Keresés

Részletes keresés

GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.09.24 -4 0 181298

A legtisztább emberi érzés a káröröm ugye? Mert nincs benne semmi irígység :)

Előzmény: 72lakiluk (181295)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.09.24 -4 0 181297

A kávézacsi cimkéjét fotózd ide. Mikori pörkölés? Azért kérdezem, mert ez szvsz nyerskávé hibára utal. Ettől persze még megengedhetetlen az ilyen, főleg ekkora mennyiségben.
Én mindig tartok otthon szegedi malabart, ugyanis nagy kedvencem, főleg a mostani világosabb pöri. Biztosan volt/van benne hibás bab, miért ne lenne, de észrevehetetlen mennyiségben.

Előzmény: Izé-e (181294)
creativehun Creative Commons License 2020.09.24 -1 1 181296

vocem mittere in alteram partem {...Az az..."Hallgattassék meg a másik fél is" Mert azért ez a történet így nem kerek....

Előzmény: 72lakiluk (181295)
72lakiluk Creative Commons License 2020.09.24 -2 3 181295

"Szegeden hiába reklamált" -ez tetszik. Jól muzsikál az új gép Szegeden :)

Előzmény: Izé-e (181294)
Izé-e Creative Commons License 2020.09.24 -1 2 181294

Sziasztok !

 

Tegnap kaptam 1 kiló India Monsooned Malabart az egyik kollégámtól.

Küldött hozzá képeket is, az lenne a kérdésem, hogy mi lehet ezzel a kávéval ?

A színe világos, viszont a két vége be van égve, találkozott-e valaki ilyennel.

A beégések miatt iszonyat keserű, ki sem tudtam válogatni mert az összes szem ilyen:(

Ihatatlan kategória, cefet.

Munkatársam azt mondta azt csinálok vele amit akarok mert Szegeden hiába reklamált, esetleg ha valaki még nem ivott ilyent, tudok adni :)

 

Ludovicus Creative Commons License 2020.09.22 0 1 181293

És, tegyük hozzá, ez (az egyik) alapfeltétele annak, hogy néhány kávéfajta vagy blend ízét édeskésnek érezzük.

Előzmény: Kevin (181292)
Kevin Creative Commons License 2020.09.22 0 1 181292

"Kb. fél évig fele annyi cukorral ittam a kávét, mint korábban, majd egyszerűen jobban ízlett cukor nélkül, amihez azóta sem tértem vissza."

Ugyanez történt velem is. Ristretto minden nélkül.

 

Azóta a fekete teát is izesítés nélkül iszom.

 

Ma már elképzelni sem tudom másképpen.

 

Valahol hasonlít ahhoz az úthoz, amit a borok tekintetében jártam be. Fiatalon az édes, félédes borzalmakat ittam. Ma csak a száraz bor jöhet szóba.

Előzmény: Ludovicus (181287)
Adam.Clayton Creative Commons License 2020.09.22 0 2 181291

ott a kulcs amit írsz, magad is megválaszolod a kérdést - csökkenteni kell a cukrot, és átalakul az ízlésed - nem elvárható hogy ez 1-2 hét alatt történjen meg

 

saját példa: én pl 10 éve nem tudtam cukor nélkül meginni a kávét - ma pedig cukkoral vagyok képtelen meginni a kávét (nyilván előfeltétel a jó alapanyag és a korrekt elkészítési mód - a strandos, büfés nemtommilyen géppel és kávéból készített presszóba kell a cukor)

 

idézném Kőhalmi Zoltánt mint klasszikust: a kávét nem a cukor íze miatt isszuk :)

 

Előzmény: Törölt nick (181285)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.22 0 0 181290

Mivel az édes ízt a megszokás miatt összemossuk a cukor ízével, így sajnos max hasonló ízt tudunk elérni az édesítőszerekkel. Másik kollégám eritritol-t használ, és eszembe jutott még egy amivel egész elfogadható lett az angolos fekete tea (tejjel): sucralose (Splenda). Nem tudom itthon kapható-e. Más ötletem sajnos nincs.

(a gépet azért kérdeztem, mert bár semmire nincs garancia, de arra jó az esély, hogy ha valaki a te gépparkoddal rendelkezik huzamosabb ideje, annak van annyi tapasztalata, hogy ne fussunk fölösleges köröket kávé ajánlással). 

