Keresés

Részletes keresés

Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181218

Basszus, tényleg. Ügy tűnik engem sem győzött meg azóta senki, és őt sem. Így aztán be is felyezhetem (be is fejezem :D)

Előzmény: Horyk1 (181217)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 181217

Veszett fejsze nyele.

 

Két éve már pideztetek. 🤔

Előzmény: Katoczi (181216)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 0 3 181216

De hát erről beszélek, és írtuk le sokan, sokszor. Ezekkel a gépekkel (ha jót akarsz) nem úgy indítod a kávéfőzést hogy az első v második felfűtés vagy 10 perc után, mert így valóban az van, hogy van egy valójában túl forró kazánod és egy hidegebb fejed, majd a kávéra így érkezik valamilyen víz, ami legjobb esetben is kezdetben túl hideg majd fokozatosan melegszik. 

Pid mellett úgy működik a dolog, hogy beállítod a hőfokot, kivárod míg hőstabil a gép (minimum 20 perc) majd indítod a kávéfőzést. Ha megégeti lejjebb mész a hőfokkal és úgy próbálod megint amíg jó lesz. Ha jól beállítod köröket versz a 5 perces melegedéssel készülő kávékra. A lefolyás sebességét meg nem tömörítéssel állítjuk be (az kozmetika, optikai tuning stb) hanem a szemcsemérettel. Az elkúrt lefolyást meg néha megiszom én is (na nem a 18 másodperces Casino Moccát, mert az kóstolatlanul mehet a lefolyóba) de igazán jó sosem volt (világos pörkölésnél az idő lehet hosszabb, de 25s alatt jó nem szokott lenni.

 

Sötét pörkölés többet kibír, munkahelyi gépen nálunk sincs pid, a hőstabil állapotot sem várjuk meg gyakran, mégis iható a Pallyotz Sicilia v Locavore, de ha otthon a kellő hőfokon stabil géppel készítem el azért más világ. Teljesen. Nincs abban semmi gond vagy különleges hogy neked így jó, csak ne terjeszd egy hobbista fórumon, hogy a Pid nem jó a Silviára, csak azért mert neked nincs időd/türelmed kivárni a bemelegedési időt.

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 181215

Megvilágosodtam💡 így visszatekintve.

No pid, only csapvíz, csakis a bolti zacskós. 🇮🇹☕😈

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181214

A kávé lefolyását a szemcsemérettel próbáld beállítani ne a tampereléssel. + WDT. 😉

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181213

Rancilio Silivia. 

Nem volt olcsó újan (olaszországból rendeltem 2 éve akkor nagyon jó áron adták: ~150.000 Ft?), de a Gaggia EVO is megelégedéssel szolgált 8 évig, így ez is biztosan bírni fogja addig mire 50 leszek.

Sőt...

Előzmény: bömbiatti (181210)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181212

Szerintem nincs ellentmondás,mert nálam a túlmelegedés a PID-elt EVO-n akkor történt mikor nem csapoltam kb 10-15 perc melegedés után, hanem ott maradt a gép több mint fél órára!

Ami "üzemszerű", hiszen a PID tartja a beállított hőfokot és kúszik utána a fej ami ennyi idő után biztosan túl sok lesz.

Ha hidegen indult a gép reggel, és 10-15 perc után csapoltam, akkor tényleg lehetett játszani a hőfokkal mert nem volt ideje fejnek túlmelegedni.

 

Értelemszerűen egy bármilyen PID nélküli gép kazánja ingadozik az alsó és felső értékek közt, az átlag +/- pár fokkal pedig a fej hőfoka. Az már utána a konstrukción múlik, mennyire lesz stabil a hőfok csapoláskor.

A Gaggia nagyon gyors volt az 1 decis bojlerral, ezért még a PID nélküli korában ha úgy jött ki a lépés, hogy a csapolás kezdetén bekapcsolt a fűtés, akkor sokszor 15-20 mp alatt fel is fűtőtt (ha jó volt a lefolyás ideje).

