Keresés

Részletes keresés

tuutuu Creative Commons License 2007.01.28 0 0 3770
Én meg minden bekapcsoláskor másik IP-címet kapok. Persze ettől még a szolgáltató tudja, hogy most épp hol üldögélek..:{{
Előzmény: aknil (3769)
aknil Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3769
Hello!
Tarthatnak házkutatást egy magánlakásban csak azért, mert egy ottani IP-címről a pálinkafőzésről fórumozik valaki? Ez elég jogalapot jelenthet a Tisztelt Hatóság számára? Én pl. kb. 10 különböző IP-ről írtam már be a fórumba. Most akkor melyiket fogják ellenőrizni?
Üdv: a.
Előzmény: germanungar (3760)
comad Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3768
:-)
Előzmény: meggylikőr (3767)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3767
szar lények pedig léteznek! igaz comad?
Előzmény: comad (3764)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3766
"de a leégésre figyelni kell, szerintem a törköly a leginkább hajlamos a leégésre a sok szöllőmag miat."
ezt én vitatom mert a szöllőmag feluszik a az aláöntött vizen és ha ez megfelelő mennyiség nem kozmál le
Előzmény: Dzsery72 (3762)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3765
20l törkölyhöz szerintem kevés a 3-4 liter így ha oda kozmál ne csodálkozz!
Előzmény: Dzsery72 (3762)
comad Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3764
Öööö...tisztelt VPOP! Én csak azért épültem be ebbe a topikba, hogy mindenkit jól leleplezzek! Mélyen megvetem és elítélem ezeket a törvényszegő gazembereket, akik semmiféle erkölcs- és törvénytisztelettel nem rendelkeznek! Pfuj!

Tisztelettel: comad (egy törvénytisztelő állampolgár)
Előzmény: germanungar (3760)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3763
Ezekszerint mindenkinek javasolhatjuk, hogy szilvát NE érleljen eperfával. Én is még folytatom a kísérletezéseket ezzel a módszerrel, mivel a törköly erdményei vitathatatlanok:)) Már csak 1,5 deci van belőle:(
Előzmény: aknil (3758)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3762
Ja igen!

A törköly alá teszek 3-4 liter forró vizet. (Az üstöm 20l hasznos térfogatú.)
Nekem így működik, de a leégésre figyelni kell, szerintem a törköly a leginkább hajlamos a leégésre a sok szöllőmag miat.
Előzmény: Főzzükcsakki (3757)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3761
A rézzel kapcsolatban megnyugodhatsz, véleményem szerint az elegendő felület, hogy a pálinkádat már igazi kisüstinek hívd. Az én jelenlegi készülékem saválló, csak a páracsövem réz, a hűtőm üveg. Ha a cefréd jó volt, nem kozmált le első főzéskor, az előpárlatot megfelelően elveszed, és addig engeded lefolyni amíg ízre és illatra megfelelő, de max 30-40% ig, akkor a pálinkád biztosan méltó lesz a nevéhez:)
Előzmény: Főzzükcsakki (3757)
PalinP Creative Commons License 2007.01.27 0 0 3759

Üdv!

Tegnap  hoztam el az 5l és 10l-es eperfahordómat a kádártól, a kettő együtt 25 eFt, talppal, csappal, gyümölcság faragvánnyal az elején! Most fogom az új hordó kezelését megkezdeni! Megyek is! Üdv

aknil Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3758
Hi Dzsery!
Az én szilvámnak is elég szar mellékíze lett az eperfától, az illata viszont egész kellemes.
Én kb. 1,5*1,5 cm felületű, 2-3 mm vastag eperfa-darabokat használtam, és ebből kb. 50 db-ot raktam egy 4 literes befőttesbe, amit tele öntöttem szilvapálesszal. Valószínűleg túl sok volt a forgács, illetve túl sokáig áztattam, bár úgy gondoltam, hogy a hordónak is legalább ekkora a belső felülete, és abban is hónapokig tárolják az anyagot.
A szűrés nem segített az íz javításában, és valószínűleg az idő sem javít rajta, ha 1 hónap alatt nem lett jobb. Szóval valószínűleg az lesz, hogy bekeverem az anyagot mézzel, és rakok alá egy kis aszalt szilvát meg mazsolát. Majd megírom, hogy ez a módszer elnyomja-e a mellékízt.
Asszem, jövőre beszerzek egy 5 literes hordót, még nem tudom, milyen fából, és a faforgácsos megoldást csak kísérleti jelleggel alkalmazom.
Legjobbakat: aknil.
Előzmény: Dzsery72 (3755)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3757
A törkölyt, hogy főzöd vizet teszel alá?
Előzmény: Dzsery72 (3755)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3756

Köszön a segítséget majd beszámolok az eredményről. Saválló edényben csináltam, csak annyi rézzel találkozott ami a hütő 1,5m-es hossza az elég, vagy tegyek az edénybe egy réz palástot? Ha igen elég-e a finomításkor?
Előzmény: Dzsery72 (3753)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3755
Helló!
Én kicsi eperfa léceket használtam, nagyjábol 10x10x100 mm-es darabokból 3-at fél literhez. Két hét után az egyébként finom szilvám nagyon szar ízű lett, illatra viszont nagyon intenzív. A törkölynél nagyon pozitív volt, íz is és az illat is rengeteget finomodott. Amit tanultam belőle: A hordó helyettesíthetetlen, a benne lejátszódó párolgási, és oxidációs folyamatok miatt. A lécezés használható, de nem árt a napi kontrol, nehogy úgy járj mint én a szilvával. Szerintem ha előbb befejezem, jo lett volna. Kíváncsian várom a tapasztalataidat.
Előzmény: aknil (3748)
Tom2 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3754
Sziasztok!

Próbálom átrágni magam az eddig írtakon több kevesebb sikerrel ;o). Nagyon sok jobbnál jobb infók vannak itt ám! :o))))

Amiért írásra szántam magam: sikerült hozzájutnom Keller Miklós Borpárlat és gyümölcspálinka című '77-es kiadású könyvéhez, de hiányzik belőle a 97,98,99,100. oldal. Sajnos.
Esetleg ha megvan valakinek, be tudná szkennelni, és emilben átküldeni nekem? Örök hálám üldözné.

Köszönöm
Tom2
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3753
Helló!
A menyiség jónak tűnik. Az alszesz mivel híg természetes hogy opálos (legalábbis nekem ez a tapasztalatom), és az illatok sem az igaziak. Ha jól csinálod az előpárlat leválasztást a tisztázáskor, akkor biztosan jó aromájú lesz. Higítsd ki az alszeszt 20%ra, és ennek a menyiségnek a 0,01 szeresét vedd le előpárlatként. Ha fokolási érhékeid helytállóak, akkor 6,5 deci vizet kell hozzá tenned, amitől a menyiséged 1,95L lesz. Ennél a menyiségnél semmiképpen ne vegyél 0,2 decinél több előpárlatot! Nekem ez bevállt! Snapszmester is ezt javasolta.
Sok sikert, finom Pálinkát!
Előzmény: Főzzükcsakki (3751)
aknil Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3752
Gratuláció! Nekem 8 l szilvacefréből kb. 1,5 l 28%-os alszeszem lett úgy, hogy 10% körül álltam le a főzéssel. Az opálosság teljesen normális az alszesznél. Hajrá!

regia: kösz a választ

a.
Előzmény: Főzzükcsakki (3751)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3751

Sziasztok megszületett. 20 foknál áltam meg kb 1,3l lett és 30 fokos.
Mit szóltok hozzá jó így, nem kozmált le jó illata van igaz nem szilva, inkább szeszt érzek rajta.
Főzzükcsakki Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3750

SOS

Meg tudja nekem valaki mondani, hogy 8l szilva cefre 90 fokon főve mennyi alszeszt kell adjon és hány fokos legyen kb ? Kicsit opálos az nem baj? Kb egy decit csapattam hidegvízbe az elején. 10C fokos az alszesz hőmérséklete. Köszi elöre is!
regia Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3749

Hello!

Én is csináltam már ilyet, nekem is volt egy kis mellékíze.

Viszont vettem egy kis eperfahordót és nagyon jók a tapasztalataim vele.

aknil Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3748
Hello!
A 3698-as hozzászólásban feltettem 1 kérdést (erre válaszolok most). Senki nem reagált rá. Légyszi, ha valaki csinált már ilyen faforgáccsal érlelt cuccot (germanungarról biztosan tudom), írja meg a tapasztalatait! Ha senki, akkor többet nem foglak titeket zaklatni ezzel a témával.
Üdv: aknil
Előzmény: aknil (3698)
Takk-er Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3747

Jó a lapod,de még lehet további infókat föltenni rá.

Kérdés:Mi van ha megfagyott a cefrém!?Érdemes vele foglalkozni?

Előzmény: snapszmester (3737)
comad Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3746
Márminthogy illegális főzőket lepleznek le és visznek el? Én egyébként régebben javasoltam, hogy alakítsunk MSzP-t. Mozgalom a Szabad Pálinkafőzésért. Vagy Fideszt. FIatal DESZtillálók. SZDSZ? Szabad Desztillálásért Szövetség? :-D
Előzmény: snapszmester (3744)
csülök2 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 3745

Köszi mindenkinek a jótanácsokat a kozmaolajjal kapcsolatban......működik a hűtős- szűrős megoldás.....próbálok róla 1 képet feltenni.....üdv

Előzmény: kezdő városi (3736)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.25 0 0 3744
Na látjátok a lapomat nem csak Ti olvassátok, hanem azok is akik a forumot, de nem írnak. A mai termés 35. Még 1-2 hónap és több kattintás lesz mint beírás a fórumba.
Más: a környékemen hetente elvisznek a fináncok 1 főzőt, vigyázzatok.
Származási igazolványt minden háztartásba, indítsunk mozgalmat, kevesebb esélye legyen a fináncoknak.

Honnét lehet letőlteni a szövegszerkesztőt a mozzillához?
Előzmény: snapszmester (3743)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.25 0 0 3743
Elgondolkodnod Neked kellene a weblapmon, mellesleg milyen lett a birsalma pálinkád? Nem írtál róla. Nem tudsz hazudni?, az igazságot meg nem akarod elmondani?
Előzmény: germanungar (3740)
comad Creative Commons License 2007.01.25 0 0 3742
Sziasztok! Feltettem a pálinkafőzéssel kapcsolatos képeimet a netre, mert gépcsere előtt állok, mentem ami menthető. Akit érdekel ITT most megnézheti.
absztinens Creative Commons License 2007.01.25 0 0 3741

Összesen mióta fel lett telepítve?!

Azóta már én is többször rajta voltam és időközben a hozzászólások is igazolják, hogy mások is ugyanígy tettek.

(lehet, hogy nem jó a kattintó számláló?)

germanungar Creative Commons License 2007.01.25 0 0 3740
O))))) ajajjj, ezen érdemes lenne elgondolkoznod! :))))))
comad Creative Commons License 2007.01.25 0 0 3739
Én pl. lementettem az egész engem érdeklő részt, úgyhogy nem kell rákattintanom. Gondolom, más is ezt tette.
Vork12 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3738

Szia snapszmester!

Akit érdekel az bőszen tanulmányozza. Ide írom a honlapod elérhetőségét. Ne kelljen állandóan vissza lapozni.

Snapszmester honlapja olvassátok és gondolkozzatok sok jó van benne.

www.snapszmester.try.hu

snapszmester Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3737
Helló
3szor kattintottatok a weblapomra és ebből én voltam kétszer, igy soha nem tanultok meg pálinkát főzni :-)
kezdő városi Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3736
Szia!

Nagyon darabos cefréhez önts vizet annyit, hogy ellepje a cefrét. A birsalmát tudom neked említeni azt már csináltam. Jobb lett volna pépesre darálni de nem volt hozzá darálóm. Letörölgettem róla a fehér szöszt ,majd kockára vágtam a csumáját kivágtam.
Nagyon macerás a 60 liter cefre megizzasztott. A vízzel az élesztő (áldott) munkáját segíted.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: elsőprojekt (3725)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3735
Én nem öntök vizet hozzá és szerintem nem is kell. A kirjedt cefre levesesé válik, ha nem akkor nem igazán forrot ki. Gyümölcsöt tömören bedöngölve teszem a hordóba, az edányt úgy válaszom , hogy lehetöleg tele legyen az adott gyümölcsel Higitani a fözés elött szoktam.
 üdv:ml
Előzmény: elsőprojekt (3725)
absztinens Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3734

Na ja.

Ez a kölcsöncucc átka! megkapod "szarosan" és elvárják, hogy patyolat tiszta legyen, amikor visszakapják. (leginkább)

Meggyőztél! Marad a rézspirál!

Előzmény: golyós (3731)
golyós Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3733

rézrozsda (német)

ü.G

Előzmény: Jani-HP (3732)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3732

Mi az, hogy "grünspanos"?

Előzmény: golyós (3731)
golyós Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3731

Szia absztinens!

Nem kell túl sokat filózni a golyós hűtőn ez egy kereskedelmi cucc, amit valami labor-üvegtechnikai cég gyárthat, kompakt egység ,tehát nem lehet változtatni rajta. A labortechnikában igen régóta használatos, és persze kiforrott ninden mérete. (golyók mérete, alakja, falvastagsága, stb.) A hűtési teljesítményét nyilván a hossz, ezzel együtt a golyók száma határozza meg. Én azért választottam ezt, mert volt egy rossz tapasztalatom kölcsön kapott rézspirállal, ami grünspanos volt, és had ne részletezzem a kijövő drága nedű szinét és sorsát....

na üdv. néked és a többieknek: G.

Előzmény: absztinens (3727)
golyós Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3730

Szia Snapszmester!

Örülök hogy szerény készülékemen megakadt a szemed. Én is el tudtam volna képzelni kisebb külső tartályt, de hát ez tudtam megszerezni. Mellesleg ő egy horganyzott lemezből készült kuka, amit a tökéletes vízzárás miatt minden illesztésnél meg szerelvénynél le kellett forrasztanom. Persze le is vághattam volna belőle hogy ne legyen olyan magas, de akkor meg újra kellett volna fenekelnem.

A kuka fedéltömítését is meg kellett oldani. A bennlévő víz melege a 2. töltéskor kifelyezetten hasznos, illetve nem vész kárba. Különben nem igazán vezéreltek energiamegtakarítási szempontok (ahhoz én túl keveset főzök (sajnos)).

A hőszigetelése pedig olyan, hogy 12óra alatt 4-5 fokot hűl a rendszer (80 fokról, 6 fokos külső hőmérséklet esetén) a rendszer leállítása után.

Mégegyszer üdvözöllek és igy utólag köszi a sok segítséget, jótanácsot, szakmai iránymutatást amit ebben a szép témában itt, és a honlapodon adtál.

G.

Előzmény: snapszmester (3723)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3729

Akkor azért tud enyi MINDENT!

Vazze'! Ha én ezt tudom!? Na de mostmár tudom.

Már sejtegettem, amikor beküldte a saját szűrőjét és azt írta hozzá, hogy "ha 10 M3 alszeszben ennyi szutyok van..."! Vízből nem láttam még ennyit egyszerre!(talán egyszer)

Köszi absztinens! 

Előzmény: absztinens (3726)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3728
  :-O
Előzmény: absztinens (3726)
absztinens Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3727

"Golyós hűtő"

Nekem sem sön be, de elindította a fantáziámat.

Nagyobb golyókkal előhűtőként!?

absztinens Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3726

"Gondolom saját cuccot párolsz. Ha így van gondolom veszed az alapanyagot"

" És, ha így van akkor lessz majd egy nagy csomó kérdésem!És ha válaszolsz rájuk, talán mindannyiunk (akik nem ismernek) nézőpontját megváltoztathatod!"

Hiszen SM iparos!

Hiszen folyamatosan a kérdésekre válaszol!

Előzmény: Jani-HP (3724)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3725

A kérdésem nem a főzéshez, hanem a cefrézéshez kapcsolódik.Mennyi vizet érdemes a cefréhez adni -  készítésekor, hogy az állaga megfelelő legyen? Mármint a cefrének...Tudom, hogy ezt a gyümölcse válogatja, de kb...

Mert, ha már így sikerült az első főzésem, az anyós almacefréjét is leprojekteltem. Túl sűrű volt, majdnem , mint egy lekvár. A főzéskor hígítottam olyanra, mint a mi szilvánk volt. Nem is adott sokat, lehet, hogy ha nagyon sűrű nem tud normálisan leforrni?

Jani-HP Creative Commons License 2007.01.24 0 0 3724

Helló snapszmester!

Te aztán nem sz.rral gurítassz!

Gondolom saját cuccot párolsz. Ha így van gondolom veszed az alapanyagot.

Azt meg (ha így van)tudom, hogy megéri leőzni!

De (ha így van) hová tudod elpasszolni azt a rengeteg anyagot?

És, ha így van akkor lessz majd egy nagy csomó kérdésem!És ha válaszolsz rájuk, talán mindannyiunk (akik nem ismernek) nézőpontját megváltoztathatod!

Előzmény: snapszmester (3723)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3723
A víz/cefre arány nekem sem tetszik. Az enyém 80/400 és remekül működik.
Előzmény: golyós (3718)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3722
Igen egy valódi kenderből szőtt zsákot használok. Beleteszem az üstbe, öntök rá vizet és utána a cefrét. A víz mennyisége a cefre sűrűségétől függ. És nem jön fel a zsák.
A cefre így nem érintkezik az üst aljával és nem kozmál le
Előzmény: comad (3720)
regia Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3721

Szia herceg!

Bár a filmet nem láttam és csak kezdő vagyok úgy tudom,hogy ez a vizes ill. vízgőzös lepárlás az illóolaj tartalmú növényeknél használatos.

Előzmény: herceg81 (3707)
comad Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3720
"hogy ne égjen le a cefre az üstaljára kendervásznat terítek"

Mindig tanul valamit az ember, ez a jó ebben a topikban... Miféle kendervásznat? Mondjuk pl. egy kimosott zsákdarabot? És nem jön fel a tetejére? Vagy lesúlyozod?
Előzmény: meggylikőr (3716)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3719
szrintem hőközlésre sok a 60 l felesleges, ekkora tömeget felfüteni
Előzmény: golyós (3718)
golyós Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3718

Szia leveliro!

Nem tudom mekkora a tömeg amit egyszerre melegíteni akarsz. Amint látod a cuccomon, új feltöltésnél 60 l víz + 40 l cefre az amit melegíteni kell. A jó hőátadást

a keverő,  és a vékony (0,5mm) belső tartályfal biztosítja. Kb 1,5 óra után jelenik meg a lényeg, akkor a jó külső hőszigetelésnek köszönhetően (kb kézmeleg csak) bőven elég a 2 kw. Ja, a 3X2 kw-hoz már mindenképpen "illik" 3 fázist használni .  Mellesleg azért tettem még egy hűtőt, mert 2kw fűtésnél még túl meleg volt (kb40 fokos a kijövő). Nem célom a vita semmiképp, de szerintem a gőz-folyadék fázisban jobb hatásfokú a golyós hűtő, gondolj csak a mindig kitáguló-összeszűkülő tér jótékony hatására. Nálam csak a páratérnek réz a borítása, egyébbként minden cefrével érintkező rész saválló. A belső tartály 50l-es uszófedeles bortárolóból lett kialakítva. Akkor ez 15eFt ot kóstált, ez volt a legnagyobb tétel a "beruházásban", mindenkinek ajánlhatom, könnyű, jól tisztítható, és a közvetett fűtés miatt kifelyezetten előnyös a vékony fal. Nálam kozmának híre- hamva sem lehet!

Na üdv minden jóbarátnak. G.

Előzmény: leveliro (3717)
leveliro Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3717

Szia Golyós!

Én is most dolgozok hasonló készüléken. Egy különbség van, hogy nem golyós hűtőt használok. Felhívom a figyelmedet, hogy a szakirodalom szerint mindenképp kell réz a főzéshez, mert a kénvegyületeket ez köti meg, nem az üveg.

Örülök, hogy te is az elektromos áramot használod, nekem is ez jött be. A kérdésem az, hogy nekem 1 2kW-os fűtőszálam van (lesz). Nem lesz ez kevés?

Előzmény: golyós (3712)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3716
Hello Jani-HP
Ne sokat tökölj, kezdj bele, megéri és minél egyszerűbb annál jobb. Ha elkészül, és túl leszel az első főzésen, azt fogod mondani miért nem előbb építettem.
Az én üstöm sem duplafalú, /sajna/ hogy ne égjen le a cefre az üstaljára kendervásznat terítek és még soha nem kozmált oda, törköly esetén ez nem is kell.
Üdv: ML
Előzmény: Jani-HP (3711)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3715

"Persze nem akadékoskodni akarok, de ha már egyszer kitaláltam, nem szivesen mondok le erről a megoldásról!"

Ehhez csak anyit fűznék hozzá hogy a mérnöknek két egyenértékű eszköz van a kezében: a ceruza, és a RADÍR. Az előrelépés a folyamatos, többszöri újragondolásból jöhet létre.

Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3714

Helló!

Félreértés ne essék, ezt a hűtőt NEM én használom. Én is üveg hűtőt használok, de spirálhűtőt. Szerintem a golyós hűtő a könyű tisztíthatósága mellett hűtési felülete töredéke a spirálénak. Ez amit én használok: http://www.csonkaglas.com/termekek/labor/uveg/24253.htm

A 400-as hosszban.

Előzmény: Jani-HP (3705)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3713
Hello mindenki!
A múlthéten kifőztem a páleszt, remekül sikerült a mennyiséggel és az ízével is meg vagyok elégedve.
A hétvégi disznóvágás alkalmából a sógorokkal teszteltük is.
golyós Creative Commons License 2007.01.23 0 0 3712

Szia Jani-HP!

A golyós hűtő olyan üveg szerkezet, amit a linken is látsz, és a kereskedelemben kapható. Én azért választzottan ezt, mert könnyű tisztán tartani, illetve a tisztaságáról meggyőződni. Persze sérülékeny, (mint minden üveg), de egy lécre erősítve csökkenteni lehet a kockázatot. Az én készülékemen 2 db 40 cm-es van,

így 14 golyóban tud hűlni az anyag.

üdv:G.

Jani-HP Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3711

Mittudom én!Talán a hiúságom(vagy minek nevezik)?

Lehet, hogy csak  a következő szezonra lessz kész(Már ha lessz ilyen), de nem akarom a tetőt összegányolni, így(bár sz.tem nem bonyolultabb) mindenképpen így csinálom, ha csinálom egyáltalán!

Persze nem akadékoskodni akarok, de ha már egyszer kitaláltam, nem szivesen mondok le erről a megoldásról!

És ezt még f.szán el is lehet rejteni!Mármint nem látszik annyira és nem rontja az összképet!

Szerintem!

Ha majd egyszer kész lessz, büszkén szeretnék ránézni és arra gonolni, hogy ezt én hoztam össze(persze a ti segítségetekkel)!

Bizonyára nem lessz olyan, mint a 18 milliós polírozott réz kisüstök, de talán megéri ennyit agyalni- és dolgozni vele! :-)

Előzmény: comad (3710)
comad Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3710
mérteni=mértani
comad Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3709
"Felűlről nem is tudnám keverni, mert ott lesz a páracső!"
Nem muszáj annak a keverőnek az üst mérteni közepén lennie!
Előzmény: Jani-HP (3708)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3708

Nagyon egyszerű ez a megoldás(egyszerű megépíteni)!Felűlről nem is tudnám keverni, mert ott lessz a páracső!

Talán nem égne le, de félek ha komolyabban odapörkölök neki(Felviszem a nyomást), akkor a víz elér egy olyan hőmérsékletet, amikor már hajlamos odaégni a cefre!

Ezt csak azért csinálnám, hogy minél hamarabb elérje a cefre a megfelelő hőmérsékletet, mert nem mindegy, hogy 8óra alatt jön le, vagy 7óra alatt!

Előzmény: comad (3694)
herceg81 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3707

Mégegyszer a Parfüm - egy gyilkos története c. filmre visszatérve. Nagy gondom az aromáknak a megőrzése. Valahogy soha nem sikerül, de valószinűleg az én hibámból. Namost a filmben a parfümös mester virágból nyert ki illatokat úgy, hogy vizben lepárolta. Meg lehet ezt tenni sima gyümölccsel is?

Gondolok itt arra, hogy sima szilvát vízzel lepárolnék, és az így nyert aromákat hozzáönteném a pálinkához. Lehet-e ilyet csinálni? Gondolkozott már valaki egyébként természetes gyümölcsaromák előállításán? Azt nem tiltja a pálinkatörvény!

herceg81 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3706
Azt meg tudná tippelni, hogy az üvegműves boltokban kapható üveg spirál hűtőnek mennyi vízátfolyás kell percenként? Eddig úgy állítottam be, hogy kézzel érintve az üveget a tetején forró volt, a közepén langyos, az alján pedig hideg. Mindezt azért, mert szerintem a fokozatos hűtés a kívánatos. Lehet, hogy rosszul gondoltam, és bátrabban kellett volna hűteni?
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3705

Szia Dzsery72!

Mitől lene ez jobb, mint akármelyik másik? Én semi extrát nem látok benne, de bonyolult házilag öszedobni! Szerintem!

Előzmény: Dzsery72 (3704)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3704
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3703

Helló golyós!

Le tudnád írni il. rajzolni, hogy milyen az a golyós hűtés?

Ilyet még nem láttam!

Előzmény: golyós (3702)
golyós Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3702
golyós Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3701
Na talán most.
golyós Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3700

üdv mindenkinek!

Új vagyok, de régi olvasója a fórumnak. Ha sikerül bemutatom az én "kicsim".

comad Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3699
Isesüssetek, mim van! Igaz, csak 15 l-es, de 5 e-ért szerintem megérte. Egy tipp: édesanyám azt mondja, hogy régen lekvárfőzéskor az üstöket körbetapasztották agyaggal, megelőzendő a leégést. És valóban, ezen még látszanak is a nyomai, bár már vagy 50 éve nem látott semmilyen főzést. Talán páleszfőzéskor is használható ötlet.
aknil Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3698
Tudna valaki segíteni? Szilvapálinkám egyik részébe eperfa-forgácsot áztattam. A forgács rendesen ki volt szárítva, egy nagyon kicsit megpirítva, de nem megégetve. 1 hónapig ázott benne, azután átszűrtem az anyagot kávéfilteren, és még egy hónapra férre tettem. Ma megkóstoltam, és olyan érdekes "faíze" volt, de legalábbis valami furcsa mellékíze. Ez mitől lehet, és lehet-e valamit csinálni vele, hogy jobb legyen? Ha nincs más lehetőség, keverek bele egy kis mézet, oszt megiszom úgy, de azért jó lenne, ha mondanátok valami okosságot! Ha mást nem, hogy mit rontottam el...
Kösz: a.
aknil Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3697
Én is láttam a filmet (Parfüm). Sima, ma is használatos berendezés volt benne, 50 l-es körüli rézüst hagyma formájú tetővel, réz páracsővel, vízben lévő hűtőspirállal. Azt mondjuk nem tudom, hogy a az 1700-as években (amikor a film játszódik) létezett-e már ilyen profi lepárló berendezés, de ha igen, akkor jó hülye volt a parfümös fickó, hogy nem pálinkát főzött benne!
herceg81 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3696
Bocsánat a nyelvhelyességi és helyesírási hibákért, elfelejtettem mégegyszer elolvasni.
Előzmény: herceg81 (3695)
herceg81 Creative Commons License 2007.01.22 0 0 3695

Kedves Zugpálinkafőzők!

