Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Én pedig dolgoztam az ország akkor legjobban profitáló TSz-ének mezőgazdasági gépműhely vezetőjeként!
Volt pár db John Deere, tarktorunk, néhány Rába Steiger és rengeted MTZ, valamint Zetor traktorunk.
Arató gépekből leginkább a Class volt a jellemző és az orosz, valamint az NDK-s gépek. Nagyon ritka volt a Fortschritt, vagy a John Deere.
Fél Pest megye területe hozzánk tartozott és nagyon jól prosperáló, többszörösen kitüntetett cégként működtünk, rengeteg osztalékkal a tagok számára.
Ledöbbenek, amikor a gazdák nyavajognak azon, hogy pár holdnyi területtel nem tudnak gazdaságosan működni, holott lizingelnek, bérelnek, vagy vásárolnak több nagyon drága márkás gépet, már-már olyan szinten, mennyiségben, mint amilyen akkoriban fél megyényi területet kiszolgáló TSz-eknek sem volt.
Minek?
Mi akkor egy-egy ilyen gép felavatásának is szinte külön népünnepélyt tartottunk, akkora ritkaság számba ment.
Ha csak általánosan szeretnék taxizni, miért kell mindjárt több Rolls-Royce szuperlukszus járgányba beruháznom és sírni, hogy nehezen térül meg az áruk, egy szűk területen belül.
A normál középkategóriás Combi autó nem tenné meg erre a taxizós célra, a mai MTZ, vagy Zetor utódja nem tenné meg kezdő vállalkozás céljára töredéke befektetésért?
A biztos felvásárló és fizetőképes malomiparnak sem lehet világ f@szára magas áron felvásárolni, mert az pld. a kenyér árának első számú felhajtó ereje lenne! A belföldi gabona felvásárlási ára éppen csak hogy súrolja az önköltségi árat, vagy éppen egálba van.
A termelő kényszer helyzetben van, mert gépesíteni, fejleszteni csak a profitból tud. Ezért, ha kell akkor kockáztat azzal hogy kivár a világpiaci felvásárlási árra. Ha ezt még megfejeli a Bige műtrágya áremelés és részleges hiány, akkor tényleg elszabadul a kenyér ára. Ne szidd a kurva anyját a parasztnak, mert nem ő tehet az áremelésekről, hanem az oligarchák féktelen kapzsisága. Látom akaratlanul is előjön a kettős mérce a földművelő vidéki ember megítélését illetően.
Annak meg ne dőlj be, hogy nincs elég kenyérgabona a malmokban, mert az nem igaz, mert a malomiparnak is érdeke, hogy minél több lisztet eladjon, mert ő is profit érdekelt.
Én sem kedvelem az oligarcha Csányit , de ne ővele példálózzunk mert ő pontosan nem ez a kategória.
De van! Nincs is ezzel baj! A baj ott kezdődik, hogy 1000 forint egy kiló kenyér. Ez is valami keverék szarból van, mert ugye nincs idő a kelesztésre. Az beszél könnyen erről, aki csikkzsebből kifizeti, és a felét kidobja, ha nem fogy el időben. Viszont aki annyira nem tehetős, netalán még ki is rabolják rendszeresen, (borsodban ez elég sűrűn előfordul) neki például ez egy vagyon! Szóval ez így, a legnagyobb tisztelettel is nem épp szociális érzékenységre vall. Persze nekem sem okoz gondot a kenyér megvétele, de azért a kurva anyját az ilyen parasztnak, és a kereskedőnek. Ha rajtam múlna, államilag megtiltanám a kivitelt, és egy normális haszon/támogatás mellett szabályoznám az ilyen gabonák értékesítését. Egyébként azt gondolom, hogy a "bér" gazdák nyavalyognak most a jövő évi termés mennyisége miatt, ami majd elmarad az oligarcha gazdáknál, ha nem kapnak trágyát.
100 gazdából 1-nek van arra módja, lehetősége, hogy a terményt visszatartsa.
A búza, kukorica, bármi tárolása egyénileg lehetetlen. A betakarított termést pl. azonnal szárítani kell, különben berohad az egész.
Aztán időről időre átforgatni, hogy meg ne dohosodjon. Meg őrizni, hogy maradjon is belőle.
A helyzet az, hogy csak a régi Tsz-eknek, vagy az azokat privatizáló nagyoknak van erre telephelye, technológiája.
Kisparasztnak - amilyen a zöme - nincs más lehetősége, mint betakarításkor beszállíttatni egy erre szakosodott szárítóba.
Hogy a betakarítást, a szárítást, raktározást és persze az őszi munkákat ki tudja fizetni, azonnal el kell adnia a felét-harmadát, napi áron. Csak a fele-harmadát tarthatja meg, hogy akkor adja el, amikor jobb az ára.
De vagy emelkedik, vagy nem. Viszont a tárolást tuti ki kell köhögni...
Ha meg eladta - a szállítást, mert jobbára a vevő a saját telephelyén vesz, fizet.
Ha Zalában, hát ott. Az a te bajod, ha a terményed Borsodban van...
10 hektár alatt tuti ez a helyzet. Márpedig a gazdák 95%-a ide esik.
Aki trükközni tud, árat alakítani az Csányi, meg társai, a nagyok.
A megfejtés: a betűkből ki lehet rakni a latin Miatyánk kezdőszavait ( PATER NOSTER ) kétszer, az n-nél keresztezve, és előtte utána az A-t és O-t azaz Alfa és Omega, kezdet és vég. Az ókori Rómában a keresztényüldözések idején hordták a keresztény vallást titokban gyakorlók egy medálra felírva, amit a beavatatlanok valami titokzatos szavakkal ellátott amulettnek vélhettek.
Ne kövezd a gazdákat, mert nincs megfelelő ismereted a mezőgazdasági vállalkozások működéséről!
Csak azt a fölös gabona mennyiséget tartják-tároltatják nem kis költséggel szabad piaci értékesítésre, amit már a malomipar nem vásárol fel tőlük!
Minden gazda ez előző évi betakarítás árbevételéből képzett tartalékából fedezi egy éven keresztül, következő évi termelési költségeket. Ezt pontosan tudom, mivel a közvetlen környezetemben van egy dolgos mezőgazdasági vállalkozó család, aki 150 hektáron növényt termeszt és bizony az aratást követő napokban már igen csak gyorsan malomba viszi a szerződött mennyiséget, hogy az őszi munkák megkezdésére legyen pénze! A többi gabona szabad piaci értékesítéséből tudja megelőlegezni a következő évi termelési költségeit.
Tekintve,hogy a mezőgazdasághoz (is)sügér vagyok,a parasztember pénzhez,árakhoz való viszonyáról pedig meg van a véleményem( ;-( )nekem nem az ipse "munkásságával "van a bajom.
Ő szerintem az igazi oligarcha hazánkban.Ő az akinek nem elég,hogy pénze van,politikát IS akar csinálni.Én EZT rühellem benne.Ja!majd' elfelejtettem:Pártállásától függetlenül.
Nem arról van szó, amiről te terelsz! Csak arról, hogy minden hazai mezőgazdasági termék ára úgy emelkedik, ahogy ez a rohadék emeli a műtrágya árát, mivel egyedül gyártja és uralja a műtrágya piacot. Ezzel egyidejűleg mezőgazdasági vállalkozók százai, ezrei mehetnek tönkre, mivel a vetemények nitrogén hiányában nem tudnak megfelelő minőségben fejlődni.
Látom, hogy szimpatizálsz vele, mert néha lök egy kis pénzt a M.Z.P. üdvöskéteknek!:-D
Lapozz csak vissza, hogy ki adatott neki rendkívüli hitelt a 2006-2008 világválság idején sok száz milliót minden fedezet nélkül?
Hát tényleg az! Meg azok a gazdák, akik szándékosan tartják vissza a betakarított jó minőségű hazai búzát, hogy minél jobban fel menjen az ára. Ők viszont az egész lakóssággal basznának ki. De megígérték, hogy, ha itthon nem kapnak elég pénzt a búzáért, akkor szemrebbenés nélkül eladják a franciáknak. Ez tényleg becsületes dolog! :-(
Semmilyen linket nem küldök. Egyrészt fölösleges. Másrészt egyik sem szamizdat homevideó, hogy rejtjeles, kódolt üzenetekben kelljen elküldenem neked galambpostával..Te is megtalálod gond nélkül a neten mindet, ha akarod.
Másrészt nem fogok huszonnyolcadszor nekifutni a mondandómnak, mert ha az első 27x sem akartad megérteni...;-)
Egyedül Fricu értette meg, mi is volt/van/lesz a nagy problémám: mivel elismerték azt, hogy térdig állnak a hazugságokban, se a " te oldalad, se az én oldalam" nem tudja, mik a valós adatok.
Én ezek alapján azt mondom, egy szavukat sem hiszem el ( még azt sem, ami esetleg tényleg az volna), te meg ugyanazokra az adatokra alapozol, de mint megrendíthetetlen igazságokra, és arra építesz mindent.
Tegnap tudtam meg, hogy egy gyerekkori barátom (figyelj, mert téged is érinthet! ), aki asztalos, pár hete elhunyt csontrákban.:-( 10 éve átesett már egy infarktuson a túlhajszolt munka miatt, de most mégis a sorozatos ujj lefűrészelés, és annak félrekezelése miatt történt ez a tragikus kimenetelű dolog. Figyelj: már a tizedik jóbarátot, sporttársat gyászolok meg pandémia alatt, akik rák miatt hagytak itt bennünket!
Egy szintén gyerekkori barátom még tavaly októberben hunyt el, de csak ma szereztem róla pontosabb infókat. Nem írom, hogy mi okból (mert még azt hinnéd - joggal -, a hangulatot akarom generálni vele), de bekerült a kórházba 5 napra.
A harmadik napon még semmi baja nem volt, hazatelefonált, 2 napra rá már értesítették az özvegyét, hogy kovid halottként gyorsított eljárásban viheti is eltemetni. No comment!!!
Mai infó: immár hivatalosan is átesett a kovid fertőzésen az utolsó - eddig a szórásból kimaradt - klubtársam a lőtérről. Felesége körzeti orvos, 3 oltás után otthon fetrengett a puruttya miatt két hét "nagyon szarul vagyok" életérzéssel, a barátom meg egy ettől enyhébb lefolyással. De szagot ízt még most sem nagyon érez.63 éves. A felesége 61.
Az összes gyerekem vagy fertőzöttség, vagy kényszer karantén miatt szintén távol maradt már kisebb-nagyobb időre az edzés átogatástó az elmúlt két év alatt...
Hát ez elég csúf hozzászólás volt. Ha egy bizonyos magyart írtál volna akkor megértem, elvégre mindenki annak a sztoriját hiszi el az indiai szállodai szobákkal kapcsolatban amelyiket akarja. De az ÖSSZES magyar férfi sportlövő ellen szurkolni... finoman fogalmazva nem szimpatikus.
Más:Svájc,szülés után 16 hétig babázhat anyuka közpénzen.
Utána takarodó dolgozni,vagy tartson el valaki.Van annak a kölöknek apja is.Többnyire.
Teljesen paff lettem, az egyik leggazdagabb ország.Nekem furi ,máshoz szoktam!Igaz,hogy nem feltétlen kell nekik új kölök.Ha népességi gondjuk akad,vesznek maguknak régebbieket,akit már nem kell dajkálni.Kész tudósokat,melósokat sportolókat+focistákat is!;-DDD
A piacon elméláztam ,hogy minden mennyire nézőpont kérdése.Két millán napok óta visítozunk,34-et pedig a beód bolti lopásához hasonlítasz.;-( Ígérd meg,hogy még átgondolod!;-)
Laci! Azért ezt az ügyet elég izzadtságszagú próbálkozás ráhúzni A kövérre. Voltál már alapítványa zenében te is pontosan tudod hogy az adományok milyen százalékban jutnak el a célokhoz, és mennyi megy el működésre. Persze vannak kivételek - gondolom a tiéd is ilyen volt- de a nagy része hasonlóképpen tevékenykedik.
Viszont itt az is látszik hogy ez is működik a független objektív sajtó. Mi köze van ehhez kövérnek az hogy az egyik alkalmazottja és annak családja lett megtalálva ha igazak az állítások hanem kövér pontosan annyira érintett mint amennyire én amikor mondjuk netán elkapják bolti lopáson az egyik alkalmazottam.ehhez képest végignézve a potyondis videót úgy hagytam abba hogy a kövér Mi a f**** csinált. Ennyit a korrektségről és hitelességről.
Aztán ezt az Alapítványi ügyet meg egy szintre helyezni jaki felveszem a lét de ott se lakom bizniszével egyenesen nevetséges. Pláne hogy Jakab Most úgy néz ki ingatlan vásárlásokba kezdett pont ezen a környéken És hogyhogy nem minden kecó valamelyik rokona nevén van. Nagy Esély van rá hogy az A kecó nem is a pajtié. Hanem Jakab magától bérli, sőt még ki is adja pluszban.
Én tini koromban a bosnyák téri templom oldalát is lebrunyáltam hazafelé menet. Aztán jött két fakabát, hogy igazoljam magam. Mondtam nekik, hogy félúton már nem hagyom abba. Így várniuk kellett egy kicsit :-)
Vannak: 2 oltást kapottak, ezekből akik megfertőződtek, ezekből akik meghaltak, 3 oltást kapottak ÉS megfertőződtek, ezekből akik meghaltak.
Ha rendesen állítod párba a számokat, akkor semmi szenzáció sincs a cikkben: aki 3-at kapott kisebb valószínűséggel hal meg, mint aki kettőt. A 2 oltásos 0,02 százalék sem rossz, statisztikailag, csak emberileg nem szeretne senki a hibaszázalék lenni.
Alaposan meglepte a tudósokat annak a gyémántnak a vizsgálata, melyet Botswanában hoztak a felszínre. A drágakő mintegy 660 kilométerrel a földfelszín alatt keletkezett,
Nemtom mennyire ismered a "story"t,Lehet,hogy ez a "játék" ugyanabból az indíttatásból született,mint a HAL?
Mikor a katolicizmus még tiltott volt Rómában(birodalom),mindenféle titkos jeleket használtak a hívők,az együvé tartozás jele ként.Lehet,hogy "csak" a páternoster álcázása volt?
Olyan lehetett,mint a nyilasainknak a síszövetség jelvénye? szállasí
A bolondok között van egy képmutató nevű szekta, akik állandóan megtanulják becsapni önmagukat és másokat, de többet, mint mások, mint önmagukat, de valójában jobban becsapják önmagukat, mint mások. Leonardo da Vinci
Az emberek annyira egyszerűek és annyira elmerültek a közvetlen szükségletekben, hogy a csaló mindig talál valakit, aki hagyja magát becsapni. Machiavelli
Igen Rosszul fogalmaztam az arrafele helyett azon a térfelet kellett volna írnom. Mert hát sajnos a ballik már erősen oda tartozik.
Tényleg milyen ezt megélni, hogy a zsidózó, cigányozó brigád egyszer csak megtért és átállt és még majdnem ez a bohóc lett a a közös miniszterelnök jelölt? Mindent elfelejtettek megbocsátottak nekik? A tábor meg tapsol6, azért egy kis fintorgás beleférhet. Gondolom.
Szerintem ez nem ilyen bonyolult, ez a fószer teljesen törvényesen bérelte a kecót. És a legfontosabb, hogy ott lakott amikor Pesten tartózkodott, még a "baráti" Népszava sem ebbe kötött bele. Ellenben jakimaki még a látszatra sem adott. Amúgy én már pár éve is mondtam rég vehettek volna egy szállodát. És mint a képviselő irodaházat irodának, úgy a képviselői szállodát szállásnak csak azt használhatnák. Ez ennyire egyszerű lenne de a nagy transzparens Brigád látszik hogy miért is nem akarja ezt mindenkinek megvan a kis biznyák ebben is😏
"ha valami kiderúl arra fele,akkor rövtön van mentség"
Ugye nem úgy érted,hogy az arra fele jobbik ERREfele van? Ugye nem akarsz engem velük összehozni?Ha momentán szentek lennének is,még akkor is rühelleném a fajtájukat a TVszékházért és az az időtájt viselt dolgaikért.
