A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Látatlanban" nehéz megmondani, érdemes próbálgatni. Ha ugyanannyi vizet, ugyanannyi idő alatt engedsz át az őrleményen, akkor a 18 grammos adag végeredménye töményebb lesz, a 14-esé meg ahhoz képest vizesebb. Hogy neked mi ízlik jobban, az végképp rajtad múlik. Az eszpresszónak vannak általános mérőszámai (1 szimpla minimum 7 gramm kávéból, kb 9 bar nyomáson, 88-92 Celsius fokos vízzel, kb 25 másodperc "főzési idő" alatt készül, és a végeredmény kb 25 ml), de ez semmit nem mond arról, hogy milyen ízű a kávé.
Ha jól van darálva és tömörítve a kávé a nyomásfokozós karon nem jön le semmi. Jelentősen durvábbra kell őrölnöd a nyomásfokozós karhoz, és a végeredmény is sokkal rosszabb lesz. Bár az említett Gaggia eléggé belépőszint a presszózás világába (hyanítom, hogy a burkolat alatt is a Philips/Saeco Poemia lelke lakik) egy sötétebb pörkölésű arabica vagy egy robusztás blend sokkal jobb lesz a nyomásfokozó nélküli szűrővel (miután belejöttél a használatába, és kikukáztál minimum negyed kiló friss kávét. Bolti kávékkal jobban jársz a nyomásfokozós karral. A friss pörkölésű kávét nem úszod meg ha jót akarsz inni, és olyant boltban vsz nem találsz.
Adott egy Gaggia Viva Style.A kérdésem az lenne,hogy ha jó le van darálva a kávé és jó van tamperálva akkor a nyomásfokozó kar és a sima kar közt mekkora a különbség ?
"az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma"
Ez nem az a topik... A kérdés amúgy jó, csak aki itt van, az nem nagyon iszik automata kávét, ha teheti.
Amúgy nálunk a cégnél egy Jura van, szerintem meglepően iható lötyit ad, azaz adna, ha nem Segafredot tolnának bele, hanem valami normálisat. Eszméletlen igénytelen, meg szól mindenért (kevés a víz, tele a zacctartály, stb), szerintem az nem rossz választás. Ráadásul az automata kávéfőző elég környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető, mert vehetsz kilós kávét, nincs agyoncsomagolás.
Szóval ha automata, akkor szerintem a Jura nem egy rossz választás.
Jól csináltad, mással nem igen lehet. Ha Budapesti vagy akkor pl. o-ring Kft. a Szinyei Merse Pál utcában, vagy csapágy boltok árulnak még általában bárhol az országban.
Igen, minden mérete ugyanaz. Ha a kúpot helyre tetted , akkor gondolom levágtad róla a peremezést, hogy ki lehessen tekerni?! Van rajta egy viton o-gyűrű , azt kell kicserélni. 5x1,8 a mérete. Ha nem tudsz venni vitont , jó lesz a szilikon is.
Kösöznöm a választ, sajnos a Leone-ról semmi infóm nincs, ha úgy adódna presszóban szolgálna a választott gép (eredetileg mind kettő ugyan abban a szállodában szolgált)
Ettől tartottam... Ilyen esetben az ESE podos gépeket szoktuk ajánlani inkább, sokkal finomabb eszpresszóra képesek az automatáknál, majdnem olyan jóra, mint a hagyományos gép + daráló pároson, időt rászánva készített. Az alapanyag akkor drágább lesz valamivel, mint a szemes és szűkebb a választéka, de azért nem annyival drágább, mint a népszerű kapszulásak, és még mindig elég sok finom fajta kapható ehhez is.
A kizáró ok itt, ha ragaszkodik valamelyik csak szemesben elérhető kávéfajtához. És ha az eddigi gépen használta a tejhabosító csövet, akkor persze itt is figyelni kell a meglétére!
Végül is jó hozzá, mert az Evo-én van ugyan egy tágulási szelep, amit mondjuk mindenki le szokott dugózni, mert kb. semmi értelme. Miért kell kicserélned? Ha az a baj, hogy csöpög, fel lehet újítani.
A munka része eszembe sem jutott. Kérdeztem, nem akar darálni, neki erre nincs ideje reggel, be akar nyomni egy gombot aztán amíg sertepertél elkészül a kávé. Tehát automatát kell vennem, a várhatóan rosszabb eredmény ellenére.
Manapság mindent gariidő vége + 1 napig csinálnak viszonylag működőképesre, ennek ellenére az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma? Illetve ezek közül melyik az, ami már valami kávéra hasonlító eredményt tud produkálni normális alapanyagból? Gondolom van közös része a két halmaznak.
Ilyen a hozzáállása, attitüd. A pénz mellé gyakran társul alázatosság, sajnos. Itt a szakértelem is nagyon kérdőjeles, az erőből való nyomulás, okoskodás és megmondás megy nagyon helyette.
Ő úgy van vele, hogy pénze van dögivel így aztán mindenből a legdrágább kell és jó, a többi meg hülye aki ennek nem hódol be, illetve vele bármilyen módon és helyen ellent mer mondani. (ahol meg tudja tenni, ott azonnal törli is az őt vagy termékeit kompromitáló bejegyzéseket) (fórum, FB)
KB ehhez tartottam magam. Hol is kellene bocsánatot kérnem? ( ha nem rakod ezt ide nem is tudnék róla )
Miért nem ebbe a fórumba válaszolt, ha már itt jeleztem az észrevételemet, és ezek szerint Ő is látta (vélhetően GAgyiXYXY által).
Igazából nem vártam mást.... ráadásul látszik az általa készített képeken is, hogy a fórumtárs általi reklamáció is jogos volt, és még le is írja, hogy keserű volt, de azért idd meg, illetve vállalható. Egy ilyen kávénak tényleg vállalhatónak kell lenni?
Én azon lettem volna a helyébe, hogy a vevő elégedett legyen. Küldök neki csere kávét, meg egy kis ajándékot akár egy 125 g-os kávé formájában és elnézést kérek, és nem szarozok ilyenen.
Mi a jó, ha reklamál valaki és továbbra is vásárlója marad, vagy csak szimplán a büdös életbe nem vesz többet ilyen kávét.
Ismételni tudom magam vevőcentrikusság egyenlő a nullával, ezek után nyilván nem csak a kávétól van keserű szájíz.
A másik, hogy 3 hónap alatt természetes az olajkiválás, de az csak 1 hónapos volt, ha jól rémlik a reklamáció idején, az enyém is kicsit több mint egy hónapos, és nem mindenkinek van PID-es kávéfőzője, többek közt nekem se (Gaggia Evolution) .
Nem hogy Ő kérne bocsánatot, hogy szar termék került a piacra, ennyi erővel valamelyik supermarket saját márkás babját is vehetném töredék ennyiért, de nem véletlen nem azt veszem (bár most azt kaptam).
Tegyük fel ilyen barnára szerették volna (ami szerintem túlzás / bizonyára szerinte nem). Viszont a szarrá tört másod vagy inkább tized osztályú kávéra akkor sincs magyarázat.
Éveken át ezt a kávét ittam (Brazil Santos), ezután is ezt fogom csak nem AVX-est.
A Jura és hasonlók nem jó ötlet, híg lötty aránytalanul drágán. Darálóval viszont extra munkát is szerzel neki, amit a hobbisták persze szívesen végeznek a sokkal jobb eredményért, de egyáltalán nem minden civil van így vele -- biztos, hogy ő szeretné vállalni?
Jómagam nem iszom kávét, párom viszont igen, ezért úgy gondoltam születésnapjára beszerzek valami normálisabb kávékészítő gépet.
Viszont nem tudom melyik lenne jobb ötlet: venni egy automata főzőt felújítottan (mondjuk egy Jura-t), vagy inkább a közepes árkategóriából egy új őrlőt és annak őrleményét a már meglévő kis Ariete karosban elhelyezni?
Eddig előredarált kávéból készítette a reggeli ébresztőt, ebben gondoltam lépni egyet előre.
Ritkán, de valóban megesik, hogy van amelyiknek jól áll egy kis hőingás. Sokkal gyakoribb azonban, hogy egy kávé csak egy eszméletlenül szűk tartományban finom igazán. A túlnyomó többség viszont fokozatosan változtatja az ízvilágát és ha hőstabil a gép, be tudod lőni oda az épp aktuális kávét ahol neked a legjobban ízlik utána pedig biztos, hogy mindig az ízlésednek megfelelő kávét iszol.
"a James Bond film óta vágyom egy ilyenre" Ha erre a jelenetre gondolsz, minden alkalommal harsány röhögés tör ki rajtam amikor megnézem. A napnál is világosabb, hogy a hülye angolok egyikének sem volt fogalma arról, hogyan használják ezt a gépet, de szerintem még arról sem, hogy mi az a kávé. XD
A Pavoni és hasonló kiskarosok esetében a sima nyomáskapcsolós megoldáshoz nem ad hozzá a pid, mivel alapvetően nem a bojler víz hőmérséklete határozza meg a kávéra jutó víz hőfokát hanem a több száz grammos fej (könnyen belátható, hogy a 40ml víz 2-4 C-os eltérése mérhetetlen azinten befolyásolja amajd fél kilós bronztömeg hőmérsékletét. Ha van egy fejhőmérőd, azzal belövöd a bronzfej hőmérsékletét, majd ebbe jön a bojlerből a kb 120°C víz, így a végeredmény (az én esetemben a kezdeti fejhőmérséklet +10°C lesz) 8x-9x °C lesz. Pofonegyszerű a dolog ha egyszer ráéreztél az ízére. A gond inkább akkor adódik ha több kávé készülne egymás után, hisz a fej túlmelegedik, nem hűti annyira vissza a bojlervizet és elkezdi égetni a kávét (egy fejbojleres kisgép sem stabil ha gyors egymásutánban kell tolni a kávékat, de egy Pavonit 1 perc alatt visszahűteszegy vizes törlőkendővel).
Én továbbra sem hiszem, hogy a maximális hőstabilitás lenne a Szent Grál. Szerintem több izjegyet lehet kihozni egy kavebol, ha a csapolas alatt van egy kis mozgás a hőfokban. Hiszen a kávék mas-mas arcukat mutatják mas-mas hőfokon és pusztán ízlés kérdése, hogy ki melyiket preferálja.
De tényleg valaki leirhatná földi nyelven hogy mire figyel egy pumpás gépnél vagy egy robot/flair analognál? Szerintem lehetne tanulni belőle rendező elveket.
Kifelejted, hogy nem egy menetben megy át a víz. Előáztatás még a pumpás gépeknél is létezik, de a karosaknál az az igazi varázslat, nagyon lehet -- és kell is -- vele játszani. Hány töredék-húzás, milyen mértékben és mennyit vársz közöttük a végső előtt. Drámai mértékben befolyásolja a végeredményt.
Ja hát nyilván ez a videó kicsit tüll van játszva de tényleg nagy varázslat. 😉
És egy jó kézi darálóval azért hamar megy egy adag.
És mondjuk műszaki fejjel nem annyira bonyolult a kávé főzés. Tulajdonképpen fizika-(kémia)
Adott kávé egyenletes szemcsemérettel, ebből kell képezni egy ideális ellenállás, a szűrőhőz kalibrált mennyiségű, homogén pogácsát amin fel tud épűlni a 9bár kőrüli nyomás és jellemzően 30 másodperc kőrüli lefolyási időt tartva Ezt lehetőség szerint a csapolás során legstabilabb, kávéfajtánként pőrkőléstől is függő hőmérsékleten.
Tehát a változók
Precíz hőstabil vizhőfok
A karral szabályozott nyomásprofil a csapolás ideje alatt. (vizhozam)
A kávé pogácsa felépitése, vastagsága, szemcsemérete.
Lefolyási idő.
Menyiségi arány.
Leirva egyszerű de minden változó hát a többire is. És tényleg meglepően nagy változást okoz a végeredményben egy hőfok vagy őrlési/tömörítési hiba.
Egy félautomata gépnél "csak"😉 az őrlést a tömörítést kell eltalálni. A hőfok, őrlemény mennyisége, esetleg a nyomásprofil/vizhozam szabályozás is beállítható.
"Örülnék neki ha nem kellene hosszasan kísérletezni és kaphatnék egy optimális beállítást"
Én is így kezdtem. Csak egy nyomorult eszpresszót akartam inni, ami iható. Kiröhögtek itt a hozzáállásomért, de segítettek.
Most PID-en állítom a fokokat, tizedgrammra mérem az őrlemény súlyát, másodpercre a lefolyását. Így is sem mindig érzem úgy, hogy "Na ez az!"
Ugyanakkor azért valahol már tartok, ugyanis ha elmegyek egy random kávézóba, vagy egy jó étteremben iszok egy kávét az ebéd után, nos szinte mindig elszomorodok, hogy ezért pénzt kérnek. Azoknál sokkal-sokkal jobbat főzök.
Holott ha előtte nem romlik el a Szarvai Eszpresszóm, még most is azt az agyonégett híg lötyit innám teljes boldogságban.
A piros vagy a kék pirulát választod, Neo?
De félek, már döntöttél. Benn vagy a csávában :)))
LaPavonim sosem volt, de szerintem nem mondok nagy butaságot, ha azt mondom, úgy tekints rá, mint egy régi versenyautóra. Kényelmetlen, nem kezdőnek való, de ha valaki ért hozzá, még ma is sokat ki tud hozni belőle. Vagy inkább -- villamosmérnök hasonlattal -- mint egy analóg oszcilloszkópra: nem írja ki a mért értéket, nincs rajta Auto gomb, de aki tudja használni, annak jó kis eszköz. Ma már nem véletlenül nem ilyeneket árulnak.
Amúgy ne érts félre, csodás cucc, a James Bond film óta vágyok egy ilyenre, de csak játékból.
Végül a tipp: ha iható kávét szeretnél egyszerűen, akkor Brikka. Nekem nagyon bevált az is.
Azzal igazából nem egy szintet léptél, hanem kb. hármat! Az Europiccola egy kézműves eszköz, sokkal nehezebb vele finom eszpresszót készíteni, mint a hobby-baristáknak kezdésre ajánlott pumpás gépekkel. (Gaggia Classic, Rancilio Silvia.) Ha jól sikerül, akkor viszont egészen pompás lesz, igazi élmény, nem várt ízgazdagasággal.
A televízió nagyon rossz hasonlat, gondolj inkább egy hegedűre. Senki sem tudja úgy leírni/beállítani neked, hogy megspórold a rengeteg gyakorlást.
