A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azután, hogy elolvastam a leírásokat, kissé szkeptikus lettem. Ilyenek vannak benne, hogy
"... amelyhez az alapot egy nagyon tökéletes minőségü robuszta biztositotta." "... a legkiválóbb robuszta gazdag aromája ötvözve a különösen értékes Brazil arabikával." Származási hely csak a Brazilnál. Arról meg azt írni, hogy különösen értékes... Nem tudom, hogy van vele egy átlagos vásárló, de ezt nevezem én marketing szörnynek.
Csak a benyomásaimat írtam le saját szempontjaim alapján, hogy mi lenne ha nekem kéne választani abból a három gépből. Nyilván nagyban benne volt az is, a Lelit Victoriát nem ismerem, az AVX-es gépet meg nem ismerhetem, csak annyira mint akárki más. Ha konkrétumokat akarsz olyasvalaki véleménye lehetne mérvadó aki a Silviát és a Victoriát is első kézből ismeri. Vagy kivárod az AVX-es gépet és meglátod.
Az Annát jól ismerem, a Silviát csak futólag. Egy szóval nem állítottam, hogy az Anna nem jó, de vannak korlátai. Első gépnek, otthonra főleg amíg egyedül kávézgattam, tökéletesen megfelelt, de céges használatra nekem nem jutott volna eszembe ajánlani. Ha már ez így előjött, kíváncsi lennék, hogy mégis milyen kávét fogyasztotok bent, hogy így bevált hozzá ez a gép. A Silvia "háklisságát" azok szokták emlegetni akik PID nélkül vagy rosszul beállított PID-del használják. A te Silviád is háklis a céges Annához képest? Mert amit lejjebb írtál abból nem ezt olvastam ki.
Az említett márka legolcsóbb változata ez, linket nem akartam mert nem fizetnek ők a reklámért...
Lent írtam melyik 3-at szoktam venni, persze egyeseknek az jött le belőle, hogy a nero a legjobb pedig csak az a csomag akadt a kezembe mikor a dátumát írtam.
Nem.
A legolcsóbb, ami még igy is köröket vert néhány 2x drágább kávéra is amit próbáltam az évek alatt.
Te is irtad. Vendégeknek, a saját rettenetük után kiváló!
:D Szereti a halál, de tagadhatatlan, hogy van egy széles közönség aki az ilyesmiért van oda. Régebben fűnek fának főztem a finomságokat, ma már csak annak főzök ilyesmit aki tudja miről van szó. Mindenki más "a szokásosból" kap ami még mindig ezerszer jobb mint amit otthon iszik a szarvasiból. Hiányzik a fenének amikor valaki a nagy műgonddal elkészített különleges kávémat úgy dobja be fa arccal beszélgetés közben mintha egy feles volna.
Érdekes ízlésed van. :) Nem kicsit tartom furcsának amit írtál, de kísérletező kedvemben vagyok. Annál is inkább mert előfordul, hogy egyesek leszólják a "savanyú" kávéimat. Mi ez a Nero pontosan?
Atyaég, pár napig nem voltam és most alig győztem visszaolvasni a dolgokat. Jó kis lavinát indítottam el. Sajnos döntésre még így sem jutottam, de alakulgat. A magam részéről mindhárom gép szimpatikus ezért vagy azért. A lényeg, hogy max. 200-at szánok életem első tisztességes gépére és ebbe mindhárom megoldás belefér.