Szerintem ők IS csak azért nem váltak nagy rablóvá,mert a régi "harcostársaik" kihagyták őket a buliból.(amit lehet,hogy együtt téptek ki fletóék karmai közül)
Eszembe jut édesanyám, hogy amikor mondott valakiről valami rosszat, akkor a kérdésemre, hogy honnan veszi, mindíg azt mondta nagy komolyan, hogy a terenyei asszony mondta. :-D ( Terenye a szomszéd falu volt) :-D
Megírnak valamit aztán 2 év pereskedés után, amikor már a kutyát sem érdekli, kifizeti a megbízó a büntetést. :-D
Arról meg aztán ne is beszéljünk, hogy éppen a napokban legalizálta a 2/3-ad az ilyesfajta csalást, mert a törvény szerint nem kell ott laknod ahol be vagy jelentkezve.
Én nem is igazán értem,miként míködik errefelé a "közszolgálati" Mély kuss pl.a Ferencváros-Kelenföld vasút árairól,(métere többe fáj,mint amit az egész parlament,összes kis kóklere ügyeskedik, lop tőlünk)mint ahogy mély volt annó,mikor szegény Lévairól(Viki apósa)kiderült a 3/3-as múltja,mély kuss fedte a lányát,RogiTónit,Szájert,Szájernét.....Ugyan akkor hónapszámra hallgatom Stoppékat,Karigerit,Mártír-Zajongóékat.....
Esküszöm,én nem is a politikusokat rühellem,azok csak teszik a dolgukat(hazudnak,vetítenek),hanem az őket kinyaló sajtót,meg hát a "nagyonokos"követőket.
Apró kis mocskos lopikázások:Szegénykéim,mikor még fizettették a pesti albérletüket,meg az utazási költségeiket(Szigorúan MÁV 2.osztály)Ma már más léptékben gondolkodnak,de irigylik azoktól,akik nem úgy férnek hozzá a husihoz.Egy kerületi polimesi megkap minden informatikai és hírközlő eszközt,ami úgy előfordul napjainkban. Ha képviselő,akkor természetesen mindezt a parlamenttől Is megkapja,informatikusostól,szolgáltatóstól,költségtérítésestől.plusz ugye az irodájában SEM golyóstollat kell használnia.Ezeket a "néhány filléres" juttatásokat természetesen szponzorálja valaki.TI.
Így fordul elő,hogy "illetékes elvtárs" csemetéjét 6százezer pöngős laptop-pal hóna alatt cepeli iskolába a kerületi "szolgálati kocsi" Ez a 6-os nemám mai adat!Öcsén nem mostanság volt informatikus az egyik budai kerületnél.;-(
Ja-ja! Lehet,hogy a városligetet pont azért túrják(építik?)folyamatosan,hogy a többi Anonymusra is rá leljenek? ;-DD Várom,hogy P-mester fedőnevű "ügynök" is születik-e és ha igen millen maszkot fog viselni?
Má megest a brit tudósok;-)Nézegették mindenféle löttyökkel-lámpákkal,hogy egy épületen belül hol a legmagasabb a mindenféle kórokozók népsűrűsége?(persze nem mentek el vaskohóba sem,de fűrészüzemet sem vizsgáltak(nyilván)Lámpáskodtak viszont nagy lelkesedéssel egy irodaépületben!Vizsgálgatták a szemétledobókat,raktárakat,mosdókat,retyókat,stb,stb.Mindenki legesebb meglepetésére a "legpusztítóbb"környezetnek a számítógépek klaviatúrája bizonyult! Gondoltam szólok! ;-)
Háá.. én nem azt írtam hogy komoly hírportál, csak hogy találtam bogarászás közben.
De véleményem szerint azért talán annyira lehet komoly mint az ittenyi Offolo. :-P
Én csak arról tudok nyilatkozni amit a környezetemben tapasztalok.
Egy kisebb falunyi emberből csak azok kehesek és nem tudnak melóba járni aki járt ilyesmi löttyöt adogató ponton.
A többi köszöni jól van, a közvetlen környezetemből is vannak akik járják az országot, sok ember között megfordulnak, és érdekes hogy teljesen mást mond mind mint amit harsognak lépten nyomon a szócsövek az adatokról.
Kicsit elgondolkodtató(nem ártana) hogy akkor most melyik hírnek, cikknek is dőljön be a honpolgár.
évtizedre nyúló ismeretségünkre tekintettel merem ezt mondani:
sok beszédnek sok az alja. :-)
igaza van 22Lr nek, tényleg csak azt az infót fogadod be ami téged igazol.
beszélsz itt statisztikákról, elhangzott ellentmondásokról, szembe hazudozásról.
légyszi sorolj már párat, esetleg linkel.
én is befejezem addig amíg ezeket nem teszed le ide, mert úgy érzem csak légből kapott, vagy szubjektíven értelmezett infók ezek.
de akkor h világos legyen én miről is vartyogok.
-szerintem is nem eszik olyan forrón a kását mint mondják.
de
-az emberekre csak vasszigorral lehet hatni és úgy tartják be a minimális higiéniás dolgokat-talán.
a saját környezetemben is pl szólni kell felnőtt emberekre h mossanak kezet evés előtt, netán wc után. és úgy fogdosson kilincset miegymást.
-én azt is mondom, a vírus ellen a vakcinát tartják a megoldásnak, addig nem fognak úgysem lenyugodni amíg nem érik el a céljukat.
tökmind1 h spec hiszek e benne- én hiszek- vagy nem.
amit viszont tudok h értelmes és erős emberek -akikre nagy valószínűség szerint sem az oltás sem a vírus nem veszélyes túlzottan-azoknak azért KELL! oltakozniuk h azoknak akikre tényleg veszélyes lehet az oltás, ne kelljen.
a másik dolog h a sok hablaty még ha tartalmaz is igazságot csak összezavar jó pár embert, pláne ha aki nyomja az még hangadó is.
ismerted a Németh Janit, szerinted hány oltást vállalna be most h még1szer megölelhesse a családját? tudom ez demagóg, de sajna igaz is 1ben.
aztán az a "nem bírom befogni a pofám" és morgok de azért nem lázadok mert gyáva vagyok mentalitás a legrosszabb, az pont a partvonal mellöli szájkarate.
sosem fogjuk megtudni az igazságot, sosem fogjuk megtudni a valódi számokat, de amiben most vagyunk az a legrosszabb.
van 1 halom oltott és egy másik jelentős halmaz aki nem. és most jönnek a gyerekek.... tényleg ők adják a létszámot és ne inkább meglett férfiak?
ez nekem olyan mintha elbújnék mögöttük.
szal nem értünk 1et sok mindenben, de nem is úgy ahogy te gondolod.
Nem kis igazság van az általad leírtakban!Én is először a gravitációval találkoztam aztán fel vettem két ,,zománcos bilit is"és láss csodát ettől függetlenül két napja megint ki,illetve bele zuhantam!Na ennyit a ,,magyar acél" termékekről!:(
De: erőst úgy érzékelem, hogy a hírekből, adatokból, statisztikákból és bármi másból csak azt vagy hajlandó tudomásul venni, ami igazolja a vírus@oltásszkeptikusságodat ( vagy midet ). Ami meg nem, azt mintha tényleg nem érzékelnéd.
Mindazonáltal tiszteletet érdemel az a szellemi munka, amit ebbe a hozzászólásba fektettél, különösen 10 óra sulipadkoptatás után, és hajrá Újpest!
Tíz óra suli pad koptatás után erősen gondolkodtam azon, reagáljak-e egyáltalán. Aztán győzött a grafo-mánia.;-)
Évtizedre nyúló ismeretségünkből adódó tiszteletem jeléül megpróbálkozok egy utolsó kísérlettel arra, hogy elmondjam: mi a "problémám" veled, amikor a járványról értekezel.
...Egy példabeszédes hasonlat segítségével...
Tudósok felröppentik a hírt, hogy a gravitáció veszélyes, de mostanság a megszokott 10-36 gravitációs ingadozás helyett 10-40 a mérték, ami egyenesen a "mindmeghalunk, vazze!" kategória. (megjegyzés: a számadat légből kapott, csak példának van feltüntetve)
Egyes tudósok diszkréten röhögcsélve közlik, hogy a gravitáció tényleg elég veszélyes dolog, de ez az eltérés kb. a vicc kategória, nem kell különösebben pánikolni.
Teljesen elég az, hogy ha a szokásos módon oda figyelünk, hová és hogyan lépünk.
Én sosem tagadtam, hogy a gravitáció akár halálos is lehet! Aki esett már ki 8. emeleti ablakból aszfalt járdára az arcával tompítva, annak az özvegye tudna róla mesélni, és ezt a tényt megerősíteni. Én egy emeletnyit zuhantam (kb. 3,5 m), gyerekkoromban, de az is épp elég bizonyosságot adott nekem.
Te ennek ellenére engem gravitáció tagadónak titulálsz, és vallod: amit "odafönt" mondanak a gravitációval kapcsolatban, márpedig az úgy van. Szent, és sérthetetlen a kinyilatkoztatásuk.
A kormányok pánikszerűen elkezdenek intézkedni. Maradj otthon, mert az utcán "mindmeghalunk,vazze!", és ha kimégy, hajtogass a fejedre alufóliából csákót, a biztonság kedvéért.
Kezdenek jönni a statisztikai adatok, hányan vannak kórházban, és hányan haltak meg a gravitáció miatt.
A sok haláleset miatt kötelezővé teszik, hogy a maszk nem elég, hordjál fehér zománcos bilit a fejeden, mert az 85-96%-ban megvéd a gravitációval összefüggő belesetektől. A műanyag munkavédelmi sisak erre teljesen alkalmatlan, mert az csak a szokásos gravitációs ingadozás miatti balesettől véd meg.
Igaz, hogy még a zománcbili gyártó cégek is elismerik, hogy még 3 év tesztelés kellene a szokásos vizsgálati módokkal fizikai laborokban töréstesztekkel, miegymás ahhoz, hogy kiderüljön: valóban véd-e vagy sem!
Közben világméretű botrány kerekedik abból ( pár nap elejéig, aztán az összes hírcsatornáról szépen elkopik az összes utalás) , hogy a gravitációs ingadozás mérésére tömegesen gyártatott, és használt Casio zsebkalkulátor mégsem alkalmas hiteles mérésre, mert még a 2+2 művelet elvégzésénél is random fals eredményeket produkál.
Te felelős állampolgári hozzáállásra, és a híradásokban elhangzott rémisztő adatokra hivatkozva ezek ellenére elkezded hordani a fent nevezett eszközt, és ezt kötelezővé teszed a dolgozóidnak is.
A kormányok közben kiállnak a nép/képviselőtársak elé a legfőbb szócsövüknek számító egészségügyi szakembereikkel egyetemben, és ország világ előtt elismerik: játszottak a statisztikával. Viszont ez kizárólag miattunk, és a vészhelyzet miatt van, hogy a megfelelő intézkedéseket tudják meghozni. Azt is bele vették a statisztikába, aki tajt részegen elfeküdt az M1 autópálya belső sávjában, és elb..ta egy 20 tonnás hűtőkamion, mert a Casio zsebkalkulátoros vizsgálat szerint már hatott rá valahol, valamikor gravitáció.
Én csendben sírok, és köpködök azért, mert az orcámba hazudtak, és nem tudhatjuk teljes bizonyossággal - nem publikusak a valós adatok - ,ténylegesen hányan is haltak meg a gravitációs anomáliák miatt. Ezért nem tudom valós tények alapján eldönteni, valójában mennyire is védne meg az a fránya zománcos bili, ha felvenném a fejem búbjára.
Te figyelmen kívül hagyod ezt a hiteles forrásból származó bejelentést valamilyen okból, és lényegtelennek tartod. Nem veszel róla tudomást, hogy elismerték a csúsztatás tényét, de még az elismert hazugságból adódó pontatlanság arányairól sem akarsz vitatkozni velem. Amiről nem veszünk tudomást, azugyenincsen is...
Elismerik azt is, hogy a zománcos bili mégsem véd meg a balesetektől ilyen arányban, de legalább nem lesz súlyos a sérülésed. Majd nem sokkal később azt is elismerik: mégis lehet, a kórházak ambulanciáján kezelt súlyos betegek 45%-a zománcos bilit hordott, mégis oda került, ahova, de legalább egyetlen zománcos bilit hordó ember sem halt meg az épp aktuális 30 főből.
Aztán elkezdik ugyanazok a hiteles emberek feszegetni azt, hogy szép dolog a tömeges zománcos bili hordás, de az igazi nyáj védettség eléréséhez az volna az igazi, ha szép lassan, óvatosan átesne már a teljes lakosság a gravitáció megtapasztalásán, mert akkor nemhogy örök élet, de ingyens ör is lenne alanyi jogon. meg boldogság és világbéke.
Te felveszed a második zománcos bilit is, majd a hírre, hogy kell az a harmadik oltás, mert az már tuti örök életet ad, felveszed azt is. Meg a negyediket, ötödiket, stb.stb.
Én Itt feladom a küzdelmet, és értelem keresést a sok hazugság mögött, de ennek ellenére továbbra is elismerem azt, hogy a mostani gravitáció ugyanolyan veszélyes, mint a régi. Lehet, még veszélyesebb is, de ezt ugye nem tudjuk azért, mert lehazudták nekünk a csillagokat is az égről az elmúlt két évben reggel, délben, este. Több ismerősöm esett át a korláton, és törte el a kezét, lábát az elmúlt 3-5 évtized alatt. Én is zakóztam gyerekként akkorát, hogy azóta nem becsülöm le a gravitációt. Zománcos bilit továbbra sem akarok hordani, mert bízom abban, hogy a munkavédelmi sisak, a munkavédelmi szabályok betartása jobban megvéd a magas állványzaton, mint a zománcos bili. Továbbra is vallom azt, hogy életkortól, szabály követéstől, zománcos bili viseléstől függetlenül aki kizuhan a toronydaru tetejéből, annak így is, úgy is reszeltek! Továbbá nagyon sok barátom, ismerősöm, sporttársam halálozott el bizonyítottan súlyos, hosszan tartó betegségben az elmúlt évek alatt, ezzel szemben nem ismerek személyesen olyat, aki toronydaruból, 10 emeletes toronyház tetejéről, vagy bázisugrás közben halt volna bele a gravitációba. Persze tudom, hogy előfordul az ilyen, ezt egy percig sem tagadtam! Csak azt, hogy a fél ország ebbe pusztult bele nap mint nap az elmúlt két év alatt....
Röviden ennyi lenne a példázat. Amennyiben nem vagy színtévesztő, a szövegkörnyezettől függetlenül is kitalálod, kire vonatkozik a lila, és kié a zöld kiemelés! ;-)
Csak azért nem DVTK pirosra satíroztam a sajátomat, hogy véletlenül se tűnjön politikai felhangnak valamelyik k.f.t. szemében. :-)
Most viszont befejezem a témát egy időre, mert egyrészt már fáraszt az örökös önismétlés, másrészt nem tisztem mindenkit is meggyőzni a véleményemről.
A sok, fölösleges túráztatás helyett inkább elmegyek idén még egy, vagy két versenyre, bármennyire lefáradtam így, év végére. Idén eddig 31 verseny, ha jól számoltam, de inkább ebbe fáradjak bele, mint a véleményem hangoztatásába! ;-)))
"meg amúgy is a szokásos "diktatúravanbármitmegtehetnekarohadékok" kategóriába sorolom ezt a mondatot"
Pedig evvel csak érzékenyíteni akartalak arra, hogy vajon milyen lehet az, ha egy vállalkozónak megszabják, maximum mennyiért adhatja a termékét, függetlenül attól, hogy veszteséges-e vagy nem, és ha a veszteség miatt nem tudja folytatni a vállalkozását, minimum három hónapra kibaszarintják a vállalkozása helyéről, és a helyet és eszközeit erre az időre más veszi birtokba.
