Ha már a Biblia igaz, Jézus tudhatta, kik az apostolok. Tudhatta, ha mástól nem, az Atyától, hiszen Őt hallgatta.
De tudhatta magától is, hiszen pl. mielőtt Nátánaelt látta, milőtt hívta volna Filep. Azaz Jézusnak semmi gond nem volt tudni az emberekről, már ahogy János is írta.
Te még a gyülekezet tagja vagy? Vagy már sikerült kikerülnöd belöle? Ellentmodások vannak a hozzászólásaidban, egyikben a JT mellet foglalsz állást, a másikban beismered, hogy nem minden szép és jó, ami ott történik.
Van igazságod. Ámbátor a bevezető szakaszban - mézesmadzag ciklus - nincs semmilyen erőszak, vagy annak leghalványabb jele sem. A keserű leves akkor jön, amikor belecsöppensz az egészbe és szembesülsz a rideg valósággal. Ezt vagy felismered, vagy beletörődsz. Óriási a lelki nyomás - szándékosan nem írok terrort - a gyülekezeteken belül.
Ja még az apostolokról annyit, hogy nem olvastad véletlenul J.D. Salinger: Zabhegyezo c. konyvét éredekes elmélet van benne az apolstolokról, hogy Jézusnak nem volt elég ideje szelektálni és analizálni az apolstolait.
Nem ciki, csak nem helyett, hanem a megfelelő helyen.
Ahogy Pálnak és a többi apostolnak sem volt az. Speciel nekem sem ciki.
De attól, hogy az apostolok Jézus nevében gyógyítottak, Jézus nevében való megtérésre és megkeresztelkedésre szólítottak fel stb. ne feledd, hogy Jézus azt mondta, hogy Ő az Atyja nevében teszi azt, amit tesz.
Jézus Úr, mert Úrrá és Krisztussá tette őt Isten (Jehova), ezért sem nehéz Úrnak vallanom Jézust a Krisztust.
Lám, lám, még mindig nem tudom, mivel azonosulsz, mivel nem, azokból, miket idéztél. De ne gondold, hogy faggatni akarlak, inkább ne is válaszolj, ha szerettél volna válaszolni, eddig biztosan megtetted volna.
Abban nagyon is igazad vam néha mintha szúrásnak tűnne néhány kérdésem.
Ami Jézus nevét illeti, szerintem egy JT-nak elég ciki lehet Jehova helyett azt mondani, Jézus, Jézus nevében, az Úr, stb. Szóval, ha szóhasználata megegyezne az apostolok szóhasználatával, szerintem nem is maradhatna, igaz, nem is lenne Jehova tanúja.
Ez így, ebben a formában... Éveket töltöttem el JT-ként JT között, de oda soha, senkit erőszakkal nem kényszerítettek. Az apostolok sőt maga Jézus is szólt az emberekhez az utcán, bekopogtak házakhoz stb.
Bocsánat. Igazad van. Azon kevesek közé tartozol akiknek a hozzászólásait nem tartom kötözködésnek - de azért szeretsz szurkálóddni :-), amit nem veszek rossznéven, ilyen vagy.
Egyébként nem ciki Jézus nevét megvallani. Miért is lenne az?
Szerintem az emberek többsége azért nem kedveli a Jehova Tanúi képviselöit, mert rá akarják eröltetni a hitüket másokra. Az rendben van, hogy ök hisznek benne, én azt tiszteltben tartom, de hagyjanak engem békén, ne szólítsanak le az utcán, ne zavarjanak az otthonomban. Eröszakkal szereznek maguknak új híveket. Olyan embereket vonnak a befolyásuk alá, akiket valami tragédia ért, esetleg valamilyen lelki válságot élnek át, kihasználják mások gyengeségét.
Te azt mondtad, hogy egyszer megbeszéltük ezeket a dolgokat. Mivel kérdeztem, mit tartasz igaznak azokból, mit a 323-as felszólalásodban idéztél.
Lásd be, kérlek, nem igazán beszéltük meg ezeket, hanem sok dologban bizonytalanságban vagyok, nem ismerem a te saját álláspontodat. Igaz, ha valaki idéz, akkor bizonyos fokig lehet következtetni arra, hogy egyet is ért az idézettel, vagy tagadja, cáfolja azt.
De nálad ezt nem tudom eldönteni.
Ezért kérdeztelek, mert talán annyi hitelem van nálad, hogy elhiszed nekem, érdekel személyed, hitvallásod, és nem kötözködni szeretnék.
