Köszi a válaszokat! A betoncserép úgy látszik viszi a pálmát, megfontolom én is :) Szakemberrel még nem nézettük meg a tetőszerkezetet, de szerintem teljesen jó állapotban vannak a fő tartó elemek. Cseréptartó léceket kell csak - szerintem - cserélni.
Az ilyen lemez, vagy nem tudom pontosan, hogyan hívjam, tető borításokról mik a vélemények? A közelben van egy házon, jó pár évvel ezelőtt cserélték le, és még a mai napig is nagyon szép állapotban van.
Nekem is ez a véleményem... Ha a magamét fedem néhány éven belül az 100% beton cseréppel fog történni. Szeretem a Tondachot, de sajnos az ész érvek ellene szólnak. Terránra váltunk...
Tanácsot szeretnék kérni az alábbiban: tetőcsere előtt állunk, és ahogy egyre több információt gyűjtök arról, hogy mit kéne feltenni, egyre jobban elbizonytalanodom.
Lehet olyat kérdezni, hogy mit javasoltuk, ajánlatok, vagy ez így nagyon általános?
Jelenleg 30 éves cserepek vannak a tetőn. Hogy pontosan milyenek, azt nem tudom. Viszont már pár helyen láthatóak beázások, amit nem tudom pontosan, hogy mitől lehet, mert elmozdulva nincsenek, a cseréptartó lécek is több helyen már cserére szorulnának.... és úgy döntöttünk, hogy cserélnénk.
Tetőtéri ablakok vannak, más extra nincs. A födém szigetelését is szeretnénk teljesen újra cserélni, mert az nagyon rossz állapotban van, így a kettőt egyszerre lenne jó megoldani.
felmásztam a padlásra és készítettem pár fotót, élőben azért jobban néz ki a helyzet.
A szarufák valójában félgömbfák, 616 cm hosszúak, a keresztmetszerük 7-7,5 x 11-12 cm, pontosan félúton vannak megtámasztva egy 20x20-as derékszelemennel. A derékszelemen és a szarufák között nincs semmilyen kötés.
végignéztem, a szarufáknak nincs bajuk, viszont a szelemenek és megtámasztásaik eléggé szuvasak.
A tervem az, hogy a mostani derékszelemen mellé, a belső oldalra raknék új szelemenekek, 15x15-öseket. Az eredeti állapothoz képest így a szarufán kb. 35-40 cm-errel feljebb kerülnének a szelemenek, és így a beépítés után nem verném be a fejemet.
Ha küldesz képet a szerkezetről, talán tudok segíteni. Egyébként a nehéz betoncserép csak mese. Egy becsületesen kivitelezett szalagcserép fedés olyan súlyban van mint egy Terrán Synus például. Azzal a különbséggel, hogy a betoncserép nem veszi fel súlya többszörösét vízből a kerámiával szemben. De ez egy hosszú téma, nem tudom pár témában kifejteni. A lényege az, hogy a beton nem minden esetben nehezebb mint a kerámia :)
A zsindelyt tetőfedőként sok-sok okból nem ajánlom, ha érdekel kivesézhetjük.
A szomszéd felőli oromzat megoldására ezeket a módokat javaslom:
1. széldeszkák
2. T falcos oromszegély
3. T falcos falszegély
4. 5x3 cserépléc
5. 5x5 kontraléc
6. szarufák
7. falak
8. fólia
Ezeken felül van még millió megoldás, ezek az elterjedtebbek.
Szegőcserepet csak lécezésre merőleges széldeszkára lehet tenni elméletben. Szerintem gyakorlatban is, bár láttam már "csodát".
Arra figyeljetek, hogy azon az oldalon ahol a tető fentről-lefele szűkül, minden szín alatt T falcos szegőt alkalmazzatok a megemelkedett vízmennyiség elvezetése érdekében :)
köszönöm a válaszod, azt hiszem felfogtam, de ha lesz időd majd ünnepek után megköszönném a skiccet.
Van még egy probléma, a házunk szabálytalan alaprajzú, az utcafront szélesebb, mint a belső oldal.valószínűleg vágni kell a cserepeket, ilyenkor hogy lehet mind a két szélére szegélycserepet tenni?
Egyelőre betoncserépben gondolkodom, de szöget ütött a fejembe, hogy a szomszéd építési vállalkozó, aki elég nagyban nyomja, zsindelytetős házban lakik. Anyósoméknál most kinéztem, az itteni szomszéd építési vállalkozó szintén zsindelytetős. Mindkét helyen tetőtérbeépítés van. Lehet valami összefüggés? későbbiekben én is szeretném majd beépíteni a tetőteret.
A szerkezet most még stabil és akár rendben is lehet, de 20 év múlva a bezárt közegben is ilyen marad? Ugye egy ilyen rendszer akkora élettartamú mint amekkora a leghamarabb kihulló részletének az élettartama. Tehát a szarufák mellé nem sajnálnám azt a ~100.000,- ot és feltekernék mindegyik oldalára 1-1 7,5x15ös pallót. Ezzel tulajdonképp szükség szerint akár emelni is tudod a szarufaközök magasságát,ki tudod igazítani 100%osra a síkot és effektív egy új szerkezetet kapsz szinte 0 melóval.