Előzmény: Törölt nick (181286)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.09.22 0 1 181289

Megkérdeztem egy barátomat erről. Elmondása szerint úgy hagyta el a cukrot, hogy kifejezetten testes kávékat kezdett inni, azokat is rövidebbre véve a szokásosnál. Később vissza tudott térni lassan a gyümölcsösebb dolgokhoz, de a nagyon savas kávéféleségek kegyvesztetté váltak nála.

Előzmény: Törölt nick (181285)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 181288

Köszi, erről még nem hallottam, utánanézek. 

Előzmény: Horyk1 (181278)
Ludovicus Creative Commons License 2020.09.22 0 2 181287

Én évekkel ezelőtt szoktam le a presszóhoz használt cukorról, ami - legalábbis nálam - tényleg nem volt gyors és végképp nem tudatos folyamat. Kb. fél évig fele annyi cukorral ittam a kávét, mint korábban, majd egyszerűen jobban ízlett cukor nélkül, amihez azóta sem tértem vissza.

Előzmény: Törölt nick (181285)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 181286

"és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre"  Ettől féltem mert ez azt jelenti, hogy igazából nincs válasz a kérdésemre.
A pörkölő is mindegy. Jobbnál jobb hazai és külföldi pörkölők termékeit fogyasztottam. A xilit már megvolt. Nagyon fura lett tőle a kávé. Tegnap este rendeltem egy eritrit-sztívia keveréket, kíváncsi vagyok.
Egyébként elképesztő, hogy mikre bukkan az ember kínjában: https://napitaptudas.blog.hu/2019/02/03/osi_edesitoszerunk_az_olom
A dihidrogén-monoxidról sajnálom, de nem tudok leszokni. Menthetetlen függő vagyok.

Előzmény: Katoczi (181282)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 181285

Na jó, VBM Domobar Junior és Mazzer Major, de mire mész ezzel? És nem ma kezdtem, tudok espressot készíteni, nem azzal van a baj. Világosból is bár az nem annyira az én világom. 90%-ban közepes pörkölésűeket vettem. Ám teljesen mindegy milyen pörkölésű, egyszerűen nem ízlik az espresso cukor nélkül. Egy cikkben olvastam, hogy ha szépen lassan elkezdem csökkenteni a mennyiséget, egy idő után átáll az ízérzékelésem is. Nem tudom mennyire hihető ez, de erre egyébként sincs idő. Nekem most kellett teljesen leállnom a cukorral.

Előzmény: Horyk1 (181279)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181284

Annak bizony van egy kesernyés mellékíze.

 

Előzmény: Freedom of mind (181283)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181283

Én mezei Polisett-et tartok itthon arra ha valaki édesítővel akarja inni a kávét. Valaki ezt ajánlotta még régen és bár én még nem próbáltam ki milyen, senki sem szokott panaszkodni az ízére, de lehet, hogy csak visszafogják magukat. :D   

Előzmény: Törölt nick (181266)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181282

 "legyen elég annyi....": Nekem elég annyi, csak így nincs több ötletem. A Xillitet próbáltad? Az biztos, hogy olyant mint a cukor nem fogsz találni, ha lenne akkor azt használná a fél világ, és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre. Ha esetleg meg tudnál említeni pár helyet, ahol nem ízlett a kávé, illetve legalább annyit, hogy milyen pörkölők kávéit próbáltad otthon kicsit könnyebb dolgunk lenne. A Hausbradndt-tól csodát nem várnék, az sem cukorszerűen édes.

 

Aszpartám: minden csak mennyiség kérdése, abban biztos lehetsz, hogy ha csak a kávédba használod akkor nem lesz tőle bajod (ha pedig kilószám tolod akkor meg biztosan lesz, de ez igaz a cukorra, a napi 5-6 kávéra is, a dihidrogén monoxidról meg nem is beszélve). Az más kérdés, hogy pl teában az sem igazi.

Előzmény: Törölt nick (181274)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181281

Ha nyelveken kell beszélgetni vele és drága, akkor szerintem Jura lehet :)

 

Előzmény: Horyk1 (181279)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181280

Akár a HH Espressót, akár az Oro Casát megpróbálhatod, elég egyformák. Nekem nagyon édes és nem eléggé testes, bár harmonikus.