Ne haragudj, hogy megemlítem, de kicsit szeredsz bizonytalanságban tartani embereket a személyeddel kapcsolatban, nem vagy elég nyílt. Nncs hozzá jogom, hogy faggassalak, és tudom, Jézus nevét is elég ciki megvallani, a Nevet, melyen kívül más név nem adatott megtartásra (ha Péter igaz), ezért ha kellemetlen neked, ne is tedd. Ám, ha megteszed, szerintem jóval szabadabb leszel. Egy kis gyermek könnyen válaszol, kényes kérdésekre is. (:-))
Én nem is azt írtam, hogy Echoval beszélgettél, hanem, hogy: "Ám beszélgettem sokszok Szombatosokkal, aki meg elmondta, sokat beszélgetett magyar JT-val, akik sokat adnak véleményére. Bizonyára emlékszel pl. vitánkra, hogy Jézus Jehova-e, mert szerintem ő is Jehova. Bizonyára emlékszel, szerintem Jézus Izrael Istene. Szombatosok szerint is."
(Idézet magamtól)
És, ha már tévtanításokról van szó e topicban ilyesmit meg lehetne beszélni, tényleg.
Köszönöm, hogy figyelemmel kíséred beszélgetésünket.
Jézus isten. Jehova isten. De én (mi) az isten szót címként értelmezem pl. miniszterelnök, vagy gondolj a bírákra. Az isteni cím bírtokosai között a név az, mely különbséget tesz. Így Isten Jézus és így Istene Izraelnek.
Nem gondolom, hogy a JT birtokosa az igazságnak.
Szombatosokkal igazándiból csak a szombat nap az, amivel eddig nem értettem egyet, bár érvei jók és megfontolandók.
Valojaban nem Echorol beszeltem, hanem a Hirneten levo JT-sek kozul nehanyan fordultak hozzank kerdesekkel es sok dolgoban egyetertettek.
Oszinten szolva nem is tudom, Echo - bar jo baratom - mit gondol a Jezus mint Jehova es Jezus mint Izrael Istene dologrol. Valahogy nem jott fel igy a tema.
De itt megbeszelheto. Legalabb ujra felelevenedik ez a topic.
Mindenekelőtt elnézésedet kérem, hogy még nem válaszoltam. Igazság szeint mostanában ritkán Neteztem, és amikor mégis, a korlátozott sávszélesség miat csak egy-két helyre néztem be.
Kérdésedre:
Te leírtad e topicban, teológiánk sok dologban különbözik. Ám beszélgettem sokszok Szombatosokkal, aki meg elmondta, sokat beszélgetett magyar JT-val, akik sokat adnak véleményére. Bizonyára emlékszel pl. vitánkra, hogy Jézus Jehova-e, mert szerintem ő is Jehova. Bizonyára emlékszel, szerintem Jézus Izrael Istene. Szombatosok szerint is.
Szóval ilyesmiért gondolom, a te teológiád változott kicsit, ellenkező esetben valamit félreértettem Szombatosoktól. (És pl. a fenti két állítás elég sarkallatos pontja a Bibliának)
Ám másképp is értelmes a kérdésem. Mert én még nem olvastam tőled hitvallásodat, azaz tudom, régebben nem tartottad Izrael (így az egyház) Istenének Jézust, nem az ő nevét vallottad megtartásra. De nem tudom, hogy a JT tanításából mi a te vélekedésed, bizonyára nem gondolhatod, hogy egyedül ti ismernétek az igazságot (Lásd pl. Szombatosok felekezetét, stb.) és így tovább.
Nos ilyenekért kérdeztelek, mit tartasz te ezekről, mi a te álláspontod. Tudom, nagy lélegzetű lenne a dolog, de azért egy-két dologban személyes is lehetnél...
Az 1870-es évek elején Charles. Taze Russell és néhány barátja mélyreható, hagyományoktól mentes bibliatanulmányozásba kezdett, tekintettel Jézus visszatérésére. Sok egyéb alaptanításban is kutatni kezdték a bibliai igazságot. Jehova Tanúi mai tevékenységének ez volt a kezdete (Máté 24:42).
Ez a csoport felismerte, hogy a háromságtan nem bibliai eredetű, egyedül Jehova a Mindenható Isten és a Teremtő Jézus Krisztus pedig az ő első teremtménye és egyetlen-nemzett Fia; és a szent szellem nem személy, hanem Isten láthatatlan hatékony ereje. Ez a csoport megértette, hogy a lélek nem halhatatlan, hanem halandó, hogy a holtak reménysége a feltámadás; és hogy a bűnbánat nélküli gonoszság büntetése nem örökké tartó gyötrelem, hanem a megsemmisülés.
