Keresés

Részletes keresés

Sony Black Creative Commons License 2020.06.01 0 0 114159

Ja értem...

Előzmény: peterch (114158)
peterch Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114158

Szia !

""   Van egy szolár tároló minden elöírt biztonsági szeleppel az elöírás szerint "" 

Elöször ezt írtam . Aztán írtam , hogy ennél a megoldásnál feleslegessé vált ( de be van szerelve ) , mert a tároló melegedésekor a nyomás, tud a termosztatikus csapon keresztül távozni . Így a biztonsági szelep nem nyit sohasem .

Előzmény: Sony Black (114157)
Sony Black Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114157

"Így abszolútt feleslegessé vált a biztonsági szelep" 

Ez egy óriási nagy hülyeség és felelőtlenség. Ezt komolyabb országokban büntetik is.

Pl Amerikában a vízhálózat eleve egyírányúsítva van. Bizonyos pontokon, a föld felszín fölé fel vannak hozva a vastag karimás nyomó vezetékek, és ott vannak a szűrők meg a visszacsapók.

Előzmény: peterch (114150)
Sony Black Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114156

Megkaptad a választ rá ;-)

Előzmény: abcdvitamin (114148)
peterch Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114155

Szia Kapocska !

Ezt a mondatot , a visszacsapószeleppel csak azért írtam , mert annak idején , mikor elöször írtam , hogy nekem hogyan van megoldva , akkor a topiktársak azt írták , hogy létezik ilyen kivitelezésü vízóra  . Nálunk nincs ilyen .  Tudod , én csak egy laikus vagyok !  De a rendszerem müködik csepegésmentesen , úgy ahogyan leírtam . Azt Te sem cáfoltad . :-)

Előzmény: Kapocska (114151)
joco81 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114154

Köszönöm, ez jó hír. (már csak az ásásra kell rávennem magam)

Előzmény: Sony Black (114145)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114153

Szia!

"Ha ez nem lehetséges, akkor a bitonsági szelepnél csepegő víznek van-e akkora nyomása, hogy a kb 10 cm-rel fentebb lévő lefolyóba belenyomja a vizet"

Bőven van akkora nyomása igen, jó legyen a tömítettség a mipolán cső és csöcs között és bele fog folyni.

A másik megoldás egy vizes tágulási tartály.

Előzmény: abcdvitamin (114141)
abcdvitamin Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114152

Köszönöm a gyors és korrekt magyarázatot.

További szép estét!

Üdv,

abcd

Előzmény: Kapocska (114149)
Kapocska Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114151

"ahol a vízóra után visszacsapó szelep van beépítve !"

Ettől az a jobb,ha az órában van "látványosan" ugye?

Előzmény: peterch (114150)
peterch Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114150

Szia !

Én leírom , hogy nálam mi a helyzet . Van egy szolár tároló minden elöírt biztonsági szeleppel az elöírás szerint . Viszont voltam olyan jó gyerek , hogy egy termosztatikus keveröszelepet iktattam be a rendszerbe a melegvíz vételezési ágba a tárolónál . Így abszolútt feleslegessé vált a biztonsági szelep . Még a 80-90°C közelébe melegedö víz esetében sem csepeg , mert a tárolóból a víz a hidegvizes oldal irányába tágul . Ezt a megoldást nem lehet olyan helyen alkalmazni , ahol a vízóra után visszacsapó szelep van beépítve !

Tudom , most majd jön , hogy az ivóvíz irányába kerül a már tárolót megjárt melegvíz . Lehet , hogy így van , de még nem haltunk bele. :-)

Kapocska Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114149

„biztonsági szelep és a bojler közé (a leírásban közvetlenül a bojlerhez kell csatlakoztatni a biztonsági szelepet).”

Miért is?

Mert ,ha egy nyomástartó edényt biztonsági szeleppel védek akkor a két

berendezés közé nem teszek egy ezektől gyengébb láncszemet!

Az a  gyengébb láncszem lehet elbírja a hálózati nyomásingadozás miatti

nyomásnövekedést ,de egy meghibásodás esetén fellépő túlnyomást nem(árasztás).

(lehetne fölvezetni a csöpögést,de mivel ellenőrizetlen marad és vízkövesedhet

a biztonságot veszélyeztetheti,ezért nem tanácsos,fúrd meg az elvezetőt lejjebb )

Előzmény: abcdvitamin (114148)
abcdvitamin Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114148

Azért mertem megkérdezni,hogy be lehet-e kötni a biztonsági szelepet a sarokszelep és a flexibilis cső közé mert:

• a leírás valószínűleg olasz nyelvről lett gépi fordítóval generálva, mert tele van magyartalan mondattal. Olaszul sajnos nem tudok, így nem tudtam ellenőrizni a fordítást.
  • a pár oldalas leírás (rövidsége miatt) nem térhet ki minden lehetséges variációra
  • nem írta, hogy "csak és kizáróla így lehet bekötni"
  • nem látom okát annak,hogy a szelep másként működne 10cm cső előtt vagy után

Az, hogy "nem véletlenül van odarakva" bennem is felmerült....de lehet csak esztétikai szempontból jobb;

lehet, hogy csak azért van ott,mert egyszerűbb szerelni...stb.