Nekem volt Europiccolám, és szégyenszemre föladtam. Ui. én ragaszkodom a kézi daráláshoz, megnyugtató csendes bevezető rituálé a nagy szertartás előtt :) és a kézi darálóm, ami megfelelt előtte és utána egy sor (persze nem automata, nem nyomásfokozós) géphez, a Pavonihoz kevés volt. (Azóta lehet kapni jobbakat, amik fölveszik a versenyt bármelyik elektromossal, mondjuk nem normális árakon.) Ehhez muszáj a friss és igazán jó minőségű őrlemény.
Érdemes olvasgatni mert az alapelvek kiderülnek.van összefoglaló. És ha belejössz a LaPavonival mindent meg tudsz csinálni. Egy káros gép azért már ad mozgásteret rendesen. Csak eleinte ez a nehézsége is. Sokan álmodozunk róla itt a fórumon (én legalábbis biztos ) 🙄 Nagyon jó gép de külön iskola.
Őrlőből kezdetnek jó lehet a már említett Iberital Challenge, az ezzel megegyező felépítésű Lelit Fred, ezek 50000 Ft körül kaphatóak. Újabban sokan ajánlják a Graef CM 702-est is, ami ezeknél olcsóbb, viszont nem állítható fokozatmentesen.
Ha erre jár valaki, aki használt már Pavonit, biztosan tud adni tippeket, de alapvetően nem lehet megúszni a kísérletezést.
Igen, otthon is lehet jó kávét főzni, de nem megy egyik napról a másikra, ezzel a géppel meg főképp nem. Lehetetlen megspórolni a hosszas tanulást egy Europiccolával, nulla tapasztal mellett meg aztán főleg. Nem létezik "optimális beállítás", a paraméterek az éppen adott kávéra jellemzőek, de még úgy is változnak. Ezen a gép pedig abszolút semmilyen támpontot, visszajelzést nem ad ha nem számítom a kar ellenerejét. Ha nem akarsz barista tanfolyamra menni, olvass utána az alapoknak és próbálkozz egyetlen kedvenc kávéval, hogy mi a jó őrlési finomság, hogyan szereti ha kezeld a kart (előáztatás, nyomásprofil, hőmérséklet, stb.) és jegyzetelj, mert el fogod felejteni. Nagy könnyebbséget jelent, ha veszel egy fejmanométert és legalább egy fejhőmérő matricát az Europiccolára, de ha belendülsz, a PID-elésre is rá fogod magad szánni hamarosan. Őrlő tekintetében azt mondanám, hogy kezdetnek tök mindegy hogy mit veszel, bármilyen belépő szintű, espresso képes őrlő megfelel.
Én egy egyszerű agyú villamosmérnök vagyok, aki elhatározta, hogy igazán jó kávét otthon is lehet főzni.
Már sokféle kávéfőzőnk volt (szarvasi, kotyogó, stb.). Főztünk gáztűzhelyen, rezsón, kemping gázpalackkal.
Most már régóta a DeLongival főztünk, amit már kétszer felújítottak a szervizben. Kaptunk egy LaPavonit, amivel most szintet léptünk, de hiányzik hozzá a tapasztalat. Örülnék neki ha nem kellene hosszasan kísérletezni és kaphatnék egy optimális beállítást
(őrlés minőség, tömörítés, hőfok, plusz a nyomásprofil stb.) Lehet, hogy rosszul gondolom, de a Samsung UHD televíziónkhoz is található paraméter beállítás, amit műszerrel kimértek, és illeszkedik a nappali méretéhez, a filmnézési szokásainkhoz.
Szívesen tanulok új dolgokat, de a barista tanfolyamot egyelőre kihagynám. A bolti darálás csak kényszermegoldás volt a kipróbáláshoz. Gondoltam, hogy ez kiveri nálatok a biztosítékot. Melyik darálót kellene beszerezni, ami passzol minőségben (egyenszilárdságú) a LaPavoni-val?
Még a topic hőskorában az Iberital Challenge volt az az őrlő, ami korrekt áron tudta hozni a jóval magasabbra pozícionált gépek őrlési minőségét. Én már jó régen lecseréltem a sajátomat egy puccosabb La Scala készülékre, de maximum a tartósság szólhat a kávéházi gépek mellett, részemről minden kompromisszum nélkül vissza tudnék állni amarra ha kellene (sőt, az őrlési finomság fokozatmentes állításának lehetősége így utólag óriási dolog az Iberitalon, a mostanimon két fokozat közé legalább még egy vagy két lépcsőt tennék ha lehetne).
Az előző írásodból bárki leszűri, hogy most lépsz be az otthoni espresso világba, ráadásul túl magasra tetted magadnak a mércét. Nem a Herendi és nem is az adott gép, hanem a jó minőségű, friss, profi módon pörkölt kávé és a gép mögött álló barista tudása és gondossága az ami a kávéban megtestesül. Ne kapkodj. Először az alapokkal és saját kávés szokásaiddal kéne tisztába jönnöd, mert úgy pl. igen könnyen lehet, hogy nem az Europiccolát választanád, főleg nem első gépnek. És ha már az alapokról van szó, először is vegyél magadnak egy őrlőt otthonra mert azzal a kávéval amit előre őrölnek maximum nyomásfokozós kosárban tudsz valamit kezdeni - felejtős - másrészt az őrölt kávé nagyon hamar elveszíti az aromáját, majd oxidálódni kezd, azaz magaddal szúrsz ki.
A Pavoni mellé kell még otthonra egy jó őrlő is, és akkor eleve frissebb őrleménnyel dolgozol, aminek a finomságát magad tudod a gép igényeihez igazítani. Ezt a részét ki kell tapasztalni, ez minden gépre érvényes. Nekem amúgy soha nem volt Pavonim, de fórumbejegyzésekből kiindulva nem könnyíti meg a felhasználó dolgát: sok kísérletezés kell a jó eredményhez.
Sziasztok, Hario mini mill-hez az átlátszó alsó részt lehet valahol külön szerezni, rendelni? Meg egyben van, de 6-7 éves, most már vagy húsz helyen be van repedezve, sokáig szerintem már nem fogja bírni.
Nagyon megköszönném, ha elárulnátok, hogyan lehet az Olaszországban vásárolt La Pavoni Europiccola kávéfőzőnkből legalább olyan finom eszpresszó kávét varázsolni, mint a herendi mintás Transelektro kávégépből, ahol persze nem a herendi porcelánborítás a lényeg. Finomhangolás kellene. Milyen kávéból, mennyire finomra őrölve, milyen beállításokkal az Europiccolán?
Mit tegyek hogy finom kávéillat lengje be a konyhát?
Szeretnék egy magasabb szintre lépni a DeLonghi automata kávéfőző után.
Érdekes ez a fórum. Néha benézek. Hogy mekkora űr keletkezne, ha nem lenne ? Szerintem semmi. Mindenki el tudna lépni le vagy fel, ahogy érzi, hol a helye.
Bocs, de vajon miért van olyan érzésem, hogy itt valami nem kóser? Egyik céget sem szoktátok ennyire vadul támadni. Ráadásul mi az, hogy hirtelen amikor átállnak a világ legjobbjának mondott pörkölőgépére, felbukkan itt két, neki tulajdonlított tippinges tétel is egymás után melyek közül az utóbbi inkább hasonlít valami Auchanos szarra mint rendes kávéra. Hát nem furcsa ez? Nem akarok elméleteket gyártani, a helyzet az, hogy név nélkül bárki feltehet ide bármit hitelrontás végett és szerintem a topicgazda feladata volna, hogy az ilyesmit kimoderálja. Kivéve azokat az eseteket, ha valaki jogos reklamációját nem kezelik elfogadható módon, persze.
Mielőtt valaki megkérdezi, nem kaptam semmit az AVX-től, sőt rendszeres vásárolja. Viszont egész egyszerűen tele már a hócipőm, hogy olyanok akiket vélhetően zavar a cég piaci jelenléte névtelenül írogatnak ide, hogy végre orgazmusuk lehessen. Szerintem nem erről kéne szólnia ennek a fórumnak. UFF
Milyen cserekávéról beszélsz ember? Ilyen kávéból csere se kellene.
Rájöttem hal szagot is azért érezhetek, mert a hajó aljáról seperhették össze. Ilyen töredezett hulladékot meg ember legyen a talpán aki egyenletesre tud pörkölni, de hogy pénzt mer kérni érte.....
Az ennél fontosabb kérdés, hogy tényleg megkapta-e a cserekávét és hallgat, vagy nem. De a legjobb lenne már lezárni a témát, mert a kutyát sem érdekli már.
Ezek valószínűleg nem a leggyakoribb típusok, sem otthoni használatban, sem vendéglátóhelyeken, ezért nem biztos, hogy bárki tudna tanácsot adni. Ha otthonra kell, akkor szempont lehet az, hogy mennyi áramot fogyaszt, ha meg vendéglátóhelyre, akkor esetleg a kazán űrtartalma (tejgőzölés, forróvíz-vétel okán).
Segítséget kérnék, adott két kávéfőzőtípus, ami közül választhatnék, egy Faema Star F84, és egy Leone kávégép, típusát sajnos nem tudom, kérdésem, melyiket válasszam?
Ez is tippinges. Vagy ez még mindig ugyanaz? Azért hadd kérdezzem meg, mennyi ideig rohasztottad ezt a kávét a déli oldali spájzban, hogy így kiült rajta az olaj? XD
Már több ízben kértem, h ne ajánld a kávés fórumokon a kávéimat, most megteszem itt publikusan is. Én nem vagyok híve az efféle ajánlásoknak hogy “xy“ helyett inkább “z“-től vegyél kávét, most tökmindegy h “xy” az épp AVX vagy bármi más, ha a “z” én vagyok, akkor azt ilyen formában inkább ne, ha kérhetem. Az tök ok, hogy valaki valamit ajánl ami ízlik/tetszik neki, de ne így, hogy azt ne vedd, emezt meg igen, legalábbis esetemben ne, ha ez megoldható. Az is más, hogyha beszélgetés közben szóba kerül a téma, akkor is ok. De így leírva egyszerűen “bánccsa” a szememet, nagyon idegen tőlem ez!! Köszi szépen!😊
Sziasztok! Van egy 2011 Gaggia Classic-om. Szeretném profi módon szétszedve vízkőteleníteni. Hamár meglesz bontva, tuning is érdekel PID beépítés, esetleg réz bojler. Ki vállal ilyet mostanában Budapesten vagy környékén? Köszönöm!
Kedves kávéfanok, örököltem egy lerobbant Moulinexet és szeretném talpraállítani. A vizadagoló pumpa (mellékelt képen sárgával megjelölt) gumi fogaskereke van elszakadva. Gondolom ilyen régi alkatrészt beszerezni lehetetlen. Mit a véleményetek, próbáljam megragasztani, keressek valami hasonlómodern gépbe való pumpát, vagy csak marad az egész dekoráció a kávésarokban?
A pörkölési dátum a panasz szempontjából irreleváns. Pusztán abban segíti az érdeklődőt, hogy még a régi géppel pörkölték vagy már az új csapat, új géppel.
U.i. Végül is ajánlottak fel cserekávét vagy nem? Vagy felajánlották és végül visszavonták? Esetleg ti nem voltatok elégedettek a felajánlott cserével?
Elképzelhető. Hiányos ismeretem szerint viszont akkor a babok élein is láthatónak kéne lennie az égésnek, mert ez szinte pillanatok alatt lezajlik. Mikor a hegyén már látszik az égés akkor már annyi, nem tudja korrigálni. Hacsak nem a nyitás előtt közvetlenül jutott ebbe az állapotba és a hűtés alatt már nem égett tovább.
Köszi, épp ma érkezett meg egy csomag ilyen és vegyes érzelmeim vannak vele kapcsolatban. Bevallom rosszabbra számítottam. Nem nyomja el annyira az ízt mint ahogy gondoltam, ami azért érdekes mert a kávé savai natúr formában érződnek ki belőle. Valahogy úgy értem, hogy a citromból nem lesz ezzel limonádé, pedig az édes íz ott van. Ha ennél maradok, jó ugródeszka lehet a cukor nélküli fogyasztáshoz. Ami zavar benne az a sztívia jelen pillanatban. Ki fogom próbálni az eritritet önmagában is, bár nem hinném, hogy különböznének a cukoralkoholok abban hogy mind olyan fura "hideg édes" amit eddig kóstoltam. De meg lehet szokni úgy érzem. A sztívia nekem olyan édességet produkál ami olyan mint egy zavaró háttérzaj. Mintha a zenekar Wagner-t játszana, de egy zongorista Liszt-et játszik közben. A választott nevem csak arra utal, hogy alapvetően IMÁDOM AZ ÉDESSÉGET. Nekem jó volna a cukor, de sajnos ezt most nem én döntöm el.
A kép alapján nem lehet megállapítani a pörkölés dátumát, mert az a zacsi hátulján van, kértem is, hogy azt fotózd le. Ez nagy valószínűséggel még régi Gisesen pörkölés ha MM-ből való. Milyen mennyiségben voltak benne a hibás szemek? A pörkölési dátum azért is lenne fontos, mert úgy tudom júniusban a régi pörkölő mester máshova igazolt, onnantól van új pörkölő mester. Az új géppel meg valamikor aug. végén kezdtek pörkölni. Új mester, új pörkölő.
Egy biztos, izgalmas időszak ez az avx életében, a jelek viszont nagyon bíztatóak. Az új pörkölővel két fajta malabart ittam eddig, az első nekem sötét volt, nem is ízlett, a második világosabb viszont zseniálisra sikeredett. Bátran próbáljátok ki.
A babhiba szinte kizárható (annak hittem, arra tippeltem), rákérdeztem, ugyanabból a nyerskávéból pörkölnek most is, így tényleg pörkölési hiba lehetett.
Annyi a sztori, hogy egy ismerősöd rendelt kávét, és nem ízlett neki. Rossz volt az alapanyag? Nem sikerült a pörkölés? Nem fogjuk megtudni. Ezt sikerült sok energiával, 5 nagy méretű képpel illusztrálni egy fórumon, ahol nem az adott cég feltétlen hívei szoktak megnyilvánulni. Csináld meg ugyanezt az AVX fórumon, itt tök felesleges. Sőt, hangulatot kelteni, egyoldalúan dicsérni/szidni valamit bárhol felesleges.