Alapvető tanításnak tekintették azt, hogy Jézus váltságdíjként adta oda az életét az emberiségért. Először az első századtól napjainkig kiválasztott 144 000 férfit és nőt vásárolnak meg a földről, hogy Jézus társörökösei legyenek a mennyei Királyságban. Azután pedig Jézus váltságdíja által emberek milliárdjai, többségükben a halottak közül feltámasztott egyének, eljutnak az emberi tökéletességre a földi örökké tartó élet kilátásával a Királyság-uralom alatt.
Russell és segítői azt is megértették, hogy Jézus jelenléte láthatatlan szellemi. A pogányok ideje, amely időszak alatt Isten korlátlan uralma nem jutott kifejezésre egyetlen kormányzatban sem a földön, 1914-ben véget ért. Ezután a mennyben létrejöhetett az Isten Királysága. Ezeket a tanításokat azonosítják ma Jehova Tanúival.
Russell és társai a világ minden táján hirdették ezeket az igazságokat szóban és írásban egyaránt. 1879 júliusában Russell megkezdte a Sioni Őr Torony ( ma Az Őrtorony) kiadását. Úgy döntött, hogy a Bibliakutatók prédikáló tevékenységének teljesen az önkéntes hozzájárulásoktól kell függnie. Ezért nem szabad gyűjtéseket rendezni. Az üzenetet, a hírnök önkéntes munkája által, ingyen kell terjeszteni, Russell maga is a foglalkozásából addig szerzett vagyonával járult hozzá ehhez.
A Bibliakutatók osztályokba gyűltek össze, ahogy akkor a gyülekezeteket nevezték. Hetente háromszor: előadásokra, írástanulmányozásra és bizonyságtevő összejövetelekre jöttek össze. Rendszeresen választottak férfiakat, hogy felvigyázókként felügyeljenek minden osztály szellemi tevékenységére.
A Sioni Watch Tower Tract Society-t 1884-ben nem anyagi célokat szolgáló társaságként jegyezték be Pennsylvániában. A társaság elnökét évenként választották. Ez törvényes keretet biztosított, és a bibliai oktató munka továbbvitele nem függött valakinek a személyes életétől. A választott elnök Charles Taze Russell lett, hivatalát pedig főhivatalnak tekintették.
Nagy erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a munkát más országokra is kiterjesszék. A munka az 1880-as évek elején jutott el Kanadába és Angliába. Russell 1891-ben egy európai és egy közel-keleti körutat tett, hogy szemügyre vegye, mit lehetne tenni az igazság további terjesztése érdekében. A 20. század elején a Társulat fiókhivatalt létesített Angliában, Németországban és Ausztráliában.
A Watch Tower Society főhivatala 1909-ben a New York-i Brooklynba költözött, hogy nemzetközi méretűvé szélesítse a prédikáló munkát. New York állam törvényei szerint szükségessé vált egy másik társaság létrehozása is, amely ma Watch Tower Bible and Tract Society of New York, Inc. néven ismert. Londonban, Angliában 1914-ben megalakult a Nemzetközi Bibliakutatók Társulata, hogy előmozdítsa a Bibliakutatók tevékenységét a Brit Nemzetközösségen belül. Mintegy 70 - a Watch Tower Society vezetése alatt szolgáló - testület és egyesülés van jelenleg bejegyezve az egész világon. Valamennyit jótékony, önkéntes adományok és önkéntes munkások tartják fenn.
Charles Taze Russell 1916-ban meghalt. Örökébe Joseph Franklin Rutherford lépett a Watch Tower Society elnökeként. Az első világháború befejező éveiben a Bibliakutatók az üldöztetés próbáját szenvedték el, amelynek tetőpontjaként a Társulat főhivatalában felelős állásban szolgáló nyolc testvért bebörtönözték Amerikában. Úgy tűnt, hogy a Bibliakutatók munkája veszélybe került. 1919-ben ezeket a testvéreket felmentették és szabadon bocsátották, s megkezdődött a prédikáló munka nagyobb kiterjesztése.
A felkent keresztény Bibliakutatók egységes testülete a Társulat főhivatalán keresztül a megfelelő időben biztosította a szellemi eledelt a szervezettel kapcsolatban álló minden személynek. Pontosan úgy, ahogy a Jézus által említett 'hű és értelmes rabszolgát' az első századi felkent keresztények gyülekezete alkotta, ekként az önátadott Bibliakutatók felkent csoportja amely a Királyság-munkával van elfoglalva - alkotja a "hű és értelmes rabszolga" osztályt a mi időnkben. Amikor Jézus eljött, hogy megvizsgálja a gyülekezetet, szellemi eledelről való gondoskodásban találta ezt az osztályt a háznép számára, majd kinevezte minden tulajdona fölé (Máté 24:45-47; Lukács 12:42).
