Szó sincs bicskáról, meg lustaságról, meg mit tudom én milyen zagyvalékról, amiről beszéltek. Nem tartozik rátok, de ha már így nekem rontottatok és begyaláztatok - diadalittasan, körbe hordozva 'naugyemegmondtam' zászlócskátokat - elmondom, hogy kisebb problémám akadt az egyik szememmel és csak rövid időre ülhetek gép elé. Fogok válaszolni, mihelyt tudok.
Szep felsorolas.De hadd kerdezzek mar valamit, mert nagyon nagy felreertesben vagy.
Az altalad idezett gyogyitasok es jo cselekedetek munka volt-e??? Mennyi orabert vagy havibert kapott erte Jezus? Reggel kezdeskor beorazott es a muszak vegevel pedig ki.
Mert ha ezek jo cselekedetek es nem munka volt akkor mit beszelsz? Azt szabad es lehet tenni.
A munka fogalmahoz hozzatartozik a fizetes, a megelhetesi szuksegletek anyagi hatterenek munkaval valo eloteremtese. Arra a munkara vonatkozik a szombat, nem a jo cselekedetekre. Ha ezzel sem voltal tisztaba, nem is csoda, hogy nem erted a szombatban rejlo aldast es mi annak szerepe az Isten megvalto terveben.
Elso mondatra: Isten a bunbtol valt meg.Egyedul O hatarozza meg mi a bun. A bun a torveny megszegese. A megvaltashoz hozzatartozik az is, hogy a buntol megterve tobbe ne tedd azt.Ehhez szukseges az Isten Lelke, ami altal ezt kepesek vagyunk megtenni. Ha ennek a Leleknek a vezetese mellett tudatos szantszandekos akarattal megis a bunt valasztjuk, akkor nin tobbe kegyelem.
Jezusra rafogtak, hogy megtorte a szombatot, mert a farizeusok altal rarakott korlatozasokat elvetette. Ha megrontotta volna Isten szombatjat nem lehetne megvalto.
Irod:Az Újszöv.-ben szerintem, máskép van bemutatva a szombat mit ahogy ti azt gondoljátok, egy kissé törvényeskedőknek tűntök.
Itt a kulcs szo a 'szerintem'. A Szentirasok O es Uj Szovetsege, egy megbonthatatlan egyseget kepviselnek, nem mondhatnak ellent egymasnak es nem is mondanak (Esa.8:20).En nem a te Szerintened szerint ertelmezem az irasokat es ehhez jogom fenntartom.
Akik Jezust Kovetik, azok ugy elnek mint O. Ebbe bele tartozik a torveny megtartasa is. Vagy azt akarod mondani,hogy csak az lehet jo kereszteny es Krisztusi aki a torvenyt megszegi? A jot rossznak a rosszat jonak mondva? Tudd meg, igenis van egy felekezet, ami meg ebben is koveti a Messiast.Ezt sem te sem mas nem veheti el toluk, mert Istennek elve teszik a Lelke erejeben. A masnak ez csipi a szemet azzal nem vergodnek.
Nalunk nem azonositjak Krisztus Mihallyal. O az egy szulott!!! igy teremtett Isten, az Ember Fia, a Kivalasztott, YHWH Angyala, aki a torvenyt adta, es mindaz amit rola irtal helyenvalo es igaz. Csak az nem jelenti meg azt, hogy oroke letezett es nem lett teremtve.
Az imadat csak Istene. A leborulas nem azt az imadatot jelenti azt kifejeztem.
Ha visszaolvasod az üzeneeteket, akkor tapasztalhatod azt, hogy magam is több támadást kaptam azért, merrt a hitemet védtem. Noha szerintem ez nem volt sem bántó sem erőszakosabb mint JT téréítései. De mások véleménye nem ez volt. Így az ilyen féle vitákat befejeztem. Én magam is úgy gondolom, hogy minden vallás a maga megyőződésében keresi, vagy találja meg Istent. Én az RK -ban. És ennek hangoztatását senki nem tílthatja meg.
