Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.01 0 0 6073

Alighanem azért utálják, mert nem futja rá a büdzséből :)

 

Előzmény: H_G (6072)
H_G Creative Commons License 2024.04.01 0 0 6072

HP elgondolkodhatott volna, hogy ha tényleg a többség utálná a liba- és kacsamájat, a tenger gyümölcseit, velőt stb. -- akkor miért annyi az áruk, amennyi? Amúgy a lista közel áll a kedvenc ételeim listájához 🙂 csak a kelbimbót utálom belőle tényleg.

 

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.31 0 0 6071

Gyerekkoromban a sóska volt az egyetlen étel  amit nagyon nem szerettem :) Szerencsére nem erőltették rám, aztán később, ha nem is lett a kedvencem, megbarátkoztam vele. Répa, salátafőzelék nálunk nem volt, a salátát forrázva sem szerettük (ez nekem abszolút értelmezhetetlen, a lényegét kiherélni egy friss, vitamindús zöldnek, miért??), répát egyszer ettem az egyébként kiválóan főző pótnagyimnál, nem ízlett :)

 

Attól  hogy ki  mit szeret, nem hiszem, hogy ne lenne normális. Lányom sincs oda a főzelékekért, egyszerűen nem szereti a főtt zöldségek állagát. Nyersen ropogtatja a répát, karalábét, de főve nem eszi meg. Krémlevesnek szintén mehet, nem az ízük, az állaguk nem tetszik neki. Hüvelyesek, spenót bejön neki is.

Előzmény: Boszorka (6070)
Boszorka Creative Commons License 2024.03.31 0 0 6070

Emlékezetem szerint semmilyen főzeléket nem szerettem, de többnyire megettem. Kivéve a sóskát és a saláta főzeléket meg a répát. A többi olyan ímmel-ámmal elment. Magamnak igen ritkán csinálok főzeléket, ha mégis valami ilyen kívánság felmerül, akkor csak vajon párolom és fűszerezem, aztán kész. A szárazak azok mások, azokat szeretem és télen csinálom is. Főleg babot és lencsét. Tudom nem vagyok normális.:-)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (6069)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.31 0 0 6069

Anyu is nagyon jól készítette, szerettem. 

Amúgy az jutott eszembe, hogy akiktől ezek a kinyilatkoztatások erednek, nagy valószínűséggel csak menzán kóstolták ezeket az ételeket, így már mindent értek. Gyerekkoromban nagyon gyenge menzákon ettem, azon élményeim alapján nekem is fúj lenne mind. Szerencsére Anyu jól, változatosan főzött :)

Előzmény: nagypapi51 (6065)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.31 0 0 6068

Pacal kivételével mindegyik. Pacalt is megfőzöm férjnek időnként, ilyenkor meg is szoktam kóstolni, és mindig megállapítom, hogy még mindig nem szeretem :)

 

(És igen, engem is fel tud bosszantani, ha valaki a saját ízlését tényként nyilatkoztatja ki. Sosem mondtam - egyébként jól elkészített - ételre, hogy rossz, ehetetlen. Nekem nem ízlik, én nem szeretem, szerintem fura, nekem nem finom.)

Előzmény: nagypapi51 (6057)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.30 0 1 6067

Tessék kipróbálni!

Előzmény: dulci_nea (6066)
dulci_nea Creative Commons License 2024.03.30 0 0 6066

Ha csak úgy nem. :)

Tán még meg is kedvelném.

Előzmény: nagypapi51 (6065)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.30 0 1 6065

Gyerekkoromból csak jó emlékem van a finomfőzelékről.

Talán még mirelit zöldségkeverék sem volt, anyám tavasszal friss borsóból, karfiolból, karalábéból,

sárgarépából készítette, alkalmasint spárga is volt benne. A vajon megpárolt zöldeket staubolta,

tejjel felengedte, készre főzte, petrezselyem zöldje került még bele. Tükörtojás volt a melléklete.

 

 

Előzmény: dulci_nea (6063)
dulci_nea Creative Commons License 2024.03.30 0 0 6064

Ha már ide térültem az emlékekhez, elmesélem azt is, milyen nosztalgikusak számomra VT tányéros fotói. Nagymamámnak volt ilyen tányérkészlete. És zsolnai nefelejcses hasas bögrék. Képes voltam emiatt régiségből venni bögrét. Megnéztem nemrég az árakat, ma már 10e/db. Volt Révai lexikonuk is. Nem kivagyiságból.

Egyszerű munkásházaspár volt, szobakonyhás kis házban; kis kerti gazdaságuk nem volt még 1 hektár sem. Volt mindig csirke és malacok.

Volt nyárikonyha, a ház mellé toldva. Ha nem kellett már fűteni, ott zajlott minden. 

dulci_nea Creative Commons License 2024.03.30 0 1 6063

Így igaz. :) Talán fura, egyedül a finomfőzelék volt az. De ha máshol az van, nem utasítom el. Vagy ha a családból valaki megkívánná, elkészíteném. 

