (46632)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46633

Csak azért csodálkoztam,mert anno gondoltam lefutom a köröket magam és akkor már ezzel kezdett a villanyász no meg hogy anno 10 pénz az ára.

Osztottam szoroztam meg az idő meg a stb és odaadtam egy vizsgáztatónak aztán intézze Ő. Neki csak a vizsgadíjat meg 5 rugót kellett adni.

András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46632

Az említett esetekben nincs szükség földelésre.Rázni akkor tud,ha a áramforrás mindkét végét megfogja valaki.Föld felé nem ráz,csak a hálózati áram.

Előzmény: -Kugli- (46628)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46631

Hát sajna hogy ezt nem 5 éve beszélgettük,amikor a sátrat vettem a bódéhoz.

Hagyományos fixre szerelt beakasztóim vannak. Jómagam nem néztem hogy van ilyen is és sehol nem is ajánlották. Amik voltak a sátorhoz,azok meg nem ilyen rudazathoz valók voltak.

Előzmény: speedline (46620)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46630

Jól tudod,ez így igaz.A nyárs(segédföld) akkor kell,ha nincs földelővezeték.

Előzmény: Szakiss (46626)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46629

Jogszabály írná elő,akkor ezt be is tartanák.Adott esetben a Fi-relé hamis biztonság érzetet is adhat ! Ugyanis a konnektorban lévő védőérintkező,földelési hiba esetén nem tudja a relét lekapcsolni.Abban az esetben,ha jó a földelés,akkor az is megvéd az áramütéstől,relé nélkül is biztonsággal.Ettől függetlenül jó dolog a relé,csak minden csatlakozásnál,a rajta lévő próbagombbal tesztelni kell.Erős párásodás,vagy eső esetén,az érzékeny relék sokszor lekapcsolhatnak !

Előzmény: -Kugli- (46624)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46628

Elvileg nem,mert ahogy láttam az alvázhoz van csatlakoztatva a föld vezeték és a kitámasztókon keresztül érintkezik a talajjal.

Mondjuk azt sem sokan csinálják hogy karóval leföldelik a müanyag tappancsra vagy falapra állitott kitámasztókat.

Hopp jut eszembe én is falapot teszek alá. Mellesleg ha rossz a betáp földje nem ilyenkor szokott a hűtő csavarja csipni. 

Mi van akkor ha mondjuk aggregátról vagy inverterről adom a 230 voltot. Azokat is kell földelni egy karóval?

Előzmény: Szakiss (46626)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46627

Ha normális az eladó akkor sok minden benne van ha tróger akkor azt majd a neten külön tudod megvenni.....talán pont tőle.

Azért kurbli,potkerék fellépő valami  nyomáscsökkentő bekötve a helyére esetleg 30-40 éves lakós gázpalack.

Egyébként a hirdetésben általában felsorolják vagy elmondják,aztán lehet neki sugallni és ha nincs akkor alku alap is lehet.

Bár hallottam a nyáron a balatoni kamperoláskor egy sporitól a klubban,hogy az egyik kereskedésben kiválasztotta,megvette a lakóját. Aztán amikor ment érte akkor hiányzott az 5 literes villanyboyler.

Szóvátette és közölték ebben nem is volt, de 15 ezerért azonnal tesznek egyet bele.

Előzmény: céklalé (46621)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46626

De a földelés is a csatlakozó konnektoron keresztűl megy nem? nem kell hozzá plusz földelő nyárs!?

Előzmény: András1950 (46618)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46625

Amit adnak... Nincs olyan hogy "kell" (szerintem), én 400 km távolból húztam haza pótkerék nélkül, kurbli volt hozzá, gázpalackot venni kellett...

-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46624

Biztos nem kötelező?

Itt sokaknak más lehet a tapasztalata. Tudsz valami jogszabályt idézni.

Előzmény: András1950 (46618)
speedline Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46623

Ez eléggé megegyezés kérdése, szerintem.

Azért tekerő vasat, fellépőt, palackot szoktak adni. Aztán, hogy melyik milyen állapotú az más kérdés...

Pótkerék jó ha van az emelő pótolható, tehát célszeű minél több dolgot "kialkudni" :)

-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46622

Nos ott kezdem a véleményformálást,hogy ez egy 2 tengelyes lakó. Nem egészen ugy muzsikál előre hátra billenésnél, mint az egy tengelyes. konkrétan az enyém nem tud egyenletes sulyelosztásnál előre vagy hátra billenni,ugymondom áll a lábán és nincs alatta a mankó kerék.

Amugy mint irtam is nem a sik uton egyenes haladásnál lehet probléma hanem éles ives kanyarban akár kis sebességnél is.  Egy olyan könnyű valagú kocsinál mint a kollégáé.

Amugy itt irták korábban 30-40 kg-os vonófejterhelést. Hát ez is sok dologtól,de főleg autótipustól függ. A filmben látott terepjáró tuti,de egy szimpla normál kocsinál főleg  felső határ közeli vontatható sullynál ez kevés lehet.

Magam részéről ennél többre esküszöm nálam ez kb 50-60 kg.

Mindig a hokedli jut eszembe,amit vizszintesen el lehet tolni,de ha ráül egy ember akkor nem biztos.   

Előzmény: Nyakas Jakab (46554)
céklalé Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46621

Lakókocsinál milyen felszerelést kell kapnom adás- vételnél / pótkerék, kurblivas, emelő/ stb. ???

speedline Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46620

A sátorhoz volt egy darab "gyári "Isabella" klipsz. A belső kéder nekem műanyag és azon végig vinni nagyon könnyű volt a gyári alkatrészt. Viszont van rajta egy reteszelő szerkezet és ha azt átkapcsolatam akkor nagyon rászorult a műanyagra és fixen ott is maradt. Ez nem volt túl praktikus és pl. csavarhúzó kellett a klipsz oldásához.

Ekkor kezdtem el valami más típus keresni. Megnéztem a Brunner-t meg szinte az összes többit amit kempinges boltokban árulnak. Aztán Vácon a Szavatolnál előkerült egy nylon tasakból egy nagy halom SHS klipsz. Minden féle és fajta. Azokból válogattam és így lett a Dorema. Annak az alja teljesen egyenes, tehát nem ez a spéci alakú egy gumi borítás van rajta.

A kép egy német oldalról származik így az EUR ár és ha jól láttam akkor 3 darabra értendő. Vácon azért mindez némileg olcsóbb volt :)

Előzmény: -Kugli- (46617)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46619

Én 14 éve egy helyen vizsgáztatok, de sosem kértek egyszer sem igazolást, sem gázról, sem villanyról.

Előzmény: céklalé (46607)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46618

Szia! A Fi-relé nem kötelező.Ezért nem bukhat meg a vizsgán.A hibás földelés miatt viszont igen.

Előzmény: -Kugli- (46615)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46617

Az a dorémás jól néz ki. Specko csak olyan takaró profilhoz használható mint ami a háttérben van vagy unisex

A másikat azt rá kell huzni vagy ott  helyben beakasztható valahogy.

Nekem eddig csak olyanhoz volt szerencsém amit a sátor aljától kellett végig vonszolni. Nagyon macerás volt ugyhogy ki is dobtam.

Az ár az milyen pénzben értendő? Forintban jól hangzana.

Előzmény: speedline (46586)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46616

Tiedben van már FI relé? Mármint gyárilag.

Előzmény: Törölt nick (46610)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46615

Már három magyar vizsgán ment át a bódém,de még nincs fi relém.  A gáztömörséget meg saját érdekemben nézetem,de arról sem volt még papir.  Elismerem a Fi relé hasznos,meg kellene csak.... Ugy vagyok én ezzel,ha a németnek jó relé nélkül akkor nekem is jó. Szereltessenek a kempingek Fi relét. 

Kb olyan ez mintha egy kocsiba utólag ABS-t szereltetnének.

Előzmény: Szakiss (46608)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46614

Általában ugyis vérszegények az elősátor lámpák. Kicsit fel lehet turbózni a csavarok helyén ha leszereled.

Eddig csak olyat láttam ami átmenő csavaros volt ugyhogy a szekrényeket nézd át hátha abban van.

Egyébként ne add el ha más nem a padláson eláll az a lakó eladásáig. Ja és az omnisztor oldalfalból láttam már olyat,ami zipzárasra volt megcsinálva és akkor tényleg tuti mint az elősátor. Azt nem tudom gyári de jól nézett ki,látszott hogy nem egy házi singerrel varták.

Előzmény: Törölt nick (46592)
céklalé Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46613

Úgy néz ki mindent tudok ! Hogy az éjszakáim hogyan telnek el, nagy kérdés.A haverom azt mondta : öreg

kellett ez neked.Hááát Ő még nem lakott illenbe / igaz én is csak telepítettbe néha/Köszönöm !

Szakiss Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46612

Tudom, eddig nem volt benne, de most be lesz szerelve...  Igaz egy lámpán kívül nincs más 220 benne.

Előzmény: Törölt nick (46610)
András1950 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46611

Mindkét vizsgálat szükséges,de nem kérik mindenhol.Saját érdekedben csináltasd meg.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46610

A Fi-relére nem azért van szükség, hogy a villanyász jólérezze magát. Az a Te biztonságod érdekében kell!

Előzmény: Szakiss (46608)
crln Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46609

Ja, ez az aminek le lett bontva a fél oldala és pótolva van a padlólemeze?

Előzmény: -papirbolt- (46601)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46608

Erre kíváncsi leszek én is mert előtte állok lassan. A gázra halottam olyan megoldást hogy leveszed a flexibilis gázcsövet és nincs benne... Kérdés elhiszi-e a műszakis emberke...

Az érintésvédelmi papírt is megkérdeztem villanyszerelő ismerőstől (állítanak is ki igazolást), kapásból kismegszakító, Fí relé kiépítését kérte/javasolta...

Ha esetleg vmi infó nem stimmel bocs, de kíváncsi vagyok a többiekre is Ők mit mondanak!

céklalé Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46607

A vizsgához nem kell gáztömörségi és elektromos vizsgálat? Valakitől ezt olvastam.

céklalé Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46606

Köszönöm a gyors választ , ha minden igaz vasárnap megyünk megnézni. A sok jó tanácsot megpróbálom

kamatoztatni !!!

