Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
A lehető legközelebb - azaz NEM a mellette húzódő közút mentén.
Tudniillik van egy majdnem kész "próba diorámám", amin szélességben alig van hely - de vmi tereptárgy mégicsak kellene a töltés mellé. H0-s "fa" Auhagen villanyoszlopokra gondoltam :
de a - nem villamosított - próbadarabra csak kettő fér fel, viszont csak tizesével lehet kapni. A többit felrakhatnám a végleges diorámára, ott viszont VAN felsővezeték, és ott a töltés körül csak növényzet ( fű, fa virág ) lesz.
(Tudom, csinálni is lehetne , a probléma nem is az oszlop, hanem a mérethelyes csigák...)
Volna itt egy szakmai kérdés, amit a "Vasút mérnökség / Felsővezeték" topicban nem mertem feltenni a "nagyoknak"... :)))))
(Természetesen terepasztal-vonatkozása van, ezért itt fel merem tenni... :))))
Arról van szó, hogy villamosított nyíltvonalon lehetséges-e a vasúti felsővezeték közvetlen közelében - netán az oszlopon - elhelyezni "sima" 230 V-os "lakossági" vezetéket - mert nem nagyon láttam ilyet - vagy van vmi kötelező védőtávolság ?
(Hangsúlyozni szeretném : NEM az állomások világítási kábeleiről van szó, mert először is nyíltvonalról, másodszor lakossági vezetékhálózatról - esetleg külön oszlopokkal, de a közelben)
Ha netán van vkinek olyan fotója, ahol a közvetlenül felsővezeték mellett fut a lakossági vezetékhálózat oszlopokkal - v. azon - megköszönöm.
"a jövőbeni vetemedés esetén is csak annyi a teendő, hogy egy másik összekötő elemet kell csak kifaragni"
Tehát a csavarodás, eltávolodást ez sem akadályozza meg, de nem két teljes, teherviselő alapelemet kell újjáépíteni, csak ezt a takarólécet méretre szabni.
A modulhoz én sem értek, tehát mondjuk úgy, hogy ezt zárójelben jegyeztem meg. :) Elsősorban több részből álló terepasztal csatlakozási vonalaihoz lehet jó - még én sem próbáltam, de ha a miwulásoknak bevált, akkor reménykeltő számomra is.
Elörebocsájtva .hogy egyáltalán nem értek a modul terepasztalok készitéséhez,de pusztán müszaki szemmel nézve a problémát Úgy látom ,az alábbi megoldás egy gondból kettőt csinál, azaz egy illesztési hézagból kettöt.Ez a megoldás jó lehet ott ahol mindig azonos elemek kerülnek egymás mellé.de gondolom a modulnak az a lényege hogy bárki aki betartja az épitésre vonatkozó szabványokat csatlakozhasson a rendszerhez.Ezért ugy érzem hogy a jó megodás a szerkezetek megfelelő stebilitása és a csatlakozó felületek preciz kidolgozása mellett a megfelelően erős kötések kialakitása.
Két témát ragadnék ki a most elkészült repülőterük kapcsán:
1., Hang-mátrix
Nekem már korábban is az volt a tervem, hogy nem mindenféle mini-hangszóróból szóló zörejjel szimulálom a mozdonyok hangját, hanem valamilyen apró jeladót a gépekbe téve, azok jeleit pedig számítógépbe vezérelve, a hangot térhatásban, mélynyomó segítségével szólaltatnám meg.
Erre eddig általában azt a választ kaptam, hogy ááá, nem lehet, irreális az elképzelés. Lehet, hogy így van, mindenesetre a repülők esetében a MiWuLa pontosan ezt valósította meg. Az persze lehet, hogy házilag mindez túl drága lenne.
2., Modulok, terepasztal-darabok csatlakozása
Ezek a pontok általában a kényes helyek - valahogy mindig látszik pár mm, ami persze nem annyira szép. Sőt: még ha kezdetben szép is, később a nem azonos vetemedés miatt mindenképpen keletkeznek rések. Erre ők azt találták ki, hogy egy érdekes formájú fadarabot faragtak ki (lásd alább) és természetesen ennek formáját a két összekapcsolandó terepasztalrész szélein is kivágták. Így a rés gyakorlatilag megszünt és a jövőbeni vetemedés esetén is csak annyi a teendő, hogy egy másik összekötő elemet kell csak kifaragni.