Mindazonáltal a "bármitmegtehetnek" a körítás nélkül nagyjából áll.
De én abba is hagyom a győzködésedet , ebben a témában legalábbis. Hajrá Újpest!
A világ összes országában lavíroznak a kormányok a között, hogy miért veszítsenek szavazatokat, népszerűséget, amiatt, mert a járvány erősebb felfutása miatt "bergamói" állapotok alakulnak ki az egészségügyben, vagy amiatt, mert túl szigorú járványellenes intézkedéseket, lezárásokat stb. hoznak. A jövő tavaszi választások miatt ez asszem hazánkban még inkább tetten érhető. Az alapvetően jó intézkedések mellett sok volt ( perpill is ) a késlekedés az intézkedések meghozatalában, a "keleti" vakcinákkal való oltási lehetőség politikai döntés alapján, a lélegeztetőgépügy, a járványadatokkal való titkolódzás, a veszélyhelyzetre való hivatkozás olyan döntésekben, amiknek nem sok köze volt a veszélyhelyzethez, ez mind nem használt a bizalomnak. Van nem egy ország, a szomszédunkban is, ahol még nálunk is több az oltás és vírusszkeptikus, de a halódó nyugat mintha e téren i(s) jobban állna.
Benzinár. A multik rövidebb távon ki fogják heverni a hatósági árat, hosszabb távon nem hinném, ha a kőolaj ára továbbra is így emelkedik mint most, amire igencsak jó az esély. A kormányrendelet egyelőre 3 hónapra szól, amit még reálisan talán duplájára hosszabbíthatnak, és ha ez lejár, mi is lesz akkor? És kb. akkor milyen esemény?
A benzinkutak kb. 10 %-a jellemzően 1 kútas kis vállalkozás, nem hinném,hogy a veszteséges értékesítést akár 3 hónapig is kibírnák, ha bedobják a törölközőt, egy másik, kijelölt kút forgalmazó veszi át a boltot, a 3 hónapra az egész hóbelevanc a birtokukba kerül, csak az árukészletet ( üzemanyag ) kell kifizetniük beszerzési áron. 3, vagy pláne 6 hónap után kérdéses, hogy újra tudják indítani.
Ha vállalják az időleges veszteséges üzemeltetést: a kormányrendeletben még csak halvány célzást sem találtam ennek a kompenzálására. De olvasd el Te is, és ha már elolvasod, végezz el egy gondolatkísérletet: az üzemanyag-forgalmazó állomást ( vagy hogy fogalmaznak ) gondolatban helyettesítsd be a bútorüzem szóval.
Nincs értelme miről beszélni! Vitatkozni meg pláne nincs
ebben igazad van.
kitudja mi lett volna
ha
azok az oltatlanok akik meghaltak be lettek volna oltva.
azok az oltottak akik elkapták de túlélték, ha nincsenek oltva túl e élik.
viszont itt kész tényként van be állítva h baromság az oltás.
én meg azt mondom hogy nem biztos.
de azt is mondom addig amíg nem lesz meg a 90% addig etethetnek -ha akarnak- bármivel. itt pont azok felelőssége nagy akiknek előre láthatólag nem lesz semmi baja az oltástól, de még is ágálnak ellene..
Miért akadnék ki? Tenni nem sokat tudok ellene. Lásd az egyenes analógiát:fasizmus. Pár semmire nem való fotelforradalmár, és még kevesebb valódi hős, akik agyonlövették magukat az ellenállásban.
A többi milliók meg néma cinkos/gyáva cinkos. Nos, én is inkább gyáva leszek, mint hulla. Némát azért nem mondok, mert nem bírom befogni a pofámat, ha nyílt színi hülyeséget hallok kiabálni.;-)
Az alábbi fejtegetésedbe azért nem megyek már bele, mert a kiindulás ugyanaz, mint sok hónapja, és ugyanazokat a tiszteletköröket futod a semmire!
Nem fogadod el azon "hiteles" vezetőink, szakembereink azon nyílt szini szavait, amik már alap szinten megcáfolják mindazt, amire most hivatkozol!
Nem, azon nagy tömegek előtt levetített parlamenti, kormányinfós videókat én értelmezem félre/nem is úgy volt/meghamisították a jugoszláv békaemberek - és különben is én vagyok az ufó-gyíkpók hívő konteós - neked meg mintha kiesne a történet, miután ugyanúgy megnézted, mint én. 100%-ban biztos vagyok benne, hogy láttad te is valamely kormánypropaganda médiában.
Nincs értelme miről beszélni! Vitatkozni meg pláne nincs, mert ahhoz kellene egy olyan közös alap, amiből mindketten felépíthetjük a saját véleményünket.
Te még mindig semmibe veszed azokat az alapokat, ami nem hit, vagy meggyőződés kérdése, hanem a - szavad járásával élve - száraz, makacs, publikussá tett tények.
Biztos? És a szénkefe sem eszi meg a gyűrűt? Ahol fekete a kefe nyom, ott már ívet húzott, amitől a kefetartó rész is megég. Aki naponta ezzel foglalkozik, az naponta találkozik ilyen elhasználódással. Belekotortam a rézgyűjtő dobozomba....
Generátor:Lányunk a 10 napos karantén után támadott a kölcsön Stilora.Pöcc-röff,kis melegítés,pakolászás-FÜST! Szakadt ékszíj a földön megégve.Generátor120000Km-nél megszorult.;-( FIAT!
Zsóti,beszerzed a bútorlapot 500-é,eddig adtad a bútort 600-é,most hatóságilag nem adhatod,csak 550-é,de ha a lap ára felmegy 560-ra,mit csinálsz?a terheidet nem csökkentik.
A végeredményt ismerve mekktekingettem a Lengyel-Magyar meccs első félidejét.(kár volt az időért)
Hatalmas bravúr ként éltem meg,hogy egy félidőn át, összesen 3 pontos passzal(na nem tért ölelő,pazar átadásokról beszélek,de legalább...)gólt tudtunk elérni!BRÁVÓ!!!!!
Erről minnyá eszembe(vagy mimbe)is jutott valami:Ha már ekkora barátok vagyunk újra a lengyelekkel,nem kéne visszaalakítani valami közös országhatárt?;-)
Megint egy érdekes cikket találtál.Mindent is elmond nagy részletességgel.Elmondja,hogy ki mekkora szemét,......is volt.Igen!Ez a dolga az igazi tényfeltáró újságírásnak!Csak"egy picinyet hiányoltam benne,hogy megemlítse,ki az a mocskos rohadék szemétláda,genya,stb,stb verte,gyújtogatta,rombolta a székházat,a rendőröket,az autókat,a környéket.Tudod,szerintem nemám magukat ütötték azok a szerencsétlenek!
miért tolnák át a felelősséget, és pláne azért mert nem teszik kötelezővé miért lennének gyávák?
elég világosan ellett magyarázva h miért éri meg az oltás. lassan 6 millióan meg is értették. mi a francot kéne csinálni a többivel, kötelezni?
kérdezd meg pl. a Robit kiakadna e ettől.
sosem mondták h az oltás 100% biztonságot ad, annyit mondtak kapsz vele 1 plusz esélyt h nem halsz bele. ez valakinek megéri valakinek meg nem.
már azon is ment a hiszti h az oltottak szabadabban létezhetnek mint az oltatlanok. pedig az oltatlanok vannak nagyobb veszélyben kvázi a megkötések őket védenék jobban.
a bezzeg országokban 80% feletti az átoltottság. ezzel mégsem példálóznak a szkeptikusok. csak azt hajtogatják nincs tesztelve úgy mint régen, pedig de, - ezt már te is kifejtetted itt jó párszor- mit kéne még tenni? ez a réteg úgysem fogja beismerni h tévedett, meg hogy kvázi szopatja a többieket.
én oltott vagyok mert bevállaltam, és pont annyira élvezem a hátrányokat mint aki nem vállalja. de a kórházban előlem fogja foglalni a helyet jó eséllyel, az én térdem nem műtötték/műtik meg.
itt ebben az országban még az is baj ha 524 a benzin vasárnap, és 7főn meg 480. rögtön aggódni kezdenek sokan a "szegény" multikért meg a "vérbecsületes" kút üzemeltetőkért. azokért aki a pénztárost meg a kutast minimál bérre jelenti be és a fizetése meg a jatt amit kap...
(tisztelet a kivételnek, biztos van mint a fehér holló is)
pont mint az internet adó, ott pár száz ruppót/előfizetés kellett volna fizetni a nagy szolgáltatóknak úgy, hogy nem terhelhetik át a vevőre de az okosbecsületesellenzékipolitikusoknak sikerült feltüzelni jó pár kretént h tüntizzenek a multik érdekéért.
szal mit kéne még tenni? a szabad nyugaton lehet férfinak is szülnie, és fizetheti az egyre jobban dráguló rezsit. a mi diktatúránkban a férfi nem szülhet de nem is érint annyira minket a világpiaci drágulás és még atomerőművet is építünk.
Egyet értek.Majd jönnek a kórház lezárások,és azok a betegek akiknek műtétre lenne szüksége megint jogukban áll majd még hónapokik szenvedni,mire sorra kerülnek. Ha megérik.
Addig meg az oltás ellenesek oroszrulettet játszanak,de ha bekerülnek az intenzívre a legjobb ellátást követelik,hiszen joguk van hozzá. Itt mindenkinek joga van,de felelősége?
Bármelyikben. Az összes autógyár veszi a generátort, Bosch-tól, Valeo-tól, stb. Bár a generátor az autó egyik legmegbízhatóbb, legritkábban meghibásodó alkatrésze, de ha tönkremegy akkor legtöbbször a fesszabályozó vagy a csúszógyűrű megy tönkre. Mostanában keveset javítok, de nemigen találkozom más hibával.
Mindenkinek joga (lenne) eldönteni: oltat - nem oltat, amíg nincs erre vonatkozó kormányzati döntés. Csak népszerűtlen, ezért nem akarják bevállalni, pláne választások előtt. Áttolják a felelősséget az egyénre, a munkáltatóra. Gyávák.
Viszont azért vannak kormányon, hogy döntéseket hozzanak, és azt végigcsinálják. És vállalják érte a felelősséget.
Én beoltattam magam, de nem vitatom el a jogát másnak, hogy ő is maga döntsön. Ha nem, nem. Az ő dolga, felelőssége. Mindenki hoz(hat) rossz döntést. Utólag könnyű okosnak lenni.
Egy barátom beoltatta magát, de most kiújult egy régi betegsége (18 év után), és az oltást okolja érte. Igaza van? Ki tudja?
Kettő Wartburgom(2-ütemü)volt,100ezer kilométernél kb el lettek adva,gyertyán és gumin kívül mást nem kellet cserélni.JA,DE,olajat 10ezer kilométernként:DDDDDDD....
Gyakorlat volt a villanyszerelőknél, hogy a szénkefe feszítő rugóját még jobban kinyújtották beszerelés előtt, hogy "biztosan" érintkezzen az a rohadék a csúszógyűrűn. Hát akkor baszták el az egészet, mert sokkal nagyobb lett így a nyomóerő a kefén, és ettől kopott el gyorsan :-)
A bronz gyűrű az eszi a szénkefét. Nekem egy 16 éves négy ütemű Wartburgom volt. Hibátlan volt ez a része. A szénkeféken szinte semmi kopás nem volt. Nagyjából 1 centisek voltak, és volt már a kocsiban 70ezer km.
Elméletileg! Nagyon sok szenes csúszógyűrűt cseréltem. A valóság az, hogy akkoriban az autók futásteljesítménye meg sem közelítette a mait. Meg a generátorok teljesítménye is nőt legalább a 3-szorosára. Az új generátorok csúszógyűrűjének az átmérője meg a felére, harmadára csökkent. A gyűrűn lévő 1---1,5mm-s réz csík meg nagyon hamar elkopik. Viszont cserélhető és aránylag olcsó. A szabályzók is egyre olcsóbbak. Van amelyikben nem érdemes pepecselni a kefe cserével, mert nem éri meg az időt ráfordítani, inkább cserélni komplett.
Az NDK-s grafit gyűrűs volt és hajlamos volt teljesen elkopni . Akkor forgórész csere . Volt szerencsém hozzá egy kefe törés miatt . A réz csúszógyűrűsöknél kefe cserénél elég volt felszabályozni a pár tizedes kopást .
Nem dinamo hanem 3 fázisú sok állórésztekercses a főtengelyre szerelt mágneses forgórésszel gerjesztett generátor aminél a túlfeszültséget az állórész tekercsein " égetik " el . Négyütemű motoroknál a motorolaj ad némi hűtést a tekercseknek ha nevezhetjük a 80 fokos olajat hűtőközegnek . Néhány típusnál eléggé hamar leégnek a tekercsek . Van Ózdon egy szaki aki sokkal jobb tekercseket készít mint a gyáriak . Nekem is ő tekercselte a Kawa KZ 1000 ST generátorát .
ilyen kívágóm van, de kell rá 3-4 lyuk. Ha az egyiknél megfeszül, bszhatom. Azon agyalok, hogy nem előtte fúrom ki, hanem a helyén, ragasztás után. Ekkora lapot a ragasztó sem tart meg, alá kell támasztani, míg köt.
A németek ezt ügyesebben megoldották. A gerjesztő tekercs, -ami a forgó részen volt- egy szén gyűrűt kapott, és a polírozott szénen, a szénkefe szinte kopás nélkül adta át az áramot. Igaz, ilyen generátor a WV-ken, meg a 4 ütemű Wartburgokon volt. Természetesen lehetett másokon is, de ezekkel volt dolgom, mint nem autó villamossági szerelő! :-)
A kotró amin ilyen generátort javítottam 1952-s gyártású. 5 vagy 6 éve volt motorgenerál. Akkor lett felújítva az önindítója , valamint a generátor csapágyait cseréltem. És dogozik azóta is. Az MTZ traktorokon sincs különösebb gond a generátorokkal (mármint a régiekkel) . Persze hozzátartozik, hogy ezek a gépek nem alapjáraton dolgoznak. Nincsenek telerakva elektronikákkal, vezetést segítő rendszerekkel, amik fogyasztók, mint a mai autókban. A 40 A max teljesítmény bőven elég. A kotrót reggel elindítja a kezelő és délig magas állandó fordulaton pörög. Délen leáll, mert ebédidő és aztán megint estig pörög. Tökéletesen ellátja a feladatát. A csapágyakon és az ékszíjon kívül más nem tud meghibásodni. Nincs szénkefe , nincs csúszógyűrű ami elfogyhatna, ami a maiakban a legtöbbször előforduló hiba.
"Ugye nem gondoljátok komolyan hogy ezt nem egyeztették előre a nagy kút hálózatokkal?"
Nem lenne példa nélkül. Hogy kompenzálják-e? Erre majd akkor térjünk vissza, ha tényleg. És remélem hogy tényleg. A madaras teszkó benzinkútjainak túl sok alkalmazottja sincs. Tankolsz, beállsz a kis bódéban csücsülő pénztáros ablaka elé, letekered az ablakot, fizetsz, elhajtasz. Vagy az automata kútjaiknál pénztáros sincs. Így azé' könnyebb 477-ért adni.
Nem háborgok, csak kissé aggódok, hogy hosszútávon nem én - és az autósok - fognak jól járni. Olvastad, amit Bosi írt? Nem gondolod, hogy van benne valami?
És ez marad is sajna, holnap kezdem azt a konyhát csinálni a gyerekeknél - amit nektek kellett volna - ha maradsz a kaptafánál.
Nekem két hét lesz, ahogy becsülöm. Mondjuk nem kalapáccsal lesz bontva, ahogy az amcsi építős műsorokban, mert a régi cucc új életre kell egy hétvégi házban (a násznál), cserélődik a csempe is, meg minden nagyjából. Az újat meg a helyére kell varázsolni.
