A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A kávézacsi cimkéjét fotózd ide. Mikori pörkölés? Azért kérdezem, mert ez szvsz nyerskávé hibára utal. Ettől persze még megengedhetetlen az ilyen, főleg ekkora mennyiségben. Én mindig tartok otthon szegedi malabart, ugyanis nagy kedvencem, főleg a mostani világosabb pöri. Biztosan volt/van benne hibás bab, miért ne lenne, de észrevehetetlen mennyiségben.
ott a kulcs amit írsz, magad is megválaszolod a kérdést - csökkenteni kell a cukrot, és átalakul az ízlésed - nem elvárható hogy ez 1-2 hét alatt történjen meg
saját példa: én pl 10 éve nem tudtam cukor nélkül meginni a kávét - ma pedig cukkoral vagyok képtelen meginni a kávét (nyilván előfeltétel a jó alapanyag és a korrekt elkészítési mód - a strandos, büfés nemtommilyen géppel és kávéból készített presszóba kell a cukor)
idézném Kőhalmi Zoltánt mint klasszikust: a kávét nem a cukor íze miatt isszuk :)
Mivel az édes ízt a megszokás miatt összemossuk a cukor ízével, így sajnos max hasonló ízt tudunk elérni az édesítőszerekkel. Másik kollégám eritritol-t használ, és eszembe jutott még egy amivel egész elfogadható lett az angolos fekete tea (tejjel): sucralose (Splenda). Nem tudom itthon kapható-e. Más ötletem sajnos nincs.
(a gépet azért kérdeztem, mert bár semmire nincs garancia, de arra jó az esély, hogy ha valaki a te gépparkoddal rendelkezik huzamosabb ideje, annak van annyi tapasztalata, hogy ne fussunk fölösleges köröket kávé ajánlással).
Megkérdeztem egy barátomat erről. Elmondása szerint úgy hagyta el a cukrot, hogy kifejezetten testes kávékat kezdett inni, azokat is rövidebbre véve a szokásosnál. Később vissza tudott térni lassan a gyümölcsösebb dolgokhoz, de a nagyon savas kávéféleségek kegyvesztetté váltak nála.
Én évekkel ezelőtt szoktam le a presszóhoz használt cukorról, ami - legalábbis nálam - tényleg nem volt gyors és végképp nem tudatos folyamat. Kb. fél évig fele annyi cukorral ittam a kávét, mint korábban, majd egyszerűen jobban ízlett cukor nélkül, amihez azóta sem tértem vissza.
"és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre" Ettől féltem mert ez azt jelenti, hogy igazából nincs válasz a kérdésemre. A pörkölő is mindegy. Jobbnál jobb hazai és külföldi pörkölők termékeit fogyasztottam. A xilit már megvolt. Nagyon fura lett tőle a kávé. Tegnap este rendeltem egy eritrit-sztívia keveréket, kíváncsi vagyok. Egyébként elképesztő, hogy mikre bukkan az ember kínjában: https://napitaptudas.blog.hu/2019/02/03/osi_edesitoszerunk_az_olom A dihidrogén-monoxidról sajnálom, de nem tudok leszokni. Menthetetlen függő vagyok.
Na jó, VBM Domobar Junior és Mazzer Major, de mire mész ezzel? És nem ma kezdtem, tudok espressot készíteni, nem azzal van a baj. Világosból is bár az nem annyira az én világom. 90%-ban közepes pörkölésűeket vettem. Ám teljesen mindegy milyen pörkölésű, egyszerűen nem ízlik az espresso cukor nélkül. Egy cikkben olvastam, hogy ha szépen lassan elkezdem csökkenteni a mennyiséget, egy idő után átáll az ízérzékelésem is. Nem tudom mennyire hihető ez, de erre egyébként sincs idő. Nekem most kellett teljesen leállnom a cukorral.
Én mezei Polisett-et tartok itthon arra ha valaki édesítővel akarja inni a kávét. Valaki ezt ajánlotta még régen és bár én még nem próbáltam ki milyen, senki sem szokott panaszkodni az ízére, de lehet, hogy csak visszafogják magukat. :D
"legyen elég annyi....": Nekem elég annyi, csak így nincs több ötletem. A Xillitet próbáltad? Az biztos, hogy olyant mint a cukor nem fogsz találni, ha lenne akkor azt használná a fél világ, és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre. Ha esetleg meg tudnál említeni pár helyet, ahol nem ízlett a kávé, illetve legalább annyit, hogy milyen pörkölők kávéit próbáltad otthon kicsit könnyebb dolgunk lenne. A Hausbradndt-tól csodát nem várnék, az sem cukorszerűen édes.
Aszpartám: minden csak mennyiség kérdése, abban biztos lehetsz, hogy ha csak a kávédba használod akkor nem lesz tőle bajod (ha pedig kilószám tolod akkor meg biztosan lesz, de ez igaz a cukorra, a napi 5-6 kávéra is, a dihidrogén monoxidról meg nem is beszélve). Az más kérdés, hogy pl teában az sem igazi.
A pénz által átszőtt és mozgatott világban inkább hiszek a körön kívüli kutatásoknak és metaanalíziseknek mint a mainstream tudományos véleményeknek. A szaharinnal csak az a bajom hogy mellékíze van. Az aszpartámnak nincs ugyan mellékíze, de annyi szörnyűséget olvastam róla, hogy nagy ívben kerülöm.
Nem kóstoltam még Hausbrandt kávét. Kötve hiszem ugyan, hogy érezném az édességét, de megkóstolnám mire gondolsz. Konkrétan melyik Haubrandtot keressem?
Bocsánat, kimaradt. Hangulattól függ, hogy milyen kávét iszom meg attól is hogy milyen újdonságot lehet épp kapni. Elsősorban a közepes pörkölésű gyümölcsösebb alapanyagokra vagyok vevő amiből lehetne ugyan filterezni is de az nekem nem annyira jön be. Próbáltam párszor, de akkor már inkább iszom teát. Most szándékosan egy világos uniroast nicaraguait vettem, abból készült az előbb említett cold brew.
Akkor nem értem miért forszírozzák mindenkinek ezt a cukor nélküli kávéivást. Jobb helyeken már ki sem teszik a cukrot az asztalra én meg szégyenkezve keverem bele amikor senki sem látja. :( Mindig espressot iszom, a többi elkészítési mód nekem nem jött be soha. Pontosabban tegnap előtt valaki tanácsára elkészítettem életem első cold brew-ját. Az ízlik cukor nélkül is, de sajnos egészen más világ.
Nem a gép miatt van, ez elég jó cucc. Legyen elég annyi, hogy innen még van ugyan fölfelé, de ahhoz szerintem már nyelvi adottság is szükséges. A tej szintén kizárva. Ha tejet iszom, rosszul érzem magam. Próbáltam még mandulatejjel, de az meg nem olyan.
A "rossz hír" csak egy pletyka, amíg tudományos bizonyíték nem támasztja alá. Ha meg alátámasztaná, akkor be lenne tiltva az adott édesítőszer, szóval szerintem amennyire az eddigiekkel, annyira nyugodtan próbálkozhatsz pl. a NutraSweettel is. (Amúgy rossz híre a szaharinnak is van, azt is meggyanusították már rákkeltéssel.)
A kávémárkák között nagy különbség van az alap-édességben, pl. a Hausbrandt szerintem már kimondottan túl édes.