Ajánlom a Parfüm - egy gyilkos története című most megjelent film letöltését az internetről, ugyanis abba pálinkafőzésre is alkalmas lepárlóberendezések tömkelege látható. Bár a főszerplő illatokat főz benne, de nagyon szépen meg lehet nézni, hogy hogyan kell kinézni egy főzőnek pontosan. Amint láttam, ezek házilag  is elkészíthetőek. A film eljén láttam kb. 50 l-es rezes lefőzőt, volt benne egy bazi nagy üveges lefőző, kisebb réz apparátok, és egy érdekes üveges megoldás, ami úgy nézett ki, hogy egy üveggömbre - amiből kinyúlt egy üvegyak szerű cső - ráhelyezett egy másik, kisebb üveggömböt, és ezzel kezdett lepárolni. Kb így nézett ki:

Főző

Most azt nem tudom, hogyan hűtött, de házi lepárláshoz talán kiinduló alap lehet.

Én tavaly aluminium kuktában főztem, idén szertnék a filmben látotthoz hasonló 30-40 literes főzőt készíteni rézből. (ami pont passzol a mezőgazdasági boltban kapható 30 l-es műanyag hordóhoz)

Jó lenne megbeszélni, hogy milyen kialakítás a legmegfelelőbb a legfinomabb pálinkakészítéshez, gondolok itt a páracső hosszára, állászögére, gőztér formájára, megfelelő hűtés kialakítására.

minden ötletet szívesen fogadok. A filben látott lepárlót (amivel egyébként Dustin Hoffman főz) megpróbálom lerajzolni.

comad Creative Commons License 2007.01.21 0 0 3694
Szia! Ha dupla üstöd lesz, akkor sztem nem fog leégni, épp ez a jó benne. Persze keverni attól lehet, csak kicsit túlbonyolítod. Miért nem lehet azt a keverőszárat egyszerűen felülről, egyenesen bevezetni? Már ezen a fotón is túlkomplikált, nyugodtan mehetett volna a páracső mellett.
Előzmény: Jani-HP (3693)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.21 0 0 3693

Kéne bele egy ilyesmi keverő! Ha odapörkölök a nyomásnak(hőnek), félek leég a cucc. Vagy szerintetek nem?Hény celsius fokon ég oda a cefre?

Persze csak akkor, ha meglessz a belső üsthöz az anyag.

awis Creative Commons License 2007.01.21 0 0 3692
awis Creative Commons License 2007.01.21 0 0 3691
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.20 0 0 3690
a törkölyhöz nem kell duplafalú edény nem ég le
Előzmény: Jani-HP (3683)
regia Creative Commons License 2007.01.20 0 0 3689
Kösz kösz! Az összeöntésre már nincs lehetőségem, de sebaj majd vígasztalom magam a szilvával ami nagyon jóra sikerült.
aknil Creative Commons License 2007.01.20 0 0 3688
Ha kipróbálod SM javaslatát, de ezután is acetonos marad a pálinkád, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy kihígítod az anyagot, és lefőzöd/lefőzeted még egyszer, közben nagyon figyelve a rézeleje/előpárlat elvételére.
Előzmény: regia (3686)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.20 0 0 3687
Nem értem mi az értelme ennek az öntözgetésnek. A második főzésnek három része van.
A rézeleje amit elkell venni és nem kell hozzátenni semmihez sem.
Ami ez utánn jön az a pálinka.
Az utópárlat amit már nem kell kidesztillálni az alszeszből.
Az esetedben az utópárlat még része a pálinkának(opálos) mert az igazi utópárlat nem opálos csak rossz és szükségtelen.
A pálinkádban meg sok a rézeleje ezért acetonszagu.
Utólagos megoldás: összeönteni a két fajta páinkát és újból el kell osztani.
Előzmény: regia (3686)
regia Creative Commons License 2007.01.20 0 0 3686

Kétszer lett lefőzve az anyag, a második főzés vége lett félrerakva /ez lett az erősen opálos anyag/. Ez lett beleöntve a pálinka egyik felébe. Ennek lett az a vége, hogy amelyikbe beleöntöttük azon nem érződik acetonos szag csak a gyümölcs illata. Nem is az a bajom, hogy egyik jobb mint a másik, hanem  ez az acetonos szag mi lehet és honnan származik? Valószínű, hogy az egész pálinkában benne volt, csak amelyikbe a végét öntöttük azon nem érződik.

Egy kb 80 literes, duplafalú, saválló acélból készült üstben főzték,a lepárló rész 12mm-es, kb 10m hosszú rézcső megtekerve. (Azóta már azért kopott ez az acetonos jelleg.)

Előzmény: aknil (3684)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3685

Hi!

Ez érdekes. Azt áruld el, hogy hol főzetted és milyen volt a főzőberendezés!

A nagy főzőmesterek (mármint itt a topic-ban) biztosan tudnak majd segíteni, de írd le pontosabban a dolgokat!!!

Én is tapasztaltam acetonos szagot egyszer, de rájöttem, hogy a saválló páracső miatt volt. Aztán felhígítottam, és lefőztem egy régi rézüstben réz páracsővel.

Megjavult! De ez az én tapasztalatom.

Előzmény: regia (3682)
aknil Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3684
Én sem tudom értelmezni, amit írtál. Kétszer lett lefőzve az anyag? Az első, vagy a második főzés vége lett félrerakva? Csak a félretett utópárlat lett acetonos szagú, vagy az egész pálinka? Sztem ha válaszokat akarsz, írd meg pontosabban és világosabban, mit és hogyan csináltatok a főzés során!
Előzmény: regia (3678)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3683

Szia!

Nos tökéletesen igazatok lehet! Van még némi törkölyöm és azt kéne lepárolni mostanában, de a következő szezonra (márha lessz miből) mindenképpen továbbfejlesztem a gépezetet! Ugyanilyet, csak 1 cm-rel kissebbet rézből. Így lenne duplafalú. De ezt az 1-2 főzést megcsinálnám ilyen " primitív " módon, mondjuk rőzse fűtéssel! :-)))

Egyébként a nagy tömeg miatt gondolkodtam gőzzel való fűtésre (majd)!

Szerintetek? 

Előzmény: Vork12 (3680)
regia Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3682

Na, igen persze,hogy az enyémmel van a gond. MIndkettő tiszta lett, a kérdés valóban az, hogy honnan az acetonos szag és miért csak az egyikben, és mi az???

Előzmény: Vork12 (3681)
Vork12 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3681

Nos ezt egy kicsit ponosabban. Kié a tiszta, kié az opálos, és hogyan jött az acetonos szag?

Előzmény: regia (3678)
Vork12 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3680

Szia!

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a vízfűtésed be fog válni a leírásod alapján.

A snapszmester is jelezte. A vízet nagyon nehéz egyenletes hőfokon tartani nyilt térben. Magas a párolgáshője. Sok el fog párologni, és az utántőltés mindig lehűti.

Számold ki, hogy mennyi energia kell 100 liter cefre felmelegítésére, és azt forrásban tartani úgy, hogy a hőfoka ne ingadozzon. mert akkor a desztilációd nem lessz folyamatos. Nem tudsz pontos elválasztást csinálni a végén. A vízfűrdőd hőkapacitása kicsi lessz, vagy temérdek mennyiségű gázt fogsz felhasználni.

Megfontolandó. Korábbi hozzászólásokban találsz több jó ötletet a megvalósításra. Gondold át.

Üdv Vork12   Jó munkát.

Előzmény: Jani-HP (3677)
regia Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3679

Ja egyébként lehet kapni a Zwacktól jó pálinkát a gond csak az vele, hogy 3.5 dl 4000-4500ft /nemes/.

regia Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3678

Hello mindenkinek!

Kezdő pálinkabarát vagyokés volna egy kérdésem.

Volt némi cefrém amit lefőztek. Több részletben lett lefőzve és minden főzés vége félre lett rakva, így maradt némi 30 fokos tejes színű anyag. ezt nem engedtem a saját részembe belerakni, mondván inkább kevesebb de jobb legyen.

ennek az lett az eredménye, hogy az enyém némileg acetonos szagú lett, a másik fele persze kristálytiszta és gyümölcsös illatú lett. mi ez az acetonos szag?

Jani-HP Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3677

Ha viszont vizet használok, akkor könnyebb pontosan tartani az adott hőmérsékletet! Csak egy állítható biztonsági szelep kell, ami a beállított nyomáson tartja a rendszert.( megcsinálni sem nagy kunszt)! Nincs ott akkora felület, hogy egy eresztést ne bírjon ki annyi víz.

Na meg lényegesen olcsóbb is!

Előzmény: stefán50 (3673)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3676

Szia! Már gondolkodtam rajta sokat, de nem is olyan egyszerű itthon összebarkácsolni. De szerintem a duplafalúság (mondjuk vízzel) talán megoldaná a leégés problémáját.

Ha 124L lessz, akkor kb. 100L cucc megy bele, ami jó mert felénk 120L-es műanyag hordókat használunk erjeszésre, ami persze nincs dugig cefrével.

Szerintem az űrtartalma pont jó (így).

Előzmény: comad (3672)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3675

Én ezt nem számoltam, csak nagyjából  mértem. Ezért lett (m=~33cm) ennyi.

Jogos!!!

Kössz!

Előzmény: Roy.K (3671)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3674

Én is trafó olajat használok, nem gőzölög, nem kell utántölteni. Csak a tágulát figyelembe kell venni... Az egyik kolegám javasolta, Ő már évek óta ezt használ.

stefán50 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3673
Ha nem vizet hanem pl kapcsolo olajat (trafoolaj) teszel a ket fal koze akkor azt nagyobb hofokon tudod tartani es nem forr el nem kell mindig utantolteni.
Sok sikert
Előzmény: Jani-HP (3668)
comad Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3672
Szia! Ha már 5-szögűt csinálsz, én mindenképpen elgondolkodnék valami keverésen.

Ja! Én is átszámoltam, kb. 124 l-es lesz, valóban elszámoltad.
Roy.K Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3671
m=~33cm.
Na, itt számoltad el!
Az általad említett háromszög csúcsszöge 360/5=72°. A háromszög talpszöge (180-72)/2=54° A háromszög magassága a/2 * tg 54°=19*1,3764=26,15 cm!
Ha ezzel az adattal újra számolod, akkor kapod az általam számított térfogatot.
schlumberger Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3670
Remélem az örömpálesz meg volt!?

Jó kis almapájinka vót :-)))
Előzmény: Jani-HP (3664)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.19 0 0 3669
A sok szöglet miatt csak a vízfürdö a megoldás és csak is nyomás alatt. Találsz sok megoldást a nyomás biztonságos kezelésére, de szigoruan folyamatos felügyelet mellett.
Alkalmazz szűrőt, elsiklottatok a fénykép felett. Azt próbáltam ilusztrálni, hogy ha 10 m3 alszeszben ennyi szutyok van akor 1 L-ben is van valamennyi és azt Ti megisszátok.
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.18 0 0 3668

Na! Nekem úgy jött ki a térfogat, hogy:

Szabályos ötszög öt db egyenlő oldalú háromszögből áll: (1/2 a m)

a= 38cm  m=~33cm. Azaz (38*33)/2=627cm2. Ezt ugye megszorozzuk öttel, hogy megkapjuk az ötszög területét, ami így 3135 cm2.Ezt megszorozva az edény magasságával (50cm) 156750 cm3-t kapunk, ami 156,750L. Szerintem!

Ha valaki  meg tudja cáfolni, az tegye!

Egyébként ilyen formán tudtam olcsón hozzájutni az anyaghoz! Szivesebben csinálnék hengert domború fenékkel, de ez van! Ez is jobb, mint az alu. tejeskanna, amit eddig használtam.

Kipróbáltam azt a bizonyos "nyílt vízrendszert" egy régi kis réz HP főző kuktával, és az volt a tapasztalatom, hogy tényleg egyszercsak megállt a folyás. Kivettem alóla a vizes edényt, és közvetlenül kapta a meleget az üst. Kb lejött még fél liter "anyag", ami ilyen fehéres színű moslékízű sz.r volt! Tehát nekem ez a megoldás akkor bejött, ezért voltam bátor felvetni e gondolatot, mint egy lehetőséget! ( ami talán megoldja a sarkoknál való leégést is)

Ja és (szerintem legalábbis) megfelelően rotyogott az anyag! Persze számításba kell veni, hogy ez egy kis (kb.:20L-es) üst volt.

De nagyon is megvan rá az esély, hogy ha így csinélom, sz.r lessz az egész kütyü!

Roy.K Creative Commons License 2007.01.18 0 0 3667
Most, hogy láttam az üstöd alakját és méretét szeretnélek elszomorítani... :-(

1. Ha feltételezzük, hogy szabályos ötszög az edény alapja, akkor az alapterület kb. negyed nényzetméterre jön ki, (Ha Te nem ennyit számoltál, szívesen leírom, én hogyan számoltam...) ezt megszorozva a fél méteres magassággal egy nyolcad köbmétert kapunk a térfogatra, ami 125 liter. (Bocs a kerekítésekért!)

2. Ahogy az előttem szóló mondotta: jó lenne kerülni az éleket!
Mondjuk az alapot sekély domború edényfenékből elkészíteni igen költséges lenne, de a palásthoz kevesebb anyag kellene, ha hengeríttetnéd...
Szerintem munkában is kevesebb, mert nem 5, hanem csak 1 alkotót kell végig hegeszteni. (Az alap kerületén kívül, de azt mindkét esetben végig kell varrni!)
Előzmény: Jani-HP (3665)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.18 0 0 3666
Helló!

Ha ekkora üstöt csinálsz, ráadásul vízzel melegíted, egy napod elmegy egy adag lefőzésével. Másrészről a nyitott rendszerű duplafalú üstel itt már többeknek is volt negatív tapasztalata, hogy hiába melegítette, forrt a víz a két fal között, a pálinka folyása mégis leállt. A fő probléma, hogy a rendszerednek adott a hőveszetesége, és mivel "kívülről" csak a 100 fokos forrásban levő vízzel viszel be energiát, a cefréd soha sem fog 80-85 foknál nagobb hőmérsékletet elérni! Így viszont a kinyerhető alkohol töredékéhez jutsz hozzá! Még mielőtt megcsinálnád a hétvégén, olvass visza, és mérlegelj saját belátásod szerint. Én nem próbálkoznék duplafalú megoldással.

Az üstöd szögletes kialakítását lehetőleg kerüld, mert a sarkoknál fog leégni a motyód!
Sok szerencsét az építéshez, de ne hozz elhamarkodott döntéseket, szinte minden kialakításró találsz tapasztalásokat a fórumban.
Előzmény: Jani-HP (3665)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.18 0 0 3665

Bocsi! Rosszul számoltam. A tegnapi (3659) beírásom szerint 153L-es lessz az üst, de most tiszta fejjel átszámolva és belekalkulálva, hogy ötszög alapú lesz az edény, így most 156L-re jöt ki, amit növelni tudnék kb.250 L-esre, de szerintem nem lenne sok értelme (sőt).

Remélem most már jól számoltam!   :-)

Jani-HP Creative Commons License 2007.01.18 0 0 3664

Gratula!!!

Remélem az örömpálesz meg volt!?

Előzmény: schlumberger (3663)
schlumberger Creative Commons License 2007.01.18 0 0 3663
Ma van a 24. szülinapom, úgyhogy ne csodálkozzatok,

Nekem meg most született a 3. unokám, úgyhogy szia, JANI!!!
Előzmény: Jani-HP (3657)
comad Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3662
Wow! Bocs, egyelőre ennyit, talán később, ha részleteket közölsz, lesz több is :-)
Előzmény: Jani-HP (3659)
comad Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3661
Szia! Asszem a jelzőidből (kis, buta, naiv stb.) egyik sem illik rám. Olvasni viszont tudok, asszem mindössze ennyi kell hozzá (hála Istennek), hogy manapság minőséghez jusson az ember... Ha nem Zwack, akkor nem. Apropos: a "kosher" pálinkáik tényleg jók.
Előzmény: leveliro (3656)
kjanik Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3660
Annyi már biztosan látszik a leírásodból, hogy nem kispályás focista vagy. :-)

Jó lenne majd fotókat is látni.
Sok sikert!

(Én lehet hogy rőzsét gyüjtenék az erdőben a fűtéshez.)

Szabad vízfelület helyett nem lehetne egy kvázi-zárt megoldás?
Ahogyan a rozsdamentes edények fedele működik: a fedél súlya zár, a fedélen lecsapódó visszacsurgó pára tömít, egy kifúvó furat enyhe gőztúlnyomást állít elő. Kevés forró vízzel és gőzzel lehet hogy gazdaságosabb az üzem.
Előzmény: Jani-HP (3659)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3659

Ha majd valamikor lessz időm összehegeszteni az új üstöt, akkor 153 literes(Ez a teljes befogadó képessége) lessz 2-es savállóból, alatta X edény, benne vmennyi víz nyílt rendszerben kicsi felülethézaggal(a két edény felülete között).

Kupola: kb 30-35 fokos szögben enyhe vízhűtéssel.

Páracső: 1M hosszú 50 mm belső átmérőjű 1-es falú vörösréz cső 30 fokos szögben.

Spirál: 20-as vörösréz cső, 5-6 M feltekerve.

Folyamatosan mérő szeszfokoló bizgentyű, és valamiféle olajszűrő (ha majd el tudom dönteni milyen legyen).

Kinek mi a véleménye? Mi lessz ebből, ha elkészül?

Ja?! És még azt sem tudom, mivel fogom ezt a nagy tömeget gazdaságosan felmelegíteni!

Ha valakinek kritériuma, ötlete van, az kérem mielőbb írjon, mert ha minden összejön, akkor vasárnap elkészül.

:-))

csülök2 Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3658

Hello!

Most nézgelődök a vaterán és eszembe jutottatok, üstöt kerestek????

Vatera, beírod, hogy "rozsdamentes", lesz a találatok között két rozsdamentes főzőüst.....remélem tudtam segíteni, további szép napot

Csülök2

Előzmény: comad (3612)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3657

Így már egészen más. A válaszod tökéletesen kielégítő.Nem úgy elégít ki, mint egy kupicányi jó hazai, de azért Köszi. Ma van a 24. szülinapom, úgyhogy ne csodálkozzatok, ha 1-2 óra múlva nem tudok értelmeset beírni!:-))

Úgyhogy most egyet a topic-ra! ;-)

ui.: örülök, hogy rátok találtam!!!

Előzmény: snapszmester (3652)
leveliro Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3656

Én is feltettem egy nagyon egyszerű megoldást, úgy kb. 3 hónapja. Ha az megkeresed, akkor megtalálod a legegyszerűbb olajleválasztót.

Hol lehet kapni a Zwack pálinkákat?

Kedves, kis, buta, naív fórumos társaim! Ezt hívják marketingnek! Készítesz pár jó minőségű pálinkát, elindulsz versenyeken, reklámozod TV-ben. Utána a paraszt meglátja az üzletben, és azt mondja: "Ja, a múlkor volt a TV-ben, hogy ez a Zwack milyen versenyeket nyert. Akkó veszek." Persze a polcon meg az ócsó finomszeszes lötty van. A 2. fokozat (szerintem Zwacknál ez játszhat, de ez csak megérzés) az, hogy vesz pár száz liter pálinkát, a szerződésben kiköti a kussolást, felcímkézi, a többit meg tudjátok. (Azért van ez a megérzésem, mert észrevettem, hogy az életben, ha valaki ért valamihez, akkor általában máshoz nem. Ha értek a nagyipari szeszfőzéshez, soha se fogok jó páleszt csinálni, és fordítva. Ez van másutt is, de most nem feszegetem tovább.)

Előzmény: Jani-HP (3651)
Roy.K Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3655
Sajnos a főzéssel kapcsolatosan nem találtam információt, de ha ez esetleg megkönnyíti a döntésed, akkor tessék:
A Cu-Ni-Zn ötvözetek paramágneses tulajdonságúak. A növekvő Ni-tartalom az ötvözet eredetileg vörös, ill. sárgásvörös színét teljesen kifehéríti. E háromalkotós ötvözeteket alpakka (újezüst) néven forgalmazzák nagy szilárdságú és korrózióálló ötvözet, finommechanikai és elektrotechnikai alkalmazása gyakori (érintkező rugó, csúszó érintkező). Cu-Ni ötvözetsorban a két alkotó folyékony és szilárd állapotban korlátlanul oldja egymást. Az ötvözet mágneses paraméterei erősen függnek az összetételtől: a növekvő Ni tartalom hatására diamágnes-paramágneses-ferromágneses tulajdonságok jelentkeznek Ezt a hatást Fe és Co ötvözéssel növelni lehet
Ez persze elektromos szempontból tárgyalja a tulajdonságokat, de a lényeg: az újezüst nem más, mint az alpakka!
Ami köztudottan egy dél-amerikai emlős! :-D

(Mielőtt megköveztek, tudom, hogy azt egy k-val írják!)
Előzmény: comad (3654)
comad Creative Commons License 2007.01.17 0 0 3654
Sziasztok! Tegnap voltam a Praktikerben, nézegettem a forraszanyagokat. Volt ún. "újezüst" forraszanyag, még nem találkoztam ilyennel. Kb. 2-2,5 mm vastag, fehér, 333 mm hosszú pálcákban volt, egy csomagban 5 db, cca. 1400 pénz. Ismeri ezt valaki? Használható vörösrézhez (értelemszerűen főzőhöz)?
snapszmester Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3653
Demó
Előzmény: snapszmester (3652)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3652
Rendben!
Az első rekeszbe befolyik az alszesz, kihigúl, az olaj feljön a tetejére alulról pedig megy át a második rekeszbe. Minden főzés utánn leeresztem a rekeszt és tele desztillálom hideg vizzel
Itt is működik a higításos olajleválasztás. Van 8 szűrőkeret ami mind külön működik. Először eldugul az első az olajos-szilárd mocsoktól utánna a többi. Az utolsónak ki kell tartani amig a fináncok jönnek és ki tudom tisztítani. A keretre nálam pelenka van feszítve és eldobom, ha cserélek.
Az alszesz ezek után tisza és évente egy két opálos pálinkát főzök ami vaószinüleg cefrézési hiba is.
Amit nem írtam le az megeggyezik a Te leírásoddal.
Remélem kielégítő a válaszom.
Előzmény: Jani-HP (3651)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3651

A hűtőből belefolyik a cucc a dobozba mondjuk 8 cm-en.Mondjuk hidegvíz, vagy jég van benne.A szűrőbetét(középtájt)felfogja a kihígult kozmaolajat, ami igy felúszott a folyadék tetejére.A "felhígult" anyag tovább haladva kiáramlik a beérkező cső szintjénél(8cm) alacsonyabban lévő kifolyón(mondjuk:7cm).Az olajtól megszűrt anyagot hozzáöntve a többi alszeszhez mehet másodfőzésre, azolaj pedig a kukába, vagy a kutatók üzemanyagot csinálnak belőle.

Remélem kielégítő volt!

Mostmár nagyon kíváncsi vagyok ám!

"Utánna elmesélem a profi, folyamatos, módosított Szőllősi féle szűrő működését."

Előzmény: snapszmester (3650)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.16 0 0 3650
Figyusz! Annyi mindent irtam már, most Te írd le a cartedoros doboz működését. Szerinted hogy megy? Utánna elmesélem a profi, folyamatos, módosított Szőllősi féle szűrő működését. Rendben?
Előzmény: Jani-HP (3647)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3649
A neten böngészgetve egy érdekes anyagra találtam egy egyetemi jegyzetben, ami egy már régóta keringő kérdésre lehet válasz. A kérdés a sütőélesztő használata.
Látható hogy a sütőélesztő "Saccharomyces cerevisie" nevű mikróbát tartalmazza.
A következő képen láthatók az élesztőfajok.
Az első sorban látható a fent említett élesztőfaj. Látható hogy Ő minden fajta cukrot képes átalakítani.
A következő táblázat a fajonkénti "termelést" mutatja g etanot/ óra egységben.
Tanyasi-1 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3648

Már a negyedik pálinkámat föztem le.(három almát egy körtét.)

A kütyüt is a cefrézést is SM és a fórum javaslatai alapján csináltam meg.

Tökéletes illatú, ízü, kristálytiszta pálinkát kaptam.

Mit baszok el?

Kész vagyok megcsinálni a szüröt is ha kell, de eddig nem volt rá szükség!

Létezik ilyen?

Üdv Gábor

Jani-HP Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3647
Köszi! A 3644-es kérdésemre is tudnál választ adni?
Előzmény: Dzsery72 (3646)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3646
Helló!

Pontosan így működik ahogy írtad! A "menyire az elején" kérdésre a 4-el korábbi (3642) hozzászólásban Snapszmester már meg is válaszolt a kérdésedet! A várható alszesz első 10%-át elég szűrni.
Meggylikőr esetében viszont az alszesz (ha jól sejtem) 10% leválasztás nélkül áll rendelkezésre, tehát neki az egész menyiséget kell átszűrnie.
Előzmény: Jani-HP (3645)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.15 0 0 3645
Hehe! Az még megy! Mi az,hogy a lepárlás elején?Mennyire az elején?Ha azt a mennyiséget leválasztom és kiszűröm belőle az olajat, aztán hozzáteszem az alszeszhez másodfőzésre(nem az olajat), akkor működne?
Előzmény: snapszmester (3643)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3644
A fagyisdoboz műkodése evidens! a másikat nem lehet kibogózni, hogy mik azok a vonalak.csövek?lemezek?Talán én nézem roszul, de nekem nem megy kiolvasni.
Előzmény: snapszmester (3643)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3643
Megnéztem megint a cartedoros dobozt. Most is működik. Feltéve, hogy rákattintasz az ábrára a nagyítás végett.
Előzmény: snapszmester (3642)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3642
Az olajban gazdag frakció a lepárlás elején távozik. Tehát nem az 50 l alszeszt kell betenni a mélyhűtőbe, hanem ennek a mennyiségnek 10%-át kell kihigitani hideg vizzel, vagy lehűteni a kihigított mennyiséget. Mellesleg 50 l alszesz 400 l cefréből keletkezik ami nem a házi főzés kategóriája.
A módosított szűrő ugy műkődik mint az olajleválasztok. A készülék fel van tőltve hideg vizzel, ebbe folyik bele az előpárlat, kihigul és a benne levő olaj kiválik és feljön a folyadék tetejére. Az elvétel az edény aljáról történik ami olajban szegényebb. Az egyenletes áramlást a szűrő keret biztositja ami lehet papir, pelenka vagy más pamut anyag. A pontos működés követhető az ábra alapján amihez józan paraszti ész és folyadék áramlási ismeret szükséges.
De ezeket biztos leírtam már valamikor.
Előzmény: Jani-HP (3639)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3641
én is így látom
Előzmény: Jani-HP (3639)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3640
A kihígítást nem nagyon értem a folyamatos lepárlásnál.
A jégkrémes tálcát, meg a mélyhütös dolgot nehezen tudom elképzelni 50 liter alszesszel
Előzmény: Dzsery72 (3637)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3639

Csak tudod a honlapodon lévő rajzból ( módosított szőlőssi-szűrő) nem nagyon lehet megállapítani, hogy mi micsoda!Úgy tűnik, hogy ez egy komolyabb szűrő amit érdemes lenne megépíteni, de nem lehet kiolvasni a rajzból, hogy is működik!

Légyszi segíts e kérdésben!