Röviddel az első világháború után világosan látszott, hogy Isten Jézus Krisztus általi Királysága 1914-ben létrejött a mennyben. Így Jézus szavai most már teljesen valóra válhattak: "A királyságnak ezt a jó hírét prédikálják az egész lakott földön tanúskodás végett minden nemzetnek; és akkor jön el a vég. " Joseph F. Rutherford magához ragadta a kezdeményezést, hogy még több emberhez eljuttassa a Királyság-üzenetet (Máté 24:14).
Ezért a Társulat elhatározta, hogy saját nyomtatást végez, önkéntes munkásokat felhasználva - akik önátadott férfiak voltak -, hogy biztosítsák a lehető legalacsonyabb áron a bibliai irodalom előállítását. Minden Bibliakutatót arra buzdítottak, hogy vegyen részt rendszeresen a Királyság jó hírének prédikálásában. Számos országban rádióállomásokat használtak fel bibliai előadások közvetítésére.
A Bibliakutatók 1918-at megelőzően megértették, hogy céljuk a prédikálással az, hogy egybegyűjtsék azoknak a kiválasztottaknak maradékát, akik Jézussal lesznek a mennyben és figyelmeztessék a világot Isten közelgő ítéletére. Nem is gondoltak arra, hogy begyűjtsék azokat, akik túlélhetik a jelenlegi gonosz rendszer végét, hogy a földön éljenek. Majd 1918-tól kezdve széles körben hangzott el a "Milliók élnek most, akiknek sohasem kell meghalniuk! " című előadás.
Egy tanulmány 1923-ban Jézusnak - a Máté 25:31-46-ban található juhokról és kecskékről szóló példázatával foglalkozott és kimutatta, hogy Armageddont megelőzően a jó szándékú emberek, akik nem tartoznak a mennyei Királysághoz, javukra fordíthatják Isten helyeslését és túlélhetik Armageddont. Egy újabb tanulmány 1935-ben kimutatta, hogy ezek a juhszerű egyének azonosak a Jelenések 7:9-17-ben leírt emberek hatalmas, megszámlálhatatlan sokaságával. Ezeket egybe kell gyűjteni minden nemzetből és kilátásuk lehet, hogy túlélik a nagy nyomorúságot és elnyerik a földi örök életet. Ez a felismerés hatalmas lendületet adott a prédikáló munkának ( János 10:16).
A Bibliakutatók 1931-ben felvették a Jehova Tanúi nevet. Ezt megelőzően úgy ismerték őket, mint Nemzetközi Bibliakutatók, Millenniumi Hajnal népe és az Őr Torony népe. De szólították őket Russellistáknak és Rutherfordisták gúnynéven is.
(Jehovah's Witnesses - Unitledly Doing God's will wordwide
Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, 1988)
Az átlag tanú könnyen megemészti a két pontot, mivel nincs ideje gondolkodni rajta. Egyszerűen elfogadja - nincs más választása -és meggyőződésévé válik, hogy így helyes.
Hogy egyformán gondolkodunk? Lehet, de akkor most te is olyan tanú lennél, mint én. :-)
A Russel féle gyülekezeti elrendezés - ez JT kifejezés - egészen más volt mint a mostani. Ennek alapjait a Russelt követő elnök, Rutherford bíró rakta le.
1935 körül alakult ki a felkent/más juhok - így hivatalos - felosztás. Ha bővebben érdekel, írhatok többet is.
Azt hiszem, az a "baj" ezzel a kérdezz-felelekkel, hogy nagyjából egyformán gondolkodunk. A magam részéről tisztelem, hogy megőrizted szellemedet, saját lelkiismeretedet.
Az egészben azt nem tudom felfogni, hogy Jehova Tanúi hogyan rendelik össze azt a két dolgot, hogy:
1. nekem saját magamnak felelnem tetteimért, vagyis kizárólag a saját bőrömmel fizetek mindenért,
2. mégsem dönthetek a saját hitem szerint egyes kérdésekben, hanem el kell fogadnom egy vaskeménységű központi hitértelmezést.
Mert különben kiközösítenek, mert rontom a statisztikát, meg a "gyülekezet szellemét".
Russel műveit tanulmányozva (már ami elérhető), egy olyan ember képe alakult ki bennem, aki tanít (gyakran elnagyolva, néha bizony talán tévesen), de azért nem akarja minden áron átvinni másokra saját értelmezéseit.