 

A Silivia nagyobb, több benne az anyag ezért lassabban fűt fel és hül is ki. 

Ezért mondom, hogy nekem ebbe végképp nem kell az okosítás hiszen a 3. felfűtés után (30 perc után magától kikapcsol) sem lesz túl forró a kilépő víz,

(Túl forró nem lesz, de az Oro a Lollo-tól tényleg szereti ha elég meleg a gép.)

 

"Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá"

-Na ez érdekes, mert a fent említett Oro szereti a 20-25 perc melegedést, de a Nero majdnem csapolható ez első fűtés után.

A Classico talán a kettő között van.

 

Lehet, hogy egyszer megbütykölöm a gépet, hogy az alső hőfokot (85°C most) tudjam állítani, de úgy érzem meg vagyok a PID nélkül.

(tévesen írtam lent, a "felső" termosztát 102 fokos nem 100)

 

*** 

Sokat számít, hány mp a lefolyás.

Ha lassú (25-30) mert túltömörítettem, akkor egy melegkedvelő kávé is tud sötétebb lenni és fordítva.

Egy melegebbre fűtött gép is jót csinál a hőérzékenyből ha gyorsan "átszalad" (=18-20 mp).

   

Előzmény: Katoczi (181204)
bömbiatti Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181211

vettem már többször is 3kg. én nem szoktam fagyaszgatni,de lehet ráállok majd. csak az a baj,hogy közben az ingyen posta is 15ezer fölé ment.

Előzmény: GAgyiXyXy (181199)
bömbiatti Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181210

és milyen géppel készíted a kávét? csak azért kérdem,mert ha nálad működik,akkor gondolom nálam is menne gc-n. én a 70-30-as orot nézném meg esetleg.

Előzmény: haromegesztizennegy (181200)
fejes.i Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181209

Amúgy nem értem a mínusz 3-at. Mert a kijelentés helytálló.

Előzmény: blaze73 (181193)
fejes.i Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181208

Így igaz. Nem találtam hirtelen általam készített képet, mert épp nem ott van a gép, ahol én.

De a héten magamhoz veszem és készítek róla kívül-belül képeket.

Az aktuálisabb lesz ;-)

Előzmény: blaze73 (181193)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 -3 1 181207

Nem értem a felháborodásod, mocsarat is írhatott volna :) ahoz képest a virágföld prémiumtermék

 

Bocs, nem hagyhattam ki....

Előzmény: blaze73 (181205)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -2 0 181206

Igen csak az nem a 9 hónapos, 2900 forintos Nero lesz! 😉

Előzmény: blaze73 (181205)
blaze73 Creative Commons License 2020.09.13 -1 8 181205

Bocs, de ez nagyon buta megjegyzés, beírás volt.

Van nagyon jó és igen drága robuszta kávé is, mely nem "virágföld" ízű.

100% Robuszta kávéból is lehet igen finomat inni, szóval nem kell alapból leszólni meg "virágföldezni" a robusztát :) :) 

Előzmény: Horyk1 (181201)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181204

Amint írtad te is, pid beállítás kérdése többek között az is, hogy csapolásnál mennyire kezdje tolni a fűtést. Ezzel ott vagyunk amit mondtam, hogy ha túlmelegszik a fej csapolás során akkor az pid beállítási hiba. Ha jól van beépítve és beállítva nem fűtheti túl, épp ez a lényege.

Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá

Előzmény: haromegesztizennegy (181196)
yeahhh Creative Commons License 2020.09.13 0 1 181203

"...de egy silvia inkább igényli a tuningot mint egy GC. " Így van! Silviám még nem volt, de az elődből (Nancy) vagy féltucatnyi, és már az elsőnél hamar bebizonyosodott számomra, hogy gyári állapotában nem az igazi:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115744052&t=9014122

 

 

Előzmény: fistic (181191)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181202

A minőségét megőrzi : 2021.12.30.