Előzmény: snapszmester (3638)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3638
Igen, pontosan erről van szó. Nagyon örülök, hogy érted is a dolgokat. Az eddig tapasztaltak alapján már azzal is elégedett lettem volna, hogy elfogadják a tippjeimet.
Előzmény: Dzsery72 (3637)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3637
A kozmaolaj szűrő lényege, hogy a kifolyó alszeszt kihígítod, ami által kicsapódik a folyadék felszínére a kozmaolaj. A szűrőpapír csak a folyadék felszínén úszó olajat gyüjti össze.
Szerintem felesleges olajszűrőt építened. Én a következőképpen csinálom az olajelválasztást: A 20-25 %-os alszeszt beteszem a mélyhűtőbe, miután lehült, kávéfőzőkhöz használatos szűrőfilteren átengedem az egészet és az olaj a szűrőpapíron marad. Saját tapasztalat szerint az olaj nem nagy menyiségű, de a tökéletes minőség miatt, és az opálosodás elkerülése végett érdemes elvégezni.
A szűrőhöz viszatérve, itt a fórumon ha rákeresel a szőlősi féle szűrőre, vagy Snapszmester oldalán is találsz megvalósításokat.
Előzmény: meggylikőr (3636)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3636
A készülékem nagyjából megfelel a szeszfőzdeihez, az üst, a hűtőrendszer, csak kozmaszűröm nincs. Az eszközöket saját magam készítettem és valószínű a szűrőt is el tudnám készíteni de, sajna nem ismerem az elvi működését, Kérlek, írjál róla az elvi és gyakorlati kialakítását, hogy is néz ki. Írd, meg milyen szűrőbetétet használnak a nagyok.
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3635

Helló snapszmester!

Tudnál nekem mutatni egy vagy több kozmaolaj-szűrőt, amiről egyszerűen le lehet olvasni, hogy mi micsoda? Szeretnék csinálni egyet igényesen, de nem tudom hogy fogjak neki.

Mindenkinek köszönöm a hozzáértő hozzászólásokat!

Még sok tanulni valóm van (pl.: tőletek).

Nagyon bírom ezt a "bandát" Fórumot!

Erre iszom egyet!  :-))))))) 

Előzmény: snapszmester (3634)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3634
Szerintem a réz rendszer a dupla falu üst és a kozmaolaj szűrő. Az utóbbit nehéz kis kapacitásra méretezni, de nem lehetetlen.
Előzmény: meggylikőr (3632)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3633
Meglátásod helyes, én is egyetértek vele. Én pontosan 1%ot szoktam elvenni egy ml-el sem többet, és szerintem ezért let nagyon intenzív illatú az alma pálinkám is. Már két hetes, tegnap kostoltam, és rengeteget változott! Az illatában egy kicsi édeskés is megjelent a tiszta alma mellett. Íze is a tiszta alma. Nagyon büszke vagyok rá. Bízok benne hogy a sok kostolgatás után is még marad ami megéri az 1 évet:)
Előzmény: kjanik (3627)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3632
Kedves Snapszmester!
A honlapodon írod, hogy az otthoni és a szeszfőzdei pálinkát ízre meg tudod különböztetni. Ez bizonyosan főzés technológiájából adod különbség. Mi az, ami nem hiányozhat az én otthoni készülékemből, a technológiámból, hogy ez a különbség ne legyen a pálinkámon érezhető.
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.14 0 0 3631
Köszi a tanácsot a segítséget
a SN honlapja igen hasznos
Előzmény: kjanik (3623)
Tanyasi-1 Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3630

" és a szomszédok elriasztására."

:-)))

Előzmény: snapszmester (3629)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3629
Csatlakozok az elöttem szólóhoz, kiegészítve azzal, hogy a gyümölcspárlatok finomításánál nem keletkezik annyi metil, hogy az egészséget komolyan veszélyeztetné. Esetleg akkor, ha csak a rézelejét fogyasztaná valaki állandóan.
Az elvétel a többi komponens miatt fontos és a metiltől is meg lehet szabadulni mellékesen.
A rézelejét a természetgyógyászat használja bedőrzsölésre és a szomszédok elriasztására.
Előzmény: kjanik (3627)
kjanik Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3628
Elírás: a visszatöltött előpárlat az alszeszt szennyezi, és megnöveli a következőkben elveendő előpárlatot.
kjanik Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3627
Szerintem:
1: A kezdő akkor jár a legjobban, ha igazodik az önzetlenül közzétett megalapozott ismeretekhez és tapasztalatokhoz (pl: SM ).
2: A káros anyagokkal együtt elől jönnek az értékes íz és aromakomponensek. Itt jön az ízleléssel nem észlelhető metil is. Ha tehát többet veszek el a szükségesnél, az nem elsősorban mennyiségi veszteség, hanem minőségi.
3: A már leválasztott káros részt én nem csatolnám vissza, más célra használható még. Ha visszatöltöm, akkor az egyrészt szennyezi az előpárlatot, másrészt ismét le kell választani a fogyasztható részről.
Előzmény: Jani-HP (3626)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3626
Egyébként amit elenged, az a következő adaghoz visszamehet és akkor nem vész kárba semi.De amúgy igazatok van!! :-)
Előzmény: comad (3624)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3625
Ízlelgetni nem anyira tanácsos! Szagolgatni? Mit éreznél? Metil-etil íze, és szaga ua. vagy tévedek?
Előzmény: comad (3624)
comad Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3624
Igen, a 1,5 l valóban sok. Persze a legcélszerűbb ízlelni-szagolgatni. De aki bizonytalan, az inkább vegyen le többet, mint kevesebbet.
Előzmény: kjanik (3623)
kjanik Creative Commons License 2007.01.13 0 0 3623
Idézet SM honlapjáról (http://www.snapszmester.try.hu/):

"A második főzésnél kell elvenni az előpárlatot. Mennyisége ízlés szerint. Támpontnak annyit, nem szokott több lenni a 20-25%-os alszesz 1-1, 5%-ánál. Az első cseppeket lassan, kis lángon engedjétek, hogy az elválasztás még pontosabb legyen. Addig kell főzni míg a lejött pálinka keverék 50%-os lesz, vagy a párlatnak rossz, fazék íze nem lesz."

Ez kb. 0,5-0,75 l-re adódik a Te esetedre.
Előzmény: meggylikőr (3621)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3622

Helló meggylikőr!

Szerintem 50 liter alszeszből vegyél el nyugodtan Kb. 1,5L-t. Ne sajnáld, mert megéri!

Inkább többet vegyél el a kelleténél, de ne maradjon benne Metil!! Hajrááá! Ez már nem kevés othoni főzésből. Sok sikert!!!   :-))))

Előzmény: meggylikőr (3621)
meggylikőr Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3621
Hello!
Kezdő pálinkafőző lévén egy kérdéssel fordulok hozzátok.
Van 50liter 26 fokos alszeszem vegyes gyümölcsből főzve, a tisztázáskor mennyi „rézelejét” fogjak?

comad Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3620
Sziasztok! Most volt a Paprika tv-n a Zwack főzde. Mutogatták az ilyen-olyan díjnyertes pálinkáikat, de nem tudom, hol dugdossák, mert üzletben (a kósereket kivéve) még nem láttam.
csülök2 Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3619

Hello Mindenki!!!

A karácsonyi időszak jól telt, a fűtésszerelők hagytak nekem egy kis félkemény rézcsövet ajándékba a munkahelyem udvarán.....(nem akartam, hogy a szelektív hulladékot is gyűjtő kukások kaparintsák meg, inkább hazahoztam, aztán némi kis előkezelés, mosás, szárítás után sóval megtöltöttem, ledugóztam a végeit és már ment is a tekergetés-csavargatás, alakítás......ilyen lett a végeredmény....nem a legprofibb, de büszke vagyok rá, mert én csináltam. két darab csőből áll, a felső léghűtő rész kb 1 méter a vízhűtős rész pedig 1.5 méter középvastag falú csőből készült......sajna kukta még nincs hozzá de majd ha megyek haza a nyáron, beszerzek egy Tesco gazdaságos példányt.......

Előzmény: kezdő városi (3600)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3618

Bizonyára fére olvastam! Köszi a választ! :-)

Előzmény: comad (3617)
comad Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3617
Szia! Valamit félreolvashattál. A kozmaolaj nemkívánatos, szagra-ízre kellemetlen valami, ha már sikerült valahogy elválasztani, eszedbe ne jusson visszatenni. Az új kisokosom szerint többek között miatta nem szabad finomításkor 42 fok alá engedni a szeszfokot.
Előzmény: Jani-HP (3616)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3616

Helló snapszmester!

Talán butácska a kérdés, de nem szégyelem feltenni! Olvasgattam a honlapod, és nem tudok kiszűrni valamit, amit eddig sem tudtam.: Milyen szerepe van a főzésnél

a kozmaolajnak, mire jó, vagy nem jó? Miért kell kiszűrni, aztán a másodfőzésnél visszateni? Mások válaszát is nagyon szivesen fogadom! A válaszokat Köszönöm:

Jani

Vork12 Creative Commons License 2007.01.12 0 0 3615

37 fokos, 7 celsiuson mérve, a fokoló 15 C-re van hitelesítve

A szeszfokolód  hőmérskletskálája Reaumur-fokban van megadva.

A látszólagos szeszfok akkor azonos az igazi (valódi) szeszfokkal, ha hőmérséklet 12 Reaumur (*R), ami megfelel 15 Celsius-foknak (0C)

Szerintem várd meg mig a páleszod felmelegszik15 fokra és akkor kapod a valódi szeszfokot.

Vagy szerezd be "A szeszegyedárusággal kapcsolatos átszámítási táblázatok gyűjteménye" című könyvet vagy annak az 1. számú táblázatát.

A mostani Szeszátszámítási táblázatok című könyv 20-0C-fok alaphőmérsékletre, az etilalkohol sűrűségét pedig térfogatszázalékban fejezzük ki (tf%).

A jelenleg érvényben lévő szeszfokmérők (alkoholmeter nach Vol% Tp 20 0C, Ablesung oben, Goldbrand)  20 0C alaphőmérsékletre készültek és hitelesítő bizonylattal vannak ellátva.

Üdv néked és jó munkát

Előzmény: Törölt nick (3604)
sasabá Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3614

Hello!

Nagyon is sokat számít már alkoholban mérve is.Egyébként nem tudom , hogy milyen a fokolód ami 15 fokra van hitelesítve, hiszen a valódi szeszfokot kizárólag 20 fokon kapjuk, az összes többi látszólagos , amit táblázat alapján számolunk át!

Üdv : sasabá

Előzmény: Törölt nick (3604)
sasabá Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3613

Üdv neked!

Az almasűrítménnyel nagyon vigyázz, tudd meg hogy van e benne tartósítószer vagy aszeptikus úton tartósították-e!

Ez lényeges , mert több olyan ipari tartósító is létezik , ami kimondottan az élesztők szaporodását és működését akadályozzák meg, így lehetetlen lessz benne az alkoholos erjedés.

Ha tartósító nélküli akkor az én receptem 2-3 l langyos vízben feloldott 10 dkg sütőélesztő és 5dkg ammoniumfoszfát vizes oldata 100 l-ként, fűtött helyen tartva!

Sok sikert: sasabá

Előzmény: snapszmester (3609)
comad Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3612
Igen, már én sem találom.
Előzmény: gertibor (3611)
gertibor Creative Commons License 2007.01.11 0 0 3611

Lehet, hogy már elkelt, de a tábori konyha keresésre, a találat: 0

Előzmény: comad (3607)
germanungar Creative Commons License 2007.01.10 0 0 3610

Nagyapáink idejében még lehetett bízni az úgynevezett spontán erjedésben, amikor is a gyümölcs(lé) minden külső beavatkozás nélkül nagyjából egy hét alatt szépen kierjedt. Ma már sajnos ez (sem) ilyen egyszerü, mert gyakori, hogy az erjedés nehezen indul be, vagy kezdetben hevesen beindul ugyan, de aztán idő előtt leáll. Ezt a zavart a szakemberek azzal magyarázzák, hogy az egyedül kívánatos valódi borélesztők mellett napjainkra elszaporodtak a különböző vadélesztők és penészgombák is, amelyek jelenlétükkel megzavarják a folyamatot.

Ezért ajánlott a borászati szaküzletekben kapható fajélesztő (Uvaferm vagy Hefix 2000) használata, hogy az erjedés jól és biztonságosan menjen végbe.

Persze ez csak ajánlatos, merthát nem erőszak a disznótor! O))))

Előzmény: snapszmester (3609)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3609
Helló Szeszbuvár!
Üdvözöllek a fórumon.
A süritményekből higítással lehet erjeszthető cefrét csinálni.
A higítás mértékét fokolással lehet beállítani. Mustfokolót használj az méri a cukortartalmat megfelelő pontossággal. 20-25 fokosra higítva elég erös cefrét kapsz. Sokak véleményével ellentétben tegyél bele 100 L-enként 1 kocka élesztőt. Két hét alatt elkészül és főzd le még a télen. Értesítsd a fótumot az eredményről.
Előzmény: szeszbuvár (3608)
szeszbuvár Creative Commons License 2007.01.09 0 0 3608
Sziasztok
Mindenkinek pénzügyőrmentes boldog uj évet kivánok.
Végig olvasva a topikot sok mindent tanultam belőle,de lenne egy
dolog amit meg szeretnék kérdezni a sokat tapasztalt főzősöktől.
Napokban hozzájutottam kevés alma süritményhez ebből szeretnék páleszt csinálni,mielőtt elbaszintanám szertnélek benneteket megkérdezni hogy csináljak
belőle min.cefrét.
Aki vletlenül nem ismeri ennek az álaga kb szörp sürüségü,tartósitó mentes legalább is
ugy tudom.
Várom véleményeteket.
Üdv:
szeszbuvár

comad Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3607
Sziasztok! Régebben kérdezte valaki a gulyáságyút, hadd ne keressek vissza. Nem tudom, aktuális-e még, de épp most láttam egyet a vatera.hu-n. A keresőbe természetesen "tábori konyha" írandó be, mivel az a becsületes neve.
comad Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3606
Üdv! Most ment el a postás, még a múlt héten megrendeltem a Pischl-féle könyvet, most jött meg. Érdekesnek tűnik, bár még épp csak belelapoztam.
aknil Creative Commons License 2007.01.08 0 0 3605
Sziasztok emberek!

A napokban volt némi szabadidőm, úgyhogy visszaolvasgattam egy kicsit a fórumon. Igaz, hogy elvileg már az egészet átolvastam egyszer a nyáron, de akkor még a felét sem értettem a dolgoknak. Most, hogy már én is főztem a saját berendezésemmel, egész más szemmel olvasom a régi hozzászólásokat. Igazából a felmerülő kérdések 90%-a már meg lett tárgyalva, ráadásul egészen magas színvonalon! Most már azt is értem, hogy SM miért válaszol a legtöbb kérdésre csak 1-1 odavetett félmondatban. Azért, mert korábban mindent részletesen megmagyarázott, nem egyszer, nem kétszer.

Szóval mindannak ajánlom olvasásra a Pálinkafőzés(otthon) korábbi hozzászólásait, aki még nem olvasta; aki már olvasta, csak nem értette; aki értette, csak már elfelejtette; illetve aki egyszerűen csak szereti a klasszikusokat!!!

Most iszom egy felest, és nyugovóra térek. A pálinka legyen véletek!

aknil
germanungar Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3603

"OBI-ba, Praktikerben kapsz gázpatronos forrasztót kb 5000 ft"

Nem ismerem ezeket a forrasztókat de félö, hogy nem tudsz vele ipari ezüstöt forrasztani, hiszen ahhoz min. 650 C° kell, amit egy patronossal (szerintem) nem érsz el.

Ipari ezüsttel forrrasztani különben sem gyerekjáték, ezért valszeg olcsóbban kijösz, ha szakemberrel csináltatod.

....csak mondom! :))))

BUÉK!

Előzmény: kezdő városi (3588)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3602
Helló!

Ha borból fözöl is kétszer kell főzni. Ha az első főzés után 40% fölött van, akkor még egy jókora menyiséget az üstben hagytál. A mazsola íz a törkölyre jellemző, és örülök hogy jelen van:)
Előzmény: Törölt nick (3601)
kezdő városi Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3600
Szia!

A számítás jó.Csak viszonyítás képpen írtam, hogy az ipariezüstből ne vegyetek sokat, minek állna benne a pénz.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: Vork12 (3592)
Roy.K Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3599
Persze, persze! Igazad van. Elírtam a mértékegységet, 31,4 mm akart lenni!
Előzmény: kjanik (3595)
Bucynus Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3598
Fordításhoz: webfordítás
Vork12 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3597

Szia!!!

Olyan program amit ha elindítasz és az egérmutatót ráteszed a szóra akkor az felismeri szavat és angolul kiírja a jelentését. A nagy angolszótár van benne. Nem csak a társalgási hanem a műszaki jelentésüket is kiírja.

Ez működik fordítva is. Ha a magyar szóra viszed a kurzort akkor azt angolul írja ki.

Nagyon jó. Én régóta használom.

Jó az oldal amit küldtél címet tetszik.

További pálinkás jó napot Vork 12

egészségetekre
Előzmény: comad (3596)
comad Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3596
Fordító egééér?! Ammeg milyen rágcsáló?
Előzmény: Vork12 (3590)
kjanik Creative Commons License 2007.01.07 0 0 3595
Ha a 10-es cső 10 mm átmérőjű, akkor a kerülete 3,14 cm. Gondolom, ebből készíthető a kb 8 forrasztás.
Előzmény: Roy.K (3591)
Vork12 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3594

Mint pl ez.

Vork12 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3593

Szuper kis honlap!

Minnél jobban nézegetem annál inkább erősődik az az érzésem, hogy ezek a főzők nem csak a kertes házakban lakó embereknek készültek, hanem fel az emeletre.

Vagy ha olyan helyen vagyok, akkor is lehessen csinálni aránylag gyorsan és elfogadható mennyiséget. Igaz, hogy nem az ízekre mennek rá hanem az erősségre. Lehet, hogy nem jól értelmezem, de nekem ez a véleményem.

Vork12 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3592

Kösz!!  Már megérte.

Nyugodtambb vagyok, hogy ezt is tudom.

Előzmény: Roy.K (3591)
Roy.K Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3591
A 10-es cső kerülete (a matematika mai állása szerint) 31,41593 cm. Tehát ennyi egy forrasztás, hacsak nem hoszába forrasztja a csövet!
Előzmény: Vork12 (3589)
Vork12 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3590

Megnéztem a lapot amit ajánlottál sok érdekes dolgot találtam. Bekapcsoltam a fordító egeret, hogy nagyjából kitudjam bogarászni miről van szó.

Levettem egy-két képet ami nekem tetszik

közreadom.

commandnak

Előzmény: comad (3587)
Vork12 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3589

Milyen hosszú forrasztást lehet vele csinálni?

Írod, hogy 8 db-ot, mennyi cm 1 db?

Előzmény: kezdő városi (3588)
kezdő városi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3588
Szia!

A forrasztáshoz:
Egy szál ipari ezüst 1800 forint kb. 10-es rézcsőnél 8 db. forrasztást tudsz végezni a z egy szállal.
OBI-ba, Praktikerben kapsz gázpatronos forrasztót kb 5000 ft. Ipari ezüstöt csak heggesztéstechnikai boltban.Arra figyelj, hogy sokkal jobban elő kell melegíteni a rézcsövet mint a sima forrasztásnál(szinte izzásig).

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: csocsanszkaja (3570)
comad Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3587
Persze-persze, én is csak az érdekesség kedvéért tettem fel. Különösen a vége felé, az a két oszlopos megoldás halálos. Természetesen eszem ágában sincs ilyesmit csinálni, de jó tudni, mire nem képesek egyesek :-) Éljen a pihent agy!
snapszmester Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3586
Üdvözöllek Dzsery72!

Ezek többnyire erösítő feltétek a hűtést egy másik egység végzi aminek már nincs szerepe a főzésben. Ez nálunk is így van, csak az a fontos, hogy a pálinka hideg negyen. Az hogy "minél higegebb" az csak az alszesznél fontos az olajleválasztás miatt. A finomításnál azért legyen hideg, hogy az aromák is lecsapódjanak.
Teljesen igazad van, ezek berendezések a gabona szesz előállítására lettek kitalálva a szelektív elválasztást helyezték előtérbe. A kisüsti gyümölcspálinka főzéshez a kétlépcsős rendszer vált be, lehet máshogy is de az eredmények ezt igazolták.
A snapsz is finom, ha gyümiből csinálják, de nem olyan mint a pálinka.
Előzmény: Dzsery72 (3585)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 3585
Helló!

Valóban érdekes megoldások. Ami nekem szemet szúrt, hogy a lecsapódó, öszegyűlő párlat a meleg gőztérben gyűlik, amitől persze nem lesz a kifolyó nedü 20 C fokos, mint ahogy Snapszmester javasolta. Gondolom ezek a lepárlók gabonaszesz lepárlásra lettek kitalálva, mivel a magasabb hőmérsékleten sok "szagot vesztenek".
Jobb oldalon a 3. is egy meglepő kialakítás. Ez vagy egy nagyon durva erősítő, vagy egy lépésben desztilláló, az elnevezéstől függetlenül biztos nagyon magas alkoholfokú a kifolyó termék. Viszont nincs kozmaolaj leválasztás! És a többi megoldáshoz hasonlóan magas hőmérsékletű a kifolyó szesz.
Összegzés képpen: Érdemes átnézni, megérteni, de a jó magyar Pálinka készítéséhez alkalmatlannak tartom ezeket a kialakításokat. Én a saját főzőm tervezésekor a fő geometria kialakítást tekintve Snapszmester 1401-es hozzászólása volt az irányadó. Én a duplafalú kialakítást a vastag savállóval kerülöm el.
Előzmény: comad (3582)
kezdő városi Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3584
Szia!

Besztercei, bocs. De az íze volt a fontos, az nagyon jó lett!

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: Boarhunter (3518)
kezdő városi Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3583
Szia SM!

Nagyon szép, még a hátamon is hazahordanám! Ráfűt a főzőüst a finomítóra? Úgy látom arra az oldalra van rakva, bár lehet,hogy rossz kérdés.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: snapszmester (3554)
comad Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3582
Találtam egy érdekes oldalt, azt böngészgetem mostanában. Angol nyelvtudás hiányában inkább csak a képeket/rajzokat. Rábukkantam egy érdekes megoldásra, ilyenről tudtommal még nem esett itt szó. Tehát a tervek:
www.homedistiller.org Ott pedig Equipment - Making a Still - Designs & Plans - Bokabobs designs útvonalon lehet oda eljutni. Nézzétek meg, érdekes!
comad Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3581
Bár igazad lenne... De én is csak találtam a neten és elmentettem, sose lehessen tudni, mikor nyerek a lottón...Egyyébként, ha jól láttam, csak 60-80 l-es, tehát nem ipari méret. Ekkora lehet, mint ez (ez már saját foto, asszem már feltettem, de ismétlés a tudás anyja):
Előzmény: Dzsery72 (3580)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3580

Helló!

A tervek nagyon jók, de szerintem ez inkább egy kis ipari berendezés, mint egy filléres, házilag kis fémmegmunkálós ismerettel elkészíthető készülék. De ha mégis ezt a megvalósítást csinálnád, sok időd és pénzed lehet a dologra:) Minden tiszteletem a tiéd!

Előzmény: comad (3573)
schlumberger Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3579
glicerin a folyadék. Fajsúlya 1,26, forráspont 290 fok.
Bucynus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3578
Előzmény: comad (3577)
comad Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3577
Sajna nem tudom, hogy kell, de elküldöm neked is, talán te megpróbálhatnád.
Előzmény: Bucynus (3575)
comad Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3576
OK, megy. És egy kis ráadás. Sajnos nem saját fotó :-)
Előzmény: Roy.K (3574)
Bucynus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3575
Feltehetnéd a képfeltöltésre vagy valahova ha nem gond, szerintem többen szivesen elolvasnánk a feliratokat is.
Roy.K Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3574
Sajnos mindkét rajz olvashatatlan, mert a Zindex lekicsinyíti. Elküldenéd eredeti méretében mailben? A címem publikus.
comad Creative Commons License 2007.01.05 0 1 3573
Azaz itt.
comad Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3572
Ha valakit érdekel, itt a kiegészítés is.
comad Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3571
Sziasztok! Szó esett itt a duplafalú edény folyadékáról. Van egy tervrajzom. Ki tudja valaki olvasni a folyadék nevét? Én nem bírom.
csocsanszkaja Creative Commons License 2007.01.05 0 0 3570

Pálinkás Jó Reggelt Mindenkinek!

Köszönöm szépen a szép számú és még annál is kimerítőbb hozzászólásokat! Mondtam, h gondolkodok csak, de asszem a hozzászólásotokat olvasva más irányba terelem (néha csapongó) fantáziámat...

Az lenne a jó ha (a kecske is jóllakna, meg a káposzta is megmaradna) némi kis ráfordítással lehetne olyat csinálni, mint amit SM feltett... (poén volt...)

apropó SM kép: ha jól megnézitek a képet a bal alsó harmadban láttok egy fém tetőt... ez a páleszgyűjtő... arányokba belegondolva lehet vagy 50-70 L-es... hmmmm............

üdv mindenkinek:

csocsanszkaja

a pálinka legyen velünk

Roy.K Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3569
Korrekt, megalapozott válasz! Gratulálok!
Előzmény: Vork12 (3567)
absztinens Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3568
Egy ilyet szeretnék, de az asszonynak nem tetszett az ablak.:)
Vork12 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3567

Pálinkás jó éjszakát mindenkinek. Ki nem issza a páleszt, egyéb okból kifolyólag annak pálesz nélkül.

"30L-es tejeskannának rézlemezzel történő kibélelésén gondolkodok..."

Mi történik akkor ha két különböző fém érintkezik? Mire kell számítani, és mi lehet a következménye?

Ha két különböző fémet felületük mentén érintkezésbe hozunk, a két fém között potenciálkülönbség alakul ki, amit kontaktpotenciálnak nevezünk.

A kontaktpotenciál kialakulását azzal magyarázhatjuk, hogy a két érintkező fémben az elektronok energiaállapota eltér egymástól. Ezen túlmenően a fémekben különbözik a szabad vegyértékelektronok száma, vagyis az elektron koncentráció is. Mivel a közös fázishatár csak az elektronok számára átjárható, az  összeérintés pillanatától kezdődően abból a fázisból, amelyben nagyobb az elektronok energiaszintje, az időegység alatt több elektron jut át a fázishatáron, mint amennyi fordított irányban áramlik, azaz viszonylag rövid idő alatt az elektronok megoszlásában beáll a folyamatnak megfelelő egyensúlyi állapot.

Mivel az egyensúly beállása közben az egyik fémből a másikba meghatározott mennyiségű elektron lép át, az elektron kémiai potenciáljának megváltozásának a két fém között elektromos potenciálkülönbséget hoz létre.

Ezt a potenciálkülönbséget nevezzük kontakt vagy érintkezési potenciálnak. 

Minden fémnek más a Standard potenciálja Volt-ban.

Alumínium: -1,67

Réz: +0,345

A két anyag nagy elektropotenciál külömbsége miatt az alumínium szép lassan el fog fogyni. Az edény kilyukad.

Ezt a folyamatot a melegítés gyorsítja.

absztinens Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3566

"30L-es tejeskannának rézlemezzel történő kibélelésén gondolkodok..."

