A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
De hát erről beszélek, és írtuk le sokan, sokszor. Ezekkel a gépekkel (ha jót akarsz) nem úgy indítod a kávéfőzést hogy az első v második felfűtés vagy 10 perc után, mert így valóban az van, hogy van egy valójában túl forró kazánod és egy hidegebb fejed, majd a kávéra így érkezik valamilyen víz, ami legjobb esetben is kezdetben túl hideg majd fokozatosan melegszik.
Pid mellett úgy működik a dolog, hogy beállítod a hőfokot, kivárod míg hőstabil a gép (minimum 20 perc) majd indítod a kávéfőzést. Ha megégeti lejjebb mész a hőfokkal és úgy próbálod megint amíg jó lesz. Ha jól beállítod köröket versz a 5 perces melegedéssel készülő kávékra. A lefolyás sebességét meg nem tömörítéssel állítjuk be (az kozmetika, optikai tuning stb) hanem a szemcsemérettel. Az elkúrt lefolyást meg néha megiszom én is (na nem a 18 másodperces Casino Moccát, mert az kóstolatlanul mehet a lefolyóba) de igazán jó sosem volt (világos pörkölésnél az idő lehet hosszabb, de 25s alatt jó nem szokott lenni.
Sötét pörkölés többet kibír, munkahelyi gépen nálunk sincs pid, a hőstabil állapotot sem várjuk meg gyakran, mégis iható a Pallyotz Sicilia v Locavore, de ha otthon a kellő hőfokon stabil géppel készítem el azért más világ. Teljesen. Nincs abban semmi gond vagy különleges hogy neked így jó, csak ne terjeszd egy hobbista fórumon, hogy a Pid nem jó a Silviára, csak azért mert neked nincs időd/türelmed kivárni a bemelegedési időt.
Nem volt olcsó újan (olaszországból rendeltem 2 éve akkor nagyon jó áron adták: ~150.000 Ft?), de a Gaggia EVO is megelégedéssel szolgált 8 évig, így ez is biztosan bírni fogja addig mire 50 leszek.
Szerintem nincs ellentmondás,mert nálam a túlmelegedés a PID-elt EVO-n akkor történt mikor nem csapoltam kb 10-15 perc melegedés után, hanem ott maradt a gép több mint fél órára!
Ami "üzemszerű", hiszen a PID tartja a beállított hőfokot és kúszik utána a fej ami ennyi idő után biztosan túl sok lesz.
Ha hidegen indult a gép reggel, és 10-15 perc után csapoltam, akkor tényleg lehetett játszani a hőfokkal mert nem volt ideje fejnek túlmelegedni.
Értelemszerűen egy bármilyen PID nélküli gép kazánja ingadozik az alsó és felső értékek közt, az átlag +/- pár fokkal pedig a fej hőfoka. Az már utána a konstrukción múlik, mennyire lesz stabil a hőfok csapoláskor.
A Gaggia nagyon gyors volt az 1 decis bojlerral, ezért még a PID nélküli korában ha úgy jött ki a lépés, hogy a csapolás kezdetén bekapcsolt a fűtés, akkor sokszor 15-20 mp alatt fel is fűtőtt (ha jó volt a lefolyás ideje).
A Silivia nagyobb, több benne az anyag ezért lassabban fűt fel és hül is ki.
Ezért mondom, hogy nekem ebbe végképp nem kell az okosítás hiszen a 3. felfűtés után (30 perc után magától kikapcsol) sem lesz túl forró a kilépő víz,
(Túl forró nem lesz, de az Oro a Lollo-tól tényleg szereti ha elég meleg a gép.)
"Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá"
-Na ez érdekes, mert a fent említett Oro szereti a 20-25 perc melegedést, de a Nero majdnem csapolható ez első fűtés után.
A Classico talán a kettő között van.
Lehet, hogy egyszer megbütykölöm a gépet, hogy az alső hőfokot (85°C most) tudjam állítani, de úgy érzem meg vagyok a PID nélkül.
(tévesen írtam lent, a "felső" termosztát 102 fokos nem 100)
***
Sokat számít, hány mp a lefolyás.
Ha lassú (25-30) mert túltömörítettem, akkor egy melegkedvelő kávé is tud sötétebb lenni és fordítva.
Egy melegebbre fűtött gép is jót csinál a hőérzékenyből ha gyorsan "átszalad" (=18-20 mp).
Amint írtad te is, pid beállítás kérdése többek között az is, hogy csapolásnál mennyire kezdje tolni a fűtést. Ezzel ott vagyunk amit mondtam, hogy ha túlmelegszik a fej csapolás során akkor az pid beállítási hiba. Ha jól van beépítve és beállítva nem fűtheti túl, épp ez a lényege.
Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá
"...de egy silvia inkább igényli a tuningot mint egy GC. " Így van! Silviám még nem volt, de az elődből (Nancy) vagy féltucatnyi, és már az elsőnél hamar bebizonyosodott számomra, hogy gyári állapotában nem az igazi:
Hőkamerával nézve a PID-es Silviámat fej, csapolás alatt, stb. semmi túlfűtést nem tapasztaltam a fejnél. Talán annyi, hogy a csapolás elején 92-re állított PID-nél 91-en indult, 93-ra felugrott egy pillanatra, majd 92 körül volt folyamatosan 1-2 tizeden belül. Többször megismételtem a méréseket.
szevasz! mikori pörkölések ezek a lolló kávék? én is valami olaszos cuccot keresek,de nem 8-10 rugóért. szegedről gondoltam rendelni,de a három kiló azért egyszerre sok.
