Nem teljesen puffertartályos a kérdésem, de akár tekinthetjük annak is. Van egy indirekt tároló amiben két hőcserélő van. Csak az egyik kellene. Úgy gondoltam, hogy ha egyszerre használnám mindkettőt, jobb lenne a hőátadás. Itt jönne a kérdésem: Melyik megoldás jobb, ha párhuzamosan kötöm a két hőcserélőt, vagy ha sorba lennének kötve?
Szüleim családi házában ez ülemelt közel 35 évig és egy nagyobbnak/jobbnak gondolt kisiparira lett cserélve. Sajnos hibás döntés volt. A régi (képen látható) kazán soha nem kátrányosodott, mindig szép szürke volt a lerakódás benne. Köszönöm a segítséget.
A lakáskörön egy ilyen grundfos ups 25-60 van, azért így építettem be mert elvileg a pedrollo erősebb. Tejesítmény 50,55,60w vs 44,68,95w. Tudombhogy ez nem minden egy szivattyúnàl, de ennyit tudtam leolvasni. A görbék szerint kettesen simàn kéne vinnie egy ennél gyengébb szivattyunak is, ha jól értem. Én sem talàltam ilyen grafikont a pedrollohoz. Amugy biztos nem egy gagyi cucc, a màrka elég profi, igaz eddig keringető szivattyút nem làttam belőle. Úgy kaptam, egy 140m2 x2 szintes házban hasznàltàk pàr évet, de áttértek gàzra teljesen. Ami az elenàllásokat illeti az előremenőben van még egy colos rugós visszacsapó is, hogy ne gravitàljon. valamint pàr könyök, de az nem hiszem hogy annyit számít. Lehet hogy tényleg levegős lehet még a rendszer egy kicsit, este megkergetem hàrmason.
2017.09.13.-án írta Nagykunsági hogy: "A legtöbb fórumtársnál VTC 511-es van beépítve colos méretben aminek a KVS értéke 9. Többszöröse annak ami kellene. Mégis kifogástalanul üzemel. " innen feltételeztem hogy a regulus tsv3b kvs értéke is elég nekem.
Szeritnem bőven 15dT lehetett mikor próbálgattam, nem kevesebb, mert még hideg volt a puffer alja mikor felszökött az előremenő. A szivattyúm Pedrollo 25-65 és kettes fokozaton is bőven felmegy vele a hőmérséklet. Holnap megróbálom hármason. Jól értem hogy arra akarsz célozni hogy egy vtc511-el jobban járnék?
Nála a primer levegő az fix. Szekunder is. Kéményben pillangó szeleppel szabályzom a füsthőt, és ennyi.
Az a jó ha minél többet termel a kazán és annak a legnagyobb részét a vízbe teszi.
65 fokos kazánvédőnél a 80 fokos előremenővel semmi baj sincs.
Szivattyú 1-es fokozatban olyan kis tömegáram van, hogy nem viszi le a kazánról a meleget. Legalább 2-es fokozat kell.
Az is lehet, visszatérve az eredeti problémádra, azért szaladt fel a vized, mert levegős lett a szivattyú. Új rendszer, még nincs teljesen kilégtelenedve. 1-es fokozatban nem tudta kijáratni a levegőt, vízhőfok felment felkapcsoltad 2-es fokozatba ott már kidobta a levegőt, és visszaállt minden .
Egy új rendszernek kell több hét, mire kilégtelenedik, és beáll a normál üzemre. Addig meg nem kell őrízetlenül hagyni, hanem rá kell figyelni.
Közben utána olvasva rájöttem hogy mire gondolhatsz. A puffernek annyi hőt kéne elvinnie a kazántól, hogy nem kéne lezárnia a huzatszabályzónak. Akkor valami nem kerek nálam.
A kazánom 30kw. A kazánvédőm Regulus TSV3B 65 °C (1")
Átfolyási koefficiens A-AB ág:
Kvs=6,2 m3/h
Átfolyási koefficiens B-AB ág:
Kvs=4,4 m3/h
Azt olvastam hogy az esbe vtc511 9kvs-sel bőven túl van méretezve, akkor nem gondolnám hogy a regulus értékei annyira kevesek lennének, vagy mégis?