Ha tudod, hogy milyen fizikai törvényszerűség áll emögött, azt örömmel olvasnám.

Ha csak annyi szól ellene szerinted, hogy nen az van odaírva, akkor megkérdezném a többieket is, hogy mi szól ellene...bízva abban,hogy van aki ismeri a fizikát közel annyira, mint a víz.

Köszönettel,

abcd

Előzmény: Sony Black (114142)
lala1961 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114147

Üdv ! Itt érdeklődj,hozzáértők szívesen segítenek ,és a visszaolvasást sem tekinteném rossz infó gyűjtésnek  !:-)

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9173884

Előzmény: tibormandli (114146)
tibormandli Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114146

Üdv minden fórumozónak! 

Adott egy központi fűtéses rendszer egy vegyestüzelésű és egy kondenzációs gázkazánnal. A radiátorok, csővezés(gravitációs keringés) cseréje folyamatban van, radiátorokon termofej.

A rendszer megfelelően működik, a gázkazán visszaveszi a teljesítményt amikor a fejek zárnak. Ugyanez nem mondható el a vegyestüzelésű kazánról, ez gondolom érhető.

Mivel jelenleg is van a pincémben fa, valamint a jövőben is lesz, emiatt gondoltam egy 500 literes puffer telepítésére a kazán mellé. Azért csak ekkorában, mert nagyobb nem fér be, valamint a vegyeskazánban történő fűtéskor, mikor a lakás már nem kér meleget, a maradékhő hasznosítására.

A lakás valamint a vegyeskazán körének kialakítása milyen legyen, gondolok itt hőcserélős, vagy direkt bekötése.

Köszi a segítséget!

Sony Black Creative Commons License 2020.05.31 0 1 114145

Teljesen szabvány. 25-ös lesz, vagy 32-es inkább az előző

Előzmény: joco81 (114144)
joco81 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114144

Sziasztok!

A KPE csövek mérete mennyire szabványos?

20-25 éve lerakott csövön kellene egy T elágazást cserélnem a kerti csaphoz, mivel sérült a menet.
Elég ha a külsejét megmérem, vagy ahány gyártó annyi méret? 

Hooti Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114143

Egy cseppvízszivattyúval talán meg tudod oldani.

Vagy egy minivödörrel, amit hetente ürítessz :D 

Sony Black Creative Commons License 2020.05.31 0 2 114142

"bojler bekötés előtt állok és egy olyan problémába ütköztem, hogy a bojler csepegtető fentebb van, mint a bojler alja."

Ez szívás. Oda nem tudod bekötni, lejjebb kell lennie. 

"Az lenne a kérdésem, hogy a biztonsági szelepet csatlakoztathatom-e közvetlenül a sarokszelepre és flexibilis cső kerülne a biztonsági szelep és a bojler közé."

Nem. Nem véletlenül van oda rakva.

"Ha ez nem lehetséges, akkor a bitonsági szelepnél csepegő víznek van-e akkora nyomása, hogy a kb 10 cm-rel fentebb lévő lefolyóba belenyomja a vizet"

Nincs. Annak lejtésbe ki kell csepegni.

Azt nem értem, hogy milyen válaszokat akartál itt hallani. Le van írva minden a leírásban. Erre te megkérdezed a szöges ellentétét a leírásnak? :D Mégis mit vártál, vagy mi értelme volt?

Ha 50fok alatt tartod  bojlert nem fog csöpögni, ez a tapasztalatom.

abcdvitamin Creative Commons License 2020.05.31 0 0 114141

Sziasztok,

bojler bekötés előtt állok és egy olyan problémába ütköztem, hogy a bojler csepegtető fentebb van, mint a bojler alja. Az lenne a kérdésem, hogy a biztonsági szelepet csatlakoztathatom-e közvetlenül a sarokszelepre és flexibilis cső kerülne a biztonsági szelep és a bojler közé (a leírásban közvetlenül a bojlerhez kell csatlakoztatni a biztonsági szelepet).

Ha ez nem lehetséges, akkor a bitonsági szelepnél csepegő víznek van-e akkora nyomása, hogy a kb 10 cm-rel fentebb lévő lefolyóba belenyomja a vizet (a leírásban az van,hogy a csőnek folyamatosan lejteni kell...nekem meg folyamatosan emelkedne).

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv,

abcd

ZP Creative Commons License 2020.05.30 0 0 114140

Köszi a választ, bocs, elfelejtettem, hogy kérdeztem itt...:-)

Azt hallottam, nem gépésztől, hanem generálkivitelezőtől, hogy egyik ügyfele végleges leszerelést kért és ezért majdnem 90ezret számláztak ki neki. Saját tapasztalat, hogy ideiglenes leszerelés ~14e, a visszaszerelés ~18e volt, idén januárban, a VII. kerületben. A mostani projekt az I. kerületben lenne, ott valószínűleg több lenne a kiszállás miatt...