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46605

Én ma irattam át az új bódét!

Eredetiség vcizsga: 18500

Forgalmi+törzskönyv: 12000

Vagyonszerzési illeték: 9000

Előzmény: céklalé (46602)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46604

Köszönöm! Igyekeztem. :)

Előzmény: brumilány (46599)
speedline Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46603

Törzskönyv 6000.- forgalmi 6000,- eredetv. 20000,- átírás súly alapján. Kb. 10-20 e között.

műszaki 20-25e között

Előzmény: céklalé (46602)
céklalé Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46602

Kedves Fórumozók ! Gyors segítséget szeretnék kérni. Életem első bódéját venném meg !Úgy néz ki , hogy

minden oké a kicsikével. Sajnos nem tudom, hogy most mi az összes kiadás / törzskönyv , forgalmi,

eredetiség vizsga. átírás /

Műszaki most lenne esedékes , milyen költséggel jár ,ha semmit nem kell javítani. Köszönöm előre is!

-papirbolt- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46601
Előzmény: -papirbolt- (46600)
-papirbolt- Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46600

https://www.youtube.com/watch?v=-J1JYkMSCEs&feature=youtu.be

brumilány Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46599

Soci!

Ez még talán szebb, mint az előző, pedig azt is nagyon szépre csináltad!

Előzmény: Törölt nick (46596)
bazsimoci68 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46598

Üdv Urak! Ha tudtok valakit, aki érdekelne egy lengyel N127-es akkor itt a lehetőség:

http://veteranapro.hu/utanfuto-lakokocsi/37690-n127-lengyel-lakokocsi

BluElite Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46597

nah!!!! Jópofa! :-)

Azokat a Dreher-es akármiket Te raktad fel a felső szekrnyekre? :-)

Előzmény: Törölt nick (46596)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46596

Kész van belül is, úgyhogy hétvégén go..........

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.07 0 0 46595

jaaaa, vagy nannak olyan autódekor matricák, ami átrohadt lemezt ábrázol. :)

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46594)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46594

Régi lyukra ragaszthatsz például LEDlámpát... :-))

Előzmény: Törölt nick (46592)
speedline Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46593

Hát?!

Magát az omnistort én biztosan nem adnám el :)

Ha ilyen súlyú akkor vélhetően nem csak sima fa vagy lemez csavarok tartják, lehet, hogy felső szekrényben stb. ott is vannak az átmenő csavarok végei?!

Ezt csak azért mondom, mert akár így akár úgy van felrakva a nyomait több mint nehéz eltüntetni. (lyukakat feltölteni tömító anyaggal és esetleg valamilyen gyári dekor csík végig a furatoknál amely takar)

Nem lehetne mégis az omnistor elejére / tetjére füleket tenni és abba kapaszkodna az elősátor?!

Előzmény: Törölt nick (46591)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46592

Azért ültettetek bogarat a fülembe!

Asszem leszedem és megsasolom a rögzítéseket. Hátha mégis lejjebb lehet rakni. Mondjuk ez volna a legjobb megoldás csak akkor örökre ott kell, hogy maradjon, mert különben sok lesz a lyuk.

Előzmény: Törölt nick (46591)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46591

Nem szedtem még le, de mivel közel 50 kiló lehet a súlya, erős a gyanum, hogy csak fent van lécváz, ezért került magasra. Ha nem vázba mennek a tartócsavarok, tutira kiszakad a lemezből a súlya miatt. Továbbá nem szívesen fúrkálnám össze az oldalát.

tec1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46590

Éppen azt akartam kérdezni, hogy nem tudod lejjebb rakni az omnisztort?

A kép alapján amit felraktál ide úgy tűnik, hogy van még hely az ajtó felett.

tec1

Előzmény: Törölt nick (46588)
speedline Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46589

Az omnistort nem lehet levenni és lejjebb rakni kb az elősátor lámpa tetejéig?! Akkor a ház lehet, hogy eltakarná a régi felfogatás nyomait, lenne hely az akasztóknak és talán lejtés is lenne?

Előzmény: Törölt nick (46588)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46588

Bocsi, még írtam mikor küldted a képet.

Szóval ezek jónak tűnnek, de van egy pici hibája a dolognak. Ha a vasnak lejtenie kell akár csak 10 centit, akkor a három középső vasból három beleér az omnisztorházba.

Előzmény: speedline (46586)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46587

Húúú ez egyre nehezebb lesz, legalábbis úgy elképzelni, hogy még egyiket sem láttam. :))

Az elsőről nyomj egy linket légyszi. Ha a szavartolnál van ilyen, biztos meg lehet találni a képeik  között.

Előzmény: speedline (46584)
speedline Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46586

Ez egy textil dupla kéderes megoldás és egy sima SHS clips.

Ez pedig a Dorema.

Amit én vettem annak az alja teljesen sík nincs rajta ez a speciális idom. A szürke tekerentyűvel szét lehet szedni és bárhová fel lehet fogatni.

Előzmény: Törölt nick (46583)
tec1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46585

Nekem a Tisza parton egész szezonban fel volt állítva (mivel horgászni járok ezért még októberben is állt) és gond nélkül kibírta. Amit én használok az gyakorlatilag huzatmentes. Annyit teszek pluszban, hogy vagy vihar spaniferrel vagy két erősebb spaniferrel van lefogatva.

A mellettem álló lakókocsi éveken át egy a tieddel azonos típusú omnisztort használt falak nélkül csak erős spaniferekkel lefogatva egész szezonban.

Persze mondjuk az Adria partján a víz felé nézve az első sorban lehet olyan szél ami visz mindent.

tec1

Előzmény: Törölt nick (46582)
speedline Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46584

Még egy ötlet.... :)

A Transporter, Vito stb. kategóriájú kemping autókhoz árulnak oldal sátrakat.

A sátrak behúzója egy dupla csöves műanyag sínbe megy bele aminek a belső átmérője 7mm -es az oldala pedig végig van vágva.

Ehhez kapcsolódik egy másik behúzó amelynek van egy mágneses tartója olyan mint egy hosszú vékony ysák és azt kell a kocsiszekrény oldalához, tetejéhet "ragasztani".

Ha az omnistor szerkezetében lenne olyan fém amin fog a mágnes akkor oda felfogatható lenne ez a rész ehhez kapcsolódna a dupla sín abba egy dupla kéder arra pedig egy SHS clip és abba menne az akasztó horog.

Előzmény: speedline (46580)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46583

Ez jól hangzik, de az omnisztor miatt a behúzó síntől kb 20 centivel lejjebb kerül a rudazat. Nem igazán tudom magam elé képzelni. Tudsz valami képet linkelni?

Előzmény: speedline (46580)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46582

Ez is eszembe jutott már. Az a problémám, hogy nem lehet az omnisztor/sátor kombót huzatmentessé tenni. Én legalábbis nem láttam még olyat. Ismerem a toldalékokat, láttam már többet ahohy ide-oda kötözgettek oldalakat. Nem tartom elég stabilnak és praktikusnak. Továbbá a teteje sem megfelelő merevítés egy nagyobb viharban. Nekem már fújt el szél stabil, erős, merev elősátrat rudazattal együtt. Ha akkor az egy omnisztoros toldott sátor lett volna, hazáig üldözhettem volna a viharban.

Előzmény: tec1 (46579)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46581

Akár a sátorakasztót, akár az omnisztort szerelem távolságtartóval, azt kockáztatom, hogy viharban kiszakad, mert a közdarab jelentősen csökkenti a stabilitást.

A rudazattal még az is gond, ha omnisztor mellett használom, hogy az omnisztor nagyon magasan van. Ha fel is tudnám fölé rakni a rudazatot, az kifelé, lefelé nem hajolhat mert belevág az omnisztor házba. Az meg túl drága ahhoz, hogy próba képpen tönkretegyem.

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46578)
speedline Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46580

Szia Soci!

Nekem az elősátram úgynevezett dupla kéderes, azaz a külső 7mm -es kéder megy a behúzó sínbe a belső kb. 5mm -es kéderre pedig műanyag tappancsokat kell felfogatni. A Szavatolnál tudtam venni Dorema SHS felfogatót és azt teljesen szét lehet szedni és bárhová és a lakókocsi falához viszonyítva akár 90 fokban is fel lehet fogatni a kéderre.

Ebbe a műanyag tappancsaba kell aztán bele akasztani az elősátor rudazat végét. Mivel a rudat meg kell feszíteni ezért szinte midegy, hogy a tappancs minek feszül neki.

Ha esetleg a sátor dupla kéderes akkor ez kivitelezhető lehetne vagy lehet belülről egy plusz kédert varratni legalább azokra a részekre, ahol a felfogatás lenne.

Előzmény: Törölt nick (46577)
tec1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46579

Nem gondoltál arra, hogy az omnisztor oldalait megvásárolva azt használd zárt elősátornak?

Én egy 4,4 méteres omnisztort használok és ha zárt elősátrat szeretnék akkor felteszem az oldalait. Sokkal gyorsabb a felállítása és gond nélkül egyedül tudom felépíteni és elbontani. A másik előny amikor esőben kell felállítani vagy elbontani mert itt a tetőt kell először kinyitni vagy utolsónak bezárni.

tec1

Előzmény: Törölt nick (46564)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46578

20 mm távtartóval felszerelni az omnisztort? Vagy a szépmagyar fölé emelni a rudazat rögzítését? Valamennyivel lejjebbvinni a szépmagyart?

Előzmény: Törölt nick (46577)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46577

Ebben az esetben a tetőre kellene felfúrni. Így is gondot okoz mivel fogom eltüntetni az oldalsó furatokat, nem akarom a tetőt is megfúrni.

Egyébként a sátrat be lehet húzni mert a sín szabadon van, de az omnisztor pont a sátorakasztók síkjába van szerelve, ezért a rudazatot nem lehet rögzíteni.

A lakókocsi két végén lévő rudazat akasztó helye szabad. A tető alatt lévő három viszont el van takarva az omnisztorral. Ha valakinek van ötlkete, hogy lehetne kiváltani őket, akkor szívesen megtartom. Én hiába nézem lövésem sincs, hogy maradhatna mind a kettő? :(

Előzmény: knaus 450 (46571)
Tie Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46576

Előzmény: Ata samurai (46570)
Tie Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46575

Fékeztél már kézifékkel ami hátul fog? 

