A közgyűlésnek megvan a maga szabálya, ott a közösképviselő is ludas, esetleg a közösképviseletet ellátó cég, ahol ez így megy.
Ha nincs pénz, nincs hajlandóság, természetesen a semmiből nem lesz elektromos felújítás, akinek jó így az amper, (vagy lexarja a fekete albérlőjének mi hányszor csap le) az minek ugráljon, fizessen.
Ismerős történetek ezek is igencsak, de azért jelenleg van annyi az ingatlanpiacban ,hogy felfogja a tulajok értelmesebb része, a lakása egy befektetés, csak akkor tartja az értékét, ha a ház is rendben van, van rajta tető, nem jön fel a szar a földből, nem gyullad ki a villanyvezeték, nem szivárog és záratják rá tél közepén a gázt, stb.
Első blikkre tényleg olyan, mintha ez működne, a valóságban sem időben nem oszlana el a töltés ennyire szépen, sem földrajzilag nem az lenne, hogy akkor egyenletes terhelést kap a hálózat.
Itt pest belvárosában óriási a baj, már MOST, és megmondja a hivatásos kékruhás kollega (magánbeszélgetésben) távoli, évtizedes kilátás _sincs_ szószerint semmire.
Építenek ide a foghíjakba 4 új tömböt, többszáz lakással. A trafó már most állítólag csumán megy, nyáron olyan forró, tojást lehet sütni, szó szerint.
Az éptkezésen a középfesz földkábelt eddig 3x csapták szét, az egyiknél én nem tudom ,hogy nem halt meg senki, 1 méteres körben lett szénfekete minden.
Persze nem elvágta a gép a kábelt, összevissza van taknyolva, toldva, javítva, rábetonozva(!), mindennel betekergetve a taknyolások..most, hogy szabadon van az egész (nem is lehetne... veri az eső..de xarik itt mindeki mindenre..) látszik milyen állapotban van.
Nem lesz kicserélve. Nincs pénz..meg aztán itt pár utcában minimum egy hétig nem volna áram akkor....vagy kettő..vagy .....
Azt nem tudták, az új házakat mire kötik..talán ugyanide..nem kéne, de nem nagyon tudnak mást mondani..persze "nem mondtunk semmit, itt sem voltunk.."
Na, talán a hálózat állapotáról ennyit, nem vágdosok több " bizonyára egyedi és véletlen", "nem is létező" példát ide, mert úgysem tudok (akarok) semmit alátámasztani.
"ez közgyűlési hatáskör, és mivel méretlen hálózat, tervezni is kell, meg szolgáltatóval jóváhagyatni."
A közgyűlésben ritkán akad szakértő. Azt lehetne megszavazni hogy a bővítés árát kifizetik-e és milyen arányban. Mert vita lesz hogy "énnekem nem kell" majd a munkák után mégiscsak.Persze akkor meg azt mondja hogy már minek ha más(ok) kifizették ő ugyan nem tartozik senkinek.
Pedig ez minden lakás érdeke...
A történet mégsem ez. A képviselőnek tudnia kellene hogy: "méretlen hálózat, tervezni is kell, meg szolgáltatóval jóváhagyatni"
Egyet értettem veled hogy nem ért hozzá. De számos közmű van amihez szintén nem és jogász sem az egyéb dolgokban sem amivel foglalkoznia kell. Ez nem is várható el tőle. Ő egy közösséget képvisel vagy megfelelően vagy kevésbé megfelelően. Fajsúlyosabb témákat a közgyűlés elé kell hoznia, ha kell szakértővel.
Amit nem értek hogy milyen felhatalmazással hozza meg a döntést ahhoz hogy hozzájárul-e egy lakás elektromos bővítéséhez vagy sem.
"... megállapításaiddal csak az a baj, hogy ellenkeznek azzal..."
Nem megállapítás volt hanem külső szemlélőként nyomon követve az eseményeket ezt tapasztaltam.
Társasház...
Lakó az áramszolgáltatóhoz az igénnyel- a szolgáltató a közös képviselőre hárít és nyomtatványt ad a lakónak hogy a villanyszerelője nyilatkozzon hogy az óra után az áramkörök "szakszerűen vannak szerelve" megfelelnek a bővítésnek- ha a képviselő hozzájárult, a nyomtatvány kitöltve, lehet plombabontást kérni, elvégezni a bővítést.(ami véleményem szerint abból áll hogy kismegszakítót cserélnek esetleg órát is). A p.bontással egy időben lenne az óra és az elosztó közötti vezeték szakasz cseréje.
Az biztos hogy az időpont egyeztetésre kiérkezett regszerelő csodálkozni fog hogy milyen vezeték keresztmetszetek fogadják. Gondolom ez újabb procedúrát fog teremteni.
Az utolsó két bekezdést közzéteheted más fórumon megvitatás céljából.
Nem kötekedés végett , de írtam , hogy az utóbbi 11 évben ( viszont a Pólóm már 19 éves ) . Tehát , ha vettem volna annak idején egy EV-t , akkor simán már a második kopna , de lehet , hogy a harmadik . :-(
"Csakhátugye azok nem a mágness vihartól mentek tönkre!"
De.
"Hanem max a vacak EMC védelmű vezérlőktől, amik baromságokat műveltek néhol."
Nem azoktól.
A mágneses vihar nem váltakozóáramú, így egyirányban előfeszíti a vasat, amitől a vas telítődik, és így a mágnesező áram az üzeminél sokkal nagyobb lesz az egyik félperiódusban, azaz a transzformátor túlmelegszik. Az ilyen áram meg a generátor forgórészében rázkódást okoz.
Rendszám alapján a megtett km-is lekövethető, no de honnan lett rá energia? km arányosan megfizette az áramadót? Nem is kell más. Pénztárgép is online módon működik. Mintha az új kocsikban közelező gsm baleset-beriasztó is lenne, automatán. Na az végképp orwellien le tudja rögzíteni ki merre jár és mikor.
Így így, ez például kellően szemét módszer, de hozzá lehet kanyarítani még az akkuk szerverre történő bejelentkezését és hasonló meghekkelhetetlen nyalánkságokat.
Ez úgy van mint a klímákkal . Sokan azt hiszik , hogy csak az a pár cég gyárt klímát , amit M.o.-on látni a falakon . A hidrogénes autókat amerikában már évek óta árulják és más országokban is . Az , hogy Európában nem látni ilyen autókat , az nem azt jelenti , hogy a világban máshol nincsenek . Most , hogy az olaj meg a gáz hiánycikk lesz sok helyen , viszont a napenergia meg mindenhol van , így gyorsan elfog terjedni a világban , mert hosszabb ideig , több futott kilométert meglehet majd velük tenni , mint az akkus autókkal az élettartamuk alatt . Ha csak a saját megtett km-eimböl indulok ki , pedig én csak itt a közelben utazgattam az utóbbi 11 évben , akkor minimum már a második villanyautót kellett volna vennem . Így meg a pici Pólómmal ( 1,4-es benzín 2003-as gyártás ) kényelmesen elvoltam úgy , hogy még sohasem hagyott cserben ( 261 000km ) . Újonnan 17200 euró környéke volt az ára . Lényegében 650-750km-es távok voltak , amiket durván 6-7 óra alatt megtettem . Ez mennyi idöt vett volna igénybe EV esetében és mit spóroltam volna meg velük idáig ?
Nem egy akkora durranás az, manapság mindent néz a kocsi is, a szerviz is. Nem olyan könnyű azt okosítani, ráadásul rögtön ugrik a gari, meg még az adócsalási vád is. A hálózati áramra meg már 10+ éve is rá tudták tenni a jelet, volt ilyen internet szolgáltatás is. Nem volt egy marha nagy sávszélesség, de itt kb. bájtokról, legfeljebb kilobájtokról van szó, nem online 4k-s streamingről. Ha lesz rá egységes, EU-s adóztatói akarat, seperc alatt megoldják, és a következő szerviznél már kapja is a manus a szoftver frissítést.
Csakhátugye azok nem a mágness vihartól mentek tönkre!
Hanem max a vacak EMC védelmű vezérlőktől, amik baromságokat műveltek néhol.
Gondolkodj el azon, hogy mekkora térerő változás >> indukció kéne ahhoz, hogy legyőzze a hálózatot?! Amit bazi nagy generátorok tartanak formában egyébként.
Na, mire itt meg lesz az a szabványos jel az összes gyártóval, azt unokáink sem fogják megélni, de max. megtákolják a töltőt, nem olyan nagy kaland az.
Nem gondolom, hogy ördöngösség lenne. A szolgáltató kötelezően rátesz egy plusz szabványos jelet a hálózati áramra, ami alapján tud kommunikálni az autó töltőrendszerével. Enélkül a plusz jel nélkül nem indul el a töltés, ezzel érkező áramnál viszont az autó méri, mennyit vett fel a hálózatból. A végén a szolgáltató rárakja a j9övedéki adót. Szép, új világ!
Mint írtam , balesetek elöfordulhatnak , ami lehet emberi mulasztás , vagy müszaki hiba eredménye , akár egy robbanás sztatikus kisüléstöl is a töltésnél . Benne van a pakliban . Csak mint laikust érdekel a téma . Én nagyobb jövöt látok az ilyen hidrogén meghajtású kocsik elterjedésében , mint a villanyautók elterjedésében .
Tesztelték (bár van itt egy nyilvános bétatesztes cucc is) aztán mégsem adta ki. Elektromossal is az a baj, hogy kb. nem lehet eloltani és ha hideg van az a baj, ha meleg az a baj, ha túlterhelik az is baj, ha nagyon merül az tán nem annyira baj. Az akkuborítás a doboz része és teherviselő elem, bazi könnyű egy GTKt összehozni, de ha vizet kap az a baj.... Fúrj meg 1 millis fúróval egy feltöltött pakk roller akkut és meglátod. Csak menj ki valami beton közepére és fuss k. gyorsan.
Japánok már pár éve árusítanak hidrogénra ( üzemanyagcellás ) müködö autókat és még nem olvastam róla , hogy felrobbant volna egy is belölük . Viszont akkupakkos autóról majdnem havonta lehet olvasni . Nem beszélve az akkuk élettartamáról és a csere áráról . Nem mindegy az sem , hogy amíg valós tesztek alapján akkus autóval jó , ha egészéves átlagban 200km-ert ( 420km-es gyári adatnál ) megtudsz tenni egyszeri töltéssel , addíg a hidrogénes kocsiknál 500-800km a megtehetö táv egy tankolásra .
Pont-pont közt jó, de ugye szökik is az rendesen, meg úgy egyáltalán. Szóval ha mittomén tengerpart oldalában ott a naperőmű és bontja a vizet, nyomják bele a turistahajóba, vagy A-B pont közt megy a vonat meg ilyesmik, azok nekem még bejönnek. Többi már többféle szempontból szűrös. Amíg Hidrogénnel kezdődik a periódusos rendszer, addig az is marad.
Gondolod , hogy a vonatokat csak úgy kiengedték , vagy az autóbuszokat , autókat , hogy nem tesztelték kritikus helyzetekben is ? Balesetek biztosan elöfordulhatnak , az tény .
Bocs, azért ez nem így van. Az első olyan nagy esemény, amit elemeztek, a kanadai Hydro Quebec villamosenergiarendszer összeomlása volt mágneses vihar miatt 1989-ben. De az egész USA-ban meghibásodtak transzformátorok, meg ilyesmi.
Majd a TÖBBSZÖRÖSÉBE fog kerülni, mint az árammal. Már néhány éven belül elutunk ide.
Mivel a politikai- és zöld cél nem a bendízel használata!!!! Hanem a zöld áramé.
Ennyi.
Szóval, szerintem: új személyautót már ne vegyél bendízel hajtással. kb. eladhatatlan lesz hamarosan... normális áron.
HA NETÁN gyakori hosszútávú autózásra kell új autót venni. Akkor is csak olyan hibridet vegyél, amiben van JÓ SOK akku is és tölthető is. Ami elmegy legalább 100 km-t tisztán árammal is.
----
A jövőt soha ne a jelenből kiindulva jósold-tervezd! Mert az tévútra visz... mint azt a történelem folyton bizonyítja.
A villanyautó ott fog bedőlni, hogy megoldják a villanytöltés adómegfizetését autógyári megoldással. Ne rugózzunk a módszeren, valahogy megoldják.) Onnantól pedig ugyanannyiba fog kerülni 1km autókázás mintha benzinnel vagy gázolajjal, vagy gázzal tette volna meg. Addig is az újautó árban van kifizetve a különbözet, az akku amortizáció pedig gyári alaptulajdonság lesz, hogy ne érje meg használt elektromosokkal járni. Mellesleg a hibridekben amint lemerül az akku és benzinre vált, abban a pillanatban meddő súlyt cipel a benzineshez képest, hiszen a benzinnel eltérően az akku lemerülésével nem csökken annak súlya, míg a benzin kifogyásával csökken a kocsié, és így tképpen a fogyasztása is szükségképpen.
Kerítést építek és van rá esély, hogy napelem is lesz előbb utóbb, ami viszont 3 fázisra bővítéssel és a mérőhely szabványosítással is jár majd. A jelenlegi mérőszekrény házon belül van, nem igazán lehet oda megoldani a bővítést.
Azt terveztem, hogy a kerítésbe előkészítem a helyét a leendő szekrénynek, de itt a fórumon visszaolvasva láttam, hogy a kerítésen belülre is helyezhetem, pl. a kerítés belső oldalára szerelve. Ez egyből szimpatikus lett.
Ha megvalósul az áthelyezés, az földkábelre váltással is jár majd valószínűleg, ami a kerítés alatt jön majd be.
A kérdésem, hogy ennek az előkészítését hogyan oldjam meg?
1. elég egy nagyobb keresztmetszetű védőcső elhelyezése a kerítéselapba, ami átjön a belső oldalra fel a talajszintig (ebben az esetben lehet neki szép ívyet adni, hogy könnyen be lehessen húzni a vezetéket),
2. vagy csak tegyek be egy 110-es pvc csövet, és majd berakják a szerelők amilyet akarnak?
Ha az első megoldás a jó, akkor a védőcsőnek megszakítás nélkül kell a mérőig menni-e vagy megszakíthatom a talajszinten és onnan egy másik darabbal mennek tovább? Vagy a méretlen oldalon teljesen hozzáférhetetlennek kell lenni-e a vezetéknek, így nem szakítható meg?
Nem muszáj annyira hülyének lenni szakiként, hogy ne vedd észre... Egy kattintás növelő, pánikkeltő, kiagyalt butaságokat valóságként előadó cikkről van szó.
Amit olvasva már egy okosabb ovis is felhúzza a szemöldökét, mondván: ez így hülyeség!
Dehogy teszi egyszerre... Hisz a zömnek nem kell ám naponta töltenie! Sőt több napig sem, akár egy hétig sem sokaknak.
Plusz egy jókora hányad napközben tölt.
SŐT alapban akkor ha süt a NAP éppen. Mert a napelemes invertere akkor indtja az e-autó töltésétt :-)
---
Avagy
Nem kell ám minden hülye rémhírnek bedölni Helyette inkább kicsit gondolkodni-tájékózodni kellene a valóságról.
Legyél nyugodt: RENDSZER szinten még sokáig nem okoz gondot az e-autók töltési igénye. Majd úgy 1 millió e-autó fölött talán... előfordulhat.
Persze adott konkrét helyszínen megeshet átmeneti gond az ottani gyenge részhálózat okán. De ez nem műszaki probléma, hanem pénzügyi tehát >> megoldható! simán.