A kannába bélelt rézlemezt akarod forrasztani, vagy a csöveket? A két réteg között lenne e valami (víz, olaj stb.), mert ha a belső falára fekszik forrasztva nehéz és nem ideális.

A bélelésre szánt rézlemezből csinálj egy edényt!

A régi presszó kávéfőzők víztartályát, ami vörösrézből volt, még saját anyagával hegesztették.

Előzmény: csocsanszkaja (3545)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3565

Én is trafóolajat szereztem hőközlő közegnek.

külső héj 1,5-ös vaslemez, az üst 1 es saválló lemez.

A fedél pedíg kúpos (ez volt), szintén saválló

Az égő, pedíg egy gázkazán égőfeje...

tengelic35 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3564
Ezt is csak hallomásból,de első kézből tudom: Ha szimpla falú az aparát,ne hagyd egy éjszakát állni a cefrét az üstben. Ha beletetted,kezd is el a főzést,mert kiülepszik,és nagyon gyorsan leég. ........,pont így járt. Ja és az első főzéskor kicsit mohó volt,meg nem is figyelt oda,és beleengedte a végét is,és frankó zavaros pocsék ízű löty lett a végeredmény. Ez utáni főzésnél, már volt az a bizonyos gyutsuk meg a szeszt próba és az eredmény magáért beszél. Ipari ezüstöt hűtőgépszerelőktől lehet egyszerűen beszerezni.
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3563
Egyszer alkalmam nyílt látni egy ilyet működés közben :-)   (Nagyon durva!!!)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3562
Talán nagyon fontos, hogy trafóolaj legyen.(magasabb a forráspontja, vagy a hővezető képossége).De házi főzésre különben is drága két üstöt készíteni.Szerintem megteszi egy rács is a leégés ellen.
Előzmény: Dzsery72 (3560)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3561

Az enyém vázlat, a tiéd nagyon f.sza.Honnan van ha megkérdezhetem?Én egyébként mostanába készítem az új főzőmet.Valami hasonlót, mint a rajzon, csak ötszög alapú, és polírozott saválló (kb.150 liter anyag megy majd bele).Marha jól fog kinézni (szerintem).Már szinte az öszes anyag meg van hozzá (még a rézcső nincs),és eddig 20 papíromba van.A munkahelyemből adódóan tudtam beszerezni ilyen olcsón az anyagot, a munka vele meg semmibe nem kerül, mert haver segít, én meg hegesztő vagyok.  :-)))))))))))))))))))

Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3560
Helló!

Van egy ismerősöm aki katonai gulyáságyúban főz. Ő is kipróbálta már olajjal tölteni a duplafalú edényt, de már nem emlékszem pontosan mi okból de azóta is vízzel főz.
Előzmény: Jani-HP (3558)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3559
Helló!

Én is egyetértek veled az ipari ezüstöt illetően. A lágy forrasztás maradjon a bádogosoknak, és a elekronikai szakterületeknek! Az igaz hogy semmi hátrány a lágy forrasznak ezen a hőmérsékleten, azt leszámítva, hogy néha fel kell frissíteni (újra kell olvasztani). Az ezüszel való forrasztás az igazán igényes megoldás a réz forrasztáshoz. Az én új berendezésemen is így fogom elkészíteni a réz illesztéseket.
Előzmény: germanungar (3557)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3558
Nem láttam a kis beilleszt gombot!Köszike :-)))
Előzmény: Roy.K (3553)
germanungar Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3557

Halló!

Az ipari ezüströl bövebben nincs mit irni. Amit tudtam és olvastam, azt mind leirtam, hogy lepárláshoz csakis az ugynevezett kemény forrasztási módszert kell használni ipari ezüstel.

Persze magyarázhatnám a lágy ón kémiai tulajdonságait, de ha azt látom ahogy tengelic leirja a készülékét, akkor ez már szinte szörszálhasogatás lenne.

Azért gondolj arra, hogy a rézcsö egy katalizátor szerepét tölti be, ami a pálinka minöségére pozitivan hat, ezért az sem mindegy, hogy mivel történik a forrasztás ....na de te ezt  már mind tudod! :-))

Csodálom a szorgalmadat, hogy ekkora munkát akarsz csinálni egy tejes kannával.

Ha milliomos lennék küldenék neked egy profi készüléket... O))))))))))

Miért nem próbálod meg a fazék-módszert?

Előzmény: csocsanszkaja (3545)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3556
Ugyanaz (tallóz-megynyit-feltőlt-beszúrás)
Roy.K Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3555
A felhasználónév az a nicknév.
Előzmény: Roy.K (3553)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3554
Előzmény: Jani-HP (3552)
Roy.K Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3553
A szövegbeviteli mező alatt ott az új kép mező.
A "Tallózás..." gombra kattintva kiválasztod a képet, amit szeretné feltenni, majd a "Feltölt" gombra kattintva eljuttatod az Index szerverére. (Ehhez vagy be jelentkezve kell lenned, vagy meg kell adnod a felhasználóneved és a jelszavad!)
Amikor a képfile feltöltődött, akkor egy kis kép jelenik meg alól, mellette olyan linkekkel, hogy "beszúrás" és "törlés". Ha a "beszúrás" gombra kattintasz, akkor (elvileg a kurzor helyére) beilleszti az image1 szöveget, szögletes zárójelek között.
Itt lesz a kép. Be lehet állítani a szöveg és a kép viszonyát is, de ezt hagyjuk meg a haladóknak! :-)
(A leírás Firefox böngészőre vonatkozik, de Explorerben is. kb ugyanezeket látnád!)
Előzmény: Jani-HP (3552)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3552
Ez hihetetlen!Valaki segítene, hogy kell azt a ...va képet berakni a szövegem alá?Köszike
tengelic35 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3551
Kedves főzőcskézők!
Olvasgatom soraitokat,hogy kim milyen aparáttal szeretne a kedves nedühöz jutni. Elmondom én,hogy ........ miként csinálta mindenféle hókuszpókusz nagyértékű réz cucc nélkül. Egy üstház egy üst,melyben a disznóvágásnál a zsirt sütik,vagy az abalevet főzik. A tetejére fából csinált egy fedelet,persze nem pozdorjából,hanem keményfából. Közepében egy lyuk melyből a lepárló cső jött ki. A hűtést nem magyarázom. A tetőt körbe agyaggal szigetelte,és mehet a tűz. Ő is a meggyujtásos trükkel elenőrzi a fokot.
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3550

Talán most jó! :-)

Jani-HP Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3549
Na itt a kép (remélem).
snapszmester Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3548

Már többször leirtam (igaz nem volt sok értelme) az első főzést addig érdemes  folytatni amig a párlat szeszfoka 20% körüli vagy régiesen amig melegen meggyullad az üstön (ez 10% körül lehetett). Rézelejét, előpárlatot csak a második főzésnél (finomításnál) kell elvenni. Ennek vannak ellenzői a fórumon, ez a Te döntésed. Elfogadod a 100 éves hagyományt vagy magad próbálod kitalálni?

Ha 50% alatt gyorsan csökken a % akkor nem sok energiát fogyaszt feleslegesen, szerintem.

A finomítást soha ne kezd 25%-nál magasabb alkoholtartalmu alszeszből mert itt van a veszélye annak, hogy nem tudod elválasztani a rézelejét pontosan és az utópárlat íz is hamarabb jelenik meg.

Előzmény: elsőprojekt (3542)
comad Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3547
A manóba! Bementem a nagyvárosba megvenni a főzőhöz a cuccot, erre az egyik hely leltározik, a másikban nincs, amit akarok. Ráment a fél napom, meg elbuszoztam 1000 ft-ot és mindössze 1 db T-elágat tudtam venni :-(
etilalkohol Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3546
Tedd fel ismét!
Előzmény: Jani-HP (3539)
csocsanszkaja Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3545

BUÉK-BUÉK Mindenkinek!

Germanungar!

vmikor írtál a ipariezüst felhasználásáról mint forrasztóanyagról a rézhez...

Erről kicsit bővebben, mert én nem igazán értek hozzá, de gondolkodóba estem és lehet, h erre is szükség lesz majd....

30L-es tejeskannának rézlemezzel történő kibélelésén gondolkodok...

nem kell felhördülni, mondom gondolkodok!

A mostaninak túl kicsi a szája és nem tudom tisztítani :(

előre is köszi!

üdv: csocsanszkaja

a pálinka legyen velünk

Előzmény: germanungar (3544)
germanungar Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3544

elfelejtettem, hogy....

mindig a vizet az alkoholhoz és sohasem forditva!

A viz és az alkohol höfoka feltétlen legyen egyenlö, legjobb ha egy ideig egy helyen tárolod. Mindez fontos az opálosodás veszélye miatt.

még annyit, hogy.....

a leválasztásnál nyugodtan lemehetsz 42-40 fokig, habár a mennyiségen már nem sokat fogsz nyerni, az ismerösödnek igaza van, 50-töl már elég gyorsan esik.

Én ugy csinálom, hogy a harmadik frakciókat (ca. 42-30 fok) összegyüjtöm és, ha van egy fözésre való, akkor külön lefözöm.

A "rosszat" soha ne keverd a jóhoz, mert a rossz a jóból mindig rosszat csinál, viszont a jó a rosszból soha nem csinál jót.

jó sikeredést!

Előzmény: elsőprojekt (3542)
germanungar Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3543

BÚÉK mindenkinek!

17,1 Liter 65 %-os alkohol 51 %-ra való beállitásához 4,69 liter desztiláltvizre van szükség.

50 fokosnál pedig 5,13 liter

A következö oldalon egy kis német tudással könnyen kiszámithatod magad is:

http://www.schnapsbrennen.at/verduennen.php?alc_c_ist=65&alc_c_soll=51&alc_v_ist=17.1&alc_v_soll=21.79&calc_w.x=95&calc_w.y=7

Ettöl függetlenül az 50-51 fokot tul erösnek tartom, dehát izlések és pofonok.........

Ha viszont már 51 foknál leválasztottad, akkor tényleg csak a legjavát engedted bele. Ha az elejével is ilyen óvatos voltál, akkor biztos finom pálinkád lett. :))))

Előzmény: elsőprojekt (3535)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.01.04 0 0 3542

Köszi az infót!

Az egyik ismerősöm javaslatára álltam meg 51-nél, aki gyakorolni szokta eme tevékenységet. Ő így csinálja. Szte utánna már gyorsan veszti az alkohol százalékot, és fölös energia ráfordítás.

Nálam a kóstolgatás nem nyerő, mert , mint mondottam ez az első projektem, nincs tapasztalat.

Legközelebb meddíg főzzem?

Az 50 alatti részt félrerakjam a következő tisztázásig? 

Jani-HP Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3541
Hello Dzsery72. Köszi az info-t.Tudod hova lett a kép, amit feltöltöttem?
Előzmény: Dzsery72 (3540)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3540
Helló!
Én aferenc körúton vettem a borászati, méhészeti szakboltban kb 3 hónapja, akkor 1200 körül volt.
Előzmény: Jani-HP (3537)
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3539
Nem tudjátok, hogy hol a feltöltött képem?köszi
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3538
Gratulálok a főzésedhez! Biztosan gyorsan el fog fogyni:)
Viszont így kb 22 l pálinkád lesz, miszerint az alszeszed erősebb volt mint 23%.
Egészségedre!
Jani-HP Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3537

Sziasztok!Új vagyok itt, de a főzésben kicsit jártas vagyok.

Szóval a kukta legyen saválló, vagy réz(jobb)!Ha megnézitek a képet rájöttök, hogy ezt tényleg így "kéne" csinálni.Persze ez nem is egyszerű, de még drágább!Ha kérdésetek van ezzel kapcsolatban, szivesen válaszolok.De nekem is van akaszom.Kéne nekem egy szeszfokoló, vagy kettő(olcsón)ugyanis eltörtem.Jó lenne ha valaki tudna ebben segíteni.Köszike        [HP]

snapszmester Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3536
Kb. 5 L vizzel megoldod, de miért hagytad abba 51- nél? 3 hl szilvából kevésnek tűnik még cukor nélkül is, persze a minőség...
elsőprojekt Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3535

Üdv mesterek!

Ma megcsináltam a tisztázást. 17,1 l 65-ös anyag lett. 51-nél megálltam a főzéssel.

Az lenne a kérdésem, hogy kb.mennyi desztvíz kell ahhoz, hogy 50v.51-re visszahígítsam?

Ez3hl szílvacefréből lett semmi cukor hozzáadással.

Előre is kösz!

absztinens Creative Commons License 2007.01.03 0 0 3533

Vodka marad, csak ízesített.

COMAD: Nem akarsz ügynökséget nyitni?

Előzmény: kisphanti (3532)
kisphanti Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3532

Köszönöm a hozzászólásokat, letettem a kuktáról, majd legközelebb belevágom, ez most alkalmi lehetőség lettv olna, azért érdekelt a dolog.

A hűtést viszont valszeg,majd rézcsőből fogom forrastani, mert ha a vízet elvezetik benne mindenhogy, akkor ehez is tökéletes, a forrasztásnál, meg csak csatlakozó irányokra ell figyelni, és nem fog megállni sehol a folyadék.

Viszont lenne egy mésik kérdésem, a gyengébbik nem képviselőinek szándékomban áll, készíteni ízesített italokat, hogy szépen fogalmazzak, szal ágyaas páleszt, a kérdésem az lenne, hogy a pálinkának uyge van egy alapíze, ezt ágytól függően, vagy teljesenelnyomja, vagy résben, mi van akkor ha vodkát teszek ágyra,mert annak nincs alapíze, mint a hp-nak.

Bevállhat a dolog szerintetek, vagy nem?

Vork12 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3531

Ha tudod akkor az alumínium kuktát ne használd. Inkább szerezz be savállóból készült edényt, ha javasolhatom akkor kb 20 literes körül. Aránylag könnyen kezelhető, emberibb méret, és forrón is letudom venni a tűzhelyről.

Faterom  nagyon régóta csinálja, amióta az eszem tudom és egyáltalán nincs elbutulása. Az edényünk tejeskanna. Idén 86 évét tölti. Én 52

Előzmény: Dzsery72 (3528)
aknil Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3530
A kémiához nem értek, de ezen a fórumon már több vegyész beállítottságú pálinkakészítő fejtegette, hogy milyen hátrányai vannak az alumíniumnak. Ha gondolod, kerress vissza egy kicsit.
Az öregkori elhülyülésssel én vitatkoznék, nagyapám pl. már 40 éve főzöget alumínium kuktában, és szellemileg teljesen rendben van, most épp Marquezt olvas. Az más kérdés, hogy a pálinkájának néha elég érdekes íze van. Persze lehet, hogy ez a hibás cefrézés, vagy a gumi páracső, vagy a rossz minőségű gyümölcs miatt van. De az is lehet, hogy az alumínium miatt. Szóval sztem lehet kísérletezni az alumínium qktával, de anyagilag is rosszabbul jársz, ha később gondolod meg magad.

Ha a csődarabokat meg tudod úgy forrasztani, hogy végig lejtsen, és sehol se álljon meg benne a folyadék, akkor sztem rendben lehet a dolog.
Előzmény: kisphanti (3526)
comad Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3529
Nem kell nekem sok minden, hogy boldog legyek... esetleg még egy pár üveg sör...
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3528
A korábbi hozászólások is említik az alumínium kuktát, és emlékeim szerint "öregkori elhülyülést" okoz a benne főrött anyag. Egyébként már nem is látni sehol sem főzőedényt, sem evőeszközt aluból.
Üdv.
Előzmény: kisphanti (3527)
kisphanti Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3527

.

A kép lemaradt

Előzmény: kisphanti (3526)
kisphanti Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3526

Ez 2000 lenne

A cső nem hajlítható, hanem merev, méretre vágható, forrasztható, ónnal, és 45, 30, 60,90 fokos elemekkel kombinálható.

Előzmény: aknil (3524)
aknil Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3525
NEM GYENGE!!!
(Épp múltkor néztem az új James Bondot, és közben azon gondolkoztam, hogy a magyar James Bond valószínűleg piros zsigulival járna, hagymás zsíroskenyeret enne, a bárpultnál pedig Kevertet kérne. Rázva, nem keverve...)
Előzmény: comad (3523)
aknil Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3524
Hi.
Ha már veszel, akkor miért nem saválló acélkuktát veszel? Kínai piacon 5-6 ezer Ft, TESCO-ban 7-8 ezer egy 10-12 literes duplafenekű. Szerintem az alumínium sem lehet sokkal olcsóbb, viszont pálinkafőzésre biztos, hogy rosszabb!
Ha vörösrézből van a fűtéscsöved, és könnyen lehet hajlítani, akkor biztosan jó.
a.
Előzmény: kisphanti (3520)
comad Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3523
Pedig ilyen egyszerű! Lehet, hogy vállalkozást indítok :-) Én olcsóbb vagyok!

Találtam egy jót, magamban elneveztem James Bond pálinkafőzőjének.
Előzmény: snapszmester (3521)
Boarhunter Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3522
Szerintem nincs "Berzencei" szilva, nem egy szilvás környék...
Inkább Beszterceire gondolhatott az olvtárs...
Előzmény: Roy.K (3519)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3521

Üdv Comad!

Ha cukor ügy ilyen egyszerü lenne milliókat kereshetnél vele, ugyan is egy vizsgálat a cefréből, pálinkából 5-6 számjegyü Ft. összeget mutat és a berendezés is milliós érték.

Harrras: igaz hogy az elmúlt hónapokban kevés időm volt a fórumra, de válaszoltam minden konkrét kérdésre. Amikre a válasz a honlapomon megvolt azokat nem erösítettem meg. Ha még is kihagytam valamit kérdezd meg mégegyszer. 

kisphanti Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3520

Sziasztok

Eltartott egy darabig mire végigértem, és megemésztettem amiket edig írtatok, de nagyjából sikerült.

Lenne egy kérdésem, ha veszek egy alumíium kuktát az jó-e főzőnek?

A hűtsére, viszont nekem a vízvezetéshez használt rézcső jutott eszembe, ugyebár ott vannak 45 fokok, azokat ösze lehet forrasztani, amik hát kb 10 bar terhelésig bírják, legalábbis adig szoktuk tesztelni őket, szal nem hiszem,  hogy eresztenének, a csatlakozásokat is meg lehetne ezel oldani szerintem, de az nem bizt, még most ismerkedek az ötlettel, illetve az egésszel.

Építő ötlteteket, ill mindeni véleményét szívesen fogadom

Roy.K Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3519
Azt hiszem berzencei szilvára gondolt. Olyanról már hallottam...
Előzmény: Boarhunter (3518)
Boarhunter Creative Commons License 2007.01.02 0 0 3518
Múltkor írtam, hogy bercencei szilvát cefréztem
Azmiaz?
Előzmény: kezdő városi (3517)
kezdő városi Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3517
Szia!

Múltkor írtam, hogy bercencei szilvát cefréztem. Előtte a fa alatt levágtam a füvet a szilvát meg hagytam a fán aszalodni. Nagyon jó lett a cukorfoka csak ajánlani tudom.
A lehullott szilvát kivállogattam és megtisztítottam majd hozzátettem a többihez.

Még a szamócával leszek gondba, ültettem 4 10 m-es sort folytontermő de félek,hogy nem lessz egyszerre annyi, hogy tudjam cefrézni. Ha lefagyasztom egy-két hétig akkor meg körülményes lessz beállítani a hőfokot.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: Törölt nick (3514)
comad Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3516
A cukorról: én csak azt tudom, hogy ha cukros pálinkát iszok, másnap reggel majd' szétszakad a fejem, ellenben cukormentesnél semmi gond.
elsőprojekt Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3515

Köszi az infót mesterek!

Ez volt az első főzésem az általam készített projekttel, na meg egyébként is az első szárnypóbálgatás....

A tisztázás még hátra van.

kezdő városi Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3513
Szia!

Igaz, hogy már főztem páleszt pálinkafőzdében, de még inkább elméletben beszélek róla. A könyvek, a tanulmányok és a kevés tapasztalat azt mutatja, hogy a pálinka minősége a gyümölcstől és a cefrétől függ 70-80%-ban.
Vannak alapszabályok amiket már sokszor átbeszéltünk és amit a mi Mesterünk a honlapján össze is foglalt. Részletekben van ugyan eltérő vélemény de ezt itt meg is vitatjuk.Érdekes, hogy az élesztővel kapcsolatban nem ismer megalkuvást( mármint ki ne hagyjuk belőle, ami sztem igaz is) addig a cukrot kis tételben engedné Mesterünk. Ha jól emlékszem azt írta, nem érti miért ellenzi a vámhivatal amikor a szeszadót úgyis megfizeted rá. De ha rosszul emlékezem akkor elnézést kérek. Ezt csak az almacefréhez hozzáadott nagy mennyiségű cukor miatt írom.Mert sztem ez már sok.Nem jó, hogy még mindíg a mennyiségi szempont érvényesül a minőséggel szemben.Ha a régiek is ezt akarták volna most mi is a kukorica, búza, árpa, komló,stb.-ból főzött szeszt erőltettük volna az Uniónál.De van nekünk gyümölcsünk jó sok fajta és ha annak a cefrézésére meg az azonnali de lehetőleg minnél hamarabbi kifőzésre odafigyelünk akkor nagyon jó eredményt kaphatunk cukor nélkül is.Igaz, hogy ezeknek a kihozatala 4-10% között van általában, nem 30% mint a fent említetteknek, de összehasonlíthatattlan minden más párlattal. Érdekes, hogy ittam grappát és meg sem közelíti a mi törkölypálinkánkat legalábbis sztem a mi javunkra. Pláne ha volna időnk még érlelni is.

Üdv

Előzmény: Törölt nick (3510)
snapszmester Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3512

BUÉK mindenkinek!

43*,23*2=19,8 L 50%-os pálinka kb.

Előzmény: elsőprojekt (3509)
Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3511
A 43l 23-as alszeszből maximum 19.78l 50-es anyagod lehet, de az utópárlat leválasztása miatt valami marad az üstben is. Szerintem 17-18 liter biztosan lejön.
Előzmény: elsőprojekt (3509)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3509

Buék mesterek!

Az lenne a kérdésem, hogy ha van 43l alszesz kb. 23%-os akkor a finomítás után a bevitt mennyiségből kb mennyi 50-esre visszahígított anyagot várhatok?

Dzsery72 Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3508
Mindenkinek Boldog Új Évet!

Lefőztem a 90l alma cefrémet, 7,6l 50%-os finom alma illatú, és ízű pálinkám lett! Cukor nélkül! Szerintem az alapos darálás, és a pektinbontó segített, hogy a kedves gombák minél több cukorhoz hozzáférjenek.

A főzővel kapcsolatban köszönöm az észrevételeket. A tányérhoz egy csap valóban szükséges.
A kupola külső átmérője 0,5-1mm-el kisebb mint az üstben levő fogadófészek belső átmérője. hidegen könyen behelyezhető. A különböző hőtágulás miatt a réz kupola beletágul az üstbe.
A spirálhűtővel kapcsolatban, a jelenlegi berendezésen is 30 fokos szögben áll lefelé a cső, és nagyon jó hatásfokkal működik, a kifolyó párlat 20 C fok alatti A nyomás valóban egy kicsit fokozódik, de ez csupán 2-5 C fok forráspont emelkedést okoz. Még gondolkodok a függőleges hűtő elhelyezésről, valószínűleg végzek vele egy kísérletet.
A domború üst alj persze ideálisabb lenne, de a 10-es saválló lemezt megdomborítani nem volna egyszerű. Egyébként a mostani főzőm alja 5-ös saválló, és nem tudom anyira hevíteni hogy leégjen. Szerintem a leégés ellen a legjobb megoldás a nagy felületen történő hő bevezetés, és nagy anyagvastagság, ami el tudja vezetni a bevitt hőt.
Remélem minden nekem szóló kérdésre sikerült válaszolnom.
schlumberger Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3507
Boldog újévet kívánok minden topiklakónak. Mivel nekem nem adatott meg, hogy saját ketyerém legyen, így kénytelen vagyok kereskedelmi termékkel köszönteni az újévet: Rézkatlan Kft Pásztó, kisüsti alma, Zwack-féle fütyülős barack, és a havas Tátrából tavaly (még tavaly!) hozott Borovicska. Így korán reggel, egy kör után nem tudtam eldönteni, melyik a nyerő; alighanem ismételnem kell :-)))
BÚÉK!
sch.
comad Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3506
Köszi, asszem így már értem.

Újévi fogadalom: csak pálinkát iszok (+ Becherovka mer' szeretem)! Ööö...ez természetesen csak a tömény szeszesitalokra vonatkozik.
Előzmény: etilalkohol (3502)
aknil Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3505
Reggel 7 óra 18 van. Most akartam lefeküdni aludni, de hirtelen észrevettem, hogy ide a kezem és a vbillentyűzet közé rejtettem el 7ét deci páleszt, mert az öcsém már nagyon be volt rúgva, és nem akartam, hogy mégjobban... De most megtaláltam!!! Amúgy még az újévről akartam valamit kívánni, ha még eddig nem kívántam volna!
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.31 0 0 3504
Boldog újévet neked hidraulika szakember, csak azért említettem a két szelepet, mert nem tudtam róla és egy korábbi hozzászólásban valaki egy szelepet emlegetett!

Előzmény: comad (3494)
Roy.K Creative Commons License 2006.12.31 0 0 3503
Boldog új évet kívánok minden kedves Fórumozónak és otthoni pálinkafőzőnek!
etilalkohol Creative Commons License 2006.12.31 0 0 3502
Üdv!
Szinte mindent túl lehet hűteni: pl. alul tüzelsz X Watt-al - felül meg elszállítod a tremelt hőt, akkor nem csináltál szinte' semmit.. no természetesen ez szélsőség és ritka. Tréfát félre: ha a hűtőd és az előhűtőd jól van egymáshoz méretezve, akkor még a szabályzó csap sem szükséges, de ez szinte lehetetlen (pl. csak egy bizonyos anyagra [cefrére] lenne mindig igaz), tehát marad a szabályzás. Az előhűtőd hőfoka az erősítést fogja befolyásolni fordított arányban, tehát konkrét érték nincs: az üst gőzterénél legyen hidegebb, de a hűtőd kilépő vizénél melegebb (no ezt jólmegaszondtam). A helyedben belőném kb. 50 Celsius fokra és megnézném mit okozott a párlaton: - ha semmit/keveset akkor csökkenteném - ha túl sokat akkor növelném a hőfokát.
Remélem érthető volt, ha nem, akkor majd megpróbálom leírni ismét egy pálinka után:)
etil...
Előzmény: comad (3491)
comad Creative Commons License 2006.12.31 0 0 3501
Szia! Parancsolj itt egy 30 l-es, potom 2390 Euro. Ennyiért már 'an kacsalábonforgót lehet építeni, hogy csuhaj! És még egy csomó pénzed is marad!
Előzmény: ani anima (3500)
ani anima Creative Commons License 2006.12.31 0 0 3500
Szia! Apám páleszt akar főzni. Valami ilyesmit akar hozzá szerezni. Engem bizott meg, hogy utána nézzek. Álítólag Osztákiában lehet kapni ilyen 30 l. körülit. Tudsz róla valamit?
Vagy valaki más?
Vagy hasonlót?

Köszi. előre is
Előzmény: Dzsery72 (3483)
aknil Creative Commons License 2006.12.30 0 0 3499
Sziasztok!

Ha valakit érdekel a kisüzemi sörfőzés technológiája, esetleg ilyen berendezést kíván beszerezni, annak ajánlom az alábbi oldalt:

http://www.osterbrau.hu/sertech.htm

B.U.É.K. mindenkinek!

aknil
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.30 0 0 3498
Szia!