Tehát kb. 9 hónapos pörkölés.

Előzmény: haromegesztizennegy (181200)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -5 0 181201

Hát ennyi erővel viragföldet is vehetnél.

80% robusta, nyami. 🤭

Előzmény: haromegesztizennegy (181200)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 181200

A 3 hete vett "Nero" zacskóján a következő számsor van: 301221 . A jó ég tudja, hogy ez most mi. :-)

De nem is ez a lényeg, hanem hogy 2900 és 4900 Ft / kiló között 3 féle is van és egyik jobb mint a másik.

Nekem.

(semelyik haza pörkölés nem közelítette meg a fentieket...)

 

Előzmény: bömbiatti (181197)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181199

Három kiló, az max. három hónap :) De inkább csak 2,5 :) Addig a friss pörkölés sem döglik jól tárolva.

Előzmény: bömbiatti (181197)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 181198

Hőkamerával nézve a PID-es Silviámat fej, csapolás alatt, stb. semmi túlfűtést nem tapasztaltam a fejnél. Talán annyi, hogy a csapolás elején 92-re állított PID-nél 91-en indult, 93-ra felugrott egy pillanatra, majd 92 körül volt folyamatosan 1-2 tizeden belül. Többször megismételtem a méréseket.

 

Előzmény: haromegesztizennegy (181196)
bömbiatti Creative Commons License 2020.09.13 0 1 181197

szevasz! mikori pörkölések ezek a lolló kávék? én is valami olaszos cuccot keresek,de nem 8-10 rugóért. szegedről gondoltam rendelni,de a három kiló azért egyszerre sok.

Előzmény: haromegesztizennegy (181196)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 181196

A Silivában sok fém van, és 3 decis a bojler benne.

Az EVO / Classic-ban kevesebb a vas.

 

A Rancilio termosztát 85 C°-nál kapcsol be és 100°C-nál ki így a kazán hőfoka a kettő között oszcillál.

Ennek a hőfoknak az átlaga 92,5 fok ami némi veszteséggel számolva a fejnél (kar hősugárzása, hideg pogácsa kezdetben, vízterítő, stb) pont az ideális 90+/- 2 fokra áll be mikor csapol az ember.

 

http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf

 

Miért nem találom jónak a PID-et?

-A PID-es kazán felfűt a beállított hőfokra és nagyon finoman tartja azt.

A hőáramlás folyamatos a fej/kar irányába így egy idő után a kar hőfoka közelíteni fogja a kazán hőfokot (el nem éri). Valamilyen, a gép adottságaiból következő, delta mindig lesz, ezért a különbség is más és más gépenként de a fej túlhevül a hiányzó "hülő szakasz" miatt (nincs ingázás max/min között)

Tehát emiatt óhatatlanul magasabb lesz a fej hőfoka mint a max 92 fok! 

Elindul a csapolás, esik a kazánhőfok.

A PID (bállítástól függően) kis vagy padlógázt ad, mert tartani akarja a beállított értéket (=tempomat).

Innentől emelkedik a fej hőfoka, mert a hőramlás nem csak passzív, de az áramló víz gyorsítja is.

Következmény: nem max 92°C lesz a kiépő víz hanem 94-5-6... 

 

A lényeg: a vas "átlagolja" a 85 és 100 fok közötti hőfokot amit tökéletes, a PID viszont mindig túlfűti.

Ez csak fizika.

 

***

-Az ideális az lene, ha egy primitív, állítható temosztáttal tudnám az alsó határértéket mondjuk 84 és 92 fok között állítani (a felső, 100-as maradna ugyanúgy), így a fejen jelentkező átlaghőfök is szépen tudna emelkedni ha a kávé megkívánná. 