Egyébként ha gondolod összevethejük hitünk alapjait és gondolatait. Szivesen beszélgetnék veled erről.
Az ÚVF -el kapcsolatos laphelyet is köszönöm.
Köszi az egyetértést, örülök, hogy nem vagyok egyedül érveimmel.
Tudod rosszul vagyok ha valamely felekezet kijelenti, hogy ők az egyedüli üdvözítő egyház ez elégé szűklátókörűségre vall. Mert, az őskeresztény időkben is voltak különböző gyülekezetek, akiknek más problémáik, gondjaik voltak, és voltak köztük jó és rossz emberek, és lehet, hogy sok kérdésben nem értettek egyet, de mindannyian Jézust követték. Mi lett volna ha a efézusiak, galaták, stb. kijelentették volna, hogy csak mi vagyunk az igazak. Az én látásom erről ez.
Ha érdekel Nemonak van gyűjteménye a bibliahamisításukról. ITT
Minthogy ápolónő vagy talán neked is szólnak a következő igék:
Mt. 12.9-12
Onnan eltávozva bement a zsinagógába, ahol volt egy sorvadt kezű ember. Megkérdezték Jézustól: Szabad-e szombaton gyógyítani?" - hogy vádat emeljenek ellene. Ő pedig ezt mondta nekik: Ki az az ember közületek, akinek ha egy juha van, és az verembe esik szombaton, nem ragadja meg, és nem húzza ki? Az ember pedig mennyivel többet ér a juhnál! Szabad tehát jót tenni szombaton!"
Mk. 3.1-5
Ezután ismét a zsinagógába ment. Volt ott egy sorvadt kezű ember; figyelték Jézust: vajon meggyógyítja-e szombaton, hogy vádat emelhessenek ellene. Ekkor ezt mondta a sorvadt kezű embernek: Állj ki középre!" Hozzájuk pedig így szólt: Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat tenni, életet megmenteni, vagy kioltani?" De azok hallgattak. Ekkor haragosan végignézett rajtuk, és sajnálta őket szívük keménysége miatt; majd így szólt ahhoz az emberhez: Nyújtsd ki a kezedet!" Erre az kinyújtotta, és meggyógyult a keze.
Jn. 9.13-16
Ezt a nemrég még vak embert a farizeusok elé vezették. Az a nap pedig, amelyen Jézus a sarat csinálta, és megnyitotta a szemét, szombat volt. Ekkor a farizeusok is megkérdezték tőle, hogyan jött meg a látása. Ő ezt mondta nekik: Sarat tett a szemeimre, aztán megmosakodtam, és most látok." Erre a farizeusok közül néhányan ezt mondták: Nem Istentől való ez az ember, mert nem tartja meg a szombatot."
Lám mit mondtak Jézusra a törvényeskedők, érdekes nem?
Ezzel nem azt mondom, hogy mindig dolgozzál az ÚR napján, hanem azt, hogy hallgass inkább Jézusra!
Örülök, hogy bejöttél ebbe a topic -ba. Nerm vagy egyedül Echo kérdésben mert mióta e mail címet adtam neki, nem válaszolt nekem sem. Pedig ígéretek voltak. "Gondolom beletört a bicska."
Egyébként nagyon örültem annak a felfogásodnak amelyet SZ.-nek írtál, hogy nincsen rossz vagy jobb felekezet a másiknál, mert bizonyos szinten mindegyik egy cél elérésére törekszik, az örök üdvösségre. Természetesen mindenki a saját felekezete, vallása tanait kell, hogy védje, ha igazán annak a vallásnak a követője. Mint például én az RK tanait.
Egyébként az újszövetség, sem az ószövetség sehol nem mondja, hogy a szombat az Úr napja, azt mondja az Exodus könyve, hogy az Úr napját szenteld meg, és az Úr a hetedik napon megpihent. Az a zsidó időszámítássból adódik, hogy ez a nap mindig szombatra esett, de ez nem a mostani értelembe vett szombat, hanem a hetedik nap, ami ugye most a vasárnap, a hét kezdete. Tehát nem hibás az, hogfy például az RK, de más történelmi egyház is a vasárnapon ünnepli az Úr napját.