Ha elfogadod egy kis segítség(én is ez alapján akartam csinálni):

1. A tiszta egészséges gyümölcsöt ládákban érlelni, hogy a keményítő cukorrá alakuljon át.
2. Összezúzni, könnyebb, gyorsabb munka, jobb cefrézés.
3.Kitisztított hordót megtölteni úgy , hogy kb. 30cm-es erjedési űrt hagyni a tetelyén.(nagyobb hordó esetén)
Azonnal beoltani pektinbontóval és fajélesztővel. CUKROT nem tenni bele. A hordó belsejében még letakarni egy fóliadarabbal a cefrét úgy hogy a fólia átmérője 4-6 cm-el nagyobb legyen és a ráterítés után középről a széle felé lesimogatni a fóliát minden irányba, hogy a levegő kiszoruljon.
4.Csömöszölés az első néhány napon nehézkes a cefre darabossága miatt.
5.A lepárlás minősége az rajtad múlik, ha saját készüléked van, vagy a főzőmestert jól válaszd meg.
6.Nem szabad nagyon sokáig visszaengedni csak a finom ízeknek kellene az italban maradni.

7. Érlelés 6 hónapon át tölgyfahordóban vagy üvegballonban tölgyfa lécecskékkel ágyazva.
8.Visszahígítás 40%-ra deszt vízzel.

Nyékládházán az almáskertből vettem almát még nem volt időm megcsinálni a fent írtak alapján, de el fogom készíteni.(a keményítő már biztos átalakult)
A kihozatal kb. 8 liter 50%-os pálinka 100 litercefrére számítva.( nem hiteles adat).
Ezt a cefrézési módszert a netről néztem.

Üdv. Kezdő Városi.

Boldog Új Évet Mindenkinek !!!!

Előzmény: Törölt nick (3493)
Beodra Creative Commons License 2006.12.30 0 0 3497

Ez dúúúúrva!

Az ilyet ki kellene tiltani ebből a topicból. Ha az érvényben lévő törvények nem engedik a pálinka szó használatát megbízhatatlan eredetű löttyök esetében, akkor hogy lehet itt a topicban 140 kg starking almát + 10 kg cukrot - PÁLINKÁNAK nevezni? Szörnyű!

kezdő városi Creative Commons License 2006.12.30 0 0 3496
Szia!

Nem sok a cukor? Ehhez a kihozatalhoz almát nem is kellett volna használnod!

Üdv. Kezdő Városi.
comad Creative Commons License 2006.12.30 0 0 3495
Ja, az 1 kicsit macerás, később olvashatsz 1 befőttesüveges-hűtős megoldásról, az 1szerűbb. Én még nem próbáltam.
comad Creative Commons License 2006.12.30 0 0 3494
Kösz, de ez nem válasz a kérdésemre. Jómagam (más mellett) hidraulika-pneumatika szerelő volnék, tehát sok mindent tudok a folyadék-áramlás-szelep stb. témáról. Elsősorban a hőfokok érdekelnének az erősítésnél.

Ja! BUÉK!!!!
Előzmény: Főzzükcsakki (3492)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.30 0 0 3492
Szia Comad!

Két szelep kell a szabályozáshoz.
A hűtőből kilépő víz egy T” elágazóba, onnan egyik szelepen keresztül ( 1-es szelep) az előhűtőbe amivel szabályozod annak hőmérsékletét, majd a másik szelep (2-es szelep) a szabadba engedi, s közben beállítod vele a torló nyomást az 1-es szelep felé.

Előzmény: comad (3491)
comad Creative Commons License 2006.12.29 0 0 3491
Szia! Az erősítőt lehet túlhűteni? Ezt nem tudtam. Van neki optimális hőmérséklete?
Előzmény: etilalkohol (3488)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.28 0 0 3490

Fogadalom jővőre.

Vagyis még gondolkodom a betartható fogadalmakon.

Előzmény: Vork12 (3489)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.28 0 0 3489

Úgy látom, hogy a spirálban fog az anyag folyni. Ha ferdén állítod akkor az üstben a nyomás megfog nőni, ez forrpont emelkedést fog okozni,+ nem várható galibákat, hát nem tudom, hogy ez a falyta spirálcső jó-e? Ha tudsz akkor szerintem szerezz olyat ahol a köpeny és a spirál között folyik az anyag. Azt lehet ferdén is tenni. Nincs folyadék ellenálás és nem okoz hőfokemelkedést. A párlat elvételét is egyenletesebben tudod elvenni. Nos a hűtés hatása is erősebb.

etilalkohol Creative Commons License 2006.12.27 0 0 3488
Pálinkáspalackbazárt Szellemes Ünnepeket Kívánok és Lepárlásban Gazdag Boldog Új Esztendő(ket)!
Dzsery72:
Hasznosnak és jogosnak tartom az előttem szólók észrevételeit, még annyit:
a hűtő felső csonkja és az erősitő között egy Y elágazással vezetném a vizet, melynek az egyik ágát egy csappal szabályozhatóvá tenném (amelyik az erősítőre megy), így elkerülhető az erősítő túlhűtése ill. a hűtő alulhűtése és viszont. Nyitott erősítő esetén gondolj a páraképződésre is, zárt rendszerben ez elkerülhető. A qpola és az alj rögzítése miként lesz (főleg az eltérő hőtágulás miatt kérdezem)? Meggondolandó az üst alján (vagy az üstház belső peremén) körbefutó füstterelő/hővisszaverő lemez (szoknya) beépítése, így nő a hatásfok - sőt még huzatszabályzót is lehetne a kéményébe építeni, már ha nem valami fix kéménybe vezeted a füstöt.
Üdv, etil...

absztinens Creative Commons License 2006.12.27 0 0 3487
Én egyetértek COMAD véleményével , és ha megengeded kiegészíteném még azzal, hogy az üst alja szerintem nem szerencsés, ha sík. Véleményem szerint a hagyományosnak modható domborított forma előnyösebb lenne (nagyobb hőátadó felület) a leégés ellen is.
AlkoholPista Creative Commons License 2006.12.27 0 0 3486
Véégre, két hónap szünet után újra főzhetem a nemes nedűt! :)))) Ma és holnap a szőlő van a soron.  Aztán a körte és az alma... Év végi ajándék.
comad Creative Commons License 2006.12.27 0 0 3485
Szia! No végre, meg tudom nézni a képeidet. Csak két észrevétel:
1. Az a hűtő ugye nem úgy fog állni, hanem függőlegesen? Hiszen így, ahogy a képen van, egy csomó benne marad.
2. Azok a tányérok nem tűnnek túl hatékonynak, hiszen a cső csak pár cm hosszan érintkezik a vízzel. Talán célszerűbb (és egyszerűbb is) volna, amit nekem is javasoltak, hogy egy köpenycsövet a páracső köré, abba vezetni a vizet és kész is.

GONDOLOM ÉN! Sok sikert!
comad Creative Commons License 2006.12.27 0 0 3484
Jaj, de jó, vége karácsonynak, nem kell többet piálni/zabálni! Sajna odaengedtem a haverokat a géphez, így most a Windows már csak csökkentett módban fut, lehet, hogy rövidesen egyáltalán nem fog. Képzelhetitek, milyen oldalakat nézegettek rajta, a "perverz" és "aberrált" szavak nem is fejezik ki pontosan. No de ez az én bajom. Csak azt sajnálom, hogy Dzsery képeit sem tudom normálisan megnézni :-(
Dzsery72 Creative Commons License 2006.12.26 0 0 3483

Kép újra megy.

Mint az látható, ez egy üstházas, fa tüzelésű 30l hasznos töletet fogadni képes berendezés. Az üst alja saválló, a kupola réz, a hűtő továbbra is üveg spirál. A hűtőbe az alsó csatlakozáson vezetem be a vizet, a felső csonkon az erősítő feltétre csorog a langyos víz, ami tovább folyik az alsó tányérba, ahonnan elvezetésre kerül. Ha esetleg kérdésetek van bármivel kapcsolatban szívesen elmagyarázom. További jó estét. 
Dzsery72 Creative Commons License 2006.12.26 0 0 3482

Helló mindenkinek!

Előszőr is kellemes ünnepeket szeretnék kívánni!

Szeptember óta olvasom a fórumot az első beírástól. Az itt leírtak alapján készítettem első cefrémet (szilva). Minden szemet mosva, magozva, csak egészséges, érett gyümölcs került bele. Élesztőt, cukrot nem használtam. A főzőm egy cimborámtól kölcsönkért darab, saválló 20l hasznos térfogatú, a hűrőm egy üveg spirálhűtő. A leírtak szerint lepároltam a cefrét, 18l cefréből cirka 3l alszeszem lett. Az alszeszt lepárolva 1,2l finom szilvát nyertem, (korán abbahagytam). Ezt követte a szüret, ami 100l törköly cefrét hozott. Majd egy nagyobb menyiségű almához, és egy vödör körtéhez jutottam. Ezeket a cefréket már Snapszmester útmutatásai szerint készítettem. A gyümölcsöt komposztálógéppel ledaráltam, borélesztőt (vinoferm uni 20g-os tasak 220Ft a helyi mezőgazdasági boltban), és pektinbontót (ugyanott 450 Ft) raktam bele. Mindkét cefre egy nap mulva már forrt. Naponta kevergettem, egyébként levegőtől zártan tartottam.  Nagyon jó illatú mindkét cefre, 2 hét után teljesen kiforrt, a leve feljött. A 10l körte cefre 1l alszeszt adott, amit még nem tisztáztam. Az alma főzésének is holnap állok neki. A Főzéshez hőmérőt nem használok. Az előpárlatot az alszesz 1%-ának veszem, illetve amíg az illatok ki nem tisztulnak. Az utópárlatot addig engedem amíg az meggyújtva kékes lángal ég az üstön, illetve az még jó ízű, jó illatú. Így 60-68 százalékos párlatot kapok, amit vízzel!!! higítok 50-re. (az olajleválasztásnak köszönhetően nem lessz opálos!) A pálinkámmal meg vagyok elégedve, tiszta ízek, finom illatok, semmi kaparós utóíz, és arc eltorzító szag! Nagyon köszönöm ezt a sok hasznos információt ami itt felgyülemlett! A finom pálinkámat KIZÁRÓLAG az itt fellelt válaszoknak, és nektek köszönhetem!

Már megterveztem a saját apparátomat, amit már saját tapasztalataim, és az itt leírtak szerint így képzelek:

Remélem sikerül feltenni a képeket.

Sok cefrét, és finom pálinkát kívánok mindenkinek jövőre is!

Vork12 Creative Commons License 2006.12.26 0 0 3481

Nem én vettem.
Nem is tudtam, hogy van ilyen terméke. Egy ismerősöm vette és mutatta. Én is azt mondtam néki amit Te írtál. Jobban járt volna ha szól, mert adok ingyen, csak az üveg nem díszes.

Én a címkét mondom mert nem találom egyértelműnek. A szeszes ital megnevezés nincs a látómezőben csak a Mézes szilva. A szeszes ital az üveg hátulján a kiegészítő címkére van írva bazi kicsi betükkel.

üdv minden olvasónak Vork12

Előzmény: aknil (3477)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.26 0 0 3480

Hogy legyen mivel lekísérni!

Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.26 0 0 3479

Így félúton kívánok minden szesztestvérnek nagyon békés szeretettől és pálinkától átitatott, kellemes részegségben eltöltött karácsonyi ünnepeket!!!!!!!!!!!!!!!!

Nem olvastam tegnap fórumot, igaz nem is nagyon láttam volna!

A pálinka tartson ki velünk együtt újévig, aztán megint karácsonyig!!!!!!!!!!!
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.26 0 0 3478

Hát ilyen legyen a következő karácsony!

Persze sajátfőzésű pálinkával töltött üvegekből legyen.

2007- es irányzat
aknil Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3477
"Fel vagyok háborodva!!
Ma láttam Mézes Szilva csak ennyi van a címkére írva."

Erről már én is írtam, megemlítve Zwack Péter barátunkat is, aki véleményem szerint az ilyen jellegű termékeivel lejáratja a magyar pálinkát. Ne dőlj be a megtévesztésnek! Az, hogy 'Fütyülős szilva', meg 'Vilmos körte' még nem jelenti azt, hogy az a bizonyos ital valóban pálinka. Csak azt az üveget vedd meg, aminek a címkéjén szerepel az a bűvös szó, hogy "PÁLINKA"! A törvény értelmében az ilyen ital semmilyen aromát, adalékot, kivonatot, no meg finomszeszt nem tartalmazhat. Persze még ezek után is átvághatnak, de sztem ezt azért elég szigorúan ellenőrzik. Viszont amire nincs ráírva a 'pálinka' megnevezés, abban BÁRMI lehet, mint a parizerben...

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

aknil
Előzmény: Vork12 (3462)
csülök2 Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3476

Idekinkt nem linkelnek a whiskeyvel, mert a kormány lecsapná a fejüket, s rácsapna a körmükre....a zugfőzés itt is folyik, mivel gyümölcs nincs a zugfőzők is az árpát használják alapanyagként, de olyan bűn rossz zugárut kóstoltam, hogy a Technokol ahhoz képest íz és illatcsoda volt, nem bírtam másodszor beleinni..........

Üdv

Csülök2

Előzmény: kezdő városi (3471)
csülök2 Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3475

Tisztelt Kezdő Városi!

Privát email megy rögtön.

Köszönöm a dícsérertet, nagyon jólesik.....

Üdv

Csülök2

Előzmény: kezdő városi (3473)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3474
Sziasztok!

Rosszul írtam (pedig ma már nem is ittam) a kiöntő nyilás nem olyan nagy.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: kezdő városi (3472)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3473
Szia!

De bolond vagyok! A pálesz isteni volt(el is fogyott) KÉRNÉM A TECHNOLÓGIÁT!

Köszönettel: Kezdő Városi.
Előzmény: csülök2 (3463)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3472
Szia!

Ez a tisztítás engem is nagyon érdekel. Mielőtt összereakom a berendezést előtte ki akarom tisztítani, csak az a baj,hogy a főzőüst tetején hivatalos vámzár van, a beöntöm meg nem olyan nagy.

Üdv. Kezdő Városi.
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3471
Szia!

Csülök2-t kellene megkérdezni, hogy Írországban linkelnek-e így a wisky-vel.
Kíváncsi vagyok, hogy ott van-e faszén kivonat.

Üdv. Kezdő Városi.
comad Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3470
Basszus, kezdődik...
comad Creative Commons License 2006.12.25 0 0 3469
Végül is...kereslet-kínálat. Ha nem vennék, nem is árulnák. Amíg becsületesen ráírják, hogy miből van, addig no problem. Akinek jó, vegye.

Járt a Jéééézuskaaa! És 1. névnapi berúgás megvolt, ma jön a 2.
Előzmény: Vork12 (3467)
cyperus Creative Commons License 2006.12.24 0 0 3468
Köszönöm az instrukciókat, hasonlóképpen fogom megpucolni. Szerencsére nekem nem vízköves, inkább csak oxidrétegtől kékeszöld színű.
Vork12 Creative Commons License 2006.12.24 0 0 3467

Én sem. Nagyon elfogott a méreg. Egy-két nagy nevű cég miket nem csinálhat.

Hol vannak a felügyelők kiknek kötelességük lenne ezeket elbírálni!?

Ez van Szerintem még rosszabb lessz. Nézd meg már a szeszes italok lecsökkentek 36-37 fokra vagy alá. valamikor 40 fok volt majd sokáig 38 most már jó ha 30.

Előzmény: comad (3464)
Roy.K Creative Commons License 2006.12.24 0 0 3466
Békés, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!
Bőséges gyümölcstermést és fináncmentes pálinkafőzést mindannyiónknak!
comad Creative Commons License 2006.12.24 0 0 3464
"aszalt gyümölcs kivonat" ??? Ezt nem is tudom értelmezni.
csülök2 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3463

Szia!

Ez nem az én üstöm, de az is kb. ilyen tiszta lett.....

Módszer:

Vízkő ellen ecetet használtam, a vastagabb részeken előbb 400-as csiszolópapírral elvékonyítottam a vízkövet, aztán 10 %-os ecethez vizet tettem kb. 1:1 arányban, ezzel dörzsöltem mosogatószivacs dörzsis felével....Kemény meló, de megéri...

Aztán az egészet kiöblítettem elmostam trisós meleg vízzel és már csak az alapos öblítés következett.....

Az ecetnek  egyetlen cseppje sem maradhat az üstön, mert a sav gyengíti az anyagot, éppen ezen okból kifolyólag hígitottam az ecetet vízzel, hogy ne legyen olyan agresszív....

Semmi kemény maró anyagot, mint pl. vízkőoldó, sósav nem ajánlanék, mert hamar kimarja az üstöt is, illetve a csiszolással is csínyján kell bánni legalább közepes finomságú csiszolóvászonnal és csak a vízkövet dörzsölni.

Óvni kell az üst anyagát a csiszolás és marás ellen, mert azt szeretnénk, ha az üst fala   TISZTA lenne, NEM pedig VÉKONY!!!!

Előzmény: cyperus (3459)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3462

Fel vagyok háborodva!!

Ma láttam Mézes Szilva csak ennyi van a címkére írva.

Megfordítom és a hátulján nagyon apró betűkkel Mézes Szilva, még apróbbal (olvasni nagyítóval) szeszes ital.

Olvasom tovább:

összetevők: víz, finomszesz, szilvapálinka, növényi kivonatok, aroma, élelmiszer színezék (karamell), étkezési sav (citromsav)

Egy darabka idézet a címkéről : "aszalt gyümölcs kivonat és tiszta akácméz" majd folytatódik a szövek.

Mindez 30%v/v  és 1300 forintért

A pálinka megcsúfolása, hogy finomszesszel összekeveri és kutyulja ezzel-azzal.

Nem értem, hogy ha már mézes páleszt akar csinálni akkor miért nem csinálja tiszteségesen.

Eléje van mersze hozzátenni, hogy Fütyűlős  persze, hogy az, csak nem a zamatától hanem a méregtől fütyül a vásárló mikor odahaza nagyítóval végig olvassa, hogy mit is vett.

AlkoholPista Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3461
Dehogynem. Egy photoshoppal le tudod a 3 megás képet is nyomni 200kb-ra és még egész nagy.
Előzmény: csülök2 (3457)
sasabá Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3460

Tisztelt fórumozó társak!

Mindannyiunknak Békés és áldott karácsonyi ünnepeket kívánok és mértékkel fogyasztott finom pálinkákat .

Üdvözlettel:sasabá

cyperus Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3459

Szia!

Ezt az üstöt gyönyörűen megtisztítottad. Kíváncsi vagyok milyen szert használtál, hogy tudtad így előhozni a réz színét? Én még nem nyúltam hozzá a sajátomhoz, de ha előbb nem akkor tavasszal időszerű lesz.

Előzmény: csülök2 (3457)
comad Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3458
"Néha a pálinkától részeg, néha a fűtől kába, néha úgy érzi, mennie kéne..."
csülök2 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3457

Nem, nem sárgaréz, ellenben nehéz, kb. 15 kg-os....Interneten keresztül jutottam hozzá, nem is kellett érte messze menni, próbálok csatolni egy képet, hogy lásd milyen színe lett a tisztítás után, sajna ez nem saját kép, mert a fényképezőgépemmel akkora méretű képeket tudok csak csinálni, amit nem enged feltölteni a rendszer....de a színe ugyanilyen, márpedig ez vörösréz.....

Előzmény: leveliro (3452)
snapszmester Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3456

Vigyázzunk, hogy a pálinka gőz ne homályosítsa el az ünnep fényét!

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

A szeszadót nem emelik, tehát nem szükségszerü a főzési díj emelése. Ne lesz drágább nálam sem.

b.pitju Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3455

Sziasztok

Magmaradt idénről a cefrém.Jövöre főzetem .Szerintetek mennyivel lesz drágább literje a pálinkának??

Üdv pitju

Kellemes ünnepeket mindenkinek

AlkoholPista Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3454

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Rám még vár idén az alma és a szőlő kifőzése.

leveliro Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3453
Pár napja voltam a Magyar Pálinka Házában. Sok jól kinéző üveget láttam. A kiszerelés szinte minden cégnél a fél liter, mert így olcsóbbnak tűnik. Kb. 2500-től voltak az üvegek, de simán volt 6500-ért is és még följebb is. Sajnos itt is vigyázni kell, mert vett a sógorom 3500-ért 1 ó-barackot meg egy másik cégtől szilvát ugyanennyiért. A barack nagyon jó volt (Szicsek főzde), de a szilva elég szar volt. Szóval itt is ismerni kell az egyes cégeket, ert sokan csak azt tudják, hogy most jó sokat keresnek rajta, közben meg nem értenek hozzá.

Persze mi főzni akarunk és nem venni, de a bocsánatotokat kérem, idén nem sikerült semmi jót összehoznom (még nagyon kezdő vagyok), meg szeretném megismerni, hogy mi a "jó" színvonal, mert a jövőben ehhez szeretném magam mérni.

Kedves Pálinkafőzők!

Boldog Karácsonyt kívánok nektek és családotoknak!
leveliro Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3452
Te, ez nem sárgaréz?
Előzmény: csülök2 (3451)
csülök2 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3451

Na még egy kísérlet, ha most sem rakja fel akkor sajna ez ennyi....

itt a kép
Előzmény: kezdő városi (3442)
csülök2 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3450

Remélem most csatolja a képet......

csülök2 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3449

Köszi a jókívánságokat, fogyaszd egészséggel! Ha megyek haza kapsz valami finom ír cuccot, pl whiskey-t vagy Potcheent....

Írtam megint mélt, küldtem képeket is, várom a válaszod.

Békés Karácsonyt az egész családnak és minden kedves fórumos kollegának is.

Üdv

Csülök2

U.i.: Itt egy kép a 8000 forintos rézüstömről, igaz füle nem volt, de azóta már van, kb. 3 órán keresztül tisztítottam róla a vízkövet, kormot, picit kiegyengettem egy fadarab segítségével, nem lukas, az alja sincs elvékonyodva, nagyon jó üzlet volt...

kezdő városi Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3448
Szia!

Köszönöm a biztatást valahogy megoldom. Pedig nem rossz gépem van.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: gertibor (3447)
gertibor Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3447

Ha én meg tudom oldani, akkor nem nehéz. Csak kicsit próbálkozni kell.

Előzmény: kezdő városi (3444)
tuutuu Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3446

Az üdítőket polietilénből gyártott palackokban tárolják. Valahogy nem oldanak ki semmit a palackból.

Ki lehet, hogy nem oldanak, de a colás üvegben tartott víz ordenáré mellékízű lesz, csak a Szaharában iható..:}}

Vagyis bele is megy, meg kifele is oldódik, hiszen a tisztára mosott pitlibe rakja az ember a vizet. Sőt, kimosás után beleszagolva, nincs is colaszag. Magyarán jó mélyre beszivárog az " aroma". Még a visszaváltható, keményebb anyagú is ilyen.

Egyszóval, műanyagba semmit..:}}}

Boldog Karácsonyt !!

Előzmény: Vork12 (3437)
aknil Creative Commons License 2006.12.23 0 0 3445
Hi!

A gyomorkeserű nem gabonaszeszből+fűszerekből+gyógynövényekből áll? Szóval a gyomorkeserű-készítő nem egy sima lepárló-berendezés? És aztán majd a kész szeszhez keverik az egyéb cuccot, nem?

Germanungar! A német gyomorkeserűk tényleg olyan jók? Mondjuk az Unicum viszonylatában!? Mer' az Unicum tényleg nagyon jó, legalábbis ahhoz képest, hogy nem pálinka. Szerintem.
Előzmény: Törölt nick (3427)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.22 0 0 3444
Szia!

Figyeled, hogy amióta felhoztad ezt a betűtémát azóta felvonultatak mindent a tisztelt fórumos kollégák.( nekem se sikerült még azóta sem fölrakni)

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: comad (3440)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.22 0 0 3443
Szia!

Még hivatalos kóstoláson nem voltam, de a tanfolyamon csináltuk. 4-5 pálinkafajtát kaptunk kóstolni név nélkül. Íz, illat, szín és tisztaság alapján kellett minősíteni.Kóstolás közben kockára vágott sajtot, almát, felkarikázott kiflit ettünk és ásványvízet ittunk.
Én a páleszt nem kisérem semmivel, ha tehetem étkezés előtt fogyasztom és utána jöhet a feleségem isteni marhalábszár húslevese.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: aknil (3435)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.22 0 0 3442
Szia!

Szó sincs róla! Sőt, néztem neki a régiségvásáron szép üveget abban fogom az asztalra tenni. Boldog karácsonyt ott a messzi Írországba.
Az e-mailt írjad.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: csülök2 (3431)
bild56 Creative Commons License 2006.12.22 0 0 3441
BOLDOG KARÁCSONYT ÉS JÓ KÓSTOLGATÁST MINDENKINEK !!!!
comad Creative Commons License 2006.12.22 0 0 3440
Üdv! "Pálinka után bor előtt egyél egy kolbászt, hogy meg ne ártson a kávé!" Nekem egyébként a sör jön be, de ízlések és pofonok...

A műanyagokról: a múlt héten kaptam pálinkát sárga citromleves flakonban, biztos ismeritek. Kimostam, azóta is abban hordom a teát (kb. 4-szer) melóba, és MÉG MINDIG érezni a teán a pálinkaszagot és ízt! No nem panaszképp írom :-)
Előzmény: aknil (3435)
b.pitju Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3439
Kellemes ünnepeket kívánok minden pálesz kutatónak!!!!
absztinens Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3438

SZERETETTEL TELJES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET

ÉS

SIKEREKBEN GAZDAG

BOLDOG ÚJ ÉVET

KÍVÁNOK

Vork12 Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3437

A nyolcvanas években még nagy jövőt jósoltak a műanyagoknak. Én olyan gyárban dolgoztam ahol csináltuk a PVC-t. Sok mindenre lehet használni, és használják is. Abban az időben még sok mindent nem tudtunk róla. Annyit, hogy könnyen és olcsón előlehet állítani belőle sok mindent. Menetközben derültek ki a káros tulajdonságai. Ezért olvashattad a Sólyom féle könyvben.

Az üdítőket polietilénből gyártott palackokban tárolják. Valahogy nem oldanak ki semmit a palackból. Ez nem jellemző a páleszra, és a borra. Szerintem ha több hónapig tárolom benne akkor a pálesz kap valamiféle mellék ízt. Én így tapasztaltam.

Kivel beszélgettem erről őneki hasonló volt a véleménye.

Próbáld ki. Várjuk tapasztalataidat. 

Előzmény: aknil (3436)
aknil Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3436
Ja, kösz a műanyagos válaszokat.

Én sem tartok sem alszeszt, sem kész pálinkát műanyag palackban, de pl. a Sólyom féle 1980-as szakkönyv azt írja, hogy a műanyag kannáé a jövő a pálinka tárolásában. Az általatok elmondottak alapján ezt én úgy tudom elfogadni, hogy pálinkát maximum gyári műanyag kannában, esetleg ásványvizes flakonban szabad tárolni (amiben nem volt még más folyadék, max. víz), de abban is csak ugyanazt a fajtát, hogy ne vegye át az előzőnek az ízét. Persze ezután sem fogom műanyagban tárolni a pálinkámat, ez csak olyan elméleti összegzés volt, ha már egyszer felvetettem a témát.