A realitás, hogy amikor hazaérsz este mindenki egyszerre teszi töltőre és adott trafónak tudnia kell ez lakótelepen a legkritikusabb de családi házas övezetben sem egyszerű ahol családonként legalább egy van és este nem süt a nap...
"Itt ha csak minden 100. autó(!) konnektoros villanyautó lenne, már erőművi és energiakereskedelmi, rendszerirányítói szinten csattannának szét 2naponta dolgok"
Vegyük példának a Nissan Leaf-et 24 kWh-s akkumulátorral. Tegyünk bele annyi statisztikát, hogy a 24 órát úgy tekintjük, hogy egyszerre 3 Leafből egy tölt, az 8 óra, az 3 kW teljesítményigény. Magyarországon van kb 3 millió személyautó, tehát minden századikkal számolva az országosan, 30 000 x 3 kW = 90 000 kW, azaz 90 MW. Az országos csúcsterhelést megdobná vagy 1 %-al. Az aztán tényleg rendszerösszeomláshoz vezetne. :D
Nem túlterhelésre gondolok, hanem lehet és lesz olyan természeti jelenség, vagy emberi beavatkozás ami leállítja részlegesen az áramtermelést (pl mágneses vihar)
Szerintem ez biztosan nem így működik, hogy a szolgáltató korlátozná az összekötő berendezés vezetékkeresztmetszetét, mondván, hogy nem lehet vastagabb, mert nem adunk akkora teljesítményt, hogy a vékonyabb melegedjen.
Tökéletesen egyetértek veled, annyi kiegészítéssel, hogy napelem nélkül már összeomlott volna a rendszer.
A leendő villanyautósok nagy önbecsapás elé néznek, de ezt szajkózom pár éve, hogy lehet itt töltőpontokat kiépíteni és sikerként elkönyvelni, csak a rendszer egyszerre x pontot bír el. Lehet 3x mennyiségű töltőoszlop, csak a user akkor jön rá mikor töltene oszt nem tud.
Most majd jön a gázkiváltás villanyra. Na az is szép lesz, mert ha összeomlik a villany (kétség ne legyen, össze fog) akkor lesz "gáz".
Aki előbb ébredt, okos volt, gátlástalan volt, vett egy sört huszonéve az óracserélőnek és egyéb okosságok, kifizette óracsere körül a jelképes díjakat, keresett valami "mindent lehet, csak fizessél" regszerelőt évekkel ezelőtt, annak megvannak a sok amperek.
Aki meg elaludt, lemaradt, betelt, már nem bírja, nagy a szigor, az nagyot pofára esett.
Egyfajta pilótajáték ez.
Aki jár ki címre, épületbe, szokott lakásokban szerelni, mindazok által köztudott, hogy legfeljebb az utóbbi ~~10évben épült lakóparkok bírják szigorúan csak kisfesz oldalon a mai terheléseket, klíma(k), szárítógép, nagymosógép, villanysütő, stb. Nagyjából és elméletileg.
De ott is sok necces dolgot lehet látni, ami a gyakorlatban csak azért működik, mert amikor igazán meleg van, bömbölne az összes klíma, a fél telep balatonon van és nem otthon nyomatja, vagy nincs étvágya sültekre 40fokban, így sütő off, stb. Műszakilag ott is pillanatok alatt leégethető lenne sokminden ám.
Minden más, telejsen mindegy miféle épület, gerincvezetékileg alkalmatlan, általában arra is régesrégen ami van, amit "megengedtek", nemhogy még és még és még...és egy épületet teljesen úraépíteni lakásonként akár többmillió ft.
Ehhez hozzájön még az órák "kihelyezése" című népi tragikomédia, de mindez egyébként nem véletlen.
Ugyanis a hazai közép és nagyfeszültségű hálózat sem igen bír már többet, és oda nem 10 és százmilliók, hanem ezerszer ennyi ..(!)kellene. Csak ugye miből, a rezsicsökkentésből?
Nem annyira lesz erre pénz soha, és itt már poltopikba váltanánk.
Eközben persze nem győzi egy ""alternatív valóság"" nyomatni, a legyen villanyautód, meg a többi álomködöt, aminek semmiféle műszaki alapja nincs.
Itt ha csak minden 100. autó(!) konnektoros villanyautó lenne, már erőművi és energiakereskedelmi, rendszerirányítói szinten csattannának szét 2naponta dolgok, tehát papiron persze, ki lehet építeni X töltőpontot, meg mitúró, a valóságban meg ez olyan, mint a magyar marsutazás.
Ha már hozzányúltok >> legyen jövőálló. Lakásonként átlagosan 50 Amper körüli gerinc kiépítése indokolt manapság. (terjednek a klímák, villamos tűzhelyek, háztartási gépek, stb.)
Megj: plusz készülni kell az elektromos autó töltőkre is... ház szinten. (legalább 3x16 Amper töltőhelyenként célszerű)
***** KAPTÁL pontos és reszletes választ a helyzetről és a továbblépésről-megoldásról is. ***
De azt persze sem fogtad gondolom. Mert nem tetszett a válasz és mert síkhülye vagy.
Inkább elkezdtél beszólogatni hülyegyerekként, igazi faszkalap módra.
---
A "hogy lehet", "miért kapott más anyni ampert" kérdések alapján pedig valami elhülyült vénkomcsi lehetsz alighanem. Azok szoktak ilyen egyszerűen-bután gondolkodni... az életről.
"ez nem olyan téma, amivel mindennap foglalkozik az ember"
Csak ez a baj vele. Minden egyes bővítés előtt és után lehetett volna, és pár után meg tán kellett is volna regisztrálós méréseket végezni. Az lett volna olyan, jó gazdai gondosság, mint amikor az ember esténként fürdetéskor végignézi a gyereket, van-e valami látható baja. Hogy erre nem kellett költeni pénzeket az évtizedek folyamán, az mindenkinek a hallgatólagos megegyezése volt, még ha nem is tudott róla. Miután nyilván örült, hogy nem kell már megint befizetnie valamit.
"Miért is kéne, bízzon meg valakit aki ért hozzá."
Itt nem a szavakba kell belekötni, hanem a mondanivalót értelmezni. A közös képviselő akkor sem ért hozzá, ha megbízott valakit, De a közös képviselő írja alá a hozzájárulást. Ha volt pénz szakvéleményt kérnie, akkor az alapján. Hogy a szakvélemény megalapozott, azt másik szakvéleményező tudná megállapítani, ő nem. Ha nem volt rá, akkor bármi alapján, asztrológus, kockavetés, szimpátia... Ezek voltak beleértve abba, hogy nem ért hozzá.
"A teljesítmény bővítéshez..."
Innen kezdve a megállapításaiddal csak az a baj, hogy ellenkeznek azzal, amiket a facebookos villanyszerelő csoportokban olvasok más szakemberektől. Nem kívánok állást foglalni, ki tudja jobban vagy rosszabbul. Én magam nem intéztem ilyent már vagy 30 éve, és 20 éve nem is álltam elműs ügyintéző mellett ilyen ügyeknél.
oké, a kérdés az volt, hogy mit bír el a ház, mekkora bővítéseket. Most állunk a fővezetékfelújítás elött, ez nem olyan téma, amivel mindennap foglalkozik az ember.
"... sem a közös képviselőnek, aki nem értett hozzá."
Miért is kéne, bízzon meg valakit aki ért hozzá.
50-es években létesült betáplálás. 2x2,5mm" alu. A teljesítmény bővítéshez a villanyszerelőnek a közös képviselőtől kell hozzájárulást kérni. Megnéztem az órához menő védőcső is karcsú de a gerinc sem tűnik vastagnak.
Az áramszolgáltató a villanyszerelőtől csak azt kéri (formanyomtatvány, nyilatkozat) hogy a bővítés az elosztótáblában és az aszt követő ák.-ök megfelelők-e.
Egyeztet a plombabontás idejére, amikor is a mérő és az elosztó közötti vezeték csere is megvalósul.
Hogy az óra előtti áramkörökkel mi van azt nem vizsgálja.... (....nem vizsgálja?)
Most ismételjem meg, amit írtam az előzőben? Rendben:
Érkezési sorrendben adtak ki bővítést. Ez ellen senkinek nem volt kifogása. Sem annak, aki kérte, sem a szomszédnak, akit nem érdekelt, sem a közös képviselőnek, aki nem értett hozzá. Lehetett volna, hogy minden egyes bővítéshez csak akkor járul hozzá a társasház, ha betesz az illető egy bizonyos összeget a fővezeték felújítási alapba - de nem lett.
Úgy lehet, hogy: ANNYI Ampert VETT!!! meg valamikor.
Közöd hozzá? hogy ki mennyit vett anno>> semmi.
---
HA neked MOST nem jut elég akkor járulj a társasház kasszájához és ad a szolgáltató a CSATLAKOZÁSI ponton Ampert a háznak... (~5000 eFt/Amper a hálózatfejlesztés díja)
HA a házon belül vékony a vezeték vagy korszerúsítés kell. Akkor az közgyűlési hatáskör >> többségi döntés kell róla. Értelemszerűen, ha CSAK miattad kell, akkor te fizeted be ezt is a társaházi kaszába egyedül.
(ha másnak is eszébe jut, hogy neki is kell Amper, akkor meg indul matekozás)
Csak ELMŰ-s tapasztalásom van. A fél évszázados szokás az volt, hogy addig vettek fel rá bővítést, míg tele nem lett. Aztán meg többet nem. Hogy ki állapította meg azt, hogy tele van, az többféle lehetett, régen az ELMŰ tartott annyit nyilván, hogy a szokásos számítások szerint mennyi tartalék van rajta, és azt figyelték, ez mikor telik be, onnan kezdve a tulajdonos képviselőjének engedélyéhez kötötték. És persze az is előfordult, hogy közben elkezdtek problémák jelentkezni, amire a kezelő lépett, esetleg átcsoportosítottak terhelést, majd írt, hogy az ELMŰ ne adjon oda többet.
Aztán, ha jól tudom, jött az az időszak, mikor minden bővítéshez kellett hozzájárulás, most meg "csak" a regisztrált szerelőnek kell nyilatkoznia (vagy nyilatkoznia se, csak az övé a felelősség), hogy bírni fogja.
Két fázist bővíteni, az már a hetvenes évek közepén sem volt benne a politikában... :D
Nekem úgy rémlik hogy a tekercseket nem tudod a kapocslécen úgy kötni hogy névleges 230V-ak(ok) legyenek. Ez már teljesítmény csökkenés.Majd az egy fázis miatti teljesítmény csökkenés és már elég harmatos lesz a tengelyteljesítmény.
Az esztergámat 1/3~ frekiváltóval hajtom, csakis a legkisebb áttétellel tudom használni. És még van 3 fokozat amit a motornak tudnia kell(-ene) 3~ 400V-on.
Valóban nem néztem meg. Mivel rengeteg YSLY kábelt használunk, de UV állót mindig mást veszünk, nem tudtam, hogy létezik UV állóba is. Ettől függetlenül, én más típusjelölést adtam volna neki.
Üdv! Az lenne a kérdésem hogy egy 2,2KW teljesítményű dahlander motort lehet-e egy fázisról üzemeltetni frekvenciaváltó nélkül kondenzátoros átalakítással? Mennyit veszítene így a teljesítményéből?
A kábel keresztmetszete, amit választottál 16A-ig megfelelő. Nézd meg a melléképület biztosítékát, ha nagyobb, abban az esetben vastagabb kábelre van szükséged!
Arra viszont ügyelj, hogy itt a zöld/sárga ér mellett minden más fekete színű. A fekete erek szigetelése számozva van, a bekötésnél figyelni kell, nehogy meglepetés legyen a vége!!!
Kültérre milyen kábelt javasoltok, ami bírja az uv-t és az időjárási körülményeket? Konkrétan a házból kellene kivinnem a garázsba a villanyt légvezetékkel.
A csiricsárés vezeték is jó, de ettől függetlenül a szigszalagzászlót ajánlom. Nem jön le. A titka, hogy előbb lehúzod a szükséges hoszt, ollóval vágod le, picit hagyod magára, hogy húzódjon vissza, majd zászlószerűen ráhajtod úgy, hogy ragasztós fele a ragasztós féllel találkozzon. Vékony, fekete "Edding" alkoholos filctollal kell ráírni. Az elosztódobozban is remekül meg lehet vele jelölni az összetartozó fázis-null és védővezetőket. Nem kell km hosszú zászlót rátenni, elég egy 2cm-es, két oldala van ugye.
Van ellenjavallata annak hogy kötődoboztól kötődobozig csináljam a házunk újravezetékezését?
Elkezdem egy konnektortól és addig követem a kábelt amíg elágazáshoz nem érek. Ott szétközöm a vezetéket, és a régivel behúzom az újat. A csatlakozásnál a kötődobozban kap wago-t meg wagozsírt.
Szerencsére vannak nagyon furcsa színű vezetékeim, ilyen sárga-piros, meg szürke-zöld stb. Gépjárművek kábelezéséből... Azokat ide felhasználom majd, a szigszalagozás annyira nem tartós szerintem... Akkor legyen más színű azt annyi... azt tudom teljesíteni.
Nem, nem kerülte el a figyelmem,de nem áll módomban szó szerint idézni. Amiből idézhetnék arra már reagáltál (korábban más témában) miszerint az nem épület villamosság szabványszövege.
Így nem állíthatom azt hogy "ugyanaz a szabvány vonatkozik"...
"van valami speciális szín előírás" jellemzően a zöld sárga vezetékre vonatkozik, a kéknél már engedékenyebb a használata, más színek ajánlottak.
De a kérdező is kérdezett téged és ha tudsz reagálj rá milyen szín vonatkozik az említett szekunder áramkör vezeték színjelölésére.
Akkor gyakorlatilag a kisfeszültségű részekre nem vonatkozik kötelező szabvány szín tekintetében és szabad kezet kap az ember, hogy logikusan járjon el?
Egy biztonsági leválasztó/csengőtrafó után a 12V-os részere a kábelek színére ugyanaz a szabvány vonatkozik és legyen fekete és a kék a szín? Vagy van valami speciális szín előírás?
Ahh. jó ötlet. Igen, sarokba be. Még a csatorna mivoltát nem tudom. Lehet, hogy szürke gége, de lehet ez az OBO QuickPipe cucc amit görgetni kell. De nincs vele tapasztalatom. Az Obo előnye, hogy rendszert tudsz vele építeni, mert kell 1-2 90 fok, talán egy T idom is, tömszelence, stb.
ööö...lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam. A hőszig fent van, ahogy a kezdőprofil is. Öregecske ház, sok felujítási hibával amiket javítok, javíttatok sorban. Tehát az xps / eps fent van és a fali szig kintebb lóg. A szigetelésbe nem vágnék bele semmiképpen, legegyszerűbb ígyhát a már ottlévő kezdősínre rögzíteni.
Hálóátfordítás és vízorros élvédő a külső élre, ha nem lesz lefelé tovább hőszigetelés alatta. Ami akkor okés, HA a BENTI padlószint ALÁ lemegy kívúl LEGALÁBB 60 cm-t a hőszigetelés! (inkább többet is...)