Ha akkora várakozás és marketig előzte meg, és ennyi pénzt beleöltek, akkor:
1., Mint említetted, nem kellett volna bezacskózni.
2., Ha már bezacskózza és valaki reklamál, akkor azt ki kellett volna cserélni.
3., Ha tényleg úgy van, hogy "beígért valami kárpótlást", akkor már ne csináljon a szájából segget.
4., Nem tudom mennyien reklamálhattak a kávé miatt, de max. nem nyert volna a reklamált kávékon, és akkor most itt nem lenne téma (bár állítólag a negatív reklám is reklám, és lehet a marketing részét képzi).
Engem sem lehet azzal vádolni, hogy az AVX szekértolója volnék, de te itt valakinek a személyes sérelmét hordozod körbe véres kardként. Én is jártam már úgy, hogy valahonnan rendeltem, és nem ízlett. Onnan/azt a kávét nem rendeltem többet.
Nem tisztem védeni a céget, de mégis ki az a "más is"? Még nem volt szerencsém megkóstolni a Loring-os kávékat, de egyelőre egy átmenet van náluk. Amekkora várakozás és marketing előzte meg a Loring beszerzését, nem is beszélve a befektetés nagyságáról, ekkora odafigyelés mellett alig tartom valószínűnek, hogy ez azzal készült volna. Az meg amit olvastam, hogy "a beégések miatt iszonyú keserű", eléggé vicces kijelentés. Nyilván jelentkezik az ízében némileg, de azért ne essünk már túlzásokba. Egyébként ez a batch el lett szúrva az nyilvánvaló. Azonban tisztán, logikailag levezetve a problémát én nem pörkölési hanem valamilyen alapanyag hibára gyanakszom. Csak feltételezéseim vannak ezért nem fejteném ki bővebben. de olyasmire gondolok pl. hogy gombakártevő támadta meg a növényt ami csökkentette a babok egyik vagy mindkét végén a víztartalmat. Az ilyesmi csak pörköléskor derül ki. Tény, hogy ezt így nem zacskóztam volna be én sem.
ezt tuti még nem a loringgal pörkölték mer a saját promójuk szerint ott ELKÉPZELHETETLEN hogy megégjen a kv... ez egy régebbi batch lesz, igaz akkor is gáz, a giessen sem egy fossh gép, ez is pörkölő hibának tűnik - hogy kiszolit v dewlát idézzem: hát milyen QC van itt? ezek szerint ilyen
Teljesen mindegy, hogy került a dobozba. Ha Gipsz Jakabtól vetted, vele állsz "szerződésben". Lehetett volna másképp kezelni (ha valóban ennyi az egész történet, mert ilyenkor azért jó lenne meghallgatni a másik felet is) de ennek ellenére a jogi helyzet egyértelmű jogi szempontból.
Tudom, hogy nem vigasztal senkit de Kis Zoli ugyanígy járt egy jónevű külföldi pörkölővel. Járvány van na :)
Nem tépem tovább a számat, a legutóbbi Daráló adás után rendeltem Loringos Kenyát és Etiópot. Hétvégén kipróbálom.
Effektíve tök mindegy hol reklamálsz, nyilván nem a média nyelte volna be a szar kávét, hanem tovább dobja az AVX-nek, mivel a minőségromlás nem róható fel a MediaMarktnak, hanem egyértelműen az előállító szúrta el. (Hacsak nem tovább pörkölődött a polcon.)
Amúgy a vevőkkel való kommunikáción van mit csiszolni, velem is voltak sajnos ritka tahók.
En siman a MiZonal (volt is mar ilyen esetunk valami romlott cuccal, es a gyarto kuldott is fajdalomdijat. Szegyen, hogy nem ugrik be a neve. Elvegre a lejarat elott doglott meg, az esetleges hibas tarolason pedig elegansan nem kezdtek rugozni)
Jobb? Rosszabb? Vagy csak simán más. A Daráló podcastes fiúk a legutóbbi adásukban meg voltak az Etióp és Kenya kávéjukkal elégedve abszolút értékben is, nem csak az árat figyelembe véve. Őket eddig legalábbis nem lehetett AVX bérencként emlegetni.
A Malabaros eset valóban furi, kezelhették volna jobban is, de ha veszel a Coop-ban egy doboz savanyútejet akkor a Mizo-nál panaszkodsz, vagy a helyi Coop-ba viszed vissza?
A kávézacsi cimkéjét fotózd ide. Mikori pörkölés? Azért kérdezem, mert ez szvsz nyerskávé hibára utal. Ettől persze még megengedhetetlen az ilyen, főleg ekkora mennyiségben. Én mindig tartok otthon szegedi malabart, ugyanis nagy kedvencem, főleg a mostani világosabb pöri. Biztosan volt/van benne hibás bab, miért ne lenne, de észrevehetetlen mennyiségben.
ott a kulcs amit írsz, magad is megválaszolod a kérdést - csökkenteni kell a cukrot, és átalakul az ízlésed - nem elvárható hogy ez 1-2 hét alatt történjen meg
saját példa: én pl 10 éve nem tudtam cukor nélkül meginni a kávét - ma pedig cukkoral vagyok képtelen meginni a kávét (nyilván előfeltétel a jó alapanyag és a korrekt elkészítési mód - a strandos, büfés nemtommilyen géppel és kávéból készített presszóba kell a cukor)
idézném Kőhalmi Zoltánt mint klasszikust: a kávét nem a cukor íze miatt isszuk :)
Mivel az édes ízt a megszokás miatt összemossuk a cukor ízével, így sajnos max hasonló ízt tudunk elérni az édesítőszerekkel. Másik kollégám eritritol-t használ, és eszembe jutott még egy amivel egész elfogadható lett az angolos fekete tea (tejjel): sucralose (Splenda). Nem tudom itthon kapható-e. Más ötletem sajnos nincs.
(a gépet azért kérdeztem, mert bár semmire nincs garancia, de arra jó az esély, hogy ha valaki a te gépparkoddal rendelkezik huzamosabb ideje, annak van annyi tapasztalata, hogy ne fussunk fölösleges köröket kávé ajánlással).
Megkérdeztem egy barátomat erről. Elmondása szerint úgy hagyta el a cukrot, hogy kifejezetten testes kávékat kezdett inni, azokat is rövidebbre véve a szokásosnál. Később vissza tudott térni lassan a gyümölcsösebb dolgokhoz, de a nagyon savas kávéféleségek kegyvesztetté váltak nála.
Én évekkel ezelőtt szoktam le a presszóhoz használt cukorról, ami - legalábbis nálam - tényleg nem volt gyors és végképp nem tudatos folyamat. Kb. fél évig fele annyi cukorral ittam a kávét, mint korábban, majd egyszerűen jobban ízlett cukor nélkül, amihez azóta sem tértem vissza.
"és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre" Ettől féltem mert ez azt jelenti, hogy igazából nincs válasz a kérdésemre. A pörkölő is mindegy. Jobbnál jobb hazai és külföldi pörkölők termékeit fogyasztottam. A xilit már megvolt. Nagyon fura lett tőle a kávé. Tegnap este rendeltem egy eritrit-sztívia keveréket, kíváncsi vagyok. Egyébként elképesztő, hogy mikre bukkan az ember kínjában: https://napitaptudas.blog.hu/2019/02/03/osi_edesitoszerunk_az_olom A dihidrogén-monoxidról sajnálom, de nem tudok leszokni. Menthetetlen függő vagyok.
Na jó, VBM Domobar Junior és Mazzer Major, de mire mész ezzel? És nem ma kezdtem, tudok espressot készíteni, nem azzal van a baj. Világosból is bár az nem annyira az én világom. 90%-ban közepes pörkölésűeket vettem. Ám teljesen mindegy milyen pörkölésű, egyszerűen nem ízlik az espresso cukor nélkül. Egy cikkben olvastam, hogy ha szépen lassan elkezdem csökkenteni a mennyiséget, egy idő után átáll az ízérzékelésem is. Nem tudom mennyire hihető ez, de erre egyébként sincs idő. Nekem most kellett teljesen leállnom a cukorral.
Én mezei Polisett-et tartok itthon arra ha valaki édesítővel akarja inni a kávét. Valaki ezt ajánlotta még régen és bár én még nem próbáltam ki milyen, senki sem szokott panaszkodni az ízére, de lehet, hogy csak visszafogják magukat. :D
"legyen elég annyi....": Nekem elég annyi, csak így nincs több ötletem. A Xillitet próbáltad? Az biztos, hogy olyant mint a cukor nem fogsz találni, ha lenne akkor azt használná a fél világ, és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre. Ha esetleg meg tudnál említeni pár helyet, ahol nem ízlett a kávé, illetve legalább annyit, hogy milyen pörkölők kávéit próbáltad otthon kicsit könnyebb dolgunk lenne. A Hausbradndt-tól csodát nem várnék, az sem cukorszerűen édes.
Aszpartám: minden csak mennyiség kérdése, abban biztos lehetsz, hogy ha csak a kávédba használod akkor nem lesz tőle bajod (ha pedig kilószám tolod akkor meg biztosan lesz, de ez igaz a cukorra, a napi 5-6 kávéra is, a dihidrogén monoxidról meg nem is beszélve). Az más kérdés, hogy pl teában az sem igazi.
A pénz által átszőtt és mozgatott világban inkább hiszek a körön kívüli kutatásoknak és metaanalíziseknek mint a mainstream tudományos véleményeknek. A szaharinnal csak az a bajom hogy mellékíze van. Az aszpartámnak nincs ugyan mellékíze, de annyi szörnyűséget olvastam róla, hogy nagy ívben kerülöm.
Nem kóstoltam még Hausbrandt kávét. Kötve hiszem ugyan, hogy érezném az édességét, de megkóstolnám mire gondolsz. Konkrétan melyik Haubrandtot keressem?
Bocsánat, kimaradt. Hangulattól függ, hogy milyen kávét iszom meg attól is hogy milyen újdonságot lehet épp kapni. Elsősorban a közepes pörkölésű gyümölcsösebb alapanyagokra vagyok vevő amiből lehetne ugyan filterezni is de az nekem nem annyira jön be. Próbáltam párszor, de akkor már inkább iszom teát. Most szándékosan egy világos uniroast nicaraguait vettem, abból készült az előbb említett cold brew.
Akkor nem értem miért forszírozzák mindenkinek ezt a cukor nélküli kávéivást. Jobb helyeken már ki sem teszik a cukrot az asztalra én meg szégyenkezve keverem bele amikor senki sem látja. :( Mindig espressot iszom, a többi elkészítési mód nekem nem jött be soha. Pontosabban tegnap előtt valaki tanácsára elkészítettem életem első cold brew-ját. Az ízlik cukor nélkül is, de sajnos egészen más világ.
Nem a gép miatt van, ez elég jó cucc. Legyen elég annyi, hogy innen még van ugyan fölfelé, de ahhoz szerintem már nyelvi adottság is szükséges. A tej szintén kizárva. Ha tejet iszom, rosszul érzem magam. Próbáltam még mandulatejjel, de az meg nem olyan.
A "rossz hír" csak egy pletyka, amíg tudományos bizonyíték nem támasztja alá. Ha meg alátámasztaná, akkor be lenne tiltva az adott édesítőszer, szóval szerintem amennyire az eddigiekkel, annyira nyugodtan próbálkozhatsz pl. a NutraSweettel is. (Amúgy rossz híre a szaharinnak is van, azt is meggyanusították már rákkeltéssel.)
A kávémárkák között nagy különbség van az alap-édességben, pl. a Hausbrandt szerintem már kimondottan túl édes.
Tudtommal nincs ilyen. Cukorbeteg kollégám egy ideig Xillit-et használt, aztán szép lassan áttért az egy korty tejre, mostanában sima presszóra. Milyén kávé, milyen eszközparkal készül ha kérdezhetem? Cukor nélküli ihatóság tekintetében nagyon nem mindegy. Ha a koffein miatt néha kell idegen helyen én is tejes kávét iszom minimum 2 cukorral. Otthon és a munkában pedig sima presszó semmi hozzáadott anyaggal.
Üdv mindenkinek! Teljesen új vagyok itt, nem töltöm az időt sem facebookkal, sem fórumozással, annál többet kávézom viszont és most volna hozzátok egy kérdésem. Ha nem tudtok válaszolni, keresgélek tovább. A gondom az, hogy imádom a kávét de még nem találkoztam olyannal ami ízlett volna cukor nélkül. A nagy kávémániások fennen hirdetik, hogy a jó kávéba nem való cukor de nekem kell bele, nem tehetek róla. Egy espresso egy mokkáskanálnyi cukor. Anélkül nem érzem azokat az ízeket amiket írnak vagy állítanak egyes kávékról. A gond az, hogy már évek óta nem iszom csak duplát és az két mokkáskanálnyi cukrot jelent. Tekintve, hogy 4-5 kávét is megiszom, elég komoly cukorfogyasztó vagyok. Az egészségem úgy alakult, hogy a cukrokat el kell hagyjam teljesen. Nem akarom részletezni miért, de semmilyen cukrot nem fogyaszthatok. Se barna, se fehér, se méz, se fruktóz, se semmilyen más cukor nem jöhet számításba. Elkezdtem nézegetni, próbálgatni a mesterséges édesítőket, de aminek nincs rossz híre az szörnyen tönkre vágja a kávét. A cukoralkoholok vagy a szaharin megváltoztatják a kávé ízét. A sztívia meg külön életet él a kávéban. Nem kiegészíti az ízét mint a cukor, hanem olyan fura érzés mintha két nyelven volna, az egyik a kávé ízeit a másik pedig a édes ízt továbbítja az agyamba, de külön-külön. Ráadásul az édes íz csak késleltetve jut el az agyamba, mintha nem a nyelvem hegyével érzékelném. Nem tudom mennyire érthető ez a leírás.
Tudtok esetleg valamilyen használható édesítőről aminek nincs rossz híre és élvezhető marad vele a kávé? Mert ha nem találok ilyet attól tartok abba kell hagyjam a kávézást. Előre is köszönöm a válaszokat!
Az ember mindig tanul valamit. Elmentem egy kávékóstolóra kíváncsiságból. Az első ital amit kaptam cascara volt, de hidegen készítve. (cold brew, csak cascarából nem kávéból) Kedvelem a cascarát mindig van itthon változatosságnak de sosem jutott eszembe, hogy cold brew-ként készítsem el. Nagyon finom volt, sokkal intenzívebb volt az íze így mint a sima forrázós és áztatós módszerrel.