A páracsövem és a hűtőm közé viszont lehet, hogy betoldok egy darab szilikon-csövet jövőre, hogy egyszerűbb legyen a csatlakoztatás.

Üdv: aknil
aknil Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3435
Szevasztok!

Így az ünnepek közeledtével szeretném tőletek megkérdezni, hogy Ti mivel kíséritek a pálinkát?
Szerintem a pálinka legjobb valami jóféle húsétel előtt/közben/után.
De mi van, ha nem eszik hozzá az ember, csak úgy pálinkázgat? Nekem a sör, bor, fröccs valahogy nem passzol a páleszhoz. Akkor inkább sima víz, limonádé, vagy esetleg gyümölcslé. Ti hogy csináljátok?
Ja, és hogy van ez hivatalosan, a pálinkaversenyek zsűrizésekor, ha esetleg van valakinek erről információja?
Beodra Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3434

"Miután a lelkész úr, akinek nickjét közben elfelejtettem, a birs-cefrekészités mennyei rejtelmeit  leirta, amiket szóról-szóra megfogadtam,  eljött a nagy nap midön a lepárlás müvészetét próbálom saját tapasztalataim és a töletek tanult módon véghez vinni."

Én volnék az az elfelejtett nickű! Nagyon örülnék, ha a birsalmával kapcsolatos személyes benyomásaidról (ebben a szövegkörnyezetben ez eléggé kétértelmű) is beszámolnál. Megérte-e a macera?

Előzmény: germanungar (3425)
Beodra Creative Commons License 2006.12.21 0 0 3433

"Beodra: megvan a könyv! Tőke István: Mosolygó Tisza mente."

Köszönöm, köszönöm! Ezt a könyvet ismerem én is. Nem emlékeztem rá, hogy valamelyik tiszteletreméltó elődöm szerepelt volna benne. Ezért is szerettem volna többet megtudni róla.

Nagyon kedves tőled, hogy utánanéztél!

Beodra

Előzmény: comad (3421)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3432

Kellemes Karácsonyt minden topiktársnak.

csülök2 Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3431

Tisztelt Kezdő Váosi!

Igazán megtisztelő amit írtál, de most elkezdtem parázni....remélem nem rontom el a Szentestédet.......(illetve nem rontottam el a múltban, minthogy a Nálad található itóka már 3 éves....)

Sajna sikerült kiköttetni a netünket, így nem volt lehetőségem semmit írni, most olvastam vissza a fórumon.

Ezúton kívánok mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!!!!!!!!

Remélem mindenkinek jut valami finom párlat a poharába, kupicájába, bögréjébe, korsójába.....

Neked holnap-holnapután írok privát emailt, van jópár dolog, amit szeretnék Tőled kérdezni...természetesen fémmegmunkálással kapcsolatban....

Üdv Írországból

Csülök2

Előzmény: kezdő városi (3430)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3430
Sziasztok!

Germanungar: Ilyen vagy, ilyen maradsz! Remélem még sokáig a fórumon.
Köszönjük a jókivánságokat!

Én a karácsonyt itthon töltöm pihenéssel(fórumozással) és egy régi fórumos társunk pálinkájával fogok indítani az asztalnál a szenteste.Érlelt pálinka, már alig várom ,hogy megkóstolhassam.Iszom a családom egészségére,iszom az ő egészségére és iszom a tiétekre, hogy mindenkinek boldog, békés karácsonyi ünnepe legyen.

Üdvözlettel: Kezdő Városi.

Vork12 Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3429
Küldj egy emailt
Előzmény: b.pitju (3428)
b.pitju Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3428

Sziasztok

Lenne egy kérdésem a pálinka tudósokhoz.

Pálinkát szeretnék fokolni, mit ajánlotok??

A lényeg az hogy nem csak a pálinka fokát és hőmérségletét szeretném megtudni, hanem azt is hogy mekkora a cukor tartalma a pálinkának.

Ha tud valaki segíteni kérem válaszóljon

Köszi előre is

comad Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3426
Igen, gondoltam rá, hogy veszek egy darab vörösréz esőcsatornát és méretre kalapálom, de végül is elvetettem. Nekem ez a bográcsocska a legegyszerűbb. Kifúrom 'oszt szevasz. A vörösréz egyébként nem létfeltétel a pálinkafőzéshez, csak a kisüstihez. Meg könnyű vele dolgozni és a világ egyik legjobb hővezetője.

Ezúton kérek elnézést a topik látogatóitól, de vettem egy üveg Becherovkát...

Csatlakoznék én is a karácsonyi/újévi jókívánságokhoz. Nekem ez különösen veszélyes időszak, mert karácsonykor van a névnapom, az min. 3 berúgás (család, haverok, kollégák).

Borssal ízes most a szavad,
fellegjáró kedvedbe vagy.
Szívderítő vigalommal
feneked is meg-megszólal.

Kevés a bor, meg se kottyan.
Reng a kedv a részeg szóban.
Ki-kitátod muja szádat:
olyan szép vagy, mint egy állat.

Sok volt a jó: itt a csömör,
kidöglöttél, mint az ökör...
Most látod, mily szép a világ:-
ferde szájad rája okád!
Előzmény: Főzzükcsakki (3424)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3424
Szia comad!

Nem lenne elég a megtöltött üstbe egy rézlemez palástot belenyomni? Annak sokkal nagyobb a felülete mint a tálnak, így nem kell készterméket venni, sem fúrni, faragni, tömíteni.
Mi a véleményed, vagy a réz csak a párában fejti ki jótékony hatását?

Üdv neked
Előzmény: comad (3422)
gertibor Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3423

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek.

Csocsanszkaja után szabadon, a pálinka legyen velünk a meghitt ünnepeken is.

üdv. gertibor

comad Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3422
No, ilyen egyszerűen rögzítem a páracsövet a tetőbe. A kép csalóka, még nincs kész, az csak egy csődarab.
comad Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3421
Beodra: megvan a könyv! Tőke István: Mosolygó Tisza mente. A sztori, amire emlékeztem sajna nem a beodrai plébánosról szól, de nem kizárt, hogy olyan is van a sok között. Dúlósi Jenő tisztelendő úr és Finta János felsőhegyi plébánosról szól a fáma, a lényeg:
"-Ha meg nem apprehendálna, ugyan mennyi lehet az a bormennyiség, amit eleddig lehajtott már? - érdeklődött a felsőhegyi plébános.
Elrévedő tekintettel, mintha utánaszámolna, így szólt Dúlósi:
- Azt, öcsém, megmondani pontosan nem tudnám, mert sosem volt szokásom megszámlálni a poharakat, de - s itt fölcsillant a tekintete - hogy az a pőre népség, amelyik ilyenkor júniusban klottruhára vetkőzve ott fajtalankodik a Tisza-parton, egytől egyig mind belefulladhatna, annyi bizonyos!"
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.20 0 0 3420

Snapszmester!!!!

Küldemény feladva, remélem még megkapod időben!!!

üdv: csocsanszkaja

a pálinka legyen velünk

Előzmény: snapszmester (3418)
törpivonc Creative Commons License 2006.12.19 0 0 3419

Pálinkás jóreggelt mindenkinek.

A helyzet mégsem olyan rossz. A kissebbik hordó cefrét, amelyik megecetesedet lefőztem, nem volt sok. Hát az biztos, hogy nem lesz a környék bajnoka, de

hívatlanvendég üldözőnek megteszi.

Ami vigasztal, hogy a magyobbik hordó cefrének semmi baja, magyon finom őszibarack illata van.

Az következik.

snapszmester Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3418
Azért mesélsz róla?
Előzmény: kezdő városi (3407)
etilalkohol Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3417
Üdv!
Szilikon-gumit pl. csövet nyugodtan használhatsz a lepárlóban, sőt gumiból csak ezt. Elég drága de ha van kórhzban ismerősöd akkor elég szép csövekhez lehet hozzájutni. Az előpárlatot/ páleszt mindenképp üvegben tárold, még rövid időre sem tenném műanyagba (szilikonból még nem láttam tárolóedényt).
etil
Előzmény: aknil (3405)
comad Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3416
Bár végül is meg lehet próbálni a cefrénél is. Mi baj lehet.
comad Creative Commons License 2006.12.18 0 0 3415
Az nem a cefrére vonatkozott, hanem már a kész pálinkára. Kalcium-karbonát, utána újra desztillálni. Leírom, ahogy nekem van pontosan: kalcium-karbonát nátrium-hidroxid: 30% (V/V)-os pálinka, kezelés után újra desztilklálás. Adagolás: 1 g 0,5 ecetsavra illó sav 90 %-os semlegesítéséig. Úgy önteném ki, mint a huzat!
Előzmény: leveliro (3412)
AlkoholPista Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3414
Köszi a megnyugtatást. Az íze nem savanyú, úgyhogy még nem károsodott. Valszeg az is hiba lehet, hogy hetente csak egyszer kevertem.
Előzmény: Vork12 (3408)
leveliro Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3413
Műanyag.

Mivel a műanyag olcsó, ezért a nagy tárolókapacitást igénylő cefrénél hosszas gondolkodás után megengedhetőnek tartom. (Érveim között szerepel, hogy a beszivárgott idegen anyag/cefre arány nagyon kedvező (kicsi), és úgy is kifőzzük.)

Az alszesz esetében, mivel az nem túl erős (kb 30 fok) még megengedhetőnek tartom, mivel jó esetben nem sokáig tart juk ott, hanem jön a 2. főzés. Mivel itt sokkal kisebb mennyiségről van szó, mint a cefre esetében, ha megoldható, itt már üveget használnék.

A végtermék esetében esetleg használnék műanyagot, mert van alkoholálló műanyag is. De sajnos a vallásom nem engedi ("minden rossz, mi új" ;-) ).

Szerintem csak az üveg a jó. Előbb olvastam a kólás példát. Észrevettem már pl. hogy az üveges kóla (évi fél liter a fogysztásom, mielőtt valaki lesajnálna) sokkal jobb ízű, mint a műanyag. Amerikában volt egy botrány, hogy (sajnos nem nagyon emlékszem már) valamilyen anyagú kupak + műanyag palack + széndioxid = rákkeltő benzol keletkezik. Azért, hogy ne ijesszék meg a szorgos kólaivó polgárokat, nem árulták el az embereknek, csak megegyeztek a gyártók és az ottani ÁNTSZ, hogy nem gyártanak ilyen kombinációban semmit. Ez működött is, de az új gyártók ezt nem tudták, és elkezdtek ilyet gyártani, és ebből lett a scandal. Ezek után képzelhetjük, hogy mi minden szivárok a műanyagokból, csak éppen nem mondják meg, meg határérték alattinak minősítik, stb.

Egy szóval: a kész italt ne tárold műanyagban!
leveliro Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3412
Volt már róla szó: calcium-tökömtudjamilyendioxiddal (talán mész, vagy ilyesmi) lehet semlegesíteni az ecetet , de kis ecetesedésnél nem gond, főzd le mielőbb. Aki írta segytsem már, hogy mi volt az az anyag!
Előzmény: törpivonc (3410)
comad Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3411
Szia! Az ecetsav-baktériumok a cefra alkoholtartalmát alakítják ecetsavvá, tehát minél tovább hagyod, annál kisebb lesz a szesztartalom (nem vagyok ám ilyen okos, puskázok). Le lehet főzni, de valszeg a pálinkán is érződik majd. Legjobb kiönteni. Persze jó messzire, mert marha büdös lehet.
Előzmény: törpivonc (3410)
törpivonc Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3410

Elősször is ÜDVÖZLÖK MINDENKIT !

Mivel most vagyok itt először és még nem volt időm a teljes topikot átolvasni lehet, hogy már volt róla szó, de nekem az a gondom. Lenne 1-2 hektó cefrém amit már régen ki kellet volna főzni és már elkezdett ecetesedni. / Ne hülyézzetek le nem rajtam múlt. / 

Érdemes e még kifőzni, van-e módja főzés során az ecettartalom csökkentésének.

Kööösz

Vork12 Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3409
Van egy csomó üvegem, add meg a címed, és elküldöm. Legalább megszabadulok tőlük. Akkor nem kell műanyaggal foglalkoznod. Jó páleszt csak természetes anyagú edényekben tarjuk.
Vork12 Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3408
Szerintem jó lessz a cefréd. Az ecetgombáknak oxigén kell. Nincs mozgatva az edény akkor a cefre felett széndioxid réteg alakul ki. ez ui. "lezárja" a cefrét. Ha kevered szerintem az nem árt, jobb lessz az erjedés. A CO2 pedig nem enged több oxigént a cefre felületre . Én is így csinálom. igaz nylonnal nem takarom hanem egy vastag régi pléddel.
Előzmény: AlkoholPista (3402)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3407
Sziasztok!

Ha tudjátok olvassátok a tegnapi Napi Ász harmadik oldalát. Ha le tudom fényképezni fölteszem.

Üdv: kezdő városi
tuutuu Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3406

Én csak annyit mondok, ha egy kólásüveget üresen tartasz, és fél év múlva vizet raksz bele, valami ihatatlan , kólaíz-beütésű trutyivá lesz a víz. Gondolom az alkohol még jobban oldja a műanyagba beivódott "aromát".

Apósom műanyag kannákban tartotta a pálinkát ( amit a szomszédok hordtak el), azokban sok év után sem lehet ivóvizet tartani, mert ihatatlan a szaga, meg íze miatt.

Szóval kerüld a műanyagot...:}}}

aknil Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3405
Szevasztok!

Megittam már pár felest, talán ezért merem venni a bátorságot magamnak, hogy felvessek egy tabutémát: MŰANYAG!!! Szóval úgy látom, hogy a fórumozók meglehetősen nagy ellenszenvvel viseltetnek ezen anyag iránt, és ezzel engem is sikerült megfertőzniük, ugyanakkor mégis lenne néhány kérdésem ezzel kapcsolatban:
- Létezik saválló és hőálló gumicső (legalábbis a szaküzletben ezt mondták), tehát nem értem, hogy miért ne lehetne a páracsövem egy része ilyen gumiból, hogy könnyebb legyen csatlakoztatnom a qktámat a hűtőhöz?
- Másik kérdésem, hogy a pálinkámat tarthatom-e műanyag palackban, és ha igen, milyenben? Kólásüvegben? Vagy borosüvegben? Vagy milyenben?
- Összefoglalva: a különböző műanyagok használata milyen károkat okozhat pálinkám számára a cefrézés, a főzés, és az érlelés során?
- Mi az a műanyaggal kapcsolatban, ami csak para, és mi az, ami valós veszélyt jelent a pálinkámra nézve????????????

Mindenkinek a legjobbakat: a.
AlkoholPista Creative Commons License 2006.12.17 0 0 3404
De ilyenkor is lehet beletenni (fél úton) az élesztőt, vagy csak az első napokban? Mee akko holnap tennék beléjük egy picit, hogy jövő héten már beálljanak. Nyáron nem volt gond, csakhogy most csináltam sima szőlő cefrét is, ami ugyanúgy szarakszik (habzik). A bor már kétszer kiforrt ennyi idő alatt- abba sem szokás élesztőt tenni. Én voltam a hülye, hogy nem tároltam legalább 15 fok fölött.
Előzmény: snapszmester (3403)
snapszmester Creative Commons License 2006.12.16 0 0 3403

Valaki javasolta itt az élesztő hozzáadását, hogy megyorsítsa az erjedést!

Lehet, hogy a cefre akor is jó lesz, ha nem tartjátok be a javaslataimat, de a rossz cefrék mind cefrézési hibák miatt keletkeznek.

Előzmény: AlkoholPista (3400)
AlkoholPista Creative Commons License 2006.12.16 0 0 3402
Aha, köszi! Érdekes, hogy ugyanilyen cefre nyáron egy hónap alatt főzésre kész volt. Nem baj, hogy lassan forr, csak ne ecetesedjen meg, bár igyekszem jól letakarni a keverés után még egy nylonnal is..
Előzmény: Vork12 (3401)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.16 0 0 3401
Akkor az még forr. Ha van ismerősöd aki az alkoholtartalmát megtudja mérni az kedvező lenne számodra. Tudnál dönteni, hogy főzd, vagy ne főzd.
Előzmény: AlkoholPista (3400)
AlkoholPista Creative Commons License 2006.12.16 0 0 3400
A cefréim már lassan 2 hónaposak és nem ülepedtek le- még mindig pezsegnek és kissé édeskések. Igaz, hogy kint voltak egy hónapig, másfél hónapig a hideg sufniban, de két hete a 20 fokos pincében vannak és alig van eredmény. Lehet még belőlük valami? Alma, körte és szőlő zuzalékok.
comad Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3399
Sajnos keddig várnod kell, legközelebb akkor tudok könyvtárba menni, meg fogom találni.
Előzmény: Beodra (3398)
Beodra Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3398

OFF         "No de nemrég volt a kezemben egy adomáskönyv, amely Zenta környéki gyűjtésű volt. Mintha a beodrai plébánosról is lett volna valami, akinek nyilván méltó utóda vagy :-)"

Leköteleznél, ha erről pontos információt adnál! Milyen könyv? Valóban a beodrai plébánosról volt benne szó? Előre is köszönöm!

ON

Előzmény: comad (3393)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3397
Sziasztok!

Én tiszta hülye vagyok !!!! Magamnak válaszoltam.
Vinkel, neked írtam.

Bocs. Kezdő Városi
Előzmény: kezdő városi (3396)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3396
Szia!

Bocs, nem fejeztem be. Magoztam, de vagy 30 dkg-ot a 60 liter cefrébe benne hagytam.
Amikor kiforrt olyan volt mint a lekvár. De viszont sokat kavargattam. Szerintem.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: kezdő városi (3395)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3395
Szia!

Én hagytam a fán aszalódni egy kicsit a szilvát(bercencei) így csökkentettem a szedési időt és majdnem egyszerre le tudtam szedni. A cukorfoka is jobban megemelkedik. Ez már úgy szeptemberben lehetett.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: vinkel (3394)
vinkel Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3394
Jelentkezem,
én (is) voltam olyan bátor, hogy szakaszosan gyüjtögettem a szilvát, és úgy 2 naponta tettem a hordóba, míg meg nem telt. Keverni is csak ekkor kevertem meg. Az első adagra kellett figyelnem, hogy teljesen érett legyen a szilva és egy kicsit kb. 2 kg cukorral meg is támogattam az erjedés elindítása végett. Az nem igaz, hogy, ha szakaszosan teszi az ember a gyümölcsöt a hordóba, hogy akkor egyszercsak megáll a forrása. Nekem mindig újraindult, de lehet, hogy megsem állt. A leghosszabb idő 4 nap volt a két betevés között. Igaz az utolsó után kb. 6 nap alatt kész is volt a cefre. 120 literből a hivatásosok 14 liter szilvát hoztak ki. A cefrém olyan jó volt, hogy a mester saját cefréjét is az enyémmel főzte ki, és mostmár évek óta vár rám, hogy a főzőüstöt ketten megtöltsük. Az is igaz, hogy csak érett, tiszta, de nem mosott és kimagozott valamint kézzel megcsócsált szilva került a hordóba.
Kb. 16 éve így készítem a cefrémet, mert nincs soha annyi, hogy egyszerre legyen tele egy hordóm: én magam megvagyok elégedve. Most 3 hónapos a pálesz és nagyon finom.
Van még 1998-as kajszibarack pálinkám is eltéve, most néztem meg és az is nagyon finom. Családi eseményre vár szépen évek óta.
Előzmény: Vork12 (3390)
comad Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3393
Mosatlanul?! Bátor ember vagy, belegondolva, hogy mi minden lehet rajta. No de nemrég volt a kezemben egy adomáskönyv, amely Zenta környéki gyűjtésű volt. Mintha a beodrai plébánosról is lett volna valami, akinek nyilván méltó utóda vagy :-)
Előzmény: Beodra (3392)
Beodra Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3392

Nem igaz.

Minden évben folyamatosan gyűjtöm a lehulló mosatlan (!) gyümölcsöt. Ennél szakaszosabban nem is lehetne a cefrébe rakni. Semmit sem adok hozzá - esetleg pár kg. 900 forintos fruktózt - és még soha sem láttam ecetes cefrét.

Előzmény: Vork12 (3390)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3391

Nékem üvegből volt ilyen főzőm.

Nagyon szerettem vele dolgozni. Igaz nem is volt abban az időben nagyobb mennyiség. Kb. 100 liter cefre.

Nagyon pontos lepárlást tudtam vele csinálni.

Előzmény: absztinens (3389)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3390

A tanácsaidat jövőre tudom kipróbálni.

Már elintéződött aminek el kell intéződnie. Érik a pálesz fater szerint finom. Én magam nem iszom. Szivesen foglalkozom a páleszkészítéssel valamikor megittam én is már tiltva vagyon.

Egyébként valaki írta, hogy szakaszosan gyüjtögette a cefrét. Én nem merem, attól félek, hogy ecetesedni kezd. Ha a cefre elkezd erjedni és az alkohol tartalma meghalad egy bizonyos szintet akkor az erjedés nem folytatódik hiába teszem bele a többi gyümit. Az már nem nem erjed ki.

Igaz ez?

Kérném a többiek véleményét is.

Előzmény: snapszmester (3384)
absztinens Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3389
Nem olyan "elvetemült " és "öngyilkos" dolog ez. Kb. tavasszal volt erről részletesen szó. Igaz, több variávióban is.
Előzmény: Vork12 (3385)
comad Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3388
Nem is igaz! A cefrézési tanácsaidat pl. kinyomtattattam kb. 10-15 példányban, db-onként lefűző tasakba tettem (amit DIREKT ezért vettem), és odaadtam 1-1-et belőle azon ismerőseimnek, akikről tudtam, hogy cefrét készítenek.
Előzmény: snapszmester (3384)
comad Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3387
Elég elvetemülten hangzik...
germanungar Creative Commons License 2006.12.15 0 0 3386
Aztamindenét! Lehet, hogy ez egy öngyilkosági kisérlet? O))))
Vork12 Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3385

Ahogy így olvaslak olyan érzésem van, hogy te szeretsz kipróbálni különböző variációkat.

Ha még jobb elválasztást akarsz akkor kis kavicsokkal töltsd meg a páracsövet.

Ha elkezded a főzést akkor fogsz igazi csodát tapasztalni. Egy menetben letudod főzni a páleszodat. Nincs finomítás. Vigyázz mert baromi sokáig tart. Ilyenkor nem árt a hőmérőt figyelni. Akkor váltani mikor kell. A menet közbeni kostólásokat Én elkerültem. Azt is ki lehet próbálni sokáig baromi erős.

Előzmény: comad (3383)
snapszmester Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3384

Üdv Comad!

Igazad van az asszociácioddal! Csak mazohista lehetek amiért mondom a magamét és semmi értelme. Csak annyit kérek, hogy mielött nemet mondatok gondoljátok át, mert én elötte többször átgondolom mielött leírom.

comad Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3383
Nem is tudom...végül is egyszerű... Csak vennék egy darab 35-ös csövet, hozzá 28-as sszűkítőt és átdugni rajta a páracsövet + 2 kivezetés a víznek. Még meggondolom.

Főzzükcsakki: ugyanitt, az ÉLETMÓD részben, a HÁZÉPÍTÉS-LAKÁSÜGYEK címszó alatt nézz el a "szélerőmű, avagy áram házilag?", ill, a "Napenergia?!-napenergia!" topikokra, biztos érdekelni fognak.
Előzmény: Főzzükcsakki (3381)
leveliro Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3382

Véleltlenül egy genetikai könyv kapcsán olvastam a következőket, hasznos lehet esetleg.

Az alkohol képlete:

H3C-CH2-OH.

Ezt kezdi lebontani a szervezeted (és a lebontó gombák is a hordóban) acetaldehiddé:

H3C-COH.

Ez elég mérgező anyag, ettől leszel másnapos, meg minden mérgezés emiatt van. Ezt továbbbontja a szervezeted (és szintén a hordóban is ezt történik) ecetsavvá:

H3C-COOH

Ez már nem veszélyes ki tudod vizelni.

Az érdekesség az, hogy az első átalakítás gyorsan megy a májadban, de a 2. lassabban. Ilyenkor vagy rosszul, ha az aldehid felhalmozódik. Az ázsiai népeknél (és a magyarok jelentős részénél) ebből a második enzimből (acetaldehid-dehidratáz) nagyon kevés és lassan keletkezik, ezért ezek az emberek már kis mennyiségű alkoholtól is berúgnak. (Nyugat-Európában ez a genetikai sajátosság nem létezik.)

Az érdekességen kívül egy kis tanulság is van: nem baj, ha egy kis aldehid jut a pálinkába (persze sok nem juthat), mert benned úgy is keletkezik.

Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3381
Nem értem mire jó ez az átfúrás szerintem a duplacsővel egyszerűbb nem?
Ez ha jól értelmezem egy előhűtő a mi a vízpárát vissza adja az üstbe az illékonyabb szesz párát pedig tovább engedi a hűtőbe? Mert ez esetben az előhűtőt is lehet átfolyó vízzel hűteni, csak a mennyiségét kell mérsékelni, de azt is lehet, hogy a hűtő kimenővizét visszacsatolva már jól is működne, különösen ha két szabályozó szelepet közéiktatsz akkor szépen össze hangolható. Gondolom én laikus. Ha ezzel az előhűtéses módszerrel dolgozunk és azt jól beállítjuk, nem lesz töményebb az alszesz, esetleg nem lehet a második főzést megspórolni?
Mit gondoltok erről?
Előzmény: comad (3377)
leveliro Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3380

A napelem és társai nagyon romantikus dolgok, ezért kedtem el utánuk olvasni. Sajnos a valóság az, hogy EGYÁLTALÁN nem éri meg, a kőolaj ui. olyan olcsó, hogy semmi sem veheti fel velük a versenyt. (Pontosítva: mivel az olaj a termelőknek ingyen van, olyan olcsón adják, hogy semmi se vegye fel vele a versenyt.) Ha nem hiszitek számításokkal és pár órás logikus magyarázatokkal bárkit szívesen kiábrándítok(, de ez OFF lenne, úgyhogy hagyjuk).

Egyedüli értelmes megoldás a napkollektor, mert ha házilag csinálod, akkor elég olcsó. Ennek is az a legnagyobb baja, hogy nem tudol eltárolni az így gyűjtött energiát (el tudod, de nagyon drága, nem éri meg), főzni meg általában télen szoktál, akkor meg nincs elég nap. (Megjegyzem, hogy a napenergia eltárolásának legegyszerűbb eszköze az erdő.)

Szóval ha próbálkoztok, akkor csak ez ÉRI meg. Persze hobbiból, ha sok pénzed van érdekes, de a horgászatnál sem azt nézi az ember, hogy olcsó legyen, meg megérje. 

Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3379
Szia Kezdő Városi!

A napelem, napkollektor és a szél energia körüli dolgok engem is nagyon érdekelnek!
Ha nem nagy fáradtság nekem is elküldhetnéd. Az is lehet, hogy én is tudok neked újat mondani
Régen a T.SZ.-ekben voltak nagyteljesítményű ventillátorok ha valaki tudna ilyet és jelezné felém azt nagyon megköszönném. Adok egy E-mail címet, hogy ne a fórum olvasóit untassuk vele.
szabadmagyar@freemail.hu
Előzmény: kezdő városi (3366)
Nick Grabowsky Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3378
>> Valaki tud valamit a nitróglicerines páleszról?
>> Hogyan sikerült rendezni?

