Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11698

Gondolom,valahonnan kaptad a receptet,amiben szerepel a gabona mennyisége,a keményítő elfolyósításához,cukrosításhoz  szükséges enzimek mennyisége,és az összeshez szükséges víz mennyisége.Ezek aránya úgy van meghatározva,hogy ha minden a terv szerint,hiba nélkül végbemegy,az odaírt mennyiségű,kb 10 % alkoholtartalmú cefrét kapsz.És ennek illik a végén kijönni belőle.Ha 18 Brix kezdő értéket mértél,és a forrás leállt 11-nél,az 7 g/100 g cukrot jelent.Ebből kb 3.5 g alkohol lesz,ami 3.5 %-os cefrét jelent,vagyis valahol valami nem stimmel.Vagy túl van hígítva,(sok víz)vagy az enzimek körül volt gond,vagy leállt a forrás,pl a hideg miatt,vagy rossz minőségü a gabona.De írtam,én még ilyennel nem találkoztamcsak gondolom,hogy előfordulhat.

Előzmény: Hyuing-II (11696)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11697

Tuti hogy az történt!

 

Úgy érdemes,hogy Whisky turbó élesztővel csinálod,aztán 48-órán belül kiforr...érdemes addig valami melegebb helyre tenni.Mondjuk az az élesztő elég drága :)

Csak akkor szoktam ha nagyon van időm ilyesmire télen,és rááldozok... olyankor, valóban tudja az az élesztő :D a dolgát.

Előzmény: Hyuing-II (11695)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11696

receptek általában 8-10 %-os cefrét céloznak meg. ÍRTAD!     Bocsánat de ezt nem értem.

Előzmény: obsitos3 (11693)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11695

Valószínűleg az történt.  Soha nem fogok többet télen próbálkozni.

Előzmény: Dezodoros Ede (11690)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11694

Természetesen illatra vágnak, a százalékok és literek kb értékek

https://www.youtube.com/watch?v=_dwQqPofvpA

 

Nagyon lassan főznek. Az első főzésénél kb. annyi óra a főzési idő, ahány százalék alkohol van a borban... A tisztító főzés még hosszabb, a belinkelt képed pontosan:

 

30 perc - az üst ürítése az előző adagtól, mosása

1ó30p - az üst feltöltése és forráspont elérési ideje

30 perc - előpárlat

6ó - középpárlat (konyak)

4ó30p - "secondes"

1ó - utópárlat

 

Összesen 14 óra...

Előzmény: öreg_néne_b (11692)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11693

kóstold meg,ha nem maradt édes,a forrás nem állt le idő előtt,ha biztos vagy a víz-gabona arányban,enzimekben,utolsó lehetőségként lehet gyengébb minőségű,kisebb keményítőtartalmú gabona is az ok,a receptek általában 8-10 %-os cefrét céloznak meg,bár ilyet még nem hallottam

Előzmény: Hyuing-II (11689)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11692

Az időre vágást meg értelmezni sem tudom.

Előzmény: öreg_néne_b (11691)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11691

A százalékra vágásnak az a hibája, hogy erősen készülék (és fűtés) függő.

Előzmény: Vapor53.898 (11670)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.16 0 0 11690

Mert az elején még mikor felfőzted,volt egy bázis hőmérséklete az anyagnak,amitől tudott nagyon forrni...mivel írtad 16 fok volt a helységben...fokozatosan visszahűlt az anyag és ezért nem forrt ki rendesen vagy állt le a forrása az tuti.

Előzmény: Hyuing-II (11689)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.15 0 0 11689

Kukorica-rozs-árpa maláta.  glüco, alfa, meleg, még melegebb,  szerintem  mindent  pontról pontra betartottam.   A helyiségben nem volt túl meleg kb. 16 fok.  Úgy forrt mintha alatta lett volna a gázrózsa 3 napig utána megállt. Korábban (nyáron) is mértem már akkor csak talán 13 brix volt  de lement 5.5 brixre és akkor állt meg.