Naugye. 

Előzmény: Ata samurai (46570)
Tie Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46574

Egy r lemaradt. Hidrós. 

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46572)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46573

Nem felejtettem ki. A hozzászólás első mondatában leírtam.

Előzmény: Ata samurai (46568)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46572

Milyen állatfajta az a "Hidós citroen" ?

Előzmény: Tie (46569)
knaus 450 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46571

Szia Szoci!

Nekem úgy rémlik, hogy valahol láttam egy olyan szerkezetet, ami arra szolgál hogyha nem használom az omnisztort akkor "felnyomhatom" a tetejére a szerkezetet, és akkor máris szabaddá válik a behúzó sin.

Én nem adnám el az omnisztoromat, mert egy nagyon hálás  dolog, ha átutazóban vagy és csak egy napra állsz meg valahol.

Ata samurai Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46570

Nemá. Mindegy, hogy elöl vagy hátul van. Gondolj bele, ha lassítani akarod a féktárcsát az előre csavarja az autót. A helikopternek is mindegy melyik végére teszed a rotort, a gépet akkor is visszafelé csavarja.

Előzmény: Tie (46569)
Tie Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46569

Már amelyiknél. Hidós citroennel ezért álom vontatni, mert először hátra ad teljes féknyomást, amitől leül a segge, aztán előre, és közben csökkenti a terhelés függvényében a hátsó féknyomást. :)

Előzmény: Ata samurai (46568)
Ata samurai Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46568

Kifelejted sztem a a féknél keletkező erőt, mert az emeli az autó hátulját. De igazad van a súlypont magassága is beleszámít valamennyire.

Előzmény: Nyakas Jakab (46562)
brumilány Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46567

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (46566)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46566

250cm széles, 350cm hosszú

Előzmény: brumilány (46565)
brumilány Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46565

Méretet nem írtál!

Előzmény: Törölt nick (46564)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.06 0 0 46564

Sajnos úgy néz ki, hogy meg kell válnom az omnisztoromtól, mert nem tudom tőle felrakni az elősátrat. Márpedig nekünk a sátor fontosabb mint az omnisztor.

Úgyhogy, ha valaki szeretne egy másfél éves, fixre szerelhető, alig használt teljesen újszerű állapotú, marha drága omnisztort olcson, keressen meg bizalommal.

Az új ára a Falleban 200-260-ezer között mozog. Úgy gondolom 100-ezer zseton abszolutt korrekt ajánlat érte.

Szakiss Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46563

Nem mértem, valamennyi "természetes" szellőzése van a garázsnak. Mivel a gyanta sem egészséges dolog így volt plussz szellőztetés és ventilátoros levegő keringtetés/mozgatás is...

Előzmény: Manac ;-) (46559)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46562

Igen lefelé nyomja, de ugyanakkor a fékező autó hátulja pedig emelkedne, tehát a két ellentétes erő találkozik a vonóhorog csatlakozási pontján.

Függ a tömegtől, mert azonos sebességnél minél nagyobb a tömeg, annál nagyobb a mozgási energiája.

Függ a felépítmény magasságától a súlypontja miatt.

Függ attól is, hogy hol van "tengely". Talán nem a legjobb példa, de gondold el azt, hogy egy sífelvonó kabin, ami a teteje felett van felfüggesztve (vegyük úgy hogy ezáltal ott a tengely) fékezéskor előre az elejével felfelé fog elmozdulni. Ha ez a tengely a test közepén lenne, akkor nem igazán mozdulna ki az eleje, se le, sem felfelé.

Előzmény: Ata samurai (46557)
art002 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46561

Szia Ata!

O.K.

Előzmény: Ata samurai (46557)
art002 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46560

Kedves Jakab!

Tökéletesen megfogalmaztad a dolgot.

Ez így igaz. Tök mindegy, hogy hogy áll a vonórúd, a lényeg hogy hány kiló a vonófej. Mármint hogy tényleg 30-40-nel nyomja a kocsit.

Sok kolléga hozzászólt a dologhoz. Nos senkit nem akarok megsérteni, hisz azt hitték hogy segítőkészek, tehát a szándék dícsérendő, de kérek mindenkit, hogy csak azért hogy feltűnjön a neve minden oldalon, kérem baromságot ne közöljön. Ezen az oldalon nem KÖTELEZŐ MINDENHEZ(Látszólag) ÉRTENI, ERGO HOZZÁSZÓLNI. A szerelvény nem terepre készült, tehát nem fog felakadni sehol. Tehát a jelszó a horgon 30-40 kg, és irány a világ.

Üdv.

Ui:

van de nem írom e a nevét, hisz mindenki látja.

Előzmény: Nyakas Jakab (46551)
Manac ;-) Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46559

Szénmonoxid szintet mérted valahogy?

Ezek a szieszta kályhák el vannak látva szénmonoxid szint érzékelőkkel?

A CO nem tréfadolog...

Előzmény: Szakiss (46553)
András1950 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46558

Csak semmi kapkodás ! A lányokat ne vidd bele ebbe az őrült kaszkadőr mutatványba Majd mi addig vigyázunk rájuk:-))))

Előzmény: Törölt nick (46555)
Ata samurai Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46557

Szóval, ha jó a fék a lakón, akkor fékezéskor lefelé nyomja a vonóhorgot. (mondjuk ez szerintem nem függ a tengely magasság tömeg stb-től) 

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46556

Várjuk a tapasztalatokat. Ha ezt az Öveges prof megélhette volna. :))))))

Előzmény: Törölt nick (46555)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46555

Ezennel ünnepélyesen  megfogadom, hogy a hétvégén kontrázok egyet a lakómmal !

Viszem a feleségem az anyóst a nagymamát a lányaimat  a szomszédasszonyt

elvégre nemzetközi nőnap  lesz .

Isten engem úgy segítsen !

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46554

Érdemes megnézni, hogy két ugyan olyan autónak hogyan emelkedik a hátulja, akkor ha lakót, húz, vagy ha nem. Itt látszik, hogy miként hat a vontatmány a vontatóra fékezéskor. Persze lehet azt mondani, hogy a lakó vízszintesen áll. :)

Szakiss Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46553

Szia!

Én télen a garázsban fűtöttem sziesztával amíg építettem a dobozt, volt amikor 3-as fokozaton volt amikor "csak" 1-es fokozaton ment.

Alapból 5-10 fok között mozgott a levegő, ha a legnagyobbon tekert akkor 20-25 fokra is felment (általában nekem ez kellett az üvegszálás műgyanta miatt). Kb 2-2,5 hét alatt fogyott ki a 11 Kg-os palack, néha egész nap üzemelt 3-ason.

Ahhoz hogy minden átmelegedjen reggeltől kellett fűtenem, és nem hideg sugárzott ki a tárgyakból hanem kellemesen langyos meleg.

üdv

Előzmény: HarryMay (46548)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46551

Szerintem ez a következőképpen néz ki egy normálisan pakolt lakókocsi esetében. Fékezésnél a lakókocsi a rá ható mozgási energiájánál fogva arra törekszik, hogy tovább haladjon egyenes vonalban, de ugyanakkor hat rá egy ellentétes hatású erő is a kerekekre ható fékező erő miatt, ezért mivel a tömege a tengely magassága felett helyezkedik el, így a rá ható erők miatt, előrefelé fog bukni fékezéskor és a vonóhorogra fog hatni egy lefelé és egy előre ható erő, aminek egy ferdén lefelé irányuló eredő erőhatás az eredménye.  Ez így lesz akkor is, ha a kissé felfelé áll a lakókocsi eleje.

De szerintem ha megkérjük h2no kollégát, hogy a kedvünkért csináljon egy óvatos fékpróbát, akkor Ő sem fogja azt tapasztani, hogy az autója hátulja megemelkedik.

Előzmény: -Kugli- (46544)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46550

A vontató tapadást a rossz súlyelosztás rontja és nem az, hogy a lakókocsi vízszintesen, vagy éppen kissé előre, vagy hátra dől.

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46546)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46549

András, Nyakas Jakab, Karsar és többiek ! 

Köszönöm a segítséget.

Már megegyeztem egy autószerelő műhellyel. hogy megcsinálják a vonófej emelést .

Március 21-én vagy 15-én indulok a bódéval addigra mindenképpen készen kell

lennie. Nem kerül az egész annyiba,mint amekkora veszély rejlik a hiba

megtartásában, Anyagköltség 4 db közbetét , 4 darab nagyszilárdságú csavar

anyával alátéttel + egy kis munkadíj nem lehet a világ vége. 

h2no

HarryMay Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46548

Sziasztok!

Téli kempingezés iránt érdeklődnénk.

Vannak ilyen irányú tapasztalataitok?

A téli elősátor mennyire szigetel? Milyen idő van ott bent alapból? Szokás oda tenni egy siesta túzhelyet akár?

Mennyi ideig elég egy szabványos 11kg-os gázpalack? Ugye egész nap fúteni kell, mert estére elszökik a meleg...

Lehet úgy téliesíttetni/szigeteltetni a lakót, hogy használható maradjon a vizesblokk, ne fagyjanak el a csöveg, a bojler?

Vagy ilyenkor légtelenített vízrendszerrel, víz nélkül van a lakó végig?

Nagyon megköszönnék minden infót, mert decemberre szeretnénk belevágni a lakókocsis síelésbe.

köszi, szép napot mindenkinek.

András1950 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46547

Minden frissen megpakolt utánfutót,lakókocsit,trélert,meg kell mérni.Van aki képes az utánftó vonófejének felemelésével megsaccolni azt,hogy megfelelő e a suly.Én mérni szoktam.Egyszer ezt elmulasztottam,és majdnem elszálltam a szerelvénnyel.A túlter- helt vonóhorog szétverheti a vonójármű futóművét.Akkor viszont ha kevés a vonóhorogra jutó kilók száma,instabillá teszi a vontató járművet,illetve a komplett szerelvényt.Minnél nagyobb a sebbesség annál nagyobb az esély,hogy megtörténik a baleset.