Újra átpörgettem. Az összes többit főzöm és eszem is.

Előzmény: nagypapi51 (6062)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 6062

Nyilván mindegyik ehető, a "nem szeretem" pedig azt jelenti, hogy nem is készíted.

Előzmény: dulci_nea (6061)
dulci_nea Creative Commons License 2024.03.29 0 0 6061

Megnéztem én is. Nem mindet szeretem, de mindegyik ehető számomra.

nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.29 0 0 6060

Bocs, hogy felbaxtam az agyad, de egyetértünk.

Előzmény: Boarhunter (6059)
Boarhunter Creative Commons License 2024.03.29 -1 2 6059

Ezt a zéróagyú süket kurvát ki engedte közel a klaviatúrához?

Honnan veszi a bátorságot ez a hülye picsa, hogy állandóan a "többségünk" nevében nyilatkozzon?

Egyen az ilyen barom szárított libaszart.

Ez valami trend, hogy gasztronómiai témában csak idióták szólalnak meg? Aki semmire nem való, semmihez nem ért, az majd ír a kajákról.

Előzmény: nagypapi51 (6057)
Boszorka Creative Commons License 2024.03.29 0 1 6058

Nálunk kizárólag a pacal a no go.  Minden más jöhet.

Előzmény: nagypapi51 (6057)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.29 0 0 6057

Te melyiket nem szereted?

(mi mindet esszük/főzzük, de ez ne befolyásoljon senkit)

H_G Creative Commons License 2024.02.03 0 0 6056

Nekem is ilyen volt 82-83-ban a Néphadseregben, csak szürkéskék színben.

  

Előzmény: nagypapi51 (6055)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.02.01 0 0 6055

A konkrét cikktől eltekintve: 1965-ben a koleszban ugyanilyen emeletes ágyaink voltak. :(

nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 6054
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.18 0 0 6053

Emlékszem, '57-'58 körül még volt táblás, hosszú szeletes keserű Stühmer csoki,

minden szeletbe belenyomva a 'stühmer'.

 

Előzmény: Boszorka (6052)
Boszorka Creative Commons License 2023.11.15 0 1 6052

Ilyenkor mindig elfacsarodik a szivem. Vajon hány ilyen jól felép0tett virágzó céget tettek tönkre 1947 -ben, majd a maradékot 49-en?:-(((

 

Egyébként sok csokit kaptam a szegedi Stühmertől. A lakásunkból rá láttunk. 45 után ott volt először espresso gép, anyám mikor lement vásárolni, mindig beugrott inni egy kávét. Na és feledhetetlen számomra a hatalma mikulás, talán 1942-ből, amit vagy két hétig nézegettem a kirakatban. Majd Mikulás napján sétálni kellett menni és már nem volt a kirakatban a Mikulás. Mikor haza értem a szobám ablakában volt, mert pont akkor volt ott, mikor nem voltam otthon. És akkor még mindezt el is hittem.:-)))

Előzmény: nagypapi51 (6051)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.15 0 0 6051

Stühmer történelem

Százszorszép dobozom nekem is van még, régi film negatívokat tartok benne.

Anno 36 kemény forintokért árulták a bonbont, ennél csak az 'Extra barna' volt drágább, 44 Ft.

nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.15 0 0 6050

Köszönöm.

Előzmény: Boszorka (6049)
Boszorka Creative Commons License 2023.11.14 0 0 6049

Ezt az ötletet átvettem tőled, már évek óta csakis így sütöttem a májat. Egyszerű és remek!

Előzmény: nagypapi51 (6048)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.14 0 0 6048

Jó olvasmány!

Az én elkészítési módom faék-egyszerű, francia mintára:

A jeges vízben vértelenített májat kizsigerelem, majd beleidomítom

a frissen őrölt fekete borssal kiszórt terrine-be.

110C-on sütöm kb. 50 percig, amíg a kiolvadó zsír feljön a felszínre

és vékonyan ellepi a májat. Hagymát még véletlenül se lásson.

Mehet a hűtőbe.

Előzmény: 6174 (6047)
6174 Creative Commons License 2023.11.12 0 0 6047
H_G Creative Commons License 2023.11.03 0 0 6046

Omnia kávét :)

 

Előzmény: nagypapi51 (6045)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.03 0 0 6045

Ide rakom jobb híján

Elképzelem, hogy Budapesten fokhagymás lángos illatot fújnának be... :)

Egy időben, amikor rendszeresen metróval jártam, már a mozgólépcsőn

felfelé menet érezni lehetett az előtérben üzemelő Fornetti bolt émelyítő süteményeinek az illatát.

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2023.10.25 0 0 6043

Londoni szelet :) Anyu sokszor sütötte, baracklekvárral szerettük. Én is szívesen sütöttem, viszonylag egyszerű,  jól eláll.

Előzmény: nagypapi51 (6041)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!