Egyébként igazad van mert a Mihály elképzelés valóban egy kissé meredek. JT és Sz. felekezete is ezt vallja? Mindenesetre csak annyit például a JT Szentírásfordításról a NWT Holy Scripturs -ról, amelyben ez az állítás is szerepel, hogy - és itt CSerfa kedvéért nem a saját szentíráss szakértőinkre hivatkozom - a Protestáns Egyházak Szentírásbizottsága szerint az ÚJ VILÁG FORDÍTÁS, a Szentírás JELNKORI LEGNAGYOBB HAMISÍTÁSÁNAK tekinthető.
Nos én nem vagyok JT, de a Doyon könyvet olvastam. Azthiszem érdemes bárkinek elolvasni, aki kíváncsi arra, hogy milyen trükkökkel élnek a JT-k céljuk elérése érdekében. Továbbá nagyon érdekes az, hogy hogyan szerveződik be a főszereplő a Társaságba és utánna milyen nehezen tud kilépni. Lelki terror? Testi terror? Nem tudom eldönteni magam sem, melyik a súlyosabb bűn?
Amit a könyvajánlatról mondanék, az annyi, hogy ez a könyv egyáltalán nem pártatlan bemutatónak készült, hanem JT módszereit és tévtanításait bizonyítja, hiteles "tanú" szájából, más felekezet szemszögeit is figyelembe véve. Ilyen, hitbeli, dogmatikus kérdésekben nem lehet pártatlanságról beszélni, hiszen mindenki, úgyis csak a maga igazát bizonyítaná.
Bocs, hogy tétlenségedben zavarni méltóztattalak. :)))
Gondoltam, hogy nem véletlen, hogy nem válaszolsz, mert mit is várhatnék egy JT-től mégha tétlen is. :((( Találkoztam már ezzel a hozzáállással, hozzám is járt sok JT és időnként ők is úgy tettek mint a süketek, (sajnos azok is voltak az Igére), aztán már nem is jártak.
De nem is baj, hogy nem válaszoltál, mert mit is mondhattál volna mint a betanult dogmáitokat.
De annyit elvártam volna, csupán udvariasságból, hogy legalább ennyit írsz mint most. :(((
Akit Isten lelke vezet a Szombat megtatasara, es annak ellenere megrontja azt, az az orok halallal hal. A testiek testi halallal haltak, abbol meg lesz feltamadas, de lelki Izrael a Szentelket karomolna ha nem tartana meg, azert pedig az orok halal jar.
Hát ez elég furcsa mondat, RK dogmatikára emlékeztet, és ez hol van így a Bibliában, szerintem a Szentlélek káromlás mást jelent.
Jézusra ráfogták, hogy megtörte a szombatot, tehát a ti véleményetek szerint az írásod rá is vonatkozik.
Az Újszöv.-ben szerintem, máskép van bemutatva a szombat mit ahogy ti azt gondoljátok, egy kissé törvényeskedőknek tűntök.
De nem akarok itt a szombatról vitatkozni, szerintem az Újszöv. elég világosan szól erről, akinek van füle hallja. Ti itéltek, örök halállal fenyegetitek azt, aki nem tartja be a szombatot, tudod én inkább hallgatok Pálra:
Kol. 2.16-17
Senki el ne ítéljen titeket ételért és italért, ünnep, újhold vagy szombat miatt. Hiszen ezek csak árnyékai az eljövendő Krisztusnak, aki a valóság.
Azt mondod te is ti vagytok az egyedüli üdvözítő egyház, hát ez egy kissé beképzeltségnek tűnik.
Én pedig azt mondom, hogy minden keresztyén felekezetben vannak Igaz emberek, akik Jézust követik!
Jézusra szerintem azt mondani, hogy Mihály elégé megerőszakolása a Bibliának.
