Eltűnt a hírdetési oldalakról egy lakókocsi . Tisztelettel kérem a Fórumozókat ne keressék. Megvettem!
Életem első lakója, húsz éves álom. Nyakas Jakab úr önzetlen minőségi ellenőrzése mellett.Külön köszönöm neki. És mindenkinek akik jó tanácsokkal segítettek !
Őszinte részvétem! Ezekszerint ezért állt olyan furán a bódéd?
Csak egy ötlet: Hívd fel a Szavatolt. 2 hete jártam náluk, legalább harminc öreg lakókocsi áll a telepen. Szerintem többségük bontásra vár. Talán lesz szerencséd.
Kb ez volt a lényeg az analóg korban is. Ahol volt jel ott volt vétel, ahol nem, ott meg nem.
Csakhogy a digitális technika egy korszerűbb valami, ezért azt gondolná az ember, megszűntek a régi problémák. Ezekszerint ez csak álom volt és ezentúl is vehetünk dróthálót, minnél nagyobbat és szerelgethetünk, vagy bevállalunk egy mutatós ufót, oszt vagy a tv-t nézzük vagy egymást. :(((
1. Csakis az számít, hogy milyen MAGASRA rakod az antennát.
2. Mindegyikban egy ócska kis drótdarab veszi a jelet. :D
Ja és egy harmadik: Az erősítős antennákhoz fontos a tápfesz amit nem minden TV ad ki az antennabemenetén. Oda kell saját táp.
Ha megnézitek a MindigTV honlapján a lefedettséget ott valahol alul/hátul/kisbetűvel írják, hogy 9méter (!) magasan mérve.
A tapasztalat, hogy pár 10 méter, 1-2 parcella eltéréssel nagyot változik a vétel.
Egyikban az elválasztósövényre lezseren kidobva az antenna tökéletes képet ad, míg 10méterrel arrébb a hosszú árbócommal próbálok átlátni valami akadály felett, hogy egyáltalán működjön.
Ha sikerül a magasságot elérni akkor én azt mondom, hogy egy 95mm hosszan megblankolt vízszintesre fordított koaxkábelvég tökéletes képet fog adni. Nem viccelek.
A másik, hogy a tényleges átállás után valóban megemelték a teljesítményeket.
Otthon (a F1-et nézem így HDben) a teljes átállás előtt konkrétan helyezni kellett a szobaantennát egy bizonyos helyre és sehol máshol nem volt jó. Most már ha csak lazán "bedobon" a TV mögé is működik.
Nem találom az árát de ránézésre ez is a drágábbik hajós antenna. Hogy drága, azzal csak az a bajom, hogy én is Pesten lakom, itt pedig még a málnavesszővel is lehet bármit fogni. Megveszem, elmegyek 100 kilómétert és kiderül, hogy nem jó. Az meg kicsit macerás, hogy 100 kilóméterenként antennát vegyek. Ezért kellenének inkább a vidéken lakó kollégák észrevételei.
Pápa az 1! Jöhetne még tapasztalat.................
Hasonlóak a tapasztalataim, imfóim, csak az a baj, hogy egyik sem tartalmaz megoldást.
Nekem is kikockásodik a kép, ráadául úgy, hogy előtte jó volt. Tekergetem a saját erősítőjét. Az elején erősíteni kell, jó a kép, aztán besokall és ki kell kapcsolni az erősítőtt, csak akkor jó. mehetne az a verzió, hogy az antenna kint van, de ha nem nyitok sátrat az ugyebár nem kóser.
Úfóról vannak infóim az analóg korszakból. Egyik kollégának tökéletes volt, másiknak meg sem nyikkant. Volt, hogy négyen vettek egyszerre, a négyből egy vagy kettő működött.
Sokmindennel kapcsolatban osztom a nézetet, hogy "általában" ami drágább az jobb is. De sajnos nem lehet tudni melyik az általában eset és melyik a kivétel. Ezen az alapon nem néztem az UFÓk között a drágákat. Merthogy a drágának is hasonló kell, hogy legyen a belső kialakítrása. A drága ufókat inkább hajósoknak árulják, az pedig köztudottan a lkegdrágább kempinges sport, tehát van zseton és annyit kérhetnek az átlagos szarokért amennyit nem szégyellnek.
Ilyen beltéri antennával mi is próbálkoztunk... A tapasztalat a lakóban nem működött, de az elősátorban/ból igen, ezért vettem egy 5 m-es koax hosszabbítót így a tv a lakóban az antenna meg az elősátorban vigyorgott, de telefont nem lehetett mellé tenni mert az kinyírta az adást.
Én vásároltam szintén Led tv-t (12 V-ról is megy :) ) és vettem hozzá UFO antennát. Metroman-os, direkt a drágábbik jobb elven vásároltam plussz talán ennek jobb is volt a paramétere, DE nem vagyok vele megelégedve...
Elméletileg erősítős is ráadásul, de soxor kikockázódik a kép, az antenna ami lövi/szórja a jelet légvonalban kb 1,5-2 km-re van egy hegy tetején, szabad szemmel rálátok... Volt olyan csatorna ami tökéletesen ment és olyan is ami nehezebben.
Ha jól emléxem a jelerősséget és a minőséget is kiírja a tv és kb 40-60% között volt, ami ingadozott is, volt ahol jobban és volt ahol kevésbé.
Esetleg ha van vkinek kamionos ismerőse tőle kellene megkérdeni, Ők többet mozognak nap mint nap, jobban tudnak tesztelni.
Antenna ügyben szeretném kikérni a véleményeteket.
Most használtam először tv-t mióta bejött az új digitális korszak. Vettem hozzá egy led-tv-t, hogy kelljen boxot használni. Egy ilyen antennával néztük. Mivel városban voltunk tökéletesnek kellett volna lenni az adásnak, de nem volt az, ezért ez az antenna felejtős adótól távol.
Ha az alját kipucoltad, a többi részétől sem kell megijedni, nyugodtan szétszedheted, mert amit szét tudsz pattintani, csavarozni, ahol pucolni kell a csöveket, fúvókát, egyebeket, ott nem tudsz semmi kárt tenni, nem tudsz elállítani semmit. ha nem bízol az emlékezetedben, csinálj 1-2 fényképet közelről mielőtt szétkapod.
Én az egész konvektort kivettem pucolás előtt. Az sem nagy ügy, könnyen kijön a helyéről éls úgy általában az egész egy könnyen átlátható szerkezet.
Mi Pulatól, Koperig majdnem minden kempinget végignéztünk. Mindegyiknek volt valami hátránya amiért nem mentünk be. Vagy nem volt körülötte semmi vagy pont az ellenkezője, túlzsúfolt, vagy ellátatlan, vagy át kellett menni egy úton ezért messze volt a tengertől.
A Biela és Zelena mindent egyesít magában ami elvárás.
A hosszú tengerpart miatt nem zsúfolt, ugyanakkor rengeteg a parti hely. Van parcella és szabadon választott terület. Sík, és lépcsős parti parcella. A lépcsős helyeknél a negyedik, ötödik sor is olyan mintha az első lenne. Két nagy édesvizi medence, sok büfé, közért, kölcsönzési, esti buli lehetőség. A környék tele van látnivalóval. Ahol mi voltunk, saját wc-s bácsi volt. Abban a pillanatban rohant takarítani, ahogy valaki kiment a helységből. Ragyogott a tisztaságtól.
Általában mindenhol lehet helyet foglalni, de mi soha nem foglalunk, mert bármi közbejöhet, illetve nem lehet tudni a foglalásnál milyen a hely amire fizetsz. Úgy értem milyen az adott parcelláról a kilátás, kik vannak körülötted. Sokgyerekes családokat, vagy nagyobb fiatalokból álló társaságot célszerű kerülni, ha pihenni akarsz. Csak elindulunk és addig megyünk, amig közvetlen parti helyet nem találunk. Idáig egyszer fordult csak elő, az is augusztusban, hogy nagyon sokat kellett keresgélni. Mi mindig júli második felében megyünk, kinézünk egy 50 kilóméteres partszakaszt és általában 2-4 óra alatt le tudunk telepedni.
Kevés a levegő, mert vagy az égőfej járatain nem tud áramlani rendesen, vagy a kéményen keresztül nem távozik el rendesen az égéstermék és a helyére nem jut elég friss levegő. A palackban akkor lenne sok levegő, ha valaki egy kompresszorral megnyomatná. Nem hiszem, hogy bárki ezt csinálná.
Örülök, hogy sikerült megoldani. A szaki általi tisztítás után nem lesz vele gond. Nézzétek meg a kéményt is, mert mint írtam az is okozhat problémát. Nekem a mostani lakónál a képen látható darázsfészek volt benne, de a régiben akkora volt, hogy majdnem az egészet eltömítette és ez miatt igen rossz volt a láng. Neked milyen a láng, szépen kéken ég, vagy inkább vöröses?
Gyakorlatilag azt a rézcsövet tisztítottam, ami a 46803 sz. hozzászólásnál lévő fotón is látszik. Csak azt nem tudtam, hogy nem kell kivenni hozzá a kályhát, ha beférek a lakó alá.
Ma felhívtam egy szakképzett, gyakorlott gázszerelő ismerőst, aki lakókocsizik is. Sajnos nem tudott eljönni megnézni a légcsőhurutos konvektort. Hívtam több szerelőt is, vagy nem vették fel, vagy azt mondták lakókocsi konvektort nem vállalnak. Na az egyik figura kijött, megnézte, szerinte is póktól, kosztól eldugult a torka, de közölte, szétszedni nem meri. Erre az asszonyra egy régi kempinges ismerős ráírt fészen, hogy ahol alul a levegőt szívja, le kell venni a burkolatot, és a fúvóka utáni csövet kifújatni. Alámásztam, a burkolatot levettem, egy db U alakú rugó tartotta. Mivel pumpa, porpisztoly ilyenek nem voltak a közelben, újrahasznosítottam egy régi, bicikliről leszerelt fékbovdent. Az egyik vége már rojtos volt, gondoltam jó lesz drótkefének. Kicsit kipucoltam. Inkább por jött ki valamennyi, de nem sok, meg is lepődtem. Kimásztam a lakó alól, próba: első pöffentésre ment a konvektor (tehát a lángőr jó). Hagytam menni, leállítottam. indít-megy-leállít-indít megy-leállít. Mondom visszarakom az alsó fedelet. Bemászok.. Mire azt a k rugót ráakasztottam... nem volt egyszerű. aztán a lakókocsi alatt fekve, kicsit alakítottam rajt, már könnyebb feltenni. Kimásztam, mondom próba. Nem jó. Bemászok, fedél le, kurkászás, kimászás, próba, jó. Bemászás, fedél le, kimászás, próba, jó. Fedél kipucolás, bemászás, fedél fel, és működik. Pedig nem is volt poros az a fém fedél... Mindegy. Szerintem még előfordulhat, hogy van egy kis dugulás valahol, de most legalább működik.
Mivel jobban nem merem szétszedni, agyaltam azon, hogy toljak-e bele karburátor pucolót vagy ilyesmit, ami esetleg feloldja a koszt. De mivel a cső kialakításából adódóan nem voltam róla meggyőződve hogy nem marad bent valahol a trutyi, inkább elvetettem az ötletet.
Most annyira jó lesz hogy a hétvégén Csokonyavisontán üzemeljen, aztán utána a gázos ismerőssel szétszedetem, kipucoltatom, ne kelljen megint szívni vele.
Keress bármikor, egy 4 napos hétvége, akár ottalvásssal, teljes elméleti, gyakorlati oktatás strand medencében, nyilt vízben ( gyékényes ) felszerelést biztosítanak hozzá! Kapsz érte egy alapfokú könnyűbuvár, Scuba Diver végzetséget NAUI igazolvánnyal.
Ezt bárhol elfogadják és vezetővel szabadon úszva merülhetsz!
Nincs moderátorhoz szerencséd, csak egy fórumlakó vagyok, aki nem azért van itt, hogy a kicsinyes, piroslábas kategóriájú személyeskedésetekkel fertőzze magát.
Ha nem tűnt volna fel, ez a topic a Lakókocsi- lakóbusz témakörröl szól, nem a kivagyiságról, pláne nem a személyeskedő sértegetéseitekről.
A palackos merülés az más, ott a raduktor pontosan olyan nyomású levegőt ad, mint amilyen mélyen vagy a viz alatt, így azt a nyomást nem érzed. Ezért nem szabad például ( csak az egyik ok ) feljövetelkor benttartani a levegőt, mert annak a nyomása vízfelszinen tüdőrepedést okozhat!
A pipa...hát arra jó, hogy ne keljen kiemelned a fejed a vízből levegőt venni!
Én gyékényesen a bányatóban tanultam és vizsgáztam, ott először nekem is volt egy kis bezártságérzetem, pedig ott csak 10 méterre merültünk! Gondolom a látótávolság max 1-1,5 m okozott egy kis klausztrofóbiát! Aztán megszoktam!
Ez egyiptomban fel sem merült, olyan tiszta volt a víz, hogy 20-25 méterre el lehetett látni, a mélységet nem is éreztem, csak a merülés végén megnézett mélységmérőn láttam, hogy mennyi volt az akkori maximális merülési mélységem!
