Keresés

Részletes keresés

Echo Creative Commons License 2000.05.28 0 0 462
Mindig ez van. :(
Echo Creative Commons License 2000.05.23 0 0 461
Kedves didé

A kérdésed nem CSerfának szól ?

A vitakérdéssel - Isten vagy Sátán - nem lehet nem egyetérteni.

Előzmény: didé (460)
didé Creative Commons License 2000.05.23 0 0 460

Nem látom az összefüggést a között, hogy Sátán a Földet uralja - amivel egyetértek - s a közt, hogy szabad bejárása van Isten elé. Miért követezik az egyik a másikból?

Mi a helyzet a vitakérdéssel Echo? Ezek szerint nem értesz vele egyet.

Echo Creative Commons License 2000.05.23 0 0 459
:)
Echo Creative Commons License 2000.05.20 0 0 458
Kedves didé

Szeretjük használni ezeket a verseket a tnítványképző munkában. CSerfa hozzászólását csak annyival toldanám meg, hogy gondold át a kiemelt részt - már azért is, mert maga Jézus mondta és nem egy brooklyn-i vén -.

És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön.
Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,
Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!

Előzmény: CSerfa (457)
CSerfa Creative Commons License 2000.05.20 0 0 457
Kedves didé!

Szvsz nem érdemes megvitatnunk ezeket a dolgokat. Mert nem gondolom, hogy gyümölcsöt hozhat. Mert tudod, én szó szerint veszem a Bibliát.

De tegyünk egy próbát, leírom, mi az én vélekedésem ezekről:
Jézus győzött közel 2000 éve, és azóta uralkodik, feljebb is került minden teremtménynél, feljebb minden hatalmasságnál, uraságnál, mindennél. És azóta uralkodik a mennyben. Isten trónjába ült. És vele együtt mi is, hiszen teste vagyunk. Csak hitünk kell, hogy kifejlődjön erre, csak földön hagyott testünk várja megváltását. Szellemben egy vagyunk vele, és egymással és Istennel, egy Szellemmel vagyunk átitatva.
Nézzük, mit is ír ezekről Pál:
[Eféz. 1.18-22] "És világosítsa meg értelmetek szemeit, hogy tudhassátok, hogy mi az Ő elhívásának a reménysége, mi az Ő öröksége dicsőségének a gazdagsága a szentek között, És mi az Ő hatalmának felséges nagysága irántunk, a kik hiszünk, az Ő hatalma erejének ama munkája szerint, A melyet megmutatott a Krisztusban, mikor feltámasztotta Őt a halálból, és ültette Őt a maga jobbjára a mennyekben. Felül minden fejedelemségen és hatalmasságon és erőn és uraságon és minden néven, mely neveztetik nemcsak e világon, hanem a következendőben is: És mindeneket vetett az Ő lábai alá, és Őt tette mindeneknek fölötte az anyaszentegyháznak fejévé" és [Eféz. 2.5-6] "Minket, kik meg voltunk halva a vétkek miatt, megelevenített együtt a Krisztussal, (kegyelemből tartattatok meg!) És együtt feltámasztott és együtt ültetett a mennyekben, Krisztus Jézusban"

Azonban Sátán még nem vettetett a földre, Sátánnak még nyíltan jogai vannak a földön, és nyíltan él vele, emberölő ő, az egész föld elpusztítója.
Azaz Sátán még bejáratos Isten elé, még vádolja Isten fiait, még a mennyeiekben vannak a gonosz hatalmasságok, a gonoszság szellemei. De rajtuk is Uralkodik Isten, és uralkodik Izrael Istene, Jézus is, kié tehát szintén az uralkodás, hiszen azért ül Isten trónján. Vagy, ahogy Pál írja: [Fil. 2.9-11] "Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, a mely minden név fölött való; Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké. És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére." Bizony, a gonoszság szellemei, sőt, Sátán is ezt vallja, és térde is meghajol Jézus nevére, Jézus teljesen uralkodik, hiszen aki Úr, az uralkodik. Csak emberek nem vallják, mert a gonosz ember mondja: nincs Isten.
De a szellemek erre képtelenek, mert még az ördögök is hiszik, hogy Isten egy. És rettegnek.