Magam egy dologtól félek: hogy mire az én asztalom odáig jut, hogy fák kellenének rá, addigra te már annyira híres leszel, hogy már csak gyémánt áron fognak a "teremtményeid" gazdát cserélni.
Egyébként pedig lassanként peindíthatnál egy tanfolyamot! Egyet? Többet! Fa-készítő szak, épületkészítő szak, stb. Sőt: külföldieknek is nyugodtan tarthatnál - biztosan küldenének pár tanoncot a Miniatur Wunderland-ból. :)
Megtisztelő, hogy elolvastad a 4255 sz. hsz-omat, de talán nem elég figyelmesen... :(((((
1. sz. link : NEKEM ez a jó ("Nekem ez méretben, árban megfelel a diorámámhoz :")
NEKEM az a jó, hogy az előző megfelel, különben csak a 2. sz. linkben szereplőt vehetném ("A lényeg - nekem - , hogy mégsem ennyi:")
3. sz. link : válasz baktairr kollégának, hogy az Ő terepasztalához csak ez felel meg. ("Sajnos Neked még ez sem elég nagy - az árról nem is beszélve :")
Most végigolvastam az elmúlt néhány beírásodat, valóban kavarodás van nálad. ;)
1. Belinkeltél egy 737 x 228 MM (!)-es képet - azaz kb. 74 x 23 cm - azzal, hogy ez neked megfelel.
Erre írtam, hogy 2,5 eFt m2-árban.
2. LEjjebb linkeltél egy 280 x 50 CM (!)-es képet, ami 1,4 m2, és valóban drága, 4,2 eft/m2
3. még lejjebb linkeltél egy 388 x 65 CM (!)-es képet, ami 2,5 m2 és nagyon olcsó, 2,3 eFt-m2 áron van.
Nyilván tudni kell, mekkora méretre van szükség, és nyilván az ideális megoldás az lenne, ha pl. a 3. változatból lehetne rövidebb képet is rendelni, nyilván 55 cm szélességhez közel 4 méteres képet nincs értelme megvenni.
Még ideálisabb lenne, ha a 1. képből lehetne tetszőleges méretet rendelni, de ez is jó megoldás, a közel 74 cm-es hossz ennél a képnél nyugodtan rövidebbre vágható.
Amúgy az igazi "követési probléma" 4263-4267 hozzászólásoknál keresendő, A4 és 55 cm összehozása tekintetében. :-))
Esküszöm, nem tudlak követni : mint írtam két 55 cm hosszú diorámához két db hátteret veszek / rendelek - kétszer 425 Ft-ért, és nem kell toldanom, oda teszem a tereptárgyakat, ahová akarom, akárhonnan jöhet a fény - akkor minek bonyolítsam a kérdést ? :))))
Kulissza (poszter)készítésnél az aklábbi trükköt alkalmazzátok: az összeérő darabok elfedése céljából vagy elé raktok egy tereptárgyat (pld.:ház), vagy pedig egy BaTTka 1 Mester által készített fát vagy facsoportot..:-))))
Engem azért érdekelt, mert kész hátteret (diorámához / terepasztalhoz ) csak arányáron lehet kapni ( 5-7000 Ft).
A digitális nyomdák többnyire 2,5-3,5 eFt/m2 áron nyomtatnak, kérdés, mekkora a terepasztal és milyen méretű háttér kell hozzá.;)
Természetesen VAN tintasugaras nyomtatóm, de 2 db 55 cm-es dioráma esetén nem sokat érek az A4-es mérettel - valahol össze kellene passzítani - az pedig látszik... :((((
Az 55 cm az A2-es méretű papírnál jön ki hosszanti oldalnak.
Az illesztés pedig csupán gyakorlat kérdése, jó világításnál soxor észre se lehet venni.