Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Láttam már, de pénzkidobás egy lakótelepi konyhai használathoz, ezer más helyre kell a pénz. Hentes vegyen, szakács vegyen, de homemade használatra... Tudom, hogy tökéletes lenne, örülnék is egy ilyennek, de nincs rá keretem és szükségem se. A toligatós módi tökéletes alternatíva arra a néhány otthoni késre, csak annak is meg kell tanulni a használatát.
Ezt a huzigálós módit ismered? Egyszerű készíteni is fából, egy 20 fokos lejtővel, (vagy amilyet akarsz) és rá vízszintesre beállítod a követ. De mágneses rögzítéssel kell, a kínai "eredeti" rossz kialakítású. Youtube tele van, oroszoknál "tocsilka" a neve. Arra kell figyelni, hogy a nem párhuzamos oldalú kések csalósak, ha csak ráteszed, ott korrigálni kell a magassággal. Természetesen van egy minimális szögeltérés a tengelyvonal és aahogy kimész a hegy felé, de egyáltalán nem véres. https://www.aliexpress.com/item/RUIXIN-PRO-III-Knife-Sharpener-Professional-All-Iron-Steel-Kitchen-Sharpening-System-Tools-Fix-angle-With/32600950614.html
Évszázadokon keresztül úgy árulták a messzire szállítandó mindennapi késeket (pl. a Sheffieldben készülteket Észak-Amerikában), hogy csak a penge, mert így több fért a hajóba (szánra, tevére stb.) és fanyelet úgyis minden akkori vásárló tudott készíteni hozzá. Lehet, hogy ideje felújítani a szokást? :)
Volt nekem is ilyen műanyagcuccom, ami hirtelen elkezdett elfolyósodni.
Pont késnyél nem, de pl cipőtalp réteg már igen... meg még pár apróság.
Hogy elbaszás-e vagy direkt mérnöki tudás kellett hozzá.... értsd élettartam tervezés, azt nem tudom.
Esetleg a kettő együtt.
(több műanyagba már hivatalosan is beépítenek ilyet. x idő múlva szétesnek, mintha lebomlanának... így van most egy új probléma a mikroműanyagokkal.. :D )
Ha Fiskars, és így ismert a gyártó, aki a nevét adja, akkor annyit megér, hogy írsz nekik, esetleg képpel szemlélteted...
Jártam már úgy, hogy ilyen panaszra kárpótoltak.
Nekik nem kerül semmibe, és jó reklám, ha mesélsz róla.
Én ilyen dolog miatt a Petzl céget kénytelen vagyok dicsérni... :)
Pár évvel ezelőtt vettem egy Fiskars Takumi kést. Nem volt túl jó a vélemény róla, azt mondták többen is, hogy nem túl kemény acélból van a pengéje.
Nos, a pengének semmi baja, ellenben a fekete gumiszerű műanyag markolat annyira ragacsos lett, hogy egyszerűen utálja az ember megfogni. Semmi sem hozza le a ragacsot róla, maga a műanyag felülete lett egy fél mm mélyen elfolyósodva :-( Semmilyen más késnél sem tapasztaltam ilyet, hogy a markolat felülete valamivel reakcióba lépjen és ennyire ragacsossá váljon. Bármihez hozzáér, mindent fekete dzsuvával fog össze :-(
Van valakinek még ilyen kése? Le lehet valahogy tisztítani a markolatról ezt a ragacsos réteget?
Kést/ollót teljesen szabad ajándékozni, ezt minden felvilágosult matróz tudja :) Csak a megajándékozottnak vissza kell adnia 5 Ft-ot (mindenkori legkisebb pénzérmét), mert akkor már adásvételnek számít és nem vágja el a barátságot.
ICEL nem rossz márka, jó a penge anyaga, ebből a szempontból nem csináltál rossz vételt.
A fém markolat nem mindenkinek jön be, sem esztétikailag, sem funkcionálisan. Akármennyire is csúszásmentesített, akkor is csúszni fog a tenyérben, ha nagyon zsíros, nyálkás lesz a kéz. Szóval hal tisztításra és disznóvágásra nem alkalmas (persze minden másra meg igen).
Elöl jó hogy van az támaszték, az megakadályozza, hogy munka közben az ujjaid rácsússzanak a pengére. Hátul meg nem kell annyira bütyök, arrafelé nehezebben csúszik ki a kés a kézből.
Szóval összességében nem rossz kés egy kezdő számára. A legnagyobb veszély, ami téged fenyeget az pedig az, hogy tetszeni fog a barátnődnek és vehetsz neki újabb és újabb késeket ebből fajtából :-)
Vettem egy 20cm-es szakácskést a barátnőmnek karácsonyra (mivel egész ügyes már a konyhában), de egy kis utólagos utánaolvasgatás után most elbizonytalanodtam... Ezért a ti véleményetekre lennék kíváncsi, hogy mennyire csináltam nagy hülyeséget ezzel a vásárlással.
Amiért megvettem:
- kovácsolt acél
- nem a szokványos fekete a nyele, hanem kicsit olyan mintha krém színű lenne, kvázi nőies vagy legalábbis "szép" (nőnek lesz, így ez nem utolsó szempont!)
- még éppen fájdalomhatáron belül volt az ára
Amiért elbizonytalanodtam:
- mivel a teljes markolat is fém, ezért "farnehéz" az egész, tuti nem ideális a súlypontja
- nincs a markolat alsó végén "bütyök" --> a zsíros kéz lecsúszhat róla?
- túl sokat adtam egy ilyen késért, bedőltem a csillogásnak és a marketingnek?!?
Szóval nektek mi a véleményetek? Ha hibáztam, belátom alázatosan, tanítsatok, csak a lelkemet ne tiporjátok a földbe kérlek! Előre is köszönöm!
Japánból rendelt igazi szeletelő kés eladó, teljesen új, dobozával.Aki ért a késekhez, tudja milyen professzionális, amit eladásra kínálok.Márkája:SETO
Vásároltam /Santogu / japán késeket itt a fórumon Gábornál és keresek olyan szakembert aki meg tudná nekem élezni,illetve kis csorbulásokat amit a párom elkövetett rajtuk helyre tudná hozni!
a legfinomabb szalagnál volt is olyan, hogy belekapott a szélébe
ha a 6000-esre gondolsz, arra a lilára, ami keskenyebbb, mint a többi, az a használati utasítás szerint kampó élezésre van, nem késre. Láttam egy tesztet, abból kiderült, hogy az utolsó szalag használata rontott az él vágóképességén az előzőhöz képest. Mikroszkóp alatt megnézve kiderült, hogy enyhén lekerekítette az élt. Aztán egy felhasználó beírt a tesztelőnek, hogy nem rendeltetés szerint használta a szalagot :)