Bármikor visszamennék szívesen, bár most ez lakokocsisan elég elvetemült gondolat...-nak tűnik!
Csak azért,nehogy bután haljál meg:Ez egy kabaréjelenetből származik.Miután a rosszul felelő kiesik,ezért kell helyet cserélniük.Amúgy a Tarzy 52 leírta azt hogy Ő hogyan értelmezte.Úgyhogy ne vergődjél tovább,mert leversz valamit.
Lakókocsi, búvárkodás, egyiptomi színes halak....lehet ezt még fokozni? Tudsz élni! :))
Én csak fentről lefelé nézelődöm, ami nyilván ösze sem hasonlítható a mélységgel, de néha-néha az is csodálatos látvány.
A búvárkodás eszembe sem jutott, vagyis eszembe jutott, de nem akartam kipróbálni, mert már 3 méter mélyen is olyan kellemetlen szorító érzés volt a mellkasban, hogy nem kívánkoztam lejjebb. Nem is tudom, ez alkat vagy tűrőképesség kérdése?
És ha már a pipa szóba került. Annak az értelmét valahogy soha nem értettem. Ha csak a vízfelszínen úszom, nem nagy ügy kidugni a fejem levegőért. Ha lejjebb megyek, tele megy a pipa vízzel, még egy plusz adag sincs benne. Akkor meg mire használható?
Igen, nekem van búvárvizsgám, és a sors úgy hozta, hogy eljutottam Egyiptomba, Dahab-ba és részt vettem 12 merülésen! Hát egy életre szóló élmény annak aki szereti ezt a világot!
Egyébbként is folyamtosan bújom a vizeket búvárszemüveggel és pipával, de össze sem lehet hasonlítani a kettőt!
Amikor lemerülsz, úgy 25-30 méterre, és ellátsz 30-50 métert kristálytisztán és a tenger tele szines halakkal és koralokkal, elfelejted, hogy kb 10 emeletnyi víz van a fejed fölött!
Hát mi már bejártuk a szigeteket még a lakokocsis korszak előtt, kétszer voltunk Thassos -on és egyszer Evian apartmanban, és a legelső Görög utunkat még kempingezve , sátrazva Kavalában illetve Kateriniben!
Mi kutyásan utazunk, bár a kutya kicsi, de ezért inkább a néptelenebb partokat szeretjük!
Most a Kalkidiki félsziget egy része lenne a cél, valahol a Vourvourou környékén!
A szigetekben az a jó, hogy sokféle partjuk van. A homokos az fürdeni jó, a sziklás pedig a búvárkodásra, bár az egyiptomi víz alatti világgal nem veszi fel a versenyt egyik sem!
Basszus...akkor az én hűtőmet az elmúlt pár napban az oldalára kellett volna fordítani, mert még minimumon is megfagyott benne minden, pedig csak az ajtóban voltak a cuccok. :)
Amiról még nem esett szó: az abszorpciós hűtő a jellegéből adódóan rendkívül kényes a vízszintes helyzetre. Ha bármerre dől, képes nem működni, noha egyébként semmi baja sincs. Nem árt erre figyelni, súlyos Celsiusokat jelent...
Mi is sokat gondolkodtunk a görögökön. Nem jártunk még náluk, viszont rengeteg képet láttam. Mindenhol kopár, kietlen sziklás vidéket látunk. Az utifilmekből, útleírásokból azt veszem ki, hogy leginkább a kissebb szigetek az érdekesek, ami a lakókocsizás adottságai miatt vagy nem járható, vagy csak sok kompozással, várakozással és felesleges extra (komp) költségekkel kivitelezhetőek. Túl messze van ahhoz, hogy kopasz hegyeket meg sziklákat nézegessünk. :)
Azért csak türelem, ha 220-ról működik akkor a többi is menni fog! Egyébbiránt ezek a hüttők legjobb hatásfokkal gázról üzemelnek, aztán jön a 220v, és a leggyengébb a 12V!
Gondold át a hűttő csere előtt igazán mire fogod használni a lakót?
Kempingekbe jársz vele, vagy "vadulni" a természetbe.
Ha kemping, akkor a 220V-os része a legfontosabb, hisz ott van csatlakozási lehetőség, és az áramért akkor is ugyan anyit kell fizetni, ha keveset használod, tehát hüttő 220V-on max üzemmód!
Ha vadulás, akkor a gáz a legfontosabb üzemmód! Nincs 220V és a 12V sem elérhető folyamatosan!
A 12V-os üzemmód igazából arra kell, hogy útközben, egy hosszabb utazás alatt is hidegen tartsa a bepakolt pipihusit, és sörikéket!
Én úgy indulok neki ilyeneknek, hogy előző nap reggel lakokocsi hűttő bekapcs 220V, este bepakol a benti hűtőben lehűtött cucc, majd útközben a vonójárműről a 12V-al hidegen tart!
Ha az út során van pihire hosszabb megállás, akkor beröffentem a gázt!
Régebben kielemeztük,hogy a hűtő 12 V-os része arra való,hogy menet közben is hidegen tartsa a sörödet.Arról üzemeltetni egyébként képtelenség.
Célszerű utazás előtt egy nappal a hűtőt 230-ról üzemeltetni és amikor indultok akkor átkapcsolni a 12-re.Javaslom tegyél be akku őrt,mert egy esetleges hosszabb pihenőnél hamar meglepetés érhet.Leszippantja a kocsid aksiját röpke fél óra alatt...
Nagy valószínűséggel a Biela Uvala-Zelena Laguna lesz a választás. Ez két kemp egybe nyitva, kb 2 kilóméteres partszakasszal. 3 éve voltunk ott, minden földi jóval felszerelt és a hosszú tengerpart miatt szinte biztos, hogy mindig van parti parcella. Mindezek ellenére nem drága, 50 kilóméteres körön belül rengeteg látnivalóval.........
A mi csigaházunkban ugyan működik az eredeti hűtő is, de az előző tulaj kitette a fűtést és helyette berakott egy 110 liter körüli 220-as normál hűtőt.
Nagyon látványos a kettő közötti különbség.
Holnap hozza a futár a vízrendszer felújításához rendelt cuccokat.
Valószínűleg lesz pár bugyuta kérdésem ezzel kapcsolatban :-))
Nagy melegben sajnos nem. Nekem ezért van pluszban egy kis kompresszoros hűtőm.
"A hűtés elindulása nem esik egybe a bekapcsolással. Az abszorpciós hűtő normális beindulásához akár több óra is kellhet. Kánikulában amikor nincs megfelelő hő különbség a hűtőrács és a körülötte lévő levegő között. Ilyenkor a keringés le is állhat pedig ilyenkor lenne a legnagyobb szükség a működésére. A hűtőbordák ventillátoros szellőztetésével egy szintig javítható még a hőleadás."
Az abszorpciós hűtök hatásfoka jóval elmarad a kompresszoros gépekhez képest. Több idő kell nekik ahhoz, hogy lehűtsék hűtőteret és környezeti hőmérséklet is nagyban befolyásolja a hűtőteljesítményt, 30 fokos külső hőmérséklet fölött már elég gyatrán hűtenek. Ilyenkor jöhet a ventilátor, ami elvezeti a hőt a kondenzátorról.
Gondold át mégegyszer...... A 13 voltról gyorsan csökkenő feszültség azt jelenti,hogy a 12 voltos patron is jó.Mielőtt szervízbe vinnéd azt kellen kimérni,hogy hol a hiba. Segítek neked a szervíz címében is,de add meg légyszives azt a címet,ahol van most a hűtőgép.
Szép estét mindenkinek! Minél régebbi,és lehetőleg kis méretű lakót keresnék...! Felújítandó állapot előny! Ha tud valaki segíteni,örök hálára kötelez!
Tarzy52, Papirbolt: úgy igaz, azért nem volt 12v feszkó, mert csak a szürke csatiról kaphat gyújtás esetén. Mikor direktre kötöttem a fedélzeti akksi 13 voltját igen rövid idő alatt leszívta 11-re. Gázról is működne, de azt nem próbáltam még. Szóval működni működik, csak nem hűt:-) ezért kellene az a szerelő András1950!
Sokat segítene, ha valaki kölcsön tudna adni egy angol lakó kezelési utasítást míg lemásolnám, mert így mint látszik csak sötétben tapogatózok, kísérletezek, meg benneteket zaklatlak...
Balatonfűzfő, Váradi karaván. Ha szépen megkéred őket biztosan megcsinálják holnap. Gyakorlott szakembernek 1,5-2 órás meló és abba belefér két kv szünet is.
Én sem vagyok gázos szakember, de javítottam már a sajátomat. Még mielőtt bármit cserélnél tudni kell, hogy ezeknél a kályháknál általában egy tisztítás megoldja a problémát. Általában dugulás okozza a hibát, pókok belepetéznek a fúvókákba és az égőfej járataiba. A kályhát egyszerű kiszedni és javítani, de csak saját felelősségre állj neki!
Sima gázos boltban nem kapsz hozzá alkatrészt.
Az égőfej. Nyíllal jelölve a fúvókák.
Meg kell nézni a kéményt is, hogy nincs-e eldugulva. Nekem egyszer a Knaus kéményében akkora darázsfészek volt benne, hogy attól nem volt rendes huzat és égés.
Egy kis segédlet. A kis képekre kattintva több képet is látsz a szerelésről.
Azt hiszem, hogy szabványos a csatlakozás, de én kiszedném a helyedben, és lobogtatnám a gázcuccboltban, mint a véres kardot. Az a biztos. (meg a rendőr)
De mindenféle indulat és kiabálás nélkül csak annyit szeretnék hozzátenni az elmúlt napok írásaihoz, hogy mélységesen kezd tele lenni a kisf@szom a "kinek hosszabb a farka villanyszerelés-ügyileg" műsorral.
Valószínűleg senkit sem érdekel, hogy mit gondolsz a kolléga szakmai hozzáértéséről és a végzettségének jogosságáról, vagy bármi másról, ami nem a lakókocsizáshoz és kempingezéshez tartozik.
Engem sem.
Biztosan van valahol egy fáziskergetős topik ebben a büdös nagy internetben, ahol szabadon, hozzáértők csodálatától övezve kiélheted az ilyen irányú vágyaidat.
De kérlek, ezt ne itt folytasd/folytassátok, mert már nagyon unalmas és zavaró.
Maradjon meg ez a fórum annak, aminek készült.
Köszönöm, hogy elolvastad a hozzászólásomat és kérlek gondold át a tartalmát, mielőtt idegből válaszolnál rá.
Gondom van a lakókocsim konvektorával. A lakót tavaly év végén vettük, pénteken mennénk vele az első bevetésre. Ma próbálgatom a dolgokat, de a konvektorral megszívtam. Palack nyitva, a lakókocsiban a gázcsapok nyitva, ráállítom fullra a tekerőt, lenyomom ,szikráztatok. Szikra van, hosszú idő után a kémlelő ablakban látom hogy van láng. Ha elengedem a tekerőt, rögtön elalszik. Ha sokáig tartom lenyomva, akkor is.
Szerintetek?
Holnap keresek gázos szakembert, de érdekelne mi a fene van vele.
Az tuti, hogy az elmúlt 7 évben az előző tulaj a konvektort nem használta. (levettem a külső burkolatot, volt is mit takarítani).
Ööö...a 220-as betétben egy deka szabályzás sincs: ha eléri a kotla a beállított hőmérsékletet, akkor kapcsol le. De a betét egy jó hosszú cekasz, szabályzás nélkül. Szintúgy a 12 V-os rész is csak fűt, szabályzás az nincs, de az abszorpciós elvből kifolyólag nincs is rá szükség.
Szia ! Mint írtad a hűtőgéped működik 230 voltról,tehát jó ! Meg kellene mérni 12 voltról hogy mi a gond.Ez lehet többféle,de műszerrel,pár pillanat.Ezután adok Neked Budapesti Hűtőjavító elérhetőséget.A géped gázról is üzemel?
Ez közel sem az amibe Te próbálsz belekötni!
Én amit írt azzal egyet értek, mert: a hűtőgéped működik 230 voltról,tehát jó !
Tehát a hűttőgép jó!, , hogy miért nem megy 12V-ról annak két oka lehet:
1, nem kap 12v-ot ( most itt nem részletezném miért nem....)
2, nem jó a 12v-os fűtőbetétje!
Erre András ezt írta: Ez lehet többféle,de műszerrel,pár pillanat. (gondolom kideríthetőt akart írni, de lemaradt!)
Ezután csak szerelő lehetőséget ajánlott" Ezután adok Neked Budapesti Hűtőjavító elérhetőséget."
Szóval kedves Dolmar-fan, olvass figyelmesen, és ismételten megkérlek,
Ööööö, az a két betét nem azért más teljesítményű ám mert "áramfelvétel" meg "amper" meg ilyenek, hanem mert a 220-as menetben van hőfokszabályzás, így kicsit felül lehet tervezni, majd lekapcsol. 12V-os menetben pedig kicsit gyengébb betéttel megy ahogy megy, max beleírják a kezelési könyvbe, hogy hűvösebb éjszakákon "vigyázz, mert elfagyhat ez az benne".
Ezt a 12V-os működést hogy próbáltad? Mert elvileg 12v-ot a hűtő csak a vonójármű csatlakozóján keresztül kap a vonójárműről müködő motor, - ráadott gyújtás -esetén!
