Hollandiában és Belgiumban minden közúti forgalomban résztvevő autó kötelező tartozéka az ablaktörő kalapács, ugyanúgy mint pl. az elakadásjelző háromszög.
Nagyon sok lerobbanó, kigyulladó, rozsdásodó kínai-kínai autóról van video a Youtube-on. Vannak orosz videók is borzalmas minőségű 1-2 éves kínai autókról. (A háború kitörése után gyakorlatilag leállt a modern autók gyártása) Mindkét előző kategóriában vannak prémium modellek is.
De ezek nagy valószínűséggel kínai belpiacos autók, és ezeket más minőségben gyártják, mint az exportra menőket.
Emellett ma Kínában milliós nagyságrendben állnak többségében elektromos autók hatalmas szabad téri kereskedelmi lerakatokban. Sok ilyen lerakatot már a természet is elkezdte újra magáévá tenni a rajta lévő autókkal együtt.
2021-23-ban a gyártók, hogy fel tudják venni az állami támogatást, a kereskedők raktárkészletére gyártottak. Ezekre már kifejezés is van, null kilométeres használt autó.
Emiatt jelentős csődhullám is volt a kereskedések esetében.
"Aki emellett még spórolni is szeretne s nem mindenáron a pénzét kidobni, csak akkor vegyen bármilyen villanyautót, ha OTTHON tud tankolni, kis költségen."
Egy ismerősöm nagyjából másfél éve vett egy elektromos Honda SUV-ot. Otthon van napeleme és tölti. Bp. központjától kb. 40 km-re lakik, a cége 150 km-re van. Rokonok az ország minden részében. 50e km felett van, probléma nélkül.
Azt szokta mondani, hogy ezalatt 2-3 alkalommal fordult elő, hogy necces volt a töltőre érés, és az is inkább az ő hibája volt.
Ezen kívül havonta 1-2 alkalommal fordul elő, hogy úgy kell megállnia tölteni, hogy egyébként még nem akart pihenni/kávézni.
Őszintén, én nem gondoltam, hogy neki az elektromos be fog válni, de mégis így történt.
Döbbenet...és még olyan autók is vannak, ahol a hátsó sorhoz ajtó sem tartozik...hallatlan...olyanban még biztos nem égett benn ember, ezért nem tilthatták be öket...
Ajtókra, zárakra, csuklópántokra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek 82. § A zárt fülkéjű, illetőleg utasterű vagy rakodóterű jármű ajtóinak, ablakainak és nyitható zárófedeleinek
a) olyannak kell lenniük, hogy menet közben ki ne nyíljanak és véletlen illetőleg balesetkor történő kinyílásuk veszélye a legkisebb legyen,
b) bezárhatóknak kell lenniük úgy, hogy illetéktelen személy a járműbe – szerkezeti alkatrészek erőszakos megsértése nélkül – ne juthasson be.
Ehhez én is csatlakozom, ez utóbbit lehet valamire használni.
Még egy taxinál (busznál stb.) lehet értelme, ezek naphosszat róják a kilométereket, de engem pl. egyáltalán nem izgat, hogy reggel , mikor beérek fél óra alatt, helyettem vezessen valaki.
Nem, sőt kifejezetten élvezem a vezetést, s biztosan sokan vannak ezzel így. Pláne, h ezért nem kis felárat kell fizessen , s elegáns autóját elcsúfítják mindenféle ide -oda "ragasztott" szerelvénnyel, a nem kis munkával (pénzzel) megszerzett áramvonalasság elrontását nem is említve.... De bizonyos biztonsági funkciók lehetnek nagyon hasznosak, pl. valaki elalszik a volánnál, autója nem fut le az útról, nem megy át a szembe jővő sávba, s szépen lelassul, megáll, bekapcsolja a veszvillogót, s felébreszti a sofőrt - no ennek lehet komoly értelme, privát és kamion szférában is, persze akkor, ha ezt elég nay megbízhatósággal megteszi.
(saját autóm ezen képességére - bár van neki - nem bíznám az életemet...)
Egy balesetben sérült autónál minimális esetben nyitható az ajtó, mert beszorul, tekeredik a kasztni, esetleg azon fekszik a kocsi.
Repülésben is a kényszerleszállás checklista elején ott volt, hogy nyisd ki az ajtót, ablakot, típusonként eltérőek a lehetőségek, mert talajt érve életet menthet.
A design, a marketing néha felülírja a biztonságot. A biztonság összetett feladat, a piac, a profit pedig sürget, a végeredmény: komoly problémák. Reméljük ez nem jár majd áldozatokkal az önvezető taxi fronton.