Akkora fehér csempelapot választottak a gyerekek a felső-alsó rész közé, amit életemben nem láttam. 3-4 (!) darabból kitelik az egész konyha. Hogy vágom méretre, pláne hogy kerülnek bele az aljzatok - gőzöm nincs. Ha eltörök akár csak egyet is - katasztrófa.
De nem aggódok miatta (rettegek) !
(aki dolgozott ilyen nagy lapokkal - segíthet!!!).
A bútortól nem félek, Ikeás, azzal elboldogulok, ez már a harmadik lesz, szóval szerintem megoldom. Lassabban, mint ti nyilván, de jó lesz. Mivel nem órabéres a meló, ráérek...
A kisunoka se lesz láb alatt, addig nálunk kempingeznek az anyjukkal. Ez mondjuk "baj", szeretem ahogy irányít mindent maga körül, de legalább a nej örülhet. Az is valami.
Ugye nem gondoljátok komolyan hogy ezt nem egyeztették előre a nagy kút hálózatokkal?
Nagy összeget ráteszek hogy a kis kutak akik nem árulnak prémium üzemanyagot azoknak meg kompenzálva lesz. Pont te mondod hogy lehet ezt a naftát most is 477ért adni...
pedig a madarastesconak sincsen tudtommal hatalmas olaj mezője vagy olajfinomítója..
Amúgy engem ez most pont nem is érint mert én mindig prémium üzemanyagot tankolok.
Csak megint látom hogy háborgás van valami ellen amivel mindenki csak jól jár, de közben hangoskodik pár multiért.
De az hogy zsebbe nyúljon és megmentse a "csóró" kutasokat ezzel is tiltakozva ez ellen a mocskos rendszer ellen Na az már fel sem merül. Picit visszás ez, nem? 😂
Az ötlet jó! Kérdés, hogy milyen hatásfokkal végezte a dolgát. Mondjuk egy Cater gépnél, ami volt olyan , hogy 2-3 évig egyfolytában ment (olajcsere szünetekkel) Annál nem számít a hatékonyság. De egy on-off autónál már odafigyelnek a töltésre.
Nem értek az elektrotechnikához - a fenyőpallók pakolásához ritkán volt szükség rá -, de élvezettel olvasom a témát!!!
Súgok kicsit: a hidrodinamika rejtelmeihez sem értek. De a nagy esküt leteszem itt is most arra, hogy azt is ugyanilyen élvezettel fogom olvasni, ha arra a témára váltotok! ;-)
Más: adj hálát az égnek, hogy kerülöd mostanában Miskolcot!
Mondtam, hogy nagy disznóságok folynak a lőtéren, de te mindig azt hiszed, viccelek....
A forgórésznek a tekercse az első pajzshoz van csavarozva és körülötte forog a forgórész csillag vasteste. Ezt a Delco Remy Usa már az 1950-s években alkalmazta a Cater gépeken.
Félreértettél? Az irodaházak konganak az ürességtől - nem az utak.
A vő az egyik nagy gyógyszergyárnak melózik. Irodista. Két éve vettek új irodaházat (egy irodaház-komplexumban vagy 2-3 emeletet), most olyan napokat választ (!) a srác, amikor a teljes osztályán egyedül van benn. Az egész emeleten nincsenek öten. Mikor beköltöztek, csak a cigizőben annyian voltak - folyamatosan (cserélődve).
A cégek is rájöttek, hogy teljesen feleslegesen tartják fenn a méregdrága irodát, ha otthonról is megy a munka. Nem kell portás, nem kell fűteni, hűteni ki-ki csinálja magának - ingyen. Még a netet is magának állja. Egyedül a telefont fizetik, de azt eddig is - nincs különbség. Az IT-s kollégákat ne látták két éve. Ha gondjuk van, megírják, távfelügyelet, és kész.
A gyártás az más tészta.
De a dolgozók harmada-fele már ma sem a fizikai termelésben dolgozik, hanem a szolgáltatásban - támogatásban. És ez az arány csak nőni fog. A fejlett világban biztosan.
A vírus meg itt marad - mondják már jó ideje (ha meg nem, eltűnik, lesz másik...).
Szóval én belátható időn belül nem számítanék arra, hogy visszakapjuk a régebbi életünket.
Amúgy meg, ha holnap mindenki elindulna be dolgozni a munkahelyére - megállna az élet Pesten-Budán.
Ez helyes(ebb)en így hangzana: Ezt azokra a ( a lipsi jelentését én sem tudtam megfejteni ) akik a benzin árának 480 forint feletti részét is odaadják a benzinkutasnak.
Kicsit részletezem az alábbi csalános hasonlatomat: elegánsabb lett volna, ha az "illetékesek" amellett, hogy benya és a gázolaj árát maximalizálják 480 forintnál, a kereskedőket legalább részben kompenzálják avval, hogy pölö az általános forgalmi adóját csökkentik. Hosszabb távon az ilyen egyoldalú beavatkozások a piaci folyamatokba sosenem szoktak jóra vezetni.
Én amúgy perpill 477 JMF/lityiért tankolok a solymári madarasteszkó automata kútjánál...
VakmajomT9Stepg0nsapo8,rmic1ue2:121d ˇ - Kéne még egy pár jó benzinkút is.- Azt meg hogy, főnök?- Hát úgy, hogy ársapkát teszünk a 95-ösre meg a dízelre, legyen 480, és ha 510 volna a normál kisker ára, mer' az olaj annyiamennyi és a dollár is megy fel forintban, és 30 Ft ugye az szokványos kereskedői árrés, akkor eltűnik a nyereségük, lehúzhatják a rolót.- És? Akkor nem árulják majd csak a prémiumot.- Nem odabuda, írjuk be a rendeletbe, hogy kötelező árulni veszteségesen is, bezárni se szabad, és akkor, ha nem így tesznek, rájuk küldjük a kápókat, bezáratjuk őket és kijelölünk valaki mást üzemeltetésre. Esetleg egy barátot. Na így. Tékóver, ejnstand.- De ez nem államosítás, a tulajdon erőszakkal való elvétele, a vállalkozási szabadság sárbatiprása, a veszteséges kereskedésre való kényszerítés, nem fog jönni az EU?- Ugyan már, öcsém, mire azok észbekapnak, má' megboltoltuk az egészet. Az agyhalott pórok meg tapsolnak, hogy megint megmentettük őket, a benzin rezsicsökivel, a sok gonoszmulti meg brüsszel ellenezte. A piszkok. Sok légy egy csapásra. Aztán illaberek, nádakerek!- Nagy a gógyi, főni! (A képzeletbeli mesevilágból való fiktív párbeszéd valósággal való bármiféle egyezése puszta véletlen műve.)https://www.napi.hu/.../uzemanyag-benzin-gazolaj-tankolas...
Valamikor 1990 magasságában emelkedett piszkosul a közlekedés szervezési szakemberek ázsiója.
Akkortájt csapták először forgalmi dugók a város vezetőit(értsd:autóvezetőit)Szakemberek már akkor ordították,hogy ha az akkori ütemben nő a gépjárművek száma hazánkban,akkor a fővárst lel lehet húzni a retyón. (én pont ezen "jóslatok" okán menekültem ki városi gyerek létemre a nagykörútról)
Hidd el,igen lelkesen anyáznék mindenkit,akárkit,ha tudnám,hogy ő miatta van ez,ami van.De!PL.:Geri bringasávot pingált a körútra,ezzel ugye leszűkítve annak áteresztő képességét.Hál istennek kín-keservek árán elaraszolunk a Margit hídig,(ahol ugye a "járdán van a bringasáv) és HUSS elszáguldozhatunk a Moszkva térig,mert arra még nem festeszkedett Geri!!! JA! NEMIS! Mert,hogy Budán is cammogás van(jó esetben,rosszban araszolás)De mehetünk ellenkező irányba is!Minden felé szabad a vásár,kivéve azon az elátkozott biciklisávval megvert körúton! Csepelről IS csak úgy suhanok,meg a Szentendrein is F1 futamokat rendezhetünk csúcsidőben!mega ........,mindenhol,ahova Geri nem tette be az ellenség lábát...
Erre mondom én,hogy eriggyetek máá a csába!Nagytudású sündesznyócska brigád!;-DDDD
Gyerekkoromban szedtem szét ilyet, úgy rémlik két állórésze van. Az egyik a gerjesztés, a forgórész tengelyére van húzva közvetlenül a forgó lemeztest mellé. Csak a kopasz többpólusú lemeztest forog. A gerjesztőtekercs áll, csak mágnesesen kacsolódik. Ha rosszul emlékszem, majd Lacibá kijavít. Ő ennek a témának a tudora, hatalmas gyakorlattal rendelkezik.
támogasd , de ne kampányolj velük, vagy ellenük minden xar dologgal szinte napi rendszerességgel .... "a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! " ez csak a topikszabályzat amit rendszeresen letojtok és rendszeresen latán van kezelve a letojás .
Most talán.... konganak , meg -30% van .... !talán! mert újra covid van LOL , ehhez képest augusztusba a hungária krt-i felüljáró- Thököly-rákóczi út csurig volt az Erzsébet-híd előtti szakaszig... és még a citadella alatt a hegyalja út felé is teli volt , áhh nincs dugó pesten .
a felmérések szerint a home-office miatt legalább 30%-al csökkent a forgalom a fővárosban! A gyerekem és a férje is hetente egy-két napot megy be, a többit otthonról. Százezreknek változott meg a bejárása. Az irodaházak konganak az ürességtől. Pár éve még építési dömping volt - ma nem lehet őket eladni, kiadni, még azt is kiürítik, amit eddig használtak. És lépni nem lehet.
Már (majdnem) mindegy, hogy reggel 8 óra van, vagy 11, netán este 7. Áll mindenki, mindenhol. Szombat - detto. Elfogytak a menekülő utak - már ahol volt még. Hajnalban, vasárnap lehet még menni, amennyire lehet.
Kérdezd végig a naponta mozgó ismerőseidet - ne nekem higgy.
Nekem ez a fő bajom a jelenleg regnálókkal. Nem a párt-hovatartozásuk. Ahhoz semmi közöm, leszarom.
A múltkor linkeltem: egyetlen szakaszon, a déli 0-son NAPONTA 12 évet veszítenek az arra járók. És a többin?
"más a feszültség szabályozója. (három oszlopos elektromágneses megszakítós)"
Vagy egy , vagy kettő oszlopos. ( Dinamos Trabant, VW bogár, régi traktorok pl.)
De vannak ( voltak) generátor feszültség szabályozók, amik" elektromágneses megszakítósak". (Pl.Wartburg, Zsiguli Polszki Fiat, Renault, Opel, Skoda S100, VW. a teljesség igénye nélkül.)Sőt vannak generátorok, amikben nincs kefe, sem állandó mágnes és a szabályzójuk lehet oszlopos (elektromágneses) vagy elektronikus. Talán az egyik legismertebb az MTZ traktoroké, de ilyeneket használ pl. a Caterpillar komoly, nagy teljesítményű földmunka gépeken.A témának nagy szaktekintélye volt Marosi Ernő, aki a Tungsram első gépjármű félvezetős szabályzóit megtervezte, majd saját vállalkozást indítva minden fajta generátorhoz gyártott feszültség szabályozókat.
Ismered esetleg a munkásságát?Én cseppet sem.Mondjuk Geriét is csak a"közmédiából,ami ugye esetemben a TV1.;-( Nem tartanám magamat igazán városvezetési szaktekintélynek,ezért aztán kussolok is ebben a témában.Én csak a több évtizedes közlekedési dugókat,a tragikus útminőségeket,esetemben pl.a közművek teljes leépültségét-némelyek hiányát,a 20,századi európai fővárosi nívót a 21.-ben sem elérő színvonalat látom,érzem a magam bőrén.Tekintve,hogy átéltem már nehány polimesi "áldásos"időszakát (változást nem igazán érzékelve)
Én az ügyben igenis láttam önkontrollt!Mikor pl. az "arckönyvön" megjelent egy vastagon baloldali látogató kirohanása OV testi hibáinak,mozgásának kikarikírozói felé.Azt írta :ha ti is évekig laktatok volna Szájerrel egy szobában ,már járni sem tudnátok!Igenis ki állt Viki mellett,kihangsújozva a szívósságát,terhelhetőségét,mindent is legyőző akaratosságát!Már pedig ismerjük el,ezek igenis fontos vezetői ismérvek!Pláne azok egy demokratikus ország demokratikus országvezetőjénél!
Megvan az ideológia hogy sok blődöt 1 intervallumon belül nem viselek el , vagy nincs mindig időm lekövetni , vagy épp nincs kedvem erre az időrabló marhaságra ;)
Én azt is butaságnak tartottam ;) csak épp akkor olyan kedvem volt hogy le..... ez meg amit a nagy szószóló feltett a napokbak = Kínos bizonygatással Blőd alapokon . na erre ezért ment az ami . + a korábbi dolgokra visszacsatolás.
Ez inkább úgy lenne helyes, hogy amibe dinamó van, annak más a feszültség szabályozója. (három oszlopos elektromágneses megszakítós) Mert ugye régen az autókban is dinamók voltak, és nem generátorok. :-)
Tegnap kaptam állás keresős imélt. Mozgólépcső szerelőket keresnek jó pénzért! Nem érdekel?
Fura, de amikor Gergely azon élcelődött, hogy ő magas a nagy kedvencetek meg nem, sőt még kövér is. Akkor a testszégyenítés pl nálad sem volt "a legalávalóbb dolog a világon"
Olyan jó ez a 2ös mérce ;-)
Bár ott ahol a libás utódját a vallisnál narancsosnak gondolják - ott ahol apró piri néni még portásnak sem venne fel 1et nemhogy vezérdirinek- simán nem problémá....
arról nem is beszélve ... igen 2021 van, nyomtató halmok mindenhol , képszerkesztők halmai .... szóval ez a kép bizonyítéknak halovány , hiteltelen . de gyuri mindenbe kapaszkodik mint stallone kezébe a csaj a Cliffhangerbe 93-ból , de a csaj keze kicsúszott a kesztyűből , Gyuri se jár jobban az efféle "bizonyítékokkal" .
Mindenkit a te mintádra kéne operálni vagy tervezni ? Isten ments Netán te lennél az aki megvalósítaná a 2005-ös Te Island c. film eleve elrendelését ? de van erről szó Az ember tragédiájában is . utóbbi alapján benned megvan a római szín a prémiumból szarvasgombázás és elégedettség , És a Falanszter amit az említett film is alapul vesz . Tökéletes mintapéldája vagy a mai gázabb-befolyásolhatóbb társadalmi réteg mintájának- az elmúlt napi reakcióid vagy beírásaid alapján .
Lassúak a tárgyilagos tömegtájékoztatás "napszámosai"!Már rég a Mártír-Zajongót kéne vegzálniuk,de még mindig Karácsonyoznak,nagy lelkesedéssel.Lehet,hogy nem szóltak nekik?Majd belehúznak!Húsvétra pedig már azt is bebizonyítják,hogy Jézus buzi volt.A pénzért tisztességgel meg kell dolgozni!
Az ember a nevét gondolkodás nélkül írja le (jó esetben), tehát gyakorlatilag esélytelen a hibázás.
Egy főiskolát, egyetemet végzett vezető, aki aktívan tanított is , ma meg politikus, kizárt, hogy "elírja" a saját nevét. Millió meg milliószor tette meg, már agy nélkül is megy.
Az én univerzális töltőmön, a li-po akksikat két csatlakozóval dugom fel a töltőre. Az egyik az akkupakk névleges feszültségével tölti a cuccot. A másik pedig figyeli a cellánkénti töltést. Ha valamelyik megszaladna, elkezdi kisütögetni, amíg egy szintre hozza 2-6 cellát. Utána folytatja a töltést. Laptopra lehet kötni, és a töltés karakterisztikáját szoftveresen is lehet állítani. A létező összes akkumulátort lehet vele tölteni. 5A max. töltőárama.