W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46546

Tulképpen tökmindegy, a lényege az, hogy ha előre dől a lakó az pontannyira nem jó, mintha hátra dől, mert mindenképp a vontató tapadását rontja. :-)

Előzmény: -Kugli- (46545)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46545

Bocsánat nem a lakót hanem az autó hátulját tolja felfelé. Persze ez tényleg sok sok egyéb dologtól is függ.

Előzmény: -Kugli- (46544)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46544

Már ne is haragj meg de szerintem igy sarkosan nem lehet leirni, de mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Egy felfelé álló vonórud fékezéskor igenis felfelé tolja a lakót. Namost kanyarban oldalirányba és szintén felfelé tolva csökken a gumik tapadása. Ez állítólag fizika. Persze évekig meg lehet uszni,de aztán egyszer nem.

Előzmény: Nyakas Jakab (46534)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46543

:-)

Bikkfanyelven igen, de én maradok a saját álláspontomon. :-)

Előzmény: crln (46542)
crln Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46542

Nem lehúzás, csak egyoldalú szerződés módosítás.

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46541)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.05 0 0 46541

Éésss. :-)))

Innen fogva lehúzásra játszik a csóka, azaz a "felejtős" kategória. (én is ugyanezt kaptam) :-)

Előzmény: crln (46535)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46540

Szia!

Azt láttam, hogy többen is ajánlották a közdarab beépítését, ami szerintem is a legkézenfekvőbb megoldás. Egy nagyon fontos dolgot talán nem említett senki ebben az esetben, mégpedig azt, hogy ha ezért a rögzítő csavarokat cserélni kell, akkor csak is az eredeti csavarokkal megegyező szilárdsági csoportba tartozó csavarokat (pl: 8.8, 9.8 stb) szabad használni és ehhez való anyákat. Így elkerülhető a lakókocsi leszakadása a vonófejről.

Előzmény: Törölt nick (46536)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46539

Igazából az, hogy a lakónak a kapcsolási magasság miatt kis mértékben lóg a eleje, vagy a hátulja, az önmagában nem túlzottan veszélyes a közlekedésbiztonság szempontjából. Az én szerelvényemnél a lakó eleje van lejjebb egy picivel. Az igazi veszélyt a helytelen pakolásból eredő rossz súlyelosztás rejti magában, mert az bizony tudja emelgetni az autó elejét, vagy hátulját és egy orrnehéz lakókocsi, bizony még jó fékrendszernél is meg tudja emelni az autó elejét egy vészfékezésnél, annak ellenére, hogy mint Te is írtad a jó fék nagymértékben csökkenti a vonóhorogra ható erőt.

Előzmény: karsar (46537)
András1950 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46538

Szia ! Mérd meg ezen a kapcsolási magasságon a vonófej terhelést,mert az sokat elárul a biztonságos vontatásáról !

Előzmény: Törölt nick (46482)
karsar Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46537

Csatlakoznék hozzád, azaz hogy ez így nem igaz. A lakókocsi képzeletbeli súlypontját össze kell kötni

gondolatban a vonófejjel. Ha ez a vonal vagy vektor felfelé mutat akkor emeli a kocsi hátulját, ha lefelé mutat

akkor lefelé nyomja azt. Ez az elmélet, de a valóság az, hogy a lakókocsinak van saját fékrendszere és nem

a teljes lakókocsi tömege nyomja előre a vonórudat, hanem jóval kevesebb, tehát ezek az erők azért nem emelik fel az autó hátulját

egy normálisan működő fékrendszer esetén. Rossz fék esetén pedig mindegy hogy merre nyomja fel vagy le mert az oldalirányú

erők fellépése a tényleges veszély. Szerintem.

Üdv:

karsar

Előzmény: Nyakas Jakab (46534)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46536

Köszönöm a véleményedet ! 

Két járható  lehetőségem  van a magasság állításnak az  első a kerékcsere. Gumis barátom aki szintén nagyon sokat  lakózott mindent megtesz egy kerékcsere megvalósításához .

Amennyiben nem jön össze egy közbetét beépítése sem lehetetlen . 

A mai napon körbenéztem Kemping ügyben.

Boldogasszonyfán  változatlan feltételek mellett lehet"horgászbódézni" . Működni fog panzió és faház is . Nagyon készülnek a szezonra rend és tisztaság csilli-villi mindenhol. A személyzet éppen próba horgászott kapás volt ,de a  felszolgáló kislány elengedte a "cápát".

A nagyvátyi kemping ( Baranya megye, Szentlőrinc és Szigetvár között félúton)

Még zárva van .

Körülményes az odatalálás a 6-os úton még van egy eligazító tábla, hogy 2 km-re van egy kemping, viszont a faluban csak "jónapotkívánok" után lehet megtalálni a  kistanyát. Történetesen a templom mögött van. 

Csak a kapun néztem be.

Egy régi parasztház van  felújítva a falu végén . A  lakóházak között egy hatalmas udvarból kialakított "családias " kemping. Biztos jó  hangulat lehet ott nyáron. Csendes kis falusi hely -érdekesnek tűnik. Csatlakozókat nem láttam.  A környéken a közelben két város, ha program van akkor érdekes lehet viszont ünnepekre szülinap, baráti összejövetelekre  nagyon alkalmas  hely. 

Március 8-án Almamellék-Sasrét között  nőnapi vonatozás 10:00-kor indulás Almamellékről .

Sasréten kirándulás a hóvirágos erdőbe ebédelni lehet a Sasréti fogadóban drága,de a vadkajájuk finom.  14:30-kor visszaút kisvonattal. Almamellékre. A vasútvonal mellett több horgásztó  is van . Sasréten vendégház Nagyon szép időt ígérnek. Bőszénfán nyitva lesz a Szarvasfarm ott olyan szelídek a szavastehenek, hogy be lehet hozzájuk menni és simogatni lehet az állatokat. Szintén . Panzió és étterem . Aki erre jár látogasson el a Zselic szívébe. Nem csak a nőknek tetszik, hanem a gyerekeknek is . 

Előzmény: -Kugli- (46532)
crln Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46535

Kapott levél...

Subject: Érdeklődés - Fiat Dethleffs Advantage A 7871 3.0 Használt

Hello

Még az eladó. Én vagyok az egyetlen tulajdonosa az  lakóautó.
Vettem neki Magyarországról, még mindig a magyar rendszámot költöztem Sheffield, UK közelmúltban a családom és én szeretnék eladni.
Ez elfut, és ez a kiváló állapotban, nem sérült, nemdohányzó tulajdonos.
Ha úgy dönt, hogy vegye meg tudok rendezni szállítása Magyarországra, és én is hagyom, hogy az 5 napos próbaidoszak.
A szállítási költség benne van az eladási árat.
Fogják szállítani az összes dokumentumot, beleértve a felhasználói kézikönyv és karbantartási az lakóautó és az eredeti gombokat, hogy könnyen a tulajdonosváltás.
Hire Az Egyesült Királyságban a nemzetközi hajózási társaság nagyon népszeru, nagyon megbízható, és gondoskodik az összes papírmunkát.
Hadd tudja, ha egyetért, és adom minden részletet illetoen a szállítási és fizetési.
Ha azt szeretné, hogy hívjon fel, ez a számom:00447404704281.

köszönöm,
Robert

Hello
Still on sale. I am the only owner of the camper.
I bought him from Hungary , still with Hungarian license plate I moved in Sheffield, UK recently with my family and I want to sell it .
It's runs fine and it's in excellent condition, never has been damaged, non smoker owner.
If you decide to buy it I can arrange delivery in Hungary and I can let you for the 5 day trial period.
All transportation cost is included in the sale price
Will be delivered with all the documents including the user manual and maintenance of the camper and the original keys, to make easy the change of ownership.
Hire In the UK the international shipping company is very popular, very trustworthy and takes care of all the paperwork.
Let me know if you agree and I will give all the details regarding the shipping and payment.
If you want to call me,this is my number: 00447404704281.

Thanks
Robert Balazs

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46534

"Összességében nem a lakó hátuljának a felütközése a legrosszabb ebben,hanem az hogy fékezéskor emeli a kocsi hátulját és egy kanyargós részen akár tragédia is lehet."

Ez így szerintem több okból sem igaz. Akkor emelné meg az autó hátulját a lakókocsi, ha a lakó hátulja erősen túlsúlyosra lenne pakolva, (itt ugye nem erről van szó) de akkor sem fékezéskor, hanem akkor, ha belemész valami hepe-hupába. Ahhoz ez a "lógás" nagyon kevés, hogy fékezéskor a lakókocsi súlypontja a hátuljára tevődjön át.

Előzmény: -Kugli- (46532)
András1950 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46533

Szia ! Csak a tiszta sínuszos inverterrel próbálj megoldást keresni,mert a hűtőgép működtetéséhez,csak az alkalmas.

Előzmény: -Kugli- (46531)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46532

Hát ez nem tul szép igy.

Forgalmikban a kapcsolási magasságok össze tartozók.

Szerintem a torziók igen el vannak már fáradva ezen a lakón. Emiatt is alacsony. Ezeknél még lehetett állitani az előfeszitést. Ha nem akkor akár tengelycsere. 70-80 ezer per darab tokkal vonóval kecskeméten.

Kerékcsere segit ha befér még a kerékjárati ivbe. Aztán a háromszög résznél a vonófej alá kell csinálni közbetétet. Az is buktatja előrébb a rudat.

A kocsi horog az tipustól függő,de elvileg egy állítás van azokon amik csavaros befogásúak. Igy a gömb lejjebb kerülhet.

Összességében nem a lakó hátuljának a felütközése a legrosszabb ebben,hanem az hogy fékezéskor emeli a kocsi hátulját és egy kanyargós részen akár tragédia is lehet. 

-Kugli- Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46531

12V-os oldalon és sajna nem tud a helyi autósboltos 30 A-nál erősebbet adni ebből a méretű biztiből.

Tudsz vagy tud valaki 40 amperest.

Közben gyártottam egy specko hosszabítót és müszerrel mérve a hűtő 5,2-5.3 amperrel indul a 230V felöli oldalon.