Előzmény: Törölt nick (181277)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 -4 0 181279

Azért csak megoszthatnád a gépparkod adatait. :-)

A világos pörkölésből nehezebb espressót készíteni, mint az olaszos alapanyagból.

Előzmény: Törölt nick (181274)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181278

Még az isomalt jutott eszembe, egyszer egy cukrász ismerőstől kaptuk.

Ez is cukoralkohol de nincs semmi mellékíze.

Egy próbát megérhet.

Előzmény: Törölt nick (181277)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181277

A pénz által átszőtt és mozgatott világban inkább hiszek a körön kívüli kutatásoknak és metaanalíziseknek mint a mainstream tudományos véleményeknek. A szaharinnal csak az a bajom hogy mellékíze van. Az aszpartámnak nincs ugyan mellékíze, de annyi szörnyűséget olvastam róla, hogy nagy ívben kerülöm.

Nem kóstoltam még Hausbrandt kávét. Kötve hiszem ugyan, hogy érezném az édességét, de megkóstolnám mire gondolsz. Konkrétan melyik Haubrandtot keressem?

Előzmény: H_G (181273)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181276

Bocsánat, kimaradt. Hangulattól függ, hogy milyen kávét iszom meg attól is hogy milyen újdonságot lehet épp kapni. Elsősorban a közepes pörkölésű gyümölcsösebb alapanyagokra vagyok vevő amiből lehetne ugyan filterezni is de az nekem nem annyira jön be. Próbáltam párszor, de akkor már inkább iszom teát. Most szándékosan egy világos uniroast nicaraguait vettem, abból készült az előbb említett cold brew. 

Előzmény: Horyk1 (181269)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181275

Akkor nem értem miért forszírozzák mindenkinek ezt a cukor nélküli kávéivást. Jobb helyeken már ki sem teszik a cukrot az asztalra én meg szégyenkezve keverem bele amikor senki sem látja. :(
Mindig espressot iszom, a többi elkészítési mód nekem nem jött be soha. Pontosabban tegnap előtt valaki tanácsára elkészítettem életem első cold brew-ját. Az ízlik cukor nélkül is, de sajnos egészen más világ.

Előzmény: Horyk1 (181269)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181274

Nem a gép miatt van, ez elég jó cucc. Legyen elég annyi, hogy innen még van ugyan fölfelé, de ahhoz szerintem már nyelvi adottság is szükséges.  
A tej szintén kizárva. Ha tejet iszom, rosszul érzem magam. Próbáltam még mandulatejjel, de az meg nem olyan.

Előzmény: Katoczi (181268)
H_G Creative Commons License 2020.09.21 -4 0 181273

A "rossz hír" csak egy pletyka, amíg tudományos bizonyíték nem támasztja alá. Ha meg alátámasztaná, akkor be lenne tiltva az adott édesítőszer, szóval szerintem amennyire az eddigiekkel, annyira nyugodtan próbálkozhatsz pl. a NutraSweettel is. (Amúgy rossz híre a szaharinnak is van, azt is meggyanusították már rákkeltéssel.)

 

A kávémárkák között nagy különbség van az alap-édességben, pl. a Hausbrandt szerintem már kimondottan túl édes.

 

Előzmény: Törölt nick (181266)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181272

Szemesből.

 

Miért nem lehet itt szerkeszteni a hozzászólást? 🤔

Előzmény: Horyk1 (181271)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 -1 0 181271

Ez így igaz, de ő az édeset keresi.

 

Talán a filtert kellene kipróbálnia, de még nem tudjuk mi az alapanyag.

 

Ezt bolti szeméből nehéz lesz kivitelezni.

Előzmény: Katoczi (181270)
Katoczi Creative Commons License 2020.09.21 0 0 181270

Azt nem, de egy kellemes étcsokis keserűség kihozható (pl Monsooned Malabar).

Előzmény: Horyk1 (181269)
Horyk1 Creative Commons License 2020.09.21 -2 0 181269

Hogyan készíted a kávédat, milyen alapanyagból?

 

Sajnos végig kell kóstolni az összes édesítőt, amelyik ízlik azt használni.

Amúgy az espresso szerintem önmagában nem fog édes ízt eredményezi.

 

Előzmény: Törölt nick (181266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!