Cellánként lesz a töltés természetesen, csak másképpen, mint amiket eddig megismertem. Marha nagy szabadságot ad az, ha az ember maga tervezi meg a töltőt. Még csak két embernek mutattam meg a rajzot, de már elhangzott a mondat, amit ezerszer halottam már életemben:
Ha több cella van (akár sorban, akár párhuzamosan), nem úszható meg a cellánkénti töltés, kisütés, ami egyenként felügyeli a cellákat.
A laptopoknál ezért van sok érintkezős csatlakozó, mert cellánként vannak kivezetések. Sőt, az egyedi cella-adatokat tárolja egy chip-ben. Ha szétszeded és cellát cserélnél letilt.
A kínai webshopok árulnak li ion-hoz cella szintű töltőket soros és párhuzamos kapcsolásra is.
Pl. 3 cellasor sorban, 2-2 párhuzamosan kötött cellával. 6 li ion akksi.
Vagyis nincs fix 12 V váltó. Ami amúgy sem lenne fix - még szabályzás nélkül sem, mert terhelés és fordulatszám függvénye. És ha lenne "fix" 12 V váltó - az is effektív érték lenne, a csúcsfeszültsége 1,41 szerese nem 1,2x, de abból lejön még a dióda (ák) feszültsége, tehát 0,7 vagy 2x 0,7 V, stb. stb.
Ezért írtam, hogy ez sokkal bonyolultabb, mint egy sima szorzás...
Véletlenül éppen most rakom rendbe a 30 éves fúrógépeim aksijait és kapnak vezérelt töltőket. Közben meg lett egy új ötletem, meg is csinálom, mert ha beválik van benne 4-5 év, amig nagy számban lemásolják. Még a jelenlegi felügyelt Li-ion aksi töltés se eléggé precíz, idővel elmennek a cellák egymástól. Amit kitaláltam, ott ez nem tud előfordulni. majd meglátjuk beválik-e, szimulátorban jól fut.
Egy generátort másképp nem is szabályozhatnál, mint a gerjesztéssel. Azt a feszültséget kell szaggatni, hogy ne legyen több a kelleténél. Illetve írta sakó, hogy a motorvezérlő, intézi a modern motoroknál. Nyilván a gyengébb motoroknál, ahogy a klímát is lekapcsolja a vezérlő, úgy a generátort is, ha a motor maximális teljesítményére van szükség.
Valaha meg se kottyant volna, de az még a múlt században volt - szó szerint.
Meglátjuk.
Egy héttel korábban van a pesti open, gondolom a nagyok arra mennek inkább, így férhettem bele, mert versenyeredményem biztos nincs. A legutóbbit még vésővel kalapáccsal rögzítették kőtáblára. Talán C64 már volt akkor, de nem biztos...
A malackával meg van beszélve? Vagy összekötitek egy futóvadas lövészettel? :)
Legyen önbizalmad! Nehogy már kiröhögd magad! Arra ott leszünk mi, a szűk baráti köröd! :-DDDD
Egyébként arany dolgod lesz a léges versenyen: min. 1400 Lux, kellemes meleg, szélcsend, stb. Nem vicceltem, amikor a mai verseny állapotokat írtam le. + a kezem (is) szétfagyott, alig tudtam tölteni a revolvert,
és a 10 m-re kirakott léges csirkéket is alig láttam abban a borult, ködös időjárásban, a völgykatlan legalján...
A győri Open régebben zárt körű volt. Nem fogadták el a nevezésed, ha nem voltál "elég jó". Tudom, mert régebben előfordult velünk is...
Na, állok neki fegyvereket retkelni, mert már eléggé felmelegedtek az egész napi fagy után. Holnap hajnaltól meg kőkemény meló a lőtéren. Töltjük vissza a disznót a saját beleibe.;-))))))
A régi, hagyományos akksiknál, ahogy Jani is írta, a fedélben volt egy gyűjtőcső, ami kivezette a savas vizet és a keletkező gázokat. Ahova az csepegett - ott fű nem termett...
De ezek a maiak már vagy "karbantartás-szegény" vagy "karbantartásmentes" kivitelek.
VRLA, (Valve Regulated Lead-Acid) a szelepes neve vagy SLA (Sealed Lead-Acid).
Ezek két dologban változtak:
Az egyik, hogy az aktív masszát hordozó ólomrács már nem öntött, hanem úgynevezett expandált szerkezetű. Ennek eredményeként elmaradhatnak az önthetőség miatt szükséges, akkumulátor működés szempontjából káros adalékok. Így a lemezek anyaga rendkívül tiszta ólom.
A másik újdonság, hogy a pozitív lemezeket üvegszövetből készített tasakokba helyezik, ami fizikailag teljesen elválasztja egymástól a lemezeket, ezzel kiküszöbölve a lemez és iszapzárlatot. Ez a szeparátor itatósként magába szívja, megköti a speciális elektrolitot. Jobb a rázkódással szembeni ellenállóságuk is, valamint nincs iszapkihullás. Ez csökkenti a folyadék-vesztést is, mert a zsák felületén megköti újra a képződő gázt (rekombináció).
Van, hogy teljesen felitatják a savat egy zselében, az lesz az elektrolit. Tetszőleges helyzetben beépíthetők, akár fejjel lefele is.
De ezek csak apróságok. Lényegi változást nem értek el. Ezért halad ilyen lassan a teljesen elektronyos autók térnyerése. Azok persze nem savas akksival mennek, valamilyen Liion-nal, de az áttörés még várat magára.
Akár tetszik a zöldlobbinak akár nem, a természet által kitalált napenergia-tárolás még mindig a leghatékonyabb!
Köszi, Feri már megírta, és meg is köszöntem neki.
Edzeni nem tudom mennyi időm - módom lesz, egy állapotfelmérésnek tekintem. Az álló, pláne 60 lövéssel, nem a beállok és lövök emlékből, rutinból kategória. Nekem meg pláne, nekem még a fekvőhöz is kell a kihagyásmentes edzés - különben még annyit se tudok, amennyi bennem van (még).
Úgy hívják: cellazárlat, egész pontosan: iszapzárlat. Ilyenkor ezen keresztül elfolyik az áram jó része töltéskor is, kisütéskor is. Kuka.
Régen persze, még az üvegkádas telepített savas akksik idejében, ki lehetett szedni az iszapot egy-egy cellából és ezzel egy ideig tovább lehetett még használni (bár csökkent a kapacitás, mert csökkent az aktív anyag), de nem kellett azonnal cserélni a cellát.
A generátor kimenőfeszültsége nem 12 V (váltóban), hanem szabályzott = változik, a fordulatszám, az igényelt töltő és egyéb áram függvényében. Úgy szabályozzák, hogy az egyenirányítás (és az akku pufferelése) után legyen meg az akksinak a 13,5-7 körüli érték. Tehát nem az egyenáramot szabályozzuk, hanem a generátor gerjesztését.
"vagy (és) szelepen engedi ki, fel ne robbanjon az akksi." csak tipp mint laikus : ilyenkor szokott "szépen" kinézni az aksi körüli karosszéria elem, sárvédő nyúlvány stb , tartólemez ? vagy simán a régebbi akkuk "hagyatéka" ? ....
Az akku technikában - sajnos - az elmúlt években (évtizedeken) vajmi kevés előrelépés történt. Bejött a Liion, de azzal vége is. Az energiasűrűség alig a 3-4-szeresére nőtt csak az 1940-es évek óta! Az lófsz.
Eközben az elektronikában kevesebb mint két év alatt duplázódás van.
A lényeget jól tanították, jól tudod.
1,8 V /cella = 10,8 V mélykisülés határa
2,0 V /cella = 12 V névleges fesz.
2,23 V / cella = 13,38 V puffer feszültség
2,4 V / cella = 14,4 V maximális töltési feszültség, felette gázképződés, durranógáz, stb.
2,7 - 2,8 V / cella maximális töltési feszültség. Csak ellenőrzött körülmények között, intenzív szellőztetés mellett, lehetőleg szabad téren. Szinte kizárólag formázáskor szabad elérni! Robbanásveszély!
Autókban a fesszabályzó nem túl igényes szerkezet, előfordul, hogy 13,5 fölé megy, akár 14,4 fölé is. Ezért (ekkor már gázképződés van) vagy elnyeletik a gázt, vagy (és) szelepen engedi ki, fel ne robbanjon az akksi.
Nem igazán ettől. Jártam akkugyárban és végignéztük a gyártási folyamatot. A mai akkuk már nem azok mint amik voltak 50-60 éve. A zacsinak pont az a lényege, hogy nem engedi a lemezekből kihulló "morzsákat" az akkudoboz fenekén összegyűlni és zárlatot okozni.
A minőség (terhelhetőség)alapján az akkuk ára is más és más. Csak nézz meg egy normál és egy Start_Stop rendszernek megfelelő akku árat. Aztán vannak autók, amik megválogatják, hogy milyen akkut rakhatsz bele. Ha normál akku van beépítve, már sikítozik, hogy nem megfelelő és indítani sem hajlandó a motort. A fene a gusztusát!
És persze te meg viktor sem írt el soha semmit , ahham ... Micsoda érvek arra hogy alkalmatlan mindenre is , ennyi gőzzel , nem csoda hogy te is csak fegyveres bizti őr voltál... nem könyvelő , mert te se tudsz írni , a napi ezt azt még megoldottad nagy nehezen .. Látod , vissza is nyalt a fagyi . Hopp
Nem az elektrolit van zacskókban, hanem a cellák lemezei!
Csupán 49 éve foglalkozom autóvillamossággal, jókat mosolyogtam a topikot olvasva.
Az akku megfelelő kapocsfeszültsége járó motornál 14,4 V. Egyes autótípusoknál akár 14,8 volt is lehet, de a 13,9 volt is megfelel, ha minden fogyasztó rá van kapcsolva. A generátor (régen a dinamó) töltését a feszültség szabályozó szabályozza, de a mai modern autóknál már a motorvezérlő mondja meg a szabályzónak , hogy mikor és mennyit töltsön a generátor.
Ha az akkunál a töltés nem megfelelő, még lehet, hogy a generátor jól tölt. Elég egy csatlakozási kontakthiba. Méregetéssel megkereshető.
Az akkusarut hozzáértetve az akkukivezetőhöz picit szikrázik: Az autóban lévő hifi-rádió, óra memóriájának és a vezérlőknek alaphelyzetben is kell feszültség. Hogy ez mennyi, egy lakatfogóval megmérhető. Nem valószínű, hogy ez meríti le az akkut állásában. Hogy éppen a szabályzó az oka az akku lemerítésnek, nagyon kicsi az esélye.
A régi ékszíjas meghajtásnál sokszor volt az ékszíj csúszása a kevés töltés hibája. A mai hosszbordás szíjnál már ott az szíjfeszítő, ami nem engedi megcsúszni a szíjat. De most már van a generátorokon szabadonfutó szíjtárcsa, ami megint okozhat töltési hiányosságot.
Az akku kapocsfeszültsége alapján csupán saccolni lehet, hogy mennyire van feltöltve. Akku állapotát az akkuteszter pontosan tudja mérni. Előfordul, hogy a kapocsfeszültség alapján az akku töltött és mégsem tudja megindítani az autót.
Ma már az elektrolit kis zacskókban lóg a cellák között. Gondosan kiszámított falú műanyag fóliában. Ami a kocsi mozgása miatt kidörzsölődik és kiszóródik az akksi aljára. Innentől önkisülés van.
Ja! Örülj, hogy nem ment tönkre az akksid. Bár, ha gyújtáskor bekapcsol a fényszóród, akkor az szív le annyi áramot, hogy 14V fölé nem megy. De az a 14.4V sem folyamatos töltőfeszültség, hanem szaggatott.
Akku normál élettartam okosok szerint hozzávetőlegesen 3 év.
Volt akksim,amit Bárdiék (még kint a Mező I.-Kőris sarkon)2x cseréltek gariban,akkumulátorgyárba is vittem vissza xart,de volt Wartburgom amit 9évesen az eredeti kék DDR-es cuccal adtam el.Szerintem,mint minden,ez IS nagyban függ a szerencsétől (is)
Ja azért mentem el vele azóta 20 ezret XD , hökköm se emlékszik pontosan mennyi volt a töltés méréskor-el se indítom a kedvedért . de nem 17 V -ez lett volna a lényeg .
Hogy is van az, ha 12V váltóáramot egyenirányítunk? A 12V váltóáramot, 1.2-del megszorozzuk, és kijön a 14.4V-t.
Hogy ne terheljük túl az akkumulátor töltőáramát, felkapcsoljuk a tompított fényszórót. Akkor esik valamennyit a töltő feszültség. Egyébként, a digitális töltő is több lépésben, de a maximális töltő feszültség, az 14.4V. Ekkor hagyja abba a töltést, és a kapocs feszültség az akkumulátorban visszaesik 12.3-12.4V-ra rövid időn belül.
Lehet, hogy elavult szerkezet vagyok, de nekem még azt tanították, hogy 13,8 fölé nem nagyon szabad állítani a fesszabályzót.
Nem tudom, hogy azóta mennyivel másabb az autók elektromos rendszere és az akkumulátorok világa.
Én még Trabant-on, Vartburg-on, Zsiguli-n........... Barkason, Roburon, IFA-n, Csepel-en, Zil-en nevelkedtem, azokat javítottam, használtam.
Ott ezek voltak az alapvető és elfogadott dolgok.
Ma is régi, ezeréves hagyományos akkumulátor töltőt használok, amin ugyan van amper és volt kijelzés, de nem automata. Úgy kell időnként utána szabályozgatni a kézi tekerős pótméterrel az értékeket, viszont sosem volt akkumulátor gondom és 6-7 évesnél fiatalabb akkumulátort még nem kellett kidobnom, mert tönkre ment.
Olyan területen is éltem, ahol télen nem volt ritka a folyamatos mínusz 20-25 C°, mégsem volt soha akkumulátor problémám, még az öregebb akksikkal sem.
Nálunk valami félvezető gond lehetett a fesszabályzóban. Záró irányban megnőtt a szivárgási áram. Az akksi felől folyt áram a test felé. De nem az egyenirányító diódák voltak, azok nem lettek cserélve, csak a vezérlő. Javítani, belemérni nem lehet, ki van öntve. Csere.
14,4 az 2,4 V/cella. Az a csepptöltés szintje az ólom akksinál. A teljesen feltöltött, nem terhelt akksit tartjuk ezen a szinten, az önkisülés megakadályozására. Felette megindul a vízbontás, alatta meg szulfátosodik, és attól elveszti a kapacitását.
A gépkocsi akksija sosincs teljesen feltöltve, mert az indító áram megszívja, azt csak hosszú út tölti fel teljesen.
Robi ne igyál semmi féle löttyöt, csak azt a borpárlatot, amit együtt főztünk. Főleg ne a tokodaltáró környéki bányász gumicsizmban erjedt kapcából főzött alkohol tartalmú mérget! he-he-he!:-)))
Két hete főztünk az egyik öreg barátommal 200 l kézzel szedett és kimagolt szilva + 200 l fehérbor keverékéből.
M a este ruszlit vacsoráztam és közben eme nemes párlatot kortyolgattam mértékkel. Kicsit muszkásra fogtam a figurát, de nem bántam meg!
anno rönó master,ékszij szakadt,töltés elszállt,Pápa közelében. főnök hívja szervízt,azt mondják,sehová tovább mert nem lesz hűtés.megnéztem,a vízpumpának külön szíja van...ennyit a szakszervízről. lámpa lekapcs,irány haza,simán hazaértünk akksiról.
audiba nekem is fesz szabályzó volt a gond , tele ment szénkefe retekkel nem működött üzemszerűen , sok volt a töltés mint állat , feszabályzó tisztítás , vagy csere megoldotta - töltés visszaállt 13,7 köré :D Mókás dolog a villamosság , sose szerettem, a villanyt , láthatatlan alattomos ... kivétel a heggesztés , barkács szinten , ott tudom hogy ha a 2 végét megfogom szívás van , "nyílt sisakos" un. harc :) ez a szakszervizes stori mókás volt :D nekünk, neki nem :D
Másnap reggel kis nyekegéssel, de elkapja, harmadnap megint nem indul nekik.