Valszeg az 1200w induló teljesítmény is kevés lesz. hogy elinduljon a hűtő. Folyamatosan még egy ampert sem használ a hűtő.

Ötlet az inditó áram csökkentésre vagy valami "lenditőkerék stb bármi ötlet.

Mostmár addig nem veszek uj invertert,amig valakinél egy erősebbet ki nem próbálok, mert lassan bemutató terem lehetek az inverterek terén.

Előzmény: Ata samurai (46435)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46530

Gratula szép darab és nagyon jó szörben van.

Amilyen az idő már lehet is avatni az uj bódét.

Előzmény: Törölt nick (46518)
-Kugli- Creative Commons License 2014.03.04 0 0 46529

Bocsi hogy most irok.

Szerintem 160 cm magasan még ha oldalra is vezeted tökéletesen kell müködnie. Ott csak egy bibi lehet,hogy az oldalra döntésben is meg kell maradni az emelkedésnek. Igy nem áll meg az áramlás.

Előzmény: rogues (46442)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46528

Az ára, nem a madárfogós kategória. Viszont a mai világban minden gyanus ahol se cím se telefonszám nincs.

Írj neki levelet és kiderül.

Előzmény: Szakiss (46526)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46527

Köszönöm!

DE:

Soha ne mond, hogy soha.  Ami késik az nem múlik. :)

Előzmény: Tarzy52 (46525)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46526

A lenyúlós hirdetések közé sorolható ez is???

Express:

http://www.expressz.hu/bastei-bastei-wohnwagen-351-ddr-uj-47916413/

Autopark2000 Németország:

http://www.autopark2000.de/PHP/detail.php?ID=808

olyan "furán" egyformák a képek... de lehet csak én képzelem be magamnak...

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46525

Vaú......!!!!!

Ez gyönyörű...gratulálok hozzá!

Ez az a kategória ami nekem sosem lesz.....

Sok jó és felejthetetlen utat kívánok vele!

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46524

Köszönöm Neketek is!

Egy gyermekorvostól vettem, ami már önmagában némi garanciát jelent a minőségre. Legalábbis úgy gondolom, ez a hivatás együtt jár a precizitással.

Mindenből újat vett rá és mindenből a legjobbat. Csupán takarítani nem volt ideje, de ez is érthető a foglakozását tekintve. :)

céklalé Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46523

Hát Soci GRATULÁLOK!! NAGY PENGE a lakód! Használjátok egészséggel.Azt hiszem meg kell találni azt a

pillanatot is amikor rá kell mozdulni .Ez szép volt.

Nem akarok, bocsánat ünneprontó lenni, de néhány oldallal ez előtt olvastam a kereskedésekről , az valami

lesújtó.Főleg mint én első bódés lennék. De sokat tanultam hála a fórumosoknak, köszi.A párom most látta

szegényke beájult. Na hello.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46522

Soci !

Gratulálok, használd erőben egészségben.

h2no

galoscsabus Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46521

Húúú de szép ez a bódé!!!!

A jó üzlethez meg egy nagy gratula....nagyon jó áron vettétek azt gondolom.

Sok örömötök legyen benne!!!! :-)))

hajnali lány Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46520

Gratulálok az új szerzeményhez, sok szép utat kívánok!

W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46519

Tényleg jól néz ki. :-)

Gratula hozzá, és sok- sok cibálást!

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46518

Köszönöm mindenkinekl!

Eredetileg 2005-2008 évjárat közötti Hobby lett volna a libling. Itthon nem lehet kapni ezt a méretet, nyugati árakon számítva pedig nem úsztam volna meg ezt a felszereltséget úttal együtt 3,5 millából sem. Ezt soknaknak tartom!

További elvárások voltak a francia ágy, körülés és, hogy ha lehet, kicsit kisseb legyen mint régi két lakóm, illetve ne legyen több 1200 kilónál. Ezek mind teljesültek és ráadásnak kaptam hozzá móvert, klímát, omnisztort, zárt elősátrat.  A beszerelt extrák a milliós értéket nyaldossák, ennek ellenére úttal együtt megúsztam 2,5-ből. Szerintem ez több mint korrekt vétel volt. :)

Igazából tegnap nem sokat láttam belőle, mert sötétedett és olyan retkes volt, hogy a kosz mindent eltakart. A beszerelt extrákat le tudtam ellenőrizni és azt is éreztem, hogy nagyon egyben van a bódé.

Ma a mosás után derült csak ki igazán, mennyire jó vétel volt. A kosznak néha lehet jótékony hatása, ugyanis tökéletes mértékben konzerválta a lakókocsit. :)) A fényezés kifogástalan, beázás sosem volt, nem recseg, nyikorog semmi, törés, zúzódás, repedés semmi, gumik újak.  Minden működik és semmit nem kell javítani. A mover akkuja rá van kötve a rendszerre, úgyhogy még az autóról se kell áram, minden működik vele. 220-as csatlakozás után pedig indul az okos töltő, egyáltalán nem kell semmivelk foglalkozni.

Kívül nem kell hozzányúlni, de belül még meg kell csinálnom a szőnyegezést és az elmaradhatatlan bútor dizajnt, amit mindegyik bódénál megcsináltam, mert az után összehasonlkíthatatlanul othonosabb, kellemesebb látványt nyújtanak a bútorok.

Így tisztán kicsit jobban néz ki mint tegnap. :)

speedline Creative Commons License 2014.03.03 0 0 46517

Nagy - nagy gratula és sok sikert hozzá! :)

galoscsabus Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46516

Tényleg ott voltak, tényleg volt náluk minden (ami nem, azt küldik) és tényleg egy valag "péntet" hagytam náluk :-))))

Ezen kívül a kiállítás belefért az "elmegy" kategóriába.

Láttunk pár szép bódét (amikről lehet kicsit álmodozni) és pár méregdrága holmit, amikről még álmodoznunk sem érdemes.....

Elbeszélgettünk a Camping Club-os társasággal is, érdekes dolgokat tudtam meg a klubról.

Megettük eddigi 44 évem legsz@rabb lángosát.

Az Utazás kiállításon begyűjtöttünk egy szatyorra való prospektust, hogy legyen miből böngészgetni.

Sőt átnéztünk kicsit "hajtáspajtásékhoz" is, de a bringázás ma sem fogott meg :-)))

Szóval summa summarum, nem bánom, hogy elgurultunk nagyfaluba.

Az új bódéhoz nagy gratula!

Legyen benne sok örömötök.

Ha lehet, akkor egy kis részletesebb bemutatót kérhetnék? :-)

Előzmény: Törölt nick (46464)
KVD Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46515

Végre valami jó hír! Gratulálunk! Remélem a nyáron összefutunk valamelyik kempingben :)

sátortábor Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46514

Gratula. Nagyon szép. Sok szép utat, nyaralást, telelést.

Pibacsi Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46513

Gratulálok hozzá, használjátok egészséggel!!!!

Szakiss Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46512

Szia!

Ha rajta burkolat lehet valahol "letestel", nem a megfelelő helyen szikrázik. Vezeték szigetelése épp?A gyujtó körüli kerámia nincs eltörve? Hirtelen erre gondolok...

Előzmény: Törölt nick (46507)
BluElite Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46511

Na, gratula. Engem is a fene evett meg amikor két és fél hónapig "lakótlanul" voltam.

Majd rakj fel képeket a belsejéről is!

Nem ilyesmi volt a régi is? Vagy rosszul emlékszem?

Szakiss Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46510

Szia Soci!

Szép, használjátok egészséggel!

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46509

Sok sikert a szerzeményhez!

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46508

Szia!

Igen kell. Ugyan olyan ez mint a gyújtógyertya az autónál, mikor meg akarod nézni, hogy van-e szikra, akkor is oda kell a gyertyát érinteni a testhez. Szikra csak két pólus között tud kialakulni.

Előzmény: Törölt nick (46507)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46506

Előzmény: Tarzy52 (46505)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46505

Had lássuk mi is!!!!!

Előzmény: Törölt nick (46504)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46504

Megtörtént!

Mégsem mentem Németországba. Mondjuk miután megtudták, hogy magyarok vagyunk,  hárman eljátszották velem, hogy eladták a kiszemelt példányt, közben pedig médsem, nem is volt sok kedvem kimenni és tőlük vásárolni.   

Megcsörrent a telefonom 2 napja, a kempingmánián feltett hírdetésemre. Ma elmentem és elhoztam.

2005-ös, 460-as  Eifelland Holiday. Nagyon egyben van.

Francia ágy, körülés, melegvíz, zuhanyzó,  mover, padlóklíma, fixre szerelt omnisztor, zárt elősátor.

arpi500 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46503

sziasztok keresek  lengyel 3 személyes lakókocsit ha valaki tud elhagyottat forgalomból kivontat olcsót kérem jelezze email arpi500@freemail.hu 

W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46502

OK. Első körben kapcsolatfelvétel az oldalon, másolat a saját fiókba. Jön a válasz, két verzió...

1. Megyek, megnézem, törzskönyv, papírok, fizetek, elhozom, happy.

2. Levél jön...anglia speditőrnél...stb; normális embernél bukik a mutatvány, éljen nemi életet szülőjével. Nem költöttem egy fillért sem, nem mentem sehova, semmit sem buktam - max a vágyaimat.

De amíg erre nem derül fény, addig "nagyon sürgősen el akarja adni". Tele van a net figyelemfelkeltő cuccokkal, szerintem ez is az, amíg az ellenkezője nem igazolódik.

Előzmény: Törölt nick (46500)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46501

Így igaz! Mind ugyanaz csak a megtekintés helye, a megyék változnak. Okos csalónak képzeli magát. Úgy gondolhatja ha a megye más, úgy nem átlátszóak a képtelen árak.

Előzmény: JENSZI (46498)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46500

Ez azért lehet, mert a rendszer nem veszi be a hírdetést csak ha megad egy magyarországi címet.

Nem beszéltem, levelet kaptam, bemásoltam. Ugyanaz a formátum, mit amivel 2 éve egy személyautónál találkoztam.

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46497)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46499

Ezt most komolyan kérdezed?

56000 angol font egy ilyen darab. Az tesók között is több mint 20 milla. Itt meg 3,5 ért árulják....................

