Keresés

Részletes keresés

Nibiru Creative Commons License 2020.09.15 0 0 181229

Azután, hogy elolvastam a leírásokat, kissé szkeptikus lettem. Ilyenek vannak benne, hogy 

"... amelyhez az alapot egy nagyon tökéletes minőségü robuszta biztositotta." 
"... a legkiválóbb robuszta gazdag aromája ötvözve a különösen értékes Brazil arabikával." 
Származási hely csak a Brazilnál. Arról meg azt írni, hogy különösen értékes...
Nem tudom, hogy van vele egy átlagos vásárló, de ezt nevezem én marketing szörnynek. 

Előzmény: haromegesztizennegy (181226)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.09.14 0 0 181228

Csak a benyomásaimat írtam le saját szempontjaim alapján, hogy mi lenne ha nekem kéne választani abból a három gépből. Nyilván nagyban benne volt az is, a Lelit Victoriát nem ismerem, az AVX-es gépet meg nem ismerhetem, csak annyira mint akárki más. Ha konkrétumokat akarsz olyasvalaki véleménye lehetne mérvadó aki a Silviát és a Victoriát is első kézből ismeri. Vagy kivárod az AVX-es gépet és meglátod.

Előzmény: Dr.Platon (181222)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.09.14 0 0 181227

Az Annát jól ismerem, a Silviát csak futólag. Egy szóval nem állítottam, hogy az Anna nem jó, de vannak korlátai. Első gépnek, otthonra főleg amíg egyedül kávézgattam, tökéletesen megfelelt, de céges használatra nekem nem jutott volna eszembe ajánlani. Ha már ez így előjött, kíváncsi lennék, hogy mégis milyen kávét fogyasztotok bent, hogy így bevált hozzá ez a gép.
A Silvia "háklisságát" azok szokták emlegetni akik PID nélkül vagy rosszul beállított PID-del használják. A te Silviád is háklis a céges Annához képest? Mert amit lejjebb írtál abból nem ezt olvastam ki. 

Előzmény: GAgyiXyXy (181192)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.14 0 0 181226

Az említett márka legolcsóbb változata ez, linket nem akartam mert nem fizetnek ők a reklámért...

Lent írtam melyik 3-at szoktam venni, persze egyeseknek az jött le belőle, hogy a nero a legjobb pedig csak az a csomag akadt a kezembe mikor a dátumát írtam.

Nem.

A legolcsóbb, ami még igy is köröket vert néhány 2x drágább kávéra is amit próbáltam az évek alatt.

 

Te is irtad. Vendégeknek, a saját rettenetük után kiváló!

Előzmény: Nibiru (181225)
Nibiru Creative Commons License 2020.09.14 0 0 181225

:D Szereti a halál, de tagadhatatlan, hogy van egy széles közönség aki az ilyesmiért van oda. Régebben fűnek fának főztem a finomságokat, ma már csak annak főzök ilyesmit aki tudja miről van szó. Mindenki más "a szokásosból" kap ami még mindig ezerszer jobb mint amit otthon iszik a szarvasiból. Hiányzik a fenének amikor valaki a nagy műgonddal elkészített különleges kávémat úgy dobja be fa arccal beszélgetés közben mintha egy feles volna.

Előzmény: Horyk1 (181224)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.14 -4 0 181224

https://www.lollo.hu/nero-lollo-caffe-porkolt-szemes-kave

 

Szereted a földes szenet? Akkor ez a te kávéd!

Előzmény: Nibiru (181223)
Nibiru Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 181223

Érdekes ízlésed van. :) Nem kicsit tartom furcsának amit írtál, de kísérletező kedvemben vagyok. Annál is inkább mert előfordul, hogy egyesek leszólják a "savanyú" kávéimat. Mi ez a Nero pontosan?

Előzmény: haromegesztizennegy (181200)
Dr.Platon Creative Commons License 2020.09.14 0 0 181222

Atyaég, pár napig nem voltam és most alig győztem visszaolvasni a dolgokat. Jó kis lavinát indítottam el. Sajnos döntésre még így sem jutottam, de alakulgat.
A magam részéről mindhárom gép szimpatikus ezért vagy azért. A lényeg, hogy max. 200-at szánok életem első tisztességes gépére és ebbe mindhárom megoldás belefér. 

Freedom of mind sok tekintetben rátapintottál azokra a dolgokra melyek bennem is felmerültek. Azonban ha lehet valamihez alkatrészt kapni akkor nem zárom ki a versenyből csak azért mert az átlagosnál drágább hozzá az alkatrész. Kivéve persze ha a termék eleve hajlamos a problémákra, de olyasmit nem olvastam a Lelit-ek tekintetében. Csak bojler korrózió merült fel ami úgy vélem megfelelő vízhasználat és karbantartás mellett nem lehet annyira számottevő, különben úgy vélem, hogy a gyártó felfigyelt volna a problémára. Összességében eddig nálam a Victoria volna a nyerő a tudása miatt, de ha már a "nem tetsziket" szóba hoztad, az a bajom, hogy még senkivel sem sikerült beszéljek aki használta vagy használja a Victoriát és hogy mi az ami nem tetszik neki benne. Én csak egyetlen dolgot hiányolok belőle, de lehet, hogy csak rosszul tudom, hogy a PID nem jelzi ki az aktuális hőmérsékletet. A fórumos reakciók alapján pedig igazából az a nagy kérdés, hogy mi az ami sokak számára a Silviát hozza ki győztesnek a Victoriával való összehasonlításban.
Nekem semmilyen tapasztalatom nincs ezekkel a gépekkel és minden apró információ számíthat. Az AVX-es géppel nem is lehetne tapasztalatom, nyilván. Az elődjét, azaz ami eredetileg lett volna, láttam ugyan de ennyi. Az is tetszett, nekem nem kell annyira a gőz, de ez a DBs gép is szimpi. DB-s gépet ennyiért? Még ha le is kell fóliázzam a víztartályt. Ebben is hasonló a véleményünk,  tényleg kellett volna oda egy acél lemez a gép hátuljára. És való igaz, hogy nem tudni, hogy mi lesz alkatrészileg de ez sejtésem szerint inkább azon múlik, hogy az AVX-szel mint céggel mi lesz a jövőben. Nekem egy cseppet sem tűnik úgy, hogy instabil volna a cég a piacon. 

GAgyiXyXy, én is írtam, hogy még nincs a DB-s AVX gép bent az országban, de gondoltam hátha tud valaki bővebbet róla ami alapján össze tudja hasonlítani a másik kettővel. Nekem úgy tűnik az írásod alapján, hogy már jópár gép közelében megfordultál. Tudsz más gépet is ajánlani amire szívesen cserélnéd a PID-es Silviádat? A Glendát írtad, de az kihullott, mert az nagyjából ugyanaz (vagy teljesen?) mint a Victoria.

Összességében pedig nálam a Silvia egyelőre holtversenyes a DB1-gyel. A Silvia nagy hagyománnyal rendelkezik, robusztus meg minden, de a másik két gépben eleve benne van a PID és merem feltételezni, hogy be is vannak állítva rendesen. Hozzáteszem esztétikailag nekem nem elfogadható amikor egy PID-et a gép oldalára rögzítenek mint azt láttam Silviák esetében is elég gyakran. A Silvia mellett szól azonban az egyszerűsége, ami miatt gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Az eltolt fejből adódó hőmérséklet problémáról olvastam még, de nekem inkább tűnik úgy a felhasználók leírásából, hogy azzal együtt lehet élni.

Elnézést a hosszú írásért.

Kevin Creative Commons License 2020.09.14 0 1 181221

Kb. 15 évig volt Silvia-m ebből az utóbbi 10 év PID-del volt.

Ég és föld az utóbbi javára.

 

Lehet, hogy másnak nem ez a véleménye, nekem viszont ez a tapasztalatom.

 

Abban viszont egyetértek, hogy több, mint félóra kell, hogy rendesen bemelegedjen.

Horyk1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 181220

Egy melegebbre fűtött gép is jót csinál a hőérzékenyből ha gyorsan "átszalad" (=18-20 mp).

 

Sárkány módból indított csapolás megégeti a kávét hiába gyors a lefojás.

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.09.14 0 2 181219

A Silviámhoz hozzá sem nyúlok a bekapcsolástól számított 35 percig. Egyszerűen az a gép 35+ perc (inkább 40-45) után kerül hőstabil állapotba. A 25-30 mp lefolyás meg nem lassú, hanem az olaszos sztenderd. Világos pörinél ez elmehet akár 55mp-ig is, de nálam kb. 40 körül megáll, mert a túl világosat már nem szeretem. Ennyi kell a kioldódáshoz.

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181218

Basszus, tényleg. Ügy tűnik engem sem győzött meg azóta senki, és őt sem. Így aztán be is felyezhetem (be is fejezem :D)

Előzmény: Horyk1 (181217)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 181217

Veszett fejsze nyele.

 

Két éve már pideztetek. 🤔

Előzmény: Katoczi (181216)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 0 3 181216

De hát erről beszélek, és írtuk le sokan, sokszor. Ezekkel a gépekkel (ha jót akarsz) nem úgy indítod a kávéfőzést hogy az első v második felfűtés vagy 10 perc után, mert így valóban az van, hogy van egy valójában túl forró kazánod és egy hidegebb fejed, majd a kávéra így érkezik valamilyen víz, ami legjobb esetben is kezdetben túl hideg majd fokozatosan melegszik. 

Pid mellett úgy működik a dolog, hogy beállítod a hőfokot, kivárod míg hőstabil a gép (minimum 20 perc) majd indítod a kávéfőzést. Ha megégeti lejjebb mész a hőfokkal és úgy próbálod megint amíg jó lesz. Ha jól beállítod köröket versz a 5 perces melegedéssel készülő kávékra. A lefolyás sebességét meg nem tömörítéssel állítjuk be (az kozmetika, optikai tuning stb) hanem a szemcsemérettel. Az elkúrt lefolyást meg néha megiszom én is (na nem a 18 másodperces Casino Moccát, mert az kóstolatlanul mehet a lefolyóba) de igazán jó sosem volt (világos pörkölésnél az idő lehet hosszabb, de 25s alatt jó nem szokott lenni.

 

Sötét pörkölés többet kibír, munkahelyi gépen nálunk sincs pid, a hőstabil állapotot sem várjuk meg gyakran, mégis iható a Pallyotz Sicilia v Locavore, de ha otthon a kellő hőfokon stabil géppel készítem el azért más világ. Teljesen. Nincs abban semmi gond vagy különleges hogy neked így jó, csak ne terjeszd egy hobbista fórumon, hogy a Pid nem jó a Silviára, csak azért mert neked nincs időd/türelmed kivárni a bemelegedési időt.

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 181215

Megvilágosodtam💡 így visszatekintve.

No pid, only csapvíz, csakis a bolti zacskós. 🇮🇹☕😈

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181214

A kávé lefolyását a szemcsemérettel próbáld beállítani ne a tampereléssel. + WDT. 😉

Előzmény: haromegesztizennegy (181212)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181213

Rancilio Silivia. 

Nem volt olcsó újan (olaszországból rendeltem 2 éve akkor nagyon jó áron adták: ~150.000 Ft?), de a Gaggia EVO is megelégedéssel szolgált 8 évig, így ez is biztosan bírni fogja addig mire 50 leszek.

Sőt...

Előzmény: bömbiatti (181210)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181212

Szerintem nincs ellentmondás,mert nálam a túlmelegedés a PID-elt EVO-n akkor történt mikor nem csapoltam kb 10-15 perc melegedés után, hanem ott maradt a gép több mint fél órára!

Ami "üzemszerű", hiszen a PID tartja a beállított hőfokot és kúszik utána a fej ami ennyi idő után biztosan túl sok lesz.

Ha hidegen indult a gép reggel, és 10-15 perc után csapoltam, akkor tényleg lehetett játszani a hőfokkal mert nem volt ideje fejnek túlmelegedni.

 

Értelemszerűen egy bármilyen PID nélküli gép kazánja ingadozik az alsó és felső értékek közt, az átlag +/- pár fokkal pedig a fej hőfoka. Az már utána a konstrukción múlik, mennyire lesz stabil a hőfok csapoláskor.

A Gaggia nagyon gyors volt az 1 decis bojlerral, ezért még a PID nélküli korában ha úgy jött ki a lépés, hogy a csapolás kezdetén bekapcsolt a fűtés, akkor sokszor 15-20 mp alatt fel is fűtőtt (ha jó volt a lefolyás ideje).

 

A Silivia nagyobb, több benne az anyag ezért lassabban fűt fel és hül is ki. 

Ezért mondom, hogy nekem ebbe végképp nem kell az okosítás hiszen a 3. felfűtés után (30 perc után magától kikapcsol) sem lesz túl forró a kilépő víz,

(Túl forró nem lesz, de az Oro a Lollo-tól tényleg szereti ha elég meleg a gép.)

 

"Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá"

-Na ez érdekes, mert a fent említett Oro szereti a 20-25 perc melegedést, de a Nero majdnem csapolható ez első fűtés után.

A Classico talán a kettő között van.

 

Lehet, hogy egyszer megbütykölöm a gépet, hogy az alső hőfokot (85°C most) tudjam állítani, de úgy érzem meg vagyok a PID nélkül.

(tévesen írtam lent, a "felső" termosztát 102 fokos nem 100)

 

*** 

Sokat számít, hány mp a lefolyás.

Ha lassú (25-30) mert túltömörítettem, akkor egy melegkedvelő kávé is tud sötétebb lenni és fordítva.

Egy melegebbre fűtött gép is jót csinál a hőérzékenyből ha gyorsan "átszalad" (=18-20 mp).

   

Előzmény: Katoczi (181204)
bömbiatti Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181211

vettem már többször is 3kg. én nem szoktam fagyaszgatni,de lehet ráállok majd. csak az a baj,hogy közben az ingyen posta is 15ezer fölé ment.

Előzmény: GAgyiXyXy (181199)
bömbiatti Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181210

és milyen géppel készíted a kávét? csak azért kérdem,mert ha nálad működik,akkor gondolom nálam is menne gc-n. én a 70-30-as orot nézném meg esetleg.

Előzmény: haromegesztizennegy (181200)
fejes.i Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181209

Amúgy nem értem a mínusz 3-at. Mert a kijelentés helytálló.

Előzmény: blaze73 (181193)
fejes.i Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181208

Így igaz. Nem találtam hirtelen általam készített képet, mert épp nem ott van a gép, ahol én.

De a héten magamhoz veszem és készítek róla kívül-belül képeket.

Az aktuálisabb lesz ;-)

Előzmény: blaze73 (181193)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 -3 1 181207

Nem értem a felháborodásod, mocsarat is írhatott volna :) ahoz képest a virágföld prémiumtermék

 

Bocs, nem hagyhattam ki....

Előzmény: blaze73 (181205)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -2 0 181206

Igen csak az nem a 9 hónapos, 2900 forintos Nero lesz! 😉

Előzmény: blaze73 (181205)
blaze73 Creative Commons License 2020.09.13 -1 8 181205

Bocs, de ez nagyon buta megjegyzés, beírás volt.

Van nagyon jó és igen drága robuszta kávé is, mely nem "virágföld" ízű.

100% Robuszta kávéból is lehet igen finomat inni, szóval nem kell alapból leszólni meg "virágföldezni" a robusztát :) :) 

Előzmény: Horyk1 (181201)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181204

Amint írtad te is, pid beállítás kérdése többek között az is, hogy csapolásnál mennyire kezdje tolni a fűtést. Ezzel ott vagyunk amit mondtam, hogy ha túlmelegszik a fej csapolás során akkor az pid beállítási hiba. Ha jól van beépítve és beállítva nem fűtheti túl, épp ez a lényege.

Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá

Előzmény: haromegesztizennegy (181196)
yeahhh Creative Commons License 2020.09.13 0 1 181203

"...de egy silvia inkább igényli a tuningot mint egy GC. " Így van! Silviám még nem volt, de az elődből (Nancy) vagy féltucatnyi, és már az elsőnél hamar bebizonyosodott számomra, hogy gyári állapotában nem az igazi:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115744052&t=9014122

 

 

Előzmény: fistic (181191)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181202

A minőségét megőrzi : 2021.12.30.

Tehát kb. 9 hónapos pörkölés.

Előzmény: haromegesztizennegy (181200)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.13 -5 0 181201

Hát ennyi erővel viragföldet is vehetnél.

80% robusta, nyami. 🤭

Előzmény: haromegesztizennegy (181200)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 181200

A 3 hete vett "Nero" zacskóján a következő számsor van: 301221 . A jó ég tudja, hogy ez most mi. :-)

De nem is ez a lényeg, hanem hogy 2900 és 4900 Ft / kiló között 3 féle is van és egyik jobb mint a másik.

Nekem.

(semelyik haza pörkölés nem közelítette meg a fentieket...)

 

Előzmény: bömbiatti (181197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!