Szerinted hogyan, mikor lett ebből ez a beavatott/naiv osztály felosztás?
tiszteletre méltónak tartom igyekezetedet, - de hidd el, nem egy olivér kaliberű ember szavai alapján ítélem meg gyülekezetetek, hittársaink értékét.
Szösszeneteimre csak akkor reagálj kérlek, ha időd s kedved engedi, semmi túlzott fontosságuk nincs.
Csak gondolatok. Mégis, milyen sokan félnek a gondolkodástól... érdekes.
'Mérges kígyóknak fajzatai, mi módon szólhattok jókat, holott gonoszak vagytok? Mert a szívnek teljességéből szól a száj.'
'A nyelv szelídsége életnek fája; az abban való hamisság pedig a léleknek gyötrelme'
Egyébként csak gratulálni tudok hozzászólásodhoz. Szép volt. Megmutattál valamit abból, amiről beszélek. Bárány - farkas. Mintha kibújt volna.
Az igazság nem a szervezeté, az tőle független. Valami nem attól igaz, mert a szervezet azt mondja rá stb. Nincs itt semmi paradoxon. Ha paradoxonról lehet beszélni az a te hozzászólásod, mely hosszú ideig hírdetni fogja Jehova egyik tanújának szeretet teljes megnyilvánulását.
Mindenkitől elnézést kérek a tegnapi kozonséges kirohanásom miatt, nem volt méltó a témához, a tanúkhoz, sem a jelenlévő hozzászólókhoz. Kérem, próbáljátok elfelejteni, úgy mint engem is, és az eddigi méltatlan hozzászólásaimat. Nem akartam senkit megbántani, csak elragadott feleslegesen a HÉV.
Hüpp,
nem tudom társaim minek is nevezzem Olivér elhagyását. Olynyira nem olvastam át hozzászólásait, ám mégis zavar, hogy dühödten, közönségesen távozott köreinkből.
csupán lustaságból: elárulná valaki, hogy miért történt mindez?
- garland, válaszolni igyekszem!
Nem kell begazolni attól, hogy valakinek más véleménye van, és a marhája még ki is tart mellette. De egyet azért ne feledjetek, attól hogy többen vagytok még nem jelenti azt, hogy az igazság a ti oldalatokon van.
Egyre azért rájöttem. Amit itt művelünk, az – urambocsá - szófosás és szél ellen pisálás. Ha valaki keresi az igazságot – az olyan igazi, életet megváltoztató igazságot - azt itt nem fogja megtalálni. Ez fix. Bármennyire is szimpatikus, és haladó ez a fajta komunikáció, mindenki csak a maga igazát hajtja, kioktat, kioszt. Odafelé megy a dolog, vissza már nem. És ennek gyermekeim, ennek semmi, de semmi értelme.
Úgyhogy uraim, adieu.
Kedves Echo,
Borzasztóan sajnálom a tapasztalataidat, és elismerem az érveidet. A szeretet nélkül semmik sem vagyunk. Jómagam is láttam, és látok hasonlót a gyülekezetekben, lehethogy én is ilyen vagyok. De hogyan oldod meg azt a paradoxont, melyet felvetettem, és az általad prezentált testvérek leveleiben is felfedezni véltem. Vagyishogy mit csináljunk azokkal az igazságokkal, melyeket a szervezet segítségével ismertünk meg. A szervezet Jehováé, a tanítás helyes, de az emberek tökéletlenek, hibáznak és szeretet nélkül valók. Mi a megoldás?
Megjegyzem, nekem voltak és vannak pozitív tapasztalataim is, jómagam rendkívül nagy testvöri szeretetben nevelkedtem szellemileg, ezek pedig kitörölhetetlenül belevésődtek a szívembe. Bár azóta találkoztam nem egy olyan dologgal, melyek nem voltak méltók Jehovához. De ha csak ezzel lennék elfoglalva, igazságtalan lennék. Azzal kell törődnöm, É N milyen jó, vagy rossz keresztény vagyok, N E K E M milyen a kapcsolatom Jehovával, É N mennyire teljesítem az Isten akaratát. Elvégre az Isten ítélőszéke előtt É N fogom képviselni a tetteimet és az életemet, nem pedig a testvéreim.
Ez volt az ultolsó hozzászólásom, Isten veletek.
Nem tudtam meg semmi újat, nem mondtam semmi újat. Az itt töltött pár nap fölösleges idő és pénzpocsékolás volt.
További jó szórakozást:
Olivér.
U.i. ha bárki akarna tőlem valamit, az e-milem: boldoghy@nextra.sk - ( Echo, az általad felajánlott anyag még nem jött meg, ne aludj, /mellesleg a 313-as hozzászólásod nááágyony nyáli volt - a kakaósig :-)/ )