Célzottan kérdeztem, hogy van-e bármi határidő az ideiglenes leszereléskor, az ügyfélszolgálat kategorikusan cáfolta...

A fűtés házközponti, új kazánokkal, ahhoz belátható időn belül nem kell gáz a lakásban.

A tűzhely át lesz helyezve, ráadásul amerikai konyha lesz (már amennyire amerikai lehet 43 m2-en...), tehát mindenképpen kéne gázterv, meg új fogyasztói vezeték, ha egyáltalán meg lehet valósítani. Én megrögzött gáztűzhelyes vagyok, de látva a feltételeket, megbékéltem az indukcióssal.

Csak a melegvíz megy most gázzal, de amint említettem, az átfolyós vízmelegítőt csak feketén, garanciavesztéssel lehetne cserélni a gyűjtőkémény miatt.

Azzal tisztában vagyok, hogy villannyal, főleg ha nincs vezérelt, sokkal drágább a HMV-készítés.

Összegezve: végleg meg szeretnénk szüntetni a gázt, de nem akarnánk kicseszni egy esetleges következő tulajdonossal, ill. nem akarunk fölöslegesen többet fizetni a szükségesnél.

Viszont ha ez a 6 hónapos szabály tényleg létezik, akkor tök mindegy a dolog, egyedül a zsebemet kell szem előtt tartanom, jó lesz az ideiglenes megszüntetés...

Üdv,

ZP

Előzmény: Sony Black (114011)
peterch Creative Commons License 2020.05.30 0 0 114139

Szia !

Én a felsö kép szerint csináltam, de oda is építettem be egy nyomásméröt , mint a lenti képen van . Elzártam a köröket , megnyitottam a kazán felé irányuló csapokat . A visszatérö töltöcsapján keresztü lassan feltöltöttem a kazánkört . Utánna a kazán irányába a csapokat elzártam . Egyenként nyitottam és töltöttem a köröket ( nekem radiátorok vannak , így a fiam azokon lévö légtelenítöket elzárta , mikor már csak víz folyott ki rajtuk )  . Légtelenítöket hagytam nyitva az elosztónál . Nyomásmérön nyugalmi állapotban, hideg víznél beállítottam a nyomást a rendszerben . Keringetö szivattyú indít , beállítottam az egyes körökre számított liter per perces átfolyást . Hagytam  dolgozni . Majd pihentettem ( ilyenkor a radiátorok légtelenítöjét is megnyitottam , hogy a levegö távozhasson ) és az esetleges levegö távozásából keletkezö nyomásesést pótloltam . Amikor  a nyomás már  nem változott , akkor indítottam élesben .

Előzmény: NeomatiK (114138)
NeomatiK Creative Commons License 2020.05.30 0 0 114138

Padlófűtésnél az osztóra és a gyűjtőre is kell légtelenítő szelep? Azt gondolnám, hogy elég az előremenő azaz osztó ágba.

Valamint a légtelenítő szelepet és a töltő-ürítőt felszereléséhez van valami ökölszabály, hogy áramlás szerint az osztó-gyűjtőn a távolabbi csatlakozáshoz kell tenni, mint ahogy sok képen látszik (mint itt is)?

Ha az osztó-gyűjtő kazán felöli csatlakozásához teszem a légtelenítőt és , az hibás (mint itt alul a képen)?

NeomatiK Creative Commons License 2020.05.30 0 0 114137

Köszike!

Előzmény: C20NE (114128)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.05.30 0 0 114136

Grohe beepitett WC-tartaly (1 hónapos) folyamatosan tölt. 

A csészében nem folyik a víz. 

Akkor hol szökik?? 

Törölt nick Creative Commons License 2020.05.30 0 0 114135

Köszi, akkor egyszerű történet.

Előzmény: nixon70 (114134)
nixon70 Creative Commons License 2020.05.29 0 0 114134

Fölötte a csövet elég lesz bilincselni.

Előzmény: Törölt nick (114133)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.29 0 0 114133

Még 1 kérdés maradt. Ezt a golyóscsapot hogyan tudom a falhoz rögzíteni, hogy ne lengjen? Fölötte a csövet fogjam be bilincsbe és alatta is a mosógépcsövet?

Előzmény: nixon70 (114129)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.29 0 0 114132

Köszönöm!!!

Előzmény: nixon70 (114129)
nixon70 Creative Commons License 2020.05.29 0 0 114131

Igen.

Előzmény: occseb (114130)
occseb Creative Commons License 2020.05.29 0 0 114130

Köszi az infókat!

Régi vascső küslő átmérő 22mm és 27mm. Ezek 1/2 és 3/4 colosok lehetnek? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!