HA nem megy le akkor kell(ene) a lábazati/lefelémenő hőszigetelés is ! A benti padlószint alá legalább 60 cm-rel ésszerű lemenni kívül. HA NEM akarsz egy HŐHÍDAT és vele a párásodást-nedvesedést-penészt a padló/lábazat sarokban. http://biosolar.hu/stuff/uploads/labazatszigetelesek1.pdf
nagyon bugyuta kérdés, de nem jutottam előre a neten. Villanyórától menne a garázsba 5x4-es kábel, tervezetten OBO quick-pipe-ban és hozzá tartozó tartókkal. Kérdések:
- 5x4-es mt kábel 14mm, elég lesz az M16-os cső, vagy vegyek nagyobbat? Szoktátok használni az OBO csövet, tartót?
- A tartót a külső hőszig kezdőprofiljára rögzíteném, mivel az kilóg 10 cm-re a lábazati felé, így aránylag nem lenne szem előtt, viszont hogyan? :) ez a nagy kérdés. Tipli nem lesz jó, gondolom nem így rögzítünk EPS-ALU profilba, vagy ha igen mivel célszerű? ragasztani nam akarom...
- ha mégsem OBO rendszer lesz, akkor sima szürke gégecső is jó lehet? Az is belemegy az OBO tartóba, ill ha nem abba, akkor mi a preferált.
Arra az egyre figyelj hogy ahogy növeled a kondi méretét annál nagyobb áramlökést produkál amikor rákapcsolod a 24V-ot, mivel kisütött állapotban szinte rövidzárként viselkedik. Majd figyeld a kapcsoló relé kontaktusait nem-e elkezd beégni, ha igen akkor kell egy soros ellenállás neki.
Én nem értek hozzá, de ha magamnak készítenék egy ilyet, úgy gondolkoznék hogy a szivattyú egy tartályra dolgozna nyomáskapcsolóval. Nem indítaná azt semmi vezérlő. Ebből a tartályból a szelepeket a vezérlő akkor nyitja zárja amikor akarja.Ami a szivattyút indítaná az egy mesterszelepet kapcsolhatna. Mit nem vettem figyelembe?
Attól,hogy a nyamvadt vezérlő gyárilag úgy van programozva az nem jelenti azt,hogy az úgy jó.
Miért kellene a szivattyúnak hurok program közben kikapcsolnia?A víz mágnesszelepei folyamatosan nyitnak-zárnak egymás után aztán ha végig ér akkor megállás nélkül kezdődik elölről.
És miért jó ha közben a szivattyú egy fél másodpercre kikapcsol,csak bassza az elektronikát.Pont az a késleltetés lényege,hogy azt a fél másodpercet áthidaljam,és működik is. A kondi méretével lehet variállni az időt. Kicsit faék jellegű,de legalább egyszerű.
A mágnes szelepeket folyamatosan kapcsolja körbe-körbe a hurok programban,pont ez a lényege. Viszont a mester-szivattyú relét egy pillanatra mindig kikapcsolja ha körbeér.
Egyébként egy mágnes szelep ha elveszem tőle az áramot akkor még minimum 5 másodperc mikor elzár.
Nos megszületett az öntözés vezérlő hurok programjának a problémájára a megoldás.
A probléma az volt (ha valaki nem emlékszik),hogy mikor körbe ért a program akkor egy pici időre a szivattyú relé nem kapott jelet az öntözés vezérlőtől.Így minden kör után a szivattyú újra kapcsolt kb 0.5 sec után.
A megoldás a sima 24v-os ac relé kilett cserélve egy 24v-os ac-dc relére és kapott egy 1000mf-os(?) kondit pufferként. Így még 1.5-2 másodpercig ad áramot a 24v-os relének és a probléma megoldva.
Ha valamit nem szaknyelven írtam akkor bocsi a szőrözőknek.
Az a pár kiszáradt bogár kell a kapcsoló dobozba anélkül nem az igazi.
Mert biztosan Gödöllőn járt szakközépbe, és kirúgták az érettségin, azért lett zöldséges. :-)
Én is megkérdeztem: két termelő a szamóca / eper kérdésre egymástól függetlenül azt mondta némi gondolkodás után, hogy szamóca, majd azt is hozzátették, de mindenki epernek, vagy földiepernek nevezi. Egy erdélyi csajszi árust is megkérdeztem, na az pont azt mondta amit én, meg ami asszem a wikicikkben is van. Szamócának inkább a vadon termő, de nagyon jó minőségű növényt szokták nevezni, amit árulnak, azaz a termelt, nemesített változat meg eper, vagy földieper.
A régi Hetrámat is lehet használni 1 illetve 3 fázisról. 1 fázis esetén 230 V feszültség jut a tekercsre, míg 3 fázis esetén (ami valójában csak 2) 400 V. Arra nem emlékszem, hogy a primer oldal egy kivezetés párral rendelkezik vagy kettővel. Az biztos, hogy "3 fázis" esetén szebben lehet vele dolgozni, mint 1 fázisról.
Mindig L(1-2-3) és N közt tölt, és KELL neki a nullavezető emiatt
Ez azért ilyen, mert így egyszerű megoldani, hogy a konnektoros mobil evse 6-8-10A-ről és akár 3x32A-ről is tölthessen gazdaságosan.
A zoe azért szar, mert a motor a trafó, egy fázis esetén a vasveszteség 25-35%, az inverter meg elpukkan mint az inverterek amiket 3x230V helyett 1x230V-ról hajtanak meg, a diódahíd és a kondik asszimetrikusan terhelődnek, és ha ez tartós, akkor olyan asszimetrikus öregedés lép fel, hogy a terhelt fázis 2-3 év alatt elpukkan.
Ne. Ebbe ne menjünk bele. Pláne ne a magyar főnökökbe, mert eddig az autóiparról volt szó, ott meg pont ritka az ilyen.
De egyébként ha egy 1-10 milliós sorozatról beszélünk, akkor az a 10 cent már nem éppen fillérbaszás. De - és ez a lényeg - nem ez lesz a nullszaldó és a profitabilis működés közötti határvonal. Nagyon-nagyon nem.
Pedig de. Tipikusan 3 teljesen ekvivalens és független teljesítmény végfok van az on-board chargerekben. Ellenkező esetben külön teljesítményelektronika kellene az 1 fázisú betáphoz.
Ezt elsődlegesen a berendezés forgalomba hozásához szükséges vizsgálatot végző és engedélyt kiadó szervezettől kell megkérdezni...
Szerintük nyilván rendben volt :)
Az elektromos autók működhetnek 1 fázisról (pl nissan Leaf) - ott mondjuk kiveszi a 32Ax230V-ot, ez rendben van. Igenám, de az autóban lévő töltő előbb egyenirányít 4 diódával, aztán, mivel a kapott kb 320 volt kevés az akkuhoz, plusz mert galvanikus leválasztás kell, egy kapcsolóüzemű táppal felviszi a feszültséget.
Nem lenne túl logikus, hogy a három fázisú rendszerek 3 darab graetz hidat használjanak hat darab teljesítménydióda helyett, meg 3 kapcsolóüzemű tápot.
Ebben az esetben tehát egy háromfázisú fogyasztónk van, ahol az egyes bemenetek között 400 volt a feszültség, szerintem egy háromfázisú rendszert nem lehet 3 darab, független egyfázisúként kezelni - ezért gondolom, hogy 400 voltos mágneskapcsolók kellenének.
(Egyébként a tekercs feszültsége 12 VDC.)
Mindaddig, amíg nem kell terhelés alatt megszakítania, semmi sem történik, nincs különbség 230 volton, vagy 400 volton áthaladó áram között.
"Ezek 250V / 35A névleges értékűek. Szerinted ez egy háromfázisú rendszerben rendben van. vagy nincs rendben? Mert szerintem 400 V névleges feszültségű kapcsoló kellene."
Ezt elsődlegesen a berendezés forgalomba hozásához szükséges vizsgálatot végző és engedélyt kiadó szervezettől kell megkérdezni... A fázist és a nullát kapcsoló relé még józan paraszti ésszel is rendben van (nincs két olyan pont, aminek az egymáshoz viszonyított feszültsége 250V-ot elérné vagy meghaladná) - a két fázist esetén viszont szerintem is vitatható a dolog.
Eredetileg meg csak leírtam egy esetet, hogy mennyire véletlenszerűen végez el egy munkát egy teljesen hivatalosan dolgozó villanyszerelő is.
Viszont a wallbox-szal kapcsolatban van egy teljesen konkrét műszaki kérdésem: ebben a Mode 3-as töltést biztosító eszközben (tehát ahol a wallboxnak kell felügyelnie a ki/be kapcsolást, adott esetben - biztonsági okokból - terhelés alatt kell megszakítania a töltést) a teljesítmény kapcsolását 2 darab, 2 póluspárú mágneskapcsoló végzi, az egyik 2 fázist, a másik pedig 1 fázist és a nullát kapcsolja. Ezek 250V / 35A névleges értékűek. Szerinted ez egy háromfázisú rendszerben rendben van. vagy nincs rendben? Mert szerintem 400 V névleges feszültségű kapcsoló kellene.
Tudom, mire vannak a biztonsági elemek, nem ez volt a kérdés. Itt az volt a kérdés, hogy vajon az A osztályú FI relé pontosan milyen gyakorlati esetben (konkrét példa) véd meg, amikor az AC osztályú nem. Tudja-e ezt valaki?
Mert ha jól értem, az egyenirányító előtti problémát érzékeli az AC FI relé is, a trafó utánit meg egyik sem, de azt nem is kell, mert ott már galvanikus leválasztás van.
Szerintem a biztonsági elemeket nem arra az esetre építjük be, amikor MINDEN rendben van, hanem éppen arra, amikor valami nincs rendben. Odaállsz a valamelyik kínai cég által készített töltőállomásra a valamelyik kínai cég által készített autóddal. Te tényleg biztos vagy abban, hogy az mindenben PONTOSAN az előírásoknak megfelelő? Akárcsak egy beázás miatt is?
Minden elektromos autóban kötelező pl a plusz/mínusz oldalon a leválasztó mágneskapcsoló. Beszéltem olyan technikussal, aki már látott ilyeneket besülni. (csak példa volt)
Ez a védelem egy üzemszerűen működő eszköznél nem fog működésbe lépni, amikor pedig meg kell szakítania az áramkört ott ezeknél az elektronikáknál sokféle lehet a hibaáram!
Igy van. Ugyanakkor azt sem mondom, hogy a cikk rossz, mert valóban az első generációs töltőknél nem volt benne az EMC modul, vagyis volt amelyikbe tettek és volt amibe meg nem.
Nekem ez a B-típusú Fi-relé picit megvezetés-szagú. Ha a nagyfrekvenciás zavar ki tud jönni a betáp felé, akkor ott igen-igen durva EMC-problémák lesznek (ráadásul a termék nem teljesíti a hatályos előírásokat sem). Ha meg nem tud kijönni - mert a helyes PFC szűrő be van építve, akkor a táp oldalán szép, 50Hz-es színuszhoz eléggé közeli jelforma lesz, ergó működik rá a sima Fi-relé érzékelője is.
Nagy vélhetőséggel ugyanebben a házban gyártottak 42 V-osat is. A 73-as katalógus kissé laza, de annyi kiderül belőle, hogy F10X néven gyártottak többfélét, az F101 és F102 az 220 V-os, az F103-as meg 42 V-os.
Elolvastam a leírást, de a gyarkorlatban mi az az eset, ami egy A osztályú FI relé megold de egy AC nem?
Ha egy kapcsolóüzemű tápnál (a lenti kép a https://megaohm.hu/aram-vedokapcsolo/fi-rele-tipusok oldalról van) az egyenirányítás és a transzformátor közötti résznél (tehát a lenti képen az egyenirányítás, DC szűrő, FET, vezérlés, oszcillátor részek) van a probléma és ott testelődik le valami miatt?
Mert ha jól értem, az egyenirányító előtti problémát érzékeli az AC FI relé is, a trafó utánit meg egyik sem, de azt nem is kell, mert ott már galvanikus leválasztás van.
Tud(nia kellene) önállóan is megoldást találni az ilyen szintű feladatokra. HA nem tud akkor ne nevezze magát szakinak, mert nem az a papírja ellenére sem.
Ehhez a feladat szinthez nem ír elő a kamara sem mérnököt.
No comment megjegyzéssel közreadnám az alábbi valós történetet:
Egy cégben fel kell szerelni kültérre egy 22 kW teljesítményű, TYPE2 csatlakozójú, AC-s elektromos autótöltő wallboxot.
Kijön a szerelő, hozza a vezetéket, szerelési anyagokat.
Én: Kérdezem, milyen biztosítót fog feltenni?
Sz: C25A kismegszakítót.
Én: A 22kW az ugye 32 amper. Nem gondolja, hogy kevés lesz?
Sz: Hát hogy biztonságos legyen.
(A wallbox a csatlakoztatáskor kommunikál az autóval, megmondja neki, mennyi a max, amivel tölthet. Innentől az autó, ha a töltőrendszere megengedi, 3x32 amperral fogja leterhelni a hálózatot).
Én: Jó, akkor nem egyeztünk meg, de akkor most kérem, tegye be azt, amit a könyv ír.
Elment, megvette, beépítette.
A kábelt egy köztes elosztódobozba kellett bekötnie. Azt mondja: vajon fogja bírni? (Erre persze nehéz válaszolni nem ismert a vezetékek hossza a főelosztóig, hurokellenállásmérést inkább hagyjuk is), azért a kábelkeresztmetszetből kiköveztethető... lenne.
ÉN: Milyen kábelt hozott?
Sz: 5x10 mm2-eset, mert 2 töltő lesz felszerelve. Reméli (?!) elég lesz.
Én: Hogy számolta ki?
Sz:.....
(Megnéztük táblázatban (én nem vagyok gyakorló szerelő, megnézem)). Az 5x10mm2 kábel, legalábbis melegedés szempontjából rendben van, 65 ampert találtam rá ajánlásként. Feszültségesést nem néztünk.
Én: Milyen FI-relé lesz benne?
Sz: Nem kérték, hogy legyen, biztosan (?!) van a főelosztóban.
Amúgy nincs. Akkor néztem utána, milyen kellene ... és számomra (bármennyire szégyellem) akkor derült ki, hogy bizony elektromos autóhoz B-típusú KELL, éppen az autóban lévő átalakítás miatt, ami egykorlatilag egy kapcsoló üzemű táp.
Megtaláltam a Mixvill megfizethető áramvédőjét, valójában 72000 forint volt, kevesebb, mint a netes linken.
Megvettem, odaadtam.
Ekkor kaptam meg a kegyelemdöfést:
Sz: A FI-relé előtt ő össze fogja kötni a nullát és a védővezetőt.
Én: ????
Sz: Mert azt úgy kell, akkor működik jól. Namármost, ez egy csarnok alelosztódobozában van. Ha ő ott összeköti a főelosztóból külön érkező N és PE vezetőket....
Végül nem kötötte össze, megnéztem a kötéseket, azok is rendben voltak.
Ha már újra felmerült az örökzöld téma, bemásolok egy linket. Szerintem nagyon logikusan magyarázza el, miért kell áramvédő kapcsoló, illetve azt is, hogy miért NEM a legegyszerűbbet kellene beszerelni egy háztartásba.
Egy olyan problémám lenne, hogy egy helyiségben idáig a világítás egy led panel és egy hagyományos fénycső volt. Most a fénycsövet lecseréltem egy ledes fénycsőre. A csere után a led panel vibrál, ha kiveszem a ledes fénycsövet abbahagyja a vibrálást.