Éles elmémmel azonnal átláttam, hogy valami leszívja, mert az akksi vagy fél éves csak. Feltöltöm, saru le - szikrázik picit.
Mondom a gyerekeknek, hogy szívás, mert egyenként kell visszarakni minden biztit, hogy kiderüljön melyik ág a ludas, aztán megkeresni a zárlatot.
Megnézem, de itt kell hagyni a kocsit egy esetleg két napra. Hát az nem jó, majd délelőtt beviszik a szervizbe, hátha délutánra kész.
OK, a tiétek. De mondjátok el nekik, hogy valami leszívja az akksit, és este vegyétek le a sarut, hogy reggel induljon, (ennek még lesz szerepe, mint a színpadon a puskának), adok egy 10-es kulcsot.
Hát nincs kész másnap, se harmadnap, de este hívják őket, hogy reggel mehetnek érte. Elmegy a vő, kiköhögi az 50 ezret, és végighallgatja, hogy a rádió volt a hibás, mert rosszul volt bekötve, a gyújtáskapcsoló elé, nem mögé. De nyugi, megoldotta az autóvillamossági szerelőjük. Persze gyári a rádió és jó, gyári volt a bekötése is, és persze hogy elé van kötve, hogy álló motornál is be lehessen kapcsolni, mindegy.
Menne átvenni a kocsit, mondják hogy várjon kicsit, mert bikázzák - nem indul! Mondja nekik, hogy mintha a hét elején ezzel a hibával hozta volna be! És még a 10-es kulcsot is kilopták belőle...Na, bepöccent a gyerek, hogy hülyének nézik - pedig a márkakereskedés szervize - és képtelenek diagnosztizálni egy hibát.
Elhozza (pénz vissza - de eltelt egy hét, és a rádió is csak járó motornál szól...), minden bizti ki, majd rámérek, de sehol nem vesz fel áramot - csak a saru szikrázik picit.
Nem ragozom, egy további napomba került, mire eljutottam oda, hogy csak a korábban már jónak gondolt fesszabályzó lehet a ludas - és kicseréltem. Öröm és bódottság! Nincs szikrázás, nem szívja le az akksit azóta.
Viszont sokat zuhant a szememben a márkaszerviz értéke! Én amatőr vagyok, a kocsihoz se értek, sose tanultam, csak a józan eszemet használva - de megoldottam a gondot.
Nekik meg rendelkezésre áll pénzparipafegyver - diagnosztika, szakemberek és mégse...
Szóval ne csodálkozz. Ott miért lenne jobb a színvonal?
A harmadik garanciális bőr üléskárpit szétfoszlásilag való cseréje után nem van ülésfűtés. Ez aztán a svájci precizitás!!;-( Háát bakker!Ehhez képest a pesti BMW szervíz patika!
Ott csak egy darabon lógott ki a tetőkárpit a kéderből,a gumiszőnyeget qrták össze(ki is cserélték első szóra)és kitakarítani felejtették el a Minit!
A biztosító felé leszámlázni azonban véletlenül sem!
Megoldás:üljetek le egy kárpótlás üdítő mellé,amíg rendbe tesszük a hibáinkat! és lőn!
Hát ez az ágyas pálinka nagyjából úgy néz ki, hogy veszel 40-50 fokos etil alkoholt valahol, és raksz bele aszalványokat. Én egyszer 1L vodkába raktam 10dkg nagy szemű mazsolát. Aztán vártam a kóstolással egy hónapot. A legjobb örmény konyakhoz hasonlított az íze a piának. Viszont a mazsolák, azok ehetetlenek lettek utána. A szomszéd kérte el, és megette. Csúnyán be is baszott tőle :-)
Svájc,mercedes szervíz:Elkészült a júliusi jégkár után a kocsi. 3díszlécért még December elején valamikor kell menni.Mindegy,kiadták a lovat.Első nap:nincs tolatókamera,vissza -csereautó egy nap,állítólag bizti ment ki.Mai hír-nincs ülésfűtés.........
Azééé eg Merci,az mégiscsak merci! Egy Svájc pedig SVÁJC!Baxxák meg magukat!
Mi Lacitól még akkor hurcikoltuk a páleszt,mikor kocsmáros létére megvette a faluvégi szeszfőzdét,igaz,akkor még 20literes kannaszám.Beindult a bót.Megvette az iskolát,csinált belőle palackozó üzemet,és szólt(a neje),hogy már csak palackozottat tud adni,persze már csak 40%.ost és persze már jövedéki adóval terhelt áron.Persze,hogy azóta nem hoztam tőle szittyót.;-)
Tanulság:A második milliót,már törvényesen IS meg lehet keresni.(állítólag H. Ford)
Ismerem, az összes pálinkája ágyas, nem tudom, hogy az aszalt gyümölcsök nélkül milyenek lennének. Az ágyas pálinka kategóriában egész jók, de ez - az ágyas kategória mián - nem feltétlenül dicséret.
Jópár éve a Fehován találkoztam először - és szerencsére utoljára - a levendulaágyas pálinkájukkal, és pechemre meg is kostoltam, mintha szappannal mostam volna fogat. Nem győztem az ágyas cseresznyéjükkel leöblíteni.
Az utóbbi szerintem a legsikerültebb cuccuk, utána holtversenyben az ágyas meggy és birs.
Volt régebben fügepálinkájuk és datolyapárlatuk is, az is egész iható volt.
Kis p, nagy H! Szét lesztek ültetve! Nem vajsav, hanem tejsav, nem csapódik ki, hanem keletkezik. A cefre pH beállításáról még csak nem is hallottam, de attól még létezhet. Minél nagyobb egy gyümölcs pektintartalma, annál nagyobb eséllyel keletkezik az erjedésekor ( pongyolán: forrásakor ) metilalkohol is. Az élesztőt nem a jobb kihozatal, hanem az erjedés hamarabbi és beindítása és szabályozása okán használják.
Zsindelyes cseresznyepáleszt kóstoltad már? A sok helyen kaphatóak közül tán a legjobb, sajnos, csak 4 centes kivitelben látom potom 1400 pízért a madarasteszkóban, De a legjobb pályinka, amit valaha ittam, a Gyulai Pálinkamanufaktúra, vagy mi, vadcseresznye pálinkája volt, abból is csak egy évjárat. A következő évi is megjárta, de már nem volt ugyanaz.
Nálam a vegyészet ott merül ki, hogy keverék, meg vegyület. Oszt ott a vége! :-)
Én megfogadtam, hogy nem iszom házi páleszt a metil alkohol miatt. Inkább valami minőségit, és ellenőrzött bolti cefrét iszom helyette. Ennek az az oka, hogy annyi szarral kínáltak meg már a szomszédba, hogy besokalltam. De azért hallottam ezt-azt a témáról. A ph.-ját emlékeim szerint kénsavval állítják be. A pektines gyümölcsökhöz (alma) pektin bontót, és a jobb kihozatal miatt pálinka élesztőt is kevernek a cefrébe. Forrás közben rendszeresen keverni kell a cefrét, meg hűteni, hogy 20 foknál ne melegedjen feljebb, mert akkor a vajsav csapódik ki, és akkor savanyú lesz a pálinka. Nagyjából ennyi amit a témáról tudok :-)
A tömegközlekedés - jó esetben - nem üzlet, hanem szolgáltatás. Vonzó alternatíva (vonzó?) azoknak - ahogy írod is - akik az ellátni kívánt területen laknak és/vagy dolgoznak. Akik viszont bármely végponttól távol(abb) laknak, dolgoznak azoknak nem valós alternatíva. Tehát úgy 7-8 millió embernek.
Pl. a lányom Vecsésen lakik, és Budafokon dolgozik. Ez tömegközlekedve 2 és fél óra oda - majd annyi vissza is. Naponta 5 óra. Ez nem akceptálható.
Kocsival 2x50 perc (lenne). Ezért kell neki a kocsi, pedig utál is vezetni. De 3 órával többet lehet otthon a gyerekével, férjével. Igazából nincs választása. A munkáját, munkahelyét szereti, nem akar váltani.
Ennek megfizeti az árát, kocsi fenntartás, benzin, stb.
Hogy nem örül, mikor áll a sorban a nullás déli szakaszán? Hát nem. Ha ő rosszul dolgozik (vagy te, én, bárki kisember) szétrúgják a seggét. Aki elbszta azt a hidat, meg él, mint marci hevesen. Még azt se tudjuk, tudhatjuk ki volt a hunyó. Kétévente felújítják, majd lezárják, mert szar, és 10 éve ez megy.
Hurrá, a pártsemlegesség mintapéldája!
Egy ráérő újságíró kiszámolta, hogy csak az említett szakaszon NAPONTA 11 évet veszítünk az életünkből. Ennyire jön ki ha forgalmi adatokat összesíted.
Nem értünk egyet bizonyos dolgokban. És? Te elmondod amit gondolsz - én is.
Hol "bántottalak" én, hogy arra reagálnod kelljen? Muti, ha volt ilyen - és persze bocsi érte előre is.
Ha valakin, hát gerin és szeretve tisztelt vezetőnkön éleztem a tollam (jó kis képzavar - nem?), nem rajtad. A politikai és brancsbeli szálat én még csak nem is érintettem, noha arról is lenne véleményem - de ez nem a fórum.
Mijatúrónak kéne beállítani mesterségesen a cefre hidrogénion koncentrációjának negatív kitevőjű logaritmusát ( pH, kis p nagy há ), különösen és főleg háztáji viszonylatban? A kérdést vitaindítónak szánom.
A másik felvetésed is a másik szakmámba vág ( munkavédelmi techni-kuss ). Itt szerintem az egyéni vállalkozókra érvényes szabályozókat kell alkalmazni ( azaz magával azt csinál, amit akar ), viszont a munkavégzés hatókörében tartózkodókra ( kundschaft ) már köteles figyelemmel lenni, tehát a munkaeszközeit megfelelő hőszigeteléssel ellátni, hogy üzemi hőmérsékleten maradjanak, és ezáltal ne okozzanak károsodást az előbb említett személyeknek.
Kicsit nekem is lelkiismeret furdalásom van miatta! :-((
Többször előfordult velem is, hogy figyelmetlenségből légfegyverrel kapcsolatos témát hoztam ide.
Nem mondom, hogy többet ilyen nem fordul elő, de azt megígérem, a jövőben próbálok jobban odafigyelni rá.
Egészség? Vigyázz magadra! Nagyon ok ismerősöm otthon, kovid karanténban. Huszon éves is..két oltással. Igaz, csak influenzás enyhe tünetekkel, vagy azzal sem, de arra is oda kell figyelni!
Mondjuk, a fiatal kollégát péercé vagy milyen tesztre kötelezték hatóságilag, de az sem akart elég pozitív lenni.;-)
Lehet, a laborban jól el (lég)puskáztak valamit...
Uppsz! Bocsika, véletlenül szaladt ki a tollamból! ;-)))
Amúgy teljesen megértelek!
Amióta a jól megszokott fingreszelős "szakmai" viták miatt kialakuló bősz anyázás helyett már csak a politikai agit.prop megy itt bő nyállal, én is csak fél levél Daedalon tabletta lenyelése után merek beleolvasni a topikba.:-((((
Cefre mesterséges PH beállításáról mi a véleményed? Vegyészkedés, vagy elfogadott dolog ma már a háztájiban?
Az utcai prostik téli munkaruha viseletére valami javaslat esetleg?
Remélem, nem b..ak ki a fórumról azért, mert nem kevertem bele semmi politikát....
Na, indulok lassan a lőtérre. Ott legalább nincs zászló, meg transzparens lengetés...
Nem tudom, miért sírtok olyanért, ami egyikőtöket sem érint, négykerekű puhányok! ;-)
Állítom, én többet tömegközlekedek nálatok, mint ti együttvéve! A gerincvonalakon viszonylag sűrű a közlekedés, sok alternatíva, stb, a tapasztalataim szerint. Eddig mindenhova gyorsan eljutottam, max. kellett eszközölni pár átszállást.
Nem biztos, de szerintem BP. kicsit nagyobb , és népesebb lehet, mint Miskolc. ;-)
Sírni akartok? Gyertek le hozzánk buszozni a városban! Gerincvonalon egyetlen - teljes hosszban végigmenő - buszjárat, óránként egyszer. De van óra, amikor nem is jár egy sem.
Hagyjuk most azt, melyik oldal hagyta adósságban a közlekedési vállalatot, és vonta el a beígért forrásokat.
Fehér hollótól eltekintve mindenhol veszteséges a városi tömegközlekedés. Az élhetőbb környezetért van, nem a profit termelésért.
Mocskos dolog politikát csinálni belőle, és szétb..ni egy egész várost!
Nézd:Többedszer "förmedsz rám"rajtaütés szerűen,mint derült égből a hátbarúgás.Első ijedtemben mindig gonoszkodom picit.;-) Múltkor is mondtam:ákció-reakció.
Most városházailag Bandónak éppen azt vigyorogtam,hogyha ők nem qrják szét a pestiek agyát,nincs geri.
Ekkor előrontasz a bozótosból kommandós ként és fennhangon a torkomba csimpaszkodsz.Szerinted erre nekem miként kéne reagálni?Esetleg szintén xarozni,anyázni,mifene?Én illenkis helyzetekben inkább kuncogok és azt sem tartom negatívumnak,ha ettől a másik hülyének érzi magát,vagy netán úgy,hogy én érzem annak. Kinek mi!;-)
Egyébként hallom másoktól a tömegközlekedésünk minőségét és csak a jólneveltségem tart vissza mindenféle felmenők emlegetésétől.Én annyiban látom másképpen az ügyet,hogy van egy ország(van vezetése),azon belül van egy túlméretezett főváros(annak is van górésága,mint ahogyan a kerületeknek is)A két góréságnak kellene valami úton-módon együtt vezetni ezt a qva várost,nempedig egymásnak alávágva és egymással mocskoskodva.
1 uncia befektetési arany ára 590 000FT,egy éve 450 000FT volt,most nem szabad aranyat venni mert bukta lehet,megy az lefele majd akkor.Kaviárt aszt igen,és meg is lehet enni:)))
Nem is az ár akasztott ki, de a srácok küldik a listát amit szeretnének - és az istennek se tudtam azt az összeget kihozni, mint ők. Béla meg le is fotózta - és tényleg 70 EU cent - amit nekem 75-nek hoz a gép. Már azt hittem meggárgyultam.
Tiszta mázli, hogy egyszer úgy léptem fel, hogy nem voltam bejelentkezve a shop-ba - és egyből stimmeltek az árak.
Aztán arra gondoltam, valami bünti miatt kapok magasabb árat (volt, hogy lemondtam a rendelést a fizetés helyett) - ezért írtam nekik - tisztázandó.
Álmomban nem gondoltam, hogy létezik ilyen idióta szabály.
Hát a készülés annyi volt, hogy az útvonaltervezőben kicseréltem az autót a közösségi közlekedés ikonra. Azt is csak azért, mert geri barátunk (már akié) azt találta mondani a sorban rohadó sofőröknek tanácsként, hogy tessék kiszállni, és menjen gyalog (tömegközlekedjen). Már akkor sokan mondták magukban, hogy a kurva anyád fogja az árut, szerszámokat, 86 éves nagyit a hátán cipelni - de mondom egy próbát megér, hátha igaza van.
Hát nincs.
Te ugyan szemmel láthatóan szeretsz idiótának beállítani, de talán tévedsz.
Ennek bizonyítására tudatom, hogy tudom, a tömegközlekedés alaphálózatát készen kapta a nagy elődöktől, ha elégtelen a lefedettség az nem az ő hibája. Pont elég azért ekézni ami az ő sara, mert azért van, legyünk őszinték.