Cseréppel ellentétben a cserepeslemezt vagy a lemezfedést elég komplikált megbontani. Az, hogy meg kell-e bontani annak kismillió oka lehet és hidd el, hogy jobb erről előre gondoskodni.
De akár el tudok képzelni egy olyat is, hogy az egész mindenség így marad és a tetejére meg PIR táblás szarufán feletti hőszigetelést lehetne fektetni.
Hogy a mi a célom? Hát egy olyan tető és tetőtér létrehozása amit nem kell újracsinálnom vagy javítgatnom mondjuk 20 évig - nyilván az anyagi lehetőségeim végesek és lakjuk is a házat, szóval az nem opció, hogy ledózerolom a tetőt és építek egy tök újat.
Értem, hogy elbontanád a zsindelyt - gondolom akkor az OSB-t is(?) de mit értesz azalatt, hogy megerősítenéd a szarufákat?
A cserepet azért ajánlod konkrétan a lemez helyett mert a lemezt utólag nem lehet kis helyen megkezdeni?
Az a kérdés, hogy mi a célod? Én biztosan leszedném a zsindelyt, megerősíteném a szarufákat és valami kiselemes fedőanyagban gondolkoznék, hogy ha később hozzá kell isten ne adja nyúlni, akkor meg lehessen oldani. Tehát cserepezném.
-szarufákat gyámolítanám,
-páraáteresztó fóliát fektetnék rá (135g/m2 felettit),
-7,5centis kontraléccel szorítanám le (de 5össel minimum)
-választanék egy mutatós cserepet rá :)
A jelenlegi formában csak taknyolni lehet... Attól a kisebbik kontyképzéstől sem és az ixni előtt 10centivel elvágott szelementől sem vagyok elájulva.
Megoldás lehet az is amit írsz, csak arra figyelj, hogy a szomszéd felé nem lóghatsz túl, azért szokott ott MACSKALÉPCSŐ lenni. Egyébként ez a 2 sor azért nem szokott levakolva lenni, mivel a síkból ki van léptetve 1-2centit vízorrt képezve.
A helyedben úgy oldanám meg, hogy a cserépléceket kiengedném a megmaradt téglasor külső síkjáig, oda felütnék rájuk egy széldeszkát aminek a felső síkja a lécek felső síkjával passzol és erre lehetne borítani a szegőcserepet (vagy + deszkát oromszegéllyel) .
Ha szeretnéd megskiccelem neked, hogy jobban lásd. :)
Van egy 76-os építésű, kb 10 éve tetőfelújításon átesett házunk. Akkor kapott a ház egy előszoba részt is, aminek a sátorteteje a régi házrészhez kapcsolódik. Készítettem néhány belső képet a tetőtérről.
Jövőre szeretném a tetőteret beépíteni - amiről már érdeklődtem a tetőtér topicban - és előtte kérdeznék a tetőről. Jelenleg bitumenes zsindely fedi a tetőt, kívülről nem csináltam képeket. Nincs különösebben rossz állapotban de a tetőtér beépítés elgondolkodtatott, hogy nem kéne-e valami most kezdenem vele. Azt tudom, hogy ha műszakilag nem indokolt, akkor a héjazat felújítást, cserét nem csinálnám meg a tetőtér beépítés előtt, majd csak pár év múlva - anyagi megfontolásból.
A kérdéseim:
1. Milyen állapotúnak látszik a tetőszerkezet?
2. Ha nem ragaszkodom a nehéz tetőcseréphez és mondjuk Lindab lemezt tennék fel, akkor készre építhetem-e a belső teret - később cserélhető-e a zsindely lemezre, vagy rárakható-e a lemez a zsindelyre csak kívülről dolgoza a meglévő szigetelést, gipszkartont nem károsítva?
3. Átrakhatók-e a székek és a fogópárok ha a jelenlegi helyzetük miatt nem lenne optimális a helyiségek kialakítása
4. Egy mostani tetőbe süllyesztett tetőablak, hogy fog illeszkedni később a lemeztetőhöz?
Van egy 45 éves házunk, nyeregtetővel, jövőre készülök rá új cserepezést, lécezést rakni. Az eredeti tetőt úgy alakították ki, hogy a tető az egyik végén túlfut kb 25 cm-t, itt ereszdeszkázat van, a másikon viszont magasított oromfal / taréj van, ennek megy neki a tető.
a taréj felső két téglasora gondolom esztétikai okokból nem lett bevakolva, így nemrég amikor felmásztam felmérni a terepet és megkapaszkodtam benne, kezemben maradt ez első tégla, majd a második, .... és így tovább. Ráadásul mindez a szomszéd keskeny udvara felől.
Az elképzelésem az, hogy visszaszedem ezt a 2, esetleg 3 sor téglát és itt is túlnyúlna a tető néhány cm-t.
Kérdésem a következő:
a téglafal 12 cm vastag, ez mellett a belső oldalon van a szarufa, tehát ha én fúlfuttatom a tetőt, ez minimum 15-20 cm lécezést jelent, ami túllógna (szegélycseréppel). Ez így jó lenne, ill. mi lenne a jó megoldás?