Nekünk is hasonló esetünk volt, egyéb felújítás és átvezetékezés után. Azt is hivatalos villanyszerelő csinálta. A te esetedben értetlenül állok azelőtt, hogy a szerelő kiiktatta volna a relét. Nem tudom, hogy 10mA vagy 30mA relét rakott-e fel a szerelő.
Ki kell deríteni, hogy mi a helyzet. Lehet gyorsan meglesz, de lehet, elleszel vele egy ideig. Praktikusan én annyit tudok mondani, hogy ha nem lesz meg első lépésként a kérdéses szobában a gond, akkor második lépésként először cseréltesd ki a Fi relét egy másikra, nem egy akkora tétel. Ha egy második 30mA Fi relét is levágja, akkor kezdődhet az igazi nyomozás. Elsőnek a vizes helyiségek, esetleges új fúrással járó rögzítések a falban. De majd a többit akkor, ha ezek meglesznek.
Ezt is csak azért írtam meg, mert nekünk borzasztóan sok energia ráment erre, és a végén kiderült, hogy a 10mA Fi relé és az egyik háztartási gép hibájának a kombinációja okozta a problémát.
A lakásod FI reléjén a fázison és a nullán nem ugyanaz az áram folyik vagyis ami "bemegy" a lakásba a fázison, annak egy része nem "jön vissza" a nullán, hanem elfolyik a föld felé (ideális esetben nem a te testeden keresztül). Ezt az elvet kell szem előtt tartani. Ez lehet az is, hogy a fázis felől megy áram a föld felé (pl egy lámpa egyik fele a fázisba a másik fele a földre van bekötve, mert felcserélték a nullát és a földet). de az is, hogy a nulla felől megy áram a föld felé. A FI relé akkor is levág, ha a nullát és a földet összekötöd és valami bekapcsolt fogyasztó miatt a nullán "visszafele folyó" áram egy része a föld fele indul el. Ezt ki lehet sakkozni. Módszeresen kell haladni a lakásban. Ha szerencséd van, akkor a hiba nem időszakos és akkor csak végig kell menni minden fogyasztón, minden lehetőségen. Villanyszerelőt erre macerás találni viszont ha van egy kis hozzáértésed, te is meg tudod csinálni. Ha a hiba időszakos (mint pl itt párát, beázást írtak), akkor meg fogsz vele szenvedni de akkor is meg kell találnod.
Hibás a FI relé. Ezt cserével lehet tesztelni, de előtte jó lenne megtudni, hogy milyen eseményre reagál hibásan a FI relé. Tehát megint csak először meg kell keresned a lekapcsolás okát, utána el tudod dönteni, hogy jogosan kapcsol-e le a FI relé vagy sem.
Azért nyavajog, mert nem tudja, nem érti, mi az az FI relé és mitől védi meg. Mert tájékozatlan.
suli010:
Mindenképpen nézesd meg egy hozzáértő szerelővel, hogy mi lehet a hiba oka, hacsak nem akarod, hogy valaki meghaljon. Ez komoly dolog. De ezt már írták mások. A FI relé kiiktatását ne fogadd el, az kb azzal egyenértékű, mintha kocsidban a fék hiba esetén azt mondanák, hogy a kézifékkel is megáll az autó, nem? A szerelőd, aki kiiktatta a FI relét adott az elvégzett munkáról számlát, munkalapot, amire rá volt írva, hogy FI relé kikötése? Gondolom, nem vagy ha mégis, akkor miután meghal nálatok valaki, ő meg megy majd a börtönbe.
Persze megértettem. Holnap fogjuk megnézni, hogy valóban ez volt-e a hiba oka. Mondjuk 30 éve relé nélkül ment a lakás, akkor ilyen dolgokról hogy valami gond van honnan szerezhet tudomást az ember?
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Visszagondolva a lekapcsolásra, nagyfiam ment fela szobájába és felkapcsolta a lámpát. Ekkor kapcsolt le a relé. Vszínűleg a lámpánál van vmi rosszul bekötve. Holnap jön a szerelő és megnézi.
A hírekben említették hogy a hölgy nemrég vásárolta az ingatlant.
Ha az eladó nem a villanyszerelő volt kérdés mikor volt utoljára felülvizsgálat.
Ugyanis nem csak az üzembe helyezéskor szükséges hanem időszakonként, de felújítás után vagy eladás után is. Bérbe adás esetén bérlőváltáskor is. Nem kötelező, de az elhagyása,pláne baleset esetén, bizony a tulajdonost terheli a felelősség.
Eladáskor az eladó is lobogtathat ilyen papírt a vevő pedig az önmaga érdekében végeztetheti el.
Vagy nem nehéz... Van, hogy percek alatt kiderül, mert jó helyen kezdi vizslatni a hálózatot és a hiaab is nyilvánvaló.
Van, hogy hetekig sem, mert időszakos a hiba (beázó mosőgépmotortól a párásodó vezetékig) és nem mindig fedezhető fel.
Át kell nézni...
1. A földelő szonda létét+működőképességét. A mérőhelynél/mértfőelosztónál.
2. A TN-C >> TN-S rendszerre bontást.
3. A fémcsövek (víz/gáz/fűtés) EPH-zását, illetve az egyéb EPH köteles cuccokat is, ha szükséges nekik EPH.
4. Az összes áramkör védővezetőjét (zöldsárga) és nulláját (kék) át kell nézni a kötéseknél.
Ezzel alap hálózati rész át lesz vizsgálva. Ha ebben van a hiba, ki kell derülnie és kijavítható. Kivéve, ha valamilyen áramkör nem lett észrevéve mégsem...
HA NEM lett meg a hiba az alap hálózatban a fenti első körben. Akkor az rejtettebb sajnos. Lehet szigetelés hiba valahol a vezetéken vagy valamely eszközben. és/vagy Olyan is ami csak időszakosan jön elő valami okból... ami szívás, nehéz elcsípni olykor.
Tehát késő estig nem volt gond? Akkor próbálj visszaemlékezni, hogy amikor lekapcsolt az ÉV relé, akkor mi történt/mi változott a hálózatban? Mi lett rádugva/be, illetve felkapcsolva?
Az ilyen hibát megtalálni valóban munkás dolog, és viszi az időt rendesen, de ez benne van a pakliban - neki is. Lehet, hogy pár perc, és megvan, de az is lehet, hogy a legutolsóként vizsgált áramkörben/szakaszon lesz a hiba - sőt az is előfordulhat, hogy több helyen van hiba. Neked órabérben, neki fix díjban nem biztos, hogy megéri, de ettől függetlenül meg kell csinálni... :-/
Most így utólag belegondolva ÉDÁSZ, vagy az E-on szerelőit kellett volna kihívni, hiszen azok szombaton is adnak ügyeletet, de ez akkor nem jutott eszembe.
A gyerek miatt is minél előbb meg kellett szüntetni a veszélyt.
Köszönöm! Akkor a szerelőt " bíztassam" az ok keresésére? Igaz, hogy késő este jött vissza a problémakor, de akkor azt mondta, hogy nagyon nehéz megtalálni a kiváltó okot.
Akkor hogy pontosan értsd: Meg KELL keresni az elkötést, és ki kell javítani úgy. hogy az ÉV relé üzemszerű működés során ne oldjon le. A "jobbik eset", ha valahol a nulla meg a védőföld fel van cserélve/össze van kötve... De az sem egészséges...
Hagyhatod a fenébe, legalább akkor nem lekapcsol, hanem esetleg úgy lever, hogy zsákban visznek el. Esetleg "hogy valahol valami nincs teljesen rendben" opcióvá változik és odahaza füstszagot érzel, akkor az még menthető szokott lenni. Kérdés mennyire szoktál házon kívül lenni és szomszéd tudja-e merre van villanyóra, akad-e kéznél 50 kilós tűzoltókészüléke, meg ilyesmik.
Mielőtt a "felkészült" önjelölt villanyszerelőt szidná valaki.
Lehet, hogy már írtam, de azért megismétlem.
Talán 10-15 éve szombaton délután keresett egy nő telefonon, hogy a lakásában minden ráz, nem nézném-e meg. Én nem maszekolok, nem is ismertem a nőt, egy közös ismerősünk küldte, nem akartam elmenni. Mondta, hogy a 2 éves gyerekét is megrázta a villany, amikor valamit megérintett.
Elmentem, egy 9 emeletes házban lakott. Néztem a dugaljakat, a védőérintkezőn volt mindenhol a fázis.
Néztem a kiselosztót. PEN és fázis jött bele. A PEN-en jött be fázis és az volt szétválasztva PE-re és N-re.
Kérdeztem, hogy ki nyúlt hozzá? Kiderült, hogy a héten villanyórát (hülyéknek is: fogyasztásmérőt) cseréltek és a szakemberek gondolom, vagy remélem véletlenül felcserélték a két vezetéket.
Fázis és amperbővítést csináltunk. Fi relé is lett beszerelve. Minden rendben működött, este aztán a Fi relé lakapcsolt, nem lehetett visszakapcsolni. Kijött a szerelő, és kiiktatta a relét. Azt mondta, hogy ilyen régebbi (kb. 30 éves a ház )szereléseknél előfordul ilyen, hogy valahol valami nincs teljesen rendben. Szerintetek nyomozzak a hiba után, vagy hagyjuk Fi relé nélkül?
El vagyok keseredve, de örülök is egyben, mert nem Horger, vagy Tróger Tóni néven keresték meg a moderátort, mint múltkor.
Ma olvastam az újságban:
"Egy 40 év körüli nőt találtak holtan a szomszédok még februárban a Diósjenőn, saját háznak fürdőszobájában. Az egyedül élő nő több napja halott lehetett, a szomszédok az ablakon másztak be - közölte a Tények.
A rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki egy férfit, aki aki rosszul kötötte be az elektromos vezetékeket. A házban szinte minden rázott, a vízvezetékek, az elektromos készülékek is."
csak azert vagyok bizonytalan, mert azon a vateras linken nem irja az elado a 24v-olt, ezert erdekelne, hogy hasznalhatom-e a mostani halozaton? vagy hiaba nez ki kivulrol ugyanigy, attol fuggoen lehet hogy az enyem 24v ove meg 42v?
@129800: igen arrol a konnektorrol ha bekapcsolom fembe [jo furoszarral] eleg jo furatokat lehet furni, masra nem nagyon probaltam
@ 129802: az oke, de mi tortenik ha bedugom? leeg?tonkremegy?
szerzek egy multimetert es megnezem a feszultseget, addig el tudnatok mondani, hogy regebben miert hasznaltak pl 24v-olt? marmint az volt akkor a standard es kesz? van mas ok? manapsag meg mindenhol 42v van es nem kell transzformator? melyik a jobb? vagy most 42v az elfogadott?
ill. errol, hogy evig se talaltam semmit a google-ba ez magyar gyartmany?
nem pont villanyszereles, de hatha tudtok nekem segiteni(amit elore is koszonom)
meg orokoltem apam regi furojat. evig, adattablaja kopott, amire emlekszem gyerekkorombol, hogy az oreg mindig a sufniba hasznalta es 1 bizonyos konnektorba volt bedugva aminek a dugvillaja nem megy bele a manapsag hasznalatos dugaljokba mert a 2 villa kozelebb van egymashoz mint a mostani sztenderd (gondolom en). a kerdesem, hogy ha kicserelem a kabelet akkor hasznalhatom a mostani dugaljokhoz? a furorol, hol/hogy tudhatnek meg tobbet? milyen regi dugaljnak hivhatjak ezt a 'szukebb', dugvillat?
egesz jol mukodik, szoval otthonra 1-2 furathoz femhez meg jo lesz, szvsz.
Valóban olajfának nevezik, a családi terminológiában is úgy szerepelt, nem is emlegettük máshogyan. Pedig mindenki tudta, hogy az bizony keskenylevelű ezüstfa. Legfőképpen anyám, akinek a nagyapja uradalmi kertész volt, és egy arborétumot is gondozott.
Tegnap az M7-esen autózva kérdeztem valamit a olajfáról, mire felvilágosítottak, hogy az nem olajfa, hanem keskenylevelű ezüstfa, bár "A DunaTisza közén egyes helyeken olajfának is nevezik", írja a Wiki is. Á, mondom, az Index villanyszerelő topikjában is pont ugyanez megy eper meg szeder ügyben, csak jó magyaros módon a harmadik hozzászólásváltásnál elmegy anyázásba a stílus, mint minden vitában Magyarországon. Az is jellegzetes magyaros dolog, hogy "olyan nem megengedett, hogy valakinek más véleménye legyen, mint nekem". Így adódik, hogy ha egy MSZP-s hangulatú szerző összeadási hibát vét a cikkében, és én kiigazítom, akkor rögtön fidesznyik leszek, és viszont. Pedig erről nagyon le kéne szokni, mert ha történelem vihara fegyverhez, meg a kontroll kis lazulásához juttatja, akkor lesz a neten csak ellenvéleményt nem tűrésből (felénk ezt szederfának hívják/márpedig az nem szeder) a tarkónlövő.
Ez még olcsó :-D A mindenféle strapabíró, mindenbe is in integrált kioskos izékhez vagyok szokva, ami jelenlét érzékelővel összeköti a termet és mutatják ha vannak bent, meg az aktuális cég logóját vetítik. Volt egyszerűbb iPados szoftver is, de ha most megvonják a fröccsöm akkor sem jut eszembe a neve, pedig asztalba és falba építhető kerettel együtt nyomtuk, évekig bírta a 24 órázást. Megmittomén, most nem szertném megfejteni, de biztos rosszul kereste. És úgysem fizeti ki senki sem.
gondolkodom egy falra szerelhető naptáras, digitális óra megvételében.
Tudtok esetleg olyan típust, ahol mondjuk a napokra valamilyen módon commenteket lehet valahogy írni?
Az alapprobléma az, hogy hagyományos A4-s papír alapú fali naptárunk van, rendszeresen összefirkálva, ha esetleg lenne egy hasonló digitális alapú órával, akkor annak jobban örülnék.
Szerkeszthető naptárt nem nagyon láttam még, mármint olyat, amit kiakasztok, hagyományos kinézete van, és esetleg wifiről vagy direktben szerkeszthető a naptár része.
Én is ezt írtam , hogy a melegedés lehet a hiba okozója . Amiket szereltem elosztószekrényeket attól függöen , hogy milyen alkatrészeket tartalmazott ( hötermelö , valamint mennyiség ) és valamint , hogy a szekrény milyen környezetben lesz elhelyezve , az szerint kapott plusz hütést is , amit egy kis klíma az ajtóra szerelve , vagy elején még a szekrény tetejére volt szerelve .
Mindenesetre ha rájössz írd meg majd, nagyon kíváncsi vagyok.
Sok helyen használunk ganz mágneskapcsolókat, sokszor kritikus funkcióban (hálózat átkapcsolás, stb) és sosem találkoztam ilyennel. Inkább kontaktos szokott lenni.
Számomra érdekes amit tapasztaltál,kíváncsi vagyok az okára de rengeteg info hiányzik a távolba látáshoz. Vajon a korábbi kiszerelt mágneskapcsolók elveszítették már eme furcsa tulajdonságukat?
Látom sokakat felszippantott a téma,pedig csak a kérdezőnél érdeklődtem hogy az ő a szakterületén mindegy mit minek neveznek?