Fedélzeti aksiról nem sokáig menne, mert az áramfelvétele 10 A körül van!
Ha 2 vagy 3 "üzemű" a hűtő (230 V ; 12V és gáz) akkor a 230V és a 12V között kell, hogy legyen választó kapcsoló. Ha beépíthető hűtő akkor az elején valahol ha külön doboz, akkor egy fedél alatt stb.
Ha a kapcsoló megvan és így sincs "kapcsolat" akkor meg kell sajnos keresni, hogy hol lehet a hiba. Pl. lecsúszott egy csatlakozó, eltört a vezeték stb.
Egyik "legrosszabb esetben" fűtő patron hiba.... persze az is javítható, cserélhető csak kicsit macerás, ha a hűtő be van építve.
Szia ! Mint írtad a hűtőgéped működik 230 voltról,tehát jó ! Meg kellene mérni 12 voltról hogy mi a gond.Ez lehet többféle,de műszerrel,pár pillanat.Ezután adok Neked Budapesti Hűtőjavító elérhetőséget.A géped gázról is üzemel?
Az Elektrolux hűtő 220v-ról simán megy (fűt) de a munkaakksiról semmi, még a biztosítéka sem kap áramot. Át kell ehhez kapcsolni még valamit? Igaz az hogy az ilyen abszorpciós hűtő nem javítható? Esetleg valaki szerelő Pest környékén?
A teljesítményt nézve (220 watt) szerintem túl nagy fűtési teljesítményt nem szabad várni.
Egy gázfűtőtest kb. 2000 wattt teljesítményt ad le (van amelyik 3500w-ot) és az elektromos hősugárzók is hasonló tartományban mozognak. Tehát ez így kb. arra elég, hogy a TV előtt ülve, ne a hideg padlón legyen az ember lába.
Ez elől körüléses, hátul konyha alaprajzos verzió? Kb. 3,70-4,0m-es hosszal?!
A 3 személy miatt kérdezem, mert sokszor az elől fekhelyeseket így hirdetik, de az inkább csak kettő fekhely mintsem három.
Milyen az elősátor? Vizesblokk? Beépített WC ezek szerint nincs :(, futóműve már lengéscsillapítós?! Mit adnak még hozzá? Tekerővas, palack, fellépő, betáp kábel stb.?!
Ok, de mennyivel alatta? A behúzósín csavarjai fában fognak, tehát ott végig kell lennie fának, ami kb 4 cm széles. A vezeték valószínűleg ennél lejebb jön ki.
Köszi a segítséget, a behúzóhoz rögzíteném én is, csak nincs lehetőség rá. Az elősátor lámpa vezetékei a tetősín alatt jönnek ki, ott nem található fa a csavarokkal történő rögzítéshez.
Ha minden igaz, akkor ezt tőlem 10 km-re árulják, ha gondolod szívesen segítek, akár meg is nézem neked. Nem árulják két éve csak két hete. :) Ha gondolod írj egy e-mailt és megbeszéljük a részleteket.
A fúrással óvatosa mert puhafa, tehát csak egy vékony fúróval fúrd, hogy a csavarnak legyen miben fognia. Talán elég csak a lemezt átfúrni és úgy behajtani a csavart. Használj valami tömítőpasztát is a csavarokhoz és a tartók alá, mert beszivároghat a víz és ajánlott a rozsdamentes csavar.
Egyik megoldás lehet, amit Pibacsi ajánlott, de ez csak akkor jó, ha az elősátornak van az a nyíllal jelölt izéje, amire rá tudod fogatni a tartót.
A másik, hogy felfúrod a tartókat. Elvileg a behúzósín alatt végig fa van, ha a sín alá 2-3 centire fúrod akkor nem lehet gond. Az enyémen így vannak felrakva.
Praktikus lenne megosztani olyan paraméterekt mint pl. évjárat, gyártmány, típus, felszereltség, ár, egy - két fotó és akkor talán lenne rá magyarázat, hogy miért nem megy el már két éve...
Újdonsült lakó tulajdonos vagyok. Sikerült egy kiváló minőségű Compass Concours angol járgányhoz jutnom. Elősátram is van, de erre a típusra nincsenek felszerelve a sátorvas fogadói. Amennyiben valakinek lenne 1 jó tanácsa,hogy ehhez a típushoz hogyan lehet felszerelni, és hova, nagyon megköszönném. Nem tudom,hogy hol futnak a belső merevítések, nem szeretném feleslegesen összefúrkodni.
Sajnálom, hogy nem jött össze. Kitartás, én is átéltem ezt és ismerem az érzést. Sajnos nagyon nehéz jó lakót találni, főleg idősebb, olcsóbb kategóriában és ennek a legfőbb oka a beázás. Én azt mondom saját tapasztalatból, hogy kétféle lakókocsi létezik. Az egyik ami beázik és másik, ami be fog ázni és ez csak idő kérdése. A lakókocsik tömítése nem örök életű a tömítőanyagok elöregszenek és 10-15 évesen már előfordulhat a szivárgás és beázás, főleg, ha szabad ég alatt állt a járgány. Ezért mondom én azt, hogy ha talál is az ember olyan öregebb lakót, ami nincs beázva azt is szigorúan újra kell szigetelni, szigeteltetni. Ez nem olcsó, de jóval olcsóbb, mint egy későbbi újra szigetelés, amikor már beázást is kell javítani. Sajnos a mostani lakómnál nem csináltattam meg időben az újra szigetelést és tavaly be is ázott, pedig amikor vettem semmi gond nem volt vele.
Nem szeretnék reklámot csinálni, de én ettől a hirdetőtől vettem a lakómat. Korrekt volt, olyan volt a lakókocsi amilyennek elmondta a telefonban, valóban nem volt beázva, nem volt dohos, nem volt benne illatosító, nem volt befújva légfrissítővel, hogy elnyomják vele a szagokat. A enyém a korához képest nagyon egyben van, nincs lelakva, összeverve a belseje, kifogástalan az alja. Szerintem érdemes lenne megnézned azt, amit most hirdet.
Ha még nincs a képen látható 230-as dugvillád, akkor szerezz be egyet, nehogy a kempingben érjen utol a felismerés, hogy nem tudsz csatlakozni a hálózathoz. Vannak kempingek, ahol csak ilyennel tudsz csatlakozni. Én is így jártam pár éve Sárváron, de szerencsére kaució fejében adtak átalakítót. Én vettem egy ilyet és egy fél méteres kábellel tettem rá egy normál 230-as lengőaljzatot, így kész az átalakító.
Sajna nekem nincs gyári 220V-os csatlakozóm beépítve, akkor ha jól értelmezem "célszerű" normál dugósnál megnéznem fázisceruzával hol jön ki a fázisom, hogy jó helyre/ jó pólusba csatlakoztassam a rendszeremnél,így a fázis és a nulla is a megfelelő helyen megy át a Fí relén...
A lakó oldalán nem véletlen van olyan aljzat amibe csak egyféle képen tudsz csatlakozni.
Szabvány szerint a másik végén is olyannak illene lenni.
Horvátországban olaszban néhány helyen, de ép Bükön is olyan aljzatok vannak kialakítva hogy véletlenül sem tudsz fordítva csatlakozni.
Valamikor lehetett kapni aljzatba csatlakoztatható Fi relét.
Be is tiltották a forgalmazását.
Ezért:
"Amennyiben ténylegesen mindegy lenne az (egyfázisú) FI relé üzembiztos működése szempontjábol a nulla/fázis rákötés, akkor a gyártók nem jelölnék meg egyértelműen a nullabekötés helyét az FI reléken, hanem a szerelőre biznák azt: a FI relé (helyi adottságoktól, igényektől függően) lehetne az elosztóban levő kismegszakitósor bal- vagy jobboldalán is, ami amúgy fésűs/villás összehidaló sin alkalmazásakor nem mindegy. A FI relé kapcsolási folyamatát egy beszállitói cég előadásán, nagysebessegű/nagyfelbontású videókkal (nagy áram megszakitásakor úgy égett az 1 fázisú FI relé elsőként nyitó érintkezője, hogy öröm volt nézni) és fotókkal illusztrálva mutatták be.
Azért a komolyabb gyártók jelölik (nem a Legrandot értem alatta)
Szerintem "tákolmány" akkor lenne ha egy deszka darabra felszögeltem volna a dolgokat, amit leteszek a dobozom aljára oszt csá, ha csavarhúzó, vagy gázpalack kulcs, vagy a kutyaf@sza tudja mi esik bele/rá/közé/alá/felé és lógnak ide-oda a vezetékek akkor elfogadom a "tákolmány" megilletést. De én úgy gondolom hogy a"tákolmány"-hoz erősen messze állok.
"Egy adapterként közbeiktatott két dugaljal szerelt Fi relé?Hányszor cserélődik meg a fázis nulla a hosszabbítók miatt?"
Gyári bekötési rajzán (igen mellékeltek ilyet a dobozában, mert egy olcsó sz@r tákolmányhoz vettem) érdekes módon azt mutatja,hogy mindegy melyik szálon megy a fázis-nulla SŐT ez fel is cserélődhet és akkor is működik, ezek alapján azt gondolom tök mindegy hogy tekergetem, dugdosom az 1 vagy akár 101 (túlzásokkal) hosszabbítóm csatlakozóját ...
Mivel még írom ezeket a sorokat, így nem próbáltam ki direkt rossz géppel a védelmet, de a teszt gomb (tudom ez csak szimulál) benyomása után érdekes módon lekapcsolt, majd kipróbáltam megfordított csatlakozóval is és láss csodát ott is kioldott...
Ha esetleg megsértettelek ezzel a pár sorral akkor sorry, de a "tákolmány" szó hirtelen kioldotta az agyamon keresztül átfolyó feszültség miatt a Fí relémet... :)
Ha már ekkora vita kerekedett egy ekkora marhaság, mint a pót védőföldelés körül, egy sokkal fontosabb dolgot nézzen meg mindenki.
Nevezetesen egy vagy kétpólusú nullát bontó.-e a beépített kismegszakítója.
A sima kétpólusú és a nullát is bontó kétpólusú kismegszakító katalógusjelzése is eltér. A sima jelzése 10/2, 16/2, stb. A nullabontós kismegszakítóé: 10/2N, 16/2N, stb. A kettő tipus, a működéséből adódóan nem felcserélhető/felcserélendő egymással. A sima, hagyományos (2P) kétpólusú kismegszakító, kétfázisról üzemelő, pld. fénycsöves világítási hálózatok biztosítására való és nem annyira a nulla (párhuzamos) bontására.
Mint korábban írtam nem közömbös hogy a lakó fázis helyesen van e csatlakoztatva a kemping v egyébb külső betápjára.
Egypólusú kismegszakító esetén könnyen lehet nem a fázis hanem a nulla lesz megszakítva.
A polgár szerel, megszokásból mint otthon, lecsapja az automatát és jön a meglepetés.
Az utólagos fi relé beépítéshez annyi köze a témának hogy azon sem véletlen van a fázis nulla feltüntetve.
Ezt végiggondolva és egy már korábban Fi relével védett hálózatra csatlakozva egy utólag beszerelt Fi relével mi lesz ha a gyári jelölés (fázis -nullája) fordítva lesz bekötve???
Az hogy Te mindent úgy értelmezel ahogy akarsz az a Te problémád. Most is ugyanazt mondom a Fi relé működik földelés nélkül is.
Mit nem lehet ezen érteni?
Többen leírták mért nem fogod fel.
Kukacos vagy ennyi az egész.
Vagy a felfogó képességeddel van baj.
És mielőtt beleéled magad hogy valaki oktat közel egy idősek vagyunk.
A különbség annyi, hogy nem ragadtam le annál a demagógiánál hogy csak azt szajkózom amit anno tanultam.
Nem úgy mint Te
Nem szóltam bele, hogy minden kempingben kötelezően van érintésvédelmi relé úgyhogy tök felesleges az aggódás. A védő földelésnek meg semmi köze hozzá. Az mondta jól aki azt írta hogy a 30mA az a fázis a nullán átfolyó áram (aminek egyformának kell lenni) különbségi értéke. ez az a határ ami még nem a halálos kategória. A leoldása 20-30 msec.)
Több szerénységet az égésed után.Olvasd vissza a 46666 hsz-edet.Ott írtad azt amit most letagadsz.Már négy különböző ember véleményét olvashattad,de még mindig okoskodsz.Kell az érintévédelem a Fi reléhez akkor is ha nem értesz hozzá ! Tudod jól hogy miért,csak gáz lenne elismerni,hogy tévedtél ! A papíroddal meg ne dicsekedj, mert így méginkább ciki,hogy beleszólsz abba,amibe nem kellene.Tedd a fiókba,és ne beszélj róla senkinek.
Nem akarok vitázni, és kioktatni senkit, az itt nem szokás!
Csak, és kizárólag tanácsot adok, adunk, amivel tudunk segíteni másoknak!
És akkor még annyi észrevételem volna, hogy aki "vadul" annak lehetőleg legyen FI reléje, és hozzá földelőszondája ami össze van kötve a lakó fémvázával is!
Bár ez ellentmond a "vadulásnak" amikor is nem igen van 220 a közelben!