Az nem is bántja a bojlert, igaz a víz ionösszetételét sem változtatja. A kevert víz mögött az alapvető logika, hogy egyrészt stabilan ugyanolyan összetételű a víz, így egy változót kilőttél a sok közül (így közelebb vagy ahoz, hogy ugyanabból a kávéból mindig ugyanolyan italt készíts), másrészt bizonyos kávéknál érezhetően befolyásolja a végeredményt a túl magas puffer (a vízben oldott sókból származó összhatás jellemzően kicsit bázikus irányba tolja a pH-t), a Mg ionok meg lágyabbá, kevésbé karcossá teszik a végeredményt. Mint írtam leginlább filter illetve világos pörkölésű kávéból készült italnál jön ki jobban, egy olaszos csokibombánál én sem érzek különbséget.
Sima aktív szenes szűrő, nem lágyít az semmit, csak kiszedi a klórt meg a lebegő bizbaszokat. Az ilyenek nem dragak, halozatra kothetoek, vagy megtalalod oket a side by side "amerikai" hutok vizadagoloja mogott. Nekem is ez utobbi van, a bojler még egyben. (Nem mondom hogy nem korrodált, de tobb mint 10 éves már es többet ártottam neki a vízkőtelenítő próbálkozásaimmal)
Attól függ milyen szűrt vízről van szó és milyen gépről. Ha központi vízszűrő, vízlágyító van a lakásban, az nagy valószínűséggel jó lehet. A kancsós szűrt víz megeszi a Gaggia alumínium bojlerét, mert nagyon savas irányba tolja el a ph értéket. Rézbojleres géphez jó lehet.
A másik fórumon Fragola nem egy kancsós vízzel használt bojlerről osztott már meg képet, gyakorlatilag ujjnyi kráterekkel.
5l desztvízhez 0,3g szódabikarbóna + 5g keserűsó. Egyesek szerintjobb mint a Norda, én különbséget nem éreztem, de helyben van. Keserűsót gyógyszertárban találsz fillérekért.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat ásványvíz-témában, vigasztalhatatlan vagyok:) Most éppen DM-es desztillált vizet használok, de ezt csak ideiglenes megoldásnak szántam, bízva abban, hogy lehet majd még kapni Nordát, vagy hasonlót.
Új kérdés: Ezekkel van valakinek saját tapasztalata?
Norda utolsó Grobys szállítmányát mi vettük meg. Már rég nincs belőle. Azóta senki nem kapott, vagy nem is próbált kapni belőle. Vera egyik helyről az utolsó pár kartonnal szintén mi vettük meg. Abból is egyre kevesebb helyen van, cserébe itthon is már csak pár palackkal. Április-június között be volt állva olasz termékbehozatal, de júliusban érkezett be kávé is. Lehet a macera miatt nem is próbálják beszerezni. :(
Verát kb 3 hete vettem a Metróban (Debrecen), tavaly még láttam az Auchanban és az Intersparban is, de utóbbiban nem az ásványvizes zsugorok között, hanem az áruház más részén, polcra felrakva. Hogy ebben a két áruházban most is van-e azt nem tudom, de a Metróban pár hete még volt. Norda nem volt errefelé soha.
Kérdés: vásárolt valaki mostanában Norda vagy Nestlé Vera ásványvizet? Úgy nézem, még mindig nem állt helyre az ellátás, hiába győztünk minden fronton tűzzel-vassal:) A Nordát a GRobynál vettem régebben, de ott már egyenesen "megszűnt" státuszban van, egyik este pedig elindultam egy naiv Nestlé Vera körútra, de nem találtam sehol.
Sziasztok! Van egy ismerősöm, aki eladná a Rocket R58-as használt gépét (kb. 6-8 éves), viszont nem mondott még árat és összehasonlításképp nem nagyon találtam használtan csak párat Amerikában. Van bárkinek ötlete, hogy mi lehet a reális ára használtan? Köszi szépen!
A Victoriában nagyobb teljesítményű benne a fűtőelem és a fej a bojler alatt van azaz van esély rá, hogy akár fele annyi idő alatt bemelegszik mint a Silvia, de ennek még nem néztem utána.
Ja, van. :-/ De valljuk be, hogy aki azt annyiért megveszi annak elgurult a gyógyszere. Amennyire látom, a Silvia-rajongók már régóta vágytak egy gyári PID-es Silviára. Erre a Rancilio piacra dobott egy DB-s gépet háromszor annyiért mint az alapváltozat. Ráadásul azon az áron mocskosul jó gépeket lehet már kapni.
Az Anna és a Gilda/Glenda között a fej, bojler minden más emlékeim szerint. Hogy mi a különbség a Gilda/Viktoria között az elektronikán és a jobb megmunkáláson kívül nem tudom, a fej/bojler gyanítom ugyanaz.
Valószínűleg az eltérő vízterítés és az 57/58 eltérés lehet az oka, szimplánál sokkal érzékenyebb a Silvia az előkészítésre, jobban kell figyelni, hogy ne csatornásodjon. Kissebb mértékben igaz ez a duplára is. Az Anna jobban viseli az olaszos lazaságot. Bár az is lehet, hogy a munkahelyen annyira nem érdekel, vagy otthon magasabbak az elvárásaim. Nem tudom. Válaszom nincs a miértre, a Silvia háklisságáról már máshol is olvastam, nem "kezdőbarát"-nak titulálva a gépet.
Lehet kicsit félreérthető voltam. A Gilda, Glenda nem egy kategória a Victóriával, utóbbi jóval magasabb kategóriát képvisel. A Glenda a Gilda kvázi utódja, az meg tulajdonképpen az Anna 58-as változata (ha nem, javítsatok, de úgy tudom), azok vannak nagyjából egy szinten és __szerintem__ az a PID-elt Silvia (más tuningok nélkül) szintje. Kb. Amennyiben a Victoria hasonló árban lenne mint a full tuning Silvia, számomra nem kérdés, hogy a Victoriát venném. Még akkor is, ha nem olyan masszív a felépítése. Habár a súly hiányát, mint minőségi tényezőt sokan felróják a Lelit gépeknek, ezt már nem teszik a Gaggia géppel. A Silvia ebből a szempontból nagyon vezet, jól szerelhető (de ki a fene akar kvgépet szerelgetni?), masszív, hőstabil darab. Cserébe 40 perccel előtte fel kell fűteni. A Lelit-et sokan lehúzzák anélkül, hogy próbálták volna, látatlanból. Én részemről mindenre nyitott vagyok, minél több gépet szeretnék kipróbálni huzamosabb ideig ebben a kategóriában. De egyet tudni kell, ezen a szinten minden gép csupa kompromisszum. Neked kell eldöntened mivel tudsz együtt élni.
Ha már a csavarodásról van szó, amikor kijött a Mara X, megnéztem a gyári bemutató videóját, amiből kiderült, hogy még az is csavarodik. https://www.youtube.com/watch?v=DDkTVc43aI4 1:00-nál figyelj. Ezután egy sor vidót végignéztem és azt találtam, hogy ez nem Lelit dolog. A tisztán krómacél gépek közül a kifejezetten magas árfekvésű, mondhatni túlárazott gépekről mondható csak el, hogy nem csavarodnak így vagy úgy. Nem tartom valószínűnek, hogy ha az Anna csavarodik és a Mara X is, akkor a Victoria nem. Viszont ha megnézem, hogy amelyik gyártó gépei nem csavarodnak azok mennyibe kerülnek, és gyakran még kevesebbet is tudnak, nem kétséges, hogy ha én választanék, elviselnék egy kis csavarodást. :) Az viszont tény, hogy akinek ez számít, akár a váz, akár a lemezvastagság miatt van, a Silvia nem csavarodik.
Lehet kicsit masszívabb lemezek is vannak, de ami a lényeg (bojler, fej, csövek stb) jelentős különbség tudtommal nincs. Az Anna hajlamos a nyeklés/nyaklásra de a Viktória emlékeim szerint elég masszív volt (csak futólag láttam fórumtársnál).
Masszívabb a Silvi, de a súlykülönbség oka a sima vasváz (hajlamos is rozsdásodni). Kb mintha egy alvázas autóra mondanád, hogy jobb mint egy önhordó karosszéria....
A "színes" kérdésedre csak egy gondolat. A Silviának több mint másfélszer annyi a súlya mint a Victoriának. 14/9 kg. Lehet, hogy "oroszos" gondolkodásra vall, de a Silviában benne van az anyag. Persze ettől még semmi baj a Victoriával, csak tény.
Azután, hogy elolvastam a leírásokat, kissé szkeptikus lettem. Ilyenek vannak benne, hogy
"... amelyhez az alapot egy nagyon tökéletes minőségü robuszta biztositotta." "... a legkiválóbb robuszta gazdag aromája ötvözve a különösen értékes Brazil arabikával." Származási hely csak a Brazilnál. Arról meg azt írni, hogy különösen értékes... Nem tudom, hogy van vele egy átlagos vásárló, de ezt nevezem én marketing szörnynek.
Csak a benyomásaimat írtam le saját szempontjaim alapján, hogy mi lenne ha nekem kéne választani abból a három gépből. Nyilván nagyban benne volt az is, a Lelit Victoriát nem ismerem, az AVX-es gépet meg nem ismerhetem, csak annyira mint akárki más. Ha konkrétumokat akarsz olyasvalaki véleménye lehetne mérvadó aki a Silviát és a Victoriát is első kézből ismeri. Vagy kivárod az AVX-es gépet és meglátod.
Az Annát jól ismerem, a Silviát csak futólag. Egy szóval nem állítottam, hogy az Anna nem jó, de vannak korlátai. Első gépnek, otthonra főleg amíg egyedül kávézgattam, tökéletesen megfelelt, de céges használatra nekem nem jutott volna eszembe ajánlani. Ha már ez így előjött, kíváncsi lennék, hogy mégis milyen kávét fogyasztotok bent, hogy így bevált hozzá ez a gép. A Silvia "háklisságát" azok szokták emlegetni akik PID nélkül vagy rosszul beállított PID-del használják. A te Silviád is háklis a céges Annához képest? Mert amit lejjebb írtál abból nem ezt olvastam ki.
Az említett márka legolcsóbb változata ez, linket nem akartam mert nem fizetnek ők a reklámért...
Lent írtam melyik 3-at szoktam venni, persze egyeseknek az jött le belőle, hogy a nero a legjobb pedig csak az a csomag akadt a kezembe mikor a dátumát írtam.
Nem.
A legolcsóbb, ami még igy is köröket vert néhány 2x drágább kávéra is amit próbáltam az évek alatt.
Te is irtad. Vendégeknek, a saját rettenetük után kiváló!
:D Szereti a halál, de tagadhatatlan, hogy van egy széles közönség aki az ilyesmiért van oda. Régebben fűnek fának főztem a finomságokat, ma már csak annak főzök ilyesmit aki tudja miről van szó. Mindenki más "a szokásosból" kap ami még mindig ezerszer jobb mint amit otthon iszik a szarvasiból. Hiányzik a fenének amikor valaki a nagy műgonddal elkészített különleges kávémat úgy dobja be fa arccal beszélgetés közben mintha egy feles volna.
Érdekes ízlésed van. :) Nem kicsit tartom furcsának amit írtál, de kísérletező kedvemben vagyok. Annál is inkább mert előfordul, hogy egyesek leszólják a "savanyú" kávéimat. Mi ez a Nero pontosan?
Atyaég, pár napig nem voltam és most alig győztem visszaolvasni a dolgokat. Jó kis lavinát indítottam el. Sajnos döntésre még így sem jutottam, de alakulgat. A magam részéről mindhárom gép szimpatikus ezért vagy azért. A lényeg, hogy max. 200-at szánok életem első tisztességes gépére és ebbe mindhárom megoldás belefér.
Freedom of mind sok tekintetben rátapintottál azokra a dolgokra melyek bennem is felmerültek. Azonban ha lehet valamihez alkatrészt kapni akkor nem zárom ki a versenyből csak azért mert az átlagosnál drágább hozzá az alkatrész. Kivéve persze ha a termék eleve hajlamos a problémákra, de olyasmit nem olvastam a Lelit-ek tekintetében. Csak bojler korrózió merült fel ami úgy vélem megfelelő vízhasználat és karbantartás mellett nem lehet annyira számottevő, különben úgy vélem, hogy a gyártó felfigyelt volna a problémára. Összességében eddig nálam a Victoria volna a nyerő a tudása miatt, de ha már a "nem tetsziket" szóba hoztad, az a bajom, hogy még senkivel sem sikerült beszéljek aki használta vagy használja a Victoriát és hogy mi az ami nem tetszik neki benne. Én csak egyetlen dolgot hiányolok belőle, de lehet, hogy csak rosszul tudom, hogy a PID nem jelzi ki az aktuális hőmérsékletet. A fórumos reakciók alapján pedig igazából az a nagy kérdés, hogy mi az ami sokak számára a Silviát hozza ki győztesnek a Victoriával való összehasonlításban. Nekem semmilyen tapasztalatom nincs ezekkel a gépekkel és minden apró információ számíthat. Az AVX-es géppel nem is lehetne tapasztalatom, nyilván. Az elődjét, azaz ami eredetileg lett volna, láttam ugyan de ennyi. Az is tetszett, nekem nem kell annyira a gőz, de ez a DBs gép is szimpi. DB-s gépet ennyiért? Még ha le is kell fóliázzam a víztartályt. Ebben is hasonló a véleményünk, tényleg kellett volna oda egy acél lemez a gép hátuljára. És való igaz, hogy nem tudni, hogy mi lesz alkatrészileg de ez sejtésem szerint inkább azon múlik, hogy az AVX-szel mint céggel mi lesz a jövőben. Nekem egy cseppet sem tűnik úgy, hogy instabil volna a cég a piacon.
GAgyiXyXy, én is írtam, hogy még nincs a DB-s AVX gép bent az országban, de gondoltam hátha tud valaki bővebbet róla ami alapján össze tudja hasonlítani a másik kettővel. Nekem úgy tűnik az írásod alapján, hogy már jópár gép közelében megfordultál. Tudsz más gépet is ajánlani amire szívesen cserélnéd a PID-es Silviádat? A Glendát írtad, de az kihullott, mert az nagyjából ugyanaz (vagy teljesen?) mint a Victoria.