Előzmény: obsitos3 (11682)
cloaked Creative Commons License 2023.03.14 0 0 11688

Ez így nem igaz. A skót és az ír is úgy főz, hogy a "rendes" whiskyket rézüstökben főzi le, és aztán azt vagy keveri a folyamatos szeszfinomítóban készült 94%-os "töltelék" whiskyvel, vagy nem. Többnyire mindketten igen.

 

Az igaz, hogy az üstökkel a skótok kétszer főznek (vagy 2,5× kármentéssel), az írek meg általában egy 3 főzésből álló módszert használnak, ahol a gyengébb frakciók több körre mennek vissza.

Előzmény: öreg_néne_b (11684)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.14 0 1 11687

A refraktométer esetünkben a rácseppentett folyadék törésmutatóját méri,ha Brix skálával van ellátva és kalibrálva,az oldat cukortartalmának meghatározására szolgál.Ha más anyag is van az oldatban,akkor a mért érték fals,maradék Brix figyelhető meg a forrás befejeztével,ennek mértéke tág határok között mozoghat,függ attól,hogy az oldat mivel szennyezett.Nem laboratóriumi pontosságú,de nekünk megfelel az a megközelítés,hogy kezdeti Brix-maradék Brix(amikor már nem csökken)=cukortartalom g-ban,ennek kb fele az alkohol,ha feltételezzük,hogy a forrás tökéletesen lezajlott.

1 Brix=100 g oldatban 1 g cukor

Előzmény: Tótikám (11686)
Tótikám Creative Commons License 2023.03.13 0 0 11686

Igen igazad van, de refraktométer a cukor fénytörését méri és gyárilag ehhez készül.Lehetne ezt korrigálni gabonára de ez felesleges. Ezért erjedésben lévő lére már nem megfelelő, csak kalkulátorral. Csak egy példa, induló 18Brix ,11Brix vég referaktó szerint, valóban 6.3 Brix kalkulátor szerint.Fajsúly mérővel is közel azonos érték jön.

Előzmény: obsitos3 (11679)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.13 0 0 11685

Vagy házilag 2 thumperrel 1 menet :) kisüstin meg 3 főzés.

Előzmény: öreg_néne_b (11684)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.13 0 0 11684

A skót kétszer főz, az ír meg folyamatos lepárló oszlopot használ. Akinek nincs oszlopa, az háromszor főz.

Előzmény: elek81 (11676)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.13 0 1 11683

Elég láma :D főzzed le 3-szor az ok.

Előzmény: elek81 (11676)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 11682

Milyen anyag volt?A 18 brix elég kevésnek tűnik,enzimeket használtál?Az elcukrosítással lehetett inkább gond,hacsak nem hűlt le annyira,hogy idő előtt leállt a forrás.

Előzmény: Hyuing-II (11681)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.13 0 0 11681

Üdv!  Erre én is nagyon kíváncsi vagyok,mert a múltkor én is hasonlóan jártam bár nem volt ilyen magas a brix (18 volt)  viszont  11 nél  leállt a forrás. A kihozatal is igazolta, hogy nem forrt ki vagy nem tudom mi történt.

Előzmény: elek81 (11680)
elek81 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 11680

Ha nem felejtem el,akkor mindenképpen megmérem a brixet az erjedés végén. Kíváncsi leszek ra én is.

Előzmény: obsitos3 (11678)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.13 0 1 11679

Amennyiben az oldatban csak cukor és víz van.A cefrében azért más is van.

Előzmény: Tótikám (11677)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 11678

Majd a végén,amikor már nem csökken,a két érték közötti különbség már beszédes adat.Elméletileg ahány brix a csökkenés,annyi g  volt a cukor forrás előtt,durván fele alkoholt lehet várni.

Előzmény: elek81 (11674)
Tótikám Creative Commons License 2023.03.12 0 0 11677

Most már a végerjedés fok a kérdés. Ha refraktométerrel méred ,kalkulátorral átlehet számolni valós értékre. 20 Brix 1000ml oldatban 215,8gr cukor.