A kempingekben pedig védett hálózatot kell kapnunk, és csak egy "plusz" védelem a FI relé-nk!
Azért ezzel a "mindenhol" földeléssel is vigyázni!
Ma a nullával egyesített földelő hálózat szabványos. Kiépíteni a hatályos rendelkezések betartásával kell. Egyetlen pontban lehet a földelő hálózat a nullával egyesítve, az első kötési pontban (elosztó-biztosítéktábla) a fogyasztó felé nézve. Itt az egyesítési pontot földelni is illik, hagyományosan szondával. Innen kötelezően külön vezetendő a nulla és a földelés, melyek innentől nem közösíthetők !!!!
Köszönöm a szakvéleményt ! Egész eddig ezt ugattam..... Úgyhogy nem kell kioktatni engem annak aki képtelen felfogni ezt az apróságot.Az idő pedig egyre szebb,úgyhogy a jövő héten horgásztúra.A mult héten ott mentem el az ablakod alatt Volt egy kiránulás Dömsöd-Pécs-Siklós-Beremend-Budapest útvonalon.Szia.
Igazad van, a földelés kell...!!! És a FI relé azt is érzékeli, ha azon keresztül bomlik meg a fázis-nulla áram egyensúlya, és lekapcsol!
De a FI relé földelés nélkül is meg tud védeni téged, vagy bárkit az áramütéstől, erre van kitalálva!
A baj az, hogy bár a házakban ki van építve a földelés, de sokan használnak még földelés nélküli konektorokat, hosszabítókat, így megszakad a földelő áramkör!
Az sem "divat", hogy a lámpatestekhez ( csillárok, lakokocsik belső világítása ) nem vezetik oda a földelést!
Egy szó mind száz, jó ha mind a kettő van, és be is van kötve szakszerűen! A delej alattomos, és nagyon veszélyes "játékszer", de fontos része az életünknek!
És tessék mondani,hogyan kapcsolja le a Fi relé a hálózatról a testzárlatos műszaki berendezést,ha nincs kiépítve a védőföldelés rendszere ? Vagy az a jó hogy valaki a családból érintse meg hogy lekapcsoljon.Ugyanis a Fi relé testzárlara nem kacsol le, tehát áram alatt van !
Én, egy 1971-ben végzett " Erősáramú Technikus" aki aztán 15 évet dolgozott a Magyar Televiziónál mint világosító, és fővilágosító, ahol is a különböző helyszineken, a méretlen hálózatokra kapcsoltak rá bennünket a helyi villamos művek szakemberei, az életünk a "FI" reléken múlott, az alábiakkkal értek egyett:
" A FI relét nem érdekli a földelés, sokkal inkább a rajtad áthaladó mA.
A nevében is ismeretes ( életvédelmi relé), tehát a rajtad áthaladó áramra kapcsol le. Ez 0,2ms idő alatt, 50v-ot meghaladó fezsültség esetén, 30mA. Így ha van földelés, ha nincs, így is, úgy is, véd a halálos áramütéstől.)
A tesztgomb nem más, mint egy mesterséges hibaáram produkálása a firelében. A jó firelé akkor is működik, ha nincs földelés!!!! Pont ez a lényege, hogy hibaáramra kapcsol.
Figyeli a rajta áthaladó áramot, vagyis a a fázison mért áram megegyezik a nullán mért árammal. Ha más irányban 'távozik' az áram, netán rajtad keresztül és ez meghaladja a 30mA-ert akkor 0,2ms alatt lekapcsol.)"
Az első számomra értelmezhetetlen dolgot itt írtad: 46618
( A Fi-relé nem kötelező.Ezért nem bukhat meg a vizsgán.A hibás földelés miatt viszont igen.) Mi az hogy hibás földelés?
Nem csoda hogy ezek után ilyen kérdés érkezett:46626
(De a földelés is a csatlakozó konnektoron keresztűl megy nem? nem kell hozzá plusz földelő nyárs!?) És innen indult a marhaságok sorozata 46628 (Elvileg nem,mert ahogy láttam az alvázhoz van csatlakoztatva a föld vezeték és a kitámasztókon keresztül érintkezik a talajjal. Mondjuk azt sem sokan csinálják hogy karóval leföldelik a müanyag tappancsra vagy falapra állitott kitámasztók Hopp jut eszembe én is falapot teszek alá. Mellesleg ha rossz a betáp földje nem ilyenkor szokott a hűtő csavarja csipni. Mi van akkor ha mondjuk aggregátról vagy inverterről adom a 230 voltot. Azokat is kell földelni egy karóval?)
Újabb gyöngyszem 46629
(Jogszabály írná elő,akkor ezt be is tartanák.Adott esetben a Fi-relé hamis biztonság érzetet is adhat ! Ugyanis a konnektorban lévő védőérintkező,földelési hiba esetén nem tudja a relét lekapcsolni.Abban az esetben,ha jó a földelés,akkor az is megvéd az áramütéstől,relé nélkül is biztonsággal.Ettől függetlenül jó dolog a relé,csak minden csatlakozásnál,a rajta lévő próbagombbal tesztelni kell.Erős párásodás,vagy eső esetén,az érzékeny relék sokszor lekapcsolhatnak !)
erre a hibás magyarázatra kaptam fel a fejem:
Földelési hiba esetén nem tudja a relét lekapcsolni.
Kaptál egy korrekt magyarázatot Hobbyzók kolegától:46637
(A fi relét nem érdekli a földelés, sokkal inkább a rajtad áthaladó mA. Biztosan hallottátok már a mA kifejezést. Ez azt jelenti, hogy mennyi az az érték, aminél a Fi-relé leold. Javaslom a felszerelését, annál is inkább, mert nem biztos hogy olyan helyen kempingezel, ahol van védelem. A nevében is ismeretes ( életvédelmi relé), tehát a rajtad áthaladó áramra kapcsol le. Ez 0,2ms idő alatt, 50v-ot meghaladó fezsültség esetén, 30mA. Így ha van földelés, ha nincs, így is, úgy is, véd a halálos áramütéstől.)
És itt ismét egy jó válasz 46644
(Ez már megbocsáss butaság. A tesztgomb nem más, mint egy mesterséges hibaáram produkálása a firelében. A jó firelé akkor is működik, ha nincs földelés!!!! Pont ez a lényege, értsétek meg, hogy hibaáramra kapcsol. Az elv a következő: Figyeli a rajta áthaladó áramot, vagyis a a fázison mért áram megegyezik a nullán mért árammal. Ha más irányban 'távozik' az áram, netán rajtad keresztül és ez meghaladja a 30mA-ert akkor 0,2ms alatt lekapcsol.)
És itt megfogtak 46649
(És melyik részben nincs igazam?)---hobbyzók
és innentől fogva mellébeszélsz.
Összemosod a lakó épületet a lakókocsival. Egy kempingben egy kiépített szabványos hálózatra csatlakozol rá. Pont úgy viselkedik, mintha a kertedben bedugnál egy hosszabítót, majd abba bedugnál egy rezsót és egy stekklámpát. Nehogy már elkezd külön földelni őket.
Itt szólaltam meg először lényegében újra összefoglalva Hobbyzók koléga véleményét 46666
Nem szóltam bele, hogy minden kempingben kötelezően van érintésvédelmi relé úgyhogy tök felesleges az aggódás. A védő földelésnek meg semmi köze hozzá. Az mondta jól aki azt írta hogy a 30mA az a fázis a nullán átfolyó áram (aminek egyformának kell lenni) különbségi értéke. ez az a határ ami még nem a halálos kategória. A leoldása 20-30 msec.)
ezek után kezdtél el mindenféle amatőr marhaságokat belinkelni amiket leszóltam. De én senkit nem bíztattam semmire.
(a zöldek tőled a kék egyéb kérdés-válasz )
A fekete voltam én.
A szakmai végzettségem másolatát ha kéred priv -ban)
Olvasd el a 46666 os hozzászólásodat !!!!!! Azt Írod: A védőföldelésnek semmi köze hozzá.Na ez itt a gond.Nem is emlékszel rá hogy mit írtál.Ezt cáfoltam meg,és két szakvéleményt is elolvastattam veled,de ez is kevés volt.És raksz még rá,ujra,és ujra A villanyszerelés nem játék ! Ne adj tanácsot senkinek,mert nem értesz hozzá !!!!!!
Végigjárva vektorábrák témakörét meghatározva az eredők lelkivilágát ,felkerestem több féle autójavító műhelyt természetesen mindegyik kapott az alkalmon és szakmája szerint a legjobb megoldást javasolta.
Az első a vonóhorgos : Cseréljem ki jó pénzért a vonóhorgot. Nem megoldhatatlan ugyanis a levehető a szerkezet a kocsimról. Megrendelik és egy pattintás az egész.
Második a gumis : Cseréljem nagyobbra a kereket így magasabbra kerül a lakókocsin a vonófej így egy magasságban lesz a szerkezet.
Harmadik : Egyszerűen tegyek valami közbetétet a lakókocsi csatlakozása alá így kiegyenlítődik a magasság különbség.A féket meg utána állítják.
Választani egyszerű lenne . Megnézem melyik melyik a leggyorsabb és a legolcsóbb megoldás.
Miért is került kb. 10 cm-el lejjebb a lakókocsi ?
- elfáradt a hordrugó.
A legjobb megoldás a hordrugó javítása. Fel lesz emelve a bódé kiveszik a rugózást, ha szerencsém van lehet rajta állítani, ha nem akkor a megcsinálják.
A nyárra tervezett lakókocsis kilométerek közel 2000 , így szükségét látom a hibamegszüntető beavatkozásnak.
A vészfékezés és a nőnapi kamperolás így elmaradt. A masinám ezennel elfoglalta a javítóműhelyben megérdemelt helyét.
Almamellék Mambo Kemping.
A hétvégén fedeztem fel. Szintén egy parasztudvarból kialakított lakókocsis és sátras kemping . Egyszerűen csak kirándulóknak.Aki szereti a dél-Zselic vadvirágos táját annak ideális Pár napos pihenésre baráti összejövetelekre tökéletesen alkalmas . Szép igényes,de bemenni még nem lehetett zárva van. A közelben több horgásztó a kisvasút ami naponta többször is megy. Nyáron a közeli Szentlászlón van motoros találkozó, illetve Mozsgón van havonta okö piac. Sasréten van egy gyönyörű vadászház panzióval étteremmel és igazi vadételekkel, húzós az ára,de finom.
Próbál meg felfogni :ez nagyon komoly dolog ! Ne biztass senkit arra amihez nem értesz.Nem műkedvelőnek való dolog a villanyszerelési tanácsadás !!!!!!
Szia Kálmán ! Mint már többször írtam,a Fi relé nagyon szuper dolog.Ám ha kókler köti be,akkor nem ér semmit.Két hivatkozást is betettem,de hiába,mert aki nem érti a lényegét a működésének,annak hiába beszélek.
Lehet ezt is tanulmányozni ! Ha értesz ehhez a témához,akkor meg fogod tudni az igazságot ! Felhívom a figyelmedet a védővezető kifejezésre.http://balazsbau.hu/fi-rele
Nincs kötelező előírás ebben a témában.Pláne akkor ha a kempingeket kötelezi az előírás.Ezek után minek mégegy ? Csak gondot okoz ! De mint írtam nemrég,ez hasznos dolog,csak szakszerűen kell bekötni! Nézd meg ezen a lenti képen azt a kábel végén lógó villásdugót.Azt senki nem mondta meg neki,hogy mire figyeljen mikor bedugja a konnektorba.Mert nagyon nem mindegy hogyan csatlakoztatja.Úgyhoy ne biztassunk senkit szakszerűtlen védelemre.
Miféle alapon vennéd el az papírját ? Ne biztass senkit erre a dologra,mert ez nem játék! Azzal nem lehet lezárni a vitát,hogy unom a témát.Tévedtél,és annyi.Én is tévedek sokszor.Értsd meg,hogy rosszat teszel,ha erre biztatsz embereket.
Nem akarok nagyon belevakkantani ebbe a téma, mert nagy tapasztalatom nincs benne, bár a FI relé működési elve számomra is tiszta és hasznosságát nem is vitatom. Valamikor én is tanultam ilyenekről a végzettségem okán, ami háztartásigép-szerelő. Igaz annak már közel negyed százada. Én is úgy tudom, mint ahogy itt már más is írta, hogy a kempingeben az áramvételezési helyeken kell lennie FI relének és ezt a kempingekben látom is a dobozokban.
Azt végképp nem értem, hogy mi ez a vizsgán kötelező a FI relé mizéria. Ez szerintem megint egy speciális magyar baromság, mert ha megnézed a külföldről behozott idősebb lakókocsikat, akkor azokban sehol nem találsz FI relét, pedig ezek Európa nyugati felén érvényes forgalmival rendelkező járművek. Az én lakóm Hollandiából lett behozva 2010-ben és forgalomba helyezéskor a kutyát nem érdekelte a FI relé, csak az érintésvédelmi tanúsítvány.
Miután egyre többen csatlakoztok ehhez az életveszélyes ajánláshoz,és ezt mások is elhiszik majd,kérem szépen elolvasni a szakember véleményét is.Ezután mindenki eldötheti hogy szeretne e Fi relét földelés nélkül bekötni !