Összességében pedig nálam a Silvia egyelőre holtversenyes a DB1-gyel. A Silvia nagy hagyománnyal rendelkezik, robusztus meg minden, de a másik két gépben eleve benne van a PID és merem feltételezni, hogy be is vannak állítva rendesen. Hozzáteszem esztétikailag nekem nem elfogadható amikor egy PID-et a gép oldalára rögzítenek mint azt láttam Silviák esetében is elég gyakran. A Silvia mellett szól azonban az egyszerűsége, ami miatt gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Az eltolt fejből adódó hőmérséklet problémáról olvastam még, de nekem inkább tűnik úgy a felhasználók leírásából, hogy azzal együtt lehet élni.
A Silviámhoz hozzá sem nyúlok a bekapcsolástól számított 35 percig. Egyszerűen az a gép 35+ perc (inkább 40-45) után kerül hőstabil állapotba. A 25-30 mp lefolyás meg nem lassú, hanem az olaszos sztenderd. Világos pörinél ez elmehet akár 55mp-ig is, de nálam kb. 40 körül megáll, mert a túl világosat már nem szeretem. Ennyi kell a kioldódáshoz.
De hát erről beszélek, és írtuk le sokan, sokszor. Ezekkel a gépekkel (ha jót akarsz) nem úgy indítod a kávéfőzést hogy az első v második felfűtés vagy 10 perc után, mert így valóban az van, hogy van egy valójában túl forró kazánod és egy hidegebb fejed, majd a kávéra így érkezik valamilyen víz, ami legjobb esetben is kezdetben túl hideg majd fokozatosan melegszik.
Pid mellett úgy működik a dolog, hogy beállítod a hőfokot, kivárod míg hőstabil a gép (minimum 20 perc) majd indítod a kávéfőzést. Ha megégeti lejjebb mész a hőfokkal és úgy próbálod megint amíg jó lesz. Ha jól beállítod köröket versz a 5 perces melegedéssel készülő kávékra. A lefolyás sebességét meg nem tömörítéssel állítjuk be (az kozmetika, optikai tuning stb) hanem a szemcsemérettel. Az elkúrt lefolyást meg néha megiszom én is (na nem a 18 másodperces Casino Moccát, mert az kóstolatlanul mehet a lefolyóba) de igazán jó sosem volt (világos pörkölésnél az idő lehet hosszabb, de 25s alatt jó nem szokott lenni.
Sötét pörkölés többet kibír, munkahelyi gépen nálunk sincs pid, a hőstabil állapotot sem várjuk meg gyakran, mégis iható a Pallyotz Sicilia v Locavore, de ha otthon a kellő hőfokon stabil géppel készítem el azért más világ. Teljesen. Nincs abban semmi gond vagy különleges hogy neked így jó, csak ne terjeszd egy hobbista fórumon, hogy a Pid nem jó a Silviára, csak azért mert neked nincs időd/türelmed kivárni a bemelegedési időt.
Nem volt olcsó újan (olaszországból rendeltem 2 éve akkor nagyon jó áron adták: ~150.000 Ft?), de a Gaggia EVO is megelégedéssel szolgált 8 évig, így ez is biztosan bírni fogja addig mire 50 leszek.
Szerintem nincs ellentmondás,mert nálam a túlmelegedés a PID-elt EVO-n akkor történt mikor nem csapoltam kb 10-15 perc melegedés után, hanem ott maradt a gép több mint fél órára!
Ami "üzemszerű", hiszen a PID tartja a beállított hőfokot és kúszik utána a fej ami ennyi idő után biztosan túl sok lesz.
Ha hidegen indult a gép reggel, és 10-15 perc után csapoltam, akkor tényleg lehetett játszani a hőfokkal mert nem volt ideje fejnek túlmelegedni.
Értelemszerűen egy bármilyen PID nélküli gép kazánja ingadozik az alsó és felső értékek közt, az átlag +/- pár fokkal pedig a fej hőfoka. Az már utána a konstrukción múlik, mennyire lesz stabil a hőfok csapoláskor.
A Gaggia nagyon gyors volt az 1 decis bojlerral, ezért még a PID nélküli korában ha úgy jött ki a lépés, hogy a csapolás kezdetén bekapcsolt a fűtés, akkor sokszor 15-20 mp alatt fel is fűtőtt (ha jó volt a lefolyás ideje).
A Silivia nagyobb, több benne az anyag ezért lassabban fűt fel és hül is ki.
Ezért mondom, hogy nekem ebbe végképp nem kell az okosítás hiszen a 3. felfűtés után (30 perc után magától kikapcsol) sem lesz túl forró a kilépő víz,
(Túl forró nem lesz, de az Oro a Lollo-tól tényleg szereti ha elég meleg a gép.)
"Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá"
-Na ez érdekes, mert a fent említett Oro szereti a 20-25 perc melegedést, de a Nero majdnem csapolható ez első fűtés után.
A Classico talán a kettő között van.
Lehet, hogy egyszer megbütykölöm a gépet, hogy az alső hőfokot (85°C most) tudjam állítani, de úgy érzem meg vagyok a PID nélkül.
(tévesen írtam lent, a "felső" termosztát 102 fokos nem 100)
Sokat számít, hány mp a lefolyás.
Ha lassú (25-30) mert túltömörítettem, akkor egy melegkedvelő kávé is tud sötétebb lenni és fordítva.
Egy melegebbre fűtött gép is jót csinál a hőérzékenyből ha gyorsan "átszalad" (=18-20 mp).
Amint írtad te is, pid beállítás kérdése többek között az is, hogy csapolásnál mennyire kezdje tolni a fűtést. Ezzel ott vagyunk amit mondtam, hogy ha túlmelegszik a fej csapolás során akkor az pid beállítási hiba. Ha jól van beépítve és beállítva nem fűtheti túl, épp ez a lényege.
Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá
"...de egy silvia inkább igényli a tuningot mint egy GC. " Így van! Silviám még nem volt, de az elődből (Nancy) vagy féltucatnyi, és már az elsőnél hamar bebizonyosodott számomra, hogy gyári állapotában nem az igazi:
Hőkamerával nézve a PID-es Silviámat fej, csapolás alatt, stb. semmi túlfűtést nem tapasztaltam a fejnél. Talán annyi, hogy a csapolás elején 92-re állított PID-nél 91-en indult, 93-ra felugrott egy pillanatra, majd 92 körül volt folyamatosan 1-2 tizeden belül. Többször megismételtem a méréseket.
szevasz! mikori pörkölések ezek a lolló kávék? én is valami olaszos cuccot keresek,de nem 8-10 rugóért. szegedről gondoltam rendelni,de a három kiló azért egyszerre sok.
A Silivában sok fém van, és 3 decis a bojler benne.
Az EVO / Classic-ban kevesebb a vas.
A Rancilio termosztát 85 C°-nál kapcsol be és 100°C-nál ki így a kazán hőfoka a kettő között oszcillál.
Ennek a hőfoknak az átlaga 92,5 fok ami némi veszteséggel számolva a fejnél (kar hősugárzása, hideg pogácsa kezdetben, vízterítő, stb) pont az ideális 90+/- 2 fokra áll be mikor csapol az ember.
-A PID-es kazán felfűt a beállított hőfokra és nagyon finoman tartja azt.
A hőáramlás folyamatos a fej/kar irányába így egy idő után a kar hőfoka közelíteni fogja a kazán hőfokot (el nem éri). Valamilyen, a gép adottságaiból következő, delta mindig lesz, ezért a különbség is más és más gépenként de a fej túlhevül a hiányzó "hülő szakasz" miatt (nincs ingázás max/min között)
Tehát emiatt óhatatlanul magasabb lesz a fej hőfoka mint a max 92 fok!
Elindul a csapolás, esik a kazánhőfok.
A PID (bállítástól függően) kis vagy padlógázt ad, mert tartani akarja a beállított értéket (=tempomat).
Innentől emelkedik a fej hőfoka, mert a hőramlás nem csak passzív, de az áramló víz gyorsítja is.
Következmény: nem max 92°C lesz a kiépő víz hanem 94-5-6...
A lényeg: a vas "átlagolja" a 85 és 100 fok közötti hőfokot amit tökéletes, a PID viszont mindig túlfűti.
Ez csak fizika.
-Az ideális az lene, ha egy primitív, állítható temosztáttal tudnám az alsó határértéket mondjuk 84 és 92 fok között állítani (a felső, 100-as maradna ugyanúgy), így a fejen jelentkező átlaghőfök is szépen tudna emelkedni ha a kávé megkívánná.
A fentiek miatt jutottam el oda 9 év hibbi kávézás után, hogy inkább iszunk olyan kávét amit a Szilvi csodásan csinál (csak olasz, és nem is a legdrágább), minthogy szórakozzak túlárazott, rossz, ilyen-olyan haza pörkölésekkel, hogy "kihozzak belőle" valamit...
Nem hozok ki.
Ami nem jó egy alap csapolással, felejtős.
:-)
(A Lolló Café nagyon bejön, majd mindegyik nagyon finom és ár /érték arányos)
Értem én, hogy a vason múlik minden, de a vas hőmérséklete meg a víz hőmérsékletétől függ, amit a pid állít. Ha pid mellett túlmelegedett a géped akkor valami nem úgy működött ahogy kellett volna.
Ha az EVO-ban ugyanaz a bojler van mint a Classic-ban akkor tudom milyen.
Ki lett már itt vesézve, de ha a "tuning" a PID-et jelenti akkor Silviába felesleges, mert a teljes folyamatot, a kazán és a fej hőtehetetlenségét végiggondolva a "vas"-on múlik úgyis nagyrészt az eredmény.
Nekem nem jött be, csak macera volt.
A PID-es géppel akkor lehet reprodukálható eredményt elérni ha kb 20°C-tól indul minden főzés.
A magára hagyott PID-es gép - pl.- 20/25 perc - túlmelegszik és éget minden kávét, mindegy mennyire van állítva...
Innentől kezdve meg számomra semmi értelme nem volt.
Ha mégis több hő kell akkor rányomom csapolás előtt a gőzgombot pár másodpercig..
A cégnél 2+ éve nyúzunk egy Annát, teljes megelégedéssel. Azt ismerem. Múlt héten vettem bele egy fejtömítést, amit majd cserélek ha ráérek. Ennyi. Én a részemről meleg szívvel ajánlom minden kezdő presszósnak. Bírja a gyűrődést, finom kávét készít. Bár valóban a Silvia robusztusabb, iparibb felépítésű, de az Anna nem annyira háklis. Ez utóbbi a szimplánál egyértelműen megfigyelhető, gondolom ez a 57-es szűrő folyománya.
Az ajánlatom továbbra is áll, tuningolt Silviámat elcserélném akár 1-2-3 hónapos tesztre is más, hasonló kategóriájú gépre tapasztalatszerzés céljából. Szeged környékiek előnyben.
Az ötlet jó, én is benne lennék. Nem annyira a cserében minthogy egymás mellé állítva a gépeinket főzzük és kóstolgatjuk a kávékat amíg el nem kezdünk remegni. XD Ez azonban most tárgytalan mert két hete és 3 napja eladtam a gépet csak még nem jöttek érte mert közben karantén alá kerültem. (Semmi bajom.) Ha meglesz az új gép, majd visszatérhetünk erre. Nem hinném amúgy, hogy különösebben érdekelt volna téged a mostani, ez csak egy PID-es Anna.
Mindenképpen a Silvi, de tuninggal :) ha van rá keret. Azért nem mondanám rá, hogy nagy gép :) sőt inkább kicsi, csakúgy, mint a Classic. Az ára az, ami nem kicsi :)
A DB1-et nem is értem hogy jött ide, olyan még forgalomban sincs, nameg dual bojleres. És mint ilyen csak akkor venném, ha sok-sok gőzre lenne szükségem. De erre várni kell, jó ha karácsonyra meg tudnád magad lepni vele. Az ára nagyon jó, próbálni még egy ember próbálta csak.
A másik kettő közül a Victoria többet tud alapból mint egy tuningolt Silvia. Milyen árban vannak egyébként? Értékegyezetéssel adnám a tuningolt Silviámat Victoriárért. Na nem azért mert nem vagyok megelégedve vele, de próbálnék már mást is.
Nézzél még Glendát is használtan, azok is jók, inkább az egy liga a Silviával szerintem.
Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, úgyhogy feladtad magadnak a leckét rendesen. Ha én választanék a következő lenne a sorrend: Rancilio, Lelit, AVX. Egy használt Rancilio + tuning lenne a nyerő nálam valószínűleg mert a gép egy erős alap amire lehet építeni ráadásul egyszerű mint egy faék, bárhol kapsz hozzá alkatrészeket és ha később továbblépsz vagy meggondolod magad, könnyen el tudod adni. A második befutó a Victoria lenne mert úgy ahogy van használható, plusz olyan funkciók is vannak benne ami másik két gépben nincs és nem is pótolható, vagy csak jó sok pénzért. És valljuk be őszintén, nagyon szép az a gép. Hátránya, hogy ha egy Lelithez alkatrész kell az erősen zsebbe nyúlós. Tudom mert nekem is Lelit gépem van. Az utolsó volna a sorban az AVX DB1. Béla igyekezett egy remek gépet összehozni és lehet, hogy sikerült is, de még nincsenek vele tapasztalatok, hiszen még be sem érkezett az országba. A kínai gyártás pedig alapvetően necces lehet ha a hosszabb távú alkatrészellátást nézem. Mindazonáltal amit eddig lehet róla tudni erről a gépről az nagyon biztató. Az egyetlen dolog ami nekem nagyon nem tetszik benne, hogy a víztartály körül nincs burkolat ami miatt algásodásra lesz hajlamos. Nem is értem, hogy ha annyi minden módosítva lett, miért nem került oda egy darab acéllemez. Azzal lenne teljes a gép. Persze le lehet utólag fóliázni a tartályt, de az már kényszermegoldás.
Készen is áll a kipróbálásra. Még annyit vettem észre, hogy a nyomás a csillagos égig fel volt tekerve. A 10 baros manométerem mutatóját úgy körbeforgatta, hogy felütötte alulról az ütközőt :-D
Köszi, épp most volt időm lekapni a tetejét. Úgy nézem, nem hiányzik innen semmi. Egy 145-15 és egy 107-8 hőkapcsolót találtam benne. Gondolom ezek is egyformák a "mezítlábas" változattal :-)
Nem szedtem még szét ilyen Caffita system-es gépet, de mintha olyat olvastam volna, hogy fejet is kell cserélni. Ezenkívül nem tudom, hogy van-e benne három járatú és opv?!