Szerintem Jézus, Isten Fia, az egyszülött Isten, az Ige, az örök élet, az ÚR, a vagyok, ő a közbejáró akihez lehet imádkozni, és csakis általa mehetünk az Atyához, az ő nevében van üdvösségünk, az ő nevét hívjuk segítségül, ...
Az előző írásodhoz még annyit fűznék, hogy a leborulás nem mindig egyenlő imádattal!
Most elmegyek, és megveszem a Doyon-féle könyvet. JT-i, szerintetek mennyire tartalmaz igazságokat? Modjuk a könyvajánló utolsó mondata sok mindent elárul a pártatlanságról: "...leszámolva tévedéseivel, visszatalál a történelmi egyházakhoz." Szóval ha krimi lenne, már nem kellene elolvasnom :)
Különösen Jehova Tanui figyelmét kérem, s emellett mindenkiét.
Egy svéd tudós (volt) Jehova tanúja írt egy zseniális könyvet a pogányok idejéről, mely szoros összefüggésben van az 1914-es tanítással.
Ez most magyarra fordított formában korlátozott mennyiségben kapható, mintegy 600 Ft-os áron. A könyv remek! Akit érdekel az ide irhat nekem kapcsolat felétel szempontjából:
zsolo@usa.net
"Mindent vizsgáljatok felül, és ami jó azt megtartsátok" 1Thess 5,21)
Én nagyon szívesen válaszolok neked erre a kérdésedre és még nagyon sok ilyen kérdésedre, talán megbízol bennem. Nem tudom.
Kérlek, ha így gondolod, akkor küldj egy E-mailt erre a címre : hungarymail@freemail.hu
Én teljes egészében járatos vagyok Jehova Tanúi dolgaiban és hitében, ugyanis én is az vagyok.
Tehát ha megbízol bennem, akkor gyerünk, mert látom, hogy te nem szemellenzős és szívesen veszed a válaszokat és bízol az őszinteségben.
Nehéz elvárni, hogy egy, talán elvakult ember beismerje emberi gyengeségeit. A válaszaikat olvasva az is elgondolkodtató, hogy vajon kapsz-e választ vagy ha kapsz az nem egy homályos tézis lesz.
Egyébként nem hiszem, hogy valaha is gondolkodtak ezen.
Üdv:Irina
Nem hazudhatnak, tiltja a vallásuk :)) Viccen kívül, ha itt sem lehetünk őszinték, név nélkül, majdnem teljes anonimitásban, akkor hol? És ha őszinte kérdésekre nem őszinte válaszokat kapunk, akkor mi értelme a topicnak?
De igazad van, naív vagyok. De ha csak körbejárjuk a témát és süketelünk, az úgyis kiderül...
JT tagjaihoz lenne egy kérdésem, amivel elsősorban nem tanításbeli oldalról közelítem meg a dolgot. Mi a véleményetek a tagok egymás közti viszonyáról? Arra gondolok, hogy ki tud-e alakulni igazi barátság köztetek, olyasféle ami nem csak a hitbeli egységen alapszik, hanem a kölcsönös szimpátián? Azért kérdezem, mert faramuci helyzetek alakulhatnak ki, ha a baráti kör egyik része kilép. Ebben az esetben megszakad a kapcsolat közöttük? Ha jól tudom, nem nagyon támogatjátok a kívülállókkal ápolt kapcsolatot (nem a prédikálásra gondolok). Ha a barátságnak ez véget vet, akkor miféle barátságok ezek? Ismerek olyan házaspárt, akik miután tétlenek lettek (tehát nem léptek ki), teljesen elszigetelődtek. Előtte pedig rendszeresen összejártak a többi JT-vel, és elmondásuk szerint úgy gondolták, hogy igazi barátokra leltek. Amióta viszont nem járnak, senki feléjük sem néz.
Sokan gondolhatják azt, hogy akik belépnek a JT-be, soha többé nem szabadulhatnak. Pedig a dolog nagyon is egyszerűnek tűnik... Ti hogy látjátok ezt?