Adott egy 10 literes szabadkifolyású kisboyler. Szerintetek milyen vastag és kb milyen hosszú csövet kellene belehajtogatni,amin a kocsi hűtővize áramlana,hogy érdemben és viszonylag hamar felmelegítse a tiszta vizet egy laza tusoláshoz.
Olyasmi elvre gondolok mint a fűtésnél a hőcserélő.
Ja és gondoltam egy kb 120watt 12Voltos merülőforralót is bekötök,hogy állóhelyben napelemmel melengesse a vizet. A kérdés van e szükség a kocsi vizrendszerét belekötni.
Az egyéb esetbe akkor sem tartozik bele az amit írtál.(inverter,áramfejlesztő)
"föld felé nem folyhat áram" Inkább felé, mint rajtam keresztül:)
Ha a lakónak az inverter a részét képzi, akkor ugyanúgy be kell kötni a földeléses hálózatba.
Szerintem ezt a témát ne feszegessük tovább, mert már unom. Érintésvédelmi felülvizsgálatokat készítettem régen (10éve), és pár lakókocsiár megmértem.
Igaz hogy a lakókocsit árusítók egy kitöltött jegyzőkönyvet adnak a lakóhoz és a műszaki tartalom nem is egyezik a jegyzőkönyvben leírtakkal. Én is kapta ilyet.
Érdemes egy firelét beszerelni és földelt dugaljakra kicserélni az aljatokat.
Nos az egyébb eset az például egy leválasztó trafó.Tudod ez a 230/230 voltos.Most ennek a trafónak a szekunder oldali fogyasztóit miért is kellene leföldelni? De ez vonatkozik az inverterre is. Az erről előállított 230 voltos feszültség akkor sem rázhat meg ha testzárlatos a berendezés,mert a föld felé nem folyhat áram!
Jól tudod,mert így igaz. De ettől függetlenül a konnektorokat földelni kell. Amikor szivárgó áram kerül egy fémtestre,akkor ez a föld felé folyik,ami azonnal lekapcsolja a Fi relét.Tehát nem a testeden keresztül folyik az áram.
Lehet, hogy rosszul értelmezem amit írsz, de nem úgy van, hogy a FI relé az a földeléstől függetlenül akkor kapcsol le, amikor a fázis és a 0 között eltérés mutatkozik? Tehát ami az egyiken be a másikon ki de egy kicsi megy a pici testem felé is akkor már old is.
Pont múlt hétvégén szereltem be a plussz vezetéket a lakó akksi töltéséhez a 7 polusú aljzatba. A vonóhorgom gyári tábláján 50 Kg szerepel max terhelhetőségnek (Peugeot 206 Sw).
Azt nem tudom, hogy ezek az értékek az autógyártók által megadott max terhelhetőségi adatok-e, de valószínűleg igen. Szerintem az optimális súlyt a lakókocsi tömege is befolyásolja, tehát nem biztos, hogy az itt megadott értéknek kell lennie. Nyilván hülyeség lenne egy Predomot 140 kilós orrsúlyra pakolni azért mert egy VW Touareg húzza. :))))
De még akkor is kérdés, hogy a lakókocsi vonófeje terhelhető-e 100-120 kilóval, de általában a vonófej terhelhetőségét a lakókocsi tömegéhez optimalizálja a gyártó.
A cikkben 80-120 kg-ot írnak és hozzáteszik, hogy utánfutótól függően. Ezzel nincs is semmi gond, ha az vonóhorog bírja. 100-120 kg általában a termetesebb terepjárók és kisbuszok esetében lehet ideális, szerintem átlagos személyautóknál maradjunk a 60-75 kilónál.
Itt sok autóhoz tartozó adatot megtalálsz. Talán ők is értenek hozzá egy picit.
Azért kell kiépíteni a földlést is,hogy a test felé szivárgó áram estén aFi relé azonnal kikapcsolja az áramot.Annélkül,hogy azt bárki megfogja,és rajta keresztül oldjon le. Minden 230 voltos dugaljat védőföldel kell ellátni.Kivéve néhány egyébb esetben,mint például inveter,áramfejlesztők stb.
Angol oldalakon azt írják, hogy az orrsúlynál elsősorban a lakókocsi gyártója által ajánlott súlyt kell tartani, de figyelembe kell venni azt is, hogy az autó vonóhorgának mekkora a terhelhetősége. Ha nem áll rendelkezésre a gyártó által megadott adat, akkor a lakókocsi megpakolt össztömegének a 7-9%-a az ideális orrsúly, de ebben az esetben is figyelni kell a vonóhorog és a vonófej maximális terhelhetőségére.
Ezen a videón egy Ford Fiesta-val rángatnak egy, az autó méretéhez képest nagy lakókocsit. Elég élesen szlalomoznak vele, aminek következtben valóban felemelkedik az autó hátulja, de akkor a lakókocsi már az oldalán fekszik. :) Normálisan pakolt lakókocsi éles kanyarban sem fogja emelgetni az autó hátulját, ha csak fel nem borítod a lakót.
A tesztgomb nem más, mint egy mesterséges hibaáram produkálása a firelében.
A jó firelé akkor is működik, ha nincs földelés!!!!
Pont ez a lényege, értsétek meg, hogy hibaáramra kapcsol.
Az elv a következő:
Figyeli a rajta áthaladó áramot, vagyis a a fázison mért áram megegyezik a nullán mért árammal. Ha más irányban 'távozik' az áram, netán rajtad keresztül és ez meghaladja a 30mA-ert akkor 0,2ms alatt lekapcsol.
Az már a 78 as eiffellendomban is össze volt kötve. Egy multiméterrel elég megmérned az alváz és a konektor föld kapcsolatát.persze nem kell hozzá áramra kötni a lakót.
A földelő pálcát azért adják hozzá, hogy a védelem megfelelően működjön.
Most egy rossz példa jön:
Ha villamos hálózatról rossz vasalót használsz és netán megfogod, akkor a Fi-relé lever, mert rajtad keresztül záródik az áramkör.
Ha aggregátorról teszed ugyanezt, akkor nem történik semmi, addig míg mindkét pontját meg nem fogod. Így nem derül ki a hiba időben. (gyakorlatilag egy rossz vasalót is használhatsz róla anélkül , hogy tudnád, hogy zárlatos)
Ha földszondát leszúrod, akkor már a Fi-relé lekapcsol mielőtt megrázna az áram.
A fi relét nem érdekli a földelés, sokkal inkább a rajtad áthaladó mA. Biztosan hallottátok már a mA kifejezést. Ez azt jelenti, hogy mennyi az az érték, aminél a Fi-relé leold.
Javaslom a felszerelését, annál is inkább, mert nem biztos hogy olyan helyen kempingezel, ahol van védelem.
A nevében is ismeretes ( életvédelmi relé), tehát a rajtad áthaladó áramra kapcsol le. Ez 0,2ms idő alatt, 50v-ot meghaladó fezsültség esetén, 30mA.
Így ha van földelés, ha nincs, így is, úgy is, véd a halálos áramütéstől.
A leírásokban kétféle adat található ! Ideálisnak írják azt amit Te is leírtál.Az Al-kó pedig 100kg-ra teszi ezt.Szerintem pedig az éppen összerakott szerelvénytől függ.Az az mind más és más értéken ideális.Én a 60 kilót tartom biztonságosnak.Egyszer a 30 kg körüli vonóhorogterhelés nagy veszélybe sodort.Pici utánfutóra elég lehet ez,de egy komoly lakókocsira nagyon kevés.
Akkor ezek szerint a földet rákötöm az alvázra, és a kitámasztó tappancsokkal pedig le is földelem nyárs nélkül, persze ha nem fa kockára talpalok én is :)
Holnap be is szerelem a technikát... ha nem jelentkezem akkor nem sikerült a teszt.
Hát sajna hogy ezt nem 5 éve beszélgettük,amikor a sátrat vettem a bódéhoz.
Hagyományos fixre szerelt beakasztóim vannak. Jómagam nem néztem hogy van ilyen is és sehol nem is ajánlották. Amik voltak a sátorhoz,azok meg nem ilyen rudazathoz valók voltak.
Jogszabály írná elő,akkor ezt be is tartanák.Adott esetben a Fi-relé hamis biztonság érzetet is adhat ! Ugyanis a konnektorban lévő védőérintkező,földelési hiba esetén nem tudja a relét lekapcsolni.Abban az esetben,ha jó a földelés,akkor az is megvéd az áramütéstől,relé nélkül is biztonsággal.Ettől függetlenül jó dolog a relé,csak minden csatlakozásnál,a rajta lévő próbagombbal tesztelni kell.Erős párásodás,vagy eső esetén,az érzékeny relék sokszor lekapcsolhatnak !
Ha normális az eladó akkor sok minden benne van ha tróger akkor azt majd a neten külön tudod megvenni.....talán pont tőle.
Azért kurbli,potkerék fellépő valami nyomáscsökkentő bekötve a helyére esetleg 30-40 éves lakós gázpalack.
Egyébként a hirdetésben általában felsorolják vagy elmondják,aztán lehet neki sugallni és ha nincs akkor alku alap is lehet.
Bár hallottam a nyáron a balatoni kamperoláskor egy sporitól a klubban,hogy az egyik kereskedésben kiválasztotta,megvette a lakóját. Aztán amikor ment érte akkor hiányzott az 5 literes villanyboyler.
Szóvátette és közölték ebben nem is volt, de 15 ezerért azonnal tesznek egyet bele.
Nos ott kezdem a véleményformálást,hogy ez egy 2 tengelyes lakó. Nem egészen ugy muzsikál előre hátra billenésnél, mint az egy tengelyes. konkrétan az enyém nem tud egyenletes sulyelosztásnál előre vagy hátra billenni,ugymondom áll a lábán és nincs alatta a mankó kerék.
Amugy mint irtam is nem a sik uton egyenes haladásnál lehet probléma hanem éles ives kanyarban akár kis sebességnél is. Egy olyan könnyű valagú kocsinál mint a kollégáé.
Amugy itt irták korábban 30-40 kg-os vonófejterhelést. Hát ez is sok dologtól,de főleg autótipustól függ. A filmben látott terepjáró tuti,de egy szimpla normál kocsinál főleg felső határ közeli vontatható sullynál ez kevés lehet.
Magam részéről ennél többre esküszöm nálam ez kb 50-60 kg.
Mindig a hokedli jut eszembe,amit vizszintesen el lehet tolni,de ha ráül egy ember akkor nem biztos.
A sátorhoz volt egy darab "gyári "Isabella" klipsz. A belső kéder nekem műanyag és azon végig vinni nagyon könnyű volt a gyári alkatrészt. Viszont van rajta egy reteszelő szerkezet és ha azt átkapcsolatam akkor nagyon rászorult a műanyagra és fixen ott is maradt. Ez nem volt túl praktikus és pl. csavarhúzó kellett a klipsz oldásához.
Ekkor kezdtem el valami más típus keresni. Megnéztem a Brunner-t meg szinte az összes többit amit kempinges boltokban árulnak. Aztán Vácon a Szavatolnál előkerült egy nylon tasakból egy nagy halom SHS klipsz. Minden féle és fajta. Azokból válogattam és így lett a Dorema. Annak az alja teljesen egyenes, tehát nem ez a spéci alakú egy gumi borítás van rajta.
A kép egy német oldalról származik így az EUR ár és ha jól láttam akkor 3 darabra értendő. Vácon azért mindez némileg olcsóbb volt :)
Már három magyar vizsgán ment át a bódém,de még nincs fi relém. A gáztömörséget meg saját érdekemben nézetem,de arról sem volt még papir. Elismerem a Fi relé hasznos,meg kellene csak.... Ugy vagyok én ezzel,ha a németnek jó relé nélkül akkor nekem is jó. Szereltessenek a kempingek Fi relét.
Kb olyan ez mintha egy kocsiba utólag ABS-t szereltetnének.
Általában ugyis vérszegények az elősátor lámpák. Kicsit fel lehet turbózni a csavarok helyén ha leszereled.
Eddig csak olyat láttam ami átmenő csavaros volt ugyhogy a szekrényeket nézd át hátha abban van.
Egyébként ne add el ha más nem a padláson eláll az a lakó eladásáig. Ja és az omnisztor oldalfalból láttam már olyat,ami zipzárasra volt megcsinálva és akkor tényleg tuti mint az elősátor. Azt nem tudom gyári de jól nézett ki,látszott hogy nem egy házi singerrel varták.
Erre kíváncsi leszek én is mert előtte állok lassan. A gázra halottam olyan megoldást hogy leveszed a flexibilis gázcsövet és nincs benne... Kérdés elhiszi-e a műszakis emberke...
Az érintésvédelmi papírt is megkérdeztem villanyszerelő ismerőstől (állítanak is ki igazolást), kapásból kismegszakító, Fí relé kiépítését kérte/javasolta...
Ha esetleg vmi infó nem stimmel bocs, de kíváncsi vagyok a többiekre is Ők mit mondanak!
Ha ilyen súlyú akkor vélhetően nem csak sima fa vagy lemez csavarok tartják, lehet, hogy felső szekrényben stb. ott is vannak az átmenő csavarok végei?!