Gaggia Baby-m eléggé kezd elhasználódni, így vettem egy tartalékot hozzá. Láttam, hogy van rajta egy plusz matrica, de olyan szép volt, és olyan jó áron szereztem meg, hogy nem foglalkoztam vele. Most, hogy ideért a gép, látom, hogy ez valami podos változat. Van esetleg valakinek tapasztalata abban, hogy mit kell ilyenkor cserélnem a visszaalakításhoz? Inkább ezt használnám, és a rosszabbik állapotúból lenne tartalék. Képeket mellékelek. Köszi!
Leginkább attól függ, milyen szemeskávét használsz. Van élet pis nélkül ha nem akarod kimaxolni az adott kávét, de annyira nem hibásodnak meg ezek a cuccok, hogy a plussz hibaforrás szempont legyen.
Én is csak az elöttem szóló véleményét osztom. Szerintem is jobban jársz ha felujjittatod vagy megtuningoltatod akár a fent említett céggel. (a hőfok szab azért nagy minőségi lépés)
Igazából csak a réz kazán lehet pozitív egy új gépnél. És az szép pénz!
Nem véletlen vásárolgatjuk nyakra főre ebayen a régi GC-ket és újítgatjuk fel...Egyszerűen a végtelenségig életben tarthatóak a régi GC-t és meg is éri.
Én tavaly ősszel újíttattam fel egy Classicot, került bele új bojler, háromjáratú szelep, szivattyú, tömítések, vízcsövek, 1-2 csavar. Mást tényleg nem kellett cserélni:)) Itt csináltattam, számlával, 1 év garanciával kb 50.000 Ft volt, eddig hibátlanul működik. Hogy a kiválóan teljesítő Forint változtatott-e azóta az árakon, azt nem tudom, a saját tapasztalatom alapján ajánlom a helyet.
Van egy Gaggia Classic típusú kávéfőzőm. (sin 035 classic, 2012)
Nem mai darab, ezért mostanra érett meg a cserére, vagy a felújításra.
A készülék viszonylag ritkán volt használva, heti 3-4 alkalom átlagban, de mostanra mindenféle hibája ami létezhet előjött. ( vacak kávé, fekete cream nélküli végeredmény; gép alatt viz foltocskák, eltömődött rendszer) Alkatrész még semmi nem volt rajta cserélve, a gőzkaron kívül.
Amikor eltömődött , csak vízkőtlenitést végeztem rajta, ami átmenetileg mindig segített.
Amiért felkerestelek Titeket:
A kérdésem, egy ilyen 8 éves szerkezetnél mekkora felújítási költségre lehet számitani?
Alapvetően szeretem ezt a főzőt, de ha új árhoz közeli felújítási költségre számíthatok, akkor lehet egy újra beneveznék.
Gondolom 8 év után, ami tönkre mehetett benne, kazán, tömítések, stb, az már tönkre is ment, sose volt még megbontva. Mennyi egy átlagos teljes szerviz költsége egy ilyen típusnál?
Melyik az a szerviz manapság, akit jó szívvel ajánlotok?
végül is árban nem nagy a különbség. Ha én rendelném meg, akkor hozzám érkezne és nekem tovább kellene küldenem, ami további költség lenne. Egyszerűbb, ha megrendeled. Picit olcsóbb a Profitech de az fekete.
Nekem a Lelit Anna PL41TEM van, semmihez nem kellett hozzányúlni, gyári állapotában is jó. A nyitott kar, illetve IMS felsőszűrők több verzióban, kosarak elérhetőek az 57-es karhoz is. (Van nekem is, nem csak elvileg.)
Mondjuk most már drágább, mint amikor én vettem 125 e-ért lassan 3 éve...
igen, ahogy előttem is írták: minél frissebb a pod, annál szebb a lefolyás,
az öregebb párnáknál gyorsan átzuboghat.
viszont érdemes lenne kivenni a kis podos szűrőt a gépből és alaposan megnézni: van e rajta valamilyen jelölés: létezik egyes illetve kettes változat is, itt ez nem a méretre hanem az átfolyó keresztmetszetre utal: a kettes a lassabb, szűkebb keresztmetszet, ezzel is illetve a tömörítéssel lehet egy kicsit változtatni rajta.
itthon nem nagyon beszerezhető a kettes változat, inkább az egyes elérhető, de az is ritka.
Segítséget szeretnék kérni Tőletek! Az a problémám, hogy a La Piccola Perla kávégépemen a POD túl hamar lefő, a víz túl hamar átszalad. Lucaffé Mamma Lucia POD-ot használok, de a végeredmény túl vizes, és a krém sem az igazi. Mi lehet a probléma? Próbálkoztam, hogy tömörítettem a POD-ot, a kávégép felső csészéjén is állítottam, de mégsem az igazi a végeredmény. Nem az igazi krémes espresso. Előáztatással próbálkoztam, nem segít.
Ha a a víznyomással van a gond, hol tudnám ellenőriztetni a gépen?
Igen, megbízható hely a caffe35, s lehet itt kérni rézbojlerrel is, persze akkor drágább. A gaggia jó gép, én 2009-től a mai napig használom, de az nem tuningolt. Ebben az árfekvésben egy jó darálóval verhetetlen, ha espresszóról van szó.
Nem szervízigényesebb. Egyszer meg van 'csinálva ' rendesen és ennyi. Válaszd a Gaggiát szerintem is. A vízkő miatt meg ne aggódj, ezeket a masinákat már nem illik sima csapvízzel használni :) akkor pedig nem lesz vízkő sem.
Tehát ha jól értem, akkor egy PID-es, rézcsőtuningos, nyomásmérős Gaggia classic jobb vétel, max szervizigényesebb. Figyelembe véve, hogy a Gaggia már beállított lenne, az új Lelit pedig gyári, amihez még hozzá is kéne nyúlni.
Valószínűleg akkor keresek egy Gaggiat inkább, köszönöm a válaszolat.
AGlenda és az Anna között nem csak a kosárméret a különbség. A Glendának nagyobb a bojlere is és az egész ház merevebb, a fej is más. Egy tuningolt (pid+rézcső) Gaggia meg stabilabb mindkét Lelitnél ha egyszerre csak 1 duplát készítesz. Egymás utáni shotok készítésére egyik sem ideális. A Gaggia alumínium bojlere gyakori vízkőoldás mellett hajlamosabb kráteresedni, de cserélhető.
Kérdés, hogy később szeretnél e bővíteni, nyitott szűrőkar vagy szeretnél e venni hozzá speciális kosarakat (pl: vst, ims, reneka), mert ha igen akkor 57mm-es kar hátrány lesz, 58 mm karnál nagyobb a mozgástér, több mindent lehet kapni hozzá. Ha ez nem szempont akkor jó 57mm-es. Nyomásfokozó nem olyan érdekes, ha az opv rendesen be van állítva, 9 bar. Nem tudom, hogy itt gyárilag mennyire van beállítva, ill. hogy állítható-e. Érdemes rákérdezni vagy szakemberrel beállítatni.
Tanácsot szeretnék kérni illetve ha már valaki járt hasonlóan akkor minden ötletet szívesen fogadok.
De Longhi EC 155 készülék...kapcsoló tönkrement..- Kapcsoló 0-3 POSITIONS 10A 250V (1057036)- megrendeltem az újat a kavegepbolt oldaláról..szépen meg is érkezett.
Régi kapcsoló kivesz új betesz..kávé lefőz ..örül...
Erre tegnap hajnalban lenyomta az automatát...automata vissza..megint le..mondom fasza...gép szétdönt...minden a helyén..precízen elvezetve ,kötegelve..semmi nincs megtörve....összerak..csatlakozó benyom..automata megint elszállt na ezt még háromszor megismételtem..negyedszerre burkolat nélkül bedug..oké..bekapcsol...oké...kávé lefőz...oké...na mondom...gyanús..biztos valahol a burkolattal megnyomtam a vezetéket..de nem...sehol semmi..Burkolat vissza...minden oké..bekapcsolva hagy...minden ok..Rá kb 3 órára újra főztem rajt kávét..minden oké...erre ma kora reggel főzni akartunk...megint lenyomta az automatát... Kezd nagyon tele lenni a hócipőm...mert nem látom okát a jelenségnek... Ha bárkinek lenne valami ötlete kérlek ossza meg velem...
Eladó Rancilio Silvia v4 espresso kávéfőző. Talán a legjobb verzió, még nincs benne a bosszantó automata kikapcsolás. Folyamatosan rendbentartott, gyönyörű darab. Pár hetes kartömítés. IMS felsőszűrő, alu tamper, dupla kifolyós kar. Doboza, kiskönyve is megvan.
Megtekinthető, kipróbálható Pakson.
Ára 119900 Ft
Eladó egy 58-as méretű, Gaggia Classic-hoz használható eredeti IMS szimpla szűrő. Ára 2500 Ft+posta.
Vásárolnék eredeti LM 7-9 grammos szimplaszűrőt. Utángyártott nem érdekel, az nekem is van.
Csak próbafőzésekre használt, szép állapotú La Pavoni professional 490,- EUR -ért elvihető. Ajándékba kaptam, de van másik gépem, ezért soha nem használtam, ill. csak kipróbáltam.
keveset használt, rendszeresen tisztított, vízlágyítóról üzemelő gép. Első üzembe helyezés időpontja kb. 2 éve.
A gép kifogástalan műszaki és esztétikai állapotban van. Vízhálózatról, vízlágyítón keresztül napi 1-2 kávét készítettünk vele. Nagy teljesítményű és nagyon halk rotációs vízpumpával. Üzemeltethető vízhálózatról és saját tartályról is.
Új ára 1800,- EUR volt.
Eladási ár: 1200,- EUR
Kipróbálás után személyesen átvehető Sopronban. Egyeztetés után szállítás is megoldható.
2, Nem volt időm foglalkozni vele még, éppen hogy csak átfutottam a beállításokat. Nem találtam még meg, de elég sok dolog állítható, úgyhogy talán lesz rá lehetőség.
2., Rex c100-nál általában 8 fokkal kevesebb a kifolyó víz, mint amit a pid mutat. Az offsetben lehet az eltolást állítani, ha nem a butábbik Rex c100-ad van.
- melegítés közbenaközben out1 a piden és a kávéfőző gomb jelzőfénye felváltva világít. Ez hiba, vagy esetleg módosítható, hogy csak akkor világítson a gomb, ha a cél hőmérséklet környékén van a hőmérséklet?
Gaggia Classic PID-del kapcsolatban tud segíteni valaki? 2014-es gép, egy Rex C100-al PID-eltem, de valami nem jó, bár akár az is lehet, hogy csak a PID-et kellene beállítani(?).
Bekapcsoláskor így indul:
Majd:
Ez után a PV érték elkezd visszaszámolni, itt éppen mínuszban van már:
Majd ez jelenik meg:
Melegíteni melegít, sőt talán túl gyorsan is. De nem volt sokáig bekapcsolni.
A leírás az uuuu hibára ezt írja: "input the disconnection polarity reversed or exceeds the input range" "pleas check wehether the input signal error"
Ezt a szériát (2015-2018 közötti) senki nem fogja Neked vállalni, aki tuninggal foglalkozik. Ha tuningban gondolkozol, akkor add el és vegyél vagy egy 2015 előttit, vagy egy 2018 utánit.
Sziasztok! Egy 2017-es évjáratú Gaggia Classic tuningjával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Ki vállal ilyet mostanában preferáltan Budapesten vagy környékén? Köszi!
Eredeti vadonatúj tartállyal, szimpla és dupla szűrőkosárral, patika állapotban várja új gazdáját. A képeket a pár hónappal ezelőtti gazdája készítette. Én befőttes üveggel vettem tőle 55.000Ft-ért
Most eladó ugyanennyiért vadiúj tartályával, postával. Az eladás oka, amiért megvettem. Mert gyors és kicsi. Sajnos a mérete miatt a páromnak nem tetszik, mert átforrósodik és határozott mozdulat hiányában nehéz felhelyezni a szűrőkart, mert meg kell fogni a készülék házát. Ami ugye forró. Ez szerintem a világon csak neki baj, de emiatt a másik QuickMill marad a háznál, ami másfélszer ekkora. Ez van.
Ez így komolytalan. Pedig ránézésre egész pofás kis gép. A dupla még hagyján, de olyan agyrémet még nem pipáltam, hogy egy gyártó féltöltettel ajánlja elkészíteni az espresso-t. Ha szerencséd van, azaz a gép elfogadható hőmérsékletű vizet állít elő a kedvenc kávédhoz, akkor érdemes volna megpróbálni tisztességes szűrőkosarakkal.
Azt én sem értem, hogy miért nincsenek külön szűrők, de ezt a konkrét típust még a gyártó honlapján sem találtam meg. A Krupsoknál van olyan megoldás, hogy a szűrőtartó kar felhelyezése végzi a tömörítést, és a kávémennyiség függvényében kell kevésbé, vagy jobban jobbra húzni a kart. Ezen a Turmixon viszont nem látok erre utaló jelet. Az pedig általános jelenség, hogy fejlesztés alatt a gyártók nem a minőség javítását értik.
Az rendben van, hogy lenyomja az ember, minimum a gyárilag mellékelt eszközzel.
De hiába tömörítem bármilyen erősen, saját gépemnél a félig töltött dupla szűrőben felkavarodik a zacc, ez kiderül a végén, amikor leveszem és lötyög benne a lé. Az pedig gondolom, úgy nem korrekt.
Ezért nem értem, hogyan gyárthatott ilyet ez a svájci cég, vagy van valami trükkje, nem tudom.
A leszorítást érdemesebb tömörítővel megoldani. Ehhez a géphez igazit gondolom nem adnak, de valószínűleg mellé van csomagolva egy olyan eszköz, aminek az egyik végén egy kanál van, a másik végén pedig egy műanyag lap. A Krups gépekhez szokott lenni ilyen tartozék. Ettől persze még adhatnának 2 külön szűrőt, de ha egyszer egy sötét irodában kiszámolták, hogy így a gépenkénti megtakarítás 50 cent, akkor az úgy lesz.
Sziasztok, ha egy karos kávéfőzőnél ilyen utasítás van megadva (Turmix TX750):
Akkor, ha félig töltöm, nem fogja semmi leszorítani az őrleményt? De akkor felkavarodik, ahogy jön felülről a víz és nem alakul ki tömör pogácsa. Vagy ezt megoldja valami leszorító technika? De ez csak egy karos kép, nem automata.