Én sem tartozom egy valláshoz sem. Ha lentebb elovasod amiket írtam nem igazán passzolnak egy valláshoz sem. Istent saját magamban keresem és egyes emberek el sem tudják képzelni milyen közel van hozzánk. Csak felteszed a kérdésedet és megkapod a választ. nem kell hozzá sem pap sem vezető sem templom csak te magad.
Köszönöm, hogy javul kapcsolatunk.
Javaslatodra, én is javaslom, használjuk felekezetedre a RK jelölést.
Amit arról írsz, hogy JT-i tévedéséhez cáfolatként egy másik felekezet tanítása kell, hogy legyen, nem biztos, hogy igazad van. Ezért kérlek (mást úgy sem tehetek), azért, ha lehet, fogd vissza saját tanaitok részletes kifejtését, mert szerintem cáfolni azért mégsem így kellene. Persze lehet tanaitokat is ismertetni, de a lényeg mégis JT-i tévtanai, nem?
Olyan ez, mintha cáfolnánk, hogy sajtból lenne a hold, de ehhez nem kell azt megmondanunk, hogy miből van.
Amit arról írsz,nem lehet meggyőzni téged, van egy észrevételem: általában senkit nem lehet itt a Fórumon meggyőzni, szinte semmiről. Nekem azt hiszem, ez még nem sikerült. De nem is baj ez. Mert épülhetünk egymás hite által, nem abban, mit valaki esetleg nagyon akar. Hanem abban, amire esetleg nem is számít, szeretetben, hűségben, Isten ismeretében, emberségben, kultúrában, sőt, vitakultúrában. És csodálkozni lehet, milyen sokféle értékes ember jár ide. Nem csak erre a topicra gondolok. Nagyon nagy ám Isten emberkertje! De ez offtopic.
Köszönöm a gondolataidat. Igen megleptek engem.
Ugyanakkor szeretném ha tudnád, hogy attól függetlenül, hogy csak papnövendék vagyok, nem vagyok egy könnyű eset. Gondolom ezt már tapasztaltad. Nem, hagyom egykönnyen megyőzni magam és nemigen lehet kimozdítani a megyőződésemből. Az, hogy egyházamat védem nem azt jelenti, hogy a többi vallást nem tartom tiszteletben.Csupán csak annyi elvárásom van, hogyha én megteszem ezt, akkor ők is visselkedjenek így.
Ha elolvasod előző hozzászólásaimat akkor láthatod, hogy nem én vittem felekezeti síkra ezeket a kérdéseket. A magam célja az, hogy valóban a JT tanaival foglalkozzam, de ahhoz, hogy cáfolni, vagy helyeselni tudjam őket, kénytelen vagyok saját álláspontunkat is ismertetni. Egyébként, ha nem vetted volna észre te is ezt teszed, csak te velem szemben.
Másodsorban ti nem ismereitek el a nevünket sem, akkor én miért tenném ezt veled, vagy JT -vel, vagy Szombatosok felekezetével szemben. Az én felekezetem neve hivatalosan az, hogy Római Katolikus Egyház, de ha ez téged annyira zavar, akkor rövidítsük RK -ra, gondolom ez megfelelő lessz. Ennél többet nem engedek.
Egyébként egyetértek az ötleteddel("és inkább a kicsi érdekes dolgokra figyelhetnénk") tegyük ezt, de te kezded.
Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy érveléseimmel és gondolatmeneteimmel, nem volt célom, hogy bárkit hitében mefgbántsak. Ha mégis ez történt, akkor elnézést kérek.
Már említettem neked, hogy én még mindig JT vagyok, csak a tétlenekhez tartozom.
Doyon könyve teljesen helytálló, függetlenül attól, hogy a II. világháború utáni JT-t írja le. A JT hírnökeinek (akik megállítanak az utcán, becsöngetnek az ajtón stb.) képzése folyamatos. Minden héten öt összejövetel van, aminek kimondott-kimondatlan célja a prédikáló munkára való felkészítés. Az öt összejövetel egyike speciálisan erre készít fel - Teokratikus szolgálati iskola -. Itt pl. életszerű szituációkat gyakorolnak el - buszmegálló, kórház, temető, agresszív ember -, hogyan kell, lehet ilyen esetekben reagálni.