Szóval (a kérdezőtől függetlenül) például ha valaki nekem a Bergmann csövet emlegeti (pedig nem is látott olyat,de olyant sem aki használt volna) és hagyom a hitében miszerint akár Pistának is hívhatja,magamban úgyis tudom hogy a műanyag védőcsőről van szó, azzal az a baj hogy mivel nem lett kijavítva terjeszti hogy annak az a neve, mert ő már csak tudja és sosem fog kikopni a köztudatból. (van ez így sok mindennel) Viszont ha elmondom neki hogy annak már más a neve ugyan ne legyek már kioktató.
Mintha a vallásába gázoltam volna. Számomra ez az érthetetlen.
A számomra érthetetlen az, hogy a kérdező aboszolút az értelmesebbek, felkészültebbek közül való.
Ritkán kérdez, de valamiért mindig valami óriási elkanyarodott vita és kötözködés lesz belőle, nem csodálkoznék ha nem sok kedvvel térne vissza máskor.
A közeg nagyon fontos, de ahhoz, hogy mindenki értse mire gondol a kérdező, egy bizonyos szint felett már ragaszkodni kell a szakmai, pontos kifejezésekhez.
Persze ha éppen nem kötözködünk, akkor mindenki érti, hogy aki eperről beszél, az valójában a szamócára gondol és a relé - mágneskapcsoló is hasonló, valamint a szövegkörnyezetből is kiderül.
Bár nem nekem szólt, de szerintem az a lényeg, hogy tudjuk, milyen közegben beszélünk. Mert a piacon ritkán mondjuk szamócának, még ritkábban fragariának vagy hasonlónak, ott jó az eper elnevezés is, sőt az a legjobb talán de az agráregyetemen nem.
Mint ahogy van FI relé, áram-védőkapcsoló, érintésvédelmi relé meg életvédelmi relé elnevezés is. Ha a szomszéd azt mondja, hogy FI relé az ok, de egy villanyszerelő inkább ne így nevezze szerintem, bár nem vagyok szakmabeli.
Csak mondom, hogy Gödöllőn már a nagyelőadóból kivágnak ha eprezed a szamócát és az eperfa rendjébe tartozó fára azt mondod, hogy szeder, ami egyébként rózsaféle és kúszónövény.
De nekem a parasztképzőben(mezőg. szakközép) is leszerelték volna a fejem, ha földieprezek bármit is, mert az nem létezik :-)
Tehát ha Misi bácsi égőzi az izzót avagy villanykörtét, akkor azt is fogadjuk el és senki nem fogja piszkálni, mint az mcu kábel helyett a madzag kifejezésért?
Istenem, ezt a vitát! :-) Ha a paraszt epernek hívja, akkor az eper. Az akác a parlagfűvel együtt meg ősi magyar növény :-D
Errefelé a Kiskunságban bizony földieper a földieper, szamócaként nem nagyon emlegeti a kutya sem. Viszont szombaton majd megkérdezem a Misi bácsit a piacon, hogy mi az a piros izé, amit a spárga mellett árul. Nem nagyon lehetne belvárosinak nevezni az időst, régebben a téesz gépállomásán dolgozott, most meg a Balotaszállás és Öttömös közötti tanyáján parasztizál.
Bevitted a poént az észosztó cosomega vakegérnek... A SAJÁT faszkalapságát idézve :-)
Like!
----
Nos,
Az eper az eperfán terem.
Az eperfa termése valamelyest hasonlít a szederbokor termésére kinézetre, de nagyon más alakú a termés! Ezért aztán egyesek szederfának is mondják, de elvannak tévedve kicsit.
Eperfa termése
A szeder indás, fásodó szárú növény. Van vadon élő is, erdei ösvények mentén, legelőkön. Van nemesített termesztett is, ebből van tüskétlen fajta is.
Vadszeder Termeszett szeder A szamóca nem fásodó szárú talajmenti bokros növény. A nemesített termesztett változatát nevezik a városi okostájások földiepernek is.
vadszamóca vagy erdeiszamóca Termesztett szamóca. A kép mutatja miért földi... eredetileg. De, hogy mitól eper?! Hisz NEM hasonlít az eperfa terméséhez kb. kicsit sem.
Errefelé, az Alföld déli részén mindenki földiepernek, vagy epernek nevezi a földiepret. A szamóca nem járja, én asszem Erdélyben hallottam először használni amikor egy napsütötte hegyoldalban erdei szamócát szedtünk. Ami ugyan eper, de méretében, ízében és illatában ég és föld a különbség. A kifejezést ismertem persze.
Az eperfa termése is eper lenne ha emlegetnék, de errefelé nem jellemző, így nem foglalkozik vele a kutya sem. Nem is tudom mikor láttam utoljára, régebben azért még imitt-amott csak találkozni lehetett vele. A termése még esetleg faeper, ha meg kellene különböztetni. Azt, hogy mi a különbség a szeder és a szederinda, meg az eperfa között, azt mindenki pontosan tudja, akinek sikerült már csatangolás közben belegabalyodni. A termését valószínűleg itt is mindenki szedernek mondaná, és nem keverné a faeperrel.
Viszont errefelé a szeder sem nagyon jellemző, azzal inkább északabbra találkozni. De van helyette királydinnye, és ha belegyalogol az ember, annak legalább olyan nagy, vagy inkább még nagyobb az élvezeti értéke mint a szederindának.
"érdemes tisztázni, hogy ki milyen nyelvet beszél és mondjuk villanyszerelésnél sem mindegy. A köznyelvet vagy a hivatalos megnevezést"
Ez a lényeg.
Mint egyszer írtam, kiskoromban volt egy haverom ELMŰ-s fogyasztói irodán, aki mindig kiigazította a betérő vén csoroszlyákat, akik mondták, hogy villanyórát akarnak cseréltetni. Visszakérdezett: Miért kellene kicserélni a Ferraris-rendszerű indukciós fogyasztásmérőt? Számomra sosem merült fel a kétely, hogy a mamóka esetleg a Keleti pályaudvaron a peron felett lógó, másodpercenként egyet ugró, villamos impulzusokkal működő időmérő szerkezetet szeretné-e kicseréltetni. Amíg mindketten tudják, miről beszélnek, addig ez tökéletes a kommunikáció szempontjából.
Másfelől meg, ha Babitsnak jó volt a fán termő kluttyonfuttyra a szeder szó, hát legyen másnak is jó.
Tehát hogy világos legyen: nem azon akarok vitatkozni, hogy melyik gyümölcsnek mi a neve. Mert ezt tudom pontosan. Azt is, hogy mi a hivatalos neve és azt is, hogy mit használ a köznép és azt is, hogy ez tájegységenként változhat. Ezen nincs értelme vitatkozni.
Itt ha jól értem arról volt szó, hogy mikor kell és érdemes a hivatalos vagy köznép által használt elnevezéseket használni akár villanyszerelésben, vízvezetékszerelésben is és hogy jó, ha tisztázzuk, hogy most épp melyik nyelvet beszélünk, nehogy félreértés legyen. Ha ez a tisztázás egyértelműen megvan, akár hallgatólagosan is, akkor szerintem minden rendben. Ennyi a sztori csak szerintem.
Teljesen mindegy, hogy hívják németül. Én a hivatalos magyar botanikai nevekről beszélek, te meg a köznép által használt nevekről. Bocs, van a családban kertészmérnök, szóval képben vagyok, de nyugi, a zöldségesnél én is epret kérek, soha nem mondom, hogy szamócát. :-)
Ha jól értem a lenti diskurzust, pont arról volt szó, hogy érdemes tisztázni, hogy ki milyen nyelvet beszél és mondjuk villanyszerelésnél sem mindegy. A köznyelvet vagy a hivatalos megnevezést. Ez a szamócás dolog jó példa erre.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder: "Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Csak Európában több mint 2000 fajta található. Minden Rubus-fajta gyümölcse ember és állat kedvelt tápláléka. Sokan összetévesztik a fekete eperfával."
De ha gondolod, üss fel egy hivatalos botanikai könyvet és nézz utána ezeknek.
Most beszélgettek a rádióban az epertermés és ár idei alakulásáról. A riporter következetesen eperről, míg válaszoló szamócáról beszél.
Felénk mindenki így hívja. Egy pici gyereknek azt mondaná az anyja, hogy hoztam neked szamócát, nem tudná miről van szó. Ennyire eltérő a különböző tájegységenként az elnevezés.
A laktanyás topikban jött elő évekkel ezelőtt, ez a mókus. Ott az innen-onnan bevonult katonák többiek által nem ismert szavait szedték sorra. Addig nem ismertem.
Az eper az a fán terem (ennek a fekete változatát sok helyen, főleg a dunántúlon szedernek neveznek).
A szamóca a földön terem (ez, amit kb mindenki epernek nevez)
A szeder pedig olyasmi növény, mint a málna
Ettől függetlenül természetesen mindenki úgy hívja ezeket, ahogy akarja, szokta de érdemes észben tartani, hogy mi a hivatalos neve a dolgoknak, akár a villanyszerelésben is és nem a népi nevét mondani a boltban, mert esetleg félreértenek vagy tovább tart a vétel :-)
Nem falun nőttem fel, de voltak falusi munkatársaim és soha nem volt értelmezési gondjaink. A katonaságnál viszont volt. Ott az alföldiek használták azokat az elnevezéseket, amit írtatok. Mindig Arannyal jöttek az indoklásnál.
Szoktunk azzal szórakozni, melyik szót nem ismeri a másik. Sajnos elfelejtettem, hogy a győriek minek hívták a nápolyit?
Amit te szedernek mondasz, az eper. Otthon volt két fénk is fekete, (hatalmas), és fehér , régen az útszéleken is volt, és szedtük az ágait, selyemhernyó tenyésztésre. A szeder szúrós indájú kúszó növény, erdőben a fák alatt, mezőn, kaszálón terem. Gyerek koromban sokat ettem kissé fanyar savanykás a gyümölcse, ha beleakadtál az indájába, igen csak vérzett a bokádnál. Amit epernek mondasz, az a földieper, vagy szamóca, az is van erdei szamóca, és a földieper. Úgy látom hogy nem falun nőttél fel.
Miért kellene kényelmetlenül éreznem magam, ha valaminek tudom pontosan a nevét. Azért van ott a boltos, hogy segítsen.
Ma voltam Schell szelep kifolyójánál, ahol a WC-be menő csatlakozik tömítést venni. Nem ismerem a méreteket, nem tudom ránézésre megmondani, hány colos. A boltban előadtam hová kell. Azt mondták, hogy ott nincs tömítés. Kértem hozzon oda egy Schell-szelepet. Hozott, és mutatta, hogy nincs ott tömítés, ahol befolyik a víz. Kivettem a kezéből és a kifolyónál levettem az anyát, ahol ott volt a tömítés. Mondtam, hogy ilyent kérek.
Nekem kellene szégyellnem magam? Ez a Gravitációban történt.
Különben, általában mindig hagyom az eladót kibontakozni.
Én roppant kellemetlenül érzem magam ha más szakmába ütöm az orromat és egy szerszám vagy anyag nevét nem vagy rosszul tudom. Amikor kihozzák a kért dolgot és jelzem hogy nem erre gondoltam bocsánatot szoktam kérni a felesleges fáradozásért.
Talán még szégyenlem is magam néha de hogy kikérjem magamnak hogy miért nem tudják mire gondolok....
Ha a kérdező a boltban relét kér amivel motort tud kapcsolni azért lesz somolygás az eladó részéről.
Mifelénk valamiért a szeder bokorszerű növényen terem hasonlóan mint a málna. Sőt inkább a málnára emlékeztet de nagyobb és sötétkék színű. Az eper fán terem (eperfa) koránt sem tudok hasonlóságot felfedezni a szamócához.Akkor sem ha földi epernek nevezik már ha az a szamóca.
Az igazi szamóca tudtommal az erdőben terem amiből talán kinemesítették a kertben nevelt bogyós gyümölcsöt.
Jelen esetben azért kell megkülönböztetni mert a relé a vezérlőköri áramkörben üzemel,a mágneskapcsoló pedig a teljesítmény áramkörben.
Van relé amely nagyobb névleges áramot kapcsol mint egy kisebb mágneskapcsoló de az alkalmazásbeli különbség az érintkezők távolsága nyitott állapotban amelyet a szabvány előír a teljesítmény áramkörben.
Szóval nem mindegy. De miért nehéz nevén nevezni a dolgokat mikor ismered mindkét szót. Ez a szakma nem működik a lezserül használt "szleng" behajigált szavakkal.Félreértésre ad okot.
4. kábel méret: olvasgatok a témában, nem értek hozzá. Amit eddig olvastam és összeraktam: mivel csak az indukciós főzőlap használ 2 fázist (400V) a többi fogyasztó 1 fázisú (sütő is) ezért jobban közelít ha ezzel számolok nem?
Viszont amit írtál 5x16 réz vagy 5x25 alu elég 25A-ig, ha 1,5% feszültség esést engedek, szóval a 20A-hoz pedig bőven.
Az eper nekem szamóca mert nem láttam még igazi szamócát, és az eper nekem a fán terem.
Stb...
Minden szakmához úgy illik hozzá állni hogy a kérdező valamelyest fel legyen készülve ha kérdez. Ha a szakmabeli kijavít illik alkalmazkodni. Különben olybá tűnhet hogy a szakmát lenézi a kérdező.
Nem vagyok villanyszerelő,csak annyira amennyire muszály a mai világban,hogy ha probléma van ne kelljen napokat várni a szerelőre. Hanem megoldom így-vagy úgy és majd ha ideér a szerelő akkor az megcsinálja. Ha nem tenném így akkor kb 2 év és mehetnék a hajléktalan szállóra. Mivel kertészetem van és itt nincs pardon,azonnal kell javítani-pótolni a hibát.
Az,hogy nem pontosan szaknyelven írom le a dolgokat az semmit nem jelent.
Ok, tehát nem kell még egy kábel. Ez most csak a jövőben gondolkodás, egyelőre napelemre nem lesz pénzem egy ideig. De mivel most van a felújítás rakatni akarok egy gégecsövet a tető és a leendő inverter helye között is.
1. Ok, meggyőztél! Szerinted elég olyan aminek a legnagyobb főzőzónája 2kW?
2. Örülnék neki ha nem kellene föld kábel és maradhatna még a jelenlegi levegős megoldás, de ezt sajnos nem a szerelő állítja, hanem elkezdtem a levelezést az EON-al és ők írták (3x20A bővítést kértem):
"A jelenlegi 30 m felett lévő csatlakozó vezetéken nem lehet biztosítani a mostani szabványoknak megfelelő szabványos feszültség szintet, mivel amennyiben a 3 fázisú csatlakozó 30 méternél hosszabb (földre vetített nyomvonalhossz), akkor a szabványos fogyasztásmérő helyet telekhatártól 1 méterre szükséges kialakítani fogyasztó által létesített segédoszlopon, a mért vezeték onnan tovább vezethető az ellátás helyéig, ami a fogyasztó feladata és költsége."
1. Ne vegyél mást csak INDUKCIÓS főzőlapot ! Istenkirályság a használata a lassan melegedő-kihülő, tűzforró, rosszabb hatásfokú kerámai szarhoz képest.
A max árama csúcsra járatva 10-12 Amper, de csak rövid ideig megy maxon tipikusan. Utána kisebb áram is elég a főzéshez és OKOSAN gazdálkodik is az Amperekkel.