Mondjuk azért tehetne többet a város tömegközlekedéséért. És most nem arra gondolok, hogy lezárjuk a rakpartot a hétvégén 3 járókelő kedvéért, aki épp ott szeretnének ejtőzni, vagy hogy permanens életveszélyt eredményező kerékpár-sávokat festünk az utakra - random módon.
De, ha figyeltél volna, a kritikám a töketlen, béna gerinek szólt, nem említettem egyetlen szóval sem a párt-támogatottságát. Mert az a kérdés szempontjából indifferens, és leszarom, egy fityeszest sem kímélnék jobban.
Másrészt az már politika lenne, az meg itt nem tolerált. Én csak a közlekedési káosz miatt hőbörgök, nem pártpolitikai alapon. (Ez komoly!)
Ahogy az is felháborított a napokban, hogy a klímáért tartott misére 400 magángéppel érkeztek a résztvevők, köztük a mi tisztelt Köztársasági Elnökünk is. Igaz, ő nem a saját gépével ment - elviszi őt a sereg "magángépe".
Persze tudom én, hogy nem tehet róla, túl hirtelen jött a hír a buliról, már nem volt hely a menetrendszerinti gépeken.
Hát tehet erről ő? Hát persze, hogy nem! Elmenni meg ugye muszáj volt, mert annyira aggódik a környezetért, hogy aludni sem tud már.
Skóciáig amúgy se sétálhat, a víz is hideg ilyenkor, szóval marad a katonai gép.
Igaz, a kínai főnök se volt ott, meg a Putyin se, de ők csak kishalak. De szuszóka legalább ott volt (van). Meg a mi elnökünk. Megkönnyebbülés.
Akkor jó! Így is keres rajta vagy 300000-et, mert, ha csak az arany értékét nézzük, akkor csak 680000-huf. Nagyjából ennyiért vették, és most tovább adják némi haszonnal :-)
Vedd meg, ha arany :-) Fél millát nyersz, ha másnap eladod fazon aranyként ;-) Egyébként meg buksz rajta majdnem 400k Hufot. Ha ennyi pénzed van, inkább vegyél befektetési aranyat. Az legalább 99.9%-os!
Nekem meg eszembe jutott egy vicc arról, hogy mennyire aggódtok a városháza eladása miatt.
A Titanic nekimegy a jéghegynek, és elkezd süllyedni. Nagy pánik tör ki, meg futkosás. A legfelső emeleten a magyar cigányprímás szép kényelmesen szivarozgat. Lélek szakadva odaszalad hozzá a zenekar brácsása, és leteremti:
- H'ááá! Té bibas! Itt sivarozsol, miközben süllyed á hájó!
Az Aliexpress is 27%-al küldi a vételárat, meg a számlát.
Valahol nekünk is jó, mert eddig kifizettem EU-n kívülről érkező árúra az ország AFA-ját, és itthon ha felakadt a vámon akkor,22€ felett kifizetették a 27% AFA-t, meg a kezelési költséget, 150€ felett meg + vámot is.
Vesszek meg, ha értem. Már a betűt persze igen (bár tetvek, mert a csatolt link persze nem működik, tehát nem tudható meg, hogy a német milyen értékhatárt lőtt be. 100e Eut ír példaként, és nehezen tudom elképzelni, hogy a Gotha ennyit adjon el kishazánkba - ilyen gazdagok nem vagyunk...)
De akkor ezt azt jelenti, hogy én az emelt áfámmal támogatom a német államot? Ez jó!!
Mintha azt mondták volna, hogy tök mindegy ezentúl melyik országban élsz, tartasz fenn boltot, sem az ár, sem a tartalom nem térhet el. Mintha pont most folyna a cirkusz, hogy szarabbak az ide küldött csokik, mosószer, bármi - pedig nem lehetne.
Ezt a baromságot vajon ki találta ki, ki írta alá?
"A jogszabályváltozás értelmében 2021. július 1-jétől, ha a webshop EU-n belüli távértékesítéseinek összesített értéke a folyó naptári év és azt megelőző naptári év során meghaladja a 10.000 eurós (kb. 3,7 millió Ft-os) értéket, akkor a vevő országának adókulcsával kell majd áfát fizetni."
"Az adott webshop kizárólag a saját országában, a saját nyelvén adjon be áfa bevallást a más EU-s országokba történő értékesítésekre is, országonkénti bontásban. Így nem kell majd áfa regisztrációt elvégezni és bevallásokat benyújtani más EU tagállamokban, hanem az értékesítő államának adóhatósága továbbítja majd az adatokat és a befizetett áfa összegét a többi érintett EU-s tagállamnak."
Ebben a városban,emlékeim szerint, úgy..1990-ig lehetett autózni. Később már próbálkoztam robogóval,meg amit csak lehetett hétvégéken intézni,kimenekülni a város szélére,de utol ért!Lássuk legyőzött az urbanizáció,meg a motorizáció.Annyi az utakon a szemét,meg a szemét kocsi,hogy bár hogyan próbálkozom is felnőni a feladathoz,meg a szemétkedés tetejére nem megy.Lássuk be:kiöregedtünk.Én is,meg a kocsim is.Régen egy 70 lovas zsigulival is lehettél nagyegy szemét.Ma már ehhez 100ló is piha.;-DDD
2 - "Sem rokona, sem ismerőse" nem vagyok senkinek.
Tehát újra nekifutok - aztán elengedem.
Nem féltem, nem sajnálom se a Bigét se mást abból a körből. Akát coci, akár fityeszes. MIND megérett arra, hogy a talpa alatt fütyüljön a szél.
De ettől még a vak is látja, hogy itt mire megy ki a játék. 12 év alatt pont millió idő lett volna arra, hogy elkapják. Pont mint öszöd hősére...VOLT rá elég idő, mód, jogszabály. Csak az AKARAT hiányzott.
De nem, most vették elő, mikor indul a buli fegyvergyártás ügyileg.
Mert eddig ő volt a maszületett bárány - mi? Most tévedt csak meg, eddig azzal volt elfoglalva, hogy szobrot faragjanak róla a "Becsületes milliárdos a mezőben" címmel.
Még "áktív" koromban(húszon éve!)a József körúton laktam,a Rákóczi tér és a Baross utca között.
Mikor a Nyugati pu-tól hazáig 55perc volt a "menetidőm"(még akár 5 kilóméter is lehetett) roppantul sajnáltam,hogy nemvót karigerim,akit anyázhattam volna.
Nagyjából annyira lehettek haverok, hogy 2006-ban amikor Bajnai lemondott a Wallis igazgatói székéről, akkor a Gansperger ült a helyére. És itt van az, amikor tereltek hazudoztok meg összemostok dolgokat a lakájmédiának köszönhetően.
A kormány november 15-től, tehát jövő hétfőtől 480 forintban maximalizálja a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Ennél többe nem kerülhet a kutaknál. Ez jelentős mértékben segít a gazdasági szereplőknek és mérsékli az inflációt is."
csak aházmesterünknek: ezt sem én kezdtem! hanem valaki pont ezt tette szóvá itten, korábban.
-politikai kérdést feszegetsz, úgy hogy te ezeket szoktad jelentgetni.
-címkézel embereket
-felesleges veled még csak beszélni is mert csak a sajátodat hajtogatod majd besértődsz.
-vádaskodsz de igazából a nagy elemzéseid (hahaha) ellenére sem tudsz mutatni olyat amit én KEZDTEM!
-ha a "jellemtelen" haverom ugyan azt a stilt nyomja -mint 1 görbetükröt - mint a "másik" oldal, azt észre veszed. de nem azért mert ilyen éles kés vagy, hanem mert gyűlölöd mint a sz....t.
ha tényleg zavarna a politika itt, akkor már az elején amikor a jellemtelenek még meg sem szólaltak jelentenéd.
Én arra is emlékezem,mikor minden kátyúra,dugóra,stb "demszky a qvq anyádat" volt a reakciónk,reakcióm.Ma is.Minek változtatni a neveket,arra kis időre.
Úgy is mindegyiket közutálatra való tekintettel elkergetjük.
Miután ritkán nyúlok alkoholhoz, talán éppen ezért is gyorsan megárt, fogalmam nincs mi az a HP.
A paradicsom ivólét szeretem, legalább is egy bizonyos márkát, a ruszliból is van kedvenc gyártmányom, amit elég sűrűn fogyasztok. Na merev az éppen nem vagyok, sőt néha túl laza is, csak utálom, ha valakik beleszarva minden megegyezésba, szabályba hülyének nézik a többséget.
Csak a vicc kedvéért kiszámoltattam tömegközlekedéssel (Geri ezt javasolta!) 2 óra 12 perc. Papíron, ha nem jön közbe semmi. És 3 km-nél több gyaloglással. 86 éves öregasszonnyal, aki a sarki boltba nem tud már lemenni - szóval elmegy az anyjába! És akkor még finom vagyok.
Veled kár is próbálkozni, mert úgy is lépten nyomon kitérsz a kínos kérdések megválaszolásából és inkább terelsz, félre magyarázol és ráfogod a nyuszira, mint most is.
Mást sem csináltok a jellemtelen haveroddal együtt, mint uszítotok, feszültséget generáltok és aztán kibújva a felelősség alol másra kenitek azt és tereltek.
Átgörgetés helyett meg inkább még szítod is a feszültséget és folyamatosan személyeskedsz!
Nem kellene ám ennyire hülyének nézni a nagyközönséget!
Attól, hogy a Tarlós szar volt (?), Geri nem lesz jobb!
Szombaton(!), tehát munkaszüneti napon Pomáz-Csepel laza másfél óra! 27 km.
Kimegyek a mamámért, és este hazaviszem. Csekély 5-6 óra a kocsiban. Köszi Geri!
És képzeld el, ha a dolgozók mind bejárnának dolgozni. Ha újra nem lenne távmunka. Ott döglenénk meg a kocsiban, temetni se kellene - lehetne - hogy? - csak félretolnak, azt rohadj meg ott ahol vagy.
A Gothán rendelünk ezt azt. A kollégák küldik a linkeket, de más árakkal, mint amit én látok.
Hát rájöttem: Amint bejelölöd a szállítási országként Magyarhont - nem csak az egyébként horribilis és indokolatlan szállítási költséget bssza rá (22,36 EU!), hanem azonnal felemeli az árakat is 8%-al!
Ha meg eleve regisztrált vevőként vásárolsz, már alapból a magasabb árakat látod - azon tudod rendelni. Ezért látok én magasabb árakat, mint aki csak vendégként keresgél. De mihelyt a kasszához gombra kattint és megadja a célországot - emeli az árakat!
Rákérdeztem, hogy mi a szar ez? És azt írja a tulaj, hogy azért mert náluk 19% az Áfa - nálunk meg 27.
Na mármost, én még úgy tanultam, hogy a forgalmi adót végső soron mindig a fogyasztó fizeti, a kereskedő, gyártó meg szépen befizeti az államkasszába (ha nem, megvalósul az Áfa-csalás).
Természetesen a saját államkasszájába, nem a vevőébe. Merthogy miért tenné? Honnan tudná a magyar apeh, hogy én hol mit vásároltam külföldön? A külföldi kereskedő csak akkor magyar adóalany, ha van hazánkban boltja, lerakata, stb. Tehát értelemszerűen a Gotha nem csinál magyar lengyel, szlovák, cseh, stb. Áfa bevallást és persze adót se fizet, és nincs is bekötve a kasszagépe ide (miért is lenne?).
Minden magyar boltos jelent az összes EU-s ország adóhivatalának, és ott (is) fizet adót? Mert a kölcsönösség alapján így kell (?)
Akkor hogy van ez?
Aki érti, magyarázza már el, mert nem akarok hülyén meghalni.
Korai ezt így kijelenteni,ennél sokkal durvább dolgok is történtek az eltel években és nem lett változás.Hogy ki megy a levesbe tavasszal,arra most nem mernék fogadni.
Az igazi mocskolódás még ezután jön és lehet hogy visszafelé sül el a puska.
Bandóbrácsi! Ne "szeresd" már annyira gerit!;-) Én tudom,hogy mindenért IS ő a hunyó,de tedd már helyre a gondolatot,hogy ez a pali "nem jött volna létre",ha a város népének nem lett volna tele a hökke azzal a bizonyos másik oldallal.Innentől kár utólag belesírnotok a kifutott tejbe.
Este volt róla szó az egyenes beszédben. Aki tárgyalt, és a hangfelvétele kikerült a nyilvánosság elé, még a Tarlós idejéből maradt fideszes vagyonkezelő igazgató. Aki nyilatkozott a tvben, megmondta, ha igaz, hogy az eladásról tárgyalt valakivel, azonnal kirúgják. ;-)
Írj rá gyorsan druszádra, hogy nevezzen be téged! Én így év végére már kiégett roncs vagyok lövészetileg!
Hétvégén Napkor, rögtön két versennyel, és még idén biztosan vagy Debrecen, vagy Derecske - Győrig akkor sem utazok most le egy versenyért, ha fizetnek érte!
Ha nem vigyázok legalább ezen a min. két versenyen, akkor tutira tudni fogom, mitől fáj egyre jobban a lábam! ( a túl sok dobogóra mászástól! :-DDD )
Jövő év elején tutira Léges OB, vélhetően Sz.battán. Vagy máshol.;-) Arra azért rágyúrok keményen! ( Bocsi! Nem tudom röhögés nélkül visszaolvasni az előző mondatomat! :-DDD )
Kapacitálta itt a napokban egy kolléga a nagyérdeműt egy győri légpuskás "igazi" versenyre. 60 lövés, döntő, Syus, meg minden, a nagykönyv szerint.
Elméláztam rajta - vagy 30 éve nem lőttem végig egy teljes, hivatalos versenyt - ellenőrzött körülmények között. Egy pillanatképet jelentene, hol tartok. Hogy otthon mit lő az ember, az még viszonyításnak is kevés...
"...csak annyi a különbség hogy az egyiknél elszuttyoghatsz 1 percet is egy lövés leadásával a másiknál meg 4 másodperced van öt leadására öt külön táblára ...."
Igazad van: tényleg ugyanaz a kettő! ;-)
De ez itt most nem farok méregetés, hogy kinek nagyobb a pisztolya! Itt a két fegyver közötti különbségről van szó, és abban minden szakember egyetért: pisztollyal nehezebb jól lőni...
Hogy a pisztolyon belül melyik a legnehezebb, ahhoz már nem értek, de nem is akarok beleszólni. A szabad, és a légpisztoly infót elismert szakembertől hallottam, és én saját gyakorlatomból nem tudtam eddig megcáfolni:.-))
Kevered a dolgokat, és kiragadsz az összképből egy-egy mozaikot. Hogy katona/rendőr között mennyi a szellemi óriás, azt nem tudom. De átlag alatti, szerintem. Hogy közülük kikerült két olimpiai bajnok, az még nem reprezentatív minta.
Ha Sidi, meg Péni idén olimpiát nyert volna, akkor se lenne ki a magyar 10 fő olimpiai bajnokunk. Ennyi versenyzőből én még nem vonnék le következtetéseket.
Személyes tapasztalatom alapján kb. egyformán elosztva akad szellemi óriás, vagy toprongy a két fegyvernem művelői közül - bár az utóbbiak közül szerencsére csak elvétve futok össze.
Ez viszont eléggé reprezentatív mintavétel, mert sokszáz lövésszel megfordulok versenyeken, 100 ++ részükkel ráadásul nem csak "láttam a szomszéd lőállásban" viszonyban vagyok.
Bár lehet, csak nekem volt szerencsém, hogy sok értelmes, tisztelni való embert sikerült megismernem mind a rövid, mind a hosszú csövűek közül.;-)
Nem védem és nem is sajnálom. Egy rohadék, aki pont megérdemli, hogy seggbe rúgják. Csakhogy a többi is az, és azokat valahogy nem baszogatják. Ha mind ott fog ülni a vádlottak padján - bérletet veszek!
