Tovább szűkült a kör. A HA-MOA 1987. február 19-én teljesítette utolsó útját, és 1987 decemberétől már a II. hangár mellett állt. Tehát ez idő közt lehetett a MOK-nál.
Ez nagyon érdekes. 1991 szeptemberében, a visszaszerkesztett terveim alapján, kezdték az Aladárt átfesteni az érkezési mintára. Csak korábban parkolhatott ott. 2006 őszén meg a MOGézát vontattuk el onnan. Tehát az Aladár helyére tették anno.
Annyiban kiegészíteném Endrét (véletlenül elírta), hogy Aladár volt a MOK-nál, még talán küldtem is képet anno az átvontatásról, ahogy a két oszlop között próbálják átvinni.
De itt egy másik kép, amin épp szakmai gyakorlaton ücsörgök benne :)
Az emlékezet néha téved. A jelzett helyen nem állt Il-18-as, sőt más repülőgép sem, talán a háború előtt esetleg.
- A HA-MOA a forgalomból kivonás után a II. hangár mellett parkolt, majd 1991 őszén az átfestés után a műszaki előtéren a parkba vontatásig.
- A HA-MOE a forgalomból kivonás után Szolnokra repült.
- A HA-MOG a forgalomból kivonás után Ferihegyen maradt a MOK oktatási bázis „kertjében”. Ez látható volt a buszról is elhagyva a I. terminált Vecsés felé.
- A HA-MOI a forgalomból kivonás után Pápára repült, majd Abdára vontatták.
A 70-es évek közepéig, Kőbányán, a Mázsatéren volt Li-2-es repülőgép, ez a vonatablakból látható volt.
Meglepődnék, ha nem így lenne.
Régen, amikor még nem voltak ilyen magasak a fák, a Delta holdingnál várakozó repülőgépek vezérsíkja látható volt a zöldben, ez megtévesztő lehetett.
Nem tudok ilyenről, nem lehet, hogy a HA-MOA-t látták a Malév Oktatási Központ előtt? A gyorsforgalmiról be lehetett látni oda. Közterületen tuti nem volt Il-18 a HA-MOI-n kívül.
Lehet, hogy ezt egyszer már megkérdeztem, de egyszerűen nem rémlik a válasz:
Családból mesélte valaki, hogy még a mai Skanzen előtti időkben egy Il-18-as állt kint a gyorsforgalmi mellett, még az 1-es terminál és a város közt, valamelyik felüljáró után egy zöld placcon.
A lényeg, hogy a repülőgép megússza a kohót, amire a tulajdonosnak lett volna joga. Hogy a magyar adófizetők pénzéből külföldre kerül a repülőgép ez más téma. Lehet szépíteni így is, úgy is
Talpra állt a HA-MOGéza. A már évekkel ezelőtt elkészített bakokra és betonlapokra került a repülőgép, meggátolva ezzel az elsüllyedést.
Köszönet a Malév Ground Handling Zrt, csapatának, eszközeinek, az Aeropark dolgozóinak, segítőinek, és a Magyar Repüléstörténeti Értékmentő Egyesület (MRE) aktivistáinak.
Sajnos az orrfutó tartó egy rossz konstrukció, cseréje szükséges, még a HA-MOAladárnál is.
Megelőzném a kritikákat, valóban túl sötét lett a csík, de a mostani EU szabványban nincs az a szín. A RAL kód is csalóka. Más egy nyomtatott papíron nézni, és más a valóság. RAL 5013 és RAL 5017 között, de talán az 5026 lenne a legjobb. Próbáltam fehérrel világosítani, de egy szürkés árnyalatot vett fel. Hoztak javításra, évekkel ezelőtt festett maketteimet, de a régi neolux színeket már nem tudtam pótolni. Nincs ilyen. „Kislőcsös” barátom a tanúm rá. A LCA-nál többet próbálkozunk, a festék vétele előtt. A világoskék is inkább a RAL 5012 és RAL 5015 között. Olyan nagy baj nem történt, lásd mellékelt fotók (HA-MOA). Ha jól emlékszem ezt adtam meg.