2. A már MEGLÉVŐ mérőhelyet NEM kötelező kirakni a kerítéshez. Ezt a lehúzos regisztrált szerelők állítják csak. Jó eséllyel megoldható a BŐVÍTÉS a régi helyen is.
családi ház felújításában vagyok benne. Jelenleg levegőben jön a kábel a szomszédon keresztül, 3x10A + vezérelt. Ezt kellene bővítenem 3x16A-ra vagy 3x20A-ra. A vezéreltre nincs szükségem, mert a melegvizet a kondenzációs kazán fogja előállítani.
Aki csinálja az utóbbit javasolja. A fő fogyasztó a villanytűzhely lesz (indukciós sütőlap + elektromos sütő), de itt kompromisszumképes vagyok, mert látom, hogy az indukcós lapnapnak elég nagy a teljesítménye egy villannytűzhelynek kerámialappal kisebb.
Egyébként a fogyasztók a szokásosak: villanytűzhely (vagy indukciós + sütő kombó), mosógép, mosogatógép, porszívó, 3xszivattyú (padlófűtés), 2 törölközőszárító patron + lesz a 120literes melegvizes HMV tartályban is egy fűtőszál, arra az esetre, ha nincs gáz. Talán a 3x16 is elég ezeknek.
A fő probléma, hogy a bővítést az EON úgy engedi, ha a jelenlegi levegő kábel helyett (a ház falán az óra) a kerítéshez rakja le az új órát, onnan a ház 60m. Aki szereli az áramot azt mondta, hogy 5x25-ös réz kábel kell. A helyzetet árnyalja, hogy van már a földben 3db műanyag cső amibe be lehetne húzni, de azok átmérője kb. 5cm a 5x25 biztos nem fér bele. Kérdés:
1. 5x25 az overkill, vagy kell ekkora? Árban ki tudnék békülni egy 5x16-os alumíniummal, ráadásul az talán belefér a meglévő csövek egyikébe.
2. Ha 5x25-ös kell (de mondjuk elég az alumínium), lehet olyat csinálni, hogy szétválasztjuk és 2 és 3 szál külön földbe helyezett csőben megy? (elkerülném az újra felásást)
A jövőben jó lenne majd napelem is, annyit tudok róla, hogy ott az invertertől el kell menni az óráig, tehát kell még egy kábel, ott milyen kábellel kellene számolnom ezen a 60m-en?
Csak a pontosság kedvéért amit linkeltél az mágneskapcsoló nem relé.
Nem szőrszál hasogatás hanem a félreértések, felesleges kérdések elkerülése végett pontosan kellene az alkatrészeket megnevezni.
"...szintén egy -illetve már kettő relé kapcsol a biztonság kedvéért."
Tehát két mágneskapcsoló... Ha a felmágneseződés lesz az oka ez félmegoldás. Amikor nem ejt el rá kellene mérni a tekercs végre nehogy árnyékra vetődjünk.
Te is írtad , hogy egy dobozban vannak a vezérlés alkatrészei . Ezért írtam , hogy szerintem a meleg hatására alakul ki a probléma , amit deformáció , elhasználódás , kopás eredményez .
Ne kombináljátok túl,ami most szívat az egy sima 4kW-os szivattyút kapcsol.
A dobozban egy hőkioldó a hozzá tartozó 230 v-os váltóáramú relé és egy 24 v-os picike relé szintén váltóáramú van,természetesen egy piros-zöld gomb és egy 3 állású kapcsoló automata-nulla-kézi kapcsolás módban. A 24v-os relé kapja a vezérlőtől a jelet és kapcsolja a szivattyú reléjét automata üzemmódban. De mindegy,hogy mi kapcsolja ki-be a szivattyút akkor is produkálja a jelenséget.És pont itt a probléma,az öntözés vezérlő programja véget ér. Kikapcsolja a szivattyút és az utolsó víz mágnesszelepet. Viszont a mágnes szelep kb 5 sec alatt elzár,ha a szivattyú megy tovább akkor jönnek a bajok.
Most nem érek rá vele foglalkozni,kicseréltem a tartalék kapcsoló dobozra.Majd egyszer felboncoljuk a relét,meg fogom írni a történet végét.
Jó régen volt mikor a "csörlő" reléje szívatott.
A drótköteles "csörlő" pedig egy egyedi konténer billentő
(saját tervezés rettentő egyszerű működésű és mégis trükkös tudású amit éveken keresztül próbáltak a szakik legyártani-kifejleszteni de befürödtek vele. Egy bordatöréses éjszakai forgolódás-gondolkozás közben ugrott be a megoldás. Viszont nem felel meg a törvényileg előírt követelményeknek a szerkezete.Illetve lehetne papírozni de engem nem érdekel.)
,amit szintén egy -illetve már kettő relé kapcsol a biztonság kedvéért.
Én úgy értettem , hogy megszokott váltóáramú = sima 230 V tekercs .
A WD-40 berozsdásodott kötések fellazítására szolgál , valamint durván 3 hónapig megvédi a vaslemezek felületét a rozsdásodástól a szabadban . Valóban képes rászáradt zsíros felületek , oxidált felületek tisztítására is . Viszont amire kitalálták annak idején , az az ürhajók indításánál a felület jegesedés meggátolása volt . Használat után addíg nem szabad a berendezést áram alá helyezni , amíg a WD-40-ben a petróleum el nem párolog , mert másképpen akár zárt részben robbanásveszélyes is lehet !
A topiktárs nem írta a berendezést , de gondolom otthoni barkácsmódon összerakott dolog lehet , ahol a mágneskapcsoló egy zárt dobozkában lapul és esetleg még kint a napon is lehet , a hiba okozója a túlhevülés . Így nem lenne csoda a gyors meghibásodás .
Én ugyan nem vagyok villanyász, de a múltkorjában elég sokat agyaltam lakásfelújítás kapcsán hasonló dolgokon, és szépen végigrágtam magamban a különböző variációkat. Anélkül, hogy a nálad lévő helyszín meg a körülmények ismertek lennének, egy-két dolog eszembe jutott, amiken esetleg te is tűnődhetsz:
Jó dolog az MBCU, én mondjuk azt használtam mindenhol, de itt a helyszűke miatt nem zárnám ki az MMFal vezetéket sem, ami ugyanazt tudja, mint az MBCU, csak lapjával. És szép fehér, aminek mondjuk nem sok jelentősége van ebben a esetben. Persze nem a régi alumíniumról beszélek, hanem a mostanában is gyártott rézről: MMCU 3x1,5mm2 Lapos vezeték fehér YMSTEG - MMfal - Gazdafi E (villamossag.com) Van egyébként 2,5mm2-is. Nekem valami U Prysmian gyártmányt sikerült vennem, ránézésre detto ugyanez. A szélessége 15 mm, a vastagsága 4 mm. Ha szűk helyen akarod megoldani a vezetékezést, nem tartanám ördögtől valónak, az utolsó kötődoboztól, vagy a kapcsolótól ilyet húzni. Az irányváltásokat meg kell gondolni, mert komplikáltabb kanyarodni vele, mint a kerek kábellel. Viszont ennek nem kell 10 mm mély nút, csak 4, vagy 5 mm. Igaz szélesebb kicsivel, de így asszem kevésbé gyöngíted a deszkát.
Viszont arra azért gondolj, hogy ha mennyezetet alkotó deszkákba marod felülről az árkot, akkor meg kell oldanod a síkba glettelését nehogy huplis legyen a járólap, amit majd ráraksz. Nem tudom, hogy a tervezett járófelületnél mi az előírás, de szerintem egy 10, vagy 15 mm széles mélyedést mindenképpen ki kell töltened. Amúgy én nem aggódnék a vezetéken magán, akár MMFAL, akár MBCU, mert kb. ilyesmire tervezték. Ha megfelelően helyezed el a deszkába, akkor súly sem esik rájuk, mert a felülről jövő nyomás eloszlik a járólapon vagy parkettán, az meg a deszkára fekszik fel.
Ugyanakkor nem tudom gondolkodtál-e már azon, hogyan hozod le a vezetéket a függesztékhez, meg egyáltalán a szabadon álló gerendákra milyen függesztéket szerelsz, hogy mutasson is valahogy? Én mondjuk erősen vakaróznék attól, hogy egy kb. 10 mm-es likat fúrjak függőlegesen a gerendába, de ha mellette hozod le, akkor az meg látszik, akármelyik kábelt is használod. Meg aztán valahogy kulturáltan bele is kellene találnia a függesztékbe.
Viszont közismert, hogy amit nem tudsz elrejteni, azt emeld ki. Ha ilyen cipőben járnék, és menne a lámpa meg a helyiség stílusához, akkor erősen tűnődnék egy látható szövetvezetéken. Itt azért találni elég szemrevaló változatokat, két és három eres változatban is: Antikizzo.hu Webáruház-Textillel illetve szövettel vagy fémszövettel bevont, esztétikus kábelek falon kívüli elektromos bekötésekhez Az ilyen textilkábelt szerintem szépen lehet mondjuk úgy 30-50 centinként rögzíteni az egyik gerenda oldalán ilyesféle porcelán izékkel: Antikizzo.hu Webáruház-Porcelán kapcsolók és porcelán konnektorok . Én, ha magamnak csinálnám, úgy kb. 50 centinként tenném a rögzítőket, és nem is húznám feszesre a kábelt, hanem szép enyhe ívekben menne, úgy kb. 2-3 cm süllyedéssel, persze csak annyira, hogy ne lógjon a gerenda alá. A falnál a kiállást megoldanám valamelyik nem túl hivalkodó, lapos mennyezeti rózsával: Antikizzo.hu Webáruház-Mennyezeti rózsák, rozetták . Szeretem ezt a boltot amúgy, két szoba és a közlekedő világítását a tőlük rendelt alkatrészekből legóztam össze.
A legózásról jut eszembe: ugyan mindenkinek más tetszik, de miért is kell függeszték lámpa? Miért nem falikar? Én nagyon nem kedvelem a plafon közepén lévő fényforrásokat, alattuk túl sok a fény, a falaknál már kevés, és jó eséllyel magadnak vetsz árnyékot, ha nem éppen a szoba közepe felé fordulsz. Viszont ha arra fordulsz, akkor fényesebb újságlap, vagy könyvlap hajlamos becsillanni. Ezért magamnak nem is tettem ilyet, hanem csak falikarokat. A nagyobbik szobába hármat-hármat szemben, ezekbe 500 lumen körüli kisgombóc dekorégők mennek, led persze. Plusz egy falikar olvasólámpának az ágy fejéhez, illetve helyi megvilágítás oda ahova kell, ez jellemzően íróasztali lámpa, esetleg később egy állólámpa, bár ennek elég kicsi az esélye. A kisebbik szoba detto, csak ott két falikar van egymással szemben, erősebb 800-900 lumenes égőkkel. Kicsit izgultam, amikor először felkapcsoltam, de nekem elég jól bevált, egyenletes a fényelosztás, világos, de nem kápráztat, és a több irány miatt elég homogén is.
Mit jelent az hogy sima? Egyenáram? A linkelt kép csak illusztráció volt.
Véleményem szerint ha ez egy emelőgép (gyári) akkor életveszélyes, a gyártó akár perelhető.
Ha sufni gyártmány lehet a villanymotor termel vissza energiát a vezérlésbe vagy bármi lehet.
A környezet sem elhanyagolható a már említett WD-40-es eset éppen egy fűrészgép mágneskapcsoló kontaktját volt hivatott javítani a tulaj által mert az szerinte javítja a kontaktot. Sajna az érintkező közé szorult forgácsot nem távolította el a spray. Ja igen a tömszelencét a kábel tartotta és nem fordítva.
Én nem hiszem hogy az általam bekötött mágneskapcsolók valamelyike is produkált volna ilyet,(vasmag felmágneseződés) kivéve ha ez volt a cél, mármint hogy később ejtsen el.
Azt írta, hogy fólia és laminált padló lesz rajta, szóval szerintem ha ez szépen meg van csinálva, akkor akár áthúzható is marad, a horony lényegében maga a csatorna.
Ha szétszeded , akkor szerintem arra a megállapításra fogsz jutni , hogy a mozgó alkatrészek kopása , plusz a felmelegedés okozza a hibát , megszorul . Valóban a csere , ami segíthet a biztonságos müködéshez .
Egy 1000m hosszu villannypásztot szerenék rákötni egy napelemre ami jelenleg két darab led 10W égöt működtet. Egy napelem van a tetön egy töltésvezérlö a képen látható és egy akumulátor méretre nagy viszon semmi adat nem lászik rajta. Milyen impulzus generátor szűgséges?
Kedves Villanyászok! Tanácsot szeretnék kérni. MBCU kábelt (1,5 m2) vezethetek közvetlenül hajópadlóba mart (10*10 mm keresztmetszetű) horonyban? A mennyezet látszógeredás, azon hajópodlók. A csillárokhoz szeretném elvezetni így a kábeleket, a padlás padlóján, ami a hajópadló. A tetőtér be lesz építve, a hajópadlóra lépéshangszigetelő habfólia, majd laminált padló kerül felülről. Igazából nagy áramok nem lesznek ezekben a vezetékekben, csak a földszinti világítás megy erről + 1 kis szellőzőventilátor. Ha védőcsövet használnék, akkor még egy réteg párnafára + még egy réteg teljes padlózatra lenne szükésg, ezt szeretném elkerülni. Kicsit mozoghat a padlózat, ahogy járunk rajta, de a horonyban kényelmesen elfér a kábel. Ez így rendben van? Mi a véleményetek?
allitolag lehet amper merovel is kimerni foldelesnek a 10 ohmos dolgat aminek meg kell felelni. (ha jol irom)
Tudtok valami nagyon egyszeru videt, leirast ra, hogy lehet kimerni vele, tudom a 300e ft-os cuccal konnyen, de nekem valami olcso megoldas kellene, mert szegeny proli vagyok. Koszi!
Csak azért kérdeztem , mert elöfordulhat , hogy a rugó picit meggyengül és a mechanikus súrlódás mértéke a mozgó alkatrészeknek meg enyhén megnö a használat ( élettartam ) ideje alatt . Még annyit kérdeznék , hogy amennyiben csak két-három másodpercre kapcsolod be hosszabb üzemenkívüli állás után , akkor is ilyen nem megbízhatóan müködik ? Valamint nem ad ki zúgó hangot , mint amikor nem tökéletesen illeszkedik a vasmag két része ?
Viszont volt olyan is ami fali dobozban volt azaz a talpa függőlegesen állt. Na az volt a köteles csörlő,éppen nem tört össze semmit. Akkor kapott egy plusz főkapcsolót le relézve.
Ha nem is VD40-el, de kontakt-sprayvel láttam villanyszerelőt hibát javítan.. Az egyik esetben a VGK-60-asba építési törmelék volt beleesve, nem zárt az érintkező. Befújta és kapcsolt. A kapcsoló úgy égett, mint a pelenkagyár.
A másik esetben egy nagyon sok érintkezős csatlakozóba fújt be, hátha attól elindul a gép. Berobbant a csatlakozó, II. világháborús oroszok által ellopott német horizontál fúrógép volt. Az oroszok megálltak a gyár mellett, onnan lopták le a magyar dolgozók a vagonról. Motor hengereket fúrtak vele még 2010-ben is. A lényeg, a spray-től berobbant az egész csatlakozó. Többet nem adtak a barmának kontakt-spray-t. Pedig ő volt a párttitkár 16 évig.
Nem kell bonyolult áramkör, hogy átmágneseződjön a mágneskapcsoló. Nincs is bonyodalom egy teleszkópkapunál, vagy demag fékmágnesénél. Még trafó sem kell bele, minden mehet 230V-ról.