Azért elméleti a kérdés, mert csak a leírását látom, a készülék távolabb van tőlem.
Jelenlegi kávéfőzőmhöz van külön egy szimpla és egy dupla szűrő. Ha utóbbit félig töltöm, az is felkavarodik, nem lesz pogácsa, hanem csak lötty. Ezért nem értem, hogyan működhet ez a TX750, amihez csak 1 db közös szűrő van, a leírás szerint.
Ha ez olyan mint amire gondolok, akkor rézből van a szűrőbetétje. Olyan mintha apró golyócskákból nyomták volna össze. Hogy megfelelne-e a kávégépben lévő helyett, nem tudom.
Jogos. Mármint az árfolyam. Csak arra a pofonra akartam utalni ami ez év tavaszán a covidos spekuláció miatt érte a forintot. A Classic nálam nem favorizált, alufóbiás vagyok. Ismerem a teszteket meg minden, de akkor is. Egy tuningolt Silviát megvennék, de az igen ritka. Egyetlen darab volt az utóbbi évben amire emlékszem, csak be voltam havazva és addig halogattam, hogy mire odáig jutottam, eladták. Azóta verem a fejem a falba. Van ez így.
Igen, én is ledöbbentem, hogy egy ilyen műanyag vacak mennyibe kerül. De megoldottam. Volt benne egy kevés szennyeződés ami a működést nem befolyásolta, de nem akartam, hogy bármilyen biológiainak tűnő dolog rohadjon ott a szivattyú előtt. Csere helyett viszont egyszerűen kihypóztam. :) Amiket motorhoz árulnak azokban papír a szűrő, nem bírja a vizet.
Mypin PID-re várok. Április elején rendeltem meg. Legkésőbb június közepéig ide kellett volna érnie de még mindig várok rá. A röhej hogy amiket rendeltem, minden megjött, kivéve pont ezt meg a K hőelemeket. Kávégép ügyben, hát lemaradtam pár nagyon jó vásárról sajnos. Aztán pályáztam volna egy AVX-es PID-es gépre 150-ért, de aztán csak ígéret volt végül nem érkezett belőle. Most ott tart, hogy 200 ezerért ugyanaz csak DB-s. Azaz a gőz egy külön thermoblockról megy majd. Én viszont tejes kávét úgyszólván nem iszom, 200-ért pedig nem biztos, hogy kínait akarnék venni. Igazából ez a halogatás a halála a dolgoknak. Majdnem rendeltem egy mocskosul jó kis E61-es gépet a caffeitalia-tól. Aztán addig húztam-halasztottam, hogy már nem 296 HUF volt az EUR hanem 360. Most épp 350. Nem sz.r hanem kaka ahogy mondani szokták. Ráadásul a gépek ára is felment és akciók sincsenek. Talán mert a home office miatt mindenki kávégépet vásárolt? Nem tudom. Hát nagyjából ennyi.
Adott egy Jura Rio vapore készülék 1984-ből. Réz kazán, mágnesszelepes gőzcsap, réz nyomásfokozós kar.
Ami izgalmas, egy szinkronmotoror kapcsolóóra a hátfalon elrejtve, ami a főapcsoló kikapcsolt állapotában működik. Láttatok már ilyet, mi lehet a célja? Az előlapon is utalnak rá egy PROGRAMMA felirattal, egyébként A22 a típus, amire nem volt találat a Googlin.
A konkrét betétet nem ismerem, de a szűrőkön általában feltüntetik a folyásirányt egy kis nyilacskával. Ha ilyen nincs rajta, akkor azt nézd meg, hogy melyik vége felől fér hozzá a a víz "kis hengeres" szűrőhöz kívülről. Az lesz a bemenet. A leírásod alapján az a kimenet amihez a szűrő rögzítve van. Azt nem tudom értelmezni, hogy az egyik irányban nagyobb az ellenállása, de ha így van akkor abban az irányban szűr, az a helyes folyásirány. Szerintem.
Sziasztok! 5. hónapja várva hogy megérkezzen a PID - lassan már elmegy az egésztől a kedvem - szétbontottam darabokra a kis Delonghi EC156b-t, hogy kitakarítom. Volt azonban benne egy alkatrész, egy kis vízszűrő betét (így néz ki: https://www.presszogepszerviz.hu/product_info.php?products_id=1214) a szivattyú és a víztartály között ami egyik irányban könnyebben ereszti a vizet/levegőt a másikban nehezebben. Ugyanilyen szűrőket használnak szinte az összes mai kávégépben, automatákban is. Egy kis hengeres mikroszűrő van a belsejében benne ami az egyik kimenethez van rögzítve, a másik irányból több apró műanyag pöcök tartja. A gondom az, hogy elkövettem azt a hibát, hogy nem néztem meg hogyan volt a csövön, és most csak sejtésem van, hogy melyik irányba kéne visszarakni a csőre. Tudja esetleg valaki biztosra?
Szeretnem vizkoteleniteni a ducale kavefozo kazanjat. Vizvetelre van kötve. Jól gondolom hogy ha a kazán tetejen kicsavarom a csavart, fel töltöm vizkotelenitovel?? Majd kiengedem? Vagy ezt hogy oldják meg szetszedes nélkül?
Megjött a gép, úgy néz ki kellene a szűrő, ha megkérhetlek, küldj egy jelzést a publikus e-mailemre, hogy egyeztetni tudjunk, a Ráckeve-Bp vonalon lenne jó az átadás.
Eladóvá vált a Nemox Lux darálóm. Aki esetleg nem ismerné, gyakorlatilag ugyanez a mechanika található az Iberital Challenge örlőkben is (alkatrészek csereszabatosak; de ugyanez a gép többek közt az IMAT LUX, a Lelit Fred, az Isomac MACININO PROFESSIONALE, stb.) Állapota: használtan vásároltam németországban 2 éve és én hétvégéken használtam csak (hétközben kapszullázok), nálam kb. 4 kg ment át rajta. Lásd képek. A babtartály tölcsértoldata sajnos több helyen eltört, így most csak egy kis rész tartja, azonban stabilan. (Iberital tartály jelenleg nincs készleten az ismert alkatrészforgalmazónál). Az állapotról meséljenek a képek. Újszerű állapot kb 8-10e Ft-ból megvalósítható (örleménykiömlő 400Ft, örlőkéspár 6e Ft, tartály 1600Ft). Adom hozzá a fokozatmentes állítás alkatrészét is, az árban benne van. Szóval aki egy kisméretű gépet vagy egy másoddarálót keres (pl. koffeinmenteshez), annak jó opció lehet. Ára így 15.000Ft Budapesten a XXII. kerületben átvehető. Posta megoldható. Érdeklődni: gubikr(kukac)hotmail.com vagy nullahatharminc-6024725 Üdv.
nem tudom, ki gyártja most ezt a készüléket, azt is olvastam valahol, hogy külföldön készítik, a honlapjukon sem találom a kínálatban, de azért írtam nekik egy e-mailt...
Sziasztok! Adott egy mahlkonig daralo es egy pid-elt Rancilio silvia. A tamper 58mm-es tamper. Viszonylag regota hasznalom, de amiota naked szurot hasznalok, sokszor spriccel es es ezaltal koszol. Ezt hogyan kerulhetem el?
Nem hiszem, hogy fel tudnánk itt fejteni a cégek hálózatát. Tudtommal eredetileg spanyol cég, de ez imént beírtam a keresőbe azt, hogy expobar.com, mire egy olyan cég oldalára vitt, amelyik 3 márkát egyesít, ezek közül az egyik az Expobar:
Az őrlőt, aminek a képét belinkelted, én eddig Cunill Tranquilo néven láttam, talán az Expolygon webshopjában is. A Cunill szintén spanyol, és úgy néz ki, egyesült az Iberitallal:
A Cunill őrlők arról ismertek, hogy az átlagnál csendesebbek, legalábbis erre törekszik a gyártó. Viszont a képen látható őrlőnek a tölcsére műanyag, ami azt okozza, hogy feltapad rá az őrlemény.
Sziasztok! Jelenleg egy tuningolt Gaggia Classicom van, viszont hobbiból érdeklődnék olyan iránt, hogy használt kávéfőzőt saját célra felújítanék, tuningolgatnék (pl Rancilio). Viszont a szereléshez a PC-k kapcsán értek csak. Van esetleg olyan könyv, youtube videó, weboldal, ahol az otthoni kávéfőzők működési, szerelési elve kapcsán tanulhatok, elindulhatok? Angol nyelvű nyugodtan jöhet.
Segítséget szeretnék kérni! Van egy régi Autopress 4 személyes, elektromos kávéfőzőm. Vezetéket, vagy csatlakozót, ami a kávéfőzőbe stimmel honnan tudnék vásárolni? Vagy házilag esetleg van ötletetek miként lehetne fabrikálni?
Mit szeretnél gyakorolni? Barokkos túlzás volna azt mondani, hogy topfelszerelésed van, de gyakorláshoz nem feltétlen van szükség profi cuccra. Igaz, soha nem volt olcsó gépem, de azért arra minden gép alkalmas, hogy megtanulj őrlőt beállítani, hogy szép lefolyásod legyen, utána ezt egyenletesen eloszlatni a karban, konzisztensen tamperelni, kicsit variálhatsz a hőfokkal, hogy átérezd, mit tapasztalsz, 3,5-es kiöntőben játszhatsz tejhabosítással, ahhoz nem kell valami irtózatos gőzerő, tudsz esetleg további elemzéseket végezni egy naked karral, stb. A legfontosabb, hogy gyakorold a gépedet tisztán tartani, mert annak elmúlasztása minden jó technikát agyoncsap. Gyakorolhatod a kávé tárolásának különböző formáit, stb. Az olcsó géppel gyakran nem az a baj, hogy olcsó, hogy nem olyan precíz, hogy műanyag alkatrészekből áll, hanem az, hogy elhanyagolják, nem tisztogatják, minden saját hibájukat a gépre fogják, hisz az olcsó... Jó kávét beszerezni már önmagában egy jó játék, de ez már tényleg független attól, hogy automata vagy manuális a géped. :) Barkácsolhatsz annak érdekében is, hogy kevesebb őrlemény maradjon az őrlőben, hogy a lehető legtöbb paramétert, amit csak tudsz, mérj, dokumentálj, következtess, és persze utánaolvass. Drága mérőeszközöket (pl. refraktométer) nem vennék, míg az összemérhető árban van a gépeddel, habár ha csak a fejlődésedet nézzük, nem a csészeminőséget, az is egy hasznos eszköz, bár ezzel egyesek vitatkoznának. Sok sikert! :)
Régóta szeretnék kicsit komolyabban foglalkozni az espresso készítéssel és élvezetével. Most lehetőségem is nyílt rá mert kaptam egy ascaso dream kávégépet. Olvastam hogy nem vagytok túl jó véleménnyel róla a gyenge hőstabilitás miatt. Viszont azt is láttam hogy ezek elég régi hozzászólások. Azóta kapott elég sok javítást, köztük termo blokkot is ami ezt a hiányosságot hivatott kiküszöbölni. Az lenne a kérdésem hogy így se számítsak jó eredményre, vagy kezdő gépnek megteszi? A daráló egy Graef cm 702 lesz. Mennyire lesz előre lépés ez a szett egy automata delonghi géphez képest? Köszi előre is
A porszívót még nem vetettem be, csak a hajszárítót, de logikus, nem tudom, miért nem jutott eszembe...
Szilikonzsírról eddig nem hallottam, de próbálkoztam műszerolajjal, amit a lemezjátszóhoz csomagoltak, az nem használt, így le is vakartam a kávézsíroldóba mártott fejtisztító kefével azt is.
Megerősíteném az előttem szólók véleményét: valószínűleg ferdén kapattad rá a menetet. Anno hasonló szívás volt az Iberital Challenge finom emelkedésű műanyag meneténél, nem volt egyszerű rendesen összekapatni. Nálam az vált be, hogy szétszerelést követően kiporszívóztam az őrleménykamrát, aztán finom rézkefével akkurátusan megtisztogattam mindkét (papa/mama) menetet + sűrített levegős fújkálás + megint porszívózás, összetekerés előtt pedi lehelletfinoman megkínáltam profi szilikonzsírral a menetet - és ezek után is nagggyon óvatosan kell összekapatni, mert ha elnyalódik a műanyag...fakkk!
Eladó a Mazzer Mini E darálóm, mert kényelmi szempontokból a Niche Zero marad meg végül. Gyári új Super Jolly 33M kések vannak benne. Fragola bemérte, átvizsgálta: csapágyak hibátlan állapotban vannak, késtartó nem üt, 6-7 micron van benne. Kívülről van pár apró karc, de szép az állapota. Babtartály is van hozzá, de esztergáltattam bele egy alumínium garatszűkítőt, így adagonkénti őrlésnél sokkal kényelmesebb a használata. Az ára fix 135.000.- Ft. Személyesen Érden ill. Bp.-en tudom átadni. ( a digitális kijelzőn minden szám világít, a képeken ez valamiért nem látszik jól)
Köszönöm a tippet. Sajnos ez sem segített. Az alsó késtartót nem sikerült kiszerelnem, pedig megbontottam az oldalsó és hátsó borítólemezt (a kés kiszedéséhez nem volt villáskulcsom, de mivel nem ismerem a szerkezetet, lehet hogy az sem lett volna elég ahhoz, hogy lejöjjön a műanyag ház róla, szóval azon a menetet nem tudtam olyan alaposan végig simítani, mert nem fértem hozzá, de tegnap ugyebár az oldószeres kefével megsúroltam). Csavarás közben nem látom, érzem úgy, hogy félrekapná a menetet. A kések és késtartóházak esetleges itthoni cseréjét ezek után nem vállalom be - a felső késtartót szemlélve nem is tudom, hogy kell ki/belebányászni a kést: semmi rögzítést nem látok, de mintha ragasztó lenne...
Ha mégis kicserél(tet)em, akkor tutti hogy pár hónap múlva meg a motor adná meg magát. Szóval lehet hogy új őrlőt kell vennem. De nem kapkodom el, valami szervízzel konzultálok előtte, de oda-vissza szállítani kell...
Nàlam addig állt fenn ez a helyzet, amíg egy papír vagy anyagdarabot a körmömmel bele nem nyomtam a menetbe az elején és végig nem mentem az egészen. Egyéb tisztítási módszer mind kudarcot vallott, végig kellett a meneten menni szép türelmesen, mert addig pár tekerés után úgy megállt mint a gitt.