Ezt csak azért mondom, mert akár így akár úgy van felrakva a nyomait több mint nehéz eltüntetni. (lyukakat feltölteni tömító anyaggal és esetleg valamilyen gyári dekor csík végig a furatoknál amely takar)
Nem lehetne mégis az omnistor elejére / tetjére füleket tenni és abba kapaszkodna az elősátor?!
Asszem leszedem és megsasolom a rögzítéseket. Hátha mégis lejjebb lehet rakni. Mondjuk ez volna a legjobb megoldás csak akkor örökre ott kell, hogy maradjon, mert különben sok lesz a lyuk.
Nem szedtem még le, de mivel közel 50 kiló lehet a súlya, erős a gyanum, hogy csak fent van lécváz, ezért került magasra. Ha nem vázba mennek a tartócsavarok, tutira kiszakad a lemezből a súlya miatt. Továbbá nem szívesen fúrkálnám össze az oldalát.
Az omnistort nem lehet levenni és lejjebb rakni kb az elősátor lámpa tetejéig?! Akkor a ház lehet, hogy eltakarná a régi felfogatás nyomait, lenne hely az akasztóknak és talán lejtés is lenne?
Szóval ezek jónak tűnnek, de van egy pici hibája a dolognak. Ha a vasnak lejtenie kell akár csak 10 centit, akkor a három középső vasból három beleér az omnisztorházba.
Nekem a Tisza parton egész szezonban fel volt állítva (mivel horgászni járok ezért még októberben is állt) és gond nélkül kibírta. Amit én használok az gyakorlatilag huzatmentes. Annyit teszek pluszban, hogy vagy vihar spaniferrel vagy két erősebb spaniferrel van lefogatva.
A mellettem álló lakókocsi éveken át egy a tieddel azonos típusú omnisztort használt falak nélkül csak erős spaniferekkel lefogatva egész szezonban.
Persze mondjuk az Adria partján a víz felé nézve az első sorban lehet olyan szél ami visz mindent.
A Transporter, Vito stb. kategóriájú kemping autókhoz árulnak oldal sátrakat.
A sátrak behúzója egy dupla csöves műanyag sínbe megy bele aminek a belső átmérője 7mm -es az oldala pedig végig van vágva.
Ehhez kapcsolódik egy másik behúzó amelynek van egy mágneses tartója olyan mint egy hosszú vékony ysák és azt kell a kocsiszekrény oldalához, tetejéhet "ragasztani".
Ha az omnistor szerkezetében lenne olyan fém amin fog a mágnes akkor oda felfogatható lenne ez a rész ehhez kapcsolódna a dupla sín abba egy dupla kéder arra pedig egy SHS clip és abba menne az akasztó horog.
Ez jól hangzik, de az omnisztor miatt a behúzó síntől kb 20 centivel lejjebb kerül a rudazat. Nem igazán tudom magam elé képzelni. Tudsz valami képet linkelni?
Ez is eszembe jutott már. Az a problémám, hogy nem lehet az omnisztor/sátor kombót huzatmentessé tenni. Én legalábbis nem láttam még olyat. Ismerem a toldalékokat, láttam már többet ahohy ide-oda kötözgettek oldalakat. Nem tartom elég stabilnak és praktikusnak. Továbbá a teteje sem megfelelő merevítés egy nagyobb viharban. Nekem már fújt el szél stabil, erős, merev elősátrat rudazattal együtt. Ha akkor az egy omnisztoros toldott sátor lett volna, hazáig üldözhettem volna a viharban.
Akár a sátorakasztót, akár az omnisztort szerelem távolságtartóval, azt kockáztatom, hogy viharban kiszakad, mert a közdarab jelentősen csökkenti a stabilitást.
A rudazattal még az is gond, ha omnisztor mellett használom, hogy az omnisztor nagyon magasan van. Ha fel is tudnám fölé rakni a rudazatot, az kifelé, lefelé nem hajolhat mert belevág az omnisztor házba. Az meg túl drága ahhoz, hogy próba képpen tönkretegyem.
Nekem az elősátram úgynevezett dupla kéderes, azaz a külső 7mm -es kéder megy a behúzó sínbe a belső kb. 5mm -es kéderre pedig műanyag tappancsokat kell felfogatni. A Szavatolnál tudtam venni Dorema SHS felfogatót és azt teljesen szét lehet szedni és bárhová és a lakókocsi falához viszonyítva akár 90 fokban is fel lehet fogatni a kéderre.
Ebbe a műanyag tappancsaba kell aztán bele akasztani az elősátor rudazat végét. Mivel a rudat meg kell feszíteni ezért szinte midegy, hogy a tappancs minek feszül neki.
Ha esetleg a sátor dupla kéderes akkor ez kivitelezhető lehetne vagy lehet belülről egy plusz kédert varratni legalább azokra a részekre, ahol a felfogatás lenne.
Nem gondoltál arra, hogy az omnisztor oldalait megvásárolva azt használd zárt elősátornak?
Én egy 4,4 méteres omnisztort használok és ha zárt elősátrat szeretnék akkor felteszem az oldalait. Sokkal gyorsabb a felállítása és gond nélkül egyedül tudom felépíteni és elbontani. A másik előny amikor esőben kell felállítani vagy elbontani mert itt a tetőt kell először kinyitni vagy utolsónak bezárni.
Ebben az esetben a tetőre kellene felfúrni. Így is gondot okoz mivel fogom eltüntetni az oldalsó furatokat, nem akarom a tetőt is megfúrni.
Egyébként a sátrat be lehet húzni mert a sín szabadon van, de az omnisztor pont a sátorakasztók síkjába van szerelve, ezért a rudazatot nem lehet rögzíteni.
A lakókocsi két végén lévő rudazat akasztó helye szabad. A tető alatt lévő három viszont el van takarva az omnisztorral. Ha valakinek van ötlkete, hogy lehetne kiváltani őket, akkor szívesen megtartom. Én hiába nézem lövésem sincs, hogy maradhatna mind a kettő? :(
Nekem úgy rémlik, hogy valahol láttam egy olyan szerkezetet, ami arra szolgál hogyha nem használom az omnisztort akkor "felnyomhatom" a tetejére a szerkezetet, és akkor máris szabaddá válik a behúzó sin.
Én nem adnám el az omnisztoromat, mert egy nagyon hálás dolog, ha átutazóban vagy és csak egy napra állsz meg valahol.
Nemá. Mindegy, hogy elöl vagy hátul van. Gondolj bele, ha lassítani akarod a féktárcsát az előre csavarja az autót. A helikopternek is mindegy melyik végére teszed a rotort, a gépet akkor is visszafelé csavarja.
Már amelyiknél. Hidós citroennel ezért álom vontatni, mert először hátra ad teljes féknyomást, amitől leül a segge, aztán előre, és közben csökkenti a terhelés függvényében a hátsó féknyomást. :)
Sajnos úgy néz ki, hogy meg kell válnom az omnisztoromtól, mert nem tudom tőle felrakni az elősátrat. Márpedig nekünk a sátor fontosabb mint az omnisztor.
Úgyhogy, ha valaki szeretne egy másfél éves, fixre szerelhető, alig használt teljesen újszerű állapotú, marha drága omnisztort olcson, keressen meg bizalommal.
Az új ára a Falleban 200-260-ezer között mozog. Úgy gondolom 100-ezer zseton abszolutt korrekt ajánlat érte.
Nem mértem, valamennyi "természetes" szellőzése van a garázsnak. Mivel a gyanta sem egészséges dolog így volt plussz szellőztetés és ventilátoros levegő keringtetés/mozgatás is...
Igen lefelé nyomja, de ugyanakkor a fékező autó hátulja pedig emelkedne, tehát a két ellentétes erő találkozik a vonóhorog csatlakozási pontján.
Függ a tömegtől, mert azonos sebességnél minél nagyobb a tömeg, annál nagyobb a mozgási energiája.
Függ a felépítmény magasságától a súlypontja miatt.
Függ attól is, hogy hol van "tengely". Talán nem a legjobb példa, de gondold el azt, hogy egy sífelvonó kabin, ami a teteje felett van felfüggesztve (vegyük úgy hogy ezáltal ott a tengely) fékezéskor előre az elejével felfelé fog elmozdulni. Ha ez a tengely a test közepén lenne, akkor nem igazán mozdulna ki az eleje, se le, sem felfelé.
Ez így igaz. Tök mindegy, hogy hogy áll a vonórúd, a lényeg hogy hány kiló a vonófej. Mármint hogy tényleg 30-40-nel nyomja a kocsit.
Sok kolléga hozzászólt a dologhoz. Nos senkit nem akarok megsérteni, hisz azt hitték hogy segítőkészek, tehát a szándék dícsérendő, de kérek mindenkit, hogy csak azért hogy feltűnjön a neve minden oldalon, kérem baromságot ne közöljön. Ezen az oldalon nem KÖTELEZŐ MINDENHEZ(Látszólag) ÉRTENI, ERGO HOZZÁSZÓLNI. A szerelvény nem terepre készült, tehát nem fog felakadni sehol. Tehát a jelszó a horgon 30-40 kg, és irány a világ.
Érdemes megnézni, hogy két ugyan olyan autónak hogyan emelkedik a hátulja, akkor ha lakót, húz, vagy ha nem. Itt látszik, hogy miként hat a vontatmány a vontatóra fékezéskor. Persze lehet azt mondani, hogy a lakó vízszintesen áll. :)
Én télen a garázsban fűtöttem sziesztával amíg építettem a dobozt, volt amikor 3-as fokozaton volt amikor "csak" 1-es fokozaton ment.
Alapból 5-10 fok között mozgott a levegő, ha a legnagyobbon tekert akkor 20-25 fokra is felment (általában nekem ez kellett az üvegszálás műgyanta miatt). Kb 2-2,5 hét alatt fogyott ki a 11 Kg-os palack, néha egész nap üzemelt 3-ason.
Ahhoz hogy minden átmelegedjen reggeltől kellett fűtenem, és nem hideg sugárzott ki a tárgyakból hanem kellemesen langyos meleg.
Szerintem ez a következőképpen néz ki egy normálisan pakolt lakókocsi esetében. Fékezésnél a lakókocsi a rá ható mozgási energiájánál fogva arra törekszik, hogy tovább haladjon egyenes vonalban, de ugyanakkor hat rá egy ellentétes hatású erő is a kerekekre ható fékező erő miatt, ezért mivel a tömege a tengely magassága felett helyezkedik el, így a rá ható erők miatt, előrefelé fog bukni fékezéskor és a vonóhorogra fog hatni egy lefelé és egy előre ható erő, aminek egy ferdén lefelé irányuló eredő erőhatás az eredménye. Ez így lesz akkor is, ha a kissé felfelé áll a lakókocsi eleje.
De szerintem ha megkérjük h2no kollégát, hogy a kedvünkért csináljon egy óvatos fékpróbát, akkor Ő sem fogja azt tapasztani, hogy az autója hátulja megemelkedik.
Minden frissen megpakolt utánfutót,lakókocsit,trélert,meg kell mérni.Van aki képes az utánftó vonófejének felemelésével megsaccolni azt,hogy megfelelő e a suly.Én mérni szoktam.Egyszer ezt elmulasztottam,és majdnem elszálltam a szerelvénnyel.A túlter- helt vonóhorog szétverheti a vonójármű futóművét.Akkor viszont ha kevés a vonóhorogra jutó kilók száma,instabillá teszi a vontató járművet,illetve a komplett szerelvényt.Minnél nagyobb a sebbesség annál nagyobb az esély,hogy megtörténik a baleset.
Már ne is haragj meg de szerintem igy sarkosan nem lehet leirni, de mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Egy felfelé álló vonórud fékezéskor igenis felfelé tolja a lakót. Namost kanyarban oldalirányba és szintén felfelé tolva csökken a gumik tapadása. Ez állítólag fizika. Persze évekig meg lehet uszni,de aztán egyszer nem.
Azt láttam, hogy többen is ajánlották a közdarab beépítését, ami szerintem is a legkézenfekvőbb megoldás. Egy nagyon fontos dolgot talán nem említett senki ebben az esetben, mégpedig azt, hogy ha ezért a rögzítő csavarokat cserélni kell, akkor csak is az eredeti csavarokkal megegyező szilárdsági csoportba tartozó csavarokat (pl: 8.8, 9.8 stb) szabad használni és ehhez való anyákat. Így elkerülhető a lakókocsi leszakadása a vonófejről.
Igazából az, hogy a lakónak a kapcsolási magasság miatt kis mértékben lóg a eleje, vagy a hátulja, az önmagában nem túlzottan veszélyes a közlekedésbiztonság szempontjából. Az én szerelvényemnél a lakó eleje van lejjebb egy picivel. Az igazi veszélyt a helytelen pakolásból eredő rossz súlyelosztás rejti magában, mert az bizony tudja emelgetni az autó elejét, vagy hátulját és egy orrnehéz lakókocsi, bizony még jó fékrendszernél is meg tudja emelni az autó elejét egy vészfékezésnél, annak ellenére, hogy mint Te is írtad a jó fék nagymértékben csökkenti a vonóhorogra ható erőt.
Két járható lehetőségem van a magasság állításnak az első a kerékcsere. Gumis barátom aki szintén nagyon sokat lakózott mindent megtesz egy kerékcsere megvalósításához .