Előzmény: elek81 (11671)
elek81 Creative Commons License 2023.03.12 0 0 11676

Lehet, hogy láma kérdés, de ez azonos az ír 3x-os lepárlas módszerével, vagy eltér attól?

Előzmény: Dezodoros Ede (11675)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.12 0 1 11675

Skótul főzzed...3.szor majd.

Előzmény: elek81 (11674)
elek81 Creative Commons License 2023.03.12 0 0 11674

Beleültetted a bogarat a fülembe, hogy esetleg rossz lett a mérés eredménye, így újra mértem. Ráadásul megnéztem a sima csapvízét is, hogy valóban jól mér-e a refraktométer. Íme az eredmények:

Víz:

Cefre:

 

Szóval nem mértem el. A cefre 18°C-os, a víz 16°C-os. Kíváncsi leszek a kihozatalra. Most csinálok még egy adagot hozzá, azt is megmérem. 

 

 

 

Előzmény: Tótikám (11672)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.12 0 1 11673

Egyáltalán nem hihetetlen.Egyyrészt ez nem gyümölcscefre,felfoghatjuk cukorcefrének,másrészt a cefre azért tartalmaz a cukron kívül szárazanyagot is.

Előzmény: Tótikám (11672)
Tótikám Creative Commons License 2023.03.12 0 0 11672

21 brix elég hihetetlen .Esetleg célszerű a műszeredet ellenőrizni. 13 Brix felett kezdenek csalni .Lé vissza  lett hűtve mérés előtt? 

 

Előzmény: elek81 (11671)
elek81 Creative Commons License 2023.03.11 0 0 11671

Üdv? 

 

Ma végre eljutottam odáig, hogy megcsináljam az első single malt cefrémet. 10 kg pilseni maláta 40 liter víz. Béta szakaszban azért kapott GA500 enzimet is, biztos ami biztos. 

Az normális, hogy 21+-os brix lett a végeredmény? 

 

Szépen hül, hogy be tudjam indítani az erjedést, azt kb egy hét és főzés. Apropó főzés!

 

A single maltokat milyen módszerrel kell főzni?

Az érlelést enyhébben pörkölt tölgyel végezzem?

Vapor53.898 Creative Commons License 2023.02.21 -1 1 11670

A legjobb leírás a brandy készítésről:

https://www.bostonapothecary.com/wp-content/uploads/2013/04/robert-leaute-distillation-in-alembic.pdf

 

Más, mint itt a fórumon korábban leírt "brandy módszer":

Az első (bor) főzéskor is vesznek el előpárlatot, a feltöltött bormennyiség kb 0,4%-át, illetve utópárlatként az 5% szeszfok alatti részt részt is elkülönítik. Ezeket visszaöntik a következő főzés borához.

A második, tisztázó főzés előpárlatát (ami kb. az alszesz 1%-a, így nem több, mint pálinkafőzéskor szokás) és az 5% szeszfok alatti rész is visszakerül a következő  főzés borához (nem az alszeszbe kerül, és nem külön főzik ki az EUP-ot! Az első és második főzésből származó EUP mennyisége max 10% lehet az első felöntésnek.

A második főzés 60-5% közötti része a "secondes", ezt a következő főzés alszeszéhez adják (max 25%-os arányban).

Az elő- és utópárlatok visszarakása a borba nem csak szeszmentésről/kármentesítésről szól, mert a bor (cefre) savtartalma és az EUP kozmaolajai a főzés hő hatására kölcsönhatásba kerülnek, és szuper jó aromákat adnak. Vagy valami ilyesmi.

Literek, százalékok, vágási pontok a szövegben

 

Előzmény: öreg_néne_b (11668)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2023.01.13 0 0 11669

Gyöngyöstarjáni Traminiből már főztem brandy-t. De az ugyanonnan származó szőlőből főzött pálinka valahogy jobban ízlett.

Előzmény: öreg_néne_b (11668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!