A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziasztok, vettem használtan egy Rancilio Silvia V5 gépet. Csak két gond van vele, az egyik, hogy a kávé csak langyos, nem meleg, akármit csinálok vele. A másik, hogy "crema" szinte egyáltalán nincs. Eddig egy Delonghi EC860-at használtam, többnyire Kimbo kávéval (ezt tettem most a Silviába is), a Delonghiból sokkal jobb kávé jött ki mint a Rancilio-ból. Próbálkoztam különböző őrlésekkel, erősebb. gyengébb tömörítéssel, hagytam bőven időt felfűteni, stb., de az eredmény elég lehangoló. Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok! Köszönöm előre is, Attila
Milyen PID és milyen típusú hőelem van a gépben? K vagy Pt100 szokott lenni. Ha K típusú ami a leggyakoribb, az a lényeg, hogy a szükséges tartományban működjön. Pl. 0-200°C vagy -50-240°C vagy ilyesmi legyen. Vannak nagyon tág határok között működő darabok is, de ott a felbontás is rosszabb némileg. Ha tudod, hogy milyen hőelem van a gépedben, gyerekjáték kicserélni, kivéve ha meg van fúrva a bojler és valamiféle szonda lett beépítve a víztérbe.
Próbáltam tegnap gyanta nélkül is, végeztem egy alapos citromsavazást, az eredmény ugyanaz. Szörnyű, ihatatlan kávé. Pedig most egy elvileg bolondbiztos robusztás kávéval (pacificaffe roma espresso) próbálkozom. Előtte pacificaffe "a ház kávéja" ment, az is rossz lett de az elvileg háklis kávé. A tesztek nyomán sárkányosra fűtött géppel mentem neki, de a keserű mellékíz bizony ott volt. Kimostam a tartályt is, de amúgy tiszta volt.
Semmi másra nem tudok gondolni, mint erre a bizonyos hőelemre, mivel már mindent megpróbáktam. Vállalná valaki ennek a cseréjét, megnézését? Illetve hogy tudok megbizonyosodni hogy valóban rossz-e? Az biztos hogy maga a PID vezérlő aktívan befolyásolja a hőmérsékletet, tehát nem teljesen rossz, mert bizony a pacificaffe "ház kávéja" blend-nél 120-130-ra lőtt értékkel szint prüszkölt olyan forró volt. A kávét így sem égette, de a tesztekben írják is hogy extrém hőigényes. Viszont ihatatlan, ahogy a robusztás blendek is.
Ha más minden stimmel én a pumpára gyanakodnék így elsőre. Abban van három alkatrész ami ilyen problémát okozhat. Egy kis porcelán gömböcske ami elkopik idővel, egy apró kis tömítőgyűrű ami szintén (együtt szokták cserélni) valamit elfáradhat és eltörhet benne a rugó.
Pumpálj ki 30 ml-nyi vizet mintha kávét főznél. Várd meg amíg kihűl és kóstold meg. Ha nem érzel semmit akkor nem a gyantával van a gond. Tény, hogy az biologiailag úgymond "aktiválódhat", de nem annyira hinném, hogy ezt sötét pörinél érzékelni tudod. Ott valami más van. Nekem kb. egy éve pl. elszállt a hőelem és hiába volt a PID jó értékre állítva, sorban cseszte el a gép a jobbnál jobb kávékat míg rájöttem mi a baj. Nálam viszont ez nem hirtelen hanem fokozatosan történt így először a pörkölőket kezdtem szidni és csak hónapok alatt jutott el oda, hogy már minden kávé szinte ihatatlan volt. Én a helyedben megnézném azt a hőelemet.
Én egy citromsavazással próbálkoznék először, utána jól átöblítve a kijövő hidegvizet kóstolnám. Ha az rendben, akkor nem a víz a hibás. A tartályod belül nem nyálkás?