Amennyiben nem jön össze egy közbetét beépítése sem lehetetlen .
A mai napon körbenéztem Kemping ügyben.
Boldogasszonyfán változatlan feltételek mellett lehet"horgászbódézni" . Működni fog panzió és faház is . Nagyon készülnek a szezonra rend és tisztaság csilli-villi mindenhol. A személyzet éppen próba horgászott kapás volt ,de a felszolgáló kislány elengedte a "cápát".
A nagyvátyi kemping ( Baranya megye, Szentlőrinc és Szigetvár között félúton)
Még zárva van .
Körülményes az odatalálás a 6-os úton még van egy eligazító tábla, hogy 2 km-re van egy kemping, viszont a faluban csak "jónapotkívánok" után lehet megtalálni a kistanyát. Történetesen a templom mögött van.
Csak a kapun néztem be.
Egy régi parasztház van felújítva a falu végén . A lakóházak között egy hatalmas udvarból kialakított "családias " kemping. Biztos jó hangulat lehet ott nyáron. Csendes kis falusi hely -érdekesnek tűnik. Csatlakozókat nem láttam. A környéken a közelben két város, ha program van akkor érdekes lehet viszont ünnepekre szülinap, baráti összejövetelekre nagyon alkalmas hely.
Március 8-án Almamellék-Sasrét között nőnapi vonatozás 10:00-kor indulás Almamellékről .
Sasréten kirándulás a hóvirágos erdőbe ebédelni lehet a Sasréti fogadóban drága,de a vadkajájuk finom. 14:30-kor visszaút kisvonattal. Almamellékre. A vasútvonal mellett több horgásztó is van . Sasréten vendégház Nagyon szép időt ígérnek. Bőszénfán nyitva lesz a Szarvasfarm ott olyan szelídek a szavastehenek, hogy be lehet hozzájuk menni és simogatni lehet az állatokat. Szintén . Panzió és étterem . Aki erre jár látogasson el a Zselic szívébe. Nem csak a nőknek tetszik, hanem a gyerekeknek is .
Subject: Érdeklődés - Fiat Dethleffs Advantage A 7871 3.0 Használt
Hello
Még az eladó. Én vagyok az egyetlen tulajdonosa az lakóautó. Vettem neki Magyarországról, még mindig a magyar rendszámot költöztem Sheffield, UK közelmúltban a családom és én szeretnék eladni. Ez elfut, és ez a kiváló állapotban, nem sérült, nemdohányzó tulajdonos. Ha úgy dönt, hogy vegye meg tudok rendezni szállítása Magyarországra, és én is hagyom, hogy az 5 napos próbaidoszak. A szállítási költség benne van az eladási árat. Fogják szállítani az összes dokumentumot, beleértve a felhasználói kézikönyv és karbantartási az lakóautó és az eredeti gombokat, hogy könnyen a tulajdonosváltás. Hire Az Egyesült Királyságban a nemzetközi hajózási társaság nagyon népszeru, nagyon megbízható, és gondoskodik az összes papírmunkát. Hadd tudja, ha egyetért, és adom minden részletet illetoen a szállítási és fizetési. Ha azt szeretné, hogy hívjon fel, ez a számom:00447404704281.
köszönöm, Robert
Hello Still on sale. I am the only owner of the camper. I bought him from Hungary , still with Hungarian license plate I moved in Sheffield, UK recently with my family and I want to sell it . It's runs fine and it's in excellent condition, never has been damaged, non smoker owner. If you decide to buy it I can arrange delivery in Hungary and I can let you for the 5 day trial period. All transportation cost is included in the sale price Will be delivered with all the documents including the user manual and maintenance of the camper and the original keys, to make easy the change of ownership. Hire In the UK the international shipping company is very popular, very trustworthy and takes care of all the paperwork. Let me know if you agree and I will give all the details regarding the shipping and payment. If you want to call me,this is my number: 00447404704281.
"Összességében nem a lakó hátuljának a felütközése a legrosszabb ebben,hanem az hogy fékezéskor emeli a kocsi hátulját és egy kanyargós részen akár tragédia is lehet."
Ez így szerintem több okból sem igaz. Akkor emelné meg az autó hátulját a lakókocsi, ha a lakó hátulja erősen túlsúlyosra lenne pakolva, (itt ugye nem erről van szó) de akkor sem fékezéskor, hanem akkor, ha belemész valami hepe-hupába. Ahhoz ez a "lógás" nagyon kevés, hogy fékezéskor a lakókocsi súlypontja a hátuljára tevődjön át.
Forgalmikban a kapcsolási magasságok össze tartozók.
Szerintem a torziók igen el vannak már fáradva ezen a lakón. Emiatt is alacsony. Ezeknél még lehetett állitani az előfeszitést. Ha nem akkor akár tengelycsere. 70-80 ezer per darab tokkal vonóval kecskeméten.
Kerékcsere segit ha befér még a kerékjárati ivbe. Aztán a háromszög résznél a vonófej alá kell csinálni közbetétet. Az is buktatja előrébb a rudat.
A kocsi horog az tipustól függő,de elvileg egy állítás van azokon amik csavaros befogásúak. Igy a gömb lejjebb kerülhet.
Összességében nem a lakó hátuljának a felütközése a legrosszabb ebben,hanem az hogy fékezéskor emeli a kocsi hátulját és egy kanyargós részen akár tragédia is lehet.
Szerintem 160 cm magasan még ha oldalra is vezeted tökéletesen kell müködnie. Ott csak egy bibi lehet,hogy az oldalra döntésben is meg kell maradni az emelkedésnek. Igy nem áll meg az áramlás.
Eredetileg 2005-2008 évjárat közötti Hobby lett volna a libling. Itthon nem lehet kapni ezt a méretet, nyugati árakon számítva pedig nem úsztam volna meg ezt a felszereltséget úttal együtt 3,5 millából sem. Ezt soknaknak tartom!
További elvárások voltak a francia ágy, körülés és, hogy ha lehet, kicsit kisseb legyen mint régi két lakóm, illetve ne legyen több 1200 kilónál. Ezek mind teljesültek és ráadásnak kaptam hozzá móvert, klímát, omnisztort, zárt elősátrat. A beszerelt extrák a milliós értéket nyaldossák, ennek ellenére úttal együtt megúsztam 2,5-ből. Szerintem ez több mint korrekt vétel volt. :)
Igazából tegnap nem sokat láttam belőle, mert sötétedett és olyan retkes volt, hogy a kosz mindent eltakart. A beszerelt extrákat le tudtam ellenőrizni és azt is éreztem, hogy nagyon egyben van a bódé.
Ma a mosás után derült csak ki igazán, mennyire jó vétel volt. A kosznak néha lehet jótékony hatása, ugyanis tökéletes mértékben konzerválta a lakókocsit. :)) A fényezés kifogástalan, beázás sosem volt, nem recseg, nyikorog semmi, törés, zúzódás, repedés semmi, gumik újak. Minden működik és semmit nem kell javítani. A mover akkuja rá van kötve a rendszerre, úgyhogy még az autóról se kell áram, minden működik vele. 220-as csatlakozás után pedig indul az okos töltő, egyáltalán nem kell semmivelk foglalkozni.
Kívül nem kell hozzányúlni, de belül még meg kell csinálnom a szőnyegezést és az elmaradhatatlan bútor dizajnt, amit mindegyik bódénál megcsináltam, mert az után összehasonlkíthatatlanul othonosabb, kellemesebb látványt nyújtanak a bútorok.
Ha rajta burkolat lehet valahol "letestel", nem a megfelelő helyen szikrázik. Vezeték szigetelése épp?A gyujtó körüli kerámia nincs eltörve? Hirtelen erre gondolok...
Igen kell. Ugyan olyan ez mint a gyújtógyertya az autónál, mikor meg akarod nézni, hogy van-e szikra, akkor is oda kell a gyertyát érinteni a testhez. Szikra csak két pólus között tud kialakulni.
Mégsem mentem Németországba. Mondjuk miután megtudták, hogy magyarok vagyunk, hárman eljátszották velem, hogy eladták a kiszemelt példányt, közben pedig médsem, nem is volt sok kedvem kimenni és tőlük vásárolni.
Megcsörrent a telefonom 2 napja, a kempingmánián feltett hírdetésemre. Ma elmentem és elhoztam.
2005-ös, 460-as Eifelland Holiday. Nagyon egyben van.
Francia ágy, körülés, melegvíz, zuhanyzó, mover, padlóklíma, fixre szerelt omnisztor, zárt elősátor.
2. Levél jön...anglia speditőrnél...stb; normális embernél bukik a mutatvány, éljen nemi életet szülőjével. Nem költöttem egy fillért sem, nem mentem sehova, semmit sem buktam - max a vágyaimat.
De amíg erre nem derül fény, addig "nagyon sürgősen el akarja adni". Tele van a net figyelemfelkeltő cuccokkal, szerintem ez is az, amíg az ellenkezője nem igazolódik.
Így igaz! Mind ugyanaz csak a megtekintés helye, a megyék változnak. Okos csalónak képzeli magát. Úgy gondolhatja ha a megye más, úgy nem átlátszóak a képtelen árak.
Ebben csak az a csavar hogy küldj pénzt majd soha nem fogod látni.Lakóautót amit Soci belinkelt az a lakóautó kb 8-10 milla közt van a forgalmi értéke.Ilyen átverés volt két éve mikor egy Opel GTX Astrát árultak 1milláért.Elég sokan beugrottak.
Nemrég valaki linkelt hazai lakóautó hírdetést és nem értette, miért vannak telefonszám nélküli hírdetések. Valószínűnek vélte, hogy átverés, csak értelmetlennek tartotta.
"""""Hello Még az eladó. Én vagyok az egyetlen tulajdonosa az lakóautó. Vettem neki Magyarországról, még mindig a magyar rendszámot költöztem Sheffield, UK közelmúltban a családom és én szeretnék eladni. Ez elfut, és ez a kiváló állapotban, nem sérült, nemdohányzó tulajdonos. Ha úgy dönt, hogy vegye meg tudok rendezni szállítása Magyarországra, és én is hagyom, hogy az 5 napos próbaidoszak. A szállítási költség benne van az eladási árat. Fogják szállítani az összes dokumentumot, beleértve a felhasználói kézikönyv és karbantartási az lakóautó és az eredeti gombokat, hogy könnyen a tulajdonosváltás. Hire Az Egyesült Királyságban a nemzetközi hajózási társaság nagyon népszeru, nagyon megbízható, és gondoskodik az összes papírmunkát. Hadd tudja, ha egyetért, és adom minden részletet illetoen a szállítási és fizetési. Ha azt szeretné, hogy hívjon fel, ez a számom:00447404704281. köszönöm, Robert""""""
Ekkor esett le, hogy miről van szó, ugyanis személyautó vásárlásnál már futottam bele ilyesmibe. Szerencsére engem azért elég nehéz átverni, ez a változat már gyerekkoromban sem működött volna. :)))
Arról van szó ebben a játékban, hogy az eladó felajánlja, hogy amnennyiben kifizetik neki előre a jármű vételárát, Ő elintézi egy neves nemzetközi fuvarozó céggel a szállítást, amit természetesen színtén előre egy általa megadott bankszámlára kell utalni. Azt állítja, hogy a szállítás bankszámlájához semmi köze, ő csak a vételárat kéri előre, de küld garanciát a szállítási cég is, miután megérkezik hozzá a pénz. Természetesen ezt az ügymenetet is az eladó viszi végig, nekünk nincs más dolgunk, mint a megjelölt időpontban várni a kamiont..... (Na meg persze tökön szúrni magunkat, mert megettük ezt az átlátszó átbaszást)
Természetesen a piaci ár harmada negyede az eladási ár, hogy a kellőképpen kapzsi és agyatlan madár ráharapjon a csalira.
Mégegyszer átnézve az expreszt, több hasonlót is láttam. Lehet találni 25 millás lakóbuszt 3 millióért.
Én ebben az egészben csak azt nem értem, hogy vehet részt egy expresshez hasonló hírdetési portál, egyértelmű lehúzásban/csalásban?
Ormótlan tégladarab. Így is drága az üzemanyag, minek növelni a számlát egy teljesen áramvonal nélküli bódéval? Nem szeretnék magam után húzni egy efféle formát.
A bútorok annyira szögletesek, hogy színte szúrja a szemem. Végtelenül egyszerű, ami egyébként érdem is lehetne, én viszont inkább igénytelenségnek látom. Mellesleg ez a véleményem a Weisbergről is, nemhiába testvérek.
Más volt a régi autódon a vonóhorog kapocsolási magasság?
Szerintem is a jobbik lehetőség a gumicsere. Keress rá nagyobb méretet.
Van még egy lehetőséged de az drágább. Állítható vonóhorgot teszel a vontatóra, kampót cseréltetsz, estleg legyártatsz, egy a lakó kapcsolási magasságának megfelelő új horgot.
Így nem hagynám semmiképp, mert túl azon, hogy leszakíthatod a lakód hátulját, még balesetveszélyes is, ha mindez nagyobb tempónál történik.
Eszembe nem jutott, hogy valaki 23 db diósdit vegyen. Viszont az olcsó diaósdinál általában nem mondja senki, hogy nem ér egy kanyit sem, a jó és új lakóautóra meg mindenki azt mondja, drága.
