A felvezetőben már említve volt, hogy hiába mondja a szakma valamire, hogy nem indokolt, ha a politikai vezetés meg akarja építeni, akkor bizony meg lesz építve. Pedig Egernek már az is sokat segítene, ha az M3-as építésekor elég szerencsétlen helyre került 25-ös utat Kerecsend érintése nélkül elvezetnék a 33-as útig. Ráadásul a politikai gondolkodás csak Egerig tart, Eger határában megáll a tudomány, és két körforgalmon keresztül a Mátyás király útra vezetik a komplett autóút forgalmát. Azaz, ha bejön a politikusok álma, akkor a Megyeri hídi körforgalomhoz hasonló kocsisorok fognak Andornaktályáig kígyózni, ha meg a körforgalmak gond nélkül elviszik az M25 forgalmát, akkor csak felmerül a kérdés, hogy mire is kell a 2x2 sáv."
hát igen, de az M3 család jelenlegi és közelmúltban tapasztalt burjánzása alapján ez csak álom marad... ha mindent az M3-ra fűznek fel, akkor ugye a klasszikus M4 is megkérdőjeleződik, hát még ez a nyomvonal, ami sokkal közelebb vezet az M3-hoz, mint a nem épülő M4...
Én is egy ilyennek látnám értelmét. Ha én tervezném meg, ilyennek képzelném el (3 részletben betéve a részletesség kedvéért): >>
1. -- Nyugati része: -->
Itt nyugaton csatlakozna a 31-es, a 4-es, és az 5-ös főutakhoz, és az M0-ás ill. az M5-ös autópályákhoz is. Budapest pesti része Gyál és Pécel felől is megközelíthető lenne róla. Kelet felé Jászkisér és Tiszaroff irányában haladna tovább, és ott lenne a Tisza-hídja is (egészen pontosan Tiszasüly és Tiszaroff között). Az M5-ösbe és az 5-ös főútba a délnyugati M4a ága, míg az M0-ásba pedig az északnyugati M4b ága kötné be (Pécel mellett), míg a nyugati ága (az M4-es jelű ág) Gyál mellett adna az M0-áshoz egy, a Pécelitől egy kissé délebbi kapcsolatot. Az M4-M4a csomópontja Monor és Vasad mellett, míg az M4-M4b csomópontja Mende közelségében lenne.
2. Keleti része: -->
Tiszaroff után Abádszalók és Tiszaörs érintésével haladna tovább, és itt, Tiszaörsnél érné el a 34-es főutat is. Tovább a 33-as főút felé Nagyiván mellől lenne egy új főútvonal-jellegű rákötése (M4d), és mellette fel lenne újítva a 3402-es (Nagyiván-Kócsújfalu-[33]) út is. Nádudvar és Hajdúszoboszló között kiágazna belőle az M4c, amely Debrecent kötné be, míg az eredeti számozású M4-es ága a Derecske-Berettyóújfalu-M35-ös csomópontot venné célba. Innen a folytatása az M44-es lenne a román A3 (Nagyvárad-Kolozsvár útirányú) autópálya irányába. Ugyaninnen lehetne róla a 47-es főút felé is tovább haladni.
3. -- Keleti részének kapcsolódása a 33-as és a 36-os főutakhoz: -->
A 33-as főútra való nagyiváni rákötésétől kezdve érdemes volna hozzá a 34-es főút folytatásaként főútvonallá kiépíteni a 3315-ös összekötő utat, amely a 36-os, ill. a 35-ös főutak Polgárnál való találkozásától a 3315-ös összekötő úton keresztül a Nyíregyháza-környékieknek tenné lehetővé gyorsan elérhetővé a Tisza-tó üdülőövezetét. Ez az út (a 3315-ös) Egyek-Félhalom után 1,9 km-rel csatlakozik a 33-as főútba (a Patkós Csárdánál!), Tiszafüredtől 7,7 km-re (a kereszteződés már Jász-Nagykun-Szolnok megyébe esik).
3./a. -- Keleti részének kapcsolódása a Tisza-tó üdülőövezetéhez: -->
Ezen a részlettérképen a Tisza-tó keleti mellékének déli részére, és a Hortobágy-puszta középső részére eső csatlakozási csomópontok figyelhetőek meg.
Akkor gyakorlatilag az "R" jelzi az olyan utakat, melyek átmenetet képeznek az elsőrendű főút és az autópálya között, vagyis az autóutat akarnák vele jelölni.
90-nél gyorsabban mehetsz rajta, de mégsem autópálya. KRESZ szerint az autóúton van érvényben a megengedett legnagyobb sebesség értéke 100 km/h-ban maximálva, azaz az "R"-út ehhez áll a legközelebb, és mert 2×2 sávos út az is, és ott is szintbeni kereszteződések vannak.