Akkor mivel szabályozzam a tüzet, csak a szivattyú sebességgel? Megköszönném ha írnàl konkrét tanàcsot. Hónapok óta olvasom visszamenőleg a fórumot de ilyen konkrét fűtèsi instrukciókat nem nagyon talàltam.(biztos van)
Jaa màr értem a kérdèst, a füstcsőben nincs pillangóm, szóval a primer levegő. Amúgy a füsthő szépen stagnált 200 nál miközben az előremenő felment 7-8 fokot. Szóval gondolom nem a tűz miatt. de érdekes mert a puffer közel sem volt tele úgy hogy elvileg a visszatérőn sem jöhetett melegebb víz ami
az emelkedèst okozhatta.Mindenesetre megcsinálom a szivattyú fokozat szabályzást, abból baj nem lehet. Arra gondoltam egy stc1000 meg két vàltórelé lesz beépítve. Alapból egyesen megy, az stc hőfokra kapcsolja a kettest, a kazànrex alarmja meg kapcsolná a hàrmast, afféle vészüzemként.
A kazánvèdő èrtèke fontos, ha 65 fokos kazánvèdőd van ès a szivattyúd el tudja szállítani a kazán által a víznek átadott energiát, addig az törtènik, hogy elkezdesz tüzelni, ha a visszatèrőd elèrte a 65 fokot elkezdi benyitni a puffer felè az előremenőt elkezded tölteni a puffert, a puffer a tetejètől elkezd tőltődni felülről lefelè a 65 fokos vízzel csak egy kis szèlessègű átlagos hőfokú sáv választja el a 65 ès pl 30 fokos vizet ez így telik míg a visszatèrőd is 65 fokos lesz, ekkor kezded "túlfűteni" (nem biztos hogy ez a jó szó) ès előfordulhat,hogy ebben a szakaszban èrdemes növelni a keringető fordulatát. De ki tudod számolni kazán kw keringett vízmennyisègből hogy mekkora hőlèpcsővel dolgozik a kazán. Nyilván kissebb fordulat nagyobb hőlèpcső kevesebb energiát vesz fel a víz, nagyobb fordulat kissebb hőlèpcső de nagyobb energiát vesz ki.
igen, bekerült a regulus 65ös kazánvedő. Sajnos egyelőre nem tudom mérni a visszatérőt normálisan, de rakok be valamikor egy hüvelyt. Olyan lehet hogy nem 65 fokos hanem melegebbet kevert be a kazánvédő? A puffertől biztosan hidegvíz jött.
A kazán visszatérőd nem emelkedett meg szépen lassan ahogy emelkedett a rendszerben a hőmérséklet??
Korábban azt írtad majd be fog kerülni regulus 65C-os kazánvédő, az bekerült?
Adott teljesítmény és áramlási viszonyok között a kazán adott dT-vel dolgozik és állít elő melegebb vizet, Ha a visszatérő is emelkedik, akkor az előremenő is emelkedni fog azonos viszonyok között. HA nem emelkedett a visszatérő, akkor tárgytalan amit írtam.
Hát mindenki azt írja hogy ennyi "hiba" lehet a hőmérsékletben akkor kénytelen vagyok belátni, és elfogadom. Ma próbáltam rekonstruálni a helyzetet, és arra jöttem rá hogy nekem is meg kell csinálnom szivattyú fokozatszabályzást. 80 fokra szépen beállt a víz, lezàrt a huzat, 200 fokos volt kb a füst. Szivattyú 1es fokozaton. Ez így ment egy fél órán át, majd azonos füst mellett egyszer csak megindult felfele a hőfok. 87 volt mire eszméltem, és átnyomtam 2 esre a szivattyút, és elkezdte szépen levinni. Jól értelmezem hogy itt nem az égés hevesebbé válása miatt ment fel a víz hanem mert nem tudta elszállítani a szivattyú a meleget?