Előzmény: crln (46495)
JENSZI Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46498

Még a hirdetések formátuma is ugyan az,ugyan  attól a szélhámostól származnak !!

Előzmény: Törölt nick (46491)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46497

"Megtekinthető:
Magyarország, Heves megye , Eger"

Nem értem... Ez nem az "angliai speditőrtől elhozható miután kifizetted" tipusú hirdetés. Olcsónak olcsó, de beszéltél vele?

Gruau Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46496

Ebben csak az a csavar hogy küldj pénzt majd soha nem fogod látni.Lakóautót amit Soci belinkelt az a lakóautó kb 8-10 milla közt van a forgalmi értéke.Ilyen átverés volt két éve mikor egy Opel GTX Astrát árultak 1milláért.Elég sokan beugrottak. 

Előzmény: crln (46495)
crln Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46495

Ebben  mi a csavar ?

W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46494

Ne tegyél be több képet - ez kegyetlen rondán áll... :-)

El tudom kézelni, hogy egy kompfelállásnál recseg az alváz - de a kitámasztólábak mindenképpen...

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46493

Keresek, de még nem találtam!

Árulnak Expresen, Apródon is többfélét, de ilyet még nem sikerült találni!

Előzmény: Törölt nick (46486)
KVD Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46492

Azt írja a paraszt, hogy Győrben megtekinthető :) Asszem elég sokat kellene keresgélni az a győri címet...

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46491

3,5 milláért ezt is megvenném szívesen. Még alkudni se alkudnék. :)

Színte az összes expresszes lakóautóhírdetés csalás. Akár lehetne új címe is az újságnak. MADARAT KERESÜNK HÍRDETÉSI PORTÁL

Előzmény: Törölt nick (46490)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46490
Előzmény: Törölt nick (46488)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46489

Köszönöm szépen .

A legelső  és legegyszerűbb megoldásnak  a kerékcsere tűnik .Holnap bemegyek a

gumis barátomhoz ő is lakózik. Biztosan tud segíteni. 

h2no

Előzmény: Törölt nick (46486)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46488

Egy kis érdekesség!

Nemrég valaki linkelt hazai lakóautó hírdetést és nem értette, miért vannak telefonszám nélküli hírdetések. Valószínűnek vélte, hogy átverés, csak értelmetlennek tartotta.

Itt a megfejtés!

Tegnap nézelődtem az expressz lakókocsi rovatában és megláttam ezta csinoska   lakóautót, hihetetlenül olcsó áron. Mivel nem volt telefonszám, írtam neki levelet, hogy érdeklődöm stb.

Még tegnap este megkaptam a választ:

"""""Hello
Még az eladó. Én vagyok az egyetlen tulajdonosa az lakóautó.
Vettem neki Magyarországról, még mindig a magyar rendszámot költöztem Sheffield, UK közelmúltban a családom és én szeretnék eladni.
Ez elfut, és ez a kiváló állapotban, nem sérült, nemdohányzó tulajdonos.
Ha úgy dönt, hogy vegye meg tudok rendezni szállítása Magyarországra, és én is hagyom, hogy az 5 napos próbaidoszak.
A szállítási költség benne van az eladási árat.
Fogják szállítani az összes dokumentumot, beleértve a felhasználói kézikönyv és karbantartási az lakóautó és az eredeti gombokat, hogy könnyen a tulajdonosváltás.
Hire Az Egyesült Királyságban a nemzetközi hajózási társaság nagyon népszeru, nagyon megbízható, és gondoskodik az összes papírmunkát.
Hadd tudja, ha egyetért, és adom minden részletet illetoen a szállítási és fizetési.
Ha azt szeretné, hogy hívjon fel, ez a számom:00447404704281.
köszönöm,
Robert""""""

Ekkor esett le, hogy miről van szó, ugyanis személyautó vásárlásnál már futottam bele ilyesmibe. Szerencsére engem azért elég nehéz átverni, ez a változat már gyerekkoromban sem működött volna. :)))

Arról van szó ebben a játékban, hogy az eladó felajánlja, hogy amnennyiben kifizetik neki előre a jármű vételárát, Ő elintézi egy neves nemzetközi fuvarozó céggel a szállítást, amit természetesen színtén előre egy általa megadott bankszámlára kell utalni. Azt állítja, hogy a szállítás bankszámlájához semmi köze, ő csak a vételárat kéri előre, de küld garanciát a szállítási cég is, miután megérkezik hozzá a pénz. Természetesen ezt az ügymenetet is az eladó viszi végig, nekünk nincs más dolgunk, mint a megjelölt időpontban várni a kamiont.....  (Na meg persze tökön szúrni magunkat, mert megettük ezt az átlátszó átbaszást)

Természetesen a piaci ár harmada negyede az eladási ár, hogy a kellőképpen kapzsi és agyatlan madár ráharapjon a csalira.

Mégegyszer átnézve az expreszt, több hasonlót is láttam. Lehet találni 25 millás lakóbuszt 3 millióért.

Én ebben az egészben csak azt nem értem, hogy vehet részt egy expresshez hasonló hírdetési portál, egyértelmű lehúzásban/csalásban?

-papirbolt- Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46487

A lakókocsi alváz és a kapcsolófej felfogatása  közé kell távtartót tenni,

vagy a vonófej az alváz aljára van csavarozva .

Előzmény: Törölt nick (46479)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46486

Nem is lehet fedelet találni hozzá?

Esetleg valami műanyag lapból kivágni passzentosan és bepattintani?

Előzmény: Tarzy52 (46483)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46485

Hali!

Desedó?

Ormótlan tégladarab. Így is drága az üzemanyag, minek növelni a számlát egy teljesen áramvonal nélküli bódéval? Nem szeretnék magam után húzni egy efféle formát.

A bútorok annyira szögletesek, hogy színte szúrja a szemem. Végtelenül egyszerű, ami egyébként érdem is lehetne, én viszont inkább igénytelenségnek látom. Mellesleg ez a véleményem a Weisbergről is, nemhiába testvérek.

Más volt a régi autódon a vonóhorog kapocsolási magasság?

Szerintem is a jobbik lehetőség a gumicsere. Keress rá nagyobb méretet.

Van még egy lehetőséged de az drágább. Állítható vonóhorgot teszel a vontatóra, kampót cseréltetsz, estleg legyártatsz, egy a lakó kapcsolási magasságának megfelelő új horgot.

Így nem hagynám semmiképp, mert túl azon, hogy leszakíthatod a lakód hátulját, még balesetveszélyes is, ha mindez nagyobb tempónál történik.

BluElite Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46484

Fotók alapján tényleg hátrafelé van billenve, de nem tűnik túl vészesnek..

Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46483

Az eladó két felni!

Előzmény: Tarzy52 (46478)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46482

Még egy kép !

h2no

Előzmény: W124E300TDT4MATIC (46480)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46481

Vonóhorog lejjebb eresztés, ha van lehetőség ( minimális magasság ha jól tudom: 35 cm a föld és a gömb teteje között!

Nagyobb felni, és gumiméret 14"- 15"....a lakokocsin!

( Opel hátsókerekek leengedése....)!!!!

W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46480

Kerékméret növelés?

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 46479

Üdv ! 

Mi a véleményed a Kanaus Deseo-ról.

Úgy általában valaki találkozott vele "élőben " ? 

Kihasználva a szép időt próbakör a bódéval. Nagyon jól fut és az Opel  tényleg

szépen  viszi. A mankókerekemet tavaly  ellopták a szálkai strandon, ezért csak egy

törött kerékkel tudtuk megfordítani . Azért még nagy  a sár. 

Töltök fel két képet látszik mennyire lóg le a bódé hátulja, valami véleményt kérek 

róla,mert nekem nem nagyon tetszik

Esetleg valami megoldás a süllyeszt

ésre. A pakolási stratégia kizárva így is minden elől

van. 

Köszönöm . 

h2no

Előzmény: Törölt nick (46477)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46478

Üdv!

Van két eladó használt alufelnim! 5.5Jx13" H2, 4x100 osztókör, ET18, középfurat 58 mm!

Itt megtekinthetők!

Szállítás megbeszélhető bizonyos területekre.

http://aprod.hu/hirdetes/rial-13-alufelni-ID1Vj1t.html

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46477

Eszembe nem jutott, hogy valaki 23 db diósdit vegyen. Viszont az olcsó diaósdinál általában nem mondja senki, hogy nem ér egy kanyit sem, a jó és  új lakóautóra meg mindenki azt mondja, drága.

Csupán az ár/érték arányt próbáltam más megvilágításba helyezni. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam?

Előzmény: Törölt nick (46476)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46476

Szevasz ! 

Nem gondolod , hogy 23 darab diósdit veszek, hogy egyet összerakjak belőle.... 

Jót jó áron nézegelődni kell sokat majd csak beugrik valami jó egyszer talán ! 

Előzmény: Törölt nick (46473)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46475

Szevasz ! 

A Knaus Deseo 400 LKK ( egy tengelyes kivitelben ( Hollakós- Nagy Józsi által felszerelve 2,2-2,5 millió forint köröl . 

Weinsberg 400 LK 3,5 millió + még a cuccok potom 440 ezer az elősátor meg a többi.

Nem nagyon érdeltek az árak körülnéztem oszt jónapot . Tudom sokaknak nem jön

be a Knaus Deseo, de megnézem élőben ,mert ha jó áron van  akkor megvehető. 6 év

garancia azért nem semmi, könnyű variálható és kényelmesnek tűnik. De még

nézegelődök ezerrel .

Előzmény: Törölt nick (46474)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46474

Mi volt a 3,5 millás lakókocsi és mekkora?

Előzmény: Törölt nick (46470)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46473

Horrorisztikus?

Nézőpont kérdése. Ha megnézzük miket árulnak Diósdon 800000-1 millió között, már nem is tűnik drágának egy vadi új 23 millás lakóautó. A kulönbség nem csupán 23-szoros, hanem minimum 50-szeres. Az persze egy másik történet, kinek mennyi a zseton.

Előzmény: Szakiss (46471)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46472

Még nincs! :(

Előzmény: Tarzy52 (46468)
Szakiss Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46471

Szia!