Freedom of mind sok tekintetben rátapintottál azokra a dolgokra melyek bennem is felmerültek. Azonban ha lehet valamihez alkatrészt kapni akkor nem zárom ki a versenyből csak azért mert az átlagosnál drágább hozzá az alkatrész. Kivéve persze ha a termék eleve hajlamos a problémákra, de olyasmit nem olvastam a Lelit-ek tekintetében. Csak bojler korrózió merült fel ami úgy vélem megfelelő vízhasználat és karbantartás mellett nem lehet annyira számottevő, különben úgy vélem, hogy a gyártó felfigyelt volna a problémára. Összességében eddig nálam a Victoria volna a nyerő a tudása miatt, de ha már a "nem tetsziket" szóba hoztad, az a bajom, hogy még senkivel sem sikerült beszéljek aki használta vagy használja a Victoriát és hogy mi az ami nem tetszik neki benne. Én csak egyetlen dolgot hiányolok belőle, de lehet, hogy csak rosszul tudom, hogy a PID nem jelzi ki az aktuális hőmérsékletet. A fórumos reakciók alapján pedig igazából az a nagy kérdés, hogy mi az ami sokak számára a Silviát hozza ki győztesnek a Victoriával való összehasonlításban. Nekem semmilyen tapasztalatom nincs ezekkel a gépekkel és minden apró információ számíthat. Az AVX-es géppel nem is lehetne tapasztalatom, nyilván. Az elődjét, azaz ami eredetileg lett volna, láttam ugyan de ennyi. Az is tetszett, nekem nem kell annyira a gőz, de ez a DBs gép is szimpi. DB-s gépet ennyiért? Még ha le is kell fóliázzam a víztartályt. Ebben is hasonló a véleményünk, tényleg kellett volna oda egy acél lemez a gép hátuljára. És való igaz, hogy nem tudni, hogy mi lesz alkatrészileg de ez sejtésem szerint inkább azon múlik, hogy az AVX-szel mint céggel mi lesz a jövőben. Nekem egy cseppet sem tűnik úgy, hogy instabil volna a cég a piacon.
GAgyiXyXy, én is írtam, hogy még nincs a DB-s AVX gép bent az országban, de gondoltam hátha tud valaki bővebbet róla ami alapján össze tudja hasonlítani a másik kettővel. Nekem úgy tűnik az írásod alapján, hogy már jópár gép közelében megfordultál. Tudsz más gépet is ajánlani amire szívesen cserélnéd a PID-es Silviádat? A Glendát írtad, de az kihullott, mert az nagyjából ugyanaz (vagy teljesen?) mint a Victoria.
Összességében pedig nálam a Silvia egyelőre holtversenyes a DB1-gyel. A Silvia nagy hagyománnyal rendelkezik, robusztus meg minden, de a másik két gépben eleve benne van a PID és merem feltételezni, hogy be is vannak állítva rendesen. Hozzáteszem esztétikailag nekem nem elfogadható amikor egy PID-et a gép oldalára rögzítenek mint azt láttam Silviák esetében is elég gyakran. A Silvia mellett szól azonban az egyszerűsége, ami miatt gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Az eltolt fejből adódó hőmérséklet problémáról olvastam még, de nekem inkább tűnik úgy a felhasználók leírásából, hogy azzal együtt lehet élni.
A Silviámhoz hozzá sem nyúlok a bekapcsolástól számított 35 percig. Egyszerűen az a gép 35+ perc (inkább 40-45) után kerül hőstabil állapotba. A 25-30 mp lefolyás meg nem lassú, hanem az olaszos sztenderd. Világos pörinél ez elmehet akár 55mp-ig is, de nálam kb. 40 körül megáll, mert a túl világosat már nem szeretem. Ennyi kell a kioldódáshoz.
De hát erről beszélek, és írtuk le sokan, sokszor. Ezekkel a gépekkel (ha jót akarsz) nem úgy indítod a kávéfőzést hogy az első v második felfűtés vagy 10 perc után, mert így valóban az van, hogy van egy valójában túl forró kazánod és egy hidegebb fejed, majd a kávéra így érkezik valamilyen víz, ami legjobb esetben is kezdetben túl hideg majd fokozatosan melegszik.
Pid mellett úgy működik a dolog, hogy beállítod a hőfokot, kivárod míg hőstabil a gép (minimum 20 perc) majd indítod a kávéfőzést. Ha megégeti lejjebb mész a hőfokkal és úgy próbálod megint amíg jó lesz. Ha jól beállítod köröket versz a 5 perces melegedéssel készülő kávékra. A lefolyás sebességét meg nem tömörítéssel állítjuk be (az kozmetika, optikai tuning stb) hanem a szemcsemérettel. Az elkúrt lefolyást meg néha megiszom én is (na nem a 18 másodperces Casino Moccát, mert az kóstolatlanul mehet a lefolyóba) de igazán jó sosem volt (világos pörkölésnél az idő lehet hosszabb, de 25s alatt jó nem szokott lenni.