KRESZ-jelzése az "Autóút" nevű -- kék alapú -- tábla.
pont erre gondoltam én is, hogy ha a sok szép új zöld tábla helyett olyan kerek és régimódi, piros szegélyes 110-es táblákat pakolnának ki, akkor még a jó öreg kreszt is békén lehetne hagyni ;-)))
Na pontosan ezért egy szemfényvesztés az "R", mint külön kategória. Nem más az, mint egy 2*2 elválasztott, a szakasz többségében a 90-nél nagyobb sebességet megengedő főút, helyenként különszintű csomópontokkal, máshol körforgókkal (ld., ha majd teljesen elkészülnek, a "nem R" 8-ast Fehérvártól Veszprémig vagy a "nem R" 21-est az M3-tól Tarjánig).
Teljesen fölösleges csinnadratta tehát az "R" jelzés, az "önálló besorolás" meg a zöld vagy kitudjamilyenszínű tábla.
Lehet, maradt még annyi ellenállás a szakmában, hogy éppen ezért nincs már két éve kodifikálva...
Hát igen, ha annak idején egy huszáros vágással nem M3 és M4-ben gondolkoznak az illetékesek, hanem egy M3,4-ben, ami nyílegyenesen keletnek (Jászberény - Hajdúszoboszló stb.) tartva éri el a határt és arra halszálkaszerűen lennének felfűzve a nagyobb települések...
jó, hát nyilván van egy csomó törvényben rögzített dolog, gondolom az is, hogy jobb oldali közlekedés van, meg más hasonlók, de köszönöm szépen, egészen jól eltekergetem a kormányomat a kormányrendeletek pontos ismerete nélkül is ;-)))
Értem, csak én annyival és azért gondoltam tovább (380013), hogyha már megépítik, akkor legalább úgy tervezzék meg, hogy az egykori és leendő külföldi turista-vonzó vidék életét is felpezsdíthesse. Ha a Balatonnak jót tett az M7, akkor a Tisza-tónak és a Hortobágynak is jót tenne egy új M4. Csak most nem "dajcse markot" -- ahogy Bujtor filmjeiben az öreg Bánhidi direkt kiejtette -- hozna a turista a tóhoz meg a Hortobágyra, hanem eurót. De jönnének a turisták, nőne az idegenforgalom, magyarul hozná az új út a sok nyári pluszbevételt, fellendülést, miegymást... ! ;-)
Mert ha már egyszer megépítik azt az utat, akkor a közlekedés könnyítésén túl már más haszna is legyen!! :)
a 110es tabla is ki lesz teve legalabb addig amigy kresz utoleri magat a zold R tablaval. nem kell bexarni. a korforgalmak jol ki vannak tablazva, nemcsak 110rol, de 130rol is szepen bele lehet lassulni a rondokba; aki hulye az meg ugyis elszall mashol is mas miatt is.
sehova, csak sulysap mende gyomro/ullo gyomro/maglod a gazos, ott lehetne segiteni 9 km uttal t.sulytol vagy 14 km uttal t.szecsotol. ennyi. nincs folytatas a fejemben.
amit berajzoltam annak az vonalnak a monori vegenel (az un. strazsa "hegy"en) a M4en van is valami (csomopont ?) ami a sat. kepen rajt van de a terveken nem szerepel.
Ja, és az én gondolatom azért terelte a te ötleted folytatását Tiszaroff irányába, mert mert az csak 10 km-re van délre a Kiskörei-víztározótól (vagy másnéven: Tisza-tó), ami köztudottan az Alföldiek "második Balatonja", mert tavi üdülőövezet lett és egy nagy turistaparadicsom. Mert ha már a Balatont segít elérni az M7-es autópálya, akkor a Tisza-tó turistaforgalmát is fel lehetne dobni az M4-es autópálya odavezetésével. És akkor jönne ide keletre is a sok nyugati turista a pihenni vágyása közben a sok pénzével, amiből a Tisza-tó mentén élő nyári üdülőknek kiadó házak tulajdonosai és a környéki idegenforgalom láthatná nagy hasznát.
Előnyök: >>
1. *fellendülő turistaforgalom,
2. * jobb életszínvonal,
3. *könnyebb megközelíthetőség a Tisza-tó, a Hortobágypuszta, Debrecen, és a -- még épülő..... -- román A1-es autópálya és Nagyvárad-Kolozsvár irányába,
4. *a régi 4-es főút tehermentesítése,
5. * és ehhez régi 4-es úthoz képest az út nyomvonalának jelentős lerövidítése.