Arról mit gondolsz, hogy csak huzamosabb behúzott állapot után ragad be. Ha csak gyakran nyomkodod rövid ideig, akkor még véletlenül sem. Miért ejt el egy idő után a kapcsoló?
Miért fújták a kapcsolót VD40-el? Csak azért kinyitották a szekrényt, hogy lefújhassák, mert az jó neki? Ezt Te sem gondolod komolyan.
"Más gyártmányú reléknél is szokott ilyen lenni? Azért érdekes lenne ha egy daru nem állna meg."
Én még sosem tapasztaltam ilyet pedig építünk be egyen és váltakozó áramú mágneskapcsolókat egyaránt. (évtizedek gyakorlati tapasztalata).
Ha valamilyen konstrukciós hiba folytán ez mégis megtörténik az baj mert annak nem szabadna megtörténni. Gondolj csak az idézett második mondatára.Pont hogy az a dolga hogy a névleges teljesítményt elbontson.
Persze nem ismerjük az áramkörödet,és olyat is láttam hogy fújták ész nélkül VD40-el mert az jó neki.Bár össze az sem tapadt de a koszt,fűrészport gyűjtötte...
Ha felmágneseződne akkor szétszedve a vasmag vonzaná a gemkapcsot gondolom hiszen miért is szűnne meg teljesen.
Csak kíváncsi voltam mi is okozza a tünetet.Én is a felmágnesedőzésre tippeltem. Más gyártmányú reléknél is szokott ilyen lenni? Azért érdekes lenne ha egy daru nem állna meg.
Ahol problémát tud okozni ott kettő relé van aztán csak nem mind a kettő bolondul meg egyszerre.
" Még akkor se ha széthúzom a dugaljat. Eltelik 10-60 másodperc és akkor elenged a mágnes."
Az ilyen eset nagy károkat tud okozni. Pl. teleszkópkapunál, amikor nem ejt el a mágneskapcsoló a felső végállásnál és tekeri tovább az acélsodronyt, vagy a daru fékmágnese nem ejt el.
A beragadás akkor szokott előfordulni, ha huzamosabb ideig van behúzva a mágneskapcsoló. Rövid idejű működésnél soha nem marad behúzva a kapcsoló.
Meg kellene mérni olyankor a tekercsen lévő feszültséget. Szokott olyan lenni, ha a működtető körben marad némi feszültség esetleg egy tekercs miatt, akkor behúzva marad. Ezek az ujabb fajta MK-k már kiterjesztett feszültséggel működhetnek, Pl az EATON is ilyen. Azaz a 230V os tekercs már 180V nál is be tud húzni, tartáshoz meg elég jóval kevesebb feszültség is.
Csinál olyat,hogy egyszerűen nem engedi el a mágnes az érintkezőket kikapcsoláskor. Még akkor se ha széthúzom a dugaljat. Eltelik 10-60 másodperc és akkor elenged a mágnes.
Ezt nem kiszámíthatóan csinálja hanem amikor neki jólesik.. Az érintkezők nincsenek beégve,szétszedve hiba nem látszik.
Az évek alatt ez a 3. ami ilyen önkényes működésre váltott.
Csere után semmi hiba.
Ha ki van húzva a kábel és kézzel benyomom a relét akkor mindig visszaugrik. Csak akkor csinálja ha áram alatt van.
na, akkor mutassa az elmű a nyilatkozatokat, főleg amig a ház többségi tulajdona önkormányzati volt
egyet nem fog tudni mutatni
Igazából csak egy bizonyos mérték után volt nyilatkozat. A ház meglévő fővezetékének adatai alapján valamekkora teljesítménybővítés felvehető volt, ezt figyelte a ELMŰ, és amikor ezt a határt elérte a teljesítmény, akkortól kezdve kért nyilatkozatot az ingatlan kezelőjétől. Annak ellenére, hogy az ELMŰ-nek semmi köze nem volt a ház fővezetékéhez, csak a problémákat igyekezett elkerülni. Az lehet, hogy nem tud felmutatni egyet sem, mert az elmúlt évtizedek változásai elsöpörték a régi, fel nem dolgozott iratokat, de hogy csinálták, az biztos, 45 éve én is ilyen székben ültem.
de azért jó volt szép lassan a tulajdont eladni a lakóknak, akiknek fogalmuk nem volt, hogy egy villanymáglyát vettek maguknak
Ez meg már csak a vak düh spóráinak vakvilágba szórása, mivel, mint írtam, az ELMŰ-nek semmi köze nem volt a kapualj után semmihez.
Minden modern LED bizonyos itt nem részletezendő félvezető gyártási és félvezetőfizikai okok miatt, minden beépített plusz áramkör nélkül is képes egészen szabályosan villogni.
Ezek nem kontakthibák, maga a félvezető viselkedik így, egy ledet sokszorosan túlhajtva és közben drasztikusan hűtve a fényerő eleinte növekszik, majd hirtelen csökken.
Ez az állapot azután egészen extrém dolgokba is átmehet, a led szine, fényereje furcsán és periodikusan változik, oszcillál.
Illetve egy "teljesen tönkrement" ledet félretéve egészen megdöbbentő változások is végbemennek, pl hirtelen több óra után hirtelen fényt bocsájt ki, újra "működni" kezd.
Ennek mind egészen összetett félevezetőfizikai oka van, nem sima ohmos kontakthibákról van szó.
Szeretnék érdeklődni, hogy ki hogyan szotka szerelni gipszkartonos állmennyezet esetén a spot világítást? Van (lesz párazáró), de a födém és a gipszkarton között nincs gyapott. Védőcsőbe érdemes húzni a kábelt (MT) vagy kettős szigetelés esetén felesleges? Minden sportnál obo dobozban lesz a kötés. Gipszkarton átfurassal párazárásnak lőttek. További kérdés is van még 😀 milyen GU10 es foglalatot érdemes beszerezni és honnan, ami kettős szigetelésű?
Legegyszerűbb a gyári ívet méretre vágni! Akár 45°, akár más. Mindamellett villanyt lehetőleg függőlegesen vagy vízszintesen vezetünk, átlóban, ferdén nem.
Csődarabot szoktunk hajtani, tehát a hajtásnál el kell vágni a csövet, mindegy hogy egy ív, vagy egy etázs lesz. Müii öt vagy rugóbetéttel, vagy homok-gipsztöltettel lehet hajtani és mindenképpen melegen. Az ívet túlhúzod kissé, majd vizes szivaccsl hűtöd.
"Néhány egyforma hajlítású csövet kell elkészítenem. Csövek egy magasságból indulnak majd egy ponton picit magassabban kell vezetnem, ezért szeretném őket picit meghajlítani."
Szerintem ehhez még a XXI. században sincs boltban vásárolható elem.
A MÜ III vékonyfalú sem hajlítható szépen szobahőmérsékleten betéttel és párnával, a betét behelyezése után marokkal rászorítva érdemes megdörzsölni majd hajlítani.
"...hogy ne roppanjon meg a cső?"
Nem (csak) a roppanás a probléma hanem a gyűrődés. A szigetelés beleakadhat, a behúzást nehezíti.
Babra munka, gyakorlat kérdése, de ha szép egyedi hajlítást kell csinálnom, papírdugó,homokkal töltés,tömörítés, utántöltés,(esetleg még egy tömörítés) másik papírdugó, gázlámpa, hajlítás...
Természetesen a dugó és a homok eltávolításra kerülnek ha kihűlt a cső.
Így olyan etázst is készíthetek amit párnával sosem.
Youtube, MüII cső hajlítása, megnézed, kilogikázod, hogy esetleg melyik a hülyeség és kész. Ilyenekért minek külön kérdezni, ami tonnaszám az orrunk alá van lökve, doksikkal, videókkal?
MÜ II csövet szeretnék hajlítani, ebben szeretnék segítséget kérni.
Hajlításhoz szükséges a cső előmelegítése, vagy simán szobahőmérsékleten hajlítható?
Hajlításnál szükséges a cső belsejébe hajlító betét, hogy ne roppanjon meg a cső?
Van esetleg olyan trükk, amivel szépen és gyorsan lehet hajlítani?
Néhány egyforma hajlítású csövet kell elkészítenem. Csövek egy magasságból indulnak majd egy ponton picit magassabban kell vezetnem, ezért szeretném őket picit meghajlítani.
Van már 230V-os betáp ott mert lesz vagy 10 konnektor is. Vízparti szaletli, onnan fog működni egy szivattyú is. Amúgy nem egy egyszerű szaletli. Elég nagy és van benne kemence is. Gyakran van 8-10 fős összejövetel nyáron. Ezért kellene biztonságos megoldás (ezért gondoltam 12V-ra) 4db világítótestre amiből 1 darabnak egy külön kapcsolható hangulatvilágításnak kell lennie.
Peresze LED alapú is jó lenne. Milyen teljesítményűek legyenek a fő lámpák LED esetében és mekkora legyen a hangulatvilágítás LED-je szerinted?
Egy szaletlibe nem érdemes napelem + akkus rendszert tenni LED-ekkel? Nem kell áramot odavinned a házból, 12 V mellett nincsenek nagy meglepetések, télen meg úgysem használod, olyankor az akku bejön a házba. (Oké, ha nyest megrágja, akkor 12 voltnál nem fordul fel, de legalább a dögöt sem kell elásnod. :-) )
Jó hírem van! Egyrészt nem feltétlenül kell trafó, van spot 230V-ra is, másrészt ledekkel is lehet világítani... Viszont amennyiben ragaszkodsz a 12 volthoz, vedd figyelembe, hogy 3x50W az 150W, ami ~13A. Erre kapcsolót tenni kihívás lehet, valamint van led 12 voltra is...
A kontakthibás LED-es cuccok szoktak így viselkedni. Hidegen még érintkezik, beindul, felmelegszik, ennek hatására megszakad az áramkör, tehát elalszik, emiatt lehűl, megint érintkezik, és kezdődik a ciklus elölről. Vagy eleve gagyi, vagy egyszer túlmelegedett, és azért lett ilyen.
A pirosat nem kötöttem be, a kékbe a kéket, a két színtelenbe a feketéket. Nem jó működik, mert ha az egyiket kapcsolóm jó, ha a másikat kapcsolóm jó, minden izzó világít. De ha lekapcsolom az egyik oldalt az összes elalszik. Mi a hibája?
Én erre használom a garázsban az öreg akksikat és a "félszemű" H4-es izzókat. Van két, kiszuperált foncsorom, ami kifogástalan, csak épp semmire sem jó (jobbkormányos autóból van), viszont az öreg, autó indításra már nem alkalmas akkura kötve elég jó fényt ad a H4-es távolságijával, annak úgyis mindig csak a tompított fele ég ki.
tudnatok segiteni ez mi? neztem egy hasznalt hazat es a sufniba lattam, viszont semmi cimket/specifikaciot nem latni a dobozan, tulajnak fingja nincs...
a jobb also kapcsoloval helyezem feszultseg ala, viszont az a fekete dugalj eleg szukosnek tunik nekem. vmi regi ipari cucc? er ma akarmit is vagy max szinesfemnek jo a mehbe? felso sor olvadobiztositek?
Bocs, egyáltalán nincs rálátásom ezekre az eszetlen belső dolgokra. A mérő környéki ügyvitelből a normálisság utolsó szikrája is rég kihunyt. Amiket 15 éve a fogyasztói szolgálatos ügyekben hallok, azok vágyálomként mindig csak egy képet idéznek fel bennem valami 60-as évekbeli tévében látott krimiből, mikor valami hatalmas, süllyesztett olajtartályba lemászott a szereplő, a haragosa meg rácsukta a fedelet, ráállt a fedélre az autójával, majd feltöltötte a tartályt olajjal.
Lakáselosztó (nappali+éjszakai) valamint Htarifa. mekkora a minimális keresztmetszet az óra és a lakáselosztó között? Valamint 3 fázis esetén elég a négy vezeték,vagy kell a föld is,és az elosztóban szétszedni a nullát földet?
A szivattyú indító dobozában van egy 24v ac relé (ami kapcsolja a fő relét) ami a vezérlőből kapja a jelet.
Ha jól értem a 24v-os relét kellene kicserélni akkor olyanra ami még bent tartja a mágnest x ideig ha nem kap áramot.(azon agyaltunk,hogy lehetne egy kis puffert tenni a 24v reléhez ami azt a pici időt áthidalná,csak ac-ről van szó)
Basamor.
Túl egyszerű,legalább 20 éve nem kívánatos.
Szóval erre nem is gondoltam,igaz el tudok veszni a villanyszerelés dolgaiban.
Lacivill.
Ha teljesen a nulláról kellene indulni akkor nem biztos,hogy ágyú lenne az a loxone. Nézd meg milyen ipari öntözésvezérlő árak vannak. És ezek nem programozhatóak a saját ízlésed szerint.
Ha megvan a vezérlőd már, de csak a szivattyú pillanatnyi kihagyása a gond akkor a szivattyú kimenetre rakj egy időrelét amit késleltetve állítja le azt. Így áthidalod a pillanatnyi kihagyást.
Egy öntözés vezérlő kellene,mert a gyáriak minden sz..t tudnak de egy nyavajás hurok vezérlést nem a mágnes szelepeknek.
Illetve létezik egy de amikor körbeér a program akkor ami a szivattyú reléjének adja a jelet-vezérli,egy pillanatrea kihagy és emiatt volt olyan,hogy a szivattyú nem indult újra.
Amit tudnia kell.
Betáp egyfázis, kifelé 24V váltóáram mindenhol.Teljesítmény 100W alatt
Működés közben egy relé folyamatos jelet adjon a szivattyúnak.
Amikor működik tetszőleges számú (max a beépített darab relé számáig) relét tudjon hurok programban vezérelni x időnként ugorjon a következő relére a jel.
Nem szaknyelven a működése.
Amikor bekapcsolom a szivattyút akkor egy előre beállított időnként (jellemzően 3-10perc,de néha lehet akár több óra is,utóbbi nem nagyon fontos) váltson a relék közt amik a mágnesszelepeknek adják az áramot. Nem minden évben-táblában ugyanaggyi szelepet kell vezéreljen,tehát tudnia kellene azt,hogy amennyi 24V-os relét "felkapcsolok-bekötök" azt vezérelje hurok programban.
Semmi többet nem kellene tudnia csak ezt.
Ötletek is érdekelnek,de jobban örülnék ha valaki összerakna nekem egyet.
Hmmm... ez is jó tipp. Bár anyósom szerint volt, amikor már a bemelegítéskor (kb. 5 perc után) lecsapta, volt, amikor már félig megsült sütinél csinálta. De akkor lesz egy ilyen teszt is. (Legközelebb elviszem magammal Proustot olvasni, az elég hosszú, és a leghíresebb résznél úgyis egy sütemény sütéséről elmélkedik az író. :-) )
Az rendben , hogy lépésröl - lépésre minden lehetséges üzemmódot kipróbáltál , csak egy " bibi lehet " nem volt a sütöben semmi , ami párologtathatott volna vizet , szárazon tesztelted . Amennyiben valóban a sütö lenne a ludas . Én tepsibe tettem volna melegvizet és úgy próbáltam volna . Viszont valóban lehet több fogyasztó egyidejü használata és a szivárgóáramok összértéke is a hiba okozója .
Ezért szoktam irni a szivárgó áram mérést. Tehát a gutaütéssel még várjál.