Ha aktív tagja vagy a JT-nek, egy idő után nincs hova menned. Azok a közösség-éltető, családi kapcsolatokat építő-ápoló szokások, melyek a hétköznapi életben jelen vannak, itt nem találhatóak meg. Ezek előbb-utóbb konfliktusokhoz, elhidegüléshez vezetnek a JT és a nem JT családtagok között - a JT azért ezt csendben sugalmazza is, hiszen csak a keresztények társaságát nevezi szellemileg felüdítőnek -. Az öt összejövetel, a prédikálás a maradék szabadidőt is elveszi. Az aktív tagnak nem marad más, csak a gyülekezet. Ha onnan is kiközösítik, az gyakran végzetes a már amúgy is gyökerét vesztett ember számára.
Nem lenne jobb, ha mail-oznék ? A teljes válasz nagyon hosszú lenne.
Persze hogy jogod van a római egyház tanait védeni, ezt jól írod. De etikus lenne ezt a római felekzettel foglalkozó topicokba megtenni. Itt római tanokat hirdetni meg nem. Mert ez mégsem az a topic. Hanem JT-i tévedéseinek szentelt. Azaz jó, ha őket tévedésen fogod, sőt, ha embereiket is, de, hogy egy másik felekezet tanaival elársztanád, ez szvsz helytelen, igaz, jogod az van hozzá, de igzságod az nincs. HA felekezeted tantása szembenáll tehát JT-iéval, akkor mutasd meg tévedésüket, de ez még nem ok arra, hogy más felekezet tanításaira cserélnéd. Gondold meg kérlek, mi lenne, ha mindenféle ide benéző Fórum-társ, azaz a matarialista, a református, az izraelita, a mágus, mind mind az ő ideológiáját ideírná, mondván, lecseréli JT-i tévtanait a szerinte igaz tanokra? Mi lenne ebből a topicból?
Kérlek, ne nevezd felekezetedet e topicban Anyaszentegyháznak, mert ezt itt szinte senki nem ismeri el! Tudod, ha igazad lenne, mi tévelygők lennénk, meg eretnekek, sőt! Azaz te kárhoztatsz minket, ami szintén nem való. Bizony, ebben a topicban a római egyház csak egy felekezet a sok közül. És ha neked erről más a személyes meggyőződésed (hited), gondold meg, hogy másnak meg szintén más a személyes meggyőződése, és ahhoz, hogy eltérő meggyőződésű emberek beszélgetni tudjanak, alapvető elvárás egymás meggyőződésének tiszteletben tartása. Mielőtt megsértődnél, én JT-it is kértem, teljes nevüket ne használják, mert szvsz nem igaz, hogy csak ők lennének Jehova tanúi. És lásd meg, kérlek, engedtek nekem, és megyegyeztünk a JT rövidítésben. Ha lehet, te is inkább használd a római egyház nevet, ez nem sért gondolom titeket. A katolikus nem jó, hiszen én is katolikus vagyok, mert az egyetemeset jelent, ahogy te is fejtegetted.
Írod, te is megteheted, hogy gyalázod mások tanítását. De azt ne állítsd, én a te felekezeted tanításával azt tettem. Vagy tudsz ilyemiről? Kérlek ez ügyben, fáradj át egy római topicba, és invitálj engem is oda! De, akárhogy is nézem, semmi gyalázást nem találok, csak védekezést, hiszen ti nem mondhatjátok meg kijelentő módban pl. nekem, mi a jó, mi a rossz, mit mikor kell érteni szó szerint, és mikor nem és hogyan, stb. Vélekedésetek lehet, de kötelező érvényű, meg tényként idelökött tanítás, az nem. Ez ugye nem gyalázás?