Csupán az ár/érték arányt próbáltam más megvilágításba helyezni. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam?
Nézőpont kérdése. Ha megnézzük miket árulnak Diósdon 800000-1 millió között, már nem is tűnik drágának egy vadi új 23 millás lakóautó. A kulönbség nem csupán 23-szoros, hanem minimum 50-szeres. Az persze egy másik történet, kinek mennyi a zseton.
Annyi pénzért mit várhatunk el, már nem futotta övekre!!!
Kormány legalább volt benne????
Mi 3-4 éve voltunk, amikor még együtt volt a hajókkal (akkor azokat néztük, ahhoz vásároltunk motyót), de tetszett pár lakó is...Már akkor is voltak horrorisztikus árak...
Szép és drága lakóautók 23 milla volt a legolcsóbb .
Lakókocsik 3,5-től fölfelé a csillagos égig.
Lakóbuszok. Egy irodabusz,szerintem igénytelen.
Egy 95 millás lakóbusz,melyet végül is nem vettem meg,mert nem adták hozzá a kisautót ,mellyel be lehet állni a hátsó részbe. Kell-e hozzá autóbusz vezetői jogosítvány meg PÁV. II. D meg autóbuszvezetői vizsga? Hm az se biztos hányan utazhatnak benne, mert a biztonsági övek nincsenek kiépítve stb.
Tényleg, a kiállításon lehet vásárolni is? Esetleg szoktak lenni akciók?
Arra gondolok, hogy a felújítandó vízellátásomhoz vajh kedvezményes áron be tudom szerezni a szükséges kellékeket?
Tartály, átfolyós 220-as melegítő, szivattyú, no meg elősátor alá szőnyeg, a bódé aljára rakható takaró, hogy ne fújjon be a szél az elősátorba, stb...
Meg egy pár apróság, ami a feleség szerint "elengedhetetlen"..... :-)))
15 éve jártam Svédországban egy kora januári vadászaton.
Meglepődtem, hogy milyen kedvesen fogadtak minket a "hűvös" északiak.
Igaz a helyi állatorvos vendégei voltunk és erről az egész kisváros tudhatott, mert időnként idegen házakba is beinvitáltak minket egy glögre, vagy egy kis pálinkára.
Tavaly csöppentem bele a lakóautós életbe a barátom révén, azóta már én is megtanultam egyet s mást a "szakmáról". A szezonban igyekszünk minden szabadidőt kihasználni, hogy néhány napra, vagy akár egy hónapra kiruccanjunk. Számomra lenyűgöző a lakóautós nyaralással járó szabadság! Svédország különösen előnyös ebből a szempontból: nem kötelező kempingezni, bárhol lehet éjszakázni az autóval. Mi általában kevés időt töltünk egy helyen, így a lakókocsis megoldás (Fiat Bürstner) a legegyszerűbb számunkra. Érkezés után pár perccel már a napernyő alatt kortyolhatjuk a sört. :)
A tavalyi utazásoktól is írtam a blogomban, ha érdekel Benneteket, nézzetek be:
Pontosan erre gondoltam Én is, a szelep már megvan, csak egy kicsit jobb idő kell, és már szerelem is befelé!
Az Angol lakós bolylerem 220-as villamos fűtése is már 80%-ban megvan, csak össze kell rakni a lakóban! 800W-os fűtőtest beépítve, az érzékelők felfogatása megoldva a tartályon!
Én egy WC tartály szelepet építettem be a vizes kannába.....kb, egytizedébe kerül a belinkelt megoldásnál, és pontosan ugyanazt a célt szolgálja, és ugyan úgy működik.....
Ja.....és nem ilyen lengő bólyásat, hanem a felúszós típusút....
Én ugyan nem ebben ez árban kerestem 3 éve, de.... pozitív volt a meglepetés.
Akkoriban már olvastam fórumot, talán kérdeztem is.
Lényeg a lényeg, csere, plusz ráfizetés lett a vége. Lakókocsipark, Tünde, hozott egy lakót (ami most 32 éves) amibe nem tudtam belekötni. Mai napig nem ázik, minden tökéletesen működik, imádjuk, szeretjük.
Van abban sok igazság, amit leírtál, de azért vannak még rendes emberek ebben az országban és nem mindenki inkorrekt. Sajnos nagyon jellemző az, hogy hülyének nézik az eladók a vevőjelölteket, erről már sokszor írtunk itt.
Én a helyedben kimennék Hollandiába, beülnék egy koffeeshopba, elpöffentenék egy gandzsát, aztán vidáman végigjárnák egy pár kereskedést és válogatnék a lakók között. :)))
"A füst elvezető kéménynek függőlegesnek kell lennie, mert a forró égéstermék felfelé áramlik. (kémény huzat) Ha ez vízszintes, akkor az áramlás leáll, és az égéstermék bent marad a lakótérben. Megöli a lakót. Peugeotger Barátomnál a friss levegő cső vízszintes, amin a kazán az égéshez kapja a levegőt."
Hát az nagyon meglepő lenne, ha egy lakókocsi konvektornál az égéstermék bekerülne a lakótérbe, ugyanis ezek úgy vannak kialakítva, hogy a kocsiszekrényen kívülről kapja az égéshez a levegőt és oda is távozik a füstgáz az égéstér pedig teljesen elkülönül a lakótértől. (persze ha szakszerűen van beszerel) Ha nincs huzat, akkor max elalszik a kályha, vagy ha netán visszaáramlana a füstgáz akkor is vagy a lakókocsi alatt távozik, ahonnan pl a Truma kályhák kapják a levegőt, vagy az általad friss levegő csőnek nevezett csövön áramlik ki a szabadba.
JÓ "hazafi" lévén, gondoltam futok itthon még egy kört, inkább itthon költöm el a pénzem mint Németországban.
Előtte telefonon érdeklődtem, ma megnéztem ezt a lakókocsit. Tulaj elmondta, hogy a bal hátuljával nekitolattak egy kerítésnek, de javítva van. Ha nem mondja észre sem veszem a fotókon. A hátulja nem is volt ronda, na de az oldala, amit mellesleg nem említett. Bal hátul az oldala 4 db foltból volt összerakva, padlótól a tetejéig. Valami szilikonos szarral összeragacsozva és a foltok találkozásánál, végig ragaszta, autósboltokban kapható öntapadós krómos díszcsikkal, amolyan igazi zsöguli tuning módon. A lemezek ki-be mozogtak, mert arra már nem futotta, hogy a nikecelhez hozzáragasszák.
Mellesleg ettől az eladótól már egy hónapja kértem képeket azokról a helyekről, amik a hírdetésben nem látszanak. Persze, hogy nem küldött, de legalább felemelte az árat, ugyanis egy hónapja még 70-ezter forinttal oölcsóbban volt a használtautón.
Elmagyaráztam neki, hogy jó lenne máshogy hírdetni, minek raboljuk egymás idejét, merthogy nincs az a idióta aki 2,4 millióért egy tódott-fódott taligát akar venni.
Közelben volt a karavándor, bnéztem oda is. Kevés lakókocsi, rondák, nehezek, öregek, jó drágán.
Ez után mivel útba esett, bementem a diósdi angolosokhoz. Tulaj előzékenyen elém jött, érdeklődött tud-e segíteni. Mondom, fiatalabb jó állapotú lakókocsit keresek. Már fél úton láttam, hogy itt nem lesz üzlet, nem írom le, hogy néztek ki, csak arról a háromról beszélek amit megnéztem, azt lehet felszorozni a többire.
Oda vezet az elsőhöz.
Látom, hogy kopott csónakteteje van. Mondom: Én úgy tudom, ezek már nem igazán fiatalok. Válasz: Á dehogynem, még ma is gyártják őket. Kicsit elhúztam a számat.....más nincs?
Beinvitál egy másikba. Végigmentem, de már a felénél tengeri betegséget kaptam, úgy hullámzott a padló. Nemhogy a lécváz, de talán még a nikecel sem volt benne, úgy szét lehetett rohadva. Kérdem mi van ezzel? Azt mondja, ott mindig ki van járva kicsit. Minden lakókocsi ilyen.
Megyünk a harmadikhoz. Belépek, fasza doghos szag - mellesleg az volt az előbbinél is- megmozgatom középen a plafont, kb 10 centit tudtam oda-vissza mozgatni. Emberre ránézek..................csend. Szerintem rájött, a hülyék a másik faluban laknak.
Mondom neki, tudom, hogy sok lakót hord be. Nem lehetne vele koóperálni? Én kinézem mit akarok Angliából, ő kimegy, behozza én meg fizetek. Erre felvilágosít, hogy ő nem foglalkozik ilyesmivel, mert amig egy drágábbat eléad, addig 15-20 az udvaron álló ótvaros, szétrohadt, büdös, öreg szart elad. Előbbi jelzők természetesen az enyémek.
És ez is az én megjegyzésem: Hülye magyar viszi tizesével, mert Qrva olcsó, meg felszerelt, meg angol, meg a külső műanyagon nem látszik, hogy nincs belseje, meg különben is hülye mert magyar, ez való neki. Mert a nem így lenne, nem állna az udvaron vagy 20 darab roncstelepre való szar.
Telefonban elmondták, nem MOnoron van, hanem az Űllői út 730-ban. Ennek nagyon örültem, mert nem kell messzire menni, a nulláson hazafelé majdnem útba esik. Elmentem a cím mellett kétszer, mert nem láttam a kereskedést. Aztán harmadszorra egy építkezésen megláttam egy lakókocsit. Befordultam és közelebbről felismertem az Eifellandot. Állt még mellette 2 másik pusztulat, úgy 40 és a halál között lehettek.Hatalmas gödrök és földhegyek, valami hatalmas épület épülhet az autópiac helyett. És ez még mind rendben is volna DE: Mikor lelassítottam, akkor láttam, hogy cigányok rohangálnak ide oda, bezérták a kaput, beszaladtak a lakókocsiba és magukra zárták az ajtót.
Ezekután kiderült, hogy román segédmunklás cigócsalád lakik a bódéban és dolgoznak az építkezésen amig el nem adják. Gondolom nem szívesen költöznének ki, azért zárták magukra az ajtót.
És ez még mindig 2 millió feletti kategória.
Mentem 150 kilómétert és rohadtul morcos vagyok. Nem elég, hogy nincs választék, de ráadásul mindenki hülyének néz, palira akar venni.
Ezek után nem foglalkozom többet a magyar piaccal. Viszem a pénzem nyugatra és egyáltalán nem lesz lelkifurdalásom, hogy nem egy hazám fiának növelem a bevételét.
Az emberek is ugyanolyan inkorrektek mint a politika. Ilyen ez az egész kurva ország, nem érdemli, hogy itt költekezzünk.
én ezt a kályhát használtam 18 télen át,mármint a fiamma newmatic 3000,de ott a fal mellet volt közvetlen és rögtön kiment a cső és ott lett rátéve egy hosszabító felfelé.most viszont új buszt építek ,ide középre kerülne,kap egy magasítást 10cm,és oldalt vágun k neki lyukat,ez így ok,.eme képek láttán ami,persze nem ehhez a kályhához való,de majdnem ugyanilyen,gondolkodtam hogy elég lenne oldalt is kivinni,olyan 160 magasan,ez szerintem nem szabálytalan,
A füst elvezető kéménynek függőlegesnek kell lennie, mert a forró égéstermék felfelé áramlik. (kémény huzat) Ha ez vízszintes, akkor az áramlás leáll, és az égéstermék bent marad a lakótérben. Megöli a lakót. Peugeotger Barátomnál a friss levegő cső vízszintes, amin a kazán az égéshez kapja a levegőt. Ezért is jöttek elő belőle reggel a barátai élve.
Hasonló olasz kályhát építettem be a buszomba. Nem padlókivágásos. Jómagam tetőkéményesre építettem,mert igen komoly hő jön rajta. A levegő bevezetéshez oldalt kapott szellőzést.
Vettem egy truma tetőkéményt kb 6 ezer a lakókocsiparknál vettem duplacsőves gége kéménycsőt.
A konvektort kb 10 centire feljebb kellett rakni mert a hideg levegő és persze az esetleges gázszivárgás miatt kellett neki lejtés igy jó a huzata.
Valentin hétvégén Egerszalókon végső non stop használata is volt,mivel benne laktak barátok.
Jól vizsgázott sőt korábban azt is kipróbáltam,hogy menet közben bekapcsoltam. Nem fujta el a szél még 120-as tempónál sem. Szerintem ha gyárilag kéményes volt akkor ugy is csináld meg. Persze ha meg tudod oldani az oldalkivezetést próbaképp akkor tesztelni kell. Egy biztos mindenképp meredek emelkedést kell prezentálni a kéménynek és a hideg levegő bejutásnak is, hogy kihuzzon a meleg,mert ha csökken a huzat akkor nem biztos hogy égni fog rendesen.
Keresd meg a gyári leírást, mert pl. abban benne van, hogy ezt a készüléket milyen kéménnyel kell szellőztetni. Valószínűleg benne van a min. hossz, a min magasságkülönbség és hogy kivezethető-e egyáltalán oldalra vagy csak felfelé. Megkeresed a típustáblát, aztán gugli a barátod.