Annyi pénzért  mit várhatunk el, már nem futotta övekre!!!

Kormány legalább volt benne????

Mi 3-4 éve voltunk, amikor még együtt volt a hajókkal (akkor azokat néztük, ahhoz vásároltunk motyót), de tetszett pár lakó is...Már akkor is voltak horrorisztikus árak...

Előzmény: Törölt nick (46470)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.01 0 0 46470

Üdv !

Tegnap végigjártam a Karaván kiállítást.

Tátogtam rendesen. Vegyes érzelmek.

Szép és drága lakóautók 23 milla volt a legolcsóbb .

Lakókocsik 3,5-től fölfelé a csillagos égig.

Lakóbuszok. Egy irodabusz,szerintem igénytelen.

Egy  95 millás lakóbusz,melyet végül is nem vettem meg,mert nem adták hozzá a kisautót ,mellyel be lehet állni a hátsó részbe. Kell-e hozzá autóbusz vezetői jogosítvány meg PÁV. II. D meg autóbuszvezetői vizsga? Hm az se biztos hányan utazhatnak benne, mert a biztonsági övek nincsenek kiépítve stb. 

Szakiss Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46469

Már készül külhonba vásárolni és már akcentussal beszél :)

Előzmény: Tarzy52 (46468)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46468

"Neked csak péntet kell vinni"

Ez valami új lakokocsis fizetőeszköz?

De félre a tréfát, megvan már az új lakó?

Előzmény: Törölt nick (46464)
tclar Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46467

Pontosabban 60A-rel INDUL. Menni megy 6A-rel.Keress rá a hozzászólásaimra.Üdv

Előzmény: tclar (46466)
tclar Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46466

Nekem az 55W-os kompresszoros csak 60A-es biztivel megy....Számolhatsz.Üdv

Előzmény: -Kugli- (46434)
Szakiss Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46465

" bódé aljára rakható takaró, hogy ne fújjon be a szél az elősátorba" 

Az hiányzott nekem is, de ponyvából meglehet csinálni, lemértem összevarrtam,szegecseltem (patent rész).

És lehet olcsóbban kijött...

Ez lett belőle:

Előzmény: galoscsabus (46463)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46464

A kempingvilágosok ott vannak. Náluk minden van, Neked csak péntet kell vinni. :)

Előzmény: galoscsabus (46463)
galoscsabus Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46463

Vasárnap jól megnézem és majd beszámolok.... :-))

Tényleg, a kiállításon lehet vásárolni is? Esetleg szoktak lenni akciók?

Arra gondolok, hogy a felújítandó vízellátásomhoz vajh kedvezményes áron be tudom szerezni a szükséges kellékeket?

Tartály, átfolyós 220-as melegítő, szivattyú, no meg elősátor alá szőnyeg, a bódé aljára rakható takaró, hogy ne fújjon be a szél az elősátorba, stb...

Meg egy pár apróság, ami a feleség szerint "elengedhetetlen"..... :-)))

Előzmény: Szakiss (46461)
hajnali lány Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46462

Köszönöm! Magam is úgy látom, hogy a hűvösnek mondott északiak kedvesek és érdeklődőek. Pláne kisvárosban.

Egy hátránya van csak Svédországnak: itt csak májusban kezdődik a lakóautós szezon, de szeptember végén, október elején már véget is ér. 

Előzmény: galoscsabus (46460)
Szakiss Creative Commons License 2014.02.28 0 0 46461

Mi újság a Karaván Szalonon?

Lesz akkor egyesületi Lakóautó vásárolva??? :)

galoscsabus Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46460

Nagyon jó volt olvasni!!!

De a blog többi írását is.

15 éve jártam Svédországban egy kora januári vadászaton.

Meglepődtem, hogy milyen kedvesen fogadtak minket a "hűvös" északiak.

Igaz a helyi állatorvos vendégei voltunk és erről az egész kisváros tudhatott, mert időnként idegen házakba is beinvitáltak minket egy glögre, vagy egy kis pálinkára.

Ami feltűnt, a kerítések és függönyök hiánya.

De talán az jelzi a korlátlan szabadságot :-)

Előzmény: hajnali lány (46456)
kanapekamred Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46459

szuper.

Pibacsi Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46458

Ez az legyen egy kicsit kreatív az ember....nem ördögtől való dolgok ezek, egy kis barkács hajlam kell, és máris működik a dolog..

Előzmény: Tarzy52 (46455)
hajnali lány Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46457

Hehe, most látom, mit írtam. A mondat természetesen így néz ki: 

Mi általában kevés időt töltünk egy helyen, így a lakóautós megoldás (Fiat Bürstner) a legegyszerűbb számunkra.

hajnali lány Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46456

Sziasztok!

Tavaly csöppentem bele a lakóautós életbe a barátom révén, azóta már én is megtanultam egyet s mást a "szakmáról". A szezonban igyekszünk minden szabadidőt kihasználni, hogy néhány napra, vagy akár egy hónapra kiruccanjunk. Számomra lenyűgöző a lakóautós nyaralással járó szabadság! Svédország különösen előnyös ebből a szempontból: nem kötelező kempingezni, bárhol lehet éjszakázni az autóval. Mi általában kevés időt töltünk egy helyen, így a lakókocsis megoldás (Fiat Bürstner) a legegyszerűbb számunkra. Érkezés után pár perccel már a napernyő alatt kortyolhatjuk a sört. :)

A tavalyi utazásoktól is írtam a blogomban, ha érdekel Benneteket, nézzetek be: 

http://sundsvallzsofi.blogspot.se/search/label/lak%C3%B3aut%C3%B3 

Tarzy52 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46455

Szia Pibacsi!

Pontosan erre gondoltam Én is, a szelep már megvan, csak egy kicsit jobb idő kell, és már szerelem is befelé!

Az Angol lakós bolylerem 220-as villamos fűtése is már 80%-ban megvan, csak össze kell rakni a lakóban! 800W-os fűtőtest beépítve, az érzékelők felfogatása megoldva a tartályon!

Előzmény: Pibacsi (46454)
Pibacsi Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46454

Én egy WC tartály szelepet építettem be a vizes kannába.....kb, egytizedébe kerül a belinkelt megoldásnál, és pontosan ugyanazt a célt szolgálja, és ugyan úgy működik.....

Ja.....és nem ilyen lengő bólyásat, hanem a felúszós típusút....

Egy ilyet:

http://szerelvenybolt.superwebaruhaz.hu/alcaplast-12-quot-wc-tartaly-tolto-szelep-t123502

Előzmény: Tarzy52 (46452)
kanapekamred Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46453

Igen ez így van a gyári lakókban. Itt jelen esetben buherálásról van szó.

Előzmény: Nyakas Jakab (46446)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46452

Kösz az információt!

Én valószínűleg az általam belinkelthez hasonlót fogok beépíteni, csak olcsóbban!

"Rossz" a hasonlat neve, de az pontosan úgy működik mint egy WC öblítőtartály!

Előzmény: karsar (46449)
crln Creative Commons License 2014.02.27 0 0 46451

hihi...

egy évet szenvedtem eddig , de nincs magas tetős, sima diesel vagy TD, 9 személyes, hosszított szgk :-)

Előzmény: Törölt nick (46443)
Toto001 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46450

elég elszomorító lehet a helyzet.

Én ugyan nem ebben ez árban kerestem 3 éve, de.... pozitív volt a meglepetés.

Akkoriban már olvastam fórumot, talán kérdeztem is.

Lényeg a lényeg, csere, plusz ráfizetés lett a vége. Lakókocsipark, Tünde, hozott egy lakót (ami most 32 éves) amibe nem tudtam belekötni. Mai napig nem ázik, minden tökéletesen működik, imádjuk, szeretjük.

Házhoz hozta, enyémet vitte, stb...

karsar Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46449

Szia!

Semmi ilyen nincs a lakókocsiban!

A lakó oldalán van egy csatlakozó, ahol egy víztömlős gyors csatlakozó van.

Ez egy sarokszelepen keresztül egy nyomásszabályzóra csatlakozik ami kb. 1,5 bar nyomásra

állítja be a nyomást. Külső betáplálás esetén egy golyós csappal kiiktatom a tartályt és a szivattyút.

A rendszerben egy shurflo szivattyú van, ami kb ugyanekkora nyomást tud biztosítani.

Ennyi a rendszer, tehát a tartály nincs kapcsolatban a külső vízkörrel.

Üdv:

karsar

Előzmény: Tarzy52 (46436)
mtunde2 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46448

Köszönöm szépen! 

Előzmény: Szakiss (46445)
Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46447

Van abban sok igazság, amit leírtál, de azért vannak még rendes emberek ebben az országban és nem mindenki inkorrekt. Sajnos nagyon jellemző az, hogy hülyének nézik az eladók a vevőjelölteket, erről már sokszor írtunk itt.

Én a helyedben kimennék Hollandiába, beülnék egy koffeeshopba, elpöffentenék egy gandzsát, aztán vidáman végigjárnák egy pár kereskedést és válogatnék a lakók között. :)))

Nyakas Jakab Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46446

"A füst elvezető kéménynek függőlegesnek kell lennie, mert a forró égéstermék felfelé áramlik. (kémény huzat) Ha ez vízszintes, akkor az áramlás leáll, és az égéstermék bent marad a lakótérben. Megöli a lakót. Peugeotger Barátomnál a friss levegő cső vízszintes, amin a kazán az égéshez kapja a levegőt."

Hát az nagyon meglepő lenne, ha egy lakókocsi konvektornál az égéstermék bekerülne a lakótérbe, ugyanis ezek úgy vannak kialakítva, hogy a kocsiszekrényen kívülről kapja az égéshez a levegőt és oda is távozik a füstgáz az égéstér pedig teljesen elkülönül a lakótértől. (persze ha szakszerűen van beszerel) Ha nincs huzat, akkor max elalszik a kályha, vagy ha netán visszaáramlana a füstgáz akkor is vagy a lakókocsi alatt távozik, ahonnan pl a Truma kályhák kapják a levegőt, vagy az általad friss levegő csőnek nevezett csövön áramlik ki a szabadba.

Előzmény: kanapekamred (46440)
Szakiss Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46445

Szia!