Valamit írsz a keresztségről, meg az enyémről, de az én keresztségem is az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében történt, de az én hitemből, hitemmel. És nem a római egyházban, és dr. Lipp László atya (gondolom, ismered, vagy hallottál róla) maga mondta erre, mikor bejelentettem neki, hogy bemerítkeztem, hogy baj van. Dehogy volt baj! És nem a szertartás, hanem a hit ami számít. Miért is megírtam levelemet annak idején, nem vagyok római, ne is számítsanak a római egyház tagjai közé.
Amit Péterről írsz, hamis. Jézus Pétert Petrosznak nevezte ott, ahonnan idézed, és utána közvetlenül meg azt mondta, a Petrára építi Egyházát. Nem Petroszra, Petrára. Petrosznak meg azt mondta pár mondattal később, "Távozz tőlem Sátán, mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra." Ebből gondolom, Petrosz nem Kőszikla, hanem csak kövecske, nemhogy ház, de semmi nem is épülhetett rá. De ti gondolom, görögül is tanultok, hát miért nem érted? És Pál is írta, semmiben nem kisebb, mint a fő apostolok, ezt Petráról, azaz Jézusról nem mondhatta, de nem is mondta. De azt bizony mondta, Krisztusra épült az Egyház! Nem Péterre! Krisztusra! Péter megingott, elesett. Nem kőszikla ő, hanem kőszikla! Kő. Szikladarab. Petrosz. Kövecske. Kéfás. Ember. Sokszor emberi dolgokkal gondolt (még Pál is szembeállt vele emiatt), semmiképpen nem Kőszikla!
Ti tehát nyugodtan mondhatjátok, Péterre épült az egyház, de csak tudatlanságotok miatt. Pál mást mondott, de Péter is. Baj csak azokkal van, akik értik, tudják ezt, mégis ragaszkodnak ahhoz: ingatag emberre épült az Egyház, holott tudják, szembehelyezkednek a Bibliával.
Egyébként Péter soha nem volt Róma püspöke. Hanem Pétert is rómaiak ítélték el, ölték meg, mint sok apostolt, meg előttük az elsőt, Jézust. Sőt, Péter Rómát Babilonnak nevezte. De ilyesmiről római topicba kéne vitázni, elnézést kérek kedves Fórum-társaimtől ezért.
Én Jézus Krisztus mellett meglehetősen kiálltam. Tévedsz, ha úgy véled, vele kapcsolatban fenntartásaim lennének. Hogy kiáltam mellette, ha írásaimnak utánaolvasol (adatok/keresés/hozzászólások) ezt megláthatod. Azt is észreveheted, keményen beszéltem Szombatosokkal, meg Echoval is. És most mindkettő barátom! Ezt ők is vallják. Azaz a határozottság nem az emberi kapcsolatok akadálya. Ne tarts hát gőgösnek, látod, eltérő teológiánk miatt még barátok lehetünk Echoval is, de akár veled is kialakulhat barátság. Hangnemem nem gyalázás, ám elég határozot voltam a Fórumos római pappal is, Satya ő. Igaz, mikor megtudtam, hogy felszentelt pap, megszüntettem vele a vitát, mert, ha nyernék, kiugrana felekezetetekből, ami lehetetlen :) De hitoktatóval is sokat vitáztam annakidején, szintén egyenesen, Balázzsal. Csak parttalan volt a vitánk. (Régebben Cserfa nickkel nyomultam a Törzsasztalon, a Cserfa nick alatt sok római felekezet tévelygése elleni vélekedésem olvasható, tán több száz oldalra tehető, de meg lehet találni a katolikus topicot is. A Cserfa a régi, a CSerfa az újabb.) Ha ilyeneknek utánanéznél, belátnád, újat nemigen tudunk egymásnak nagy dolgokban mondani, és inkább a kicsi érdekes dolgokra figyelhetnénk, semmint nagy csatákat vívnánk egész felekezeti eszmerendszer támadása és védése helyett.