Sokszor előfordul , hogy 1-2-10 készüléknek van egy kis szivárgó árama
Ez összeadódva máris kiadja azt a 25-30mA-t amitől lekapcsol !
érintett készülékek; TV,video,DVD, antenna bemenete,Melegitős készülékek villanybojlertől a kenyérpiritókig. szivattyúk, hidroforok, gázkazánok S a PC aszatli gépek.
Voltam itt az anyósom sütője és FI-reléje nyavalyámmal. Na, hétvégén kipróbáltam. Kiszedtem, bedugtam, csak úgy parasztosan egy konnektorba, és próba.
- 10 perc csak világítás
- 10 perc felső
- 10 perc alsó
- 10 perc mindkettő. (Légkeverés nincs, ez egy ilyen fapados sütő.)
Esze ágában nem volt leverni semmit. Most visszatettem a helyére, és mivel nem volt időm újrakezdeni az egész kört, inkább nem kötöttem vissza, nehogy aztán anyós pajti véletlen bekapcsolja, és utána kapaszkodhasson a FI-relé visszakapcsolásához. Nem mondom, hogy nem üt meg a guta. :-)
Az elosztó definicója nem nyilatozik annak a dobozolásáról semmit. Csak a funkciójáról.
Íme.
Felhasználói mért főelosztó: a mért felhasználói hálózat részét képező, a fogyasztásmérő berendezés utáni első elosztására és az egyes áramkörökbe iktatott túláramvédelmi készülékek, és egyéb (pl. túlfeszültség-védelmi, áramütés elleni védelmi) eszközök elhelyezésére szolgáló elosztó.
Kérdeztél valamit, megkaptad a választ, és most megpróbálod a partvonali játékost, engem, meggyőzni, hogy a Nap kék. Haláli értelmetlennek találom, mert ennél világosabb magyar kifejezés, mint hogy:
ez egynél több felhasználói mért főelosztót jelen
...nincsen.
És ez is pont ugyanaz: A különböző árszabásokhoz rendelt felhasználói mért főelosztók
Ami a többit illeti:
A gyakorlatban is elterjed a közös mért elosztó. Mostani új építeseknél is.
Az ország tele van egyedi értelmezésű megoldásokkal, minden helyi szerelő másképp (nem) érti a dolgokat, van még az is, hogy a végzett szakemberek egy része kettessel végzett, és csak kevés ötössel, és még van az "addig fordulok, míg nem érzek valami a zsebemben" megoldás is, nyugodtan próbálkozzál egy elosztóval dolgozni, ha sikerül, akkor jó.
A gyakorlatban is elterjed a közös mért elosztó. Mostani új építeseknél is.
----
A teljes szöveget értelmezve nem látom a KÜLÖN dobozba kell tenni előírását.
Csak, azt hogy ÁRAMKÖRILEG EGYÉRTELMÚEN külön kell kezelni. pl. térben világosan elkülönülő szereléssel és kellő felíratozással az egyetlen közös dobozon belül.
Ezt írja a szöveg. Amiben az elkülönített nem jelent külön dobozt is feltételenül, szerintem.
Felhasználói mért főelosztó: a mért felhasználói hálózat részét képező, a fogyasztásmérő berendezés utáni első elosztására és az egyes áramkörökbe iktatott túláramvédelmi készülékek, és egyéb (pl. túlfeszültség-védelmi, áramütés elleni védelmi) eszközök elhelyezésére szolgáló elosztó. A külön árszabások (pl. A és B tarifa) esetén elkülönített kialakítás szükséges.
Ha a felhasználási helyet egynél több fogyasztásmérő látja el, akkor az egyes árszabásokhoz (pl. általános és vezérelt különmért) tartozó áramköröket a felhasználási helyen belül elkülönítetten kell szerelni, ez egynél több felhasználói mért főelosztót jelent, ezért ezeket megfelelően csoportosítani és feliratozni kell
A különböző árszabásokhoz rendelt felhasználói mért főelosztók elhelyezhetők egymás mellett, de közöttük vezetékes kapcsolat, védőcsövezés nem lehet.
"Ha a felhasználási helyet egynél több fogyasztásmérő látja el, akkor az egyes árszabásokhoz (pl. általános és vezérelt különmért) tartozó áramköröket a felhasználási helyen belül elkülönítetten kell szerelni, ez egynél több felhasználói mért főelosztót jelent"
A teljes igazság az, hogy a szabvány csak annyit ír, hogy "egymástól villamosan elkülönítetten kell létesíteni", amibe szerintem beleférne akár csak egy kismegszakítónyi hézag, satöbbi, de a szolgáltatók értelmezése meg mindig is az volt, ami fentebb olvasható. Így, hogy ebben az anyagban le van írva, hogy úgy fogalmazzak, helyi ködös szokások helyett ez országosan egységesen hivatalos.
(Végálláskapcsoló, behajtáskapcsoló: a lámpa szvsz nem annyira fontos, az viszont talán meg igen, hogy a kapu oszlopok között legyen valami infra, aminek a folytonosságát ha szakítod (belépsz, behajtasz működés közben) akkor a zárás funkció azonnal megáll (vagy ha benne állsz, el sem indul). Nem csukódik oda családtag babakocsival, esetleg csukódik rá a kapu az autóra, ilyesmi.
Itt mindegy, hogy úszó, toló, vagy szárnyas kapuról van szó, ezt az érzékelőt oda szokták tenni a kapu elé 10 cm-re 30-40 cm-re a talaj szinttől.
Nekem időzítős a kapunyitási funkció, nyomom a gombot, nyílik a szárny 20 sec-ig, és megáll. Igazából átlagosan elég lenne neki 15-17 sec is, de hidegben egy picit lassabban megy a motor, ezért van a ráhagyás.
Léteznek olyan kapu vezérlők, aminek van végállás kapcsoló lehetősége, tehát ha a kapuszárny kinyílik teljesen, és végállásban zár valami kontaktot, akkor áll meg nyitási/zárási a folyamat.
Ha lehetőség van rá, esetleg érdemes egy ilyenben is gondolkodni.
A nyomógombos nyitás a vezérlőben valósul meg (szerintem) és feltételezem, hogy a vezérlő a házban lesz, tehát oda kell vinned majd a vezetéket a nyomógombtól és nem a kapunyitó motorokhoz.
Ha most még az ötletelés megy, akkor esetleg olyanban is gondolkodhatsz, hogy viszel ki vezetéket még a kiskapu távoli nyitáshoz + hozzá tartozó beszélgetős modulhoz. Ilyenem nincs, csak másnál láttam.
Jön rokon, akárki, nem kell kimenni ajtót nyitni, hanem a kaputelefonon nyomsz egy gombot és be tudnak jönni.
A motorokhoz 230V-t kell odavinni (az enyémnél ennyit), ha ide gondoltad a 0,75-s átmérőt, az szerintem elég karcsú.
Nálam kb 7-8 méter hosszan fekete gégecsőben mennek a a vezérlőtől a motorokhoz a 1,5-s MTK kábelek, illetve az infra érzékelőhöz 5 v 6 eres riasztó kábel megy.
Egyébként szerintem van szaktopik is, max nem pörög annyira).
Kapunyitó motorhoz hány eres földkábelt érdemes berakni? Semmi konkrét tipus nincs még, előkészíteni viszont most kell. A tápellátás 3 ere + lámpavezérlés 2 ere elegendő, vagy lehet még más funkció is? Esetleges távoli nyitógombhoz is +2 ér kell?
A még fontosabb kérdés: milyen keresztmetszetű legyen a kábel, ha 15 méter KPE csőbe megy? 0.75 vagy 0.5 mm2 elég lehet?
Mindegyiknek külön elosztó, és Fi relé kell. Zsebbenyúlós lesz a mérőszekrény, meg mindegyik órára meg kell fizetni a hálózatfejlesztési hozzájárulást.
Adott egy ház,ami most részleges felújÍtáson esik át.
Jelenleg csak nappali (A1) tarifás mérő van. Viszont van villanybojler meg klímás fűtés. Ezért nem kizárt hogy lesz a későbbiekben H tarifa meg vezérelt áram.
A kérdés az lenne,hogy a 3 mérőhöz tartozó Fí relé,és megszakítók mehetnek-e egy lakáselosztóba,vagy külön doboz kell mindegyikhez?
Gondoltam egy ilyen 3 emeletes 36 modulos dobozt,felül a nappali,középen a H,az alsó sorban meg a vezérelt áram biztosítéka meg fí reléje.
Nem szeretem az ilyen rásegítéses indításúakat, ( beragadhat, beéghet, stb) . Ha már aszinkron, legyen üzemi kondis, vagy nyomógombos. Nekem a régi háznál fel volt rakva egy váltóáramú ampermérő, és azt tapasztaltam ,hogy az üzemi kondis 1100 Wattos esztergám terhelés nélkül 4 Ampert fogyasztott, ha terheltem felment 10 fölé is, az ilyen relés vackok meg terhelés nélkül is 7-10 ampert. ( 750,ill 1500 W)
És még majd kéne arról is beszélni, hogy az aszinkron motornál a fluxus, és így a nyomaték az a feszültség és a frekvencia függvénye, tehát akkor változatlan, ha a frekvencia változtatásával egyidejűleg a feszültség is változik.
Viszont a haverom vágott nálam ilyennel Balatonon. Egyszer sem verte le a kismegszakítót, pedig sokat használta. Szombaton találkozom vele, megkérdezem, hány wattos? Szerintem nincs fenn nagyobb kismegszakítóm 16A-esnél, a betáp viszont biztosan 32A-es.
"Soha nem jutna eszembe univerzális motort fűrészre tenni."
A kézi körfűrészt mi mással? Legalább is amíg nincs pénzünk az aszinkron motoros frekvenciaváltós kivitelre mint a sarokcsiszolónál.
Ami nekem nem jutott volna eszembe hogy fűnyíróra univerzális motor. De találkoztam vele gyári kivitelben, némi áttétel közbeiktatásával csökkentve a fordulatszámot.
Az ALKO Classic 3.82 SE típusú fűnyíró gépemből, fűnyírás közben kiesett valami hullámos alátét. A fűnyírás folytattam volna, de a beindítás után úgy kezdett el menni, és olyan hangja volt mintha egy segédmotor kerékpárt indítottam volna el. Ezért nem mertem tovább a füvet nyírni. Mi lehet a hibája, kérem a tanácsotokat.
"Ott láttam először kismegszakítót alkalmazni motorvédelemként egészen kicsi motorokhoz."
A szabvány (nem érdekes melyik) ajánlása miszerint 500W feletti motorokat el kell látni védelemmel.Ergo az ennél kisebbekre nem feltétlenül szükséges. Tehát egy keringető (pl:90W) szivattyú elé elégséges egy kismegszakító ami legfeljebb zárlat esetén old le. De ha szükséges ez elé is létezik hőkioldó bár nem védi meg a motort mert ha az megszorult az már csak detektálva van, a készülék általában ekkor már cserére szorul.
1,8 A- es használatban volt, vezérlő áramkörökben is, de vannak 1- 2 A- es kismegszakitóim is egy, ill. kétpólusú kivitelben.
Az ipari gépeket a motor tekercsek közé rakott NTC ellenállások is védik, + fázis asszimetria figyelő áramkör is ellenőrzi a vezérlő áramkörben a hőkioldós motor védelem mellett, ami kézi vagy automatikus visszaállítású lehet.
Ha még frekiáltó is van a hajtásban akkor ott még további lehetőségek vannak.
Ez már tényleg nem háztartási daráló, fűrész gép kategória.
Ne keverjük a háztartásban és az iparban használt gépeken alkalmazott védelmeket.
A porszívódat, vagy a kávéfőződet sem véded különböző kismegszakítókkal otthonodban. A dugaljhoz menő vezetéket véded kismegszakítóval, a használt eszköznek meg van védelme, ha a gyártó úgy itéli meg.
"elég nagy a motor árama majdnem egy kismegszakító névleges értéke (ami idővel le fog kapcsolódni szerintem) "
Miért fog idővel leoldani, ha majdnem egy kismegszakító névl. értéke a motor árama?
Nincs kedvem keresgélni, de vannak pl. 1,8A-es kismegszakítók is, amit már nem emlékszem mire, de tettem már fel védelemként kb. 20 évvel ezelőtt. Könnyen előfordulhat, hogy már gyártanak a különböző szabványos teljesítményű egyfázisú motorokhoz kismegszakítókat.
Még egyszer leírom, In=20A-es motorhoz írtam azt, hogy a 20-as kismegszakító megfelel túlterhelés védelemre és zárlatvédelemre is.
Foglalkoztam NC gépek karbantartásával. Ott láttam először kismegszakítót alkalmazni motorvédelemként egészen kicsi motorokhoz.
Még valamit. Ugye azt mindenki tudja, hogy a motor csak akkor veszi fel a ráírt teljesítményt, ha a hajtott oldal terhelése is maximális.
Olyan is láttam, hogy nagyobb motort tettek fel, mint amire szükség lett volna. Nem írom le, nem hinnétek el, hogy milyen fontos helyen. Egy idő után szétszabta a hajtást és lestek, min a moziban.
"...feltűnt-e, hogy azokon akár tized pontossággal beállítható az áramérték."
Ezért alkalmasabb a hőkioldó vagy a motorvédő a védelemre. Az hogy a jelen példában elég nagy a motor árama majdnem egy kismegszakító névleges értéke (ami idővel le fog kapcsolódni szerintem) olybá tűnhet hogy megfelel egy kismegszakító (egyfázisú) motorvédelemre, de mi van a pl:750W-os motorral. Azt milyen kismegszakítóval védenéd?
Tudod Atis, ebben az a legszomorúbb, úgy mész el nyugdíjba, hogy egy koszos motort képtelen vagy megfelelően biztosítani.
Volt nálunk egy villanyszerelő, aki egyben párttitkár is volt. Az utolsó munkanapján elétettek egy mágneskacsolót, ki-be nyomógombot, hogy kösse be és legyen öntartása is. Rajzot is kapott. Még ma is azt kötözgetné a balfasza. Amúgy élet-halál ura volt, béremeléstől kezdve mindenbe beleszólása volt.
Bemásoltam neked egy 3 fázisú motorvédő-kapcsoló adatait. Talán feltűnik, hogy a In áram maximuma állítható csak be egy adott motorhoz (motokat is szabvány szerinti sorban gyártanak). Általában 13xIn esetén késleltetés nélkül kiold.
Karakterisztikája nagyjából megegyezik a kismegszakítók karakterisztikájával.
motor túlterhelés késleltetés nélküli kioldási
In P(kW) kioldó A áram A
10 4 7 ... 10 130
Idézd már be kitalációdat "kétlépcsóvel feljebb"-et, ne vergődjek itt kétségek között.
"Mások hőkioldóval , termikus védelemmel akadályozzák meg a túlterhelést.(mivel ez előirás )
Az inditó áram miatt meg nagyobb kismegszakitó kell --általában 2-t lépcsővel feljebb."
Te nagy linkmester vagy, linkeld ide ezt a két lépcsővel feljebbet.
Írjál arról is, hol írják le, hogy az indító áram miatt nagyobb kismegszakító kell. Azért ne oroszul írt szabványt másolj be.
Természetes, hogy a 3 fázisú motorokat termikus védelemmel látják el, de nem tudom, hogy feltűnt-e, hogy azokon akár tized pontossággal beállítható az áramérték.
Képzeld el, ha a motor áramfelvétele 17,6A, te meg 20A-el biztosítod.