Most tudtam megnézni, az eddigi mérethez még hozzámegy 50-50 cm, földtől földig.

Előzmény: mtunde2 (46408)
kanapekamred Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46444

Itt van egy, ez szereti oldalt is.

truma.com/hu/hu/heating/trumatic-e-4000-e-4000-a.php,

http://www.jofogas.hu/pest/Allofutes_lakoautohoz__Trumatic_E_4000_13489291.htm?ma=1

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46443

Mai magyar valóság!

JÓ "hazafi" lévén, gondoltam futok itthon még egy kört, inkább itthon költöm el a pénzem mint Németországban.

Előtte telefonon érdeklődtem, ma megnéztem ezt a lakókocsit. Tulaj elmondta, hogy a bal hátuljával nekitolattak egy kerítésnek, de javítva van. Ha nem mondja észre sem veszem a fotókon. A hátulja nem is volt ronda, na de az oldala, amit mellesleg nem említett. Bal hátul az oldala 4 db foltból volt összerakva, padlótól a tetejéig. Valami szilikonos szarral összeragacsozva és a foltok találkozásánál, végig ragaszta, autósboltokban kapható öntapadós krómos díszcsikkal, amolyan igazi zsöguli tuning módon. A lemezek ki-be mozogtak, mert arra már nem futotta, hogy a nikecelhez hozzáragasszák.

Mellesleg ettől az eladótól már egy hónapja kértem képeket azokról a helyekről, amik a hírdetésben nem látszanak. Persze, hogy nem küldött, de legalább felemelte az árat, ugyanis egy hónapja még 70-ezter forinttal oölcsóbban volt a használtautón.

Elmagyaráztam neki, hogy jó lenne máshogy hírdetni, minek raboljuk egymás idejét, merthogy nincs az a idióta aki 2,4 millióért egy tódott-fódott taligát akar venni.

Közelben volt a karavándor, bnéztem oda is. Kevés lakókocsi, rondák, nehezek, öregek, jó drágán.

Ez után mivel útba esett, bementem a diósdi angolosokhoz. Tulaj előzékenyen elém jött, érdeklődött tud-e segíteni. Mondom, fiatalabb jó állapotú lakókocsit keresek. Már fél úton láttam, hogy itt nem lesz üzlet, nem írom le, hogy néztek ki, csak arról a háromról beszélek amit megnéztem, azt lehet felszorozni a többire.

Oda vezet az elsőhöz.

Látom, hogy kopott csónakteteje van. Mondom: Én úgy tudom, ezek már nem igazán fiatalok. Válasz: Á dehogynem, még ma is gyártják őket. Kicsit elhúztam a számat.....más nincs?

Beinvitál egy másikba. Végigmentem, de már a felénél tengeri betegséget kaptam, úgy hullámzott a padló. Nemhogy a lécváz, de talán még a nikecel sem volt benne, úgy szét lehetett rohadva. Kérdem mi van ezzel? Azt mondja, ott mindig ki van járva kicsit. Minden lakókocsi ilyen.

Megyünk a harmadikhoz. Belépek, fasza doghos szag - mellesleg az volt az előbbinél is- megmozgatom középen a plafont, kb 10 centit tudtam oda-vissza mozgatni. Emberre ránézek..................csend. Szerintem rájött, a hülyék a másik faluban laknak.

Mondom neki, tudom, hogy sok lakót hord be. Nem lehetne vele koóperálni? Én kinézem mit akarok Angliából, ő kimegy, behozza én meg fizetek. Erre felvilágosít, hogy ő nem foglalkozik ilyesmivel, mert amig egy drágábbat eléad, addig 15-20 az udvaron álló ótvaros, szétrohadt, büdös, öreg szart elad. Előbbi jelzők természetesen az enyémek.

És ez is az én megjegyzésem: Hülye magyar viszi tizesével, mert Qrva olcsó, meg felszerelt, meg angol, meg a külső műanyagon nem látszik, hogy nincs belseje, meg különben is hülye mert magyar, ez való neki. Mert a nem így lenne, nem állna az udvaron vagy 20 darab roncstelepre való szar.

Angolosan távoztam.

Következő célpont egy 2007-es Eifelland, a képeken nagyon jól néz ki.

Telefonban elmondták, nem MOnoron van, hanem az Űllői út 730-ban. Ennek nagyon örültem, mert nem kell messzire menni, a nulláson hazafelé majdnem útba esik. Elmentem a cím mellett kétszer, mert nem láttam a kereskedést. Aztán harmadszorra egy építkezésen megláttam egy lakókocsit. Befordultam és közelebbről felismertem az Eifellandot. Állt még mellette 2 másik pusztulat, úgy 40 és a halál között lehettek.Hatalmas gödrök és földhegyek, valami hatalmas épület épülhet az autópiac helyett. És ez még mind rendben is volna DE: Mikor lelassítottam, akkor láttam, hogy cigányok rohangálnak ide oda, bezérták a kaput, beszaladtak a lakókocsiba és magukra zárták az ajtót.

Ezekután kiderült, hogy román segédmunklás cigócsalád lakik a bódéban és dolgoznak az építkezésen amig el nem adják. Gondolom nem szívesen költöznének ki, azért zárták magukra az ajtót.

És ez még mindig 2 millió feletti kategória.

Mentem 150 kilómétert és rohadtul morcos vagyok. Nem elég, hogy nincs választék, de ráadásul mindenki hülyének néz, palira akar venni.

Ezek után nem foglalkozom többet a magyar piaccal. Viszem a pénzem nyugatra és egyáltalán nem lesz lelkifurdalásom, hogy nem egy hazám fiának növelem a bevételét.

Az emberek is ugyanolyan inkorrektek mint a politika. Ilyen ez az egész kurva ország, nem érdemli, hogy itt költekezzünk.

rogues Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46442

én ezt a kályhát használtam 18 télen át,mármint a fiamma newmatic 3000,de ott  a fal mellet volt közvetlen és rögtön kiment a cső és ott lett rátéve egy hosszabító felfelé.most viszont új buszt építek ,ide középre kerülne,kap egy magasítást 10cm,és oldalt vágun k neki lyukat,ez így ok,.eme képek láttán ami,persze nem ehhez a kályhához való,de majdnem ugyanilyen,gondolkodtam hogy elég lenne oldalt is kivinni,olyan 160 magasan,ez szerintem nem szabálytalan,

ez egy trumatic s2000 magyar nyelvű pdf-ből van

Előzmény: -Kugli- (46433)
W124E300TDT4MATIC Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46441

Ez a wordbeszúrás a mumusa a zindexnek... :-(

Előzmény: kanapekamred (46440)
kanapekamred Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46440

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

A füst elvezető kéménynek függőlegesnek kell lennie, mert a forró égéstermék felfelé áramlik. (kémény huzat) Ha ez vízszintes, akkor az áramlás leáll, és az égéstermék bent marad a lakótérben. Megöli a lakót. Peugeotger Barátomnál a friss levegő cső vízszintes, amin a kazán az égéshez kapja a levegőt. Ezért is jöttek elő belőle reggel a barátai élve.

crln Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46439

Tclark írta itt régebben... neki a 2000W-os házi építésű bírta el..

kanapekamred Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46438

oldalkivezetést próbaképp akkor tesztelni kell.

Macskával.

Előzmény: Ata samurai (46432)
kanapekamred Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46437

Egerszalókon végső non stop használata is volt,mivel benne laktak barátok. Jól vizsgázott sőt

Reggel élve jöttek elő a lakóból.

Előzmény: Ata samurai (46432)
Tarzy52 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46436

Szia!

Akkor neked van beépítve ilyen, vagy ehhez hasonló szerkezet a lakokocsidba?

http://www.exis.hu/lakokocsi_felszereles/Automata%20vízfeltöltő%20csap-2832.html

Előzmény: karsar (46424)
Ata samurai Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46435

A 30A melyik oldalon van? 12 vagy a 220V-on?

-Kugli- Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46434

Üdv Mindenkinek!

Valaki használt már normál kompresszoros hűtőt inverteren keresztül. mekkorával tudta üzemeltetni. Van e tapasztalata vaduláskor napelemmel használva.

Sajna már a második invertert vettem ami nem birja el. 600/1200 wattos az inverter és a 30 A-es biztit azonnal leveri,amikor meg indul a hűtő.

Maga a hűtő alapban 110 wattos. Azt egyszerüen nem tudom megmérni mekkora az inditó árama a hűtőnek.

Köszi a tanácsokat.

-Kugli- Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46433

Hasonló olasz kályhát építettem be a buszomba. Nem padlókivágásos. Jómagam tetőkéményesre építettem,mert igen komoly hő jön rajta. A levegő bevezetéshez oldalt kapott szellőzést.

Vettem egy truma tetőkéményt kb 6  ezer a lakókocsiparknál vettem duplacsőves gége kéménycsőt.

A konvektort kb 10 centire feljebb kellett rakni mert a hideg levegő és persze az esetleges gázszivárgás miatt kellett neki lejtés igy jó a huzata.

Valentin hétvégén Egerszalókon végső non stop használata is volt,mivel benne laktak barátok.

Jól vizsgázott sőt korábban azt is kipróbáltam,hogy menet közben bekapcsoltam. Nem fujta el a szél még 120-as tempónál sem. Szerintem ha gyárilag kéményes volt akkor ugy is csináld meg. Persze ha meg tudod oldani az oldalkivezetést próbaképp akkor tesztelni kell. Egy biztos mindenképp meredek emelkedést kell prezentálni a kéménynek és a hideg levegő bejutásnak is, hogy kihuzzon a meleg,mert ha csökken a huzat akkor nem biztos hogy égni fog rendesen. 

Előzmény: rogues (46419)
Ata samurai Creative Commons License 2014.02.26 0 0 46432

Keresd meg a gyári leírást, mert pl. abban benne van, hogy ezt a készüléket milyen kéménnyel kell szellőztetni. Valószínűleg benne van a min. hossz, a min magasságkülönbség és hogy kivezethető-e egyáltalán oldalra vagy csak felfelé. Megkeresed a típustáblát, aztán gugli a barátod.

Előzmény: rogues (46427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!