Egyszerűen, csak rá kell ütni és nincs vele több gond! :-)))

Nick
[Elnézést a szakszerűtlen hozzászólásért egy olvasótól!]
Előzmény: Vork12 (3375)
comad Creative Commons License 2006.12.14 0 0 3377
Tehát: itt egy foto, amelyen kb. ugyanaz a felépítmény (a hűtő végéig) látható, amit akarok. A jobb oldalin jobban látszik. Itt a víz mondjuk most nincs bekötve. A páracsövet teljesen körbevenni vízzel most nem akarom, szigetelve lesz. Vagy lehet, hogy pont nem kellene, a léghűtés jobb? Ezen még elgondolkodom, részletkérdés. A bogrács igen, szájával lefelé lesz a gőztérben. SM (bocs, de nekem erről mindig a Szado-Mazo rövidítése ugrik be :-)) pont az ellenkezőjét javasolta, tehát (ha jól értettem), hogy a bogrács feneke lógjon be a gőztérbe, bele pedig vizet öntsek, így legyen az egy deflegmátor. Az sem rossz, talán legközelebb úgy lesz.
Vork12 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3376

Ezt kb így gondoltam. Gyorsan csináltam egy sematikus rajzot.

Kb így

Az enyém üvegből volt nagyon szépen tudtam vele dolgozni.

Előzmény: comad (3359)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3375

Kérdésem az, hogy hol akarod megtörni a páracsövet, ami valójában a hűtőbe vezeti a párát, és cseppfolyósítja?

Mi lenne ha a függőleges ágat körbevennéd egy vastagabb csővel és azon folyatnád át a vízet. Ezzel a módszerrel a deflegmáció 100%-os. Ha intenzíven folyatod át rajta a vízet akkor minden pára cseppfolyósodik és visszacsöpög az üstbe.

Másik kérdésem!!

Valaki tud valamit a nitróglicerines páleszról?

Hogyan sikerült rendezni?

Sok finom pálinkát mindenkinek.       Vork12.

germanungar Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3374
Figyelj szilvafan, hány felest ittál te mielött irtál? O))))))
Előzmény: szilvafan (3373)
szilvafan Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3373
vávávávárj csak...kedves comám, ez kicsit gyors volt nekem. Akkor most ott tartunk, h a rézbogrács SM megoldása szerint fejjel lefelé áll belül, az aljával a lapra szerelve, ugye ? és úgy funkcionál, mint 1 réz sisak... ez eddik ok. de a páracső hosszában lesz a deflegmátor ???? hogy vezeted át a csöveket párhuzamosan a páracső hosszanti irányában ?? vagy kereszbe fúrod, a páracsőre derékszögben ? mert akkor a páracső átmérőjét saccperkábé 1,5-2 cm-es köralakú felületek lesznek a deflegmátorok ? vagy akkor most nem egészen értem. Tényleg nem kötekedni akarok, csak +érteni. légyszíves érthetően, amennyire lehet részletesen leírni. köszi, szilva
absztinens Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3372

Megkérdeztem az ifjoncot, aki közölte, hogy az újabb verziójú  firefox ezt nem fogadja.

Vagy igaza van, vagy nem, de egyenlőre nekem is marad az explorer.

Megsúgom: rosszul esett a rövid- tömör és egyszerűsített magyarázat és ezért most a nicknevem elvi megnyílvánulását elfolytom!!

Egészségetekre!

Előzmény: vinkel (3369)
absztinens Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3371

Ez is rozsdamentes. Hőkezeléssel, sajtolással, csiszolással, vagy sörétezéssel (igény szerint) . Nem ezzzel foglalkozom, de láttam a technológiát és konyítok is hozzá. Próbáltam utalni rá, de ezek szerint nem megfelelően, mármint a szerszámozottságra. (az anyagminőség megint egy külön tészta) Az elszíneződés a főző esetében egyébként pusztán esztétikai szerintem ebben az esetben, hiszen elsődlegesen az a lényeg, hogy jó minőségű legyen a munka gyümölcse.

Előzmény: kezdő városi (3362)
vinkel Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3369
Sajnálom,

kérjél meg egy járatosabb ifjoncot, és seperc alatt összehozza. Ne sértődj meg, de én is így csinálom, ha valamit nem tudok. (Nekem könnyű, mert itt rohangálnak a hátam mögött és csak el kell kapni, hogy na fiam gyere stb. gond van a faternál .... A kísérő választ most nem írom le, mert nem szalonképes, gyereknek meg pofonképes). Így írásban nehéz elmondani, hogy ingyom-bingyom ez a gomb meg amaz stb. Érted?
Előzmény: kezdő városi (3367)
germanungar Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3368

Hát ha olyan szerencsétlen vagy, hogy semmid sincs, akkor csak siratni tudlak. O))))))

Tudod, hogy virus ellen a pálinka egy nagyon jó gyógyszer? Na azt kell az Explorernek adni! O)))

Előzmény: comad (3361)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3367
Szia!

Próbálom, de nem jön össze. Sajnos. Köszönöm a segítséget.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: vinkel (3365)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3366
Szia !

Az már nagyon régen volt. Kaptam én egy nagyon komoly választ a napelemes témában, de nem erőltettem mert nem ez fórum meg a főzés lényege. Az egyik lehetséges fűtési módnak gondoltam az üst alá.
Most voltam N.O.-ban ott láttam kirakatban egy bábút biciglizni folyamatosan, napelemmel hajtották. Nagyon egyszerű volt és nagyon kis helyet foglalt.
Kint már nagy hagyománya van, de erről Germanungar többet tudna mesélni.
Ha tudok valamit róla elküldöm.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: kisphanti (3337)
vinkel Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3365
Firefox böngészőhöz ezt kell telepítened a formázások használatához.

http://firefox.hu/kiterjesztesek/bbcode
Előzmény: kezdő városi (3363)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3364
Szia Germanungarn!

Ma voltam arra ahol megtudtam kérdezni a saválló-főzővel kapcsolatos birsalma-főzési problémát. Nem nagyon értem a magyarázatát de mejd a végén kifejtem neked. Azt mondta a főzőben a gazda, hogy könnyen leragad az üst falához a birsalma és el is tömíti. Ezért főzés során felrobbanhat. Az én feltevéseim ezzel kapcsolatban:
- A páracső réz és oda nem ragad a birsalma , akkor azt végül is nem tömíti el.
- Nagyon sokat kell főzni ahhoz egyfolytában, hogy olyan sok lerakodás keletkezzen ami eltömíti a páracsövet.
Tudom, hogy nem tudtam kielégítő válszt adni a kérdésedre, de még mivel nekem sincs ebben tapasztalatom csak az ő magyarázatára hagyatkozhatok.

Üdv: kezdő városi
Előzmény: germanungar (3360)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3363
Szia Comad!

Megint veled vagyok én se tudok semmilyen variációt belevinni a szövegszerkesztésbe. Nem jelenik meg a szerkesztőléc.

Üdv: itt is Kezdő Városi
Előzmény: comad (3361)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3362
Szia!

Neked is írom meg Comadnak is. A saválló lemez 1.4301 anyagminőségű lemez. Kemény és nagyszilárdságú anyag. Írdatlan nagy munka lenne akár "egy kis ívelést" is
belevinni. Szerintem lehetettlen a vastagság miatt is. Melegítés azért nem javaslom mert megfeketedik az anyag, nagyon drága savval tudjuk eltüntetni róla a heggesztésnél megégett részeket amik a varratt mellett keletkeznek.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: absztinens (3357)
comad Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3361
Nincsenek itt semmiféle szerkesztési kódok. Firefoxot használok (az Explorert megették a vírusok), talán azért.
Előzmény: germanungar (3360)
germanungar Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3360

"Hogy csináljátok ezeket a dőlt betűket meg a vastagokot meg minden?"

Ezt most komolyan kérdezed?

Ha egy hozzászólást irsz, akkor közvetlen az ablak felett vannak a szerkesztési kódok;

Mentés, félkövér, dölt, aláhuzás, áthuzás, stb

Ha a szöveget bejelölöd ugy, hogy az egér baloldali gombját nyomva tartod, akkor formálhatod a bejelölt szöveget. A vastagon aláhuzott A-val pedig a betüszinét választhatod ki

....de, ha esetleg csak hülyéskedtél, akkor elnézést! :)))))

Előzmény: comad (3353)
comad Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3359
Igen, erre. Úgy tudom, minél többet érintkezik rézzel a pára, annál jobb, a katalizáló szerep miatt. Egy ilyen rézbogrács felülete kb. 800 ncm, tehát cca. egy 30x30-as rézlemeznek felel meg. A páracsövet alul 3 helyen keresztbefúrom, rézcsövet vezetek át rajta, ezekben hideg víz fog keringeni, a deflegmációt így akarom megoldani.
Előzmény: Főzzükcsakki (3358)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3358
Szia!

Erre akarsz még egy réz edényt fogatni alulról?
A réz edényre mi szükségvan, nem elég a lepárlócső?
absztinens Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3357

Éppenséggel, ha akarnád azért még tudnád.

Nem tudom, hogy hogyan vagy eleresztve szerszámmal, de azzal a technikával amit már régebben írtam működne. Természetesen, mivel akkor rézlemezről és jóval vékonyabbról volt szó a fizikai ráhatásnak nagyobbnak kell lennie. Arra viszont figyelj, hogy az ütőszerszámnak ne legyen "sarkos" felülete, mert az csúnya és kitörölhetetlen benyomódásokhoz vezet. Ha van lakatos a közelben, egy kis melegítéssel meg lehet könnyíteni a folyamatot.

Természetesen nem kell azért nagy domborulatra gondolni, de már egy kis ívelés is sokat segíthet.

Jó munkát.

Előzmény: comad (3356)
comad Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3356
EZT? Ha akarnám se tudnám. 41 cm, 4 mm vastag, több, mint 5 kg.
Előzmény: absztinens (3354)
kezdo71 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 3355
Üdv!

Köszönet a segítségért.
Marad a forrasztott megoldás, mert az már készen van.

Szombaton kiderül müxik -e.
absztinens Creative Commons License 2006.12.12 0 0 3354

Az internet expoler automatikusan adja a minmumos W szerkesztési lehetőséget. A mozilla például nem.

Domborítani is fogod?

comad Creative Commons License 2006.12.12 0 0 3353
Hogy csináljátok ezeket a dőlt betűket meg a vastagokot meg minden? Jóvanna, nem vagyok most 100-as. Ittegy foto az üsttetőmről, ami egy korong
Előzmény: absztinens (3352)
absztinens Creative Commons License 2006.12.12 0 0 3352

"OK, ki mit hoz, úgyis bedobja a közösbe :-)"

Csak nehogy úgy járjunk, hogy mindenkivel szemben megnyer egy poharas sakkpartit és másnap még ki is nevet minket a fejfájásunkkal:-)

Előzmény: comad (3351)
comad Creative Commons License 2006.12.12 0 0 3351
OK, ki mit hoz, úgyis bedobja a közösbe :-)

Kezdő városi jóvoltából megvan az üsttetőm, egy 41 cm átmérőjő, 4 mm-es saválló korong! Szuper! Ráadásul nehéz, mint a dög, + megy rá a felépítmény, úgyhogy egyáltalán nem kell azon gondolkodnom, hogyan rögzítsem az üsthöz, megtartja a súlya. Lefotóztam, de csak egy szürke korong, majd ha meglesz a többi is, jobban mutat.
Előzmény: etilalkohol (3350)
etilalkohol Creative Commons License 2006.12.12 0 0 3350
Hali!
Tali + egy fő (asszony)
üdv, etil
tuzer Creative Commons License 2006.12.12 0 0 3349

Nem kell forrasztani. Keress valahol egy hőálló műanyagcső darabot, ami ráhúzható a kukta kiálló csövére, amin  a súly szokott billegni normál főzéskor. A műa.cső másik felét pedig ráhúzod a hűtő felé menő csőre. Az egész rendszer ugyanis nincs nyomás alatt, legfeljebb akkor, ha már bent a kuktában valami gyümölcsdarab elzárja a kivezetést (pl.: túltöltötted), ekkor viszont ott a kukta eredeti biztonsági szelepe.

Évek óta műxik.

Előzmény: kezdo71 (3345)
comad Creative Commons License 2006.12.11 0 0 3348
Az ón egyrészt nem káros az egészségre, másrészt meg nem egészségtelen. Forrón ne idd és kész. Káros kigőzölgés sincs. Fitting-rögzítésre gondolsz? Pláne.
Oyabun Creative Commons License 2006.12.11 0 0 3346
Miért nem használsz jól tömített (pl. teflonszalag) menetes kötést?
kezdo71 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 3345
Üdv mindenkinek!

Egy kérdés: Rögzíthetô -e a kuktából kivezetô csô forrasztással?
Az ón nem káros az egészségre?

elôre is köszi
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.11 0 0 3344

nem lerázva, hanem lezárva...

bocs

Előzmény: csocsanszkaja (3343)
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3343

Most voltam egy ismerősömnél: 1000L almacefre fort le neki  a szin alatt.

nem tettek rá vizet, csak 21 kg cukrot... , nincs rendesen lerázva csak egy műanyagtető van ímmel-ámmal rátéve...

szerintetek?!   sokra számítanak, de szerintem lefedhették volna jobban is.... na mindegy azért 1000 L az 1000 L!!!

Én lefőztem otthon a alszeszeimet: 3L szilva, 1,5 szőlő, 1 L alma, 0,5 csitke. mindegyik 53-55 fokos, most érnek... nem tudom meddig, mert nagyon kiváncsi vagyok... no meg jön a karácsony ünnepe... a szeretet ünnepe... (lehet, h nem fogok senkit sem szeretni és irigy leszek)

üdv mindenkinek!  csocsanszkaja

a pálinka legyen velünk

kisphanti Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3342

Hello

Érdeklődve olvasgatom írásaitokat.

Érdekelne a mazsolabort, milyen recept alapján csináltad, ha elküldenéd, megköszönném.

Köszi

Előzmény: csülök2 (1329)
germanungar Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3341

Halló szilvafan!

A finánc neked egy szép mesét mondott a németekröl. Jól hangzik, a németek talán be is tartanák a 10 literes határt, DE ez nem igaz! ....sajnos!

Anélkül, hogy az idevonatkozó vámszabályokat szóról-szóra leforditanám, emlékezetböl csak a következöt szeretném elmondani:

Németországban minden lepárlásra alkalmas készüléket, aminek üstje meghaladja a 0,5 litert - attól függetlenül, hogy használod, vagy nem használod - a vámnál be kell jelenteni. 0,5 literig diszként használhatod de nem fözhetsz vele egy csepp pálinkát sem.

Ezt eddig, keserü tapasztalatból biztosan tudom!

Ha pálinkát akarsz fözni, akkor egy desztiláció licencet (Brennrecht) kell kérned és a vám szemrevételezi a készülékedet. A lepárlás pontos idöpontját, mennyiségét, a cefre minöségét jelenteni kell a vámnak, amit szurópróbaszerüen ellenöriznek.

Viszont ezt a Brennrecht-et nemigen kapod meg, mert ujat nem adnak ki, csak ha valaki visszaadja, akkor azt megveheted.

A mai árak a vidéktöl függöen: 5.000 - 15.000 €

Ezen belül van két lehetöség a lepárlásra:

Az egyik formája az "Abfindungsbrennerei", ami  nem mást jelent, mint azt, hogy a vámnál megadott cefremennyiségböl és minöségböl a vám elöre megadja, hogy menyi alkoholt KELL NYERNED, amire aztán az adót kiszabják. Ezeket a cefréket felcukrozni szigoruan tilos, amit szurópróbaszerüen ellenöriznek. Évente 300 liter ALKOHOLT nyerhetnek. A vám megszabja még azt is, hogy milyen gyümölcsfajtából fözhet.

Ezek általában a kisebb üzemek, legtöbbször a termelök.

A másik formája a "Verschlußbrennereien", ami nem mást jelent, mint azt, hogy a vám a készülékedre egy szerkenytyüt szerel, ami méri a mennyiséget és az alkoholtartalmat is. Ezért nekik a Brennrechtre nics szükségük. Ezt a cefrét kivételes esetben lehet felcukrozni, mert itt az alkoholkoncentrációt is mérik, ami után az adót kiszabják. Nekik nincs az sem megszabva, hogy mikor és mennyit föznek, mert náluk a vám a kifolyócsövön "ül".

Ezek a nagyüzemek, akik az un. bérfözök.

No.-ban egy un. "Hausbrennrecht" tehát privát lepárlás nincs!

Ausztriában és Svájcban van lehetöség arra, hogy egy nagyon kevés alkoholt saját fogysztásra készitsenek. Ha jól tudom ez Ausztriában 0,5 liter. Viszont már azt is olvastam, hogy az EU ezt is megszüntette, vagy megszünteti.

Hát röviden ennyit! .....de most részletekkel nehogy a falnak szegezzetek, mert ez a valóságban még sokkal komplikáltabb!

Előzmény: szilvafan (3336)
gertibor Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3340

Szép jó napot mindenkinek!

Ittam boltit is az még valahogy iható volt (osztrák) szintén a szomszédainktól kaptam házit ca. 1 litert, az kb. 9 év alatt fogyott el, amikor eszembe jutott, hogy valamiért haragszom az illetőre, megkínáltam vele. :-)))))

Persze biztosan lehetne jót is készíteni, de az a bizonyos pálesz után nem gondoltam még ilyesmire.

Előzmény: bild56 (3335)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3339
Pálinkás jó napot!

Egyre jobban tetszik nekem ez a fórum valaki mindig ad egy kis bíztatást!
Arra kérlek sorstársam, ha lesz egy kis időd, írd le nekem a történeted nagyvonalakban!
Biztosan tanulságos lesz számomra!

Köszönöm előre is!

Üdv neked
Előzmény: Vork12 (3333)
comad Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3338
Én már ittam, jó. Igaz, nem házi volt.

szilvafan: valahol azért értsd meg a magyar küldöttséget is! Ők ismerték a magyarokat, az EU nem. Egy Franziról még el lehet képzelni, hogy betartja 10 l-t (ráadásul leadja a többletet), de el tudod képzelni ezt Mo.-n? Én nem. 1 dl nem sok, annyit nem adna le senki és főzné 100 l-számra. Persze egyszerre csak 10-et...
Előzmény: bild56 (3335)
kisphanti Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3337

Helo

Nemrég csatlakoztam a fórumhoz, és figylemmel olvasom miket lehet itt tanulni, viszont érdekelne a napelemes dolog is, ha megvan amit írtál, és átküldenéd nekem hálás lennék.

Köszi

Előzmény: kezdő városi (989)
szilvafan Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3336

sziasztok, tényleg nagyon jó hangulatú ez a fórum, öröm olvasni benneteket :)

tali: hát persze, ez a bográcsos-pertus-pálinkás buli naggyon jól hangzik :)

A pálinkafőző suliban mesélte a finánc, hogy a németeknél is állítólag évi 10 liter saját páleszt lehet otthon főzni, és ha több lesz neki, akkor fogja a Franzi, oszt' beviszi a hivatalba, és leadja. Történt ez az EU-s csatlakozási előzetes 1eztető tárgyalásokon, és mondták, hát akkor legyen így nálunk is. Hát erre persze röhögőgörcsöt kapott a magyar tárgyalóküldöttség, és maradt minden a régi tilosban.

Előzmény: snapszmester (3331)
bild56 Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3335

Üdv mindenkinek !

Ittatok már málna pálinkát ? Milyen ?

comad Creative Commons License 2006.12.10 0 0 3334
Ahahá, értem, jó ötlet, meggondolom, de a deflegmációra már mást gondoltam ki. Talán a 4. főzőnél...
Előzmény: snapszmester (3330)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3333

Örülök az elhatározásodnak.

Az Én hasonló cipőben jártam megcsináltam, mai napig is csinálom. Elsem tudod képzelni mennyi örömöd lessz. Ehez a döntéshez egy erős löket kellett.

Sok sikert azért számolj be néha.

Előzmény: Főzzükcsakki (3321)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3332

A hordó tetejét úgy kellett rácsavarni fél vagy háromnegyed fordulatta. Már nem emlékszem pontosan. A hordó tetejét vágta le. Olyan erővel, hogy fölötte a vakolatot ás a nádazást is lesöpörte jó nagy darabon. A műanyag meneteket egyszerűen legyalulta csak kis sorja maradt a hordón. A tetőn megmaradt a menet.

Előzmény: vinkel (3327)
snapszmester Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3331

Egy kis jövedéki áttekintés!

Svájci főzetőm mesélte, hogy ott 1 gyümölcs fa/ 1 L pálinka adómentesen és a fináncnak telefonál, hogy elkezdi a főzést. Ugy tudom az unióban is van adómentes rész a többit eladják magasabb adóval. De ezt nálam tájékozottabb talán jobban tudja.

Itthon van lehetőség kifizetni a magasabb adót viszont a legális értékesítésre akkor sem nyílik lehetőség. Ez adszurd: elkérnék a teljes adótartalmat mint a szeszgyáraktól és idd meg magad.

És még az unióval fenyegetőznek, és attól félnek hátha begyűrüzik az ottani rendszer.

snapszmester Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3330
Most gondold át szájjal felfelé, vizet teszel bele és megoldódik a tömítés és a deflegméció ( előhűtés, erösítés). Így már hasonlít egy profi üstre.
Előzmény: comad (3329)
comad Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3329
Basszus, én egy zseni vagyok! Most kattant be, hogyan csináljam az üsttetőt! Lesz egy saválló lemez korongom (ha minden igaz), erre a "feltét" 28-as vörösréz csőből. Eddig semmi különös, de most jön a csavar! A saválló lemez alját egy vörösréz-lemezzel akartam bevonni, de nem ezt fogom csinálni (honnét is szednék egy 40X40 cm-set)! HANEM! Megveszek egy kis vörösréz tálalóbográcsot (lásd kép), kifúrom és a hollandi odaszorítja a páracső aljához. Tehát a bogrács az üst gőzterében lesz, szájjal lefelé és vezeti szépen a gőzt a páracsőhöz. Tényleg okos vagyok, na!
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3328
Köszönöm, hogy megkérdezted nekem nyáron kellene egy hétre, családommal mennék. Július második hetére gondoltam.

Üdv neked!
Előzmény: vinkel (3326)
vinkel Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3327
Pontosítsunk: Ez azt jelenti, hogy a hordó szabályosan FELROBBANT? Mert ez még így nem hangzott el. Volt puposodás, gázelnyelés stb. de robbanásról beszámolót (én) még nem olvastam.
Előzmény: Vork12 (3319)
vinkel Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3326
Megkérdeztem, jelenleg Hollandok telelnek és vadulnak benne. Javasolja a Kecskemét környéki tanyákat, hasonló van sok. Ja és nagyon ideális pálikafőző-helyek, senki a környéken és van alapanyag és idő. Egyedül lehet unalmas, de szervezés kérdése az egész. Nagy apparátus is elfér, gondolom akinek van módja ezt ki is használja.
Előzmény: Főzzükcsakki (3324)
comad Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3325
Felégettem magam mögött a hidat, szétfűrészeltem a főzőt, a hűtőjét ugyanis használni akarom az újhoz. Most már nincs mese, meg kell csinálnom.
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3324
Köszönöm szépen csábító az ajánlat, ha felépülök szerintem, kipróbálom. Hogyan léphetek kapcsolatba a barátoddal? Az idén májusban kecske tulajdonos lettem egy félkész garázsomból istállót csináltam és nagyon szeretem a két dezentort egy hónap után ma láttam őket először. Kisebbik lányom 1évig nyaggatott egy kutyáért, mire egy polotapincsibe bele egyeztem, korábban már volt két macskájuk, amiből később három lett és most a legöregebb elpusztult így az állomány 2 kecske 2macska 1 kutya 1 disznó az utóbbi én vagyok időnként.
Közelebb kerültem a természethez, ami jó érzéssel tölt el. Jelenleg a régi és az új állapot között lebegek, de szerintem már én nem megyek vissza. Amellett, hogy önellátó akarok lenni azért a technika vívmányairól, nem mondok le teljesen, úgy érzem műszaki szaktudásomat egészségesen összekapcsolva a régi idők életmódjával, egy sokkal teljesebb élet vár rám.
Megtanultam az utóbbi egy hónapban azt is, hogy ha én komolyan akarok valamit, az úgy is lesz.
Túl sokat szövegelek, megyek, ledőlök, nem untatlak benneteket.

A pálesz legyen veletek!
Előzmény: vinkel (3323)
vinkel Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3323
Egyik barátomnak Észak-bácska és a Homokhátság határán van egy tanyája, emely pont az ilyen kikapcsolódni vágyó emberek részére van fenntartva. Nincs benne áram, se vízvezeték, csak gémeskút, de van tisztaszoba, középen nyitott kéményű konyhaféle, és hátsó hálószoba. Állat is van, melyet az ottlakónak kell ellátni. Igazi emberpróba a városinak, kipróbálni az önellátást, mert neki kellett a tanyakörüli feladatokat is ellátni az ottlévő eszközökkel a lakhatás fejében. Volt aki 12 óta után lelépett, a leghosszabb 3 hétig bírta. Akarod kipróbálni?
Előzmény: Főzzükcsakki (3314)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3322
Bocs Aknil az előzőt nem neked szántam!
Neked a következőt írom szerintem nem bűncselekmény és nem is engedetlenség hanem ez nekem jár, hiszen én egy szabad ember vagyok szabad gondolattal, szabad akarattal! Kinek van joga ezt megkérdőjelezni, persze ők azt hiszik, hogy nekik, de mi csak hagyjuk meg őket ebbéli tudatukban. Ha titok marad az akaratod akkor arról nem tudnak és amiről nem tudnak az nem fáj nekik, így Te szabad ember maradsz! Tehát a jelszó: ez jár nekem !!!!!!!!!

Üdv neked!

Előzmény: aknil (3320)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3321
Gönci barackpálinkás jó napot mindenkinek, ( a helyi Gyógyszerész szokott engem így köszönteni a mikor felhív, nagyon kedves jó kedélyű ember) köszönöm a bíztatást igazán jólesett a támogatás! Egyszerre két sarokcsont törés kényszerít az ágyba már egy hónapja. Van időm gondolkodni mit is kezdjek magammal ezután. Két évvel ezelőtt 41- évesen kezdtek foglalkoztatni más irányú dolgok, mára egy közel180-ast vettem elméletben és most szerintem jöhet kivitelezés! Műszaki beállítottságú voltam ( vagyok) és mind máig abban is tevékenykedem, de úgy érzem hiábavalóvolt minden, a gépek és sietés világában elfelejtettem ember lenni! Nem kellett sem kutya, sem macska mert az szőrös, bolhás meg egyéb, ha esetleg megsimogattam egy állatot, semmihez nem nyúltam amíg kezet nem mostam és közvetlenül utána nem tudtam jóízűen enni. Ezzel szemben ha a fáradt olaj nyomot hagyott a kenyeremen gond nélkül ettem. A saját gyerekeim tisztába tételekor elhagytam a helységet, az állatok vagy trágya közelében hányingerem volt, viszont gond nélkül szívtam a nitró hígítót, a festéket port, kipufogógázt, port, dohányoztam, ittam mértéktelenül, dolgoztam 38 órát egyhuzamban, soha nem értem rá, csináltam már mindent,csak harangot nem öntöttem, DE MINEK!!!!!! Most itt állok egy vadi új élet reményében gondolataimat már szint csak a tervezés tölti ki és örülök annak, hogy támogatást kaptam tőletek így ismeretlenül is. Tényleg jól esik!!!

Üdv nektek!

A pálesz legyen velük!! Ahogy mondjátok azt nagyon helyesen.