Pedig az 1 fordulat után szorulni kezd eléggé gyanús arra, hogy ferdén kapott bele a menetbe, és azóta is arossz helyre ugrik vissza. Ha nagyon nem megy akkor marad a szerviz.
Ezekre gondoltam én. Végül a fejtisztító kefét a kávézsír oldóba mártogatva végigsúroltam mindkét menetet, majd száradás után tüzetesen megvizsgáltam a menetek felületét. Nem találtam sérülést. A lehető legóvatosabban, lassan mozgatva, alig hozzáérve próbáltam visszatenni, de egyszerűen nem megy. Egy-2 csavarodás után egyre jobban beszorul, és megáll.
látom, a forgalmazónál van minden alkatrész: felső késtartó, alsó késtartó, kés szett, össz. 15e Ft. De a falra mászok attól, hogy akkor sem értem, mi baja a menetnek. 2 éves, napi 18gr. Kávé ment át rajta.
Ha jól tudom, akkor a Lelit Fred a házat leszámítva olyan, mint az Iberital Challenge, és nekem volt olyan. Rémlik, hogy egy-egy szétszedés után nehezen ment vissza a felső tárcsát tartó korong. Szerintem az lehet, hogy ferdén kapott bele a menetbe, és amiatt nem tekeredik vissza. Én kitekerném újra, és megpróbálnám úgy visszacsavarni, hogy nem is nyomom lefelé, illetve a lehető legegyenesebben tartom. Meg az lehet még, hogy valahol mégis maradt őrlemény a menetben, akár a külső, akár a belső részen.
Lelit Fred őrlőm felső állítható késkorongja beragadt. nagy nehezen lecsavartam. Kefével megtisztítottam, de nem is lehet visszacsavarni, csak kb. 1 teljes fordulatot megy vissza rá, pedig jó sokat kellene még tekerni, hogy közeledjenek a kések. Egyszerűen nem értem. Mintha egyik éjjel valaki belopózott volna a lakásba, kicserélte volna a tárcsát egy kicsit nagyobbra :-)
Volt valakinek ilyen problémája kúpos őrlővel?
Nem merem kávézsíroldóba meríteni, a rozsdásodás veszélye miatt.
A háromjáratúnak semmi köze a víztartályba visszavezetett csőhöz. Illetve annyi mégis, hogy ha dugulás van benne akkor a fejen nem, vagy csak kevésbé jön a víz és az opv ezáltal több vizet enged vissza. A háromjáratú a csepptálcába engedi el, vezeti vissza a főzés után a rendszerben ( kávépogácsán ) maradt nyomást. A víztartályba azon a csövön az opv engedi vissza a jó esetben 9, rosszabb esetben 13 bar feletti nyomást, attól függően, hogy mennyire van beállítva.
PetiCalvus: most, hogy úgy véled, hogy erősebben folyik vissza a víz a tartályba, olyat nem tapasztalsz, hogy a fejből viszont kevésbé jön? Ha igen akkor lehet, hogy egy kis leváló vízkődarabka részleges dugulást okozott. Meg kellene mérned a vízhozamot. Ha 100 ml / 10 sec körül van, az a gyári.
Ezt sajnos nem tudom, nem én állítottam, abszolút kezdő vagyok az őrlésben. Az AVX felhoz pár okot, hogy miért jobb. Tapasztalat hiányában nem tudom mennyi igazság van benne.
Mindenesetre én megvettem az AVX CG1-es őrlőt. Még nem igazán tudtam kipróbálni, bár mint írtam, nekem összehasonlítási alapom sem lesz mellé, hogy érezzem mekkora a különbség. A Bosch daráló pedig nem lehet összehasonlítási alap... :D
Más téma:
- Gaggia Classicot borkősavval vízkőtelenítettem. Azóta a víztartályba visszamenő csövön elég sok víz folyik vissza. Előtte nem vettem ezt észre. Ez mitől lehet? Vagy ez normális?
- a gőzgombnál csöpög (a házon belüli résznél). Ez mennyire normális? Esetleg valami tömítést kellene cserélni? Vagy az egész gombot? Mivel nem használom a gőz részt, a tisztításnál pedig megnyitottam többször, ekkor tapasztaltam.
Nem ismerem, de mivel nem jött eddig válasz: más típusnál van olyan rendszer, hogy a csőperem felett 2 db gumigyűrű biztosítja a tömítést, perem alatt vagy semmi, vagy a teflongyűrű. Utóbbi a csúszást / elfordítást könnyíti.
Kérnék egy kis segítséget, anno a Silviám gőzkarjának tisztítása közben kiszedtem a rugós csészét alátétekkel, tömítésekkel együtt, mert ha jól emlékszem az alsó tömítő, ami egy teflongyűrű (lehet, hogy tévedek) elvásott.
Ha valaki érez magában lelkierőt, megtenné, hogy lefotózza nekem a rétegrendet, illetve, hogy kb mi kell oda, hogy ne folyjon gőzölés közben. Most betettem a hollanderbe egy gumigyűrűt, de a kar mozgását korlátozza.
A robbantott ábrákon nem tudok elmenni, fogalmam sincs mik a cikkszámok, az Expolygon meg nem tudja mi kellene oda. Ez egy V2-es vagy V3, aminek a gombján van fém betét.
"...A Graef 702, 800-nál azt írják egyértelműen jobb, bár ha valakinek ez van, akkor lecserélni nem biztos, hogy megéri, de új vételnél egyértelműen jobb választás a CG1...."
Hol írják ezt? Van valahol olvasható felhasználói összehasonlítás esetleg a neten? Tedd már be ide, ha nem gond! :-)
Én is egy ilyen Bosch-t használok, de sok mindenre nem jó. Sőt szerintem egy idő után beleun az ember. Mert ugyan kisebb-nagyobb szerencsével még akár el is lehet találni nagyjából a kívánt őrleményt, de ez inkább szerencse kérdése.
Én a már említett AVX CG1-es őrlőt vártam, jókat írnak róla. A Graef 702, 800-nál azt írják egyértelműen jobb, bár ha valakinek ez van, akkor lecserélni nem biztos, hogy megéri, de új vételnél egyértelműen jobb választás a CG1.
Ha netán az AVX-es mellett döntesz, együtt is megrendelhetnénk, úgy pár ezer forinttal olcsóbb.
Valahol találtam egy magyar mokambo forgalmazót én is, de 100 darabos csomagot nem akarok venni, mert ha esetleg x.r, akkor nem tudom, mit csinálok a maradék 99-cel? :-)
Vettem egy ilyen kis csili-vili készüléket , az Iberital őrlő is jön nemsokára , de nem találok hozzá magyar használatit . Nem tudna valaki linkelni vagy küldeni egyet hozzá ?
Ezek jónak tűnnek, az a baj, hogy nem ez terjedt el, hanem a kapszulák. A podsütő tényleg vakvágány, nagyon lötyögős valami, biztos ki lehet hozni belőle többet is.
Karos géppel lehet podot is főzni, problem solved.
Szerintem nincs olyan kapszula ami ízben fel tudná venni a versenyt az E.S.E. pod-dal. Mostanság én is “rászoktam”, esténként ha nincs kedvem szöszölni akkor iszom egy pod-ot, nekem ezek jönnek be:
Úgy értettem, ha eszpresszót akarok inni, akkor figyelembe veszem az ahhoz szükséges lépéseket, időtartamokat, az ehhez megfelelő gépparkot, ha viszont mást (gyorsan, zacc- és takarítás mentesen úgy, hogy azért az általam megszokott KV ízélményt is reprodukáljam), na, akkor jöhet szóba pl. a kapszula, vagy a pod. Ezért sem jut nekem eszembe a podgyártás.
Nincs valami DIY pod gyártási lehetőség? Vagy bármilyen megoldás, hogy saját őrleménnyel is lehessen használni egy ilyen podos gépet? Automatánál legutóbb ott hagytam abba, hogy papír filterek között volt a kávépogácsa, innen már csak egy ugrás a pod...
Jövő héten jön a gép, egyelőre keresem a megfelelő pod beszerzési helyeket a neten, ami nem feltétlenül kell, hogy a Lollo legyen. Kapszulából sajnos valóban hatalmas a választék és árban is széles a szórás, na, de majd meglátjuk! :-)
Köszi! 50 grammal jó a Mokina. Legutóbb sikerült bevásárolni Omnia Barista Espresso Mezzoból (piros), nagyon keserű presszónak, mokkának egészen iható egy kockacukorral.
Egyszerű, korrekt gép. Utazógépnek vettem, arra tökéletes, Lolloék podjaival használom, Argento, Oro, Gran Cuvée. Időnként itthon is készítek vele a GC és az Europiccola mellett. Kb. 10 perc melegedés, és csészemelegítő csapolás után indítom, élvezhető espressot készít. Pár éve vettem, akkor 30.000 volt 50 darab kávépárnával.
Alapból az E5 széria van benne (EX5: réz cson; EP5: műanyag csonk, szóval az előbbi a nyerő), régebben a tuning-specialisták az EX4-est is próbálgatták a szerényebb vízhozam, és a lassabban felépülő nyomás miatt. Szvsz EX5, azzal nem nyúlsz mellé ;)
Nekem is az van, de a kezdeti fellángolás nálam elég gyorsan takaréklángra csökkent..., tekergesse az, akinek erre van energiája! :-) A Graef őrlők jobbak.
Sziasztok! Milyen kézi örlőt ajánlanátok 20e-ig Ft-ig? Érdekelne ugyanerre a kérdésre a válasz, ha a keret 30-40e Ft lenne. Főleg Brikkához, nagyon ritkán V60-hoz és frenchpresshez használnám. Használtan is érdekelne.
Bocs, hogy megvárakoztattalak. Ha még számít, akkor ha nem is pontosan, de nálam pont 1 deciből lesz 60ml kávé. 90ml-ből egy kicsit kevesebb, valahol 55 ml körül folyik le.
Ennek a gépnek sajnos pont hiányzik az eredeti üveg víztartálya. Szerintem ezért is túl volt árazva ez a QM, de ez természetesen egyéni megítélés kérdése. Én viszont tényleg így használom az enyémet: üveg az üvegben.
Segítséget szeretnék kérni. A bojlerem egyik napról a másikra elvesztette a hőstabilitását. Már amennyiről egy Delonghi EC156-nál beszélni lehet persze. Csapolásnál a hőmérséklet durván és feltűnően gyorsan csökken. Ha nem az én masinám lenne, arra gondolnék, hogy tele van vízkővel, de nálam az nem lehetséges. Úgy 100ppm körüli, csak magnézium citrátot tartalmazó vizet szoktam használni, de még így is vízkőmentesítek átlagosan 4 havonta. Ráadásul ez a jelenség minden előzmény nélkül, hirtelen állt elő. Teljes a rejtély. Van esetleg valakinek valami ötlete?
A felsorolt hibák közül az utolsó kettő azért könnyen orvosolható :) - a víztartályba tegyél egy kisebb befőttes üveget, abba mehet a 3 járatú által elengedett víz, vagy - a csapolások előtt tegyél bele friss vizet. - a kar szerintem hamarabb is felrakható. Otthoni viszonyok között egy nagyon jól élhető kis gép szerintem
Első presszógép+daráló kombót keresnék, olyan 80k körül (szumma).
Jelenleg egy jó (nemjó) MiniMillel, AeroPressel rendelkezem, illetve megvannak az alap drip cuccok (időzítős/hőmérős mérleg, felöntő). Rápróbálnék a presszóra. :)
Jöhet külön-külön is daráló/gép, nagyjából fifty-fifty áron.
Gépnél jó lenne a nem nyomifokis kar, ilyen QM06xx/08xx széria, Gaggia Evo/Baby, Rancilio, Turmix, vagy esetleg egy Saeco Aroma-féle, ha van ebből normál karos.
Nem baj, ha retró... sőt. :) Csak legyen rendben belül, és legyen meg benne a potenciál a jó presszóra. A többit majd én kiügyeskedem. :)
Helyileg pest környékén. Elsőkörben levélben elértek.
köszönöm a segítő válaszokat! Megnyugodtam. Azt vettem észre, hogy ha úgy felejtem a gépet, bekapcsolt állapotában, akkor tökéletesen sistergés mentessé válik. Amúgy tetszik a gép, leszámítva pár hibáját:
- kissé olcsó kinézetű kar (amúgy tökéletesen teszi a dolgát)
- szűrőkosár kiesik zacc kiütéskor
- kicsit könnyű a gép így meg kell fogni mikor beleteszem a kart, de ilyenkorra meg már forró
- a 3 járatú szelepből a víz a tartályba folyik vissza, így az beszineződik, kávés lesz
Legjobb alternatíva, ha gyorsan kell jó kávé reggel. A Silviámmal nem lehet ennyire kapkodni. Jelenleg a MioStar retro barna háza tökéletesen kiegészíti a Fiorenzato darálót még retróbb barna külsejét :)
Ebből a márkából kaptam többféle robusztát, indiait, afrikait, mind egészen világos pörkölés, ezek maradékával próbálkoztam tegnap és ma reggel. Ma épp ezzel az ugandaival. Klikk ide le! :-)
Nekem teljesen jól működik az LM szimpla úgy, hogy csak a 41 mm-és “fészekbe” tömörítek pörkölésí színttől függően 9,5-11 g-ot ( nem iszom sötét pörkölést, és robusztát sem, abból biztosan kevesebb kell ). De ez a ma reggeli most melyik kávé?
Az eredeti gyári Gaggia szimpla kosárral semmi gond nem volt, igaz, annál másik KV-val próbálkoztam, viszont most reggel tettem még egy próbát az LM kosárral, és ahogy tegnap tanácsolták, több őrleményt tömörítettem. (Viszont így meg nem igazán látom a kétfajta szimpla kosár közötti lényegi különbséget.)
Ezek a robusták azért viszonylag régi KV-im, jövő héten lehet, bontok egy friss fémdobozos Manuel blendet.
Elkapott a gépszíj. :-) Kipróbáltam a naked kart is, még ez is hőhiányos lett, valszeg többet kell várnom a csapolás előtt a felfűtéssel, és talán még kell egy kis finomhangolás kell is az őrleménynél, de maga, a kész KV ezzel a naked karral is már messze jobb nálam, mint a ma reggeli, LM szűrőkosárral készített első próba.