Végső elkeseredésemben írok ide. Valamilyen meghatározhatatlan okból minden kávéból egy fura keserű lötty lesz. Eddig azt hittem hogy értek valamicskét a kávéfőzéshez, de hetek óta szart iszok és már mindent kipróbáltam... A hardver: Rancilio Silvia, PID-elve. Természetesen ezerszer tersoneteztem, vakszűrőztem - de ez a kesernye most valahogy nem a szokásos avas íz, mely rögtön eltűnik a rendszeres tersonetes visszaöblítések hatására. Felsőszűrőt leszedtem, kipucoltam többször. Daráló mazzer super jolly, szétszedtem, kipucoltam... Több hülyebiztos kávét tettem már bele. Covim prestige, granbar, san giusto intenso, goriziana kávék. Az eredmény mindig többé kevésbé ihatatlan. Gyönyörű lefolyás, tigriscsíkos kávék, de ahogy beleszimatolok már a szagban érzem azt az undorító kesernyét, mint ha egy pici oldószert mindig öntene bele valaki. Gyantát is cseréltem már a patronban. A kávéfőző műszaki részéhez kevéssé értek, lehetséges hogy valami gumi tömítés oldódik szép lassan? Esetleg a gyanta romlott és szennyezi a vizet? A csapvíz kiváló ízű, de kemény víz ezért is használok gyanta patront. Szóval évekig ittam a jó olaszos espresszokat, a pidelt silvia és mazzer SJ minden rezdülését ismerem (ezt hittem), és most hetek óta gyártom a szar kávékat. Mi lehet a gond??? Lefolyás hibátlan, mindig duplát csinálok bővített marzocco kosárral, hőmérséklettel folyamatosan játszadozom a PID-el, egérfarok lefolyások, hibátlan szín, kinézetre tökéletes minden kávé. De az az íz...
Üdv! Francis Francis X1 második generációs kávéfőzőbe dupla szűrőt és ESE POD szűrőt keresek, tud valaki segíteni? A duplaszűrő belső átmérője 58 mm. Köszönöm.
A kávégépünk karbantartáson volt, és ez alatt az idő alatt a kávédarálóval valami történt. (Mahlkönig Vario). Működik de más a hangja, kipróbáltuk többféle kávéval is és úgy tűnik hogy bármit csinálunk nem állítja a finomságot, ugyanannyi kávét ad ki bármelyikn beállításnál és ez sajnos túl durva. Videók alapján megtisztítottam de semmi változás. Van egy kalibráló nyílása is, de ami hangokat a videó szerint hallani kellene, azokat nem hallottam, úgyhogy inkább visszaállítottam az eredeti állásába. Nem tudtok véletlenül Budapesten valakit vagy egy szervizt aki ilyennel foglalkozik, és ért hozzá?
Sziasztok! Asszem nem tilos a saját hirdetésemet ide is betenni. Eladóvá vált a Turmix TX-10-em. Nektek asszem nem kell bemutatnom a gépet :) Sajnos van baja, de akár 1 Ft-ért elvihető.
Lassabban kell felmelegíteni, hogy átmelegedjen az egész főző. Az indukciós a főző aljában generál hőt, annyira hatékony, hogy a felső rész hideg marad, az hűti vissza a lefőtt kávét. Gáz vagy villanytűzhely által termelt hő körbenyalta az egész készüléket, mire megindult.
Indukciós főzőlap miatt vettünk egy BialettiMoka Inductiont. Most kipróbáltuk, és az a probléma vele, hogy konkrétan hideg a kávé, mire kiöntjük. Lefő kellően hamar (több beállítással is próbálkoztunk, 5-ösön, 7-esen, 9-esre állítva a főzőlapot), de kapásból kiöntve is maximum langyos. A korábbi, normál bialetti mokkával nem volt soha ilyen probléma a villanytűzhelyen vagy gázon. Mi a titok, hogy kell ezt megoldani, hogy jó hőmérsékletű kávét kapjunk?
Annyi kávéból amennyivel nincs sem túl, sem alultöltve a szűrő. A tömörített kávépogácsa és a felsőszűrő között legyen 2 mm rés, hogy amikor megduzzadnak a kávészemek a forróvíztől, épphogy elérjék a felsőszűrőt.
Gondoltam, csak segíteni próbáltam. Velem is előfordul néha, hogy nem jut eszembe egy megfelelő kifejezés, de amivel helyettesítem, az már csak olyan "idézőjeles".