A Silivában sok fém van, és 3 decis a bojler benne.
Az EVO / Classic-ban kevesebb a vas.
A Rancilio termosztát 85 C°-nál kapcsol be és 100°C-nál ki így a kazán hőfoka a kettő között oszcillál.
Ennek a hőfoknak az átlaga 92,5 fok ami némi veszteséggel számolva a fejnél (kar hősugárzása, hideg pogácsa kezdetben, vízterítő, stb) pont az ideális 90+/- 2 fokra áll be mikor csapol az ember.
-A PID-es kazán felfűt a beállított hőfokra és nagyon finoman tartja azt.
A hőáramlás folyamatos a fej/kar irányába így egy idő után a kar hőfoka közelíteni fogja a kazán hőfokot (el nem éri). Valamilyen, a gép adottságaiból következő, delta mindig lesz, ezért a különbség is más és más gépenként de a fej túlhevül a hiányzó "hülő szakasz" miatt (nincs ingázás max/min között)
Tehát emiatt óhatatlanul magasabb lesz a fej hőfoka mint a max 92 fok!
Elindul a csapolás, esik a kazánhőfok.
A PID (bállítástól függően) kis vagy padlógázt ad, mert tartani akarja a beállított értéket (=tempomat).
Innentől emelkedik a fej hőfoka, mert a hőramlás nem csak passzív, de az áramló víz gyorsítja is.
Következmény: nem max 92°C lesz a kiépő víz hanem 94-5-6...
A lényeg: a vas "átlagolja" a 85 és 100 fok közötti hőfokot amit tökéletes, a PID viszont mindig túlfűti.
Ez csak fizika.
***
-Az ideális az lene, ha egy primitív, állítható temosztáttal tudnám az alsó határértéket mondjuk 84 és 92 fok között állítani (a felső, 100-as maradna ugyanúgy), így a fejen jelentkező átlaghőfök is szépen tudna emelkedni ha a kávé megkívánná.
A fentiek miatt jutottam el oda 9 év hibbi kávézás után, hogy inkább iszunk olyan kávét amit a Szilvi csodásan csinál (csak olasz, és nem is a legdrágább), minthogy szórakozzak túlárazott, rossz, ilyen-olyan haza pörkölésekkel, hogy "kihozzak belőle" valamit...
Nem hozok ki.
Ami nem jó egy alap csapolással, felejtős.
:-)
(A Lolló Café nagyon bejön, majd mindegyik nagyon finom és ár /érték arányos)
Értem én, hogy a vason múlik minden, de a vas hőmérséklete meg a víz hőmérsékletétől függ, amit a pid állít. Ha pid mellett túlmelegedett a géped akkor valami nem úgy működött ahogy kellett volna.
Ha az EVO-ban ugyanaz a bojler van mint a Classic-ban akkor tudom milyen.
Ki lett már itt vesézve, de ha a "tuning" a PID-et jelenti akkor Silviába felesleges, mert a teljes folyamatot, a kazán és a fej hőtehetetlenségét végiggondolva a "vas"-on múlik úgyis nagyrészt az eredmény.
Nekem nem jött be, csak macera volt.
A PID-es géppel akkor lehet reprodukálható eredményt elérni ha kb 20°C-tól indul minden főzés.
A magára hagyott PID-es gép - pl.- 20/25 perc - túlmelegszik és éget minden kávét, mindegy mennyire van állítva...
Innentől kezdve meg számomra semmi értelme nem volt.
Ha mégis több hő kell akkor rányomom csapolás előtt a gőzgombot pár másodpercig..
A cégnél 2+ éve nyúzunk egy Annát, teljes megelégedéssel. Azt ismerem. Múlt héten vettem bele egy fejtömítést, amit majd cserélek ha ráérek. Ennyi. Én a részemről meleg szívvel ajánlom minden kezdő presszósnak. Bírja a gyűrődést, finom kávét készít. Bár valóban a Silvia robusztusabb, iparibb felépítésű, de az Anna nem annyira háklis. Ez utóbbi a szimplánál egyértelműen megfigyelhető, gondolom ez a 57-es szűrő folyománya.
Az ajánlatom továbbra is áll, tuningolt Silviámat elcserélném akár 1-2-3 hónapos tesztre is más, hasonló kategóriájú gépre tapasztalatszerzés céljából. Szeged környékiek előnyben.
Az ötlet jó, én is benne lennék. Nem annyira a cserében minthogy egymás mellé állítva a gépeinket főzzük és kóstolgatjuk a kávékat amíg el nem kezdünk remegni. XD Ez azonban most tárgytalan mert két hete és 3 napja eladtam a gépet csak még nem jöttek érte mert közben karantén alá kerültem. (Semmi bajom.) Ha meglesz az új gép, majd visszatérhetünk erre. Nem hinném amúgy, hogy különösebben érdekelt volna téged a mostani, ez csak egy PID-es Anna.
Mindenképpen a Silvi, de tuninggal :) ha van rá keret. Azért nem mondanám rá, hogy nagy gép :) sőt inkább kicsi, csakúgy, mint a Classic. Az ára az, ami nem kicsi :)