1914 meg semmi jelentőséggel nem bír. Mert Pál nem akkor, hanem közel 2000 éve írta leveleit.
Ha viszont Sátán levettetik a földre, bizony, mindenki észre fogja venni, bizony, Izraelnek a pusztába kell futni, a Júdeaiaknak meg a hegyekre, bizony jó imatéma, hogy futásuk ne szombaton, és ne télen legyen. Bizony, érdemes azért könyörögni, rövidíttessenek meg azok a napok, míg Sátán a földön jár és dühöng.

(Mint fent is írtam, ezek csak az én vélekedéseim)

CSerfa

Előzmény: didé (454)
Echo Creative Commons License 2000.05.19 0 0 456
Egyébiránt kedves didé

Mert megkövéredett e népnek szíve, és füleikkel nehezen hallanak, és szemeiket behunyják; hogy szemeikkel ne lássanak, füleikkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek és meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket.

Ilyennek látom Jehova Tanúit én, aki még magam is tanú vagyok.

Echo Creative Commons License 2000.05.19 0 0 455
Kedves didé

Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.

A JT változik, ez igaz és el is fogadom. De emlékeztetlek arra, hogy mi azt mondjuk, mi vagyunk az egyedüli igaz vallás. Ha ez igaz lenne, akkor nem változnánk, mert az igazság nem változik - erre nem jó a hajnal derengése idézet barátom, mert a fehér nem lehet fekete (1914)-. Ha mi tévedünk, akkor miért nem engedjük ugyanezt meg másoknak? Miért kérdőjelezzük meg az ő igazságukat? A keskeny ösvény hosszú. Lehet, hogy ők nem ugyanott járnak, de ugyanazon.

Büszkén hírdetjük: Nálunk nincs papi osztály!! Valóban nincs didé ? Nincsenek megkülönböztetve a tanúk, gyülekezetben elfoglalt helyzetük szerint?

didé Creative Commons License 2000.05.18 0 0 454
Tudtam!
Valamiben csak egyetértünk drága CSerfa. Nem olyan borzasztó a mi vélekedésünk sem. Bár kissé megzavarja a jóság ritmusát az, hogy - nem olvastam csupán feltételezem - nem bántál szerényen a HGY-beli tagokkal. Azt hiszem két különböző dologról beszélünk. Jézus megvárta, amíg ellenségei lábai zsámojául nem vettettnek s nem kezdett el uralkodni az egekben. Ez történt 1914-ben. Amikor Jézus TELJESEN megtisztítja a Földet minden rossztól - Sátán + démonok s miegyéb - akkor érthethük az abszolút értelemben gondolt teljességet. Hogy gondolod?

Echo,
mit vársz, mit mondjak? Azt, hogy Russel tudatlan volt? hogy Rutherford is csupán konyított a dolgokhoz? Igen. Ezen napokban is puhatolózunk, olykor kapkodunk, hát még századelején! Nincs ezen semmi szégyellnivaló. Változunk. S miért oly hatalmas baj ez? Megosztottam a kongresszusbeli felfedezésem könyvcsoportvezetőnkkel. Kétszer kérdezett rá: mi? mégegyszer! Az akkor volt, most MOST van. Történelmi kérdéseidre azért nem tudtam még választ adni, mert alaposabban nem néztem utána az évszámoknak. Nem vágom a dátumokat ellentétben veled, amit meg kell mondjam: becsülök. Ne félj s ne rettegj! a válasz nem marad el!

Csók.

CSerfa Creative Commons License 2000.05.17 0 0 453
Kedves didé!

Igen, ezek tényleg egyre hatalmasodnak. Gondolom, idővel annyira megromlik az emberiség ezekben a dolgokban, hogy nem lesz igazságtalan az a sok szenvedés, mely a Jelenések könyvében le van írva.
De szvsz kétségtelen, hogy ez még csak fokozódik, aza ebből a szempontból még nincs itt a vég.

Ám te megálltál a 2 Tim. 3.4-nél.
Holott szvsz JT-i közül is sokan elgondolkodhatnának a folytatáson, hogy akkor most van-e ereje a kegyességnek, vagy tagadni kell? (Még ugyanis nem tettek nagyobbakat a szentek, mint Jézus, azaz ennek is el kell jönnie, meg hát a kegyelmi ajándékokat is egyre inkább tagadják többen, és ezt bizony roszul teszik). A házakba tolakodók is elgondolkodtatók, meg a foglyul ejtők. Meg a mindenkor tanulók is, kik az igazság ismeretére mégsem jutnak. Éppen erről vitáztam kicsit a HGysekkel a Védem a HGyt topicban. Csak egészen más szavakkal.

Nem tudom, ilyesmi választ vártál-e?

CSerfa

Előzmény: didé (451)
Echo Creative Commons License 2000.05.17 0 0 452
Kedves didé

Nem vagyok türelmetlen, higgadnom sem kell. Csak szomorú vagyok, mert kérdezek és nem válaszolsz. Tudom nehéz a válasz és azt is tudom, hogy tudod azt csak nem mered kimondani, mert ha kimondod.... Azért próbáld meg.

Előzmény: didé (449)
didé Creative Commons License 2000.05.17 0 0 451

Szavaid igen érdekesek CSerfa. Csupán egyet hadd szúrjak még be:és az utolsó napok jelei? amiről Pál is beszél a 2Timótheus 3:1-4-ben?
Előzmény: CSerfa (445)
didé Creative Commons License 2000.05.17 0 0 450
Hm,
erre tudok jobbat. Épp most figyeltem fel rá a kongresszuson. A kiállíátson többek közt ott áll a Beteljesült titok című kreálmány, oldalain pedig azt olvastam, hogy kétezer vége felé minden helyre lesz állítva. "Monda pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya a maga hatalmába helyheztetett." - hogy ez miként maradt ki? így megy ez, ha az ember nagyon szeretne érteni valamit s mégsem megy egészen. De hiszen ezt te is tudod Echo.
Előzmény: Echo (447)
didé Creative Commons License 2000.05.17 0 0 449
(-NOTE- Echo légy türelemmel. Semmi sem oly egyszerű. Higgadj egy kicsit, kérlek.)
Előzmény: Echo (448)
Echo Creative Commons License 2000.05.16 0 0 448

Hol a bölcs? hol az írástudó? hol e világnak vitázója? Hol van didé, bárány és a többi ? Nemde nem bolondsággá tette-é Isten e világnak bölcseségét? (Átírt idézet)
Echo Creative Commons License 2000.05.14 0 0 447
Kedves didé, bárány

Vártam, várakoztam, de ti nem válaszoltatok.

1914 vagy alán 1874 ????

Hogyan kezdődött??? Vizsgáljuk meg az "írásokat"

C. T. Russel, az Őrtorony Társulat első elnöke ("Beteljesült titok" 69-70. oldal )
"Mr. Barbournak felajánlottam (Russel) az útiköltséget, hogy látogasson meg engem Philadelphiában ahol 1876 nyarán üzleti ügyekben időztem, azon célból, hogy amennyire módjában áll, teljesen és iratszerűleg bizonyítsa be nekem, hogy a jövendölések 1874-re utalnak, mint arra az időre, amellyel az Úr jelenléte és az "Aratás" kezdődik. Erre ő eljött, és bizonyítékai kielégítettek engem."

J. F. Rutherford az Őrtorony Társulat második elnöke ("Isten hárfája" c. 208. oldal )
"1874-től kezdve éljük az Úr második jelenlétének az idejét. ……1874-ben történt a mi Urunk második eljövetelének idejében, hogy megteremtették a világon az első munkás-szervezetet... Ez időtől kezdve a világosság bámulatosan megnagyobbodott, és a találmányok, és fölfedezések száma sokkal nagyobb, sem hogy valamennyit itt fölsorolhatnánk, de fölemlítünk néhányat azok közül, melyek 1874 után láttak napvilágot, mint további bizonyítékok arra nézve, hogy az Úr ez időtől kezdve jelen van. Ezek a következők: szántógépek, automatikus kapcsolók, automobilok, szögesdrót, kerékpár stb..."

J. F. Rutherford ("Az Isten hárfája" 237. oldal )
Az Úr 2. jelenlétének az ideje 1874-ben kezdődik."

CSerfa Creative Commons License 2000.05.12 0 0 446
Kedves Ági13!

Kicsit szégyellem magam, hogy tudástól csillogónak látszottam!

Talán elhiszed nekem, igyekeztem egyszerű emberként, egyszerű Fórum-társként idejárnom egy-két hozzászólástól eltekintve, mert az is vagyok. Teljesen laikus.
Köszönöm, hogy tükröt tartottál elém, a tudálékosság igazán nem célom!

Ám kérlek, ne bántódj meg, ha bizonyos mértékig én igyekszem a topic témájánál maradni, azaz JT-k tévtanainál, tévedéseiknél.

És szép gondolatainak bátran nyithatnál topicot, ez a Fórum bizony az a Fórum, azaz nincs igazad. Hanem van ilyen topic, meg van olyan, meg amolyan. Félreértettél valamit ...

A meggyőződést változtatni persze, hogy reménytelen, az csak nagyon kis lépésekben és lassan történhet, azért meggyőződés. De tanulni lehet, és is szívesen tanulok, tőled is tanultam ... (csak dicsérgetni sem fogok, bibibiíí)

CSerfa

Előzmény: Agi13 (444)
CSerfa Creative Commons License 2000.05.12 0 0 445
Kedves didé!

Köszönöm, hogy nem haragszol!

Amit a nap=évről írsz, nos, sehál nem látom, hogy Dániel könyvében a nap=év lehetne. Te verseket említesz, de azok nem vonatkoznak ide, legfeljebb te gondolod, hogy mégis. Nézzük részletesebben:
Említed Lukács 21:24-et, holott ennek ideje még nem jött el, szvsz éppen három és fél évig, azaz negyvenkét hónapig fogják taposni Jeruzsálemet, ahogy én fejtegettem 2000-05-01 02:52:07-kor. Dehogy járt le a pogány emzetek ideje, akkor nekem nem lenne esélyem, holott HIszem,hogy Jézus a Krisztus, Isten Fia. És test szerint pogány vagyok.
Említetted Ezék. 21.25-27-et, de azt látom, ennek ideje is a bűn emberének ideje, a jövő (lásd alább).
Állításodat, miszerint "Dániel könyvében nem számít minden egy napnak, miként versekkel alá is támasztottam." (idézet tőled) nem látom igazoltnak.
Ám, ha a Biblia bárhol hetet említ, mind időt, akkor az évekre vonatkozott. Úgy a hét a Biblia alapján nem értendő, hogy hét nap, pláne úgy nem, hogy a három és fél év az 1260 nap, azaz a három és fél év az 1260 év.

Rettentő fucsa lenne, ha igazatok lenne!
Matematikai jelekkel leírva állításotok:

3.5év=1260év

Képtelenség. Értelmezésetek helytelen, tévedéshez is vezetett, hiszen tudjuk, Jézus még nem jött vissza, hiszen nem lettek meg azok a dolgok, miknek meg kell lenniük beszéde szerint, vagy amik a Jel.-ben leírtak. (Pl. Mát. 24.15 "Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, amelyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen (a ki olvassa, értse meg)" és tudjuk, Jézus csak ezután jön el, ahogy a Lukács, vagy Márk evangéliumában egyértelműen írva van. De hol van a szenthely? Hiszen még a templom sem épült fel? Hol még a bűn embere, aki 2 Thess. 2.2 "Hogy ne tántoríttassatok el egyhamar a ti értelmetektől, se ne háboríttassatok meg, se lélek által, se beszéd által, se nékünk tulajdonított levél által, mintha itt volna már a Krisztusnak ama napja. Ne csaljon meg titeket senki semmiképen. Mert nem jön az el addig, mígnem bekövetkezik elébb a szakadás, és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek fia, A ki ellene veti és fölébe emeli magát mindannak, a mi Istennek vagy istentiszteletre méltónak mondatik, annyira, hogy maga ül be mint Isten az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát" Hol ez a templom? Gondolom, majd fel fogják építeni!

Ám az az vélekedés, mit én felvetettem 2000-05-01 02:52:07-kor megáll, hiszen jól írja le a Templom újjáépítésének idejét, ill. Jézus megöletésének idejét is, azaz a két tanúság meg van.

És végül is ez tévtantopic, azaz témába vágó a dolog.

CSerfa

Előzmény: didé (443)
Agi13 Creative Commons License 2000.05.12 0 0 444
Kedves Mindnyájan!

Elnézést kérek mindannyiótoktól azért, hogy sekélyes tudásommal belekontárkodtam magasszintű beszélgetésetekbe. Azt reméltem, gazdagabb leszek ismeretben és kétségeimre is választ találok.
De ez a fórum nem az a fórum.
Tisztelem a Bibliában való jártasságotokat, és semmiképp sem látom célszerűnek olyan vitákba keveredni, amelyek hitbéli meggyőződéstek miatt eleve reménytelen.
Sokat tanultam Tőletek, de most elbúcsúzom.

Szeretettel gondolok majd Rátok: Echo, Cserfa, Szombatosok, didé. Mindent köszönök.

Ági

didé Creative Commons License 2000.05.12 0 0 443
CSerfa,
ne félj, s ne rettegj. Bárány is megkapja a magáét, csupán nem tartok a hozzászólásainál. Annyit tudok, hogy itt volt és volt valami zűr. Nem embereknek való tetszésről beszélek, egyszerűen emberségről. Én sem akarok tetszeni neked, elismerni, megérteni, valami józan emberi módon viszonyulni hozzád. Jézus szeretettel bánt tanítványaival, Pál szintén - Barnabással való zördsüléséről most ne beszéljünk. Épp ma olvastam Cselekedetekben, hogy az ismeret elmúlik, marad a szeretet. Helyre nem emlékszem, elfeledtem.

Echo,
légy egy kis türelemmel. A napok gonoszok, holnap kongresszusra megyek, újságot is csinálok, s még újfent meg mindig és minden: komázlak.

ui1: CSerfa, Dániel könyvében nem számít minden egy napnak, miként versekkel alá is támasztottam.

Előzmény: CSerfa (442)
CSerfa Creative Commons License 2000.05.11 0 0 442
Kedves didé!

Köszönöm válaszodat!

Kár, hogy durvának tartasz, szvsz az egyenes beszéd nem durva, a Mester is így beszélt, Pál sem akart embereknek tetszeni. És én nem szeretnék senki megnyerni.

Évszámfejtegetésed nem igazolt, mert általában egy nap nem ezer esztendő, hanem olykos így is lehet érteni. De mondom, általában a nap az nap, az esztendő az esztendő. A Biblia első oldalaitól kezdve, végig.
És Dánielnek angyal magyarázott, és ....
Nincs értelme vitánknak.

Mindenesetre köszönöm fáradozásodat.

Még talán annyit, általában nem bántani jövök ide. Hanem furcsa, Bárányt nem hordod le, pedig valakit csak úgy kitagadni Krisztusból nem semmi! Azért ilyet én itt senkivel nem tettem (ha emlegettem is hamis prófétáitokat, azokat is Mózesre bíztam volt, s e hamisak nincsenek itt)

Azt hiszem valami nagy összetartás (személyválogatás) van köztetek, ami Echot már nem éri el, én meg egyenesen ellenség lehetek :(

Mindenesetre igyekszem arra, hogy kevéssé terheljelek ezután :)

CSerfa

Előzmény: didé (439)
Echo Creative Commons License 2000.05.11 0 0 441
Kedves didé

Csak gondolat ébresztőnek. Arról a Sedékiásról beszélsz, aki Júda utolsó uralkodója volt (Jósiás és Hamutál fia)? Akit Nabukodonozor hűbéres királlyá tett, de fellázadt Babilon ellen?
Valamint ez az a Nabukodonozor (Nabopolassár fia), Nékó fáraó legyőzője, aki megostromolta, elfoglalta Jeruzsálemet és a zsidókat babiloni fogságra hurcolta i.e.587-ben? Aki i.e 605-562 között uralkodott?

607 ????? Honnan ?????

Előzmény: didé (438)
Echo Creative Commons License 2000.05.11 0 0 440
Kedves didé

Köszi. 607. Honnan?

Előzmény: didé (438)
didé Creative Commons License 2000.05.11 0 0 439
CSerfa,
köszönöm, nem a szilárdságommal van a baj. Csupán csodálkozom. Olyan vagy, akár egy spártai. Mindig a harc. Határozott vagy, szilárdan állsz a magad hitében de oly durva tudsz lenni, szitkozódo, morgó, hogy a legjobb akarattal sem tudlak egy kedves és elbűvölő embernek elképzelni. Próbálkozom s amikor sikerül végre, felépítek egy használható és emberbaráti képet, akkor lerombolod mondataiddal.
nem akartam - akarom - elhinni, hogy olyan rosszak vagyunk. Mindenki utal rá, céloz meg követel, olvas és véleményt mond. Tudod. jó, jó, de...
egyedül Jézus volt aki nem ingott. Azelőtt és most, utána nincs olyan ember, akit olykor fel ne rázna a tökéletlenség. Akarkodni lehet, újrfelállni. Kerülni azért kerüllek, mert igazán fel tudsz bosszantani. Elős zördülésünk után napokig morogtam és dühösködtem. Másként lehetetlen tudomást NEM venni rólad. Kihagyni a hozzászólásaidat, nem foglalkozni velük. Ezt alig tudtam megtenni. Embertelen, kivetnivaló dolog.
nem kell semmiért bocsánatot kérned. Birkózom, legyűröm, átértékellek mindig.

Kérlek titeket továbbá atyámfiai, hogy ama irodalmi művet ne boncolgassátok laikusok módjára, pusztán szeretetből lévén, mert oktalanságtokkal mindeneket bajba sodortok. Néked CSerfa igazat adok vala, bár nem értem, hogy miként emlegette Füst, Istent. Ági13, te pedig ki ne merülj szívedhez közel álló olvasmányaidban. Milán eltávozott, rajta kívűl ezernyiség van, mit megismerdendethetsz.

Spender,
s mi a helyzet a más vallásbeliek által forgalmazott könyvekkel? Természetesen abban sincs ilyen, ugye?

didé Creative Commons License 2000.05.11 0 0 438
1914

Valami reménység, mely nélkül értelmetlen minden, minden: a szerelem, a gondolat, a betű. Képtelenség lenne állandóan harczolni, küzdeni hol becsülettel, hol sárbatiprással, emelkedéssel, zuhanással. A reménység akkor valódi, ha alapját is látjuk, elkapjuk lassú perceit s ha kényszeríteni nem is tudjuk az Időt, legalább másként észleljük (Jób 7:6).

A számok vármánya nem sokban különbözik a „a reménylett dolgoknak valóságá"-tól „és a nem látott dolgokról való meggyőződés"-től. A számok világa csupán addig érinti a hitet, amíg józanul és bölcsen alátámasztja, érthetően, biztosan. Az Ezerkilencszázhetvenötös világvégi jóslat, mely tőlünk indult el, tudom, NEM a vezető testület által bírált és végiggondolt próféciamagyarázás volt. Az a Háromszázezer, aki emiatt elhagyta a szervezetet: csalódott, türelmetlen lett s talán pont köztük volt az a személy, aki e tévtant hirdetni kezdte. Pompás vetőember lehetett. Aki egy mondattal v. utalással félre tudott vezetni több százezer embert és ennek egy része még el is hagyta azt, amiről meggyőződött, lucsokban ázott a hite; igazán kihasználhatta az emberi tulajdonságokat: a hiszékenységet és kétségbeesést (Példabeszédek 14:15).

A történelemet apró darabra lehet vagdalni, szétszedni, összerakni másként, akár egy legóvárat. Ám a vár falai szürkék maradnak, a darabok ugyanazok, az őrökön rostély van s ha le is vesszük róluk a pánczélt, dárdáikat ekevassá szépítjük, arcuk marcona marad. Hiába az újraértelmezés, ha teljesen nem cserélődik ki majd’ minden, hiába az erőfeszítés.

A pogány nemzetek korának véget kellett érnie, az istentagadás nem örök. Mindennek rendelt napja van, volt, és lesz, a nemzetek kijelölt idejének is le kellett járnia (Lukács 21:24).

Ókori próféta beszélt erről. A beteljesedés sokkal nagyobb, távolibb mint Nabukodnozor álmában (Dániel negyedik fejezete) ahol a harmadik fejezet 33. verse Istenre utal, Jehovára, nem pedig az uralkodó hamis istenére (lásd tovább a negyedik fejezet 14. versét). A tizenhatodik versben beszél hét időről - a király esetében ez hét évet jelentett. Prófétailag nézvést a dolgot, egy nap, ezer esztendőt jelent (Ezékiel 4:6; 4Mózes 14:34; 2Péter 3:8 – lásd még a Katolikus jegyzetet).

A hónapszámok kerekek, állításom a Jelenések könyvében jegyzettekre alapozom; tizenegyedik fejezet 2. 3. verse. Bentről fakadó kérkedéssel küszködtem emiatt, keveselltem a támasztékot. A harmincz napos hónapokra a magyarázat a holdhónapokban keresendő (Adár hónapra való utalás - mely a mi hónapjaink szerint február vége, márczius eleje - Ezsdrás könyvében olvasható annak hatodik fejezetének 15. versében). Noé az Özönvízkor írt jegyzeteiben arról beszél, hogy az áradat öt hónapig, másként írva: 150 napig csapkodott a Föld kerekségén.

A csoda-számítás csupán ennyi. Végösszegként 2520 napról beszélhetünk, egy napot, egy évnek számolva pedig 2520 évet emlegetünk – teljes joggal s biztonsággal. Isten dühét, haragját Ezékiel írja le könyvének 21. fejezetében (25-27) s e tűz elől menekvés alig volt. Sedékiás király leesett a trónról, megtapodták, az uralkodás i.e. 607 októberének elején felszívódott. Eme dátumhoz adjuk a 2520 évet s az Örökkévaló Király, a Békesség Fejedelme Jézus Krisztus már uralkodik az Egekben, mely trónralépés kezdete: 1914.

Vége pedig sosem lesz (Dániel 2:44).

CSerfa Creative Commons License 2000.05.11 0 0 437
Topic OFF

Kedves alomhajos!

Igazad van. Úgy látszik, ha az ember olvasgatja a Bibliát, annak szófordulatai ráragadnak. És velem kapcsolatban, – gondolom, – gyakrabban, vagy könnyebben jut talán eszedbe a Jelenések könyve :)))

Kedves Agi13!

Pár gondolat 2000-05-09 23:50:12-kor kelt kérdésedről:
Sok irodalmi alkotás létezik. És sok egyéb dolog, bizony, még az irodalmon túl is. Én Füst Milán verseit nem olvastam. De miért kérded tőlem? Most képzeld el, ha elkezdenénk irodalmi vitákat, esztétikát, filozofálgatásokat. Ha egymást kérdezgetnénk, te olvastad ezt, meg azt, meg amazt?
Amit Füst Milántól idéztél, nem értek vele egyet. Mert jómagam is igyekeztem egész életemben lelkismeretesen élni, és soha nem jutalomért. Istent sem jutalomért, bizony, nem az örök életésrt, áldásokért, stb. kerestem. Hanem, hogy hálát adhassak neki, mert meggyőződésem, hogy Ő él! Mert előtte szerettem volna legalizálni kapcsolatomat feleségemmel. Furcsának is tartom Füst vélekedését (és a tiedét is), hogy azt vélitek, valamilyen jutalom reménységéért igyekezne az ember Istennek tetszeni. Biztos van ilyen ember, de az nem krisztusi, a krisztusi ember mozgatóereje hit dolgában a szeretet. Isten szeretete (az első nagy parancsolat), és az Ő képére formált emberek szeretete. És nem jutalom, vagy büntetés a hajtóerő, hanem a szülő-gyermek viszony, az Atyára utaltság, a bizalom, a hála. Azaz Füst Milán szegényes, szvsz, mert magából indult ki (gondolom.)

Egy rendes ember valamilyen hitre eljut, ha keresi az igazságot, vagy azt, mi a jó, mi a rossz, mi lehet a dolgok oka, mozgatója. Az ilyen ember valószínűleg hitre jut. Megfordítva: ha valaki hitetlen marad hosszabb ideig, nem lehet igazán jóakaratú, hiszen Annak, aki mindezt alkotta, nem tud hálát adni (azaz hálátlan.)
És nem értem, mit gondolsz, de szvsz Pál apostol toronymagasan felette van Füst Milánnak, azaz intellektuális igényem kielégítéséhez Pál után Füst köd.
Egyébként szoktam a Biblián kívül mást is olvasni, sőt, a Bibliát olvasom kevésbé. Remélem, szememre azért nem veted, ha a Bibliát is ismerem egy kicsit, vagy olvasom olykor-olykor.

CSerfa

Előzmény: alomhajos (436)
alomhajos Creative Commons License 2000.05.11 0 0 436
Szia Cserfa!

"Egyébként van kevés panaszom ellened:"
Khmmm... :o) a stílus emlékeztet a Jelenések könyvére. :o))

Szia,
áh

Előzmény: CSerfa (431)
Agi13 Creative Commons License 2000.05.10 0 0 435
Kedves Echo,

valóban nem az volt a célom, hogy bárkit is megbántsak, de látod, megint csak azt értem el, hogy érzelmileg reagálsz a felvetett kérdésre és nem vetted észre vagy nem akartad észrevenni az idézetben rejlő igazságot.

Ha a topic alapkérdését nézem, nem keringhetünk folyton a bibliai idézetek körül. Sajnos nincs a kezem ügyében (még szomorúbb, hogy a fejemben sem) olyan érv, amely a tévtanításokkal volna kapcsolatos. Az egyetlen mű, amely közel áll a szívemhez a korábban idézett Füst Milán - könyv, amelyben többek között ez áll:

"...nem tudok elképzelni jobb világot a meglévőnél, bármily kegyetlen és érthetetlen is az."

vagy másutt:

"...az életen, a világon voltaképp én se tudnék változtatni, ha isten lehetnék..."

"A tanácsom tehát ennyi: hogy embertársam mondd tehát bátran azt, hogy lement a nap, holott tudod, hogy nem a nap megy le, hanem a föld forog körüle. Merűlj el a csillagos ég költészetében, holott tudod, hogy költészete nincs, mert ott égi testek küzdenek a létért, mint tomboló őrültek, - ugyanezért mondtam én az imént, hogy építsünk oltárokat a káhelnek, - ugyanezért mondom, hogy ápoljátok őseitek sírját is, akik mit se tudnak erről, ha jobb a lelketeknek, higgyetek Allahban is (értelemszerűen az egy igaz Istenben - megjegyzés tőlem) és szentjeiben, továbbá merűljetek el egy lány mosolyában és mondjátok rá azt, hogy égi gyermek, holott tudjátok, hogy nincs itt égi lény. És dolgozzatok, mégpedig nem is a kenyérért, keményen dolgozzatok magáért a munka kedvéért, amely pedig alig boldogíthat, mert hiszen jól tudjátok, minden emberi munka és erőfeszítés hiábavaló."

Előzmény: Echo (434)
Echo Creative Commons License 2000.05.10 0 0 434
Kedves Agi13

Pusztán azért nem horkanok fel, mert tudom, hogy nem akartál megsérteni minket. De ez a "szoktatok-e mást is olvasni" kissé bántó.

Igen, szoktam. És emberek közé is megyek és moziba is és sörözni is a barátaimmal. Attól, hogy milyen elveket vallok, még nem zárkóztam kőtoronyba (vagy őrtoronyba? :)), ember vagyok hibáimmal együtt.

(Most éppen Adolf Hitler: Harcom c. művét olvasgatom)

Előzmény: Agi13 (433)
Agi13 Creative Commons License 2000.05.09 0 0 433
Kedves Cserfa, Echo és Ti mindnyájan!

Szoktatok néha mást is olvasgatni, mint a Bibliát?
Remélem, nem tartjátok szentségtörésnek, ha most egy keveset idézek Füst Milán "Ez mind én voltam egykor" c. könyvéből. (Sajnos nem tudok többet, mert nincs scannerem, pedig sok-sok bölcsességet rejtenek a sorok, olykor humorral fűszerezve - ajánlom mindenkinek.)

Na most az idézet - egy a sok közül, amit nincs módomban ehelyütt bepötyögtetni...

"Egyszóval: aki hitetlen s amellett jóakaratú, annak útja mindenképp tiszteletreméltó, mert a földi és túlvilági jutalom reménye nélkül jónak lennie a legigazabb erény."

Szeretettel: Ági

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!