Ha megbántottalak, kérlek, bocsáss meg nekem, az én teológiámat nem kell elfogadnod, ahogy én is csak azt fogadom el, mivel egyet értek. De ne harcoljunk egymással, hanem kérlek, keressük inkább a közös jót!
Megertem, hogy szamodra ez dilemmat okoz. Ugyanez a dilemma a katonasaggal, rendorseggel, tuzoltosaggal stb. kapcsolatban.
Bar nagyon nem akarok szelsosegesnek hangzani, valoszinuleg annak fog tunni.
Mindezek az intezmenyek ennek a vilagnak az intezmenyei, es ennek a vilagnak a valaszai vagy megoldasai az emberiseget sujto csapasok ellensulyozasara. Ez ertheto es ebben a vilagban igy is van rendjen.
A Krisztus kovetoi meg vannak valtva ettol a vilagtol. Igaz mindezek a csapasok oket is sujtjak, megis nekik Istenben, es az O segitsegeben van remenyuk... Hozza imadkozva adjuk kerelmunket mondvan...Legyen meg a Te akaratod.
Az eljovendo Isten orszagaban nem lesz szukseg noverekre, mert Isten mindenkit meggyogyit minden testi betegsegtol. Nem lesz szukseg katonasagra, mert kardjaikat ekeve kovacsolva nem lesz tobbe haboru. Termeszeti csapasok is elmulnak es Isten az adott idoben ad esot es aldast, tovabba vedelmet csapasok ellen. Mert ez az O orszaglasa lesz nem az emberi elgondolasok alapjan torteno megoldasok vilaga.
Az Egyhaz ma ennek az uralomnak all alatta. Igy Istenhez fordulunk elsosorban, es nem remenykedunk emberben! Nem varjuk a katonasagtol, hogy megvedjen bennunket, mindenben Istenben remenykedunk..vonatkozik ez a betegsegre is. O az aki meggyogyit. Isten egyik neve Yahova aki megyogyit! Hiszunk szavanak elo hittel, ha pedig eljott az ideje a halalnak az elso feltamadas remenyeben halunk meg.. Minden ember meghal egyszer, aztan a feltamadas.
Ne ertsd felre, a betegeket nem hagyjuk el, mert van beloluk boven az egyhazban. Olyan is aki korhazban van, es igen a Szombatnapon is latogatjak a hivok oket es segitenek amiben lehet. De a vegso megoldas nem a mi kezunkben van es igy nem intezmenyesitunk potmegoldasokat.
Tisztelem a szakmadat es Te is tudod, hogy jobb lenne egy olyan vilag, ahol nincs szakmadra szukseg.Pontosan egy ilyen vilag jon el hamarosan Kriszus eljovetelekor. Ma ennek elsogyumolcsei az Egyhazban talalhatoak akik folyton imadkoznak: Jojjon el a Te orszagod...
köszönöm a választ.
Szerintem sem az áll fenn, hogy a saját akaratom érvényesítésére törekednék. De akkor a ciklikusságnak miért van akkora fontossága?
Egyébként arra céloztam, hogy kórházi ápolónőként dolgozom, és nem törekedhetem arra, hogy minden szombatom vagy vasárnapom szabad legyen (ne kelljen aznap dolgoznom), mert ez csak mások rovására valósulhatna meg.
Nem ertem mire celzol azzal,hogy nincs lehetoseged a ciklussagot betartani.
'Vege' csak akkor lehet valakinek, ha Isten a Lelken keresztul megnyilvanitja akaratat, azon a Leleken keresztul megadja az erot annak az akartanak a megvalositasahoz. Ha mindezt tudatosan elveted, hogy sajat akaratod szerint elj akkor veged. Nem hinnem, hogy ez all fenn.
Egyebkent nem az egyeni korlatozottsagok hatarozzak meg az engedelmesseget.. Aki nem adja fel az eletet es nem hal meg onmaga szamara, az nem nyeri el az igazi eletet.
Isten soha nem hagy el az igerete szerint es megadja az erot es akaratot, hogy engedelmes lehess iranta.A tobbi rajtad fugg.