Itt megírhatod a más helyen minimum 'fél-offnak' számító gondolataidat, legyen az bármi, ami eszedbe jut gyermekkorról, családról, közös együttlétekről, nagymama főztjéről, egyszóval az élet íz-emlékeiről.
hat, igen, az angolok viszont nem jol emlekeznek a barna windsori levesre. sokan szidjak, de igy ranezesre egesz jol nez ki, egy jo, suru bableves barany- vagy marhahussal.
Rudolf Péternek volt egy vicces tv-sorozatában így, cukrászda és kondi. Csak ott egyikhez sem dőlt a lé. De a színészek szuper jók voltak. Sajnos nem jut eszembe a címe.
Pont megtaláltam ezt a képet hétvégén. Azután tovább nézelődtem. Itt egy másik:
Fortepan/Bauer Sándor
Sörök és borok árcédulákkal, 1960.
Én azt hittem, olcsóbb volt. Vagy legalább a fizetéshez képest.
Nem! Manapság mormogunk a sörök és borok árán, és állami sarcán, de kiszámoltam, egyszerű osztással, akkor az átlagfizetésből jóval kevesebb üveg kommersz sört lehetett volna megvásárolni, mint a mostaniból.
Most legalább 3-szor annyira telik. Annak, aki el nem issza! :)))
Van pár érdekesség azon a polcon, a képen.
A kiveszett Zsiráf sör. A literes Családi sör. (Novák Katalin figyelmébe) Ott van a Müncheni Paulaner, ráadásul azonos árban, az új időkben csak sörösló hugyára emlékeztető, de régen minőségi, erős Rocky Cellar sörrel, amiben még rizs is volt. Mindezeket is árban magasan verte a Lövenbrau sör, ami manapság szintén nem márka.
A borok fajtája és ára nem ennyire látszik, de az igen, ha a családfő ivott, akkor jóval nagyobb megterhelés volt, mint manapság. Az alkohol akkor volt drágább. Egri bikavér és Debrői Hárslevelű címke vehető ki valamennyire a képen.
Te tényleg így emlékszel az árakra? Nekem már fogalmam sincs. Azt tudom csak, hogy amíg államnak dolgoztam 1953-56 addig 720 Ft. volt a fizetésem. Nem véletlenül volt két üres zsemle az ebédem és egy forintért kenyér a reggelim. Otthon meg várt a krumplis tészta, krumplisnudli meg hasonló fontos kellékei az angolkórod hízókúrának.:-(((
Ja, és mert íz- (és ár)emlékek: főtt tarja 8.30/10dg, 5dg vaj 2.70, óriáskifli 2.40, zacskós kakaó 2.70, Népsport 1 Ft. A zsold mondjuk 133 Ft volt, de mivel műszaki alakulatnál dolgoztunk, a fizikai állomány bérének egy részét hó végén (MÜKI) megkaptuk, ez nekem 1700 Ft-ot jelentett havonta.
Boarhunter említette a régi jó füstölt-főtt tarját, erről jutott eszembe:
'73-ban katonaként a 3 metro Rezső téri ép. vez.en dolgoztam mint geodéta, reggelente átballagtam
a Kun Béla térre (ma Ludovika), ott kaptam a napi penzumot. Amikor elfogyott a meló, ők nem jeleztek vissza, hogy nincsen már rám szükség. Én persze továbbra is átballagtam reggelente, útba ejtve a Népliget sarki 'gombákat', a napi betevőért: 15 dg főtt tarja, 2 óriáskifli, fél (5dg) vaj, zacskós kakaó, Népsport. Az Orczy kertben (anno Asztalos János Ifjúsági park) a tó partján, fürdőgatyára vetkőzve kellemesen eltelt a nap...Sikta végén visszaballagtam a bázisra. Nyár végéig dekkoltam így, aztán jeleztem, hogy a Kun Béla téren elfogyott a munka. :)
A zuhanyozóban csodálkozva néztek a haverok, hogyhogy teljesen le vagyok sülve, a katona ugye csak deréktól felfelé barnult. Magyarázkodhattam keményen.
Kitöltöttem, ámde minek. Arra nincs variáció, hogy a felsorolt áruházak felében vásárolok csak. A többit hallomásbéli információk alapján rendeztem. Nincs benne a Kifli, ami elég felkapott, ha nem is régi áruház; és a legdrágább is szerintem.
Egy kéréssel fordulnék a csoport tagjaihoz: segítenétek a kutatásunkat? Annyi az egész, hogy elmondjátok szerintetek melyik élelmiszerlánc a legolcsóbb és melyik a legdrágább? 3 percnél rövidebb az átlagos kitöltési idő. Kutatásunk itt érhető el: https://bit.ly/elelmiszerlanc_sorrend