Sötét pörkölés többet kibír, munkahelyi gépen nálunk sincs pid, a hőstabil állapotot sem várjuk meg gyakran, mégis iható a Pallyotz Sicilia v Locavore, de ha otthon a kellő hőfokon stabil géppel készítem el azért más világ. Teljesen. Nincs abban semmi gond vagy különleges hogy neked így jó, csak ne terjeszd egy hobbista fórumon, hogy a Pid nem jó a Silviára, csak azért mert neked nincs időd/türelmed kivárni a bemelegedési időt.
Nem volt olcsó újan (olaszországból rendeltem 2 éve akkor nagyon jó áron adták: ~150.000 Ft?), de a Gaggia EVO is megelégedéssel szolgált 8 évig, így ez is biztosan bírni fogja addig mire 50 leszek.
Szerintem nincs ellentmondás,mert nálam a túlmelegedés a PID-elt EVO-n akkor történt mikor nem csapoltam kb 10-15 perc melegedés után, hanem ott maradt a gép több mint fél órára!
Ami "üzemszerű", hiszen a PID tartja a beállított hőfokot és kúszik utána a fej ami ennyi idő után biztosan túl sok lesz.
Ha hidegen indult a gép reggel, és 10-15 perc után csapoltam, akkor tényleg lehetett játszani a hőfokkal mert nem volt ideje fejnek túlmelegedni.
Értelemszerűen egy bármilyen PID nélküli gép kazánja ingadozik az alsó és felső értékek közt, az átlag +/- pár fokkal pedig a fej hőfoka. Az már utána a konstrukción múlik, mennyire lesz stabil a hőfok csapoláskor.
A Gaggia nagyon gyors volt az 1 decis bojlerral, ezért még a PID nélküli korában ha úgy jött ki a lépés, hogy a csapolás kezdetén bekapcsolt a fűtés, akkor sokszor 15-20 mp alatt fel is fűtőtt (ha jó volt a lefolyás ideje).
A Silivia nagyobb, több benne az anyag ezért lassabban fűt fel és hül is ki.
Ezért mondom, hogy nekem ebbe végképp nem kell az okosítás hiszen a 3. felfűtés után (30 perc után magától kikapcsol) sem lesz túl forró a kilépő víz,
(Túl forró nem lesz, de az Oro a Lollo-tól tényleg szereti ha elég meleg a gép.)
"Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá"
-Na ez érdekes, mert a fent említett Oro szereti a 20-25 perc melegedést, de a Nero majdnem csapolható ez első fűtés után.
A Classico talán a kettő között van.
Lehet, hogy egyszer megbütykölöm a gépet, hogy az alső hőfokot (85°C most) tudjam állítani, de úgy érzem meg vagyok a PID nélkül.
(tévesen írtam lent, a "felső" termosztát 102 fokos nem 100)
***
Sokat számít, hány mp a lefolyás.
Ha lassú (25-30) mert túltömörítettem, akkor egy melegkedvelő kávé is tud sötétebb lenni és fordítva.
Egy melegebbre fűtött gép is jót csinál a hőérzékenyből ha gyorsan "átszalad" (=18-20 mp).
Amint írtad te is, pid beállítás kérdése többek között az is, hogy csapolásnál mennyire kezdje tolni a fűtést. Ezzel ott vagyunk amit mondtam, hogy ha túlmelegszik a fej csapolás során akkor az pid beállítási hiba. Ha jól van beépítve és beállítva nem fűtheti túl, épp ez a lényege.
Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá
"...de egy silvia inkább igényli a tuningot mint egy GC. " Így van! Silviám még nem volt, de az elődből (Nancy) vagy féltucatnyi, és már az elsőnél hamar bebizonyosodott számomra, hogy gyári állapotában nem az igazi: