Keresés

Részletes keresés

baktairrrr Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4447

Szia!

Szerintem érdemesebb 0,5-ös, acélszálból építkezni.  Egyenes szál, kb 1m hosszú, fityingekbe kerül. Én az egész asztalra valót megúsztam pár száz forintból. Mivel vékony, könnyen felhevül, jól forrasztható. Mivel acél, nem görbül el bármilyen lepkefingnyi fuvallattól, és nem pattog le róla a festék, mint a réz esetében.

http://www.rcmodell.com/shop/index.php/cPath/65_211

Előzmény: maTTato (4445)
nobolond Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4446

Na igen, csakhogy ezen megoldás szépséghibája - az anyagiakon túl - hogy vajon hosszban és geometriában pontosan beilleszthető-e a dioráma többi - immár rögzített - síndarabjai közé... :((((

Most éppen ragasztással próbálkozom kétfajta Revell-lel. Ha nem lesz jó, izzított tűvel kiszúrom a mozgatónyelv közepét, majd megfelelő - óvatos - furatkészítés után drótot (vagy pl. széthajtott iratkapcsot ) fűzök be, és azzal lesz "rángatva..." :)))))))

Előzmény: róbertke (4444)
maTTato Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4445

Szia!

Ha nem akarsz girbe-gurba felső vezetéket kapni, javaslom a drótot előtte "kiegyenesíteni". Ha érzéssel van meghúzva, a nyúlás elhanyagolható. Utánna gyönyörűen lehet hajlítani és ha kell forrasztani. A minap egy TT E42-őn cseréltem tetőkertet, az is ezzel a módszerrel készült.

Üdvözlettel: JJ

Előzmény: Törölt nick (4430)
róbertke Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4444
Előzmény: nobolond (4437)
róbertke Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4443
róbertke Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4442

Kezdj megbarátkozni egy angol sínrendszerrel: Peco http://vasutmodell.com/peco-7330-sl-e597-0e-y-valto-22-polarizalt-code-100- Egy balesetnek bizony ára van!!!

dude78 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4441

...

Előzmény: dude78 (4440)
dude78 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4440

Na jó, itt egy normálisabb kép:

Előzmény: dude78 (4439)
dude78 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4439

Ollé, lemaradt a bányánál lévő nyilakhoz írt szöveg: az a vágány lenne a szénátvételi (nem tudok ennél jobb szót rá) vágány, ahol a csillékből a vagonokba öntik a cuccot.

Előzmény: dude78 (4438)
dude78 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4438

Sziasztok!

A hétvégi fatelepes kérdésemre adott segítőkész és számomra kedvező válaszok miatt további kérdések születtek. :) Növelem a tétet - immár rögtön 2 kérdést intézek a Tisztelt Nagyérdeműhöz:

A kép jobb felső sarkában lévő bányában kitermelt szén elszállítára tervezett vágányrendszer mennyiben reális? Nyilván csak kompromisszumokról beszélhetünk, de nem akarok egy "játék" vágányelosztást sem.

A másik kérdés a jobb alsó sarok területe: ide a fafeldolgozó mellett egy további gyár / iparterület települne. A bányában "fent" kidolgozott szenet részben ide hozná le a vasút. Kérdésem itt többrétű - milyen épületeket, milyen elrendezésben, milyen vágányelrendezésben kéne elhelyezni? Csináltam egy vázlatos elképzelést, ezen mondjuk inkább tudnék változtatni, mint a bányavágányzaton. A terület mérete adott, egy kritérium van: hogy legalább egy vágány legyen, amelyen az 5 db 2 tengelyes, nyitott tehervagon és egy BR 110-es dízel beférjen.

Megjegyzés: a bánya és az ipartelep nem egy szinten lesz (ezt a zöld, szaggatott vonallal is igyekeztem jelezni), tehát térbelileg is el fognak különülni.

nobolond Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4437

Üdv !

Nálam / velem mindig történik valami... :))))))))))))))))))))

Remekül haladok a diorámával - amit nem hittem volna : szépen kiszabtam a parafa alátétek ívnek megfelelő darabjait, kétoldalú ragasztóval rögzítettem a vágányokat, minden gyönyörűen passzol(t). Már éppen örülni akartam, amikor egy óvatlan pillanatban... letört az Y-váltó mozgatókarjának egy darabja... :(((

Orvoslására hirtelen három eshetőség jutott eszembe ( hogy ne csak "siránkozzak minden este..." :))))))

1. Mivel úgyis csak néha-néha lesz igénybe véve megkísérlem IS-sel megragasztani ;

(Elég kicsi a két érintkező felület, az eredmény kétséges...)

2. Megpróbálom az ellenkező oldalon lévő, megmaradt nyelvet átfúrni, és egy drótdarabbal oldani meg a mozgatást

(Nem túl elegáns, de lehet, hogy működik...)

3. Megpróbálok egy újat felhajtani ( 2,5 mm-es Roco már nemigen van, Y-váltó még ritkább - ha van, újra kell festegetnem a sínprofilt és a talpfákat...)

Mit javasoltok ?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4436

A vezérlése az nem publikus arról nem adhatok képet. ( az a baj hogy egy részlete a pultnak látszódik a képen) Bocsánat. De ezt elmondhatom hogy olyan mint a nagyvasúti (KÁ-69) .

Előzmény: burgeri (4434)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4435

Szia!

Azért nem ilyen egyszerű a dolog.

Először is: elkészítem a felsővezetéket

Másodszor: méretre vágom

Harmdszor: felrakom az oszlopokra ( Ja igen az oszlopok be vannak úgy álítva hogy a vágánytengelyre merőleges legyen és be van az oldalkaroknál rajzolva hová kell forrasztani a kívánt kígyózás miatt.)

Miután felraktam az oszlopokra megreszellem a munkavezeték azon részit amit forrasztottem nehogy leszakítsa a szedőt. 

Ezeket minden modulon el kell végezni miután készen van (sajna nálam még nincs) a modulhatárok felett kipótolom a hiányzó felsővezeték szakaszt.

Majd ezután tényleg kifeszítem de nem rugóval hanem az asztal alá vezetem a munkavezetékez és ott súlyokkal. Ezután újabb reszelés mérés; kígyózik e a felsővezeték. Majd egy próbakocsit amin van áromszedő végigtolom rajta, hogy véletlenül sem egy mozdony sérüljön meg. Ha van hiba Pl: meg akad az áromzedő reszellés az ujamat lassan végighúzom rajta nem e a huzal sérült meg. Ezután mehet a mozdony.

Üdv Gábor

Előzmény: baktairrrr (4433)
burgeri Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4434

Tehetnél fel az irányítópultról is egy képet.

Nem félsz, hogy a túlfeszítéstól elszakad a felsővezeték?

Elég hervasztó látvány a derékig érő csavar az oszloprögzítésnél....

Előzmény: Törölt nick (4432)
baktairrrr Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4433

Szia!

Látom belefutottál a következő hibába:

"Hm. Miből csináljak felsővezetéket? Réz. Jaja! Az jó lesz... Mert forrasztható... Meg a az igazi is az... "

Forrasztás után: "Dejódeklassz... habár nagyon girbegurba... Sebaj, kifeszítem!" => "Bakker! Ez nem lett egyenesebb, de legalább elmászott a helyéről..."

Másnap: "Azért csak végigküldöm rajta a gépet, olyan kíváncsi vagyok. Hopááá. (Bas*@&Đđ!!!) Nem baj, veszek új áramszedőt, a mostani úgysem tetszett."

Előzmény: Törölt nick (4432)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4432

Nem, egyenlőre csak esztétikailag van gyenlőre, még a kapcsoló kert sincs kész de ezt úgy szeretném megoldani hogy onnan legyen táplálva a felsővezeték ne ez oszlopokról keljen levezetni egy vezetéket.

Üdv Gábor

Előzmény: nobolond (4431)
nobolond Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4431

Kösz !

Nem akarlak fárasztani, de csak az "rsap t 3"-at tudtam megnagyítani... :(

Működő ? (Tehát erről megy a modellek táplálása ?)

Üdv:

nobolond

Előzmény: Törölt nick (4430)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4430
Előzmény: nobolond (4428)
nobolond Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4429

Nem rocc, nem rocc - ausprobieren !... :))))))

Előzmény: róbertke (4427)
nobolond Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4428

Kösz ! - érdeklődéssel nézem / nézNÉM - de rákattintván szinte bélyeg nagyságúra kicsinyedik... :(((((((

Előzmény: Törölt nick (4426)
róbertke Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4427

Egy tipp: üssd be a guggolósba az egyik kedvenc villanymozdony típusod nevét, és szebbnél-szebb felsővezetékes képet találsz:-)))))))))))

Előzmény: nobolond (4425)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4426

Üdv!

ha már felsővezetékről van szó, én is teszek fel pár képet az állomásom villamosításáról.

Íme Nyársapát:

Üdv: Gábor

nobolond Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4425

Na jóóóóó - DE :

- ez nem nagyvasúti felsővezeték  (hol van ez a vacak 550 V-jával a 25 kV-tól... ! :)))))

- nem nyíltvonal, hanem városinak látom... :))))))

- nem elágazás, hanem egyenesszakasz két párhuzamos vágánnyal

különben stimmel... :)))))))))))))))))))))))

(Persze azért köszönöm... :)))

Előzmény: róbertke (4423)
Slijepac Most Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4424

A te geometriádnál azért nincs értelme, mert a keresztezési szakasz után olyan távol van az első olyan hely, ahol az űrszelvény már megenged egy oszlopot, hogy addig az ív miatt már kell egy-egy oszlop a vágányok külső oldalaira. Utána pedig már minek újra belső oszlopra váltani, majd a jobbos ívben végig belső oszlopozni megint (mert a valóságban általában az ív belsejében van a felsővezeték-tartó egyvágányú pályában).

Előzmény: nobolond (4422)
róbertke Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4423

Itt egy közúti villamosos kép: http://villamosok.hu/balazs/valt/keptar/fiumei.jpg

Előzmény: nobolond (4422)
nobolond Creative Commons License 2011.06.20 0 0 4422

Hál'istennek időközben találtam... :))))

(Természetesen nem gondoltam arra, hogy tilos ez a megoldás - csak hogy "van-e értelme" a valóságban  1 db ilyen oszlopnak, hiszen később, a továbbiakban úgyis két különálló oszlop kell... )

Előzmény: nobolond (4421)
nobolond Creative Commons License 2011.06.19 0 0 4421

Üdv - aki még fent van e kései órán ! :)

Szabad-e  el-/ kiágazás esetén a felsővezetéket középre állított kétkaros oszlopon, kétoldalt vezetni - avagy : előfordul-e ilyen a valóságban ?

(Természetesen csak egy ilyen oszlopra gondoltam, hisz a vágányok egyre jobban távolodnak... :)))))

nobolond Creative Commons License 2011.06.19 0 0 4420

Ez a kép nekem is hasznos volna - jóllehet én túlemelést nem tervezek - de nagyobban... Nem lelhető fel vhol  ?

Előzmény: róbertke (4418)
retepigab Creative Commons License 2011.06.19 0 0 4419

Köszi a segítséget....

Előzmény: róbertke (4418)
róbertke Creative Commons License 2011.06.19 0 0 4418

Az oszlop függőleges marad, az ívben a felsővezeték nem kígyózik! Nézd meg jól a képet.          

Előzmény: retepigab (4417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!