De addig kilóg a lóláb. Már évekkel ezelőtt cikkeztek arról, hogy ki akarják "vásárolni" az üzletből. Nem hajlott a jó szóra - hát kicsit megszorongatják. Kettős a haszon, leverik az árat, és előbb utóbb rájön, hogy minden nappal csak a többet bukik. Be fogja adni a derekát - ha nem változik a kormány. Mindent egy lapra tesz fel. Vagy-vagy. Ha nyernek,megússza.
Nézzünk pár adatot: A GVH 2020-ban összesen 8,4 Milliárd büntetést szabott ki. Mondom: ÖSSZESEN, tehát minden ügyben, cakk und pakk. Most meg csak Bigékre 14 Milliárdot. Hogy is mondja a költő? "Nem életszerű!"
Itt még csak 135 millió volt a tét, és némi felfüggesztett - most 14 Milliárd. "ALL IN"!
Vicces, hogy ő a felelős az egész Európát érintő műtrágya áremelésért. Mindenütt 3-4 szeresére emelkedett az ár - ehhez még Bige sem elég nagy.
Te hihetetlen naiv vagy - már meg ne haragudj - , ha ezt az egészet beveszed.
A német márkakereskedőt meg ezer éve ismerem, az évek során 8 (új) autót vettem tőle magam, vagy rajtam keresztül a barátaim, ismerőseim. Magyar (származású), de még a 70-es években disszidált, a mamája itthon él(t), mikor kinn melóztam, hoztam vittem csomagokat ide-oda. Hárman a két fiával viszik a boltot, az egyik a szervizes, a másik a kereskedő, az apjuk már csak felügyel (anno ő hívott fel). Hidd el, igaz amit mondok.
És idióta sem vagyok- több kereskedőtől is kérek ajánlatot, mielőtt döntök kitől veszem meg az új kocsim. Szóval pontosan tudom, ki mit tud ajánlani, ne félts. Ha tőle vettem, annak komoly oka volt.
Feleségem : Apa nézd már két hete még ez a margarin 159 Ft. volt, most meg már 261 Ft.
Én: Ki a a büdös francot érdekel ez, amikor ez a, Soros meg a Gyurcsány, által irányított ,szivárványos, libernyák Karácsony állítólag el akar adni valami városházát.
Nem szégyenled magad, hogy ilyen pitiáner dolgokkal foglalkozol. Kit érdekel az, hogy amit ma vásároltunk az 12 évvel ezelőtt a felébe került, amikor ilyen eget rengető problémák nyomasszák az ember fiát. (!)
Koleszosok nagy találmánya volt a vörösborzasztó nevű ital. Fél liter Tesco gazdaságos vodka egy kétliteres PET palackban felhígítva, majd bele három szőlős Bolero italpor.
Pesten az egykori MDF piacon árultak ilyen pancsokat egy kivénhedt postás Barkasból. A legjobb duma akkor volt, amikor egy vevő piros bort kért. A válasz erre, hogy jöjjön vissza fél óra múlva, addigra csinálok!
A "tablettás bor" kifejezés némileg félrevezető, egy városi legendából ered. A pancsolt "bor" ( kannás bor ) receptje kb: cukorcefréből erjesztett alkohol+ némi muskotályos szőlőszörp, színezéknek meg beleáztatnak némi szalmát...
A pancsolt vörös jó eséllyel még szőlőt is látott.
Régi vicc, a kocsmáros a halálos ágyán magához hívja a fiát: fiam, elárulok egy nagy titkot, bort szőlőből is lehet csinálni. ( A jó borász tudja: a bort nem csinálni kell, az lesz, a bort kezelni kell )
Annó volt,ismerősöm folyton bizonygatta, hogy a koccintós bor milyen faxa ugymond tőkebor. Vol 1 20 literes szódásbalon az építkezésen mondtam neki csinálok neki 1 fröccsöt, csináltam is 2 dl (bor) 1 dl szóda, kb 1 bercig föl,le járt a pohárba ez a vegyület magyarul habzottt utánna a koma elgondolkodott, Hát ez a tablettás bor dióhejjjba🖐️
A Paradicsom pálinkát találták fel "testvéreink"? Meg a hiánygazdaság okán kissé módosították a mixer gépet is.
Hiába na!Nagy ország,nagy tehetség,nagy piálás!
Egy történet:Nem most volt!Megérkeztünk Ungvárra ,egy város fölötti magaslaton elkezdtünk kitelepülni.A lezárt placc széli bokor alján egy orosz pezsgős és egy Egri Leánykás üveget találtam!Tisztára,mint egy pesti kukában hétfőn reggel;-) Mint a véres kardot úgy hurcikoltam körbe:Hazaértünk!!!;-)
Dönci ezt neked is ajánlom és akkor nem leszel ennyire szigorúan merev!:-)))
A HP-t ittál már paradicsom ivólével? Én anno a szovjet tisztektől tanultam az esetenkénti "balsoj - druzsba" összejövetelek alkalmával. Amikor vissza gondolok ezekre a 45-46 évvel ezelőtti vigaszságokra, akkor ruszlit eszem és paradicsom ivólével iszom a HP-t!
Módszer: 3 cent parivólé szájban tartva és 5 cent HP rázúdítva! Pár másodpercig ízlelni, majd lenyelni. Ruszli evés közben nyugodtan lehet többször is ismételni.
Régen Traubibambival ,újabban Tonickal,vagy hasonlókkal.Bizonyos likőrfajtákat,Hp-ket önállóan is kedvelek.
Laci!
A HP-t ittál már paradicsom ivólével? Én anno a szovjet tisztektől tanultam az esetenkénti "balsoj - druzsba" összejövetelek alkalmával. Amikor vissza gondolok ezekre a 45-46 évvel ezelőtti vigaszságokra, akkor ruszlit eszem és paradicsom ivólével iszom a HP-t!
Módszer: 3 cent parivólé szájban tartva és 5 cent HP rázúdítva! Pár másodpercig ízlelni, majd lenyelni. Ruszli evés közben nyugodtan lehet többször is ismételni.
Szép sorba:Nemtom életemben megittam-e 50 liter bort(beleértve a karácsonyi hal mellé rendszeresített száraz szamorodnit),de hogy egy hektót nem ,arra már akár nagyeskü is!A sörfogyasztásom ennél is alacsonyabb.A kamaszkori "nagy sörözések",amikor három-négy sör után már vagy hánytam,vagy a rendőr kergetett a Kun Béla téren ,hogy ne merészeljek köztéren hugggyozni,óta az éves sörfogyasztásom becslésem szerint,átlagban,még akár 2 liter is lehet.
Elérkeztünk a röviditalokhoz:Na!Azok közül többféle is akad,amit szeretek!Régen Traubibambival ,újabban Tonickal,vagy hasonlókkal.Bizonyos likőrfajtákat,Hp-ket önállóan is kedvelek.
Ezt csak azért,hogy ne légy teljesen hülye,mert nem bírlak eladni.
Téged valószínűleg az UFOk vittek el,ami nem is baj,hiszen a tengersok eszedhez pont illenek,de mi azééa francéé hoztak vissza!!!!!
7,65X17---elég árnyalt?
No zárásképpen:A továbbiakban IGAZAD VAN!
Innentől te is az igazad van csapatba kerültél nálam,ergó: IGAZATOK VAN!!!!
konkrétan tele van az írásod csúsztatással és blődséggel.
- a vizsgálat most folyik messze nincs még ítélet.
- a kartelezés bírság -a 14 milliárd- az nem hasra ütésre lett kiszabva. eleve a kartelezés sem az amit te leírsz.
a kartelezés az amikor a piac (fő)szereplői -és nem a kiskereskedők- egymással egyeztetve, szövetkezve befolyásolják a piaci versenyt.
na bigéék pont ezt csinálták a konkurenciával szövetkezve vagy arra nyomást gyakorolva.
hidd el a verseny hivatal csak alapos esetben szankcionál, ugyanis a szankcionáltak olyan potentátok akiknek van pénzük és energiájuk arra h ezeket megtámadják és ha nyernek az sokba fáj...
mellesleg bige ellen sikkasztás a vád, a rosszabb minőségű gyártást adta el komálósnak nyomott áron -eddig ez oké- az meg teli áron értékesítette mint hibátlant, aztán bige úr ebből kért vissza zsebbe..
a kocsi vásárlásod is szép történet.
az autógyárak teljesen máshogy kereskednek a márka kereskedőikkel, semmi kvóta nem múlik 2 autón.
meg az is életszerű h a kupec neked keleteurópainak fogja ezt a lehetőséget kidobni és nem a család v haveri körben keres erre delikvenst.
az a helyzet h a kupec 300 trükkjéből ezt kaptad amire tágra nyílt pupillával lecsaptál. biztos volt indoka a pluszkedvezményre de nem a kvótás zagyvaság.
a 3.-4. pontod meg tényleg a komolytalan kategória. bár itt ez pont nem is tűnik ki igazából...
és hidd el nem baxtatásból írtam most ezt, de tőled többre számítottam itt, és most csalódtam 1et.
Nevetséges, szánalmas és túl átlátszó, amit a szemellenzős barátodal itt csináltok, a fórum-szabályzat sorozatos megsértéséről már nem is beszélve!
Ezt a kérdést már többször föltettem neked, de sosem kaptam rá választ!
Miért is nem?
Most is csak terelsz!
Most akkor csak engem, vagy mindenkit nézel "lükének"?
Ha nem eröltetnétek a barátoddal folyton a politikai oldalt, talán maradhatna mindenki sportárs, topiktárs, hobbista, profi sportlövő, vagy csak a légpuskás lövészet iránt érdeklődő, amiért is létrejött ez az egész fórum és nem kellene régi barátok anyázását olvasgatni nap, mint nap, olyanoknak sem, aki csak véletlenül csöppennek ide!
Béke, nyugalom és a topik témája, vagy közeli dolgok folyhatnának ellenségeskedés és indulatok nélkül.
Talán említsük meg a "vissza adom az engedélyeimet" című mondókádat!Na!Akkor hazudtál élőször élőben a képembe!Akkor kezdted el az alattomos,sunyi szemétkedéseidet.Azóta rühellek,mint a xart.
Engem Mikkócra Csabi és Sipka Peti hurcolt én soha nem autóztam oda ,ergó piszkosul cepelhettelek magammal,de hazudj nyugodtan,már úgy sem tudsz mást.Lassan olyanná váltál,mint a politikusok.
Nem!Nem Gyulának szólt(Ő olyan,amilyen)Téged azonban tényleg szégyenlek,stb,stb
A sesimet pedig egyszerűen nyald fehérre és azonnal nem lesz baj a színével!
Néha azért lövöldözgetett a telek végéről egy felfordított csónak tetejére támaszkodva,.de a célt nem sokszor találta el,-emlékeim szerint..
Amikor Miskolcról vittem el az első helyeket A Robiéktól többedszerre,-és ő vitt le,-akkor még bimbódzó volt a kapcsolatunk,-de én csak baráti kapcsolatot akartam!....
Igen jól látod.Én vagyok idegesebb. Mérhetetlenül idegesít a hazug sunyiságod!Márpedig,mint ezt mindketten régóta tudjuk,az alattomosság sajnos véredbe ivódott "mentalitásoddá vált".
Ja! és még egy dolog ki tud hozni a sodromból:Ha azt állítják rólam,hogy fekete a seggem.
Nálunk is van Genezis műtrágya, kinek mi jutott a boltban. Itt senki nem panaszkodott a minőségére.
Az ukránra már inkább. De az is csak a rossz tárolás miatt volt, felveszi a nedvességet és becsomósodik - nehéz kiszórni, folyton eltömődik a gép. De a nitrogén meg van abban is.
Már 19-ben is bepróbálkoztak vele, akkor a szolnoki gyárat zárták be munkavédelmi okokkal - abból se lett semmi.
Nem rosszabb ez tetű, mint a többi, csak a túl oldalon áll, és nem "ért" a szóból...hát kicsinyt noszogatják.
Az ,hogy a kiscsákó engem Zsoltinak hívott már nem is csodálkozom rajta .Szerintem azt sem tudja pöcse van vagy vágása a lába között . De nem baj mert mindenkit szeretünk manapság az Unióban !
Rosszul beszélsz ! A csákó a selejt műtrágyát adta külőnböző off -shor cégeken keresztül ráadásul megfenyegetve a magyar gazdákat ha nem veszik meg akkor nem kapnak még selejtet sem
🤣☝....Borgőzös hangulatban összevissza váltogatja az ember a nickjeit, a megszólítottakat keveri, és mosolyogtató dolgokat írogat!..Beleáll ilyenkor az ember
mindenkibe,mint tapasztaljuk általad!..;)
Hogy ki a nyugodtabb,-azt a postok hangvétele bizonyítja!..😊💋
1. Egy GG (aki nem tudja megfejteni - segítek), tehát pont rászolgált arra, hogy hátrakössék a sarkát. Becsületes gazdag nincs. Egyik oldalon sem.
2. A műtrágyával kapcsolatban érdemi vizsgálat és bizonyítás nélkül született "ítélet". Hogy egy gyártó megszabja a terméke kisker árát (is), a legkevésbé sem ritkaság, mindennapos dolog. A kereskedő csak annyit dönthet el, hogy ennyiért akarja-e forgalmazni vagy sem. De mert ő a hazai piac főszereplője, melyik gazdaboltos (nagykereskedő) tudná, akarná, merné kihagyni őket? Akiknek természetesen joga és lehetősége is van más (külföldi) piacról árut beszerezni - a műtrágyát is. Tavaly én ukrán pétisóval szórattam a földet - pont az volt a boltosnak. Genezis vagy ukrán - nekem nem mindegy?
Aztán az eladási (rendelési minimum) előírása. Könyörgöm: MINDEN autógyár így szerződik a kereskedőjével. Vettem úgy németben új autót decemberben, hogy a kereskedő hívott fel azzal: az eddigieken felül (amit már kialkudtam) 10%-os engedményt ad, ha dec. 31.-ig szerződök, fizetek. És azt is elmondta, hogy még két kocsija hiányzik a kvótához, ha nem teljesíti sokkal rosszabb feltételekkel és drágában szerződik vele jövőre a gyártó! Ha beszerzési áron adja a kocsit (nyilván túlzott), még akkor is megéri neki, mert többet bukik a következő évben.
3. Aki nem figyelt a kémiaórán, és azt se rakta még össze, hogy mi miért van - annak súgok: ammónia, salétromsav, nitrogén...
Szóval minden kéznél van ami csak kell a nemrégiben bejelentett (alapkőletétel) robbanóanyag és lőszergyártáshoz.
Csak elő kell venni a régi receptet: lejáratni, gazdaságilag tönkretenni, majd olcsón felvásárolni.
Persze ez csak egy vén hülye összeesküvés elmélete, nem kell komolyan venni.
:)
Persze most hirdethetnék versenyt: ki hány hasonló esetet tud felsorolni - minkét oldalon!!!
Ja! Csak ott előbb kapcsolják ki a termelő üzemeket, és minden nagy fogyasztót, hogy a lakósságnak maradjon delej. Ekkora faszságot még életemben nem hallottam, hogy előbb a lakósságot kapcsolják ki a rendszerből, utána a termelő üzemeket :-DDDD Egy ilyen húzás után a parlamentet egy emberként lőnék agyon, még a legjobb helyen is! ;-)
Ne szégyelld! Mr. Bean, aljas Rowan Atkinson egyik stand up comedy-jében ezt mondta:
- "És akkor eljő, a ti uratok! Jack- nek hívják majd, de ti Daniels-nek szólítjátok majd!............ Úgy van!.................... Jack Daniels lesz az uratok!"
Nyugoggggyá le!Ha nem lenne egész biztosan páratlan az IQ-d te IS megértenéd.
Más:javallanám a X használatát,de sajnos(mint ebből a válaszomból is láthatod) egyre gyalázatosabb a találati aránya.;-( Ma plédájul vagy 5. alkalommal van tele veled az oldal,meg hát a hökköm.