Előzmény: aknil (3320)
aknil Creative Commons License 2006.12.09 0 0 3320
Megtermelem a saját gyümölcsömet. Én magam leszüretelem. Saját munkámmal feldolgozom, cefrézem, és saját fogyasztásra pálinkát készítek belőle. Nem akarom árusítani, saját fogyasztásra szánom, tehát soha nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni!!! Milyen jogon akar ezért literenként 1000 forintnál is többet elvenni tőlem az állam????????
Én azt mondom, hogy az otthoni pálinkafőzés nem bűncselekmény, hanem polgári engedetlenség!
Előzmény: Gombóc Artúr Benő (3312)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3319

Szép jó estét mindenkinek!

Olvasom a lufi fúvást. Én is jártam így. Apósoméknál laktunk, mint ifjú házas.

Volt néki egy nagy eperfája. Én abból az eperből akartam páleszt főzni. Ment minden szépen a maga útján, egészen a cefre készítéséig. Egy 30 literes műanyaghodóba raktam, és alaposan lezártam.. Majd az após műhelyébe raktuk, ne legyen szem előtt és aránylag hűvös helyen van. Na az Én cefrém elkezdett erjedni, a hordó dagadni. Majd az egész cefre beterítette a műhelyet, a szó teljes értelmében. Egy csepp sem maradt a hordóba. Két év elteltével is találtunk cefre nyomokat.

Most már nevetek a saját butaságomon. No akkor nem tudtam nevetni.

Békés karácsonyi készülődést, és sok finom zamatos páleszt minden olvasónak

Előzmény: tuzer (3301)
comad Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3318
Ja! Off. És a tanyáról: keresd meg Szenti Tibor: A tanya c. könyvét, olvasd ki, és csak azután dönts!
comad Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3317
"mérgezd vele" Ugyan már!
Előzmény: absztinens (3315)
comad Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3316
Szia! Teljesen igazad van, épp ezért van ez a topik, hogy az ember gyereke az általa ismert előtörténetű (saját, szülők, nagyszülők stb.), korlátolt mennyiségű gyümölcsből páleszt készíthessen, és tudja, hogy az miből van! Szerintem ugorj bele, és ha segítség kell, csak rajta, szólj!
absztinens Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3315
Kár, hogy így megkeseredtél. Tudod, a földön az ember csak időleges. Használd ki az időt!!! Vedd meg gyorsan azt a tanyát! Termelj sok pálinkának valót, aztán miután kifőzted, mérgezd vele annyira magad, hogy ne kelljen ilyen szkeptikusan nézned a jelent.
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3314
Kedves szesztesók köszönöm szépen a tippet a fokolóról! Igaz nekem se cefrém, se főzőm, de azért elméletben készülök. Tudjátok engem nem azért foglalkoztat ez a dolog mert nem bírom megvenni azt a kevés alkoholt amit megiszok, hanem mert tudni akarom azt, hogy mit eszem és mit iszom, és ez vonatkozik mindenre.
Ma hallom a hírekben, hogy egy Szabolcsi termelőtől lefoglaltak x tonna almát mert a méreg 20x-a volt a EÜ határértéknek.
Ti mit gondoltok józan pillanatotokban, nem ehetünk zöldséget, gyümölcsöt, húst, nem ihatunk tiszta vizet (nem mintha annyira szeretném de arra is szükség van) méreg,méreg és méreg mindenben. Arra gondoltam, hogy veszek egy tanyát és megtermelek mindent magamnak.
Üdv nektek!

germanungar Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3313

Ez egy spanyolországi német érdekeltségü cég, aki európaszerte minden elképzelhetö dolgot árul, ami a desztilláláshoz szükséges.

UNICOBRES S.L.
Casa de los Alambiques
Camino de la Colina 39
Apartado de Correos 159
11130 Chiclana de la Frontera
Spanien

Internationale Steuer ID: ES B-72038961
Geschäftsführer: Kai Möller

Előzmény: comad (3308)
Gombóc Artúr Benő Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3312

Nagyon jó érzés volt elolvasni ezt a hozzászólást, köszönet érte, és csak csatlakozni tudok minden mondatához!

Engem is eltölt az alkotás öröme amióta (még csak két éve) foglalkozom a pálesszel, és ez a fórum is egy nagyszerű dolog: segítőkész, vidám, családias!

(Csak az a bosszantó, hogy miért kényszerít az állam egy törvénysértő, bűntudatos állapotba egy olyan dolog miatt, aminek komoly hagyománya van Magyarországon, mi több: elsősorban Magyarországon. Ahelyett, hogy legalizálna, korrekt adótételeket állapítana meg, és inkább támogatná, hogy az egész világon megismerjék a finom magyar pálinkákat.)

Benő

Előzmény: kezdő városi (3295)
gertibor Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3311

Rengeteg fajta és méret van náluk.

Megdobogtatta a szívemet egy 25 l-es  699.-€ -otthonra tökéletes lenne-

Az embernek csak fáj a szíve, ennyi szépséges főző láttán.

gertibor Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3310
Most akciósan van egy 60 l-es szuper főző 1.479.-€ -ért + postaköltség.
gertibor Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3309

Tudom, nem én lettem megszólítva, de mivel érdekelt megnéztem.

Ez egy spanyol cég.

On line lehet rendelni, postaköltség nélkül egy 6 l-es 349.-€, egy 100 l-es 1.300.- fölött van.

Nem tudom a magyar hatóság mit szólna egy ilyen küldeményhez.

Persze személyesen is el lehet hozni :))

comad Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3308
Ahoj, germanungar, most jut eszembe, te biztos értesz németül! Kattanj már el légyszi ide, és nézz utána, miféle cég ez? Egyáltalán az?
Előzmény: germanungar (3306)
comad Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3307
Végül is az igazi ágyas pálinkát frissből csinálják, én még csak aszalttal csináltam eddig. Biztos jó lesz. El nem ronthatja.
Előzmény: csocsanszkaja (3305)
germanungar Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3306

Halló Siemens!

Ezt a lepárlás utáni szellöztetést - ami nem más mint érlelés - én is ismerem.

A könnyen illó elpárolgó anyagok között vannak kellemetlen illatú és ízü vegyületek, ezért a párolgás is elösegíti az ital minöségének javulását.

A profik mindig azt hangoztatják, hogy az érlelés fizikai folyamat, ami nem más, mint a folyadék párolgása, a levegö diffúziója az italban!

Többek közt ezért sem lehet át nem eresztö falú tartályban megfelelö érlelö hatást elérni.

(gondolj a müanyag kannádra!!)

A hordót, vagy üveget viszont nem haggyák teljesen nyitva, hanem csak - miután megrázzák, vagy pl. a profik mixer-el levegöztetik - lazán teszik rá a dugót vagy kupakok.

A tartályt huzamosabb ideig nyitva tartani nagy könnyelmüség lenne, mert az alkohol egy illanó anyag.

.....az érlelés mindig alkohol veszteséggel jár!!!!!

Azt ugye minden pálinka-barát tudja, hogy a lepárolt pálinka nem tekinthetö kész italnak, hiszen szeszfoka nincs beállítva, esetenként az illata, ize nem harmonikus, hiányos. Az érlelt pálinka illata viszont kellemes, harmonikus.
Az érlelésnek  minöségjavító szerepe van. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a nagy alkoholtartalmu szeszes italok fahordóban tárolva érlelödnek jól. Bizonyos változások ugyan az üveg- vagy más palackban tárolt pálinkában is bekövetkeznek, azonban az ilyen módon érlelt termékek minösége meg sem közelíti a fahordóban érleltét. Viszont ugy gondolom, hogy, akik itt irnak, azoknak csak a legritkább esetben van fahordója, vagy olyan mennyiségü pálinkája, ami ezt indokolná.
Az érés folyamata bár idövel lelassul, valójában sohasem fejezödik be. Természetesen az érlelését nem célszerű minden határon túl folytatni. Minden italnál megtalálható az az optimális érlelési idö, amelynek betartása esetén az ital a legkedvezöbb zamatú lesz. A gyümölcspárlatok és a borpárlat vonatkozásában 4 évtöl 25 évig terjedö idötartamot javasolnak a profik.

Azért hangsúlyozom mindig a profikat, mert nem hiszem, hogy közüllünk bárki is akarná a pálinkáját ilyen sokáig érlelni. Azt viszont mindenkinek ajánlani tudom (még a türelmetlen Comad-nak is), hogy egy kis tárolás/érlelés néha csodákat müvel a pálinkával.

...gondolj a müanyag kannádra! O)))))

Előzmény: siemens81 (3262)
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3305

"frisset" (őszi) tettem bele, nagyon kellemes illata volt és íze a fajtáját nem tudom, így is jól lesz szerinted?

Aszalt-kontra friss?!?!?!?

Előzmény: comad (3304)
comad Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3304
Üdv! Próbáld meg feldobni egy kis aszalt almával.
Előzmény: csocsanszkaja (3298)
comad Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3303
Szia! Emil ment, de itt is leírom: sajnos nem. A www.shnapsbrennen.at oldalról származik, ami labancul van, azon pedig nem értek (na jó, bitte ein bier). Próbáld meg ott talán fenn van a készítője.
Előzmény: Törölt nick (3299)
gertibor Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3302

Szép jó napot mindenkinek!

Nem értem, mikor kellett volna azt éreznem, hogy meg akarsz sérteni?

Az indítást sem értem.

Előzmény: snapszmester (3297)
tuzer Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3301

Ém már fújtam lufit 60 literes műa. hordóból, nem egészen erjedt cefre szállításakor.

De szép lett volna az autóm, ha ki is durran.

absztinens Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3300

Nnnna!

Mondtam én már, hogy nem vagyok kémikus! Már az általánosban is a szomszédról lestem! Az bizony pedig már rég volt.

Jó tanár lennél Snapszmester! Olyan sokféleképpen tudod elmagyarázni, hogy még én is meg tudtam érteni.

Köszönöm.

csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3298

Szép jó reggelt mindenkinek!

Tegnap lefőztem a 2L alma alszeszemet...

A cefre nem túl karakteres nyári almából készült... a alszeszbe beletettem 6 db birset... 

Hááááááááát:

A gázzsámoly szuperül működött, ennyi a pozitívum a főzésben, a pálesz 7 dl 53fokos lett, de a cefréhez hasonlóan nem túl "karakteres" (ha nem tudnám mi az nem mondanám meg, h alma)

remélem a 7végén a szilvával és a szőlővel nagyobb sikerem lesz...

A szőlő cefre lefőzés előtt nagyon ígéretesnek bizonyult!!

Találkozó:

ezt valahogy úgy képzelem el, h d.e. szépen összejövünk valahol (mindenképpen kertes részben gondolkodok én is, bár ha 5-10főnél többen leszünk, akkor nincs ötletem). Megisszuk hivatalosan a pertut. Szakácsunk már van, páleszt viszünk, mi kell még? Estébe-éjszakába nyúló kostolgatás barártkozás tapasztalatcsere miegymás.... Másnap berzenkedve elfogyasztjuk a előző napi csodát comadtól és megpróbálunk hazajutni valahogy ....

nekem teccik!

üdv mindenkinek : csocsanszkaja

a pálinka legyen velünk

ui: már előre látom milyen viták lesznek a tájegységet illetőleg :)

snapszmester Creative Commons License 2006.12.08 0 0 3297

Megint egy általános hozzászólás.

Gertibor nem akartalak megsérteni, de látod tudsz jól indítani.

Az erjedés közben rengeteg CO2 keletkezik akkor is ha ezt nem veszitek észre mert rossz a tömítés minta sáros zsákszöveten. Hamar lezárt cefréshordóban beóldódik a gáz mint a szódásüvegben és rázkódás hatására felszabadul mint a felrázott kola és kihabzik.

El kell dönteni, hogy mosás helyett benthagyom az élesztőmérget és nem élesztőzők vagy lemosom a mérget és az élesztőt majd beélesztözöm. Szerintem jobb tudni mi van a cefrében mint várni a jó szerncsére.

Nyugodalmas jó éjszakát mindekinek.

comad Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3296
Igen, valahogy így kell ehhez hozzáállni. Kösz és viszont. Bűntársam most ment el, kb. 1,5 dl "megivatlan" pálinkát hagyva maga után. Engedd meg hogy most egy 4 cl-est ürítsek az egészségedre! Ááhhh, ez jó volt! Egy ügyfélre biztosan számíthatsz!

A többieknek itt egy új:
Előzmény: kezdő városi (3295)
kezdő városi Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3295
Sziasztok!

Amióta ezt a Fórumot olvasom egy kicsit meg vagyok zizzenve. De minden bántás nélkül tapasztalom ezt másokon is. Az ALKOTÁS ÖRÖME az ami mindannyiunkban valamit megváltoztat. Olyat dologgal foglalkozunk amihez ebben az országban( meg a szűkebb és tágabb környékében) valamilyen kapcsolódási formában mindenki ért. Vagy az édesapjával, haverjával, szonszédokkal összeálva valamikor foglalkozott a pálinkafőzéssel, esetleg (nagy szerencséjére) most is ehhez köti magát.
Rengeteg munkám mellett tanfolyamra jártam, ha van egy kis időm olvasom a szakirodalmat vagy a fórumot. Fákat ültetek (több-kevesebb sikerrel) epret 4 db 10 méteres sort , málnát stb. Mindent amiből később főzhetek. Már az is nagyon jó érzés volt, hogy amit én cefréztem Bercencei szilvát kifőzte a volt tanfolyamtársam (idő hiányában nem tudtam ott lenni) azt nagyon dicsérték a barátaim.
Örülök ennek a rengeteg információnak és próbálom ezt a rengeteg tudásanyagot elsajátítani, hogy minnél jobb pálinkát tudjak főzni a (remélem) leendő ügyfeleim, barátaim ismerőseim körében.
Ezt azért írtam, hogy a fórum minden tisztelt tagjának így köszönjem meg az idei tanácsokat és segítséget. Szeretném ha jövőre még több szakmai vita válltaná fel a személyeskedő vitákat. Ezt szeretném.
Kívánok mindenkinek jó egészséget és nagy nagy türelmet a karácsonyi készülődéshez itthon és külföldön egyaránt.

Üdv. Kezdő Városi.
aknil Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3294
Gazdabolt, borászbolt, hőmérő bolt, üvegtechnika-szaküzlet...

Googleba beírod, hogy 'szeszfokoló', és konkrét bótokat is találsz.
Előzmény: Főzzükcsakki (3290)
leveliro Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3293
Nekem 1 nap alatt felpúposította a hordó tetejét. Mikor kinyitottam, majdnem orrba vágott. Ki lehet számolni egyszerűen, hogy mennyi co2 keletkezik, de most ennek nem fogok neki. Elég a tapasztalat.
comad Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3292
Bármelyik mezgaz v. gazdaboltban. A borász részlegnél keresd.
Előzmény: Főzzükcsakki (3290)
comad Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3291
Naná! Ha valami kertes helyen lenne, el bírnék képzelni egy bográcsos marhapörköltet v. valamit... A szakácskodást vállalom. Mert ugye az egyensúlynak meg kell lennie...
Előzmény: csocsanszkaja (3288)
Főzzükcsakki Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3290
Sziasztok új fiú vagyok, üdvözöllek mindnyájatokat!
Arra kérlek benneteket, segítsetek nekem, honnan lehet beszerezni szeszfokolót?
Előre is köszönöm !
leveliro Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3289
Az oláhok cujkáját már akkor megismered, ha elmész az ajtó előtt. Ilyenkor nem kell lenyomni a kilincset...
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3288

Ezért írtam, h mindenki próbálgasson és azt alkalmazza, ami neki bejön...

TALI?

Előzmény: comad (3287)
comad Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3287
Elővettem én itten a szakirodalmat, hogy átrágjam magam a cefrézés-erjesztés részen, hogy azután jó okosakat beírjak, de sz...t se értek belőle, ill. amit értek, az olyan nesze semmi-fogd meg jól dolog. Magyarul minden igaz, meg az ellenkezője is. Pl. a pektinbontó használata jó, de fokozott metil-alkohol képződéssel jár, meg hogy a mosás nélkül a gyümin maradt szennyeződések sejtméregként hatnak az élesztőre, de ott van a saját élesztője is stb. Legyen itt okos az ember.
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3286

Valóban ott így csinálják. Én is kérdeztem, hogy mi van a széndioxiddal, nem robban e fel stb. de csak mosolyogtak, lehet, hogy a kérdést sem értették azért, mert ilyen eset nem volt.

Ez olyan mint a nagymama kuglóf receptje: Elmondja ő, h hogyan kell csinálni és ha magcsinálod jó is lesz, de nem olyan, mint a Ővé!!!  természetesen valami apró titkot kihagy a meséből... Ez is ilyesmi lehet

szerintem...

Előzmény: vinkel (3273)
absztinens Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3285

Még a topik első traktusában valahol, valaki írta, hogy a kiforrt cefréjét a csomagtartóba rakta és mire megérkezett a főzőhelyre, kifutott az egész és takaríthatta az alapanyagot.

Sajnálta mindenki, majd a téma ejtve.

A cefrekészítés leírása SM részéről korrekt, de számomra még mindíg nyitott kérdés maradt, hogy az ilyesmi hogyan kerülhető el, és ebből adódik az értetlenségem a lezárt hordós erjesztéssel.

Előzmény: Amphenol (3282)
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3284

NANÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!

Tali

gertibor

csocsanszkaja

mehet tovább...

Előzmény: gertibor (3281)
absztinens Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3283

TALI!

De jó lenne, ha lenne mindenkinek egy kijózanításban jártas ápolónő és természetesen, ha hölgy is jön, ápoló!

Előzmény: gertibor (3281)
Amphenol Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3282
Ismerősömnél volt pánttal lezárt hordó , szinte
fel volt fújódva ( 60 literes (kék) műa. ) .
1 hét forrás alatt .

Csak úgy mertük kinyitni , hogy én ráültem Ő meg
kinyitotta a pántot .... megemelt a 85 kilómmal ...jó pár centit

Én szintén műa. hordókkal dolgozom ( 120 l ) , a tető rá van
téve , de a pánt nincs , hanem téglával van lesúlyozva ,
így ami ki akar jönni az kijön , de be nem ...

Egyébként forrás alatt naponta keverem ... , ha kiforrt
akkor meg főzésig megpróbálom békénhagyni ...

AMp
Előzmény: Gombóc Artúr Benő (3280)
gertibor Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3281

Szép jó reggelt!

Nem az én szakmám a találkaszervezés, de hogy beinduljunk tudni kellene hányan lennénk.

Pl. szálláshely keresés, időpont.

Kezdem a listát és aki szívesen jönne, írja tovább.

Tali

gertibor

Előzmény: snapszmester (3279)
Gombóc Artúr Benő Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3280

Pálinkás jó reggelt!

Az erjedés során felhasznált és keletkező gázok kémiáját, egyenlegét nem tudom, de azt meg tudom erősíteni, hogy jelentős túlnyomás nem jön létre. Írtam pár napja, hogy a törkölyöm műanyag hordóban, pánttal lezárva kb két hónapon át folyamatosan rotyogott, és ahányszor kinyitottam kíváncsiságból, soha nem tapasztaltam túlnyomást. Körténél is ugyanez volt a helyzet. Viszont az előfordult, hogy a légmentesen lezárt hordóban végül ecetes cefre lett. Vagyis nem mindenre megoldás a levegőtől való elzárás: ha már a bacik rajta vannak a gyümölcsön, és nem irányítjuk az erjedést, akkor ugyanúgy rossz lehet az eredmény, mint ha mondjuk mosott, nem rothadt gyümölcsöt erjesztünk, és utólag fertőződik meg a levegőtől. Bár ilyen tapasztalatom még nincs, eddig nem mostam meg semmit...

Üdv,

Benő

snapszmester Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3279

Nagyon örülök, hogy cujka ügyben egyetértéssre jutottunk. A cefrézés, főzés is ilyen gyorsan sikerűlne nem is lenne jó mert megölne a konkurencia.

A találka: nálam biztos nem, de van itt valaki akinek a szakmája a találkaszervezés, ha meghívtok megyek és jó pénzért még termékbemutatót is tartok. Természetesen álnéven mint szeszmester vagy pálinkamester.

gertibor Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3278

Nem lehetne tél vége v. tavasz eleje, talán még akadna már kissé érett tavalyi pálinkád, amit segítenénk meginni. :)))

Előzmény: comad (3271)
absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3277

Kotyogó?

De hát te most tőlem kérdezed?! Hát én sem értem!!!

Előzmény: vinkel (3276)
vinkel Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3276
Igaz, van benne valami. Megitatja velünk a Cujkát, azután előveszi az általa készített remekművet és learatja a babérokat. Senki nem mondja majd, hogy nem az Ővé a legjobb e világon. Mi pedig ráhagyjuk, hogy így van persze, csak sok legyen. Okos, nagyon okos.
Más. A hordó miért nem megy széjjel? Én úgy a hatvanas évek végén legényként a jánoshalmi apósom borotai gyümölcsösében láttam először cefrehordót, és ott is ez volt a szokás, bum belelapátólni a gyümölcsöt és lezárni, hadd dolgozzon a cefre, s majd kifőzzűk, ha ráérünk... ( le is bukott, beköpték). Bíz' isten jövőre lezárok egy 60 literest ezzel a módszerrel, és jó messze kiteszem a kert végébe, mert ha robban visze szét a szomszédot, az úgyis megérdemli.
Előzmény: absztinens (3275)
absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3275
Efogadom én! Még csak nem is kritizálom! De amit nem értek az nekem álmatlan éjszakákat okoz.
SM-nél csak a kíváncsiság kedvéért, meg hogy meg ne sértsük, hamár ezzel az ürüggyel meghívatjuk magunkat!
aknil Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3274
Van egy félig román származású haverom, aki múltkor kínált cujkával, méghozzá olyannal, ami a románok szerint a jobb fajtából való. Hát, szerintem nagyon ocsmány volt. Csak egy kicsit volt jobb íze az én alszeszemnél. Én nem tudom, nincs ezeknek idejük még egyszer lefőzni az anyagot!? Persze a haverom sem issza, csak hát a román rokonság nyomatja neki ezerrel, ajándékot meg ugye nem illik visszautasítani (főleg pálinkát!)

Ivott már valaki jó cujkát???
vinkel Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3273
Ezen az erdélyi (nekem az) Buzjás-fürdői látogatáson nekem is felmerült néhány kérdésem a cefrézéssel kapcsolatosan és ismerve snapszmester intelmét, hogy ne vegyük komolyan, azért elgondolkodtató. Valóban ott így csinálják. Én is kérdeztem, hogy mi van a széndioxiddal, nem robban e fel stb. de csak mosolyogtak, lehet, hogy a kérdést sem értették azért, mert ilyen eset nem volt. Gondoljuk át, ha lezárják a hordót teljesen, attól az erjedés a forrás megindúl mert nincs szükség az élesztőgombáknak oxigénre. A hordó nem robban szét, tehát valószínüleg nem keletkezik annyi gáz, hogy az szétvesse a hordót. Novemberre gondolom kiforr és akkor az alkoholtartalom miatt nem fagy be, de tavasszal van-e benne még "élet" azaz lefőzni való alkohol azt nem tudom. De akkor is főzik, ha van még tele hordó. Nos ez ott a 100 évvel ezelőtti technológia ma is és jól elvannak. Mi el kell fogadjuk, hogy ÍGY is lehet csinálni.
A Cujka 30 évvel ezelőtti (akkor kostoltam) olajos-kozmás-bűdős aromáját még mindig vissza tudom idézni, úgyhogy snapszmerter kínálta nedűre nem ajánlom a rárontást.
Előzmény: absztinens (3250)
absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3272
No, akkor má' két helyen is lesz találka!!!
Előzmény: comad (3271)
comad Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3271
Akkor már inkább ősszel, amikor már pálinka is van az évi termésből. Van a baráti körömben egy mondás: "ha jössz, csak rúgd be nyugodtan a kaput!" (Ezt úgy kell érteni, hogy nehogy má' üres kézzel gyere!) Tisztelem-becsülöm azokat, akik több évig tudnak pálinkát tartogatni, én nem tartozom közéjük sajnos.
Előzmény: csocsanszkaja (3270)
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3270

találkozó-találkozó....

kóstoló-kóstoló...

hmmmmmmmmmm

Szerintem:

kéne csinálni egyet nyáron, de ne már, h fesztiválra menjünk!!!!

csináljunk magunknak egyet

persze nem a fórumon beszéljük meg és nem gondoltam, h Pálinkafőzés(otthon) pólóban jelenjünk meg....

Sm, Neked mi a véleényed, ha már így felbujtottad a társaságot?!

üdv mindenkinek: csocsanszkaja

a pálinka legyen velünk

comad Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3269
Emlegettétek a találkozót, én már javasoltam a Gyulai Pálinkafesztivált, megteszem újra. Nekem is messze van! Kedvcsinálónak két kép:

absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3268

sajtószemle:

Tizenkilenc pálinkafőzde 159 fajta italát értékelte a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács kedden az Alkotás Point Irodaházban megrendezett Hundeszt pálinkaversenyen. A bírálók 112 nedűnek itéltek oda különféle díjakat.

-Magyarországon évente mintegy 1,2 millió liter gyümölcspálinka kerül palackokba, ami évi 40 milliárd forint körüli jövedéki adót hoz az államkasszába- mondta Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója a díjkiosztón.

-A lepárlással készült szeszesitalok fogyasztásának mértéke az utóbbi években nem változik Magyarországo, ezért célunk, hogy a legjobb pálinkát mindenki élvezettel kortyolhassa.

A fenti idézet szó szerinti.

comad Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3267
Annyira büdös? Először is ne műanyagban tartsd, hanem üvegben és parafadugóval zárd le.
absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3266
Szerintem SM elfelejtette lenyomni a "mehet" gombot, amikor az időpontot írta.
Előzmény: csocsanszkaja (3259)
absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3265
Köszönöm, el kezdtem memorizálni.
Előzmény: csocsanszkaja (3257)
absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3264
Ez amolyan "igazi aromavédelmi" technológiának tűnik!
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3263

?!?!?!

Nem fog belőle elpárologni a alkoHOL?

siemens81 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3262

Üdv mindenkinek!

Kérdésem lenne,kifőzettem a pálinkámat és a főzdemester azt tanácsolta hogy a pálinkát kupak nélkül tároljam 1 hónapig (40 literes műanyag kannában van) azért hogy a különböző gázok és kellemetlen illatok elszálljanak belőle. Jó módszer ez és tényleg így hagyhatom fedetlen 1 hónapig? Válaszokat tanácsokat várok. :)) 

tuzer Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3261
Bocsi, ha maradt, akkor a honlapnak igaza lehet...
Előzmény: comad (3260)
comad Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3260
Aszongya ez a honlap: "a friss párlat gyakorlatilag élvezhetetlen". Hö-hö, bűntársam tegnap főzetett, este hozott 0,5 l-t, hát még maradt most reggelre is, én élvezem...
Előzmény: csocsanszkaja (3257)
csocsanszkaja Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3259
Én is pont ezen okoskodok, mikorra is beszéltük meg a talit....
Előzmény: absztinens (3258)
absztinens Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3258

"Lehet, hogy felajánlom kóstolásra, ha tényleg találkozni akartok."

Elnézést kérek mindenkitől, de úgy látszik nem figyeltem! Megnézten a naptáram és nem írtam be az időpontot!

Szégyelleném magam, ha egy meghívásra még csak el sem mennék!

Előzmény: snapszmester (3251)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!