 

A fentiek miatt jutottam el oda 9 év hibbi kávézás után, hogy inkább iszunk olyan kávét amit a Szilvi csodásan csinál (csak olasz, és nem is a legdrágább), minthogy szórakozzak túlárazott, rossz, ilyen-olyan haza pörkölésekkel, hogy "kihozzak belőle" valamit...

Nem hozok ki.

Ami nem jó egy alap csapolással, felejtős.

 

:-)

(A Lolló Café nagyon bejön, majd mindegyik nagyon finom és ár /érték arányos) 

Előzmény: Katoczi (181195)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.12 -3 2 181195

Értem én, hogy a vason múlik minden, de a vas hőmérséklete meg a víz hőmérsékletétől függ, amit a pid állít. Ha pid mellett túlmelegedett a géped akkor valami nem úgy működött ahogy kellett volna.

Előzmény: haromegesztizennegy (181194)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 181194

Ha az EVO-ban ugyanaz a bojler van mint a Classic-ban akkor tudom milyen.

 

Ki lett már itt vesézve, de ha a "tuning" a PID-et jelenti akkor Silviába felesleges, mert a teljes folyamatot, a kazán és a fej hőtehetetlenségét végiggondolva a "vas"-on múlik úgyis nagyrészt az eredmény.

Nekem nem jött be, csak macera volt.

A PID-es géppel akkor lehet reprodukálható eredményt elérni ha kb 20°C-tól indul minden főzés. 

A magára hagyott PID-es gép - pl.- 20/25 perc - túlmelegszik és éget minden kávét, mindegy mennyire van állítva...

Innentől kezdve meg számomra semmi értelme nem volt.

 

Ha mégis több hő kell akkor rányomom csapolás előtt a gőzgombot pár másodpercig..

Előzmény: fistic (181191)
blaze73 Creative Commons License 2020.09.12 -3 0 181193

Haha, ez még az én képem a gépről, amikor az enyém volt :) 

Előzmény: fejes.i (181182)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 181192

A cégnél 2+ éve nyúzunk egy Annát, teljes megelégedéssel. Azt ismerem. Múlt héten vettem bele egy fejtömítést, amit majd cserélek ha ráérek. Ennyi. Én a részemről meleg szívvel ajánlom minden kezdő presszósnak. Bírja a gyűrődést, finom kávét készít. Bár valóban a Silvia robusztusabb, iparibb felépítésű, de az Anna nem annyira háklis. Ez utóbbi a szimplánál egyértelműen megfigyelhető, gondolom ez a 57-es szűrő folyománya.

Az ajánlatom továbbra is áll, tuningolt Silviámat elcserélném akár 1-2-3 hónapos tesztre is más, hasonló kategóriájú gépre tapasztalatszerzés céljából. Szeged környékiek előnyben.

Előzmény: Freedom of mind (181190)
fistic Creative Commons License 2020.09.11 0 1 181191

Nem tudom pontosan mire gondolsz de egy silvia inkább igényli a tuningot mint egy GC.

Előzmény: haromegesztizennegy (181188)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.09.11 0 0 181190

Az ötlet jó, én is benne lennék. Nem annyira a cserében minthogy egymás mellé állítva a gépeinket főzzük és kóstolgatjuk a kávékat amíg el nem kezdünk remegni. XD
Ez azonban most tárgytalan mert két hete és 3 napja eladtam a gépet csak még nem jöttek érte mert közben karantén alá kerültem. (Semmi bajom.)
Ha meglesz az új gép, majd visszatérhetünk erre. Nem hinném amúgy, hogy különösebben érdekelt volna téged a mostani, ez csak egy PID-es Anna.

Előzmény: GAgyiXyXy (181187)
72lakiluk Creative Commons License 2020.09.11 0 0 181189

Mindenképpen a Silvi, de tuninggal :) ha van rá keret. Azért nem mondanám rá, hogy nagy gép :) sőt inkább kicsi, csakúgy, mint a Classic. Az ára az, ami nem kicsi :)

Előzmény: haromegesztizennegy (181188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!